Richtlijnen voor de coach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Richtlijnen voor de coach"

Transcriptie

1 Richtlijnen voor de coach De lijncoördinatie van Hockeyclub de Warande stelt het zeer op prijs dat je bereid bent om een van onze jeugd elftallen komend seizoen te begeleiden. Je belangrijkste taak is het begeleiden van je team tijdens en buiten de wedstrijden. Daarbij is enthousiasme, hockeyplezier, veiligheid en het kunnen omgaan met kinderen heel belangrijk. In bijgaand document behandelen we een aantal praktische zaken die het gemakkelijker moeten maken om een team te begeleiden. Sportiviteit en respect: De KNHB en MHC de Warande vinden sportiviteit en respect belangrijk. We willen je daarom vragen om dit binnen je team te stimuleren en onsportief en brutaal gedrag direct in de kiem te smoren. Graag vernemen wij het als er kinderen zijn die moeilijk gecorrigeerd kunnen worden. Wij willen dan helpen, eventueel ook door de ouders erbij te betrekken, om te voorkomen dat de rest van het team niet meer volop kan genieten van deze sport. Indien nodig schromen we niet om in goed overleg met alle betrokkenen en het bestuur vergaande maatregelen te nemen. Een punt van aandacht betreft de kritiek op de scheidsrechter. Dit mag niet geaccepteerd worden. De scheidsrechter is de baas in de wedstrijd en dient niet bekritiseerd te worden; hij/zij doet dit als vrijwilliger en om ons een plezier te doen. Als wij hen het leven zuur maken dan vergaat de lol voor hen om te fluiten en is er niemand meer om de wedstrijd te leiden. Je snapt dat we daar als Hockeyclub De Warande niet op zitten te wachten. Mocht een speler echter toch uit de slof schieten, zorg er dan voor dat deze direct daarna of na afloop van de wedstrijd, alsnog excuus aanbiedt. Communicatie en rijschema: In LISA kan ieder lid zijn eigen informatie bijhouden. Het is belangrijk dat iedere speler en ook de begeleider(s) ervoor zorgt dat zijn gegevens juist zijn opgenomen. Zeker de adressen en mobiele nummers. Voor de coach en de trainer is het dan eenvoudig om snel met iedereen te communiceren, zoals bij afgelastingen. Benadruk het belang van het goed functioneren hiervan in het begin van het seizoen! Maak ook een rijschema aan het begin van het seizoen, zodat alle ouders tijdig op de hoogte zijn. In LISA is een handige tool om een rijschema te maken. Wedstrijdtenue: Er bestaat maar één wedstrijdtenue, het De Warande (oranje-groen) clubtenue! Dit heeft elke speler/speelster voor elke wedstrijd bij zich. Indien voor betere herkenbaarheid in een afwijkend kleur shirt (wit en veelal witte sokken) moet worden gespeeld dan staat dit in het wedstrijdschema vermeld.

2 Tot de vaste uitrusting van spelers/speelsters behoren: Scheenbeschermers deze zijn verplicht gesteld door de Bond. Gebitsbeschermer deze wordt sterk aanbevolen door de Bond; De Warande stelt deze echter verplicht, zowel tijdens wedstrijden als trainingen. Wordt aan een van beiden niet voldaan dan dien je het betreffende kind aan de zijlijn te houden; het mag dan niet spelen. De Warande is niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van het niet dragen van een bitje, deze verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Keeper: Voor de keeper geldt dat het fair play is om de uitrusting, die beschikbaar wordt gesteld door de club, in goede conditie te houden. De uitrusting bestaat uit: Goede Legguards Klompen Handschoenen Bodyprotector IJshockeybroek Goed passend helm met raster en strotklep Het is verstandig om voor aanvang van de wedstrijd na te gaan of de keeper al zijn materiaal bij zich heeft en of dit in deugdelijke staat verkeerd. Keepersmateriaal omruilen of aanbieden ter reparatie is mogelijk bij Hans Baijens of ). Punt van aandacht; houdt in de gaten dat de keeper zich niet als een buitenbeentje behandeld voelt in het team. Vanwege het omkleden komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er niet wordt gewacht met het limonade drinken of het naar huis fietsen. Voor keepers zijn lockers ter beschikking. Hiervoor kunt u contact opnemen met Walter de Korte. ( of whj.korte@casema.nl ) Hockeyballen Elk team ontvangt bij aanvang van het seizoen een aantal ballen. Bij verlies van ballen is het team zelf verplicht voor vervangende ballen te zorgen. Deze afspraken zijn door het bestuur gemaakt omdat er helaas door veel teams onzorgvuldig met de ballen werd omgesprongen en er voor veel geld elk jaar weer nieuwe hockeyballen besteld moesten worden. Voor aanvang van de wedstrijd: Meld bij uit- en thuiswedstrijden bij de representatie- of wedstrijdtafel dat je elftal is gearriveerd. Zie erop toe dat de spelers/speelsters zich op tijd omkleden en gebruik maken van het juiste tenue. Neem kort met de aanvoerder/ster door wat deze moet doen binnen en buiten het veld (wedstrijdformulier invullen, controleren, voorbeeldgedrag t.a.v. fair play, voor de wedstrijd bij de middenstip de scheidsrechter en de aanvoerder van de tegenpartij een hand geven, eventueel speelhelft kiezen, voor aanvang een hoeraatje, na afloop de scheidsrechters bedanken, enz.) De aanvoerder binnen je team wordt over het algemeen aangewezen door de coach, maar soms ook gekozen door het team.

3 Einde wedstrijd: Bedank na afloop van de wedstrijd de scheidsrechters en de coach van de tegenpartij. Geef geen commentaar op de leiding en bedank altijd, onafhankelijk van winst of verlies, gedrag van de tegenstanders of leiding. Zorg ervoor dat de sportochtend/middag in een gezamenlijk plezierige sfeer wordt afgesloten door een drankje te gebruiken met de tegenstander. Bij thuiswedstrijden zorgt de coach van de ontvangende partij voor de ranja van de tegenstander en het eigen team. Vul het wedstrijdformulier in, zorg dat de benodigde handtekeningen erop staan, laat de aanvoerders controleren en lever het ingevulde formulier in bij de. representatieof wedstrijdtafel Indien hier niemand meer aanwezig is kan het formulier ook in de bus wedstrijdformulieren worden gestopt. Van elke wedstrijd (uit of thuis) moet een formulier worden ingeleverd bij de club. Te laat of niet ingeleverde formulieren leveren een boete op voor team en club. Gele en Rode Kaarten Kaarten voor teams worden behandeld door het bestuurslid hockey van MHC de Warande. De volgende maatregelen worden genomen in geval van; 1e gele kaart in een seizoen; waarschuwing. 2e gele kaart in een seizoen; gesprek met speler & mogelijke schorsing. 3e gele kaart in een seizoen; gesprek met speler + ouder & schorsing + verplichte melding aan de Bond. Rode kaart; gesprek met speler + ouder & schorsing + verplichte melding aan de Bond. U kunt bij de Bond bezwaar tegen een kaart aantekenen maar de kans is nagenoeg nihil dat deze gegrond wordt verklaard. Een seizoen loopt van september t/m mei en betreft zowel veld- als zaalhockey. Boetes: Opgelegde boetes (bv door de KNHB als een wedstrijd wordt gestaakt, worden door de vereniging op het team verhaald. Afgelastingen: De website wordt accuraat bijgehouden. Check deze regelmatig zodat je goed op de hoogte bent van eventuele afgelastingen. Wijs ook de spelers hierop! Ziekte en/of blessure: Bij ziekte en/of blessure van een speler/speelster wordt samen besproken wat er vanuit het team gedaan kan worden. Graag de betreffende lijncoördinator op de hoogte stellen van langdurig geblesseerden, zodat eventuele structurele vervanging in het elftal kan worden geregeld.

4 Ook indien er binnen het elftal problemen zijn worden wij als lijncoördinator graag hiervan in kennis gesteld. Aantal spelers in een team: Richtlijn is dat er maximaal 15 spelers in een team worden ingedeeld (voor zowel competitie als training). Zolang het maximale aantal van 15 spelers per team niet wordt overschreden, geldt voor aanmeldingen tijdens het seizoen dat deze door de betreffende lijncoördinator in overleg met betrokken coaches en trainers worden ingedeeld in een bepaald team. Er wordt beoordeeld of de nieuw aangemelde speler meteen deel kan nemen aan de wedstrijden. Als dit niet het geval is dan wordt het nieuwe lid trainingslid, totdat het niveau waarop wel met de wedstrijden meegedaan kan worden, bereikt is. Iemand wordt überhaupt eerst 3 weken proeflid en daarna dus of trainingslid of spelend lid. Wanneer er in de bestaande teams geen ruimte meer is, wordt de aangemelde speler trainingslid totdat er een plaats beschikbaar komt, of op de wachtlijst geplaatst als ook de training vol zit. Invallers: Elk team mag gebruik maken van inval spelers. Deze invallers moeten echter wel in dezelfde of een lagere leeftijdscategorie uitkomen; gebruik maken van invallers uit een hogere leeftijdscategorie is niet toegestaan. Spelers/speelsters uit een hoger elftal mogen wel invallen in een lager team; dit is echter niet gebruikelijk/netjes. Indien de tegenstander dit doet en de wedstrijd hierdoor sterk wordt beïnvloed dan kan de coach melding maken op het wedstrijd formulier (wat echter hoogstwaarschijnlijk geen impact zal hebben). Indien de speler in de Top of Landelijke competitie uitkomt, dan is invallen in een lager team niet toegestaan. Oftewel: Een speler van JC3 mag invallen bij JC2 Een speler van JC1 mag invallen bij JC3 (tenzij JC1 Topklasse of Landelijk speelt) Een speler van JB4 mag niet invallen bij JC1. Indien je spelers te kort komt en je hebt een invaller op het oog, overleg dit dan eerst met de coach van de betreffende speler voordat je de invaller benadert. Competitie indeling: De stand van elke poule wordt gepubliceerd op de website van de KNHB (standenmotor). Mocht je van mening zijn dat jouw team te hoog of te laag staat ingedeeld dan willen we dit graag van je horen. Aan het einde van het herfstseizoen (november/december) bestaat de mogelijkheid om een wijziging aan te vragen en indien er echt aanleiding toe is kan dit soms zelfs al halverwege elke competitiehelft (bv in herfstvakantie).

5 Trainingen: Het is altijd zinvol om regelmatig contact met de trainer(s) te onderhouden. Zij kunnen je technische adviezen geven die bruikbaar zijn voor de wedstrijden en je kunt hen vragen om meer aandacht aan bepaalde zaken te besteden. Probeer hen ook te motiveren om eens naar een wedstrijd te komen kijken. Mochten er in het team problemen zijn met de onderlinge verhoudingen en/of sprake zijn van onsportief / brutaal gedrag dan is het goed om eens te polsen of dit ook door de trainer(s) herkend wordt en kan een gezamenlijke aanpak worden voorgesteld. Scheidsrechters: Elk seizoen worden scheidsrechterscursussen georganiseerd voor de A en B jeugd. Probeer je team enthousiast te maken voor het volgen van een scheidsrechterscursus. Dit is vanuit de KNHB verplicht! Het volgen van een scheidsrechtercursus bevordert het spelinzicht en vermindert de kans op discussies met de scheidsrechters in het veld. Het volgen van een scheidsrechtercursus door de coach is ook zeker aan te raden! Respecteer dat ook zij hun vrije tijd hieraan opofferen en laat ze in hun waarde, zodat we nog lange tijd een beroep op ze kunnen doen. Beoordeling van de spelers en speelsters: Aan het einde van ieder seizoen (november en mei) ontvangt de scoutcommissie graag een ingevuld evaluatieformulier van alle coaches. Zij zullen dit ruimschoots van tevoren via mail sturen aan de trainer(s) en coaches. Aan de hand van deze formulieren (onafhankelijk aangeleverd door coach en trainer) en de beoordeling van de Scoutcommissie worden de spelers/speelsters uitgenodigd voor de selectietrainingen (alleen voor 1 e teams) en worden de teams voor het volgende seizoen samengesteld. De teamsamenstelling is erop gericht om spelers/speelster op sterkte in te delen en binnen elk elftal een goede mix te krijgen van 1 e en 2 e jaars spelers/speelsters. Deze aanpak moet voorkomen dat de plaatsing in een team niet afhangt van 1 formulier of van één selectietraining. Om geen valse verwachtingen te wekken is het van belang dat je als coach geen toezeggingen naar spelers doet. Bij uitzondering kunnen tussentijds wijzigingen worden doorgevoerd; bv als na een aantal wedstrijden blijkt dat een speler het nivo niet aan kan dan kan eventueel tijdens de herfst- of kerstvakantie gewisseld worden met een speler van een ander team. Dit kan echter alleen in overleg met de JC (en indien van toepassing met de HTC). Coaches mogen niet in onderlinge afstemming wijzigingen doorvoeren.

6 Zaalhockey beleid: De Warande vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk 11-tallen ervaring opdoen met het zaalhockey. Je kunt het zien als een onderdeel van hun hockeyopleiding. Probleem is dat er onvoldoende zaalruimte is om alle teams te kunnen laten deelnemen. Vandaar dat besloten is de volgende teams zaalhockey te laten spelen: MA1 MA2 MB1 MB2 MC1 MC2 MC3 MC4 MD1 MD2 MD3 MD4 Tevens combinatieteam afvallers MA1/MB1 of MB1/MC1 afhankelijk van plaatsing MA1 in Topklasse (slechts 5 speeldagen) JA1 JB1 JB2 JC1 JC2 JD1 JD2 JB3 JD3 Tevens zijn er combinatieteam afvallers JB1/JC1 Graag tijdig aan de ouders en kinderen laten weten dat er een kostenplaatje mee gemoeid is van 50 Euro per zaalhockeyspe(e)l(st)er (2010/2011). Dit bedrag gaat vooral naar de zaalhuur en de hockeybond. Het innen en afdragen van deze bijdrage zal door de penningmeester van De Warande plaatsvinden. Over de zaalhockey, de spelregels en de benodigdheden zal nog apart worden bericht. Evenementencommissie De evenementencommissie organiseert vele activiteiten voor onze jeugdleden; van AB en CD feesten tot toernooien. Het helpt altijd mee de betreffende activiteiten onder de aandacht van de kinderen te brengen. De activiteiten worden overigens altijd ruimschoots van tevoren via verschillende media (nieuwsbrief, website en mail) aangekondigd. Hockey technische informatie voor coaches; De hockeybond heeft de KNHB trainings@ssistent gelanceerd. De KNHB trainings@ssistent biedt op een laagdrempelige en innovatieve manier ondersteuning aan alle trainers, coaches en spelers. De hockeybond is de eerste sportbond die haar oefenstof op zo'n grote innovatieve schaal ter beschikking stelt. De KNHB trainings@assistent is via toegankelijk en bevat een keur aan oefenstof, ingedeeld naar leeftijdscategorie. De digitale trainingsbibliotheek is een hulpmiddel dat zorg moet dragen voor de verbetering van de kwaliteit van spelers, trainers en coaches.

7 Trainers krijgen tevens toegang tot waarop diverse trainingen zijn uitgewerkt. Algemeen: Op de website staat veel informatie over de organisatie van onze hockeyclub. Ook staan er FAQ, de veelgestelde vragen en hun antwoorden. Voor nadere informatie of op- en aanmerkingen gedurende het seizoen staan de volgende lijncoördinatoren voor je klaar: JA en JB : Dominique Hassing JC en JD : Paul van Logtestijn MA en MB : Norbert Klijn MC en MD : Jeltje Folgerts Voorzitter Lijncoördinatie en Scouting : Paul van Logtestijn Hun contactgegevens zijn te vinden op de site. Sponsoring: U bent van harte uitgenodigd ouders of zelf een team te sponsoren door middel van shirts, trainingspakken of iets anders. Indien u uw bedrijfslogo daarop wenst te plaatsen dan komt er een sponsorbijdrage van 15 per kledingstuk bij. Meer informatie over richtlijnen treft u op de website. We verzoeken u met de sponsorcommissie contact op te nemen. (info@mhcdewarande.nl) Afval: We verzoeken u steeds na iedere wedstrijd beide dugouts weer schoon achter te laten. Bij de infotafel wordt voortaan een afvalzak meegegeven.

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014

Briefing zaalhockey. Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Briefing zaalhockey Hockeyclub Etten-Leur seizoen 2013-2014 Agenda Opening 20.00 Zaalregels en formulieren Wedstrijd info Zaalwacht Trainingen (tijden en opzet) Zaalcompetitie & mededelingen Scheidsrechters

Nadere informatie

Welkom bij de Mixed Hockeyclub Boxmeer,

Welkom bij de Mixed Hockeyclub Boxmeer, Welkom bij de Mixed Hockeyclub Boxmeer, In deze informatiebrochure vindt u allerlei wetenswaardigheden over het hockeyen als (Jongste)- Jeugdlid bij MHC Boxmeer. Heeft u een vraag, dan is deze brochure

Nadere informatie

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen maart 2019 INLEIDING Voor u ligt het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van hockeyvereniging Spitsbergen. Dit plan beschrijft het beleid voor de arbitrage binnen de

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Zaalhockey RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 november 2016

Zaalhockey RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 november 2016 Zaalhockey 2016-2017 RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 november 2016 Waar gaan we het over hebben? Zaalhockey Trainingen Wedstrijden Materialen Niet over speltechnieken: Coachavond op 28 nov 20.00u

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

Arbitrage plan HC Berlicum

Arbitrage plan HC Berlicum ! Arbitrage plan HC Berlicum!1 Inleiding De KNHB adviseert om het fluiten van jongs af aan te integreren in de hockeyopleiding. Hierdoor is het fluiten van wedstrijden, net als trainen en het spelen van

Nadere informatie

Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013

Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013 Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen juni 2013 1. INLEIDING Voor u ligt het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van hockeyvereniging Spitsbergen. Dit plan beschrijft het beleid voor de arbitrage binnen de

Nadere informatie

WELKOM OP DE OUDERAVOND VAN HOCKEYCLUB UNO

WELKOM OP DE OUDERAVOND VAN HOCKEYCLUB UNO WELKOM OP DE OUDERAVOND VAN HOCKEYCLUB UNO IN EEN JAAR KAN VEEL VERANDEREN! Olympische Spelen 2016 EK 2017 in Amsterdam AGENDA Hockeyclub UNO, wie zijn wij De wedstrijddagen De Training Teams en Teambegeleiders

Nadere informatie

Informatie Upward Zaalhockey 2015-2016

Informatie Upward Zaalhockey 2015-2016 Informatie Upward Zaalhockey 2015-2016 De competitieopzet Dit jaar zijn de districten Oost- en Noord Nederland voor de zaal samengevoegd. De poule indeling is grotendeels nog gescheiden, maar na het overgangsseizoen

Nadere informatie

Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect

Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect COACHING & Teamafspraken Seizoen Dorsteti team Plezier, Ontwikkeling, Veiligheid, Samenspel, Sportiviteit en Respect TEAMGEGEVENS Lijst en contactgegevens: Teamleden Coaches Trainer(s) Clubhuis 1. UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Aandachtspunten nieuwe leden:

Aandachtspunten nieuwe leden: Aandachtspunten nieuwe leden: Welkom bij Smash, Met elkaar proberen we zoveel mogelijk plezier te beleven aan het volleyballen. Daar heb je natuurlijk niet alleen een team voor nodig dat zowel in als buiten

Nadere informatie

Welkom! Coachavond Zaalhockey. 13 november 2018

Welkom! Coachavond Zaalhockey. 13 november 2018 Welkom! Coachavond Zaalhockey 13 november 2018 van Copyright druk, fotokopie, 2018. Alle microfilm, rechten voorbehouden. digitaal, internet Niets of op uit welke deze uitgave wijze dan mag ook worden

Nadere informatie

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Informatie avond Ouders 2 e jaars E RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Doel van vanavond Uitleggen wat er verandert voor jullie kinderen Uitleggen hoe de teamindeling tot stand komt Selectie

Nadere informatie

Per competitie word het wedstrijdschema op de DES site gepubliceerd. De rust is ongeveer 5 tot 10 minuten.

Per competitie word het wedstrijdschema op de DES site gepubliceerd. De rust is ongeveer 5 tot 10 minuten. Ditjes en Datjes voor (nieuwe ) coaches Onderwerp Plezier met leren hockeyen Spelbegeleiders / Scheidsrechters Wedstrijdschema Spelduur wedstrijden Toelichting Minihockey is bedoeld om kinderen op een

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR COACHES

INFORMATIE VOOR COACHES INFORMATIE VOOR COACHES JONGSTE JEUGD SEIZOEN 2012-2013 Inhoud 1. Speeldagenrooster Jongste Jeugd 2012-2013 pag. 2 2. Het wedstrijdprogramma pag. 2 3. Rijrooster pag. 3 4. Barrooster pag. 3 5. Digitaal

Nadere informatie

Digitale Wedstrijd Formulier

Digitale Wedstrijd Formulier Beste trainer/leider, Ook de Commissie Wedstrijdzaken wil jou allereerst hartelijk bedanken voor jouw aanbod om komend seizoen de vereniging te helpen door een team te begeleiden. Voor veel vragen kun

Nadere informatie

Informatiebrief nieuwe jongste jeugdleden

Informatiebrief nieuwe jongste jeugdleden Informatiebrief nieuwe jongste jeugdleden Uw kind is net lid geworden of wordt misschien lid van Mixed Hockey Club Leeuwarden. Kinderen in de leeftijd tot en met 10 jaar vallen onder de jongste jeugd.

Nadere informatie

Informatieavond coaches en teammanagers 24 augustus 2017

Informatieavond coaches en teammanagers 24 augustus 2017 Informatieavond coaches en teammanagers 24 augustus 2017 Programma Welkom Voorstellen Jeugdcommissie Planning seizoen Teams, coaches en teammanagers Wedstrijdsecretariaat Materiaal Sportiviteit en respect

Nadere informatie

Upward Jeugd teams kick off zaal

Upward Jeugd teams kick off zaal Upward Jeugd teams kick off zaal 23-11-2016 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Uitgangspunten Upward 4. Uitgangspunten KNHB 5. Spelregels 6. Speelgerechtigheid 7. Sporthallen en het niet hebben van kleedkamers

Nadere informatie

WFHC-CLUB. Ouderinformatie

WFHC-CLUB. Ouderinformatie WFHC-CLUB Ouderinformatie WFHC locatie Hoorn & Hoogwoud - www.wfhc.nl Kinderen kunnen al op jonge leeftijd starten met kennis maken met hockey bij WFHC. Bij aanvang van het hockeyseizoen moet uw kind in

Nadere informatie

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010

Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 Informatie avond zaalhockey 02 december 2010 AGENDA 1e deel van de avond: Mededelingen Zaalleiding Scheidsrechters Wedstrijdformulieren Afgelastingen Boete maatregel Mededelingen Vragen en of opmerkingen

Nadere informatie

Rob van Grootel Selectieprocedure Jeugd Goedgekeurd door: Laatste revisie door: Revisie datum Revisie

Rob van Grootel Selectieprocedure Jeugd Goedgekeurd door: Laatste revisie door: Revisie datum Revisie Revisie geschiedenis Rev nr Datum Door Aanpassing in tekst B 05-09-2013 RN - Wouts Thema trainingen bij selectie JJ voor de D-elftallen. - Jaarlijks eigen bijdrage voor sponsorkleding. (pagina 4) - Team

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond 29 augustus 2018

Welkom op de informatieavond 29 augustus 2018 Welkom op de informatieavond 29 augustus 2018 UNO in vogelvlucht - mrt 2015 Start project trainingen op Hercules (naam UWHC) - Aug 2015 UNO officieel opgericht + nieuw tenue - Sept 2015 Trainingen Hercules

Nadere informatie

Welkom bij S.M.H.C. MAGNUS

Welkom bij S.M.H.C. MAGNUS Welkom bij S.M.H.C. MAGNUS De informatie is bedoeld als leidraad voor ouders/verzorgers van nieuwe (jeugd) leden. Uw zoon/dochter of u gaat zelf hockeyen bij de Schager Mixed Hockey Club Magnus (SMHC)

Nadere informatie

Schiedamse Hockeyclub SPIRIT

Schiedamse Hockeyclub SPIRIT Handleiding Coach/begeleider Jongste Jeugd/junioren augustus 2015 Schiedamse Hockeyclub SPIRIT INHOUD: 1. Inleiding 2. Aanspreekpunt 3. Algemeen 4. Wedstrijden algemeen 5. Thuiswedstrijden 6. Uitwedstrijden

Nadere informatie

Voorwaarden zaalhockey 2015-2016

Voorwaarden zaalhockey 2015-2016 Voorwaarden zaalhockey 2015-2016 Binnenkort start het zaalhockeyseizoen 2015-2016 en zal de Almeerse Hockeyclub met naar onze verwachting ongeveer 72 wedstrijdteams deelnemen. Zaalhockey valt onder de

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

VADEMECUM VOOR DE Jongste Jeugd COÖRDINATOREN district Noord Nederland 2011/2012

VADEMECUM VOOR DE Jongste Jeugd COÖRDINATOREN district Noord Nederland 2011/2012 VADEMECUM VOOR DE Jongste Jeugd COÖRDINATOREN district Noord Nederland 2011/2012 De volgende leeftijdsgroepen vallen onder de verantwoordelijkheid van de Jongste Jeugdcoördinator: F-JEUGD: kinderen van

Nadere informatie

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F-tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F-tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F-tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle stick gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd; Coachcursus-leider

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD

PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD 1 Algemene informatie over hockey én hockeyen bij MHC Woerden 1a. Hockey is een teamsport Hockey bestaat uit een wedstrijd op zaterdag en één of meer trainingen in

Nadere informatie

Zaalhockey briefing. 25 november 2014

Zaalhockey briefing. 25 november 2014 Zaalhockey briefing 25 november 2014 Welkom! Zaalhockey organisatie Opbouw competitie Materiaal uitrusting DWF Zaalhockey spelregels Vragen Zaalhockey algemeen Enorme groei: 2014/2015 2.326(2013/2014 2.193,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden:

NIEUWSBRIEF. Inschrijving toernooi. Vrijdag 12 mei Nieuwsbrief. Commissieleden: NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Via de nieuwe website www.phoenixbusinesstrophy.nl is deze nieuwsbrief voor het toernooi van 2017 ook te downloaden. Commissieleden: Ben van der Deen (Voorzitter) Hans Beersma (Wedstrijdsecretariaat)

Nadere informatie

Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd

Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd 1. Inleiding Het bestuur van de Hockeyclub Nuenen heeft haar beleid samengevat in Het Nuenen Concept. Een beschrijving van Het Nuenen Concept is

Nadere informatie

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017

HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 HUIS- EN GEDRAGSREGELS HOCKEY CLUB HOUTEN NOVEMBER 2017 De Houten 5 Kernwaarden van HC Houten We hebben De HC Houten 5 opgesteld. Het zijn de 5 kernwaarden die invulling geven aan het gedachtegoed van

Nadere informatie

Wedstrijdsecretariaat Hockey Geldrop. Peter Genefaas

Wedstrijdsecretariaat Hockey Geldrop. Peter Genefaas Wedstrijdsecretariaat Hockey Geldrop Peter Genefaas Waargaanwe t over hebben: Verantwoordelijkheden Communicatie Website Wedstrijden Logistiek Wedstrijdformulieren Scheidsrechters Verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels

Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels Binnen onze vereniging maken we onderscheid tussen Selectie elftallen en de overige elftallen. In de Selectie elftallen (ook wel Lijn - of Prestatie

Nadere informatie

Zaalhockey 2015-2016. Coach avond junioren Woensdag 4 november 2015

Zaalhockey 2015-2016. Coach avond junioren Woensdag 4 november 2015 Zaalhockey 2015-2016 Coach avond junioren Woensdag 4 november 2015 Agenda 20.00 uur Opening - Opzet Zaalhockey 2015-2016 - CompeEEe - CompeEEe organisaee - Weekendtrainingen 20.45 uur Zaalhockey regels

Nadere informatie

HMHC JEUGD-ABC sep 2009

HMHC JEUGD-ABC sep 2009 HMHC JEUGD-ABC sep 2009 1 Voordat je begint met hockey 1.a. deelnemen aan een teamsport 1.b. taak van ouders 1.c. kleding, schoenen, ballen en bescherming 1.d. stick 1.e. keeperuitrusting 2 Met de volgende

Nadere informatie

Competitieboekje. Jeugd TOG Maassluis. Voorjaar 2016

Competitieboekje. Jeugd TOG Maassluis. Voorjaar 2016 Competitieboekje Jeugd TOG Maassluis Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Jeugd competitie... 4 Afspraken voor de competitie... 5 Team indelingen... 7 Competitie indelingen... 8 TOG 1... 9 TOG 2... 9

Nadere informatie

BRIEFING ZAALHOCKEY 17/ 18. Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR

BRIEFING ZAALHOCKEY 17/ 18. Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR BRIEFING ZAALHOCKEY 17/ 18 Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR Programma Introductie zaalcommissie Doelstellingen Zaalcompetitie Taken coach/manager/aanvoerder bij de senioren Pauze/ mogelijkheden tot

Nadere informatie

HC Voorne: Organisatie Tucht - Zaken:

HC Voorne: Organisatie Tucht - Zaken: Ontwerp december 2015 Vooraf: HC Voorne: Organisatie Tucht - Zaken: HC Voorne heeft op dit moment (seizoen 2015 2016) nog geen aparte Tucht commissie. Het behandelen van Tuchtzaken gebeurt door de arbitragecommissie

Nadere informatie

BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN

BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN BELEID SPORTIVITEIT EN RESPECT BINNEN MHC WOERDEN MHCW is een hockeyclub waar sportiviteit, respect, plezier en prestatie hand in hand gaan. Dit is een waardevol gegeven en dat willen we graag in stand

Nadere informatie

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet

F- tallen bijeenkomst. Welkom in de wereld die hockey heet Welkom bij HCZwolle F- tallen bijeenkomst Welkom in de wereld die hockey heet F- tal team en spelbegeleider zijn bij HCZwolle s"ck gaaf! Programma: Inleiding Marlou Schuit Jongste Jeugd HC Zwolle/DBC Jongste

Nadere informatie

Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team. 26 juni 2015

Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team. 26 juni 2015 Myra /MHCAmstelveen Witte Rook Sessie C & D team 26 juni 2015 Agenda Even voorstellen Waarom gemengde teams Organisatie en rollen rond het team Trainingen & wedstrijden Zaalhockey Tenue Administratieve

Nadere informatie

Van E naar D Informatieavond ouders. 5 juni 2019 RHV Leonidas - Jeugd Commissie

Van E naar D Informatieavond ouders. 5 juni 2019 RHV Leonidas - Jeugd Commissie Van E naar D Informatieavond ouders 5 juni 2019 RHV Leonidas - Jeugd Commissie Doel van de avond / Agenda Wat er verandert voor jullie kinderen Hoe de teamindeling tot stand komt Aangepast technisch beleid

Nadere informatie

BRIEFING ZAALHOCKEY 16/ 17. Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR

BRIEFING ZAALHOCKEY 16/ 17. Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR BRIEFING ZAALHOCKEY 16/ 17 Teammanagers/Coaches/Aanvoerders SR Programma Introductie zaalcommissie Doelstellingen Zaalcompetitie Taken coach/manager/aanvoerder bij de senioren Pauze/ mogelijkheden tot

Nadere informatie

Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012

Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 pagina 1 van 6 Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 Inleiding Ieder jaar weer staat de commissie Hockey

Nadere informatie

Klaar voor de aftrap FC Engelen

Klaar voor de aftrap FC Engelen Klaar voor de aftrap 2018 2019 FC Engelen ---------- Beste ouders, Het seizoen 2017-2018 is inmiddels voorbij en de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn in volle gang. En dat lijkt ons een geschikt

Nadere informatie

Sportiviteit wint altijd!

Sportiviteit wint altijd! t oernooi 2017 Sportiviteit wint altijd! Zaterdag 24 juni 2017 C-toernooi Sportieve jongens en meisjes, coaches, teammanagers, scheidsrechters en ouders Wat enorm leuk dat jullie dit jaar meedoen aan het

Nadere informatie

Vademecum en reglement. Voorcompetitie IDC Zaalhockey topklasse Oost. Seizoen 2012-2013

Vademecum en reglement. Voorcompetitie IDC Zaalhockey topklasse Oost. Seizoen 2012-2013 Vademecum en reglement Voorcompetitie IDC Zaalhockey topklasse Oost Seizoen 2012-2013 Inhoudsopgave 1. Organisatie voorcompetitie... 2 2. Locaties en speeldata voorcompetitie... 2 3. Adressen hallen...

Nadere informatie

Sportiviteit wint altijd!

Sportiviteit wint altijd! t oernooi 2017 Sportiviteit wint altijd! Zondag 25 juni 2017 D-toernooi Sportieve jongens en meisjes, coaches, teammanagers, scheidsrechters en ouders Wat enorm leuk dat jullie dit jaar meedoen aan het

Nadere informatie

ARBITRAGEPLAN. MHC HEESCH Januari 2017

ARBITRAGEPLAN. MHC HEESCH Januari 2017 ARBITRAGEPLAN MHC HEESCH Januari 2017 Inleiding Dit is het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van MHC Heesch, opgesteld door de Arbitragecommissie*, in samenspraak met het bestuur. MHC Heesch is een gezellige

Nadere informatie

Bij wedstrijden zullen de leden de officiële clubkleding dragen.

Bij wedstrijden zullen de leden de officiële clubkleding dragen. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 De Vereniging De vereniging heet voluit Hockey Club Helmond, voor het gemak zullen we het verder hebben over HC Helmond. Artikel 2 Tenue Bij wedstrijden zullen de leden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2015-2016

HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2015-2016 HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2015-2016 1 1. SPELREGELS 1.1 Er wordt gespeeld volgens de door de KNVB opgestelde Handleiding voor Scheidsrechters Futsal, dd. Juli 2011. Echter m.u.v.

Nadere informatie

Dan ben je altijd op de hoogte!

Dan ben je altijd op de hoogte! De Muis www.hcliempde.nl Dan ben je altijd op de hoogte! Hierbij de drieëntwintigste muis van het hockeyseizoen 2012-2013. In deze muis : 115 jaar KNHB Dames 2 : zaalkampioen! DWF = Digitaal Wedstrijd

Nadere informatie

Arbitragebeleid MHC Made 2014

Arbitragebeleid MHC Made 2014 Arbitragebeleid MHC Made 2014 Geen wedstrijd zonder scheidsrechters, daar zijn we ons allemaal van bewust. Helaas is op dit moment de verdeling tussen jeugdleden en volwassenenleden binnen MHC Made onevenredig.

Nadere informatie

Instructies voor de zaalleiding

Instructies voor de zaalleiding Instructies voor de zaalleiding Wij zijn te gast in de zaal en moeten iedere klacht proberen te voorkomen. Anders worden wij volgend jaar niet meer toegelaten! Daarom: Iedereen (zaaldienst, coaches en

Nadere informatie

HMHC JEUGD-ABC. 2 Met de volgende personen heb je het meest te maken 2.a coach 2.b manager 2.c trainer 2.d coördinatoren 2.e technisch directeur

HMHC JEUGD-ABC. 2 Met de volgende personen heb je het meest te maken 2.a coach 2.b manager 2.c trainer 2.d coördinatoren 2.e technisch directeur HMHC JEUGD-ABC 1 Voordat je begint met hockey 1.a deelnemen aan een teamsport 1.b taak van ouders 1.c kleding, schoenen, ballen en bescherming 1.d stick 1.e keeperuitrusting 2 Met de volgende personen

Nadere informatie

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS Taken jeugd- en seniorenleiders Spelerspas. De leider is, samen met de aanvoerder, verantwoordelijk voor de formaliteiten

Nadere informatie

Informatieavond nieuwe leden. Hockeyclub HTC Son d.d : Seizoen

Informatieavond nieuwe leden. Hockeyclub HTC Son d.d : Seizoen Informatieavond nieuwe leden Hockeyclub HTC Son d.d. 27-8-2018: Seizoen 2018-2019 Agenda Club & Organisatie : Hein-Jan Broens Technische Commissie : Hans Caris Communicatie binnen HTC : Theo Bastiaansen

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief Augustus 2019

Nieuwsbrief Augustus 2019 MHC Nummer 24 Nieuwsbrief Augustus 2019 Beste leden van MHC, Hierbij sturen wij de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2019-2020. Kijk op de website voor meer achtergrondinformatie en heb je tekst / suggesties

Nadere informatie

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen:

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen: Onderstaand staan de gedragsregels, alsmede taken en verantwoordelijkheden, weergegeven, die we bij v.v. Rijsbergen willen hanteren. Als iedereen zich hieraan houdt, is het altijd gezellig en sportief,

Nadere informatie

WERKWIJZE MINIPUPILLEN

WERKWIJZE MINIPUPILLEN Achilles 1894 WERKWIJZE MINIPUPILLEN 1 Werkwijze mini-pupillen 1. Inleiding en aanleiding 2. Intake van een nieuwe mini-pupil 3. Het kader van Achilles 1894 m.b.t. de mini-pupillen 4. Hoe zijn de trainingen

Nadere informatie

www.geel-wit.nl Taken van de Leider

www.geel-wit.nl Taken van de Leider Taken van de Leider De Zaterdag: Zorgt er samen met de ouders van de spelers voor dat er voldoende vervoer naar uitwedstrijden is. Maakt de opstelling en houdt de wisselbeurten bij Plaatsen en/of verwijderen

Nadere informatie

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Verenigingsdraaiboek Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Voor: 19 voetbalclubs participerend in BV Voetbal Nijmegen Gemaakt door: NCSU ( Dik Sanders)

Nadere informatie

Zaalseizoen 2014-2015. MHC Rosmalen

Zaalseizoen 2014-2015. MHC Rosmalen Zaalseizoen 2014-2015 MHC Rosmalen Aantal deelnemende teams 1 seniorenteams (D1) 20 juniorenteams (+2) 4 mini teams (+2) 7 juniorenteams in drieluik (subtopklasse) JA1-JB1-JC1-JD1-MB1-MC1-MD1 Overige teams

Nadere informatie

Richtlijnen Arbitrage Hockey Heeze

Richtlijnen Arbitrage Hockey Heeze Richtlijnen Arbitrage Versie 2 21 februari 2013 Inhoudsopgave 1. RICHTLIJNEN ARBITRAGE HOCKEY HEEZE... 3 1.1 Behoefte aan scheidsrechters... 3 1.2 Hoe is de arbitrage geregeld bij?... 3 1.3 Opleiding clubscheidsrechter...

Nadere informatie

informatie voor jou...

informatie voor jou... informatie voor jou... hockey vereniging de westerduiven met elkaar! Welkom bij hockeyvereniging Westerduiven Hockey is een echte teamsport. Je gaat met elkaar voor het beste resultaat. Gedreven en met

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2016 / 2017

HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2016 / 2017 HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECREATIE ZAALVOETBAL ALKMAAR 2016 / 2017 1 1. SPELREGELS 1.1 Er wordt gespeeld volgens de door de KNVB opgestelde Handleiding voor Scheidsrechters Futsal, dd. Juli 2011. Echter

Nadere informatie

2011-2012 Coachhandboek Zaalhockey

2011-2012 Coachhandboek Zaalhockey . 2011-2012 Coachhandboek Zaalhockey zaalhockey@gooische.com Gooische HC 2011-2012 Zaalhockeycommissie 2011-2012 Pauline Gaasbeek voorzitter zaalhockey@gooische.nl Peter Smulders wedstrijdsecretaris zaalhockey@gooische.nl

Nadere informatie

Algemene informatie E en F categorie

Algemene informatie E en F categorie Algemene informatie E en F categorie 7-jarigen spelen in de F-categorie. Je speelt in een vast team van 8 meisjes of jongens. Er is 1 keer per week training (meestal op woensdag) en 1 keer per week een

Nadere informatie

Zaalhockey. Seizoen (Iedereen ontvangt deze presentatie per mail)

Zaalhockey. Seizoen (Iedereen ontvangt deze presentatie per mail) Zaalhockey Seizoen 2018-2019 (Iedereen ontvangt deze presentatie per mail) Agenda Training Wedstrijden Afgelasting Zaalleiding Voorbereiding Wedstrijdtaken Taken rond de wedstrijd Praktische zaken Arbitrage

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

MHV Coach handleiding

MHV Coach handleiding Inleiding Bij deze ontvangt u de handleiding waarmee de Meppeler Hockey Vereniging u wil voorlichten over uw functie als coach van een hockeyteam bij MHV. We waarderen het zeer wanneer leden, maar ook

Nadere informatie

Roomburg. Seizoen Manager en Coach avond. Voor vragen mail je lijnco!

Roomburg. Seizoen Manager en Coach avond. Voor vragen mail je lijnco! Roomburg Manager en Coach avond Seizoen 2018-2019 Voor vragen mail je lijnco! Interactief Van elkaar leren Managers Coaches Lijncoördinatoren Specialisten Agenda Uitgangspunten en doelstellingen LHC Roomburg

Nadere informatie

TBV Technische Commissie

TBV Technische Commissie TBV Technische Commissie Voor iedere commissie geldt: De commissie brengt verslag uit van haar vergadering en activiteiten aan het bestuur, dan wel het direct verantwoordelijke bestuurslid c.q. portefeuillehouder.

Nadere informatie

Arbitrageplan hockeyclub MMHC Voordaan Oktober 2012

Arbitrageplan hockeyclub MMHC Voordaan Oktober 2012 1 Arbitrageplan hockeyclub MMHC Voordaan Oktober 2012 Oktober 2012 Opgesteld door: Albert van Pinxteren Indeler scheidrechters tbv de Jeugd wedstrijden op de zaterdag Arie van Doesburg Indeler zaterdag

Nadere informatie

Competitie- toernooi- en trainingsreglement

Competitie- toernooi- en trainingsreglement Competitie- toernooi- en trainingsreglement E.S.U.V. Messed Up 19-04-2009 5 Artikel 1 Trainer Een trainer is een door de technische commissie aangesteld persoon die verantwoordelijk is voor het geven en

Nadere informatie

Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018

Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018 Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018 Beste ouders en spelers, Met dit schrijven willen we helderheid verschaffen rondom de te volgen teamindelingsprocedure en data van de jeugd voor het seizoen 2017/2018.

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken 100%

Leeftijdskenmerken 100% AthenA Beleid Teamsamenstelling Jeugd 2016 Het Beleid Teamsamenstelling Jeugd 2016 is onderdeel van het AthenA Jeugdplan. Dit AthenA Jeugdplan plan wordt ieder jaar besproken en waar nodig aangepast door

Nadere informatie

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3)

MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) Spel- en gedragsregels voor de MINI-HOCKEY F-jeugd (3 tegen 3) NB: De onderstaande tekst en afbeeldingen is een compilatie van publicaties van de KNHB. Voorwoord In het hockey sta je er niet alleen voor.

Nadere informatie

Managersavond. RHV Leonidas Junioren 5 september 2018

Managersavond. RHV Leonidas Junioren 5 september 2018 Managersavond RHV Leonidas Junioren 5 september 2018 Doelen van de avond Uitleggen wat de taken van de manager zijn Kennismaken Nieuwste ontwikkelingen Waar gaan we het over hebben? Ontvangst, voorstellen

Nadere informatie

www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36

www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36 e TopJeugdtoernooi 15 www.vsts.nl TopJeugdToernooi_2008.indd 1 15-12-2008 19:04:36 15 e TopJeugdToernooi Dit jaar organiseert alweer voor de 15 e keer het Topjeugdtoernooi. Dit toernooi is bedoeld als

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

DE KIEVITEN NIEUWSBRIEF AUGUSTUS JONGSTE JEUGD COMMISSIE SEIZOEN

DE KIEVITEN NIEUWSBRIEF AUGUSTUS JONGSTE JEUGD COMMISSIE SEIZOEN DE KIEVITEN NIEUWSBRIEF AUGUSTUS JONGSTE JEUGD COMMISSIE SEIZOEN 2018-2019 Beste Kieviten - mini s, Het nieuwe seizoen staat weer op het punt te beginnen. Na een heerlijke zomerperiode staan jullie natuurlijk

Nadere informatie

Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven

Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven Informatie indeling jeugd seizoen 2014-2015 Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven Hockey is een echte teamsport. Je gaat met elkaar voor het beste resultaat. Gedreven en met respect en plezier.

Nadere informatie

Kick-off Hockeyseizoen Voorstelrondje Jeugd- en Technische Commissie. (Beknopte spelregeluitleg tallen) slaan we over..

Kick-off Hockeyseizoen Voorstelrondje Jeugd- en Technische Commissie. (Beknopte spelregeluitleg tallen) slaan we over.. Agenda Welkom Clubregels Voorstelrondje Jeugd- en Technische Commissie Activiteitenkalender 2014-2015 Fluiten doe je zo bij HCL! (Beknopte spelregeluitleg 3-6-8-11-tallen) slaan we over.. Communicatie

Nadere informatie

WELKOM Oranje Zwart Ouderavond F3 tallen

WELKOM Oranje Zwart Ouderavond F3 tallen WELKOM Oranje Zwart Ouderavond F3 tallen 28 Januari 2014 Michael van Helvoort Frans de Jong Agenda Waar staan we F3 binnen OZ Rollen: Wie is wie Uitslag enquête / evaluatie Programma Jaarkalender Zaalprogramma

Nadere informatie

Teambegeleider bij AthenA

Teambegeleider bij AthenA Teambegeleiders AthenA bijeenkomst seizoen 2014-2015 Teambegeleider bij AthenA hockeyen plezier veiligheid sportiviteit respect aanspreekpunt informatie ouders betrekken bij team schema s: vervoer, bar,

Nadere informatie

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers Het voetbalseizoen 1 Zorg dat je alle e-mailadressen van de ouders van je spelers/speelsters hebt. Vanaf de A en B junioren hebben de spelers vaak een eigen e-mailadres. Het is handig als je alle adressen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6.

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6. Inhoudsopgave pag. Voorwoord 2 Het jaar opstarten 2 Afgelastingen 4 Voor de wedstrijd 5 Tijdens de wedstrijd 6 Rust 6 Na de wedstrijd 6 Speeltijden 7 Overige belangrijke informatie 8 Invullen officiële

Nadere informatie

Selectie- en indelingsproces veld

Selectie- en indelingsproces veld Selectie- en indelingsproces veld In dit document wordt de procedure volledig beschreven zoals die van toepassing is op de jeugd. Voor senioren gelden enkele specifieke bepalingen. Ook wordt separaat ingegaan

Nadere informatie

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters,

HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC. Beste scheidsrechters, HANDLEIDING FLUITEN BIJ WHC Beste scheidsrechters, Jullie hebben het afgelopen seizoen of al eerder scheidsrechtersexamen gedaan en zijn nu clubscheidsrechter (CS). In deze korte handleiding lees je alles

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD

PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD PRAKTISCHE INFORMATIE (JONGSTE) JEUGD 1 Algemene informatie over hockey én hockeyen bij MHC Woerden 1a. Hockey is een teamsport Hockey bestaat uit een wedstrijd op zaterdag en één of meer trainingen in

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2013

Nieuwsbrief November 2013 Nieuwsbrief November 2013 Inhoud: Uitgelicht: Zaalhockey Zaalscheidsrechters per team Events: Mossel avond Algemene ledenvergadering Pagina 1 Pagina 2 Pagina 1 Pagina 3 Huishoudelijke mededelingen: HVB

Nadere informatie

Technisch beleidsplan 2013-2018

Technisch beleidsplan 2013-2018 Technisch beleidsplan 2013-2018 Sportiviteit, plezier en waardering Page 1 of 11 Inleiding Prestatie is belangrijk, maar hockeyplezier staat voorop. Bij GMHC zijn alle teams even belangrijk en dienen evenveel

Nadere informatie

Informatieboekje. voor. nieuwe leden. Jeugdcombinatie s.c. Lutten en v.v. EMMS

Informatieboekje. voor. nieuwe leden. Jeugdcombinatie s.c. Lutten en v.v. EMMS Informatieboekje voor nieuwe leden Jeugdcombinatie s.c. Lutten en v.v. EMMS (versie 1.2) Informatieboekje voor nieuwe leden JCLE JCLE stelt dit boekje met de uiterste zorg samen. Het kan echter voorkomen

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE MHCC

INFORMATIEBOEKJE MHCC INFORMATIEBOEKJE MHCC SEIZOEN 2013-2014 informatie 2013-2014 Pagina 1 van 7 Informatie van de Mixed Hockey Club te Coevorden Welkom bij de gezelligste hockeyclub van Zuid-Oost Drenthe, In dit informatieboekje

Nadere informatie