Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema"

Transcriptie

1 Handboek Familieopstellingen Hylke Bonnema

2

3 3 Handboek Familie Opstellingen Dit handboek word je aangeboden door de Academie voor Opstellingen. Dit handboek is bedoeld ter inspiratie en niet om direct beroepsmatig mee aan het werk te gaan. Om zelf opsteller te worden vinden wij het nodig dat je de Jaaropleiding familie- en organisatieopstellingen volgt. Meer informatie over onze jaaropleiding vind je op onze website:

4

5 Introductie familieopstellingen 5 Introductie familieopstellingen Een familieopstelling dringt snel tot de kern van een probleem of patroon door en kan daardoor vele malen effectiever zijn dan jaren traditionele psychotherapie. Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Het is dan ook vooral deze hernieuwde kracht, die veel meer is dan alleen inzicht, die verlichting brengt bij allerlei uiteenlopende levensvragen. Met familieopstellingen worden de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen herkend en zo mogelijk weggenomen. Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema s die je in een nieuw daglicht wilt stellen, onderzoeken of waarin je wilt groeien. Opstellingen brengen beweging rondom thema s als ziekte, relaties, familie, kinderen, geld en loopbaan. Ook is het een krachtig middel om te gebruiken als iemand zich verloren, boos, depressief of angstig voelt. Door de diepe indruk en duidelijk merkbare effecten in het dagelijks leven hebben familieopstellingen zich de afgelopen 25 jaar over de hele wereld verspreid.

6 6 Handboek Familieopstellingen Bijna overal ter wereld wordt inmiddels gewerkt met familieopstellingen en daarvan afgeleide varianten zoals organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen en ziekteopstellingen. Kortom, familieopstellingen is een methode die gebruikt kan worden door iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema s en patronen, zonder echt te weten waardoor. Hoe werken familieopstellingen? Het bijzondere aan familieopstellingen is dat er gewerkt wordt met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, dat zichtbaar gemaakt wordt door het opstellen van representanten, dit kunnen mensen zijn maar ook voorwerpen. Dit krachtenveld is een veld waar de mensheid al eeuwen gebruik van maakt.

7 Introductie familieopstellingen 7 Het nieuwe familieopstellen Als we kijken naar de ontwikkeling van familieopstellingen de laatste 25 jaar, dan zie je duidelijk drie verschillende fasen waarin een grote beweging wordt gemaakt van therapie naar een ceremonie, een geestelijke beweging. Deze geestelijke beweging houdt in dat het lerende onderscheid tussen opsteller en cliënt in de openbaring van het veld is weggevallen. Zowel de opsteller, de cliënt als de representanten zijn gezamenlijk aanwezig in het veld waarin ze samen op reis zijn en ook gezamenlijk leren. Het is nu een geestelijke ervaring van de stroom van bewustzijn. De zielsreis van onze school In onze school blijven we dichtbij de werkwijze van Bert Hellinger s Nieuwe familieopstellen. Wij noemen dit ook wel De zielsreis. In de diepte van de zielsreis die we maken samen met onze medereizigers in onze groepen zijn we één. In de reis zijn we gelijkwaardig. Alles wat naar boven komt in de groep toont zich omdat het iets over ons wil zeggen. Het hoort ook bij ons.

8 8 Handboek Familieopstellingen De ziel is kind van twee werelden. Ze laat zich in de tijd vallen, maar blijft ook engel van de eeuwigheid Herman Cools

9 Introductie familieopstellingen 9 Stilte Wij werken in stilte. Deze manier van werken is puur omdat onze persoonlijkheid het niet meer in woorden vertaalt. Hierdoor vermindert de kans dat er ruis ontstaat door gebruik van taal. Het is alsof we in plaats van snorkelen gaan duiken: we hoeven niet iedere keer naar boven te komen om weer lucht te happen, maar kunnen (met een zuurstoffles) in de diepte zakken.

10 10 Handboek Familieopstellingen

11 Thema s van de academie 11 Thema s van de academie De Academie voor Opstellingen onderscheidt drie werkgebieden, waarin wij verschillende producten aanbieden. Dat zijn de gebieden werk, liefde en ziekte. Werk Roeping We zien in onze opstellingen dat we naar de aarde gezonden worden met een bestemming. Een gave of talent dat er al is en dat door wil groeien, misschien wel in verschillende levens. Onze toegevoegde waarde gaat niet over wat wil ik van het leven, maar wat wil het leven van jou? Ben jij in staat dienstbaar te zijn aan die flow? Er is in Nederland veel moeheid doordat we zo enorm ons best doen. We weten soms niet waar we het vandaan moeten halen. Dit kost veel energie en maakt ons niet vrij van het emotionele kindje in onszelf. Vaak zitten we vast aan systemen en nemen niet de tijd om onze zielsbestemming te ontdekken. Hoe vaak roep je iets tegen jezelf wat jezelf klein houdt? Welke angst is hiervan de oorzaak? Wat trekt je weg uit je bezieling? Antwoorden op deze vragen geven de ziel rust.

12 12 Handboek Familieopstellingen Werk en liefde Uitreiken en doorgeven aan anderen heeft honderd procent te maken met uitreiken naar jezelf. Als jij ook maar een klein stukje bij jezelf naar binnen gaat, maak je meer verbinding met de buitenwereld. Doordat jij je eigen proces leeft, gaat de ander (klant, collega) met je mee. Werk is liefde zichtbaar gemaakt. En als je die liefde omarmt krijg je energie van werken. Collega s, managers en (potentiële) klanten herkennen deze liefdesenergie en verbinden zich met je door een dienst of product af te nemen. Geld Op deze manier kun je ook naar je eigen ondernemerschap kijken. In hoeverre volg jij dit pad in jouw carrière? Groeit jouw ondernemerschap in lijn met jouw pad? De uitdrukking van ons succes in ondernemen gaat met geld. Succesvol ondernemen betekent dat het geld stroomt. Is er een balans tussen wat jij wil bereiken en wat je verdient? Stroomt het geld?

13 Thema s van de academie 13 In onze workshops over geld verdienen en leiderschap werken we verder aan deze vragen. Liefde Het verlangen naar echte liefde is een groot thema. We zijn op zoek naar een partner, of we hebben een partner maar voelen ons alsnog alleen. Het is in wezen hetzelfde. Vaak zeggen we dat we heel graag een partner willen en dat we er voor open staan. Toch komen we de ware niet tegen, of blijven we teleurgesteld achter. Hoe kun je bewust die potentiële partner naar je toe trekken?

14 14 Handboek Familieopstellingen Relatie Het hebben van een relatie confronteert ons met onszelf. Ik raak mezelf kwijt in de relatie, is een vaak gehoorde klacht. Waarschijnlijk kunnen we in het dagelijks leven ook niet goed bij onszelf blijven, maar zijn we ons dat minder bewust. In je eentje lijkt alles kalm en in harmonie. Een relatie is het middel om diep geconfronteerd te worden met jezelf. Daardoor is het ook de manier om te groeien, in verbinding, met al onze emotionele, mentale en seksuele dingen die spelen. Voelen Het gaat om ruimte voor de echte ontmoeting. Dat zijn niet zozeer de rouwe emoties, maar het diepere, zachtere gevoel dat je in je buik en hart hebt. Gevoelens hebben te maken met onze organen en onze adem. Wanneer gevoelens door ons denken in ons geheugen worden verankerd, worden het emoties die niet langer verbonden zijn met het moment maar met het verleden. Gevoelens verharden zich tot emoties die ons de frisheid van het leven ontzeggen en de potentie tot vernieuwing en transformatie. Dit soort stagnerende emoties staan een heldere blik op wat werkelijk is in de weg.

15 Thema s van de academie 15 Emoties Diep van binnen heb je de kracht om je niet door je emotionele geschiedenis te laten belemmeren, maar het is goed je eerst bewust te worden van deze geschiedenis. Misschien ervaren we die geschiedenis niet en voelen we alleen dat we in het hier en nu geen relatie hebben. Familie opstellingen laten die emotionele geschiedenis zien. In de opstelling kun je door middel van representanten of voorwerpen iets uit de geschiedenis dat jou steeds blokkeert weghalen. We leggen het naast ons neer of geven het terug aan degene bij wie dat hoort. Zo ervaar je het leven een moment zonder die emotionele blokkade, en zal vanaf dat moment het gevoel dat daaronder leeft, gaan stromen. Er is ruimte voor de verbinding met de ander.

16 16 Handboek Familieopstellingen Ziekte Gezondheid heeft grote impact op alle facetten van ons leven. Klachten, vermoeidheid, (chronische) ziekten of ziekten die ons met de dood confronteren, kunnen ons leven compleet veranderen. In ons werk zien we ziekten en kanker als boodschappen van het systeem en is het doel van een opstelling om dat wat nog verborgen ligt achter/onder de ziekte zichtbaar te maken. Wat houdt je tegen in je verlangen om te leven? Wanneer je ontdekt dat je lichaam (jouw voertuig in dit leven) een ziekte in zich draagt, is een veel voorkomende (eerste) reactie het weg bewegen van de pijn en van de angst, door uit

17 Thema s van de academie 17 je lichaam en uit het voelen weg te gaan. In de opstellingen met ziekte die we begeleiden, merken we dat we het meeste kunnen bijdragen in het proces van de cliënt wanneer er een zekere mate van lichaamsbewustzijn is, en een bereidheid om werkelijk te zien wat zich in het systemisch veld wil ontvouwen. Dit laatste betekent ook dat je voor jezelf kunt erkennen hé er is iets in mij, een stukje in mij, dat niet voluit kan leven. Wat is het in mij dat loyaal is aan de doden, waar resoneert dat mee in de familiegeschiedenis? De Golven zijn de dagen de dagen van het jaar het lijkt of zij vertellen hoe het ons vergaat maar de onderstroom die niemand ziet bepaalt de richting op elk gebied... Stef Bos

18 18 Handboek Familieopstellingen Val niet weer in slaap De ochtendbries heeft geheimen en wil ze kwijt aan jou. Val niet weer in slaap. Vraag wat je werkelijk wilt. Val niet weer in slaap. Mensen lopen in en uit over de drempel waar de twee werelden elkaar raken. Daar is het gat van de deur, hij staat open voor jou. Val niet weer in slaap. Rumi

19 Oefening voor thuis in 7 stappen 19 Oefening voor thuis in 7 stappen In deze handleiding in 7 stappen leggen wij je uit hoe je zelf thuis met opstellingen aan de slag kunt via de blaadjes methode. Je hebt nodig: een ruimte waar je niet gestoord wordt, stiften en een pak papier. Stap 1 Stel je vraag, bepaal het thema dat je wilt onderzoeken of zoom in op een gevoel en/of een pijn waarover je meer helderheid wilt hebben. Welke elementen rondom jouw vraag/thema/gevoel/pijn herken je? Over welke personen gaat het? Je mag hierbij ook abstracte elementen gebruiken zoals geld, depressie, ziekte, pijn en/of droombaan. Het kan echter sterker werken om personen/ familieleden te benoemen. Maak dan voor ieder element en/of persoon een eigen blaadje, door met een viltstift op een A4tje groot het element en/of persoon op te schrijven. Maak er ook één met je eigen naam erop. Geef ook aan wat de kijkrichting is (zie het voorbeeld bij stap 2).

20 20 Handboek Familieopstellingen Stap 2 Begin door het blaadje met je eigen naam erop ergens middenin de ruimte te leggen, daar waar jij je opstellingen reis wilt beginnen. Ga hierop staan en concentreer je even op jezelf, je lichaam en je ademhaling. Stap 3 Neem het eerste blaadje waarop je vraag/thema/gevoel/pijn staat en leg dat, zonder al te veel nadenken ergens neer en ga erop staan. Neem tijd om te voelen, om te ervaren/waar te nemen hoe dat is. Ook in relatie met jezelf (jouw eigen blaadje) Denk hierbij aan jezelf en geld bijvoorbeeld, of jezelf en je pijn/

21 Oefening voor thuis in 7 stappen 21 ziekte/droombaan/partner/collega/klant/onzekerheid/verdriet of iets anders. Als je er moeilijk bij komt ga dan opnieuw even op jezelf staan en stel je open voor wat je voelt, waarneemt en/ of anderszins opvalt. Hierbij geldt dat hoe meer je echt bereid bent je te laten raken en te voelen, hoe beter het kan werken. Stap 4 Stel gaandeweg de volgende persoon en/of element erbij op door weer A4tje neer te leggen met betreffende naam erop. Denk niet te veel na waar de blaadjes moeten liggen. Als je twijfelt en lang ergens blijft staan omdat je het niet weet, is dat precies de plek waar het blaadje hoort te liggen.

22 22 Handboek Familieopstellingen Stap 5 Vanuit je vraag onderzoek je wat er allemaal nog meer bij hoort, welke elementen zijn er feitelijk verbonden met jouw vraag. Gebruik je intuïtie en denk ook verder terug in het verleden. Kijk, met betrekking tot jouw vraag, terug naar je ouders en naar hun generatie, vervolgens naar je grootouders, vervolgens naar je overgrootouders en zelfs je betovergrootouders en verder. Voor iedere persoon die je opstelt maak je een blaadje waar je op gaat staan en onderzoek je hoe ze zich voelen, maar ook welke impact het heeft op het geheel. Hiermee ga je door totdat je voelt dat het helderder wordt. Mocht het gaan over thema s die te maken hebben met het werk, ga dan op zoek naar alle historische elementen, die direct of indirect met de vraag verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oprichters van het bedrijf, eerdere directeuren, oud-collega s etc.. Experimenteer hiermee. Stap 6 Naast het inbrengen van nieuwe personen en/of elementen mag je ook het veld haar werk laten doen. Je mag de andere blaadjes mee laten bewegen als je voelt dat ze willen bewegen. Doe dit alleen door erop te gaan staan en echt even te voelen.

23 Oefening voor thuis in 7 stappen 23 Het is hier niet de bedoeling om alles vanuit je hoofd even op zijn plaats te zetten. Het gaat er juist om even te voelen hoe er dingen niet op zijn plaats zijn. Sterker nog: als je kunt ervaren hoe zaken van vroeger, die niet orde waren een impact hebben op jou hier-en-nu situatie dan treedt vaak al meteen een verbetering op. Stap 7 Eindig door op je eigen plaats te gaan staan en alles goed door te nemen, vooral de veranderingen en het eindplaatje zijn belangrijk om in je hart op te nemen. Dit nieuwe perspectief geeft richting. Het kan ook zijn dat je je gewoon beter voelt, opgeruimd en schoner. Let er op dat je niet te veel blijft nadenken. Schrijf je bevindingen op en wees dankbaar voor wat het veld je heeft getoond en bedank jezelf voor het doen van de oefening. In deze oefening heb je kennis gemaakt met een opstelling via de blaadjes methode. Op de volgende pagina geven wij je een idee hoe je op onderzoek naar je familiegeschiedenis kunt gaan.

24 24 Handboek Familieopstellingen Genealogie Breng jouw familiegeschiedenis en stamboom (mogelijk tot 7 generaties terug) in kaart. Verzamel feiten van en over familieleden/de familiegeschiedenis zoals: huwelijken, eerdere/verloren liefdes, (buiten)echtelijke kinderen, doodgeboren, geaborteerde of afgestane kinderen, morning-after pillen, miskramen, (zelf)moord, oorlogsverledens (nsb/verzet), etc. Let hierbij vooral op dat wat niet bekend is, afgedekt is (familiegeheim), of waar mooiere verhalen over verteld worden, terwijl je voelt dat het anders is. Op zoek naar je wortels

25 De Academie voor Opstellingen 25 De Academie voor Opstellingen De Academie voor Opstellingen is opgericht door Hylke Bonnema. De academie bestaat uit diverse partners die zich in de loop van de tijd hebben verbonden aan zijn werkwijze. Wanneer je de jaaropleiding hebt voltooid, kun je partner worden. Je verbindt je aan het gedachtengoed van Hylke Bonnema en draagt inhoudelijk en financieel bij aan de organisatie. De academie biedt het volgende programma aan: Middag- avondworkshops bij partners door het hele land (zie de agenda op de site).

26 26 Handboek Familieopstellingen Kennismaking met onze werkwijze, met opstellingen. Er wordt gewerkt met groepsopstellingen. Dagworkshops met een thema. Begeleid door Hylke Bonnema en partners. Er wordt gewerkt aan een bepaald thema, we werken veel in deelopstellingen in kleinere groepen, af en toe doet Hylke een centrale opstelling met de hele groep. Voorbeelden van Dagworkshops zijn: Geld verdienen met je Roeping, of Leef de liefde. 8-daagse cursus Familieopstellingen De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in opstellingen en ook voor diegenen die eerst kennis willen maken met het vak als opsteller voordat ze besluiten om de jaaropleiding te gaan doen. In deze cursus maak je in vier blokken van twee dagen kennis met alle facetten van ons werk in de Academie. Maar jouw eigen innerlijke reis blijft centraal. Ook als je zelf geen opsteller wilt worden, kun je aan deze cursus deelnemen. Iedere cursist krijgt minimaal 1 grote opstelling met de hele groep. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en start jouw reis naar binnen. Tegelijkertijd leer

27 De Academie voor Opstellingen 27 je het vak doordat je de basismethodiek krijgt aangereikt. Je oefent zelf als opsteller, zowel tijdens de contacturen als tijdens de intervisiebijeenkomsten. Deze cursus start 2 maal per jaar en wordt gegeven door Hylke Bonnema en partners. Jaaropleiding Familie en organisatieopstellingen De opleiding bestaat uit minimaal 14 dagen, verdeeld over 7 blokken. Wij bieden twee varianten aan. De interne opleiding, van 7 blokken van 3 dagen, met overnachting, en de opleiding in Amsterdam, van 7 x 2 dagen, zonder overnachting. De jaaropleiding is voor mensen met en mensen zonder ervaring. De opleiding richt zich op jou als opsteller. Je werkt aan je eigen proces en leert naar binnen te kijken en te voelen. De methodiek en de theorie achter opstellingen komt uitgebreid aan de orde in de blokken. Wij werken in de jaaropleiding in groepen van 15 tot 25 mensen. Dit is een fijn aantal om in grotere opstellingen de impact van de energie te beleven. Er wordt in kleinere groepen geoefend, zodat het zelf werken als opsteller ruim aanbod komt. Daarnaast is er intervisie, tussen de blokken door, waarin je met een aantal jaargenoten

28 28 Handboek Familieopstellingen opstellingen doet en je leerproces bespreekt. De jaaropleiding wordt gegeven door Hylke Bonnema en partners. In de jaaropleiding leer je hoe je jouw hart openstelt, je eigen kracht ontdekt en hoe je daarop kunt vertrouwen. Ons uitgangspunt is, dat alles ook altijd om je eigen proces gaat en dat je beseft dat je je levenlang in ontwikkeling blijft. Het is aan te raden in een eerdere cursus of workshop kennis te maken met de werkwijze van onze academie. In oorsprong is de jaaropleiding een zielreis, waarin je eigen ontwikkeling centraal staat. Je rondt de opleiding af met een eindproduct waarin je laat zien hoe je deze reis hebt gemaakt en wat het je gebracht heeft. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor het certificaat als opsteller doe je ook een zelfstandige opstelling in een groep waarop je feedback ontvangt van de begeleider. Onze Jaaropleiding tot opsteller is gecertificeerd door de NObco en KTNO met 42 PE punten.

29 De Academie voor Opstellingen 29 Masterclass, door Hylke Bonnema. Deze 1 of meerdaagse masterclass gaat over een specifiek thema en is bedoeld voor opstellers die werken in de praktijk. De verdieping is op een thema met voorbeelden uit de opstellingspraktijk. Ruimte voor vragen uit je ervaringen als opsteller. Een voorbeeld van een masterclass is onze 6-daagse Masterclass Psychosomatiek en Opstellingen Deze Masterclass wordt gegeven door Hylke Bonnema in samenwerking met Henk Fransen.

30 30 Handboek Familieopstellingen Over Hylke Bonnema Hylke Bonnema is opgeleid door Bert Hellinger, de grondlegger van het Systemische Werk. Hellinger heeft hem zijn persoonlijke zegen gegeven om zijn werk in zijn traditie voor te zetten. Hylke onderzoekt en ontwikkelt het systemisch werk verder. In publicaties, films, webinars, workshops en individuele sessies deelt hij zijn inzichten met een groot publiek. Daarnaast verzorgt hij samen met partners al meer dan 10 jaar cursussen, opleidingen en masterclasses in systemisch werk. Bijzonder aan zijn manier van werken is dat hij met de klant samen op onderzoek gaat en zich open stelt voor wat zich aandient. Het enige dat je zeker weet in het werken met Hylke is, dat er meer van het verborgen potentieel, bezieling naar boven zal komen.

31 De intentie volgens Hylke Bonnema De intentie van dit werk is het bevorderen van de levensstroom, zodat het maximale wat er aan liefde en leven in iemand is, eruit kan komen. Dat je de liefde die je in je hebt, maximaal kunt leven in een relatie. Dat je de liefde maximaal kunt leven in je gezondheid. Dat je de liefde maximaal kunt leven in je werk. Dat alles goed daarin stroomt. Overtuigingen en dingen uit het verleden houden jou de hele tijd maar tegen zodat je niet maximaal kunt leven. De opstelling als medicijn is een manier van werken die past in het sjamanistische wereldbeeld. Het gaat dan over lichaamsbewustzijn, over energie. Inzichten kunnen zeker helpen, maar inzichten zijn niet de hoofdstroom. De hoofdstroom is het zichtbaar maken van de blokkades in het familiesysteem waardoor ze uit het hier en nu leven kunnen oplossen, en je meer van jezelf kan leven. Precies weten hoe het zit is niet altijd belangrijk.

32 32 Handboek Familieopstellingen Disclaimer Ondanks de constante zorg en aandacht die de makers van het Handboek Familieopstellingen aan de samenstelling van dit boek hebben besteed, is het mogelijk dat een aantal van de afbeeldingen die in dit boek worden gepubliceerd onder copyright van derden valt. Zoveel mogelijk hebben we de rechthebbende proberen te achterhalen. Indien u echter intellectueel eigendom van uzelf terugvindt binnen deze website gelieve dit te melden bij de auteur, wij zullen dit zo snel mogelijk corrigeren.

Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema

Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema Handboek Familieopstellingen Hylke Bonnema Disclaimer Ondanks de constante zorg en aandacht die de makers van het Handboek Familieopstellingen aan de samenstelling van dit boek hebben besteed, is het mogelijk

Nadere informatie

Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema FAMILIE OPSTELLINGEN

Handboek Familieopstellingen. Hylke Bonnema FAMILIE OPSTELLINGEN Handboek Familieopstellingen Hylke Bonnema FAMILIE OPSTELLINGEN 3 Handboek Familie Opstellingen Dit handboek word je aangeboden door de Academie voor Opstellingen. Dit handboek is bedoeld ter inspiratie

Nadere informatie

Handboek Het Nieuwe Opstellen. Hylke Bonnema

Handboek Het Nieuwe Opstellen. Hylke Bonnema Handboek Het Nieuwe Opstellen Hylke Bonnema Onze missie Onze wereld heeft meer dan ooit mensen nodig die, naast goed kunnen denken en doen, ook goed kunnen voelen en zijn. Mensen die intuïtief, empathisch,

Nadere informatie

Thuisgids Opstellingen

Thuisgids Opstellingen Thuisgids Opstellingen Ervaar thuis de kracht van intuïtief systemisch coachen en maak een doorbraak in werk, liefde en leven Hylke Bonnema Onze missie Onze wereld heeft meer dan ooit mensen nodig die,

Nadere informatie

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Introductie Soms zijn er vragen waar je geen antwoord op hebt. Soms zijn er zaken waar je tegenaan loopt, waarvan je niet begrijpt waarom ze jou overkomen.

Nadere informatie

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop 'Meer weten over familieopstellingen' dag Basisopleiding Systemisch

Nadere informatie

Module 1. Bewustwording.

Module 1. Bewustwording. Module 1. Bewustwording. Dag 3. Visioning Ontdek wat jouw ziel te zeggen heeft over jouw bestemming en werk. Je staat op het punt om te gaan luisteren naar de wijsheid van je ziel als het gaat over jouw

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Heling in de nieuwe tijd

Heling in de nieuwe tijd Heling in de nieuwe tijd Op zoek naar jouw ware zelf Zoals we hier bij elkaar zijn, zijn we allemaal lichtwezens. We zijn in ons diepste wezen allemaal al heel. Door het proces van de dualiteit wat we

Nadere informatie

Retraite in Frankrijk

Retraite in Frankrijk Retraite in Frankrijk Naar een Liefdevolle Volwassen Relatie! Van strijd naar helen Waarom systemische Relatie Retraite? Van 03 t/m 10 juli 2015 Relaties lijken onze levens te beheersen. Als we "alleen"

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Opdracht 1.1: Observeer je verhaal in je hoofd

Opdracht 1.1: Observeer je verhaal in je hoofd Opdracht 1.1: Observeer je verhaal in je hoofd Het is belangrijk om te weten waar je nu staat, zodat je weet van waar je straks vertrekt. Als jij weet wat voor verhaal hebt, welk verhaal jij jezelf verteld

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland Opleiding systemische pedagogiek Bert Hellinger Instituut Nederland Inleiding Het systemisch fenomenologisch werk met opstellingen heeft in Nederland zo langzamerhand zijn plek gekregen. De opstellingen

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Daarom gaan we: de dingen die ècht gedaan moeten worden uit de weg met onze aandacht van hot naar her wie we werkelijk zijn verschuilen.

Daarom gaan we: de dingen die ècht gedaan moeten worden uit de weg met onze aandacht van hot naar her wie we werkelijk zijn verschuilen. NU FOCUS & FLOW! Leer hoe en stop zelfsabotage Mijn naam is Kirsten Schults en ik ben mindset coach voor missieondernemers. De afgelopen 8 jaar heb ik honderden coaches, therapeuten en andere wereldverbeteraars

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching

HAND-OUT. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching HAND-OUT Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI Training & Coaching Als je je kast niet zelf opruimt, zullen je kinderen het voor je moeten doen. Training Systemisch kijken naar kinderen, KIKI

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens!

Introductie. Vrijheid. Moed. Verbinding. Hoi dapper mens! Introductie Hoi dapper mens! Hoe tof dat je de gratis tips hebt gedownload! In dit document geef ik een aantal tips die mij persoonlijk veel geholpen hebben. Ik ben af gaat over jezelf accepteren en dat

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Een andere kijk, dezelfde persoon

Een andere kijk, dezelfde persoon Een andere kijk, dezelfde persoon Petra Zijderveld Systemisch Coach Internationaal gecertificeerd NLP trainer MfN Register Mediator De leraar Hij handelt door niets te doen Hij onderwijst door niet te

Nadere informatie

Online Life Coaching Opleiding

Online Life Coaching Opleiding Online Life Coaching Opleiding De Life Coaching Opleiding laat je in 2 maanden ongelooflijk veel groeien en alle kennis verzamelen die je nodig hebt als Life Coach om jezelf en anderen succesvol te begeleiden

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties.

Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. Opleiding coaching en procesbegeleiding in organisaties 2018 Individuele coaching en basiskennis groepsinterventies in organisaties. In organisaties. Een ervaringsgerichte opleiding met de nadruk op organisaties.

Nadere informatie

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen

Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Oefeningen bij Masterclass Organisatieopstellingen Kennismaken met opstellingen Deze oefening werkt goed als eerste kennismaking met opstellingen. Dit is een hele goede oefening om mensen te laten ervaren

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Master opleiding Familie-opstellingen

Master opleiding Familie-opstellingen Master opleiding Familie-opstellingen Inleiding Familie-opstellingen is een vak in ontwikkeling. Meer en meer beseffen we dat de opsteller zijn of haar eigen instrument is. Meer en meer beseffen we hoe

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief September 2015 Beste nieuwsbrieflezer, IK wil graag een behandelmethode, die ik zelf heel graag gebruik, onder de aandacht brengen Waarom? Omdat deze behandeling zo ontzettend

Nadere informatie

Wat orakelkaarten zijn. Wat een reading is. Wie er met kaarten kunnen werken

Wat orakelkaarten zijn. Wat een reading is. Wie er met kaarten kunnen werken Waarom ik met orakelkaarten werk Wat orakelkaarten zijn Wat een reading is Wie er met kaarten kunnen werken 5 stappen om zelf met kaarten te werken Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven! Een

Nadere informatie

De Online Life Coaching Opleiding

De Online Life Coaching Opleiding De Online Life Coaching Opleiding Het beste uit jezelf en anderen naar boven halen Wat vliegt de tijd voorbij en wat kun je veel creëren, c.q. beleven in 25 jaar. Trots ben ik om 25 jaar actief te zijn

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge

Franciens Manifesteer Series 2019 Manifesteer Meer Omzet Challenge OVERVLOED MANIFESTEER MEER OMZET 1 WERKBOEK MANIFESTEER MEER OMZET IK NODIG JE UIT ALLE OPDRACHTEN UIT HET WERKBOEK TE MAKEN ONDERNEMERSCOACH EN MANIFESTEER EXPERT 2 Dit is jouw werkboek voor Dag 5 De

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Wilt u mijn moeder even zijn?

Wilt u mijn moeder even zijn? Nieuwsbrief Winter 2018 / Voorjaar 2019 Wilt u mijn moeder even zijn? Ik was een beetje zenuwachtig. Zou ik het wel kunnen? De mevrouw, waar ik net kennis mee gemaakt had toen ik binnenkwam, was naast

Nadere informatie

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE 2 0 1 4 OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE Beste NEI-ers, NLP-ers, Collega s en geïnteresseerden. Trots kunnen we weer een nieuwsbrief vol met workshops en opleidingen laten zien. Het

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Pen en papier? Omarmen Ondernemen is een groot avontuur Onderweg op je reis kom je van alles tegen, ook

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

Thema: Leegte en zinloosheid moed

Thema: Leegte en zinloosheid moed Human BEing Thema: Leegte en zinloosheid moed Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt: waar doe ik het allemaal voor? Wat is de zin van mijn leven? Ik weet het niet meer. Of is dat alleen voorbehouden

Nadere informatie

Next Level Doelen Programma

Next Level Doelen Programma Next Level Doelen Programma Succesvol in Balans Next Level Doelen Pagina 1 van 9 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd worden door

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

De vier onmetelijke vermogens van de geest

De vier onmetelijke vermogens van de geest De vier onmetelijke vermogens van de geest Geluk is alleen mogelijk als er liefde is. Ware liefde heeft het vermogen iedere situatie waarin we ons bevinden te genezen en te veranderen, en ons leven een

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

3 Vragen Ter Inspiratie

3 Vragen Ter Inspiratie 3 Vragen 3 Ter Inspiratie Ter Inspiratie Bert Tamboer www.berttamboer.com 1 Beste lezer, 3 Vragen Ter Inspiratie Dank je wel dat je mijn cadeautje voor 2017 hebt gedownload. In dit ebook lees je 3 vragen

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden door Thich Nhat Hanh Ik wil jullie vragen om het liedje te zingen over de bloem, de berg, het water en de ruimte.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining

MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN. Verdiepingstraining MEDIATION EN FAMILIEOPSTELLINGEN Verdiepingstraining Mediation en familieopstellingen Introductie Een effectieve mogelijkheid om helderheid en oplossingen te vinden voor vragen en problemen die u in uw

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken!

Online Coaching. Creatieve & Persoonlijke Ontwikkeling. Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Ontwikkel creatief denken! Vind inspiratie in je leven! Maak kennis met superleuke technieken! Leer spelenderwijs beter tekenen en schilderen! Leer technieken voor expressie in woord en beeld! Vind balans

Nadere informatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. Energetische Meditatie Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. - Eckhart Tolle - Wat is het? De grondlegger van Energetische

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE

OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE Het Pad van Maria Magdalena bestaat uit twee 2-daagse Workshops in Nederland. In Spanje kun je onze verdiepende Retreats beleven.

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Step up, Sparkle & Shine

Step up, Sparkle & Shine Step up, Sparkle & Shine Module 5 Overtuigingen Vorige week zijn we aan de slag geweest met het innerlijk kind. Wat heeft zij jou laten zien en wat mocht er geheeld worden? Welke oude pijn zit er nog en

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

W E R K B O E K E X T R A

W E R K B O E K E X T R A W E R K B O E K E X T R A Attunement Diary S C H I J N J E L I C H T M O O I E V R O U W, D E W E R E L D H E E F T J E N O D I G! Ik stem me af op het Universum zodat ik Eenheid en Harmonie ervaar 2016

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie