Gefundeerd schooladvies dankzij Consulent Jonge Risico Kinderen (CJRK)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gefundeerd schooladvies dankzij Consulent Jonge Risico Kinderen (CJRK)"

Transcriptie

1 Gefundeerd schooladvies dankzij Consulent Jonge Risico Kinderen (CJRK) Consulenten jonge risicokinderen (CJRK s) zijn experts op het gebied van onderwijs aan jonge kinderen. Zij geven advies aan ouders, scholen en professionals. Omdat een doorstroom van peuters richting onderwijs niet altijd vanzelfsprekend is. Door Anja van Vliet, provinciaal coördinator VTO-Vroeghulp Friesland en Susan Osterop, landelijke coördinator Vroeg, Voortdurend, Integraal In de jaren 70 van de vorige eeuw was er een kloof tussen kleuteronderwijs en de lagere scholen en ontbrak een overdracht voor zorgkinderen. Dat kon slecht uitpakken voor het kind, op school én thuis. Nadat deze overdracht was geregeld, verplaatste de kloof zich afgelopen decennia naar de voorschoolse periode en het onderwijs. Zorgkinderen in de voorschoolse periode lopen zo nog steeds een groot risico op uitval. De behoefte aan multidisciplinair overleg over de vraag van een zorg/risicokind op het gebied van onderwijs en zorg is dan ook groot. In Friesland zijn in verschillende regio s sinds enkele jaren consulenten jonge risicokinderen (CJRK s) werkzaam. Zij zijn experts op het gebied van onderwijs aan jonge kinderen en geven advies aan ouders, scholen, professionals, daar waar een overgang naar onderwijs niet vanzelfsprekend is. Deze functionarissen participeren in de multidisciplinaire VTO-Vroeghulpteams in Friesland. Op deze manier wordt VTO-Vroeghulp versterkt door de onderwijsexpertise. Immers, veel kinderen die worden aangemeld bij VTO-Vroeghulp hebben ook een schooldagbestedingsvraag. Een CJRK werkt vanuit een Samenwerkingsverband Primair Onderwijs. Innovatie binnen de Integrale Vroeghulp Dit praktijkvoorbeeld Consulent Jonge Risico Kinderen is de uitwerking van bouwsteen 6 (zorg & onderwijs) van Vroeg, Voortdurend, Integraal (VVI). In de periode is de regio Friesland een pilotregio geweest voor de innovatie VVI, uitgevoerd binnen het Transitieprogramma in de Langdurende Zorg. Dit is een innovatie op de netwerken Integrale Vroeghulp gericht op ketens van vroege signalering, diagnostiek, zorg, onderwijs en ondersteuning voor kinderen met een beperking en hun ouders.

2 Doel van het initiatief Het leggen van een verbinding tussen onderwijs en zorg voor zorgkinderen in de voorschoolse periode is een initiatief van VTO-Vroeghulp Friesland en de Samenwerkingsverbanden Primair Onderwijs Friesland. Partners binnen het samenwerkingsverband van VTO-Vroeghulp zijn: Jeugdgezondheidszorg GGD-Fryslân Jeugdhulp Friesland MEE Friesland Medisch Centrum Leeuwarden Bureau Jeugdzorg Friesland Antonius Ziekenhuis Revalidatie Friesland Ziekenhuis Tjongerschans De Friese Kinderdagcentra (Talant) Ziekenhuis NijSmellinghe GGZ Lentis Jonx Ziekenhuis Talma Sionsberg GGZ Virenze Drachten De Friese Samenwerkingsverbanden Primair Onderwijs Doel is om zorgkinderen met een schoolvraag zowel in de voorschoolse periode als in de basisschoolperiode te begeleiden naar een passende vorm van onderwijs en afstemming met scholen te realiseren over de mogelijkheden voor het betreffende kind. Hiermee worden onderwijs en zorg in zowel de voorschoolse als de schoolse periode geschakeld in de keten. De provincie Friesland ondersteunt deze verbinding voorschools-vroegschools door deze CJRK s middels projectsubsidie 3 jaar te co-financieren. Beschrijving van de CJRK in de praktijk Het doel van VTO-Vroeghulp is het Vroeg Tijdig Onderkennen van ontwikkelingsproblematiek en/of gedragsproblematiek bij kinderen van 0-7 jaar en in een zo vroeg mogelijk stadium hulp verlenen aan kind en ouder(s)/verzorgers. Juist voor kinderen met een beperking is een multidisciplinaire afweging vanuit zowel de zorg als het onderwijs van belang voor een juiste keuze voor school of dagbesteding. In Friesland wordt het belang van een betere samenhang tussen zorg en onderwijs onderkend. Voor een bepaalde categorie zorgkinderen is het belangrijk dat school is toegerust op de zorgbehoefte van een kind. Dit is niet alleen in het belang voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor de school. VTO-Vroeghulp heeft met de CJRK onderwijsexpertise in de VTO-Vroeghulpteams opgenomen. De CJRK heeft een brede onderwijsexpertise rondom jonge kinderen en bespreekt de hulpvragen van het kind met school. Zij kan het gedrag en de zorgbehoefte van jonge kinderen goed observeren en deze interpreteren, mede gebruikmakend van de expertise van de overige VTO-Vroeghulp-deelnemers.

3 De CJRK kan een onderwijs-zorgarrangement opstellen met alle relevante informatie over het kind. Deze informatie bestaat uit eigen observaties, gesprekken met bijvoorbeeld de peuterspeelzaalleidster en voor het onderwijs relevante informatie uit besprekingen met het VTO-Vroeghulpteam. Alles gebeurt in overleg met de ouders. Het arrangement maakt inzichtelijk wat een kind nodig heeft en de school kan op basis daarvan een goede inschatting maken óf en hoe zij hieraan kunnen voldoen. Zo kan de haalbaarheid van noodzakelijke extra zorg of begeleiding worden bepaald en de wijze waarop dit kan worden ingevuld. Wanneer blijkt dat niet aan de zorgbehoeften van een kind kan worden voldaan, kan vroegtijdig een andere passende dagbesteding worden gevonden. Resultaten van deze aanpak In Friesland krijgen alle voorschoolse zorgkinderen met een dagbestedingsvraag een goed onderbouwd school- of dagbestedingsadvies. Dit is zorgvuldig besproken met ouders en school of zorgaanbieder. Voorschoolse zorgkinderen met een onderwijsvraag krijgen een onderwijs-zorgarrangement, waarin zeer genuanceerd is aangegeven wat de onderwijs-zorgbehoefte is van het kind. Hiermee worden misplaatsingen voorkomen. Dat komt ten goede aan de onderwijskwaliteit van de scholen en de ontwikkeling van het kind. Er is een goed werkbaar en goed ontwikkeld format onderwijs-zorgarrangement en het streven van VTO-Vroeghulp Friesland is dat elk schooladvies geëvalueerd wordt door school en ouders. (mits ouders hier toestemming voor geven) Onderwijs en zorg De verbinding tussen onderwijs en zorg zou vroeg moeten beginnen. Dit is één van de uitgangspunten van de consulent jonge risico kinderen (CJRK). Een kind met ontwikkelings- en/of gedragsproblematiek dat naar school gaat, levert doorgaans vragen op waar ouders zich soms al zorgen over maken ver voordat het kind vier jaar wordt. In de voorschoolse periode kan besproken worden welke schoolkeuze het beste is voor het kind. Is een diagnose (nog) niet bekend, dan kunnen er onderzoeken geïnitieerd worden door het VTO-Vroeghulpteam en kan het kind worden geobserveerd. Deze samenwerking met Primair Onderwijs en

4 het VTO-Vroeghulpteam kan ervoor zorgen dat een kind niet verdrinkt in het onderwijs en dat het zo vroeg mogelijk de juiste plek in het onderwijs krijgt. In de praktijk blijkt het ook prettig te werken voor de leerkracht die een kind die extra aandacht behoeft in de groep krijgt. Er kan meteen adequaat op de onderwijs-zorgbehoefte van het kind worden ingestoken. Deskundigheid consulent jonge risico kinderen De CJRK s hebben brede kennis van zowel de normale als de daarvan afwijkende ontwikkeling van jonge kinderen van 3-6 jaar en van onderwijsbehoeften die daaruit voortvloeien. Zij hebben ervaring met de voorschoolse periode van kinderen, in de vorm van contacten met of werkzaamheden binnen peuterspeelzalen en/of kinderopvang en een ruime ervaring met de onderbouw van de basisschool. Daarnaast heeft de consulent kennis van de mogelijkheden van andere onderwijsvormen, waaronder het SBO en Speciaal onderwijs en middels de gedeelde kennis in de VTO-Vroeghulpteams van de mogelijkheden die een KDC en MOD bieden. Onderwijs-zorgarrangement Om de leerkracht en de intern begeleider een goed beeld van het kind te geven wordt er gebruikgemaakt van een onderwijs-zorgarrangement. Hiermee worden de hulpvragen van het kind en de extra zorg in kaart gebracht. Het kan de begeleiding op school, en andere instellingen, verbeteren doordat het probeert duidelijk aan te geven waar de specifieke behoeften van het kind liggen. De CJRK vult dit arrangement in op basis van de reeds bij het VTO- Vroeghulpteam beschikbare gegevens en observatie op de voorschoolse instelling. Daarmee kan ook mede bepaald worden of de school of instelling deze zorg kan leveren. Is dit niet het geval, dan zal er gekeken worden wat er nodig is om dit wel te kunnen laten plaatsvinden of welke instelling dit wel kan verzorgen, zodat er voldoende tegemoet gekomen kan worden aan datgene wat het kind extra nodig heeft om te komen tot een evenwichtige ontwikkeling. Het format van dit onderwijs-zorgarrangement is nog niet geheel uitontwikkeld. In samenwerking met het landelijk programma Vroeg Voortdurend en Integraal zal hier de komende periode nog aandacht aan besteed worden. Intensieve samenwerking De CJRK werkt intensief samen met de casemanagers van VTO-Vroeghulp. De casemanager is de vaste contactpersoon tussen ouder(s) en het VTO- Vroeghulpteam. De casemanager is meestal al betrokken bij het gezin doordat deze op huisbezoek is geweest en de hulpvragen heeft geïnventariseerd. Als de CJRK een gesprek heeft met de ouders is de casemanager hier in principe bij aanwezig. Deze functionaris is hierdoor een stabiele continue factor gedurende het VTO-Vroeghulptraject. Deze werkwijze wordt door ouders als zeer prettig ervaren.

5 Casus: Meike kan in haar eigen dorp naar school Meike is een meisje van bijna vier jaar met het syndroom van Bardet Biedl als haar ouders haar aanmelden bij VTO-Vroeghulp. Door haar aandoening heeft zij veel te maken gehad met dokters en ziekenhuizen. Zij heeft een afwijking aan hart en nieren en haar gezichtsvermogen wordt langzaam minder. Meike wordt binnenkort geopereerd aan haar vingers. Haar motoriek is minder ontwikkeld: ze is onhandiger dan leeftijdsgenootjes en valt vaker. Haar ouders vragen zich af of hun dochter naar dezelfde basisschool in het dorp kan als haar oudere zus. Op dat moment bezoekt Meike nog een peuterspeelzaal in het dorp. Goed kijken naar mogelijkheden en onmogelijkheden Op verzoek van het multidisciplinair team VTO-Vroeghulp observeert de Consulent Jonge Risico Kinderen (CJRK) Meike op de peuterspeelzaal en geeft advies over de mogelijkheden voor regulier basisonderwijs. In haar hele houding is te zien dat Meike afhankelijk is. De leidster ziet wel ontwikkeling, maar de consulent ziet tijdens de observatie weinig initiatief. De problemen in haar taal en motoriek vallen op en ze heeft op uiteenlopende punten ondersteuningsbehoefte. De CJRK twijfelt of regulier basisonderwijs haalbaar is. De CJRK bespreekt haar bevindingen in het VTO-Vroeghulpteam en stelt een psychologisch onderzoek voor om meer over Meikes mogelijkheden te weten te komen. Het VTO-Vroeghulpteam ondersteunt dit. De casemanager, die vanuit VTO-Vroeghulp de vaste contactpersoon is voor de ouders, en de CJRK bespreken het verslag met Meikes ouders. Die gaan akkoord met het advies en er wordt een psychologisch onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat Meike een IQ van 79 heeft en mogelijk pervasieve ontwikkelingsproblemen. In de vragenlijst van de peuterleidster scoort Meike op alle onderdelen normaal. Wel heeft de leidster zorgen hoe het zal gaan als Meike ouder wordt en de handicap duidelijker zichtbaar wordt voor andere kinderen. Nu gaat het goed met extra begeleiding. Een eerlijk gesprek met school In een afspraak met de intern begeleidster van de dorpsschool bespreekt de CJRK haar bevindingen en Meikes onderwijs- en zorgbehoeften. Na bespreking met het voltallige onderwijsteam laat de school weten dat Meike welkom is. Ze komt helaas nog niet in aanmerking voor een rugzakje, maar REC3 (het

6 regionale expertise centrum voor scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen) stelt wel vijf keer een ambulant begeleider beschikbaar om preventief te kijken hoe het met Meike gaat en in te schatten wat zij extra nodig heeft. Het stokje in vertrouwde handen overdragen Drie maanden nadat Meike op de basisschool is gestart, neemt de casemanager van VTO-Vroeghulp contact op met haar ouders en de school. Bij vraagtekens of problemen kan de CJRK nog een keer op school komen kijken en advies geven. Het gaat gelukkig heel goed met Meike en het dossier bij VTO-Vroeghulp kan worden gesloten. De zorg verloopt nu via de zorgstructuur van de school.

JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP

JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP INTEGRALE VROEGHULP Doelstelling Het doel van Integrale Vroeghulp is het vroegtijdig onderkennen van ontwikkelings- en/of gedragsproblemen en daar waar nodig in een zo vroeg

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

De regio centraal. De balans van elf pilotregio s. mei 2011

De regio centraal. De balans van elf pilotregio s. mei 2011 De regio centraal De balans van elf pilotregio s mei 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege signalering, diagnostiek, zorg, onderwijs en ondersteuning

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Casemanagement en trajectondersteuning Uitwerking bouwsteen 4 van Vroeg, Voortdurend, Integraal december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege signalering,

Nadere informatie

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt.

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt. Notititie Interne Zorgstructuur Voorschool d.d. 2 mei 2006 Vastgesteld Adviesgroep GOA 0-6 d.d. 6 juni 2006 1. Inleiding In oktober 2005 heeft de gemeenteraad de nota Haagse Klasse, Beleidskader voor het

Nadere informatie

Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen

Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen Integrale Vroeghulp Voor verwijzers Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen Integrale Vroeghulp voor verwijzers Werkt u als professional in het onderwijs, bij Bureau Jeugdzorg,

Nadere informatie

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool.

Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Inleiding bij het protocol De zeven fasen bij de overgang van de voorschoolse instelling naar de basisschool. Het protocol bestaat uit zeven fasen, die door een kind doorlopen worden bij de overgang van

Nadere informatie

JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP

JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP 2015 JAARBERICHT INTEGRALE VROEGHULP VOORWOORD Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning. De expertise rondom het jonge zorgkind, die in de loop der jaren in Friesland

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Kader voor meten en weten Kwaliteitsindicatoren voor alle bouwstenen van Vroeg, Voortdurend, Integraal december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege

Nadere informatie

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen 1 Inleiding De komende jaren verandert er veel op het gebied van

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Jaarverslag 2015 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2015. Dit jaar was vanwege

Nadere informatie

4. Protocollen en reglementen Zorgstructuur Datum 9 januari 2014 Versie 2 Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR

4. Protocollen en reglementen Zorgstructuur Datum 9 januari 2014 Versie 2 Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR 4. Protocollen en reglementen 4.1.10 Zorgstructuur Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR Vastgesteld 9 januari 2014 Blad 2 van 5 Algemeen De peuterspeelzalen krijgen steeds meer te maken met peuters en ouders met

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2014 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2014. Dit jaar stonden, naast

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid-Kennemerland in 2017. Ook

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

VTO Vroeghulp. Jaarverslag 2008

VTO Vroeghulp. Jaarverslag 2008 VTO Vroeghulp Jaarverslag 2008 Voorwoord Signaleerders essentiële schakel in de zorgketen Inhoudsopgave Voorwoord Signaleerders essentiële schakel in zorgketen.................................................

Nadere informatie

vroeg erbij! Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind (0 tot 12 jaar) Informatie over het Vroeg Erbij Team voor ouders en verzorgers

vroeg erbij! Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind (0 tot 12 jaar) Informatie over het Vroeg Erbij Team voor ouders en verzorgers vroeg erbij! Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind (0 tot 12 jaar) Informatie over het Vroeg Erbij Team voor ouders en verzorgers Onze jongste dochter ontwikkelt zich heel anders dan

Nadere informatie

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs.

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs. Project MEEdoen Mede namens SKL en WSNS, biedt MEE IJsseloevers hierbij 2 projectbeschrijvingen aan betreffende MEEdoen in het basisonderwijs en MEEdoen in de kinderopvang. Beide projecten worden door

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Voorwoord Met dit jaarverslag informeren wij u over de ontwikkeling en resultaten van

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

Hoe leid je jonge kinderen vanuit een zorginstelling naar passend onderwijs?

Hoe leid je jonge kinderen vanuit een zorginstelling naar passend onderwijs? Hoe leid je jonge kinderen vanuit een zorginstelling naar passend onderwijs? Lunteren 6 oktober 2016 Esther van de Pas Karin Pijnenburg Rian Janssen Welkom Wie ben ik? De start in het onderwijs verloopt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet. Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet. Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking Belang van vroege signalering, vroege diagnostiek en vroege interventie Kinderen

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Wat doet de Ondersteuningscommissie?

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ondersteuningscommissie Biezenvijver 5 3297 GK Puttershoek Tel. 078-6295997 1 Ter inleiding Beste ouders,

Nadere informatie

Met een goede start naar de basisschool

Met een goede start naar de basisschool Met een goede start naar de basisschool INSPIRATIEDOCUMENT OVER HET BELANG VAN DE OPVOED- EN OPGROEIOMGEVING VOOR DE ONTWIKKELING VAN JONGE KINDEREN MEE Nederland ActiZ GGD GHOR Nederland MOgroep 1 Over

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Peuterrevalidatie. Bijzondere aandacht voor uw peuter

Peuterrevalidatie. Bijzondere aandacht voor uw peuter Peuterrevalidatie Bijzondere aandacht voor uw peuter Bijzondere aandacht voor uw peuter Op eigen benen staan, de eerste stapjes zetten, de eerste woordjes zeggen. Deze spontane stappen in de ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarbericht Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg Bij zorgen over de ontwikkeling en/of het gedrag bij kinderen van 0 tot 7 jaar.

Jaarbericht Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg Bij zorgen over de ontwikkeling en/of het gedrag bij kinderen van 0 tot 7 jaar. Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg Bij zorgen over de ontwikkeling en/of het gedrag bij kinderen van 0 tot 7 jaar. Jaarbericht 2012 www.ivhzl.nl www.integralevroeghulpzuidlimburg.nl Integrale Vroeghulp Zuid-Limburg

Nadere informatie

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenwerking met de verschillende gemeenten

Nadere informatie

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek Mei 2018 Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek In het samenwerkingsverband is voor ieder kind een plek en krijgt het de gelegenheid zich binnen zijn/haar

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Procedure aanmelding en toelating nieuwe leerlingen

Procedure aanmelding en toelating nieuwe leerlingen Procedure aanmelding en toelating nieuwe leerlingen 2017 2020 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Zorgplicht... 3 1.1. De procedure... 3 2. Aanmelding... 3 2.1. Toelating en beleid... 3 3. Uitnodiging en

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2013 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht wil ik u graag informeren over de ontwikkelingen bij Integrale Vroeghulp Noord- Holland-Noord (IVH NHN) in 2013. Het

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO 1 Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO A. Algemeen. 1. Doelstelling. Het kind op de juiste plaats; onderwijs dat past bij de behoeften van het kind... Terugplaatsing van leerlingen van het Speciaal

Nadere informatie

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Mei 2017 1 Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter Gemeente Oss Wat is het doel van

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen TRIVIUMLINDENHOF Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen DAGBEHANDELING 0-7 JAAR VLAARDINGEN Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen Dagbehandeling 0-7 jaar wordt ingezet bij vragen rondom complexe ontwikkelings-

Nadere informatie

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010 Het kind centraal maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 21 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Samenvatting maatschappelijke Business Case VVI 1www.vroegvoortdurendintegraal.nl Dit is de samenvatting

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding.

Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding. Toelatingsbeleid in het kader van de zorgverbreding. 1. Inleiding Het bevoegd gezag van een basisschool beslist over de toelating van een leerling en heeft daarvoor de directeur van de school gemandateerd.

Nadere informatie

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND informatie voor OUDERS Elk kind zijn talent, elk kind zijn onderwijs ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND Biezelingsestraat 24 4421 BS Kapelle T: 0182 760 770 / 06 130

Nadere informatie

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente 1-zorgroute voorschoolse voorzieningen Plein Midden Twente Voorwoord De 1-zorgroute in de praktijk; 6 stappen Binnen alle zes stappen binnen de zorgroute geldt: het bieden van een goed pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd

Stelselwijziging Jeugd Stelselwijziging Jeugd Handreiking Integrale Vroeghulp Hoe organiseer ik als gemeente goede zorg voor kwetsbare kinderen met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand 2 Stelselwijziging Jeugd Inleiding

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Multidisciplinair adviesplan Uniforme werkwijze bij bouwsteen 3 van de innovatie VVI op Integrale Vroeghulp december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

Observatie- en overdrachtsformulier peuterspeelzaalwerk Houten

Observatie- en overdrachtsformulier peuterspeelzaalwerk Houten Observatie- en overdrachtsformulier peuterspeelzaalwerk Houten Verslag van gesprek met de werkgroep evaluatie formulier Alice van de Vooren Observatie- en overdrachtsformulier peuterspeelzaalwerk Houten

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS. Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband. Kampen

Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS. Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband. Kampen Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS in de gemeente Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband Samenwerkingsverband Het regionale Samenwerkingsverband (SWV) ondersteunt scholen bij de uitvoering van passend

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen 2015-2016 Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Inhoudsopgave 1. Visie op Passend Onderwijs. 2 2. Ambitieniveau Nassauschool.. 2 3. Het toelatingsbeleid van de Nassauschool 4 4. Ondersteuning

Nadere informatie

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding Beste ouders, Uw kind is aangemeld bij de Ondersteuningscommissie (O.C.) In deze notitie leest u wat de OC doet, hoe het traject verloopt, welke adviezen

Nadere informatie

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School De gemeente Halderberge heeft tot taak het maken van proces- en resultaatafspraken bij Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Om deze afspraken te kunnen monitoren heeft de gemeente aan de GGD gevraagd

Nadere informatie

Monitor Voortgang Pilot VVI

Monitor Voortgang Pilot VVI Monitor Voortgang Pilot VVI Vragenlijst is ingevuld door: in overleg met: Naam: Anja de Klerk Naam: Adri Foesenek Functie: projectleider Vroeg Voortdurend Integraal Functie: coördinator Integrale Vroeghulp/projectleider

Nadere informatie

Geachte mevrouw Coenders,

Geachte mevrouw Coenders, Geachte mevrouw Coenders, Naar aanleiding van ons overleg op 6 mei jl. met u en de heer Dannenberg, treft u hierbij het document De kracht van Integrale Vroeghulp, Integrale vroeghulp na 1 januari 2015

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

Aanmeldformulier. Leerling formulier Leerling gegevens Burgerservicenummer Roepnaam Voornaam(en) Voorvoegsel Achternaam

Aanmeldformulier. Leerling formulier Leerling gegevens Burgerservicenummer Roepnaam Voornaam(en) Voorvoegsel Achternaam Aanmeldformulier We vragen u goed te letten op de spelling van de naam van uw kind. De naam moet precies zo geschreven zijn als in het geboorteregister. Dit is belangrijk omdat de namen in de administratiesystemen

Nadere informatie

PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN

PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN Procedure van toelating nieuwe leerlingen Basisschool De Kinderbrug Pagina 1 Inhoud Inleiding... 2 1. Informatie over de school...

Nadere informatie

Workshop 8: Aanbod Fritz Redlschool

Workshop 8: Aanbod Fritz Redlschool Workshop 8: Aanbod Fritz Redlschool afdeling ambulante begeleiding Mariette van Hemert Annemieke Bregman Ambulante Begeleiding Een andere kijk op gedrag 1 1 Fritz Redlschool Wie zijn wij: Cluster IV School

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring en toelaatbaarheidscommissie PPO Rotterdam Auteur: N. Teeuwen e.a. 1 Versie Datum 27-5-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum: 12 juni 2014 Projectbestuur

Nadere informatie

Verbreden, verdiepen en versterken

Verbreden, verdiepen en versterken Verbreden, verdiepen en versterken voor optimale ontwikkelingskansen voor kinderen Samenvatting Ondersteuningsplan Sine Limite 2018-2022 juni 2018 Vooraf: Ondersteuningsplan hoe & wat Vanaf schooljaar

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014 Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014 Invoering 1 augustus 2014 Bijeenkomst ouders 1. Opening 2. Doel:» ouders meenemen in de ontwikkelingen naar Passend Onderwijs.» Gelegenheid om vragen te stellen

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Taken van interne begeleiders in de samenwerking

Taken van interne begeleiders in de samenwerking Taken van interne begeleiders in de samenwerking Hoewel dé intern begeleider niet bestaat, heeft de Landelijke Beroepsgroep voor Intern Begeleiders (LBib) toch geprobeerd wat overzicht te brengen in de

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S

De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S Zorgniveau Toeleiding op basis van indicatoren door consultatiebureau medewerker

Nadere informatie

1. Inleiding. Rotterdam, mei 2011 Stichting de Meeuw HANDLEIDING OVERDRACHTFORMULIER PEUTER KLEUTER DORDRECHT 1

1. Inleiding. Rotterdam, mei 2011 Stichting de Meeuw HANDLEIDING OVERDRACHTFORMULIER PEUTER KLEUTER DORDRECHT 1 1. Inleiding In Dordrecht wordt gewerkt aan een doorgaande leer- en zorglijn voor jonge kinderen. Daartoe moeten de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven goed samenwerken met het primair onderwijs.

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot en met 6 jaar

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot en met 6 jaar Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot en met 6 jaar Integrale Vroeghulp Mijn buurvrouw denkt dat mijn zoon autisme heeft. Is dat zo? De peuterspeelzaal

Nadere informatie

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS Ieder kind is uniek en heeft het recht om kind te zijn en zich te ontwikkelen in een stabiele,

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

Publieksversie Ondersteuningsplan

Publieksversie Ondersteuningsplan samenwerkingsverband primair onderwijs Publieksversie Ondersteuningsplan Passenderwijs 26.0 Voor elk kind een passend aanbod Passenderwijs is het samenwerkingsverband van scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

Integrale doorgaande lijnen bij passend onderwijs en zorg voor jeugd

Integrale doorgaande lijnen bij passend onderwijs en zorg voor jeugd Integrale doorgaande lijnen bij passend onderwijs en zorg voor jeugd Tweedaagse Passend onderwijs PO Ermelo Naoberschap Meesterschap Donderdag 9 oktober 2014 Chaja Deen - Marij Bosdriesz Programma Waarom

Nadere informatie

Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007

Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007 Hoogeveense peuterspeelzalen werken met een zorgleidster; een plan van aanpak voor de pilot 1 augustus 2006 t/m 31 december 2007 Inleiding. In dit plan wordt een aanpak van een pilot beschreven voor het

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Bernulphusschool / Kindcentrum Oosterbeek 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Bernulphusschool. Iedere school

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

3. Handleiding bij de peuter-estafette

3. Handleiding bij de peuter-estafette 3. Handleiding bij de peuter-estafette Voor leidinggevenden en pedagogisch medewerkers peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Een goede overdracht waarborgt de doorgaande ontwikkeling van de peuter. Bij

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

Voordejeugddag Integrale Vroeghulp

Voordejeugddag Integrale Vroeghulp Voordejeugddag Integrale Vroeghulp Jantine Moen - Nederlands Jeugdinstituut Lieke van der Meulen -Nederlands Centrum Jeugdgezondheid 5 november 2018 Welke zorgen hebben we rondom het jonge kind? Grote

Nadere informatie

Stedelijk IB-netwerk. 17 april 2018

Stedelijk IB-netwerk. 17 april 2018 Stedelijk IB-netwerk 17 april 2018 Onderwerpen Meer- en hoogbegaafdheid Taalschool Rol consulent Jonge kind Meer- en hoogbegaafdheid Van visienota naar plan van aanpak SWV bekostigt individuele onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

Handreiking. Meldcode. Passenderwijs

Handreiking. Meldcode. Passenderwijs Handreiking Meldcode Passenderwijs Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking getreden. De wet bepaalt dat organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Handreiking Zorgstructuur 0-4 jaar gemeente Barneveld Versie maart 2017

Handreiking Zorgstructuur 0-4 jaar gemeente Barneveld Versie maart 2017 Handreiking Zorgstructuur 0-4 jaar gemeente Barneveld Versie maart 2017 Status handreiking Deze handreiking komt in plaats van het signaleringsprotocol zorgkinderen wat was opgenomen in de handleiding

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie