infento EDUCATIE Onderzoekend en ontwerpend leren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "infento EDUCATIE Onderzoekend en ontwerpend leren"

Transcriptie

1 infento EDUCATIE Onderzoekend en ontwerpend leren

2 TECHNIEK Waarom is techniek belangrijk? Bij alles wat we dagelijks ondernemen gebruiken we techniek. Van je schoenveters tot je computer, van de koelkast tot de operatietafel. Onze samenleving, ons dagelijkse leven, het wordt mogelijk gemaakt door allerlei creatieve technische uitvindingen. Techniek maakt zo een belangrijk deel uit van ons leven dat het niet gemist kan worden in het onderwijs. Het mooie van techniek is dat het je creativiteit aanspreekt om tot een bepaald doel te komen. Dit leren overstijgt de praktische kanten van techniek. Oplossingen vinden door je creativiteit en doorzettingsvermogen in te zetten, beide cruciale kwaliteiten die in de huidige snel veranderende maatschappij enorm belangrijk zijn. Techniek is een fantastisch handvat om creatief denken bij kinderen te stimuleren. Maar dan moet het materiaal waar je mee werkt en de constructies die je maakt wel aanspreken. Het moet aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Het moeten echte materialen en technieken zijn die ook in het dagelijkse leven gebruikt worden en die voor iedereen binnen het bereik liggen. Voor leerlingen en docenten. Infento heeft in samenwerking met scholen een educatiepakket ontwikkeld dat op deze waarden gebaseerd is. Infento zorgt ervoor dat leerlingen via techniek onderzoekend en ontwerpend kunnen leren. Het educatiepakket brengt in unieke wijze, creativiteit, technisch inzicht krijgen, iets echts maken en plezier tijdens leren, samen. Op de volgende pagina s wordt dieper ingegaan op: - het concept van Infento - mogelijkheden - samenstelling van het pakket leerlingen blijven na schooltijd doorbouwen aan hun skelter, ze willen niet meer stoppen!

3 HET CONCEPT VAN INFENTO Bedenk, Bouw, Beleef! Stel: je hebt een mooi idee. Ideeën zijn vaak een soort visioen van een bepaalde beleving. Bijvoorbeeld, je houdt van gamen maar je hebt een klein scherm en het geluid is maar blikkerig. Zou het niet mooi zijn als je een groot scherm voor je hebt en dat het geluid van alle kanten komt. Nee beter nog; als je de racewagen tijdens het spel door de bocht stuurt dan wil je ook je stoel voelen bewegen... Iedereen kent wel dit soort ideeën. Maar hoe zet je die om naar iets echts? Dit is waar Infento vandaan komt; hoe kun je iemand in staat stellen zijn/haar ideeën waar te maken? Vaak zijn constructiematerialen miniatuur, of heb je dure gereedschappen en materialen nodig. Hoe kun je heel veel mogelijkheden bieden zonder dat iemand eerst heel veel andere dingen moet leren? Vanuit deze gedachte heeft Infento een modulair constructiemateriaal ontwikkeld dat sterk, eenvoudig en ongelooflijk veelzijdig is: Infento is bij uitstek geschikt voor onderzoekend en ontwerpend leren aeen reeks van lengtes aluminium profielen geeft oneindig veel mogelijkheden aalle Infento koppelstukken passen niet alleen op het profiel maar ook op elkaar, super modulair. awielen, sturen, remmen, aandrijfriemen, stuurarmen maken geweldige voertuigen mogelijk

4 aeen serie lagerblokken en assen zorgen ervoor dat beweging, draaiing heel simpel in het bereik ligt. ainfento is gemaakt van professionele materialen; echt sterk en echt goed! aje hebt voor 99% alleen maar een inbussleutel nodig om te bouwen. (1% een steeksleutel) aalle onderdelen zijn schoon (geen olie of vet), je kunt gewoon in het klaslokaal aan de slag. Infento is geweldig voor een beginner, als je maar een inbussleutel kan vasthouden, dan neemt Infento je mee in het bouwen. Ben je gevorderd, dan geeft het materiaal van Infento je vleugels om geweldige constructies te maken. En dan nog een geweldig element: awanneer je je constructie niet meer wil gebruiken, haal alles uit elkaar en realiseer je volgende idee! aalle onderdelen zijn zo ontwikkeld dat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden voor een andere constructie ajaar in jaar uit kan het materiaal van Infento transformeren van vorm naar vorm. De combinatie van al deze facetten bieden letterlijk een wereld van mogelijkheden. Hoewel Infento op allerlei manieren toe te passen is (ook professioneel), richt Infento zich op kinderen, scholen en (groot)ouders. Wij willen het plezier van het realiseren van je ideeën, het bouwen van een coole ligfiets en het beleven van een mooi avontuur doorgeven aan de kinderen van nu. Want samen letterlijk constructief bezig zijn geeft grote voldoening, brengt mensen samen en is ook nog ontzettend leerzaam.

5 DE BRUG DIE INFENTO SLAAT... De toegankelijkheid van Infento, maakt Infento tot een geweldig materiaal om leerlingen met techniek in aanraking te brengen. Educatief is Infento heel waardevol omdat wat je ziet bijvoorbeeld een skelter is, maar de materialen en technieken bestaan uit professionele materialen uit de industrie. Op deze wijze slaat Infento een brug tussen -wat een kind aanspreekt- en de echte wereld van de industrie. Wat je nu leert, kun je later gebruiken. INFENTO IS VOOR IEDEREEN ainfento is voor alle leeftijden. ainfento is geweldig voor elk niveau. avan beginner tot gevorderde. avan jong tot oud. avoor jongens en meisjes avoor elk type docent, handig of juist onbekend met techniek

6 MOGELIJKHEDEN VAN HET EDUCATIEPAKKET Het educatiepakket is op diverse niveau s inzetbaar. NIVEAU 1 Kleuters kunnen hun eerste kennismaking met techniek maken door constructies te bouwen die gebaseerd zijn op de vormen van dieren. Er wordt dan gebruik gemaakt van slechts 2 typen bouten, 1 type moer en 2 koppelstukken.

7 MOGELIJKHEDEN VAN HET EDUCATIEPAKKET NIVEAU 2 Iets oudere leerlingen kunnen een volgende stap maken waarbij ook van een beperkt aantal koppelstukken en bouten gebruik wordt gemaakt. Hier is echter meer uitdaging dan niveau 1 omdat ze op dit niveau ook zelf moeilijkere objecten kunnen bedenken en bouwen.

8 MOGELIJKHEDEN VAN HET EDUCATIEPAKKET NIVEAU 3 Het volgende niveau neemt leerlingen mee in het bouwen van zogenaamde kerndoelconstructies. Specifiek gericht op aandrijving, remwerking en stuurwerking. Deze contructies lenen zich ook goed voor het werken in kleine groepen van 4 tot 6 leerlingen. Niveau 3 laat de leerlingen werken met alle onderdelen van Infento en legt een goede basis om later de grote rijdende modellen te bouwen. De handleiding is ook een opstap voor leerlingen die zelf iets ontwerpen en bouwen. De basis voor deze constructies is het universeel montage handboek. Dit handboek laat per Infento-onderdeel zien hoe deze bevestigd moet worden en is daardoor ook een perfecte gids voor een eigen ontwerp.

9 MOGELIJKHEDEN VAN HET EDUCATIEPAKKET Vier grote modellen laten zien wat mogelijk is als je jezelf bekwaamd in techniek. NIVEAU 4 Deze modellen zijn bedoeld om leerlingen zeer te motiveren door het aansprekende resultaat en tegelijkertijd heel veel facetten van techniek over te dragen: akennismaken met een grote reeks van bevestigingsmaterialen aleren monteren (goed vastzetten van onderdelen, bv met behulp van bijgeleverde momentsleutel) amaataanduidingen en graden aechte lagers en het opsluiten van assen awerking en monteren van schijfremmen aaandrijving en versnelling / vertraging awerking en monteren van stuurinrichtingen awerken met diverse bouwinstructies akennismaken met diverse professionele materialen

10 Het leren met Infento brengt mee dat leerlingen volop kunnen samenwerken. Er zijn vakoverstijgende elementen als rekenen, maataanduidingen, begrijpend lezen. Veel geleerde inzichten kunnen ook in de eigen maatschappelijke omgeving worden toegepast als het afstellen / repareren van je eigen fiets of het in elkaar zetten van een IKEA meubelstuk. Wellicht ter overvloede: we kunnen uit ervaring stellig zeggen dat meiden heel enthousiast met Infento werken.

11 MOGELIJKHEDEN VAN HET EDUCATIEPAKKET Het hoogste niveau; dat ben je zelf. Zoals we vertelden over het concept van Infento, het materiaal biedt je alle mogelijkheden om je eigen idee om te zetten in een eigen creatie. Voor leerlingen die een ontwerpopdracht moeten maken is het materiaal van Infento uitermate geschikt om je idee te toetsen in de praktijk: ade leerling kan meteen aan de slag (er is geen apparatuur of speciaal lokaal nodig) azijn de verhouding goed (pas je erop)? ais de constructie sterk genoeg en veilig? NIVEAU 5 Twee aspecten van Infento kunnen je helpen om je ook op ontwerpgebied te bekwamen: ade modulaire componenten bieden je heel veel mogelijkheden om je idee ook echt uit te voeren. aomdat alles met bouten wordt bevestigd kun je bij fouten of aanpassingen heel gemakkelijk je ontwerp bijstellen en perfectioneren. Je zet een onderdeel los, verplaatst deze en het resultaat is meteen daar. Doordat je heel snel kunt schakelen tussen een idee en een echte constructie, kun je door je fouten veel leren. Je hebt heel snel feedback. Hierdoor bouw je snel inzicht op. Wanneer je een eigen ontwerp gaat bouwen heb je ondersteuning via het universeel montage handboek. Hierin staat per onderdeel welk bevestigingsmateriaal je moet gebruiken voor correcte montage.

12 ONTWERPEN MET 3D TEKENPROGRAMMA... Ter ondersteuning van het ontwerpproces zijn alle onderdelen van Infento beschikbaar in de online bibliotheek van Sketchup (gratis 3D tekenprogramma). Hierdoor kunnen leerlingen ook eerst digitaal een eerste ontwerp maken. Sketchup is eenvoudig onder de knie te krijgen doordat er veel duidelijke handleidingen en voorbeeldfilmpjes beschikbaar zijn. De combinatie van digitaal ontwerpen en in het echt bouwen, komt op deze manier heel dichtbij de professionele wereld....en PRINTEN Geweldige leermomenten zijn ook mogelijk wanneer leerlingen zelf add-on onderdelen ontwerpen en printen met 3D printer. Hiermee kan bijvoorbeeld de vakrichting Dienstverlening en Producten VMBO prachtig ingevuld worden. Ontwerpen en construeren met als basis de professionele onderdelen van Infento, aangevuld met het zelf ontwerpen van extra onderdelen neemt leerlingen mee in alle aspecten van engineering. Met een resultaat dat staat en werkt!

13 SAMENSTELLING VAN HET EDUCATIEPAKKET Het educatiepakket wordt geleverd in stapelbare boxen op een eenvoudig te verrijden onderstel. De boxen zijn sterk en zijn voorzien van indelingsplaten die helpen tijdens het bouwen en opruimen. De boxen zijn als volgt ingedeeld: Grootste box (80x60x13cm): alle profielen en assen Hoge box (40x60x43cm): wielen, zittingen, schokbreker, stuuronderdelen en alle gereedschappen Lage box 2x (40x60x9cm):alle koppelstukken, handvaten, tandriemen, remonderdelen Assortimentsbox: alle bevestingingsmaterialen (bouten, moeren, spacers, profielmoeren) Al het lesmateriaal is gedrukt en digitaal beschikbaar. Kerndoelen 4, 33, 42, 44, 45, 57 kunnen worden behandeld worden adv het educatiepakket.

14 De bouwinstructies nemen je stap voor stap mee in het bouwen van deze stoere contructies. INZETBAARHEID VAN INFENTO Het educatiepakket van Infento kan worden ingezet voor: Primair onderwijs Praktijk onderwijs VMBO MBO INFENTO IS WAARDEVOL VOOR UW SCHOOL aonderzoekend en ontwerpend leren. amet slechts een inbussleutel als gereedschap ontsluit Infento de wereld van techniek. aalle onderdelen zijn schoon; schuif een paar tafels tegen elkaar en je kunt aan de slag. aschoolbreed inzetbaar: van kleuter tot hoogbegaafd. aspreekt een breed terrein aan van creativiteit, inzicht, samenwerken en activiteit. agebruiksmateriaal en geen verbruiksmateriaal = geen jaarlijkse extra kosten. ainput van scholen wordt gebruikt om continue nieuw lesmateriaal te ontwikkelen. ade materialen en technieken zijn echt en leggen daarom ook een echte basis. aleuk, inspirerend, leerzaam en activerend. aechte invulling van educatie in techniek, die leerlingen kan inspireren een technische loopbaan te kiezen. (de reden waarom techniek in de klas zo belangrijk is)

15 PRIJS EN INFORMATIE De prijs van het Infento educatiepakket bedraagt 1695,00 euro (incl. BTW) Mocht u nog vragen hebben dan kunt u mailen naar: info@infentorides.com Onze team kan ook op uw school Infento presenteren en ingaan op uw specifieke vragen. Na aanschaf is er ook de mogelijkheid van een docententraining zodat er een vliegende start gemaakt kan worden. infento BV infento BV Fornheselaan 208 A 3734 GE Den Dolder The Netherlands T +31 (0) (Customer service)

Modulaire magie voor een slimme toekomst

Modulaire magie voor een slimme toekomst VMBO Modulaire magie voor een slimme toekomst Is uw school klaar voor de 21e eeuw? De wereld verandert snel en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het gaat zelfs zo snel dat 65%

Nadere informatie

Modulaire magie voor een slimme toekomst

Modulaire magie voor een slimme toekomst Basisschool Modulaire magie voor een slimme toekomst Is uw school klaar voor de 21e eeuw? De wereld verandert snel en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het gaat zelfs zo snel

Nadere informatie

Kerndoelconstructies EDUCATIE. Handleidingen voor de kerndoelconstructies invulling voor kerndoel 42,44,45. versie 1.0

Kerndoelconstructies EDUCATIE. Handleidingen voor de kerndoelconstructies invulling voor kerndoel 42,44,45. versie 1.0 EDUCATIE Handleidingen voor de kerndoelconstructies invulling voor kerndoel 42,44,45 Kerndoelconstructies Inleiding Beste leerkracht, Leuk dat je met Infento aan de slag gaat. Dit draagt gegarandeerd bij

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Creatief Denken Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Inleiding Creativiteit is een proces waardoor je laat zien dat alles wat is ook altijd anders kan zijn. Kijken naar de werkelijkheid, dat koppelen

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Coachende ouders: kinderen boeien en uitdagen

Coachende ouders: kinderen boeien en uitdagen Coachende ouders: kinderen boeien en uitdagen Ouderavond Tim Post 2025 Welke afgestudeerde scholieren hebben we dan nodig? 2025 Oplossen maatschappelijke vraagstukken Omgaan grote hoeveelheden informatie

Nadere informatie

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband 1 2 3 4 Werken als stylist Styling Design Wat laat je zien? Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden Je bent nieuwsgierig en veelzijdig Je denkt creatief en commercieel Je neemt initiatief

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13 (xfce)

Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Als u eenmaal bent opgestart via een cd/dvd of een USB stick, dan heeft u het volgende scherm voor u. U kunt nu op uw gemak Linux Mint verkennen en start gerust een

Nadere informatie

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012

Dag van Respect & PABO. DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Dag van Respect & PABO DOE MEE met de Dag van Respect 8 November 2012 Beste Pabo-studenten, Elk jaar ontwikkelt Stichting Dag van Respect nieuw lesmateriaal over respect. Respect voor jezelf, Respect voor

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Met de fiets of met de bus

Met de fiets of met de bus Betrokk Wij doen er alles aan om je een zo fijn mogelijke tijd te bieden. Dat betekent ook dat we voor een goede en heldere structuur zorgen. Een rustige omgeving, aan de rand van Halsteren. Een vast rooster,

Nadere informatie

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Docenteninformatie Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Voorwoord 3D printen is aan een snelle opmars bezig. Het is bijna niet te geloven dat de techniek

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Uw fotografie en moderne beeldvorming Iedereen die communiceert over techniek draagt bij aan de beeldvorming

Nadere informatie

Optimaal gemak en plezier onder de douche en op het toilet met de Dukki en de Turtel

Optimaal gemak en plezier onder de douche en op het toilet met de Dukki en de Turtel Optimaal gemak en plezier onder de douche en op het toilet met de Dukki en de Turtel Huka Huka is al jaren de specialist op het gebied van kinderrevalidatie. Wij bedenken en produceren onze producten in

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs

Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP. Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs Projectinformatie DIGITAL PLAYGROUND ANIMATIEWORKSHOP Leerjaar 1 Nieuwe Media Voortgezet Onderwijs BESTE DOCENT Graag informeren wij u over het project DP Animatie waaraan uw school binnenkort mee doet.

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Maak kennis met Social

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevenneschool.nl www.curtevenneschool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind is uniek en toch lekker samen. en

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd 2013 2014 1 e en 2 e leerjaar Basis

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd 2013 2014 1 e en 2 e leerjaar Basis Informatieboekje activiteiten TALENTtijd 2013 2014 1 e en 2 e leerjaar Basis Inleiding Voor het vak TALENTtijd, moet je een keuze maken uit de activiteiten die in dit boekje beschreven worden. Het is de

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Actieplan Schooljaar 2014-2015

Actieplan Schooljaar 2014-2015 Talententijd, een uniek concept Actieplan Schooljaar 2014-2015 Mei 2014 BRF/LTS Pagina 1 Inhoudsopgave Visie pag. 3 Inhoud lessen pag. 4 LOB pag. 6 Sectoren ZuidWest en Stadion pag. 7 Planning en organisatie

Nadere informatie

Dankzij onze innovatieve bouwdozen en de spannende uitbreidingssets heeft de knikkerbaan verschillende moeilijkheidsniveaus.

Dankzij onze innovatieve bouwdozen en de spannende uitbreidingssets heeft de knikkerbaan verschillende moeilijkheidsniveaus. Beste leerkrachten, Sinds 2008 heeft Hubelino kleine bouwers en denkers gefascineerd. Ons doel is om spectaculaire producten te ontwikkelen die inspireren en geen grenzen stelt aan de verbeelding en creativiteit

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

www.active-walker.com

www.active-walker.com www.active-walker.com 1 EEN INHOUD 1. Inhoud 2. Inleiding 6. Montage en vervoer 7. Persoonlijke veiligheid 3. Beschrijving onderdelen 4. Onderhoud 5. Instellingen voor comfort 8. Werking 9. Specificaties

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Aardrijkskunde praktische opdracht praktisch onderzoek in zuiderzeeland 4 HV Naam: Klas: In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat Waterschap

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro

Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro Tuinen, landschappen ontwerpen met SketchUp Pro Inhoud Wat is SketchUp Pro en waarvoor? 2 Wat is LayOut? 2 Presentatie ontwerp combineren 3 Creatief programma 4 Bundel aktie aanbieding 5 Galerie tuinen

Nadere informatie

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie?

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie? Carol Dweck Wat is Intelligentie? 1 Wat is Intelligentie? Wat is Intelligentie? Meervoudige Intelligentie - Gardner 2 Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Bouwplan Simpele CNC Machine V 1.0 (c) WWW.STAPPENMOTOR.NL. Bouwplan simpele CNC machine 8-9-2013

Bouwplan Simpele CNC Machine V 1.0 (c) WWW.STAPPENMOTOR.NL. Bouwplan simpele CNC machine 8-9-2013 Bouwplan simpele CNC machine 8-9-2013 Allereerst, dit ontwerp is niet de enige manier om een machine te bouwen, maar het is slechts een voorbeeld van een mogelijk ontwerp. Dit n.a.v. de vele verzoeken

Nadere informatie

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 1 maart 015 t/m 5 april 015 Aantal evaluaties : 7 Lowys Porquinstichting PCPO Midden Brabant Stichting Openbaar Basisonderwijs Westbrabant Stichting

Nadere informatie

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo

Technasium. Stap in de moderne wereld van bèta en techniek Denken en doen Uitdagende opdrachten voor leerlingen havo en vwo Technasium 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 1 Wat is het Technasium? 4 2 Voor wie is het Technasium? 5 3 Hoe werk je op het Technasium? 6 4 Wat kun je er mee? 6 5 Meer weten? 7 Het Dr. Nassau College is genoemd

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

De kunst van het opzetten

De kunst van het opzetten De kunst van het opzetten Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief De kunst van het opzetten 1 Introductieles 2 Uitzending 3 Afronding

Nadere informatie

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Lesbrief online gastles Een bek vol tanden Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Beschrijving uitzending Online gastles 3. Afsluiting

Nadere informatie

04 Communicatie met de scholen

04 Communicatie met de scholen Inhoudsopgave 01 02 03 Doelgroep & doelstellingen Het idee Wat wordt er gemaakt? 04 Communicatie met de scholen 2 Introductie Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie

DinoLab LIVE Lesbrief websessie DinoLab LIVE Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 6, 7 en 8 1 DinoLab LIVE lesbrief DinoLab LIVE 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie 3 Afsluiting 4 Bijlage:

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv.

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met probleem leerlingen (bijv. Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv. dyslexie) Persoonlijk: juffen ondersteunend persoon, kennen de kinderen, zijn

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE

HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE HAVEN HAVO EN STC VMBO COLLEGE DE MIDDELBARE SCHOOL VOOR WATER, VERVOER EN TECHNOLOGIE DE WERELD AAN JE VOETEN De wereld aan je voeten! De Haven Havo en het STC vmbo college zijn er voor jongens en meiden

Nadere informatie

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat!

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat! Digitaal DJ-en Scratch and mix the beat! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Digitaal DJ-en Inleiding Mixen is een DJ techniek

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Programma voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Vragenrondje na de pauze Analyse - Innovatie, creativiteit, coördinatie, implementatie [wat wil je bereiken met cross media?]

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo

Informatica kiezen. Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Informatica kiezen Informatica: iets met computers? Informatie over het vak informatica in de Tweede Fase van havo en vwo Voorlichtingsmateriaal voor leerlingen in havo en vwo Het vak informatica Waarom

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl HAND L E ID IN G behorende bij de website hoeradicaalbenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de quiz Hoe Radicaal Ben jij?. Deze quiz werd ontwikkeld

Nadere informatie

Interview Han van der Maas

Interview Han van der Maas Interview Han van der Maas Voor mij is programmeren een essentiële tool, zoals hamer en spijkers voor een timmerman 272 Interview Hoe ben je zelf geïnteresseerd geraakt in programmeren? Pas op de universiteit,

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS)

Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) 1 (13) Onderzoek Inwonerspanel: Maatschappelijke stage (MAS) Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 31 mei kregen de panelleden van 12 tot en met 16 jaar (89 personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

EERLIJKE MENING: ANONIMITEIT: ONDERDELEN

EERLIJKE MENING: ANONIMITEIT: ONDERDELEN Deze vragenlijst sluit aan op de vragenlijst die je eerder hebt ingevuld over wetenschap en techniek in het basisonderwijs. Door de eerste en de tweede vragenlijst van een groep leerkrachten te vergelijken

Nadere informatie

Het demonteren en monteren van portierbekleding.

Het demonteren en monteren van portierbekleding. Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 01 Het demonteren en monteren van portierbekleding. 1. Stel je eens voor Je moeder heeft via internet een mooie tweedehands

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Station, nederlands voor het vmbo

Station, nederlands voor het vmbo Station, nederlands voor het vmbo Volledig herziene modules voor de onderbouw (Station 2e editie) Nieuwe aantrekkelijke vormgeving Duidelijk verschil tussen vmbo-bk en vmbo-kgt In kleine stappen door meer

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren

Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren Online puzzels als middel tot ontwikkelen en leren http://www.jigsawplanet.com Lucien Hermans november 2015 Online puzzelen Het 'online puzzelen' heeft weinig gemeen met een echte puzzeldoos, die je op

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s) van groep 7/8,

Beste ouder(s)/verzorger(s) van groep 7/8, OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 1509 GE Zaandam 075-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s) van groep 7/8, Voor u ziet u informatie over de Brede school

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

Jouw toekomst start op Eijkhagen.

Jouw toekomst start op Eijkhagen. Jouw toekomst start op Eijkhagen. Charlemagne College Eijkhagen is een school voor voortgezet onderwijs in Landgraaf. Je kunt bij ons naar het vwo, het tweetalig vwo, de havo of het vmbo-tl. Ons motto

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Lesbrieven met Prijsvragen

Lesbrieven met Prijsvragen Lesbrieven met Prijsvragen Ontdekken van Techniek - aandacht voor milieu & energie Aan de slag met het ontwerpen van nieuwe producten? Ontwerpen met Sketch Up 9 e TECHNIEKDAG ONDERWIJS SALLAND Vrijdag

Nadere informatie