Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek"

Transcriptie

1 18 maart 2011

2 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

3 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

4 Wat is Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek Onafhankelijk stichting, opgericht april bestuursleden, allen niet-veehouders Plm. 25 sponsoren Bestuursleden werken alle pro deo Onderzoeksdoelstelling recht Schadevergoeding geen deel van de doelstelling

5 Lau Jansen, nu 48 jaar Woonachtig in Kootwijkerbroek sinds 1988 Opleiding: Heao, doctoraal bedrijfseconomie, spits organisatiekunde en informatiekunde Organisatie-adviseur, specialisme: veranderkunde Belijdend christen, hart voor de schepping

6

7 Jong dorp, ontginning van eind 19 e eeuw en daarna Laatsten van de pioniers leven nog (Orthodox-) christelijk stempel Cultuur: ondernemend, hardwerkend, weinig formaliteiten, hecht Sommigen uit de jongere generatie wetenschappelijke opleiding (boerenhart en helder hoofd) Laatste decennia migranten uit randstand en andere delen van het land, vaak kenniswerkers als informatici, communicatiedeskundigen, onderwijskundigen, etc.

8 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

9 Eén op mkz positief getest kalf, ruiming van meer dan 200 bedrijven doding van meer dan dieren (runderen), een beperkt gecompenseerde - schade van 500 miljoen gulden, veel immateriële (emotionele) schade in een kleine, hechte dorpsgemeenschap en onvoldoende crisisbeheersing door LNV, mede als gevolg van eerdere verzelfstandiging/privatisering van onderzoekstaken (ID-Lelystad), resulterend in strafprocedures in verband met rellen en vernielingen (openbare orde), een Wob-procedure bij de ABRvS, een reeks procedures bij het CBb en een prejudiciële procedure bij het EU Hof van Justitie.

10 Bij één kalfje in Kootwijkerbroek bestond het vermoeden dat het aan mond- en klauwzeer leed. Dat wil zeggen: er werd geen mkz vastgesteld, maar het kon ook niet worden uitgesloten. Toen begonnen de ruimingen, deze week tien jaar geleden. Later zou één monster duidelijk hebben gemaakt dat het dier inderdaad mkz had. Maar het kalfje had geen symptomen vertoond en anderen niet besmet. En daarom vertrouwen ze het in Kootwijkerbroek nog steeds niet.

11 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

12 Is de diagnose MKZ van 28 maart 2001 correct gesteld? Vragen van Kootwijkerbroek Is de bestuursechtelijke grondslag voor de besluiten van 29 maart 2001 voldoende? Wat waren de alternatieven om in een 2km cirkel te ruimen? Was er eigenlijk wel MKZ?

13 Eerst: aanvankelijk geen enkele overlegging van bewijs (bijv. naar dierenarts), zeer gesloten houding, non-verbaal veel onzekerheid Onder dwang van politie en ME doding doorgedrukt Later: tegenstrijdige en onjuiste informatie Nog later: geleidelijke afbrokkeling van het verhaal van het departement, steeds verdergaande erosie van de geloofwaardigheid Recent: de zekerheid dat de diagnose MKZ nooit gesteld is of -als het ministerie alsnog de redenering kan opbouwen dat die wel gesteld is destijds niet goed gesteld kan zijn geweest. Wél is er een labuitslag van een monster, dat is niet hetzelfde als een diagnose. Ervaringen jl. week Maandag voorvertoning, spontaan bezoek dhr. Bleker Vrijdag hoorzitting heropening bezwaar: nog geen signalen van erkenning of reflectie, nog geen ruimte gezien voor maken van nieuwe afspraken voor de toekomst

14 Alle veehouders in een straal van 2 km ontvangen s nachts een brief met de aanzegging dat hun dieren gedood moeten worden Het dorp is in diepe rouw, de hele streek in een intense spanning s middags is er een bijeenkomst in het dorpshuis waarin het laboratorium een technische uitleg geeft van de noodzaak om de dieren te doden. Diepe kloof tussen het als kil en steriel ervaren verhaal van het ministerie en het verdriet van de gemeenschap. Tweede Kamer: de minister deelt mee dat de bedrijven in Kootwijkerbroek geruimd moeten worden, omdat het serologische (antilichamen) monster van het bedrijf in Kootwijkerbroek positief is.

15 Premier Kok meldt dat er een spoor is gevonden van een besmet bedrijf in Oene naar het besmette bedrijf in Kootwijkerbroek. Op het moment dat de premier dat meldt zit de persoon van wie vermoedt wordt dat hij het spoor heeft overgebracht, op het politiebureau in Ede. Uit het onderzoek blijkt dat hij niet op een besmet bedrijf in Oene is geweest en ook in de maanden daarvóór op het bedrijf in Kootwijkerbroek.

16 Ministerie: we moeten alle dieren doden, op 240 bedrijven Kootwijkerbroek: waarom dan? Ministerie: er zijn besmettingen met MKZ vastgesteld Kootwijkerbroek: hoeveel dan precies? Ministerie: wacht even, even schorsen, ahum. sorry vergissinkje het zijn geen besmettingen, het zijn verdenkingen. Daar moeten alle dieren dood.

17 Kootwijkerbroek: bij wie is dat, die ene besmetting of verdenking? Ministerie bij Teunissen, zijn dieren zijn besmet met mond- en klauwzeer

18 Kootwijkerbroek stelt vast dat het blijft bij een besmetting, het bedrijf van Teunissen alléén Er ontstaat twijfel over de juistheid van de diagnose. Kootwijkerbroek: mag er een second opinion gedaan worden? Ministerie: daar gaan we niet aan beginnen.

19 Kootwijkerbroek: waaruit blijkt dat die dieren van Teunissen met MKZ zijn besmet? Ministerie aan Kootwijkerbroek: uit de klinische verschijnselen en uit het labonderzoek. Ministerie aan EU: we hebben ook antilichamen gevonden.

20 Kootwijkerbroek: wat voor klinische verschijnselen zijn er dan gezien? Ministerie: speekselen, koorts en 5 mm grote leasies in de bek.

21 Kootwijkerbroek: maar speekselen, koorts en 5 mm grote leasies in de bek kunnen ook door allerlei andere ziekten veroorzaakt worden. Dat kan toch niet de reden zijn voor maatregelen op zo n grote schaal Ministerie: dat klopt ook wel, alleen de labfax was bepalend voor onze beslissing. Dat is een fax van ID Lelystad, een internationaal erkend laboratorium, dat door de Raad voor de Accreditatie geaccrediteerd is en werkt volgens ISO normen. Absoluut onafhankelijk en betrouwbaar.

22 Kootwijkerbroek: wat staat er dan precies in de labfax? Ministerie: Daar staat in: Monsters van het bedrijf van Teunissen zijn positief bevonden in de virusisolatietest, in een rund en in de RT PCR test, voor mond en klauwzeer

23 Kootwijkerbroek: in die uitslagfax staat niet dat er antilichamen zijn gevonden, hoe kan dat nou? Ministerie: dat klopt. Er zijn geen antilichamen gevonden. We waren er zó snel bij, dat het dier nog geen antilichamen had kunnen ontwikkelen. Kootwijkerbroek:????

24 Kootwijkerbroek: die positieve labuitslag van 28 maart, hoeveel monsters betreft dat? Ministerie: twee Kootwijkerbroek: mogen we die dan eens zien? Ministerie: kijk maar: een labuitslag van 28 maart en een labuitslag van 1 april. Kootwijkerbroek: o, dus alleen de labuitslag van 28 maart is de grondslag van de beslissing om die dieren te doden? Ministerie: inderdaad Dan is dus maar één monster de reden? Ministerie: inderdaad

25 Kootwijkerbroek: en dan die drie testen op dt ene monster, wat zijn dat precies voor testen? Twee van de drie testen zijn niet gevalideerd en geaccrediteerd. Die hebben ook niet meegedaan bij het besluit om Kootwijkerbroek besmet te verklaren. Alleen de virusisolatietest was bepalend. Kootwijkerbroek: eerder zei u dat de hele fax bepalend was, hoe kan dat nou?

26 College van Beroep aan het Ministerie: nu is toch wel tijd dat u de laboratoriumdossiers aan de veehouders overhandigt. Ministerie: als het moet dan moet het maar, maar we plakken af wat niet op Kootwijkerbroek betrekking heeft. Kootwijkerbroek: dat vinden we niet zo geweldig, want dan kunnen wij niet zien of onder die plakkertjes toch nog iets van Kootwijkerbroek zit

27 Kootwijkerbroek: dank u wel voor de laboratoriumdossiers. Wat ons opvalt, in de virusisolatietest die bepalend is geweest voor de ruiming van het gebied zien we twee verschillende monstercodes in één vakje staan. Van het ene monster wordt gezegd dat het van Teunissen komt, maar waar komt dat andere monster vandaan? Als je twee monsters in één kweek stopt, dan kun je daaraan toch geen conclusie meer verbinden voor één bedrijf? Ministerie: die twee monsters hebben in twee verschillende putjes in de viruskweek gezeten. Alleen: dat kun je aan het protocol niet zien. Kootwijkerbroek:????

28 Kootwijkerbroek: los van dat verhaal over die putjes, we hebben wat boekjes gekocht over laboratoriumtesten. Daarin staat dat een virusisolatietest niet tot een conclusie mag leiden want een virusisolatie vermenigvuldigt alleen het virus maar stelt niet soort en ondersoort e.d. vast. Ministerie: dat klopt ook wel. Uit die virusisolatietest mag je niet concluderen dat er MKZ was. Die virusisolatietest wordt altijd gevolgd door een IDAS ELISA test. En die was positief voor MKZ. Kijk maar in de OIE Manual hoe die test in elkaar steekt. Kootwijkerbroek????

29 Kootwijkerbroek: maar die IDAS ELISA test staat niet in de uitslagfax. Hoe kan dat nou? Ministerie: Die moet je er in lezen. Op een virusisolatie volgt altijd een IDAS ELISA test. Kootwijkerbroek: Hoe kan dat nou? We hebben wat spulletjes opgehaald bij de Raad voor de Accreditatie. Daarin lezen we dat er in een uitslagfax altijd moet staan wat er getest is en welke conclusie daaraan verbonden moet worden. Die accreditatievoorschriften zijn juist waarborgen voor zorgvuldigheid en correctheid.

30 Kootwijkerbroek: In de OIE manual lezen we dat er op zeven serotypes getest moet worden. In de dossiers die u overlegd hebt, staat er een. In de OIE manual lezen we dat er een grenswaarde is

31 Ministerie: dat is wel zo, maar het ministerie en het lab hebben samen afgesproken dat we de accreditatie niet volgen. Laten we nu stoppen, later praten we wel verder. Jullie zijn niet deskundig en niet objectief en kunnen de juistheid van die IDAS ELISA tóch niet goed beoordelen. Kootwijkerbroek: een vraagje nog. Even terug naar het begin. Welke dierenarts heeft eigenlijk de diagnose gesteld? Ministerie: dat was de heer Haverkort. Kootwijkerbroek: maar die man is nooit op het bedrijf van Teunissen geweest. Toen wij hem destijds een brief schreven met de vraag of hij een copietje wilde sturen van de uitslag van ID Lelystad was zijn antwoord: ik heb die niet.

32 De besluiten zijn ondertekend door een dierenarts die noch het ene bepalende zieke dier noch de uitslagfax heeft gezien. Achteraf wordt dat als een diagnose bestempeld. Het gehele gebied is geruimd op basis van één test van één monster die niet in de uitslagfax staat die bepalend is geweest voor de ruiming. Van die ene bepalende test is de juistheid van de conclusie en de procedure die tot die conclusie leidde, niet aangetoond. De daarvoor benodigde stukken zijn niet volledig overhandigd. Onder de bepalende test ligt een viruskweek waarin materiaal van twee bedrijven is gecombineerd. De herleidbaarheid naar het bedrijf van Teunissen is niet aangetoond.

33 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

34 Uit te voeren door een in het register ingeschreven, gediplomeerd dierenarts Diagnose baseren op van totaalbeeld van: Klinische verschijnselen Evt. laboratoriumuitslag Epidemiologie (van kliniek én labuitslag) O.b.v. differentiële diagnose: afstrepen van meerdere mogelijke ziekten die het klinische beeld zouden kunnen veroorzaken

35 Klinische beeld Diagnose Labuitslagen epidemiologie

36 Klinisch beeld Ziek Te A Ziek te B Ziek te c Ziek te D Ziek te E Ziek te F Lab Ond A Lab Ond B Lab Ond C Lab Ond D Lab Ond E Lab Ond F Afweging van alle bevindingen Diagnose

37 Besluit ringruiming ministerie in samenspraak met lab Uitslag fax van het lab Bestuursrechtelijk besluit tot besmetverklaring Teunissen Bestuursrechtelijke besluiten tot ruiming 240 bedrijven

38 Aspecifiek klinisch beeld Ziek Te A Ziek te B Ziek te c Ziek te D Ziek te E Ziek te F Lab Ond A Lab Ond B Lab Ond C Lab Ond D Lab Ond E Lab Ond F Afweging van alle bevindingen Diagnose Vaststelling van MKZ zonder diagnosel

39 Wie is stichting onderzoek, wie ben ik Beeld van opinion leaders over MKZ te Kootwijkerbroek Tien jaar dialoog over de MKZ kwestie in Kootwijkerbroek Hoe is vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek gegaan? Hoe doet ministerie en sector dit in de toekomst anders én beter?

40 Richt de keten van monsterneming, labonderzoek, concludering van labonderzoek, diagnosestelling en keuze van maatregelen in een manier die transparant is voor dierhouder en burgers Diagnose Stellen van diagnoses cf. artikel 1 van de WUD Zorgvuldigheid bij het stellen van een diagnose Proportionele maatregelen Correcte procedures m.b.t. informatieverschaffing als er vragen over een diagnose of over proportionaliteit zijn: meteen op tafel leggen bij álle belanghebbenden niet meer achterhouden (in strijd met EU grondrechten) burgers zo bejegenen dat de gang naar de rechter als enige alternatief overblijft Integriteit in de bewijsvoering achteraf Respectvolle bejegening over en weer

41

42

43 Art. 41 van het Handvest van de grondrechten van de EU: (grond)recht op behoorlijk bestuur: 1. Eenieder heeft er recht op dat zijn zaken onpartijdig, billijk en binnen een redelijke termijn door de instellingen en organen van de Unie worden behandeld. 2. Dit recht behelst met name: het recht van eenieder te worden gehoord voordat jegens hem een voor hem nadelige individuele maatregel wordt genomen het recht van eenieder om toegang te krijgen tot het dossier hem betreffende, met inachtneming van het gerechtvaardigde belang van de vertrouwelijkheid en het beroeps- en het zakengeheim De plicht van de betrokken instanties om hun beslissingen met redenen te omkleden. Dossiertoegang is anno 2001 en zeker anno 2011 met ICT hulpmiddelen prima te organiseren.

44 Donderdagavond 31 maart 2011 Nederland 2, 22.45u Mannenbroeders van Kootjebroek

Presenteren huidige stand onderzoek naar juistheid ruimingsbesluiten MKZ in 2001

Presenteren huidige stand onderzoek naar juistheid ruimingsbesluiten MKZ in 2001 21 juni 2010 Presenteren huidige stand onderzoek naar juistheid ruimingsbesluiten MKZ in 2001 Sinds 2008 meer duidelijk over grondslagen en redenen; in procedure G.J. Dokter c.s. droeg rechter op labdossiers

Nadere informatie

*PDOC01/17086* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage

*PDOC01/17086* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage directie Juridische Zaken Prins Clauslaan 8 2595 AJ DEN HAAG Postbus

Nadere informatie

Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001

Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001 Laboratoriumonderzoek MKZ crisis 2001 Gecertificeerde technieken: 1. Virus antigeen test (IDAS-ELISA) 2. Virus isolatie (VI) op gevoelige cellen (+ IDAS-ELISA) 3. Virus specifieke antistoftest (virus-neutralisatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 622 Mond- en Klauwzeer Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 29 683 Dierziektebeleid Nr. 58 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 9 juli 2010 De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nadere informatie

Doorbraak in onderzoek naar ME

Doorbraak in onderzoek naar ME Doorbraak in onderzoek naar ME Gezaghebbende Amerikaanse overheidsinstanties hebben opnieuw bij MEpatiënten een virus aangetroffen. Al eerder berichtte EenVandaag over de ontdekking van het XMRV-virus

Nadere informatie

MKZ-crisis maart 2001: naar de toekomst. drs E.B. Visser

MKZ-crisis maart 2001: naar de toekomst. drs E.B. Visser MKZ-crisis maart 2001: Evaluatie en maatregelen naar de toekomst drs E.B. Visser Even voorstellen: Edwin Visser. Dierenarts in maatschap te Etten-Leur (1994). Nu 6 jaar bestuurslid KNMvD. Vakgroep Gezondheidszorg

Nadere informatie

Gepubliceerd in Jurisprudentie Bestuursrecht 2008/245. CBb 9 september 2008, LJN: BF0067, zaaknr. AWB 02/392, AWB 02/1824 en AWB 02/1853

Gepubliceerd in Jurisprudentie Bestuursrecht 2008/245. CBb 9 september 2008, LJN: BF0067, zaaknr. AWB 02/392, AWB 02/1824 en AWB 02/1853 Gepubliceerd in Jurisprudentie Bestuursrecht 2008/245 CBb 9 september 2008, LJN: BF0067, zaaknr. AWB 02/392, AWB 02/1824 en AWB 02/1853 http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=bf0067 Noot 1. Eén op mkz positief

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37063

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Symposium GKZ & Hygieia - Import, o.d.z. Better safe than sorry. Dierziektebestrijding bij het invoeren van (volgens de GWWD ) besmette dieren

Symposium GKZ & Hygieia - Import, o.d.z. Better safe than sorry. Dierziektebestrijding bij het invoeren van (volgens de GWWD ) besmette dieren Symposium GKZ & Hygieia - Import, o.d.z. Better safe than sorry Dierziektebestrijding bij het invoeren van (volgens de GWWD ) besmette dieren Mauro De Rosa Inleiding Doel presentatie Dierziektebestrijding

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is.

overigens niet ongewoon; uit recent onderzoek van Nyenrode blijkt dat 69 % van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Beste heer De Haan, Bij deze ga ik graag alsnog in op uw verzoek om nadere informatie. Ik kan en wil niet alles delen omdat een deel nog voorligt bij de rechtbank. Toch hecht ik er aan om met u mijn kant

Nadere informatie

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx pagina 1 van 15 LJN: AT5809, College van Beroep voor het bedrijfsleven, AWB 02/581 Datum uitspraak: 17-05-2005 Datum publicatie: 19-05-2005 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Eerste aanleg

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Chronologisch feitenonderzoek

Chronologisch feitenonderzoek Chronologisch feitenonderzoek 1. Medio juni 2001 De heer De Jong van hogeschool Delta BV neemt telefonisch contact op met de financiële afdeling van de directie HBO naar aanleiding van het Hobeon onderzoek.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

De Registratiekamer voldoet hierbij gaarne aan uw verzoek.

De Registratiekamer voldoet hierbij gaarne aan uw verzoek. R e g i s t r a t i e k a m e r Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid..'s-Gravenhage, 19 januari 1999.. Onderwerp AMvB informatieplicht banken Bij brief van 8 oktober 1998 heeft u de Registratiekamer

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 februari 2004 Rapportnummer: 2004/048

Rapport. Datum: 12 februari 2004 Rapportnummer: 2004/048 Rapport Datum: 12 februari 2004 Rapportnummer: 2004/048 2 Klacht Verzoeker, die op 20 juli 2002 is aangehouden op grond van verdenking van belediging van een politieambtenaar, klaagt erover dat het Korps

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van BVD in Nederland

Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van BVD in Nederland Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van BVD in Nederland 1. Inleiding De Nederlandse rundveehouderij heeft het voornemen om Bovine Virus Diarree (BVD) in

Nadere informatie

Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast

Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast 10 juli 2013 RA131236 Samenvatting Een man heeft zijn huurwoning moeten verlaten

Nadere informatie

WIJNBERG& WIJNBERG voorbeeld REflEctIEvERslaG

WIJNBERG& WIJNBERG voorbeeld REflEctIEvERslaG & voorbeeld reflectieverslag Naam: - Betreft: Intake gesprek Datum: 2010 Inleiding: Op vrijdag vond mijn intake gesprek plaats bij dhr Wijnberg. De aanleiding tot dit bezoek komt voort uit dat op zeventien

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

1 Telefonisch triëren

1 Telefonisch triëren 1 Telefonisch triëren 1.1 Inleiding Telefonisch triëren is een nieuw begrip binnen de gezondheidszorg. Het woord triëren komt uit het Frans en betekent sorteren. In het Nederlandse leger en bij rampen

Nadere informatie

LIMS -levensader van dierziekte bestrijding bij Centraal Veterinair Instituut. Eric de Kluijver 03-2012

LIMS -levensader van dierziekte bestrijding bij Centraal Veterinair Instituut. Eric de Kluijver 03-2012 LIMS -levensader van dierziekte bestrijding bij Centraal Veterinair Instituut Eric de Kluijver 03-2012 Het Centraal Veterinair Instituut Historie 1959 Centraal Diergeneeskundig Instituut (CDI) Fusie tussen

Nadere informatie

Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van IBR in Nederland

Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van IBR in Nederland Protocol voor het toezicht op laboratoria die diagnostiek uitvoeren voor bestrijding van IBR in Nederland 1. Inleiding De Nederlandse rundveehouderij heeft het voornemen om Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 44 (09-11)

De Bijbel open 2013 44 (09-11) 1 De Bijbel open 2013 44 (09-11) Als ouders zondigen, dan worden hun kinderen daarvoor gestraft. Is dat zo? Dat kan toch niet waar zijn. Toch lijkt dat wel zo te staan in Deut. 5:9 en Ex. 20:5. In deze

Nadere informatie

Serologische testen en interpretatie van testresultaten

Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen Serologie is de leer van de stoffen die zich bevinden in het bloedserum. Bloedserum is het vocht dat verkregen is nadat bloed

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de vereisten voor als donor fungerende paardachtigen waarvan sperma, embryo s of eicellen in het handelsverkeer

Nadere informatie

Rundertuberculose. (Boviene tuberculose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor dierhouders

Rundertuberculose. (Boviene tuberculose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor dierhouders Rundertuberculose (Boviene tuberculose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor dierhouders Rundertuberculose bij dieren De tuberculosebacterie Mycobacterium bovis veroorzaakt tuberculose

Nadere informatie

VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN

VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN Gegevens Verkoper: Cattery Maranovski Hoenderloseweg 97 7339 GB UGCHELEN Telefoon Martijn Nijkamp: 06-13208782 Telefoon Randolph Knul: 06-21881574 Email: catterymaranovski@hotmail.com

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland.

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland. Een extra stap Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord- Nederland. Datum: 16 april 2015 Rapportnummer: 2015/076 2 Klacht Verzoeker klaagt erover

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Volgens artikel 7:928 lid 6 BW kan een

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 5 januari 2015 en bij het secretariaat ingeboekt op 6 januari 2015 onder nummer

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 5 januari 2015 en bij het secretariaat ingeboekt op 6 januari 2015 onder nummer Dossiernummer 2015 003 RAPPORT Verzoeker De heer A.J. O. te Hengelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 5 januari 2015 en bij het secretariaat ingeboekt op 6 januari 2015 onder nummer 2015003.

Nadere informatie

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition 21 september 2011 RA111266 Samenvatting Een man krijgt door Cition een naheffingsaanslag opgelegd.

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Rapport. Verzoeker De heer K. G., verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer C.G. M..

Rapport. Verzoeker De heer K. G., verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer C.G. M.. Dossiernummer 2014 054 Rapport Verzoeker De heer K. G., verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer C.G. M.. Datum verzoekschrift Op 28 juli 2014 heeft de Overijsselse

Nadere informatie

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Vrouw Moeder Kindcentrum In deze folder kun je lezen hoe het zit met jouw rechten en plichten in het ziekenhuis. Wie geeft bijvoorbeeld toestemming

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 27 925 Terroristische aanslagen in de Verenigde Staten Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart Les 4A Titel Thema Benodigdheden Doelstelling Net even iets anders Betrouwbaarheid: geloofwaardigheid Computer, printer, DVD fragment 2 en 3, werkblad 4A.1 en informatieblad 4A.1, achtergrondinformatie

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

HET PARTNER-ONDERZOEK

HET PARTNER-ONDERZOEK Deelnemersinformatie en geïnformeerde voor de HIV-positieve partner HET PARTNER-ONDERZOEK Het PARTNER-onderzoek is een onderzoek naar stellen, waarbij: (i) de ene partner HIV-positief is en de ander HIV-negatief;

Nadere informatie

SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5

SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5 SGIU-001 bijlage 9.1.8b Bijlage 5 Invulvoorbeeld Traces certificaat mestschapen/mestgeiten II. Informatie over de gezondheid Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart dat de in dit certificaat beschreven

Nadere informatie

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Praat erover: 1. Je hoeft niet alles te weten of te begrijpen over euthanasie bij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 10 september 2008 08-LNV-107

Nadere informatie

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON 7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden en medewerkers

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Omgaan met Psychische Klachten op de werkvloer

Omgaan met Psychische Klachten op de werkvloer Omgaan met Psychische Klachten op de werkvloer Harmen Doornbos www. actiefaanhetwerk.nl/zgv Powerful Impulse Agenda Introductie Verwachtingen Op welke vragen krijg ik antwoord? Psychische klachten Wat

Nadere informatie

Droes-certificering werkwijze

Droes-certificering werkwijze Droes-certificering werkwijze Wat houdt het programma in? 1. Een vrijwillig programma voor paardenbedrijven, gebaseerd op serologische screening om eventuele besmetting met de bacterie Streptococcus equi

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10.

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10. Evaluatie ouders: : Uitkomsten tevredenheidsonderzoek 2011 t/m 2014 uitgedrukt in een (waarderingscijfer) Accent 2011 (45 enquêtes) Accent 2012 (57 enquêtes) Accent 2013 (56 enquêtes) Accent 2014 (62 enquêtes)

Nadere informatie

PROTOCOL VAN AFSPRAKEN OVER ONDERZOEKEN TWEEDE KAMER...

PROTOCOL VAN AFSPRAKEN OVER ONDERZOEKEN TWEEDE KAMER... Inhoudsopgave PROTOCOL VAN AFSPRAKEN OVER ONDERZOEKEN TWEEDE KAMER... 2 A. ALGEMEEN... 3 B. PROCEDURES... 3 C. VERTROUWELIJKE INFORMATIE... 3 D. MONDELINGE INFORMATIE VAN AMBTENAREN... 4 E. SLOTBEPALINGEN...

Nadere informatie

Datum 2 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat het nieuwe tapbeleid van Justitie een aanval is op onze grondrechten

Datum 2 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat het nieuwe tapbeleid van Justitie een aanval is op onze grondrechten 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 juni 1998 Rapportnummer: 1998/207

Rapport. Datum: 3 juni 1998 Rapportnummer: 1998/207 Rapport Datum: 3 juni 1998 Rapportnummer: 1998/207 2 Klacht Op 26 maart 1996 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw M. te Oldenzaal met een klacht over een gedraging van het regionale

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant,

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Info 4 Datum: 9-10-2015 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, We hebben op de Waterkant een intensieve, soms ook wat emotionele week achter de rug. In deze Info kunnen jullie lezen over

Nadere informatie

AGRIBEX 2013 Conditions sanitaires Sanitaire voorwaarden Version/versie 25/09/2013

AGRIBEX 2013 Conditions sanitaires Sanitaire voorwaarden Version/versie 25/09/2013 1. Algemene voorwaarden a. Op de verzameling zijn alleen dieren toegelaten die in orde zijn met de huidige Europese en Belgische wetgeving. b. Transport: i. Elke vervoerder moet een toelating hebben om

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293

Rapport. Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 Rapport Datum: 26 september 2001 Rapportnummer: 2001/293 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sollicitatiebrief van 6 maart 2000 heeft behandeld. Hij

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

1. Onderwerp van d e klacht Onjuiste interpretatie van ondeugdelijke meetgegevens. 2. Advies van de voorzitter van de commissie.

1. Onderwerp van d e klacht Onjuiste interpretatie van ondeugdelijke meetgegevens. 2. Advies van de voorzitter van de commissie. 2011 1. Onderwerp van d e klacht Onjuiste interpretatie van ondeugdelijke meetgegevens 2. Advies van de voorzitter van de commissie Geacht college, Op 2011 schreef een brief aan u en aan, van de KNAW.

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek KLINISCHE CHEMIE Veelgestelde vragen over bloedonderzoek ADVIES Veelgestelde vragen over bloedonderzoek In deze folder leest u de meest gestelde vragen over bloedonderzoek. Hebt u vragen die niet in deze

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Nummer 1! Collector s item!

Nummer 1! Collector s item! Nummer 1! Collector s item! Wie is wie op planeet K! Dat ben ik, K! Woohoo! Mijn maatje BV #1 Vince BV #2 Tom BV #2 gedeelde plaats! Maddie Todd Heeft het allemaal & nog veel meer! Haha! Hier is je ergste

Nadere informatie

Rapport. Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368

Rapport. Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368 Rapport Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop een ambtenaar van het regionale politiekorps Gelderland-Zuid hem na zijn aanhouding op 20 mei 2005

Nadere informatie

L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie

L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie L 249/20 Publicatieblad van de Europese Unie 23.7.2004 BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 15 juli 2004 tot uitvoering van Richtlijn 64/432/EEG van de Raad voor wat betreft aanvullende garanties voor het

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

RaadsbijlageAdvies over het beroep van de heer R. Martens tegen de verleende kapvergunning voor een boom aan de Sophia van Wurthemberglaan 51

RaadsbijlageAdvies over het beroep van de heer R. Martens tegen de verleende kapvergunning voor een boom aan de Sophia van Wurthemberglaan 51 +4 gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer 49 Inboeknummer OOV001038 Adviesdatum eie b.b. 25 november 1999 Dossiernummer 007.401 RaadsbijlageAdvies over het beroep van de heer

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 Rapport Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) hem onheus heeft bejegend toen hij begin mei 2006

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie?

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie? Obductie Laboratorium voor pathologie U krijgt deze informatie, omdat iemand die u lief heeft overleden is. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht mag worden. Deze vraag roept vaak andere

Nadere informatie

ONDERZOEK IN VLOKKEN OF VRUCHTWATER BIJ ECHOAFWIJKINGEN

ONDERZOEK IN VLOKKEN OF VRUCHTWATER BIJ ECHOAFWIJKINGEN ONDERZOEK IN VLOKKEN OF VRUCHTWATER BIJ ECHOAFWIJKINGEN ONDERZOEK IN VLOKKEN E VRUCHTWATER BIJ ECHOAFWIJKINGEN Afdeling Genetica UMCG 2 Onderzoek in vlokken of in vruchtwater bij echoafwijkingen. U bent

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 21 d.d. 2 april 2009 (mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. E.M. Dil - Stork en mr. B. Sluijters) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

komen uit een beslag dat (beslagen die) officieel brucellosevrij is (zijn), en [II [II Deze optie aanvinken. II [II

komen uit een beslag dat (beslagen die) officieel brucellosevrij is (zijn), en [II [II Deze optie aanvinken. II [II Code K-LV-RNDIU-01b1 Versie 1 Ingangsdatum 03-09-2018 pag. 1 van 5 Voorbeeld invullen Traces deel II runderen II. Informatie over de gezondheid hetzij (2)hetzij II.1. hetzij [Ondergetekende, officieel

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk Onderzoek Wetenschappelijk Onderzoek Onderzoeker in de Klas Marlies van Nimwegen Radboud Ziekenhuis Nijmegen Wat gaan we doen vandaag Wie is wie Wetenschaps quiz Onderzoek naar vermoeidheid Experiment doen Afsluiting

Nadere informatie

Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts. Rob van Valderen Antonissen, huisarts

Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts. Rob van Valderen Antonissen, huisarts Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts Rob van Valderen Antonissen, huisarts Wie ben ik? Echtgenoot en vader van 3 kinderen 10 jaar arts 6 jaar huisarts Sinds 2013

Nadere informatie

Esther Gerritsen. Dorst. de geus

Esther Gerritsen. Dorst. de geus Esther Gerritsen Dorst de geus De auteur ontving voor het schrijven van dit boek een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds Esther Gerritsen, 2012 Omslagillustratie en -ontwerp Berry van Gerwen isbn

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36636 7 juli 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 5 juli 2017, nr. WJZ/17058412, tot wijziging

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 6 mei 2013. Rapportnummer: 2013/047

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 6 mei 2013. Rapportnummer: 2013/047 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht Datum: 6 mei 2013 Rapportnummer: 2013/047 2 Klacht Verzoeksters klagen over de beslissing van de Belastingdienst/Toeslagen van

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder:

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder: KLACHTENREGLEMENT INLEIDING Shared Value Groep hecht sterk aan een goede en transparante relatie met haar klanten. Het verlenen van diensten is en blijft echter mensenwerk, hoe zorgvuldig daarbij ook te

Nadere informatie