uw eerste koopwoning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uw eerste koopwoning"

Transcriptie

1 uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken?

2 We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral als het je eerste huis is! We wilden het financiële gedeelte vooraf goed in kaart hebben. Zodat we wisten hoeveel we konden lenen en tot hoe ver we konden gaan met bieden. We vonden het heel handig om met een stappenplan te werken. Konden we tenminste niets vergeten tijdens onze zoektocht naar een nieuwe woning. We hebben de woning inmiddels gevonden. Precies wat we wilden. Nu nog de hypotheek regelen en even precies uitmeten waar onze nieuwe bank kan staan.

3 waar krijgt u mee te maken? Een woning zoeken Voor de eerste keer kopen? Uw wensen en uw mogelijkheden. Volg het stappenplan voor het zoeken naar een woning. 04 Nieuwbouw of bestaande bouw? Wat zijn de verschillen in kosten en onderhoud? 06 Het kopen van een woning, stap voor stap Een woning gevonden. En dan? 08 Wat doet de notaris? Alles goed geregeld. Ook op papier. 12 Uw woning en de kosten Hoeveel betaalt u straks? En om welke kosten gaat het? 14 Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 16 De hypotheken van ABN AMRO Er is altijd een hypotheek die bij u past. 18 Hoeveel wilt en kunt u lenen? Uw persoonlijke situatie en uw wensen zijn bepalend. Laat u adviseren. 20 De voordelen van uw hypotheek Welke voordelen biedt ABN AMRO? 21 De verzekeringen bij uw hypotheek Deze kunt u direct regelen. Wel zo handig. 22 Informatie en advies De beste hypotheek begint met een goed gesprek. 23

4 4 Eerst wat zaken op een rij, dan pas rondkijken. een woning zoeken Van huren naar kopen Bij het kopen van een woning krijgt u met verschillende zaken te maken. Zeker als u nu een woning huurt, verandert er nogal wat. Zo betaalt u om te beginnen andere kosten bij een koopwoning. U heeft een woonhuisverzekering nodig. U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB). Waterschappen hebben een aparte belasting voor eigenaren van een woning. U betaalt onderhoudskosten voor de woning. Huren Huurt u? Dan ontvangt u misschien huurtoeslag. Gaat u verhuizen? Dan hoeft u alleen de huur op te zeggen. Dalen de woningen in waarde? Dan heeft u daar als huurder geen last van. De verhuurder kan wel de huur jaarlijks verhogen. Kopen Een woning kan stijgen of dalen in waarde. Stijgt de woning in waarde? Dan heeft u daar als eigenaar voordeel van. Zo bouwt u misschien bij de verkoop van de woning vermogen op. De woning kan ook dalen in waarde. Dat is een risico. U heeft dan mogelijk een verlies. Voor de koop van een woning sluit u vaak een lening af, een hypotheek. Dit kan u belastingvoordeel opleveren. Natuurlijk bepaalt u zelf welke hypotheekvorm u kiest. Veel te kiezen Een geschikte woning zoeken is een hele opgave. Welk type woning wilt u? Waar wilt u wonen? Hoeveel kamers heeft u nodig? Wilt u verbouwen of moet de woning meteen klaar zijn? Wilt u een tuin of een balkon? Wij kunnen niet voor u kiezen, maar u wel helpen bij het maken van de juiste beslissingen op financieel gebied. Stappenplan voor het zoeken naar een woning Stap 1: uw wensen Het zoeken naar een woning begint met het bepalen van uw wensen. Voor iedereen ziet de lijst met wensen er anders uit. We helpen u op weg: Nieuwbouw of bestaande bouw. Een woning die klaar is of een verbouwproject. Een appartement, rijtjeswoning, hoekhuis, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. Hoeveel kamers. Waar moet de woning staan: in welke buurt. Wel of niet in het centrum. Wel of geen tuin. Een garage, aparte studeerkamer. Wat zijn uw toekomstplannen? Gaat u samenwonen? Wilt u wel of geen kinderen? Stap 2: uw mogelijkheden Als er een woning is die voldoet aan uw wensen, dan hoort daar ook een prijskaartje bij. Kunt u deze woning betalen? Hoeveel kunt u lenen? Heeft u eigen geld? Het is handig om te weten wat u ongeveer kunt lenen voordat u op zoek gaat naar een woning. U zoekt dan veel gerichter.

5 5 Wilt u weten hoeveel u kunt lenen? Op abnamro.nl/hypotheken maakt u zelf een berekening. U ziet dan ook wat het maandbedrag is. Stap 3: de zoektocht Weet u wat uw wensen en mogelijkheden zijn? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een woning. Dat doet u zelf of met de hulp van een makelaar. Zoekt u zelf? Dan is internet het ideale hulpmiddel. U kunt ook advertenties in de landelijke en lokale kranten in de gaten houden. Veel makelaars hebben een online nieuwsbrief of magazine waarop u zich kunt abonneren. Zoekt u liever met een makelaar? Dan betaalt u hiervoor. Hoeveel dat is, hangt af van de makelaar en wat hij voor u doet. Meestal zijn de kosten 1 tot 2 procent van de koopprijs. Wat kan een makelaar doen? zoekopdracht bezichtiging onderhandeling afhandeling advies over koopprijs advies over voorwaarden die de koper kan stellen advies over belastingen funda.nl is een handige website voor het zoeken naar een koopwoning. Op eigenhuis.nl vindt u veel nuttige informatie over het kopen van een huis. ABN AMRO heeft een handige Huizenkijker app. Deze app helpt u bij het bezichtigen van uw toekomstige woning. Download de app in de App Store via itunes of in Google Play. Stap 4: woningen bekijken Waarschijnlijk bekijkt u eerst meerdere woningen. Denkt u dat u uw woning gevonden heeft? Dan kunt u alvast een bouwkundige keuring of een taxatie laten maken. Dit kost wel geld. Vraag uw adviseur van tevoren aan welke eisen een taxatierapport moet voldoen. Dan weet u zeker dat u dit rapport later ook voor uw hypotheek kunt gebruiken.

6 6 Eerst verbouwen of liever alles nieuw? nieuwbouw of bestaande bouw? De kosten en andere verschillen Tussen nieuwbouw en bestaande bouw zit een groot verschil. Als het gaat om onderhoud en de aankoopkosten bijvoorbeeld. Maar er zijn meer verschillen. Bestaande bouw Een bestaande woning wordt meestal kosten koper verkocht. Dit betekent dat er bovenop de afgesproken prijs kosten komen die u zelf betaalt. Dit zijn onder andere de notariskosten, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de lening. Verder heeft u voor het verkrijgen van de lening een taxatierapport nodig. En misschien krijgt u na de koop nog wel te maken met extra kosten. Voor een verbouwing, een dakkapel, een keuken of een vloer bijvoorbeeld. Bij een bestaande woning is de kans groot dat de woning onderhoud nodig heeft. Hoeveel hangt af van de vraag hoe oud de woning is en van de manier waarop alles onderhouden is. U kunt onderhandelen over de datum waarop u de sleutel krijgt. Deze datum bepaalt u samen met de verkoper. U heeft in principe geen garantie op de woning. U kunt dit wel afspreken bij de koop van de woning en vast laten leggen in de koopovereenkomst. De verkoper moet u wel altijd vertellen als hij weet dat er iets met de woning aan de hand is. U moet, als koper, ook onderzoeken of er iets mis is met de woning. U kunt bijvoorbeeld een bouwkundige keuring laten doen. Het kan zijn dat de woning nog niet zo oud is. Dan kan de oorspronkelijke garantie van de nieuwbouwwoning nog gelden. Deze garantie moet de verkoper dan aan u overdragen. Nieuwbouw Een nieuwbouwwoning wordt meestal vrij op naam verkocht. Dit betekent dat veel kosten al in de koopprijs zitten. Voorbeelden hiervan zijn: grond- en bouwkosten de kosten voor de architect en aannemer de kosten voor het opmeten van de grond voor in het Kadaster makelaars- en notariskosten de belasting (btw) De kosten voor de lening en de notariskosten voor de hypotheekakte betaalt u zelf. Bij een nieuwbouwwoning hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen. U heeft meestal geen taxatierapport nodig. U kunt met meer- en minderwerk direct uw woning naar wens laten bouwen. Misschien wilt u wel een dakkapel of een andere keuken plaatsen. De eerste jaren heeft u vrijwel geen onderhoud aan uw woning. De woning is bovendien vaak al energiezuinig gebouwd. Wel is het verstandig geld apart te zetten voor toekomstig onderhoud.

7 7 Een nieuwbouwwoning betaalt u niet in één keer. Elke keer wanneer een deel van de bouw gereed is, betaalt u dat deel. Dit doet u via het bouwdepot van uw hypotheek. De koopovereenkomst bestaat uit twee delen: één deel voor de grond en één deel voor de bouw van uw woning. U krijgt een schatting van de datum waarop u de sleutel krijgt. Dit is de opleveringsdatum. Tijdens de bouw wordt de schatting van deze datum steeds nauwkeuriger. U weet dus niet precies op welke datum u de sleutel krijgt. U moet daar even op wachten. De meeste woningen worden gebouwd met een afbouw- en kwaliteitsgarantie. U weet dan zeker dat het huis afgebouwd wordt tegen de kosten die u met de bouwer heeft afgesproken. Ook als de bouwer failliet gaat. En dat u garantie heeft op de kwaliteit van de woning. Op zoek naar een nieuwbouwwoning? De meeste grote gemeenten hebben een apart loket voor nieuwbouwwoningen. Op nieuwbouw.com vindt u per provincie een overzicht van nieuwbouwprojecten en bouwkavels. Een bouwkavel is grond waarop u kunt gaan bouwen. Appartementen en flats Appartementen en flats vormen een aparte groep op de woningmarkt. Appartementsrecht Koopt u een appartement? Dan koopt u een deel van een gebouw. U bent eigenaar van het appartement. En met de andere bewoners bent u voor een deel ook eigenaar van het hele gebouw. Afspraken daarover worden vastgelegd in een splitsingsreglement. Het splitsingreglement staat in de transportakte. De transportakte is de akte die de notaris maakt waarin de koop wordt beschreven. Vereniging van Eigenaren Alle eigenaren van één appartementsgebouw zitten in een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE regelt het onderhoud aan de buitenzijde van de appartementen, de gemeenschappelijke ruimten en de geld- en huishoudelijke zaken voor het hele gebouw. Daarvoor betaalt u iedere maand een bedrag aan de VvE. Elke appartementseigenaar is daarom lid. Wilt u een appartement kopen? Controleer dan of de VvE voldoende geld heeft. Vraag naar de jaarcijfers en vraag hoe de VvE georganiseerd is. Zo voorkomt u dat u schulden overneemt of te maken krijgt met een VvE die failliet is en geen onderhoud meer kan doen aan het gebouw. U leest hier meer over op eigenhuis.nl, de internetsite van de Vereniging Eigen Huis.

8 8 Eens over de koop? Dan kan de overdracht in gang worden gezet. het kopen van een woning stap voor stap Stap 1: optie en onderhandelen Heeft u een geschikte woning gevonden? Dan kan het onderhandelen beginnen. Vaak spreekt een verkoper af dat hij maar met één partij tegelijk wil onderhandelen. Brengt u als eerste een bod uit? Dan kunnen anderen geen bod uitbrengen. Brengt u nog geen bod uit, maar heeft u wel belangstelling? U kunt vragen of u een optie op de woning kunt nemen. U krijgt dan enkele dagen het recht om de woning te kopen, maar u zit nog nergens aan vast. In die periode mag de verkoper de woning niet aan een ander verkopen. Deze pauze kunt u gebruiken om te kijken hoeveel u kunt lenen of om een aankoopkeuring te laten doen. Helaas wil de verkoper niet altijd een optie geven. Als u een bod uitbrengt op een woning, hoeft u niet altijd de vraagprijs te bieden. U kunt eerst onderhandelen. Uw bod geeft u zelf of via de makelaar door aan de verkoper. De verkoper kan een tegenbod uitbrengen. Hij kan ook aangeven dat hij niet op het bod ingaat. Krijgt u een tegenbod? Dan kunt u daar akkoord mee gaan of uw eerste bod verhogen. De onderhandelingen gaan niet alleen over de prijs, maar ook over andere dingen. Bijvoorbeeld over de datum waarop u de sleutel krijgt. Of over voorwaarden waar u of de verkoper aan moet voldoen en eventueel over de prijs die u betaalt om roerende zaken over te nemen, zoals een vloer of gordijnen. Om te bepalen wat een goed bod is, kunt u de woning laten taxeren. Onze adviseurs vertellen u graag welke eisen er gelden voor een taxatierapport, zodat u dit rapport later ook kunt gebruiken voor uw lening. Wilt u liever zelf de waarde van de woning schatten? Vraag dan via kadaster.nl de koopprijzen van woningen in de omgeving op. Ook kunt u kijken naar de ligging, de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe de woning onderhouden is. Houd bij uw bod rekening met de extra kosten die u moet betalen (zie daarvoor pagina 14). U kunt meestal niet onderhandelen over de prijs van een nieuwbouwwoning. Op kadaster.nl kunt u berekenen wat de huidige waarde van een woning is. Ook kunt u opvragen wat de koopprijs van een bepaalde woning of woningen in de omgeving zijn.

9 9 We zagen echt een heel leuk huis. Maar konden we het ook betalen? Gelukkig kon onze hypotheekadviseur ons alles uitleggen.

10 10 Het kopen van een woning, stap voor stap Stap 2: de koopovereenkomst met ontbindende voorwaarden Bent u het eens over de prijs en de voorwaarden van de koop? Dan legt u deze vast in een voorlopige koopovereenkomst met ontbindende voorwaarden. Hierin staan onder meer de koopprijs, de datum waarop u eigenaar wordt, de roerende zaken (zoals gordijnen, verlichting of losse apparatuur die u van de verkoper overneemt) en de ontbindende voorwaarden. Laat u niet misleiden door het woordje voorlopige. Met deze voorlopige koopovereenkomst zit u vast aan de koop. Alleen als u ontbindende voorwaarden heeft opgenomen, kunt u nog zonder kosten van de koop af. Heeft u bijvoorbeeld een financieringsbeding opgenomen en krijgt u de lening niet? Dan kan de koopovereenkomst komen te vervallen. Heeft u geen ontbindende voorwaarden, maar wilt u toch van de koop afzien? Dan moet u meestal 10% van de koopprijs betalen. Vaak staat in de voorlopige koopovereenkomst dat u die 10% als waarborgsom moet overmaken aan de notaris van de verkoper. Dit is een zekerheid voor de verkoper. Wilt u de woning toch niet kopen, zonder dat u daar een geldige reden voor heeft? Dan krijgt de verkoper deze waarborgsom. U kunt de waarborgsom zelf betalen, maar u kunt het ook regelen met een bankgarantie. Ziet u binnen drie dagen na ondertekening van de koopovereenkomst van de koop af? Dan hoeft u niets te betalen. Deze periode van drie dagen staat in de wet. Ontbindende voorwaarden Financieringsbeding Met een financieringsbeding kunt u zonder gevolgen van de koop af, als u de lening niet kunt krijgen. De koop gaat dan dus niet door. U moet wel laten zien dat u genoeg moeite heeft gedaan om de lening te krijgen. Voorbehoud bouwkundige keuring Wilt u er zeker van zijn dat u achteraf geen gebreken aan de woning ontdekt die u bij de aankoop niet kende? Dan is een bouwkundige keuring een goed idee. Een onafhankelijke deskundige keurt dan de woning. Deze beoordeelt hoe de woning onderhouden is. Ook kijkt hij naar gebreken en aandachtspunten als deze er zijn. Zijn er gebreken? Dan ontvangt u een schatting van de herstelkosten. Zo weet u met welke kosten u te maken krijgt als u de woning koopt. Bent u niet blij met de gebreken aan de woning? En heeft u een voorbehoud voor een bouwkundige keuring gemaakt? Dan hoeft u de woning niet te kopen. Of u kunt een lagere koopprijs afspreken. Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie U kunt als voorwaarde opnemen dat u Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgt. Komt u toch niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden. De koop gaat dan niet door. Voorbehoud woonvergunning Soms is een woonvergunning van de gemeente nodig om in de woning te mogen wonen. Dit is vooral het geval bij minder dure woningen. Om een woonvergunning te krijgen, moet u meestal laten zien dat u gebonden bent aan de plaats waar de woning staat. Bijvoorbeeld omdat u er werkt of omdat u er geboren bent. De gemeente zorgt er zo voor dat er genoeg huizen zijn voor de mensen die geen duur huis kunnen betalen. Informeer hiernaar bij de gemeente.

11 11 Meestal zorgt de makelaar van de verkopende partij voor de koopovereenkomst. Wilt u het zelf regelen? Dan kunt u op eigenhuis.nl een modelcontract downloaden. Andere voorwaarden U mag elke andere voorwaarde laten opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen om een schoongrondverklaring. Zo voorkomt u dat u straks kosten moet maken voor het schoonmaken van vervuilde grond. Stap 3: taxatie, keuringen en lening U heeft bij een bestaande woning een taxatierapport nodig om een lening te krijgen. Een taxateur doet zo n taxatie. Hier betaalt u voor. Onze adviseur kan u vertellen aan welke eisen een taxatierapport voor een lening bij ABN AMRO moet voldoen. Heeft u een bouwkundige keuring opgenomen als ontbindende voorwaarde? Of wilt u in elk geval een bouwkundig rapport van de woning? Dan laat u eerst een bouwkundige langskomen om de woning te bekijken. In deze fase vraagt u een offerte voor uw hypotheek aan. Een adviseur van ABN AMRO kan een offerte uitbrengen op basis van uw wensen. Zodra de hypotheek geregeld is, kan ABN AMRO de waarborgsom in orde maken. Meestal gebeurt dat door het geven van een bankgarantie. Met een bankgarantie stellen wij ons garant voor 10% van de koopprijs. Als u uw afspraken niet nakomt, dan betalen wij dit bedrag aan de verkoper. Wij vragen het bedrag daarna aan u terug. De kosten van de bankgarantie vallen onder de afhandelingskosten die u betaalt voor het afsluiten van uw hypotheek. Stap 4: oplevering en overdracht Op de datum dat u de sleutel krijgt, bekijkt u eerst de woning. Meestal samen met de makelaar van de verkopende partij. Misschien neemt u ook uw eigen makelaar mee. U kunt dan controleren of de woning volgens afspraak is achtergelaten door de verkoper. Vervolgens tekenen de verkoper en u bij de notaris de akten. In de eerste plaats de transportakte. Dan bent u eigenaar van de woning. Heeft u een hypotheek afgesloten? Dan tekent u bij de notaris ook de hypotheekakte. Daarin staat onder meer dat u de woning als onderpand aan de bank geeft als zekerheid voor de lening.

12 12 Bij de aankoop van een woning hoort ook veel papierwerk. Uw hypotheekadviseur, makelaar en notaris helpen u daarbij. wat doet de notaris? De transportakte Op de dag waarop u eigenaar wordt van de woning ziet u de notaris. Hij regelt de betaling van de woning en zorgt voor de transportakte en de hypotheekakte. In de transportakte staan afspraken en bijzonderheden over de koop. Bijvoorbeeld welke zaken u overneemt of een verklaring dat de grond niet verontreinigd is. Voordat u de transportakte ondertekent onderzoekt de notaris: of de woning wel verkocht mag worden door de verkoper of de inschrijving bij het Kadaster in orde is of aan de wettelijke voorwaarden is voldaan of er geen beslagen op de woning zitten Een beslag kan door schuldeisers op de woning worden gelegd. De verkoper mag de woning dan niet verkopen zonder toestemming van de schuldeiser. De hypotheekakte Gaat u een lening afsluiten? Dan neemt de notaris de hypotheekakte met u door. In deze akte staan alle bijzonderheden van de hypotheek. Verder zorgt de notaris ervoor dat u als eigenaar wordt ingeschreven in het Kadaster. Het Kadaster is het register waarin alle onroerende eigendommen, zoals woningen, staan. Ook werkt hij het hypothekenregister bij. In dit register legt de notaris vast dat er een hypotheek rust op de woning. Toezien op betaling De notaris handelt ook in het belang van de verkoper. Hij zoekt uit of uw bank de aankoopsom heeft overgemaakt. Het geld komt altijd eerst op de rekening van de notaris te staan. Is de koop definitief en heeft u de sleutel? Dan maakt de notaris het geld over naar de verkoper. Eerst lezen, dan tekenen? De notaris leest de akten snel voor. Leest u liever in alle rust de akten door? Vraag de notaris dan van tevoren om de conceptakten. U krijgt meestal korting als u de hypotheek- en transportakte tegelijk ondertekent. Wilt u nog andere zaken op hetzelfde moment bij de notaris regelen, zoals een testament? Dan kunt u in de meeste gevallen ook op een korting rekenen. Bespreek dit met uw notaris. Inschrijving hypotheek verhogen? Wilt u misschien verbouwen in de toekomst? En daarvoor geld lenen? Dan kunt u voor een hoger bedrag hypotheek inschrijven dan nodig is voor uw lening. Zo hoeft u straks niet langs de notaris om de inschrijving van de hypotheek te verhogen. De kosten die u nu betaalt voor de hogere inschrijving zijn lager dan de kosten die u maakt als u een tweede keer naar de notaris moet. Of u het geld kan lenen hangt af van uw situatie op dat moment.

13 13 Notaristarieven U kiest zelf uw notaris. Op notaristarieven.nl kunt u tarieven vergelijken en een notaris uitzoeken. Op notaris.nl leest u meer over het werk van de notaris. Samenlevingscontract en/of testament? Het kopen van een woning is een hele stap. Een stap die u vaak tegelijk met andere stappen zet. Zoals samenwonen. Maar ook als u de woning alleen koopt, wilt u uw zaken waarschijnlijk goed regelen. Hoe regelt u het met uw partner en familie? Wat gebeurt er als u overlijdt? Als u toch naar de notaris gaat om eigenaar van de woning te worden, dan is het net zo gemakkelijk om meteen alles goed te regelen. Gaat u samenwonen? Dan is een samenlevingscontract een goed idee. Voor getrouwde stellen wordt in de wet veel geregeld, voor geregistreerde partners iets minder. Samenwonenden krijgen echter een stuk minder bescherming. De belangrijkste zaken regelt u dan zelf met een samenlevingscontract. Hierin legt u vast wat van wie is en wat van u allebei is. U kunt afspraken maken over de inbreng van eigen geld (bijvoorbeeld bij de koop van de woning) en de verdeling van de kosten van de huishouding. Ook regelt u hoe de kosten voor de woning worden verdeeld. En misschien vervelend: ook de gevolgen van uit elkaar gaan legt u vast. Wie krijgt dan bijvoorbeeld de woning? Testament opstellen Het is verstandig om naast een samenlevingscontract ook een testament op te stellen. U kunt daarin bijvoorbeeld vastleggen dat uw partner uw erfgenaam is. Doet u dit niet en heeft u nog geen kinderen? Dan gaan uw bezittingen (en uw deel van de woning) bij uw overlijden automatisch naar uw ouders en krijgt uw partner helemaal niets. Een testament is ook zinvol als u geen partner heeft, maar wel speciale wensen. Die legt u dan vast in een testament. Kosten samenlevingscontract en testament De kosten voor een samenlevingscontract of testament verschillen per notaris. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de 300 en 600 voor een samenlevingscontract en tussen de 300 en 750 voor een testament. Tekent u het samenlevingscontract of testament tegelijk met de transport- en hypotheekakte? Dan kunt u meestal korting krijgen.

14 14 Een mooie woning, maar ook betaalbaar? Daar kunt u snel achter komen. uw woning en de kosten Twee soorten kosten Tijdens en na het kopen van een woning krijgt u te maken met twee soorten kosten: Aankoopkosten: eenmalige kosten die u bij de aankoop van de woning meteen moet betalen. Vaste lasten en onderhoudskosten: kosten die u na de aankoop elke maand of regelmatig gaat betalen. Vaste lasten en onderhoudskosten Na de aankoop van uw woning betaalt u elke maand een bedrag voor uw hypotheek. Daarnaast heeft u verzekeringen nodig. Tegen brand- en stormschade bijvoorbeeld. Verder betaalt u elk jaar onroerendezaakbelasting aan uw gemeente. Ook heeft u te maken met maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Aankoopkosten Met welke aankoopkosten moet u rekening houden? kosten voor de aankoop kosten voor advies en afhandeling van uw hypotheek kosten voor de woning. U betaalt bij ons lagere advieskosten als u uw eerste huis koopt. Een deel van deze kosten kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Misschien wilt u uw nieuwe woning direct verbouwen. De verbouwingskosten komen er dan natuurlijk nog bij. Wilt u hier extra geld voor lenen? Bespreek dat dan met uw adviseur. U wilt natuurlijk prettig wonen in uw woning. En u wilt dat uw woning zijn waarde behoudt. Maar daarvoor is wel regelmatig onderhoud nodig. Hoe hoog deze kosten zijn? Dat is afhankelijk van de leeftijd van de woning en hoe de woning onderhouden is. Heeft u een appartement gekocht? Dan zitten de onderhoudskosten soms al in het maandbedrag dat u betaalt aan de Vereniging van Eigenaren. Kosten voor de aankoop Kosten voor de lening Kosten voor de woning Overdrachtsbelasting Advieskosten Afhandelingskosten Verbouwings- en onderhoudskosten Notariskosten transportakte Notariskosten hypotheekakte Verhuis- en inrichtingskosten Bankgarantie Taxatiekosten Verzekeringskosten Makelaarskosten (1 à 2%) Eventueel: kosten voor het aanvragen van NHG Onroerendezaakbelasting en gemeentelijke lasten Bouwkundige keuring Bouwkundige keuring (niet altijd nodig) Aansluiten energie en telefoon

15 15 Alles weten over uw woning en de belastingen? Op belastingdienst.nl vindt u meer informatie over uw woning en de belastingen. Hoeveel gaat u straks betalen? Wat uw hypotheek u elke maand kost, hangt af van: de hoogte van het bedrag dat u leent de manier waarop u de lening terugbetaalt de rentevorm Hoeveel geld u kunt lenen, hangt af van uw situatie. Uw adviseur kan een berekening voor u maken. Hij kijkt naar uw inkomen, de waarde van de woning die u wilt kopen, de kosten die u gaat maken en uw wensen voor de toekomst. Daarbij staat hij ook stil bij de manier waarop u uw lening wilt terugbetalen. Voor het advies en het afsluiten van uw hypotheek betaalt u eenmalig advies- en afhandelingskosten. Nationale Hypotheek Garantie Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u voordelig en veilig geld lenen voor een woning. U betaalt minder rente. En u krijgt in bepaalde gevallen bescherming. Stel, u kunt buiten uw schuld de kosten voor uw hypotheek niet meer betalen. Uw woning moet zelfs worden verkocht. Met NHG kan de schuld die u overhoudt worden kwijtgescholden. Voor NHG betaalt u bij het afsluiten van uw hypotheek een bedrag. Ook gelden er regels, zoals een maximumbedrag voor de lening. Uw woning en de belasting Als eigenaar van een woning heeft u een belastingvoordeel. Gebruikt u de lening voor de koop, verbetering of onderhoud van de eigen woning? Dan kunt u sommige kosten aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Aftrekbaar zijn: taxatiekosten, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie, notariskosten, advies- en afhandelingskosten. Tot 30 jaar belastingvoordeel Heeft u nu al een hypotheek? Dan is de rente die u betaalt over uw hypotheek aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. Het belastingvoordeel duurt maximaal 30 jaar. Sluit u nu voor het eerst een hypotheek af? Dan kunt u alleen rente aftrekken als u een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Uw maandlasten zo laag mogelijk? Dan kunt u de belastingaftrek vooraf verrekenen. U verdeelt de teruggaaf over de maanden van het lopende jaar. U moet hiervoor bij de Belastingdienst een loonbelastingbeschikking aanvragen. Een eigen woning is ook vermogen Daarom betaalt u hier ook belasting over. Om te bepalen hoeveel de woning volgens de Belastingdienst waard is, stelt de gemeente de Waarde Onroerende Zaak (WOZ) vast. Een percentage van deze WOZ waarde moet u optellen bij uw inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait.

16 16 Voordat u een woning koopt, is het goed een aantal dingen te weten over hypotheken. een hypotheek is een lening voor uw woning Geld lenen voor uw nieuwe woning De meeste mensen hebben een lening nodig als ze een woning kopen of verbouwen. Een hypotheek is zo n lening. Over die lening betaalt u rente. Het terugbetalen van de lening duurt meestal 30 jaar. Die periode wordt de looptijd van de hypotheek genoemd. Een kortere looptijd dan 30 jaar kan natuurlijk ook. Hypotheekrente betalen De rente op hypotheken beweegt mee met de ontwikkelingen in de economie. Als u een hypotheek afsluit, doet u dat tegen de rentestand van dat moment. U kunt die rente vervolgens voor een bepaalde periode vastzetten. Zo weet u precies hoeveel rente u elke maand moet betalen. Deze afgesproken periode heet de rentevastperiode. U kunt ook kiezen voor een variabele rente. De hoogte van de rente kan dan elke maand veranderen. Dat is gunstig wanneer de rente daalt. Maar het is minder gunstig wanneer de rente stijgt. U heeft geen zekerheid over het bedrag dat u elke maand betaalt voor uw lening. Wilt u zo veel mogelijk zekerheid? Dan kunt u een vaste rente afspreken voor de hele looptijd van uw hypotheek. Bedenktijd Kiest u voor een vaste rente? Dan kunt u soms ook kiezen voor rentebedenktijd. Tijdens de laatste twee jaar van de rentevastperiode kunt u dan zelf bepalen wanneer de nieuwe rente in gaat. Uw lening terugbetalen Als u geld leent van de bank, moet u dat geld ook weer terugbetalen. U betaalt elke maand een deel van uw lening terug. Hierdoor wordt uw lening steeds kleiner totdat u aan het einde van de looptijd alles heeft terugbetaald en u geen schuld meer heeft. Het is mogelijk om een lening af te sluiten die u niet tussentijds maar aan het einde van de looptijd terugbetaalt. Dit is een aflossingsvrije hypotheek. U betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd alleen rente. U moet wel rekening houden dat u de rente bij een aflossingsvrije hypotheek niet kunt aftrekken van uw inkomsten voor de belasting.

17 17 Terugbetalen een probleem? Als u een lening krijgt van de bank, wil de bank zeker weten dat u het geld terugbetaalt. Maar stel dat u niet in staat bent rond te komen van uw inkomen of als u vragen of zorgen heeft over uw financiële situatie. Bijvoorbeeld omdat u geen werk meer heeft of omdat u gaat scheiden. U kunt dan terecht bij onze financieel adviseurs. Zij zijn gespecialiseerd in advies en coaching. Samen met u zoeken wij naar een oplossing. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de woning verkocht. Maar dat willen wij graag voorkomen. Hoe houdt u grip op uw financiën? Wilt u tips om meer grip te houden op uw financiën? Wilt u weten wat u kunt doen als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Of wilt u een afspraak maken met een van onze financieel adviseurs? Op abnamro.nl/hypotheken vindt u alle informatie.

18 18 U kunt uw hypotheek op verschillende manieren terugbetalen. de hypotheken van ABN AMRO Een hypotheek die bij u past U bepaalt zelf hoe uw ideale hypotheek eruitziet. ABN AMRO heeft voor elke situatie een passende oplossing. U kunt verschillende hypotheekvormen en rentevormen met elkaar combineren. Wat voor u de beste keuze is? Daarover kan een adviseur u meer duidelijkheid geven. Over hypotheekvormen De Annuïteiten Hypotheek U betaalt elke maand, naast de rente, ook een deel van de lening terug. Het totale bedrag is elke maand hetzelfde. In het begin betaalt u een laag bedrag van uw lening terug en juist een hoger bedrag aan rente. Hierdoor kunt u de eerste tijd een hoger bedrag aan rente aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Later betaalt u een hoger deel van uw lening terug en juist een lager bedrag aan rente. Uw netto maandlasten stijgen hierdoor tijdens de looptijd van uw lening. De Lineaire Hypotheek Elke maand betaalt u een vast bedrag van uw lening terug. Uw lening wordt hierdoor steeds kleiner. Over de lening betaalt u rente. Doordat uw lening steeds kleiner wordt, daalt ook het bedrag dat u aan rente betaalt. Daardoor dalen uw maandelijkse kosten. Maar omdat de renteaftrek van uw inkomsten bij de belasting ook daalt, worden uw netto maandlasten hoger.

19 19 Over rentevormen U kunt kiezen voor een vaste of een variabele rente. Bij een vaste rente staat de rente vast gedurende een periode. Deze periode noemen we de rentevastperiode. Bij een variabele rente kan het rentepercentage per maand anders zijn. Verder is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning van invloed op de hoogte van de rente. Let op Uw belastingvoordeel wordt bij de Annuïteiten en Lineaire Hypotheek steeds kleiner. Elke maand betaalt u een deel terug, dus uw lening neemt af. De rente die u betaalt wordt lager en daardoor kunt u steeds minder rente aftrekken van uw inkomen voor de belasting. Uw netto maandlasten nemen hierdoor toe.

20 20 Uw persoonlijke situatie bepaalt de hoogte van uw lening. Laat u adviseren. hoeveel wilt en kunt u lenen? waarde van de woning spelen een rol bij het bepalen van de maximale hypotheek. De hoogte en looptijd van de rente en de hypotheek bepalen ook hoeveel u kunt lenen. Bij een hogere rente houdt u minder geld over. En bij een kortere looptijd van de hypotheek moet u per maand meer terugbetalen. Tot slot spelen ook andere schulden een rol. Heeft u bijvoorbeeld een studieschuld? Dan kunt u minder lenen voor uw woning. Een lening voor nu en in de toekomst Een hypotheek sluit u voor een lange periode af. Daarom zijn uw toekomstverwachtingen heel belangrijk. Wilt u gaan samenwonen of trouwen, wilt u (ooit) kinderen, wilt u (straks) minder gaan werken? Kunt u het maandbedrag nog betalen als de rente stijgt? Uw antwoorden op onder meer deze vragen bepalen hoeveel u kunt en wilt lenen. Het gaat erom dat u elke maand het maandbedrag kunt betalen. Nu én in de toekomst, zonder daarvoor te veel te moeten laten. Hoeveel u kunt lenen, hangt natuurlijk van uw inkomen af. Heeft u een hoger inkomen, dan kunt u meer lenen. Het inkomen van uw partner kan eventueel meegeteld worden. Wees hier wel voorzichtig mee als u bijvoorbeeld de wens heeft om ooit een gezin te beginnen. In dat geval stijgen namelijk uw uitgaven. Terwijl één van u of u beiden misschien minder gaat werken. Ook de rente en de De offerte Wanneer is het tijd voor een gesprek over de hypotheek? Dat hangt helemaal van u af. Is het moment van de onderhandeling afgelopen en is er een koopprijs afgesproken? Dan is dat het moment om een offerte voor de hypotheek aan te vragen. Hiervoor hebben wij samen met u uw financiële situatie doorgenomen. U heeft een compleet advies gekregen over uw situatie en de financiering van uw nieuwe huis. Heeft u de offerte getekend? Dan verzamelt u alle documenten. die wij van u nodig hebben. Bijvoorbeeld een salarisstrook, een werkgeversverklaring en een kopie van de koopovereenkomst. U laat dan ook de woning taxeren als dat nog niet gebeurd is. Als alles klopt kunt u naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Dit gebeurt meestal gelijk met het tekenen van de transportakte. Is de transportakte getekend? Dan bent u eigenaar van de woning.

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning hypotheken Kies de beste lening voor uw woning kies de beste lening voor uw woning Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 04 Uw woning en de belasting Welke belastingvoordelen

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

uw hypotheek in 6 stappen

uw hypotheek in 6 stappen uw hypotheek in 6 stappen Van offerte tot aankoop van uw woning 2 3 Na het adviesgesprek besluit u om een offerte aan te vragen. Wat zijn de volgende stappen? uw hypotheek in 6 stappen Stap 1: offerte

Nadere informatie

UW EERSTE KOOPWONING

UW EERSTE KOOPWONING UW EERSTE KOOPWONING UW EERSTE KOOPWONING Voor het eerst een woning kopen is spannend. Het is een grote aankoop en er zijn veel zaken te regelen. U moet veel beslissingen nemen: Waar wilt u wonen? Hoe

Nadere informatie

lenen Extra geld als u het nodig heeft

lenen Extra geld als u het nodig heeft lenen Extra geld als u het nodig heeft extra geld als u het nodig heeft De juiste lening kiezen Een verstandige lening past bij het doel en bij uw persoonlijke situatie. 04 Meer ruimte op of naast uw betaalrekening

Nadere informatie

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening verstandig omgaan met uw lening Uw lening in het kort Hoe houdt u controle over uw lening? Gebruikmaken van uw lening Opnemen, betalen, overboeken. Uw

Nadere informatie

Voor mij is niet alleen het huis belangrijk, maar ook de buurt, mijn buren en de nabijheid van de stad. Sommige dingen kan ik van tevoren uitzoeken.

Voor mij is niet alleen het huis belangrijk, maar ook de buurt, mijn buren en de nabijheid van de stad. Sommige dingen kan ik van tevoren uitzoeken. Wonen 2 Voor mij is niet alleen het huis belangrijk, maar ook de buurt, mijn buren en de nabijheid van de stad. Sommige dingen kan ik van tevoren uitzoeken. Maar de buren blijven natuurlijk een gok. Ik

Nadere informatie

koopwoning uw eerste een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar

koopwoning uw eerste een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar uw eerste koopwoning een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar 2 uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Thuis; een eigen huis geeft een goed gevoel. Toch is een huis kopen nog een hele

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.05-0512 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt.

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt. Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? En vindt u het niet erg om wat beperktere voorwaarden te hebben dan bij onze andere leningen? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor

Nadere informatie

Overwaarde Hypotheek

Overwaarde Hypotheek Overwaarde Hypotheek 2 3 Benut nu uw overwaarde zonder uw huis te hoeven verkopen Een eigen huis is een belangrijk bezit. Het geld zit weliswaar vast in de stenen, maar het geeft een goed en veilig gevoel

Nadere informatie

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het Grip op later 2 Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het moeilijk. Hoe krijg je overzicht? En áls

Nadere informatie

HYPOTHEEK VAN A TOT Z

HYPOTHEEK VAN A TOT Z HYPOTHEEK VAN A TOT Z Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. ABN AMRO

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, kunt

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. DrieSterrenHypotheek Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.18-0811 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als

Nadere informatie

koopwoning uw eerste een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar

koopwoning uw eerste een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar uw eerste koopwoning een handig stappenplan voor de aanstaande huiseigenaar 2 uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Thuis; een eigen huis geeft een goed gevoel. Toch is een huis kopen nog een hele

Nadere informatie

Inhoud. Op zoek naar een geschikte woning 7

Inhoud. Op zoek naar een geschikte woning 7 Eerste huis kopen Gaat u uw eerste huis kopen? Dan wilt u vast weten wat er allemaal bij komt kijken. Dit e-book geeft inzicht in wat u kunt verwachten. Inhoud Oriënteren 3 Welke hypotheek past bij u?

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig?

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.05-0413 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Op zoek naar een geschikte woning 7. Het koopcontract 8

Inhoudsopgave. Op zoek naar een geschikte woning 7. Het koopcontract 8 Eerste huis kopen Gaat u uw eerste huis kopen? Dan wilt u vast weten wat er allemaal bij komt kijken. Dit e-book geeft inzicht in wat u kunt verwachten. Inhoudsopgave Oriënteren 3 Welke hypotheek past

Nadere informatie

Inhoud. Op zoek naar een geschikte woning 7. Het koopcontract 8

Inhoud. Op zoek naar een geschikte woning 7. Het koopcontract 8 Eerste huis kopen Gaat u uw eerste huis kopen? Dan wilt u vast weten wat er allemaal bij komt kijken. Dit e-book geeft inzicht in wat u kunt verwachten. Inhoud Oriënteren 3 Welke hypotheek past bij u?

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. DrieSterrenHypotheek Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en

Nadere informatie

Budget Hypotheek. Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u.

Budget Hypotheek. Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u. Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Lage rente, ook als u uw rente opnieuw voor een bepaalde

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Lenen Terugbetalen Rente Woonverzekeringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pagina Pagina Een hypotheek 3 Stappenplan 3 Lenen 4 De Budget Hypotheek 4 De DrieSterrenHypotheek 4 De Nieuwbouw Hypotheek 4 Bent

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

Budget Hypotheek. Wat zijn de voordelen van de Budget Hypotheek?

Budget Hypotheek. Wat zijn de voordelen van de Budget Hypotheek? Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? En vindt u het niet erg om wat beperktere voorwaarden te hebben dan bij onze andere leningen? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij OHRA

Verantwoord lenen bij OHRA OHRA Hypotheken 2 Verantwoord lenen bij OHRA Inhoud 1. Belastingregels 5 2. Wilt u meer zekerheid over het terugbetalen? 7 2.1 Een deel van uw lening eerder terugbetalen 8 2.2 Een andere aflosvorm kiezen

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 3 maanden

Nadere informatie

Van huurder naar koper

Van huurder naar koper Van huurder naar koper Is het kopen van mijn huurwoning iets voor mij? U huurt een woning van Actium. U ontving van ons een aanbod om uw huurwoning te kopen. We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Plus Hypotheek 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer?

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd

Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Verantwoord lenen bij Delta Lloyd Beste klant, De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gedaald. Daardoor houden steeds meer mensen na verkoop van de woning een restschuld over. Als de verkoopopbrengst

Nadere informatie

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Inleiding Welkom bij ZO.nl 3 De beste rente 1.1 Kijk verder dan het laagste rentepercentage 5 1.2 De samenstelling van je maandlast 6 1.3 Pas op met

Nadere informatie

Nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoning 22082016 Inhoudsopgave Hypotheek voor een nieuwbouwwoning 3 Een bouwdepot voor uw nieuwbouwwoning 7 Zelfbouw en uw hypotheek 11 2 Hypotheek voor een nieuwbouwwoning Weinig onderhoud, lage energiekosten

Nadere informatie

Handige tips bij aankoop woning

Handige tips bij aankoop woning Handige tips bij aankoop woning Uw eigen woning Voor veel mensen is een eigen woning de ultieme droom en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Daarom is het van groot belang alles wat er bij

Nadere informatie

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente De Hypotheek Je gaat een woning kopen en hebt hiervoor een lening nodig van de bank. In deze toelichting proberen wij je inzichtelijk te maken wat een hypotheek is en wat de meest voorkomende vormen zijn.

Nadere informatie

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen Nu goed voorbereiden, straks financiële rust 3 Straks overdragen of verkopen? Een goede voorbereiding geeft rust en zekerheid. u wilt stoppen. wat komt er

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Waarom is deze brochure voor u belangrijk? U heeft binnenkort een hypotheekadviesgesprek met ons. Hiervoor is al een afspraak gemaakt. Het is belangrijk om

Nadere informatie

Welkom bij de HypotheekSpecialist

Welkom bij de HypotheekSpecialist Welkom bij de HypotheekSpecialist Meepraten over hypotheken Als u een huis wilt kopen, hoef u niet alles te weten over hypotheken. Het is wel in uw voordeel als u over de belangrijkste basiskennis beschikt.

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. Welke hypotheek past bij mij? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink

Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink Voor je ligt een persoonlijk adviesrapport als resultaat van de door jou ingevulde checklist hypotheekgesprek. Op basis van je antwoorden vind je hieronder

Nadere informatie

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten laat het ons weten Niet tevreden? Vier manieren om uw vraag of klacht door te geven. 04 In beroep gaan U bent het niet eens met het antwoord? 06 Normaal

Nadere informatie

in een Vrije verkoopwoning

in een Vrije verkoopwoning in een Vrije verkoopwoning Inhoud 1 U koopt een vrije verkoopwoning bij thuis: wat betekent dit? Wie kan een vrije verkoopwoning kopen? Vraagprijs Bieden in onderhandeling Hoe komt de koop tot stand Vooraf

Nadere informatie

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten?

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Kwaliteitscheck 1.)Verloop en tijdsduur Voordat je een hypotheek afsluit, moet de adviseur met jou een aantal stappen doorlopen. Hij moet jou van tevoren uitleggen welke stappen dat zijn. De stappen die

Nadere informatie

Woning kopen van Kennemer Wonen

Woning kopen van Kennemer Wonen Woning kopen van Kennemer Wonen Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag die serieuze aandacht verdient. Kopen heeft voordelen, maar ook nadelen. En dat geldt natuurlijk ook voor huren. In deze

Nadere informatie

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden 2 3 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen

Nadere informatie

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren

Een eigen huis. mogelijkheden voor kopen of huren Een eigen huis mogelijkheden voor kopen of huren Een woning kopen of huren? Verschillende verantwoordelijkheden Wilt u een woning kopen of een woning huren? Dat is een afweging die u maakt. Een van de

Nadere informatie

Informatie over kopen bij Vidomes. Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen

Informatie over kopen bij Vidomes. Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? Koopgarant: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen Veel mensen kennen

Nadere informatie

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici lease voor medici Preferred Banking Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren 3 Lease voor medici Bij de start van uw praktijk heeft u flinke financiële ruimte nodig voor bijvoorbeeld een praktijkpand,

Nadere informatie

Woning kopen van Kennemer Wonen. Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag. de Koopgarant constructie. Met Koopgarant

Woning kopen van Kennemer Wonen. Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag. de Koopgarant constructie. Met Koopgarant Woning kopen van Kennemer Wonen Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag die serieuze aandacht verdient. Kopen heeft voordelen, maar ook nadelen. En dat geldt natuurlijk ook voor huren. In deze

Nadere informatie

Koopgarant Kopen met korting

Koopgarant Kopen met korting Koopgarant Kopen met korting KG201507 1 INHOUDSOPGAVE Een eigen huis... 3 Het woningaanbod van de Sleutels... 3 1. Een huis kopen... 3 De voordelen van kopen Als u een woning van de Sleutels koopt onder

Nadere informatie

Het kopen van uw huurwoning

Het kopen van uw huurwoning Het kopen van uw huurwoning Een woning kopen van Wonen Wateringen Aan wie Wonen Wateringen verkoopt Alle voor verkoop aangewezen woningen worden aangeboden aan de zittende huurder. Als deze huurder de

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank. Een aandeel in elkaar

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank. Een aandeel in elkaar Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Een aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt

Nadere informatie

Veilig uw eigen droomhuis kopen

Veilig uw eigen droomhuis kopen Veilig uw eigen droomhuis kopen Uw eigen woning Voor veel mensen is een eigen woning de ultieme droom. Waarschijnlijk de grootste aankoop in uw leven. Daarom is het van groot belang alles wat er bij de

Nadere informatie

5 Aanvullende informatie: Wat komt er nog meer kijken bij het (ver)kopen? Kopen algemeen Kopen bestaande woning Kopen nieuwbouw woning

5 Aanvullende informatie: Wat komt er nog meer kijken bij het (ver)kopen? Kopen algemeen Kopen bestaande woning Kopen nieuwbouw woning Vrije verkoopwoning Inhoud 1 U koopt een vrije verkoopwoning bij thuis: wat betekent dit? Wie kan een vrije verkoopwoning kopen? Vraagprijs Bieden in onderhandeling Hoe komt de koop tot stand Vooraf bouwkundige

Nadere informatie

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM WOONSTAD ROTTERDAM HEEFT DE WONING DIE JOU PAST! Koophuis? Huurhuis? Jouw huis! Bij Woonstad Rotterdam draait het vooral om jouw huis,

Nadere informatie

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen:

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Van kijken naar kopen in 9 stappen Wat is NHG (Nationale Hypotheek Garantie) Overzichten actuele hypotheekrentes Aan dit overzicht kunnen geen rechten

Nadere informatie

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen:

Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: Van kijken naar kopen in 9 stappen Wat is NHG (Nationale Hypotheek Garantie) Overzichten actuele hypotheekrentes Aan dit overzicht kunnen geen rechten

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie?

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij EEN ONDERNEMING VAN ABN AMRO BANK N.V. WELKE HYPOTHEEK PAST BIJ MIJ? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

4,6. Uw financiële situatie. Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april keer beoordeeld 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF?

4,6. Uw financiële situatie. Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april keer beoordeeld 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF? Werkstuk door een scholier 1976 woorden 8 april 2007 4,6 9 keer beoordeeld Vak Economie 1. HOE SLUIT JE EEN HYPOTHEEK AF? Je hebt een huis gezien waar je wel graag in wilt wonen. Dan zit er maar een ding

Nadere informatie

De voorwaarden van de Albank Profijt Hypotheek

De voorwaarden van de Albank Profijt Hypotheek De voorwaarden van de Albank Profijt Hypotheek Voorwaarden Albank 1 juli 2014 2 Voorwaarden Albank 1 juli 2014 3 Albank B.V. is een zelfstandige kleindochtervennootschap van ABN AMRO Hypotheken Groep B.V..

Nadere informatie

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting

Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Woning kopen met Koopgarant Koopgarant, dat is kopen met korting Koopgarant, dat is kopen met korting De stap van een woning huren naar een woning kopen is voor veel mensen helaas moeilijk te maken. De

Nadere informatie

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl

Een eigen. huis. www.lindenotarissen.nl Een eigen huis www.lindenotarissen.nl Inhoudsopgave Een eigen huis 3 Woonhuis, de akte van levering 4 De Hypotheek 5 Samenlevingscontract 7 Testament 8 Een eigen huis U leest dit boekje waarschijnlijk

Nadere informatie

De aankoop van uw huis in 10 stappen

De aankoop van uw huis in 10 stappen De aankoop van uw huis in 10 stappen (... wat kunt u verwachten?) De aankoop van uw huis in 10 stappen U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven. Daar komt nogal wat bij kijken.

Nadere informatie

Stap voor stap naar je eigen huis. goede koop

Stap voor stap naar je eigen huis. goede koop Stap voor stap naar je eigen huis goede koop Inhoud Kopen bij Rochdale Waarom nu kopen? Korting In 8 stappen van huurder naar huiseigenaar Kopen bij Rochdale in detail Rochdale maakt kopen bereikbaar Belangstelling?

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar

Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Lees deze brochure zorgvuldig door. Aandeel in elkaar Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt zich

Nadere informatie

Nieuwbouw betaalbaar

Nieuwbouw betaalbaar Nieuwbouw betaalbaar Een eigen huis. Misschien droomt u daar wel eens van? Maar de stap naar een koopwoning kan wel erg groot zijn. Is mijn inkomen wel toereikend? Krijg ik mijn huis ooit weer verkocht?

Nadere informatie

nieuw huis nieuwe hypotheek

nieuw huis nieuwe hypotheek nieuw huis nieuwe hypotheek hypotheekadvies financiële planning geld lenen verzekeringen pensioenadvies finance maatwerk is mensenwerk BMP finance Middenbaan 35 2991 CS Barendrecht 0180-745 460 www.bmp-finance.nl

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker

Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker Uw hypotheekadvies bij de Rabobank Lees deze brochure zorgvuldig door. Samen sterker Uw hypotheekadvies bij Rabobank U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt zich

Nadere informatie

Basis Hypotheken. voorwaarden

Basis Hypotheken. voorwaarden voorwaarden Basis Hypotheken Bestaande uit: Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen Basis Hypotheek 1 april 2013 Algemene Bepalingen voor Hypotheken 1 april 2013 Algemene Voorwaarden ABN AMRO Bank N.V. november

Nadere informatie

In 7 stappen ALLES OVER HET KOPEN VAN EEN ANDER HUIS. Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst

In 7 stappen ALLES OVER HET KOPEN VAN EEN ANDER HUIS. Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst In 7 stappen ALLES OVER HET KOPEN VAN EEN ANDER HUIS Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst Je gaat een ander huis kopen. Spannend! Misschien ga je voor iets groters of juist voor

Nadere informatie

De aankoop van uw huis in 10 stappen

De aankoop van uw huis in 10 stappen De aankoop van uw huis in 10 stappen (... wat kunt u verwachten?) De aankoop van uw huis in 10 stappen U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven. Daar komt nogal wat bij kijken.

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen. Lees meer op pagina 3. p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij?

Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen. Lees meer op pagina 3. p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij? Update Zomer 2017 Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen Maanlander 47, Amersfoort Lees meer op pagina 3 p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij? p.7 Welke

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Brochure Uw hypotheek bij Findt Advies

Brochure Uw hypotheek bij Findt Advies Brochure Uw hypotheek bij Findt Advies versie 01-08-2018 Uw hypotheek bij Findt Advies U heeft uw droomhuis gevonden, een prachtig idee voor de verbouwing of u vraagt zich af of uw hypotheek nog bij uw

Nadere informatie

Inventarisatieformulier

Inventarisatieformulier Inventarisatieformulier Het lenen van een groot bedrag is een belangrijke beslissing. Neem daarom de tijd om onze vragen goed te beantwoorden. Dan kunnen wij u ook goed adviseren en dat is in uw belang.

Nadere informatie

Woning Hypotheken. voorwaarden

Woning Hypotheken. voorwaarden voorwaarden Woning Hypotheken Bestaande uit: Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen Woning Hypotheek 1 januari 2012 Algemene Bepalingen voor Hypotheken 1 januari 2012 Algemene Voorwaarden ABN AMRO Bank N.V.

Nadere informatie

Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst

Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst In 7 stappen ALLES OVER HET KOPEN VAN JE EERSTE HUIS Dé checklist die je stap voor stap door jouw huizenjacht loodst Gefeliciteerd! Je gaat je eerste huis kopen. Misschien verhuis je naar een andere stad

Nadere informatie

U wilt een woning kopen

U wilt een woning kopen U wilt een woning kopen Beter Wonen verkoopt regelmatig verschillende type woningen in meerdere wijken van Almelo. De ruime koopwoningen zijn goed onderhouden, betaalbaar en naar eigen wensen in te richten.

Nadere informatie

Budget Hypotheken. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015

Budget Hypotheken. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015 Informatie Beleggen Budget Hypotheken november 2011 ABN AMRO Voorwaarden Bestaande uit: Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015 Algemene Bepalingen voor Hypotheken 1 februari

Nadere informatie

Alles over uw hypotheek. Goed om te weten

Alles over uw hypotheek. Goed om te weten Alles over uw hypotheek Goed om te weten 02 03 INHOUD Wij laten u graag genieten van wonen 04 Soorten hypotheken 06 Aantrekkelijke regelingen 08 SJOEKE Rente betalen 10 MAIK De Voordeel Lijn en de Comfort

Nadere informatie

Ik heb eerst informatie en plaatjes gezocht en toen ben ik begonnen met het typen van het werkstuk.

Ik heb eerst informatie en plaatjes gezocht en toen ben ik begonnen met het typen van het werkstuk. Werkstuk door een scholier 1861 woorden 18 maart 2000 7,1 134 keer beoordeeld Vak Economie Voorwoord: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik me afvroeg wat er allemaal kwam kijken bij het kopen van een

Nadere informatie

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende

Nadere informatie

Woordenlijst hypotheken

Woordenlijst hypotheken Woordenlijst hypotheken BKR-registratie WOZ-waarde Rentemiddeling? Borgtochtprovisie NHG Courtage Aflossingsvorm Lineaire hypotheek? Woordenlijst hypotheken Tijdens je zoektocht naar een hypotheek kom

Nadere informatie

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid

Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid woonwijzer Een huis kopen Van droom naar werkelijkheid Een eigen huis van droom naar werkelijkheid Droomt u wel eens van een eigen huis? Maar denkt u dat de

Nadere informatie

Handboek hypotheken Execution only, you can do it!

Handboek hypotheken Execution only, you can do it! Handboek hypotheken Execution only, you can do it! Inhoud 1 De basis over hypotheken... 3 1.1 Maandlasten hypotheek... 3 1.2 Hypotheekvormen... 3 1.3 Hypotheekrente... 4 2 Hypotheek berekenen... 4 2.1

Nadere informatie

Wonen in je eigen koopwoning. Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid!

Wonen in je eigen koopwoning. Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid! Wonen in je eigen koopwoning Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid! Huren of kopen? Natuurlijk heeft u uw eigen wensen als het gaat om wonen. Wonen Zuid realiseert zich dat als geen

Nadere informatie

Woning Hypotheek. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen Woning Hypotheek 14 september 2015

Woning Hypotheek. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen Woning Hypotheek 14 september 2015 Informatie Beleggen Woning Hypotheek november 2011 ABN AMRO Voorwaarden Bestaande uit: Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen Woning Hypotheek 14 september 2015 Algemene Bepalingen voor Hypotheken 1 februari

Nadere informatie

WEGWIJZER Woongoed Garantwoning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

WEGWIJZER Woongoed Garantwoning. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. WEGWIJZER Woongoed Garantwoning Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl WEGWIJZER Woongoed Garantwoning Wat is een Woongoed Garantwoning?

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen. Lees meer op pagina 3. p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij?

Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen. Lees meer op pagina 3. p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij? Update Zomer 2017 Voor hetzelfde geld heb je een eigen huis! Stap eens bij ons binnen Paltrokstraat 20, Zaandam Lees meer op pagina 3 p.4 Freeks feiten p.6 Ben jij nog blij met aflossingsvrij? p.7 Welke

Nadere informatie

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten Alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten 2 Normaal besteed ik niet zo veel aandacht aan mijn bankzaken. Ik heb er weinig omkijken naar, alles gaat eigenlijk naar wens. Maar laatst zag ik iets

Nadere informatie

Wij zijn gevestigd in Amsterdam aan het Science Park 404, telefoonnummer 0800 666 3993 (kosteloos).

Wij zijn gevestigd in Amsterdam aan het Science Park 404, telefoonnummer 0800 666 3993 (kosteloos). Dienstverleningsdocument MoneYou vindt het belangrijk om goede en duidelijke informatie aan haar klanten te geven. Wij hebben daarom voor jou een dienstverleningsdocument opgesteld. Hierin staat wat je

Nadere informatie