Van der Valk exclusief Houten. (https://www.hotelhouten.nl/)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van der Valk exclusief Houten. (https://www.hotelhouten.nl/)"

Transcriptie

1

2 Van der Valk exclusief Houten (https://www.hotelhouten.nl/) OptiVolt is trots op fantastische besparingen bij Van der Valk Hotel Houten. Luxe is onze standaard of u nu kiest voor een Comfort kamer, een Wellness Suite of Royal Suite, deze slogan wordt meer dan waargemaakt. Ook zakelijk is het in een van de 20 vergaderzalen fijn en ontspannen werken. De Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), met zorg voor milieu op het bedrijf en de natuur in hun omgeving. Van der Valk Houten zet zich in om nog een stapje verder te gaan in duurzaamheid dan wat de wet- en regelgeving verlangt. In OptiVolt heeft Van der Valk Houten een partner gevonden om hierin mee te denken. De door OptiVolt gegarandeerde besparingen en terugverdientijd zijn ruimschoots overtroffen. Ruim 50% minder blindstromen zijn na installatie gemeten, en het KWh verbruik is door OptiVolt gereduceerd met meer dan 11%. Hierdoor is de terugverdientijd 1,8 jaar. Vooral over de service die OptiVolt biedt is van der Valk erg te spreken. Ook bij de afstelling van de WKK (Warmte-Koude Koppeling) was OptiVolt nauw betrokken. Kortom; Maatschappelijk verantwoord ondernemen en Economisch verantwoord ondernemen gaan uitstekend samen!

3 Slingeland Ziekenhuis Doetinchem (https://www.slingeland.nl/) Optivolt is verheugd om het Slingeland ziekenhuis onder haar klanten te mogen rekenen. Athur Biesheuvel heeft in het verleden goede ervaringen opgedaan met de door OptiVolt geleverde systemen bij het Watergraafsmeer ziekenhuis te Purmerend. Hij stond dus niet onwelwillend om OptiVolt de mogelijkheid te bieden om een Power Quality onderzoek uit te laten voeren naar de technische staat van de elektrotechnische infra structuur van het Slingeland. Met name door het wegnemen van de blindstromen, spanningsoptimalisatie en het filteren van de sterk toegenomen harmonischen stromen bleek er een flinke besparing van meer dan ,= euro per jaar op het verbruik te worden gerealiseerd. Toch was de te bereiken besparing niet de belangrijkste reden om OptiVolt de aanpassingen uit te laten voeren. Het continue groeiend aandeel elektronische apparatuur zoals servers, besturingssystemen, medische apparatuur en hoog frequent verlichting zorgde voor een sterke toename van verschillende harmonische stromen. Deze storingsstromen kunnen extra warmte en overbelasting veroorzaken waardoor o.a. dure medische apparatuur geschaad worden en data netwerken uitvallen. Ook een totale uitval van het elektriciteitsnet is zelfs niet ondenkbaar. Het zal duidelijk zijn dat het Slingeland dit risico niet kon lopen.

4 Stadsschouwburg Utrecht (http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/) Stadsschouwburg Utrecht biedt een hoogwaardig artistiek aanbod voor de inwoners van Utrecht en omstreken. De schouwburg beschikt over 2 zalen. De Douwe Egbertszaal met 976 zitplaatsen en de Blauwe Zaal met 230 zitplaatsen. Jaarlijks bezoeken ongeveer theaterliefhebbers de Utrechtse schouwburg. Om het energieverbruik te reduceren heeft Stadsschouwburg Utrecht gekozen voor een systeem van Optivolt. Met dit systeem reduceert Stadsschouwburg Utrecht haar elektraverbruik en CO2-uitstoot, zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit van de (theater)beleving van onze bezoekers. Stadsschouwburg Utrecht is 7 dagen per week open voor publiek, met praktisch elke dag een andere voorstelling in beide zalen. Het is daarom van belang dat installatiewerkzaamheden in zo kort mogelijke tijd worden afgerond. Dankzij een goede voorbereiding is het Optivolt gelukt om het systeem in één avond te plaatsen en in gebruik te stellen. Stadsschouwburg Utrecht is tot op heden zeer tevreden over het systeem en de wijze waarop Optivolt de werkzaamheden heeft voorbereid en uitgevoerd. Het blijft verbazingwekkend hoe men met een relatief kleine investering, dagelijks ongemerkt bijdraagt aan het verminderen van de CO2 uitstoot en bovendien bespaart op de energiekosten.

5 Star MDC (http://www.star-mdc.nl/) Star-MDC is een medisch diagnostisch centrum dat met 120 locaties in de regio Groot- Rijnmond dicht bij patiënten zit. Met een breed pakket aan diagnostische diensten zoals laboratoriumonderzoek, functie- en beeldvormende onderzoeken en een optimale service, ondersteunt Star-MDC specialisten, huisartsen, zorginstellingen en verloskundigen. Ons laboratorium is een van de grootste huisartsenlaboratoria van Nederland. Het staat tjokvol met hoogtechnisch apparatuur dat veel stroom verbruikt; al jarenlang rond de 1,2 miljoen kilowattuur per jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 340 particuliere huishoudens, aldus Gabriel Landsheer, hoofd facilitaire diens bij Star-MDC. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en efficiency staan bij ons hoog op de agenda. Daarom zijn we actief op zoek naar duurzame en efficiëntere oplossingen. Onder andere voor ons stroomverbruik. We hebben daarom gekozen voor de apparatuur van Optivolt. Na plaatsing geeft ons dit een besparing van 12% op ons jaarlijks stroomverbruik (2,5 % meer als in aanloop was uitgerekend). Naast de CO2 reductie, kilo per jaar, geeft dit een forse besparing op onze energienota. Deze besparing is dermate dat de investering in apparatuur in 2,5 jaar is terugverdient. Bijkomend voordeel is dat de spanning stabiel aangeleverd wordt, dit komt de levensduur van onze apparaten ten goede.

6 Stichting Humanitas locatie Akropolis en locatie Carnissedreef (http://www.stichtinghumanitas.nl) Humanitas is een organisatie die kwalitatief hoogwaardige zorg en diensten biedt aan mensen met en zonder hulp- en/of zorgvraag. De stichting richt zich bij haar activiteiten op huisvesting, verzorging, verpleging, medische behandeling, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Na veel eigen onderzoek heeft Humanitas besloten twee locaties door OptiVolt te laten uitvoeren met haar installaties. De locatie Akropolis Humanitas verbruikt bijvoorbeeld al bijna 4 miljoen kwh en een besparing van 8.7 % gegarandeerd is namelijk een flinke duit en levert een flinke bijdrage aan het milieu. De installatie en de resultaten Bij het verpleeghuis Akropolis werd door OptiVolt vòòr de installatie al monitoringsapparatuur opgehangen waarbij wij al konden inloggen voordat de systemen geplaatst waren. Na installatie konden we de kwh verbruiken zelf nakijken en goed met elkaar vergelijken. De resultaten waren met een besparing van 10,52 procent erg positief. Door de professionele en klantvriendelijke ondersteuning van de installateurs van OptiVolt was de plaatsing van alle systemen een succes en hebben wij geen hinder ondervonden van de installatiewerkzaamheden. In navolging op het succes van de plaatsing van de energiebesparingssystemen op deze locaties is Stichting Humanitas voornemens de systemen ook op andere locaties toe te passen. Foto: het installeren van de energiebesparende systemen op het dak van Akropolis.

7 Niet mokken, lekker wokken! augustus 1 Geplaatst door de redactie Afgelopen vrijdag, 27 juli, was het voor Humanitas Akropolis zover; s middags is het gebouw omgeschakeld naar een lagere spanning. Humanitas Hannie Dekhuizen volgt spoedig. Door een zeer goede communicatie vooraf met alle gebruikers is de overlast tot een minimum beperkt gebleven. Met name de medewerkers van het restaurant van Akropolis dat niet op het noodaggregaat is aangesloten- hadden een ludieke oplossing bedacht om alsnog alle klanten te kunnen voorzien van een warme maaltijd. Buiten op het terras stonden drie zeer grote wokpannen, met een diameter groter dan een meter op grote gasbranders opgesteld. Zowel paella, gebakken vis, vlees, patat en een saladegerecht stonden op het menu. Een groot succes was het! In navolging op het toepassen van warmteterugwinning uit de afzuiglucht, warmtekrachtkoppelingen en daglichtregelingen brengt Humanitas haar CO2-uitstoot verder terug. Door het verlagen van de elektriciteitsspanning. Bij zowel Humanitas Akropolis als Hannie Dekhuijzen worden zware transformatoren geplaatst om de spanning van 235 naar 220 volt terug te brengen. Hier merk je niets van, immers alle apparatuur werkt óók prima op 220 volt. Dit levert een extra besparing van 8% tot 10% op de elektriciteitsrekening. Deze transformatoren moeten aan het begin van het hoofdkabelnet geplaatst worden. Hiervoor worden de gebouwen gedurende 4 à 6 uur van het elektriciteitsnet losgekoppeld. Tijdens deze operatie worden de noodstroom-aggregaten opgestart om de belangrijkste installaties door te laten functioneren. Dank gaat uit naar iedereen die de gevolgen van deze geplande stroomuitval heeft gereduceerd of heeft weggenomen.

8 Curium-LUMC (http://www.curium-lumc.nl/) Curium-LUMC is een academisch centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie met een vestiging in Oegstgeest en een nevenvestiging in Gouda. Curium-LUMC onderzoekt en behandelt kinderen en jeugdigen met een ernstig psychiatrisch probleem. Curium-LUMC heeft een landelijke en regionale functie. Het werkgebied is Zuid-Holland noord en Midden-Holland. Charlotte van Baaren (Hoofd Facilitaire Dienst ) en Theo van Rijn (Technische Dienst) van Curium-LUMC geven aan dat de aanleiding om tot de Power Quality aanpak van OptiVolt over te gaan meerledig was: 1. Curium-LUMC wilde graag het energieverbruik omlaag zien te krijgen om zo te besparen. 2. Curium-LUMC is reeds, onder aanvoering van mevrouw van Baaren, al geruime tijd bezig om de CO2 uitstoot terug te brengen. 3. Curium-LUMC begreep dat het omlaag brengen van de spanning een langere levensduur van allerlei technische apparatuur tot gevolg had, en mogelijke uitval door een spanning van boven de 234 Volt dan uitgesloten was. Via het adviesbureau PowerQ te Rotterdam kwam men in aanraking met OptiVolt. Een informatief gesprek en een inventarisatie van het terrein en de nota`s leverde al snel een beeld op dat de Power Quality aanpak van Optivolt op alle 3 de punten een oplossing kon bieden. Nu de apparatuur geplaatst is geeft Theo van Rijn aan dat, na een vlekkeloze installatie waarbij de down- tijd veel korter bleek te zijn dan verwacht, de apparatuur uitstekend zijn werk doet. De technische apparatuur werkt nu stabieler en de door OptiVolt aangegeven besparing van 10,8 % wordt ruimschoots gehaald. Sterker: de besparing blijkt uit de metingen achteraf ruim 13,38 % te zijn. Hierdoor wordt de investering in 2,37 jaar terug verdiend. Theo van Rijn was hierdoor aangenaam verrast daar hij vaak bemerkt dat de door leveranciers voorgespiegelde besparingen meestal niet gehaald worden. Charlotte van Baaren geeft aan dat ze daarnaast ook vanuit haar ambitie, blij is dat ze een flinke stap heeft weten te zetten om de CO2 uitstoot van Curium-LUMC verder terug te dringen.

9 HMC (http://www.hmcollege.nl/) Mbo Vakschool voor hout, meubel en interieur. (voormalig Hout en Meubileringscollege) Het HMC is een vakschool met 3000 leerlingen verdeeld over twee vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Mede door het feit dat milieu en grondstoffen bij ons een belangrijke rol spelen en door maatschappelijke betrokkenheid is er besloten om te investeren in energie besparende maatregelen. Buiten de al energiebeperkende maatregelen die al uitgevoerd waren, wilden we toch verder gaan en zijn in contact getreden met de firma OptiVolt. Na een aantal metingen hebben we besloten om een V-Liner in eerste instantie in Rotterdam te plaatsen. Het besparingspercentage dat op 9,15% gegarandeerd was, werd 13,02% een besparing van KWh/j met een Co2 reductie van kg/j. Door dit succes is ook in Amsterdam deze V-Liner geplaatst met een besparing van 9,18% en werd KWh/j gerealiseerd en Co2 van kg/j. De plaatsingen van de V-liners en de voorbereidingstrajecten zijn op zeer professionele wijze verlopen. De aansluitingen op bestaande kasten en leidingen zijn vakkundig en zorgvuldig gedaan. Het HMC is dermate tevreden over deze besparing en de wijze waarop deze zijn uitgevoerd, dat zij zonder problemen dit bij een ieder kan aanbevelen.

10 Zadkine (http://www.zadkine.nl/) Zadkine is een van de grootste opleidingencentra voor middelbaar beroepsonderwijs in Nederland. Energie-besparing heeft ook voor Zadkine een hoge prioriteit. J. Jorritsma, Technisch adviseur van Zadkine: Al in 2009 heeft OptiVolt mij benaderd voor energiebesparing op elektriciteit. Ik moet toegeven dat ik als verantwoordelijke dagelijks te maken krijg met bedrijven die hun producten aan onze centra willen verkopen. Ik was behoorlijk sceptisch, maar toch vond ik het interessant omdat dit iets nieuws was. Ik besloot om samen met OptiVolt een locatie te gaan bekijken in Rotterdam: het Hout- en Meubileringscollege. Hier zag ik hoe OptiVolt vakkundig de installatie aan het installeren was. Vervolgens wilde ik natuurlijk resultaten afwachten bij deze school. Deze bleken uitermate positief te zijn. Na twee voorstellen voor twee locaties te hebben ontvangen voor Zadkine besloten wij om onze locatie op de Prins Alexanderlaan te laten uitvoeren met de OptiVolt systemen. Deze installatie verliep soepel. Nu was het afwachten geblazen. Werd de beloofde besparing ook daadwerkelijk gehaald en zag ik dat terug op mijn nota s? Jazeker! Zowel de meetgegevens van een week, van twee maanden èn de facturen lieten een positief resultaat zien van meer dan 13%. OptiVolt komt dus na wat zij belooft en heeft er met Zadkine weer een mooie referentie bij!

11 Albeda College Albeda College (http://www.albeda.nl/) Het Albeda College is een instituut met studenten en ongeveer medewerkers, die huisvesten in 45 gebouwen. Het Albeda Collega biedt een groot scala aan opleidingen aan zodat onze student met een goed diploma op zak, zijn verdere leven kan opbouwen. Als maatschappelijk betrokken instituut heeft het Albeda haar verantwoordelijkheid genomen om te investeren in verantwoord ondernemen in energieverbruik en vermindering van CO 2 uitstoot. Installatie en techniek Op het Albeda College is deze V-Liner op een van onze locaties geplaatst in de vakantieperiode zodat het onderwijs hiervan geen last van zou ondervinden. Dit is professioneel en probleemloos verlopen, Ondanks het volledig spanningsloos maken van de gehele locatie en het opstarten daarna. De gerealiseerde besparing is momenteel 14,3 % wat neerkomt op een jaarlijkse reductie van Kg CO 2 Mede door deze optimale bedrijfsresultaten is de terugverdientijd minder dan 3 jaar. Het Albeda College is dermate tevreden over deze besparing dat zij overweegt om het systeem op meerdere locaties te gaan toepassen.

12 AZ - AFAS stadion (http://www.az.nl) OptiVolt laat AZ nóg slimmer omgaan met energie door verbetering van de interne Power Quality. Het AFAS stadion is de thuisbasis van de Alkmaarse Eredivisionist AZ. De club is in 1967 opgericht uit een fusie tussen Alkmaar 54 en FC Zaanstreek. AZ behoort tot één van de topclubs binnen het Nederlandse voetbal. Het AFAS stadion is sinds 2006 geopend en heeft een capaciteit van toeschouwers. AZ heeft een samenwerkingsverband met energieleverancier Oxxio. In deze samenwerking staat `slim met energie omgaan` centraal. OptiVolt heeft deze visie versterkt door de interne Power Quality van het stadion te verbeteren. Dit is gedaan door twee MultiLiners te installeren op de vier lichtmasten van het stadion en door de spanning van het gehele stadion te optimaliseren door de installatie van twee V-Liners. De resultaten zijn verbluffend. De OptiVolt systemen hebben geresulteerd in een besparing van maar liefst 11 % op het jaarlijkse energieverbruik van het stadion. Dit staat gelijk aan een reductie van de CO2 uitstoot van ruim 200 ton per jaar. Door de verbetering van de interne Power Quality profiteert AZ van de financiële voordelen door het verminderde energieverbruik en kent de investering in de energiebesparende OptiVolt systemen een zeer korte terugverdientijd van ongeveer anderhalf jaar. Dat is nog eens slim met energie omgaan.

13 Hartevelt Logistiek B.V. & Hartevelt Stomerij B.V. (http://www.hartevelt.net) Uw kleding op een verantwoorde wijze in goede handen bij Hartevelt Logistiek B.V. & Hartevelt Stomerij B.V. Bij Hartevelt is de reiniging, reconditionering en het complete logistiek beheer van uw kleding in goede handen. Het dynamisch, dienstverlenend bedrijf met meer dan zestig jaar ervaring verzorgt een totaalpakket voor: kledingimporteurs, grootwinkelbedrijven, detaillisten, zorginstellingen, bankwezen, semioverheid, bedrijfskledingleveranciers en de particuliere sector. Hartevelt maakt sinds kort gebruik van de energiebesparende systemen van OptiVolt. Een V-Liner en twee Multiliners dragen bij aan: de verlaging van de elektriciteitskosten, de verlenging van de levensduur van elektrische verbruiksapparatuur en de reductie van CO2 uitstoot. De energiebesparingsystemen leiden tot een kwh besparing van ruim kwh per jaar. Dit is genoeg om vijftien gemiddelde Nederlandse huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse energieverbruik. De besparing van Hartevelt draagt ook bij aan het milieu. Door de installatie van de OptiVolt systemen wordt er jaarlijkse ruim kg aan CO2 uitstoot gereduceerd. Deze jaarlijkse vermindering van CO2-uitstoot komt overeen met kilometer autorijden per jaar met een personenauto met een energielabel C.

14 Stadspodia Leiden (http://www.stadspodia.nl) De manier waarop OptiVolt problemen heeft opgelost en met ons mee heeft gedacht is een voorbeeld voor hoe bedrijven zouden moeten werken. Stadspodia Leiden BV is de nieuwe culturele organisatie in Leiden waarin de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal Leiden zijn samengegaan. Op 3 historische locaties met in totaal 5 podia vinden voorstellingen, concerten en evenementen, congressen, vergaderingen, presentaties en bedrijfsfeesten plaats. De Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal Leiden vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. De binnenkort greenkey gecertificeerde organisaties zetten zich in om de organisaties duurzaam in te richten met respect voor de samenleving en ecologische randvoorwaarden. De bovenstaande visie is vertaald in een aantal concrete acties. Eén van die acties is het gebruik maken van OptiVolt s energiebesparende systemen. Na uitvoerige inventarisatie is gebleken dat spanningsoptimalisatie de beste oplossing was om energie te sparen. OptiVolt heeft haar V-Liner s succesvol geïnstalleerd op de beide locaties. De systemen hebben de gegarandeerde besparingspercentage s van 10%, meer dan ruim behaald. Stadspodia Leiden is erg tevreden over het verloop van de installatie van de systemen en heeft OptiVolt gecomplimenteerd voor de flexibiliteit en netheid waarmee OptiVolt de installatie heeft uitgevoerd.

15 HEMA Voorschoten (http://www.hema.nl) Door het monitoringsysteem van OptiVolt hebben we een uitstekend inzicht in onze verbruikspatronen gekregen en met het energiedashboard visualiseren we de gerealiseerde kwh besparing en CO2uitstoot vermindering. HEMA staat midden in de maatschappij en dichtbij de mensen. De organisatie streeft voortdurend naar een juiste balans tussen mens, milieu en bedrijfsvoering. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit bij HEMA in het bloed en loopt als een groene leidraad door de bedrijfsprocessen. Als onderdeel van deze groene visie is OptiVolt in samenwerking met Green Energy ingeschakeld om energiebesparende maatregelen te nemen. De uitdaging, de oplossing en de besparingen Na uitvoerige inventarisatie is gebleken dat spanningsoptimalisatie de beste oplossing was om energie te besparen. OptiVolt heeft vervolgens succesvol haar V-Liner geïnstalleerd wat heeft geleid tot een reductie van ruim 10% op het totale kwh verbruik. Ook de HEMA s Hoofddorp, Ridderkerk, Wassenaar en Zwijndrecht hebben voor deze oplossing gekozen. Hieronder vindt u een afbeelding van het energiedashboard van HEMA Voorschoten.

16 Koninklijk Theater Carré (http://www.carre.nl) Dit project heeft geleid tot tasbare resultaten die zullen bijdragen aan de ambitie om het duurzaamste monumentale theater van Nederland te worden. Koninklijk theater Carré levert een bijdrage als het gaat om CO2 reductie en een groenere, eerlijke maatschappij. Carré heeft de ambitie om het meest duurzame monumentale theater van Nederland te worden. Om deze ambitie te kunnen realiseren is OptiVolt ingeschakeld om de duurzaamheid van het gebouw verder te verbeteren. De uitdaging, de oplossing en de besparingen De elektrische infrastructuur binnen het theater bestaat uit veel verlichting, geluidsinstallaties, koelsystemen en een geavanceerde computer gestuurde trekkerwand. De Cosinus Phi van de aanwezige koelcompressoren kon sterk verbeterd worden en de geleverde netspanning was onnodig hoog. Na een inventarisatie hebben we voor het optimaliseren van de spanning twee V-Liners geïnstalleerd. Daarnaast hebben we ter verbetering van de Cosinus Phi van de koelcompressoren twee MultiLiners direct bij koelcompressoren geplaatst. De interne Power Quality is door deze ingreep sterk verbeterd. Resultaten Na installatie is een kw/kwh besparing van 10,73% gerealiseerd. Dit betekent een jaarlijkse financiële besparing van ongeveer De CO2 uitstoot is met ruim 100 ton per jaar afgenomen. Dit komt overeen met 15 keer de aarde rond rijden met een personenauto zoals een Audi A3. Bart van Heugten, Adjunct directeur Koninklijk Theater Carré

17 Camping Callassande (http://www.callassande.nl) De besparingsgarantie geeft ons een heel veilig gevoel. Camping Callassande is een sfeervolle, gezellige vijfsterren camping gelegen in het Noord- Hollandse Callantsoog. Met haar ligging direct aan het strand en haar uitstekende faciliteiten is het dé camping voor een heerlijke strandvakantie in de kop van Noord-Holland. In januari 2011 zijn OptiVolt en Camping Callassande met elkaar in contact gekomen. Aanvankelijk was de camping wat sceptisch over de werking en de gevolgen van de OptiVolt systemen. OptiVolt heeft dit scepticisme al snel weggenomen door aan te tonen dat ze haar energiereductie uitsluitend realiseert met inzet van betrouwbare technieken die zichzelf al ruimschoots hebben bewezen. Voornamelijk het feit dat OptiVolt een besparingsgarantie afgeeft heeft Camping Callassande een veilig gevoel gegeven. De camping met een omvang van bijna 13 hectare heeft een jaarlijks verbruik van ruim kwh. Dit verbruik staat gelijk aan bijna 300 ton CO2 uitstoot per jaar. De geïnstalleerde energie besparende OptiVolt systemen hebben geleidt tot een jaarlijkse afname van zowel de CO2 uitstoot als het kwh verbruik met 10%. Camping Callassande is uitermate tevreden over de flexibiliteit, de werkwijze en het resultaat en spreekt van een goede samenwerking met OptiVolt.

18 PROCAP N.V. (http://www.procap.com) Door het succes van OptiVolt bij PROCAP Hoboken in België, zijn sinds 2011 ook de PROCAP fabrieken in Frankrijk, Ierland, Luxemburg en Spanje voorzien van de OptiVolt systemen. PROCAP is met vestigingen in België, Hongarije, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Ierland een toonaangevende producent van plastic sluitingen in Europa. De PROCAP groep heeft duurzame ontwikkelingen hoog in het vaandel staan. Met de lancering van de Green Range onderstreept PROCAP haar respect voor het milieu. OptiVolt is ingeschakeld om de interne Power Quality te verbeteren en de Green Range visie te ondersteunen. De uitdaging, de oplossing en de besparingen In juli 2009 is OptiVolt ingeschakeld om de interne Power Quality bij PROCAP Hoboken in België te verbeteren. Het was een groot succes. OptiVolt heeft in het eerste jaar een besparing van kwh Bij PROCAP Hoboken gerealiseerd. Resultaten Door de goede resultaten bij PROCAP Hoboken in België zijn sinds 2011 ook bij de PROCAP fabrieken in Spanje, Ierland, Luxemburg en Frankrijk de OptiVolt systemen geïnstalleerd. De resultaten zijn verbluffend. De totale besparing van de PROCAP fabrieken samen bedraagt bijna 2,5 miljoen kwh per jaar. Deze jaarlijkse besparing staat gelijk aan het energie verbruik van 715 Nederlandse huishoudens per jaar. Het totale project heeft een terugverdientijd van ongeveer 2 jaar.

19 Tulip Inn Rotterdam (http://www.tulipinnrotterdam.nl) Inmiddels hebben de OptiVolt systemen geleidt tot een besparing van 12,75 % op ons KWh verbruik en een vermindering van 26 ton aan CO2 uitstoot op jaarbasis. Het hotel Tulip Inn Rotterdam beschikt over 92 moderne kamers en is gelegen op een unieke 5 sterren centrumlocatie aan de oevers van de Maas en de voet van de Erasmusbrug. Hoteliers en congrescentra in de Maasstad gaan verduurzamen. Op 24 juni ondertekenden Tulip Inn Rotterdam samen met 29 bedrijven waaronder: KHN, Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en kwaliteit, Rotterdam Marketing en gemeente Rotterdam de overeenkomst Duurzame Hotels en congreslocaties Rotterdam. Met deelname bij het convenant werken Rotterdamse hotels en congreslocaties aan het verbeteren van hun milieuprestaties. Het behalen van het Green Key milieukeurmerk vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Het bezit van deze Green Key levert veel voordeel op voor hotels en congreslocaties: naast milieubesparing leidt het vaak ook tot kostenreductie. Aanvankelijk was ik wat sceptisch over het geheel; mede door gebrek aan kennis van mijn kant aangaande dergelijke processen. Maar door een duidelijke uitleg en het inbouwen van een terugverdiengarantie werd de drempel al lager. Door het uitgebreide vooronderzoek en het besparingsmodel werd de laatste onzekerheid weggehaald. Inmiddels heeft het geleidt tot een besparing van 12,75 % op ons KWh verbruik en een vermindering van 26 ton aan CO2 uitstoot op jaarbasis. Mede door OptiVolt verbeteren wij onze milieuprestaties. Aldus Eric Slabbekoorn, Algemeen Directeur Tulip Inn Rotterdam.

20 Broekman Distriport BV (http://www.broekman-group.com) Door gebruik te maken van de leaseconstructie die OptiVolt aanbiedt kost het ons niets aan investering, houden wij er geld aan over en sparen wij het milieu! Een van onze installateurs United Electro tipte ons vorig jaar over het bedrijf OptiVolt. Volgens hem zouden de systemen van OptiVolt wel eens flinke besparingen kunnen opleveren voor Broekman Distriport. Onze hoofd technische dienst Harm Drenth besloot om door OptiVolt een vrijblijvend projectvoorstel te laten maken. Baat het niet dan schaadt het niet was zijn gedachte. Na bestudering van het projectvoorstel bleek het om een aantrekkelijk aanbod te gaan. OptiVolt wil de techniek spanningsoptimalisatie toepassen door het plaatsen van twee V-Liners. Hierdoor ontstaat een financiële besparing van meer dan euro en 6000 kg C02 uitstoot vermindering per maand. Bovendien is het een belangrijk speerpunt van Broekman Group om nog meer te gaan investeren in Duurzaam Ondernemen. Door gebruik te maken van de leaseconstructie die OptiVolt aanbiedt kost het ons niets aan investering, houden wij er geld aan over en sparen wij het milieu! Vooral het monitoringssysteem dat is gekoppeld aan het energiebesparingsproject spreekt ons zeer aan. Elk uur van de dag kunnen wij real time ons verbruik zien. Dit komt soms handig van pas als we bepaalde elektriciteitskosten moeten doorberekenen. Het energiedashboard laten wij zien op een monitor en maakt zowel onze medewerkers als klanten bewust van energiebesparing. Doordat er meer op gelet gaat worden verwachten wij nog een extra besparing te gaan halen op ons verbruik. Binnenkort laten we een voorstel maken van onze Broekman Automotive Divisie en hebben hier hoge verwachtingen van. Wordt vervolgd.. Maurice Elfert, Facility Manager bij Broekman Group

21 Oostappen Groep Vakantieparken (http://www.vakantiebundel.info) Nadat het project van OptiVolt bij ons een half jaartje op de plank had gelegen werd het tijd om een beslissing te nemen om nog meer te gaan investeren in Duurzaam Ondernemen. Na een stevige onderhandeling kreeg het project van ons letterlijk groen licht. Het omvangrijke project werd gelijk strak gepland en de eerste metingen vonden die week daarna al plaats. Omdat wij als recreatieparken alles voor het seizoen geïnstalleerd wilden hebben werd er hard doorgewerkt. OptiVolt hield zich strak aan de planning waardoor wij nauwelijks overlast hadden van de werkzaamheden en alles op tijd werd geïnstalleerd. Toen er tijdens het project wat vragen ontstonden door de parkmanagers stond OptiVolt te allen tijde beschikbaar om de vragen te beantwoorden en verzoeken aan te pakken. Bij de oplevering bleek dat wij besparingen hadden gehaald van ruim 15%. Dat is op jaarbasis meer dan euro en dat kunnen we goed investeren in meer groene projecten. Zo wordt de Oostappen Groep steeds meer een groene duurzame onderneming met veel het oog voor het milieu. Duurzaam denken en groen doen is dan ook ons motto. Als klap op de vuurpijl mocht ik van de accountmanager van OptiVolt gratis twee weken met onze herfstaanbieding op een led reclamezuil in Rotterdam! Dat noem ik pas accountmanagement. Peter Gillis, Algemeen directeur Oostappen Groep

22 Fitland (http://www.fitland.nl) Meten is weten Fitland zorgt tegenwoordig niet alleen voor de persoonlijke gezondheid van haar gasten, maar is ook bezig met de gezondheid van ons milieu. Door installatie van de V-Liner is een vermindering van 11% C02 uitstoot gerealiseerd. Fitland is de eerste grote sportketen in Nederland die door OptiVolt energiebesparingssystemen heeft laten plaatsen. De directeur Paul Kloosterman was eerst wat sceptisch. Op zijn verzoek is er in het systeem een omkeerschakelaar geplaatst. Dit houdt in dat Fitland op elk gewenst moment zowel met als zonder V-Liner kan functioneren. Dit is ook een systeem waardoor je nog makkelijker periodes met elkaar kunt vergelijken. Zo is OptiVolt na installatie nogmaals langs geweest om onder het toeziend oog van de heer Kloosterman te meten met de Fluxe Power Analyzer. Een zogenaamde nul-meting waarbij de voor- en na periode 100% gelijk zijn aan elkaar. Paul Kloosterman is nu echt enthousiast en heeft de besparing direct met eigen ogen kunnen zien. Binnenkort mogen we meer vestigingen van Fitland inventariseren. Een terugverdientijd van minder de drie jaar is voor een Health Club super interessant!

2011, jaargang 11. People Planet Profit

2011, jaargang 11. People Planet Profit Performance oktober 2011, jaargang 11 People Planet Profit Performance & Duurzaamheid 06 08 12 16 28 Inhoud Colofon 06 Bert Lavrijsen, directeur/eigenaar van Laco 08 Clinton Climate Initiative 12 Rob Moelker,

Nadere informatie

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010.

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. 2 Steeds meer mensen hebben oprechte belangstelling voor duurzaamheid. Gelukkig maar, want door duurzaam met de

Nadere informatie

Voorwoord Wiert-Jan de Raaf Wethouder Grashoff Havenbedrijf Rotterdam 4-5 stadsregio Rotterdam 6-7 Honda 8-9 RAC

Voorwoord Wiert-Jan de Raaf Wethouder Grashoff Havenbedrijf Rotterdam 4-5 stadsregio Rotterdam 6-7 Honda 8-9 RAC INHOUD Voorwoord Wiert-Jan de Raaf 2 Wethouder Grashoff 3 Havenbedrijf Rotterdam 4-5 stadsregio Rotterdam 6-7 Honda 8-9 RAC 10-11 Auto Hoogenboom 12-13 Autobedrijf Victoria 14-15 Ford, Ardea Auto 16-17

Nadere informatie

Zuinig licht; Heldere keuze

Zuinig licht; Heldere keuze Dit is een publicatie van: Taskforce Verlichting p.a. Agentschap NL - NL Energie en Klimaat Croeselaan 15 Postbus 8242 3505 RE Utrecht T +31 (0)88 602 2770 Agentschap NL november 2011 Publicatie-nr. 2TFVL1104

Nadere informatie

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 mvo jaarverslag 2012 inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid

Nadere informatie

VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014. Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen

VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014. Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014 Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen Inhoud 1 Inleiding & Samenvatting... 4 2 Directieverklaring... 6 3 Organisatie...

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2012 T-MOBILE

DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2012 T-MOBILE DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2012 T-MOBILE Colofon Dit duurzaamheidsverslag is een uitgave van T-Mobile Netherlands BV Waldorpstraat 60 2521 CC Den Haag telefoon: +31 (0)6 14 09 50 00 e-mail: mvo@t-mobile.nl www.t-mobile.nl

Nadere informatie

Wat vraagt de energieconsument?

Wat vraagt de energieconsument? Netwerk is een uitgave van ENEXIS nr. 04 oktober 2014 Enschede Boulevard 1945 52 12 59.8 N, 6 54 1.7 E FOTOGRAFIE JAAP VAN DEN BEUKEL De energietransitie dwingt ons om scherp in het vizier te houden hoe

Nadere informatie

Januari 2012 25e jaargang. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers. Project Waterschoon: wereldprimeur

Januari 2012 25e jaargang. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers. Project Waterschoon: wereldprimeur Januari 2012 25e jaargang ista magazine Het energiemanagement magazine van ista Nederland B.V. In dit nummer o.a.: Kleinschalige duurzame warmte uit lokale houtsnippers Project Waterschoon: wereldprimeur

Nadere informatie

HET SNOER OM. 4 x. Gaat het licht uit duurzaamheid een bedreiging of kans?

HET SNOER OM. 4 x. Gaat het licht uit duurzaamheid een bedreiging of kans? nummer 1. 2015 HET SNOER OM Duurzaamheid en MVO De invloed van een dalende euro op uw energieprijs Meten is weten bij zonnepanelen 4 x veel gestelde vragen Gaat het licht uit duurzaamheid een bedreiging

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

Energie besparing in de zorg

Energie besparing in de zorg Voorzitter beroepsvereniging FMGezondheidszorg André de Reus Liever besparen dan bezuinigen Energie besparing in de zorg Energie besparen is een niet te missen kans om de financiële gevolgen van de economische

Nadere informatie

inhoudsopgave VOORWOORD BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE PLANET PROFIT NAWOORD 27 Directie 4 Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid 10

inhoudsopgave VOORWOORD BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE PLANET PROFIT NAWOORD 27 Directie 4 Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid 10 mvo jaarverslag 2013 inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid 10 PLANET Voorwoord - mvo-officer Michel Korstanje 17 CO 2 -Prestatieladder

Nadere informatie

ALGEMEEN COMMERCIEEL SOCIAAL EN MVO FINANCIEEL JAARVERSLAG 2010. De juiste mensen op de juiste plek

ALGEMEEN COMMERCIEEL SOCIAAL EN MVO FINANCIEEL JAARVERSLAG 2010. De juiste mensen op de juiste plek ALGEMEEN COMMERCIEEL SOCIAAL EN MVO FINANCIEEL JAARVERSLAG 2010 De juiste mensen op de juiste plek DE FACILITAIRE COMBINATIE Facilicom Services Group is 45 jaar geleden begonnen als schoonmaakbedrijf.

Nadere informatie

ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing

ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing ESCo voor wederzijds voordeel en gratis energiebesparing Inclusief vijf cases en experttips Case 4: Renovatie Alliander te Duiven Voorwoord Gratis energiebesparing; het lijkt te mooi om waar te zijn.

Nadere informatie

Afvalwater als grondstof PORT OF MOERDIJK JAARGANG 3 NUMMER 4 DECEMBER 2014. Waterschap Brabantse Delta:

Afvalwater als grondstof PORT OF MOERDIJK JAARGANG 3 NUMMER 4 DECEMBER 2014. Waterschap Brabantse Delta: PORT OF MOERDIJK JAARGANG 3 NUMMER 4 DECEMBER 2014 Waterschap Brabantse Delta: Afvalwater als grondstof Heeboss Klimaatgroep: Totaaloplossingen in klimaatbeheersing Letselschade.com "Wij zijn liever de

Nadere informatie

TOEGANG TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT TOT PLEZIERIG WONEN RIAN VAN MALSEN HET IS MIJN EERSTE BAAN EN NA 14 JAAR WERK IK ER NOG STEEDS

TOEGANG TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT TOT PLEZIERIG WONEN RIAN VAN MALSEN HET IS MIJN EERSTE BAAN EN NA 14 JAAR WERK IK ER NOG STEEDS TechemAktueel Jaargang 18 - juni 2013 TOEGANG TOT PLEZIERIG WONEN Interview met de Sleutels SAMENWERKING VvE BELANG VVE & TECHEM BEURSDEELNAME TECHEM HELP! WARMTEMETING VERPLICHT RIAN VAN MALSEN HET IS

Nadere informatie

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Bilthoven, mei 2012 Aad Veenman in gesprek met een klant Aad Veenman, voormalig CEO van NS

Nadere informatie

ILLUSTRATIE VOORZIJDE

ILLUSTRATIE VOORZIJDE uitgave 3 juni 2014 ILLUSTRATIE VOORZIJDE Open for Support, afgekort O4S, is een leverancier van datacenter diensten. O4S levert geen individuele diensten of producten. Wij leveren een uniek totaalconcept

Nadere informatie

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering In het nieuwsd April 2009 In deze uitgave: Industriedag 2009 Bezoek stadsdepot Maatregelenpakket economische recessie Thema: Onderwijsleerbedrijven vergen tijd én geduld KvK en de Drechtsteden Kansen in

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2015

Uitvoeringsprogramma 2015 Programma Utrechtse Energie! 1. Inleiding - Waar staan we? - De focus in 2015 2. Bewoners 3. Bedrijven/instellingen 4. Maatschappelijke organisaties 5. Duurzaam energiesysteem: stimuleren zonne-energie

Nadere informatie

Remcoh MAGAZINE. Interview Paul Maas, Rode Kruis Eindhoven Remcoh is snel en flexibel. Innovatie & Trends Windows 8 & werken in de cloud

Remcoh MAGAZINE. Interview Paul Maas, Rode Kruis Eindhoven Remcoh is snel en flexibel. Innovatie & Trends Windows 8 & werken in de cloud magazine voor ondernemers Remcoh MAGAZINE 2 de editie 2013 www.remcoh.nl Proactief meedenken met Alphacan Interview Paul Maas, Rode Kruis Eindhoven Remcoh is snel en flexibel Innovatie & Trends Windows

Nadere informatie

GREEN BUILDINGS. Trends en best practices op het gebied van duurzaamheid, kostenreductie en Het Nieuwe Werken

GREEN BUILDINGS. Trends en best practices op het gebied van duurzaamheid, kostenreductie en Het Nieuwe Werken GREEN BUILDINGS Trends en best practices op het gebied van duurzaamheid, kostenreductie en Het Nieuwe Werken Corporate Facility Partners Amersfoortseweg 15a 7313 AB Apeldoorn Tel.: +31 (0)55 355 5199 Fax.:

Nadere informatie

Joost van Luijt; Jeroen Schmaal; Arjan van Willigen; Marius Lambrechtse

Joost van Luijt; Jeroen Schmaal; Arjan van Willigen; Marius Lambrechtse Jaarverslag 2007 Jaarverslag 2007 24 April 2008 Opdrachtgever Alexander Vos de Wael Steller Joost van Luijt; Jeroen Schmaal; Arjan van Willigen; Marius Lambrechtse Redactie Joost Van Luijt Verspreiding

Nadere informatie

Basisbouwblokken maken het datacenter. De impact van overheidsregulering. Freonvrij koelen van datacenters. management. energievoorziening.

Basisbouwblokken maken het datacenter. De impact van overheidsregulering. Freonvrij koelen van datacenters. management. energievoorziening. In samenwerkingen met datacenterworks september 2009 management Basisbouwblokken maken het datacenter energievoorziening De impact van overheidsregulering koeling Freonvrij koelen van datacenters en verder

Nadere informatie

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap MVO-jaarverslag Jumbo Supermarkten Een duurzame boodschap Onze MVO-strategie Inhoudsopgave Managementverklaring 3 Samenvatting 4 1 MVO-strategie 6 2 Energie 8 Vermindering CO 2 emissies 8 Energiebesparing

Nadere informatie

Verbonden. 11 operations update Duidelijke facturen Nieuw generatie netwerk

Verbonden. 11 operations update Duidelijke facturen Nieuw generatie netwerk Verbonden Magazine / Jaargang 3 / nummer 6 / VoorJaar 2011 Verbonden Telefonie over IP 3 face 2 face Michael Toornent, Product Specialist 7 Productnieuws Hosted Telefonie 8-9 Verbonden met de klant Van

Nadere informatie

jaarverslag 2009 samen regie over energie

jaarverslag 2009 samen regie over energie jaarverslag 2009 samen regie over energie inhoud kerngegevens over dit verslag voorwoord door de voorzitter van de raad van bestuur 3 5 I 1 2 in vogelvlucht profiel van alliander jaaroverzicht 2009 7 8

Nadere informatie

speciale editie JUNI 2015 MAGAZINE SAMEN INVESTEREN IN DE TOEKOMST INSPELEN OP VERANDERENDE BEHOEFTE DOCUMENTOPLOSSINGEN CONNECTED magazine 1

speciale editie JUNI 2015 MAGAZINE SAMEN INVESTEREN IN DE TOEKOMST INSPELEN OP VERANDERENDE BEHOEFTE DOCUMENTOPLOSSINGEN CONNECTED magazine 1 speciale editie JUNI 2015 MAGAZINE SAMEN INVESTEREN IN DE TOEKOMST INSPELEN OP VERANDERENDE BEHOEFTE DOCUMENTOPLOSSINGEN CONNECTED magazine 1 colofon Realisatie Mediatic, bureau voor contentmarketing,

Nadere informatie

Het geheim van de Groene Lijn

Het geheim van de Groene Lijn Het geheim van de Groene Lijn Noodzakelijke acties om succesvol veranderingen te implementeren Als directeur of manager staat u elke dag voor de uitdaging om de operatie soepel te laten verlopen en bent

Nadere informatie