MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!"

Transcriptie

1 MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen? Dan is het in de eerste plaats belangrijk om te weten hoe de school hierin staat en hoe de teamleden erover denken en welke kennis zij in huis hebben. De bibliotheek biedt daarom als eerste kennismaking met het onderwerp de MediaMatching Game aan. Door het spelen van dit bordspel worden leerkrachten en directie in korte tijd ondergedompeld in de veelzijdigheid van de media en de koppeling met hun eigen onderwijspraktijk. Door middel van vragenkaartjes wordt in groepjes gediscussieerd over de verschillende onderwerpen zoals sociale media, informatievaardigheden, digitaal pesten etc. Duur: 1 uur. Vereisten: - een aantal computers met internet. 20,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse. Start: Visie ontwikkelen op mediawijsheid binnen de school Wilt u als school een visie op mediawijsheid binnen uw onderwijspraktijk ontwikkelen? In een bijeenkomst van een uur wordt aan de hand van de Mediawijsheidscirkel duidelijk wat op school al gebeurt op het gebied van mediawijsheid, wat nog niet gebeurt en wat wenselijk is dat gaat gebeuren. Op basis van de ontwikkelde visie kan de school beleid formuleren rondom mediawijsheid en de koppeling hiervan aan het reguliere lesprogramma. Duur: 1 uur. 20,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse.

2 Workshop: ipads in het onderwijs Wilt u als team eens kennismaken met de ipad? Zelf ervaren zegt immers meer dan 1000 woorden. In de workshop Ipads in het onderwijs maakt u kennis met de ipad. Hoe werkt een ipad nu eigenlijk? Wat kan ik er in het onderwijs mee? Wat is een app? Wat zijn leuke apps om in de lessen te gebruiken? En vooral: zou het iets zijn om in te zetten bij ons op school? Duur workshop: 1,5 uur. 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse. Workshop: Digitale tools in het onderwijs Op het gebied van digitale media verschijnen steeds weer nieuwe dingen die vaak heel goed in te zetten zijn in het onderwijs. Interessante apps, Pinterest, sociale media als Facebook en Twitter, lessen voor het digibord, maar bijvoorbeeld ook boeken die een koppeling hebben met internet. In deze workshop krijgt u als leerkracht de nieuwste ontwikkelingen te horen en les ideeën mee die rechtstreeks in te zetten zijn in uw onderwijspraktijk. De workshop is op maat en wordt ingevuld in overleg met de school. U kunt er dus bijvoorbeeld ook voor kiezen om als team eerst eens kennis te maken met bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Duur workshop: 1,5 uur. 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse.

3 Cursus: Mediawijsheid in het onderwijs voor leerkrachten Wilt u als leerkracht weten wat mediawijsheid nou eigenlijk is en waarom het belangrijk is er iets mee te doen als school? Wat doen kinderen op internet? Waarom zitten alle kinderen op Hyves en vinden ze het spelen van games zo leuk? Wat moet ik als school doen als digitaal pesten in een klas voorkomt? Hoe stel ik een mediaprotocol op voor de school? Wat zijn QRcodes en wat is Layer? Hoe werkt een ipad en wat kan ik er mee? Hoe kan ik YouTube inzetten? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de cursus Mediawijsheid in het onderwijs voor leerkrachten. Door middel van theorie en veel praktische opdrachten maak je als leerkracht kennis met allerlei facetten rondom het begrip mediawijsheid, waarbij als uitgangspunt 23 dingen voor het onderwijs genomen is. De cursus kan voor een deel aangepast worden aan de wensen van de school. Vereisten: - computers met internet - digibord ivm aansluiten laptop Duur cursus: 4 cursusavonden/dagen van elk 2 uur (of afwijkend in overleg). 200,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse. Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie op, maar geven ook zelf informatie door, ze zijn zender en ontvanger tegelijkertijd. De huidige media bieden alle mogelijkheden om zelf actief deel te nemen en informatie aan de bieden, te denken valt aan het maken en bezoeken van websites, het spelen van online games, het maken van filmpjes, chatten en het deelnemen aan allerlei online netwerken. Voor de kinderen en jongeren van de huidige generatie en ook voor toekomstige generaties is het des te belangrijker om mediawijs te zijn. Het digitale landschap immers is voortdurend aan verandering onderhevig; elke dag komen er nieuwe websites bij, andere verdwijnen weer, mobieltjes worden steeds verder uitgerust met de modernste technieken en zelfs boeken beginnen langzaam aan in digitale vorm te verschijnen. De bibliotheek biedt de mogelijkheid om een informatie avond te houden over mediawijsheid of sociale media op uw school, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of in de bibliotheek. De informatie avond wordt gehouden door een gecertificeerd Mediacoach. De invulling van de avond kan in overleg met de bibliotheek. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een informatie avond voor ouders te houden, maar het kan bijvoorbeeld ook voor leerkrachten, leidsters of leerlingen zelf interessant zijn. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Wat doen kinderen eigenlijk op internet? Wat zijn profielsites? Wat zijn online games? Wat zijn de gevaren of juist de positieve kanten van het bezig zijn op internet? Digitaal pesten, maar ook alle andere vormen van media zoals de invloed van reclame kunnen punt van aandacht zijn.

4 70,- exclusief BTW. Aanmelding & betaling Neemt u telefonisch of per contact op met Sandra van Bruinisse. Project Databaas: online privacy voor groepen 6, 7 en 8 Doel Kinderen zitten tegenwoordig allemaal op internet. Ze hebben een weblog, een eigen website, ze gamen en chatten of hebben een eigen profielsite op Hyves. Vaak denken ze niet na over de gevolgen van het achterlaten van privégegevens op internet, zoals naam, e- mailadres, msn-adres, huis-adres, telefoonnummers of foto s. Wat kan je het beste wel op internet achterlaten en wat niet? Hoe zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt, omdat je teveel privégegevens hebt weggegeven? Hoe ga je om met iemand die misbruik maakt van jouw privégegevens? Het project Databaas wil kinderen bewuster leren omgaan met privacygegevens op internet en inzicht geven in wat privacy nou eigenlijk is. Opzet Het project databaas bestaat uit 2 lessen van 60 minuten. Deze lessen kunnen in overleg met de bibliotheek ingepland worden en zullen in de klas worden uitgevoerd door een Mediacoach uit de bibliotheek. Tussen les 1 en 2 zal ongeveer een week in moeten zitten in verband met het huiswerk dat thuis samen met de ouders gedaan moet worden. Het benodigde materiaal wordt door de bibliotheek geleverd. Vereisten - digibord/scherm ivm presentatie - internet Periode Januari t/m juni ,- per groep, exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project Databaas: online privacy voor groepen 6, 7 en 8. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse.

5 Project: Veilig internetten met Suske en Wiske voor groep 5 t/m 8 Doel Mediawijsheid Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Kinderen gebruiken internet onder meer om websites te bekijken, informatie op te zoeken, spelletjes te spelen, te chatten, filmpjes en foto s te downloaden en hun Hyvespagina bij te houden. Niet alles is echter even betrouwbaar, vandaar dat het gebruik van internet niet helemaal zonder gevaren is. Mensen kunnen zich anders voordoen dan ze zijn, er verschijnen pop-up vensters met aantrekkelijke reclame om op te klikken en virussen en hackers liggen op de loer. Kinderen zijn zich hier vaak niet bewust van. Kinderen leren in dit project een kritische en actieve houding in te nemen tegenover media zodat ze de diverse media mediawijs gaan gebruiken op een zelfbewuste manier zodat ze niet in de problemen komen. Opzet Het project Veilig internetten met Suske en Wiske bestaat uit het lezen van het boek Suske en Wiske: de sinistere site in de klas en 1 les van 60 minuten die door een mediacoach van de bibliotheek op school gegeven wordt. Tijdens de les wordt dieper ingegaan op verschillende onderwerpen uit het boek en worden opdrachten gemaakt. Naast internet zal ook aandacht besteedt worden aan andere media. U kunt, indien u dat wenst, zelf aangeven welke onderwerpen u graag behandeld zou zien. Het project is voor de groepen 5, 6, 7 en 8. De school krijgt van de bibliotheek voorafgaand aan de les voor elke leerling in de klas Suske en Wiske: de sinistere site te leen. Voorwaarde is dan ook dat de leerlingen het boek gelezen hebben voordat de les plaatsvindt. Na de les worden de boeken weer ingeleverd bij de mediacoach. Indien de boeken niet in de juiste staat worden ingeleverd of kwijt zijn, volgt hiervoor een rekening. Vereisten - (enkele) computers met internet of digibord met internet - scherm of lege wand in verband met powerpointpresentatie Periode Januari t/m juni ,- per groep, exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project veilig internetten met Suske en Wiske voor groep 5 t/m 8. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse.

6 Project: Digifamilie: spelen en leren omgaan met sociale media voor gezinnen met kinderen in groep 4 t/m 8 Doel Het project Digifamilie laat gezinnen ontdekken hoe ze met internet en sociale media om kunnen gaan. Ouders leren van hun kinderen. Kinderen leren van hun ouders. Door samen het spel in Digifamilie te spelen komen ouders en kinderen tot nieuwe ontdekkingen. Spelenderwijs vullen ze elkaar aan en leren nieuwe vaardigheden. Opzet Digifamilie is het verhaal van Mike en Moniek. Mike en Moniek wonen op een klein Waddeneiland, Engelsmanplaat. Omdat ze weinig contact kunnen hebben met de buitenwereld, zitten ze veel achter de computer. Daar ontmoeten ze de Notaris, die hen vertelt dat hij met behulp van een magneet in de virtuele dimensie is geslingerd. Hij wil bevrijd worden, en roept de hulp van Mike en Moniek in. Er volgt een verhitte strijd op verschillende sociale media en websites, waar ze moeilijke opdrachten moeten oplossen. Gezinnen gaan samen het internet op en ontdekken aan de hand van het verhaal door Mike en Moniek welke keuzes zij hebben om zo verantwoordelijk mogelijk met internet om te gaan. Er komt van alles ter sprake bij het spelen van Digifamilie. Zoals de thema s: - online privacy - sociale omgangsvormen - veilig internet - informatievaardigheden - commerciële invloeden - mobiele communicatie Het project is bedoeld voor gezinnen met kinderen in groep 4 t/m 8 en is online te spelen op De kinderen gaan dus thuis met de ouders met het verhaal en de opdrachten aan de slag. Een mediacoach van de bibliotheek begeleidt het project en zal twee keer een uur in de klas komen: bij de introductie van het project en bij de afsluiting. In overleg met de bibliotheek kan de school zelf bepalen hoe lang het project loopt en of er tussentijds nog een extra bezoek in de klas plaatsvindt. Vereisten - (enkele) computers met internet of digibord met internet Periode Hele schooljaar 30,- per groep, exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project Digifamilie. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per e- mail contact opnemen met Sandra van Bruinisse.

7 Project: Hyves voor groep 5 t/m 7 Doel Veel kinderen op de basisschool zitten op Hyves; oudere kinderen vaak ook al op Facebook. Dit project is bedoeld om ervaringen te delen en do s en dont s op Hyves te bespreken. Kinderen willen graag praten over wat ze meemaken op Hyves, maar doen dit niet omdat ze denken dat volwassenen hen toch niet begrijpen. Daarnaast is het zo dat kinderen vaak niet inzien wat ze wel en niet op hun Hyvespagina kunnen zetten in verband met privacy. Opzet Het project is bedoeld voor groep 5 t/m 7. Het project bestaat uit 1 les van 1,5 uur, waarin verschillende onderwerpen zoals jezelf presenteren op Hyves, welke informatie deel je wel en welke niet, wat doe je als je in een ongewenste situatie terecht komt en welke functies vervult Hyves met betrekking tot vriendschappen aan de orde komen. Vereisten - de kinderen in de klas hebben (bijna) allemaal een Hyvespagina - (enkele) computers met internet of digibord met internet Periode Januari t/m juni ,- per groep, exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project Hyves. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse. Project: Gratis geld bestaat niet voor groep 5 t/m 8 Doel Internet is voor kinderen een speeltuin. Maar net als in de echte wereld moet voor een attractie wel betaald worden. Kinderen worden nogal eens verleid tot aankopen of betalingen als zij via internet spelletjes spelen of op sites als Hyves en Facebook actief zijn. Het doel van dit project is om kinderen bewust te maken van de verschillen tussen echt geld en online geld en het herkennen van reclame en andere verleidingen. Opzet Het project is bedoeld voor groep 5 t/m 8. Het project bestaat uit 1 les van 1,5 uur, waarin de leerlingen door middel van opdrachten leren wat de verschillen zijn tussen echt geld en online geld, is gratis wel echt gratis?, hoe het zit met betalen binnen online spelletjes, maar ook de rol die reclame speelt binnen deze online spellen. Vereisten - (enkele) computers met internet of digibord met internet Periode Januari t/m juni 2014

8 30,- per groep, exclusief BTW. Aanmelding Gebruik het formulier Project Gratis geld bestaat niet. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse. Workshop PowerPoint voor groepen 4 t/m 8 Doel Kinderen beginnen op school steeds eerder met het maken van werkstukken op de computer. En dan vaak in het computerprogramma PowerPoint. De medewerkers van de bibliotheek horen steeds vaker geluiden van ouders die kinderen niet kunnen helpen omdat zij de vaardigheden in PowerPoint zelf niet beheersen. Door kinderen vaardiger te maken in het gebruik van het computerprogramma PowerPoint kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met het maken van werkstukken op de computer. Opzet De workshop PowerPoint kan zowel op school als in de bibliotheek plaatsvinden. Indien de workshop op school plaatsvindt dient u te zorgen voor voldoende computers met daarop PowerPoint Na een korte algemene uitleg, gaan de kinderen in tweetallen achter de computer aan de slag met opdrachten, zoals het laten binnenvliegen van letters, het toevoegen van foto s en filmpjes, het maken van achtergronden en dergelijke. De workshop PowerPoint duurt 1,5 uur. Indien de workshop in de bibliotheek plaatsvindt kunnen er maximaal 20 kinderen tegelijk aan de workshop deelnemen. 30,- per groep, exclusief BTW Aanmelding Gebruik het formulier Workshop PowerPoint voor groepen 4 t/m 8. Voor meer informatie kunt u telefonisch of per contact opnemen met Sandra van Bruinisse. Website: Brabantmediawijs Doel Mediawijsheid Je bent mediawijs als je nadenkt over wat je wel en wat je niet op je Hyvespagina zet. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van een bepaalde site. Als je filmpjes kunt uploaden naar YouTube. Maar je bent ook mediawijs als je een feitelijk verslag in de krant kunt onderscheiden van een commentaar. Of wanneer je weet dat het nieuws op de publieke tv-zender net een beetje verschilt van het nieuws op de commerciële zender. Want mediawijsheid gaat niet alleen over nieuwe media, maar ook over oude. Opzet

9 is een site van de Brabantse bibliotheken. U vindt er een selectie lessen mediawijsheid voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. De site biedt producten die door anderen zijn ontwikkeld, maar ook producten die gemaakt zijn door de specialisten van Brabantse bibliotheken. Brabantmediawijs bevat ook scholingsmateriaal voor intermediairs (leerkrachten, docenten, mediathecarissen en ouders), zodat ook zij hun mediawijsheid kunnen vergroten. U kunt de lessen laten uitvoeren door de mediacoach van de bibliotheek, maar u kunt er ook zelf mee aan de slag. Voor meer informatie over de lessen en uitvoering hiervan, kunt u contact opnemen met mediacoach Sandra van Bruinisse.

10 Project Databaas: online privacy voor groepen 6, 7 en 8 : 30,- per groep, exclusief BTW. Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project Databaas met de volgende groepen (aantallen vermelden a.u.b.): Groep 6: groepen Groep 7: groepen Groep 8:. groepen Voorkeur voor periode (januari t/m juni 2014):. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

11 Project veilig internetten met Suske en Wiske voor groepen 5, 6, 7 en 8 : 30,- per groep, exclusief BTW Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project Veilig internetten met Suske en Wiske met de volgende groepen (aantallen vermelden a.u.b.): Groep 5:. groepen Groep 6: groepen Groep 7: groepen Groep 8:. groepen Voorkeur voor periode (januari t/m juni 2014):. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Eventuele voorkeur voor behandelde thema s:.. Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

12 Workshop PowerPoint voor groepen 4 t/m 8 : 30,-, per groep, exclusief BTW. Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor een workshop PowerPoint met de volgende groepen (aantallen vermelden aub): Groep 4: groepen Groep 5: groepen Groep 6:. groepen Groep 7.. groepen Groep 8.. groepen Voorkeur voor periode:. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Ik wil graag dat de instructie op school / in de bibliotheek (max. 20 kinderen per workshop) plaatsvindt (doorstrepen wat niet van toepassing is). Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

13 Project: Digifamilie: spelen en leren omgaan met sociale media voor gezinnen met kinderen in groep 4 t/m 8 : 30,- per groep, exclusief BTW Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project Digifamilie met de volgende groepen (aantallen vermelden a.u.b.): Groep 4:...groepen Groep 5:. groepen Groep 6: groepen Groep 7: groepen Groep 8:. groepen Voorkeur voor periode:. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

14 Project: Hyves voor groep 5 t/m 7 : 30,- per groep, exclusief BTW Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project Hyves met de volgende groepen (aantallen vermelden a.u.b.): Groep 5:. groepen Groep 6: groepen Groep 7: groepen Voorkeur voor periode (januari t/m juni 2014):. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

15 Project: Gratis geld bestaat niet voor groep 5 t/m 8 : 30,- per groep, exclusief BTW Inschrijfformulier Naam school: Postadres: Postcode en plaats: Algemeen contactpersoon school: Contactpersoon voor dit inschrijfformulier: Telefoon: Ik wil me graag aanmelden voor het project Gratis geld bestaat niet met de volgende groepen (aantallen vermelden a.u.b.): Groep 5:. groepen Groep 6: groepen Groep 7: groepen Groep 8:. groepen Voorkeur voor periode (januari t/m juni 2014):. Dagen waarop bezoek niet mogelijk is: Verzendadres: Bibliotheek Oss Sandra van Bruinisse Postbus AV Oss sbru@nobb.nl Inschrijfformulier graag voor 1 juli 2013 retour!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID

DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID DIGITALE GELETTERDHEID en MEDIAWIJSHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen?

Nadere informatie

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender:

VlonderVaria. Basisschool De Vlonder. 8 maart Voor op de kalender: Basisschool De Vlonder VlonderVaria 8 maart 2017 Voor op de kalender: 6-3: start thema Water bij BSO 13 t/m 17 maart: week veilig internet gr 5 t/m 8 14-3: groep 7 en 8 voorstelling De Pul (Fiets mee naar

Nadere informatie

DIGITALE GELETTERDHEID

DIGITALE GELETTERDHEID DIGITALE GELETTERDHEID Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar te beginnen? Dan is het in de

Nadere informatie

Op de volgende pagina s vindt u ons aanbod rondom mediawijsheid. Neem gerust contact met ons op voor extra informatie.

Op de volgende pagina s vindt u ons aanbod rondom mediawijsheid. Neem gerust contact met ons op voor extra informatie. Mediawijsheid Behalve leesbevordering en literatuureducatie heeft de bibliotheek Mediawijsheid op het programma staan. Je bent mediawijs als je nadenkt over wat je wel en wat je niet op je Facebookpagina

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek

Nadere informatie

Aanbod voor het voortgezet onderwijs

Aanbod voor het voortgezet onderwijs Aanbod voor het voortgezet onderwijs 2012-2013 Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2012/2013 van de Openbare Bibliotheek Oss voor het voortgezet onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het aanbod 2015/2016 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2

De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2 De Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2015-2016 2 Inhoudsopgave Pagina Bibliotheekmaterialen in de klas... 5 Docentenabonnement... 5 Projectcollecties... 5 Groepsbezoeken... 6 Bibliotheekintroductie

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2013/2014 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2015/2016 van de Bibliotheek Oss voor het primair onderwijs in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk van de Bibliotheek Oss

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Zeeland

Aanbod Bibliotheek Zeeland Aanbod Bibliotheek Zeeland aan Primair onderwijs Zeeland Voor u ligt het aanbod 2015-2016 van de Openbare Bibliotheken Landerd voor het primair onderwijs in de gemeente Landerd. Alle activiteiten sluiten

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Schaijk

Aanbod Bibliotheek Schaijk Aanbod Bibliotheek Schaijk aan Primair onderwijs Schaijk en Reek Voor u ligt het aanbod 2015-2016 van de Openbare Bibliotheken Landerd voor het primair onderwijs in de gemeente Landerd. Alle activiteiten

Nadere informatie

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss.

Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Inleiding Voor u ligt het schoolprogramma 2014/2015 van de Openbare Bibliotheek Oss voor de peuteropvang en kinderdagverblijven in de gemeente Oss. Doel van het programma Het jeugd- en schoolbibliotheekwerk

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010 1. Inleiding In opdracht van de Vereniging van Brabantse Bibliotheken is in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van het primair

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek helpt u daar

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met internet. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met internet. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met internet. De bibliotheek

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016

Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Aanbod Bibliotheek Veghel 2015-2016 Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét

Nadere informatie

Mediaprotocol RK de Hoeksteen 2013-2014

Mediaprotocol RK de Hoeksteen 2013-2014 Mediaprotocol RK de Hoeksteen 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding...3 Hoofdstuk 1 De website van de school..4 Hoofdstuk 2 Kinderen en veilig internet.5 Hoofdstuk 3 E-mail 6 Hoofdstuk 4 Nieuwe media 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas?  Werkschrift van DATABAAS 2.0 Nationale Opleiding MediaCoach Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van www.jeeigendatabaas.nl Werkschrift voortgezet onderwijs over online privacy. Voor tieners van 13 tot 15 jaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2

Programma digitale geletterdheid voor leerlingen. Groep 1 en 2 Programma digitale geletterdheid 2019-2020 voor leerlingen Groep 1 en 2 1. Botje Bij (ondersteunt computational thinking) Botje Bij is een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route

Nadere informatie

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren.

1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. Stellingen doelen 1. Een ELO of dagplan gebruiken om de planning met de leerlingen te delen. 2. Een ELO, e-mail of chat gebruiken om met de leerlingen te communiceren. 3. Instructielessen maken voor het

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Mediawijsheid leerlingen

Mediawijsheid leerlingen c.bellaard@theek5.nl 06-22522218 Mediawijsheid leerlingen I make I learn - Futurelab NIEUW De kinderen aan de slag met allerlei digitale toepassingen, zoals Virtual reality met de vr-bril, Programmeren

Nadere informatie

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 1

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 1 Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: C. Basis computer, internet

Nadere informatie

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: C. Basis computer, internet

Nadere informatie

A. Basis computer en internet. Vragenlijst 1

A. Basis computer en internet. Vragenlijst 1 Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld:... A. Basis computer en internet

Nadere informatie

A. Basis computer en internet. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

A. Basis computer en internet. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: A. Basis computer en internet

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

On-line Communicatietool Ict op School

On-line Communicatietool Ict op School On-line Communicatietool Ict op School Rapport 2 Output van kwalitatieve marktonderzoek basisschool Kwalitatief marktonderzoek ten behoeve van de ontwikkeling en toetsing van een online communicatietool

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G.

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Page of Enquête studenten lerarenopleidingen Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Er zijn in totaal 7 vragen. A. Over jezelf Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010. 1 Inleiding

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010. 1 Inleiding Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010 1 Inleiding In opdracht van de Vereniging van Brabantse Bibliotheken is in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van het primair

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet.

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? www.jeeigendatabaas.nl. Werkschrift van. Werkschrift basisschool over online privacy. Voor klassen 6, 7, 8

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? www.jeeigendatabaas.nl. Werkschrift van. Werkschrift basisschool over online privacy. Voor klassen 6, 7, 8 DATABAAS 2.0 Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van www.jeeigendatabaas.nl Werkschrift basisschool over online privacy. Voor klassen 6, 7, 8 Inhoudsopgave Pag. 4 Pag. 5 Pag. 6 Pag. 8 Pag. 10 Pag. 12

Nadere informatie

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: B. Basis sociale media Vragenlijst

Nadere informatie

B. Basis sociale media. Vragenlijst 1. U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij en wil dat graag zo goed mogelijk doen.

B. Basis sociale media. Vragenlijst 1. U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij en wil dat graag zo goed mogelijk doen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: B. Basis sociale media Vragenlijst

Nadere informatie

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis -

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis - Opdracht 1 - Cursus Opdracht 2 Checklist Website 1 NTR Het Klokhuis - http://www.hetklokhuis.nl/ 16-23 (maximaal aantal te halen : 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Opdracht 2: Checklist

Opdracht 2: Checklist Opdracht 1: Cursus 1 e website: Zapp: www.zapp.nl SCORE: 23 punten 16-23 punten (maximaal aantal te halen punten: 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk de informatie

Nadere informatie

Versie 1 juni Mediaprotocol

Versie 1 juni Mediaprotocol Mediaprotocol Document voor ouders/verzorgers en personeel Inhoudsopgave Doel van dit mediaprotocol blz. 1 1 Uitgangspunten blz. 1 2 Afspraken blz. 1 2.1 gebruik van internet blz. 1 2.2 schoolwebsite blz.

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2 Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les 2 Apparaten,

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid

Aanbod. laaggeletterdheid Aanbod laaggeletterdheid voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend aanbod: meerdere

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat het programma in het eerste leerjaar te zwaar is We raken

Nadere informatie

Aanbod Bibliotheek Uden

Aanbod Bibliotheek Uden Aanbod Bibliotheek Uden 2013-2014 de Bibliotheek Uden aanbod voor het Voortgezet onderwijs 2012-2013 Voortgezet onderwijs Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Bibliotheekmaterialen in de klas 4 Docentenabonnement.

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW

NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW-NIEUW Voorwoord Het basisonderwijs en de bibliotheek kunnen met elkaar lezen en schrijven; letterlijk en figuurlijk. Al jaren werken wij met veel plezier voor en vooral mét het onderwijs. Educatie is een van

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met sociale media. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

HANDLEIDING Ouderavond online media

HANDLEIDING Ouderavond online media HANDLEIDING Ouderavond online media Welkom bij deze ouderavond over online media. De digitale wereld is een belangrijk onderdeel van de leefwereld van onze kinderen. Iedere dag komen ze hiermee in aanraking,

Nadere informatie

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje!

Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! Proloog Week van de Mediawijsheid: Week van de Mediawijsheid: 23-30 november 2012. Doe mee! Wat word jij later? En waarom wil je dat worden? Vertel het ons in een filmpje! 2-12 jaar Iedereen van 2 tot

Nadere informatie

ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015

ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015 ipad voorlichtingsavond Reviuslyceum juni 2015 Maslow Website ipad Reviuslyceum Aanschaf en installatie ipad Verantwoord gebruik mobile device Programma leerlingen 1 juli (Media)wijs omgaan met de ipad

Nadere informatie

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites Opdracht 1: Cursus a) Doe de cursus op de website. Print je scoreformulier uit, scan het formulier en sla het op in een apart mapje "mediawijsheid" als opdracht 1. SCORE: 12 punten 8-15 punten (maximaal

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Mediaprotocol. Document leerlingen. Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo. Daltonschool Sint Joris. Onderdeel van het IPB plan

Mediaprotocol. Document leerlingen. Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo. Daltonschool Sint Joris. Onderdeel van het IPB plan Mediaprotocol Document leerlingen Onderdeel van het IPB plan Stichting Katholiek Basisonderwijs Borculo Inhoud 1. Wat is een protocol?... 2 2. Afspraken Internet... 2 3. Afspraken mobiele telefoons...

Nadere informatie

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1

de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1 de Bibliotheek Uden aanbod voor het primair onderwijs 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 De Bibliotheek op School (dbos)... 4 2 Deskundigheidsbevordering voor de leerkracht... 5 3 Bibliotheek in de klas.... 9

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Marjolijn van Leeuwen

Nadere informatie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie

Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie Vertel: Dit is de eerste les van een serie van vier lessen. In die lessen gaan we het hebben over media en mediawijsheid. Aan het eind van deze serie lessen weet je meer over: wat zijn media en hoe werkt

Nadere informatie

Uitgangspunten. Mediaprotocol

Uitgangspunten. Mediaprotocol Mediaprotocol Op De Saenparel leren wij onze leerlingen op een verantwoorde wijze in schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, de betreffende informatie te ordenen en te beoordelen op hun

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 1 De wereld van reclames Les 1 De wereld van reclames Samenvatting van de les In deze eerste les gaat het om het herkennen van reclamebeelden

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit?

Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit? Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit? Als je een eigen onderneming wil starten is het Internet een uitstekend medium om je toekomstige bedrijf of activiteit(en) te promoten. Maar ook om

Nadere informatie

Leerlijn digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid Leerlijn Digitale geletterdheid Onze visie: erkent de digitale ontwikkelingen en ziet het als haar opdracht om kinderen, samen met ouders, te leren bewust, autonoom, creatief, veilig en gezond met digitale

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Studiedag Voorleesexpress

Studiedag Voorleesexpress Studiedag Voorleesexpress November 2016 Ed Klute & Nural Örücü Programma Introductie Mira Media + projecten Interculturele Mediawijsheid / mediaopvoeding Digitale vaardigheden & Digitale kloof Onze doelgroepen

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

Omgaan met Digitale Media

Omgaan met Digitale Media Omgaan met Digitale Media September 2017 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 Richtlijnen... 4 Schoolwebsite... 4 E-mail... 5 Mobiele telefoons... 5

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 159 GE Zaandam 75-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s), Voor u ziet u informatie over de Brede school activiteiten van

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 http://youngmarketing.web-log.nl/youngmarketing/2007/06/profielsites_ve.html 15 juni 2007 Profielsites versterken

Nadere informatie

Mediaprotocol voor leerlingen

Mediaprotocol voor leerlingen Mediaprotocol voor leerlingen Inhoud Protocol mediagebruik voor leerlingen 1) Wat is een protocol 2) Afspraken Gebruik Ipads Internet Email en chatten Mobiele telefoons 3) Eventuele maatregelen Protocol

Nadere informatie

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas?  Werkschrift van DATABAAS 2.0 Nationale Opleiding MediaCoach Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van www.jeeigendatabaas.nl Werkschrift voortgezet onderwijs over online privacy. Voor tieners van 13 tot 15 jaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Programma 31 januari 2018

Programma 31 januari 2018 Wil je zicht krijgen in het aanbod aan lesmaterialen mediawijsheid en meer weten over de mogelijkheden van media- & programmeertools voor jouw groep en jouw school? Kom dan naar de 2e Media Doe- & Inspiratiedag

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie