Goedemorgen dames en heren,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goedemorgen dames en heren,"

Transcriptie

1 Goedemorgen dames en heren, Van harte welkom in het gemeentehuis van Waterland! Welkom op deze bijzondere dag in de geschiedenis van Waterland, maar ook in die van Nederland. Vandaag worden namelijk voor de laatste maal bij de officiële gelegenheid de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt uit naam van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Vanwege deze bijzondere gelegenheid hebben wij besloten om alle gedecoreerden in de gemeente Waterland die nog woonachtig zijn in onze gemeente, met hun partner uit te nodigen. Het is geweldig om te zien dat u met zovelen bent gekomen. Het verkrijgen van een Koninklijke onderscheiding (in de volksmond lintje genoemd) gaat niet vanzelf. Daar weet u, reeds gedecoreerden alles vanaf, maar nog meer degenen die de aanvraag hebben gedaan voor u. De procedure start met een voorstel, welke vervolgens van advies wordt voorzien door de burgemeester van uw eigen gemeente (natuurlijk is dat vooral onze ambtenaar Karen Bruijns). Daarna volgt advies van de commissaris van de Koningin en tot slot volgt een uitgebreide beoordeling van het voorstel door het Kapittel voor de Civiele Orden (de derde!). De Minister die het aangaat neemt een officiële beslissing iemand voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding,. De minister stelt het Koninklijk Besluit op dat de tekst hebben goedgevonden en verstaan bevat en dat door H.M. de Koningin wordt getekend. De uitreiking mag alleen door een vertegenwoordiger van de Kroon worden gedaan, zoals bijvoorbeeld een burgemeester. De ambtsketen wordt voor de gelegenheid gedragen met het rijkswapen naar voren gekeerd. Het Nederlandse decoratiestelsel kent zijn oorsprong al in 1806, bij de stichting van het Koninkrijk Holland onder Koning Lodewijk Napoleon. Tijdens zijn regeerperiode werd bij wet de Orde van de Unie en de Koninklijke Orde van Verdiensten ingesteld. Het decoratiestelsel is door de jaren heen meerdere keren gewijzigd. Een lange tijd geleden waren de eisen voor een onderscheiding anders. Zo kwam iemand in aanmerking voor een onderscheiding vanwege het behalen van een bepaalde leeftijd! Na een langdurige discussie werd in 1994 werd de uitvoering van het decoratiestelsel gewijzigd. Daarbij bleven de bestaande wetten op twee civiele orden, de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau behouden. En zo kennen wij het huidige decoratiestelsel voor verdienstelijke personen zoals dat zo mooi heet..

2 Gasten Als ik om mij heen kijk zie ik veel opgespelde onderscheidingen. Het grootste deel van de aanwezigen vandaag hebben eerder een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen. U kreeg deze onderscheiding vanwege uw bijzondere inzet voor de maatschappij. Ook de Christelijke Muziekvereniging Juliana Marken is er vandaag bij. Niet alleen vanwege de bijzondere muzikale begeleiding van deze ochtend maar zij zijn ook aanwezig omdat de muziekvereniging in 2010 een Koninklijke erepenning ontving. In dat jaar bestond de vereniging 100 jaar! Wat u met elkaar gemeen heeft is dat u een onderscheiding uit naam van Koningin Beatrix ontving. Ik vind het bijzonder om daar, zo vlak voor de troonswisseling, met elkaar bij stil te staan. In de afgelopen jaren zijn in de gemeente Waterland en in haar voorgangers, de fusiegemeenten zo n 354 onderscheidingen uitgereikt. Van kregen 126 personen een onderscheiding, en vanaf de fusiedatum tot nu 228 personen. Vandaag mag ik bij twee personen de decoratie opspelden, voor de laatste maal dus uit naam van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Na het officiële gedeelte van deze feestelijke ochtend zullen wij met elkaar proosten op onze Majesteit en haar opvolger (nu nog) Prins Willem-Alexander en is er voldoende gelegenheid om met elkaar herinneringen op te halen! Twee gedecoreerden Het mooie gezelschap aan Waterlandse gedecoreerden wordt vandaag aangevuld met twee Waterlandse heren. Niet zoveel als in andere jaren in Waterland het geval is, maar dat geeft mij de gelegenheid om nog meer aandacht aan deze te decoreren personen te geven. Overigens, het grootste deel van de onderscheidingen in Nederland is uitgereikt aan heren, dat ligt vooral aan de aanvragers zal ik maar zeggen maar het aantal dames groeit toch langzamerhand. En wat we vooral niet moeten vergeten is dat achter elke onderscheiden heer of dame vaak een partner staat die veel steun geeft. Het mooie van een erkenning geven is dat we aangeven dat we het belangrijk vinden dat mensen omzien naar elkaar. Het leven wordt er mooier, beter, schoner en leefbaarder van. Beide heren zijn met partner door mij eerder al ontvangen. Inmiddels weten zij dat zij vandaag de speciale gasten in deze raadzaal zijn en uitgebreid in het zonnetje worden gezet. Zoals de meesten van u weten is het gebruikelijk om voorafgaande aan Koninginnedag mensen in het zonnetje te zetten die zich op bijzondere wijze en geruime tijd hebben ingezet ten bate van de samenleving en/of anderen hebben gestimuleerd, zoals dat zo mooi officieel op papier staat omschreven.

3 Familieleden, vrienden of bekenden van onze gasten hebben in de zomer van 2012 naar de burgemeester van Waterland (toen nog een ander) een brief geschreven. Daarin werd aandacht gevraagd voor de bijzondere activiteiten en inzet die betrokkenen hebben getoond voor de samenleving in Waterland dan wel daarbuiten. Vervolgens is het proces gelopen zoals ik dat net heb geschetst Naast degenen die een Koninklijke onderscheiding aanvroegen waren anderen bereid om de aanvraag te ondersteunen, dat geeft aan dat er meerderen zijn die jullie graag deze onderscheiding toedichten. Zo meteen vraag ik de gedecoreerden om de beurt, samen met hun partner bij mij te komen staan om de onderscheiding in ontvangst te nemen. Tussendoor zal ik nog iets vertellen over de verschillende onderscheidingen. Als iemand van het moment van opspelden van de onderscheiding een foto wil maken, dan kunt op dat moment naar voren te komen om het moment vast te leggen. Voor de eerste onderscheiding richt ik het woord tot de heer Veenstra. Wilt u naar voren komen? Met uw partner? De heer Veenstra is sinds 1967 actief als vrijwilliger : Krant voorlezen aan bewoners van verzorgingstehuis Swaensborch, Monnickendam : Oprichter, bestuursvoorzitter en coördinator Werkgroep Swaensborch/Stichting Welzijn Ouderen Monnickendam 1988-heden: Oprichter, bestuursvoorzitter en coördinator van Groep 55+/Projectgroep : Leren fietsen van gehandicapte kinderen bij Orthopedisch kinderdagverblijf De Regenboog in Monnickendam In Swaensborch las hij een aantal uren per week de krant voor aan bewoners van het verzorgingstehuis. Dat heeft u ongetwijfeld aan het denken gezet want in 1974 richtte u de Werkgroep Swaensborch op. Deze werkgroep had als doel de bewoners van Swaensborch de gelegenheid te bieden actief en sociaal bezig te blijven. Later veranderde deze werkgroep in Stichting Ouderen Monnickendam en tegelijkertijd ging de stichting zich op een bredere doelgroep richten. Naast het aanbod van diverse activiteiten en cursussen organiseert de stichting jaarlijks een vakantieweek, zodat ouderen begeleid op vakantie kunnen. Van 2000 tot 2010 was u mijnheer Veenstra, vrijwilliger bij Orthopedisch kinderdagverblijf De Regenboog in Monnickendam. Hier leerde u kinderen met een beperking fietsen op een twee- of driewieler.

4 Nadat de activiteiten voor de bewoners van Swaensborch voldoende vorm hadden gekregen, ging de heer Veenstra zich richten op de jongeren, de 55-plussers die eerder stopten met werken. Zo werd de Groep 55+, later Projectgroep 50+ opgezet. Nog altijd zorgt de heer Veenstra ervoor dat er een divers aanbod van cursussen en activiteiten beschikbaar is en dat daarvoor voldoende docenten en locaties beschikbaar zijn. U heeft aangetoond mijnheer Veenstra, dat u zich belangeloos op bijzondere wijze en geruime tijd heeft ingezet ten bate van de samenleving. Het doet mij dan ook veel genoegen om u mee te delen dat het Hare Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Veenstra is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De huidige orde kent 6 graden -Ridder Grootkuis -Grootofficier -Commandeur -Officier -Ridder -Lid De meeste benoemingen betreffen Lid in de orde van Oranje Nassau. De nadruk bij deze orde ligt in het bijzonder bij de verdiensten voor en ten behoeve van anderen. De basis van de tekens in de orde van Oranje Nassau is telkens hetzelfde. Het betreft een vierarmig wit en lauw geëmailleerd kruis, dat hangt aan een kroon. In het midden bevindt zich een blauw geëmailleerd medaillon met daarop de Nederlandse leeuw. Het opschrift luidt: Je maintiendrai. Aan de keerzijde dezelfde afbeelding met de tekst: God zij met ons. Er is een aparte heren en damesuitvoering. Naast de onderscheiding ontvangt de decorandus ook een knoopsgatinsigne en een oorkonde. De tweede decorandus die ik naar voren vraag is de heer Van Mansvelt Onderzoeker Universiteit van Amsterdam en medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van het Louis Bolk Instituut Directeur, docent, onderzoeker en initiatiefnemer Warmonderhof: een biologisch-dynamische MBO-opleiding Lid van de Internationale Representatives Coucil for Biodynamic waarin de heer

5 Bijzonder Hoogleraar Alternatieve landbouw en Universitair docent en wetenschappelijk medewerker Ecologische Methoden in Landbouw aan de Wageningen University and Research Centre Bestuurslid van het Platform voor Biologische Landbouw en Voeding Bestuurslid IFOAM: Internationale Federation of Organic Agriculture Voorzitter en erelid van de Nederlandse Biologisch-Dynamische Vereniging heden Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Grondbeheer Biologisch-Dynamische Landbouw. De heer Van Mansvelt u bent al jarenlang werkzaam op het gebied van biologische en biologisch-dynamische landbouw. Hierbij pleit u voor een bredere opvatting van landbouw, dan alleen de bedrijfseconomische. Verbetering van landbouwgrond, zorg voor gezonde gewasontwikkeling, landschap en milieu. Daarbij staat het welzijn van mensen en dieren hoog in het vaandel. U doet dit zowel beroepsmatig als vrijwillig. In 1980 tot 2000 werkte u mijnheer Van Mansvelt aan de Wageningen Universiteit. U deed jarenlang onderzoek naar biologisch-dynamische landbouw. Als bijzonder hoogleraar en universitair docent doceerde u Alternatieve Landbouw en Ecologische Landbouw. Uw denk- en werkwijze bij wetenschappelijk onderzoek stond en staat bekend vanwege de samenhang die u zocht tussen de verschillende disciplines en de directe waarneming aan bodem, vee, gewassen en landschap. In onderzoeksbeschouwing betrok u in toenemende mate ook de sociale en culturele context van de landbouwbedrijven. Voor zijn proefschrift deed de heer Van Mansvelt jarenlang onderzoek, onder meer in Rusland, naar de wijze waarop gewassen zich kunnen aanpassen aan hun natuurlijk omgeving. Dit onderzoek was grondlegger voor diverse nieuwe denk- en werkwijzen. In talloze commissies, werkgroepen en symposia toonde u zich een waardig leider, voorzitter en aimabel bemiddelaar met oog voor ieders kwaliteiten en behoeften. Als bestuurslid van de internationale Biologisch Dynamische vereniging reisde u mijnheer Van Mansvelt onvermoeibaar de wereld rond om deze bewuste en grensverleggende vorm van landbouw uit te dragen en samenwerking te stimuleren. Daarbij ging u de discussie met tegenkrachten niet uit de weg. U wist te bereiken dat biologisch dynamische landbouw steeds serieuzer werd genomen. De heer Van Mansvelt zet zich al jarenlang, op nationaal en internationaal niveau in voor verbetering van de opvattingen over de biologisch dynamische landbouw. Zijn werkwijze was gericht op

6 samenhang en samenwerking. Bij het verrichten van baanbrekend wetenschappelijke disciplines. Zijn denk- en werkwijze heeft velen geïnspireerd en heeft de biologisch dynamische landbouw in Nederland op een hoger niveau gebracht. Mijnheer van Mansvelt, ook u heeft zich geruime tijd ingezet ten bate van onze samenleving waarbij u baanbrekend bent geweest in deze samenleving. Het is dan ook met genoegen dat ik u mag mededelen dat het Hare Majesteit heeft behaagd om u te benoemen tot tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

7 Aubade Monnickendam Beide heren van harte gefeliciteerd met uw onderscheiding! Bij deze wil ik u graag uitnodigingen om aanstaande Koninginnedag als speciale gast bij de aubade in Monnickendam aanwezig te zijn. Na afloop van het officiële gedeelte zal Karen Bruijns u hier meer over vertellen. Wilmhelmus Zo direct, na het persmoment, is er voldoende gelegenheid om de heren te feliciteren. Maar eerst wil u allemaal uitnodigen te gaan staan en met elkaar het Wilhelmus te zingen. Wij worden daarbij begeleid door Christelijke Muziekvereniging Juliana uit Marken. Persmoment Er is nu gelegenheid voor de pers om foto s te maken. Gezien het mooi weer stel ik voor om de foto s buiten voor het gemeentehuis te maken / gezien het slechte weer stel ik voor om binnen in centrale hal van het gemeentehuis foto s te maken. Lucie van Vliet loopt zo met u mee. Eventueel aansluitend een gezamenlijke foto van alle gedecoreerden en burgemeester. Slot Tenslotte nodig ik u uit aan de bar een drankje te bestellen en met elkaar te proosten, terwijl de bodes langskomen met lekkere hapjes. En wens ik u alvast een hele gezellige Inhuldigingsdag aanstaande dinsdag!

Goedemorgen dames en heren,

Goedemorgen dames en heren, Goedemorgen dames en heren, Van harte welkom in het gemeentehuis van Waterland! Welkom op deze bijzondere dag in de geschiedenis van Waterland, maar ook in die van Nederland. Vandaag worden namelijk voor

Nadere informatie

Het Heeft De Koning Behaagd

Het Heeft De Koning Behaagd Het Heeft De Koning Behaagd Vorstelijk genieten van gewone mensen die Koninklijk onderscheiden zijn. Ons Oranje gevoel! Gerne: Human interest Het heeft De Koning behaagd zo klinkt het zo n kleine vijfduizend

Nadere informatie

ONDERSCHEIDING VERDIENT? Ere wie ere toekomt

ONDERSCHEIDING VERDIENT? Ere wie ere toekomt KENT U IEMAND DIE EEN ONDERSCHEIDING VERDIENT? Ere wie ere toekomt H.M. de Koningin GROOTMEESTER VAN DE NEDERLANDSE RIDDERORDEN ERE WIE ERE TOEKOMT Kent u iemand die een onderscheiding verdient? Overal

Nadere informatie

Koninklijke en Nieuwegeinse. onderscheidingen

Koninklijke en Nieuwegeinse. onderscheidingen Koninklijke en Nieuwegeinse onderscheidingen Nieuwegein kent vele bijzondere inwoners. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens, mensen die veel betekenen voor de samenleving. Deze mensen

Nadere informatie

AANVRAGEN VAN EEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

AANVRAGEN VAN EEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING AANVRAGEN VAN EEN KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING Beste lezer, Onderstaande informatie is voor u van belang als u voor een inwoner van de gemeente Reusel-De Mierden een Koninklijke Onderscheiding wilt aanvragen.

Nadere informatie

Inleiding door de burgemeester

Inleiding door de burgemeester Toespraken ter gelegenheid van de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid van 2012 (vrijdag 27 april 2012, in de Raadzaal van het gemeentehuis van Soest), uitgesproken door

Nadere informatie

Kroon op het werk. Een overzicht van Koninklijke en gemeentelijke onderscheidingen

Kroon op het werk. Een overzicht van Koninklijke en gemeentelijke onderscheidingen Kroon op het werk Een overzicht van Koninklijke en gemeentelijke onderscheidingen Inleiding Mensen en organisaties onderscheiden zich soms door hun grote inzet, prestaties, betrokkenheid of uitstraling.

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Dames en heren, het boek gaat over veel meer. Het gaat voor mij over wat mensen voor elkaar en voor hun omgeving over hebben.

Dames en heren, het boek gaat over veel meer. Het gaat voor mij over wat mensen voor elkaar en voor hun omgeving over hebben. Toespraak van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij het in ontvangst nemen van het boek 40 jaar Imminkhoeve en de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan de heer B. Duerink op 20 juni 2012 in Lemele.

Nadere informatie

BESLUITEN. De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving aan te nemen.

BESLUITEN. De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving aan te nemen. Behoudens advies van de commissie Burg. B&W- nr.: 05.0335 d.d. 08-03-2005 Onderwerp Overzicht onderscheidingen. BESLUITEN De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving

Nadere informatie

Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy

Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy De burgemeester heeft al veel mooie woorden gesproken. Je betrokkenheid bij de Stad, bij de club. De successen en hoogtepunten die je hebt meegemaakt.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 422 Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het opnemen van de rechtstreekse

Nadere informatie

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Apollo 11 kleurde rood, wit, blauw en oranje. De meest prachtige T-shirts, jurkjes, haarbanden en kroontjes kwamen voorbij. Iedereen was

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

Vrouwen voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding

Vrouwen voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding Vrouwen voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding AANLEIDING Veel vrouwen verrichten belangrijk werk voor de maatschappij, zowel via hun betaald werk als voor vrijwilligerswerk. Het aantal vrouwen

Nadere informatie

En in die zestien jaar heeft Willem-Alexander zich ontwikkeld tot een zeer capabel waterspecialist.

En in die zestien jaar heeft Willem-Alexander zich ontwikkeld tot een zeer capabel waterspecialist. Toespraak bij prijsuitreiking Techniekstudent van het jaar door Commissaris van de Koning, drs. Ank Bijleveld-Schouten op dinsdag 7 mei 2013 te Enschede. Beste mensen, Ik wil jullie kort aangeven waarom

Nadere informatie

Dames en heren, Geachte heer Evering, Beste Jan, Van de overal in het pak en van het pluche in de Statenzaal weer in de trekker.

Dames en heren, Geachte heer Evering, Beste Jan, Van de overal in het pak en van het pluche in de Statenzaal weer in de trekker. Toespraak door Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid en onderscheiding van Statenlid Jan Evering op woensdag 12 december. Dames en heren, Geachte heer Evering, Beste

Nadere informatie

Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging Almelo,

Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging Almelo, Toespraak bij de Nationale Kampioenschappen Dahliakweken door Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten op 1 september om 19:30 te Ootmarsum Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging

Nadere informatie

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5 Naam: Groep: Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Nadere informatie

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers Koninklijke webcare Door: Michael Elbers Op 28 januari 2013 om 14 uur werd ik gevraagd om een plan te schrijven voor de inzet van sociale media tijdens Koninginnedag. Toen ik na dat gesprek weer terug

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Troonnieuws. Het Koningslied van de Hoekstee

Troonnieuws. Het Koningslied van de Hoekstee Troonnieuws Van 8 t/m 23 april houden wij onze projectweek met als thema troonswisseling. In dit Troonnieuws willen wij u vertellen welke activiteiten wij ondernemen. Het Koningslied van de Hoekstee Vanmorgen

Nadere informatie

Meer lezen? Kijk op www.decontreie.nl, en ga naar Archeologie > Nieuws

Meer lezen? Kijk op www.decontreie.nl, en ga naar Archeologie > Nieuws Uit de bodem van de Contreie Prehistorische graven Het archeologisch onderzoek in de Contreie is nog in volle gang. Ten oosten van de Herweg zijn de afgelopen weken vooral sporen gevonden van het prehistorisch

Nadere informatie

We starten met de uitverkiezing van de Groepering 2014.

We starten met de uitverkiezing van de Groepering 2014. DE BRANDEVOORTER 2014. Allereerst heet ik u namens het beheer, de vrijwilligers en het bestuur van Wijkhuis t BrandPunt van harte welkom en wens u allen een voorspoedig 2015 toe. Natuurlijk een speciaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 XIV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010 Nr. 1 VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 1 Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 Geachte burgemeester, want dat bent u nog twee dagen, mevrouw Van der Knaap, dochters Barbara en Mignon met partners en kleinkinderen, leden van de

Nadere informatie

Goedemorgen allemaal. Hartelijk welkom, in het bijzonder de decorandi, bij deze blijde bijeenkomst. Want dat is het.

Goedemorgen allemaal. Hartelijk welkom, in het bijzonder de decorandi, bij deze blijde bijeenkomst. Want dat is het. 1: Goedemorgen allemaal. Hartelijk welkom, in het bijzonder de decorandi, bij deze blijde bijeenkomst. Want dat is het. Er zijn bijeenkomsten die een droevig karakter hebben. Er zijn er die neutraal van

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul

Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul Ik wil deze jaarvergadering onderbreken, omdat ik graag een paar woorden tot u wil richten. Niet vanzelfsprekend als Commissaris van de Koning maar

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

1994-2012 Bestuurslid Dierenbescherming afdeling Eemland, 18 jaar 1995 2012 Bestuurslid Stichting De Paardenkamp, 17 jaar De Birkhoeve Vosseveld

1994-2012 Bestuurslid Dierenbescherming afdeling Eemland, 18 jaar 1995 2012 Bestuurslid Stichting De Paardenkamp, 17 jaar De Birkhoeve Vosseveld Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding, aan de heer J.Th. Bakker, op zaterdag 26 juli 2014, uitgesproken door de burgemeester van Soest, de heer R.T. Metz, tijdens

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 Nr. 1 VOORSTEL

Nadere informatie

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha De Bron Nieuwsbrief 7, groep 1/2 April 2014 Wist u dat Mees al bijna jarig is? Op 18 april wordt hij 5! Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha We zijn begonnen met het oefenen van het Paasprogramma!

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 440 Wet van 27 september 2012 tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verduidelijking van de artikelen 297a en 297b 0 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 XIV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2009 Nr. 1 VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Bijgewerkt t/m nr. 11 (NvW d.d. 10 oktober 2011) 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak burgemeester mr. drs. A.J. Borgdorff

Dames en heren, Toespraak burgemeester mr. drs. A.J. Borgdorff Korpsavond Brandweer met uitreiking diploma s, certificaten en onderscheidingen, op vrijdag 24 november 2017 in Alcazar Pleasure Village, Groeneweg 16 in Puttershoek, 21.30 uur uitreiking en 18:30 uur

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

van de TFU, Welkom thuis! Eindhoven.

van de TFU, Welkom thuis! Eindhoven. Toespraak van de minister van Defensie, E. van Middelkoop, bij de terugkeer van de laatste Task Force Uruzgan, Vliegbasis Eindhoven, 8 augustus 2010. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Commandant van

Nadere informatie

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht "Welkom:... " Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de betekenis te vinden van moeilijke woorden. Dit noemen we 'Ophelderen van moeilijke

Nadere informatie

AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING

AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING Tekst zoals deze geldt op 24 januari 2011 BESLUIT van 10 juni 1994, houdende regels inzake de taken die de commissaris van de Koning op grond van artikel 126 Grondwet

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 31 505 Technische aanpassing en actualisering van de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis GEWIJZIGD VOORSTEL VN WET 3 juli 2008 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 24 827 Decoratiestelsel Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 306 Wet van 18 mei 1995 houdende wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de Wet op de studiefinanciering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1998 1999 Nr. 212 26 339 Voorschriften van tijdelijke aard, waaronder wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, in verband

Nadere informatie

Draagwijzer. Hoe worden onderscheidingen gedragen?

Draagwijzer. Hoe worden onderscheidingen gedragen? Draagwijzer Hoe worden onderscheidingen gedragen? Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ziet de onderscheiding eruit? 3. Wanneer mag u uw onderscheiding dragen? 4. Kledingvoorschrift heer (een onderscheiding) 5.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 873 Wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verduidelijking van de artikelen 297a en 297b A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 5 juli 2012

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016!

Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Nieuwsbrief 7 11-12-2015 Namens het team van basisschool de Bongerd wensen wij u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2016! Sinterklaas Op vrijdag 4 december hebben we samen met basisschool

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 217 218 34 775 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 218 Nr. 1 VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Jan Hol krijgt "lintje" voor ontwikkelingswerk in Zuid Amerika

Jan Hol krijgt lintje voor ontwikkelingswerk in Zuid Amerika Jan Hol krijgt "lintje" voor ontwikkelingswerk in Zuid Amerika Beneden Leeuwenaar Jan Hol is voor zijn ontwikkelingswerk in het verre Zuid Amerika door Koningin Beatrix onderscheiden met de Orde van Oranje

Nadere informatie

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen,

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging van Stefan Kuks als watergraaf van het waterschap Vechtstromen op 20 augustus 2014. Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte

Nadere informatie

Nieuws van KrisKras KrisKras verwelkomt twee kindjes. Hallo Marije en Max, gezellig dat jullie bij de BSO zijn. Jullie voelen je al helemaal thuis.

Nieuws van KrisKras KrisKras verwelkomt twee kindjes. Hallo Marije en Max, gezellig dat jullie bij de BSO zijn. Jullie voelen je al helemaal thuis. Nieuws van KrisKras KrisKras verwelkomt twee kindjes. Hallo Marije en Max, gezellig dat jullie bij de BSO zijn. Jullie voelen je al helemaal thuis. Maar ook binnen doen we leuke activiteiten zoals tasjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten 'S-Hertogenbosch en Omgeving

Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten 'S-Hertogenbosch en Omgeving Nieuwsbrief Sport Voor Gehandicapten 'S-Hertogenbosch en Omgeving Uitgave 2 seizoen 2017-2018 Beste vrijwilligers! Het seizoen is weer halverwege, vandaar weer de nieuwsbrief. De volgende onderwerpen komen

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 16 034 (R 1138) Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake het koningschap

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West 22 juni volgende fase Oostpolderweg-West Op maandag 22 juni start de volgende fase van de herinrichting van de Oostpolderweg. Dan wordt het gedeelte tussen de Statendamweg en de Trekbeemd afgesloten voor

Nadere informatie

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8 De inhuldiging van dichtbij Op 30 april is de inhuldiging van Willem-Alexander als onze nieuwe koning. Die dag heeft heel Nederland vrij. De kinderen in Nederland hebben ook nog vakantie in die week. Om

Nadere informatie

Vrouwelijke professionals eren met een Koninklijke onderscheiding in de Noordelijke Provincies

Vrouwelijke professionals eren met een Koninklijke onderscheiding in de Noordelijke Provincies Kapittel voor de Civiele Orden Vrouwelijke professionals eren met een Koninklijke onderscheiding in de Noordelijke Provincies AANLEIDING Veel vrouwen verrichten belangrijk werk voor de maatschappij, zowel

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Start brede school Steenvoorde Met deze nieuwsbrief informeren wij jou als medewerker van de toekomstige brede school Steenvoorde over de voortgang van onze brede school.

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong

Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong Nieuwsbrief nr.4-2014 Voorschool Thusanong Beste ouders De afgelopen maanden hebben er heel wat leuke en leerzame activiteiten plaatsgevonden op de Voorschool. In het kader van Koningsdag hebben de kinderen

Nadere informatie

Openingstoespraak Staatssecretaris Teeven tgv symposium Buiten winnen is binnen beginnen. Soesterberg, Detentiecentrum Zeist, 20 november 2014

Openingstoespraak Staatssecretaris Teeven tgv symposium Buiten winnen is binnen beginnen. Soesterberg, Detentiecentrum Zeist, 20 november 2014 Openingstoespraak Staatssecretaris Teeven tgv symposium Buiten winnen is binnen beginnen. Soesterberg, Detentiecentrum Zeist, 20 november 2014 Dames en heren, Op Youtube staat een alleraardigst filmpje.

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 262 Wet van 22 juni 2016 tot wijziging van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek in verband met de herpositionering van zelfstandige

Nadere informatie

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders?

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Voorouders en onderscheidingen Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Programma Inleiding in de faleristiek Genealogie en faleristiek Vragen - Definitievraagstuk

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 112 Wet van 28 januari 1999 tot wijziging van de van de en de ontvangsten van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (XIV) voor

Nadere informatie

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015

Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Kerstnieuwsbrief schooljaar 2015-2016 17 december 2015 Beste ouders, Terwijl de kortste dag snel nadert en een lange kerstvakantie voor de deur staat, gaan onze gedachten terug naar schooljaar 2015. Het

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. TWEEDE KAMER DER STATEN- 2 GENERAAL Vergaderjaar 2013-2014 33 757 Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet griffierechten burgerlijke zaken en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Infopunt 13 9 juni 2014

Infopunt 13 9 juni 2014 Infopunt 13 9 juni 2014 Heeft iedereen genoten van dit prachtige Pinksterweekend? Was het een gezellige kermis in ons mooie dorp Aartswoud? Wij zijn bezig met de laatste loodjes wat school betreft. Nog

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1976-1977 14 501 Wijziging van de Overgangswet WVO. (herziening regeling t.a.v. de bewijzen van bekwaamheid tot het geven van voortgezet onderwijs) Nr. 1 KONINKLIJKE

Nadere informatie