ENCORE 019 OKTOBER 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENCORE 019 OKTOBER 2006"

Transcriptie

1 ENCORE 019 OKTOBER BELGISCHE KUNSTENAARS OP BIËNNALE VAN SHANGHAI Een aanloop voor het kunstfestival Europalia, dat in 2009 volledig in het teken van China zal staan. Antwerpen heeft al meer dan twintig jaar een vriendschapsakkoord met Shanghai. Daarom neemt 't Stad deel aan de zesde Biënnale voor Hedendaagse Kunsten in Shanghai. Twee Belgische kunstenaars zullen aanwezig zijn: Luc Deleu en Hans Op De Beeck. Architect en artiest Luc Deleu doet dat met 'Vip City', een enorme plattegrond van een soort stad waar mensen op kavels wonen. De plattegrond kun je om het even waar ter wereld projecteren, zodat kan gezocht worden hoe deze nederzetting ideaal kan ingericht worden. Hans Op De Beeck toont 'T-Mart', een reuzegrote maquette van een denkbeeldige supermarkt. Het dak is geopend, en je kijkt als toeschouwer in het gebouw met daarin allemaal lege rekken. Door een projectie op de binnenkant wordt het gebouw voortdurend anders ervaren. De curator voor deze deelname, Bart De Baere van het MuHKA, koos voor deze twee kunstenaars 'omdat het twee straffe gasten zijn. Zo simpel is dat'. ::Biënnale Shanghai:: ::Muhka:: STUDENT: UMICORE SOLAR TEAM II Je herinnert je vast en zeker nog het Umicore Solar Team en de fantastische prestatie die ze hebben neergezet: na een jaar van bloed, zweet en tranen, waarin kosten noch moeite gespaard werden om de allereerste Belgische zonnewagen volledig afgewerkt mee naar Australie te kunnen nemen, werden ze knap 11e op het wereldkampioenschap, zoals de World Solar Challenge ook wel eens genoemd wordt. Of misschien herinner je je eerder de TD met de symbolische 11 gratis vaten die achteraf rijkelijk vloeiden in de albatros... Eind mei werd het nieuwe Solar Team opgericht en dat zijn wij! Voor het vorige team was het statement the journey is the destination van toepassing. Zij hebben de mensen overtuigd dat zonne-energie werkt. Voor ons geldt nu the journey is the beginning. Wij gaan voor de overwinning! Dit gaan we proberen te realiseren in de nieuwe, meer toepasbare Challenge Class die de nieuwe generatie zonnewagens zal bevatten. De volgende editie van de World Solar Challenge is meteen ook de 20e verjaardag van het event en daarom een feestelijke editie. Naar aanleiding hiervan werd bovenvernoemde Challenge Class opgericht: zonnewagens die hierin deelnemen zijn verplicht om hun ontwerp meer richting commerciële personenwagens te laten neigen. Voorlopig is ons concept nog top secret, tegen begin december zijn we er terug met meer informatie. Voor de bezorgde zielen: wees gerust, mocht onze droom 1e plaats in WSC uitkomen, dan beloven wij meer dan 1 vat op de TD! Teamleider: Pieter Vangeel Marketing: Koen Van Beneden, Joos Van den Bergh, Anneleen Van Melkebeek 1/11 encore 019 (oktober 2006)

2 Mechanica: Niels Burez, Tim Clukers, Thomas Marteau, Brecht Van Hooreweder, Kristof Debaetselier, Ismael Ben Al Lal Energie: Michiel Vanderlinden, Bart Aerts, Sofie Duerinck, Wim Geuens ::www.solarteam.be:: [Anneleen Van Melkebeek] DOCENT: NIEUWE LICHTING Patrick Daman van de personeelsdienst geeft je hun namen prijs; op onze uitnodiging aan de nieuwkomers 'of het ietske meer mag zijn' doen Frank en Jan euh Velpi er een schep bovenop... AERTS Bart (Engineering) AERTS Elke (Educating) DE JONGE Stijn (Engineering) HUSSON Jelle (Engineering) JOSSA Ellen (Educating) LONDERS Elke (Educating) MAHIEU Frank (Engineering) Oud-student van GROEP T, die na een omzwerving aan de KULeuven (eerst als student en daarna als wetenschappelijk medewerker in een immunologie en fysiologie labo) terugkeert naar the basics van GROEP T. Halftijds tewerkgesteld op Module 9 als assistent, breng ik nog de helft van mijn dagen door op Gasthuisberg om een doctoraat af te werken dat handelt over een bepaald type van ionenkanalen. Dit zijn sluisjes waarmee cellen onderling kunnen communiceren en bijgevolg aan signaaltransductie doen. In eerste instantie wordt er gekeken hoe die kanalen functioneren, welke ionen ze wel of niet doorlaten en onder welke omstandigheden dat ze dat doen. Later kan voor sommige kanalen de link gelegd worden naar de echte fysiologie en kan de rol van zo een kanaal duidelijk worden in een bepaalde pathologie of een fysiologisch proces. In mijn vrije tijd speel ik recreatief volleybal, ga ik squashen en mountainbiken. MATHUES Leen (Educating) PULINCKX Wilfried (Educating) TORBEYNS Joke (Educating) VAN BENEDEN Koen (Engineering) VAN DER VELPEN (Engineering) Nimen hao! Mijn identiteitskaart zegt nog steeds dat ik "Jan Van der Velpen" heet. Maar doe niet te veel moeite om dat te onthouden want Jan is nu niet direct een winnaar in de categorie van originele voornamen. Daarom ontstond voor mij - als student te GROEP T- de roepnaam "Velpi": misschien een beetje raar maar wel heel handig. Je noemt me dus best bij die roepnaam, tenzij je graag Chinees praat of zo. In de buurt van Industria en AsianProject kom je die naam trouwens ook al eens tegen, vooral dan in de context van ICT. Afgelopen jaar vertoefde ik in de mysterieuze wereld van authenticatie en autorisatie voor de (associatie) K.U.Leuven: op GROEP T zichtbaar als de "centrale login". Nu krijg ik de eer om mijn enthousiasme los te laten op de ICT infrastructuur van GROEP T......ongetwijfeld zai jian! VAN DYCK Dennis (Educating) WEVERS Gijs (Engineering) WUYTS Rutger (Engineering) 2/11 encore 019 (oktober 2006)

3 MICRO-SCOOP GUIDO VERCAMMEN Met een kort vragenrondje willen we ontdekken wat er ruist in het struikgewas van je collega. Aan het antwoordapparaat Guido Vercammen (docent Leuven Educating School) Wat is je eerste herinnering? Samen met mijn broer, op zaterdagavond, in het pre-tv-tijdperk, in een zinken bassin op de keukentafel voor de wekelijkse grondige schrobbeurt, met op de achtergrond de krakende stem van Jan Albert Goris (alias Marnix Gijsen) op de radio voor het wekelijkse praatje uit Amerika. Ik herinner mij dat mijn vader ons met een autoritair gebaar het absoluut stilzwijgen oplegde telkens als Jan-Albert Goris aan zijn wekelijks praatje begon (begin jaren 50). Wat wilde je worden toen je klein was? Oppasser in de zoölogie van Antwerpen waarschijnlijk omdat ik er regelmatig met mijn ouders naar toe ben gegaan. En dan nog het liefst van al apenoppasser Welke muziek hoor je liefst? Oppasser in de zoölogie van Antwerpen waarschijnlijk omdat ik er regelmatig met mijn ouders naar toe ben gegaan. En dan nog het liefst van al apenoppasser Wat is je lievelingsplek? Zonder twijfel mijn tuin. Daar kom ik tot rust en heb ik mijn beste ideeën. Ik ben er heer en meester en beslis er over leven en dood! Welk geluid fascineert je? Eigenlijk het plotse wegvallen van het geluid, van het getsjilp van de vogels tijdens een zonsverduistering. Dus eigenlijk die stilte gedurende een paar minuten is fascinerend. Ik vraag me af wat er in de kop van al die vogels moet omgaan. Welk dier inspireert je? De mier die ik veel tegenkom in mijn lievelingsplek. IJverig nooit lui, blijkbaar zeer gestructureerd en doelgericht werkend. Soms als ik in mijn tuin rondwandel en het wonder van de natuur zie vraag ik me af of wij niet evenveel van de realiteit van de natuur en het heelal kennen als de mier in mijn tuin van de stad Leuven Wat eet je graag? De Chinese keuken, maar dan wel de authentieke, niet de verwesterde. Stimuleert een open haard je tot ideeën? Integendeel, ik val ervoor in slaap. Dat vind ik wel heerlijk met de warmte recht in je gezicht. Welke wonderpil zou je willen uitvinden? Een pil waarmee je wat meer geheugen kan bijsteken. Ik spreek namelijk studenten en alumni graag aan met hun voornaam. Maar na zovele jaren heb ik dringend 100GB nodig. Help! Welke drie personen (tijdloos) zie je een ideaal debat voeren? Een discussie tussen iemand die 10 jaar dood is, iemand van 10 die nu leeft en iemand die nog binnen 10 jaar moet geboren worden over hoe zij tegen het leven aankijken. Vul aan: Vandaag zijn we alweer... "... de eerste dag van de rest van mijn leven. Dus komaan " [Guido Vecammen (vragen Seany Geuns)] 3/11 encore 019 (oktober 2006)

4 TEST JE T-GEHALTE TEST JE ZELFKENNIS Hoe goed ben je al ingeburgerd op GROEP T? 1. Wie of wat associeer je bij het woord 'president'? a) Boter b) Johan De Graeve c) Georges Bush d) Slaap zacht 2. Wat is 'brossen'? a) Gemakkelijk breekbaar b) Spijbelen c) Kapsel d) Plaats in Duitsland 3. 'Délibéré', dan denk je aan: a) Fakbar b) Examens c) Vonnis d) Le Chevalier Délibéré 4. Voor welke taal kan je inschrijven bij ACE-GROEP T? a) Cantonees b) Minanees c) Mandarijn d) Shanghaïees 5. 'Doop' heeft te maken met: a) Sacrament b) Ritueel ontgroenen van schachten c) Saus: de doop loopt over de vis d) Inzegenen I <see>t HET VERHAAL VAN DEN DRAAD s 4/11 encore 019 (oktober 2006)

5 Als de aannemer zich op GROEP T meldt om 8u s morgens op de dag van de academische opening met de melding: we komen een boring doen voor de glasvezelkabel, slagen we toch even blauw uit. Is deze dag wel het beste moment om dit te doen? Waarom heeft die aannemer niet even gebeld voor een afspraak? Gaat onze stoep enkel weken open liggen? Om 12u blijkt echter alles al opgelost te zijn. Op enkele uren tijd slagen die mannen er in om een blauwe buis van 200 meter lang onder de Dekenstraat door te trekken, van aan GROEP T tot voorbij de Brabançonnestraat. Dat er bij de boring wat water en slijk in de traphal loopt is een klein bijkomend detail. Onze kelder bleek toch minder waterdicht dan gepland. Ook dit probleem is enkele uren later van de baan. In de blauwe buis die ons verbind met de Tiensevest is ondertussen ook al een glasvezel kabel geblazen (letterlijk te nemen). Deze glasvezelverbinding, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en Belnet, zal gebruikt worden voor onze verbinding met het Belnet netwerk. En dus ook voor onze verbinding met het Internet. Het is de bedoeling om alle hogescholen te verbinden via een groot en krachtig netwerk, het zogenaamde Gigabit netwerk. Op dit moment zijn we verbonden met het Belnet netwerk via een gehuurde glasvezellijn van Belgacom, met een snelheid die beperkt is tot 10Mbps (mega bits per second). De bandbreedte die we krijgen naar de andere instellingen (en in het bijzonder de KULeuven) zal dus ernstig toenemen. GROEP T zal echter voorlopig de bandbreedte die we nu hebben naar het commerciële Internet niet aanpassen. Een aanpassing hiervan heeft een stevig prijskaartje, en onze gebruikerstatistieken leren ons dat deze bandbreedte op dit moment volstaat. We onderzoeken op dit moment of een gelijkaardige aansluiting naar Campus Comenius voor ons interessant is. De investeringskost (die dan niet gesubsidieerd zou worden) moet afgewogen worden tegen de maandelijkse huurbedragen. De effectieve in gebruik name van de nieuwe verbinding is gepland voor december en zou normaal weinig hinder mogen veroorzaken. Naast een aansluiting op het Gigabitnetwerk staan volgende projecten al zeker tijdens de komende maanden op stapel voor de ICT-dienst: - vervanging Firewall (aanpassing aan gigabit en dubbele, meer betrouwbare uitvoering) - een betere antispamoplossing - een vernieuwd extranet, met aangepast login - een VPN-SSL oplossing (een veiligere manier om het netwerk van overal te benaderen, in eerste instantie voor ICT-technische doeleinden) - in gebruik name van Epos (elektronisch platform ter ondersteuning van stage) in de lerarenopleiding We komen ongetwijfeld in volgende edities terug op sommige van deze onderwerpen. [Dirk Fabré] STAY TUNED SERVICE ORIENTED ARCHITECTURE (SOA) ACE - graduaten organiseert gastcolleges bedoeld om je een bredere kijk te verschaffen op informatica; ze zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. De gastcolleges gaan door van uur tot uur (met een pauze van 15 min.) /11 encore 019 (oktober 2006)

6 Evolving to a Service Oriented Architecture (SOA) is a recommended roadmap for companies that want a stronger alignment between their business strategy on one hand and the supporting IT environment on the other hand. Today, multiple standards and technologies are available to make this requirement finally true from the technical point of view. But, in order to make it happen, it is required to take into account also the aspect of SOA Governance. This lecture starts from the concepts of an SOA, explains the IT standards on which it is based, and also pays attention to the transition from the current enterprise architecture a company typically has to an SOA, under the control of SOA Governance. Several architectural components and associated disciplines are discussed, such as the Enterprise Service Bus (ESB), Business Process Modeling, Business Process Monitoring, Process Orchestration, IT Service Management, Information as a Service, Interaction Services and of course the associated Service Development tooling. IBM is one of the leaders in the area of SOA, even more its software strategy is entirely based on SOA. The session explains the IBM SOA Reference Model, the technology used and the IBM products that allow the organizations in multiple industry sectors to implement an SOA. Attention is also paid to challenge of running successful SOA projects: what are the typical phases and activities, and which techniques can be used? Presenter Eric Michiels will lecture this session. Eric is Senior IT Architect in the IBM Software Group Belgium. His role is to translate business and IT challenges of customers into solutions, designed with IBM software. As such he also advises customers about their technology choices on a strategic level and he leads technical sales projects. With a Masters Degree in Mathematics and Informatics, Eric has made a career of 20 years in IT, having performed diverse roles such as analyst, developer, database administrator, data architect, system engineer, instructor, education manager, IT Specialist and IT Architect. Date & place October 25, Campus Vesalius [Mathy Paesen] CULTUUR DE ANGST VOOR HET CLICHE DE ANGST VOOR HET CLICHE Want de angst voor het cliché Levert nooit een goed idee Dat is het drama In de fotografie (De Nieuwe Snaar) STUKJES WERELDGESCHIEDENIS IN BEELD In het vernieuwd Museum van Antwerpen loopt een retrospectieve rond de Gentse fotograaf Carl de Keyzer, sinds 1994 lid voor het leven van het wereldberoemde persagentschap Magnum. Zijn foto's getuigen van vakmanschap, ze zijn virtuoos gekadreerd en verbluffend belicht. De beelden hebben bovendien steeds een bijzondere invalshoek, de Keyzer geeft een draai aan de werkelijkheid die bij de toeschouwer spontane reacties uitlokt. Voor de fans van 'klassieke' fotografie zeker een must. 6/11 encore 019 (oktober 2006)

7 Carl de Keyzer Retrospectieve tot 7 januari 2007 Museum, Waalse Kaai 47, Antwerpen ::www.fotografiemuseum.be:: ::www.carldekeyzer.com:: EEN NIEUWE DERWISJ Kan fotografie meer dan één tijdsmoment bevriezen? Dat onderzocht Maarten Vanvolsem in zijn proefschrift 'The experience of time in still photographic images'. Daarin stelt hij dat fotografie niet alleen een momentopname vastlegt, maar ook een beweging, een evolutie, een tijdsduur. Naast het wetenschappelijk luik probeert de kunstenaar dit ook te bewijzen aan de hand van zijn artistieke oeuvre. Daarvoor gebruikt hij een zelf gemaakte camera, waarbij de sluiter vervangen wordt door een heel dun spleetje waarlangs de film belicht wordt. Die scant de ruimte af, maar tegelijkertijd draait de kunstenaar tijdens het fotograferen ook nog enkele malen rond zijn as, soms zelfs al lopend. Het resultaat is een eigenaardig opgebouwde, raadselachtige panoramafoto waarbij herhaling en toeval een rol spelen. Maarten Van Volsem heeft met deze bijzondere fotografietechniek als eerste het doctoraat in de kunsten behaald aan de KU Leuven. Voor de fans van experimentele fotografie zeker een aanrader. Maarten Vanvolsem Tot 28 oktober 2006 STUK, Expozaal, Naamsestraat 96, Leuven ::www.stuk.be:: KIES KEURIG KEURIG GEKOZEN? Tot Nut van het Algemeen publiceren we Willem Vermandere's versie van het lied 'Ton Christe est juif' van de Waalse zanger Julos Beaucarne MIJNEN JEZUS IS NEN JOOD Mijne Jezus is ne jood en mijnen auto Japannees, mijnen hoed is nen tiroler en mijn vest is Canadees, 'k eet spagetti uit Italië en uit de Wolga kaviaar, mijne koffie uit Brazilië, mijn kalebasse uit Zanzibar. Daarom zingen w' al maar meer, zingt heel Vlaanderen dit refrein, dat er hier vele, veel te vele, te veel vreemdelingen zijn. Mijn koekoeksklok uit Zwitserland, mijn broek uit Bangladesh, mijnen trommel komt uit Korea, mijn sandalen uit Marrakesj, en Arabisch zijn mijn cijfers, maar Latijn mijn alfabet, onze mythes Babylonisch, joods en Grieks van A tot Zet. 7/11 encore 019 (oktober 2006)

8 W' eten vijgen uit Turkije en bananen uit Kameroen, mijne voetbal komt uit China, 'k kocht ne velo in Moeskroen, onze zalm vers uit de fjorden en uit Bourgogne onze wijn, onze whisky komt uit Schotland, witte bonen van Albert Heijn. Mijn servies komt uit de Xenos en uit Ikea den dressoir, mijne laptop komt van Taiwan, van de C&A mijnen peignoir, 't ebbenhout van mijn klarinette uit het donkere Afrika en 'k zou geiren nog ne keer trouwen met een meisk' uit Zambia. En den djembé komt uit Kongo, uit Australië den boemerang, den balalaika recht uit Moskou en uit Rome ons kerkgezang, mijn gitare is Arabisch, Spaans model, made in Japan, en mijn nieuw katoenen hemdje komt recht uit Oezbekistan. W' eten dadels uit Tunesië en straffe peper uit Senegal, kan Sint-Sixtus ons niet helpen, drinken w' hier dus maar Orval, kokosnoten uit Ivoorkust, zoete mangos uit Bangui en patatten uit Patagonië, en couscous uit Tripoli. Onze poetsvrouw komt uit Polen, onzen tuinman is nen Brit, onze kok komt recht uit Hongkong, uit Sinaai den babysit, de verpleegster draagt nen hoofddoek, de kinesist dat is ne Moor, onzen dokter komt uit India en uit Kinshasa meneer pastoor. Onzen trainer is van Kroatië, den beste spits is Braziliaan en de rest, al de tien andere, één voor één Ivoriaan, we zijn fier te meugen zingen, absoluut ongegeneerd, lang lang leve onze koning, uit Saxen Coburg g'importeerd. Willem Vermandere RELAX [Toti] 8/11 encore 019 (oktober 2006)

9 SURFER S DELIGHT INSPIRATIE VOOR EEN BUITENLANDSE STAGE? Bij de Educators zijn ze al heel wat gewoon qua buitenlandse stages. Maar ook de Engineers vinden stilaan de weg naar verre oorden Waarom Chinese mannen geen parfum gebruiken... Na het Asian Project 2006, zat de goesting erin bij Karolien Hoebreckx en Andries Clijsters. Begin juli trokken de ingenieursstudenten naar Guangzhou, China om er twee maanden stage te lopen bij het bedrijf Puratos. Tot zover het officiële gedeelte. Want uiteraard hebben de twee ook én graag uitvoerig kunnen kennismaken met de Chinese kantjes van het leven. Over dit alles doen ze uitgebreid en amusant verslag in hun weblog. ::Andries en Karolien in Guangzhou:: Ook zin gekregen in een buitenlands avontuur? Het International Office zal je met hand en tand begeleiden. Je vindt de internationaal samengestelde ploeg onder leiding van Wim Polet (aka Bai Weien) op het gelijkvloers van Campus Vesalius. QUIZ ZOEK DE OPLOSSING EN WIN 40 EURO! Volgens zanger Arno zijn het alleen de vogeltjes die zingen... tot op een mooie dag... Als het om studentenvolk en personeel gaat, is er voor de twee decanen Stijn Dhert en Luc Geurts niets te veel. Zelfs om na een slepende, afpeigerende, afmattende, vermoeiende, drukke werkdag - ik maak slechts een selectie uit hun statement - af te zakken naar de opnamestudio van Encore om volgende quizvraag bijeen te zingen. Geluidsfragment En de 018-winnaar is... Het java-recept van Koen Pelsmaekers genereerde DAVID SOMMERIJNS (3EMEM4) als winnaar van de juniquiz. Proficiat! De vraag was: welke kustgemeente nam niet deel aan 2003Beaufort? De oplossing: dat was Bredene natuurlijk. OPGELET! Het volledige wedstrijdreglement is niet verkrijgbaar (da is er ni jong), ook al stuur je een voldoende gefrankeerde en aan jezelf gerichte omslag op. Behalve voor het insturen van een antwoord, worden er geen briefwisseling of telefoongesprekken gevoerd RAPIDO Nieuwe methode van carjacking Stel u voor : uw wagen staat geparkeerd in een straat of op een parking, u maakt uw wagen open en stapt in. U sluit de deuren, steekt de contactsleutel in het slot, misschien start u de wagen al, u wenst te vertrekken en plots 9/11 encore 019 (oktober 2006)

10 ziet u in uw achteruitkijkspiegel... een papier op de achterruit. U ontkoppelt de wagen en stapt uit om het papier van uw wagen te halen. Wanneer u achteraan uw wagen staat te proberen het papier los te maken ziet u mensen opdagen. Ze springen in uw wagen en rijden er mee weg, wat zeer gemakkelijk is : uw wagen is immers startensklaar (dames hebben er hun tasje al ingelegd) en als het mis gaat zullen ze u nog overrijden ook. LET DUS VOORAL GOED OP : DIT IS DE NIEUWSTE METHODE! Vertrek dus gewoon, mét papier, en verwijder dit later op een veilige plek. Dit is een bericht van de Federale Politie [Dirk Fabré] Fietsgraveeracties In samenwerking met de K.U.Leuven kunnen studenten, maar ook personeelsleden, gratis hun fiets laten graveren (met je rijksregisternummer) op volgende data: - 9 en 10 oktober in Alma 2-16 en 17 oktober in Alma 3-23 en 24 oktober in Alma 1 Telkens van 11u30 tot 14u en van 17u30 tot 19u30. Een kleine moeite die in geval van diefstal, de kansen aanzienlijk verhoogt om je rijwiel sneller terug te krijgen. Meer info: ::www.kuleuven.ac.be/mobiliteit/fiets/preventie.htm:: ::www.kuleuven.ac.be/mobiliteit/fiets/graveeracties.htm:: [Patrick Daman] Opgeruimd staat netjes Waar naartoe met al je oude computerspullen die je opzij legde voor het geval ze misschien nog ooit, ooit eens van pas zouden komen...? Gegarandeerd zullen ze nooit, nooit nog van pas komen. Maar het hele boeltje (muizen, klavieren, geluidskaarten, harddisken,...) kun je naar ReCuPc (Leuven) brengen. Deze vzw heeft drie doelstellingen: 1. opleidingen geven; 2. de afvalberg verminderen; 3. de digitale kloof in de maatschappij dichten. Een kleine moeite voor een wereld van verschil. ::ReCuPc:: Is er intelligent leven op de campus? Vanaf 15 oktober barst de strijd der strafste student los: de Knack Quizard. De quiz (volledig via het internet gespeeld) wordt als een afvallingsrace gespeeld. Surf naar onderstaande website voor de spelregels én om je quiztalent alvast te oefenen voor het serieuze werk begint. Let wel: er is een schoolranking van de deelnemende universiteiten en hogescholen voorzien, zodat je kan zien hoe je collega's scoren. Anders gezegd, ben je een echte quizfanaat in hart en nieren, kun je de uitdaging aangaan om jouw groep/team/studierichting in de hoogste ranking te krijgen. Even afspreken met andere weetal-nerds en GROEP T naar de top scoren is zo gepiept. En als de eer je niet genoeg is: er zijn ook toffe prijzen te winnen... ::www.destrafstestudent.be:: EXTRA DE RELATIVITEIT DER DINGEN De opening van het academiejaar op 25 september was dit jaar voor de eerste maal in de T-geschiedenis gescheiden: Engineering en Educating hadden elk hun eigen verhaal en sprekers Algemeen Directeur Johan De Graeve slaagde er evenwel in om op beide openingszittingen een speech weg te geven. Hij sprak o.a. over evolutieleer, over natuurwetenschappen, wereldgodsdiensten, nieuwe postgraduaten, E's en niet-e's. Dit alles illustreerde hij aan de hand van een verhaaltje over een mier, die een grassprietje opklimt en telkens naar beneden dondert. 'Laat los, en kijk', adviseerde Johan De Graeve. Dat deed Encore en dit viel ons op: 10/11 encore 019 (oktober 2006)

11 15.00 uur. Directeur De Graeve demonstreert de grootte van de mier tijdens de openingszitting van de Educating School uur. Hetzelfde miertje enkele uren later tijdens de zitting van de Engineering School ::-album: Opening academiejaar - receptie:: ::-album: Opening academiejaar - academische zitting:: ZOEKERTJES Wie meent iets interessant te ruilen/verkopen/weggeven heeft of op zoek is naar een bepaald item, zal in deze rubriek zijn gading kunnen vinden. Tenminste, dat hangt van jou, beste lezer, af. Stuur je 'advertentie' door naar en wie weet, komt er bonanza van? INKTCARTRIDGE Wegens aankoop nieuwe printer (ander merk) hebben wij een, uiteraard nog niet gebruikte, HP inkjet print cartridge (die we in reserve gekocht hadden) over. Het betreft een HP invent cartridge HP51629A nr 29 black, 40 ml. Aankoopprijs: euro Verkoopprijs: 22 euro An François 11/11 encore 019 (oktober 2006)

ENCORE 007 APRIL 2005

ENCORE 007 APRIL 2005 ENCORE 007 APRIL 2005 1 EXPO 2005 AICHI JAPAN: NATURE S WISDOM The first universal exposition of the new millennium takes place in Aichi (Tokyo), from 25 March to 25 September 2005. No fewer than 126 countries

Nadere informatie

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking Het magazine van de vereniging oud studenten economie Universiteit Gent we link economic thinking ------- Maart Juni 2014 ------ N 1 ------------- Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] VOSEKO

Nadere informatie

feest! Toost u met ons mee?

feest! Toost u met ons mee? RANEA. februari 2011 20 Nadya Kops Zet met John Lasschuit de bloemetjes buiten Fred Peters Evenwicht als basis voor succes Miriam van den Boogaard Van DinoDIV naar DigiDIV Agnita Mur Over cultuuromslag

Nadere informatie

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers Jong Geweld Jongeren over jongeren voor werkgevers Werkvolk werven op het web Feiten & fabels volgens jonge werknemers Pedagoog Bert Smits "Een jongere vraagt zich elke dag af of hij zinvol bezig is" Jong

Nadere informatie

Innovation meets business & IT.

Innovation meets business & IT. Innovation meets business & IT. INHOUD:...3 Voorwoord - Tinne Van den Broeck...4 Bachelorproef - Gerd Breugelmans...6 Orientation game - Jeroen Reinenbergh...8 Computer audit - Annick De Bruyn...10 VKW

Nadere informatie

+ Een handig overzicht van 228 bedrijven die ict ers rekruteren

+ Een handig overzicht van 228 bedrijven die ict ers rekruteren workingict RECRUITMENT SPECIAL SPECIALE EDITIE VAN DATA NEWS VAN 21 NOVEMBER 2008. Is inbegrepen in de prijs, mag niet los verkocht worden. > EEN DUIK IN DE BELGISCHE ICT-SECTOR > DE STRIJD OM DE VERWENDE

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

INTRODUCTIE MINDLIFT LEARNING [WWW.PRESENTERENALSEENPRO.NL]

INTRODUCTIE MINDLIFT LEARNING [WWW.PRESENTERENALSEENPRO.NL] INTRODUCTIE Hoi! Ik ben Kasper van der Meulen; spreker, trainer en schrijver bij MindLift Learning. Ik wil je persoonlijk welkom heten bij het boek Presenteren als een PRO! Voordat je begint met lezen

Nadere informatie

De alumni van Natuurkunde vertellen. Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde

De alumni van Natuurkunde vertellen. Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde De alumni van Natuurkunde vertellen Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde Bekijk je mogelijkheden op onze website www.studereninleiden.nl en vind je studie Van de afgestudeerde natuurkundigen

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

driemaandelijks magazine van Var augustus oktober 2014 afgiftekantoor Gent X De slimme radio van de toekomst

driemaandelijks magazine van Var augustus oktober 2014 afgiftekantoor Gent X De slimme radio van de toekomst 152 driemaandelijks magazine van Var augustus oktober 2014 afgiftekantoor Gent X De slimme radio van de toekomst IN DIT NUMMER VOORAF Lieven Vandenhaute: We gaan telkens op zoek naar de bijzondere bomen

Nadere informatie

Meesterlijke masters in de maak

Meesterlijke masters in de maak België - Belgique P.B. / P.P. B - 731 JAARGANG 14, NR. 1-29 OKTOBER 2004 VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS Vlaanderen zendt zijn zonnen uit. Vroeger zond Vlaanderen z n zonen uit, straks stuurt het z n zonnen

Nadere informatie

IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2. Innovation meets business and IT

IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2. Innovation meets business and IT PAGINA 1 IMBIT MAGAZINE 2011-2012 IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2 Innovation meets business and IT INHOUDSOPGAVE VOORWOORD: Breugelmans Gerd... 7 Martens Rudy... 4 DEPARTEMENT BELEIDSINFORMATICA: Oorts

Nadere informatie

sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015

sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015 sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 5 nummer 2 juni 2015 MIcompany passie voor data & analytics docent vertelt communicatie en econometrie? alumnivereniging tijd voor verandering de week

Nadere informatie

DESIGN DOCUMENT. Pitching and Demoing Research for UX. Mervyn van Goethem Guido Schalkx

DESIGN DOCUMENT. Pitching and Demoing Research for UX. Mervyn van Goethem Guido Schalkx DESIGN DOCUMENT Pitching and Demoing Research for UX Mervyn van Goethem Guido Schalkx Inhoudsopgave Voorwoord Onderzoek Opzet & Research Conclusie & Insights 3 4 4 6 Concepting 8 Concept Tools 8 10 Design

Nadere informatie

vind ekonomika op facebook

vind ekonomika op facebook vind ekonomika op facebook Geef jullie ongezouten mening op ons discussie forum Mis niets! Volg onze events op het heetst van de naald Neem deel aan onze mysterieuze zoektochten en win hiermee mooie prijzen

Nadere informatie

nummer 50, december 2008 Een nieuwe fase

nummer 50, december 2008 Een nieuwe fase Informatiekrant voor de medewerkers van Information Systems & Technology Expertise nummer 50, december 2008 In dit nummer: 1. Een nieuwe fase 2. Als je gaat trouwen dan denk je niet aan scheiden 3. Marcel

Nadere informatie

LIBISzine. Digitaal in mensentaal Agora: leer- én leefcentrum Pushing boundaries with digital humanities Klaar voor Alma?

LIBISzine. Digitaal in mensentaal Agora: leer- én leefcentrum Pushing boundaries with digital humanities Klaar voor Alma? LIBISzine HET LIBIS MAGAZINE n MEI 2013 n NUMMER 5 Digitaal in mensentaal Agora: leer- én leefcentrum Pushing boundaries with digital humanities Klaar voor Alma? VOORWOORD INHOUD Het zijn drukke tijden

Nadere informatie

VISIE. Oracle Gebruikersclub Holland. Database/Middleware Day. Oracle Database/Middleware. Ontvang gratis OGh Visie-mail

VISIE. Oracle Gebruikersclub Holland. Database/Middleware Day. Oracle Database/Middleware. Ontvang gratis OGh Visie-mail Oracle Gebruikersclub Holland VISIE Zomer 2015 Jaargang 21 Nummer 1 h 7,50 are Day DBA/Middlew Verslag Verslag APEX APEX World World 2015 2015 Oracle Oracle Database/Middleware Database/Middleware Day

Nadere informatie

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m.

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m. Het boek wordt op 19 maart 2011 gepresenteerd op de landelijke dag van de Stichting Plotsdoven, die gehouden wordt in Madurodam, Den Haag. Het eerste exemplaar zal aan de schrijfsters worden aangeboden.

Nadere informatie

Procesmap: Co-creatie

Procesmap: Co-creatie Procesmap: Co-creatie MEDMEC CMD kwartaal Lente Door: Bart Nederveen Diana van der Sprek Jasper van Vugt Justin Dijkshoorn 0799083 0779757 0801790 0796711 Inhoudsopgave Inleiding 3 Onderzoek Kwalitatief

Nadere informatie

Lenen. Vloek of zegen? Secret Solar Team. Top in techniek. Toetsangst testen. Pirates of the Carribean 4. Gratis naar Kijk snel op pagina 36

Lenen. Vloek of zegen? Secret Solar Team. Top in techniek. Toetsangst testen. Pirates of the Carribean 4. Gratis naar Kijk snel op pagina 36 Pirates of the Carribean 4 Gratis naar Kijk snel op pagina 36 redactioneel onafhankelijk magazine van Saxion Lenen Vloek of zegen? Secret Solar Team Top in techniek Toetsangst testen Nummer 8, mei 2011

Nadere informatie

LET S TALK Magazine n 7

LET S TALK Magazine n 7 LET S TALK Magazine n 7 Beste partner, Geen Bart De Proost of Barbara Vangheluwe die het voorwoord verzorgen in dit Let s Talk Magazine. Daarvoor is een heel goede reden: deze keer staat het magazine helemaal

Nadere informatie

Innoventivity Day: Limburgse bedrijven op zoek naar innovatie. Alma-In-Silico: UHasselt speelt sleutelrol. Let s dance op geslaagde Wereldavond

Innoventivity Day: Limburgse bedrijven op zoek naar innovatie. Alma-In-Silico: UHasselt speelt sleutelrol. Let s dance op geslaagde Wereldavond 08 Jaargang 2008 / 2009 2 april 2009 Alma-In-Silico: UHasselt speelt sleutelrol Let s dance op geslaagde Wereldavond Innoventivity Day: Limburgse bedrijven op zoek naar innovatie UHasselt scoort in Vlaamse

Nadere informatie

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE LOTGENOTEN Roland (59) Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen pag.4 An (38) Met de therapietrouw gaat het denk ik wel lukken pag.7 Pieter (28) Door de medicatie voel

Nadere informatie

Pick me! Stagiair heeft de macht. Ex-student De Vries is directeur Hyves. Bestuurswerk studenten meer stimuleren

Pick me! Stagiair heeft de macht. Ex-student De Vries is directeur Hyves. Bestuurswerk studenten meer stimuleren Ex-student De Vries is directeur Hyves Bestuurswerk studenten meer stimuleren Redactioneel onafhankelijk magazine van Saxion Traineeship voor potentiële managers Saxion Nº 2 / OKTOBER 2008 Pick me! Stagiair

Nadere informatie

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013 :SAM Sint-Antonius Magazine editie kerst 2013 Open School 2013 de directeur aan het woord Ik moet je van harte bedanken. In onze SAM van mei 2013 deed ik een warme oproep om onze school een bezoekje te

Nadere informatie

Slimmer werken doe je om tijd te maken voor belangrijke dingen

Slimmer werken doe je om tijd te maken voor belangrijke dingen 1 Slimmer werken doe je om tijd te maken voor belangrijke dingen Het lijkt een onmogelijk plan. Ondernemer of manager zijn en dan toch elke werkdag 1 of 2 uur vrijmaken voor belangrijke dingen. Doe normaal,

Nadere informatie

Jongeren verlekkerd op VRT

Jongeren verlekkerd op VRT 151 driemaandelijks magazine van Var mei juli 2014 afgiftekantoor Gent X Jongeren verlekkerd op VRT IN DIT NUMMER VOORAF Thibaut Renard: Een hitlijst presenteren is een kwestie van seconden STRATEGIE 18

Nadere informatie

De Enige 3D Software Die Jij Nog Nodig Hebt.

De Enige 3D Software Die Jij Nog Nodig Hebt. 1 Peter Wuyts (c) 2015 TOC Geen index Wat SketchUp Voor Mij Betekent. 4 Dit geloofde hij niet... 4 Wat een wonder. 5 Niet iedereen houdt van vooruitgang. 5 Mooi als dromen uitkomen. 6 Was het toen al Google?

Nadere informatie