Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?"

Transcriptie

1 Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? 1. Geef het schadegeval aan, zodat u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding Ieder arbeidsongeval moet worden aangegeven. Aan wie moet u een arbeidsongeval aangeven? De werkgever moet het arbeidsongeval aangeven bij de verzekeraar bij wie hij een verzekering voor arbeidsongevallen heeft genomen. Een dergelijke verzekering is verplicht. Binnen welke termijn moet de aangifte worden verzonden? De aangifte moet binnen de acht kalenderdagen gebeuren. Die termijn wordt berekend vanaf de dag na de dag waarop het ongeval gebeurde. Verlies hierbij geen tijd! Indien deze termijn niet wordt nageleefd, kan de werkgever strafrechtelijk worden vervolgd. Uiteraard betekent de overschrijding van de voorziene termijn niet dat men geen aangifte meer kan doen. Hoe moet u een arbeidsongeval aangeven? Ieder* arbeidsongeval moet langs elektronische weg worden aangegeven via de portaalsite van de verzekeraar (Mijn FEDERALE Verzekering bij Federale Verzekering) of van de sociale zekerheid of met het aangifteformulier dat door de verzekeraar voor de arbeidsongevallen werd bezorgd en dat werd opgesteld volgens het model dat door het Fonds voor Arbeidsongevallen werd vastgelegd. Er kan een vereenvoudigde aangifte worden opgesteld voor ongevallen die leiden tot een arbeidsongeschiktheid van minder dan 4 dagen, als de werknemer die het slachtoffer was van het ongeval, op het moment van de aangifte het werk al heeft hervat. Die vereenvoudigde aangifte moet elektronisch worden ingediend via de portaalsite van de sociale zekerheid of via (Mijn FEDERALE Verzekering). * Goedaardige ongevallen (waarbij de zorgen op de werkplek kunnen worden verstrekt zonder dat daarvoor een beroep hoeft te worden gedaan op een arts en zonder dat het ongeval leidt tot loonverlies of arbeidsongeschiktheid) moeten niet worden aangegeven. Ze moeten wel in een register worden vermeld. Welke documenten moeten bij de aangifte van een arbeidsongeval worden gevoegd? Behalve het eigenlijke aangifteformulier moet ook een medisch attest worden bezorgd. In dit attest worden de vastgestelde letsels en de gevolgen van het ongeval beschreven. Dit document moet de werkgever onmiddellijk na ontvangst aan zijn verzekeraar bezorgen.

2 2. Communiceren met de bedoeling om te voorkomen Wanneer een arbeidsongeval gebeurt in een onderneming, moet deze laatste bepaalde verplichtingen vervullen op het vlak van de preventie en/of het toezicht. Een arbeidsongevallensteekkaart opstellen Voor ieder ongeval dat leidde tot een arbeidsongeschiktheid van minstens 4 dagen (dag van het ongeval niet inbegrepen) moet een arbeidsongevallensteekkaart worden opgesteld. Het aangifteformulier van het arbeidsongeval mag dienst doen als steekkaart, als het alle gegevens bevat die in die steekkaart moeten worden opgenomen. Een uitvoerig verslag opstellen in het geval van een ernstig arbeidsongeval Na ieder ernstig arbeidsongeval moet verplicht en onmiddellijk een analyse worden uitgevoerd en moet een uitvoerig verslag worden opgesteld. Dit moet binnen de 10 dagen aan de ambtenaren van de Gewestelijke directie voor preventie en bescherming op het werk worden bezorgd. Een ernstig arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt op de werkplek zelf en waarvoor omwille van de ernst een grondig specifiek onderzoek moet worden uitgevoerd, namelijk: een dodelijk ongeval; een ongeval dat geleid heeft tot bepaalde types permanente of tijdelijke letsels omwille van bepaalde oorzaken (begrip afwijkende gebeurtenis ) en een bepaalde omgeving (begrip bij de afwijkende gebeurtenis betrokken voorwerp ). Bekijk hiervoor de routines die op de portaalsite van de sociale zekerheid ter beschikking worden gesteld. Meld een zeer ernstig arbeidsongeval onmiddellijk De werkgever is verantwoordelijk voor deze onmiddellijke kennisgeving aan de ambtenaren van de Gewestelijke directie voor preventie en bescherming op het werk. Een zeer ernstig arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt op de werkplek zelf en waarvoor omwille van de ernst een onmiddellijke kennisgeving moet worden uitgevoerd, namelijk: een dodelijk ongeval; een ongeval dat geleid heeft tot een permanent letsel omwille van bepaalde oorzaken (begrip afwijkende gebeurtenis ) en een bepaalde omgeving (begrip bij de afwijkende gebeurtenis betrokken voorwerp ). In feite zijn dit dezelfde ongevallen als de ernstige ongevallen, maar met uitzondering van de ongevallen met tijdelijke letsels.

3 Slachtoffer van een arbeidsongeval? Goed om weten Wie gaat mijn loon uitbetalen? Behoudens in bijzondere gevallen, zal uw werkgever uw gebruikelijke loon uitbetalen gedurende de eerste 30 dagen van arbeidsongeschiktheid (gewaarborgd loon). Na deze periode zullen wij u rechtstreeks vergoedingen storten, berekend in functie van een basisloon gedurende uw erkende tijdelijke arbeidsongeschiktheid, en dit tot aan uw werkhervatting. Hoe worden mijn vergoedingen berekend? Dit basisloon wordt berekend in functie van het loon waarop u recht had voor het jaar voorafgaand aan het ongeval, rekening houdend met de functie die u in de onderneming uitoefende op het ogenblik van het ongeval. Vóór deze definitieve berekening zullen de vergoedingen gestort worden op basis van een voorlopig loon, berekend volgens de loongegevens vermeld op de ongevalaangifte. U zal de volgende dagvergoeding krijgen: basisloon X 90 %. 365 Deze vergoeding is onderworpen aan de inhoudingen voor sociale zekerheid en aan de bedrijfsvoorheffing. Ze wordt aangepast aan de consumptieprijsindex, dit ten vroegste na een periode van drie maanden te rekenen vanaf de datum van het ongeval. Voor de bijzondere statuten (gepensioneerde werknemers, deeltijdse werknemers, minderjarigen, leerlingen, ) bestaan er speciale regels voor de berekening van het basisloon. Wij vragen u in dat geval om contact op de nemen met uw dossierbeheerder, die u de berekening in detail zal toelichten. Wanneer worden mijn vergoedingen uitbetaald? Uw dagvergoedingen worden twee keer per maand op uw bankrekening gestort. Voor een bediende worden de vergoedingen op het einde van de maand betaald. Is mijn basisloon begrensd? Het basisloon is begrensd tot ,18 (bedrag van kracht op ). Indien u een aanvullende verzekering heeft, zal u bovenop dit maximumbedrag vergoed worden wanneer u een hoger loon heeft. Wat moet ik doen met mijn medische attesten? Wij kunnen uw vergoedingen enkel uitbetalen wanneer wij op de hoogte gehouden worden van de evolutie van uw arbeidsongeschiktheid. Daarom vragen wij u om elk medisch attest onmiddellijk aan ons, alsook aan uw werkgever te bezorgen. Mag ik mijn geneesheer kiezen? U heeft de vrije keuze van geneesheer, apotheker of medische, farmaceutische en verplegingsdienst. Welke taak heeft de adviserende geneesheer? Wij kunnen u vragen u één keer of meermaals aan te bieden in de praktijk van onze adviserende geneesheer, zodanig dat hij de toestand van uw letsels en het verloop van de behandeling kan beoordelen en hij meer bepaald kan uitmaken vanaf wanneer en onder welke voorwaarden u het werk kan hervatten. Gelieve de adviserende geneesheer alle nuttige documenten in verband met uw verwondingen te bezorgen, zoals de medische verslagen of röntgenfoto s. Hij rekent op uw positieve medewerking. Uw aanwezigheid hierbij is verplicht. Wij zullen, op basis van een attest van uw werkgever, uw eventuele loonverlies terugbetalen.

4 Door wie wordt de werkhervatting bepaald? De werkhervatting wordt bepaald door uw behandelende geneesheer of onze adviserende geneesheer. Indien u het werk niet kan hervatten op de voorziene datum, moet u ons dit onmiddellijk melden en ons het betreffende medische attest bezorgen. Is een deeltijdse of aangepaste werkhervatting mogelijk? Het is mogelijk dat u uw werk slechts gedeeltelijk of op aangepaste wijze kan hervatten en dat uw werkgever u bijgevolg een functie met een lager loon toevertrouwt. In dat geval zal het verschil tussen uw loon op het ogenblik van het ongeval en het loon dat u na uw werkhervatting toegekend zal worden, door ons ten laste genomen worden. Wat zijn de terugbetalingsmodaliteiten van mijn medische kosten en prothesen? Wij betalen u de medische kosten (geneesheren specialisten kinesisten, enz.) als gevolg van de letsels die u opgelopen heeft bij uw arbeidsongeval, terug op basis van de RIZIV-tarieven. Alle prijsopgaven en voorschriften betreffende een prothese of orthopedisch apparaat moeten ons vooraf ter goedkeuring worden voorgelegd. Deze kosten worden terugbetaald op basis van de originele documenten. Wat zijn de terugbetalingsmodaliteiten van mijn hospitalisatiekosten? Bij hospitalisatie nemen wij de basisprijs van de hospitalisatiedag ten laste. Wanneer u om persoonlijke redenen wenst te verblijven in een één- of tweepersoonskamer, zal u de aangerekende toeslagen (kamer, medische erelonen, comfort- en luxekosten (drankjes, telefoon, televisie, )) zelf moeten betalen. Onze voorafgaande goedkeuring van uw hospitalisatie is aangewezen. Wat zijn de terugbetalingsmodaliteiten van mijn farmaceutische kosten? De farmaceutische producten verbonden met het ongeval worden volledig terugbetaald op basis van de originele documenten. Wat zijn de terugbetalingsmodaliteiten van mijn verplaatsingskosten? Wanneer u zich dient te verplaatsen, met name op ons verzoek, worden uw verplaatsingskosten terugbetaald: - wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer; - wanneer de verplaatsing gebeurt met een ziekenwagen of een taxi om dringende en ernstige medische redenen; - wanneer u zich verplaatst met een privé voertuig en de af te leggen afstand vanaf uw woning minstens 5 km bedraagt (heen en terug), betalen wij een kilometervergoeding van 0,2479. Hebben mijn gezinsleden recht op de terugbetaling van hun verplaatsingskosten naar aanleiding van hun bezoeken tijdens mijn ziekenhuisverblijf? Wanneer uw hospitalisatie minimum 2 dagen en maximum 7 dagen duurt, zullen de verplaatsingskosten voor één rit van uw echtgenoot, van één van uw kinderen of één van uw ouders terugbetaald worden. Per extra hospitalisatieperiode van 3 dagen, wordt de kostprijs van een extra verplaatsing voor dezelfde personen ten laste genomen.

5 Wat houdt de consolidatie van de letsels in? Wie bepaalt de consolidatie? De consolidatie wordt als verworven beschouwd wanneer onze adviserende geneesheer vaststelt dat uw letsels gestabiliseerd zijn en niet meer onderhevig zijn aan een voorspelbare evolutie. Deze consolidatie leidt tot een genezing of tot een blijvende arbeidsongeschiktheid. Na de consolidatie van de letsels, is onze voorafgaande goedkeuring in elk geval nodig voor de terugbetaling van de sessies kinesitherapie, de chirurgische ingrepen en de hospitalisatieperiodes van meer dan één dag. Wanneer wordt een blijvende arbeidsongeschiktheid erkend? De consolidatie kan gepaard gaan met de vaststelling van een percentage blijvende ongeschiktheid, wanneer de blijvende letsels uw arbeidsgeschiktheid aantasten, alsook de concurrentiemogelijkheden op de algemene arbeidsmarkt. Indien dit het geval is, zullen wij u te gepasten tijde alle nodige informatie bezorgen. Dit geldt ook wanneer het gebruik van een prothese of orthopedisch apparaat definitief noodzakelijk wordt geacht. Over welke verhaalmogelijkheden beschik ik? Vragen? Indien u niet akkoord gaat met de beslissing van onze adviserende geneesheer, kan u steeds contact met ons opnemen om uw standpunt, aan de hand van medische documenten, uiteen te zetten. Indien een akkoord onmogelijk blijkt, kan u het geschil laten beslechten door de arbeidsrechtbank van uw woonplaats, hetzij door dagvaarding bij deurwaardersexploot, hetzij door vrijwillige verschijning. De verjaringstermijn is drie jaar. De procedure is niet te uwen laste, behalve wanneer de vordering roekeloos en tergend is. Uw dossierbeheerder staat steeds tot uw beschikking om u alle bijkomende inlichtingen over de regeling van uw dossier te verschaffen.

6 Enkele nuttige links Federale Verzekering Fonds voor arbeidsongevallen Sociale zekerheid Prevent navb (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf)

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Plotseling is het zover... U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval. Deze brochure wil u wegwijs

Nadere informatie

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden Welkom 1. Federale verzekering 2. De aangifte arbeidsongevallen 3. Betrokkenheid van derden 1. Federale verzekering De Bouwverzekeraar bij uitstek Opgericht door13 bouwondernemers sector nog steeds in

Nadere informatie

Circulaire ARBEIDSWEGONGEVAL

Circulaire ARBEIDSWEGONGEVAL art 7 ERNSTIG Welzijnswet 1996, art 94bis, 1 KB Welzijnsbeleid 1998, art 26, 4 ARBEIDSWEGONGEVAL Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval (AO) als volgende voorwaarden zijn vervuld: een plotse

Nadere informatie

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval.

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. Arbeidsongeval Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. We bespreken wat je moet doen als de algemene Arbeidsongevallenwet op jouw

Nadere informatie

Circulaire ARBEIDSONGEVALLEN

Circulaire ARBEIDSONGEVALLEN DEFINITIE art 7 DEFINITIE ERNSTIG Welzijnswet 1996 art 94bis, 1 Codex art I.6-2 DEFINITIE ARBEIDSWEGONGEVAL Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval (AO) als volgende voorwaarden zijn vervuld:

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten Arbeidsongevallen Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten 1. Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? 2. Wanneer dient u uw kosten in bij Medex? 3. Wat betaalt Medex? 4. Wat

Nadere informatie

Arbeidsongevalen. de goede reflexen. www.accg.be

Arbeidsongevalen. de goede reflexen. www.accg.be 1 Arbeidsongevalen de goede reflexen www.accg.be 2 inhoud 3 Arbeidsongeval: de goede reflexen 4 Misvattingen 5 De aangifte 8 De hospitalisatie 9 De vergoedingen 12 De werkhervatting 16 De gevolgen als

Nadere informatie

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr Kosten door een Leo Blanchette - Fotolia.fr arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? Medische kosten 1. Raadpleeg de tabel in deze brochure om

Nadere informatie

hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector.

hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector. Het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) wil u aan de hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector. Juli 2014 Inhoud

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/13/114 BERAADSLAGING NR. 13/050 VAN 7 MEI 2013 BETREFFENDE DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN HET

Nadere informatie

De kost van een arbeidsongeval

De kost van een arbeidsongeval De kost van een arbeidsongeval Wim Fabeck, Safety Consultant AG Insurance 1 Inhoud Introductie De arbeidsongevallenwet 71 Directe kosten & indirecte kosten Casestudie Vragen Evolutie van de arbeidsongevallen

Nadere informatie

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL?

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? april 2015 2 3 WANNEER is er sprake van een ARBEIDSONGEVAL? Wat te doen bij een arbeidsongeval? Dat is de eerste vraag die gesteld moet worden. Want lang niet

Nadere informatie

Stuur dit formulier binnen de 8 dagen na het ongeval naar de verzekeraar, samen met het medisch attest van

Stuur dit formulier binnen de 8 dagen na het ongeval naar de verzekeraar, samen met het medisch attest van Arbeidsongevallen Terug te sturen naar: Huysman Verzekeringen huysman@huysman.be 09/376.14.82 Nummer verzekeringscontract: Bijkomende onderverdeling van het polisnummer : Stuur dit formulier binnen de

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-04 Arbeidsongevallen Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 28/11/2013 Administratieve

Nadere informatie

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies 1 11/2005

ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies 1 11/2005 ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies /2005 Overzicht van de scenario s Scenario : de aangifte van een arbeidsongeval Scenario 2: het maandelijks rapport Scenario 3: de werkhervatting Infosessies /2005 2 . De

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 10-05-2007 Boek 2 Hoofdstuk 6.12 : Terugbetaling van de verplaatsingskosten die het gevolg zijn van een erkend arbeidsongeval of een erkende

Nadere informatie

EHBO AANGIFTE PREVENTIE WELKE ONGEVALLEN DIENT MEN AAN TE GEVEN?

EHBO AANGIFTE PREVENTIE WELKE ONGEVALLEN DIENT MEN AAN TE GEVEN? 7.1.1 Wat te doen bij een arbeidsongeval? Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat als er toch een arbeidsongeval gebeurt? EHBO Het spreekt vanzelf dat men eerst en vooral het slachtoffer zo spoedig mogelijk

Nadere informatie

Beste, Alvast bedankt voor uw medewerking, Met vriendelijke groeten, De dienst Evaluatie Lichamelijke Schade. Bestuur medische expertise (MEDEX)

Beste, Alvast bedankt voor uw medewerking, Met vriendelijke groeten, De dienst Evaluatie Lichamelijke Schade. Bestuur medische expertise (MEDEX) Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 20/04/2015 BIJLAGE(N) Toelichting over de rol van Medex bij afwezigheden, controles en bij arbeidsongevallen CONTACT Contact center TEL. 02/524 97 97

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Tweede scenario Maandelijkse rapportering

Tweede scenario Maandelijkse rapportering Tweede scenario Maandelijkse rapportering Inleiding 1 - Inleiding De maandelijkse rapportering - scenario 2 deelt de loon- en arbeidstijdgegevens van het slachtoffer mee aan de arbeidsongevallenverzekeraar

Nadere informatie

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid.

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. je rechten op zak Ziekte of ongeval In een aantal gevallen, en dan hebben we het niet over feestdagen of vakantie, kan je het werk onderbreken wegens toevallige omstandigheden (zoals ziekte of een ongeval).

Nadere informatie

Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider

Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider versie kinderbegeleider Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Met dit stappenplan willen we je, als kinderbegeleider, wegwijs maken

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu?

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? NL-brochure slachtoffer van een AO-link-OK.docx Pagina 1 van 14 INHOUDSTAFEL 1. Algemene inlichtingen... 3 1.1. Wat is een arbeidsongeval... 3 1.2. Wie is de

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU BESTUUR VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN Brussel, de ) i. o '1-. lde>ü MINISTERIELE AANSCHRIJVING NR. 254 Aan de

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. CIRCULAIRE V mei 2011

Arbeidsongevallen. CIRCULAIRE V mei 2011 Arbeidsongevallen Nummer en datum CIRCULAIRE V 153 5 mei 2011 Inleiding De Stad Gent treedt op als arbeidsongevallenverzekeraar voor de arbeidsongevallen en arbeidswegongevallen van haar personeelsleden.

Nadere informatie

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Geachte mevrouw, Geachte heer, Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 10/06/2014 BIJLAGE(N) TOELICHTING NIEUW KB BEHEER ARBEIDSONGEVALLEN CONTACT Contact Center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL cg_ga@medex.belgium.be BETREFT Toelichting

Nadere informatie

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving

Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, 17 februari 2014 Arbeidsongevallen Wijziging van de wet van 10 april 1971 Nota over de wetgeving Er is een nieuwe wettekst verschenen. Deze betreft: Wet van 21.12.13 houdende dringende diverse

Nadere informatie

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, woensdag 23 april 2014 LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving Twee nieuwe KB's bepalen de toepassingsmodaliteiten van het concept 'licht ongeval' in de reglementering betreffende arbeidsongevallen,

Nadere informatie

Fonds voor de medische ongevallen

Fonds voor de medische ongevallen Fonds voor de medische ongevallen 1 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten Toepassingsgebied Vergoedingsvoorwaarden Raad van bestuur 2 Fonds voor de medische ongevallen Opdrachten 3 Opdrachten van

Nadere informatie

Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen

Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen Leo Blanchette - Fotolia.fr 2 Medex is uw medische dienst voor arbeidsongevallen 1. Medex is bevoegd om de tijdelijke arbeidsongeschiktheid bij een

Nadere informatie

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T SCSZ/04/49 BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN MET HET OOG

Nadere informatie

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Geachte mevrouw, Geachte heer, Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 10/06/2014 BIJLAGE(N) TOELICHTING NIEUW KB BEHEER ARBEIDSONGEVALLEN CONTACT Contact Center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL cg_ga@medex.belgium.be BETREFT Toelichting

Nadere informatie

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr Kosten door een Leo Blanchette - Fotolia.fr arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? Medische kosten 1. Raadpleeg de tabel in deze brochure om

Nadere informatie

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werknemer Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor u een traject op te starten of u wil zelf een reintegratietraject

Nadere informatie

Beste, Via uw verzekeraar

Beste, Via uw verzekeraar Bestuur medische expertise (MEDEX) ONZE REF. DATUM 28/04/2015 BIJLAGE(N) Toelichting over de rol van Medex bij arbeidsongevallen CONTACT Contact center TEL. 02/524 97 97 E-MAIL medex@health.belgium.be

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

Deel IV Titel II Hoofdstuk VIII Terugbetaling van sommige kosten als gevolg van een erkend arbeidsongeval of van een erkende beroepsziekte

Deel IV Titel II Hoofdstuk VIII Terugbetaling van sommige kosten als gevolg van een erkend arbeidsongeval of van een erkende beroepsziekte Versie van 06-03-2014 Deel IV Titel II Hoofdstuk VIII Terugbetaling van sommige kosten als gevolg van een erkend arbeidsongeval of van een erkende beroepsziekte Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

1. Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing? 2. Wat is het voorwerp van de verzekering Reizen Gehele Wereld

1. Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing? 2. Wat is het voorwerp van de verzekering Reizen Gehele Wereld Beste bedevaarder, Voor de deelnemers aan onze bedevaart werd voor twee dagen een polis reizen gehele wereld afgesloten. We hebben schriftelijk bevestiging gekregen dat de polis voor ons traject geldig

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67)

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) 1. Welk ongeval moet aangegeven worden? Elk feit overkomen tijdens de uitoefening van de arbeidsovereenkomst of op de arbeidsweg

Nadere informatie

Aangifte van arbeidsongeval

Aangifte van arbeidsongeval Aangifte van arbeidsongeval Wet van 3 juli 1967 Uitgave 01/2002 Verzekeringsonderneming erkend onder het codenr. 0618 007/0236 04-04 Tel. (02)250 91 11 Fax (02)250 95 70 AANGIFTE VAN ARBEIDSONGEVAL Polisnummer

Nadere informatie

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013;

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013; SCSZ/13/115 BERAADSLAGING NR. 04/009 VAN 6 APRIL 2004, GEWIJZIGD OP 7 MEI 2013, M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Circulaire 2013/02. Arbeidsongevallen. Arbeidsongevallen

Circulaire 2013/02. Arbeidsongevallen. Arbeidsongevallen Definitie Arbeidsongeval Een ongeval van een werknemer is een arbeidsongeval als volgende voorwaarden zijn vervuld: - er is een plotse gebeurtenis, - met een letsel, - de oorzaken liggen buiten het organisme

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO)

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO) 5. Arbeidsongevallen 5.0 Methodologische nota De tak arbeidsongevallen omvat twee stelsels (van financiering): het kapitalisatiestelsel en het repartitiestelsel. Enkel het repartitiestelsel behoort tot

Nadere informatie

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool)

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool) JTV Brigand Berlare-Zele vzw secr.: Biezenstraat 21 9290 Berlare tel.: (052) 42 22 69 Procedure ongevalaangifte (volleybalschool en bewegingsschool) 1. Zo snel mogelijk (zeker binnen een week na het ongeval)

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

Arbeidsongevallen. Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Arbeidsongevallen Steven Van den Broeck Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg steven.vandenbroeck@werk.belgie.be 5 juni 2018 1 Inhoud 1. Wetgeving 2. EHBO 3. Vergoeding

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKHEID INLENER EN UITZENDBUREAU HENDRIK DE LANGE, DIRECTEUR PREVENTIE EN INTERIM

VERANTWOORDELIJKHEID INLENER EN UITZENDBUREAU HENDRIK DE LANGE, DIRECTEUR PREVENTIE EN INTERIM Studienamiddag Leuven 22.10.2010 Arbeidsongevallen: verzoening tussen regelgeving en praktijk VERANTWOORDELIJKHEID INLENER EN UITZENDBUREAU HENDRIK DE LANGE, DIRECTEUR PREVENTIE EN INTERIM Uitzendkrachten

Nadere informatie

Wat te doen na een arbeidsongeval

Wat te doen na een arbeidsongeval Wat te doen na een arbeidsongeval Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal TWW RD Limburg Vlaams-Brabant Arbeidsongeval Voor de toepassing van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 wordt als arbeidsongeval

Nadere informatie

De indicatieve tabel en het belang van

De indicatieve tabel en het belang van Kempische Verzekeringskring 20 april 2010 De indicatieve tabel en het belang van duidelijke medische besluitvorming Barbara Schoonjans Expert letselschade Barbara Schoonjans 20 april 2010 Indicatieve tabel

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

DEEL 2: Re-integratie langdurige zieken: Procedure

DEEL 2: Re-integratie langdurige zieken: Procedure DEEL 2: Re-integratie langdurige zieken: Procedure 1. Wat te doen vanaf de aangifte van de arbeidsongeschiktheid? Ten laatste twee maanden na de aangifte van je arbeidsongeschiktheid maakt de arts van

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Art. I.4-72 Het re-integratietraject bedoeld in dit hoofdstuk beoogt de

Nadere informatie

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Ethias Powerpoint presentations Verzekeringen die automatisch verworven zijn bij de VBL Verzekeringen afgesloten door VBL waarop clubs tegen betaling kunnen intekenen

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

april - mei 2013 Welkom! Nieuwsbrief met actuele informatie voor de zaakvoerder. Inhoudsopgave AANDACHT VOOR DE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN DE VOF ONDER DE LOEP PROBLEMEN MET BEDRIJFSWAGENS? FACTUREN

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/134 BERAADSLAGING NR. 13/050 VAN 7 MEI 2013, GEWIJZIGD OP 2 SEPTEMBER 2014, BETREFFENDE DE UITWISSELING

Nadere informatie

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werkgever Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor één van uw medewerkers een traject op te starten of u wil zelf

Nadere informatie

4.2 ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE FUNCTIE VAN MEDEWERKEND ARTS

4.2 ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE FUNCTIE VAN MEDEWERKEND ARTS 4.2 ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE FUNCTIE VAN MEDEWERKEND ARTS De medewerkend artsen voeren hun verstrekkingen uit binnen de afdeling Medische Expertise die deel uitmaakt van de directie Expertise en Preventie.

Nadere informatie

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden WERK = WERK naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden Arbeider vs Bediende Zoek de vele oneerlijke verschillen Zoek de vele oneerlijke verschillen De verschillen tussen het statuut van arbeider

Nadere informatie

Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/006 BERAADSLAGING NR. 11/005 VAN 11 JANUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Wat te doen bij een ongeval?

Wat te doen bij een ongeval? Wat te doen bij een ongeval? 1 INHOUD 1. Contactgegevens... 3 2. Wie is verzekerd?... 3 3. Wanneer komt de KBVB tussen?... 3 4. Bij welke kosten komt de KBVB tussen?... 3 5. Wanneer kan u een ongevalsaangifte

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 10-05-2007 Boek 3 Hoofdstuk 1 : Aanvraag voor terugbetaling medische kosten Inhoudstafel

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 10-05-2007 Boek 3 Hoofdstuk 1 : Aanvraag voor terugbetaling medische kosten Inhoudstafel Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 10-05-2007 Boek 3 Hoofdstuk 1 : Aanvraag voor terugbetaling medische kosten Inhoudstafel 1 Wettelijke grondslagen 2 Rechthebbenden 3 Medische

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval. Algemene inlichtingen

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval. Algemene inlichtingen U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval Bijlage 2 Algemene inlichtingen Referentie van uw dossier (vermeld in de bijgevoegde brief). Datum, plaats en uur van het ongeval:. 1. Uw gezinssituatie

Nadere informatie

In geval van een ongeval met een motorvoertuig : Aard v/h voertuig : Maximumsnelheid :

In geval van een ongeval met een motorvoertuig : Aard v/h voertuig : Maximumsnelheid : A ONGEVALAANGIFTE Verzekeringsnemer : Beroep : Nr POLIS Getroffene : Geboortedatum : Beroep : Wanneer werden de activiteiten onderbroken? Aangesloten bij een ziekenfonds? Ja - Gelieve het te verwittigen

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 2. WERKNEMERS DIE ONDER DE TOEPASSING VALLEN VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 OP DE MAATSCHAP- PELIJKE ZEKERHEID

Nadere informatie

Hulp bij het invullen van uw aangifteformulier

Hulp bij het invullen van uw aangifteformulier Hulp bij het invullen van uw aangifteformulier Waarom moet ik dit formulier invullen? Op basis van dit formulier neemt KBC een beslissing over uw arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk dat u het formulier

Nadere informatie

I C. ARBEIDSONGEVALLEN

I C. ARBEIDSONGEVALLEN I C. ARBEIDSONGEVALLEN Het slachtoffer kan geen aanspraak maken op een volledige schadeloosstelling, maar is aangewezen op een voornamelijk forfaitair vergoedingssysteem. Dit impliceert dat slechts bepaalde

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 Brussel, 27 maart 2017 Aan de verzekeringsondernemingen toegelaten tot de arbeidsongevallenverzekering

Nadere informatie

UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971)

UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971) FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN TROONSTRAAT 100 1050 BRUSSEL INFORMATIE UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971) Maart 2007 1 UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE

Nadere informatie

1. Samenvattende tabel

1. Samenvattende tabel Versie van 16-12-2014 Deel IV Titel II Hoofdstuk VIII Terugbetaling van sommige kosten als gevolg van een erkend arbeidsongeval of van een erkende beroepsziekte Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/109 BERAADSLAGING NR. 18/058 VAN 8 MEI 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERAARS

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV)

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) verzekert de vrijwilligers die activiteiten organiseren voor HVV de deelnemers aan die activiteiten Inhoud 1.Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid 2.Verzekering

Nadere informatie

BEROEPSZIEKTEVERZEKERING

BEROEPSZIEKTEVERZEKERING DE BEROEPSZIEKTEVERZEKERING voor personeelsleden uit de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, aangesloten bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en plaatselijke overheidsdiensten.

Nadere informatie

Sporta-federatie > Verzekeringshandleiding > Wat te doen bij een ongeval? > Aangifteformulier

Sporta-federatie > Verzekeringshandleiding > Wat te doen bij een ongeval? > Aangifteformulier Sporta-federatie > Verzekeringshandleiding > Wat te doen bij een ongeval? > Aangifteformulier 7.2 Aangifteformulier 7.2.1 Hoe invullen? Sporta-federatie kruist het juiste polisnummer aan. Het aangifteformulier

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade

Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade Schadebepaling is steeds in functie van bepaalde juridische/verzekeringscontext er bestaat geen absolute schadebepaling schadebepalingen in verschillende

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS e-doc NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS 2 De werkgever is verplicht eerst na te gaan of de werknemer binnen de onderneming nog aangepast of ander werk kan doen. 3

Nadere informatie

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van )

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van ) Administratieve Schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Federale Republiek Brazilië (Inwerkingtreding 01-12-2014, gepubliceerd

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 1 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING NR. 2015/4 Toepassing van artikel 42bis van de AOW Deze aanschrijving vernietigt en vervangt de aanschrijvingen 88/5, 89/7 en 97/7 Met deze aanschrijving worden

Nadere informatie

BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000

BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000 BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000 HAARD- EN STANDPLAATSTOELAGE Tabel van de van kracht zijnde bijvoegsels bij bericht 27 PP van 2000 Nr. van het bijvoegsel Nr. en jaar van het bericht Wijzigingen 2 50 PP/2001

Nadere informatie

Kosten door. arbeidsongeval? Voor wie betaalt Medex kosten? Welke kosten aan hoeveel? Wanneer en hoe moet u uw kosten indienen?

Kosten door. arbeidsongeval? Voor wie betaalt Medex kosten? Welke kosten aan hoeveel? Wanneer en hoe moet u uw kosten indienen? Kosten door Leo Blanchette - Fotolia.fr een arbeidsongeval? Voor wie betaalt Medex kosten? Welke kosten aan hoeveel? Wanneer en hoe moet u uw kosten indienen? Als u een ongeval hebt op het werk of tijdens

Nadere informatie

ONGEVALAANGIFTE TEN BEHOEVE VAN SPORTVERENIGINGEN ONGEVALAANGIFTE TEN BEHOEVE VAN SPORTVERENIGINGEN

ONGEVALAANGIFTE TEN BEHOEVE VAN SPORTVERENIGINGEN ONGEVALAANGIFTE TEN BEHOEVE VAN SPORTVERENIGINGEN ONGEVALAANGIFTE TEN BEHOEVE VAN SPORTVERENIGINGEN IN UW EIGEN BELANG GELIEVE U DE VRAGEN ZO NAUWKEURIG MOGELIJK TE BEANTWOORDEN 1.Welk is uw polisnummer?... VERZEKERINGNEMER 2. Betreft het een polis van

Nadere informatie

Speciale Voorwaarden Verzekering B.A. Sport- of Ontspanningsverenigingen. Uitgave B A. BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID B. INDIVIDUELE ONGEVALLEN

Speciale Voorwaarden Verzekering B.A. Sport- of Ontspanningsverenigingen. Uitgave B A. BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID B. INDIVIDUELE ONGEVALLEN Speciale Voorwaarden Verzekering B.A. Sport- of Ontspanningsverenigingen Uitgave B Blz. Inhoudstafel A. BURGERRECHTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID Wat is het voorwerp van de waarborg? 2 Aan wie wordt hij verleend?

Nadere informatie