Bezoekadres Stadsplein LZ jaarplan Water uitvoeringsnota. Datum 25 januari Auteur afdeling Openbaar Domein

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl. jaarplan Water 2016. uitvoeringsnota. Datum 25 januari 2016. Auteur afdeling Openbaar Domein"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Openbaar Domein arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari 2016 Auteur afdeling Openbaar Domein

2 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) SAMENVATTING In het arplan zijn de nieuwe maatregelen en de al lopende projecten aan het watersysteem van Nieuwegein beschreven voor De watervisie uit 2004 en het arplan Water 2016 vormen samen het Waterplan van onze gemeente. Een waterplan geeft een invulling aan de verplichting voor onze gemeente en het waterschap om in overleg met elkaar zorg te dragen voor een doelmatige en samenhangende afstemming van het waterbeheer. In onderstaande tabel staan de maatregelen opgesomd die in 2016 uitgevoerd worden. In het arplan vindt u tevens een overzicht van de wet- en regelgeving, en beleid. JAARPLAN WATER 2016 nummer Omschrijving maatregel Verbreed GRP Nieuw Basis Rioleringsplan (BRP) Beheer en onderhoud van het watersysteem Baggeren primaire watergangen Waterkwaliteit Ophalen twee duikers park Batau zuid Ophalen vier duikers in park Oudegein Verbindingsduiker sportcomplex Parkhout Wateractieplan wijk Batau zuid en Batau noord Waterssyteemanalyse WINNET In de bijlage van dit arplan is een overzicht opgenomen van de uitvoer van maatregelen van de arplannen Geconcludeerd mag worden dat in voldoende mate uitvoering is gegeven aan de maatregelen.

3 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Inhoudsopgave 1 Inleiding Waterplan Nieuwegein Uitvoer maatregelen voorgaande arplannen Totstandkoming arplan Water Juridisch aspect Karakter arplan Leeswijzer 5 2 Waterbeleid Wetgeving Bestuursakkoord en nationaal beleid Regionaal en gemeentelijk beleid 7 3 Nieuwe maatregelen voor Verbreed GRP Nieuw Basis Rioleringsplan (BRP) Beheer en onderhoud van het watersysteem Baggeren primaire watergangen Waterkwaliteit Ophalen twee duikers park Batau zuid Ophalen vier duikers in park Oudegein Verbindingsduiker sportcomplex Parkhout Wateractieplan wijk Batau zuid en Batau noord Watersysteemanalyse WINNET Kansen en werkafspraken 13 4 Lopende projecten in Ruimte voor de Lek Deltaprogramma Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie Aanleg 3 de kolk Beatrixsluis Kaderrichtlijn Water (KRW) Watertoets Waterbergingsbank Maaibeheer watergangen Baggerplan Uitvoeringprogramma waterwinningen Boringsvrije zone waterwinning Waternet Project IPL Centraal en West Nederland Duurzaamheid van Water 19 Bijlage 1: Uitvoer maatregelen arplan Water

4 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 1 Inleiding Voor u ligt het arplan Water De gemeentelijke Watervisie en dit arplan vormen samen het Waterplan van onze gemeente. 1.1 Waterplan Nieuwegein Het eerste Waterplan van Nieuwegein bestond uit de Watervisie uit 2004 en de Uitvoeringsnota Waterplan Dit waterplan vindt haar bestuurlijke grondslag in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) uit Een waterplan richt zich op het gezamenlijk op orde krijgen en houden van het watersysteem. Hierbij moet men denken aan het stedelijk water in al zijn verschillende vormen: regenwater, oppervlaktewater, grondwater, afvalwater en drinkwater. Een waterplan richt zich zowel op de kwantiteit van het water, zoals wateroverlast of juist watertekort, als ook op de kwaliteit, zoals schoon water. Maar ook educatieve en recreatieve doelen zijn onderdeel van een waterplan. Voor de periode na 2011 heeft het college van B&W besloten om in plaats van een nieuwe zesarse uitvoeringsnota arplannen op te stellen. Door middels van een arplan Water kan beter ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen of nieuw beleid, en wordt het makkelijker nieuwe wateropgaven die zich voordoen op te pakken. Het eerste arplan Water is opgesteld voor Uitvoer maatregelen voorgaande arplannen In de tabellen in de bijlagen is aangegeven in hoeverre de maatregelen uit de arplannen Water van zijn uitgevoerd. Indien de uitvoer niet volgens planning is verlopen, is in de toelichting de reden aangegeven. Geconcludeerd mag worden dat in voldoende mate uitvoering is gegeven aan de maatregelen. 1.3 Totstandkoming arplan Water 2016 Tijdens de reguliere werkoverleggen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn de maatregelen voor het arplan Water 2016 bepaald. Op 12 november 2015 heeft het arlijkse bestuurlijk overleg tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over de samenwerking in 2016, welke tevens onderdeel zijn van dit arplan. 1.4 Juridisch aspect Een waterplan geeft uitvoering aan artikel 3.8 van de Waterwet waarin gemeenten en waterschappen verplicht worden om in overleg met elkaar zorg te dragen voor een doelmatige en samenhangende afstemming van het waterbeheer.

5 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 1.5 Karakter arplan 2016 Zoals verwacht mag worden is er bij de lopende projecten ruime aandacht voor de klimaatverandering, zoals het project Ruimte voor de Rivier, het Deltaprogramma Rivieren, en de Intentieverklaring Ruimtelijke Adapatie. Het klimaat zal de komende ren een belangrijk thema blijven. Andere belangrijke thema s zijn de samenwerking in de afvalwaterketen in Winnet verband en de drinkwaterwinningen die Nieuwegein rijk is. Een aantal maatregelen voor 2016 zijn gerelateerd aan de waterkwaliteit. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden stelt vanaf 2014 arlijks een budget beschikbaar voor gemeentelijke projecten die bijdragen aan het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit. Door samen te werken aan projecten wordt de waterkwaliteit verbeterd tegen de laagste maatschappelijke kosten. Daarnaast stelt onze gemeente een nieuw Basis Rioleringsplan op en baggert het waterschap een aantal knelpunten in de primaire wateren. Maatregelen welke behoren tot de reguliere uitvoeringswerkzaamheden van de organisaties zijn geen onderdeel van dit arplan. 1.6 Leeswijzer In hoofdstuk 2 wordt een overzicht gegeven van wetgeving en beleid. In hoofdstuk 3 wordt een beschrijving gegeven van de nieuwe maatregelen welke in 2016 uitgevoerd zullen worden, en de gemaakte werkafspraken voor komend ar. In hoofdstuk 4 wordt een overzicht gegeven van bestaande projecten die ook in 2016 een vervolg krijgen. Tenslotte vindt u in de bijlage een overzicht van de uitgevoerde maatregelen van voorgaande plannen.

6 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 2 Waterbeleid In dit hoofdstuk wordt de wetgeving, de bestuurlijke samenwerking en het beleid benoemd tegen welke achtergrond het arplan is opgesteld. 2.1 Wetgeving Wet gemeentelijke watertaken Het wetsvoorstel Wet verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken, kortweg Wet gemeentelijke watertaken, is op 1 nuari 2008 in werking getreden. De gemeente heeft als taak de volksgezondheid te beschermen, droge voeten te houden en een goede waterkwaliteit te waarborgen. Op grond van de uitgebreide zorgplichtbepaling uit de nieuwe wet draagt de gemeente zorg voor de doelmatige inzameling en het transport van stedelijk afvalwater, van afvloeiend hemelwater en voor zover doelmatig, het in openbaar gemeentelijk gebied treffen van maatregelen om structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand voor de aan de grond gegeven bestemming te voorkomen of te beperken. De zorgplicht voor het stedelijk afvalwater is vanuit het verleden al een verplichting. De zorgplichten voor hemelwater en grondwater zijn nieuw. Waterwet De Waterwet is in 2009 inwerking getreden. In deze wet is een groot aantal bestaande waterwetten samengevoegd en hebben de gemeenten er een nieuwe taak bijgekregen. De gemeenten zijn bevoegd gezag geworden voor alle lozingen op het gemeentelijk riool, dat wil zeggen ook voor de lozingen die tot dan toe vergunningplichtig waren en door de waterbeheerder werden behandeld. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht: één omgevingsvergunning De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht brengt circa 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen, die opgaan in één vergunning: de omgevingsvergunning. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één loket, één beschikking en één procedure. De aanvraag kan digitaal worden gedaan en behandeld. Deltawet (2011) De Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening van 1 december 2011 is een Nederlandse wet die wijzigingen introduceert in de Waterwet en de Wet Infrastructuurfonds in verband met de bescherming tegen overstromingen en de zorg voor zoetwatervoorziening in relatie tot de verwachte klimaatverandering.

7 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 2.2 Bestuursakkoord en nationaal beleid Bestuursakkoord Water Het Bestuursakkoord Waterketen ( ) en het Nationaal Bestuursakkoord Water ( , in 2008 tussentijds geactualiseerd) hebben de basis gelegd voor het in 2011 afgesloten Bestuursakkoord Water. Waterveiligheid blijft topprioriteit. In het bestuursakkoord staan afspraken over: Het beschermen van Nederland tegen overstromingen; Een goede kwaliteit water; De beschikbaarheid van voldoende zoetwater. Voorts zijn in het Bestuursakkoord Water de afspraken bekrachtigd over intensieve samenwerking tussen gemeenten en waterschappen (zie hierboven). Door doelmatigheidswinst in de waterketen en het watersysteem is het streven naar een flinke bezuiniging die geleidelijk oploopt tot arlijks 750 miljoen in Nationaal Waterplan Het tweede Nationaal Waterplan geeft de hoofdlijnen, principes en richting van het nationale waterbeleid in de planperiode , met een vooruitblik richting Onderdeel van het Nationale Waterplan zijn: de Deltabeslissingen (waterveiligheid, zoetwatervoorziening en ruimtelijke adaptatie) de Beleidsnota Noordzee de verankering va afspraken die betrekking hebben op water vanuit het Energieakkoord de Natuurvisie de Internationale Waterambitie de geactualiseerde plannen en maatregelenprogramma s om te voldoen aan de Europese eisen voor waterkwaliteit, overstromingsrisico s en het mariene milieu. Met dit Nationaal Waterplan zet het kabinet een volgende stap in het robuust en toekomstgericht inrichten van ons watersysteem, gericht op een goede bescherming tegen overstromingen, het voorkomen van wateroverlast en droogte en het bereiken van een goede waterkwaliteit en een gezond ecosysteem als basis voor welzijn en welvaart. 2.3 Regionaal en gemeentelijk beleid Bodem-, Water- en Milieuplan Het Bodem-, Water en Milieuplan is vastgesteld op 7 december In het plan wordt het beleid op basis van de provinciale wettelijke taken voor bodem, water en milieu vastgesteld voor de periode Dit gebeurt aan de hand van vier prioriteiten: Waterveiligheid en wateroverlast; Schoon en voldoende oppervlaktewater; Ondergrond; Leefkwaliteit stedelijk gebied. De opgaven vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) maken onderdeel uit van het plan. Nieuwegein kent vijf zogenaamde waterlichamen waarvoor in 2008 KRWdoelen zijn vastgesteld: Amsterdam Rijnkanaal (ARK), Merwedekanaal, Hollandse IJssel, Ravense wetering en de Galecopperwetering (raadsbesluit ). Nieuw is

8 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) dat de provincie in de komende planperiode in samenwerking met de waterschappen, de gemeenten en de betrokken buurprovincies, wil komen tot de vaststelling van ecologische doelen voor de zogenaamde overige wateren. Dat zijn in onze gemeente alle andere oppervlaktewateren dan hiervoor genoemd. Waterkoers Het nieuwe waterbeheerplan van het HDSR is in ontwerp en wordt later dit ar definitief vastgesteld. De Waterkoers is de opvolger van het Waterbeheerplan Water voorop!. Het accent is verschoven van zorgen voor van het vorige plan naar samen met in de Waterkoers. Bijzonder aan het nieuwe plan is dat deze alleen in te zien is als websiteversie met links naar leuke filmpjes. De Waterkoers is een omslag in denken. Het is niet meer vanzelfsprekend dat het waterschap alles wat met oppervlaktewater te maken heeft, zelf oppakt, bepaalt of betaalt. Het waterschap wil vooral samen met medeoverheden, belangen- en maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners uit het gebied werken aan een veilige, gezonde en prettige leefomgeving. Daarom is er ruimte voor initiatieven van derden. Het waterschap werkt de koers verder uit, samen met de gebiedspartners. Andere onderwerpen die in de Waterkoers aan de orde komen zijn waterveiligheid, voldoende water, gezond water, gezuiverd afvalwater en genieten van water. Beleidsnota peilbeheer Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in mei 2011 een nieuwe beleidsnota peilbeheer vastgesteld. Nieuwe onderwerpen zoals watergebiedsplannen, het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime, verschillende soorten van peilbeheer waaronder flexibel peilbeheer, klimaatverandering en bodemdaling maakten een herziening van de oude beleidsnota van 1998 noodzakelijk. De Beleidsnota Peilbeheer geeft kaders voor peilbeheer en nieuw op te stellen peilbesluiten en watergebiedsplannen. WINNET De taakstelling uit het Bestuursakkoord Water (zie vorige paragraaf) dient door gemeenten en waterschappen samen gerealiseerd te worden. Nieuwegein heeft zich aangesloten bij het samenwerkingsverband WINNET (Water Innovatie Netwerk). Hierin participeren 14 gemeenten en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Voor de samenwerkingsverbanden zijn drie hoofddoelstellingen afgesproken, de zogenaamde 3K s: kwetsbaarheidsvermindering, kwaliteitsverbetering en kostenbesparing. De gezamenlijke ambitie is 10% kostenbesparing in 2020 op de geprognosticeerde exploitatiekosten van de afvalwaterketen. Om aan deze ambitie te kunnen voldoen is door Winnet een regionaal afvalwaterketenbeleid (RAB) opgesteld. Watervisie 2004 De gemeentelijke Watervisie is opgesteld in In de visie zijn de thema s zoals waterkwaliteit, waterkwantiteit, en streefbeelden en ruimtelijke inrichting per deelgebied uitgewerkt. De vier deelgebieden zijn: De Lage Stad: Een watersysteem met voldoende capaciteit en een grote belevingswaarde. Tussen Lek en Doorslag: Water met cultuur-, educatie- en historische waarde.

9 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Tussen de Kanalen: Een zelfvoorzienend systeem. De Oostflank: Water verbinden. De structuurvisie (zie hieronder) voegt nieuwe elementen toe en beide visies complementeren elkaar en geven een waardevol beeld van de koers van de gemeente voor de komende ren. Nieuwegein Verbindt Structuurvisie 2030 De gemeentelijke structuurvisie is in nuari 2010 vastgesteld. In deze visie wordt het thema water gezien als een structurerend element. De volgende thema s worden benoemd als opgave voor de toekomst: Grotere rol en betekenis in stedelijke structuur. Meer waterbergend vermogen. Versterk recreatief-toeristische mogelijkheden water. Versterk Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verbeter/optimaliseer waterkwaliteit. In de visie worden verder vijf ontwikkelingsassen of zones benoemd waarin de verschillende opgaven van de visie gecombineerd uitgevoerd moeten worden. Gemeentelijk rioleringsplan Nieuwegein Voor de planperiode heeft de gemeente een zogenoemd Verbreed Gemeentelijk rioleringsplan (VGRP) opgesteld. Ten opzichte van het voorgaande GRP zijn nieuwe taken toegevoegd aan de traditionele zorgplichten voor de rioleringszorg, nl. voor hemelwater en grondwater. Voor de planperiode heeft de gemeente de volgende doelen voor de rioleringszorg: Zorgen voor inzameling van stedelijk afvalwater. Zorgen voor transport van stedelijk afvalwater. Zorgen voor inzameling van hemelwater (voor zover niet door de particulier). Zorgen voor verwerking van ingezameld hemelwater. Zorgen dat (voor zover mogelijk) het grondwater de bestemming van een gebied niet structureel belemmert. Alle geformuleerde doelen in het GRP voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater zijn afgeleid van deze vijf hoofddoelen.

10 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 3 Nieuwe maatregelen voor 2016 In dit hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven van nieuwe maatregelen voor 2016 en de gemaakte werkafspraken. De maatregelen zijn onder te verdelen in drie thema s: verbreed GRP, beheer en onderhoud van het watersysteem, en waterkwaliteit. Bij de maatregelen is steeds aangegeven wie verantwoordelijk is voor de financiën. Met deze uitvoeringsnota wordt geen nieuw budget aangevraagd. Voor de uitvoering van de maatregelen is al geld gereserveerd in de lopende budgetten van de organisaties en uitvoering geschied met bestaande formatie. 3.1 Verbreed GRP Nieuw Basis Rioleringsplan (BRP) De gemeente Nieuwegein heeft in 2006 in samenwerking met het Hoogheemraad de Stichtse Rijnlanden een optimalisatiestudie uitgevoerd wat heeft geresulteerd in een door beide partijen ondertekend afvalwaterakkoord. De hierin opgenomen maatregelen zijn in overleg met het HDSR niet allemaal uitgevoerd. Daarnaast zijn afkoppelprojecten en aanpassingen in het stelsel gerealiseerd. Het inzicht in het functioneren van de gemengde rioolstelsels is niet meer actueel. De gemeente wil in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het huidig functioneren in beeld brengen. Tevens wordt getoetst op de risico s op wateroverlast als gevolg van extreme regenval. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Beheerplan Wijken met GS (Huis de Geer, Jutphaas, Wijkersloot, Vreeswijk, Zandveld) Vaststellen normafvoer en functioneren riolering BRP Gemeente, Kees van Dorst HDSR, Nico Admiraal en Marjolijn Schoemans Gemeente , - (beleidsveld 430 riolering) 3.2 Beheer en onderhoud van het watersysteem Baggeren primaire watergangen De watergangen in stedelijk gebied dienen te zorgen voor een goede aanen afvoer van water. Een dikke laag bagger op de bodem, belemmert deze functie. Een ondiepe watergang kan minder water afvoeren. Bij hevige regenval kan dit tot overstromingen leiden. Op een aantal plekken in Nieuwegein is geconstateerd dat

11 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) watergangen met voorrang op de baggerplanning van het waterschap gebaggerd dienen te worden. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Uitvoering park in Batau-Zuid, bij de Geinoord-Wilgenroos en langs de Plettenburgerbaan Verwijderen bagger Goede doorstroming watergang HDSR, Jaap Belo Gemeente, Paul van der Woude HDSR 3.3 Waterkwaliteit Ophalen twee duikers park Batau zuid De watergangen in park Batau stromen slecht door en op veel plekken staan de bomen en struiken tot aan de waterrand. Door de kroosvorming en bladafval is de waterkwaliteit slecht en de belevingswaarde van het water laag. Het ophalen van deze twee duikers verbetert de doorstroming en beperkt kroosprobleem, vergroot de belevingswaarde en geeft een impuls aan de ruimtelijke kwaliteit van het park. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Uitvoering Park Batau zuid Verbetering waterkwaliteit Goede doorstroming watergang Gemeente, Paul van der Woude HDSR, Winfried van Leeuwen Gemeente ,- (beleidsveld riolering), HDSR ,- (impulsregeling kwaliteitswater in de stad) Ophalen vier duikers in park Oudegein De betreffende watergangen in het park Oudegein liggen in de regel vol met kroos en de duikers zijn soms volledig ondergedoken. Het hoger leggen (met lucht) van de duikers verbetert de doorstroming en beperkt kroosvorming. De maatregel is een van de vele maatregelen die de gemeente neemt in dit park, zodat de ruimtelijke kwaliteit, ecologie en waterkwaliteit sterk verbeteren. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Uitvoering Park Oudegein Verbetering waterkwaliteit Goede doorstroming watergang Gemeente, Paul van der Woude HDSR, Winfried van Leeuwen Gemeente ,- (beleidsveld riolering), HDSR ,- (impulsregeling kwaliteitswater in de stad)

12 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Verbindingsduiker sportcomplex Parkhout Met de maatregelen worden twee doodlopende watergangen met elkaar verbonden. De doorstroming die hiermee mogelijk wordt voorkomt kroosvorming en stankoverlast. De beleving, ecologie en waterkwaliteit in de watergangen krijgt een impuls. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Uitvoering Park Oudegein Verbetering waterkwaliteit Goede doorstroming watergang Gemeente, Paul van der Woude HDSR, Winfried van Leeuwen Gemeente 7.500,- (beleidsveld riolering), HDSR 7.500,- (impulsregeling kwaliteitswater in de stad) Wateractieplan wijk Batau zuid en Batau noord In 2016 wordt een start gemaakt met een plan voor de wijken Batau zuid en Batau noord. Door het opstellen van gebiedsgerichte wateractieplannen kan per wijk een visie ontwikkeld worden. Onderwerpen welke aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld het functioneren watersysteem en waterketen, beheer en onderhoud watergangen, de knelpunten en de mogelijke maatregelen. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Beheerplan Wijk Batau zuid en Batau noord Verbetering waterkwaliteit Een visie met mogelijke maatregelen Gemeente, Laurens van Miltenburg HDSR, Herman van Rooijen Niet van toepassing. Betreft planvorming, urenbesteding binnen bestaande formatie Watersysteemanalyse WINNET In het meerrenprogramma Regionaal Afvalwaterketenbeleid (RAB) van WINNET zijn de maatregelen geformuleerd die de regio zal oppakken de komende ren. De maatregel die gepland is voor stedelijk water in 2016 is het uitvoeren van een watersysteemanalyse (WSA) per gemeente voor een specifiek knelpunt wat betreft de waterkwaliteit. Op dit moment is nog niet bekend voor welke locaties en hoe deze WSA wordt uitgevoerd. Type maatregel Gebied/locatie Doel Resultaat Projectleider Counterpart Financiën Onderzoek Nader te bepalen Vaststellen ecologische waterkwaliteit Maatregelen voor aanpak knelpunt Gemeente, Laurens van Miltenburg HDSR, Herman van Rooijen, WINNET PM. Gemeente beleidsveld 430 riolering

13 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 3.4 Kansen en werkafspraken Iedere zes weken vindt er een regulier werkoverleg plaats tussen de gemeente en het waterschap. Uit deze werkoverleggen komen ook praktische werkafspraken ter verbetering van de waterhuishouding of waterkwaliteit. Deze werkafspraken worden opgenomen in de arplannen Water. Beleving en doorstroming watersysteem Nieuwegein heeft relatief veel en lange duikers welke voor een deel onder water liggen. Dit heeft een negatief effect op de doorstroming en mogelijk ook op de waterkwaliteit. Ook vanuit stedenbouwkundig perspectief is dit niet gewenst. Indien het water in de wijk niet zichtbaar is geeft dit een verminderde beleving van de wijk bij de inwoners. Gestreefd moet worden bij herontwikkeling van gebieden met veel duikers (zoals Fokkesteeg of Batau-Zuid) deze te vervangen door open water of bruggen. Vooralsnog zijn in 2016 geen grote projecten gepland in Nieuwegein waarop voorgaande van toepassing is. Werkafspraak: bij onderhoud en renovatie van verdronken duikers wordt er zoveel mogelijk naar gestreefd om deze hoger te leggen, zodat een deel boven de waterlijn uitsteekt. Optimalisatie onderhoud Werkafspraak: gemeente en waterschap trekken zoveel mogelijk samen op in geval van onderhoud aan waterkunstwerken zoals bruggen en stuwen. Hierdoor wordt het onderhoud geoptimaliseerd en kunnen kansen voor de waterhuishouding of waterkwaliteit benut worden. Baggeren Het HDSR heeft een globale baggerplanning voor de primaire watergangen van 2018 tot Nieuwegein heeft voor het onderhoud van de tertiaire watergangen het Baggerplan vastgesteld. De planningen per wijk komen niet met elkaar overeen, maar hebben wel deels een overlap. Werkafspraak: gemeente en waterschap trekken zoveel mogelijk samen op. Per baggerproject wordt nagegaan of een gezamenlijke uitvoer mogelijk is. Op termijn is een gezamenlijk baggerplan wenselijk, zoals nu ook bestaat voor het maaibeheer van de watergangen. Bestuurlijke dekking voor maatregelen of plannen Voor plannen of maatregelen waarmee investeringen gemoeid zijn blijkt later toch weer geen geld te zijn. Werkafspraak: zowel gemeente als waterschap zorgt ervoor dat alvorens een maatregel of plan wordt vastgesteld hiervoor voldoende budget is geregeld in de programmabegrotingen. Hierover wordt actief gecommuniceerd. Klimaatadaptatie Een stagiaire van de Hogeschool Utrecht onderzoekt hoe bestaande wijken klimaatadaptief ingericht kunnen worden. Hiervoor heeft men praktijkvoorbeelden nodig. Het HDSR begeleidt het project. Werkafspraak: gemeente ondersteunt project. Wijk Merwestein, dat onderdeel is van het gemeentelijk project Betere buurten kan als voorbeeld dienen voor het onderzoek.

14 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Klussenbank Het HDSR is voornemens een lijst met projecten op te stellen die in aanmerking komen voor stagiaires (een zogenaamde klussenbank ). De gemeente draagt hiervoor ook projecten aan in overleg met HDSR (voorbeeld: veldexperiment doorstroming park Oudegein). Long list De gemeente houdt een long list bij van maatregelen ter verbetering van het watersysteem. De lijst kan onder andere als uitgangspunt dienen voor de arlijks op te stellen arplannen Water.

15 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 4 Lopende projecten in 2016 Naast de nieuwe maatregelen zijn ook de lopende projecten onderdeel van het gemeentelijke Waterplan. Hieronder vindt u een korte beschrijving van deze projecten. 4.1 Ruimte voor de Lek Ruimte voor de Lek is een van de meer dan 30 maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier. Dit landelijke programma liep vooruit op het deltaprogamma, beschermt het Nederlandse rivierengebied tegen hoogwater en maakt het -waar het kan- mooier en aantrekkelijker. Klimaatverandering Door de klimaatverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek dan nu. Daarom wordt de Lek bij Vianen, Nieuwegein, Houten en IJsselstein meer ruimte gegeven, zodat we droge voeten houden. Door zomerbedverbreding middels meer bergingsruimte in de uiterwaarden wordt een waterstanddaling van 8 centimeter bereikt. Zo krijgen de Nieuwegeinse uiterwaarden 3 oevergeulen. Door de waterstanddaling wordt de veiligheid in het gebied verhoogd. Stroomopwaarts wordt de toegangsdam naar het Stuweiland (Ossenwaard) verlaagd, waarna de dam bij hoog water een minder groot obstakel vormt. Dat bevordert de doorstroming van de rivier. Ook worden de uiterwaarden zo ingericht dat natuur, recreatie en wonen optimaal tot hun recht komen. Uiterwaard de Bossenwaard (Nieuwegeins deel) Langs de Lekdijk is een honden uitlaatstrook aangelegd om te voorkomen dat de honden het natuurgebied in zullen gaan. In het noordwestelijke deel is bos geplant en geschikt gemaakt voor speelnatuur. Hiervoor is samen met IVN een

16 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) ontwerp gemaakt. Over de geul bij de speelnatuur zijn twee speelbruggen gerealiseerd. Ook is er in het oostelijke deel een minder validen pad aangelegd, zodat ook minder mobiele bewoners bij de Lek kunnen komen. Kwel Om de effecten op de binnendijkse grondwaterstand te kunnen inschatten na realisering van het project, is door de provincie een model opgesteld (uitgevoerd door het bureau Arcadis). Uit de resultaten van het model blijkt dat het grondwater zal stijgen, maar deze stijging vindt alleen onder het hoger gelegen Lekboulevard plaats en op de overige plaatsen zijn de effecten minimaal. Met de projectleiding 1 is wel afgesproken om voorlopig het grondwaterpeil te blijven monitoren. Hiervoor zijn extra peilbuizen geplaatst en worden de gegevens van bestaande peilbuizen gebruikt. Planning en uitvoering De veiligheidsdoelstellingen van Ruimte voor de Lek zijn inmiddels gerealiseerd door Rijkswaterstaat. Onze gemeente voert de laatste inrichtingsmaatregelen begin 2016 uit. 4.2 Deltaprogramma In 2010 is het Deltaprogramma gestart, met als doel de waterveiligheid en de zoetwatervoorziening op de lange termijn (2100) veilig te stellen. Negen deelprogramma s, waaronder het Deltaprogramma Rivieren, zorgen voor de nadere invulling van die Deltabeslissingen en het uitvoeringsprogramma. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties werken hiertoe in het Deltaprogramma samen. In het regioproces Nederrijn-Lek, onderdeel van het Deltaprogramma Rivieren, is geconstateerd dat er bij de gemeente Nieuwegein een knelpunt ligt om in de nabije toekomst te voldoen aan de eisen die aan de waterveiligheid zullen worden gesteld. Voor het deltaprogramma zijn namelijk opnieuw de normen bezien en de nieuwe normen zijn strenger dan die in het programma Ruimte voor de Rivier. Op het traject dat grenst aan de historische wijk Vreeswijk is dijkversterking noodzakelijk. Dit betekent niet direct een verhoging, maar voldoende ruimte voor verbreding lijkt op deze locatie noch buitendijks noch binnendijks voorhanden. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat aan de slag met een verkenning. Medio 2017 wordt een voorkeursalternatief opgeleverd. Realisatie staat voorlopig voor rond 2020 op de planning. Er wordt gewerkt van grof naar fijn. Voor het deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering zie hieronder. 4.3 Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie Het klimaat verandert. Nederland moet rekening houden met meer neerslag, zeer heftige buien, langere en frequentere perioden met droogte, hogere en lagere rivierafvoeren en zeespiegelstijging. Nu al is klimaatverandering merkbaar. Het ar 2014 was in Nederland het warmst sinds het begin van alle metingen. Op 28 juli van dat ar werd de regio Utrecht getroffen door de zwaarste neerslag die er ooit in een etmaal is gemeten. Om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen, werken en recreëren in ons land moeten we onze steden inrichten met het oog op de toekomst. 1 De Ruimte voor de rivier projecten vallen onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M). Binnen I&M is de Programma Directie Ruimte voor de Rivier (PDR) verantwoordelijkheid voor deze projecten. De PDR heeft middels een bestuursovereenkomst het project Ruimte voor de Lek uitbesteed aan de provincie Utrecht.

17 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Het Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering (DPNH) verkent hoe ruimtelijke maatregelen kunnen bijdragen aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Het waterschap en de gemeente hebben op 9 oktober 2014 zowel de landelijke als de regionale Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie getekend. Hiermee onderschrijven zij de intenties om al in de periode van 2015 tot 2020 invulling te geven aan de opgave. Het regionale samenwerkingsverband Coalitie regio Utrecht heeft inmiddels een Plan van Aanpak opgesteld dat binnenkort bestuurlijk vastgesteld wordt door alle partijen. Nieuwegein is vorig ar ingeloot voor een stresstest light van het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Op 26 oktober is in Nieuwegein voor circa 20 collega s een klimaatatelier gehouden. Uit de stresstest blijkt dat (deelgebieden in) deze gemeente in meer of mindere mate kwetsbaar zijn voor alle vier de aspecten van klimaatverandering (waterveiligheid, wateroverlast, droogte en hitte). De komende ren wordt een visie en strategie opgesteld. Daar waar de klimaatopgaven reeds bekend zijn en/of waar andere urgente stedelijke opgaven zijn komen we ook al direct tot uitvoering. 4.4 Aanleg 3 de kolk Beatrixsluis De 3e kolk Prinses Beatrixsluis moet ervoor zorgen dat scheepvaart ook in de toekomst het sluiscomplex vlot en veilig kan passeren. De nieuwe kolk wordt daarom langer, breder en dieper dan de bestaande kolken. Om ruimte te maken voor de nieuwe kolk en voorhavens, wordt het Lekkanaal verbreed. Met de aanleg van de 3e kolk Prinses Beatrixsluis wordt ook nieuw natuurgebied voorzien, zoals een nieuwe, bloemrijke groenstrook langs de verplaatste Lek- en Liniedijk. Samen met de geplande vernattingszone Nieuwe Hollandse Waterlinie (in de zone tussen het Lekkanaal en het Bedrijvenpark het Klooster) zorgt dit voor veel nieuwe en waterrijke natuur. In 2015 is het Tracébesluit onherroepelijk vastgesteld. De werkzaamheden starten in 2016 en duren tot Kaderrichtlijn Water (KRW) De Europese KaderRichtlijn Water (KRW, 2000) heeft als doel een goede kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te realiseren. In principe moeten in 2015 alle wateren voldoen aan de vastgestelde ecologische en chemische normen. De KRW-maatregelen voor de zogenaamde waterlichamen 2 van Nieuwegein zijn opgenomen in het waterbeheerplan van het HDSR en het stroomgebiedbeheerplan (SGBP) van het stroomgebied van de Rijn. De gemeente heeft inmiddels een natuurvriendelijke oever in de Galecopperwetering aangelegd. De uitvoer van de maatregelen voor de andere waterlichamen valt onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Rijkswaterstaat (RWS). Zie ook 2.3 onder provinciaal BWM-plan. 4.6 Watertoets De waterbelangen in nieuwe ruimtelijke plannen en besluiten worden momenteel geborgd door de watertoets. Het doel van de watertoets is om in elk afzonderlijk plan, met maatwerk, het al bestaande waterhuishoudkundige en 2 Een oppervlaktewaterlichaam is oppervlaktewater (bijvoorbeeld meer, rivier, beek, kanaal of kustwater) met een stroomgebied van meer dan ha.

18 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) ruimtelijke beleid goed toe te passen en uit te voeren. Dit houdt bijvoorbeeld in het regelen van watercompensatie in geval van nieuwe bouwplannen of ruimte voor waterberging in bestemmingsplannen. Eén van de belangrijkste onderdelen in de watertoets is het wateradvies van de waterbeheerder. De gemeente betrekt in een zo vroeg mogelijk stadium het waterschap bij ruimtelijke plannen, dat wil zeggen in de initiatief fase. 4.7 Waterbergingsbank Gemeente Nieuwegein en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn een overeenkomst aangegaan voor het instellen van een waterbergingsbank. Indien uit de watertoets blijkt dat watercompensatie noodzakelijk is, helpt een waterbergingsbank in het efficiënter regelen van ruimte voor water bij bouwplannen. Uitgangspunt van de waterbergingsbank is dat overschotten en tekorten aan waterberging tegen elkaar worden uitgeruild binnen een bepaald gebied. In de waterbank zijn op dit moment 3 locaties opgenomen. Het grootste bergingsoverschot bevindt zich aan de Galecopperwetering. Deze extra berging is een gevolg van de aanleg van de natuurvriendelijke oever ten behoeve van de kaderrichtlijn water (KRW). Beleid van de gemeente is dat per projecten wordt bezien of het mogelijk is extra waterberging te creëren. 4.8 Maaibeheer watergangen De watergangen in Nieuwegein worden arlijks één of twee keer gemaakt zodat de doorstroming goed blijft. Ongeveer de helft van het areaal van de watergangen in Nieuwegein wordt beheerd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de zogenaamde primaire watergangen, en de andere helft door de gemeente, de tertiaire watergangen. Inmiddels heeft het HDSR het schonen van de primaire watergangen ondergebracht in het groenbestek van de gemeente. Hierdoor is er slechts nog één aannemer per gebied werkzaam, wat minder overlast geeft voor de burgers. Ook geeft dit een betere afstemming van de werkzaamheden in en rondom een watergang, en wordt op kosten bespaard. Er heeft geen overdracht plaatsgevonden van verantwoordelijkheden of toezichthoudende taken, de toezichthouders van beide organisaties controleren of de doorstroming goed blijft. Voor de samenwerking is een overeenkomst afgesloten voor 3 ar, met een maximale verlenging tot en met Baggerplan De gemeente heeft een baggerplan opgesteld voor de tertiaire watergangen (Baggerplan tertiaire watergangen ). Het baggerplan geeft een doorkijk voor de komende 14 ar op basis waarvan planmatig gewerkt kan worden. De aanwas van slib zorgt voor een verminderde capaciteit van de watergang/waterpartij. Dit kan voor wateroverlast zorgen. Dit aspect is van belang voor de stedelijke wateropgave. Een dikke sliblaag kan er ook toe leiden dat de waterkwaliteit achteruit gaat en kan bijdragen aan het ontstaan van blauwalg en botulisme. Onderhoudsbaggerwerk zorgt in dat geval voor een verbetering van de waterkwaliteit. Daarnaast volgt de noodzaak voor een baggerplan ook uit de gemeentelijke zorgplicht voor het voor een doelmatige inzameling van het afvloeiend hemelwater en verwerking van het ingezamelde hemelwater. De tertiaire watergangen dragen in belangrijke mate bij aan de afvoer van regenwater. De capaciteit van alleen de ondergrondse leidingsystemen (riolering) is hiervoor te beperkt.

19 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) 4.10 Uitvoeringprogramma waterwinningen Het gebiedsdossier voor de oppervlaktewaterwinning van Waternet in Nieuwegein (C. Biemond) is eind 2012 gereed gekomen. Uit het gebiedsdossier is gebleken dat door de ligging van de waterwinning in stedelijk gebied, langs druk bevaren water en met een groot achterland een groot scala aan risico s aanwezig is. Daarom is een uitvoeringsprogramma opgesteld om een nadere invulling te geven aan het uitwerken van de maatregelen die voorgesteld zijn in het gebiedsdossier. Niet alle maatregelen, die voorgesteld zijn in het gebiedsdossier, zijn in dit uitvoeringsprogramma terug te vinden. De risico s met de hoogste prioriteit zijn daarbij leidend geweest. Het programma bestaat uit 13 samengevoegde maatregelen. Deze 13 maatregelen vormen samen de gehele opgave voor de periode Voor de twee grondwaterwinningen van Vitens aan het Hooglandse Jaagpad te Nieuwegein en in Tull en 't Waal ligt de bescherming minder kritisch en is geen apart uitvoeringsprogramma opgesteld. Voor deze winningen zijn generieke maatregelen opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Drinkwater provincie Utrecht Boringsvrije zone waterwinning Waternet Op het terrein van de oppervlaktewaterwinning van Waternet is ook een grondwaterwinning aanwezig. Deze winning wordt ingezet als calamiteitenwinning voor oppervlaktewaterwinning, bijvoorbeeld wanneer er een tijdelijke innamestop is van het oppervlaktewater vanwege verontreinigingen of werkzaamheden. De provincie is voornemens een boringsvrije zone in te stellen rondom deze winning. Argument daarvoor is dat de situatie veranderd is ten opzichte van voorheen. Er zijn nieuwe bedreigingen, zoals schaliegas maar ook het feit dat voor veel WKO geen provinciale vergunningplicht meer bestaat. Hoe de zone eruit komt te zien is nog niet duidelijk. Dit wordt uiteindelijk geregeld in de Provinciale Milieuverordening, naar verwachting nog in Hierbij streeft de provincie naar maatwerk. Gedacht wordt aan een minder grote zone als te doen gebruikelijk en/of een diepte van 60 m tot welke WKO is toegestaan. Dit om binnen redelijke grenzen de WKO-plannen voor het Klooster niet onnodig te belemmeren Project IPL Centraal en West Nederland Op dit moment wordt er door Vitens en de provincies gewerkt aan het project IPL Centraal en West Nederland. IPL staat voor Interprovinciale levering. Aanleiding is dat er op de lange termijn termijn een tekort van 11 miljoen m 3 aan leveringscapaciteit van drinkwater in provincie Utrecht dreigt te ontstaan. De mogelijkheid wordt onderzocht of de winning van Waternet ingezet kan worden voor levering aan Vitens. Inmiddels heeft hierover een bestuurlijk overleg met onze gemeente plaatsgevonden en is overeengekomen dat een uitbreiding van de bestaande grondwaterwinning niet de gewenste oplossingsrichting is. Hierover moet echter in 2016 de stuurgroep van het Project IPL nog een definitief besluit nemen Duurzaamheid van Water Duurzaamheid van water is een thema dat zich voor een belangrijk deel in de stad afspeelt. Op dit moment woont meer dan 50% van de bevolking in steden. In 2050 ongeveer zal dat twee keer zo veel zijn als nu. Het KWR Waterrecycle Research Institute uit Nieuwegein heeft een methode ontwikkeld die de duurzaamheid van

20 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) steden op het gebied van water met elkaar kan vergelijken, de zogenaamde Blue City Index (BCI). De BCI is inmiddels de officiële Europese standaard om waterduurzaamheid te testen en wereldwijd state-of-the-art. Onderwerpen waarop gescoord wordt zijn onder andere: veilige sanitatie, water schaarsheid, oppervlaktewater kwaliteit, vastgelegde klimaatdoelstellingen, gemiddelde leeftijd riolering, biodiversiteit, adaptatie strategieën, klimaat robuust bouwen en drinkwater consumptie. Hieronder de BCI van Nieuwegein gepresenteerd door professor dr. Wim van Vierssen van het KWR voor een lezing op 7 oktober 2014 over de Duurzaamheid van Water in het kader van de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Tot nu toe hebben 30 steden wereldwijd meegedaan aan de Blue City Index. Nieuwegein scoort net een voldoende, en zoals verwacht mag worden beter dan steden uit de derde wereld. Daar waar er leemten in de taart zitten, is er ruimte voor verbetering. De komende ren wordt bezien of de gemeente kan samenwerken met het KRW aan een innovatieproject op het gebied van duurzaamheid. NIEUWEGEIN BLUE CITY INDEX (BCI = 6.4) Noot: Nieuwegein scoort in de BCI slecht op energieterugwinning, terwijl de rioolwaterzuivering die het Nieuwegeinse water zuivert volop bezig is met energieterugwinning. Echter, deze valt buiten de gemeentegrens (ligt net over de grens in IJsselstein) en is niet meegeteld.

21 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) BJLAGE 1: UITVOER MAATREGELEN JAARPLANNEN WATER In de tabellen hieronder is aangegeven in hoeverre de maatregelen uit de arplannen Water van de perioden zijn uitgevoerd. Indien de uitvoer niet volgens planning is verlopen, is in de toelichting de reden aangegeven. Tabel 1. Uitvoer maatregelen Jaarplan Water 2015 NR MAATREGEL UITVOER TOELICHTING Waterkwaliteit Automatiseren zuidelijke inlaatvoorziening park Oudegein nee Vanwege aanwezige dam met duiker is op korte termijn de maatregel niet praktisch uit te voeren Realiseren van vuilwaterstation bij Merwedekanaal deels Watervergunning RWS verleend; plaatsing station in Plaatsen kantelstuw bij de Symfonielaan Ja In plaats van deze stuw is een nieuwe stuw noordelijker in hetzelfde peilgebied geplaatst Wateractieplan wijk Zuilenstein deels Veldbezoeken. Afronding volgt in Ecoscan watergangen Ja Tauw heeft de ecoscans voor alle 14 Winnet gemeenten afgerond. Peilbeheer Noodzaak gemaal Ringslangweide vaststellen Ja Voorlopig wordt gemaal in stand gehouden. Tabel 2. Uitvoer maatregelen Impuls Kwaliteitswater in de Stad 2014 NR MAATREGEL UITVOER TOELICHTING 1 Aanleg stuw Blokhoeve Is uitgevoerd (nabij Bongerdhoeve 28) 2 Inlaatvoorziening park Oudegein Is uitgevoerd 3 Ophalen duiker park Oudegein Is uitgevoerd 4 Verbinding 2 peilvakken park Oudegein Is uitgevoerd Opmerking: maatregelen in kader nieuwe subsidieregeling (2014) van HDSR. Tabel 3. Uitvoer maatregelen Jaarplan Water 2014 NR MAATREGEL UITVOER TOELICHTING Waterkwaliteit Onderhoudsplan watergangen De gemeente en het waterschap hebben het maaibeheer van de primaire en tertiaire watergangen ondergebracht in één bestek Wijkwaterplan park Oudegein deels Afronding volgt in Peilbeheer Noodzaak gemaal Ringslangweide Wordt afgerond in vaststellen Optimaliseren hoogwatervoorziening Vijzelgemaal is gerenoveerd. Galecopperdijk Peilbuizen natuurgebied park Oudegein Is uitgevoerd.

22 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Tabel 4. Uitvoer maatregelen Jaarplan Water 2013 NR MAATREGEL UITVOER TOELICHTING Verbreed GRP Acties en maatregelen n.a.v. nieuw beleid VGRP Optimalisering terrein nabij vijver in park Oudegein Aanleg drainage volkstuintjes Natuurkwartier Beheer en onderhoud van het watersysteem Inventarisatie bestaande knelpunten stuwen en riooloverstorten Opstellen inspectieschema en onderhoudsplan duikers Peilregulerend kunstwerk bij brug in Goudplevier vervangen Overdracht kunstwerken van gemeente naar HDSR Oplossen knelpunten uit baggerinventarisatie Inventarisatie probleemlocaties overhangend groen Het nieuwe GRP, met daarin de acties en maatregelen voor hemel- en grondwater wordt naar verwachting vastgesteld op 19 december Het huidige peil is niet goed ingesteld, eerst wordt effect van peilverlaging nagegaan voordat naar drainage gekeken wordt. Vooralsnog lijken de problemen beperkt. Drainage is aangelegd. Proef met het uitzetten van tijgerpieren (verticaal gravende wormsoort) is mislukt. Voor het peilbesluit zijn de knelpunten in beeld gebracht. In concept af. Er is een start gemaakt met inspecties en onderhoud. Aanbesteding is gedaan, gereed eind december of nuari volgend ar. Vier stuwen zijn opgeknapt voor overdracht. Inventarisatie Bureau Tyhuis afgerond. Baggerplan wordt eind 2014 in raad behandeld. Intentie van gemeente is om voordat gebaggerd wordt eerst het overhangend groen te snoeien. Met een veldbezoek zijn aantal locaties geïnventariseerd. Uit maatregel (zie hiervoor) volgen mogelijk nog meer aandachtlocaties Opknappen natuurhoekje Zandveld Overhangend groen is gesnoeid Verbeteren waterhuishoudkundige situatie park Oudegein Peilbeheer en peilegulerende werken zijn overgedragen Notitie samenwerking HDSR en gemeente in Natuurkwartier Ja Notitie is opgesteld. De door de gemeente gewenste samenwerking blijkt niet mogelijk te zijn. Kwaliteit oppervlaktewater Verbetering waterkwaliteit speelvijver Natuurkwartier Grondwaterpomp en 2 stuwen zijn geplaatst. Geen inlaat meer mogelijk Herstructurering watergangen in Batau Zuid langs A2 Drinkwater Gebiedsdossiers waterwinningen Vitens in Nieuwegein en Tull en t Waal nee Deze maatregel wordt meegenomen met het onderzoek van een stagiaire van het HDSR naar de kroosproblematiek in Batau zuid. Dossiers zijn opgesteld door provincie. Het opstellen van een separate uitvoeringsnota zoals bij winning Cornelis Biemond blijkt niet nodig te zijn. Wel wordt voor alle Utrechtse winningen gezamenlijk door de provincie een UP opgesteld.

23 arplan Water 2016 uitvoeringsnota Datum 25 nuari (23) Tabel 5. Uitvoer maatregelen Jaarplan Water 2012 NR MAATREGEL UITVOER TOELICHTING beleid verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vgrp) Terugdringen wateroverlast Wierselaan Aanleg extra regenwaterriool Wierselaan is in oktober aanbesteed. Uitvoer op wens winkeliersvereniging eerste kwartaal Risicokaart grondwater Door Wareco is ten behoeve van het vgrp een risicokaart opgesteld Beleidsnotitie zorgplicht hemel- en grondwater Raad heeft op 28 november 2012 beleid vastgesteld Ruimte voor de Lek: monitoringssysteem grondwater Rijkswaterstaat heeft monitoringplan opgesteld. Extra peilbuizen zijn inmiddels geplaatst Aansluiten niet gerioleerde percelen Bewoners geïnformeerd over aanleg van pompenputjes en persleidingen. Uitvoering heeft plaatsgevonden in 2013 conform planning GRP. functioneren en beleving van het watersysteem Start uitvoer maatregelen watersysteem Batau-zuid, Doorslag en Binnenstad Relevante duikerleidingen in Doorslag zijn in 2012 geïnspecteerd en gereinigd Pompcapaciteit gemaal het Klooster vaststellen Benodigde pompovercapaciteit is vastgesteld, pomp is inmiddels ingeregeld op 0,1 mm/h Toetsing keringen Oudegein Het uitgangspuntendocument voor het Eerste Waterstaatkundig Ontwerp van de kadeverbetering Doorslag is gereed in 2012.Keringen zijn aangepast in Waterbank: registratie en uitwisselen compensatie Onderzoeken t.b.v. peilbesluit Nieuwegein drinkwater Onthardingsinstallatie productiebedrijf Nieuwegein Plan van aanpak gereed in Waterbergingsbank door colleges HDSR en Nieuwegein in 2013 vastgesteld. Volgens planning zijn de benodigde onderzoeken uitgevoerd. Ontwerppeilbesluit heeft ter inzage gelegen eind Ja Met de bouw van een nieuw productiebedrijf aan de Hooglandse Jaagpad is een aanvang gemaakt. De onthardingsinstallatie hierin is nieuw en is in de huidige zuivering niet opgenomen Plaatsen watertappunten Jointhepipe Ja Tweede tappunt aan de Raadstede is geplaatst. En Corio heeft een derde tappunt in WC Cityplaza geplaatst. samenwerking waterschap en gemeente Opstellen werkafspraken tussen waterschap en Gemeente Nieuwegein Afsprakennotitie is opgesteld Onderhoud watergangen volgens gedragscode Onderhoud watergangen en kunstwerken efficiënter regelen tussen gemeente en waterschap Gedragscode voor gemeentelijk beheer is vastgesteld. Aannemers zijn voorgelicht en gedragscode vormt onderdeel bestekken. Onderhoud natte deel en schouwen alle watergangen gebeurt door HDSR. Vier sluisjes voorheen in beheer door gemeente worden overgedragen.

Bezoekadres Stadsplein LZ jaarplan Water uitvoeringsnota. Datum 30 januari Auteur afdeling Openbaar Domein

Bezoekadres Stadsplein LZ   jaarplan Water uitvoeringsnota. Datum 30 januari Auteur afdeling Openbaar Domein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Openbaar Domein arplan Water 2017 Datum 30 nuari 2017 Auteur afdeling Openbaar Domein arplan Water 2017 2 (21) Datum 30 nuari 2017 SAMENVATTING

Nadere informatie

Bezoekadres Stadsplein LZ jaarplan Water uitvoeringsnota. Datum 22 januari Auteur afdeling Openbaar Domein

Bezoekadres Stadsplein LZ   jaarplan Water uitvoeringsnota. Datum 22 januari Auteur afdeling Openbaar Domein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Openbaar Domein arplan Water 2018 Datum 22 nuari 2018 Auteur afdeling Openbaar Domein arplan Water 2018 2 (20) Datum 22 nuari 2018 SAMENVATTING

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

Samen voor een goede waterkwaliteit in de Utrechtse gemeenten

Samen voor een goede waterkwaliteit in de Utrechtse gemeenten Samen voor een goede waterkwaliteit in de Utrechtse gemeenten Bas Spanjers (hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden), Erwin Rebergen (gemeente Utrecht), Laurens van Miltenburg (gemeente Nieuwegein), Pim

Nadere informatie

Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017

Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017 Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017 Inleiding Met de impulsregeling kwaliteitswater in de stad stimuleert het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gemeenten financieel om de waterkwaliteit

Nadere informatie

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Kaarten Waterbelangen DM: 303052 1 Wateropgaven 2015 / 2027 Kaart 1. Gebieden met een WB21 wateropgave In 2005 is een studie wateropgave uitgevoerd (conform

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Bijlagen: 2

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Bijlagen: 2 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Europese KaderRichtlijn Water Datum 16 september 2008 Portefeuillehouder: Johan van Everdingen Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Bijlagen: 2 Inleiding De Europese Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Samenvatting. Waterplan Lisse 13 november 2008, eindconcept

Samenvatting. Waterplan Lisse 13 november 2008, eindconcept Samenvatting Waarom een waterplan? Op het gebied van water verandert er veel. Het klimaat verandert: de zeespiegel stijgt, het gaat steeds meer en harder regenen, maar ook extreem droge periodes komen

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein

voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein NOTITIE Onderwerp Waterparagraaf Project voorontwerp bestemmingsplan locatie Zuilenstein Opdrachtgever Mitros Projectcode NGN155-1 Status Definitief Datum 4 mei 2016 Referentie NGN155-1/16-008.001 Auteur(s)

Nadere informatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Het Deltaprogramma: een nieuwe aanpak Een goede kwaliteit van de leefomgeving is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht

Verslag. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Berend Spoelstra. Welkom door Gerard Korrel lid Dagelijks Bestuur Amstel, Gooi en Vecht Aan Aanwezigen Informatieavond en tijd bespreking 15 september 2015, 20.00-22.00 uur Plaats bespreking Thamerkerk, Uithoorn Contactpersoon R.L.E.M. van Zon Doorkiesnummer 020 608 36 38 Fax afdeling 020

Nadere informatie

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw.

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Nummer Onderwerp : B-3.01.2008 : Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Korte inhoud : Voorgesteld wordt: 1. In te stemmen met de verwoorde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 18 februari 2010 Datum voorstel 05 januari 2010 Agendapunt Onderwerp Gemeentelijke watertaken De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Besteksfase 701897 Datum: 29 augustus 2016 Datum: 29 augustus

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 21 december 2017 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W 2 2018-2022 en verordening op de afvoer van

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk Vergaderdatum 9 juni Plan Gemeentelijke watertaken Utrecht

Voorstel aan de raad. Kenmerk Vergaderdatum 9 juni Plan Gemeentelijke watertaken Utrecht Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.502990 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Plan Gemeentelijke watertaken Utrecht Het College van burgemeesters

Nadere informatie

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006

Startbijeenkomst Waterplan Bunnik d.d. 21/12/2006 Notitie Contactpersoon Koen Westrik en Annemarie Wolters Datum 27 februari 2007 d.d. 21/12/2006 Gemeente Bunnik gaat in nauwe samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waterleidingbedrijf

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Waterplan Pijnacker-Nootdorp

Waterplan Pijnacker-Nootdorp Waterplan Pijnacker-Nootdorp Beleidsveld: 150 thema en gebiedsgerichte Vergaderdatum: 17 december 2009 plannen Aard voorstel: Besluitvormend Agendapunt: B.02 Kenmerk VV: 786986 Aantal bijlagen: 1 Aan de

Nadere informatie

Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis

Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis Projectplan Gemaal Foppenpolder Zuid in de gemeente Maassluis Opsteller: N. Verhoof-Schuil Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Voorontwerpfase 701700 Datum: 17-01-2013 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting

Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting Waterplan Hoek van Holland: Visie-samenvatting 1. INLEIDING De deelgemeente Hoek van Holland stelt samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en Gemeentewerken Rotterdam een deelgemeentelijk waterplan

Nadere informatie

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen Het belang van natuurvriendelijke oevers Christa Groshart Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Opbouw Beleid en Maatregelen Verwachtingen Knelpunten KRW innovatie-onderzoek Waterbeleid Europese

Nadere informatie

Notitie. Watertoets Westkanaalweg Ter Aar. 1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Procedure

Notitie. Watertoets Westkanaalweg Ter Aar. 1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Procedure Notitie Contactpersoon mw. ing. M. (Megan) Bijl Datum 22 september 2008 Kenmerk N001-4586492MBY-efm-V01-NL 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Matrix Bouw is voornemens langs de Westkanaalweg in Ter Aar woningen,

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer:

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: 875410 In D&H: 11-11-2014 Steller: Ir. N. Admiraal In Cie: BMZ Telefoonnummer: (030) 634 5779

Nadere informatie

Impulsregeling kwaliteitswater in de stad 2016

Impulsregeling kwaliteitswater in de stad 2016 Impulsregeling kwaliteitswater in de stad 2016 Inleiding Met de impulsregeling kwaliteitswater in de stad stimuleert het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gemeenten financieel om de waterkwaliteit

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem CTF Amsterdam bv Prinsengracht 436 in Amsterdam Datum 21 april 2017 Casecode W-17.00767 Kenmerk 17.070654 Watervergunning het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2015 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder

Nadere informatie

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT pagina 1 Van 7 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschrijving

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Huub Hector Projectmanager Juni 2014 Ruimte voor de rivier Doelstelling Ruimte voor de Rivier: Doelstelling & ontwerp Met wie doen we dat? Uitvoering 2 Programma Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03

Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Bijlage 1: Digitale Watertoets Waterschap Hollandse Delta, d.d. 3 november 2010 Code: 20101103-39-2671 Datum: 2010-11-03 Deze uitgangspuntennotitie bevat de waterhuishoudkundige streefbeelden, strategieen

Nadere informatie

Water- en Rioleringsplan

Water- en Rioleringsplan Water- en Rioleringsplan 2017-2021 Inleiding Hemelwater Oppervlaktewater overstort Afvalwater Grondwater Drinkwater Beleidskader Wet Milieubeheer afname- en zorgplicht voor afvalwater verplichting WRP

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

NOTITIE WATER. Aanleiding. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015

NOTITIE WATER. Aanleiding. Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015 NOTITIE WATER Project Plaats Sliedrecht Opdrachtgever GEM Benedenveer BV io Contactpersoon De heer J. Luykx Werknummer 1407G489 Datum 27 februari 2015 Aanleiding Het voornemen is om op een braakliggend

Nadere informatie

Uitwerking hemelwaterbeleid gemeente Leeuwarderadeel

Uitwerking hemelwaterbeleid gemeente Leeuwarderadeel Uitwerking hemelwaterbeleid gemeente Leeuwarderadeel Voor: Opgesteld door: Versie 1 (14-06-2012) Uitwerking hemelwaterbeleid gemeente Leeuwarderadeel Dit document bevat 11 bladzijden. Ons kenmerk: 19312RA-MW-LED

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Watervergunning Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Datum 14 juli 2017 Zaaknummer 13919 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Van Waterplan naar Watervisie

Van Waterplan naar Watervisie 22 oktober, Studiedag VVSG Van Waterplan naar Watervisie integraal waterbeleid in Nijmegen Jos van der Lint Waterservicepunt (WSP) www.waterbewust.nl Waalsprong 1996-2020 Dukenburg / Lindenholt 1965-1985

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885 Watervergunning Voor het graven van een watergang ter compensatie van het versneld afvoeren en lozen van hemelwater vanaf nieuw verhard oppervlak op de locatie Van Musschenbroekbaan 13 in Nieuwegein Datum

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

primaire, secundaire en tertiaire watergangen.

primaire, secundaire en tertiaire watergangen. WATERTOETS Beleidskader Het beleid van het Rijk, de provincie Utrecht, het waterschap HDSR en de gemeente Utrecht is gericht op een duurzaam en robuust waterbeheer. Bij ruimtelijke ontwikkelingen dienen

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Informatieve presentatie Waterplan Land van Cuijk

Informatieve presentatie Waterplan Land van Cuijk Waterplan Land van Cuijk 1 Inhoud Waterplan land van Cuijk: 1. Waarom het 2. Wat is het 3. Totstandkoming 4. Communicatie over 5. Uitvoeringsprogramma 6. Vragen 2 1 Raad gemeente Heeft u nog iets te kiezen?

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Ami B (Geen) Geparafeerd D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H.

Parafering besluit PFO Ami B (Geen) Geparafeerd D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H. agendapunt 3.a.5 1233527 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden WATER- EN RIOLERINGSPLAN LEIDSCHENDAM-VOORBURG Portefeuillehouder Smits, M. Datum 19 januari 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014 agendapunt 3.b.3 1072908 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 7 januari 2014 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Waterkwaliteit verbeteren!

Waterkwaliteit verbeteren! Waterkwaliteit verbeteren! Erwin Rebergen Beheerder grond- en oppervlaktewater 6 juni 2013 1 Onderwerpen Waarom spant zich in om de waterkwaliteit te verbeteren? Wat willen we bereiken? Hoe willen we een

Nadere informatie

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017 2.1.7 Waterketenplan Limburgse Peelen 2017-2021 en Gemeentelijk Rioleringsplan Roermond 2017-2021 1 Dossier 1792 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1792 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2017

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

Samenvatting van de watertoets. Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens.

Samenvatting van de watertoets. Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens. Samenvatting van de watertoets De toets is uitgevoerd op een ruimtelijke ontwikkeling in het beheergebied van het waterschap Regge en Dinkel. Voor algemene informatie over de watertoets van Regge en Dinkel

Nadere informatie

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland

Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Projectplan duiker Noordlandseweg Polder Nieuwland en Noordland Opsteller: Rienke Dekker Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Definitief ontwerp 701581 Datum: 25 april 2012 Kopie: Archief Opdrachtgever

Nadere informatie

-1.70 -2.15 -1.90. Polder Valkkoog -2.15 -2.50 -2.30 -2.60 -1.45 -2.60 -2.35 -1.60 -2.15 -2.60 -2.40 -2.90 -3.30 -3.40. Diepsmeerpolder -2.70 -1.

-1.70 -2.15 -1.90. Polder Valkkoog -2.15 -2.50 -2.30 -2.60 -1.45 -2.60 -2.35 -1.60 -2.15 -2.60 -2.40 -2.90 -3.30 -3.40. Diepsmeerpolder -2.70 -1. -.7-2.5 -.9 -.75 Polder Valkkoog -2.5-2.5-2.75-2.35 -.9 -.85-2.2-2.6 -.95 -.95-2.6-2.5-2.5-2.8-3. -3.2 Hempolder -.5 Polder de Woudmeer -2.5-2.2-2.9 -.6 -.45-2.8 Polder Schagerwaard -.45 Ringpolder -3.5-2.6-2.35-2.5-2.6-2.3

Nadere informatie

Stand van zaken themagroep Stedelijk Water

Stand van zaken themagroep Stedelijk Water Stand van zaken themagroep Stedelijk Water Themagroep stedelijk water 20 maart 2014 Winnet: themagroep Stedelijk Water 1 Samenstelling werkgroep De werkgroep waterkwaliteit bestaat uit de volgende deelnemers:

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Leggers actueel, betrouwbaar en compleet. Waterkeringen op orde Waterkeringen zijn getoetst Conform procesafspraken met PZH en inspectie V&W

Leggers actueel, betrouwbaar en compleet. Waterkeringen op orde Waterkeringen zijn getoetst Conform procesafspraken met PZH en inspectie V&W Prestatie-indicatoren en nulmeting Bijlage 1 Programma 1: Waterveiligheid Basisgegevens waterveiligheid op orde maken Leggers actueel, betrouwbaar en compleet 1. Mate waarin leggers actueel, betrouwbaar

Nadere informatie

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein.

Zoals aangegeven zijn de gemeente Lelystad en het havenbedrijf Amsterdam de ontwikkelaars van het bedrijventerrein. Notitie Contactpersoon Jeroen Lasonder Datum 24 mei 2013 Kenmerk N008-1213242JLO-gdj-V022 Flevokust: Watertoets 1 Inleiding De gemeente Lelystad en Havenbedrijf Amsterdam ontwikkelen samen bedrijventerrein

Nadere informatie

MPGAD

MPGAD Bezoekadres De Blom boogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.n1 I www.waterschaprivierenland.n1 Bank IBAN NL93 NWAB 0636 7572 69 BIC NWABNL2G

Nadere informatie

Memo. Plaats en datum Referentienummer Kenmerk Houten, 20 juli 2011 PN

Memo. Plaats en datum Referentienummer Kenmerk Houten, 20 juli 2011 PN Memo Plaats en datum Referentienummer Kenmerk Houten, 20 juli 2011 PN 307938 Aan Macéka Vastgoed t.a.v. De heer M.M. Boerse Amsterdamsestraatweg 41 Postbus 560 3740 AN Baarn Kopie aan Van Ir. J.W. Bronkhorst

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

agendapunt 04.H.14 Aan Commissie Waterkwaliteit

agendapunt 04.H.14 Aan Commissie Waterkwaliteit agendapunt 04.H.14 1146492 Aan Commissie Waterkwaliteit AANPASSING INVESTERINGSPLAN EN AANVRAAG UITVOERINGSKREDIET VERBREDING VAN EN AANLEG NATUURVRIENDELIJKE OEVERS SLINKSLOOT (GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND)

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade.

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade. Doelen Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. 2. Geen (onaanvaardbare) economische schade of maatschappelijke hinder door wateroverlast. Bescherm volksgezondheid Beperk overlast

Nadere informatie

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart Wijkoverleg Aalsmeer Oost maandag 6 maart Onderwerp voor vanavond 1. Het hoogheemraadschap van Rijnland 2. Watersystemen en onderhoud 3. KRW2 Westeinderplassen en Bovenlanden 4. Watergebiedsplan Aalsmeer

Nadere informatie

datum dossiercode Samenvatting watertoets (korte procedure)

datum dossiercode Samenvatting watertoets (korte procedure) datum 14-9-2015 dossiercode 20150914-63-11571 Samenvatting watertoets (korte procedure) In dit document vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens op de website www.dewatertoets.nl. De toets

Nadere informatie

Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering. Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie

Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering. Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie Deltaprogramma Nieuwbouw en herstructurering Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie Wateroverlast Wateroverlast is waarschijnlijk het meest zichtbare probleem. Steeds vaker staan winkels en kelders vol

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154 Watervergunning Voor het aanpassen van de waterhuishouding t.b.v. de uitbreiding van de carpoolvoorziening op de locatie Streektransferium Linielanding te Nieuwegein Datum 15 mei 2017 Zaaknummer 11154

Nadere informatie

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid

Project ZON. Hoofdvraag. Uitvoering. Regionale afstemming op en inbreng Deltaprogramma. Samenwerking met regio Zuid Project ZON Hoofdvraag huidige droogte situatie (2010) gevolgen van de klimaatverandering (2050) zinvolle maatregelen Uitvoering gebied Regio-Oost aansturing vanuit RBO projectgroep Regionale afstemming

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017 Watervergunning Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt Datum 19 juni 2017 Zaaknummer 13121 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634

Nadere informatie

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik Voornemen Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is voornemens, gelet op artikel

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 14.22243 G. Elkhuizen Beheer Openbare Ruimte / Kees Hoogervorst

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

Veilig, gezond en boeiend water

Veilig, gezond en boeiend water Veilig, gezond en boeiend water Waterplan Wijk bij Duurstede Definitief Gemeente Wijk bij Duurstede Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 13/99081286/BOO C4 Colofon Titel : Veilig, gezond en boeiend

Nadere informatie

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W²

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² Raadsvergadering 29 januari 2018 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² 2018-2022. Portefeuillehouder: Wethouder P. Prins. Ter inzage liggende stukken: Collegebesluit

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Notitie Datum Kenmerk 7 november 2011 PN 279972 Betreft Waterparagraaf horecagelegenheid langs de A44, gemeente Teylingen Status: definitief 1 Aanleiding In de gemeente Teylingen wordt een nieuw station

Nadere informatie

Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid. Waterveiligheid buitendijks

Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid. Waterveiligheid buitendijks Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering en Veiligheid Waterveiligheid buitendijks In ons land wonen ruim 100.000 mensen buitendijks langs de rivieren, de grote meren en de kust. Zij wonen aan de waterzijde

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht

Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht Notitie Contactpersoon B. (Bart) de Jong BASc Datum 14 februari 2014 Kenmerk N001-1218988BJQ-aao-V03-NL Watertoets Megabioscoop Jaarbeurs Utrecht 1 Inleiding Wolff Cinema Groep heeft het initiatief genomen

Nadere informatie

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan

Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Oplegnotitie waterhuishoudingsplan 2012 Bedrijvenpark A1 Bijlage 8b exploitatieplan Gemeente Deventer Opdrachtgever ORB H.J. Laing Datum paraaf Projectleider ORB J.J. van der Woude Datum paraaf Gemeente

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel 144. Gemeenteraad. Vergadering 4 december Onderwerp

Raadsvoorstel 144. Gemeenteraad. Vergadering 4 december Onderwerp Vergadering 4 december 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststellen Waterplan 2006-2010 inclusief de nota van zienswijzen en reacties. B&W vergadering : 30 oktober 2007 Dienst / afdeling : SB.BOR.WA Aan de

Nadere informatie