ENCORE 019 OKTOBER 2006

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENCORE 019 OKTOBER 2006"

Transcriptie

1 ENCORE 019 OKTOBER BELGISCHE KUNSTENAARS OP BIËNNALE VAN SHANGHAI Een aanloop voor het kunstfestival Europalia, dat in 2009 volledig in het teken van China zal staan. Antwerpen heeft al meer dan twintig jaar een vriendschapsakkoord met Shanghai. Daarom neemt 't Stad deel aan de zesde Biënnale voor Hedendaagse Kunsten in Shanghai. Twee Belgische kunstenaars zullen aanwezig zijn: Luc Deleu en Hans Op De Beeck. Architect en artiest Luc Deleu doet dat met 'Vip City', een enorme plattegrond van een soort stad waar mensen op kavels wonen. De plattegrond kun je om het even waar ter wereld projecteren, zodat kan gezocht worden hoe deze nederzetting ideaal kan ingericht worden. Hans Op De Beeck toont 'T-Mart', een reuzegrote maquette van een denkbeeldige supermarkt. Het dak is geopend, en je kijkt als toeschouwer in het gebouw met daarin allemaal lege rekken. Door een projectie op de binnenkant wordt het gebouw voortdurend anders ervaren. De curator voor deze deelname, Bart De Baere van het MuHKA, koos voor deze twee kunstenaars 'omdat het twee straffe gasten zijn. Zo simpel is dat'. ::Biënnale Shanghai:: ::Muhka:: STUDENT: UMICORE SOLAR TEAM II Je herinnert je vast en zeker nog het Umicore Solar Team en de fantastische prestatie die ze hebben neergezet: na een jaar van bloed, zweet en tranen, waarin kosten noch moeite gespaard werden om de allereerste Belgische zonnewagen volledig afgewerkt mee naar Australie te kunnen nemen, werden ze knap 11e op het wereldkampioenschap, zoals de World Solar Challenge ook wel eens genoemd wordt. Of misschien herinner je je eerder de TD met de symbolische 11 gratis vaten die achteraf rijkelijk vloeiden in de albatros... Eind mei werd het nieuwe Solar Team opgericht en dat zijn wij! Voor het vorige team was het statement the journey is the destination van toepassing. Zij hebben de mensen overtuigd dat zonne-energie werkt. Voor ons geldt nu the journey is the beginning. Wij gaan voor de overwinning! Dit gaan we proberen te realiseren in de nieuwe, meer toepasbare Challenge Class die de nieuwe generatie zonnewagens zal bevatten. De volgende editie van de World Solar Challenge is meteen ook de 20e verjaardag van het event en daarom een feestelijke editie. Naar aanleiding hiervan werd bovenvernoemde Challenge Class opgericht: zonnewagens die hierin deelnemen zijn verplicht om hun ontwerp meer richting commerciële personenwagens te laten neigen. Voorlopig is ons concept nog top secret, tegen begin december zijn we er terug met meer informatie. Voor de bezorgde zielen: wees gerust, mocht onze droom 1e plaats in WSC uitkomen, dan beloven wij meer dan 1 vat op de TD! Teamleider: Pieter Vangeel Marketing: Koen Van Beneden, Joos Van den Bergh, Anneleen Van Melkebeek 1/11 encore 019 (oktober 2006)

2 Mechanica: Niels Burez, Tim Clukers, Thomas Marteau, Brecht Van Hooreweder, Kristof Debaetselier, Ismael Ben Al Lal Energie: Michiel Vanderlinden, Bart Aerts, Sofie Duerinck, Wim Geuens ::www.solarteam.be:: [Anneleen Van Melkebeek] DOCENT: NIEUWE LICHTING Patrick Daman van de personeelsdienst geeft je hun namen prijs; op onze uitnodiging aan de nieuwkomers 'of het ietske meer mag zijn' doen Frank en Jan euh Velpi er een schep bovenop... AERTS Bart (Engineering) AERTS Elke (Educating) DE JONGE Stijn (Engineering) HUSSON Jelle (Engineering) JOSSA Ellen (Educating) LONDERS Elke (Educating) MAHIEU Frank (Engineering) Oud-student van GROEP T, die na een omzwerving aan de KULeuven (eerst als student en daarna als wetenschappelijk medewerker in een immunologie en fysiologie labo) terugkeert naar the basics van GROEP T. Halftijds tewerkgesteld op Module 9 als assistent, breng ik nog de helft van mijn dagen door op Gasthuisberg om een doctoraat af te werken dat handelt over een bepaald type van ionenkanalen. Dit zijn sluisjes waarmee cellen onderling kunnen communiceren en bijgevolg aan signaaltransductie doen. In eerste instantie wordt er gekeken hoe die kanalen functioneren, welke ionen ze wel of niet doorlaten en onder welke omstandigheden dat ze dat doen. Later kan voor sommige kanalen de link gelegd worden naar de echte fysiologie en kan de rol van zo een kanaal duidelijk worden in een bepaalde pathologie of een fysiologisch proces. In mijn vrije tijd speel ik recreatief volleybal, ga ik squashen en mountainbiken. MATHUES Leen (Educating) PULINCKX Wilfried (Educating) TORBEYNS Joke (Educating) VAN BENEDEN Koen (Engineering) VAN DER VELPEN (Engineering) Nimen hao! Mijn identiteitskaart zegt nog steeds dat ik "Jan Van der Velpen" heet. Maar doe niet te veel moeite om dat te onthouden want Jan is nu niet direct een winnaar in de categorie van originele voornamen. Daarom ontstond voor mij - als student te GROEP T- de roepnaam "Velpi": misschien een beetje raar maar wel heel handig. Je noemt me dus best bij die roepnaam, tenzij je graag Chinees praat of zo. In de buurt van Industria en AsianProject kom je die naam trouwens ook al eens tegen, vooral dan in de context van ICT. Afgelopen jaar vertoefde ik in de mysterieuze wereld van authenticatie en autorisatie voor de (associatie) K.U.Leuven: op GROEP T zichtbaar als de "centrale login". Nu krijg ik de eer om mijn enthousiasme los te laten op de ICT infrastructuur van GROEP T......ongetwijfeld zai jian! VAN DYCK Dennis (Educating) WEVERS Gijs (Engineering) WUYTS Rutger (Engineering) 2/11 encore 019 (oktober 2006)

3 MICRO-SCOOP GUIDO VERCAMMEN Met een kort vragenrondje willen we ontdekken wat er ruist in het struikgewas van je collega. Aan het antwoordapparaat Guido Vercammen (docent Leuven Educating School) Wat is je eerste herinnering? Samen met mijn broer, op zaterdagavond, in het pre-tv-tijdperk, in een zinken bassin op de keukentafel voor de wekelijkse grondige schrobbeurt, met op de achtergrond de krakende stem van Jan Albert Goris (alias Marnix Gijsen) op de radio voor het wekelijkse praatje uit Amerika. Ik herinner mij dat mijn vader ons met een autoritair gebaar het absoluut stilzwijgen oplegde telkens als Jan-Albert Goris aan zijn wekelijks praatje begon (begin jaren 50). Wat wilde je worden toen je klein was? Oppasser in de zoölogie van Antwerpen waarschijnlijk omdat ik er regelmatig met mijn ouders naar toe ben gegaan. En dan nog het liefst van al apenoppasser Welke muziek hoor je liefst? Oppasser in de zoölogie van Antwerpen waarschijnlijk omdat ik er regelmatig met mijn ouders naar toe ben gegaan. En dan nog het liefst van al apenoppasser Wat is je lievelingsplek? Zonder twijfel mijn tuin. Daar kom ik tot rust en heb ik mijn beste ideeën. Ik ben er heer en meester en beslis er over leven en dood! Welk geluid fascineert je? Eigenlijk het plotse wegvallen van het geluid, van het getsjilp van de vogels tijdens een zonsverduistering. Dus eigenlijk die stilte gedurende een paar minuten is fascinerend. Ik vraag me af wat er in de kop van al die vogels moet omgaan. Welk dier inspireert je? De mier die ik veel tegenkom in mijn lievelingsplek. IJverig nooit lui, blijkbaar zeer gestructureerd en doelgericht werkend. Soms als ik in mijn tuin rondwandel en het wonder van de natuur zie vraag ik me af of wij niet evenveel van de realiteit van de natuur en het heelal kennen als de mier in mijn tuin van de stad Leuven Wat eet je graag? De Chinese keuken, maar dan wel de authentieke, niet de verwesterde. Stimuleert een open haard je tot ideeën? Integendeel, ik val ervoor in slaap. Dat vind ik wel heerlijk met de warmte recht in je gezicht. Welke wonderpil zou je willen uitvinden? Een pil waarmee je wat meer geheugen kan bijsteken. Ik spreek namelijk studenten en alumni graag aan met hun voornaam. Maar na zovele jaren heb ik dringend 100GB nodig. Help! Welke drie personen (tijdloos) zie je een ideaal debat voeren? Een discussie tussen iemand die 10 jaar dood is, iemand van 10 die nu leeft en iemand die nog binnen 10 jaar moet geboren worden over hoe zij tegen het leven aankijken. Vul aan: Vandaag zijn we alweer... "... de eerste dag van de rest van mijn leven. Dus komaan " [Guido Vecammen (vragen Seany Geuns)] 3/11 encore 019 (oktober 2006)

4 TEST JE T-GEHALTE TEST JE ZELFKENNIS Hoe goed ben je al ingeburgerd op GROEP T? 1. Wie of wat associeer je bij het woord 'president'? a) Boter b) Johan De Graeve c) Georges Bush d) Slaap zacht 2. Wat is 'brossen'? a) Gemakkelijk breekbaar b) Spijbelen c) Kapsel d) Plaats in Duitsland 3. 'Délibéré', dan denk je aan: a) Fakbar b) Examens c) Vonnis d) Le Chevalier Délibéré 4. Voor welke taal kan je inschrijven bij ACE-GROEP T? a) Cantonees b) Minanees c) Mandarijn d) Shanghaïees 5. 'Doop' heeft te maken met: a) Sacrament b) Ritueel ontgroenen van schachten c) Saus: de doop loopt over de vis d) Inzegenen I <see>t HET VERHAAL VAN DEN DRAAD s 4/11 encore 019 (oktober 2006)

5 Als de aannemer zich op GROEP T meldt om 8u s morgens op de dag van de academische opening met de melding: we komen een boring doen voor de glasvezelkabel, slagen we toch even blauw uit. Is deze dag wel het beste moment om dit te doen? Waarom heeft die aannemer niet even gebeld voor een afspraak? Gaat onze stoep enkel weken open liggen? Om 12u blijkt echter alles al opgelost te zijn. Op enkele uren tijd slagen die mannen er in om een blauwe buis van 200 meter lang onder de Dekenstraat door te trekken, van aan GROEP T tot voorbij de Brabançonnestraat. Dat er bij de boring wat water en slijk in de traphal loopt is een klein bijkomend detail. Onze kelder bleek toch minder waterdicht dan gepland. Ook dit probleem is enkele uren later van de baan. In de blauwe buis die ons verbind met de Tiensevest is ondertussen ook al een glasvezel kabel geblazen (letterlijk te nemen). Deze glasvezelverbinding, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en Belnet, zal gebruikt worden voor onze verbinding met het Belnet netwerk. En dus ook voor onze verbinding met het Internet. Het is de bedoeling om alle hogescholen te verbinden via een groot en krachtig netwerk, het zogenaamde Gigabit netwerk. Op dit moment zijn we verbonden met het Belnet netwerk via een gehuurde glasvezellijn van Belgacom, met een snelheid die beperkt is tot 10Mbps (mega bits per second). De bandbreedte die we krijgen naar de andere instellingen (en in het bijzonder de KULeuven) zal dus ernstig toenemen. GROEP T zal echter voorlopig de bandbreedte die we nu hebben naar het commerciële Internet niet aanpassen. Een aanpassing hiervan heeft een stevig prijskaartje, en onze gebruikerstatistieken leren ons dat deze bandbreedte op dit moment volstaat. We onderzoeken op dit moment of een gelijkaardige aansluiting naar Campus Comenius voor ons interessant is. De investeringskost (die dan niet gesubsidieerd zou worden) moet afgewogen worden tegen de maandelijkse huurbedragen. De effectieve in gebruik name van de nieuwe verbinding is gepland voor december en zou normaal weinig hinder mogen veroorzaken. Naast een aansluiting op het Gigabitnetwerk staan volgende projecten al zeker tijdens de komende maanden op stapel voor de ICT-dienst: - vervanging Firewall (aanpassing aan gigabit en dubbele, meer betrouwbare uitvoering) - een betere antispamoplossing - een vernieuwd extranet, met aangepast login - een VPN-SSL oplossing (een veiligere manier om het netwerk van overal te benaderen, in eerste instantie voor ICT-technische doeleinden) - in gebruik name van Epos (elektronisch platform ter ondersteuning van stage) in de lerarenopleiding We komen ongetwijfeld in volgende edities terug op sommige van deze onderwerpen. [Dirk Fabré] STAY TUNED SERVICE ORIENTED ARCHITECTURE (SOA) ACE - graduaten organiseert gastcolleges bedoeld om je een bredere kijk te verschaffen op informatica; ze zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. De gastcolleges gaan door van uur tot uur (met een pauze van 15 min.) /11 encore 019 (oktober 2006)

6 Evolving to a Service Oriented Architecture (SOA) is a recommended roadmap for companies that want a stronger alignment between their business strategy on one hand and the supporting IT environment on the other hand. Today, multiple standards and technologies are available to make this requirement finally true from the technical point of view. But, in order to make it happen, it is required to take into account also the aspect of SOA Governance. This lecture starts from the concepts of an SOA, explains the IT standards on which it is based, and also pays attention to the transition from the current enterprise architecture a company typically has to an SOA, under the control of SOA Governance. Several architectural components and associated disciplines are discussed, such as the Enterprise Service Bus (ESB), Business Process Modeling, Business Process Monitoring, Process Orchestration, IT Service Management, Information as a Service, Interaction Services and of course the associated Service Development tooling. IBM is one of the leaders in the area of SOA, even more its software strategy is entirely based on SOA. The session explains the IBM SOA Reference Model, the technology used and the IBM products that allow the organizations in multiple industry sectors to implement an SOA. Attention is also paid to challenge of running successful SOA projects: what are the typical phases and activities, and which techniques can be used? Presenter Eric Michiels will lecture this session. Eric is Senior IT Architect in the IBM Software Group Belgium. His role is to translate business and IT challenges of customers into solutions, designed with IBM software. As such he also advises customers about their technology choices on a strategic level and he leads technical sales projects. With a Masters Degree in Mathematics and Informatics, Eric has made a career of 20 years in IT, having performed diverse roles such as analyst, developer, database administrator, data architect, system engineer, instructor, education manager, IT Specialist and IT Architect. Date & place October 25, Campus Vesalius [Mathy Paesen] CULTUUR DE ANGST VOOR HET CLICHE DE ANGST VOOR HET CLICHE Want de angst voor het cliché Levert nooit een goed idee Dat is het drama In de fotografie (De Nieuwe Snaar) STUKJES WERELDGESCHIEDENIS IN BEELD In het vernieuwd Museum van Antwerpen loopt een retrospectieve rond de Gentse fotograaf Carl de Keyzer, sinds 1994 lid voor het leven van het wereldberoemde persagentschap Magnum. Zijn foto's getuigen van vakmanschap, ze zijn virtuoos gekadreerd en verbluffend belicht. De beelden hebben bovendien steeds een bijzondere invalshoek, de Keyzer geeft een draai aan de werkelijkheid die bij de toeschouwer spontane reacties uitlokt. Voor de fans van 'klassieke' fotografie zeker een must. 6/11 encore 019 (oktober 2006)

7 Carl de Keyzer Retrospectieve tot 7 januari 2007 Museum, Waalse Kaai 47, Antwerpen ::www.fotografiemuseum.be:: ::www.carldekeyzer.com:: EEN NIEUWE DERWISJ Kan fotografie meer dan één tijdsmoment bevriezen? Dat onderzocht Maarten Vanvolsem in zijn proefschrift 'The experience of time in still photographic images'. Daarin stelt hij dat fotografie niet alleen een momentopname vastlegt, maar ook een beweging, een evolutie, een tijdsduur. Naast het wetenschappelijk luik probeert de kunstenaar dit ook te bewijzen aan de hand van zijn artistieke oeuvre. Daarvoor gebruikt hij een zelf gemaakte camera, waarbij de sluiter vervangen wordt door een heel dun spleetje waarlangs de film belicht wordt. Die scant de ruimte af, maar tegelijkertijd draait de kunstenaar tijdens het fotograferen ook nog enkele malen rond zijn as, soms zelfs al lopend. Het resultaat is een eigenaardig opgebouwde, raadselachtige panoramafoto waarbij herhaling en toeval een rol spelen. Maarten Van Volsem heeft met deze bijzondere fotografietechniek als eerste het doctoraat in de kunsten behaald aan de KU Leuven. Voor de fans van experimentele fotografie zeker een aanrader. Maarten Vanvolsem Tot 28 oktober 2006 STUK, Expozaal, Naamsestraat 96, Leuven ::www.stuk.be:: KIES KEURIG KEURIG GEKOZEN? Tot Nut van het Algemeen publiceren we Willem Vermandere's versie van het lied 'Ton Christe est juif' van de Waalse zanger Julos Beaucarne MIJNEN JEZUS IS NEN JOOD Mijne Jezus is ne jood en mijnen auto Japannees, mijnen hoed is nen tiroler en mijn vest is Canadees, 'k eet spagetti uit Italië en uit de Wolga kaviaar, mijne koffie uit Brazilië, mijn kalebasse uit Zanzibar. Daarom zingen w' al maar meer, zingt heel Vlaanderen dit refrein, dat er hier vele, veel te vele, te veel vreemdelingen zijn. Mijn koekoeksklok uit Zwitserland, mijn broek uit Bangladesh, mijnen trommel komt uit Korea, mijn sandalen uit Marrakesj, en Arabisch zijn mijn cijfers, maar Latijn mijn alfabet, onze mythes Babylonisch, joods en Grieks van A tot Zet. 7/11 encore 019 (oktober 2006)

8 W' eten vijgen uit Turkije en bananen uit Kameroen, mijne voetbal komt uit China, 'k kocht ne velo in Moeskroen, onze zalm vers uit de fjorden en uit Bourgogne onze wijn, onze whisky komt uit Schotland, witte bonen van Albert Heijn. Mijn servies komt uit de Xenos en uit Ikea den dressoir, mijne laptop komt van Taiwan, van de C&A mijnen peignoir, 't ebbenhout van mijn klarinette uit het donkere Afrika en 'k zou geiren nog ne keer trouwen met een meisk' uit Zambia. En den djembé komt uit Kongo, uit Australië den boemerang, den balalaika recht uit Moskou en uit Rome ons kerkgezang, mijn gitare is Arabisch, Spaans model, made in Japan, en mijn nieuw katoenen hemdje komt recht uit Oezbekistan. W' eten dadels uit Tunesië en straffe peper uit Senegal, kan Sint-Sixtus ons niet helpen, drinken w' hier dus maar Orval, kokosnoten uit Ivoorkust, zoete mangos uit Bangui en patatten uit Patagonië, en couscous uit Tripoli. Onze poetsvrouw komt uit Polen, onzen tuinman is nen Brit, onze kok komt recht uit Hongkong, uit Sinaai den babysit, de verpleegster draagt nen hoofddoek, de kinesist dat is ne Moor, onzen dokter komt uit India en uit Kinshasa meneer pastoor. Onzen trainer is van Kroatië, den beste spits is Braziliaan en de rest, al de tien andere, één voor één Ivoriaan, we zijn fier te meugen zingen, absoluut ongegeneerd, lang lang leve onze koning, uit Saxen Coburg g'importeerd. Willem Vermandere RELAX [Toti] 8/11 encore 019 (oktober 2006)

9 SURFER S DELIGHT INSPIRATIE VOOR EEN BUITENLANDSE STAGE? Bij de Educators zijn ze al heel wat gewoon qua buitenlandse stages. Maar ook de Engineers vinden stilaan de weg naar verre oorden Waarom Chinese mannen geen parfum gebruiken... Na het Asian Project 2006, zat de goesting erin bij Karolien Hoebreckx en Andries Clijsters. Begin juli trokken de ingenieursstudenten naar Guangzhou, China om er twee maanden stage te lopen bij het bedrijf Puratos. Tot zover het officiële gedeelte. Want uiteraard hebben de twee ook én graag uitvoerig kunnen kennismaken met de Chinese kantjes van het leven. Over dit alles doen ze uitgebreid en amusant verslag in hun weblog. ::Andries en Karolien in Guangzhou:: Ook zin gekregen in een buitenlands avontuur? Het International Office zal je met hand en tand begeleiden. Je vindt de internationaal samengestelde ploeg onder leiding van Wim Polet (aka Bai Weien) op het gelijkvloers van Campus Vesalius. QUIZ ZOEK DE OPLOSSING EN WIN 40 EURO! Volgens zanger Arno zijn het alleen de vogeltjes die zingen... tot op een mooie dag... Als het om studentenvolk en personeel gaat, is er voor de twee decanen Stijn Dhert en Luc Geurts niets te veel. Zelfs om na een slepende, afpeigerende, afmattende, vermoeiende, drukke werkdag - ik maak slechts een selectie uit hun statement - af te zakken naar de opnamestudio van Encore om volgende quizvraag bijeen te zingen. Geluidsfragment En de 018-winnaar is... Het java-recept van Koen Pelsmaekers genereerde DAVID SOMMERIJNS (3EMEM4) als winnaar van de juniquiz. Proficiat! De vraag was: welke kustgemeente nam niet deel aan 2003Beaufort? De oplossing: dat was Bredene natuurlijk. OPGELET! Het volledige wedstrijdreglement is niet verkrijgbaar (da is er ni jong), ook al stuur je een voldoende gefrankeerde en aan jezelf gerichte omslag op. Behalve voor het insturen van een antwoord, worden er geen briefwisseling of telefoongesprekken gevoerd RAPIDO Nieuwe methode van carjacking Stel u voor : uw wagen staat geparkeerd in een straat of op een parking, u maakt uw wagen open en stapt in. U sluit de deuren, steekt de contactsleutel in het slot, misschien start u de wagen al, u wenst te vertrekken en plots 9/11 encore 019 (oktober 2006)

10 ziet u in uw achteruitkijkspiegel... een papier op de achterruit. U ontkoppelt de wagen en stapt uit om het papier van uw wagen te halen. Wanneer u achteraan uw wagen staat te proberen het papier los te maken ziet u mensen opdagen. Ze springen in uw wagen en rijden er mee weg, wat zeer gemakkelijk is : uw wagen is immers startensklaar (dames hebben er hun tasje al ingelegd) en als het mis gaat zullen ze u nog overrijden ook. LET DUS VOORAL GOED OP : DIT IS DE NIEUWSTE METHODE! Vertrek dus gewoon, mét papier, en verwijder dit later op een veilige plek. Dit is een bericht van de Federale Politie [Dirk Fabré] Fietsgraveeracties In samenwerking met de K.U.Leuven kunnen studenten, maar ook personeelsleden, gratis hun fiets laten graveren (met je rijksregisternummer) op volgende data: - 9 en 10 oktober in Alma 2-16 en 17 oktober in Alma 3-23 en 24 oktober in Alma 1 Telkens van 11u30 tot 14u en van 17u30 tot 19u30. Een kleine moeite die in geval van diefstal, de kansen aanzienlijk verhoogt om je rijwiel sneller terug te krijgen. Meer info: ::www.kuleuven.ac.be/mobiliteit/fiets/preventie.htm:: ::www.kuleuven.ac.be/mobiliteit/fiets/graveeracties.htm:: [Patrick Daman] Opgeruimd staat netjes Waar naartoe met al je oude computerspullen die je opzij legde voor het geval ze misschien nog ooit, ooit eens van pas zouden komen...? Gegarandeerd zullen ze nooit, nooit nog van pas komen. Maar het hele boeltje (muizen, klavieren, geluidskaarten, harddisken,...) kun je naar ReCuPc (Leuven) brengen. Deze vzw heeft drie doelstellingen: 1. opleidingen geven; 2. de afvalberg verminderen; 3. de digitale kloof in de maatschappij dichten. Een kleine moeite voor een wereld van verschil. ::ReCuPc:: Is er intelligent leven op de campus? Vanaf 15 oktober barst de strijd der strafste student los: de Knack Quizard. De quiz (volledig via het internet gespeeld) wordt als een afvallingsrace gespeeld. Surf naar onderstaande website voor de spelregels én om je quiztalent alvast te oefenen voor het serieuze werk begint. Let wel: er is een schoolranking van de deelnemende universiteiten en hogescholen voorzien, zodat je kan zien hoe je collega's scoren. Anders gezegd, ben je een echte quizfanaat in hart en nieren, kun je de uitdaging aangaan om jouw groep/team/studierichting in de hoogste ranking te krijgen. Even afspreken met andere weetal-nerds en GROEP T naar de top scoren is zo gepiept. En als de eer je niet genoeg is: er zijn ook toffe prijzen te winnen... ::www.destrafstestudent.be:: EXTRA DE RELATIVITEIT DER DINGEN De opening van het academiejaar op 25 september was dit jaar voor de eerste maal in de T-geschiedenis gescheiden: Engineering en Educating hadden elk hun eigen verhaal en sprekers Algemeen Directeur Johan De Graeve slaagde er evenwel in om op beide openingszittingen een speech weg te geven. Hij sprak o.a. over evolutieleer, over natuurwetenschappen, wereldgodsdiensten, nieuwe postgraduaten, E's en niet-e's. Dit alles illustreerde hij aan de hand van een verhaaltje over een mier, die een grassprietje opklimt en telkens naar beneden dondert. 'Laat los, en kijk', adviseerde Johan De Graeve. Dat deed Encore en dit viel ons op: 10/11 encore 019 (oktober 2006)

11 15.00 uur. Directeur De Graeve demonstreert de grootte van de mier tijdens de openingszitting van de Educating School uur. Hetzelfde miertje enkele uren later tijdens de zitting van de Engineering School ::-album: Opening academiejaar - receptie:: ::-album: Opening academiejaar - academische zitting:: ZOEKERTJES Wie meent iets interessant te ruilen/verkopen/weggeven heeft of op zoek is naar een bepaald item, zal in deze rubriek zijn gading kunnen vinden. Tenminste, dat hangt van jou, beste lezer, af. Stuur je 'advertentie' door naar en wie weet, komt er bonanza van? INKTCARTRIDGE Wegens aankoop nieuwe printer (ander merk) hebben wij een, uiteraard nog niet gebruikte, HP inkjet print cartridge (die we in reserve gekocht hadden) over. Het betreft een HP invent cartridge HP51629A nr 29 black, 40 ml. Aankoopprijs: euro Verkoopprijs: 22 euro An François 11/11 encore 019 (oktober 2006)

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente?

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Enterprise Architectuur een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Wie zijn we? > Frederik Baert Director Professional Services ICT @frederikbaert feb@ferranti.be Werkt aan een Master

Nadere informatie

Business Architectuur vanuit de Business

Business Architectuur vanuit de Business Business Architectuur vanuit de Business CGI GROUP INC. All rights reserved Jaap Schekkerman _experience the commitment TM Organization Facilities Processes Business & Informatie Architectuur, kun je vanuit

Nadere informatie

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Frans Mofers Nederland cursusmateriaal & CAA's alle cursusmateriaal vrij downloadbaar als PDF betalen voor volgen cursus cursussite

Nadere informatie

BiZZdesign. Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools. Research & Development

BiZZdesign. Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools. Research & Development BiZZdesign Bouwen van sterke en wendbare organisaties met behulp van standaarden, methode, technieken en tools Research & Development 1 Profile CV Joost Niehof Name Grade Nationality Residence Role Joost

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Enterprisearchitectuur

Enterprisearchitectuur Les 2 Enterprisearchitectuur Enterprisearchitectuur ITarchitectuur Servicegeoriënteerde architectuur Conceptuele basis Organisatiebrede scope Gericht op strategie en communicatie Individuele systeemscope

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

De Omslag in het ICT Onderwijs: Duurzaamheid voor Systeembeheerders. Ervaringen met een Pilot

De Omslag in het ICT Onderwijs: Duurzaamheid voor Systeembeheerders. Ervaringen met een Pilot De Omslag in het ICT Onderwijs: Duurzaamheid voor Systeembeheerders Ervaringen met een Pilot 1 Even voorstellen Henk Plessius Hogeschool Utrecht o Onderzoeker o Docent o Projectleider Aandachtsgebieden:

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Enterprise Portfolio Management

Enterprise Portfolio Management Enterprise Portfolio Management Strategische besluitvorming vanuit integraal overzicht op alle portfolio s 22 Mei 2014 Jan-Willem Boere Vind goud in uw organisatie met Enterprise Portfolio Management 2

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Dames en Heren hoogwaardigheidsbekleders, Waarde Collega s, Beste studenten,

Dames en Heren hoogwaardigheidsbekleders, Waarde Collega s, Beste studenten, Dames en Heren hoogwaardigheidsbekleders, Waarde Collega s, Beste studenten, Enige tijd geleden stelde de Vlaamse Regering haar actieplan voor de toekomst voor, VIA genaamd, onder het moto De Vlaming van

Nadere informatie

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Mechelen Onze troeven Specialisatie op maat Al van bij de start van je opleiding kies je een specifieke afstudeerrichting. We geven

Nadere informatie

Hoe veilig is proven technology? - Marnix Suyver & Dennis Werner

Hoe veilig is proven technology? - Marnix Suyver & Dennis Werner Hoe veilig is proven technology? Wie veilig wil testen Vergeet de proven technology niet! Marnix Suyver & Dennis Werner Nieuwegein, 12 mei 2010 1 Agenda Wat is proven technology? Risico s in proven technology?

Nadere informatie

Toespraak Rector Magnificus Carel Stolker bij de opening van de El Cid week

Toespraak Rector Magnificus Carel Stolker bij de opening van de El Cid week Toespraak Rector Magnificus Carel Stolker bij de opening van de El Cid week 2016-2017 Beste studenten, Nu ik hier sta, met jullie, met al die studenten, dan denk ik terug aan 1974, toen ik zelf in Leiden

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Kikkers en Heilige Koeien UvAConext & standaarden voor het primaire onderwijs en onderzoek proces

Kikkers en Heilige Koeien UvAConext & standaarden voor het primaire onderwijs en onderzoek proces Kikkers en Heilige Koeien UvAConext & standaarden voor het primaire onderwijs en onderzoek proces SURF Seminar September 2015 Frank Benneker, ICTS Universiteit van Amsterdam Perspectief ICTS & OO dienstverlening

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT!

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Maar je raakt hem soms sneller kwijt dan je lief is. Hoewel er geen waterdichte

Nadere informatie

4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL. Dez e t r a i n i n g i s e c h t een

4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL. Dez e t r a i n i n g i s e c h t een 4 - daagse podiumtraining BUSINESS AS UNUSUAL Dez e t r a i n i n g i s e c h t een a a n r a d er o m t e l ere n m e n s e n e c h t t e b e t re k k e n e n t e r a k e n m e t j o u w v er h a a l.

Nadere informatie

Product Quality Management, onze toekomst René Tuinhout

Product Quality Management, onze toekomst René Tuinhout Product Quality Management, onze toekomst René Tuinhout Agenda No. 2 1 Tijdsindeling Binnen TestNet is gesproken over Product Kwaliteit (in 2011 en tijdens de Summerschool 2012). Een TestNet-werkgroep

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

Korte kennismaking Agenda van gesprek overlopen. Rekruteren, selecteren, opleiden en begeleiden van ambitieus sales talent

Korte kennismaking Agenda van gesprek overlopen. Rekruteren, selecteren, opleiden en begeleiden van ambitieus sales talent Korte kennismaking Agenda van gesprek overlopen Rekruteren, selecteren, opleiden en begeleiden van ambitieus sales talent 1 Positioning statement in één zin Over Vendetium Wij inspireren en motiveren ambitieuze

Nadere informatie

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML.

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML. De impact van technologie op je nachtrust. Deze vind ik persoonlijk heel erg goed, mede ook door de inhoud. Hij ziet er naar mijn mening ook gaaf uit, simple maar dat spreekt me aan! Felle kleuren die

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Danica Jiernes Madrid, 17 years

Danica Jiernes Madrid, 17 years Danica Jiernes Madrid, 17 years City of Malabon University (CMU) Bachelor of Secondary Education Major in Mathematics Mother s Occupation: Housewife (huisvrouw) Welder (lasser) I choose mathematics as

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

De Experience Economy & Change Management

De Experience Economy & Change Management De Experience Economy & Change Management Consequenties voor Organisaties en Management Consultants Presentatie voor PDO-MC Lieke Thijssen Brummen, 16 November 2001 1 Het draaiboek voor deze ervaring Venetië

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is. - Instructie Deze toets heeft als doel uw taalniveau te bepalen. Om een realistisch beeld te krijgen van uw niveau,vragen we u niet langer dan één uur te besteden aan de toets. De toets bestaat uit twee

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping

Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Dag 15 - natuurlijk speechen met mind mapping Zodra je er op gaat letten zie je dat veel toespraken eigenlijk heel onnatuurlijk overkomen. De spreker staat kaarsrecht achter zijn spreekgestoelte. Hij duikt

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte

Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Marcel Witte 1. Multicultural Dit is het kunstwerk dat Marcel maakte voor de tentoonstelling Utopiart27 Je kan meer lezen over Marcel op de website http:// Pagina

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven.

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven. Met visual storytelling voeg ik een andere dimensie toe aan verhalen vertellen én fotografie. Ik geef een (levens)event niet alleen een gezicht, maar ook een stem en breng hiermee het ware en pure gevoel

Nadere informatie

straatjutten de workshops

straatjutten de workshops straatjutten de workshops inleiding De beste kansen & ideeën liggen op straat, maar de meeste mensen zien ze niet. Met de Straatjutmethode leer je ze te vinden en te vertalen naar concepten voor je eigen

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

CMM 3: levert het wat op?

CMM 3: levert het wat op? CMM 3: levert het wat op? Philips Analytical De noodzaak en voordelen van Software Process Improvement Wie is Philips Analytical? Waarom is voor ons software proces verbetering zo essentieel? Hoe hebben

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen).

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). 1. Je tekent mooi, zeg. 2. Wat een mooi schilderij! 3. Ik heb iets moois voor jou. 4. Mijn vader is een harde werker. 5. Het

Nadere informatie

270+ Contact Centers. 75talen TELEPERFORMANCE OVERZICHT. 182,000 werknemers. Wereldwijd marktleider in multichannel Klantbeleving Management

270+ Contact Centers. 75talen TELEPERFORMANCE OVERZICHT. 182,000 werknemers. Wereldwijd marktleider in multichannel Klantbeleving Management 1 TELEPERFORMANCE OVERZICHT Wereldwijd marktleider in multichannel Klantbeleving Management Landen waar we aanwezig zijn Landen die we faciliteren Opgericht in 1978 270+ Contact Centers Aanwezig in 62

Nadere informatie

Van 20/11/2014 t/m 04/01/2015

Van 20/11/2014 t/m 04/01/2015 E X P O 1 1 8 3 O V E R 1 1 4 T A A L 2 1 1 3 Van 20/11/2014 t/m 04/01/2015 De Warande - Warandestraat 42-2300 Turnhout Overal Taal leidt je door de wereld van de Nederlandse taal. Je krijgt een beeld

Nadere informatie

Endorsement van Ben Teunissen via Linkedin (www.linkedin.com)

Endorsement van Ben Teunissen via Linkedin (www.linkedin.com) Endorsement van Ben Teunissen via Linkedin (www.linkedin.com) Steven's lessons on (data)-ownership and subsequent processes added a lot to overall transparency and improved my insights into the complex

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Woensdag 10 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Daniël Ost Christmas Days

Woensdag 10 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Daniël Ost Christmas Days Woensdag 10 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Daniël Ost Christmas Days Dames en heren, Burgemeester (Kristel) Geerts, Collega Bourgeois,

Nadere informatie

mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone

mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone mama binnen Kijk mee in het sfeervolle havenhuis van Miriam Lanfermeijer-Kooij, op een idyllische plek in Oud-Beijerland. Fotografie: Brigitte Kroone mama februari 2010 024 De grote bloempot is van Bloemen

Nadere informatie

Talentmanagement in tijden van crisis

Talentmanagement in tijden van crisis Talentmanagement in tijden van crisis Drs. Bas Puts Page 1 Copyright Siemens 2009. All rights reserved Mission: Achieving the perfect fit Organisatie Finance Sales Customer Engineering Project management

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Als paarden konden spreken

Als paarden konden spreken Als paarden konden spreken Eerste druk, maart 2012 2012 Julie Beirens isbn: 978-90-484-2338-5 nur: 285 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

PRELUDE stedenbouw en het verlangen naar normale wetenschap

PRELUDE stedenbouw en het verlangen naar normale wetenschap Wanneer de universiteit stedelijk denkt Verjaardagswensen bij 200 jaar universiteit en stad Michiel Dehaene STUDIUM GENERALE DUURZAME UNIVERSITEIT 1 PRELUDE stedenbouw en het verlangen naar normale wetenschap

Nadere informatie

DRIVING THE BUSINESS CASE OF IoT

DRIVING THE BUSINESS CASE OF IoT I28NSEPTEMBER T E R T2017 H E 3DTMAKERS H I NZONE G S HAARLEM 2017 DRIVING THE BUSINESS CASE OF IoT Initiated, organized and powered by: What s next. INTERTHETHINGS.COM Het volgende decennium gaat over

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 30 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Viering Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Tielrode Dames en heren Vandaag start de paasvakantie. Voor

Nadere informatie

6 uur 705,- Wat is er bij pakket brons inbegrepen?

6 uur 705,- Wat is er bij pakket brons inbegrepen? 6 uur 705,- Het bronzen pakket is voor een bruidspaar die een leuke bruidsreportage wil waarbij de bruid traditioneel door de bruidegom wordt opgehaald. Vervolgens gaan we naar het gemeentehuis en/of de

Nadere informatie

Communiceren met ouderen

Communiceren met ouderen Communiceren met ouderen 1. Introductie a) Het SEE-GREEN project Het SEE-GREEN project is een Europees initiatief om de gevolgen voor de oudere generatie burgers in onze gemeenschappen te bepalen wanneer

Nadere informatie

Architecten-debat 21 juni 2006 PI GvIB Themamiddag. Renato Kuiper. Principal Consultant Information Security

Architecten-debat 21 juni 2006 PI GvIB Themamiddag. Renato Kuiper. Principal Consultant Information Security Architecten-debat 21 juni 2006 PI GvIB Themamiddag Renato Kuiper Principal Consultant Information Security 1 De spreker Principal Consultant Information Security Hoofdredacteur Informatiebeveiliging 15

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Integratie in de praktijk

Integratie in de praktijk Integratie in de praktijk Werken als integratie consultant bij KLM Werken als integratie consultant bij KLM T. Lansbergen A. Kwekel Hogeschool Rotterdam 13/10/2015 Agenda Introductie - Organisatie Use

Nadere informatie