Jesaja 49:6 - De missionaire kerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jesaja 49:6 - De missionaire kerk"

Transcriptie

1 Jesaja 49:6 - De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest dat het goede nieuws naar buiten ging. Wij mogen meedoen in dat plan. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Gemeentekoor Waar8ig : Met hart en ziel en Tienduizend redenen Stil gebed Gemeentekoor Waar8ig : Votum en groet Zingen: Psalm 117 Gebed Kinderen naar club Lezen: Jesaja 49 : 1 13 Zingen: GKB Gezang 52 : 1 en 2 Preek over Jesaja 49 : 6 Zingen: Psalm 67 : 2 en 3 Kinderen terug Wetslezing Gemeentekoor Waar8ig : Ik ben (met gemeente) en Machtig God, sterke Rots Belijdenis en doop Getuigenis Onderwijs Gebed Belijdenis: vragen en zegenbede Doop: vragen en doopbediening Oproep aan gemeente Zingen: Opwekking 710 Felicitaties Gebed Collecte Zingen: LvK Lied 21 : 3 en 7 Zegen De missionaire kerk Inleiding dia 1 zwart Ken je Herman al? Nee, ik bedoel niet iemand die Herman heet.

2 En voor de mensen die mij een beetje kennen: ik bedoel ook niet mijn auto. Ik heb namelijk de merkwaardige gewoonte om auto s namen te geven. Zo heeft iedereen zijn eigenaardigheden Nee, ik bedoel Herman het vriendschapsbrood. Wie heeft dat wel eens gehad? dia 2 deeg Herman Met Herman is iets geks aan de hand: je kunt het niet zelf maken, je moet het deeg van iemand anders krijgen. Ja, je kunt vals spelen en zelf het deeg maken. Maar het is natuurlijk veel leuker als je het deeg van iemand krijgt! Daarom heet het ook een vriendschapsbrood. dia 3 brood Herman Herman is dus een cadeau. En het is een cadeau waar je voor moet zorgen. Want als je het deeg krijgt, kun je nog niet direct gaan bakken. Herman houdt je nog 10 dagen bezig. Soms moet je alleen even roeren, maar soms heeft Herman ook honger, dan moet je hem bloem, melk en suiker geven. Op de 10e dag kun je dan eindelijk Herman gaan bakken. En smullen maar! dia 4 porties Maar dat is nog niet alles. Want van het deeg dat je hebt, kun je wel 4 Hermans maken! Dat is niet helemaal de bedoeling. Herman is een cadeau om verder te geven. 1 Portie is voor jezelf, en de andere 3 porties geef je weg aan bijvoorbeeld vrienden. Zij zorgen dan ook weer 10 dagen voor hun Herman, en kunnen dan ook weer 3 porties weggeven. Herman moet je niet voor jezelf houden, maar doorgeven. dia 5 de missionaire kerk En dan komen we bij de boodschap van vanochtend. Vandaag is de laatste zondag van ons gemeenteproject feest van genade. Het onderwerp voor deze week is de missionaire kerk. Want genade is te mooi om voor jezelf te houden. Net als Herman is genade een cadeau om verder te geven. 1. Goed nieuws! dia 6 goed nieuws! Daarover gaat het in Jesaja 49. Het is een profetie:

3 namens God mag Jesaja de Israëlieten goed nieuws brengen. En goed nieuws, dat kunnen de Israëlieten wel weer eens gebruiken. dia 7 kaart Babylonië Als Jesaja deze woorden aan de Israëlieten overbrengt, zitten de Israëlieten gevangen in het land Babylonië. Het speelt zich af in de 6e eeuw voor Christus. In die tijd was Babylonië de grote wereldmacht. Het ene na het andere land werd door Babylonië veroverd. Ook Israël kon daar niet tegen op. Veel Israëlieten zijn meegenomen naar Babylonië, wat tegenwoordig Irak is. dia 8 gevangen in Babylonië als straf van God Die Israëlieten zitten daar niet omdat ze pech hebben. In de bijbel wordt de ballingschap steeds een straf van God genoemd. God had namelijk grote plannen met Israël. Uit alle volken had God Israël uitgekozen: Israël was de dienaar van God. Het was de opdracht van Israël om aan de andere volken te laten zien wie God is. Maar dat is mislukt. In plaats van dat Israël een voorbeeld was voor de andere volken, dat andere volken door Israël onder de indruk kwamen van God, ging het andersom: Israël was onder de indruk van de goden van de andere volken. Israël is mislukt, en daarom zitten ze daar in Babylonië. dia 9 goed nieuws: genade en bevrijding En dan komt Jesaja met fantastisch nieuws: er komt een einde aan de ballingschap. God denkt aan Israël en wil er verder mee gaan. God stuurt een nieuwe dienaar, die de Israëlieten uit Babylon terughaalt zodat ze weer kunnen wonen in hun eigen land. Dat is nog eens goed nieuws! Verderop in de bijbel, als Jezus geboren is, wordt die tekst op Jezus toegepast: Jezus is Gods dienaar die verlossing brengt. Jezus brengt goed nieuws: God houdt van je en heeft alles voor je over. Jezus brengt het feest van genade: hij wil je bevrijden van alles wat je van God weg houdt. Het gaat in je leven niet om wat jij allemaal voor elkaar gekregen hebt, om hoe anderen tegen jou aankijken, maar om dat God van je houdt. In de afgelopen weken hebben we het daar steeds over gehad: genade.

4 Genade is goed nieuws. En Jacob en Annemarie, als jullie zo belijdenis doen, getuigen jullie dat jullie die mooie ontdekking ook ontdekt hebben. God heeft goed nieuws voor je: hij houdt van je. dia 10 dat is nog maar het begin Én, zegt God erbij, dat is nog maar het begin! Dat Israël uit Babylon wordt bevrijd, is prachtig. Dat God van je houdt, is geweldig. Maar God is niet alleen met Israël bezig, ook niet alleen met Jacob en Annemarie of alleen met de kerk. Het is nog maar het begin! 2. Gods plan met alle mensen dia 11 Gods plan met alle mensen Gods plan gaat verder dan Israël, verder dan de kerk, verder dan jou. Hij wil zijn liefde niet aan sommige mensen geven, hij wil dat het goede nieuws bij alle mensen bekend wordt! God heeft een plan met alle mensen. dia 12 ongeacht wie ze zijn Natuurlijk vinden de Israëlieten het geweldig dat God hen gaat bevrijden, maar ik denk dat ze dat ook wel genoeg vinden. Die redding voor alle volken, waar Jesaja het over heeft, nou, nee, liever niet! Bevrijdt God je eindelijk van die ellendige Babyloniërs, en dan horen die Babyloniërs er nu opeens ook bij! Redding voor de Babyloniërs, dat is niet echt waar Israël op zit te wachten Als Irakees zou je toch ook niet willen dat de soldaten van IS gered worden? Maar God heeft een plan met alle mensen. dia 13 het goede nieuws moet verder Dat was altijd al de bedoeling. Het volk Israël moest ervoor zorgen dat anderen onder de indruk zouden komen van God. Maar het mislukte. Gelukkig heeft God het daar niet bij gelaten! Dan zou niemand in Europa ooit over God gehoord hebben. Dan zouden jullie, Jacob en Annemarie, vandaag nooit belijdenis doen en zouden Eva en Nora nooit gedoopt worden. Maar God liet het er niet bij zitten: het goede nieuws moest verder komen. dia 14 Jezus is redder voor de wereld Daarom is Jezus gekomen.

5 Wat Israël niet is gelukt, doet Jezus wel: hij brengt het goede nieuws verder. Sterker nog: Jezus is de redding van de wereld in eigen persoon. In de NBV, de vertaling waar we uit gelezen hebben, hoor je dat niet zo terug. In het Hebreeuws en de vorige week verschenen BGT wel: Ik heb je uitgekozen om een redder te zijn voor alle volken. Met jouw hulp zal ik alle mensen op aarde bevrijden. Maar wat is er nu zo bijzonder aan Jezus? Het probleem met Israël was dat het God vergat en steeds meer ging lijken op alle andere volken op aarde. Israël leek niet op God, liet niets over God zien. Jezus wel: hij is echt anders, hij lijkt op God, hij ís zelfs God. Jezus is zo compleet anders dan wat wij normaal vinden. Mensen die niet meetellen, waar je liever niet mee gezien wilde worden, daar ging Jezus juist op de koffie of samen eten. Mensen die je te vriend moet houden, omdat ze macht hebben en dat voor jou kunnen gebruiken, die joeg Jezus juist steeds tegen zich in het harnas. Mensen die je onrecht aandoen, die je het liefst uit de weg zou willen ruimen, weten Jezus niet tot geweld te verleiden. Jezus is niet van de prestaties om trots op te zijn, niet van status, niet van ellebogenwerk. Jezus vecht niet met wapens, maar met liefde. Tot aan het kruis. Zo liet hij God zien, en dat valt op! Alle mensen mogen dat zien, want zo is Jezus de redder, niet voor sommige mensen maar voor de wereld. 3. Meedoen in Gods plan dia 15 meedoen in Gods plan We hebben het nu gehad over Israël en over Jezus, maar hoe zit het nu met ons? En Jezus op aarde, dat ligt ook alweer 2000 jaar achter ons, dus wat zie je in de wereld nog van hem? dia 16 Jezus taak is onze taak In de bijbel wordt het gedeelte uit Jesaja 49 nog een keer aangehaald, door Paulus in Handelingen 13. Dat is in de eerste jaren van de christelijke kerk. Paulus trekt van stad naar stad om over Jezus te vertellen. En dan begint hij bij de Joden.

6 Maar veel Joden willen van niets weten. En dan gaat Paulus verder, naar andere volken, en dan zegt hij: De Heer heeft ons het volgende opgedragen: ik heb je bestemd tot een licht voor alle volken om redding te brengen, tot aan de uiteinden van de aarde. Die taak van Jezus, daarvan zegt Paulus: het is nu ook onze taak. Jezus is zo mooi, dat kun je niet voor jezelf houden! Genade is niet alleen een feest voor jezelf. Als het echt een feest voor je is, dan gun je het aan iedereen! Niet omdat dat nu eenmaal van je geloof moet, christenen delen het goede nieuws niet omdat ze aan een of andere verplichting moeten voldoen, maar omdat het zo mooi is. dia 17 IBC Een paar weken geleden ging de ice-bucket challenge rond. Opeens verschenen op facebook van iedereen filmpjes dat ze een emmer ijskoud water over zich heen lieten gooien. Op manier werd aandacht gevraagd voor de ziekte ALS. De bedoeling was natuurlijk om dan ook nog wat te doneren, én: als jij de uitdaging was aangegaan, mocht je ook een paar anderen uitdagen om zo n filmpje te maken. Misschien had je nog nooit van ALS gehoord, en opeens werd je zelf een soort ambassadeur voor het ALS-fonds. dia 18 christenen vertegenwoordigen Jezus Zo zijn christenen ambassadeurs van Jezus, ze vertegenwoordigen Jezus naar de mensen om hen heen. En bij die ice-bucket-challenge kwam er nog wel groepsdruk bij kijken, je kon het eigenlijk niet maken om nee te zeggen, maar veel mensen vonden het ook gewoon echt mooi en belangrijk. Nou, als je Jezus echt mooi en belangrijk vindt, dan mag je hem vertegenwoordigen. En wat ik zo mooi vind: dan mag je meedoen in Gods plan. Het is niet zo dat wij het nu maar voor elkaar moeten krijgen. Nee, God wil alle mensen bereiken, en wij mogen met God meedoen. Het licht van Jezus, niet ons eigen licht, laten schijnen in de wereld. Net als Jezus kun je dan verschil maken, redding brengen. 4. Wees Gods spiegel dia 19 wees Gods spiegel Maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je Jezus, hoe kun je God laten zien?

7 Hoe kun je in deze wereld licht brengen? Dat kan door een spiegel te zijn. dia 20 binnenspiegel In een auto heb je spiegels zodat je de weg achter je kunt zien. Maar soms heb je niets aan die spiegels. Als je auto zo volgepakt zit dat de achterruit niet meer vrij is, zit er iets tussen de weg achter je en de spiegel. Wiskundig gezegd: de zichtlijn is geblokkeerd. Dan is een spiegel nutteloos. En als je als bestuurder van de auto de spiegel niet kunt zien, bijvoorbeeld omdat er een zonneklep voor hangt, dan heb je ook niets aan de spiegel. Christenen zijn spiegels. Het is de bedoeling dat mensen in die spiegel kijken en God erin zien. En net als met de autospiegel kunnen de zichtlijnen geblokkeerd worden. Er kunnen dingen in de weg staan tussen jou als spiegel en God, en dingen tussen jou en mensen. dia 21 zichtlijn naar God: kijk naar Gods liefde Om een spiegel van God te zijn, moet er een open zichtlijn zijn naar God en naar zijn liefde. Je kunt alleen een spiegel zijn als je steeds naar Gods liefde kijkt, als je daarvan onder de indruk bent, en daaruit wordt gemotiveerd. dia 22 zichtlijn naar mensen: houd van mensen En er moet een open zichtlijn zijn naar de mensen om je heen. Als je niets met andere mensen te maken wilt hebben, kun je nooit een spiegel van God zijn. Je bent pas een spiegel als je van de mensen om je heen houdt, als je om hen geeft en hen die prachtige ontdekking van genade ook gunt. Kijk naar mensen zoals God naar mensen kijkt: als waardevolle mensen die hij heeft gemaakt. dia 23 als spiegel lijk je op Jezus Wees een spiegel, dan zien mensen iets van Jezus in jou. Jezus was echt anders dan wat de wereld ooit had meegemaakt. Als spiegel lijk je op hem: je kiest niet voor je eigen belang, maar voor het belang van de ander. Liefde staat voorop. Als mensen dat in je zien, mogen ze zien wat Gods plan is met de wereld. Christenen zijn spiegels, de kerk is een spiegel.

8 En als je geen christen bent: kijk maar naar die spiegel, en als je dan iets ziet wat helemaal niet op Jezus lijkt: zeg het ons dan. Je mag ons er aan houden dat wij spiegels zijn. Dat God je verlost, dat is nog maar het begin. Je mag met God meedoen in zijn grotere plan. Ook jullie, Jacob en Annemarie. Wees een spiegel. Want Gods liefde is te mooi om voor jezelf te houden. Amen. Exodus 17: Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar helpen te geloven. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Deze preek is gehouden in een gezinsdienst: een dienst die is aangepast aan het niveau van kinderen. Liturgie Welkom Zingen: Kinderopwekking 17, Psalm 133 en GKB Gezang 167 Stil gebed Votum en groet Zingen: Ik ben (Sela) Gebed Zingen: ELB 263 Lezen: Exodus 17 : 8 16 Sketch Preek (met bingo) Zingen: ELB 214, refrein Lof, aanbidding (Sela) en ELB 344 Zingen: Apostolisch vermaan rond kerkzijn Gebed Zingen: ELB 455 Collecte Zingen: Kinderopwekking 185 Zegen

9 Geloven doe je samen! Inleiding dia 1 zwart Ik heb even 2 lenige kinderen nodig. Wie durft? (2 of meer kinderen op podium) Goed, dan wil ik graag dat jullie op het podium gaan zitten. En dan komt nu de opdracht: sta weer op, maar: je mag met je handen en knieën de grond niet raken! Ik dacht dat jullie lenig waren Nee, beetje flauw, het is een onmogelijke opdracht. Maar ik heb nog een opdracht. Ga maar weer zitten, maar nu met jullie ruggen tegen elkaar. En dan moeten jullie je armen in elkaar haken. Probeer het nu nog eens: sta op, zonder dat je handen en knieën de grond raken. Dat gaat al een heel stuk beter! Dank jullie wel, jullie mogen weer op je plek gaan zitten. Gek is dat, in je eentje is het gewoon onmogelijk, en met z n tweeën is het heel makkelijk. Je hebt elkaar nodig. Nou, dat is het onderwerp van vandaag: je hebt elkaar nodig om te geloven. dia 2 geloven doe je samen Probeer het thuis ook maar eens, opstaan zonder je handen en knieën te gebruiken. En bedenk er dan bij: met geloven is het ook zo: geloven doe je samen. 1. Een gevaarlijke reis dia 3 Amalekieten Alarm! We worden aangevallen! Overal om ons heen klinken harde toeters. Mensen komen uit hun tent, en kijken bang om zich heen. Wat is er aan de hand?! Iemand heeft een verrekijker en hij tuurt om zich heen. Kijk, daar in de verte, wijst hij, daar zijn soldaten. Wie zijn het, wie zijn het? schreeuwt iemand. Ze hebben een vlag bij zich. O nee, het zijn de Amalekieten! Iedereen schrikt, de Amalekieten, daar hebben ze wel over gehoord. Een wreed volk is het, en nu hebben ze het op Israël voorzien.

10 dia 4 tentenkamp We zijn in het tentenkamp van de Israëlieten in de woestijn. Een jaar geleden woonden ze nog in Egypte. Ze werden als slaven gebruikt en uitgescholden. Maar ze zijn ontsnapt uit Egypte. Weg van die ellendige Egyptenaren! God heeft hen door Mozes bevrijd. God heeft beloofd dat ze in een eigen land mogen wonen, aan de andere kant van de woestijn. En nu zijn de Israëlieten onderweg, door de woestijn. Het is veel te ver om in één keer te lopen. Soms lopen ze een dag, en dan bouwen ze een tentenkamp op en rusten een paar dagen uit. dia 5 problemen Het leven in de woestijn is niet altijd makkelijk. De Israëlieten hebben al van alles meegemaakt. Een paar weken geleden was er bijna geen eten en drinken meer. Je kon zelfs geen droge boterham meer krijgen! De reis naar het beloofde land is zwaar. En nu de Amalekieten. Wat moeten ze? Hoe kunnen ze ooit van de Amalekieten winnen? Hun soldaten zijn zo sterk en zo gemeen. Zullen de Israëlieten dan allemaal sterven in de woestijn? Wat is de weg naar het beloofde land gevaarlijk! dia 6 gebroken hart En weet je, wij zijn ook op reis naar een beloofd land. Nee, we wonen niet in een tentenkamp. Maar God heeft wel gezegd dat we bij hem horen en dat we bij hem mogen wonen. Maar de weg er naartoe is gevaarlijk, net als de woestijn. Onze vijand is niet Amalek, maar de duivel. Hij wil niet dat je van Jezus houdt. Onze reis is ook gevaarlijk. Soms gebeuren er hele moeilijke dingen. Bijvoorbeeld als je opa of oma dood gaat. Dan ben je heel verdrietig. En de duivel hoopt dat je God de schuld geeft. Hij wil ook graag dat je verkeerde dingen doet. Bijvoorbeeld als iemand uit jouw klas gepest wordt, dat jij dan mee gaat doen met pesten. Terwijl God dat niet wil.

11 2. Geloven doe je samen dia 7 verzamelen We gaan terug naar het tentenkamp. Iedereen is in rep en roer. De schrik zit er goed in. Naast ons is een jongetje bij zijn moeder op schoot gekropen: mama, ik ben bang, ik wil niet dood. Z n moeder probeert hem te troosten, maar ze is zelf ook bang. Iedereen verzamelen in het midden van het kamp! wordt er rondgeschreeuwd. Nou ja, dat doen we dan maar. Als we daar zijn, zien we Mozes staan. Gelukkig, zegt iemand, Mozes weet vast wat we moeten doen. En inderdaad, Mozes spreekt de mensen toe: er is geen tijd te verliezen. Jozua zal met onze soldaten tegen de Amalekieten vechten. De rest moet hier blijven, dicht bij elkaar. En vergeet niet: God zal ons helpen! dia 8 leger Jozua We zien de soldaten achter Jozua aan lopen. Zij gaan vechten voor het volk. Gelukkig zijn er soldaten die ons beschermen. Zonder die soldaten zouden we nooit in het beloofde land komen. dia 9 gevecht Het blijft een tijd stil. En dan opeens horen we in de verte toeters en trommels. Het gevecht is begonnen. Al snel worden de eerste gewonde soldaten naar ons toegebracht. Vrouwen doen verband over de wonden en kinderen brengen water naar de gewonden. Maar waar is Mozes eigenlijk gebleven? O, wacht, hij staat daar op de berg. Maar wat doet hij daar toch? Kom, laten we eens bij Mozes gaan kijken! dia 10 armen omhoog We rennen de berg op en komen bij Mozes. In zijn hand heeft hij zijn staf en zijn armen houdt hij in de lucht. Hij kijkt omhoog, naar de hemel. Het is alsof hij met zijn lichaam zegt: God, u moet ons helpen, want het lukt ons niet alleen. Vanaf hier kun je heel goed zien hoe het gevecht gaat.

12 Jozua en de soldaten uit het kamp zijn duidelijk de sterksten. Maar als Mozes zijn armen laat zakken, worden de Amalekieten opeens sterker. Mozes, houd je armen omhoog, schreeuwen we. dia 11 hulp Gelukkig zijn er nog twee mannen bij Mozes, Aäron en Chur. Als het voor Mozes te zwaar wordt, helpen zij hem. Ze duwen zijn armen omhoog, zodat Mozes zijn armen naar God blijft uitstrekken. Ze helpen Mozes, zodat hij op God gericht blijft. En zo heeft iedereen een rol in de strijd tegen Amalek. Vechten doe je samen! dia 12 kring Vechten tegen de duivel doe je ook samen. Jezus heeft ons aan elkaar gegeven, om elkaar te helpen op weg naar het beloofde land. Om te zorgen voor elkaars geloof. Bijvoorbeeld als iemand het moeilijk heeft, omdat zijn opa is overleden. Vraag dan gewoon hoe het gaat, en of hij misschien iets over zijn opa wil vertellen. En dan kun je luisteren en voor elkaar bidden. Je kunt elkaar ook helpen om bijvoorbeeld niet te pesten. Pesten begint vaak met een grapje, maar wordt steeds gemener. Help elkaar om dat niet te doen! Straks, als deze dienst bijna is afgelopen, gaan we een zegenlied zingen voor elkaar. Dan geven we elkaar de zegen van God. Daarmee zorg je ook voor elkaars geloof. En voor de grote mensen: zorgen voor elkaars geloof, dat gaat veel dieper dan iemand vragen hoe het gaat. Volgens mij zijn we daar helemaal niet zo goed in. Dat je aan iemand vraagt: hoe gaat het met je geloof? Of dat je zelfs elkaar je zonden belijdt. Maar dat is wel een opdracht van Jezus! De duivel wil maar al te graag dat je voor je eigen geloof zorgt, en wat vindt hij het fijn als jij de enige bent die van je zonde af weet. Dan maak je het hem wel erg makkelijk. Geloven doe je samen, en daarin mogen we, nee, moeten we veel verder gaan dan we gewend zijn. 3. Het is de moeite waard dia 13 gewonnen Met de hulp van Aäron en Chur houdt Mozes zijn armen in de lucht.

13 En het werkt! Jozua en zijn mannen dringen de Amalekieten steeds verder terug. Aan het einde van de dag is duidelijk: Israël heeft gewonnen, hoera! En als de laatste Amalekiet verdwenen is, laat Mozes zijn armen zakken. Nu zijn we wel benieuwd, wat is er eigenlijk gebeurd? Zullen we het aan Mozes zelf vragen? We durven niet zo goed, maar Mozes heeft ons al gezien. Hij wenkt ons naar zich toe. Begrijpen jullie waarom we gewonnen hebben? vraagt hij. Het heeft met uw armen te maken, denken we. Mozes moet lachen. Ja, dat heb je goed gezien, maar het ging niet om mijn armen. God heeft ervoor gezorgd dat we hebben gewonnen. Mijn armen wezen naar God, om te laten zien dat alleen God ons kon laten winnen. En dat vond ik soms moeilijk, ik zag het ook even niet meer zitten, maar deze mannen, en Mozes wijst naar Aäron en Chur, hebben me erbij geholpen. dia 14 feest Dus het ging erom dat we op God vertrouwden voor de overwinning? vragen we. Precies, zegt Mozes, God wil dat we op hem vertrouwen, en gelukkig werd ik daarbij geholpen. Kom, we gaan naar beneden, dan gaan we een feest vieren. En we bouwen een altaar, om God te bedanken. dia 15 samen geloven Wij zijn op reis naar het beloofde land. Onderweg zijn allerlei gevaren. Jezus zelf vecht voor ons, zoals Jozua voor Israël vocht. Als je op hem vertrouwt, dan maakt dat alle verschil. Dan is de reis misschien wel zwaar, maar Jezus brengt je op je bestemming. Als we elkaar helpen om op Jezus te vertrouwen, dan komen we samen verder. Als we voor elkaars geloof zorgen, is dat echt de moeite waard. Komen we steeds dichter bij het beloofde land. Dus probeer niet alleen te geloven, wees niet zo dom, maar zorg goed voor elkaars geloof! Wees tot zegen voor elkaar, dan kunnen we de reis volhouden. Amen.

14 Romeinen 5:6 - Feest van genade! Deel 3 van het gemeenteproject Feest van Genade. Genade is voor christenen een bekend woord. Maar zitten er geen addertjes onder het gras? Durf je Gods genade wel te vertrouwen? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Psalm 32 : 1 en 2 Stil gebed Votum en groet Zingen: Ik ben (Sela) : 1, 2, 3 en 6 (refrein na 2, 3 en 6) Gebed Kinderen naar club Lezen: Romeinen 5 : 1 11 Zingen: GKB Gezang 140 : 2 en 3 Preek over Romeinen 5 : 6 Zingen: Psalm 103 : 1, 3 en 4 Kinderen terug Kinderlied Lezen wet Zingen: Opwekking 428 Gebed Collecte Zingen: Psalm 145 : 1 en 3 Zegen Feest van genade! Inleiding dia 1 adder Afgelopen week stond een zwaar onderwerp centraal: zonde. Gelukkig gaan we deze week verder met genade. Dat lijkt mij een verademing, of Genade is iets prachtigs, dat je iets krijgt zonder dat je het verdient, maar meestal vertrouwen we het niet! Er zal vast een addertje onder het gras zitten. Het is ook logisch dat wij zo denken,

15 dat krijgen we al heel jong aangeleerd. In onze wereld gaan we helemaal niet zo genadig met elkaar om. En daar kun je maar beter rekening mee houden. Als iets te mooi lijkt om waar te kunnen zijn, dan is dat het meestal ook dia 2 hotel Soms kun je ergens heel goedkoop een hotelovernachting boeken. Voor maar 10 euro per persoon kun je overnachten in een hotel met uitzicht op de zee. Dat is een koopje toch? En je krijgt er veel voor terug. Je bent even lekker weg van huis, hoeft eens niet te koken, kunt een heerlijke avondwandeling maken over het strand, en met een beetje geluk zie je zelfs de zon ondergaan. Míj lijkt dat in ieder geval wel wat! Totdat je geboekt hebt Eerst blijkt dat je naast die 10 euro per persoon ook 20 euro administratiekosten moet betalen. Nou ja, toe maar, het blijft niet duur. O, en dan moet je ook nog betalen voor het bedlinnen, weer 5 euro per persoon. En houd die portemonnee nog maar even open, want voor het verplichte ontbijt mag je ook 10 euro betalen. En het diner natuurlijk: 30 euro. Hebben we het dan gehad? Nee, de toeristenbelasting wordt ook apart verrekend, en als je helemaal pech hebt moet je ook nog schoonmaakkosten betalen. Dat goedkope hotel heeft dus heel wat addertjes onder het gras. En als je dat één keer hebt meegemaakt, houd je er voortaan wel rekening mee. dia 3 bloemen We vertrouwen het niet zo als iets te mooi lijkt. Als je op straat een bos bloemen in je handen krijgt gedrukt door iemand die zegt: ik heb vandaag zin om bloemen weg te geven, alsjeblieft, dan denk je al snel wat zou die toch van me willen? Zelf doen we er ook aan mee. Als je iemand op een feestje uitnodigt, verwacht je dat je ook eens terug wordt uitgenodigd. En als iemand jou op je verjaardag een duur cadeau geeft, voel je je verplicht om ook een duur cadeau terug te geven. We zijn niet zo goed in genade dia 4 feest van genade Het klinkt mooi, dat God genade met mensen heeft,

16 maar wat zijn de addertjes onder het gras? Of zou dat bij God toch anders zijn? Daarover schrijft Paulus in Romeinen 5. Over dat er bij God geen addertjes onder het gras zijn, dat genade echt genade is. En daarom is het met recht een feest van genade. 1. Hulpeloze mensen dia 5 hulpeloze mensen Gods genade kunnen we goed gebruiken. Dat benadrukt Paulus in dit gedeelte keer op keer: wij waren hulpeloos, wij waren schuldig, wij waren zondaars, wij waren Gods vijanden. dia 6 ik wil niet hulpeloos zijn Ik weet niet of je zo tegen jezelf aankijkt. Ik moet wel even slikken: hulpeloos? Gods vijand? Ik denk liever wat positiever over mijzelf. Maar vorige week hebben we het al uitgebreid over zonde gehad. Zonde is niet alleen het overtreden van een aantal regels, zonde is ook God op afstand houden en jezelf belangrijker maken dan hem. En dan snap ik Paulus wel. Toch is het moeilijk te accepteren. Ik wil niet hulpeloos zijn! Ik wil dat als God naar me kijkt, hij trots op mij kan zijn! Ik wil wat moois van mijn leven maken. Er is werk aan de winkel. dia 7 proberen jezelf te verbeteren Als je hoort dat je iets niet goed doet, wil je het graag verbeteren. Ik heb een keer in de zomervakantie een baantje als krantenbezorger gehad. Om 5 uur m n bed uit en met een slaperige kop kranten bezorgen En als je de krant ergens vergeten was, kreeg je dat de volgende dag te horen. Dat is bij mij gelukkig maar een keer gebeurd, maar ik voelde me toen wel heel erg tekortschieten. De volgende weken heb ik er steeds extra goed op gelet dat ik bij dat huis wel een krant door de brievenbus deed. Van je fouten moet je leren. Met zonde willen we dat ook het liefst. Als je verslaafd bent aan computerspelletjes, en je weet dat het niet goed is, dan wil je er graag mee stoppen.

17 Als je van jezelf weet dat je anderen makkelijk beledigt omdat je zonder na te denken alles eruit floept, dan wil je graag jezelf wat meer inhouden. Als je baalt dat je leven met God een puinhoop is, omdat je gewoon niet aan hem toekomt, dan wil je het graag beter doen. dia 8 ik kan het niet alleen Maar steeds loop je er tegenaan: het lukt niet! We kunnen wel beter ons best doen, maar sommige problemen zijn gewoon te groot. Wat maken we een puinhoop van ons leven, want zonde maakt alles kapot. We kunnen elkaar niet meer vertrouwen. En wat kun je soms boos zijn op jezelf: waarom heb ik niet wat vriendelijker gedaan? Van buiten lijkt het alsof we heel wat zijn, maar wat zijn we hulpeloos en kwetsbaar. 2. Feest van genade dia 9 feest van genade En dan zijn de woorden van Paulus echt een feest. Hij zegt dat Jezus voor zulke hulpeloze mensen gestorven is. God ziet hoe mislukt en hulpeloos wij zijn. Maar hij trekt zich niet van ons terug! Jezus komt om te doen wat wij zelf niet kunnen: het weer goed maken met God. En dat heeft Jezus gedaan: we waren hulpeloos en vijand van God, maar nu niet meer! Paulus zegt: we zijn al met God verzoend. dia 10 Gods liefde hangt niet van jou af Wat een ruimte geeft dat! Ik hoef mijzelf voor God niet te bewijzen. Ik hoef niet mijn best te doen zodat God trots op mij kan zijn. Ik hoef voor God geen dingen te verzwijgen omdat ze lelijk zijn. God weet precies wie je bent. Weet precies hoe je hem probeert te ontlopen. En hij laat zich niet door jou tegenhouden. Gods liefde hangt niet van jou af. Je kunt Gods liefde niet op een of andere manier verdienen. Je kunt die liefde alleen maar ontvangen. dia 11 voor God hoef je je niet te verstoppen Wat je ook doet, God zegt bij voorbaat al dat hij je wil vergeven. Daarom hoef je bij hem geen mooi weer te spelen, maar kun je al het lelijke en slechte in je leven bij hem neerleggen.

18 Bij de Amerikaanse schrijver Miroslav Volf kwam ik daarover een prachtig verhaal tegen dat ik graag met jullie wil delen. Het gaat over Esther. De moeder van Esther was verslaafd aan alcohol, en toen Esther 9 jaar was, heeft ze haar gezin in de steek gelaten. Als Esther ergens in de 20 is, besluit ze haar moeder op te zoeken. Ze vraagt haar moeder om vergeving, omdat ze nooit meer contact met haar moeder heeft opgenomen. En haar moeder vergeeft haar. Je zou verwachten dat de rollen nu ook omgedraaid worden: dat Esthers moeder om vergeving vraagt, dat ze er als moeder niet geweest is dat ze haar dochter in de steek heeft gelaten. Maar ze doet het niet. Het blijft een tijd stil. Tot Esther zegt: mama, je hebt me in de steek gelaten, maar ik vergeef je. Pas toen ze dat gezegd had, durfde haar moeder haar schuld onder ogen zien. Pas toen durfde ze om vergeving te vragen. Esther laat iets over God zien. God zegt ook: ik weet wat je gedaan hebt, je hebt me gekwetst, maar ik vergeef je, ik houd van je, en er staat niets meer tussen ons in. Wat een opluchting is dat: ik hoef niet bang te zijn voor God, ik hoef me niet voor hem te verstoppen. dia 12 Jezus ruilt met je Dat betekent trouwens niet dat God zegt: ach, weet je, het valt allemaal wel mee, zand erover. God neemt zonde serieus. Zo serieus dat Jezus ervoor is gestorven. Hij wil met je ruilen. Hij de dood, en wij het leven. Hij Gods toorn, en wij zijn liefde. Dat is pas een feest van genade! 3. Ook voor mij? dia 13 ook voor mij? Maar wacht even, zitten hier geen addertjes onder het gras? Dit is toch te mooi om waar te zijn? Voor 10 euro krijg je geen compleet verzorgd arrangement in een hotel aan zee, zo makkelijk kan Gods liefde toch niet zijn? Wat staat er tegenover, wat wil hij nu van mij? En als ik nu steeds dezelfde fout blijf maken? Als ik God en mijzelf blijf teleurstellen? Is die genade wel voor mij?

19 dia 14 vrouwe justitia We zijn niet aan genade gewend. De genade die God geeft, is zo groot, die vind je nergens in deze wereld. Als een gevangene een bepaald deel van zijn straf heeft uitgezeten, wordt hij vaak vrijgelaten. Dat zou je als genade kunnen zien. Maar daar horen wel wat voorwaarden bij! Hij mag bijvoorbeeld niet in de buurt komen van de plaats waar hij zijn misdrijf heeft gepleegd. En wordt hij in zijn proeftijd weer opgepakt, dan krijgt hij een extra zware straf. dia 15 genade als herkansing? Zo kijken we ook vaak tegen Gods genade aan. Ik betrap mijzelf daar in ieder geval wel op. Dat genade betekent dat je een nieuwe kans krijgt, maar dat je die kans niet moet verprutsen. Dat je moet bewijzen dat je ervan hebt geleerd. Want Gods genade moet wel grenzen hebben. dia 16 voor God ben je al geen zondaar meer! Niet dus! Gods genade heeft geen grenzen. Bij God kun je niet te slecht zijn. Paulus zegt dat Jezus voor je is gestorven toen je nog zondaar was. Wat een wonder is dat! En Paulus maakt dat nog extra duidelijk door te zeggen dat maar weinig mensen bereid zijn voor een ander te sterven, maar dat Jezus zelfs voor zijn vijanden is gestorven. Zo ver is God gegaan, en daardoor zijn we al vrijgesproken, zijn we al met God verzoend. We waren zondaar, maar als God naar je kijkt, ziet hij geen zondaar meer, hij ziet Jezus. En Paulus gaat nog verder: als God al zo ver is gegaan, als het goed is tussen hem en jou, dan is helemaal zeker dat God ook verder gaat. God maakt af waar hij mee begonnen is. Soms kan ik dat moeilijk geloven. Wat mij dan helpt, is de gedachte dat God een Vader is. Ik ben zelf ook vader, en ik houd van mijn kinderen. En wat ze ook allemaal zullen uitspoken, ik zal van ze blijven houden. Ze gaan vast kattekwaad uithalen waar ik stiekem om moet lachen. Ze zullen me misschien ook kwetsen.

20 Maar dat verandert niets aan dat ik van ze houd. Zo is het met Gods liefde ook: die is niet afhankelijk van wat jij doet. dia 17 geloof: accepteer Gods genade Is er dan niets wat we voor Gods genade moeten doen? In ieder geval niet iets om het te verdienen. Paulus zegt nog wel: op grond van ons geloof. Is dat dan toch nog het addertje onder het gras? Paulus bedoelt niet dat je wel vroom genoeg moet zijn. Waar het om gaat, is dat je Gods liefde accepteert. Dat je zegt: ja God, ik ben hulpeloos, ik heb uw genade nodig! En ik geloof dat God zelfs met dat geloof helpt. 4. Leef uit genade! dia 18 leef uit genade Gods genade is prachtig. Prachtig om over te horen, prachtig om over te zingen, maar nog prachtiger om uit te leven. Want als je genade leert kennen, wordt je er ook een ander mens van. dia 19 leven in een prestatiecultuur In onze wereld zijn prestaties heel belangrijk: we leven in een prestatiecultuur. Je hoort erbij, je bent iemand, als je wat gepresteerd hebt. Als je je opleiding met mooie cijfers haalt, als je je omhoog werkt in je bedrijf, als mensen je naam kennen uit het nieuws. Op school gebeurt het wel eens dat docenten voorlezen welke cijfers op een toets zijn gehaald. Je kunt jezelf dan vergelijken met anderen, en trots zijn met je cijfer, of juist niet. Sommige bedrijven houden scores bij van wat hun werknemers doen en publiceren dat op een informatiebord. Je ziet direct of je harder werkt dan je collega s. Wie je bent, hang af van wat je doet. dia 20 voor God hoef je jezelf niet te bewijzen Ik wordt daar heel moe van, altijd moeten presteren. En dan is genade prachtig! Voor God hoef je jezelf niet te bewijzen. God houdt al lang van je! Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe God naar je kijkt. Je bent een vergeven zondaar, een geliefd kind. Je bent niet iemand om wat je doet, maar om Jezus. Paulus heeft het over Gods liefde in je hart:

21 dat geeft rust, vertrouwen en hoop. dia 21 je doet ertoe omdat Jezus zijn leven gaf En dat maakt ook uit voor het gewone leven. Ja, je moet soms hard werken, en soms komt er veel tegelijk op je af. Maar wat geeft het een ruimte als het daar niet meer vanaf hangt of jij iemand bent, of jij ertoe doet. Je doet ertoe omdat God van je houdt. Niet omdat je mooie cijfers haalt. Niet omdat je promotie kunt maken. Niet omdat je zo n geweldige moeder bent. Niet omdat je tuin zo keurig verzorgd is. Niet omdat je zo vrijgevig bent. Maar omdat Jezus zijn leven voor je heeft gegeven. Genade maakt je vrij! In Romeinen 8 schrijft Paulus: Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? Zal hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van on allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet alles schenken? Wie zal Gods uitverkorenen aanklagen? God zelf spreekt hen vrij. Wie zal hen veroordelen? Christus Jezus, die gestorven is, meer nog, die is opgewekt en aan de rechterhand van God zit, pleit voor ons. ( ) Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen nog machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer. Genade is prachtig. Reden voor groot feest. Vier dat je vrij bent! Amen. Matteüs 9:13 - Zonde, de grootste vijand Tweede preek in gemeenteproject Feest van Genade. We horen niet graag dat we zondig zijn. We denken van onszelf vaak dat het best meevalt. Is dat zo: zijn fatsoenlijke mensen niet zo zondig?

22 Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: LvK Lied 457 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: Opwekking 580 Lezen wet Zingen: GKB Gezang 155 : 1, 2 en 3 Gebed Kinderen naar club Lezen: Matteüs 9 : 9 13 en Hosea 6 : 4 11 Zingen: Psalm 130 : 1 en 2 Preek over Matteüs 9 : 13 Zingen: Psalm 51 : 1, 2 en 5 Kinderen terug Kinderlied Gebed Collecte Zingen: Ik ben (Sela) : 3, 4 en 6 (na elk couplet het refrein) Zegen Zonde, de grootste vijand Inleiding dia 1 help mijn man is klusser Het gaat vanmorgen toch al over zonde, dus dan kan ik ook best met een schuldbelijdenis beginnen. Komt ie: Hanneke en ik kijken regelmatig help, mijn man is klusser. Eerst omdat het toevallig op de tv was, maar inmiddels hebben we ook ontdekt dat oude uitzendingen op internet te bekijken zijn. We genieten volop van andermans ellende. Zijn er nog meer mensen die zich hieraan schuldig maken? Een vinger opsteken is genoeg dia 2 bouwval Voor de mensen die het programma niet kennen: de naam van het programma dekt de inhoud niet helemaal. Ze hadden het beter help, mijn man vergeet te klussen kunnen noemen. Elke aflevering bezoekt presentator John Williams een bouwval. De vrouw des huizes vertelt hoe manlief al jaren verbetering belooft, maar dat ze er nu echt klaar mee is en in een echt huis wil wonen. De kijker wordt meegenomen door het huis heen, en je verwondert je hoe mensen in zo n huis kunnen wonen:

23 geen verwarming, kale betonnen vloeren, slapen op een bank in de garage, enzovoort. Vervolgens zoekt John Williams manlief op. En nu komt het: die is zich meestal van geen kwaad bewust! Vaak bezoekt John hem op zijn werk, en doet alsof hij iemand zoekt die hem kan helpen bij een klus. De man van wie het huis een puinhoop is, wil best helpen, hij zegt dat hij best aardig kan klussen. Als John vervolgens naar zijn eigen huis vraagt, zegt hij meestal dat er nog wel wat dingetjes moeten gebeuren, maar dat het echt wel meevalt. Er is heel wat voor nodig om hem ervan te overtuigen dat het zo niet langer kan. dia 3 klusteam Thuis volgt dan de confrontatie tussen man en vrouw, en hij gaat er schoorvoetend mee akkoord dat hij een week lang gaat klussen onder begeleiding van drie professionals. Pas later in de week, na een stevig gesprek met John, komt hij erachter dat het niet wel meevalt. Vaak komt er dan uit dat hij te trots is om hulp te vragen, en dat zijn trots belangrijker is dan zijn vrouw die in een puinhoop moet leven. dia 4 zonde, de grootste vijand Die neiging om te relativeren, om te zeggen dat het allemaal wel meevalt en dat we geen hulp nodig hebben, die neiging zit heel diep in ons. We praten onszelf graag goed. Dat maakt het onderwerp van deze week, zonde, zo ontzettend lastig. Want zonde, dat valt niet mee, dat is niet goed te praten, zonde is onze grootste vijand! 1. Het valt wel mee dia 5 het valt wel mee Het valt wel mee, volgens mij denken we dat vaak over hoe zondig wij zijn. Natuurlijk ben je niet perfect, doe je ook heus wel eens wat verkeerd, maar door en door zondig?! Kom op zeg! Ik ben een fatsoenlijk persoon, probeer zo goed mogelijk volgens Gods regels te leven, laat wel eens een steekje vallen, maar al met al val ik best mee. dia 6 Farizeeën nemen Gods regels serieus Ook in Matteüs 9 komen we mensen tegen die er zo over denken. Het zijn de Farizeeën. En voordat je denkt: ho, wacht even, noem je mij nu een Farizeeër?!

24 in die tijd stonden Farizeeën goed bekend. Farizeeën zijn keurige mensen, op hen is weinig aan te merken. Ze houden zich aan Gods regels, en ze lopen de kantjes er niet vanaf. En er wordt wel eens gedacht dat Farizeeën alleen maar met zichzelf bezig waren, maar dat is heus niet zo. Ze hadden oog voor de armen in hun omgeving, precies zoals God het ook heeft opgedragen. Als je hun eeuwige gediscussieer voor lief neemt, zou ik me bij de Farizeeën best thuis kunnen voelen. dia 7 zondaars, die doen dat toch juist niet? Vandaag zijn de Farizeeën kritisch op Jezus, en dat zijn ze wel vaker. Volgens hen neemt Jezus Gods geboden niet serieus. Jezus gaat eten met zondaars. Jezus zit aan een tafel met bijvoorbeeld tollenaars. Tollenaars staan niet goed bekend: ze zijn geldzuchtig, proberen iedereen af te persen, en trekken zich niets aan van Gods geboden over een eerlijke omgang met geld. De wetten voor de maaltijden, wanneer een maaltijd rein is enzo, die zullen die tollenaars en andere zondaars ook wel aan hun laars lappen. De maaltijd is dus onrein, en Jezus eet gewoon mee?! Dat is dus onbestaanbaar! De Farizeeën weten wel wie zondig zijn: de mensen die een loopje nemen met Gods wetten. Je weet wel, die mensen die zich tot diep in de nacht bezatten in het café, die mensen die met iedereen seks hebben en die mensen die anderen afzetten om rijk te worden. De Farizeeën hebben trouwens gelijk: dat zijn inderdaad zondaars. Maar van zichzelf vinden ze het wel meevallen. dia 8 maar met mij valt het wel mee We horen niet graag dat we zondig zijn. Stel bijvoorbeeld dat je 5 minuten te laat op een afspraak bent. En degene met wie je de afspraak hebt, zegt tegen je: ik vergeef het je, wat denk je dan? Volgens mij denk je vergeven, hoezo, ik ben maar 5 minuten te laat, zo erg is dat toch niet? Want je zult toch maar een zondaar zijn En natuurlijk weet je altijd verzachtende omstandigheden: de brug stond open, het was druk op de weg, enzovoort. Zonde? Welnee, het valt wel mee. 2. Alleen zondaars hebben Jezus nodig dia 9 alleen zondaars hebben Jezus nodig Jezus hoort het verhaal van de Farizeeën aan, en hij heeft hen door.

25 De Farizeeën voelen zich beter dan de zondaars. Jezus gaat daar niet rechtstreeks tegenin, hij gaat niet in discussie. Hij zet hen wel aan het denken: Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, zieken wel. Ik ben niet gekomen voor rechtvaardigen, maar voor zondaars. Anders gezegd: alleen zondaars hebben Jezus nodig. dia 10 Jezus kan niets doen voor mensen die zichzelf goed vinden Jezus bedoelt niet dat de Farizeeën gelijk hebben. Hij zegt niet: zondaars hebben mij nodig, maar jullie, jullie redden het wel zonder mij. Jezus is niet voor een bepaalde groep slechte mensen gekomen, voor tollenaars, hoerenlopers, oplichters, enzovoort, nee, Jezus is voor iedereen gekomen, wil graag iedereen redden. Maar dan loopt hij aan tegen eigenwijze mensen die zichzelf zo goed en rechtvaardig voelen, dat ze niet geholpen willen worden. Mensen met zo n groot vertrouwen in hun eigen goedheid, dat ze Jezus voorbij lopen, of zelfs kritiek op hem hebben omdat Jezus niet aan hun maatstaven voldoet. Voor zulke mensen kan Jezus niets doen. dia 11 Jezus komt voor mensen die erkennen dat ze hem nodig hebben Denk je dat het met jou wel meevalt? Dat je er wel vanuit gaat dat iedereen zondig is, dat krijg je in de kerk namelijk erin gestampt, maar dat jij zelf het er best aardig vanaf brengt? Jezus gaat niet tegen je in. Hij zegt wel: oke, dan heb je mij dus niet nodig, dan scheiden onze wegen. Als je vindt dat het met jou best meevalt, is de genade van Jezus niet voor jou. Als ik niet door en door zondig ben, dan heb ik Jezus helemaal niet nodig. Dan is het maar onzin dat Jezus voor mij aan het kruis is gestorven. En ik hoop dat je aanvoelt wat een grote belediging dat is aan het adres van Jezus. Je zegt dan: Jezus, uw liefde is mooi, dat kruis is inspirerend, maar voor mij had u het niet hoeven doen hoor. Dan antwoordt Jezus: ik heb het ook niet voor jou gedaan. Christenen zijn niet beter dan andere mensen. Christenen zijn mensen die zeggen: Jezus, ik heb u nodig. Het doet mij pijn om het te zeggen, maar ik ben nog zondiger dan ik had gedacht. Wat hebt u een hoge prijs voor mij moeten betalen. Dank u wel! 3. Wat is mijn zonde dan? dia 12 wat is mijn zonde dan?

26 Maakt Jezus zich er niet wat makkelijk vanaf? Want er is toch ook gewoon een verschil tussen Farizeeën en tollenaars? Als je je keurig aan Gods regels houdt, als je vriendelijk bent naar de mensen om je heen, als je regelmatig geld aan een goed doel geeft, wat ís mijn zonde dan? Kan Jezus dan niet gewoon vertellen waarom ik hem ook nodig heb? dia 13 zonde is geen kwestie van regels maar van liefde Ja, dat kan Jezus. Hij doet het ook, al is het met een omweg. Hij geeft de Farizeeën huiswerk mee. Jezus zegt: jullie zouden eens moeten lezen in Hosea 6, overdenk de woorden maar eens goed: barmhartigheid wil ik, geen offers. Want Jezus wil hen niet voorkauwen wat hun zonde is, hij wil dat ze het zelf ontdekken. Hosea schrijft: met God vertrouwd zijn is meer waard dan enig offer. Daar zit het probleem van de Farizeeën. Volgens de Farizeeën is zonde een kwestie van de regels overtreden. Zij weten alles over Gods regels, bijvoorbeeld de regels over de offers, ze houden zich ook aan die regels, en dus, denken ze, valt het met ons wel mee. Maar zonde is geen kwestie van wel of niet de regels houden! Zonde is God niet liefhebben boven alles. Zonde is geen hartstocht voor God hebben. Zonde is God op afstand houden, zoals de Farizeeën doen met hun regels. Zonde is persoonlijk. dia 14 klok Neem bijvoorbeeld dat programma help, mijn man is klusser. Dat het huis een bouwval is, dat is niet het echte probleem. Het echte probleem is persoonlijk. De man heeft het niet voor zijn vrouw over het huis af te maken, omdat hij het zelf niet zo belangrijk vindt, of omdat hij te trots is om hulp in te schakelen. Of dat andere voorbeeld dat ik noemde, dat je ergens 5 minuten te laat bent. Als je daar vanuit regels naar kijkt, dan valt het inderdaad best mee. Maar het probleem is ook hier persoonlijk. Ik vind mijn vrijheid zo belangrijk, dat anderen maar op mij moeten wachten. Mijn vrijheid is dan belangrijker dan God. dia 15 zonde is als Gods liefde niet voorop staat En dat wil God niet, dat er dingen tussen jou en hem instaan.

27 Dat er dingen zijn waarvan jij zegt: God, dat vind ik even belangrijker dan u, maar dat vindt u niet erg toch? Nou ja, zo zeg je het natuurlijk niet, maar zo doen we het wel. Zonde is niet perse dat je verkeerde dingen doet, het is ook dat je goede dingen belangrijker maakt dan God. Dat het niet genoeg voor je is dat God van je houdt, en je pas gelukkig kunt zijn als ook je vrienden je waarderen. Zonde is dat je jezelf belangrijker maakt dan God. dia 16 zonde is overspel En dat valt niet mee. God gebruikt daar een heel ander woord voor: overspel. Zonde is vreemdgaan van God. En dat is heel zwart/wit: je kunt het er niet wel aardig vanaf brengen. God staat helemaal bovenaan, God is alles voor je, of je gaat vreemd. De Farizeeën gaan vreemd: als we ons nou netjes aan alle regels houden, kunnen we tevreden zijn met onszelf, en hebben we Gods liefde helemaal niet meer nodig. Alles wat je doet waardoor God zijn liefde niet aan je kwijt kan, is zonde. 4. Wees een zondaar! dia 17 wees een zondaar Jezus is niet gekomen voor mensen die denken dat ze het er best aardig vanaf brengen, Jezus is gekomen voor zondaars. Alleen aan hen kan hij zijn liefde kwijt. Dus wees een zondaar! Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd, helemaal in de kerk, wees een zondaar Ik zeg het expres op deze manier. Volgens Jezus kun je bij twee groepen horen: de rechtvaardigen en de zondaars. De rechtvaardigen vinden dat het met hun zonde wel meevalt. Jezus zegt: je bent een zondaar, zie jezelf dan ook als een zondaar. Want hoe je jezelf ziet is belangrijk. Als je Jezus op afstand houdt, omdat je vindt dat je hem niet nodig hebt, dan kun je de liefde van Jezus niet ontvangen. Dus wees een zondaar. dia 18 leer je zonde kennen Dat begint met dat je je eigen zonde herkent. Leer je zonde kennen. Er wordt wel eens gedacht dat je dan eerst heel diep in jezelf moet graven, dat je jezelf heel schuldig moet gaan voelen om je zonde, maar dat er gelukkig een oplossing is: Jezus wil je vergeven. Eerst moet je een hekel aan jezelf krijgen, pas dan kan God van je houden. En als mensen tot geloof willen komen, moet je ze eerst het probleem aanpraten, en daarna kun je over Jezus vertellen.

28 De waarheid is anders. God houdt van je, zoveel dat hij alles voor je over heeft. Jezus geeft zelfs zijn leven uit liefde voor jou. Jij bent alles voor hem. Hoe meer je daar achter komt, hoe meer je er ook achter komt dat hij niet alles voor jou is. Dat je op allerlei manieren probeert om God niet nodig te hebben. dia 19 relativeer zonde niet En relativeer je zonde dan niet. Om een of andere reden doen we dat zelfs in de kerk. Dat we van alles zeggen dat is toch logisch, of dat is toch niet zo erg. Waarom proberen we onszelf en elkaar aan te praten dat we geen zondaar zijn? Als je bijvoorbeeld geprikkeld reageert, noem dat dan gewoon zonde. We maken het onszelf zo moeilijk als we elke concrete zonde weg relativeren. Waarom heb je Jezus dan nog nodig? dia 20 verbeter jezelf niet En misschien nog iets schokkends: probeer niet direct jezelf te verbeteren als je weet wat je zonde is. Als het je lukt, kun je er trots op zijn, en daar heb je direct de volgende zonde. Als je een zondaar bent, weet je dat je niets hebt waar God trots op kan zijn. Dat je jezelf niet kunt veranderen. Dat je misschien best wat verder kunt komen in het houden van Gods regels, maar dat je daardoor nog niet meer van God gaat houden. Alleen God zelf kan dat doen, maar dat is het onderwerp voor over twee weken. Voor vandaag: wees een zondaar: weet dat Jezus zijn leven ook voor jou heeft gegeven, accepteer dat dat echt nodig was. Jezus is gekomen om zondaars te roepen. Hij roept jou ook. Mag hij je vergeven? Amen. Psalm 42:3 - Hartstocht voor God Eerste themapreek bij het Feest van Genade. Hartstocht voor God, dat klinkt als iets voor mensen

29 die op de toppen van hun geloof leven, niet voor gewone mensen als jij en ik. Kun je als je weinig van God merkt, toch hartstochtelijk naar hem verlangen? De dichter van Psalm 42 wel: God is voor hem ver weg, en dat maakt een diep verlangen naar God bij hem wakker. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe. Liturgie Zingen: Opwekking 462 Stil gebed Votum en groet Zingen: Psalm 148 : 1 en 2 Gebed Kinderen naar club Lezen: Psalm 42 : 1 12 Zingen: Psalm 43 : 3, 4 en 5 Preek over Psalm 42 : 3 Zingen: Ik ben (Sela), coupletten 1, 2, 3 en 6, refrein na 2 en 6 Kinderen terug Lezen wet Zingen: LvK Lied 360 : 1 en 2 Avondmaal Lezen formulier 3 Viering Zingen: Psalm 148 : 4 en 5 Gebed Collecte Zingen: GKB Gezang 70 : 1, 2 en 3 Zegen Hartstocht voor God Inleiding dia 1 slingers Het is feest, kijk maar naar de slingers. Feest omdat God van ons houdt. Die slingers zouden er altijd mogen hangen, maar dan zijn ze niet meer bijzonder. Vanaf vandaag willen we 6 weken feest vieren, het feest van genade. Vieren dat God alles voor ons is. Niet omdat dat alleen deze weken zo is, maar om er opnieuw van onder de indruk te komen. Om onze hartstocht voor God te laten groeien. Hartstocht, dat is het thema voor vanmorgen.

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Jesaja 49:6 De missionaire kerk

Jesaja 49:6 De missionaire kerk Jesaja 49:6 De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest

Nadere informatie

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand

Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Matteüs 9:13 Zonde, de grootste vijand Tweede preek in gemeenteproject Feest van Genade. We horen niet graag dat we zondig zijn. We denken van onszelf vaak dat het best meevalt. Is dat zo: zijn fatsoenlijke

Nadere informatie

Romeinen 5:6 - Feest van genade!

Romeinen 5:6 - Feest van genade! Romeinen 5:6 - Feest van genade! Deel 3 van het gemeenteproject Feest van Genade. Genade is voor christenen een bekend woord. Maar zitten er geen addertjes onder het gras? Durf je Gods genade wel te vertrouwen?

Nadere informatie

Jesaja 49:6 De missionaire kerk

Jesaja 49:6 De missionaire kerk Jesaja 49:6 De missionaire kerk Afsluitende preek van gemeenteproject Feest van genade : de missionaire kerk. Het feest van genade is te mooi om voor jezelf te houden. Het is altijd al Gods plan geweest

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal)

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) 1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Hebreeën 11:29 Geen weg terug

Hebreeën 11:29 Geen weg terug Hebreeën 11:29 Geen weg terug De Israëlieten zijn vrij, maar hebben heimwee naar het slavenleven in Egypte. Bij de Rode Zee bevrijd God hen daarvan, zodat ze écht vrij zijn. Ook ons wil God echt vrij maken:

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 - Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen!

Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Exodus 2:1-10 - Gods is niet te stoppen! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Job 42 Job krijgt gelijk

Job 42 Job krijgt gelijk Job 42 Job krijgt gelijk Ben je wel eens brutaal? Job was brutaal geweest tegen God. Toch wordt God niet boos op hem, maar op zijn vrienden! Job krijgt gelijk, en dan komt het weer goed met hem. Van Job

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood?

Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Johannes 11:4 - Is er meer dan de dood? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 - Ik krijg je nog wel - Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen

Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen Spreuken 10:17 Laat je terechtwijzen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Exodus 12:27 Om niet te vergeten

Exodus 12:27 Om niet te vergeten Exodus 12:27 Om niet te vergeten Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

2 Korintiërs 10:3-6 Elke gedachte de gevangene van Christus

2 Korintiërs 10:3-6 Elke gedachte de gevangene van Christus 2 Korintiërs 10:3-6 Elke gedachte de gevangene van Christus Denken, voelen en beleven hebben alles met elkaar te maken. Reclamemakers weten het en ze proberen ons denken te beïnvloeden. Het doet er toe

Nadere informatie

Marcus 1:15 - Een nieuw begin

Marcus 1:15 - Een nieuw begin Marcus 1:15 - Een nieuw begin Opnieuw beginnen, dat zou soms best fijn zijn! De wereld kan ook wel een nieuw begin gebruiken. Maar een nieuw begin komt niet van een nieuw jaar, maar van Jezus. Hij is het

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Psalm 42:3 Hartstocht voor God

Psalm 42:3 Hartstocht voor God Psalm 42:3 Hartstocht voor God Eerste themapreek bij het Feest van Genade. Hartstocht voor God, dat klinkt als iets voor mensen die op de toppen van hun geloof leven, niet voor gewone mensen als jij en

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond

Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Jeremia 23:16-18 God praat je niet naar de mond Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk

Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Marcus 14:32-52 Zwak is sterk Hoe reageer je als je straf krijgt die je niet hebt verdiend? Dan protesteer je toch? Jezus niet. Zijn vrienden willen voor hem vechten, sterk voor hem zijn. Maar Jezus laat

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover 1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover Wordt je van geloven een heel ander mens? En wil je dat eigenlijk wel? Paulus schrijft dat liefde het verschil maakt: als christen ken je Gods liefde, en dat is een

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid

Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Kolossenzen 1:12-14 God geeft je de vrijheid Vrij zijn: dat willen we allemaal. Maar wat is vrijheid? Het lijkt alsof christelijk geloof een enorme beperking is van je vrijheid. Maar het gaat niet om wat

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie