Extra gespreksvragen bij Exodus 19 (naast Heel het leven : Inleiding)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Extra gespreksvragen bij Exodus 19 (naast Heel het leven : Inleiding)"

Transcriptie

1 10 regels voor discipelschap: inleiding Extra gespreksvragen bij Exodus 19 (naast Heel het leven : Inleiding) 1. Israël was door God en voor God apart gezet. Waaruit moest dat blijken? In welk opzicht moest Israël anders zijn dan andere volken? 2. a. De woorden in Exodus 19: 5,6 over de positie van Israël worden in 1 Petrus 2: 9 doorgetrokken naar de gemeente. Wat wordt gezegd over onze positie? b. Elke (geschonken) positie brengt zegeningen en verantwoordelijkheden mee. Welke zegeningen en welke verantwoordelijkheden? 3. Een heilig God en een onheilig mens. Daarover gaat het ook in Jesaja 6: 1 8 en Openbaring 1: Wat hebben deze gedeelten mij te zeggen over God en mij? 4. In Hebreeën 12: wordt terug gegrepen op het gebeuren in Exodus 19, tegenstellingen aangegeven en daar waarschuwingen aan verbonden. Welke waarschuwingen en met welke motivatie?

2 10 regels voor discipelschap: 1 e gebod Extra gespreksvragen bij Mattheüs 6: (naast Heel het leven hfk 1) 1. Bij vs : Wanneer verzamel je schatten op aarde? Hoe verzamel je schatten in de hemel? (Zie ook Lucas 12: en 33, 34 en Jacobus 5: 1-6) 2. Bij vs.24: Mammon is het tot een afgod geworden aardse bezit. Het woord (in het Grieks: Mamonas) hangt samen met de hebreeuwse stam aman die vast zijn, zeker zijn betekent (vgl. het woord amen ). De zekerheid van het leven wordt gezocht in de schijnvastheid van het geld. (prof. J.P. Versteeg in Tekst voor Tekst ) Ook wij zoeken zekerheid in de waardevastheid van ons huis, de stabiliteit van de bank, onze pensioenvoorziening,. Dienen wij daardoor dan de Mammon? Hebben wij daardoor een andere god voor Zijn aangezicht op wie we (ook) vertrouwen en bij wie wij (ook) zekerheid zoeken? 3. Bij vs : Wie zijn kleingelovigen? Wie zijn heidenen? Wat is het verschil? Welke levensrichting wordt in vs. 33 aangewezen? Hoe maak je dit concreet? 4. Het woordje Daarom (vs. 25) is een verbindingswoord. Wat hebben de verzen met het voorgaande te maken? Uit De Heidelbergse Catechismus Een eigentijdse weergave door dr. W. Verboom: Vraag 94 Wat verbiedt God in het eerste gebod? Afgoderij, bijgeloof en al dat soort zonden. Hij wil dat we alleen Hem kennen, vertrouwen en liefhebben. (Bijgeloof is dat je in plaats van op God te vertrouwen, geloof hecht aan dingen die je niet verklaren kunt.) Vraag 95 Wat is afgoderij? In plaats van God of naast Hem op iemand of iets anders vertrouwen.

3 10 regels voor discipelschap: 2 e gebod Extra gespreksvragen bij Exodus 32: 1-14 (naast Heel het leven hfk 2) 1. Citaat 1: Bij zoveel rampen en ellende in de wereld kan ik niet geloven dat er een God is. Citaat 2: Mensen in Nederland haken af van geloof en kerk. En dan zeggen ze dat ze niet kunnen geloven in een God die zoveel ellende toelaat. Ik kan dat niet begrijpen. God is God. Hij staat boven ons denken en begrijpen, anders zou Hij God niet zijn. Maar wij willen Hem tot mens maken en verwijten Hem menselijke fouten. Maar God is geen mens, en juist daarom ben ik zo blij, omdat Hij het uiteindelijk voor het zeggen heeft. (Martha, vluchtelinge uit Congo; citaat uit blad Opwekking) Welk (denk)beeld van God ligt achter uitspraak 1 gezien citaat 2? Ken je meer voorbeelden waarin van God een denkbeeld naar eigen projectie gemaakt wordt? 2. Bij Exodus 20: 4-6: Wat was nieuw voor je in de uitleg van dit gebod zoals die in Heel het leven gegeven wordt? 3. Bij Exodus 32: 1-6: Waarom wilden de Israëlieten graag een zichtbaar beeld van God hebben? Hoe keek Israël later op deze geschiedenis terug (zie Handelingen 7: 39-43)? 4. Syncretisme is vermengen van godsdiensten en godsdienstige riten. Kun je door de Bijbel heen vormen van syncretisme aanwijzen? En in onze tijd? 5. Bij Exodus 32: 6: Een feest voor de HERE, kan dat? Hoe vierden de Israëlieten later een feest voor de HERE? Hoe zouden wij dat vieren? 6. Vergelijk Exodus 32: 7-14 met Ezechiël 22: 30,31 Wat zeggen deze gedeelten over hoe de HERE is? Wat zeggen deze gedeelten over voorbede? Uit De Heidelbergse Catechismus Een eigentijdse weergave door dr. W. Verboom: Vraag 96 Wat eist God in het tweede gebod? Dat wij God niet afbeelden en Hem niet anders vereren dan Hij ons in zijn Woord heeft bevolen.

4 10 regels voor discipelschap: 3 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 3 1. Zie Exodus 3: 13,14. De Here heeft zijn Naam aan ons gegeven. Denk er samen eens over na wat de betekenis van deze Naam is en wat dit voor ons persoonlijk betekent. 2. Ps. 86 (vs wordt als leestip bij dit hoofdstuk genoemd) is een gebed in grote nood (HSV). Maar midden in deze psalm wendt David zijn oog af van zijn nood en richt hij zijn oog op wie de Here is. Wat zegt hij over de Here? Maakt dit perspectief zijn gebed anders? Kun jij vs na-bidden? 3. De Naam van de Here wordt een heilige Naam genoemd. Er wordt gesproken over de heilige Naam ontheiligen (bijv. Ezechiël 36: 20-23) Waardoor hadden de Israëlieten de heilige Naam ontheiligd? Hoe zou/zal God zelf zijn Naam weer verheffen (zie ook vs. 24 e.v.) 4. Zie Rom. 2: Geldt vs ook voor de kerk? Ook voor ons? Geldt vs ook voor de kerk? Ook voor ons? 5. Jezus leerde ons te bidden: Uw Naam worde geheiligd. Wat houdt deze bede in? Tip: luister aan het eind van de kringavond naar het lied Ik zal er zijn op de CD Ik zal er zijn van Sela. Uit De Heidelbergse Catechismus Een eigentijdse weergave door dr. W. Verboom: Vraag 99 Wat eist God in het derde gebod? Dat wij zijn Naam niet lasteren door vloeken of een valse eed, en de ontheiliging van zijn Naam bestrijden. Hij wil dat wij zijn heilige Naam alleen eerbiedig gebruiken en prijzen in al onze woorden en daden. Vraag 100 Is het lasteren van de Naam van God dan zo n grote zonde? Ja, want er is geen zonde die God meer tot toorn verwekt. In Israël kreeg men de doodstraf.

5 10 regels voor discipelschap: 4 e gebod Extra gespreksvragen bij Romeinen 14 (naast Heel het leven hfk 4) Hoewel de leestip bij dit hoofdstuk Romeinen 14: 1-8 is, hebben de onderstaande vragen betrekking op het hele hoofdstuk. 1. Wie worden in Romeinen 14 zwakken in het geloof genoemd en wie sterken in het geloof? Waarom worden ze zo genoemd? 2. a. Waarom past het niet op een medegelovige neer te zien of een oordeel over een medegelovige te vellen? b. Noem eens concrete zaken waardoor je in de verleiding kan komen op een ander neer te zien of over een ander te oordelen? 3. Een christen is vrij heer over alles en aan niemand onderworpen. (Luther) Wat leert Romeinen 14 ons over deze vrijheid? Waardoor wordt zij begrensd? 4. Een christen is de trouwe dienaar van allen, aan allen onderworpen. (Luther) Wat leert Romeinen 14 ons over zelfverloochenend dienen? Waarom is de christelijke vrijheid niet absoluut? Welke dingen moeten ten koste van alles bewaard blijven in de gemeenschap van christenen? 5. Zie onderstaand antwoord van de catechismus bij de vraag naar de betekenis van het vierde gebod.. Wat valt op in dit antwoord? Wat wordt niet genoemd? Wat wordt wel genoemd? Uit De Heidelbergse Catechismus Een eigentijdse weergave door dr. W. Verboom: Vraag 103 Wat gebiedt God in het vierde gebod? Ten eerste dat er predikanten worden opgeleid om het Woord van god te verkondigen. Ten tweede dat we vooral op zondag trouw naar de kerk gaan, om het Woord van God te horen, de sacramenten te gebruiken, te bidden en onze gaven in de collecte te geven. Ten derde dat we ook door de week de zonde laten. Dan krijgt elke dag iets van de eeuwige rustdag, die komt.

6 10 regels voor discipelschap: 5 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 5 1. Vergelijk Deuteronomium 5: 16 en Efeze 6: 1-3 en Kolossenzen 3:20 In welk opzicht vullen deze verzen elkaar aan? 2. Als leestip bij dit hoofdstuk wordt ook Efeze 4: 32 5:2 genoemd. a. Wat hebben deze verzen met het 5 e gebod te maken? b. Een navolger volgt een voorbeeld. Welk voorbeeld gaf het Voorbeeld? 3. Zie Lucas 2: a. Wat betekende het eert uw vader en uw moeder voor Jezus? b. Hoe illustreert deze geschiedenis de verzen 40 en 52? 4. Lees Spreuken 6: Hoe wordt het eren van je ouders hier uitgewerkt? Heb je concrete voorbeelden hiervan in je eigen leven? 5. Lees Efeze 6: 4 en Kolossenzen 3: 21 eens in verschillende vertalingen. a. Wat houden deze verzen concreet in? b. Waarom staan ook deze verzen niet los van Efeze 4: 32 5:2? 6. In de Heidelbergse Catechismus worden de gezagsverhoudingen van de 5 e gebod doorgetrokken naar andere terreinen van het leven. Lees daarom Romeinen 13: 1-7 a. Welke drie redenen geeft Paulus om de overheid te gehoorzamen? b. Wanneer jij boven anderen geplaatst bent, welke aanwijzingen staan hier dan voor jou in? 7. Lees Hebreeën 13: 17 en 1 Petrus 5: 1-3 voor de gezagsverhoudingen binnen de gemeente. a. Wat wordt hierin tégen gemeenteleden en óver gemeenteleden gezegd? b. Wat wordt hierin tégen kerkenraadsleden en óver kerkenraadsledenleden gezegd? Vraag 108 Wat bedoelt God met het vijfde gebod? Er zijn mensen, bijvoorbeeld ouders, die gezag over mij hebben. Ik moet hen eer, liefde en trouw bewijzen. Ik moet naar hen luisteren, en geduld hebben met hun zwakke kanten, want God wil mij door hen regeren.

7 10 regels voor discipelschap: 6 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 6 1. In Genesis 4 wordt niet verteld waarom het offer van Kaïn niet en dat van Abel wel aangenomen werd. Op andere plaatsen in de Bijbel wordt daar wel iets over gezegd, bijv. Hebreeën 11: 4 en 1 Johannes 3: 11,12 en Mattheüs 23: 35. Welke redenen worden genoemd? 2. Ga in Genesis 4 na hoe zonde groeit, welke macht zij uitoefent en waar dit uiteindelijk toe leidt. Ken je meer van zulke voorbeelden in de Bijbel? Ga in Genesis 4 ook na hoe God steeds weer oproept tot terugkeer. 3. Lees Mattheüs 5: 21,22 en 1 Johannes 3: 15. Over welke diepere lagen van het zesde gebod wordt gesproken? 4. In de Bijbel wordt gesproken over (bloed)schuld door nalatigheid (Deuteronomium 22: 8) en onverantwoord gedrag (Exodus 21: 29-34). Heeft dit ook met het 6 e gebod te maken? Noem eens hedendaagse voorbeelden waarbij je door risicovol gedrag een leven in gevaar brengt. 5. In Heel het leven hoofdstuk 6 wordt regelmatig gesproken over een smeulend vuurtje. Welk vuurtje smeulde er bij: * de broers van Jozef (Genesis 37: 1-11)? * Saul (1 Samuël 18: 6-9)? * Absalom (2 Samuël 13: 2 22)? En waar leidden deze vuurtjes toe? 6. Het gebod Gij zult niet doodslaan is negatief geformuleerd. Hoe zou je positief formuleren wat God ten aanzien van een ander bedoelt met dit gebod? Hoe zou je positief formuleren wat God ten aanzien van jezelf bedoelt met dit gebod? Vraag 105 Vraag 106 Vraag 107 Wat bedoelt God met het zesde gebod? Ik mag mijn naaste op geen enkele manier kwetsen of doden. Niet met daden, ook niet met gebaren of woorden of in gedachten. Ik moet juist de haat uit mijn leven wegdoen. Ook op mijn eigen leven moet ik zuinig zijn. Betekent het zesde gebod dan meer dan alleen dat je niemand mag vermoorden? Zeker. God verbiedt ook jaloezie, haat, drift en wraak. Hij wil ons duidelijk maken dat moord bij deze dingen begint. Zijn we klaar met het zesde gebod wanneer we maar niemand vermoorden? Nee. God verbiedt niet alleen iets. Hij gebied ons ook iets. Namelijk dat we van onze naaste even veel moeten houden als van onszelf. Zelfs van onze vijanden. We moeten tegenover onze naasten geduldig zijn en vriendelijk en zorgzaam, en zo het goede voor hen zoeken.

8 10 regels voor discipelschap: 7 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 7 1. Lees 2 Samuël 11: 1-4. Koning David brak het huwelijk van een ander. Wat ging er aan zijn daad van overspel vooraf? Leg Jacobus 1: eens naast deze geschiedenis. Waar zie je overeenkomsten? 2. In Johannes 8: 1-11 zijn de aangeklaagden de vrouw, Jezus en de Joodse leiders. Leg deze uitspraak eens uit. 3. De Joodse leiders hadden de wet aan hun zijde (Deuteronomium 22: 22-24) maar niet het morele recht om deze wet uit te voeren. Dat gold niet voor Jezus. Waarom veroordeelde Hij dan niet? Ging Hij nu niet tegen de wet in door deze vrouw niet te veroordelen? Zijn er meer voorbeelden waarbij Jezus, tegen de wet in, niet veroordeelde? 4. Na Johannes 8: 7 zullen wij deze vrouw wel niet meer veroordelen. We spreken nu liever het oordeel na zoals dat in Mattheüs 23: 27,28 staat over die huichelachtige leiders. Toch? Of toch maar niet? 5. Lees Efeze 5: Wat wordt hier over de Here Jezus gezegd? Wat wordt hier over de gemeente (over ons) gezegd? Wat wordt door middel van deze spiegelbeelden (beelden om ons in te spiegelen) tot man en vrouw in het huwelijk gezegd? Hoe is dat in het concrete leven van iedere dag? 6. Laat de Bijbel ruimte voor echtscheiding? (Teksten in dit verband: Deuteronomium 24: 1, Maleachi 2: 14-16, Mattheüs 5: 31,32, Mattheüs 19: 3-9, 1 Korinthe 7: 10-16) Vraag 108 Vraag 109 Wat is de betekenis van het zevende gebod? God verbiedt elk verkeerd omgaan met seksualiteit. Hij wil dat we dat hartgrondig haten en dat we ook op seksueel gebied zuiver leven, of we nu getrouwd zijn of niet. Ben je klaar met het zevende gebod wanneer je geen huwelijk kapot breekt? Wij zijn helemaal -ons lichaam en onze ziel- eigendom van God. Hij noemt ons lichaam en onze ziel zelfs een tempel van de Heilige Geest. Daarom moeten we er brandzuinig op zijn. God verbiedt alle smerigheid op seksueel gebied: daden, gebaren, woorden, gedachten, verlangens en zelfs de dingen die je daartoe kunnen verleiden.

9 10 regels voor discipelschap: 8 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 8 1. Lees Deuteronomium 24: 6-22 a. Ga eens na welke voorbeelden van rechtvaardig en respectvol handelen hier genoemd worden. Wat hebben deze voorbeelden met de eerste levensbehoeften te maken? Kun je meer voorbeelden uit de toenmalige maatschappij bedenken? b. Zijn zulke voorschriften door te vertalen naar onze huidige maatschappij? Noem eens voorbeelden. c. Zie vs. 13b, 15b en 19c. Wanneer we voor het aangezicht van de Here, onze God staan, telt ook ons (on)rechtvaardig behandelen van onze naaste. Op welke manier? 2. Vergelijk Lucas 18: en Lucas 19: 1-10 a. Welke overeenkomsten en verschillen zie je tussen deze geschiedenissen? b. Hoe zie je Lucas 18: in het leven van Zacheüs geïllustreerd? 3. In Jacobus 5: 1-6 worden hardvochtige rijken bestraft in een taal die doet denken aan het spreken van profeten in het Oude Testament (zie bijv. Amos 4: 1 en 8: 4-7). a. Wat heeft dit gedeelte met het 8 e gebod te maken? b. Bespreek onze westerse consumptiemaatschappij eens in het licht van dit gedeelte. c. Zie je ook nu voorbeelden van tegendraads spreken (in woorden en/of daden) door de kerk? 4. Lees 1 Timotheüs 6: a. Wat zegt dit gedeelte over ons bezit? b. Geven wordt in vers 18 ook delen genoemd. Wat is het verschil tussen geven en delen? c. Wat is de betekenis van vs. 19? Vraag 110 Vraag 111 Wat bedoelt God met het achtste gebod? God verbiedt alle vormen van diefstal. Niet alleen de dingen die de overheid straft maar ook al onze trucjes en plannen waardoor we proberen spullen van een ander naar ons toe te halen. Voorbeelden daarvan zijn: roof, oplichterij met gewicht of maat, bedrog met geld, enz. God wil niet dat we gierig of hebzuchtig zijn. Ook verbiedt Hij ons verkwisting of misbruik van de dingen die Hij geeft. Wat wil God dan dat je wel zult doen? Dat ik het geluk van anderen zoek, zoveel als ik kan en mag. Dat ik me zo opstel tegenover anderen, als ik graag zou willen dat ze tegenover mij doen. Dat ik trouw mijn werk doe, zodat ik met mijn geld ook anderen kan helpen.

10 10 regels voor discipelschap: 9 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk 9 1. In de Bijbel staan meerdere geschiedenissen waarin een vals getuigenis gegeven wordt tegen een naaste. Ga na welk getuigenis gegeven werd en wat de gevolgen waren: * 1 Samuël 22: 6-19 (het getuigenis van Doëg over David) * 2 Samuël 16: 1-4 en 19: (Mefiboseth en Ziba) * 1 Koningen 21: 1-16 (de wijngaard van Naboth) * Marcus 14: (Jezus voor het Sanhedrin) * Handelingen 6: 8-15 (Stefanus voor de Joodse Raad) 2. Bij dit hoofdstuk wordt als leestip Jakobus 3: 1-12 genoemd. Waarmee wordt in dit gedeelte onze tong vergeleken? Ga voor ieder beeld na waarom het als beeld voor de tong gebruikt wordt. Wat wil Jakobus met het schrijven van dit gedeelte bereiken (zie ook Jakobus 1: 26)? 3. David wijst er regelmatig op dat onze woorden tussen God en ons in kunnen staan. Wat zegt hij daarover * in Psalm 15: 1-5? * In Psalm 34: 12-15? * In Psalm 141: 1-4? 4. Spreuken is een boek om, soms via vermaning, wijsheid en inzicht te verkrijgen. * Welke lessen worden in Spreuken 10: gegeven ten aanzien van ons spreken? * Welke lessen worden in Spreuken 12: gegeven ten aanzien van ons spreken? * Welke lessen worden in Spreuken 25: 8-12 gegeven ten aanzien van ons spreken? 5. Zomaar een paar lossen teksten uit het Nieuwe Testament over ons spreken. Ga de betekenis van deze teksten na. * Mattheüs 5: 37 * Efeze 4: 25 * Efeze 4: 29 * Efeze 5: 3,4 * Kolossenzen 4: 6 * 1 Petrus 3: 10,11 Vraag 112 Wat bedoelt God met het negende gebod? God maakt duidelijk dat liegen en bedriegen echt duivelswerk is en daarom verbiedt Hij ons dat. Ik mag niemands woorden verdraaien en ook niet roddelen of iemand ongegrond veroordelen. God wil dat ik de waarheid liefheb en daarvoor uitkom en dat ik opkom voor de goede naam van anderen.

11 10 regels voor discipelschap: 10 e gebod Extra gespreksvragen bij Heel het leven hfk Zie Lucas 12: * Wat zou jij met de opbrengst doen als je land veel opbracht? Opslaan in een grotere schuur? * Is reserves apart zetten voor de toekomst (vers 18, 19) verkeerd? * Wat zijn de lessen uit dit bijbelgedeelte? 2. Wat leren we uit Genesis 3: 1 7 over * de listige verleidingen van de duivel (Efeze 6: 11)? * de eerste stappen die gevaarlijk kunnen zijn en tot zonde kunnen leiden? * Welke andere verleidingstechnieken kunnen begeerten wakker roepen en aanwakkeren? 3. Lees Jacobus 1: * Zie vers 13. Waarom bidden we dan toch Leid ons niet in verzoeking? * Kun je voorbeelden geven van vers 15? Bijbelse voorbeelden zijn Lot (Genesis 13: 10,11), Achan (Jozua 7 : 20,21), David (2 Samuël 11: 2 4), Gehazi (2 Koningen 5: 20 27). 4. Lees 1 Johannes 2: * Wat wordt bedoeld met de begeerte van het vlees, met de begeerte van de ogen, met de hoogmoed van het leven? * Waar wil Johannes op aandringen? 5. Je zou de eerste negen geboden zo kunnen lezen dat ze over de buitenkant van ons leven gaan. Daardoor zou je, zoals de rijke jongeman (Marcus 10: 19,20) en Paulus (Filippenzen 3: 4 6), redelijk tevreden over jezelf kunnen zijn. Dat lukt niet bij het tiende gebod, ontdekte Paulus. Lees Romeinen 7: 7,8. Wat betekent vers 8? 6. Zie 1 Timotheüs 6: 6 10 * Wat hebben godsvrucht en tevredenheid met elkaar te maken? * Kun je voorbeelden geven van vers 9 en 10? Vraag 113 Wat bedoelt God met het tiende gebod? Ik mag geen dingen doen die God verbiedt. Ik mag ze ook niet willen doen. God wil dat we de zonde helemaal hartgrondig haten en dat we vol liefde oprecht voor Hem leven.

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Op een dag spraken Joe en ik met Bill en Steve bij het meer. De vraag werd gesteld: Hoe kunnen mensen bij God ter verantwoording worden geroepen

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Tweede gebod: geen gesneden beeld

Tweede gebod: geen gesneden beeld B2 1 25 Tweede gebod: geen gesneden beeld Lezen en bespreken Markus 7:1-13 Welke kritiek hadden de farizeeërs op de discipelen? (vers 1-3) Waarom bestrafte de Heere Jezus de farizeeërs? (vers 6-9) De eerste

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede?

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Zondag 47 Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47 Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Antw : Uw Naam worde geheiligd. Dat is : Geef ons eerstelijk, dat

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1. Les 1 - De oorsprong van de Bijbel. In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 1 Les 1 - De oorsprong van de Bijbel In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Deze bijbelstudies zijn vooral bedoeld voor jongeren van 11

Nadere informatie

Jij en jouw diepste drijfveren

Jij en jouw diepste drijfveren Jij en jouw diepste drijfveren blok E - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.25 Bijbelstudie 19.35 Catechismus 19.45 Bijbelstudie Matteus 22 19.55

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

1 Johannes 4:10 (HSV)

1 Johannes 4:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door God geliefd Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. 1 Johannes 4:10 (HSV)

Nadere informatie

Stichting In de Rechte Straat. Geloof in Christus. Vertaling van: Coming to faith in Christ, John Benton Uitgever: Banner of Truth, 1995

Stichting In de Rechte Straat. Geloof in Christus. Vertaling van: Coming to faith in Christ, John Benton Uitgever: Banner of Truth, 1995 Geloof in Christus Vertaling van: Coming to faith in Christ, John Benton Uitgever: Banner of Truth, 1995 Geloof in Christus 1 John Benton De boodschap van de Bijbel begint met God. Wie is God? God is de

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Liturgie avonddienst Westerkerk zondag 30 augustus 2015 Zingen (staande): Psalm 62 : 1,4 (NB) 1.Mijn ziel is stil tot God mijn Heer, van Hem verwacht

Liturgie avonddienst Westerkerk zondag 30 augustus 2015 Zingen (staande): Psalm 62 : 1,4 (NB) 1.Mijn ziel is stil tot God mijn Heer, van Hem verwacht Liturgie avonddienst Westerkerk zondag 30 augustus 2015 Zingen (staande): Psalm 62 : 1,4 (NB) 1.Mijn ziel is stil tot God mijn Heer, van Hem verwacht ik altijd weer mijn heil,-op Hem toch kan ik bouwen.

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk 1 GEBED 2 Welkom Hoe versterk ik mijn relatie met God Methodes en technieken delen hoe dit te bereiken

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent.

Gemeente. Zijspoortje. De Bijbelse Encyclopedie leert ons dat het woord kerk afgeleid is van het Griekse woord [kuriakè], dat des Heren betekent. Gemeente Wanneer je aan iemand vraagt Weet jij wat een kerk is?, zal het antwoord niet zo lang op zich laten wachten. Dat is een gebouw waar gelovige mensen samenkomen! Het kan ook voorkomen, dat men aan

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie?

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie? 110 Hoofdstuk 18 Bidden Ik probeer het wel: elke dag bidden, maar soms komt het er gewoon niet van. Vaak weet ik niet goed wat ik moet bidden. En hoort God me wel? Doet Hij wel iets met mijn gebed? screensh

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2)

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) Les 9 - Redding Ik werd een kind van God Ik werd gerechtvaardigd In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) In 1 Johannes

Nadere informatie

TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN. Bart Jan Bakker. en teksten

TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN. Bart Jan Bakker. en teksten TIEN GEBODEN TIEN SCHILDERIJEN en teksten Bart Jan Bakker Deze bundel met afbeeldingen van schilderingen op papier en begeleidende teksten bevat mijn werk uit de periode augustus 2013 tot en met oktober

Nadere informatie

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12?

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Romeinen 7:7. Paulus stelt weer een vraag, die het voorafgaande mogelijk oproept bij mensen. Hij zei immers, dat de wet (vroeger) zondige hartstochten in ons opriep

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Wat is je enige echte houvast, voor

Wat is je enige echte houvast, voor Wat is je enige echte houvast, voor 1 Heidelberger Catechismus altijd? Dat ik helemaal en voor altijd eigendom van de Heere Jezus ben. Hij heeft voor mijn zonde betaald en mij van de duivel verlost. Daarom

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

Lezen : Lukas 3 : 1-18 Tekst : Lukas 3 : 8a. Psalm 100 Psalm 76 : 3 Lied 46 : 1, 3, 4, 5 en 6 Opwekking 331 PvN 16 Lied 456 : 3

Lezen : Lukas 3 : 1-18 Tekst : Lukas 3 : 8a. Psalm 100 Psalm 76 : 3 Lied 46 : 1, 3, 4, 5 en 6 Opwekking 331 PvN 16 Lied 456 : 3 Lezen : Lukas 3 : 1-18 Tekst : Lukas 3 : 8a Psalm 100 Psalm 76 : 3 Lied 46 : 1, 3, 4, 5 en 6 Opwekking 331 PvN 16 Lied 456 : 3 Aanstaande dinsdag Koffieochtend Ichtus Hûs Van 10.00 tot 12.00 uur Voor jong

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38 nieuws!

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 13/14 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID

WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID Lesbrief WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID Verwerkingsvragen Opdrachten MBO - REF KlasseTaal. Goed voor allemaal! Afdeling onderwijs KlasseTaal 2014 2015 2 Opdracht 1 Positieve taal is de sleutel

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid.

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Les 12 voor 16 september 2017 In Galaten 5: 13-15 waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Dat probleem kan voortvloeien uit het idee om

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Welkom in de Horizon. Thema: Lang leve de Bijbel!

Welkom in de Horizon. Thema: Lang leve de Bijbel! Welkom in de Horizon Thema: Lang leve de Bijbel! VOORGANGER Ds. van der Meer BEGELEIDING Henri Niezink COLLECTE 1 e : Kerk 2 e : Diaconie Ps 8 Wet GK 23 Gebed Liederen kinderen Bijbellezing Ps 105: 1 en

Nadere informatie

Hoe kan de hoop functioneren in ons leven? Ook daar lees je voorbeelden van die het waard zijn om te overdenken.

Hoe kan de hoop functioneren in ons leven? Ook daar lees je voorbeelden van die het waard zijn om te overdenken. Geloof, Hoop, Liefde Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Het zijn drie woorden die snel uitgesproken zijn. Maar de Bijbel leert ons de inhoud van deze woorden. Je vraagt je misschien

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1

het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 het Bijbelboek 1 en 2 Thessalonicenzen 19 april 2014 19-4-2014 1 1. Wat verwacht jij van de toekomst? 2. Wat is de basis van jouw verwachting? 3. Wat is de zekerheid van jouw verwachting? 4. Wat doet jouw

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

6 - De Wet van de Koning

6 - De Wet van de Koning 6 - De Wet van de Koning Nadat Darius, koning van de Meden en de Perzen, Babylon had overwonnen, had hij alle overheidsfunctionarissen om laten brengen, behalve één. Die ene was Daniël, een dienaar van

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 12 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel II In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan in deze les nog drie FEITEN

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Vragen rond ons levenseinde 1. 1. eerbied voor het leven, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie

Vragen rond ons levenseinde 1. 1. eerbied voor het leven, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie 1, hoe? 2. ethische vragen bij naderend sterven 3. begrafenis of crematie Inleidend: - Sterven is heel dichtbij, dagelijks - Opzet leerdienstserie Sietsma / Van Hemmen Theologisch: de discussie op het

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing De tien geboden

Werkstuk Levensbeschouwing De tien geboden Werkstuk Levensbeschouwing De tien geboden Werkstuk door een scholier 1783 woorden 26 maart 2011 4,6 14 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Het 5e gebod Eer uw vader of uw moeder, opdat uw dagen verlengd

Nadere informatie

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Liturgie zondagmorgen 8 augustus 2010 Ds. D. Vonck Psalm 121:1 = votum Zegengroet Psalm 121:2,3,4 Inleiding thema vrijheid Psalm 43:3,4 Gebed Johannes 1:1 5, 10 17 Johannes

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5 I. WAT GELOOF IK? 1a God Titel Bijbelgedeelte Clik Jaar God is trouw Exodus 3:1-15 1 2010/2011 1 God bevrijdt Exodus 14:4-31 1 2010/2011 1 God

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8 Clik-programma s in de map op volgorde van thema (in setjes van 4 bij elkaar passende programma s) Categorie in de map Titel Bijbelgedeelte

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER

TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER BIJBEL LEESROOSTER 2015 TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen

Nadere informatie

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14)

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Les 10 - Redding Ik werd verlost In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Schreef Paulus zijn brief aan de Efeziërs aan gelovigen

Nadere informatie

Altijd Alleen Jezus IK WIL JEZUS VOLGEN Pagina 1 van 5

Altijd Alleen Jezus IK WIL JEZUS VOLGEN Pagina 1 van 5 Studie avond 6: Jezus was een wegbereider. Hebreeën 11:1: Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, een bewijs van de zaken die men niet ziet. Definitie van geloof: loyaal zijn aan

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie