Infection Prevention. Newsletter n 4 - april Biologische gevaren vereisen geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infection Prevention. Newsletter n 4 - april 2009. Biologische gevaren vereisen geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen."

Transcriptie

1 Infection Prevention Newsletter n 4 - april 2009 Inhoudstafel Volgende onderwerpen vindt u terug in dit nummer van onze Infection Prevention Newsletter: 1. Biologische gevaren vereisen geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen 2. Wat zijn chirurgische s? 3. Wat zijn respiratorische s? 4. Wat zijn dual use s? 5. Producten in de kijker Beste lezer, In uw strijd tegen postoperatieve wondinfecties werd het belang van correct preoperatief ontharen en het aanbrengen van incisiefolies toegelicht in onze vorige 3M Infection Prevention Newsletters. De doelstelling van 3M is om u innovatieve oplossingen aan te bieden op het vlak van infectiepreventie. Het dragen van het juiste chirurgische of respiratorische in een omgeving met een verhoogd risico op besmettingen, verdient de nodige aandacht. Gezien het belang en de verwarring die er soms bestaat rond s, wijden wij de 4 de editie van de 3M Infection Prevention Newsletter aan dit onderwerp. Wij wensen u alvast veel leesplezier. Indien u meer informatie wenst of opmerkingen heeft over deze newsletter of voorgaande edities, kan u steeds de bijgevoegde antwoordkaart invullen of ons per contacteren (jlvanderlinden@mmm.com) Biologische gevaren vereisen geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. De directieve 2000/54/CC van het Europees Parlement verplicht de werkgever de werknemer te beschermen bij kans op blootstelling aan biologische gevaren op het werk. Waar preventie van contact met deze gevaren onmogelijk is, moet de werkgever de geschikte individuele beschermingsmiddelen ter beschikking stellen van de werknemer. Enkele voorbeelden hiervan in de gezondheidszorg zijn: beschermende schorten, wegwerphandschoenen, spatbrillen en s. We onderscheiden drie groepen van s: het chirurgisch, het respira torisch en het dual use. De Europese richtlijn EN14683:2006 is van toepassing op de chirurgische s en de Europese standaard EN op de respira torische s. Voor dual use s gelden beide richtlijnen. De drie types s worden in wat volgt verder toegelicht. Wist je dat: DISEASE CONTROL PRIORITIES PROJECT Tuberculosis Tuberculosis is the Second-largest Cause of Death Worldwide From an Infectuous Agent* * Tuberculosis: Van alle besmettelijke micro-organismen is Tubercolusis wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Disease Control Priorities Project, dcp2.org.

2 Wat zijn chirurgische s? Het chirurgisch is initieel ontworpen om de patiënt te beschermen tegen micro-organismen van de gezondheidswerker. In bepaalde gevallen kunnen ze ook de drager beschermen tegen spatten. Chirurgische s zijn niet ontworpen om de drager te beschermen tegen micro-organismen die via de lucht (aërosols) worden overgedragen. Het chirurgisch valt onder de richtlijn voor medische hulpmiddelen: de Medical Device Directive (MDD). Deze richtlijn stelt voorwaarden, rekening houdend met de patiënt en de gebruiker, aan de samenstelling en prestatie van het product. De medische hulpmiddelen zijn naargelang het risico ingedeeld in vier risicocategorieën. Chirurgische s vallen onder categorie 1. Deze categorie heeft het laagste risico en moet daarom enkel een CE goedkeuring hebben op de verpakking. Zoals reeds vermeld, is de Europese Richtlijn EN 14683:2006 van toepassing op chirurgische s. Deze richtlijn bepaalt onder andere de testmethoden en minimale waarden waaraan een chirurgisch moet voldoen, namelijk Bacteriële Filtratie Effi ciëntie (BFE), ademhalings- en spatweerstand. Afhankelijk van de resultaten wordt het chirurgisch ondergebracht in één van de vier klassen die bestaan voor chirurgische s: I, IR, II en IIR Classificatie volgens Europese Norm Bacteriële efficiëntie in % Ademhalingsweerstand in mm H 2 O/cm 2 Weerstand tegen spatten in mm Hg I 95 < 3,0 Niet van toepassing IR 95 < 5,0 > 120 II 98 < 3,0 Niet van toepassing IIR 98 < 5,0 > 120 De letter R geeft aan dat het voldoet aan de minimale waarde voor spatweerstand. Het is aan de gebruiker zelf om te bepalen welk hij draagt. 3M heeft enkel s op de markt die voldoen aan de hoogste klasse II of IIR. In de praktijk testen alle 3M s een BFE boven de 99%. Referenties 1. EC Journal of the European Union, 21/09/2007, directive 2007/47/EC amending MD directive (93/42/EEC) (implemented 21/12/2008) 2. Lipp A, Edwards P. Disposable surgical face masks: a s Niël-Weise BS, Van den Broek PJ. Surgical face masks or not during surgery? WIP, Tunevall TG. Postoperative wound infections and surgical face masks: a controlled study. World J Surg 1991;15: WIP. Adembeschermingss. Richtlijn THIP , bijgewerkt 8 mei 2007)

3 Wat zijn respiratorische s? Het respiratorisch valt onder de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen of de Personal Protective Equipment Directive (PPE). Dit beschermt de drager tegen aërogene besmetting. Verschillende bronnen van aërogene besmetting zijn: speekselpartikels van een patiënt besmet met TBC, aërosol vorming door gepowerde instrumenten tijdens een orthopedische ingreep, rook van chirurgische lasers en diathermierook. Al deze risicobronnen zijn uitgebreid beschreven in de medische literatuur. Het respiratorisch moet voldoen aan andere voorwaarden dan een chirurgisch en wordt daarom getest volgens een andere richtlijn. De testen zijn beschreven in de Europese norm EN149:2001. Deze norm kent drie klassen FFP1, FFP2 en FFP3 (waarbij FF staat voor fi ltering facepiece en P voor partikel/ deeltje). Onderscheid in de klassen ligt in (a) het fi ltervermogen en (b) de maximale inwaartse lekkage. Hoe hoger de klasse hoe groter de effi ciëntie. (a) Partikel Filtratie Efficientie (PPE) test van het filtermedium: het resultaat van deze test bepaalt de fi ltercapaciteit van het gebruikte materiaal. Dit is voor de FFP1, FFP2 en FFP3 resp. maximaal 20%, 6% en 0% lekkage doorheen het materiaal heen. (b) Randlekkage test: De maximaal toegestane randlekkage wordt door de norm bepaald op 2%. Respirators moeten bijgevolg goed op het gezicht aansluiten voor een zo laag mogelijk inwaartse lekkage bij het inademen (Face Fit). Klasse Totale maximaal toegestane lekkage Totale filtratie efficiëntie FFP1 <22% >78% FFP2 <8% >92% FFP3 <2% >98% Als we beide testresultaten (a+b) combineren, betekent dit dat de totale maximaal toegestane lekkage respectievelijk 22% (FFP1), 8% (FFP2) en 2% (FFP3) is. Indien je maximaal beschermd wil worden, draag je dus best een respiratorisch type FFP3. De filtratie effi ciëntie van een respiratorisch wordt getest met partikels in plaats van een bacterie. Op een goedgekeurd respiratorisch moeten volgende gegevens gedrukt staan: EN149:2001, FFP- klasse en het CE merkteken met een viercijferige code (nummer externe erkenningscommissie). De CE goedkeuring wordt bij een respiratorisch gegeven door een externe erkende organisatie en dus niet door de fabrikant zelf. ystematic review. Canadian operating room nursing journal Sep;23(3):20-1, 24-5, M Health Care ANTWOORDKAART Wij stellen uw feedback over deze nieuwsbrief op prijs! Graag ontvangen wij uw suggesties voor toekomstige onderwerpen Ja, ik wens een bezoek van mijn 3M vertegenwoordiger Ja, ik wens meer informatie over volgende producten... Naam instelling:... Naam contactpersoon:... Functie:... Adres:... Postcode:... Stad:... Telefoon:

4 Wat zijn dual use s? Wanneer we tijdens operatieve procedures een willen dragen dat enerzijds de patiënt beschermt en anderzijds ook de drager ( dual use s) moet het voldoen aan de vereisten voor een chirurgisch en respiratorisch volgens EN 14683:2006 en EN149:2001. Recent is de erkenning van dual use in de Europese wetgeving veranderd. De fabricant kan nu zelf de wijze van erkenning kiezen: enerzijds via (a) de Medical Devices Directive (MDD) of anderzijds via (b) de Personal Protective Equipment Directive (PPE). Deze wetgeving moest per 12/2008 bekrachtigd zijn in alle landen van de Europese Unie maar is in België nog niet gebeurd. (a) Bij een erkenning via de MDD moet blijken uit de conformiteitverklaring van de fabrikant dat men voldoet aan MDD 93/42/EEC aangevuld met de EN 149:2001. Enkel het CE-label moet vermeld zijn op de verpakking. (b) Bij een erkenning via de PPE Directive verandert er niets en moet een CE label met viercijferige code van een externe erkenningscommissie, zoals beschreven bij respiratorische s, op het gedrukt zijn. Volgende gegevens zijn steeds gedrukt op onze dual use s: 1. EN 149: klasse FFP1, 2 of 3 3. vermelding van CE-label met viercijferige code van de externe erkenningscommissie In de twee gevallen moeten de s echter blijven voldoen aan beide Europese richtlijnen en de hierin beschreven testen. De wetgever heeft enkel de administratieve last voor de fabrikant willen verlagen. Dit creëert echter het risico dat de fabrikant onder de MDD richtlijn niet-geteste dual use s laat registreren. Een eindgebruiker zal niet in staat zijn deze s te herkennen op basis van de vermeldingen op het of de verpakking. In dit geval kan men enkel door het aanvragen van de testresultaten (EN 149:2001 en EN 14683) bij de fabrikant, garantie hebben op een veilig. 3M wil garant staan voor de juiste bescherming van de gebruiker en opteert daarom al haar respiratorische s te laten registreren via de PPE directieve. Op deze manier bent u zeker dat het 3M respiratorische u steeds een optimale persoonlijke bescherming biedt. De unieke kleurcode van de elastieken bandjes van de 3M respiratorische s en dual use s helpen u bij de keuze van het juiste. Op die manier bent u steeds in elke situatie voldoende beschermd. FFP1 respiratorisch FFP2 FFP3 respiratorisch (met en zonder ventiel) respiratorisch (met en zonder ventiel)

5 Producten in de kijker Chirurgisch 1810F Chirurgisch klassiek type II 3 plooien Plat niet voorgevormd 3 lagen 17,5 x 9 cm 4 linten van Verticale fi xatie 14 cm Buitenlaag: witte Binnenlaag: witte Filter : witte Lage ademhalingsweerstand 1826 Chirurgisch type II met elastieken bandjes 3 plooien Plat niet voorgevormd 3 lagen 17,5 x 9 cm 2 elastiekjes van polyester Horizontale fi xatie Neusklem: gegalvaniseerd plastiek, 11 cm Buitenlaag: blauwe Binnenlaag: witte Filter : witte (ook elastiekjes) Lage ademhalingsweerstand Maximaal comfort Vochtafstotend 1835FS Chirurgisch type IIR met gezichtsbeschermer 4 plooien Plat niet voorgevormd 3 lagen 18 x 9 cm 4 linten van Verticale fi xatie Neusklem: aluminium 14 cm Buitenlaag: groen Binnenlaag: witte Filter : witte Extreem spatbestendig Zeer comfortabel Lage ademhalingsweerstand Speciale plooiwijze voor grote gezichtsbedekking Wenst u een volledig overzicht van de 3M chirurgische en respiratorische s? Vul dan de bijgevoegde antwoordkaart in of contacteer ons op 02/ of jlvanderlinden@mmm.com

6 Producten in de kijker Respiratorische s 1862 Respiratorisch FFP2 Plooi 3 delen 4 lagen 1872 Respiratorisch FFP2 met ventiel 19x8cm 2 blauwe elastieken uit elastomeer 9 x 0,5 cm Beschermband voor neus uit polyurethaan schuim. 3 lagen uit witte Filter: witte (ook elastiek) Bestand tegen vloeistof en spatten Ook chirurgisch FFP2 Plooi 3 delen 4 lagen 19x8 cm 2 blauwe elastieken uit elastomeer 9 x 0,5cm Beschermband voor neus uit polyurethaan schuim. 3 lagen uit witte Filter: witte Ventiel uit (ook elastiek) Bestand tegen vloeistof en spatten FFP2 met ventiel Dual use 1883 Respiratorisch FFP3 met bedekt ventiel Plooi 3 delen 4 lagen 19x8 cm 2 blauwe elastieken uit elastomeer 9 x 0,5cm Beschermband voor neus uit polyurethaan schuim. 3 lagen uit witte Filter: witte Ventiel uit Beschermkap uit (ook elastiek) Bestand tegen vloeistof en spatten Ook chirurgisch FFP3 met ventiel + beschermingskap 3M Belgium N.V./S.A. Health Care Department Hermeslaan Diegem Belgium Tel : 02/ Fax : 02/ Please recycle. Printed in Belgium. 3M All rights reserved. ONNODIG TE FRANKEREN 3M BELGIUM N.V. HEALTHCARE DPT DA DIEGEM

MASKERS VOOR BESCHERMING TEGEN MEXICAANSE GRIEP

MASKERS VOOR BESCHERMING TEGEN MEXICAANSE GRIEP MASKERS VOOR BESCHERMING TEGEN MEXICAANSE GRIEP MOND MASKERS VOOR ISOLATIE INCLUSIEF BESCHERMENDE MASKERS TEGEN DE MEXICAANSE GRIEP (VOGELGRIEP, H1N1) Er zijn veel vragen over welke mond maskers nou eigenlijk

Nadere informatie

Persoonlijke bescherming bij griep, workshop

Persoonlijke bescherming bij griep, workshop Stichting Persoonlijke bescherming bij griep, workshop 20-06-2018 Kees Ballemans, Deskundige preventie STIP opleidingen Herman Codee, Sales Representative Hospital Markets Unic Medical Services BV www.infectiepreventie.nl

Nadere informatie

3M Chirurgische maskers, adembeschermingsmaskers en veiligheidsbrillen. Zeitgemäßer Rundumschutz für medizinische Fachkräfte.

3M Chirurgische maskers, adembeschermingsmaskers en veiligheidsbrillen. Zeitgemäßer Rundumschutz für medizinische Fachkräfte. 3M Chirurgische maskers, adembeschermingsmaskers en veiligheidsbrillen. Zeitgemäßer Rundumschutz für medizinische Fachkräfte. Health Care 3M Chirurgische maskers Als comfort en bescherming van de patiënt

Nadere informatie

VEILIGHEID EN COMFORT ZONDER COMPROMIS

VEILIGHEID EN COMFORT ZONDER COMPROMIS VEILIGHEID EN COMFORT ZONDER COMPROMIS MONDMASKERS Chirurgische, procedure- en stofmaskers Inhoud INLEIDING EN Standaard...1-2 Een uitzonderlijk assortiment... 3 Innovatieve...4 VLOEISTOFBESTENDIGE MASKERS...5-6

Nadere informatie

FACE FIT TESTING. www.vdp.com

FACE FIT TESTING. www.vdp.com FACE FIT TESTING www.vdp.com FACE FIT TESTING OMDAT ELK GELAAT ANDERS IS Wat is een Face Fit Test? Het uitvoeren van een Face Fit Test is een uitstekende manier om te bepalen of de adembescherming (maskers)

Nadere informatie

MASKERS. Chirurgische, procedure- en ademhalingsmaskers. Veilig en comfortabel

MASKERS. Chirurgische, procedure- en ademhalingsmaskers. Veilig en comfortabel MASKERS Chirurgische, procedure- en ademhalingsmaskers Veilig en comfortabel Optimaal beschermend en ademend Medline ontwikkelt veel productinnovaties in samenwerking met partners. Dit betekent dat wij

Nadere informatie

Wat is er toch gaande in de lucht!

Wat is er toch gaande in de lucht! Wat is er toch gaande in de lucht! J. J. (Hans) Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Afdeling Verloskunde Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam The Netherlands Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN PROCEDURE Contactpersoon Eva Rutten Geldig vanaf 2022016 Referentie AZSJ-0187 Versie 2.0 AZ Sint-Jozef Malle 1 Doel 2 Toepassingsgebied 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Proceduremaskers Kindermaskers Chirurgische maskers Gespecialiseerde maskers Ademhalingsmaskers - 1 -

Proceduremaskers Kindermaskers Chirurgische maskers Gespecialiseerde maskers Ademhalingsmaskers - 1 - Proceduremaskers Kindermaskers Chirurgische maskers Gespecialiseerde maskers Ademhalingsmaskers - 1 - ANSELL, EEN WERELDLEIDER IN BESCHERMINGSOPLOSSINGEN, BIEDT EEN UITGEBREID ASSORTIMENT VEILIGHEIDSOPLOSSINGEN

Nadere informatie

3M 8000 Serie stofmaskers

3M 8000 Serie stofmaskers 3M 8000 Serie stofmaskers Technische Datasheet Productomschrijving De 3M 8000 serie stofmaskers voldoen aan de eisen van Europese norm EN149: 2001 + A1:2009. Ze bieden efficiënte ademhalingsbescherming

Nadere informatie

Uw partner in Personal Protective Solutions

Uw partner in Personal Protective Solutions Uw partner in Personal Protective Solutions Adembeschermingsmaskers Over IMG Europe Sommige situaties vragen om extra aandacht voor uw persoonlijke gezondheid en veiligheid. Bijvoorbeeld als er sprake

Nadere informatie

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties

De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties De patiënt als helpende hand in de strijd tegen infecties Postoperatieve wondinfecties? Hoe groot is het gevaar? 1 op 20 operaties leidt tot een postoperatieve wondinfecties Staphylococus aureus is de

Nadere informatie

Coveralls. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming

Coveralls. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming 3M Veiligheidsproducten Rubriek of sectie Coveralls Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming Optimaal comfort, vertrouwde bescherming Veiligheid eerst Als een van s werelds meest vooraanstaande leveranciers

Nadere informatie

Coveralls. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming

Coveralls. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming 3M Veiligheidsproducten Rubriek of sectie Coveralls Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming Optimaal comfort, vertrouwde bescherming Veiligheid eerst Als een van s werelds meest vooraanstaande leveranciers

Nadere informatie

Infection Prevention. Newsletter n 5 - oktober Wat is een norm? Inhoudstafel. Beste lezer,

Infection Prevention. Newsletter n 5 - oktober Wat is een norm? Inhoudstafel. Beste lezer, Infection Prevention Newsletter n 5 - oktober 2009 Inhoudstafel Volgende onderwerpen vindt u terug in dit nummer van onze Infection Prevention Newsletter: 1. Inleiding: De Europese Norm EN 13795 voor chirurgisch

Nadere informatie

Onderhoudsvrije stofmaskers. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming

Onderhoudsvrije stofmaskers. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming 3M Veiligheidsproducten Rubriek of sectie Onderhoudsvrije stofmaskers Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming Optimaal comfort, vertrouwde bescherming Veiligheid eerst Als een van s werelds meest vooraanstaande

Nadere informatie

Aan welke vereisten rond GMP dient een Medical Device Manufacturer te voldoen? Hoe gaan we te werk bij de certificatie?

Aan welke vereisten rond GMP dient een Medical Device Manufacturer te voldoen? Hoe gaan we te werk bij de certificatie? Aan welke vereisten rond GMP dient een Medical Device Manufacturer te voldoen? Hoe gaan we te werk bij de certificatie? Denis Sterckx, Senior Lead Assessor LRQA Leo Lenaerts, Business Development Manager

Nadere informatie

Margriet Tensen 3 november 2012

Margriet Tensen 3 november 2012 Margriet Tensen 3 november 2012 Kernactiviteit: Het voorkomen van besmetting van patiënten en medewerkers, door initiëren, coördineren, bewaken en evalueren van infectiepreventiebeleid. Opdrachtgevers:

Nadere informatie

JACKSON SAFETY* Maskers

JACKSON SAFETY* Maskers CKSON SAFETY* Maskers 29 Wetgeving met betrekking tot maskers De wettelijke verantwoordelijkheden Volgens de huidige wetgeving moeten werkgevers geschikte ademhalingsbescherming bieden aan werknemers die

Nadere informatie

Onderhoudsvrije stofmaskers. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming

Onderhoudsvrije stofmaskers. Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming 3M Veiligheidsproducten Rubriek of sectie Onderhoudsvrije stofmaskers Optimaal comfort, Vertrouwde bescherming Optimaal comfort, vertrouwde bescherming Veiligheid eerst Als een van s werelds meest vooraanstaande

Nadere informatie

ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming

ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, 16-11-2016 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid

Nadere informatie

De linker- en rechtervleugel vormen zich vanzelf naar de gezichtsvorm.

De linker- en rechtervleugel vormen zich vanzelf naar de gezichtsvorm. FS SERIE MONDMASKERS 1 Vierkant gevormd mondoppervlak met stevige structuur voor groot intern volume met als resultaat een minimale ademweerstand en een snelle afvoer van warme uitademlucht. 2/3 De linker-

Nadere informatie

PAUL HARTMANN B.V. Postbus AA Nijmegen T F E Artikelnummer. Prijseenheid.

PAUL HARTMANN B.V. Postbus AA Nijmegen T F E Artikelnummer. Prijseenheid. PAUL HARTMANN B.V. Postbus 2 500 AA Nijmegen T 024 372 3 10 F 024 377 2 4 E algemeen@nl.hartmann.info Wilt u meer weten over HARTMANN? Bezoek onze website: www.hartmann.info Productnaam Producttype Verzendeenheid

Nadere informatie

Nieuwe EU regelgeving voor PBM. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Nieuwe EU regelgeving voor PBM. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Nieuwe EU regelgeving voor PBM Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Onderwerpen 1 2 3 4 Belangrijkste veranderingen. Compliance beleid rond keuze en toepassing van PBM. Stand van zaken en overgangsregeling.

Nadere informatie

Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering. Peter N. Ruys

Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering. Peter N. Ruys Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering Peter N. Ruys Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen Actieve Implantaten (90/385/EEC) - AIMD Medische Hulpmiddelen (93/42/EEC) - MDD

Nadere informatie

Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming. Dräger Nederland B.V.

Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming. Dräger Nederland B.V. Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming Dräger Nederland B.V. Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming Inhoudsopgave 02 03 Algemene informatie Termen, definities en afkortingen Waarden

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Desinfectie van huid en slijmvliezen

Ziekenhuizen. Desinfectie van huid en slijmvliezen Ziekenhuizen Desinfectie van huid en slijmvliezen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2008 Wijziging: oktober 2010 Wijziging: december 2011 Revisie: maart 2013 Aan de samenstelling van deze

Nadere informatie

Warmtemanagement. Een snel herstel. door optimaal warmtemanagement

Warmtemanagement. Een snel herstel. door optimaal warmtemanagement Warmtemanagement Een snel herstel door optimaal warmtemanagement Een warme patiënt herstelt sneller 1,2 Een goed warmtemanagement betekent vaak verandermanagement. Met een warmteadvies op maat, focus op

Nadere informatie

Waar uw prioriteiten ook liggen, BARRIER operatiejassen bieden een oplossing. Een uitstekende combinatie van bescherming en comfort

Waar uw prioriteiten ook liggen, BARRIER operatiejassen bieden een oplossing. Een uitstekende combinatie van bescherming en comfort Waar uw prioriteiten ook liggen, BARRIER operatiejassen bieden een oplossing Een uitstekende combinatie van bescherming en comfort De juiste operatiejas kiezen: een goede balans vinden tussen bescherming

Nadere informatie

Van PBM Richtlijn 89/686/EEC naar PBM Verordening. Wat zijn de veranderingen voor gehoorbescherming in de hoogste Categorie III?

Van PBM Richtlijn 89/686/EEC naar PBM Verordening. Wat zijn de veranderingen voor gehoorbescherming in de hoogste Categorie III? Van PBM Richtlijn 89/686/EEC naar PBM Verordening Wat zijn de veranderingen voor gehoorbescherming in de hoogste Categorie III? Historie PBM Richtlijn 89/686/EEC De persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM

Nadere informatie

Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016)

Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016) Publicatie (EU) PBM Verordening 2016/425 (31 maart 2016) Gevolgen voor PBM fabrikanten / Economic Operators Rinus Brinks bestuurslid 29 april 2016 Publicatie PBM Verordening 2016-425 1 Publicatie PBM verordening

Nadere informatie

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem

3M Advanced Wound Care. Huidbescherming Wondgenezing. Comfortabele & Effectieve. Compressie. voor uw Patiënten. 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Advanced Wound Care Huidbescherming Wondgenezing Comfortabele & Effectieve Compressie voor uw Patiënten 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem 3M Coban 2 Lagen Compressiesysteem Eenvoudig aan te b 3M Coban

Nadere informatie

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Handleiding Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

De 3M Tegaderm merknaam breidt uit.

De 3M Tegaderm merknaam breidt uit. De 3M Tegaderm merknaam breidt uit. Fixatie en bescherming Wondzorg Chirurgische verbanden 3M Tegaderm Dressings 3Health Care Simple. Dependable. Trusted. De meest vertrouwde naam voor transparante filmverbanden.

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Aërogene isolatie

Ziekenhuizen. Aërogene isolatie Ziekenhuizen Aërogene isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Wijzigingen: juli 2013 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits

Nadere informatie

Technische. Fiche. 3M Peltor X-serie Passieve gehoorkappen. Basiskenmerken. Productbeschrijving

Technische. Fiche. 3M Peltor X-serie Passieve gehoorkappen. Basiskenmerken. Productbeschrijving Technische Fiche 3M Peltor X-serie Passieve gehoorkappen Productbeschrijving Inbegrepen producten: Versie met hoofdband:- X1A, X2A, X3A, X4A and X5A Versie voor helmbevestiging:- - X1P3, X2P3, X3P3, X4P3

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS)

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Gegevens van de referentiegroep: Uw unieke logincode: Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten. Copyright 2011-2013 Pontis

Nadere informatie

Uitleg adembescherming

Uitleg adembescherming Uitleg adembescherming Stoffilters en -maskers (EN 149)... 2 Stofmaskers...3 Stoffilters...3 Indeling naar stofsoort of stoffilter- en stofmaskerklasse...4 Gafilters... 5 Meervoudige gasfilters... 5 AB-filters...

Nadere informatie

S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen

S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen S 582- laag bed Veilige en efficiënte zorg voor patiënten met verhoogd risico op vallen Een bed, ontworpen om valgevoelige patiënten te beschermen Door goed te luisteren naar de feedback van onze klanten

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE BRITSE FITTEST RICHTLIJN OPERATIONAL CIRCULAR 282/28

SAMENVATTING VAN DE BRITSE FITTEST RICHTLIJN OPERATIONAL CIRCULAR 282/28 SAMENVATTING VAN DE BRITSE FITTEST RICHTLIJN OPERATIONAL CIRCULAR 282/28 Inleiding In de asbestverwijderingsbranche wordt op grote schaal gebruik gemaakt van de ademhalingsbescherming (ABM, hierna ook

Nadere informatie

3M Veiligheidsproducten 3M Scotchlite Reflective Material. Een Zichtbaar. Verschil

3M Veiligheidsproducten 3M Scotchlite Reflective Material. Een Zichtbaar. Verschil 3M Veiligheidsproducten 3M Scotchlite Reflective Material Een Zichtbaar Verschil Zichtbaar Verschil Wel of niet gezien worden kan een kwestie zijn leven en dood Als u ooit in de buurt van een drukke weg

Nadere informatie

Omzendbrief aan - de algemeen directeur - de MZG-verantwoordelijke - de hoofdgeneesheer - het hoofd van het verpleegkundig departement

Omzendbrief aan - de algemeen directeur - de MZG-verantwoordelijke - de hoofdgeneesheer - het hoofd van het verpleegkundig departement Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorvoorzieningen Dienst Datamanagement UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DM/MZG_RHM/n.58_08 DATUM 12/12/2008 BIJLAGE(N) 1 Omzendbrief aan - de algemeen directeur

Nadere informatie

Een duidelijke oplossing!

Een duidelijke oplossing! Een duidelijke oplossing! 3M Health Care Huidbescherming - wondzorg Transparantie & Absorptie 3M Tegaderm Absorbent Transparant acrylaatverband Tegaderm SIMPLE. DEPENDABLE. TRUSTED. DRESSINGS 3M Tegaderm

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de EMC regelgeving

Ontwikkelingen in de EMC regelgeving Ontwikkelingen in de EMC regelgeving Jean-Paul van Assche 31 oktober 2012 EMC vereniging Europese context: Single market 2 producteisen in single market - De harmonisatie van producteisen via Europese

Nadere informatie

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie

NIEUW. Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie NIEUW Postoperatief wondverband met Safetac en Flex Technologie 1 Beter voorkomen dan genezen Postoperatieve verbanden met een traditionele acrylaat kleeflaag kunnen blaren veroorzaken 1,2 die kunnen leiden

Nadere informatie

Technisch gegevensblad Ingangsdatum: 17/6/16 Vervangt: 01/11/09

Technisch gegevensblad Ingangsdatum: 17/6/16 Vervangt: 01/11/09 3M 58015/50681 Hoogmodulaire laagconductieve polyurethaan ruitenlijmkit 1) Artikelnummers 3M 58015 patroon van 310 ml 3M 50681 worstverpakking van 415 ml 2) Beschrijving en gebruik 3M 58015/50681 is een

Nadere informatie

NAS 1638 klasse (1964-2001)

NAS 1638 klasse (1964-2001) Voor elke hydraulische machine kan bepaald worden hoe zuiver de hydraulische olie moet zijn om het systeem storingsvrij te laten draaien. Is uw olie vervuild geraakt door vaste vuildeeltjes dan zal oliedegradatie

Nadere informatie

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 832 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN COPROO GIETIJZEREN DEKSELS: OPLEGGINGEN VAN ELASTOMEER - GEVULKANISEERDE RUBBERR Versie 1.0 van 2013-05-13 Goedgekeurd door de Adviesraad rubber op 24-05-2013 Bekrachtigd

Nadere informatie

Fronslijnen behandelen met VISTABEL

Fronslijnen behandelen met VISTABEL Uw arts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een behandeling met VISTABEL. In deze folder vindt u extra informatie over deze behandeling en enkele algemene tips voor de verzorging van de huid.

Nadere informatie

Ropox opklapbaar douchezitje. gebruikershandleiding. Houd deze handleiding altijd bij het product

Ropox opklapbaar douchezitje. gebruikershandleiding. Houd deze handleiding altijd bij het product Ropox opklapbaar douchezitje gebruikershandleiding Houd deze handleiding altijd bij het product PDF 6072 / 01.01.2015 Inhoudsopgave Product informatie... 3 Opties... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Verpakking van zware instrumentensetten, nog steeds dezelfde uitdaging?

Verpakking van zware instrumentensetten, nog steeds dezelfde uitdaging? SMART-FOLD By hospithera Verpakking van zware instrumentensetten, nog steeds dezelfde uitdaging? Beste sterilisatiespecialist, Het verpakken van instrumenten is een belangrijk onderdeel van het sterilisatieproces.

Nadere informatie

Dit hoofdstuk gaat dieper in op de huidige EN-normen die betrekking hebben op de producten voor ademhalingsbescherming.

Dit hoofdstuk gaat dieper in op de huidige EN-normen die betrekking hebben op de producten voor ademhalingsbescherming. Regelgeving En Standaarden Europese normen voor adembescherming Krachtens de Europese wetgeving moeten alle types van ademhalingsbeschermingsmiddelen getest en gecertificeerd worden. Er zijn Europese normen

Nadere informatie

DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN

DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN DE JUISTE SNIJBESCHERMING KIEZEN GIS NIET LANGER ALS HET GAAT OM HANDBESCHERMING TEGEN SNIJWONDEN Verwarring leidt vaak tot niet-naleving waardoor werknemers het risico lopen op letsel. Het loont dus de

Nadere informatie

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO ProSafe PROSAFE CLEAN AIR SOLUTIONS DIE ALLE PROCESSEN BESCHERMEN, VAN MELK TOT MEDICIJNEN PROCESVEILIGHEID, HOE GARANDEREN WIJ DIE?

Nadere informatie

INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN. with people in mind

INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN. with people in mind INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN with people in mind MIJN WAARDIGHEID Nu ik hulp nodig heb om te kunnen douchen, wil ik graag op een aangename manier geholpen worden om me goed schoon te voelen.

Nadere informatie

Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties

Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties Endophthalmitis profylaxe Intravitreale (anti-vegf) injecties Mirjam E.J. van Velthoven Risico op endophthalmitis bij IVI s Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2014 Mar-Apr;45(2):143-9 Meta-analysis

Nadere informatie

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Onder been- en voetbeschermingsmiddelen worden verstaan:

Nadere informatie

Dräger PARAT 3200 Vluchtmasker met filter

Dräger PARAT 3200 Vluchtmasker met filter Dräger PARAT 3200 Vluchtmasker met filter De Dräger PARAT 3200 is een vluchtmiddel dat bestaat uit een mondstuk en neusklem met een ABEK-15 multigasfilter. Verpakt in een robuuste en ergonomische behuizing

Nadere informatie

Interventies ter preventie van zorginfecties: het Bundle principe. Dr. Paul Jordens Geneesheer-ziekenhuishygiënist OLVrouw-ziekenhuis, campus Aalst

Interventies ter preventie van zorginfecties: het Bundle principe. Dr. Paul Jordens Geneesheer-ziekenhuishygiënist OLVrouw-ziekenhuis, campus Aalst Interventies ter preventie van zorginfecties: het Bundle principe Dr. Paul Jordens Geneesheer-ziekenhuishygiënist OLVrouw-ziekenhuis, campus Aalst INDELING Van richtlijnen naar bundels Historiek Wat is

Nadere informatie

Apparatuurontwikkeling voor, in en met de. kliniek

Apparatuurontwikkeling voor, in en met de. kliniek Apparatuurontwikkeling voor, in en met de ZIE 2013 7 maart 2013 Delft Alex Vernooij Jan Jaap Baalbergen Leids Universitair Medisch Centrum kliniek Ontwikkeling apparatuur voor het LUMC Apparatuur voor

Nadere informatie

Vita K Meter Voor de meting van

Vita K Meter Voor de meting van Vita K Meter Voor de meting van Cardiovasculaire Risicofactoren Assoc. Prof. Dr. Cees Vermeer Inhoudsopgave Vita K Meter Hart- en vaatziekten Risicofactoren Vitamine K in relatie tot de microcirculatie

Nadere informatie

De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering?

De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering? De interventiebundels POWI en Lijnsepsis: toe aan verandering? Jan Wille, coördinator infectiepreventie Titia Hopmans, senior adviseur PREZIES RIVM, Centrum voor Infectieziektebestrijding 1 Patiëntveiligheid

Nadere informatie

Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit

Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit Camfil Farr Gold Series zijn nu leverbaar in Nederland Wereldklasse in stofafscheiden

Nadere informatie

Protective Apparel Allround wegwerp bescherming

Protective Apparel Allround wegwerp bescherming Protective Apparel Allround wegwerp bescherming Allround wegwerp bescherming INHOUDSOPGAVE Overzicht beschermende materialen 3 Beschermingsniveaus 4 Beschermende/Isolatiejassen 5 AAMI Isolatiejassen 6-8

Nadere informatie

Technische gegevensfiche. Brandwerende opzwellende kit CFS-IS. Europese Technische Goedkeuring ETA 10/ 0406

Technische gegevensfiche. Brandwerende opzwellende kit CFS-IS. Europese Technische Goedkeuring ETA 10/ 0406 Technische gegevensfiche Brandwerende opzwellende kit CFS-IS Europese Technische Goedkeuring ETA 10/ 0406 Editie 06/2012 Brandwerende opzwellende kit CFS-IS Opzwellende acrylkit op basis van water voor

Nadere informatie

is het handig om de term filtrerend te gebruiken? ik zou daar de term faceshield bijzetten.

is het handig om de term filtrerend te gebruiken? ik zou daar de term faceshield bijzetten. Tabel verwerking landelijk commentaar richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen medewerker (versie ziekenhuizen) Soort Oude tekst Nieuw voorstel 2 Argumentatie 3 Voorstel verwerking in RL comm. 1 1 p.

Nadere informatie

Brochure dasspelden groothandel

Brochure dasspelden groothandel Groothandel aanbod 2014 Brochure dasspelden groothandel Aanbod dasspelden groothandel Businessme.nl Postbus 86 2900AB Capelle aan den IJssel info@businessme.nl KVK: 50942662 BTW: 823011641B01 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kimberly-Clark * Chirurgische jassen. Met speciale aandacht voor KC100, KC200, KC300, KC400. Verhoog Uw Bescherming Tegen Infecties in de OK

Kimberly-Clark * Chirurgische jassen. Met speciale aandacht voor KC100, KC200, KC300, KC400. Verhoog Uw Bescherming Tegen Infecties in de OK Kimberly-Clark * Chirurgische jassen Met speciale aandacht voor KC100, KC200, KC300, KC400 Verhoog Uw Bescherming Tegen Infecties in de OK De juiste jas bij de juiste ingreep voor de juiste prijs Kimberly-Clark

Nadere informatie

AANMELDING DIS. Handleiding aanmelding DIS en aanlevercontract aanmaken. Datum: 6-11-2014. DBC Informatiesysteem (DIS)

AANMELDING DIS. Handleiding aanmelding DIS en aanlevercontract aanmaken. Datum: 6-11-2014. DBC Informatiesysteem (DIS) AANMELDING DIS Handleiding aanmelding DIS en aanlevercontract aanmaken Versie : DIS00997 Datum: 6-11-2014 DBC Informatiesysteem (DIS) Postbus 2774 3500 GT Utrecht E: info@dbcinformatiesysteem.nl T: 030

Nadere informatie

Europese verordening MH en reprocessing single use. 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea

Europese verordening MH en reprocessing single use. 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea Europese verordening MH en reprocessing single use 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea Inhoud Definitie medisch hulpmiddel (MH) Verordening EU 2017/745 voor MH Doelstelling en wettelijk

Nadere informatie

De leden-waterschappen. pensioengrondslag minderwerk 070 351 98 66 en verlof. Geachte leden,

De leden-waterschappen. pensioengrondslag minderwerk 070 351 98 66 en verlof. Geachte leden, UNIL VAN WATHRSCHAPPUN Komngskade 40 2596 AA Den Haag Postadres Postbus 93218 2509 AE Den Haag Telefoon 070 35' 97 5" Fax 070 354 46 4^ De leden-waterschappen datum ons kenmerk contactpersoon 23 mei 2012

Nadere informatie

Bijlage I DRINGEND: RECALL. ARB Medical LLC Rebound HRD implantaat

Bijlage I DRINGEND: RECALL. ARB Medical LLC Rebound HRD implantaat Bijlage I DRINGEND: RECALL ARB Medical LLC Rebound HRD implantaat Duo-Med N.V. stuurt u dit bericht ter kennisgeving van de terugroeping van de Rebound HRD implantaten van ARB Medical LLC. Hieronder vindt

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor het schoonmaken en steriliseren van de Valtchev Uterus Manipulator en opzetstukken

Gebruiksaanwijzing voor het schoonmaken en steriliseren van de Valtchev Uterus Manipulator en opzetstukken Conkin Surgical Instruments, Ltd. Gebruiksaanwijzing voor het schoonmaken en steriliseren van de Valtchev Uterus Manipulator en opzetstukken Inhoudsopgave: Introductie Pag. 1 Doel Pag. 2 Overzicht Pag.

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Engelmann Greet AZ St Maarten campus Duffel persoonlijke beschermingsmiddelen uiteenlopende materialen gevarieerd gebruik dubbel doel

Nadere informatie

» KEUKEN & RESTAURANT

» KEUKEN & RESTAURANT » KEUKEN & RESTAURANT Het is voor ons bij ProJob een natuurlijke stap om een nieuwe lijn toe te voegen aan de huidige collectie. Wanneer we de keuken- en restaurantlijn-lijn hebben ontwikkeld, hebben we

Nadere informatie

Dräger X-plore 1700-serie Filtrerend halfgelaatsmasker

Dräger X-plore 1700-serie Filtrerend halfgelaatsmasker Dräger X-plore 1700-serie Filtrerend halfgelaatsmasker Comfortabele bescherming: De Dräger X-plore 1700 deeltjesfiltrerende halfgelaatsmaskers bieden een hoog draagcomfort, uitstekende filterprestaties en

Nadere informatie

business and happy employees meet!

business and happy employees meet! Copyright ISAT Revised 2010 ISW Limits nv. All rights reserved. (based on ISAT 2006) Copyright ISAT Revised 2010 ISW Limits nv. All rights reserved. (based on ISAT 2006) ISAT, Where successful business

Nadere informatie

MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB

MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB DISCLOSURE SLIDE Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Van Heurck NV. Eksterlaar 25 BE Deurne. Tel Fax BTW BE vanheurck.

Van Heurck NV. Eksterlaar 25 BE Deurne. Tel Fax BTW BE vanheurck. industry healthcare horeca & food public sector image NL Van Heurck NV Eksterlaar 25 BE - 2100 Deurne info@ Tel +32 3 321 21 05 Fax +32 3 321 04 80 BTW BE 0415 031 326 BEDRIJFSPROFIEL Het confectiebedrijf

Nadere informatie

ONTWORPEN, GETEST EN GOEDGEKEURD DOOR DE PROFESSIONALS OP DE OK. Chirurgische jassen. Prestatie, variatie en kwaliteit

ONTWORPEN, GETEST EN GOEDGEKEURD DOOR DE PROFESSIONALS OP DE OK. Chirurgische jassen. Prestatie, variatie en kwaliteit ONTWORPEN, GETEST EN GOEDGEKEURD DOOR DE PROFESSIONALS OP DE OK. Chirurgische jassen Prestatie, variatie en kwaliteit MEDLINE CHIRURGISCHE OPERATIEJASSEN Prestaties, verscheidenheid en kwaliteit Een uitgebreide

Nadere informatie

3M en Stofmaskers

3M en Stofmaskers De juiste pasvorm. Beter beschermd. 3M 8825+ en 8835+ Stofmaskers De afdichting van een herbruikbaar masker, gecombineerd met vernieuwd hoogwaardig filtermateriaal voor de bescherming en comfort die u

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: Eigenschappen: Beperking: Voor gebruik: Het Kelfort halfgelaatsmasker met P3 RD filters (2 stuks) biedt bescherming in een omgeving

Nadere informatie

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Collar WR Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid productassortiment

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek Prof dr JJM van Delden Julius Centrum, UMC Utrecht j.j.m.vandelden@umcutrecht.nl Inleiding Medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

18. Dienst na verkoop

18. Dienst na verkoop 18. Dienst na verkoop remeha.be 538 18. Dienst na verkoop Heateam: Keeping Belgium warm 540 Heateam: Keeping Belgium warm 540 Formulier voor interventieaanvraag 541 Formulier voor interventieaanvraag 541

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.606 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode 2007-2008

Nadere informatie

DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM

DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM DE WEG VOORUIT IN EU- REGELGEVING VOOR PBM Strengere eisen opleggen aan alle belanghebbenden DE WEG VOORUIT IN EU-REGELGEVING VOOR PBM Toen het Europees Parlement in april 2016 de door de EU Commissie

Nadere informatie

Vluchtmasker met filter

Vluchtmasker met filter Dräger PARAT 3100 Vluchtmasker met filter De Dräger PARAT 3100 is een halfgelaatsmasker met een ABEK-15 multigasfilter. Verpakt in een robuuste en ergonomische behuizing is de eenheid compact en eenvoudig

Nadere informatie

Wat is adembescherming u waard?

Wat is adembescherming u waard? Wat is adembescherming u waard? Stof tot nadenken Jaarlijks overlijden 1200 mensen vervroegd door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk*. Een onvoorstelbaar aantal als u bedenkt

Nadere informatie

PBM: ademhalingsbescherming

PBM: ademhalingsbescherming PBM: ademhalingsbescherming Inleiding Veel werknemers in de bouwnijverheid hebben last van stof. Ingeademd stof kan allerlei effecten op de gezondheid hebben. De effecten variëren van betrekkelijk onschuldig,

Nadere informatie

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten Al uw aansluitingen binnen handbereik Oplossingen om een werkplek uit te rusten Functionaliteit en design ten dienste van de gebruiker. Met zijn nieuwe aanbod van inbouwoplossingen, biedt Legrand gebruikers

Nadere informatie

A+B= 10-40 lbs (4.5-18.2 kg)

A+B= 10-40 lbs (4.5-18.2 kg) Benutzerhandbuch WorkFit-TL Sit-Stand Desktop Workstation Kenmerken en specificaties 15 (381 mm) > 24 (61 cm) > 37.3 (95 cm) A B 10-40 lbs (4.5-18.2kg) < 5 lbs (2.27 kg) A+B= 10-40 lbs (4.5-18.2 kg)

Nadere informatie

HANDREIKING. Gebruik ademluchtmasker in relatie tot gezichtsbeharing, bril en balaclava

HANDREIKING. Gebruik ademluchtmasker in relatie tot gezichtsbeharing, bril en balaclava HANDREIKING Gebruik ademluchtmasker in relatie tot gezichtsbeharing, bril en balaclava INLEIDING Ten behoeve van incidentbestrijding gebruikt brandweerpersoneel ademluchtbescherming. Ademhalingsbescherming

Nadere informatie

Wearables in de gezondheidszorg. Regelgeving en normen

Wearables in de gezondheidszorg. Regelgeving en normen Wearables in de gezondheidszorg Regelgeving en normen Actueel Het belang van regelgeving Is mijn innovatie een medisch hulpmiddel? Definitie medisch hulpmiddel Elk instrument, toestel of apparaat, elke

Nadere informatie

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De

Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De NORMEN VEILIGHEIDSHANDSCHOENEN Arm- en handbescherming EN 420 Algemene vereisten voor handschoenen Deze norm omvat de algemene vereisten voor handschoenen waaraan deze moeten voldoen. De norm geeft de

Nadere informatie

BD AutoShield Duo. BD AutoShield Duo. Automatische Dubbele Bescherming

BD AutoShield Duo. BD AutoShield Duo. Automatische Dubbele Bescherming Helping all people live healthy lives Automatische Dubbele Bescherming BD AutoShield Duo De eerste veiligheidspennaald die beschikbaar is in 5mm én die dubbele bescherming biedt. Voor uw veiligheid De

Nadere informatie

HILTI ENGINEERING SERVICE NIEUWSBRIEF INGENIEURS

HILTI ENGINEERING SERVICE NIEUWSBRIEF INGENIEURS Editie 1-02/2014 HILTI ENGINEERING SERVICE NIEUWSBRIEF INGENIEURS Hilti. Outperform. Outlast. Batibouw seminarie chemisch verlijmen van wapening in beton Hilti is een pionier in de wereld van de chemische

Nadere informatie

4-11-2013. pagina x van y 1. Onderwerp. Qubic Solutions. Ansur gebruikersdag 2013 30 oktober 2013. Vision meets Precision. Vision meets Precision

4-11-2013. pagina x van y 1. Onderwerp. Qubic Solutions. Ansur gebruikersdag 2013 30 oktober 2013. Vision meets Precision. Vision meets Precision Ansur gebruikersdag 2013 30 oktober 2013 1 Onderwerp Kwaliteitsborging Medische Technologie met Qbus en Ansur door: Hans Schop 2 Qubic Solutions Oplossingen in procesbeheer Qubic Solutions ontwikkelt vanuit

Nadere informatie

WORDT VERWACHT! 24 minuten resultaat voor VPH202. * Oplossingen voor de Monitoring van Waterstofperoxide-sterilisatie

WORDT VERWACHT! 24 minuten resultaat voor VPH202. * Oplossingen voor de Monitoring van Waterstofperoxide-sterilisatie Biologische Indicator 3M TM Attest TM Rapid Read-out. Oplossingen voor de Monitoring van Waterstofperoxide-sterilisatie Efficiëntie, betrouwbaarheid en controle. WORDT VERWACHT! 24 minuten resultaat voor

Nadere informatie

WAARDIG VERPLAATSEN VAN DE CLIËNT. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 VALUE IN CARING

WAARDIG VERPLAATSEN VAN DE CLIËNT. Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 VALUE IN CARING R WAARDIG VERPLAATSEN VAN DE CLIËNT Winner of Best Product on Show award at M&HP2013 Winner of Most Interesting Product award at M&HP2014 VALUE IN CARING R WAT IS EEN VENDLET? ARBEIDS VENDLET is het originele

Nadere informatie