E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST"

Transcriptie

1 E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST AANKOOP PRODUCTEN punten omschrijving 1/euro Aankoop bioproducten Het uitgangspunt van BIO is kwaliteitsvoeding bieden op een natuurlijke wijze met respect voor mens, dier, plant en milieu. Het is een landbouwmethode die veel aandacht besteedt aan de natuurlijke kringloop. 1 punt/euro, aankoopbewijs toevoegen met duidelijke vermelding van BIO. Bij aanvraag mag het kassaticket of de factuur niet ouder dan 1 jaar zijn. 1/euro Aankoop ecologische schoonmaakmiddelen Bij ecologische schoonmaakmiddelen wordt gebruik gemaakt van plantaardige grondstoffen en deze zijn bereid door middel van een biologisch productieproces. Er wordt meestal niet getest op dieren en ook met de verpakking wordt rekening gehouden met het milieu. 1 punt/euro, aankoopbewijs met duidelijke vermelding toevoegen. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder dan 1 jaar zijn. 1/euro Aankoop fairtradeproducten Heel wat kleine producenten in het Zuiden hebben het moeilijk om binnen het systeem van internationale handel een juiste prijs te krijgen voor hun product. Producenten die aan het fairtradecircuit verkopen krijgen echter een correcte prijs voor hun arbeid, wat hen vandaag toelaat beter te leven. En zo kunnen ze ook werken aan een betere toekomst. 1 punt/euro, aankoopbewijs met duidelijke vermelding toevoegen. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder zijn dan 1 jaar. 1/euro Aankoop streekproducten (toerisme) Door het aankopen van streekproducten steun je de lokale economie en korte keten. 1 punt/euro, aankoopbewijs toevoegen. Deze producten kunnen enkel aangekocht worden bij de dienst Toerisme van de stad Tongeren. Het aankoopbewijs mag niet ouder zijn dan 1 jaar.

2 AANKOOP PRODUCTEN punten omschrijving 5/euro Aankoop milieuvriendelijke verven Natuurverven zijn veel minder schadelijk dan een 'gewone verf' en beïnvloeden de gezondheid op een gunstige manier. De basisgrondstoffen bestaan uit minerale of plantaardige bestanddelen: minerale stoffen, plantaardige olliën, natuurlijke harsen en wassen. Sommige bevatten een natuurlijk oplosmiddel, zoals natuurlijke gomterpentijn of citrusverdunner, andere hebben water als verdunner. U ontvangt 5 punten per euro. Bewijs van betaling toevoegen. 5/euro-kg Aankoop/brengen van kringloopgoederen in/naar de kringwinkel Elke kringwinkel is uniek en biedt voor elk wat wils. Kwaliteit voor een betaalbare prijs. Originaliteit is niet duur! U krijgt 5 punten per euro gekochte goederen. Aankoopbewijs van kringwinkel toevoegen. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder zijn dan 1 jaar. Heb je spullen die nog te goed zijn om weg te gooien en wil je er nog iets nuttig mee doen? Breng ze dan naar de kringwinkel. U krijgt 5 punten per kg binnengebrachte goederen in de kringwinkel. Bewijs van kringloop. Bij aanvraag mag het bewijs niet ouder zijn dan 1 jaar. 5/euro Aankoop duurzaam geëxploiteerd hout Als je hout of houtproducten met een FSC of PEFC-label aankoopt, ben je zeker dat je hout op een legale manier met respect voor milieu en bevolking gerooid werd. Draag zo een steentje bij tot een duurzame wereld. 5 punten per euro, factuur toevoegen als bewijs met duidelijke vermelding van het label. Bij aanvraag mag de factuurdatum niet ouder dan 1 jaar zijn.

3 AFVALBESPARING punten omschrijving 50 Geen reclame' sticker op de brievenbus ja/nee - nee/nee Door een anti-reclamesticker ja/nee of nee/nee op je brievenbus te kleven vermijd je een gedeelte van de ongeadresseerde reclame. De stickers kun je gratis krijgen aan het onthaal of de milieudienst van de stad Tongeren. Je krijgt hiervoor 50 punten. Vergeet niet je naam en adres op te geven wanneer je de sticker afhaalt. 150 compostvat Natuurvriendelijk tuinieren moedigen we aan. Composteren biedt heel wat voordelen: het verkleint de hoeveelheid afval, levert een flinke besparing op, verbetert de bodemstructuur,... Je krijgt hiervoor 150 punten. Indien het compostvat aangekocht werd bij Limburg.net volstaat het rekeninguittreksel als bewijs. Als de compostbak elders aangekocht werd moet er een factuur toegevoegd worden. Bij aanvraag mag de factuurdatum niet ouder dan 1 jaar zijn. 350 Compostbak Natuurvriendelijk tuinieren moedigen we aan. Composteren biedt heel wat voordelen: het verkleint de hoeveelheid afval, levert een flinke besparing op, verbetert de bodemstructuur,... Je krijgt hiervoor 350 punten. Indien de compostbak aangekocht werd bij Limburg.net volstaat het rekeninguittreksel als bewijs. Als de compostbak elders aangekocht werd moet er een factuur toegevoegd worden. Bij aanvraag mag de factuurdatum niet ouder dan 1 jaar zijn. 450 Inschrijving op de Robinsonlijst Door je in te schrijven op de Robinson-lijst, krijg je geen reclame op naam meer van de 450 bedrijven die aangesloten zijn bij de bdma (Belgian Direct Marketing Association). Hiermee vermijd je heel wat ongewenste post en dus ook papierafval. Inschrijven kan via punten éénmalig per gezin, bewijs van inschrijving op lijst toevoegen (printscreen bevestiging).

4 AFVALBESPARING punten omschrijving 450 Uitschrijven uit Witte/Gouden Gids Door uit te schrijven op de witte en gouden gids, geef je aan dat je de telefoonboeken niet meer wilt ontvangen. Uitschrijven gaat snel en makkelijk. Op de website kan je een formulier invullen. Als ieder Limburgs gezin zich zou uitschrijven voor de papieren telefoongids besparen we met zijn allen al gauw enkele duizenden bomen. Bevestigingsmail van uitschrijving toevoegen. Bij aanvraag mag de datum van de bevestigingsmail niet ouder dan 1 jaar zijn. 1250/625 Omruilen 1 grote rol of 1 kleine rol huisvuilzakken Heeft u afgelopen jaar slim gesorteerd en weinig restafval geproduceerd? Dan heeft u misschien wel een rol van uw tegoed huisvuilzakken over In dat geval hebben we goed nieuws voor u: u kunt 1 rol grote huisvuilzakken of 1 rol kleine huisvuilzakken omruilen voor e-portemonnee-punten. Het omruilen tegen e-portemonneepunten is beperkt tot 1 rol grote huisvuilzakken of 2 rollen kleine huisvuilzakken. Ruil 1 rol grote huisvuilzakken om tegen 1250 punten of 1 kleine rol huisvuilzakken tegen 625 e-portemonneepunten.

5 ELEKTRICITEIT/ENERGIE punten omschrijving Halen van E-peil 80/60 of lager Punten voor het halen van E-peil 80/60 of lager. 1 punt per euro toegekende premie van Infrax, kopie van brief Infrax toevoegen. Deze punten kunnen enkel aangevraagd worden als het gaat over een nieuwbouwwoning. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder dan 1 jaar zijn. 150 de stroomtrainer bij je thuis De provincie wil met de campagne 'De stroomlijners' mensen helpen om hun elektriciteitsfactuur af te slanken. Er worden daarvoor infosessies georganiseerd in verschillende gemeenten, tips gegeven en als klap op de vuurpijl kan je bij je thuis een persoonlijk adviseur of 'Stroomtrainer' laten langs komen. Die bekijkt de situatie bij jou thuis en geeft advies op maat. Alle info hierover is terug te vinden op de website % groene stroom gebruiken 100% groene elektriciteit is onuitputtelijk, want ze is hernieuwbaar. We gebruiken deze energie vandaag en kunnen er morgen nog van genieten, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als petroleum en steenkool, waarvan de reserves onvermijdelijk ooit zullen opraken. 250 punten per jaar per gezin, kopie van contract of eindafrekening toevoegen. Bij aanvraag mag de datum van het contract of de eindafrekening niet ouder zijn dan 1 jaar energie-audit laten uitvoeren Als je een energie-audit laat uitvoeren door een erkend energiedeskundige krijg je tips en aanbevolen maatregelen waarmee je energie kan besparen. Je krijgt ook inzicht in de energiestromen in je woning en je krijgt technische informatie over hoe de maatregelen correct kunnen worden uitgevoerd punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar.

6 ELEKTRICITEIT/ENERGIE punten omschrijving 1000 Energiezuinige apparaten aankopen Elektrische apparaten gebruiken steeds minder stroom. Maar huishoudens hebben steeds meer apparaten, waardoor het elektriciteitsverbruik toch nauwelijks daalt. U bespaart als u energiezuinige apparaten koopt, ze slim gebruikt en de apparaten niet op stand-by zet na gebruik. De volgende energiezuinige apparaten komen in aanmerking: wasmachine, koelkast, diepvriezer of afwasmachine met het A+++ label of een warmtepompdroger. Je krijgt punten per apparaat per gezin. Voeg de factuur toe met vermelding van de specificaties. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar Laag elektriciteitsverbruik We spreken over een laagelektriciteitsverbruik in het verbruik lager ligt dan 700 kwh per persoon per jaar punten per jaar per gezin, eindafrekening toevoegen + vermelding van aantal gezinsleden. Bij aanvraag mag de einafrekening niet ouder zijn dan 1 jaar elektrisch voertuig/scooter aankopen Elektrisch rijden heeft voordeel voor het klimaat, de automobilist en zelfs de leefomgeving. De voordelen zijn erg groot: veel goedkoper rijden, niet zo duur in aankoop, geen CO2 en fijnstof uitstoot, punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen als bewijs. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar Zonnepanelen plaatsen Met zonnepanelen spaart u het milieu en uw portemonnee punten per gezin éénmalig (niet van toepassing op nieuwbouw), factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar.

7 ISOLEREN punten omschrijving Dakisolatie of zoldervloerisolatie Van alle energiebesparende maatregelen is het isoleren van het dak ongetwijfeld één van de meest rendabele en eenvoudige ingrepen. Aangezien warmte stijgt gaat er bij niet-geïsoleerde woningen maar liefst 25% van de warmte verloren. 1 punt per euro toegekende premie van Infrax, kopie van de brief van Infrax toevoegen. Deze punten kunnen enkel aangevraagd worden indien het gaat over een bestaande woning. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder zijn dan 1 jaar. Vloerisolatie of kelderisolatie Plaatsen van vloerisolatie of kelderisolatie. 1 punt per euro toegekende premie van Infrax, kopie van de brief van Infrax toevoegen. Deze punten kunnen enkel aangevraagd worden indien het gaat over een bestaande woning. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder dan 1 jaar zijn. Vervanging van enkel of dubbel glas en/of na-isolatie van spouwmuren of buitenmuren Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee tot drie maal beter dan gewoon dubbel glas. Het naisoleren van spouwmuren heeft veel voordelen, waaronder: maakt de woning energiezuiniger, verandert het uitzicht van de woning niet, bezorgt de bewoners een minimale overlast,... 1 punt per euro toegekende premie van infrax, kopie van de brief van Infrax toevoegen. Deze punten kan u enkel aanvragen als het om een bestaande woning gaat. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder dan 1 jaar zijn. 5/euro Isolatiemateriaal uit nagroeibare grondstoffen Dit isolatiemateriaal is gemaakt uit grondstoffen die op aarde gekweekt kunnen worden. Mits goed beheer zijn deze grondstoffen onuitputbaar. Deze duurzame isolatieproducten voorkomen het afvalprobleem. Men kan deze namelijk herbruiken of composteren indien er geen inmenging van synthetische ingrediënten is gebeurd. Voorbeelden van nagroeibare grondstoffen: papiervlokken (cellulose), vlas, houtvezel, hennep, geëxpandeerde kurk, schapenwol,... 5 punten/euro, aankoopbewijs met duidelijke vermelding toevoegen. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder zijn dan 1 jaar. 10/euro Isolatiemateriaal met nature-plus label Het nature-plus label wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu. 10 punten per euro, aankoopbewijs toevoegen met duidelijke vermelding. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder zijn dan 1 jaar.

8 NATUUR-TUIN punten omschrijving Aanplant en onderhoud hoogstamboomgaarden Hoogstamboomgaarden horen thuis in ons landschapsbeeld. Heel wat dieren waaronder onze adoptiesoort de Steenuil, en planten voelen er zich thuis. Bovendien leveren hoogstamboomgaarden lekker onbespoten fruit. Je krijgt 1 punt per toegekende euro aan premie van stad Tongeren. Toekennen van de punten gebeurt op basis van de gemeentelijke premie. Bij aanvraag mag het bewijs van de gemeentelijke premie niet ouder dan 1 jaar zijn. 50/euro Plant van Hier Het label van de 'Plant van Hier' staat voor kwaliteitsvol plantgoed. Het plantmateriaal wordt vanaf de oogst tot en met de handel nauwgezet gecontroleerd. 50 punten/euro met een maximum van punten per jaar per gezin, factuur of aankoopbewijs toevoegen. Bij aanvraag mag de factuurdatum niet ouder dan 1 jaar zijn. Er moet op de factuur een duidelijke vermelding 'Plant van Hier' staan. 500 Gifvrije tuin (VELT-label) of Ambertuin (Amberlabel) In een Ambertuin of Gifvrije tuin doet de natuur het zware werk. Vogels en nuttige insecten houden plaagsoorten onder de duim. Bovendien levert zo'n tuin een minimum aan groenafval op. Wat overblijft, verwerk je tot compost, houtsnippers, een takkenwal of een mooie vlechtconstructie. Minder afval betekent meer tijd om van je tuin te genieten. Daar dient die toch voor? 500 punten éénmalig per gezin, aantonen met VELT-label of Amberlabel Aankoop van een onkruidbrander Voor een nauwkeurig en efficiënt resultaat op gazon, bloembed of terras, gebruik je een onkruidbrander. De brander vernietigt het onkruid door het slechts enkele seconden aan een zeer hoge temperatuur bloot te stellen. Hierdoor sterven de plantencellen langzaam af. Dit is een zeer gemakklijke oplossing die je kan gebruiken bij alle soorten onkruid punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar.

9 NATUUR-TUIN punten omschrijving 1000 Hakselaar Met hakselen worden kosten vermeden voor de ophaling en verwerking van het snoeihout. Als je hakselt hoeft het gesnoeide materiaal niet naar het containerpark gebracht. Het snoeihout wordt verkleind zodat het beter kan worden gebruikt in de tuin als mulchlaag of bodembedekking. Een perfecte toepassing van het beginsel van kringlooptuinieren punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar Mulchmaaier Mulchen is een manier om ervoor te zorgen dat de grond niet te snel uitdroogt. Mulchmaaien zorgt ervoor dat het gemaaide gras tussen het gras zelf wordt verspreid. Een mulchmaaier maait het gras, maar zal het daarna in hele fijne deeltjes versnipperen. De snippers zullen vervolgens composteren, waardoor de grasmat direct goede voedingsstoffen meekrijgt punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar Fluisterhakselaar U heeft in de tuin veel hagen, struiken of bomen. Dan is een hakselaar zeker iets voor u. Met een hakselaar kan men de takken van het jaarlijkse snoeiwerk zonder moeite verkleinen tot snippers. Deze snippers kan u gebruiken als bodembedekker op tuinpaadjes of in borders. Samen met gazonmaaisel kan u de snippers ook gemakkelijk composteren punten éénmalig per gezin, aankoopbewijs toevoegen. Bij aanvraag mag het aankoopbewijs niet ouder dan 1 jaar zijn. voorwaarden:ce-markeringmax. gegarandeerd geluidsvermogen lager of gelijk aan 93 dba (LwA), gemeten volgens de Europese richtlijn 2000: 14/CE (geluid)

10 VERWARMING punten omschrijving Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie Plaatsing van een condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. Enkel geldig voor beschermde klanten, enkel bij bestaande woningen. 1 punt per euro premie van Infrax, kopie van de brief van Infrax toevoegen. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder dan 1 jaar zijn. Warmtepomp Een warmtepomp kan je het beste vergelijken met een omgekeerde koelkast. Het is een bijzonder energiezuinig alternatief voor een traditionele cv-ketel. 1 punt per euro premie van Infrax, kopie van de brief van Infrax toevoegen. Bij aanvraag mag de brief van Infrax niet ouder dan 1 jaar zijn pelletkachel aankopen Door de aankoop van een pelletkachel bespaart u tot 50% op uw stookkosten. Pellets zijn milieubewust en goedkoop. Een pelletkachel is eenvoudig te bedienen en snel en gemakkelijk te reinigen punten éénmalig per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar.

11 VORMING/CURSUS/OPLEIDING punten omschrijving 100 Infosessie ikv milieu/duurzaamheid 100 punten per persoon per gevolgde infosessie georganiseerd door de stad Tongeren met een duidelijke link met duurzaamheid/milieu. 100 Infosessie i.k.v. campagne de stroomlijners/slank je energiefactuur af De provincie wil met de campagne 'De stroomlijners' mensen helpen om hun elektriciteitsfactuur af te slanken. Er worden daarvoor infosessies georganiseerd in verschillende gemeenten. De infosessie 'De Stroomlijners: voor een slanke energiefactuur' helpt je je elektriciteitsrekening te verlagen. Je leert je eigen verbruik te evalueren en op welke manier jij hierop kan besparen, zowel door het vervangen van toestellen als door een aangepast gebruik. Je krijgt een aantal tools aangereikt die je helpen bij de keuze van de maatregelen die je gaat nemen. 500 Planadvies duurzaam bouwen Het planadvies duurzaam bouwen is een uitgebreid bouwadvies op maat dat zorgt voor een volledige check-up van je (ver)bouwplannen. 500 punten per gezin, factuur toevoegen. Bij aanvraag mag de factuur niet ouder zijn dan 1 jaar Opleiding kringloopkracht Inwoners die composteren of willen composteren, kunnen met vragen terecht bij compostmeesters, nu kringloopkrachten genoemd. Deze hebben hiervoor een opleiding gevolgd. Het volgen van deze cursus wordt beloond. Attest van deelname aan opleiding als bewijs, dit attest mag niet ouder dan 1 jaar zijn.

VERDIENACTIE E-PORTEMONNEE STAD TONGEREN AANKOOP PRODUCTEN. Aankoop fairtradeproducten - 1 punt

VERDIENACTIE E-PORTEMONNEE STAD TONGEREN AANKOOP PRODUCTEN. Aankoop fairtradeproducten - 1 punt AANKOOP PRODUCTEN Aankoop fairtradeproducten - 1 punt Heel wat kleine producenten in het Zuiden hebben het moeilijk om binnen het systeem van internationale handel een juiste prijs te krijgen voor hun

Nadere informatie

E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST 2017

E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST 2017 E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERDIENLIJST 2017 AANKOOP PRODUCTEN punten omschrijving 1/euro Aankoop bioproducten Het uitgangspunt van BIO is kwaliteitsvoeding bieden op een natuurlijke wijze met respect voor

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

- MILIEUPREMIE NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN

- MILIEUPREMIE NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN - MILIEUPREMIE 2017 - NATUURLIJKE ISOLATIEMATERIALEN 1. DOEL VAN DE PREMIE In mei 2014 ondertekende Dilbeek het Burgemeestersconvenant. Door haar verbintenis streeft de gemeente tegen 2020 naar 20% minder

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Maak je woning energie onafhankelijk. by IZEN energy systems

Maak je woning energie onafhankelijk. by IZEN energy systems Maak je woning energie onafhankelijk h by WIE ZIJN WE? energy systems Met 25 jaar ervaring is een pionier op het vlak van groene energie. We leveren en installeren verschillende hernieuwbare energieoplossingen

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Infoavond. Samenaankoop muurisolatie

Infoavond. Samenaankoop muurisolatie Infoavond Samenaankoop muurisolatie SAMENaankoop Een samenwerking tussen IGEMO en 8 gemeenten IK LEEF VERSTANDIG 2010 2 Samenaankoop Voor iedereen die (extra) muurisolatie wil laten plaatsen Geïnteresseerde

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Dakisolatieslag. Heist-op-den-Berg, 26 januari 2012 Gert Druyts

Dakisolatieslag. Heist-op-den-Berg, 26 januari 2012 Gert Druyts Dakisolatieslag Heist-op-den-Berg, 26 januari 2012 Gert Druyts Dakisolatieslag Samenwerking tussen IOK en de gemeenten: Herentals Herenthout Heist-op-den-Berg Grobbendonk Hulshout Nijlen Dakisolatieslag

Nadere informatie

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Inhoud Premies voor energiebesparende investeringen in 2014... Een overzicht van de premies die sinds 1 januari van kracht zijn.... Nieuw in 2014...

Nadere informatie

De nieuwe energiepremies

De nieuwe energiepremies De nieuwe energiepremies PERSBERICHT 23/1/2012 VLAANDEREN VERNIEUWT PREMIEAANBOD De Vlaamse regering heeft op 1 januari nieuwe premies ingevoerd voor energiebesparende investeringen in woningen. Dankzij

Nadere informatie

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik (Gemeenteraadsbeslissing: 21.02.2011) Afdeling 1 : Aanwending van alternatieve energievormen. Artikel 1: Definities Voor toepassing in afdeling 1 gelden

Nadere informatie

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET Meer dan 550.000 gezinnen hebben al een milieubewuste en verantwoorde kijk op energie. Omdat je energiebudget steeds belangrijker wordt, biedt Lampiris je verschillende

Nadere informatie

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 7 februari 2012 Geert Flipts Energierenovatieprogramma 2020 Prioriteiten: dak/glas/verwarming/muur Premies 2011 bestaande woningen Ruim 60.000 dakisolatiepremies

Nadere informatie

Dakwerken (geen isolatie)

Dakwerken (geen isolatie) Dakwerken (geen isolatie) - Draagstructuur - Dakbedekking - Goten & randaansluitingen - Dak(vlak)ramen - Werken uitgevoerd door aannemer - Verhuurders: 57.460 (verhoging met 1.500 per persoon ten laste)

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Straat : Nr. :. Bus :. Ik ben huurder Ik ben eigenaar Alle gegevens worden anoniem verwerkt. Het vragen naar de straat

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERZILVERLIJST 2017

E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERZILVERLIJST 2017 E-PORTEMONNEE TONGEREN - VERZILVERLIJST 2017 artikel aantal punten omschrijving Solarkey Sleutelhanger 200 Milieuvriendelijke, solar led sleutelhanger met 3 led-lampjes en schuifknopje aan de zijkant.

Nadere informatie

Composteren en kringlooptuinieren

Composteren en kringlooptuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Composteren en kringlooptuinieren Iedereen wil graag een mooie tuin. Vlaco vzw, www.vlaco.be 1 Maar smaken verschillen. Bent u meer voor de wat wilde tuin? En zegt

Nadere informatie

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water?

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water? Energiewijzer Wil je minder betalen voor energie en water? 1 Inhoud Vragen over je factuur van energie 4 Wat doet de Energiecel? 4 Sociaal tarief 5 Elektriciteit en gas 5 Water 6 Je huis verwarmen in de

Nadere informatie

Groepsaankoop groene stroom Help je bedrijven besparen!

Groepsaankoop groene stroom Help je bedrijven besparen! Groepsaankoop groene stroom Help je bedrijven besparen! Milieubewuste bedrijven zijn goud waard. Motiveer ze daarom om zich in te schrijven voor de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas, in samenwerking

Nadere informatie

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing Infofiche wonen Hoogrendementsbeglazing Inhoud 1. Een woordje uitleg 2. Premies 3. FRGE-lening 4. Contactgegevens 1. Een woordje uitleg Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee

Nadere informatie

Voorstelling VIBE vzw

Voorstelling VIBE vzw Voorstelling VIBE vzw WAT? Thema s: Water Energie Materialen Ruimtegebruik - milieu - gezondheid Meer dan 25 jaar ervaring Duurzame ontwikkeling!!! C2C!!! Voorstelling VIBE vzw HOE? Website: www.vibe.be

Nadere informatie

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst!

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst! REG-premies 2011 Dries Bruyneel Duurzaamheidsambtenaar Stad Deinze Infoavond V.T.I. Deinze 06.10.2011 REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik Verkleinen Investering Terugverdientijd Meerdere premies

Nadere informatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie BRANCHEORGANISATIE NA-ISOLATIE Goed isoleren is vakwerk Wat u moet weten over na-isolatie INLEIDING GOED ISOLEREN IS VAKWERK Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te wonen. Het is goed voor het wooncomfort,

Nadere informatie

Cursus Duurzaam Isoleren

Cursus Duurzaam Isoleren Cursus Duurzaam Isoleren 1. Introductie Jack Vroomen 2. DUWParkstad Joyce Bongers 3. Bameco (isolatiebedrijf) Maurice van Gennip 4. Adviesgesprek Rick Muijen Uitnodiging voor bezoeken producten (logo gamma)

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te BELANGRIJK: De hierna gevraagde gegevens zijn noodzakelijk voor het bepalen van de stedelijke subsidie. Ingeval van twijfel kan u voor inlichtingen steeds terecht bij het stadsbestuur, dienst milieu, tijdens

Nadere informatie

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Agenda 1. Wetgeving en visie 2. Overzicht premies 2012 3. Rol van de netbeheerder 2 REG premies 2012 Waarom een REG-premie? Rationeel Energie Gebruik.

Nadere informatie

Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s

Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s Projecten van stadsbestuur Hoogstraten rond wonen Waarbij we inzetten op SDG s Woonloket met uitgebreide dienstverlening Individuele huisbezoeken Projecten rond wijkrenovatie en energiebesparing: Fabrik

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete ZORGELOOS VERHUREN Premies en steunmaatregelen voor verhuurders Katja Calsyn projectcoördinator 9 oktober 2014 CC De Kruisboog Sint-Jorisplein20, 3300 Tienen Premies en Steunmaatregelen Particulier verhuurder

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

U kunt op allerlei manieren energie besparen of energiekosten uitsparen.

U kunt op allerlei manieren energie besparen of energiekosten uitsparen. Energie besparen Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten. Wie energie bespaart helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. Het is ook goed voor uw portemonnee:

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water?

Energiewijzer. Wil je minder betalen voor energie en water? Energiewijzer Wil je minder betalen voor energie en water? 1 Inhoud Vragen over je factuur van energie 4 Wat doet de Energiecel? 4 Sociaal tarief 5 Elektriciteit en gas 5 Water 6 Je huis verwarmen in de

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Samenvatting Ruim zeven op de tien Leidenaren is van mening dat het klimaat de laatste tien jaar aan het veranderen is. Dit is iets minder dan vorig jaar. Qua belangrijkheid

Nadere informatie

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017 Studiedag energie Energielening en sociale isolatie huurwoningen 18 september 2017 REG-maatregelen: historiek Energierenovatieprogramma 2020: geen energieverslindende woningen in Vlaanderen in 2020 (dakisolatie,

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u!

Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Een lagere energiefactuur? Wij helpen u! Stap 1 : Vraag snel een gratis energiescan aan. Stap 2 : Isoleer het dak van een private huurwoning en geniet van een extra hoge premie van 23 euro per m 2. Bekijk

Nadere informatie

Introductie Buurtteam Oscar Rietkerk Introductie Buurkracht Marjan Hendriks Wijkscan Floris van Dijk Warmte camera Floris en Oscar Pauze Markt:

Introductie Buurtteam Oscar Rietkerk Introductie Buurkracht Marjan Hendriks Wijkscan Floris van Dijk Warmte camera Floris en Oscar Pauze Markt: Welkom! Programma Introductie Buurtteam Oscar Rietkerk Introductie Buurkracht Marjan Hendriks Wijkscan Floris van Dijk Warmte camera Floris en Oscar Pauze Markt: Bovenstaande onderwerpen Energie Coöperatie

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen

Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen PERSNOTA Samen Sterker realiseert 1000 ste project zonnepanelen in Vlaanderen Torhout 17 maart 2017 Samen Sterker is een coöperatieve onderneming -opgericht in mei 2011 en actief in heel Vlaanderen- die

Nadere informatie

ENERGIELABELS ONDER DE LOEP

ENERGIELABELS ONDER DE LOEP ENERGIELABELS ONDER DE LOEP Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO2-zuinig vervoer Verlichting

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Waarom je blauw betalen aan energie?

Waarom je blauw betalen aan energie? Waarom je blauw betalen aan energie? Energieprijzen Voordeel van energievriendelijke installaties Opbrengst spaarboekje Haal je voordeel uit energievriendelijke oplossingen voor warmte en water! Bespaar

Nadere informatie

Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen. Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem

Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen. Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen Samenaankoop dakisolatie, 19 januari 2009 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem 1. De juiste dakopbouw 2. Inleiding 3. Isolatiematerialen

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Groepsaankoop groene stroom Help je burgers besparen!

Groepsaankoop groene stroom Help je burgers besparen! Groepsaankoop groene stroom Help je burgers besparen! Milieubewuste burgers zijn goud waard. Motiveer ze daarom om zich in te schrijven voor de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas, in samenwerking

Nadere informatie

Groepsaankoop vzw BEA Infosessie

Groepsaankoop vzw BEA Infosessie Infosessie Manier van werken Inschrijvingsperiode: van 1 september t.e.m. 31 oktober Samen kopen = lagere prijs! Na inschrijvingsperiode: Gegevens van alle deelnemers gebundeld Prijsoffertes opgevraagd

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN RENOVEREN ENERGIEZUINIG MAKEN AANPASSEN Fiscaal voordeel Verbeterings- en aanpassingspremie Renovatiepremie Vlaamse dakisolatiepremie Infrax-premies Fiscaal voordeel

Nadere informatie

Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s

Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s Energiezuinig (ver)bouwen: niet enkel voor handige Harry s EcoHuis Antwerpen Aanbod infosessies maart - juni 2012 Energiezuinig (ver)bouwen? Het EcoHuis zet u op weg Het EcoHuis is de plaats voor alles

Nadere informatie

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016,

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Beste, Bedankt voor het invu llen van de Energiescan. Voor u ligt het adviesrapport. Op basis

Nadere informatie

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement.

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. Belan rike toelichtin bi het E C attest! NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. De hoge score is meestal te wijien aan het teit dat er met elektdcileii verwarmd

Nadere informatie

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sander Niessing 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76953 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw. Bio-ecologische isolatiematerialen. Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw Waarop moet u letten?

Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw. Bio-ecologische isolatiematerialen. Bio-ecologische bouwmaterialen 1. Dakopbouw Waarop moet u letten? Bio-ecologische dakisolatie Thermische en bouwfysische eigenschappen Samenaankoop dakisolatie, 20 januari 2010 Katrien Biesbroeck, VIBE - Tandem 1. De juiste dakopbouw 3. Isolatiematerialen op basis van

Nadere informatie

Voorstelling Limburgse verwarmingscampagne

Voorstelling Limburgse verwarmingscampagne Voorstelling Limburgse verwarmingscampagne 2012-2014 1 oktober 2013 Architect Breakfast Sessie Inhoud 1. Aanleiding 2. Doelstellingen 3. Limburgse context 4. Boodschap 5. Plan van aanpak 6. Doelgroepen

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Slim besparen, doe je samen!

Slim besparen, doe je samen! Slim besparen, doe je samen! Welkom Programma: 1. Opening, voorzitter dorpsraad Marco Hesp 2. Buurkracht, Patricia Vinclair 3. Buurtscan/Buurtadvies, Jaap Stel Kies Groen Licht Pauze 4. Uitleg duurzaam

Nadere informatie

Help ik ga (ver)bouwen!

Help ik ga (ver)bouwen! Help ik ga (ver)bouwen! EcoHuis Antwerpen Aanbod infosessies februari - juni 2013 Inhoudstafel Uw eigen huis energiezuinig verbouwen Isoleren van bestaande muren Uw huidige verwarmingsinstallatie is aan

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

GROENE TEST. Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke?

GROENE TEST. Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? GROENE TEST Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? O Afkoeling van het klimaat O Meer vulkaanuitbarstingen O Zure regen O Zoete regen 2. Waarvoor dienen

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

De warmste wijk renoveert

De warmste wijk renoveert De warmste wijk renoveert IOK zal de komende 3 jaar zes wijken in de Kempen begeleiden in een wijkrenovatie. Jouw wijk is één van de gekozen wijken. Wat is een wijkrenovatie? Je hebt renovatieplannen,

Nadere informatie

Waarom doen we het ook alweer?

Waarom doen we het ook alweer? Apart inzamelen van gft-afval Als Vereniging Afvalbedrijven stimuleren we dat al het afval in Nederland op de juiste manier wordt verwerkt. Hierbij houden we rekening met het milieu en de kosten. De meest

Nadere informatie

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA

Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Hernieuwbaar energie-aandeel in Vlaamse nieuwbouwprojecten Ontdek de zonnestroomoplossingen van SMA Verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor

Nadere informatie

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen. HUISHOUDELIJK ELEKTRICITEITSVERBRUIK Omschrijving Meeteenheid Beleidsdomein Relatie met de SO Gemeentelijke beleidsdoelstelling bron Dataleverancier Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten

Nadere informatie

PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m2 Totaalrenovatiebonus

PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m2 Totaalrenovatiebonus PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Je vervangt het glas en het schrijnwerk in een woning die minstens 30 jaar oud is. Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m 2 als

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line Voordelen van houtpellets Stoken op houtpellets is tot wel 40% goedkoper dan op gas. Het stoken van houtpellets is nagenoeg CO2 neutraal. Geen verspilling van resthout omdat iedere vezel van de boom gebruikt

Nadere informatie

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn Gemiddelde score ecologische voetafdruk Ruimte! Je woont in. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? 2 punten 34 punten een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? 3 punten

Nadere informatie

VCB Roadshow 12 januari 2016

VCB Roadshow 12 januari 2016 VCB Roadshow 12 januari 2016 Agenda REG-Premies Premies: facts en figures Waar staan we nu? Waar loopt het fout bij premie-aanvraag? Wat brengt de toekomst? REG-Premies REG-Premies Vóór 1 juli 2016 zal

Nadere informatie

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier

REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier REG-premie voor DAKISOLATIE (huishoudelijk) Aanvraagformulier Gegevens aanvrager Naam... Straat en nummer... Postcode en gemeente... Telefoon of GSM.. E-mail... Bankrekening nr.... EAN-nummer (zie factuur

Nadere informatie

VCB Roadshow Energie. 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT

VCB Roadshow Energie. 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT Energie 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT Agenda REG-Premies Premies: facts en figures Waar staan we nu? Waar loopt het fout bij premie-aanvraag? Wat brengt de toekomst? 2 2/3/2016 REG-Premies Vóór 1 juli

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

Agenda. Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie

Agenda. Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie BENOveren 1 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 2 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 3 4 5 6 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 7 8 9 E60

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie

PERSBERICHT. Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie PERSBERICHT Annemie Turtelboom Vlaams Viceminister-president Annemie Turtelboom Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Brussel, 11/2/2016 Energiebesparende renovatie in Vlaanderen zet door

Nadere informatie

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas 26-08-2017 Waarom deze themadag? Rijk, provincies en gemeenten sturen aan op energieneutraal wonen. Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen woning meer aan

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT Dentergem - Meulebeke - Pittem - Ruiselede - Tielt - Wingene In deze nieuwsbrief: ENERGIEZUINIG WONEN BOUWADVIES ENERGIERENOVATIEPROJECT VOOR SENIOREN PREMIES VOOR ENERGIEZUINIG

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie