Oplossing: DNS. Domain Name System. Internet Name Space. Naam-adresvertalingen. Ontstaan : midden jaren tachtig Twee belangrijke karakteristieken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oplossing: DNS. Domain Name System. Internet Name Space. Naam-adresvertalingen. Ontstaan : midden jaren tachtig Twee belangrijke karakteristieken:"

Transcriptie

1 Karakteristieken Werking Domain Name System Configuratie: BIND voor UNIX bekendste implementatie van DNS (zowel resolver als ) Berkeley Internet Name Daemon coördinatie door Internet Software Consortium ( Beheer : nslookup, dig Ontstaan : midden jaren tachtig Twee belangrijke karakteristieken: Oplossing: DNS + hiërarchische naamgeving (ipv. een platte) een domeinnaam bestaat uit meerdere componenten, gescheiden door punten van rechts naar links wordt steeds verder ingezoomd: be staat voor België, wenk voor de hogeschool, denayer voor de campus, en www is de naam van een specifieke computer al deze componenten worden domeinen genoemd: be het Belgische domein, wenk.be het domein van de hogeschool,... het meest rechter domein wordt het top-level domein genoemd + gedistribueerde opslag (ipv. centrale opslag) er bestaan DNS-databases met de namen en de IP-adressen van alle machines in een bepaald domein deze databases zijn verspreid over de verschillende domeinen van het Internet Gevolg: DNS is schaalbaar of tegen groei bestand Elk stukje van de DNS-database wordt beheerd door een Naam-adresvertalingen IP-niveau: er wordt met IP-adressen van computers gewerkt routering van IP-pakketten vindt plaats op basis van het numerieke IP-adres eindgebruikers: verkiezen symbolische namen, bijv. Mechanisme nodig voor de koppeling van namen aan adressen: Tot midden jaren 80: centrale boekhouding met daarin de namen en corresponderende IP-adressen van alle systemen van het Internet bestand: HOSTS.TXT bij het Network Information Center (NIC) bij het Standford Research Institute (SRI) Alle systemen maakten periodiek een kopie van het HOSTS.TXT bestand Door de groei van Internet: toenemende belasting van SRI-NIC steeds groter wordend consistentieprobleem: HOSTS.TXT na een uur al verouderd platte, eendimensionale naamsruimte: steeds moeilijker om nieuwe namen te verzinnen. Internet Name Space de verzameling van alle symbolische namen op het Internet hiërarchisch opgedeeld in domeinen: bovenaan in de hiërachie de root (. ) en daaronder de domeinen van het hoogste niveau Elk van deze domeinen bevat een aantal hiërarchisch geordende subdomeinen. Zo n subdomein kan op zijn beurt weer verder onderverdeeld worden, en zo verder. uk nl ac kuleuven esat. be wenk denayer ekring Fully Qualified Domain Name (FQDN): vrt edu com mtv ekring.denayer.wenk.be. org ieee

2 Top-level domeinen Oorspronkelijk waren de domeinen van het hoogste niveau gekoppeld aan de aard van de instellingen in de USA: com ondernemingen met commerciële doeleinden edu bepaalde educationele instellingen gov gouvernementele organisaties van de USA mil militaire instellingen org non-profit instellingen int internationale organisaties net netwerkorganisaties hp.com standford.edu whitehouse.gov navy.mil greenpeace.org nato.int ripe.net Naarmate Internet meer buiten de USA verspreid geraakte, heeft men hoofddomeinen per land ingevoerd, bijvoorbeeld be voor België. Per land-domein is dan onder andere een subdomein ac voorzien dat de academische instellingen groepeert. Subdomeinen en delegatie Na het verkrijgen van een domeinnaam is de organisatie zelf naming authority geworden over dat domein: + kan zelf subdomeinen maken + en de verantwoordelijkheid voor subdomeinen delegeren door naming authorities voor die subdomeinen toe te wijzen Het domein dat de delegatie uitvoert wordt parent domein of parent genoemd. Een zone is een gedeelte van de naamsboom dat door één instantie beheerd wordt: is dus een domein inclusief alle subdomeinen maar zonder dat wat weggedelegeerd is Voorbeeld : wenk.be met subdomeinen lemmens en denayer Naming authorities Op elk niveau van de boom is er een naming authority die als enige bevoegd is om namen uit te delen op het niveau daaronder. De naming authority op het hoogste niveau (ICANN) als enige bevoegd om nieuwe top-level domeinen uit te delen De naming authority voor het domein.be mag namen uitdelen onder.be. Met elke naming authority correspondeert ook een name server: een database met de door de naming authority uitgedeelde namen. Bij het uitdelen van namen worden politieke regels gevolgd: sommige: erg vrij, alleen wat syntactische voorwaarden andere: strenger, bijv. beoordelen of de gevraagde naam (ook al is deze nog vrij) geen belangen van andere partijen schaadt Reverse DNS Omgekeerde adresvertaling: van een IP-adres naar een bijbehorende symbolische naam Nodig voor: uitvoer van netwerkcommando s (bijv. traceroute, netstat, tcpdump, arp) voor de gebruiker soms duidelijker wanneer een hostnaam gegeven wordt in plaats van een IP-adres logbestanden van web- en andere servers hostnamen van bezoekende systemen zijn meer zeggend dan IP-adressen server die toegang tot bepaalde gegevens afschermt op basis van de domeinnaam van de klant: een webserver die bepaalde gegevens alleen wil tonen aan bezoekers vanuit het domein denayer.wenk.be, heeft reverse DNS nodig om te bepalen wat het domein is van de bezoeker. Probleem: een vraag aan DNS is steeds van de vorm Wat is de waarde die hoort bij de FQDN XYZ? met XYZ een domeinnaam Hoe ziet die vraag eruit bij een achterwaartse vertaling?

3 Onder de root is een speciaal domein in-addr.arpa. gedefinieerd. Onder dit domein zijn er 256 subdomeinen: 0.in-addr.arpa., 1.in-addr.arpa.,..., 255.in-addr.arpa. Onder elk van deze domeinen zijn er opnieuw 256 subdomeinen: 0.0.in-addr.arpa., 1.0.in-addr.arpa.,..., in-addr.arpa. Dit wordt nog tweemaal herhaald zodat er namen ontstaan van de vorm: in-addr.arpa. Speciaal domein nl be wenk denayer lemmens. arpa com in-addr Om nu de symbolische naam te vinden die hoort bij het IP-adres , kan de vraag aan DNS gesteld worden: Wat is de waarde die hoort bij de FQDN in-addr.arpa.? DNS bestaat uit twee componenten: Name-server versus resolver de resolver is een onderdeel van de toepassing die een bepaald naam-adresvertaling wil uitvoeren: het is een bibliotheekroutine (bijv. gethostbyname en gethostbyaddr) die door de toepassing wordt opgeroepen om de vertaling in gang te zetten; deze resolver is normaal niet zichtbaar; het is een onderdeel van ftp, telnet, webbrowser en alle andere toepassingen die een naam-adresvertaling moeten uitvoeren de is een proces dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van naam-adresvertalingen. Voor elk domein is er een die beschikt over de DNS-database van dat domein, waarin onder meer de namen en IP-adressen van alle systemen in dat domein zitten. De is wel zichtbaar: het is een proces dat draait op een bepaald systeem. Takenpakket van DNS vertaling van een symbolische hostnaam naar het corresponderende IP-adres vertaling van een IP-adres naar de corresponderende symbolische hostnaam Een organisatie aangesloten op het internet is dus verantwoordelijk voor twee domeinen: 1. het domein wenk.be. 2. het domein in-addr.arpa. Bijkomende taken: + routering van voor elk domein bepalen wat de mailserver is voor dat domein + recent: mechanisme om te bepalen op welk systeem bepaalde services draaien, bijv. web-server, directory-server,... Werking Een particulier gebruiker in het domein belgacom.be wil de website bezoeken: 1. resolver vraagt aan naburige wat het IP-adres is dat hoort bij 2. de heeft geen idee, omdat het een naam is buiten zijn domein; maar hij doet zijn best door de root te contacteren X 1 8 resolver browser root.be wenk.be 3. de root heeft kennis van de s van alle top-level domeinen: hij kan dus het IP-adres van de van het domein.be geven aan de X.

4 4. de X vraagt nu aan één van de.be s om het IPadres van X 1 8 resolver browser root.be wenk.be 5. de.be weet voor alle subdomeinen onder.be wat de s voor die subdomeinen zijn, maar hij heeft geen informatie over de inhoud van die subdomeinen; de.be kan dus het IP-adres van de wenk.be doorgeven aan de X. 6. Tot slot kan de X het IP-adres van vragen aan de wenk.be. 7. En dit IP-adres wordt aan de resolver doorgegeven. Opgedane kennis wordt door s bewaard en herbruikt. De X heeft geleerd wat de s zijn van.be en van wenk.be en wat het IPadres is van Bij een volgende vraag ivm met kan deze direct beantwoord worden en is het aantal stappen beperkt tot twee. Caching en negative caching X 1 8 resolver browser root.be wenk.be Daarnaast zal bij een vraag naar X beginnen bij stap 4. De gegevens in de cache blijven natuurlijk niet eeuwig geldig. De eigenaar van een domein kan aangeven hoelang anderen DNS-informatie mbt dat domein in hun cache mogen bewaren. In DNS zijn er twee soorten vragen: Recursieve en iteratieve vragen 1. bij een recursieve vraag verwachten we van de andere partij dat deze pas bij ons terugkomt wanneer hij het uiteindelijke antwoord heeft gevonden; een resolver stelt normaal altijd recursieve vragen (stap 1) 2. bij een iteratieve vraag zijn we tevreden wanneer de andere partij ons een stapje dichterbij het antwoord heeft geholpen; s stellen onderling normaal altijd iteratieve vragen (stappen 2, 4, 6). Communicatie tussen resolver en en s onderling verloopt via poortnummer 53; voornamelijk via UDP maar deels ook via TCP (zonetransfers). negative caching: moderne DNS-implementaties onthouden ook negatieve antwoorden. Wanneer het IP-adres gevraagd wordt van bijv. zal de vaststellen dat deze naam niet bestaat. Bij een volgende dezelfde vraag zal de onmiddellijk antwoorden, dat de naam niet bestaat ipv. opnieuw te gaan zoeken. Wanneer een resolver een IP-adres van een FQDN vraagt, kunnen er twee soorten antwoorden komen: authoritative antwoord: het antwoord komt van de die authoritative is voor de zone waar de host met de gegeven FQDN element van is zo n authoritative beschikt in zijn database over alle informatie van alle hosts die in de zone zitten non-authoritative antwoord: het antwoord komt van een die de gevraagde naam-adresvertaling kan doen op basis van de informatie in zijn cache.

5 De lijm tussen s Elke heeft kennis over alle s van de subdomeinen die hij gedelegeerd heeft. De van.be kent de s van alle domeinen onder.be en hij beschikt ook over de IP-adressen van de s van deze subdomeinen. Dit is nodig want in stap 5 geeft de van.be aan X door wat de s van wenk.be zijn. Maar met de symbolische naam van zo n is X niets. Om in stap 6 een vraag te stellen, moet een IP-pakket naar die gestuurd worden en daarvoor is het IP-adres nodig. In stap 5: niet alleen de namen maar ook de IP-adressen van de s doorgeven. Eigenaardig want de van.be heeft geen autoriteit over het domein wenk.be en kan dus eigenlijk geen IP-adres weten van een in dat domein. Dus de van.be heeft een kopie van de naam-adresgegevens van de s van wenk.be. Glue of lijm: de naam-adresinformatie van de van wenk.be zit zowel in het parent-domein (.be) als in het eigen domein wenk.be. Primary en secondary s zijn tegelijk actief: of een bepaalde naam-adresvertaling door de primary of door een secondary uitgevoerd wordt, is in principe niet te voorspellen. In stap 3 worden alle s van.be opgevraagd en in stap 5 alle s van wenk.be. Name server X zal er hiervan één kiezen door proberen vast te stellen welke netwerktopologisch gezien het dichtste is ( kleinste round-trip time). Het is aan te raden om meerdere secondary s te voorzien. Bij voorkeur zou er minstens één secondary buiten de eigen organisatie moeten opgezet worden, zodat de name-service ook bij een uitval (van een deel) van het bedrijfsnetwerk kan blijven werken. In de praktijk wordt dikwijls een secondary opgezet bij de ISP (bijv. Belnet). primary zone-data (gemaakt en aangepast door de beheerder) Primary en secondary update nodig? zone-transfer secondary kopie van zone-data Elk domein moet over precies één primary beschikken: is autoriteit voor dat domein en beschikt over de DNS-database voor dat domein. Alle aanvullingen, veranderingen en andere wijzigingen vinden plaats op de primary nameserver. Omwille van redundantie en spreiding van belasting: minstens één secondary : heeft ook autoriteit over dat domein, maar geen recht om wijzigingen door te voeren. Een secondary beschikt over een kopie van de zone-data. De secondary controleert regelmatig of zijn zonedata nog up-to-date is. Indien dit niet het geval is, wordt een zone-transfer uitgevoerd: het opnieuw overhalen van de zone-informatie vanaf de primary. DNS: nieuwere ontwikkelingen Handmatige tussenkomst nodig bij elke verandering in de zonedata. In veel gevallen ongewenst, bijv. een DHCP-server die IP-adressen uitdeelt aan een PC die een vaste hostnaam moet hebben. DNS dynamic update: DHCP-server stuurt een boodschap naar de primary om de aanpassing in de boekhouding door te geven. Probleem: beveiliging: hoe kan vermeden worden dat een aanvaller valse informatie in de DNS-database gaat stoppen (opl. DNSSEC, secure dns). Secondary moet zelf het initiatief nemen tot een zone-transfer. Na een verandering door de primary in de zonedata, is de secondary een tijdje niet up-to-date. Prompt notification of zone changes: een methode waarbij de primary de secondary s direct op de hoogte brengt van veranderingen. De secondary kan dan direct een zone-transfer doen. Bij een zone-transfer wordt de volledige zonedata doorgestuurd. Incremental zone transfer in DNS: een methode waarbij alleen de veranderingen ten opzichte van de vorige versie gecopieerd worden: is efficiënter.

6 Caching-only-: server die geen autoriteit heeft voor een domein, dient alleen maar als aanspreekpunt voor het uitvoeren van naam-adresvertalingen. Bijvoorbeeld: X wanneer die geen autoriteit heeft voor een domein. Nut: na verloop van tijd heeft zo n server een grote cache met informatie opgebouwd (net zoals elke gewone ). Slave-server: in grote organisaties die het bedrijfsnetwerk via een firewall aan het Internet gekoppeld hebben, met afdelingsnetwerken met eigen s (bijv. A). denayer vlekho 1 6 A B 2 5 N naar root-server 3 firewall 4 Systeem in afdelingsnetwerk denayer wil in het Internet benaderen. Indien niets in cache gevonden wordt, moet de root-server gecontacteerd worden. Omwille van de beveiliging kan er echter geen uitgaand verkeer vertrekken vanuit een intern netwerk. Name-server A wordt als slave-server ingericht en speelt alle verzoeken door aan een forwarding server op de firewall (N). Deze forwarding server kan zijn cache raadplegen en indien nodig, de root-server contacteren. SOA NS A MX SRV CNAME HINFO PTR TXT AAAA Resource records administratieve gegevens met betrekking tot een domein parameters voor communicatie tussen primary en secondary s (Start of Authority ) van het domein IP-adres van het systeem mail-server voor het domein lokatie van een specifieke service bijnaam voor het systeem hostinformatie adres-naamrelatie commentaar IPv6-adres Structuur DNS database: resource records domeinnaam [TTL] klasse type data domeinnaam of hostname in de eerste kolom; time-to-live : hoe lang andere s dit record in hun cache mogen bewaren; optioneel: default waarde is terug te vinden in het SOA record; klasse: bijna steeds IN van internet, tenzij DNS voor andere zaken gebruikt wordt (zeer zeldzaam); type van het resource record: SOA, A, PTR,... data van het resource record: eventueel verschillende parameters. Indien de waarde over meerdere regels wordt geschreven, moeten haakjes gebruikt worden. Commentaar: alles wat op een regel na een ; staat. SOA-record enkele administratieve gegevens met betrekking tot de zone een aantal parameters voor de communicatie tussen de primary en de secondary s denayer.wenk.be. IN SOA hardy.denayer.wenk.be. jo.hardy.denayer.wenk.be. ( 9876 ; Serial ; Refresh every 3 hours 3600 ; Retry every hour ; Expire after a week ) ; Minimum ttl of 1 day de naam van de primary van de zone -adres van degene die verantwoordelijk is voor de zone (in plaats wordt een. geschreven)

7 A-record en PTR-record serienumer: versie van de zonedata (voor communicatie tussen P en S): de secondary klopt van tijd tot tijd bij de primary aan om te vragen of zijn zone-informatie nog up-to-date is; voor deze controle worden de serienummers met elkaar vergeleken; na elke verandering in de zonedata moet dus het serienummer verhoogd worden. refresh: met welke frequentie de secondary de actualiteit van zijn zonedata bij de primary controleert retry: bij een poging tot refresh, maar secondary kan geen contact met primary krijgen; de tijdspanne om een volgende poging te doen om de primary te bereiken expire: na deze tijd mag de secondary zijn zonedata niet langer aanbieden omdat herhaalde pogingen om de primary te bereiken mislukt zijn time-to-live: standaardwaarde (en ook minimumwaarde) voor de TTL in de resource-records van de zone eenvoudig resource record: specificeert de relatie tussen een hostnaam en een IP-adres hardy.denayer.wenk.be. IN A glue-records: de A-records van hardy en zeppo moeten bij de van wenk.be bekend zijn alleen nodig voor s van een domein die in dat domein zelf zitten: het A-record van de derde ns.flippo.be hoeft niet als glue-record opgenomen te worden PTR-record of PoinTeR record definieert de omgekeerde naam-adresvertaling: van IP-adres naar domein in-addr.arpa. IN PTR hardy.denayer.wenk.be. PTR-records en A-records zitten in verschillende zones en dus in verschillende DNS-databases. NS-record aangeven wat de s van een zone zijn elke zone minstens twee: een primary en minstens één secondary NS-records van een zone moeten bekend zijn bij de s van de zone erboven: van daar moet kunnen doorverwezen worden naar deze s De van het Belgische domein.be moet bijvoorbeeld weten wat de NS-records van wenk.be zijn. Belangrijk is de punt achteraan de hostnaam in de resource-record: namen die niet op een punt eindigen: relatief ten opzichte van het huidige domein. denayer.wenk.be. IN NS hardy.denayer.wenk.be. IN NS zeppo.denayer.wenk.be. IN NS ns.flippo.be. Round-robin DNS Om de belasting van drukbezochte (web-)servers terug te dringen Er worden een aantal identieke systemen geconfigureerd die allemaal dezelfde service aanbieden DNS wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de binnenkomende service-verzoeken gelijk verdeeld worden over de diverse servers Hiervoor worden bij een bepaalde naam een hele serie A-records gemaakt: IN A IN A IN A IN A IN A Wanneer om het IP-adres van gevraagd wordt, geeft de alle IP-adressen terug, maar in een roulerende volgorde. Aangezien de resolver het adres vooraan in de lijst neemt, zal elk systeem gemiddeld in één van de vijf gevallen gebruikt worden.

8 CNAME-record specificatie van een bijnaam voor een bepaald systeem: <bijnaam> IN CNAME <echte_naam> het record geeft de canonical name (of echte naam) die hoort bij een bijnaam gebruikt om systemen met een bepaalde specifieke functie (bijv. web-server) van een standaard naam te voorzien, zodat de buitenwereld deze gemakkelijk kan raden dit kan ook door middel van een A-record: IN A Stel dat dit systeem ook mail-server en is met daarbij horend een functie-specifieke hostnaam: mail.denayer.wenk.be. IN A ns.denayer.wenk.be. IN A TXT, HINFO en RP-records niet-verplichte resource-records met algemene informatie over een zone en over systemen binnen de zone HINFO : hostinfo: waarde bestaat uit twee parameters: type hardware en type besturingssysteem TXT : willekeurige tekstuele informatie RP : responsible person : om aan te geven wie verantwoordelijk is voor een bepaald domein, via een adres (met een. in plaats van en bijkomend informatie door middel van een verwijzing naar een TXT-record srva00.labcn.wenk.be. IN HINFO "pentium IV" "Redhat 8.0" info.labcn.wenk.be. IN TXT "student Jos Van Daele" labcn.wenk.be. IN RP VanDaele.labcn.wenk.be info.labcn.wenk.be Meerdere A-records met hetzelfde adres: niet goed voor de onderhoudbaarheid Met behulp van CNAME-records : flexibel en onderhoudbaar srva00.labcn.wenk.be. IN A IN CNAME srva00.labcn.wenk.be. mail.labcn.wenk.be. IN CNAME srva00.labcn.wenk.be. ns.labcn.wenk.be. IN CNAME srva00.labcn.wenk.be. Alternatief om round-robin DNS op te zetten: IN CNAME www1.denayer.wenk.be. ;... IN CNAME www5.denayer.wenk.be. www1.denayer.wenk.be. IN A ;... www5.denayer.wenk.be. IN A MX-record Mail exchange record: naar welk systeem elektronische post voor een bepaald domein moet verstuurd worden denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. denayer.wenk.be. IN MX 50 buster.denayer.wenk.be. Het eerste argument van de data is een getal dat de prioriteit aangeeft. Hoe lager dit getal, hoe hoger de prioriteit van de bijhorende mail-server Aanbeveling: minstens twee MX-records voorzien: de tweede is een backup-mailserver wanneer de eerste onbereikbaar mocht zijn De mailconfiguratie van deze MX-hosts moet natuurlijk wel zo zijn dat de post voor het domein daar ook daadwerkelijk wordt verwacht en afgehandeld De records zijn van toepassing wanneer iemand stuurt naar joske@denayer.wenk.be maar niet wanneer een gestuurd wordt naar joske@gummo.denayer.wenk.be

9 In dat geval de MX-record van gummo.denayer.wenk.be. wordt gezocht; als deze gevonden wordt, wordt de post afgeleverd op de bijhorende MX-host indien er geen MX-record bestaat, wordt het A-record van deze host opgezocht en wordt geprobeerd om de post rechtstreeks op dat adres af te leveren. Hiervoor is nodig dat er een mailserver op dat systeem actief is en dat het systeem rechtstreeks vanuit de buitenwereld bereikbaar is. Deze bereikbaarheid is meestal omwille van de firewall niet het geval: alle binnenkomende post mag slechts op één centraal mailserver systeem afgeleverd worden: dit komt zowel de veiligheid als de onderhoudbaarheid van de mailconfiguratie ten goede Over het algemeen is het verstandig om voor elk individueel systeem MX-records te maken: zeppo.denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. gummo.denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. buster.denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. Wildcard-record Mogelijkheid om een aantal domeinnamen van een gezamelijke waarde te voorzien. Vooral gebruikt voor MX-toepassingen: *.denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. Het * staat voor alles en bovenstaande resource-record is een afkorting voor een hele serie resource records. Er is echter een probleem: het wildcard-record is alleen van toepassing voor namen waarvoor geen enkele andere zonedata beschikbaar is. Het is bijvoorbeeld niet geldig voor ns.denayer.wenk.be. omdat er ook een A-record voor die naam bestaat. SRV-record Uitbreiding van het MX-record idee: aangeven waar specifieke services in een bepaald domein zitten bijvoorbeeld de webserver, de LDAP directory server,.. Een mogelijkheid is om met behulp van CNAME-records een bijnaam te geven die de specifieke functie vastlegt. Nadeel : niet erg flexibel; men kan er geen prioriteiten of load sharing mee realiseren. Algemene structuur van SRV-record (nog niet algemeen gebruikt door clients): domein IN SRV <prioriteit> <gewicht> <poort> <host> Voorbeeld: het domein denayer.wenk.be. heeft drie web-servers : http.tcp. IN SRV hardy.denayer.wenk.be. http.tcp. IN SRV zeppo.denayer.wenk.be. http.tcp. IN SRV gummo.denayer.wenk.be. De servers hardy en zeppo hebben de hoogste prioriteit en gummo zal alleen maar gebruikt worden als backup voor de andere twee. De kolom met het gewicht geeft aan dat hardy tweederde van de belasting moet krijgen en zeppo slechts eenderde. groepering van resource-records elke zone heeft zijn eigen zonebestand Zone-bestand verschillend voor de voorwaartse en de reverse zones het formaat is gestandaardiseerd (RFC 1035) en dus voor elke implementatie in de eerste kolom staat voor het huidige domein wat kan worden vastgelegd met de macro $ORIGIN resource-records zonder eerste kolom: er wordt dan hetzelfde domein als de vorige keer (vorige record) gebruikt namen die niet op een punt eindigen: relatief ten opzichte van het huidige domein Bovenaan kunnen macro s gedefinieerd woren: $TTL 5 $ORIGIN denayer.wenk.be

10 Resolver en configuratie bestaat uit een aantal bibliotheekfuncties, o.a. gethostbyname en gethostbyaddr deze routines worden aangeroepen door toepassingen om naam-adresvertalingen of andere DNS-lookups in gang te zetten configuratie: instellen aan welke de vragen gericht moeten worden domain denayer.wenk.be nameserver nameserver In plaats van domain kan ook search met meerdere domeinen gegeven worden (het eerste is dan het default domein). De resolver moet een volledige domeinnaam (FQDN) aan de aanbieden. De door de gebruiker aangeboden naam moet vaak aangevuld worden tot een FQDN: Resolver in unix: /etc/resolv.conf Het domain directief geeft het default domein aan. Wanneer dit ontbreekt, dan zal de resolver het default domein trachten te halen uit de hostname. Wanneer deze bijvoorbeeld gelijk is aan zeppo.denayer.wenk.be, besluit de resolver dat het default domein gelijk is aan denayer.wenk.be. Het is veiliger om meerdere nameservers op te geven, voor een betere bereikbaarheid. Bij één probeert de resolver deze maximaal 4 keer te bereiken, met time-outs van 5, 10, 20 en 40 seconden (totaal 75 seconden). Bij twee s probeert de resolver deze om de beurt elk maximaal 4 keer te bereiken, met time-outs van 5, 5, 10 en 10 seconden (totaal ongeveer 75 seconden). Bij drie s gebeurt iets gelijkaardigs, ook met een totale time-out van rond de 75 seconden. Met het directief search wordt het zoekpad opgegeven. Het eerste domein in dit zoekpad geldt tevens als default domein, zodat het directief domain in dit geval niet moet gebruikt worden. 1. het is de gewoonte om binnen een netwerk het domeingedeelte van hostnamen weg te laten: bijvoorbeeld hardy in plaats van hardy.denayer.wenk.be. De resolver vult de naam aan met het default domein, namelijk de eigen domeinnaam. 2. wanneer de gebruiker ook het domeingedeelte specificeert maar geen afsluitend punt, dan gebruikt de resolver volgende regels: een naam die uit minstens twee componenten bestaat, wordt aangevuld met een punt; als dat geen resultaat oplevert, dan wordt de naam aangevuld met het default domein. Sommige resolvers bieden de mogelijkheid om een zoekpad te definiëren. denayer.wenk.be denayer.be denayer.kuleuven.be Bij de naam hardy worden volgende volledige namen geprobeerd: Versies: Configuratie: BIND voor UNIX bootbestand: taken van de cache-bestand: informatie over de root-servers zone-bestanden met de resource-records van de zones waarvoor de verantwoordelijkheid draagt: minstens één voorwaartse zone (bijvoorbeeld voor denayer.wenk.be.) en één achterwaartse zone (30.10.in-addr.arpa.) BIND 4: niet aanbevolen BIND 8 : nieuwe faciliteiten (dynamic updates en notificatie door de primary van veranderingen in de zone) en security-verbeteringen (DNSSEC) BIND 9 : nieuwe features vanuit security oogpunt (view, rndc). hardy.denayer.wenk.be hardy.denayer.be hardy.denayer.kuleuven.be

11 controls { options { directory "/etc/named.data"; dump-file "named_dump.db"; pid-file "/var/run/named.pid"; statistics-file "named.stats"; //boolean options auth-nxdomain yes; notify yes; recursion yes; //forwarding forward first; forwarders { ; Het bootbestand //access control allow-query { any; //query address query-source address * port *; //zone transfers max-transfer-time-in 120; //transfer-format one-answer; transfer-format many-answers; transfers-in 10; transfers-out 5; //not implemented transfers-per-ns 2; zone "denayer.wenk.be" { type master; file "db.denayer"; allow-update { none; zone "30.10.in-addr.arpa" { type master; file "db.10.30"; allow-update { none; zone " in-addr.arpa" { type master; file "db "; allow-update { none; zone "." { type hint; file "db.cache"; zone "vlekho.wenk.be" { type slave; file "dbak.vlekho"; masters { ; zone "255.in-addr.arpa" { type master; file "db.broadcast"; zone "0.in-addr.arpa" { type master; file "db.self"; in het bootbestand wordt verwezen naar andere bestanden; het directief directory geeft aan in welke directory deze andere bestanden te vinden zijn commentaar: regels beginnend met // of # type master: de is primary voor deze zone. Deze heeft de eindverantwoordelijkheid over een bepaalde zone en beschikt over het origineel van de zonedata. zone in-addr.arpa: om het speciale loopback-adres terug te kunnen vertalen naar een hostnaam de zone met type hint verwijst naar het cache-bestand met daarin gegevens over de root-servers type slave: de is secondary voor deze zone. Hij beschikt dan niet over het origineel van de zonedata. daarvoor moet een zonetransfer vanaf een master-server gedaan worden; het IP-adres is te vinden in het directief masters. Het directief file bevat de naam van een bestand waarin de secondary een backup van de zonedata kan bewaren; is nuttig wanneer bij het opstarten van de secondary de bijhorende primary niet gecontacteerd kan worden. Het cache-bestand een lijst van hints met behulp van welke de meest actuele lijst van root-servers opgevraagd zal worden: BIND vraagt aan één van de in de cache-bestand genoemde hosts om een actuele lijst van root-servers; dit lukt alleen als de betreffende host zelf een root-server is IN NS a.root-servers.net IN NS b.root-servers.net IN NS m.root-servers.net. a.root-servers.net IN A b.root-servers.net IN A m.root-servers.net IN A IN NS NS.NIC.DDN.MIL IN NS KAVA.NISC.SRI.COM. NS.NIC.DDN.MIL IN A KAVA.NISC.SRI.COM IN A

12 Het zone-bestand: voorwaarts denayer.wenk.be. IN SOA hardy.denayer.wenk.be. jo.hardy.denayer.wenk.be. ( 9876 ; Serial ; Refresh every 3 hours 3600 ; Retry every hour ; Expire after a week ) ; Minimum ttl of 1 day ; Name Servers denayer.wenk.be. IN NS hardy.denayer.wenk.be. IN NS zeppo.denayer.wenk.be. ; Addresses for canonical names localhost.denayer.wenk.be. IN A cisco.denayer.wenk.be. IN A hardy.denayer.wenk.be. IN A IN HINFO HP9000/RP HPUX denayer.wenk.be. IN MX 10 hardy.denayer.wenk.be. zeppo IN A IN HINFO HP9000/B180 UNIX Het zone-bestand: IN SOA hardy.denayer.wenk.be. jo.hardy.denayer.wenk.be. ( 9876 ; Serial ; Refresh every 3 hours 3600 ; Retry every hour ; Expire after a week ) ; Minimum ttl of 1 day ; Name Servers in-addr.arpa. IN NS hardy.denayer.wenk.be. ; Addresses to canonical name in-addr.arpa. IN PTR hardy.denayer.wenk.be IN PTR webmail.denayer.wenk.be IN PTR a3a4.denayer.wenk.be IN PTR bak512.denayer.wenk.be IN PTR window.denayer.wenk.be IN PTR schaap.denayer.wenk.be IN PTR polly.denayer.wenk.be. IN A website IN A IN HINFO P4 Linux support IN CNAME website emsys IN CNAME website IN CNAME website webmail IN A IN HINFO P4 Linux webmail IN MX 10 webmail student IN MX 10 webmail telescript IN A IN HINFO PC linux uurrooster IN CNAME telescript a3a4 IN A IN TXT "printer in lokaal A217" labcn IN NS srva00.labcn srva00.labcn IN NS Overige zonebestanden Het zonebestand db dient om het adres te kunnen vertalen naar een IN SOA ns.wenk.be huismeester.wenk.be. ( ) 1 IN PTR localhost.denayer.wenk.be. Zone 0.in-addr.arpa en zone 255.in-addr.arpa: om te voorkomen dat root-servers benaderd worden voor omgekeerde naam-adresvertalingen voor het speciale IP-adres en het broadcast-adres Ze bevatten alleen een SOA-record: omdat er geen namen corresponderen met deze speciale adressen, is er geen data in de zone nodig.

13 Starten en herconfigureren De heet doorgaans named en kan gestart worden: # named -b <naam_van_het_bootbestand> Wanneer de optie niet meegegeven wordt, wordt /etc/named.conf als bootbestand gebruikt. Na veranderingen in het bootbestand of in één van de zonebestanden moet de herstart worden door het sturen van het hangup signaal. Eventuele syntaxfouten worden door de naar de syslogd server doorgegeven die ze dan wegschrijft in een logbestand. Het is belangrijk om deze syntaxfouten op te merken en daarop gepast te reageren; indien niet wordt een deel van de resource-records feitelijk niet aangeboden door de. options { forward first; forwarders { ; } acl beperkt {! ; 10.30/16; localhost; } Bijkomende elementen zone "denayer.wenk.be" { type master; file "db.denayer"; allow-query { beperkt; allow-update { beperkt; allow-transfer { beperkt; Name-servers die niet rechtstreeks met root-servers en andere s op het Internet mogen communiceren, maken gebruik van een extra tussenstap namelijk een forwarding. Het limiteren van gewone lookups, van dynamic updates en van zonetransfers wordt geregeld door directieven die naar een access control list verwijzen. Er is toegang toegestaan aan het lokale systeem en aan alle systemen met een IP-adres dat begint met 10.30, behalve Beheer : nslookup, dnswalk, dig nslookup voor elk domein alle informatie uit DNS opvragen, bijvoorbeeld A-, PTR-, NS- en MX records of zelfs een volledige listing van het domein: Betekenis van verschillende signalen signaal betekenis commando SIGHUP lees bootbestand en zonebestanden opnieuw ndc reload SIGINT dump database en cache (named.dumpdb) ndc dumpdb SIGILL dump statistieken (named.stats) ndc stats SIGUSR1 verhoog debugging level (named.run) ndc trace SIGUSR2 zet debugging uit ndc notrace nslookup buster.denayer.wenk.be nslookup -qtype=ns denayer.wenk.be nslookup -qtype=soa denayer.wenk.be nslookup -qtype=mx denayer.wenk.be nslookup -qtype=ptr in-addr.arpa. nslookup en dan interne commands zoals server of ls -d dnswalk: DNS-debugger om de interne consistentie van een zone te controleren. dnswalk is ook in staat om de corresponderende reverse zone in de controle te betrekken en om recursief in alle subdomeinen af te dalen en deze te controleren. Voorbeeld: dnswalk -r -F -a denayer.wenk.be. Gebruik: als controle voordat de delegatie van een subdomein geactiveerd wordt.

14 Alternatief: dig: command om informatie over DNS op te vragen dig domain [<query-type>] [<query-class>] [+<query-option>] [-<dig-option>] [%comment] domain query-type query-class server: either a domain name or a dot-notation Internet address domain: the domain name for which you are requesting information. (see -x option for convenient way to specify inverse address query) query-type: type of information (DNS query type) that you are requesting a T_A network address (default) any T_ANY all/any information about specified domain mx T_MX mail exchanger for the domain ns T_NS name servers soa T_SOA zone of authority record hinfo T_HINFO host information axfr T_AXFR zone transfer (must ask an authoritative server) txt T_TXT arbitrary number of strings query-class: the network class requested in the query. in C_IN Internet class domain (default) any C_ANY all/any class information -x dot-notation-address: convenient form to specify inverse address mapping (dig -x instead of dig in-addr.arpa ) Voorbeelden: dig wenk.be. ns dig ns.wenk.be. wenk.be. mx dig +norec dig hardy.denayer.wenk.be axfr (niet-recursieve query)

DNS. Linuxnijmegen. Oscar Buse. 13 jan 2015

DNS. Linuxnijmegen. Oscar Buse. 13 jan 2015 DNS Linuxnijmegen Oscar Buse 13 jan 2015 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding DNS? Waarom domeinen en zones Hoe werkt DNS? client (resolver) en server (nameserver) resolver nameserver een voorbeeld van de

Nadere informatie

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Algemene informatie over DNS... 4 Hoofdstuk 3 Verschillende

Nadere informatie

1 Wat is Dns? 2 Logische Structuur van DNS. 3 Fysische structuur van DNS. 4 Records. 5 Hoe werkt nu DNS. 6 DNS in windows 2008

1 Wat is Dns? 2 Logische Structuur van DNS. 3 Fysische structuur van DNS. 4 Records. 5 Hoe werkt nu DNS. 6 DNS in windows 2008 Deel 5 DNS 1 Wat is Dns? 2 Logische Structuur van DNS 3 Fysische structuur van DNS 4 Records 5 Hoe werkt nu DNS 6 DNS in windows 2008 We hebben allemaal een adres. Huppeldepupstraat 25 1111 Oostrozebeke

Nadere informatie

HOWTO: Named, a Domain Name Server. geschreven door Johan Huysmans

HOWTO: Named, a Domain Name Server. geschreven door Johan Huysmans HOWTO: Named, a Domain Name Server geschreven door Johan Huysmans 1. Over deze howto. Deze howto legt uit hoe je een Named server kan configureren. Enkel de elementen die voorkomen in het voorbeeld zullen

Nadere informatie

Domain Name System. DNS-service voor je eigen subdomein van os3.nl leveren.

Domain Name System. DNS-service voor je eigen subdomein van os3.nl leveren. Hoofdstuk 3 Domain Name System Het Domain Name System (DNS) is een hiërarchische, gedistribueerde database, die vooral gebruikt wordt voor het opzoeken van IP-adressen op hostname. Maar DNS-informatie

Nadere informatie

HOWTO: Microsoft Domain Controller en Linux DNS-server. geschreven door Johan Huysmans

HOWTO: Microsoft Domain Controller en Linux DNS-server. geschreven door Johan Huysmans HOWTO: Microsoft Domain Controller en Linux DNS-server geschreven door Johan Huysmans 1. Over deze howto. Deze howto behandelt verschillende aspecten van een MS Windows Domain Controller gebruik makend

Nadere informatie

HOWTO: Samba en Name Servers. geschreven door Johan Huysmans

HOWTO: Samba en Name Servers. geschreven door Johan Huysmans HOWTO: Samba en Name Servers geschreven door Johan Huysmans 1. Over deze howto. Deze howto behandelt de aspecten die er nodig zijn voor het laten samenwerken van een samba server, geconfigureerd als een

Nadere informatie

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND)

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND) => => Local Caching DNS + DNSSEC (BIND) Hardware => Soekris 5501 (10W) Tools => USB naar Serial Adapter voor Console Putty voor Terminal sessie middels USB Serial Adapter Operating System => 4.8 Software

Nadere informatie

DNS Basics. Oscar Buse

DNS Basics. Oscar Buse DNS Basics Oscar Buse 08 Juni 2001 Samenvatting Dit is een document over DNS, met name bedoeld voor de servicedesk van Inter- NLnet. De bedoeling van dit document is niet om te beschrijven hoe DNS technisch

Nadere informatie

DNS : Domain Name System

DNS : Domain Name System CVO Antwerpen-Zuid Graduaat Informatica Docent : Chris van de Velde Netwerken 1 DNS : Domain Name System Hans Jonkers Schooljaar 2002-2003 DEEL 1 : DNS, de achterliggende theorie 1. Situering van DNS TCP/IP

Nadere informatie

Contact informatie. Correspondentie ondentie adres: Postbus 112, 2260 AC Leidschendam Kantoor adres: Steenplaetsstraat, 2288 AA Rijswijk (ZH)

Contact informatie. Correspondentie ondentie adres: Postbus 112, 2260 AC Leidschendam Kantoor adres: Steenplaetsstraat, 2288 AA Rijswijk (ZH) Datum laatst bewerkt: Versie: Organisatie: 14-03-2016 2.03 QDC Internetservices Contact informatie Correspondentie ondentie adres: Postbus 112, 2260 AC Leidschendam Kantoor adres: Steenplaetsstraat, 2288

Nadere informatie

- DHCP-server kan zichzelf geen ip-adres toewijzen, deze moet dus manueel geconfigureerd wordens

- DHCP-server kan zichzelf geen ip-adres toewijzen, deze moet dus manueel geconfigureerd wordens Reeks B Vraag 1: DHCP ( 2.1 & 2.1.1) a. Geef een overzicht van de belangrijkste DHCP concepten en terminologie. b. Waarin verschilt DHCP van BOOTP? Beschrijf de structuur van DHCP berichten. Je hoeft de

Nadere informatie

HANDLEIDING DOMEINREGISTRATIE EN DNS- BEHEER

HANDLEIDING DOMEINREGISTRATIE EN DNS- BEHEER HANDLEIDING DOMEINREGISTRATIE EN DNS- BEHEER versie 2.0, 11 december 2009 SURFNET BV, RADBOUDKWARTIER 273, POSTBUS 19035, 3501 DA UTRECHT T +31 302 305 305, F +31 302 305 329, WWW.SURFNET. NL INHOUD 1.

Nadere informatie

Handleiding Domeinnaam Online Versie maart 2014

Handleiding Domeinnaam Online Versie maart 2014 Handleiding Domeinnaam Online Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie van de dienst 4 2.1 Stap 1 Inloggen in de Zelfservice Cloud 4 2.2 Stap 2 Abonnement selecteren

Nadere informatie

Domeinnaam Online Gebruikershandleiding

Domeinnaam Online Gebruikershandleiding Domeinnaam Online Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Control Panel...4 2.1 Mogelijkheden Control Panel...5 3 Domeininstellingen...6 3.1 Domeinadministratie uitschakelen...8 3.2 Mogelijkheden

Nadere informatie

Genkgo Hosting. A. Wat is hosting?...2. B. Welke hostingscenario's zijn er mogelijk?...3. Scenario 1: Verhuizen domeinnaam, verhuizen e-mail...

Genkgo Hosting. A. Wat is hosting?...2. B. Welke hostingscenario's zijn er mogelijk?...3. Scenario 1: Verhuizen domeinnaam, verhuizen e-mail... Genkgo Hosting A. Wat is hosting?...2 B. Welke hostingscenario's zijn er mogelijk?...3 Scenario 1: Verhuizen domeinnaam, verhuizen e-mail... 3 Scenario 2: Niet verhuizen domeinnaam, niet verhuizen e-mail...3

Nadere informatie

1. Proloog webtechno, rauwkost

1. Proloog webtechno, rauwkost 9 1. Proloog webtechno, rauwkost Voor men kan beginnen met het maken het aanpassen van een website is het nuttig om eerst eens een kijkje te nemen naar bestaande sites. Bij deze, mogelijk hernieuwde, kennismaking

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Computernetwerken III: Reeks B

Computernetwerken III: Reeks B Computernetwerken III: Reeks B B1. Multicasting a. Hoe weet een router dat hij verantwoordelijk is om multicast berichten af te leveren aan cliënts (nietrouters) op de diverse subnetwerken waarop hijzelf

Nadere informatie

chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet

chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet Voordat je begint DNS De DNS techno chello module maakt deel uit van de cursus internettechnologie van het techno

Nadere informatie

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Central Station Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Versie 1.0, september 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van de handleiding... 3 1.2 Afkortingen... 3 1.3 Meer informatie...

Nadere informatie

Denit Handleiding DNS beheren

Denit Handleiding DNS beheren Denit Handleiding DNS beheren Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen wanneer u de DNS wilt wijzigen van uw domeinnaam. Versie 1.0 Inhoud De DNS editor... 2 Records toevoegen... 3 MX

Nadere informatie

dns server NL Paul Cobbaut

dns server NL Paul Cobbaut dns server NL Paul Cobbaut dns server NL Paul Cobbaut lt-1.9 Published Wed 05 Dec 2012 05:28:26 PM CET Abstract Dit boek wordt gebruikt als beknopte handleiding voor de opleiding "bachelor informatica"

Nadere informatie

Examen Windows & Linux Server

Examen Windows & Linux Server Examen Windows & Linux Server Sasha Van Beers Virtualisatie... Het verschil tussen Bridged en NAT... Bridged networking If your host computer is on a network and you have a separate IP address for your

Nadere informatie

HANDLEIDING. IPv6 implementatie op een DirectAdmin server met CentOS

HANDLEIDING. IPv6 implementatie op een DirectAdmin server met CentOS HANDLEIDING IPv6 implementatie op een DirectAdmin server met CentOS Geschreven door Alexander Knoth / Knoth Hosting Versie 1.2 / 22 februari 2013 In deze handleiding wordt besproken: - Hoe voorzie je een

Nadere informatie

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (UNBOUND)

HowTo => OpenBSD => Local Caching DNS + DNSSEC (UNBOUND) => => Local Caching DNS + DNSSEC (UNBOUND) Hardware => Soekris 5501 (10W) Tools => USB naar Serial Adapter voor Console Putty voor Terminal sessie middels USB Serial Adapter Operating System => 4.8 Software

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Instellen en gebruiken van LDAP met Active Directory

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Instellen en gebruiken van LDAP met Active Directory MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN Instellen en gebruiken van LDAP met Active Directory LDAP - Lightweight Directory Access Protocol Algemene lay-out van LDAP Informatie Informatie in een LDAP database

Nadere informatie

SURFdomeinen. Handleiding. Versie: 2.1. Datum: november 2012. 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl. Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht

SURFdomeinen. Handleiding. Versie: 2.1. Datum: november 2012. 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl. Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht Handleiding Auteur(s): SURFnet Versie: 2.1 Datum: november 2012 Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht Postbus 19035 3501 DA Utrecht 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Deutsche Bank 46 57 33 506

Nadere informatie

Handleiding. Domeinnamen: registreren, verhuizen en gebruiken. Versie september 2014

Handleiding. Domeinnamen: registreren, verhuizen en gebruiken. Versie september 2014 Handleiding Domeinnamen: registreren, verhuizen en gebruiken Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding... 1 Hoofdstuk 2. Nieuw domein... 2 2.1 Vergeet niet uw nieuwe domein te verifieren...

Nadere informatie

Virtual Web mini-howto

Virtual Web mini-howto Dan Pancamo Parag Mehta pm@gnuos.org Vertaald door: Ellen Bokhorst In deze HOWTO wordt het opzetten van een Virtuele Web Site onder Linux besproken. Inhoudsopgave 1. Licentie...1 2. Wat is een Virtuele

Nadere informatie

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP]

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP] Revisie geschiedenis [XXTER & KNX via IP] Auteur: Freddy Van Geel Verbinding maken met xxter via internet met de KNX bus, voor programmeren of visualiseren en sturen. Gemakkelijk, maar niet zo eenvoudig!

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

9/2.11 Virtuele webservers aanmaken in Apache

9/2.11 Virtuele webservers aanmaken in Apache Internet, Intranet & Webservices 9/2.11 Virtuele webservers aanmaken in Apache Een van de meest gebruikte processen op Linux is de Apache-webserver. Nu kunt u uw webserver laten voorzien in een enkele

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 10/02/2010 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

NW06 Installatie van Active Directory

NW06 Installatie van Active Directory NW06 Installatie van Active Directory 1 Het belang van DNS In het pre-windows2000 tijdperk had de NETBIOS alle controle over het netwerk. Wou je een netwerkverbinding maken naar een toestel (client of

Nadere informatie

DNS Beheer tool. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 16

DNS Beheer tool. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 16 DNS Beheer tool Dienstbeschrijving Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 3 1.1. Waar vind ik de DNS beheer tool?... 3 1.2. Openen van de DNS

Nadere informatie

BGP, Traffic Engineering, & Akamai. Niels Bakker NLnog-dag 2014

BGP, Traffic Engineering, & Akamai. Niels Bakker NLnog-dag 2014 BGP, Traffic Engineering, & Akamai Niels Bakker NLnog-dag 2014 The Akamai Intelligent Platform The world s largest on-demand, distributed computing platform delivers all forms of web content and applications

Nadere informatie

Module VIII - DNS. Stefan Flipkens - Cursus: Internet - Intranet (2004-2005)

Module VIII - DNS. Stefan Flipkens - Cursus: Internet - Intranet (2004-2005) Module VIII - DNS Wanneer we de url van een webpagina ingeven in de adresbalk van onze browser dan moet ons computersysteem weten op welk IP adres de webpagina te vinden is. DNS servers helpen ons computersysteem

Nadere informatie

Network Services Location Manager. Handleiding voor netwerkbeheerders

Network Services Location Manager. Handleiding voor netwerkbeheerders apple Network Services Location Manager Handleiding voor netwerkbeheerders In dit document wordt de Network Services Location (NSL) Manager beschreven en wordt u geïnformeerd over hoe u een netwerk zo

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Basis communicatie netwerk

Basis communicatie netwerk Basis communicatie netwerk In het Hypotheken Data Netwerk communiceert een tussenpersoon direct met een maatschappij. De tussenpersoon gebruikt hiervoor het pakket HDN Basic. De maatschappij gebruikt het

Nadere informatie

Goedkope DSL aansluitingen hebben voor de bewaking op afstand een belangrijk nadeel:

Goedkope DSL aansluitingen hebben voor de bewaking op afstand een belangrijk nadeel: Wereldwijd beelden beschikbaar Kosteloze service Goedkope DSL aansluitingen hebben voor de bewaking op afstand een belangrijk nadeel: Wisselende IP adressen. Alleen via een dynamische nameserver kunt u

Nadere informatie

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL

IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL Contents IAAS HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 0 HANDLEIDING - SOPHOS FIREWALL... 2 STANDAARD FUNCTIONALITEITEN... 2 DNS... 2 DHCP... 2 BASIS INSTELLINGEN UITVOEREN...

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 25/01/2017 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

Je eigen Mailserver. Evert Mouw 2007-11-16. StuVa 2007 - Je eigen Mailserver 1 / 16

Je eigen Mailserver. Evert Mouw 2007-11-16. StuVa 2007 - Je eigen Mailserver 1 / 16 Je eigen Mailserver Evert Mouw 2007-11-16 StuVa 2007 - Je eigen Mailserver 1 / 16 Je wilt overal bij je mail kunnen, dus op je eigen PC opslaan is onhandig. Maar is dat voldoende reden om al je bij gmail,

Nadere informatie

NAT (Network Address Translation)

NAT (Network Address Translation) Technical Note #019 Auteur: Olaf Suchorski Gemaakt op: 11 juli 2000 Bijgewerkt op: 11 juli 2000 NAT (Network Address Translation) In deze Technical Note worden de meest voorkomende situaties met NAT doorgelicht.

Nadere informatie

myinterconnect Handleiding

myinterconnect Handleiding Handleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 Introductie...2 2 Schrijfwijze & pictogrammen overzicht...3 3 Inloggen op myinterconnect...4 4 Interface myinterconnect...5 4.1 Uitleg van de onderdelen...6

Nadere informatie

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8

API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 API API...1 Identificatie...1 Opties...2 Acties...3 Webserver...6 Heartbeat...6 Buffer groottes...8 Identificatie Alle programma's communiceren met elkaar door gebruik te maken van JSON objecten. Het normale

Nadere informatie

Een webserver bereikbaar maken voor IPv6

Een webserver bereikbaar maken voor IPv6 Een webserver bereikbaar maken voor IPv6 Handleiding Auteur(s): Jan Michielsen (SURFnet) Versie: 1.1 Datum: maart 2012 SURFnet bv Radboudkwartier 273 Postbus 19035, 3501 DA Utrecht T 030-2 305 305 F 030-2

Nadere informatie

CONNECTIE TESTEN TOEGANG TOT HET PORTAAL VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN. Versie 1.0 Datum December 2014 Inlichtingenbureau

CONNECTIE TESTEN TOEGANG TOT HET PORTAAL VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN. Versie 1.0 Datum December 2014 Inlichtingenbureau CONNECTIE TESTEN TOEGANG TOT HET PORTAAL VOOR KNOOPPUNTDIENSTEN Versie 1.0 Datum December 2014 Auteur Inlichtingenbureau Inleiding... 3 Gestelde voorwaarden aan het gebruik van het portaal... 3 Afkortingen...

Nadere informatie

Ontsluiten iprova via Internet Voorbeeld methoden

Ontsluiten iprova via Internet Voorbeeld methoden Ontsluiten iprova via Internet Voorbeeld methoden 12-12-2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemene aandachtspunten... 4 3 Voorbeeld methoden... 6 3.1 Ontsluiten via een (bestaande) telewerken oplossing

Nadere informatie

Netwerken onder Linux. Gunther Van Landeghem KHK Dep.HWBK gunther.van.landeghem@khk.be

Netwerken onder Linux. Gunther Van Landeghem KHK Dep.HWBK gunther.van.landeghem@khk.be Netwerken onder Linux Gunther Van Landeghem KHK Dep.HWBK gunther.van.landeghem@khk.be maart 2010 Inhoudsopgave 1 Algemene inleiding 1 2 Benodigde voorkennis 2 2.1 Benodigde voorkennis Linux...............................

Nadere informatie

Computernetwerken Deel 2

Computernetwerken Deel 2 Computernetwerken Deel 2 Beveiliging Firewall: toegang beperken IDS: inbraak detecteren en alarmeren Encryp>e: gegevens verbergen Firewall Waarom? Filteren van pakkeben Wildcard mask: omgekeerd subnetmasker

Nadere informatie

Automail voor fli4l. Korte beschrijving van de Omgeving. Het Probleem. LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org

Automail voor fli4l. Korte beschrijving van de Omgeving. Het Probleem. LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org LinuxFocus article number 308 http://linuxfocus.org Automail voor fli4l door Stefan Blechschmidt Over de auteur: Als een getrainde electricien, vond ik mezelf in 1990 voor een CAD

Nadere informatie

Wat is Samba en Samba 3.0 server voor Linux instellen als Primaire Domain Controller in een netwerk met Windows XP clients.

Wat is Samba en Samba 3.0 server voor Linux instellen als Primaire Domain Controller in een netwerk met Windows XP clients. Vak: Datacommunicatie en netwerken Naam: Voordeckers Jo Keijzer Thomas Klas: TI3A Datum: 14-12-2003 Wat is Samba en Samba 3.0 server voor Linux instellen als Primaire Domain Controller in een netwerk met

Nadere informatie

Het gebruik van Linux als core systeem bij een satelliet-internet provider

Het gebruik van Linux als core systeem bij een satelliet-internet provider Het gebruik van Linux als core systeem bij een satelliet-internet provider Samenvatting Geerten Schram Dit artikel gaat over het gebruik van Linux bij een satelliet internet provider.. De Provider biedt

Nadere informatie

Basis communicatie netwerk

Basis communicatie netwerk Basis communicatie netwerk In het Hypotheken Data Netwerk communiceert een tussenpersoon direct met een maatschappij. De tussenpersoon gebruikt hiervoor het pakket HDN Client. De maatschappij gebruikt

Nadere informatie

Security bij de European Registry for Internet Domain Names

Security bij de European Registry for Internet Domain Names Security bij de European Registry for Internet Domain Names Peter Janssen Technical Manager EURid vzw/asbl Computable Security Seminar 25/09/2008 Wie is EURid? Not for profit organisatie Naar Belgische

Nadere informatie

[ EXAMEN LINUX UBUNTU SERVER ]

[ EXAMEN LINUX UBUNTU SERVER ] 2011 Examen Windows en linux Dieter Verbeemen [ EXAMEN LINUX UBUNTU SERVER ] [Geef hier de samenvatting van het document op. De samenvatting is een korte beschrijving van de inhoud van het document. Geef

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

Configureren e-maildomein voor Qaleido

Configureren e-maildomein voor Qaleido cbvl fecit Configureren e-maildomein voor Qaleido V1.5.2012.02.13.16.31 (Nederlands) COLOFON Copyright/Disclaimer Configureren e-maildomein voor Qaleido V1.5 (Nederlands) Documentgegevens: Bron: C:\DOCUMENTATION\QCS

Nadere informatie

Firewall Traffic Control

Firewall Traffic Control Firewall IPv4 Firewall IPv4 Setup In deze handleiding kunt u informatie vinden over alle mogelijke Firewall instellingen van de DrayTek Vigor 2130 en 2750. Hierin zullen wij alle algemene instellingen

Nadere informatie

Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan? Hoe stel ik mijn programma in? Hoe kan ik via webmail bekijken?... 4

Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan? Hoe stel ik mijn  programma in? Hoe kan ik  via webmail bekijken?... 4 Inhoudsopgave Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan?... 2 Hoe stel ik mijn e-mail programma in?... 4 Hoe kan ik e-mail via webmail bekijken?... 4 Hoe kan ik een automatisch antwoord instellen op mijn e-mailadres?...

Nadere informatie

Operationeel systeem- en netwerkbeheer Beheer van lokale systemen en PC- netwerken Beheer van Serverapplicaties Virtualisatie

Operationeel systeem- en netwerkbeheer Beheer van lokale systemen en PC- netwerken Beheer van Serverapplicaties Virtualisatie Exameneisen System Administration Advanced (SAA) Publicatiedatum 1 april 2008 Startdatum 1 maart 2008 Doelgroep Helpdeskmedewerkers, die door willen stromen naar de functie van systeem- en/of netwerkbeheerder.

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium

1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium 1) Domeinconfiguratie van Windows 9x clients & Windows Millennium Hier gaat het dus over Windows 95, Windows 98 of Millennium. Hoe kun je het aanmelden op het domein activeren? Vooreerst dient men Client

Nadere informatie

Deel 4 Active Directory inleiding

Deel 4 Active Directory inleiding Deel 4 Active Directory inleiding 1 Wat is AD? 2 Structuur van AD? 3 Domain Controllers 4 Verschil met werkgroep 5 Install van een nieuw domain 6 AD Consoles Active Directory (AD) staat beheerders toe

Nadere informatie

Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs.

Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs. Webrelais IPIO-32R-M-v8.0 Compacte modul met 32 Relais Outputs. Algemene informatie Configuratie versie 8.0 DHCP / STATIC Wanneer u de 12V= en de Netwerkkabel heeft aangesloten zal het moduul een IP-adres,

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

Handleiding SURFdomeinen

Handleiding SURFdomeinen Auteur(s): SURFnet Versie: 3.0 Datum: maart 2013 Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht Postbus 19035 3501 DA Utrecht 030-2 305 305 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Deutsche Bank 46 57 33 506 KvK Utrecht 30090777

Nadere informatie

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten

Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Chapter 4. eenvoudige webserver opzetten Table of Contents 4.1. overzicht... 44 4.2. software beheren op Linux... 44 4.3. vi... 45 4.4. html... 45 4.5. apache2... 45 4.6. twee extra websites op de apache

Nadere informatie

AFO 139 Automatische export

AFO 139 Automatische export AFO 139 Automatische export 139.1 Inleiding Vubis Smart beschikt over de mogelijkheid om volledig automatisch beschrijvingen te exporteren naar bestanden op de server. Andere bibliotheken (ongeacht of

Nadere informatie

Installatiehandleiding B3P GIS Suite v3.6

Installatiehandleiding B3P GIS Suite v3.6 Installatiehandleiding B3P GIS Suite v3.6 Datum: 22-10-2012 1. Inleiding... 2 1.1 Doelgroep... 2 1.2 Contact / Support... 2 2. Installatie... 3 2.1 Applicatieserver... 3 2.2 Aanmaken databases... 3 2.3

Nadere informatie

Quarantainenet Log Forwarder

Quarantainenet Log Forwarder A : Auke Vleerstraat 6D (vloer 4) I : www.quarantainenet.nl 7521 PG Enschede E : info@quarantainenet.nl T : 053-7503070 B : Rabobank 31.72.86.714 F : 053-7503071 KvK : 08135536 Quarantainenet Log Forwarder

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Siemens workpoints en DHCP options

Siemens workpoints en DHCP options Siemens workpoints en DHCP options Dit document beschrijft de configuratie en werking van een Windows 2003 DHCP server in combinatie met Siemens optipoint en Siemens OpenStage toestellen (aangemeld op

Nadere informatie

WHITE PAPER. by Default Reasoning

WHITE PAPER. by Default Reasoning Title: Migratie van Windows 2003 naar Windows 2008 domain Authors: Marek Version: Final Date: 05 april 2009 Categories: Windows Server 2008 defaultreasoning.wordpress.com Page 1 Scenario: Een Windows Server

Nadere informatie

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database Datum: 25-09-2007 Auteur: ing. E.L. Floothuis Versie: 0.1 Status: Concept Kopersteden 22-4 Postbus 157 7500 AD Enschede Tel: 053 48

Nadere informatie

Draaiboek Overstap naar InterNLnet Hosting Parallels Panels.

Draaiboek Overstap naar InterNLnet Hosting Parallels Panels. Draaiboek Overstap naar InterNLnet Hosting Parallels Panels. (Gebruikers versie) InterNLnet - overstap naar hosting Parallels Panels Pagina 1 Voorwoord U heeft ervoor gekozen om over te stappen naar het

Nadere informatie

ENUM. Introductie en status ISOC SIPSIG 26-09-2006. Antoin Verschuren Technisch Adviseur SIDN antoin.verschuren@sidn.nl ENUM. ISOC SIPSIG Den Haag

ENUM. Introductie en status ISOC SIPSIG 26-09-2006. Antoin Verschuren Technisch Adviseur SIDN antoin.verschuren@sidn.nl ENUM. ISOC SIPSIG Den Haag Introductie en status ISOC SIPSIG Antoin Verschuren Technisch Adviseur SIDN antoin.verschuren@sidn.nl Inhoud Wat is Hoe werkt Wat kun je met Toepassing van Waar staan we met Waar gaan we naartoe met Wat

Nadere informatie

Quicky's Place PDF Handleidingen

Quicky's Place PDF Handleidingen Quicky's Place PDF Handleidingen Dit document is en blijft eigendom van Quicky's Place. Op dit document berust copyright. Het vermenigvuldigen en verspreiden van dit document onder derden is niet toegestaan.

Nadere informatie

MKG Whitepapers augustus 2015

MKG Whitepapers augustus 2015 Document: Onderdeel: MKG Configuratie Whitepaper MKG Workgroup Server Een whitepaper definieert de ondersteunde en gegarandeerde installatie en configuratie van een product. Alle niet genoemde producten

Nadere informatie

Softphone Installatie Handleiding

Softphone Installatie Handleiding Softphone Installatie gids Softphone Installatie Handleiding Specifications subject to change without notice. This manual is based on Softphone version 02.041 and DaVo I en II software version 56.348 or

Nadere informatie

1 "log-file": "/var/log/pilight.log" 2 "log-file": "c:/pilight/pilight.log"

1 log-file: /var/log/pilight.log 2 log-file: c:/pilight/pilight.log Instellingen Instellingen...1 Introductie...2 Basis...2 port...2 standalone...2 pid-file...2 log-file...2 log-level...2 whitelist...3 stats-enable...3 watchdog-enable...3 Module paden...4 action-root...4

Nadere informatie

KULSYSMN [SPAM?] 14 december 2006. Products that can improve your life! Dirk Janssens LUDIT - KULeuvenNet

KULSYSMN [SPAM?] 14 december 2006. Products that can improve your life! Dirk Janssens LUDIT - KULeuvenNet KULSYSMN [SPAM?] Products that can improve your life! 14 december 2006 Dirk Janssens LUDIT - KULeuvenNet 1 Overzicht Email setup K.U.Leuven Inkomende spam ƒ Centraal niveau ƒ Gebruiker niveau Uitgaande

Nadere informatie

Handleiding DSL Access Versatel

Handleiding DSL Access Versatel Handleiding DSL Access Versatel INHOUDSOPGAVE 1. 1.1. INSTALLATIE...3 Installatie door monteur...3 1.2. Doe-het-zelf installatie...3 1.2.1 Het doe-het-zelf pakket... 3 1.2.2 Installatie splitter... 4 1.2.3

Nadere informatie

Documentnaam: Technisch Ontwerp Datum: 25-10-2011 Samenstelling: Bas, Chris & Teun Team Bas / Teun / Chris Versie: 1.4. Overzicht Tekening...

Documentnaam: Technisch Ontwerp Datum: 25-10-2011 Samenstelling: Bas, Chris & Teun Team Bas / Teun / Chris Versie: 1.4. Overzicht Tekening... TECHNISCH ONTWERP INHOUD Overzicht Tekening... 2 1.0 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Bronnen... 3 2.0 Thread Management Gateway (forefront)... 3 2.1 Inleiding... 3 2.2 Hardware... 3 2.3 Services...

Nadere informatie

Quarantainenet Log Forwarder

Quarantainenet Log Forwarder A : Auke Vleerstraat 6D (vloer 4) I : www.quarantainenet.nl 7521 PG Enschede E : info@quarantainenet.nl T : 053-7503070 B : Rabobank 31.72.86.714 F : 053-7503071 KvK : 08135536 Quarantainenet Log Forwarder

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

HAN4.x technisch document

HAN4.x technisch document HAN4.x technisch document Inhoudsopgave 1. Principe achter HAN (Hidden Automatic Navigator)... 3 2. HAN4.x specifieke zaken en systeemeisen... 6 2.1 HAN4.x server systeemeisen... 6 2.2 HAN cliënt systeemeisen...

Nadere informatie

5/8 Patch management

5/8 Patch management Management Services 5/8 Patch management 5/8.1 Beheer van patches met Subscription Management Tool 5/8.1.1 Inleiding Een moderne Linux-server moet regelmatig worden bijgewerkt met de laatste versie van

Nadere informatie

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 MxStream & Linux Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 Gebruikte bronnen http://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_alcatelhack.asp http://www.bruring.com/adsl/article.php?sid=6 http://security.sdsc.edu/self-help/alcatel/challenge.cgi

Nadere informatie