Anti-pestprotocol van UZKZ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anti-pestprotocol van UZKZ"

Transcriptie

1 Anti-pestprotocol van UZKZ UZKZ wil haar zwemmers een omgeving bieden waarin het prettig blijft om op een positieve manier aan sport en beweging te doen. Pesten is helaas iets dat overal gebeurt en iedere sportclub dient hiervoor waakzaam te zijn, ook wij. Ons anti-pestprotocol is een vast stramien dat wij aannemen bij een voorkomend geval van pestgedrag. Het biedt duidelijkheid over de gevolgen voor alle betrokken partijen, over de specifieke aanpak van dit ongewenst gedrag. De uitgangspunten van het protocol: 1. Wanneer er zich een pestsituatie of pestgedrag voordoet, ervaren we dit als een probleem dat invloed heeft op zowel het bestuur, begeleiders, afgevaardigden, de trainers, de ouders, de zwemmers en de gepeste zwemmers. 2. UZKZ voelt zich verplicht om pestgedrag te voorkomen en dit ook aan te pakken. Op deze manier wil UZKZ een veilig klimaat kweken waarbinnen pesten als ongewenst gedrag wordt ervaren. 3. Bestuur, afgevaardigden en trainers moeten tijdig pesten herkennen en alert zijn. Er moet onmiddellijk actie ondernomen worden. 4. Wanneer pestgedrag terugkeert, na inspanningen, wordt de procedure uitgevoerd. 5. Dit protocol wordt met het bestuur, afgevaardigden en trainers besproken en verspreid zodat dit steeds ter beschikking is om toe te passen indien nodig. Procedure en maatregelen Preventieve maatregelen De trainers bespreken met de zwemmers de algemene afspraken in het begin van het seizoen. Strafmaatregelen Wanneer er vastgesteld wordt dat er herhaaldelijk pestgedrag voorkomt, dan worden de ouders in het bijzijn van de pester op de hoogte gesteld. Hierbij is ook een lid van het bestuur aanwezig. Aan het einde van dit gesprek worden de voorwaarden duidelijk afgesproken en op papier gezet. Ook de sancties bij het niet naleven van deze voorwaarden worden afgesproken. Indien het gedrag niet aanzienlijk verbetert en/of de ouders van het kind onvoldoende meewerken om het probleem op te lossen, dan kan er overgegaan worden tot een uitsluiting van een bepaalde periode uit de club of zelfs tot een definitieve schorsing. Concrete invulling Het opstellen van een procedure alleen zal niet leiden tot het stoppen of tegen houden van pestgedrag. Bestuur, afgevaardigden en trainers dienen ook duidelijk te monitoren. De trainer heeft een zeer belangrijke rol Hij/zij zal heel duidelijk moeten maken dat pestgedrag niet geaccepteerd wordt. De trainer zal in eerste instantie de gepeste persoon beschermen, spreekt de pester aan en richt zich eventueel in samenspraak met het bestuur tot de ouders. Daarna richt hij zich ook tot de zwijgende middengroep en tot de meelopers.

2 Hulp aan de gepeste De begeleiding van de gepeste is heel belangrijk. Het kind is vaak eenzaam en altijd slachtoffer. Het kind heeft het recht op een professionele zorg vanuit de vereniging via gesprekken met de trainer of het bestuur. We proberen het kind zo goed mogelijk te omkaderen zodat het de ongewenste ervaring kan verwerken. Hulp aan de pester Pesters zijn niet in staat om op een normale manier om te gaan met anderen. Daarom hebben ook zij hulp nodig. Via gesprekken waaruit ondubbelzinnig duidelijk is wat kan en wat niet willen proberen we hulp te bieden en aan te tonen wat acceptabel is. Het gesprek wordt gevoerd als een slecht-nieuwsgesprek en er wordt een verslag gemaakt. Er worden duidelijk afspraken gemaakt en er wordt een vervolgvergadering vastgelegd waarin de ontwikkelingen worden besproken. Ongeacht deze positief of negatief zijn. Hulp aan de zwijgende middengroep De zwijgende middengroep is eveneens cruciaal. Als de groep eenmaal in beweging is gebracht, hebben kinderen die pesten veel minder te vertellen. De middengroep is gemakkelijk te mobiliseren. Niet alleen door te trainers, maar ook door de ouders. Hulp aan de ouders Voor de ouders van het gepeste kind is het van belang dat ze voelen dat pesten bij ons niet kan en dat wij dit heel serieus aanpakken. Een overleg met de ouders van het kind is daarom belangrijk. Zij mogen niet aan hun lot overgelaten worden. Ook de ouders van de pesters dienen op de hoogte te zijn van het zorgwekkend gedrag van hun kind. Het sociaal opzicht die jong gekweekt wordt, dient ook op jonge leeftijd aangepakt te worden en op jonge leeftijd vastgesteld te worden. Zelfs de ouders van de middengroep dienen op de hoogte te zijn van het protocol. Ouders kunnen hun kinderen zeggen dat als jun kind het ziet, het zeker niet mee moet pesten, maar stelling moet nemen. Indien het kind die stelling niet durft te nemen, het altijd de ouders, trainers, afgevaardigde of bestuur kan inlichten. Praten over pesten is van cruciaal belang. De 10 gouden regels 1. Je beoordeelt de ander niet op zijn/of haar uiterlijk 2. Je sluit een andere zwemmer niet buiten van activiteiten 3. Je komt niet zonder de toestemming aan iemand anders spullen 4. Je scheldt een andere zwemmer niet uit 5. Je lacht een andere zwemmer niet uit en je roddelt niet over andere zwemmers 6. Je bedreigt elkaar niet en doet elkaar niet pijn 7. Je accepteert een andere zwemmers zoals hij of zij is 8. Je bemoeit je niet met een ruzie door zomaar partij te kiezen 9. Als je zelf ruzie hebt, praat je het eerst uit; lukt dat niet dan meld je dat bij de trainer of het bestuur 10. Als je ziet dat een zwemmer gepest wordt, dan vertel je dat aan de zwemmer/begeleider/ afgevaardigde/bestuurder. Dit is geen klikken! De belangrijkste regel tegen pesten: Word je gepest, praat er dan thuis en op school over! Je mag het niet geheim houden!

3 Achtergrondinformatie Voorbeelden van specifiek pestgedrag Verbaal! Vernederen: Leg jij de plankjes maar op een hoopje, je bent toch niet goed genoeg om nog een lengte te zwemmen! Schelden: Viespeuk, dikkerd, mietje! Dreigen: Als je dat zegt aan de trainer, dan grijp ik je Belachelijk maken, het lachen met lichaamskenmerken, kinderen een bijnaam geven die als negatief worden ervaren (dikke, dunne, kleine, flapoor, ) Fysiek Trekken, duwen, spuwen, schoppen, laten struikelen, aan de voeten trekken in het zwemmen, kopje onder duwen, aan de zwemvliezen trekken, Intimidatie! En zwemmer opwachten in de kleedcabine! Iemand opwachten aan het keerpunt en dan onder water trekken! De weg versperren in het keerpunt,! Iemand niet binnenlaten in de kleedcabine! Dwingen om iets af te geven dat niet van jou is! Zwemmers verplichten om snoep of geld mee te brengen Isolatie! Bv. Steun zoeken bij andere zwemmers zodat er een bende gevormd wordt en een zwemmer niet uitgenodigd wordt op een verjaardagsfeestje Uitsluiten! De zwemmer mag niet meefietsen naar huis! Er zit nooit iemand naast op de bus naar een kampioenschap! Bezittingen vernielen! materiaal stelen! kledij vuil maken! fietsband lek zetten Het specifiek gedrag van pesten is gelegen in het bedreigende en vooral systematische karakter. De inzet van pestgedrag is altijd macht door intimidatie. Bij echt pestgedrag zien we onderstaande rolverdeling bij een aantal betrokkenen. Rolverdeling De gepeste kinderen (slachtoffers) Sommige kinderen hebben een grotere kans om gepest te worden. Dat kan komen door uiterlijke kenmerken, maar ook vaak door vertoond gedrag, de wijze waarop het gevoelens beleefd en uit. Veel kinderen die worden gepest hebben een beperkte weerbaarheid en zijn niet in staat om in te gaan tegen de pesters. Ze stralen dit ook uit naar de kwelgeesten. Vaak zijn ze angstig en onzeker in een groep, ze durven weinig of niets zeggen, omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden. Dit versterkt de kans om gepest te worden. Gepeste kinderen voelen zich vaak eenzaam en hebben vaak geen vrienden waar ze terecht kunnen. Ze vertoeven in een vicieuze cirkel, waar het zonder hulp niet uitkomt.

4 De pestkoppen (daders) Kinderen die pesten zijn vaak fysiek de sterksten van de groep. Ze kunnen het zich permitteren om agressiever te zijn en om te dreigen met geweld of de indirecte inzet van geweld. Pesters lijken op het eerste zicht populair in het team. Ze dwingen hun populariteit af door te laten zien hoe sterk ze zijn en wat ze allemaal durven. Met het vertoonde pestgedrag gaat ze dat gemakkelijk af en ze krijgen andere kinderen mee bij het gedrag naar een slachtoffer. Pester hebben heel goed in de gaten wie de gemakkelijkste slachtoffers zijn. Wanneer ze zich vergissen gaan ze gemakkelijk naar hun volgende prooi. De zwijgende meerderheid heeft de keuzen tussen volgen of niet volgen. Hier is de grote dreiging alles is beter dan zelf gepest te worden door de machtige pester. De pesters overtreden bewust de regels en hebben vaak vaardigheden om met hun daden weg te komen. De pester ziet zichzelf als een slimme durfal die de dommerds de loef afsteekt. Het komt ook regelmatig voor dat de pestkop een kind is dat in een andere situatie eerder het slachtoffer was. Om te voorkomen dat hij opnieuw het mikpunt is, kan een kind zich bijvoorbeeld in een andere omgeving dan die van zijn slachtofferrol, vervolgens als pester opstellen en manifesteren. pesten doet pesten. Een succesvolle pester leert niet om zijn agressie op een andere manier te uiten dan door het ongewenste pestgedrag te vertonen. Pesters maken een abnormale sociale ontwikkeling door met alle gevolgen van dien voor de pester zelf. De meelopers en de andere kinderen De meeste kinderen zijn niet direct betrokken bij pesten in de direct actieve rol van pester. Sommige kinderen behouden enige afstand en andere kinderen doen incidenteel mee. Dit zijn de zogenaamde meelopers. Er zijn ook kinderen die niet merken dat er gepest wordt of er zijn kinderen die het niet willen weten dat er gepest wordt in hun directe omgeving. Het specifieke kenmerk van een meeloper is de grote angst om zelf in de slachtofferrol te geraken. Maar het kan ook zijn dat meelopers stoer gedrag wel interessant vinden en denken daardoor ook populariteit te winnen samen met de pester in kwestie. Het heeft absoluut zin om daadwerkelijk op te staan tegen het pesten. Zodra andere kinderen het gepeste kind te hulp komen of tegen de pesters zeggen dat ze moeten ophouden, kan de situatie aanzienlijk veranderen. Het pesten wordt dan al direct minder vanzelfsprekend en draagt bovendien grotere risico `s met zich mee. De situatie voor met name meelopers verandert door het ongewenste karakter van het vertoonde pestgedrag. Het wordt duidelijk dat het geen groepsnorm is om mee te gaan in het pestgedrag. Meelopers horen graag bij de norm en de grote groep en zijn niet bereid om grote risico`s te lopen waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien, dit in tegenstelling tot de ervaren pester. Kinderen die pestgedrag signaleren en dit bij de trainer/begeleider/afgevaardigde aangeven vervullen dus een belangrijke rol. Ook de ouders kunnen een belangrijke rol spelen. Ouders van kinderen die gepest worden en die dit probleem met de club willen bespreken, zijn natuurlijk altijd emotioneel bij het onderwerp betrokken. De gevoelde onmacht bij deze ouders wordt door hen sterk ervaren en is niet altijd een goede leidraad tot een rationeel handelen. De ouder wil maar een ding en dat is dat het pestgedrag ogenblikkelijk stopt. Te verwachten problemen bij de aanpak van pesten. Bij het gepeste kind: Een gepest kind schaamt zich vaak voor zijn gedrag, het voldoet niet aan normen die de ouders graag in hun kinderen terugzien: een vrolijk en vooral onbezorgd kind dat zelfstandig in staat is zijn boontjes te doppen. Pesten is een groot probleem voor kinderen en zorgt ook voor een evenredig groot probleem bij de erkenning en de aanpak ervan. Veel gepeste kinderen doen er dan uiteindelijk ook maar het zwijgen toe en vereenzamen. De angst wordt aanvankelijk nog groter als het pesten bespreekbaar gemaakt wordt door de ouders, waardoor het gepeste kind eens te meer met de gevolgen van het pesten kan worden geconfronteerd. Als represaille kan er in nog heviger mate gepest worden dan daarvoor al het geval was.

5 Bij de pester: De pester zelf ziet zich in zijn machtsspel bedreigd, en dat moet ten koste van alles voorkomen worden. Soms blijken de pesters echter net zo opgelucht als de slachtoffers bij een duidelijke aanpak. Er wordt immers ook aandacht besteed aan hun onmacht om normaal met andere kinderen een relatie op te bouwen. Bij een aantal pesters is dat hun liefste wens waardoor ze echter helaas onmachtig zijn door het ontbreken van het hanteren van de juiste vaardigheden. In de directe kind-omgeving: Daarnaast is het goed te weten dat er altijd kinderen zijn die zich schuldig voelen omdat ze niet op kunnen komen voor het slachtoffer door actief te helpen of een volwassene te hulp roepen. Dit is vergelijkbaar met het niet te hulp schieten bij het verdrinken van mensen, waar een menigte bij aanwezig is. Ook zijn er altijd kinderen die helemaal niet in de gaten hebben dat er in hun omgeving gepest wordt. Ze zien wel het een en ander gebeuren, maar kunnen de gebeurtenissen niet duiden als pestgedrag, waar gepeste kinderen erg veel last van ondervinden. Bij de ouders: Ouders van kinderen hebben vaak moeite om hun kind terug te zien in de rol van meeloper of pester. Ouders beschikken niet altijd over de juiste informatie en ook het zich op beperkte schaal voordoen van conflictsituaties tussen groepen kinderen, zorgt ervoor dat er nauwelijks vergelijkingsmateriaal voorhanden is. Een pester in de zwemclub hoeft zich in de thuissituatie niet als pester te manifesteren. Sommige ouders zien ook de ernst van de situatie onvoldoende in. Zij vertalen het pestgedrag van hun kind in weerbaar gedrag. Hun kind maakt echter een abnormale ontwikkeling door met grote risico`s op normatief afwijkend gedrag op latere leeftijd met grote gevolgen. Andere ouders zien er niets meer in dan wat onschuldige kwajongensstreken. De slogan: "Ach iedereen is wel eens gepest, u toch ook?", geeft de visie van de ouders op dit gedrag aardig weer. Behalve de pester moeten dus ook vaak de ouders doordrongen worden van het ongewenste karakter voor alle betrokkenen van het vertoonde pestgedrag.

RUGBYCLUB ETTEN LEUR (REL)

RUGBYCLUB ETTEN LEUR (REL) RUGBYCLUB ETTEN LEUR (REL) PESTPROTOCOL Pestprotocol Page 1 of 8 INLEIDING Rugbyclub Etten-Leur wil haar jeugdspelers een omgeving bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Pestprotocol 15 e montessorischool Maas en Waal

Pestprotocol 15 e montessorischool Maas en Waal Pestprotocol 15 e montessorischool Maas en Waal Februari 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Waarom een pestprotocol?... 3 2. Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen?... 3 3. Voorbeelden

Nadere informatie

ANTI-PEST PROTOCOL. Ons pedagogisch uitgangspunt is dat alle kinderen goed met elkaar moeten leren omgaan.

ANTI-PEST PROTOCOL. Ons pedagogisch uitgangspunt is dat alle kinderen goed met elkaar moeten leren omgaan. ANTI-PEST PROTOCOL De een is groot, de ander klein De een is blond, de ander is donker De een houdt van rood, de ander van blauw De een houdt van boeken lezen, de ander van TV kijken Kortom, iedereen is

Nadere informatie

7. Tien gouden regels 10

7. Tien gouden regels 10 Pestprotocol Toermalijn Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 1 Waarom een pestprotocol? 2. Begripsomschrijvingen 3 Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? 3. De betrokkenen 3 - Het gepeste kind -

Nadere informatie

Pestprotocol It Twaspan

Pestprotocol It Twaspan Pestprotocol It Twaspan It Twaspan wil de kinderen een omgeving bieden waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten willen deze ontwikkeling bevorderen door het

Nadere informatie

Waarom een pestprotocol?

Waarom een pestprotocol? Waarom een pestprotocol? Kindcentrum Cornelius wil haar kinderen een veilige speel- en leeromgeving bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. Een pestprotocol

Nadere informatie

D.G.V. SPARTA PESTPROTOCOL

D.G.V. SPARTA PESTPROTOCOL D.G.V. SPARTA PESTPROTOCOL Contents Inleiding... 2 De 10 tips tegen pesten... 3 Spelers bij de aanpak van pesten... 4 Het gepeste kind... 4 De pester... 4 De directe omgeving... 4 De ouders... 4 Ons pestprotocol...

Nadere informatie

Pestprotocol. De belangrijkste regel bij pesten is: Wordt er gepest? Praat er dan thuis, op school en op de BSO over. Je mag het niet geheim houden!

Pestprotocol. De belangrijkste regel bij pesten is: Wordt er gepest? Praat er dan thuis, op school en op de BSO over. Je mag het niet geheim houden! Pestprotocol De belangrijkste regel bij pesten is: Wordt er gepest? Praat er dan thuis, op school en op de BSO over. Je mag het niet geheim houden! 1. Waarom een pestprotocol? Bs. De touwladder wil haar

Nadere informatie

Anti - Pest-Protocol Basketballvereniging COBRANOVA

Anti - Pest-Protocol Basketballvereniging COBRANOVA Anti - Pest-Protocol Basketballvereniging COBRANOVA Waarom een pestprotocol? Basketballvereniging COBRANOVA wil haar leden en leden van bezoekende verenigingen een veilig pedagogisch sportklimaat bieden,

Nadere informatie

Inleiding Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijvingen Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen?

Inleiding Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijvingen Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? Inleiding Waarom een pestprotocol? Elke school wil kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten bevorderen

Nadere informatie

Pestprotocol School Alex

Pestprotocol School Alex Pestprotocol School Alex Inhoud Waarom een pestprotocol?... 1 Begripsomschrijvingen... 2 Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen?... 2 Voorbeelden van specifiek pestgedrag... 2 De betrokkenen...

Nadere informatie

pestprotocol obs Brinkschool nevenvestiging De Linde Haren

pestprotocol obs Brinkschool nevenvestiging De Linde Haren pestprotocol obs Brinkschool nevenvestiging De Linde Haren 1 1 Inleiding 1.1 Waarom een pestprotocol? De Brinkschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus

Nadere informatie

Zorgplan Bijlage 9 Pestprotocol

Zorgplan Bijlage 9 Pestprotocol Zorgplan Bijlage 9 Pestprotocol Waarom een pestprotocol? CC de Noordgouw wil haar leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. HEIJENOORDSCHOOL Openbaar Jenaplan onderwijs Gentiaantraat 25 6813 ES Arnhem

PESTPROTOCOL. HEIJENOORDSCHOOL Openbaar Jenaplan onderwijs Gentiaantraat 25 6813 ES Arnhem PESTPROTOCOL HEIJENOORDSCHOOL Openbaar Jenaplan onderwijs Gentiaantraat 25 6813 ES Arnhem Inhoud Inleiding 1 Waarom aandacht voor pesten 2 Begripsomschrijvingen 3 Voorbeelden van pestgedrag 4 De betrokkenen

Nadere informatie

Anti Pestprotocol cbs de Burcht

Anti Pestprotocol cbs de Burcht Anti Pestprotocol cbs de Burcht Opgesteld: juli 2012 Waarom een pestprotocol? Bassischool de Burcht wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige

Nadere informatie

Anti-pestprotocol; een korte samenvatting. Waarom een anti-pestprotocol?

Anti-pestprotocol; een korte samenvatting. Waarom een anti-pestprotocol? Anti-pestprotocol; een korte samenvatting. Waarom een anti-pestprotocol? Montessorischool Meester Verwers wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige

Nadere informatie

Januari Onze speerpunten zijn: Effectief en gevarieerd onderwijs Goede sfeer Betrokkenheid

Januari Onze speerpunten zijn: Effectief en gevarieerd onderwijs Goede sfeer Betrokkenheid Notengaard 17-19 3962 JD Wijk bij Duurstede Postbus 144 3960 BC Wijk bij Duurstede tel: 0343 592016 email: info@obsdewerkschuit.nl website: www.obsdewerkschuit.nl Januari 2013 Waarom een pestprotocol?

Nadere informatie

Anti - Pest-Protocol. Waarom een pestprotocol?

Anti - Pest-Protocol. Waarom een pestprotocol? Anti - Pest-Protocol Waarom een pestprotocol? De Bornwaterschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen

Nadere informatie

De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor onze kinderen

De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor onze kinderen De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor onze kinderen Waarom een pestprotocol? De Wijboom wil graag dat alle kinderen zich veilig voelen op school. Helaas gebeurt pesten overal, ook op onze school. Het is

Nadere informatie

Pestprotocol Eben-Haëzerschool

Pestprotocol Eben-Haëzerschool Pestprotocol Eben-Haëzerschool Inleiding Waarom een pestprotocol? De Eben-Haëzerschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve

Nadere informatie

Begripsomschrijvingen

Begripsomschrijvingen Inleiding Waarom een pestprotocol? De Openbare Basisschool: De Bosrank wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL N.bs Het Blokland

PESTPROTOCOL N.bs Het Blokland PESTPROTOCOL N.bs Het Blokland Inleiding: Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Pestprotocol. P e s t p r o t o c o l INHOUD

Pestprotocol. P e s t p r o t o c o l INHOUD P e s t p r o t o c o l INHOUD 1. Inleiding Waarom een pestprotocol? Plagen en pesten, wat is het verschil daartussen Voorbeelden van pestgedrag De betrokkenen 2. Te verwachten problemen bij de aanpak

Nadere informatie

Waarom een pestprotocol?

Waarom een pestprotocol? Waarom een pestprotocol? De 2 e Montessorischool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

ZML De Ark Protestants Christelijk Speciaal onderwijs. Pest protocol

ZML De Ark Protestants Christelijk Speciaal onderwijs. Pest protocol Inleiding: Waarom een pestprotocol? Pesten is een complex probleem en dit is de laatste tijd alleen maar toegenomen door de groei van sociale media. Doordat digitaal pesten ook nog eens buiten schooltijd

Nadere informatie

Pestprotocol. O.b.s. de Wezeboom te Oosteinde (Ruinerwold) O.b.s de Wezeboom. Pestprotocol

Pestprotocol. O.b.s. de Wezeboom te Oosteinde (Ruinerwold) O.b.s de Wezeboom. Pestprotocol Pestprotocol O.b.s. de Wezeboom te Oosteinde (Ruinerwold) 1 Inhoud Inleiding Blz. 3 Plagen of pesten Blz. 4 Voorbeelden pestgedrag Blz. 5 De betrokkenen Blz. 6-8 Te verwachten problemen bij de aanpak van

Nadere informatie

Pestprotocol. Haarlemse Montessorischool

Pestprotocol. Haarlemse Montessorischool Pestprotocol Haarlemse Montessorischool Maart 2007 2 Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 3 - Waarom een pestprotocol? 2. Begripsomschrijvingen 4 - Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen 3. Voorbeelden

Nadere informatie

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL KRISTALLA

PESTPROTOCOL BASISSCHOOL KRISTALLA PESTPROTOCOL BASISSCHOOL KRISTALLA Inleiding: Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat

Nadere informatie

Waarom een pestprotocol?

Waarom een pestprotocol? Waarom een pestprotocol? De Pieter Brueghelschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen; een omgeving

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

Pestprotocol Herwijnen, maart

Pestprotocol Herwijnen, maart Pestprotocol Herwijnen, maart 2010 1 Inleiding Waarom een pestprotocol? OBS Spiegelhof wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve

Nadere informatie

Pestprotocol

Pestprotocol Pestprotocol 2017 2018 Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 3634 AS Loenersloot Telefoon: 0294-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Anti-Pestprotocol. Pestgedrag in zicht door inzicht. Pestgedrag en rolverdeling

Anti-Pestprotocol. Pestgedrag in zicht door inzicht. Pestgedrag en rolverdeling Anti-Pestprotocol Pestgedrag in zicht door inzicht De Laurentiusschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich in harmonie en op een prettige en positieve wijze kunnen

Nadere informatie

Protocol ter voorkoming van pestgedrag t Bolwerk Regenboog School Kastanjelaan Willem de Zwijger

Protocol ter voorkoming van pestgedrag t Bolwerk Regenboog School Kastanjelaan Willem de Zwijger Protocol ter voorkoming van pestgedrag t Bolwerk Regenboog School Kastanjelaan Willem de Zwijger Een Sterke Basis Inleiding Waarom een protocol ter voorkoming van pestgedrag? De Stichting PCBO wil haar

Nadere informatie

Pestprotocol van Basisschool De Hoeksteen.

Pestprotocol van Basisschool De Hoeksteen. Pestprotocol van Basisschool De Hoeksteen. Bussum, november 2012 Waarom een pestprotocol? Onze school wil de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Pestprotocol. Word/protocollen/Pestprotocol.doc

Pestprotocol. Word/protocollen/Pestprotocol.doc Pestprotocol Pestprotocol CBS de Zaaier Inleiding Waarom een pestprotocol? CBS de Zaaier wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve

Nadere informatie

Montessorischool "de Boog" Anti - Pest-Protocol Waarom een pestprotocol? Uitgangspunten bij ons pestprotocol

Montessorischool de Boog Anti - Pest-Protocol Waarom een pestprotocol? Uitgangspunten bij ons pestprotocol Anti - Pest-Protocol Waarom een pestprotocol? Montessorischool De Boog wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Pestprotocol. obs J.C. van GE T. pestprotocol obs J.C. van Gent OPE BARE BASISSCHOOL J.C. VA GE T

Pestprotocol. obs J.C. van GE T. pestprotocol obs J.C. van Gent OPE BARE BASISSCHOOL J.C. VA GE T pestprotocol obs J.C. van Gent OPE BARE BASISSCHOOL J.C. VA GE T Molenlaan 26 3245 CP SOMMELSDIJK tel: 0187-482063 fax: 0187-481465 www.jcvangent.nl Pestprotocol obs J.C. van GE T versie februari 2008

Nadere informatie

Pestprotocol

Pestprotocol Pestprotocol 2014-2017 SBO3BOOR Pestprotocol SBO3BOOR 2014-2017 1 Pesten Pesten is geen spelletje Pesten is niet fijn Bedenk eens hoe jij het zou vinden Om gepest te zijn Iedereen is anders Echt, niemand

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen, maar pestvrije scholen bestaan niet.

Voorkomen is beter dan genezen, maar pestvrije scholen bestaan niet. Anti - Pest-Protocol De Algemeen Bijzondere Scholengroep Amsterdam wil de kinderen op haar scholen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze

Nadere informatie

Anti- Pest-Protocol Zuiderlicht College

Anti- Pest-Protocol Zuiderlicht College Anti- Pest-Protocol Zuiderlicht College Waarom een pestprotocol? Het Zuiderlicht College wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve

Nadere informatie

Als plagen doorgaat en zelfs overgaat in herhaaldelijke treiterijen, waar de ander zich niet tegen durft of kan verweren, dan spreken we van pesten.

Als plagen doorgaat en zelfs overgaat in herhaaldelijke treiterijen, waar de ander zich niet tegen durft of kan verweren, dan spreken we van pesten. DE PESTAANPAK Inleiding Het team van De Draaiende Wieken wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt en zich op een prettige en positieve wijze

Nadere informatie

r k basisschool postbus : 319 ominicus Savio

r k basisschool postbus : 319 ominicus Savio Vondellaan 28 3842 EH Harderwijk tel./fax 0341-412603 E-mail: savio@xs4all.nl postadres r k basisschool postbus : 319 ominicus Savio 3840 AH Harderwijk Dependance: H.K. Pootstraat 14 Telefoon: 0341-412803

Nadere informatie

Inleiding Waarom een pestprotocol? Oriëntatie op een methode.

Inleiding Waarom een pestprotocol? Oriëntatie op een methode. Inleiding Waarom een pestprotocol? Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilig leef- en pedagogisch klimaat bieden. We willen graag dat de kinderen zich op een prettige en positieve manier kunnen

Nadere informatie

Beleid en protocol t.a.v. pesten december BS. De Nieuwe Veste, Steenbergen

Beleid en protocol t.a.v. pesten december BS. De Nieuwe Veste, Steenbergen Beleid en protocol t.a.v. pesten december 2018 BS. De Nieuwe Veste, Steenbergen Inleiding Scholen worden in toenemende mate geconfronteerd met incidenten op het gebied van pestgedrag. Dit uit zich op verschillende

Nadere informatie

Maar het belangrijkste is dat ieder kind zelf aangeeft wat prettig voor hem/haar is. (in contacten, samenwerken en samenspelen)

Maar het belangrijkste is dat ieder kind zelf aangeeft wat prettig voor hem/haar is. (in contacten, samenwerken en samenspelen) 1. Waarom een pestprotocol Katholieke basisschool Pius X wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De

Nadere informatie

Protocol Pestgedragingen

Protocol Pestgedragingen Algemeen Dit protocol Pestgedragingen is een onderdeel van het Beleid Gedragingen van Rotterdam-Zuid (verder ZRZ) en is daarmee aanvullend op en onlosmakelijk verbonden met het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

Pestprotocol vv Dongen

Pestprotocol vv Dongen Pestprotocol vv Dongen Algemeen VV Dongen wil haar jeugdleden een omgeving bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. Pesten verstoort dat en helaas gebeurt dat overal.

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool Onder de Wieken Blz. 3 Wat is de inhoud van het pestprotocol? Uitgangspunten bij ons pestprotocol Blz.

Pestprotocol van basisschool Onder de Wieken Blz. 3 Wat is de inhoud van het pestprotocol? Uitgangspunten bij ons pestprotocol Blz. 1 Inhoudsopgave Pestprotocol van basisschool Onder de Wieken Blz. 3 Wat is de inhoud van het pestprotocol? Uitgangspunten bij ons pestprotocol Blz. 3 Waarom een pestprotocol? Blz. 3 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Protocol Veilig Klimaat

Protocol Veilig Klimaat Protocol Veilig Klimaat 1. Inleiding Veilig klimaat op de Achthoek De Achthoek wil de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden waarin zij zich optimaal en op een prettige, positieve wijze kunnen

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijving

Anti-pestprotocol Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijving Anti-pestprotocol Waarom een pestprotocol? Pesten gebeurt helaas overal, dus ook bij ons op school. Wij willen ervoor zorgen dat het pedagogisch klimaat in onze klassen en op het plein veilig is, zodat

Nadere informatie

Pestprotocol. obs De Boog OPENBARE MONTESSORISCHOOL VOOR BASISONDERWIJS. pestprotocol obs De Boog versie

Pestprotocol. obs De Boog OPENBARE MONTESSORISCHOOL VOOR BASISONDERWIJS. pestprotocol obs De Boog versie OPENBARE MONTESSORISCHOOL VOOR BASISONDERWIJS Joh.Bogaardstraat 16a 2151 CV Nieuw Vennep tel: 0252 675 65 5 fax: 0252 682 03 2 www.montboog.nl Pestprotocol obs De Boog 2012-2013 1 Inleiding Waarom een

Nadere informatie

HANDBOEK. Waarom een pestprotocol?

HANDBOEK. Waarom een pestprotocol? Anti-Pest Protocol 2015-2020 HANDBOEK 1 september 2016 Waarom een pestprotocol? De Apollo wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Jozefschool Muiden/ Weesp

PESTPROTOCOL. Jozefschool Muiden/ Weesp 1 PESTPROTOCOL Jozefschool Muiden/ Weesp 2 PESTPROTOCOL Inleiding 4 Waarom een pestprotocol? 4 Begripsomschrijvingen 5 Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? 5 Voorbeelden van specifiek pestgedrag:

Nadere informatie

Pestprotocol. pestprotocol. PCBS De Fakkel. Roerdompweg CL Apeldoorn tel Directeur: Peter Dijkhuis

Pestprotocol. pestprotocol. PCBS De Fakkel. Roerdompweg CL Apeldoorn tel Directeur: Peter Dijkhuis Pestprotocol pestprotocol PCBS De Fakkel Roerdompweg 3 7331 CL Apeldoorn tel. 055-5334248 Directeur: Peter Dijkhuis e-mail: fakkel@pcboapeldoorn.nl Versie 2.0 nov 2013 Inleiding Waarom een pestprotocol?

Nadere informatie

Notitie pestpreventie & Pestprotocol

Notitie pestpreventie & Pestprotocol Notitie pestpreventie & Pestprotocol Candea College @)) Juni 2014 1 Inhoud Inleiding Waarom een pestprotocol? blz. 3 Deel 1 Begripsomschrijvingen blz. 3 Voorbeelden van specifiek pestgedrag blz. 3 Rolverdeling

Nadere informatie

P e s t p r o t o c o l

P e s t p r o t o c o l P e s t p r o t o c o l INHOUD 1. Inleiding Plagen en pesten, het verschil Voorbeelden van pestgedrag Digitaal pesten De betrokkenen 2. Te verwachten problemen bij de aanpak van pesten 3. Uitgangspunten

Nadere informatie

PESTPROTOCOL JENAPLAN CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE TROUBADOUR

PESTPROTOCOL JENAPLAN CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE TROUBADOUR JENAPLAN CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE TROUBADOUR Inhoud Waarom een pestprotocol? Uitgangspunten De gouden regels voor kinderen Maatregelen en procedure Concreet pedagogisch handelen Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Pesten. 1. Plagen. 2. Pesten

Pesten. 1. Plagen. 2. Pesten Pesten 1. Plagen We spreken over plagen wanneer leerlingen min of meer aan elkaar gewaagd zijn. Het vertoonde gedrag is onschuldig en nodigt uit tot een reactie van een zelfde soort. Het gaat dan om een

Nadere informatie

Antipestprotocol. OBS De Zeijer Hoogte januari 2015 Ubbenaseweg AA Zeijen

Antipestprotocol. OBS De Zeijer Hoogte januari 2015 Ubbenaseweg AA Zeijen Antipestprotocol OBS De Zeijer Hoogte januari 2015 Ubbenaseweg 7 9491AA Zeijen 0592-291476 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Waarom een anti-pestprotocol?... 3 2 Begripsomschrijvingen... 3 2.1 Plagen en pesten,

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4F A protocol tegen pesten jan. 2011 4F PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten is het (systematisch) uitoefenen van psychisch,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Pesten is dus specifiek bedreigend, vooral door het systematische karakter. Het is macht door intimidatie.

Anti-pestprotocol. Pesten is dus specifiek bedreigend, vooral door het systematische karakter. Het is macht door intimidatie. Anti-pestprotocol Waarom een pestprotocol? Pesten gebeurt helaas overal, dus ook bij ons op school. Wij willen ervoor zorgen dat het pedagogisch klimaat in onze klassen en op het plein veilig is, zodat

Nadere informatie

Iemand op het schoolplein een stevige duw geven kan plagen zijn, maar het kan net zo goed gaan om echt pestgedrag.

Iemand op het schoolplein een stevige duw geven kan plagen zijn, maar het kan net zo goed gaan om echt pestgedrag. Anti-pest protocol BS t Bossche Hart Inleiding Basisschool t Bossche Hart wil kinderen een veilig schoolklimaat bieden waarin het kind zich harmonieus kan ontwikkelen. De leerkrachten bevorderen een goede

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Pesten. pag.: 1 datum: 15-01-2009 versie: 2 doc.: W1-157p

PROTOCOLLEN. Pesten. pag.: 1 datum: 15-01-2009 versie: 2 doc.: W1-157p pag.: 1 Doel Het doel van dit protocol is ouders te informeren over de wijze waarop wij reageren op pestgedrag en hoe wij pestgedrag trachten te voorkomen. Inleiding Als pesten en pestgedrag plaatsvindt,

Nadere informatie

Katholieke Basisschool Het Kofschip

Katholieke Basisschool Het Kofschip Turfstekerspad 1 1191 GW Ouderkerk a/d Amstel tel. 020-4963305 Koningin Wilhelminalaan 2 1191 BT Ouderkerk a/d Amstel tel: 020-4961389 e-mail: directie@hetkofschip.nl website: www.hetkofschip.nl Katholieke

Nadere informatie

PESTPROTOCOL MONTESSORI COLLEGE NIJMEGEN-GROESBEEK. Inhoudsopgave

PESTPROTOCOL MONTESSORI COLLEGE NIJMEGEN-GROESBEEK. Inhoudsopgave Bijlage 13 PESTPROTOCOL MONTESSORI COLLEGE NIJMEGEN-GROESBEEK Inhoudsopgave Inleiding... 1 Begripsomschrijving... 1 Rolverdeling... 2 Te verwachten problemen bij het ingrijpen in pestsituaties... 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

Beleid en protocol t.a.v. pesten

Beleid en protocol t.a.v. pesten Basisschool Octopus Beleid en protocol t.a.v. pesten Inleiding Scholen worden in toenemende mate geconfronteerd met incidenten op het gebied van pestgedrag. Dit uit zich op verschillende manieren, zoals

Nadere informatie

Te verwachten problemen bij de aanpak van pesten Blz. 6 t/m 7 Bij het gepeste kind Bij de pester Bij de ouders

Te verwachten problemen bij de aanpak van pesten Blz. 6 t/m 7 Bij het gepeste kind Bij de pester Bij de ouders Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 t/m 5 Doel van het pestprotocol Pesten of plagen Het gepeste kind De pester De zwijgende middengroep Uitgangspunten bij ons pestprotocol Te verwachten problemen bij de aanpak

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. basisschool De IJsbreker

PESTPROTOCOL. basisschool De IJsbreker PESTPROTOCOL basisschool De IJsbreker Waarom een pestprotocol? Ook al bieden wij onze leerlingen een veilig pedagogisch klimaat en dragen we elke dag opnieuw uit naar onze kinderen dat op basisschool De

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan Anti- Pestprotocol Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan 1. Doel van het anti-pestprotocol Alle kinderen moeten zich op onze school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol Opgesteld 23 februari 2010

Pestprotocol Opgesteld 23 februari 2010 Pestprotocol Opgesteld 23 februari 2010 Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 - Waarom een pestprotocol? 2. Begripsomschrijvingen 4 - Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? Voorbeelden van specifiek

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

Pestprotocol AV Edam. 1. Inleiding Waarom een pestprotocol? 2. Wat verstaan we onder pesten? 3. Specifiek pestgedrag

Pestprotocol AV Edam. 1. Inleiding Waarom een pestprotocol? 2. Wat verstaan we onder pesten? 3. Specifiek pestgedrag Pestprotocol AV Edam 1. Inleiding Waarom een pestprotocol? 2. Wat verstaan we onder pesten? o begripsomschrijvingen van plagen en pesten o wat is het verschil? 3. Specifiek pestgedrag o verbaal o fysiek

Nadere informatie

Kanjerdocument Basisschool De Regenboog Basisschool Maria 2018

Kanjerdocument Basisschool De Regenboog Basisschool Maria 2018 Kanjerdocument Basisschool De Regenboog Basisschool Maria 2018 Waarom een kanjerdocument Onze scholen willen hun kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige

Nadere informatie

Pesten op school. Beatrixschool

Pesten op school. Beatrixschool Pesten op school Beatrixschool Inhoud: Inleiding Voorwaarden Plagen Wat is pesten Nieuwe vormen van pesten De betrokkenen Het gepeste kind De pesters...7 De meelopers en andere kinderen...7 Te verwachten

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank (niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank Inleiding Pesten komt helaas op elke school voor en ook op onze school. Het is een probleem dat wij serieus aanpakken. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Nadere informatie

Pestprotocol. Coenecoop College. Pestprotocol Coenecoop College, Uitgebreide versie 2015

Pestprotocol. Coenecoop College. Pestprotocol Coenecoop College, Uitgebreide versie 2015 1 Pestprotocol Coenecoop College Uitgebreide versie 2016-2017 2 Inhoud Waarom een pestprotocol? blz. 3 Begripsomschrijvingen blz. 3 Voorbeelden van specifiek pestgedrag blz. 3 De betrokkenen: de gepeste

Nadere informatie

Beatrixlaan 1, 6006 AH Weert Beleidsstuk PEST PROTOCOL

Beatrixlaan 1, 6006 AH Weert Beleidsstuk PEST PROTOCOL Beatrixlaan 1, 6006 AH Weert - www.sbo-palet.nl 0495 750200-0495 750298 - info@sbo-palet.nl Beleidsstuk PEST PROTOCOL 1 pestprotocol INHOUD 1. Inleiding 1.1 Waarom een pestprotocol? 1.2 Plagen en pesten,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave blz. 2 Inleiding blz. 3 Uitgangspunten pestprotocol blz. 4 Voorkomen van pesten blz. 5 Wat is pesten? blz.

Inhoudsopgave Inhoudsopgave blz. 2 Inleiding blz. 3 Uitgangspunten pestprotocol blz. 4 Voorkomen van pesten blz. 5 Wat is pesten? blz. Pest protocol 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave blz. 2 Inleiding blz. 3 Uitgangspunten pestprotocol blz. 4 Voorkomen van pesten blz. 5 Wat is pesten? blz. 6 De betrokkenen blz. 8 Taken/verantwoordelijkheden

Nadere informatie

De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor ouders en leerkrachten

De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor ouders en leerkrachten De Wijboom Anti - Pest-Protocol voor ouders en leerkrachten Waarom een pestprotocol? De Wijboom wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en

Nadere informatie

Pestprotocol rkbs t Schrijverke

Pestprotocol rkbs t Schrijverke 1 Bijlage 32 Pestprotocol rkbs t Schrijverke Versie 1.1 Januari 2012 Pestprotocol rkbs t Schrijverke, versie 1.1, januari 2012, JV 1 2 Inhoudsopgave Pagina Hoofdstuk 1: Waarom een Pestprotocol 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Pestprotocol rk Basisschool de Parkiet.

Pestprotocol rk Basisschool de Parkiet. Pestprotocol rk Basisschool de Parkiet. 1. Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat de beste aanpak tegen pesten bestaat uit een stevig beleid in drie lagen: 1. Algemene preventie: op school is structureel

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlagen: Protocol tegen pesten blz. 10 Registratieformulier pesten blz. 11

Inhoudsopgave: Bijlagen: Protocol tegen pesten blz. 10 Registratieformulier pesten blz. 11 PESTPROTOCOL 1 Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding blz. 3 2.0 Definitie van pesten blz. 3 3.0 Melding blz. 3 4.0 Begripsomschrijvingen blz. 3 4.1 Plagen blz. 4 4.2 Pesten blz. 4 5.0 Betrokkenen blz. 4 5.1 Het

Nadere informatie

PESTPROTOCOL ( )

PESTPROTOCOL ( ) SBO DE VLINDERTUIN Oecumenische school voor speciaal basisonderwijs Slochterwaard 176 1824 KV Alkmaar Tel : 072-5644606 Fax : 072-5644615 E-mail : de.vlindertuin@saks.nl Brin nr : 20GF PESTPROTOCOL (08-2015)

Nadere informatie

ANTI PEST PROTOCOL versie mei 2015

ANTI PEST PROTOCOL versie mei 2015 ANTI PEST PROTOCOL versie mei 2015 1.THEORETISCHE ONDERBOUWING 1.` Waarom een anti pest protocol? De Dreefschool wil kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus ontwikkelen.

Nadere informatie

Op de informatieavond aan het begin van het schooljaar zal steeds het pestprotocol aan de orde worden gesteld.

Op de informatieavond aan het begin van het schooljaar zal steeds het pestprotocol aan de orde worden gesteld. Anti-pest-protocol Basisschool De Sprankel wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. Wij hebben een pestprotocol

Nadere informatie

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp Pestprotocol Simon Smitweg 7 2353 GA Leiderdorp 071-5899260 Inleiding Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch

Nadere informatie

Het gepeste kind De pester(s) De klasgenoten (middengroep en meelopers)

Het gepeste kind De pester(s) De klasgenoten (middengroep en meelopers) Inhoudsopgave anti-pestprotocol 1. Inleiding Waarom een anti-pestprotocol? Uitgangspunten bij ons anti-pestprotocol 2. Begripsomschrijving Plagen en pesten, wat is het verschil? Ruzie en pesten, wat is

Nadere informatie

Pestprotocol Mariaschool Eemnes Conceptversie

Pestprotocol Mariaschool Eemnes Conceptversie Pestprotocol Mariaschool Eemnes Conceptversie Inleiding De Mariaschool wil haar leerlingen een veilig en pedagogisch klimaat bieden, een omgeving waarin zij zich op een ontspannen en positieve wijze kunnen

Nadere informatie

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft,

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Anti-Pestprotocol Waarom een pestprotocol? De Delftse Daltonschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een

Nadere informatie

Inleiding Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijvingen Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? Voorbeelden van specifiek pestgedrag

Inleiding Waarom een pestprotocol? Begripsomschrijvingen Plagen en pesten, wat is daar het verschil tussen? Voorbeelden van specifiek pestgedrag B.S st. Stephanus Zenderen, mei 2014 1 Inleiding Waarom een pestprotocol? De St. Stephanusschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige en

Nadere informatie

Anti- PESTPROTOCOL TCV. Aandachtsfunctionaris: Malou Ronken

Anti- PESTPROTOCOL TCV. Aandachtsfunctionaris: Malou Ronken Anti- PESTPROTOCOL TCV Inhoudsopgave: A) Het belang van een pestprotocol B) Uitgangspunten bij ons pestprotocol C) Het verschil tussen plagen en pesten D) Verschillende rollen bij pesten E) Signalen van

Nadere informatie

Zanderijpad GW Wassenaar tel: fax: website:

Zanderijpad GW Wassenaar tel: fax: website: Zanderijpad 10 2242 GW Wassenaar tel: 070-5113388 fax: 070-5145677 e-mail:info@montessorischoolwassenaar.nl website: www.montessorischoolwassenaar.nl Inleiding Waarom een pestprotocol met als titel Omgaan

Nadere informatie

R.K. Basisschool De Overplaats

R.K. Basisschool De Overplaats R.K. Basisschool De Overplaats Pestprotocol De Overplaats is een school waar je je hart, je hoofd en je handen leert gebruiken. Januari 2012 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een pestprotocol 3 1.2 Kanjertraining

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING Als iedereen zou ondervinden wat het is om gepest te worden of om de ouder(s) te zijn van een gepest kind, dan zou het probleem sneller serieus worden genomen. Pesten is altijd

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Pesten

Anti-pestprotocol. Pesten Anti-pestprotocol Pesten Dat je van pesten flink wordt, is een vooroordeel en beslist niet waar! Veel gepeste mensen hebben het gevoel in een nachtmerrie te leven. Pesten maakt de slachtoffers angstig,

Nadere informatie

INLEIDING... 3 PLAGEN EN PESTEN, WAT IS HET VERSCHIL? DE BETROKKENEN... 5 Het gepeste kind... 5

INLEIDING... 3 PLAGEN EN PESTEN, WAT IS HET VERSCHIL? DE BETROKKENEN... 5 Het gepeste kind... 5 Pestprotocol INLEIDING... 3 PLAGEN EN PESTEN, WAT IS HET VERSCHIL?... 4 Voorbeelden van pestgedrag... 4 Verbaal... 4 Fysiek... 4 Intimidatie... 4 Isolatie... 4 Stelen of vernielen van bezittingen... 5

Nadere informatie