CONSULTATIES - CLAUSULES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONSULTATIES - CLAUSULES"

Transcriptie

1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel Fax info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2005 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, Zaterdag 5 maart 2005 (voormiddag) VRAGENLIJST n r III CONSULTATIES - CLAUSULES Deze vragenlijst bevat 6 vragen, die elk voor 7 punten tellen. Vragen 1 en 2 zijn verplicht te beantwoorden! Vervolgens moet U twee andere vragen kiezen en uitsluitend op deze twee antwoorden, binnen het vak dat daarvoor is aangeduid. Als een kandidaat meer dan twee keuzevragen beantwoordt, zal er alleen met de eerste vier antwoorden rekening gehouden worden Totaal voor deze vragenlijst : 28 punten III.1. VERPLICHTE VRAAG Pierre WATEENKET, Rijksinwoner en ongehuwd, is ab intestato overleden te Parijs op 20 juni 2004, op de leeftijd van 60 jaar. De aangifte van nalatenschap werd bij de bevoegde instantie op 15 november 2004 neergelegd. Deze verklaring, volledig conform aan de voorgeschreven vormen, vermeldt het volgende : a) De wettelijke erfgenamen zijn de gebroeders Albert en Bernard, evenals de nichten Emilie en Danielle, dochters van zijn zuster Louise, overleden op 10 augustus Albert heeft op 14 augustus 2004 regelmatig aan de nalatenschap verzaakt. b) Het actief dat Pierre nalaat onder voorbehoud van wat hierna volgt omvat een terrein gelegen te Bergen ( EUR) en een bankrekening ( EUR). c) Het passief van de nalatenschap omvat, naast de begrafeniskosten ten belope van euro (factuur bij aangifte gevoegd), een schuld aangegaan op 30 april 2000 door de overledene tegen Albert en zijn echtgenote Marie (gehuwd zonder huwelijkscontract op 25 juli 1992), en tegen Joseph, de vader van Marie. Deze schuld komt voor uit een renteloze lening van EUR door Pierre toegestaan voor de helft aan Albert en Marie en voor de andere helft aan Joseph. De leningsakte werd verleden voor een notaris in Antwerpen (een uitgifte is bij de aangifte gevoegd) op 30 april d) De aangevers vermelden dat Pierre sinds 30 april 2001 geen enkele terugbetaling aan zijn schuldeisers heeft gedaan. e) Bij notariële akte van 15 december 1980 heeft Pierre, samen met Danielle, een onroerend goed, gelegen te Oostende verkregen (Pierre in vruchtgebruik en Danielle in blote eigendom), voor de prijs van EUR. Op de dag van het overlijden vertegenwoordigt dit goed een verkoopwaarde van EUR. f) Op 11 september 2002, heeft Pierre, bij handgifte, aan zijn vriendin Léontine verschillende effecten aan toonder geschonken. Deze effecten zijn niet beursgenoteerd. Op 11 september 2002 waren ze EUR waard ; op de datum van de aangifte EUR. De verwezenlijking van deze schenking wordt aangetoond met bankdocumenten die zijn gevoegd bij de aangifte van nalatenschap.

2 Vragenlijst III 2 Er zijn geen andere dan de hierboven weergegeven inlichtingen in de aangifte van nalatenschap vermeld. A. Kies twee van de drie vermelde hypotheses en bereken de sommen die verschuldigd zijn aan de fiscus op de aangifte van nalatenschap van Pierre. Motiveer Uw antwoord. Schrap de plaats (de lijnen) voorzien voor het antwoord van de hypothese die U niet kiest! EERSTE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest : TWEEDE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Waals Gewest : DERDE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : B. ZELFDE VRAAG, maar in geval dat Emilie en Danielle de nalatenschap hebben aanvaard onder voorrecht van boedelbeschrijving. EERSTE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Vlaams Gewest :

3 Vragenlijst III 3 TWEEDE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Waals Gewest : DERDE HYPOTHESE : Voor het heffen van de successierechten heeft Pierre zijn fiscale woonplaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : III.2. VERPLICHTE VRAAG Op maandag 24 januari 2005, werd op het tweede Registratiekantoor van Brussel, een notariële akte ter registratie aangeboden, getekend op donderdag 6 januari 2005 ten kantore van Meester Omer d Hallor, waarvan hieronder een samenvatting van de inhoud: VERKOOP André PLATZAK, geboren te Namen op 13 augustus 1958, verkoopt aan Bernard RILLING, geboren te Boom op 15 juni 1981, de volgende goederen: De blote eigendom van een bouwgrond gelegen te Namen ; De volle eigendom van een woning gelegen te Etterbeek ; De volle eigendom van een terrein gelegen te Aalst. Voor een totale prijs van EUR, hetzij : EUR voor de blote eigendom van het terrein gelegen te Namen; EUR voor de volle eigendom van het huis gelegen te Etterbeek; EUR voor de volle eigendom van het terrein gelegen te Aalst; Het terrein gelegen te Namen behoort toe aan André PLATZAK, ingevolge de nalatenschap van zijn vader, Daniel PLATZAK, overleden in Het vruchtgebruik van de nalatenschap van deze laatste, is toegekomen aan Clotilde PLATZAK, geboren op 2 september 1952, zuster van Daniel en dus de tante van André. De andere goederen behoren toe aan André PLATZAK, ingevolge de nalatenschap van zijn oom, Jacques PLATZAK, overleden op 8 januari Er wordt gespecifieerd in de akte dat : de verkoopwaarde van de volle eigendom van het terrein gesitueerd te Namen door de partijen op EUR wordt vastgesteld ; dat het terrein wordt verhuurd aan 750 EUR per maand, maar de eigenlijke brutohuurwaarde bedraagt EUR ;

4 Vragenlijst III 4 Bernard bezit geen andere onroerende goederen ; Het huis te Etterbeek is niet gesitueerd in een «Ruimte met Versterkte Ontwikkeling van Huisvesting en Renovatie». Bernard laat al zijn rechten gelden, meer bepaald deze met betrekking tot een eventuele vermindering van de rechten. Bovendien werden alle opgelegde vormvoorwaarden bij de registratie nageleefd. A. Bepaal, op basis van de gegevens die uit de samengevatte akte blijken, welke sommen verschuldigd zijn bij de registratie van de notariële akte, voor TWEE onroerende goederen, naar uw keuze Motiveer uw antwoord (met uw berekeningen). EERSTE ONROEREND GOED, gelegen te

5 Vragenlijst III 5 TWEEDE ONROEREND GOED, gelegen te III.3. KEUZEVRAAG Michel Vanlobel wordt door zijn schoonvader uitgenodigd om een minderheidsparticipatie van 33 % te nemen in zijn familiebedrijf, in ruil waarvoor een bestuursmandaat wordt aangeboden binnen de NV Stap voor Stap, met zijn twee schoonbroers, die ook elk houder zijn van 33 % van de aandelen. Michel Vanlobel stelt zich de vraag welke vennootschapsrechtelijke en/of statutaire regelingen enerzijds een verzekerde vertegenwoordiging binnen het bestuur kunnen garanderen, en anderzijds zorgen dat het aandeelhouderschap binnen de familie blijft.

6 Vragenlijst III 6 A. Welke vennootschapsvormen zijn aan te raden om dit te verwezenlijken en leg uit waarom en hoe? B. Welke elementen moeten zeker opgenomen worden in de statutaire clausule(s) om het beoogde doel te bereiken (in de hypothese dat de rechtsvorm van de NV behouden wordt)?

7 Vragenlijst III 7 III.4. KEUZEVRAAG Gommaar Onderdak, landbouwer, is gehuwd op 5 mei 1980 te Ronse met Jeanne Opdepaal. Beiden hebben de Belgische nationaliteit. Volgens de bepalingen van hun huwelijkscontract verleden voor notaris Guy Black te Ronse op 2 mei 1980, hadden de echtgenoten het wettelijk stelsel gekozen, met toebedeling ingeval van overlijden van alle onroerende goederen in volle eigendom aan de langstlevende echtgenoot. Tijdens hun huwelijk kochten zij landbouwgronden te Ronse. Gommaar Onderdak is overleden op 2 januari 2005, en laat zijn echtgenote als enige erfgename na. De notaris wordt verzocht de fiscale aangifte op te stellen. Hij kent de overledene en zijn echtgenote goed als trouwe cliënten van het kantoor. De weduwe, in geldnood, stelt voor aan haar buren, Paul Eenden en zijn echtgenote Katrien Gans, gehuwd onder het stelsel van zuivere scheiding van goederen, hun een landbouwperceel te verkopen voor de prijs van EUR. Op 5 maart 2005 wordt de akte verleden. In het ontwerp van de notariële akte staat niets vermeld betreffende het betaalde voorschot. Op vraag van de notaris antwoordt Katrien Gans dat zij EUR van haar rekening bij de Fortis Bank in Ronse is gaan afhalen, om het terstond te storten op de rekening van Jeanne Opdepaal nummer bij een andere bank. De kwijting voor de afname van de EUR, met het rekeninguittreksel als bewijs heeft zij bij haar. En Mevrouw Opdepaal vertoont eveneens het rekeninguittreksel, van dezelfde datum met eenzelfde gecrediteerde bedrag gestort op een andere bank. Het saldo van de prijs wordt betaald met een cheque van EUR. De provisie voor aktekosten wordt door Mevrouw Katrien Gans in speciën aan de notaris betaald. A. Kan de akte verleden worden? Motiveer uw antwoord B. In bevestigend geval, wat moet de notaris doen?....

8 Vragenlijst III 8 C. Over welke juridische problemen moet de notaris de partijen toelichting geven, en anderzijds, waarover mag hij ze niet inlichten? D. Wat moet de notaris doen na het verlijden van de akte? III.5. KEUZEVRAAG Hector Dewever wenst een bouwgrond te verkopen gelegen in een uitgeruste verkaveling in de gemeente Asse. Dit perceel wordt bewerkt door een landbouwer, Ernest Dezaaier, in het kader van een geschreven pachtovereenkomst die is ingegaan op 1 december Ernest teelt suikerbieten op dat terrein. Het contract zelf vermeldt niets in verband met de stedenbouwkundige bestemming van het perceel. De verkavelingsvergunning werd op 5 januari 2005 afgeleverd. Ongerust consulteert de boer zijn notaris en stelt hem de volgende vragen: Kan ik gedwongen worden om het perceel te verlaten? Zo ja, in welke omstandigheden? A. Indien de landbouwer niet akkoord is om het perceel te verlaten, wat zal er dan gebeuren?

9 Vragenlijst III 9 B. Heeft de landbouwer er belang bij om, in samenspraak met de verkoper en de koper, het perceel vrij te laten? Hoe daarvoor te werk gaan? C. Zal de landbouwer aanspraak kunnen maken op vergoedingen? Motiveer uw antwoord.

10 Vragenlijst III 10 III.6. KEUZEVRAAG Een Belgische nijveraar, Richard Degeldt, is ingeschreven in de bevolkingsregisters te Antwerpen. Zijn echtgenote van Franse nationaliteit en zijn twee kinderen (33 en 26 jaar oud) wonen allen in België. Zij zijn gehuwd onder het stelsel van de zuivere scheiding van goederen. Zij zijn eigenaar van een herenhuis te Antwerpen, en van een vakantiewoning te Rochefort. Beide onroerende goederen en het zich erin bevindende meubilair worden gezamenlijk geschat op een waarde van EUR. Bij de BCK Bank in Antwerpen is Richard titularis van een bankrekening met een batig saldo van ongeveer EUR. Het merendeel van zijn roerend patrimonium (waarde EUR) is echter belegd bij de Motusbank in Luxemburg. Enkel Richard Degeldt kent het bestaan van dit roerend patrimonium en het rekeningnummer. Richard Degeldt, 73 jaar oud, verneemt dat hij aan terminale kanker lijdt.. Hij wenst dus zijn nalatenschap voor te bereiden. Meer bepaald wil hij zijn roerend vermogen in Luxemburg op discrete wijze vermaken aan zijn goede vriendin, Pamela Jolly, (een Amerikaanse dame, 34 jaar oud, die sinds meer dan 12 jaren te Brussel woont) Hij vreest wel voor haar verspilzucht, en aarzelt tussen beide hierna vermelde mogelijkheden 1. Een testament opstellen, waarin hij zijn echtgenote samen met zijn beide kinderen als algemene legatarissen aanstelt, volgens de Belgische wetgeving, voor de goederen in België gelegen. Daarna, in Luxemburg, een post mortem mandaat verlenen aan Pamela Jolly voor de bankrekening bij de Motusbank, volgens de Luxemburgse wetgeving, die zulk mandaat erkent. 2. Een testament opstellen, waarin hij zijn echtgenote samen met zijn beide kinderen als algemene legatarissen aanstelt, volgens de Belgische wetgeving, voor de goederen in België gelegen. Daarna, in Luxemburg, een trust stichten, naar Brits recht, (rechts-figuur die in het Belgisch recht onbestaand is), waarbij hij zijn goede vriend Simon Templar te Brussel als trustee benoemt, met de opdracht aan Pamela, jaarlijks en gedurende tien jaren na zijn overlijden, de interesten van de Luxemburgse rekening uit te betalen; en daarna, na tien jaren, haar het volledige kapitaal te bezorgen. De heer Degeldt voelt zich onzeker en gaat ten rade bij notaris Yves Slimme, te Antwerpen. Wat moet de notaris antwoorden?

11 Vragenlijst III 11 * * *

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES

VRAGENLIJST n r II CONSULTATIES-CLAUSULES 1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel,

Nadere informatie

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag)

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag) VERGELIJKEND EXAMEN 2012 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Deze eerste vragenlijst bevat acht vragen. De antwoorden worden op 25 punten gequoteerd.

Nadere informatie

CONSULTATIES - CLAUSULES

CONSULTATIES - CLAUSULES NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Bergstraat, 30 32 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn.not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2001 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN

Nadere informatie

CLAUSULES - CONSULTATIES

CLAUSULES - CONSULTATIES VERGELIJKEND EXAMEN 2010 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Leuven, zaterdag 6 maart 2010 (voormiddag) VRAGENLIJST n r II CLAUSULES - CONSULTATIES Deze tweede vragenlijst bevat tien vragen. De antwoorden worden op

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

VRAGENLIJST n r III KORTE ANTWOORDEN

VRAGENLIJST n r III KORTE ANTWOORDEN 1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel,

Nadere informatie

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE. Brussel, zaterdag 11 maart 2006 (voormiddag)

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE. Brussel, zaterdag 11 maart 2006 (voormiddag) 1 NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2006 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel,

Nadere informatie

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1 Deel I. Privaatrechtelijke aspecten..... 1 Hoofdstuk 1. Wettelijk kader van het samenwonen.... 3 1. Wet inwerkingtreding......... 5 2. Civielrechtelijk begrip wettelijke samenwoning..... 5 3. Verklaring

Nadere informatie

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN...

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN... Successierechten 1. INLEIDING...2 A. OMSCHRIJVING...2 B. ONDERSCHEID...2 1 Het eigenlijk successierechten...2 2 Het recht van overgang bij overlijden...2 3 Oneigenlijke gewestelijke belasting...2 4 Ontstaan

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

3500 HASSELT. Aangifte van de Nalatenschap van De Heer Mathieu PEETERS. 15 oktober 2013

3500 HASSELT. Aangifte van de Nalatenschap van De Heer Mathieu PEETERS. 15 oktober 2013 Exemplaar bestemd voor de erfgenamen Afz. : Bureau Lic. Robert COUN Papaverstraat 3 3630 MAASMECHELEN REGISTRATIEKANTOOR HASSELT Tweede Registratiekantoor Voorstraat 43 bus 33 3500 HASSELT NN : 30.12.12.-123.45

Nadere informatie

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari VGLSUCR_DO_1201.fm Page 3 Friday, September 14, 2012 9:53 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21 HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter 23 1. Toestand vóór 1 januari 2002 23 2. Het Lambermont

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende?

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De laatste tijd komen steeds vaker testamenten voor waarbij de ene echtgenoot aan de andere 99,6 % van de gezinswoning in volle eigendom legateert

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

berekening en tarieven

berekening en tarieven Page 1 of 6 Leven - Schenken en Erven Schenkingsrechten in Vlaanderen: tarieven Net zoals bij successies worden de heffingen op schenkingen, de belastbare basis en de eventuele vrijstellingen door elk

Nadere informatie

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2014 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Leuven, zaterdag 22 februari 2014 (voormiddag) VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Vul het kader in hoofdletters in en teken,

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Eerst tien jaar weg uit Nederland... Voor Nederbelgen heeft schenken over het algemeen pas zin als men meer dan tien jaar weg is uit Nederland. De

Nadere informatie

KORTE VRAGEN. VRAGENLIJST n r III VERGELIJKEND EXAMEN 2011. Gent, zaterdag 5 maart 2011 (namiddag)

KORTE VRAGEN. VRAGENLIJST n r III VERGELIJKEND EXAMEN 2011. Gent, zaterdag 5 maart 2011 (namiddag) VERGELIJKEND EXAMEN 2011 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Gent, zaterdag 5 maart 2011 (namiddag) VRAGENLIJST n r III KORTE VRAGEN Deze derde vragenlijst bevat dertig vragen. De antwoorden worden op 25 punten gequoteerd.

Nadere informatie

CONSULTATIES - CLAUSULES

CONSULTATIES - CLAUSULES NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2002 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN

Nadere informatie

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2017 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Gent, zaterdag 11 maart 2017 (voormiddag) VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b.

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1 Inhoudstafel Inhoudstafel WAARSCHUWING................................................ HANDLEIDING.................................................. vii ix DEEL 1 Inleiding....................................................

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

De registratierechten in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest

De registratierechten in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 1 De registratierechten in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest Deel 6 3.1.8 Korting (abattement) op de heffingsgrondslag in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest A Algemeen Voor aankopen van onroerende

Nadere informatie

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT VERGELIJKEND EXAMEN 2005 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN SCHRIFTELIJK GEDEELTE

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT VERGELIJKEND EXAMEN 2005 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN SCHRIFTELIJK GEDEELTE NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2005 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN

Nadere informatie

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT. Bergstraat, 30 32 B 1000 Brussel

NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT. Bergstraat, 30 32 B 1000 Brussel NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Bergstraat, 30 3 B 000 Brussel Tel. 0 506 46 44 Fax 0 506 46 49 info@bcn.not.be VERGELIJKEND EXAMEN 00 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT- NOTARISSEN

Nadere informatie

VRAGENLIJST nr III TWINTIG KORTE VRAGEN

VRAGENLIJST nr III TWINTIG KORTE VRAGEN Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2013 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 9 maart 2013 (namiddag) VRAGENLIJST nr III TWINTIG KORTE VRAGEN Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b.

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET moneytalk SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET SUCCESSIEPLANNING VOOR ROERENDE EN ONROERENDE GOEDEREN SCHENKEN DOET U GOEDKOOP Als u wilt vermijden dat uw kinderen een hoge erf

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst FINANCIEN - 2010 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst (FOD) FINANCIEN. Ze mag

Nadere informatie

INSPECTIE DER BELASTINGEN CURACAO REGENTESELAAN Z/N TEL. 7342555 AANGIFTEBILJET SUCCESSIEBELASTING AANGIFTEBILJET OVERGANGSBELASTING

INSPECTIE DER BELASTINGEN CURACAO REGENTESELAAN Z/N TEL. 7342555 AANGIFTEBILJET SUCCESSIEBELASTING AANGIFTEBILJET OVERGANGSBELASTING INSPECTIE DER BELASTINGEN CURACAO REGENTESELAAN Z/N TEL. 7342555 AANGIFTEBILJET SUCCESSIEBELASTING AANGIFTEBILJET OVERGANGSBELASTING De vragen 1 tot en met 7 moeten worden ingevuld wanneer: de overledene

Nadere informatie

VR DOC.0453/2BIS

VR DOC.0453/2BIS VR 2018 0405 DOC.0453/2BIS Ontwerp van decreet tot modernisering van de erf- en schenkbelasting, aangepast aan het nieuwe erfrecht DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Begroting,

Nadere informatie

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2017 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Gent, zaterdag 11 maart 2017 (voormiddag) VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b. Examennummer:

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2016 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 5 maart 2016 (voormiddag) VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b. Examennummer:

Nadere informatie

Aangifte van nalatenschap

Aangifte van nalatenschap Laat u bijstaan, de notaris geeft raad Samen voorbereiden Aangifte van nalatenschap te verstrekken documenten geblokkeerde rekeningen notariskantoor attest van erfopvolging erfgenamen aangifte erelonen

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

Op 14 maart 2009, verschenen voor ons, Meester Alfred TEKENTALLES, notaris te Brussel en Meester Jan MISTNIETS, geassocieerd notaris te Oostende:

Op 14 maart 2009, verschenen voor ons, Meester Alfred TEKENTALLES, notaris te Brussel en Meester Jan MISTNIETS, geassocieerd notaris te Oostende: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Op 14 maart 2009, verschenen voor ons, Meester Alfred TEKENTALLES,

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst Financiën - 1 november 2014 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën. Ze

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

TWINTIG KORTE VRAGEN. VRAGENLIJST n r III VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (namiddag)

TWINTIG KORTE VRAGEN. VRAGENLIJST n r III VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (namiddag) VERGELIJKEND EXAMEN 2012 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 10 maart 2012 (namiddag) VRAGENLIJST n r III TWINTIG KORTE VRAGEN Deze derde vragenlijst bevat twintig vragen. De antwoorden worden op 25

Nadere informatie

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Eerst tien jaar weg uit Nederland...?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft- com:office:office" /> Voor Nederbelgen heeft schenken

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst Financiën - 2012 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën. Ze mag niet worden

Nadere informatie

EPN-EXAMEN 17 JUNI 2011 (OCHTENDGEDEELTE)

EPN-EXAMEN 17 JUNI 2011 (OCHTENDGEDEELTE) EPN-EXAMEN 17 JUNI 2011 (OCHTENDGEDEELTE) I ONDERDEEL HUWELIJKSVERMOGENSRECHT Pieter (65) en Margot (63) zijn reeds vele jaren gehuwd. Zij hebben samen drie kinderen, Albert, Bernard en Carla.De echtgenoten

Nadere informatie

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl Een eigen huis www.lindenotarissen.nl Inhoudsopgave Een eigen huis 3 Woonhuis, de akte van levering 4 De Hypotheek 5 Samenlevingscontract 7 Testament 8 Een eigen huis U leest dit boekje waarschijnlijk

Nadere informatie

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank?

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank? 10 Andere organisaties en instellingen Als de abonnementen bij de telefoon-, gas- en elektriciteitsmaatschappij en de waterleidingmaatschappij op naam van de overledene stonden, breng die instellingen

Nadere informatie

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. Onderwerp. Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen. Datum

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën.  Onderwerp. Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen. Datum Auteur Federale Overheidsdienst Financiën www.minfin.fgov.be Onderwerp Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Datum 2009 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. De handgift... 1. 2. De bankgift... 6

Inhoudstafel. 1. De handgift... 1. 2. De bankgift... 6 Inhoudstafel 1. De handgift... 1 1.1. Wanneer is een handgift mogelijk en wanneer niet?... 1 1.1.1. Wat kunt u schenken via een handgift?... 1 1.1.2. Wat is niet mogelijk?... 1 1.2. Hoe zorgt u voor een

Nadere informatie

De tweetrapsmaking in het nieuws!

De tweetrapsmaking in het nieuws! notaris mr. W.J. Boelens Oude Delft 62 2611 CD Delft Postbus 2882 2601 CW Delft tel. 015-213 70 50 fax 015-213 70 55 notaris@boelens.net www.boelens.net De tweetrapsmaking in het nieuws! Extra nieuwsbrief

Nadere informatie

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uw AXA bankagent of verzekeringsmakelaar In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie een gepaste oplossing bieden.

Nadere informatie

VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 14 maart 2009 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN

VERGELIJKEND EXAMEN Brussel, zaterdag 14 maart 2009 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN VERGELIJKEND EXAMEN 2009 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 14 maart 2009 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Vul het hieronderstaande kader in hoofdletters in en teken, a.u.b. NAAM...... VOORNAAM.......

Nadere informatie

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Bij een belangrijke investering (bv. verbouwingen) zou u uw kind graag sponsoren, maar u wilt ook zeker zijn dat

Nadere informatie

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang!

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! KVK Pieter DEBBAUT Maart 2015 ERGO slide master 2010 1 1. Inleiding 2. Gevolgen wijziging begunstigingsclausule: wettelijke erfgenamen vs de nalatenschap

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. De reserve

HOOFDSTUK 4. De reserve HOOFDSTUK 4 De reserve 35. Grondbeginsel De wet (BW, art. 913 en volgende) legt een reserve vast ten gunste van sommige wettelijke erfgenamen (de wettige bloedverwanten in opgaande lijn, de bloedverwanten

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering...

Inhoud De wettelijke erfgenamen als begunstigden van een levensverzekering... BELANGRIJKE NIEUWE WETGEVING De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering Inhoud De "wettelijke erfgenamen" als begunstigden van een levensverzekering... Bij het afsluiten van

Nadere informatie

Oefening 5: de aangifte van nalatenschap inbreng van schenkingen

Oefening 5: de aangifte van nalatenschap inbreng van schenkingen 201501 - Vlaamse Erfbelasting - Oefeningen.book Page i Tuesday, January 20, 2015 1:28 PM Woord vooraf...................................................... 1 Inleiding...........................................................

Nadere informatie

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uw AXA Bankagent of verzekeringsmakelaar In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie een gepaste oplossing bieden.

Nadere informatie

Schenkingsrechten op onroerende goederen in de drie gewesten van het land: wat is er nieuw?

Schenkingsrechten op onroerende goederen in de drie gewesten van het land: wat is er nieuw? Schenkingsrechten op onroerende goederen in de drie gewesten van het land: wat is er nieuw? Eind 2015 werden de schenkingsrechten op onroerende goederen in het Brussels Hoofdstedelijk en Waalse Gewest

Nadere informatie

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen?

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Erfrecht Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Verklaring van erfrecht Dit is een schriftelijke verklaring die u nodig heeft na iemands overlijden. De verklaring wordt opgemaakt door

Nadere informatie

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt?

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? Later is nu!! Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Paul Nijs Huwen Samenwonen Schenken Erven WAT ALS.? ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? 1 Indien gehuwd zonder contract - wettelijk stelsel (scheiding

Nadere informatie

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010 Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract Brussel, 23 oktober 2010 Inhoud Agenda 1. Successieplanning via levensverzekering 2. Belang huwelijkscontract Instrumenten Instrumenten tot

Nadere informatie

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen 35 Enkele belangrijke begrippen en afkortingen De volgende lijst geeft een beknopte omschrijving 3 van enkele juridische termen die in dit boek aan bod komen, en dient enkel om die begrippen beter te kunnen

Nadere informatie

VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN

VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2013 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Brussel, zaterdag 9 maart 2013 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b. Examennummer:

Nadere informatie

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES

VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2015 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Gent, zaterdag 28 februari 2015 (voormiddag) VRAGENLIJST II CONSULTATIES - CLAUSULES Vul het kader in hoofdletters in en teken,

Nadere informatie

Erfrecht. Wie erft wat?

Erfrecht. Wie erft wat? Erfrecht. Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Iven De Hoon Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Lees nu

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN 2011. Gent, zaterdag 5 maart 2011 (voormiddag)

OPEN VRAGEN. VRAGENLIJST n r I VERGELIJKEND EXAMEN 2011. Gent, zaterdag 5 maart 2011 (voormiddag) VERGELIJKEND EXAMEN 2011 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Gent, zaterdag 5 maart 2011 (voormiddag) VRAGENLIJST n r I OPEN VRAGEN Deze eerste vragenlijst bevat acht vragen. De antwoorden worden op 25 punten gequoteerd.

Nadere informatie

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Nieuwe liefde? Nieuw samengesteld gezin? Iets voor mij? of niet soms? maar wat met onze kinderen?

Nadere informatie

tarieven in het Vlaams Gewest

tarieven in het Vlaams Gewest uw AXA Bankagent of verzekeringsmakelaar tarieven in het Vlaams Gewest In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT Naast de schenking, het voornaamste burgerrechtelijk vehikel om een toekomstige nalatenschap fiscaal te optimaliseren,

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR PLENAIRE VERGADERING Zitting 2005-2006 5 juli 2006 ONTWERP VAN DECREET houdende vrijstelling van successierechten ten voordele van de langstlevende partner voor de nettowaarde van de gezinswoning TEKST AANGENOMEN DOOR PLENAIRE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 DECEMBER 2010 F.08.0102.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0102.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kantoor te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT Sinds 1 januari 2003 is de wetgeving met betrekking tot het erfrecht gewijzigd. Het grootste deel van de wijzigingen in het erfrecht heeft betrekking op gehuwden (of geregistreerde

Nadere informatie

CONSULTATIES - CLAUSULES

CONSULTATIES - CLAUSULES NEDERLANDSTALIGE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT Beenhouwersstraat, 67 B 1000 Brussel Tel. 02 506 46 44 Fax 02 506 46 49 info@bcn-not.be VERGELIJKEND EXAMEN 2003 TOT RANGSCHIKKING VAN DE KANDIDAAT-NOTARISSEN

Nadere informatie

I. Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle. 2. Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke maatschap...

I. Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle. 2. Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke maatschap... Inhoudstafel I Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle II De burgerlijke maatschap 1 Wat is een maatschap wettelijk kader 2 2 Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke

Nadere informatie

Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen.

Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen. DE NIEUWE VLAAMSE SCHENKINGSRECHTEN Wettelijk kader Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen. Tariefherschikking : art 131 W.Reg

Nadere informatie

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL?

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? Wij hebben hiervoor al de situatie van de langstlevende echtgenoot besproken en het belang om met zijn aanwezigheid rekening

Nadere informatie

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht?

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Een veel voorkomende vraag: Mijn mandaat in de vennootschap wordt onbezoldigd. Moet ik dan nog sociale bijdragen betalen? Op de website van Acerta

Nadere informatie

In enkele artikelen van mijn hand is ingegaan op het Franse erfrecht. Naast het civiele recht, speelt echter ook het fiscale recht: de erfbelasting.

In enkele artikelen van mijn hand is ingegaan op het Franse erfrecht. Naast het civiele recht, speelt echter ook het fiscale recht: de erfbelasting. Henriette van Zelm van Eldik Office de Maître Paul-Etienne DUPONT, Notaire 81-83 Avenue Ledru Rollin 75012 PARIS Tel : + 33(0)1.71.19.45.28 Fax: + 33(0)1.43.43.17.56 henriette.vanzelm.75243@paris.notaires.fr

Nadere informatie

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Algemeen Wettelijke verdeling Legitieme portie Samenwoners 2-Trapsmaking Zuivere aanvaarding, beneficiaire aanvaarding,

Nadere informatie

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving Wat is een schenking? Een schenking is een overeenkomst waarbij een schenker gratis en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed ten gunste van een begiftigde, en waarbij de begiftigde

Nadere informatie

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN

VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Niets in dit vak schrijven! VERGELIJKEND EXAMEN 2014 SCHRIFTELIJK GEDEELTE Leuven, zaterdag 22 februari 2014 (voormiddag) VRAGENLIJST I OPEN VRAGEN Vul het kader in hoofdletters in en teken, a.u.b. Examennummer:

Nadere informatie

De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per

De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per e-mail Aangezien het niet in de wet staat dat een bezwaarschrift ondertekend moet zijn, dient een e-mail als bezwaarschrift wel aanvaard te worden door

Nadere informatie

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken 5Instanties waaraan het overlijden moet worden gemeld en bankzaken Erfgenamen, legatarissen of begiftigden die tot de nalatenschap komen en een netto-erfdeel verkrijgen, moeten op de waarde van dat netto-erfdeel

Nadere informatie

De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn

De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn De erfgenamenfiche verzacht de administratieve pijn Bij een overlijden worden de nabestaanden onvermijdelijk geconfronteerd met de bureaucratie. De notaris van plus magazine stelde een modelfiche op met

Nadere informatie

hoofdstuk 13 Bijlagen

hoofdstuk 13 Bijlagen hoofdstuk 13 261 Bijlage 1: Voorbeeld van een samenlevingscontract Onderstaand wordt een blanco voorbeeld van een samenlevingscontract weergegeven. Merk hierbij op dat het enkel gaat om een voorbeeld.

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief

www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief vastgoed Brussel, 16 november 2013 J. Ruysseveldt 2 Agenda Problematiek bij overdracht Via klassieke technieken: schenking, verkoop, inbreng,

Nadere informatie