uw eerste koopwoning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uw eerste koopwoning"

Transcriptie

1 uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken?

2 We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral als het je eerste huis is! We wilden het financiële gedeelte vooraf goed in kaart hebben. Zodat we wisten hoeveel we konden lenen en tot hoe ver we konden gaan met bieden. We vonden het heel handig om met een stappenplan te werken. Konden we tenminste niets vergeten tijdens onze zoektocht naar een nieuwe woning. We hebben de woning inmiddels gevonden. Precies wat we wilden. Nu nog de hypotheek regelen en even precies uitmeten waar onze nieuwe bank kan staan.

3 waar krijgt u mee te maken? Een woning zoeken Voor de eerste keer kopen? Uw wensen en uw mogelijkheden. Volg het stappenplan voor het zoeken naar een woning. 04 Nieuwbouw of bestaande bouw? Wat zijn de verschillen in kosten en onderhoud? 06 Het kopen van een woning, stap voor stap Een woning gevonden. En dan? 08 Wat doet de notaris? Alles goed geregeld. Ook op papier. 12 Uw woning en de kosten Hoeveel betaalt u straks? En om welke kosten gaat het? 14 Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 16 De hypotheken van ABN AMRO Er is altijd een hypotheek die bij u past. 18 Hoeveel wilt en kunt u lenen? Uw persoonlijke situatie en uw wensen zijn bepalend. Laat u adviseren. 20 De voordelen van uw hypotheek Welke voordelen biedt ABN AMRO? 21 De verzekeringen bij uw hypotheek Deze kunt u direct regelen. Wel zo handig. 22 Informatie en advies De beste hypotheek begint met een goed gesprek. 23

4 4 Eerst wat zaken op een rij, dan pas rondkijken. een woning zoeken Van huren naar kopen Bij het kopen van een woning krijgt u met verschillende zaken te maken. Zeker als u nu een woning huurt, verandert er nogal wat. Zo betaalt u om te beginnen andere kosten bij een koopwoning. U heeft een woonhuisverzekering nodig. U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB). Waterschappen hebben een aparte belasting voor eigenaren van een woning. U betaalt onderhoudskosten voor de woning. Huren Huurt u? Dan ontvangt u misschien huurtoeslag. Gaat u verhuizen? Dan hoeft u alleen de huur op te zeggen. Dalen de woningen in waarde? Dan heeft u daar als huurder geen last van. De verhuurder kan wel de huur jaarlijks verhogen. Kopen Een woning kan stijgen of dalen in waarde. Stijgt de woning in waarde? Dan heeft u daar als eigenaar voordeel van. Zo bouwt u misschien bij de verkoop van de woning vermogen op. De woning kan ook dalen in waarde. Dat is een risico. U heeft dan mogelijk een verlies. Voor de koop van een woning sluit u vaak een lening af, een hypotheek. Dit kan u belastingvoordeel opleveren. Natuurlijk bepaalt u zelf welke hypotheekvorm u kiest. Veel te kiezen Een geschikte woning zoeken is een hele opgave. Welk type woning wilt u? Waar wilt u wonen? Hoeveel kamers heeft u nodig? Wilt u verbouwen of moet de woning meteen klaar zijn? Wilt u een tuin of een balkon? Wij kunnen niet voor u kiezen, maar u wel helpen bij het maken van de juiste beslissingen op financieel gebied. Stappenplan voor het zoeken naar een woning Stap 1: uw wensen Het zoeken naar een woning begint met het bepalen van uw wensen. Voor iedereen ziet de lijst met wensen er anders uit. We helpen u op weg: Nieuwbouw of bestaande bouw. Een woning die klaar is of een verbouwproject. Een appartement, rijtjeswoning, hoekhuis, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. Hoeveel kamers. Waar moet de woning staan: in welke buurt. Wel of niet in het centrum. Wel of geen tuin. Een garage, aparte studeerkamer. Wat zijn uw toekomstplannen? Gaat u samenwonen? Wilt u wel of geen kinderen? Stap 2: uw mogelijkheden Als er een woning is die voldoet aan uw wensen, dan hoort daar ook een prijskaartje bij. Kunt u deze woning betalen? Hoeveel kunt u lenen? Heeft u eigen geld? Het is handig om te weten wat u ongeveer kunt lenen voordat u op zoek gaat naar een woning. U zoekt dan veel gerichter.

5 5 Wilt u weten hoeveel u kunt lenen? Op abnamro.nl/hypotheken maakt u zelf een berekening. U ziet dan ook wat het maandbedrag is. Stap 3: de zoektocht Weet u wat uw wensen en mogelijkheden zijn? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een woning. Dat doet u zelf of met de hulp van een makelaar. Zoekt u zelf? Dan is internet het ideale hulpmiddel. U kunt ook advertenties in de landelijke en lokale kranten in de gaten houden. Veel makelaars hebben een online nieuwsbrief of magazine waarop u zich kunt abonneren. Zoekt u liever met een makelaar? Dan betaalt u hiervoor. Hoeveel dat is, hangt af van de makelaar en wat hij voor u doet. Meestal zijn de kosten 1 tot 2 procent van de koopprijs. Wat kan een makelaar doen? zoekopdracht bezichtiging onderhandeling afhandeling advies over koopprijs advies over voorwaarden die de koper kan stellen advies over belastingen funda.nl is een handige website voor het zoeken naar een koopwoning. Op eigenhuis.nl vindt u veel nuttige informatie over het kopen van een huis. ABN AMRO heeft een handige Huizenkijker app. Deze app helpt u bij het bezichtigen van uw toekomstige woning. Download de app in de App Store via itunes of in Google Play. Stap 4: woningen bekijken Waarschijnlijk bekijkt u eerst meerdere woningen. Denkt u dat u uw woning gevonden heeft? Dan kunt u alvast een bouwkundige keuring of een taxatie laten maken. Dit kost wel geld. Vraag uw adviseur van tevoren aan welke eisen een taxatierapport moet voldoen. Dan weet u zeker dat u dit rapport later ook voor uw hypotheek kunt gebruiken.

6 6 Eerst verbouwen of liever alles nieuw? nieuwbouw of bestaande bouw? De kosten en andere verschillen Tussen nieuwbouw en bestaande bouw zit een groot verschil. Als het gaat om onderhoud en de aankoopkosten bijvoorbeeld. Maar er zijn meer verschillen. Bestaande bouw Een bestaande woning wordt meestal kosten koper verkocht. Dit betekent dat er bovenop de afgesproken prijs kosten komen die u zelf betaalt. Dit zijn onder andere de notariskosten, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de lening. Verder heeft u voor het verkrijgen van de lening een taxatierapport nodig. En misschien krijgt u na de koop nog wel te maken met extra kosten. Voor een verbouwing, een dakkapel, een keuken of een vloer bijvoorbeeld. Bij een bestaande woning is de kans groot dat de woning onderhoud nodig heeft. Hoeveel hangt af van de vraag hoe oud de woning is en van de manier waarop alles onderhouden is. U kunt onderhandelen over de datum waarop u de sleutel krijgt. Deze datum bepaalt u samen met de verkoper. U heeft in principe geen garantie op de woning. U kunt dit wel afspreken bij de koop van de woning en vast laten leggen in de koopovereenkomst. De verkoper moet u wel altijd vertellen als hij weet dat er iets met de woning aan de hand is. U moet, als koper, ook onderzoeken of er iets mis is met de woning. U kunt bijvoorbeeld een bouwkundige keuring laten doen. Het kan zijn dat de woning nog niet zo oud is. Dan kan de oorspronkelijke garantie van de nieuwbouwwoning nog gelden. Deze garantie moet de verkoper dan aan u overdragen. Nieuwbouw Een nieuwbouwwoning wordt meestal vrij op naam verkocht. Dit betekent dat veel kosten al in de koopprijs zitten. Voorbeelden hiervan zijn: grond- en bouwkosten de kosten voor de architect en aannemer de kosten voor het opmeten van de grond voor in het Kadaster makelaars- en notariskosten de belasting (btw) De kosten voor de lening en de notariskosten voor de hypotheekakte betaalt u zelf. Bij een nieuwbouwwoning hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. U heeft meestal geen taxatierapport nodig. U kunt met meer- en minderwerk direct uw woning naar wens laten bouwen. Misschien wilt u wel een dakkapel of een andere keuken plaatsen. De eerste jaren heeft u vrijwel geen onderhoud aan uw woning. De woning is bovendien vaak al energiezuinig gebouwd. Wel is het verstandig geld apart te zetten voor toekomstig onderhoud.

7 7 Een nieuwbouwwoning betaalt u niet in één keer. Elke keer wanneer een deel van de bouw gereed is, betaalt u dat deel. Dit doet u via het bouwdepot van uw hypotheek. De koopovereenkomst bestaat uit twee delen: één deel voor de grond en één deel voor de bouw van uw woning. U krijgt een schatting van de datum waarop u de sleutel krijgt. Dit is de opleveringsdatum. Tijdens de bouw wordt de schatting van deze datum steeds nauwkeuriger. U weet dus niet precies op welke datum u de sleutel krijgt. U moet daar even op wachten. De meeste woningen worden gebouwd met een afbouw- en kwaliteitsgarantie. U weet dan zeker dat het huis afgebouwd wordt tegen de kosten die u met de bouwer heeft afgesproken. Ook als de bouwer failliet gaat. En dat u garantie heeft op de kwaliteit van de woning. Op zoek naar een nieuwbouwwoning? De meeste grote gemeenten hebben een apart loket voor nieuwbouwwoningen. Op nieuwbouw.com vindt u per provincie een overzicht van nieuwbouwprojecten en bouwkavels. Een bouwkavel is grond waarop u kunt gaan bouwen. Appartementen en flats Appartementen en flats vormen een aparte groep op de woningmarkt. Appartementsrecht Koopt u een appartement? Dan koopt u een deel van een gebouw. U bent eigenaar van het appartement. En met de andere bewoners bent u voor een deel ook eigenaar van het hele gebouw. Afspraken daarover worden vastgelegd in een splitsingsreglement. Het splitsingreglement staat in de transportakte. De transportakte is de akte die de notaris maakt waarin de koop wordt beschreven. Vereniging van Eigenaren Alle eigenaren van één appartementsgebouw zitten in een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE regelt het onderhoud aan de buitenzijde van de appartementen, de gemeenschappelijke ruimten en de geld- en huishoudelijke zaken voor het hele gebouw. Daarvoor betaalt u iedere maand een bedrag aan de VvE. Elke appartementseigenaar is daarom lid. Wilt u een appartement kopen? Controleer dan of de VvE voldoende geld heeft. Vraag naar de jaarcijfers en vraag hoe de VvE georganiseerd is. Zo voorkomt u dat u schulden overneemt of te maken krijgt met een VvE die failliet is en geen onderhoud meer kan doen aan het gebouw. U leest hier meer over op eigenhuis.nl, de internetsite van de Vereniging Eigen Huis.

8 8 Eens over de koop? Dan kan de overdracht in gang worden gezet. het kopen van een woning stap voor stap Stap 1: optie en onderhandelen Heeft u een geschikte woning gevonden? Dan kan het onderhandelen beginnen. Vaak spreekt een verkoper af dat hij maar met één partij tegelijk wil onderhandelen. Brengt u als eerste een bod uit? Dan kunnen anderen geen bod uitbrengen. Brengt u nog geen bod uit, maar heeft u wel belangstelling? U kunt vragen of u een optie op de woning kunt nemen. U krijgt dan enkele dagen het recht om de woning te kopen, maar u zit nog nergens aan vast. In die periode mag de verkoper de woning niet aan een ander verkopen. Deze pauze kunt u gebruiken om te kijken hoeveel u kunt lenen of om een aankoopkeuring te laten doen. Helaas wil de verkoper niet altijd een optie geven. Als u een bod uitbrengt op een woning, hoeft u niet altijd de vraagprijs te bieden. U kunt eerst onderhandelen. Uw bod geeft u zelf of via de makelaar door aan de verkoper. De verkoper kan een tegenbod uitbrengen. Hij kan ook aangeven dat hij niet op het bod ingaat. Krijgt u een tegenbod? Dan kunt u daar akkoord mee gaan of uw eerste bod verhogen. De onderhandelingen gaan niet alleen over de prijs, maar ook over andere dingen. Bijvoorbeeld over de datum waarop u de sleutel krijgt. Of over voorwaarden waar u of de verkoper aan moet voldoen en eventueel over de prijs die u betaalt om roerende zaken over te nemen, zoals een vloer of gordijnen. Om te bepalen wat een goed bod is, kunt u de woning laten taxeren. Onze adviseurs vertellen u graag welke eisen er gelden voor een taxatierapport, zodat u dit rapport later ook kunt gebruiken voor uw lening. Wilt u liever zelf de waarde van de woning schatten? Vraag dan via kadaster.nl de koopprijzen van woningen in de omgeving op. Ook kunt u kijken naar de ligging, de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe de woning onderhouden is. Houd bij uw bod rekening met de extra kosten die u moet betalen (zie daarvoor pagina 14). U kunt meestal niet onderhandelen over de prijs van een nieuwbouwwoning. Op kadaster.nl kunt u berekenen wat de huidige waarde van een woning is. Ook kunt u opvragen wat de koopprijs van een bepaalde woning of woningen in de omgeving zijn.

9 9 We zagen echt een heel leuk huis. Maar konden we het ook betalen? Gelukkig kon onze hypotheekadviseur ons alles uitleggen.

10 10 Het kopen van een woning, stap voor stap Stap 2: de koopovereenkomst met ontbindende voorwaarden Bent u het eens over de prijs en de voorwaarden van de koop? Dan legt u deze vast in een voorlopige koopovereenkomst met ontbindende voorwaarden. Hierin staan onder meer de koopprijs, de datum waarop u eigenaar wordt, de roerende zaken (zoals gordijnen, verlichting of losse apparatuur die u van de verkoper overneemt) en de ontbindende voorwaarden. Laat u niet misleiden door het woordje voorlopige. Met deze voorlopige koopovereenkomst zit u vast aan de koop. Alleen als u ontbindende voorwaarden heeft opgenomen, kunt u nog zonder kosten van de koop af. Heeft u bijvoorbeeld een financieringsbeding opgenomen en krijgt u de lening niet? Dan kan de koopovereenkomst komen te vervallen. Heeft u geen ontbindende voorwaarden, maar wilt u toch van de koop afzien? Dan moet u meestal 10% van de koopprijs betalen. Vaak staat in de voorlopige koopovereenkomst dat u die 10% als waarborgsom moet overmaken aan de notaris van de verkoper. Dit is een zekerheid voor de verkoper. Wilt u de woning toch niet kopen, zonder dat u daar een geldige reden voor heeft? Dan krijgt de verkoper deze waarborgsom. U kunt de waarborgsom zelf betalen, maar u kunt het ook regelen met een bankgarantie. Ziet u binnen drie dagen na ondertekening van de koopovereenkomst van de koop af? Dan hoeft u niets te betalen. Deze periode van drie dagen staat in de wet. Ontbindende voorwaarden Financieringsbeding Met een financieringsbeding kunt u zonder gevolgen van de koop af, als u de lening niet kunt krijgen. De koop gaat dan dus niet door. U moet wel laten zien dat u genoeg moeite heeft gedaan om de lening te krijgen. Voorbehoud bouwkundige keuring Wilt u er zeker van zijn dat u achteraf geen gebreken aan de woning ontdekt die u bij de aankoop niet kende? Dan is een bouwkundige keuring een goed idee. Een onafhankelijke deskundige keurt dan de woning. Deze beoordeelt hoe de woning onderhouden is. Ook kijkt hij naar gebreken en aandachtspunten als deze er zijn. Zijn er gebreken? Dan ontvangt u een schatting van de herstelkosten. Zo weet u met welke kosten u te maken krijgt als u de woning koopt. Bent u niet blij met de gebreken aan de woning? En heeft u een voorbehoud voor een bouwkundige keuring gemaakt? Dan hoeft u de woning niet te kopen. Of u kunt een lagere koopprijs afspreken. Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie U kunt als voorwaarde opnemen dat u Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgt. Komt u toch niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden. De koop gaat dan niet door. Voorbehoud woonvergunning Soms is een woonvergunning van de gemeente nodig om in de woning te mogen wonen. Dit is vooral het geval bij minder dure woningen. Om een woonvergunning te krijgen, moet u meestal laten zien dat u gebonden bent aan de plaats waar de woning staat. Bijvoorbeeld omdat u er werkt of omdat u er geboren bent. De gemeente zorgt er zo voor dat er genoeg huizen zijn voor de mensen die geen duur huis kunnen betalen. Informeer hiernaar bij de gemeente.

11 11 Meestal zorgt de makelaar van de verkopende partij voor de koopovereenkomst. Wilt u het zelf regelen? Dan kunt u op eigenhuis.nl een modelcontract downloaden. Andere voorwaarden U mag elke andere voorwaarde laten opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen om een schoongrondverklaring. Zo voorkomt u dat u straks kosten moet maken voor het schoonmaken van vervuilde grond. Stap 3: taxatie, keuringen en lening U heeft bij een bestaande woning een taxatierapport nodig om een lening te krijgen. Een taxateur doet zo n taxatie. Hier betaalt u voor. Onze adviseur kan u vertellen aan welke eisen een taxatierapport voor een lening bij ABN AMRO moet voldoen. Heeft u een bouwkundige keuring opgenomen als ontbindende voorwaarde? Of wilt u in elk geval een bouwkundig rapport van de woning? Dan laat u eerst een bouwkundige langskomen om de woning te bekijken. In deze fase vraagt u een offerte voor uw hypotheek aan. Een adviseur van ABN AMRO kan een offerte uitbrengen op basis van uw wensen. Zodra de hypotheek geregeld is, kan ABN AMRO de waarborgsom in orde maken. Meestal gebeurt dat door het geven van een bankgarantie. Met een bankgarantie stellen wij ons garant voor 10% van de koopprijs. Als u uw afspraken niet nakomt, dan betalen wij dit bedrag aan de verkoper. Wij vragen het bedrag daarna aan u terug. De kosten van de bankgarantie vallen onder de afhandelingskosten die u betaalt voor het afsluiten van uw hypotheek. Stap 4: oplevering en overdracht Op de datum dat u de sleutel krijgt, bekijkt u eerst de woning. Meestal samen met de makelaar van de verkopende partij. Misschien neemt u ook uw eigen makelaar mee. U kunt dan controleren of de woning volgens afspraak is achtergelaten door de verkoper. Vervolgens tekenen de verkoper en u bij de notaris de akten. In de eerste plaats de transportakte. Dan bent u eigenaar van de woning. Heeft u een hypotheek afgesloten? Dan tekent u bij de notaris ook de hypotheekakte. Daarin staat onder meer dat u de woning als onderpand aan de bank geeft als zekerheid voor de lening.

12 12 Bij de aankoop van een woning hoort ook veel papierwerk. Uw hypotheekadviseur, makelaar en notaris helpen u daarbij. wat doet de notaris? De transportakte Op de dag waarop u eigenaar wordt van de woning ziet u de notaris. Hij regelt de betaling van de woning en zorgt voor de transportakte en de hypotheekakte. In de transportakte staan afspraken en bijzonderheden over de koop. Bijvoorbeeld welke zaken u overneemt of een verklaring dat de grond niet verontreinigd is. Voordat u de transportakte ondertekent onderzoekt de notaris: of de woning wel verkocht mag worden door de verkoper of de inschrijving bij het Kadaster in orde is of aan de wettelijke voorwaarden is voldaan of er geen beslagen op de woning zitten Een beslag kan door schuldeisers op de woning worden gelegd. De verkoper mag de woning dan niet verkopen zonder toestemming van de schuldeiser. De hypotheekakte Gaat u een lening afsluiten? Dan neemt de notaris de hypotheekakte met u door. In deze akte staan alle bijzonderheden van de hypotheek. Verder zorgt de notaris ervoor dat u als eigenaar wordt ingeschreven in het Kadaster. Het Kadaster is het register waarin alle onroerende eigendommen, zoals woningen, staan. Ook werkt hij het hypothekenregister bij. In dit register legt de notaris vast dat er een hypotheek rust op de woning. Toezien op betaling De notaris handelt ook in het belang van de verkoper. Hij zoekt uit of uw bank de aankoopsom heeft overgemaakt. Het geld komt altijd eerst op de rekening van de notaris te staan. Is de koop definitief en heeft u de sleutel? Dan maakt de notaris het geld over naar de verkoper. Eerst lezen, dan tekenen? De notaris leest de akten snel voor. Leest u liever in alle rust de akten door? Vraag de notaris dan van tevoren om de conceptakten. U krijgt meestal korting als u de hypotheek- en transportakte tegelijk ondertekent. Wilt u nog andere zaken op hetzelfde moment bij de notaris regelen, zoals een testament? Dan kunt u in de meeste gevallen ook op een korting rekenen. Bespreek dit met uw notaris. Inschrijving hypotheek verhogen? Wilt u misschien verbouwen in de toekomst? En daarvoor geld lenen? Dan kunt u voor een hoger bedrag hypotheek inschrijven dan nodig is voor uw lening. Zo hoeft u straks niet langs de notaris om de inschrijving van de hypotheek te verhogen. De kosten die u nu betaalt voor de hogere inschrijving zijn lager dan de kosten die u maakt als u een tweede keer naar de notaris moet. Of u het geld kan lenen hangt af van uw situatie op dat moment.

13 13 Notaristarieven U kiest zelf uw notaris. Op notaristarieven.nl kunt u tarieven vergelijken en een notaris uitzoeken. Op notaris.nl leest u meer over het werk van de notaris. Samenlevingscontract en/of testament? Het kopen van een woning is een hele stap. Een stap die u vaak tegelijk met andere stappen zet. Zoals samenwonen. Maar ook als u de woning alleen koopt, wilt u uw zaken waarschijnlijk goed regelen. Hoe regelt u het met uw partner en familie? Wat gebeurt er als u overlijdt? Als u toch naar de notaris gaat om eigenaar van de woning te worden, dan is het net zo gemakkelijk om meteen alles goed te regelen. Gaat u samenwonen? Dan is een samenlevingscontract een goed idee. Voor getrouwde stellen wordt in de wet veel geregeld, voor geregistreerde partners iets minder. Samenwonenden krijgen echter een stuk minder bescherming. De belangrijkste zaken regelt u dan zelf met een samenlevingscontract. Hierin legt u vast wat van wie is en wat van u allebei is. U kunt afspraken maken over de inbreng van eigen geld (bijvoorbeeld bij de koop van de woning) en de verdeling van de kosten van de huishouding. Ook regelt u hoe de kosten voor de woning worden verdeeld. En misschien vervelend: ook de gevolgen van uit elkaar gaan legt u vast. Wie krijgt dan bijvoorbeeld de woning? Testament opstellen Het is verstandig om naast een samenlevingscontract ook een testament op te stellen. U kunt daarin bijvoorbeeld vastleggen dat uw partner uw erfgenaam is. Doet u dit niet en heeft u nog geen kinderen? Dan gaan uw bezittingen (en uw deel van de woning) bij uw overlijden automatisch naar uw ouders en krijgt uw partner helemaal niets. Een testament is ook zinvol als u geen partner heeft, maar wel speciale wensen. Die legt u dan vast in een testament. Kosten samenlevingscontract en testament De kosten voor een samenlevingscontract of testament verschillen per notaris. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de 300 en 600 voor een samenlevingscontract en tussen de 300 en 750 voor een testament. Tekent u het samenlevingscontract of testament tegelijk met de transport- en hypotheekakte? Dan kunt u meestal korting krijgen.

14 14 Een mooie woning, maar ook betaalbaar? Daar kunt u snel achter komen. uw woning en de kosten Twee soorten kosten Tijdens en na het kopen van een woning krijgt u te maken met twee soorten kosten: Aankoopkosten: eenmalige kosten die u bij de aankoop van de woning meteen moet betalen. Vaste lasten en onderhoudskosten: kosten die u na de aankoop elke maand of regelmatig gaat betalen. Vaste lasten en onderhoudskosten Na de aankoop van uw woning betaalt u elke maand een bedrag voor uw hypotheek. Daarnaast heeft u verzekeringen nodig. Tegen brand- en stormschade bijvoorbeeld. Verder betaalt u elk jaar onroerendezaakbelasting aan uw gemeente. Ook heeft u te maken met maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Aankoopkosten Met welke aankoopkosten moet u rekening houden? kosten voor de aankoop kosten voor advies en afhandeling van uw hypotheek kosten voor de woning. U betaalt bij ons lagere advieskosten als u uw eerste huis koopt. Een deel van deze kosten kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Misschien wilt u uw nieuwe woning direct verbouwen. De verbouwingskosten komen er dan natuurlijk nog bij. Wilt u hier extra geld voor lenen? Bespreek dat dan met uw adviseur. U wilt natuurlijk prettig wonen in uw woning. En u wilt dat uw woning zijn waarde behoudt. Maar daarvoor is wel regelmatig onderhoud nodig. Hoe hoog deze kosten zijn? Dat is afhankelijk van de leeftijd van de woning en hoe de woning onderhouden is. Heeft u een appartement gekocht? Dan zitten de onderhoudskosten soms al in het maandbedrag dat u betaalt aan de Vereniging van Eigenaren. Kosten voor de aankoop Kosten voor de lening Kosten voor de woning Overdrachtsbelasting Advieskosten Afhandelingskosten Verbouwings- en onderhoudskosten Notariskosten transportakte Notariskosten hypotheekakte Verhuis- en inrichtingskosten Bankgarantie Taxatiekosten Verzekeringskosten Makelaarskosten (1 à 2%) Eventueel: kosten voor het aanvragen van NHG Onroerendezaakbelasting en gemeentelijke lasten Bouwkundige keuring Bouwkundige keuring (niet altijd nodig) Aansluiten energie en telefoon

15 15 Alles weten over uw woning en de belastingen? Op belastingdienst.nl vindt u meer informatie over uw woning en de belastingen. Hoeveel gaat u straks betalen? Wat uw hypotheek u elke maand kost, hangt af van: de hoogte van het bedrag dat u leent de manier waarop u de lening terugbetaalt de rentevorm Hoeveel geld u kunt lenen, hangt af van uw situatie. Uw adviseur kan een berekening voor u maken. Hij kijkt naar uw inkomen, de waarde van de woning die u wilt kopen, de kosten die u gaat maken en uw wensen voor de toekomst. Daarbij staat hij ook stil bij de manier waarop u uw lening wilt terugbetalen. Voor het advies en het afsluiten van uw hypotheek betaalt u eenmalig advies- en afhandelingskosten. Nationale Hypotheek Garantie Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u voordelig en veilig geld lenen voor een woning. U betaalt minder rente. En u krijgt in bepaalde gevallen bescherming. Stel, u kunt buiten uw schuld de kosten voor uw hypotheek niet meer betalen. Uw woning moet zelfs worden verkocht. Met NHG kan de schuld die u overhoudt worden kwijtgescholden. Voor NHG betaalt u bij het afsluiten van uw hypotheek een bedrag. Ook gelden er regels, zoals een maximumbedrag voor de lening. Uw woning en de belasting Als eigenaar van een woning heeft u een belastingvoordeel. Gebruikt u de lening voor de koop, verbetering of onderhoud van de eigen woning? Dan kunt u sommige kosten aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Aftrekbaar zijn: taxatiekosten, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie, notariskosten, advies- en afhandelingskosten. Tot 30 jaar belastingvoordeel Heeft u nu al een hypotheek? Dan is de rente die u betaalt over uw hypotheek aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. Het belastingvoordeel duurt maximaal 30 jaar. Sluit u nu voor het eerst een hypotheek af? Dan kunt u alleen rente aftrekken als u een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Uw maandlasten zo laag mogelijk? Dan kunt u de belastingaftrek vooraf verrekenen. U verdeelt de teruggaaf over de maanden van het lopende jaar. U moet hiervoor bij de Belastingdienst een loonbelastingbeschikking aanvragen. Een eigen woning is ook vermogen Daarom betaalt u hier ook belasting over. Om te bepalen hoeveel de woning volgens de Belastingdienst waard is, stelt de gemeente de Waarde Onroerende Zaak (WOZ) vast. Een percentage van deze WOZ waarde moet u optellen bij uw inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait.

16 16 Voordat u een woning koopt, is het goed een aantal dingen te weten over hypotheken. een hypotheek is een lening voor uw woning Geld lenen voor uw nieuwe woning De meeste mensen hebben een lening nodig als ze een woning kopen of verbouwen. Een hypotheek is zo n lening. Over die lening betaalt u rente. Het terugbetalen van de lening duurt meestal 30 jaar. Die periode wordt de looptijd van de hypotheek genoemd. Een kortere looptijd dan 30 jaar kan natuurlijk ook. Hypotheekrente betalen De rente op hypotheken beweegt mee met de ontwikkelingen in de economie. Als u een hypotheek afsluit, doet u dat tegen de rentestand van dat moment. U kunt die rente vervolgens voor een bepaalde periode vastzetten. Zo weet u precies hoeveel rente u elke maand moet betalen. Deze afgesproken periode heet de rentevastperiode. U kunt ook kiezen voor een variabele rente. De hoogte van de rente kan dan elke maand veranderen. Dat is gunstig wanneer de rente daalt. Maar het is minder gunstig wanneer de rente stijgt. U heeft geen zekerheid over het bedrag dat u elke maand betaalt voor uw lening. Wilt u zo veel mogelijk zekerheid? Dan kunt u een vaste rente afspreken voor de hele looptijd van uw hypotheek. Bedenktijd Kiest u voor een vaste rente? Dan kunt u soms ook kiezen voor rentebedenktijd. Tijdens de laatste twee jaar van de rentevastperiode kunt u dan zelf bepalen wanneer de nieuwe rente in gaat. Uw lening terugbetalen Als u geld leent van de bank, moet u dat geld ook weer terugbetalen. U betaalt elke maand een deel van uw lening terug. Hierdoor wordt uw lening steeds kleiner totdat u aan het einde van de looptijd alles heeft terugbetaald en u geen schuld meer heeft. Het is mogelijk om een lening af te sluiten die u niet tussentijds maar aan het einde van de looptijd terugbetaalt. Dit is een aflossingsvrije hypotheek. U betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd alleen rente. U moet wel rekening houden dat u de rente bij een aflossingsvrije hypotheek niet kunt aftrekken van uw inkomsten voor de belasting.

17 17 Terugbetalen een probleem? Als u een lening krijgt van de bank, wil de bank zeker weten dat u het geld terugbetaalt. Maar stel dat u niet in staat bent rond te komen van uw inkomen of als u vragen of zorgen heeft over uw financiële situatie. Bijvoorbeeld omdat u geen werk meer heeft of omdat u gaat scheiden. U kunt dan terecht bij onze financieel adviseurs. Zij zijn gespecialiseerd in advies en coaching. Samen met u zoeken wij naar een oplossing. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de woning verkocht. Maar dat willen wij graag voorkomen. Hoe houdt u grip op uw financiën? Wilt u tips om meer grip te houden op uw financiën? Wilt u weten wat u kunt doen als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Of wilt u een afspraak maken met een van onze financieel adviseurs? Op abnamro.nl/hypotheken vindt u alle informatie.

18 18 U kunt uw hypotheek op verschillende manieren terugbetalen. de hypotheken van ABN AMRO Een hypotheek die bij u past U bepaalt zelf hoe uw ideale hypotheek eruitziet. ABN AMRO heeft voor elke situatie een passende oplossing. U kunt verschillende hypotheekvormen en rentevormen met elkaar combineren. Wat voor u de beste keuze is? Daarover kan een adviseur u meer duidelijkheid geven. Over hypotheekvormen De Annuïteiten Hypotheek U betaalt elke maand, naast de rente, ook een deel van de lening terug. Het totale bedrag is elke maand hetzelfde. In het begin betaalt u een laag bedrag van uw lening terug en juist een hoger bedrag aan rente. Hierdoor kunt u de eerste tijd een hoger bedrag aan rente aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Later betaalt u een hoger deel van uw lening terug en juist een lager bedrag aan rente. Uw netto maandlasten stijgen hierdoor tijdens de looptijd van uw lening. De Lineaire Hypotheek Elke maand betaalt u een vast bedrag van uw lening terug. Uw lening wordt hierdoor steeds kleiner. Over de lening betaalt u rente. Doordat uw lening steeds kleiner wordt, daalt ook het bedrag dat u aan rente betaalt. Daardoor dalen uw maandelijkse kosten. Maar omdat de renteaftrek van uw inkomsten bij de belasting ook daalt, worden uw netto maandlasten hoger.

19 19 Over rentevormen U kunt kiezen voor een vaste of een variabele rente. Bij een vaste rente staat de rente vast gedurende een periode. Deze periode noemen we de rentevastperiode. Bij een variabele rente kan het rentepercentage per maand anders zijn. Verder is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning van invloed op de hoogte van de rente. Let op Uw belastingvoordeel wordt bij de Annuïteiten en Lineaire Hypotheek steeds kleiner. Elke maand betaalt u een deel terug, dus uw lening neemt af. De rente die u betaalt wordt lager en daardoor kunt u steeds minder rente aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Uw netto maandlasten nemen hierdoor toe.

20 20 Uw persoonlijke situatie bepaalt de hoogte van uw lening. Laat u adviseren. hoeveel wilt en kunt u lenen? waarde van de woning spelen een rol bij het bepalen van de maximale hypotheek. De hoogte en looptijd van de rente en de hypotheek bepalen ook hoeveel u kunt lenen. Bij een hogere rente houdt u minder geld over. En bij een kortere looptijd van de hypotheek moet u per maand meer terugbetalen. Tot slot spelen ook andere schulden een rol. Heeft u bijvoorbeeld een studieschuld? Dan kunt u minder lenen voor uw woning. Een lening voor nu en in de toekomst Een hypotheek sluit u voor een lange periode af. Daarom zijn uw toekomstverwachtingen heel belangrijk. Wilt u gaan samenwonen of trouwen, wilt u (ooit) kinderen, wilt u (straks) minder gaan werken? Kunt u het maandbedrag nog betalen als de rente stijgt? Uw antwoorden op onder meer deze vragen bepalen hoeveel u kunt en wilt lenen. Het gaat erom dat u elke maand het maandbedrag kunt betalen. Nu én in de toekomst, zonder daarvoor te veel te moeten laten. Hoeveel u kunt lenen, hangt natuurlijk van uw inkomen af. Heeft u een hoger inkomen, dan kunt u meer lenen. Het inkomen van uw partner kan eventueel meegeteld worden. Wees hier wel voorzichtig mee als u bijvoorbeeld de wens heeft om ooit een gezin te beginnen. In dat geval stijgen namelijk uw uitgaven. Terwijl één van u of u beiden misschien minder gaat werken. Ook de rente en de De offerte Wanneer is het tijd voor een gesprek over de hypotheek? Dat hangt helemaal van u af. Is het moment van de onderhandeling afgelopen en is er een koopprijs afgesproken? Dan is dat het moment om een offerte voor de hypotheek aan te vragen. Hiervoor hebben wij samen met u uw financiële situatie doorgenomen. U heeft een compleet advies gekregen over uw situatie en de financiering van uw nieuwe huis. Heeft u de offerte getekend? Dan verzamelt u alle documenten. die wij van u nodig hebben. Bijvoorbeeld een salarisstrook, een werkgeversverklaring en een kopie van de koopovereenkomst. U laat dan ook de woning taxeren als dat nog niet gebeurd is. Als alles klopt kunt u naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Dit gebeurt meestal gelijk met het tekenen van de transportakte. Is de transportakte getekend? Dan bent u eigenaar van de woning.

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek.

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Vragen? Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Triodos Bank via telefoon 030 693 65 11 of mail naar info@triodos.nl. Een

Nadere informatie

alles goed achterlaten

alles goed achterlaten alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er

Nadere informatie

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Je woning verkopen 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen? 6 Stap 1: Vraagprijs bepalen 8 Stap 2:

Nadere informatie

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Op zoek naar je droomwoning 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen 6 Stap 1: Geschikte woning zoeken

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden voor particuliere geldleningen van de Rabobank 2014 Deze voorwaarden gelden voor de overeenkomst waarin u met de bank afspraken heeft

Nadere informatie

een erfenis, wat nu?

een erfenis, wat nu? een erfenis, wat nu? Alles over het afwikkelen van een erfenis, de rol van de executeur, de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u te maken krijgt

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen

Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM TOELICHTING OP DE NVM-KOOPAKTE VOOR DE CONSUMENT *) *) Behorende bij model koopakte voor een appartementsrecht (model

Nadere informatie

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje

Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten. Het ZAken ZAk boekje Alles wat een ondernemer in het mkb moet weten Het ZAken ZAk boekje De accountant in uw achterzak Wat moet er eigenlijk allemaal in een ondernemingsplan staan? Waarom zou ik voor een bv-vorm kiezen? Moet

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering. motoren. Verzekeringsvoorwaarden PM 15

Allianz Nederland Schadeverzekering. Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering. motoren. Verzekeringsvoorwaarden PM 15 Allianz Nederland Schadeverzekering Veilig Op Weg Pakket Motorrijtuigenverzekering voor personenauto s en motoren Verzekeringsvoorwaarden PM 15 2 Leeswijzer Checklist 4 Voorwaarden die voor iedereen gelden

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken Rabo DoelSparen Leeswijzer In dit document

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Wat doet de notaris bij de aankoop van een huis? Daar teken je voor.

Wat doet de notaris bij de aankoop van een huis? Daar teken je voor. Wat doet de notaris bij de aankoop van een huis? Voor veel mensen heeft de notaris een deftig en nogal saai imago. Bovendien verdient hij z n geld wel erg makkelijk bij de overdracht van een huis. Hij

Nadere informatie

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen?

Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? werk.nl uwv.nl Kan ik met een uitkering voor mezelf beginnen? Met een WW-uitkering of met een ziekte of handicap een eigen bedrijf beginnen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt

Nadere informatie

d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A

d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A Inhoudsopgave Algemeen 4 1. Wie is de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Het WOZ-krediet. zodat uw woonwensen werkelijkheid worden

Het WOZ-krediet. zodat uw woonwensen werkelijkheid worden Het WOZ-krediet zodat uw woonwensen werkelijkheid worden Heeft u een koopwoning? Dan kunt u bij DEFAM het WOZ-krediet aanvragen. Dit is een voordelig krediet waarmee u uw woonwensen kunt realiseren. U

Nadere informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Hoe regel ik mijn nalatenschap? Hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

Verdeling ouderdomspensioen

Verdeling ouderdomspensioen Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding In dit informatieblad vindt u informatie over de verdeling van pensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven.

Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. Vrijkomend lijfrentekapitaal bij leven. 1 Regime pre-brede Herwaardering lijfrente (pre-bhw, tot 1992) oud regime of kapitaalverzekering met lijfrenteclausule 1a. Periodieke uitkeringen 1a.1. Periodieke

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie