OP ONTDEKKING IN DIEST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OP ONTDEKKING IN DIEST"

Transcriptie

1 OP ONTDEKKING IN DIEST Ontdek Diest op een speelse manier!

2 START Toerisme Diest - Koning Albertstraat 16a Trek je wandelschoenen maar aan en ga mee op ontdekkingsreis door Diest! HINKEL naar buiten en sla LINKS kijk heel hoog in de lucht en zoek onderstaande tekeningen op de gevels. af Starten maar!

3 Volg de weg helemaal tot op het einde en stap naar rechts richting de kerk. Wandel voor de kerk de Begijnenstraat in. totdat je onderstaande poort tegenkomt! HOEVEEL engelenhoofdjes tel je op de poort?

4 Welkom op het Begijnhof! Tijd voor een FOTOZOEKTOCHT! Weetje : Begijnen waren vrouwen die samen leefden in het Begijnhof Zoek de juiste hoek van de KERK Weetje :Vroeger was deze kerk bruin in plaats van wit, de kerk is namelijk gemaakt uit ijzerzandsteen. Een steen die miljoenen jaren geleden gevormd werd in de zee die tot aan de stad van Diest kwam en zich terug trok naar waar ze nu ligt: onze Belgische kust. In de zandbanken die overbleven vormde zich ijzerzandsteen.

5 Zoek deze HUISHEILIGE Weetje :In plaats van huisnummers plaatsten men een beeldje van een heilige boven hun deur. Zo wist men toch wie waar woonden. Tip: het beeldje bevindt zich in de Engelenconventstraat! Weetje : De begijnen beloofden gehoorzaamheid. Zolang ze op het begijnhof woonden, mochten ze niet trouwen. Ze verdienden hun brood aan, kantklossen, lesgeven, Zoek het standbeeld Kan jij het begijntje haar gezicht nadoen?

6 KEER TERUG naar de grote poort en sla links af Wandel tot aan de pesthuizenstraat en steek deze VOORZICHTIG over en loop door de parking naar het stadion Sla RECHTS af en neem de ste afslag naar rechts Wandel het WARANDE PARK in Sla aan de T- splitsing nog eens naar rechts! Weetje : Wist je dat er vroeger prinsen naar het Warandepark gingen om te jagen? Ja hoor, dit was hun jachtterrein! HINKEL 5 stappen vooruit en DRAAI 1 keer rond Weetje :Wist je dat er in het warandepark vroeger een Burcht stond? Ga maar snel opzoek naar de restanten! Volg het pad tot de volgende splitsing

7 Ga samen met mama, papa, broer, zus oma, opa,... op zoek naar de KLINKENDE PUT en de BURCHT Weetje : Het hoogste punt van de Warandeheuvel heet Tafelrond en ligt op 47 meter boven de zeespiegel. Kruip als een echte prins of prinses op je paard en zoek de 4 witte bogen!

8 GEVONDEN? Ga met je rug naar de bogen staan en met je gezicht naar de Graanmarkt Kijk naar LINKS naar het huis op de hoek Weetje :Prins Filips Willem van Oranje en zijn familie verbleven ook af en toe in het Hof van Oranje Nassau, deze woning kan je vinden op de graanmarkt Wandel nu rechts van de witte muur ga aan je linkerkant op zoek naar de -STRAAT wat voor geluid maakt dit diertje?

9 In deze straat zie je aan je linker kant een mooie Huppel deze straat uit tot aan de Guido Gezellestraat en sla dan rechts af volg deze weg tot aan de Ketelstraat Aan dit kruispunt ga je naar links richting de winkels Sla aan het volgende kruispunt rechtsaf en wandel tot je de Grote Markt ziet! DOEN! Aan je rechterkant bevindt zich het geboortehuis van Sint-jan Berchmans. Ga zeker binnen even kijken en bezoek de kapel van deze heilige.

10 JOEPIE, je hebt de Grote Markt gevonden! Los de woordpuzzel op! Weetje: Prins Filips Willem van Oranje, oudste zoon van Willem Van Oranje, ligt begraven in de Sint- Sulpititiuskerk aan de Grote Markt. Weetje: Het hoogste torentje van de kerk wordt ook wel de Mosterdpot genoemd Weetje:In dat kleine torentje staat een unieke beiaard met 47 Klokken. het is de grootste nog overgebleven Hemony-beiaard ter wereld.

11 Ga met je gezicht naar het stadhuis staan STEEK JE ARMEN VOORUIT EN GA AL ZWEMMEND LINKS VAN HET STADHUIS DE STRAAT IN! Je hebt nu de Kaai bereikt! Weetje:Wist je dat hier vroeger schepen kwamen laden en lossen? De kaai was een centrum van de scheepstransport over de Demer. Ontwijk-het-water-doolhof: De kapitein is verdwaald en weet de weg niet meer naar het schip. Help jij de kapitein? Volg op de kaart de rode lijn en wandel tussen de fonteintjes maar pas op: Als je geraakt wordt door het water moet je terug opnieuw beginnen!

12 Loop het straat je tussen het café "De Kaai" en de Demer Hoe heet deze straat? Volg tot je een GROTE rode poort ziet Ga even Park Cerckel binnen en geniet van de natuur! Weetje:Wist je dat Park Cerckel al bijna 800 jaar oud is?

13 Zoek de 5 verschillen Heb je al de eendjes gezien? Hoeveel tel je er? Weetje:Vroeger was het park een kloosterdomein. Deze werd opgekocht door de brouwersfamilie Pieck later Cerckel. Hij maakte van het kloosterdomein een mooie lusttuin en de bestaande moestuinen werden een vijver met een prachtige smeedijzeren brug. Heb je de brug al gevonden?

14 Loop terug naar de grote rode poort en zoek het biermannetje! Maak een selfie met het standbeeld en trek een gekke bek! Wie de gekste bek kan trekken wint de gekke-bekken-troffee! Gekste bek van het jaar:

15 JOEPIEEEE!!! Goed gedaan! De ontdekkingstocht zit erop! Maak je eigen verrekijker en ga verder op ontdekkingstocht in je eigen huis, tuin, park,.. Wat heb je allemaal nodig: 2 wc rolletjes,witte verf,verfkwast,zwart papier,zwarte veter, Stopnaald,Plakband,Dubbelzijdig tape,liniaal,potlood,schaar en een Leeg Rozijnen doosje Zo maak je het: Schilder de twee kokers wit en laat ze goed drogen Pak het doosje strak in met het zwarte papier. Knip uit het overgebleven zwarte papier twee gelijke stukken van 21 cm X 8 cm. Wikkel om beide wc rolletjes een zwarte strook, waarbij je de strook tegen een van de twee uiteinde legt. Plak het zwarte papier vast met een plakbandje. Plak aan beide lange zijden van het rozijnen doosje een strookje dubbelzijdig plakband en plak het doosje in het midden van de beide rolletjes vast. Druk met de stopnaald aan de zwarte kant van de beide rolletjes een klein gaatje en rijg hier de zwarte veter of het garen doorheen. Leg aan de binnenkant van de rolletjes een dubbele knoop en klaar is de stoere verrekijker.

16 013/ Heb je een leuke foto getrokken tijdens je ontdekkingstocht? Mag je van mama, papa, opa, oma...de foto met ons delen? Stuur de foto naar