Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. huisvesting van vluchtelingen in de regio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. huisvesting van vluchtelingen in de regio"

Transcriptie

1 Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 november 2015 Onderwerp Huisvesting van vluchtelingen: een azc, huisvesting van statushouders en/of ondersteuning bij huisvesting van vluchtelingen in de regio Categorie A Verseonnummer / Portefeuillehouder Wethouder Kist Behandeld door De heer Van der Gaag Samenvatting Naar aanleiding van het verzoek van de raad om een breed haalbaarheidsonderzoek, heeft het college op drie trajecten een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, namelijk: naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc, mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders én het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio (bijvoorbeeld Rijswijk en Den Haag). Uit het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc blijkt dat Schakenbosch als enige locatie geschikt, beschikbaar en bruikbaar is voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners. Het college stelt vast dat, gezien de informatiebijeenkomsten en ingekomen berichten, er bij inwoners, direct omwonenden in het bijzonder, onvoldoende draagvlak bestaat voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners op Schakenbosch. Dit is de reden dat het college negatief besluit op het verzoek van het COA voor de vestiging van een azc met 800 bewoners op Schakenbosch en vraagt de raad dit te bekrachtigen. Echter, het college constateert dat er voor de vestiging van een azc voor minder bewoners meer draagvlak bestaat. Daarom verzoekt het college de raad zich uit te spreken over de volgende opties: wel of geen azc. En indien gekozen wordt voor een azc op Schakenbosch met minder bewoners, dan een uitspraak te doen over of bewoners en de duur van vijf jaar. Gezien de druk op de sociale woningmarkt en de verplichting vanuit het Rijk om vergunninghouders te huisvesten stelt het college voor om actief tot aanvullende ruimte voor vergunninghouders te komen en daarbij tegelijkertijd ambities te realiseren rond studentenhuisvesting, starterswoningen en sociale woningen. De bestaande sociale woningvoorraad blijft op deze wijze beschikbaar voor inwoners.

2 Pagina 2/14 Uit het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijk geschikte en beschikbare locaties voor het huisvesten van vergunninghouders blijkt dat er drie gemeentelijke grondlocaties zijn in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar een substantieel aantal (>150) vergunninghouders gehuisvest zou kunnen worden. Ten behoeve van verdere uitwerking vraagt het college de raad om zich uit te spreken over: het aantal te realiseren woningen rekening houdend met de taakstelling voor vergunninghouders in 2016, een keuze te maken tussen tijdelijke of reguliere woningen en de te onderzoeken locaties. Uit het haalbaarheidsonderzoek naar het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio komt naar voren dat samenwerking met de gemeenten Den Haag en Rijswijk vooralsnog het meest voor de hand ligt. Op dit punt stelt het college de raad voor als gemeente open te blijven staan voor samenwerking met andere gemeenten op het gebied van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio. 1. Inleiding In dit raadsvoorstel wordt ingegaan op de aanleiding tot, de insteek én de uitkomsten van het breed haalbaarheidsonderzoek dat het college op verzoek van de raad heeft uitgevoerd. Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar de bijlagen. Aan het eind van het raadsvoorstel wordt de gemeenteraad verzocht een besluit te nemen en richting te geven ten behoeve van het vervolg c.q. de verdere uitwerking. 2. Aanleiding De eigenaar Schakenbosch B.V. heeft het COA de locatie Schakenbosch voor vijf jaar aangeboden. Deze eigenaar wil hier op termijn zelf gaan ontwikkelen, maar is bereid de locatie tijdelijk aan het COA te verhuren. Het COA wil op deze locatie twee bestaande gebouwen in gebruik nemen en semipermanente gebouwen bijplaatsen, zodat de locatie op korte termijn in gebruik genomen kan worden. Op 17 augustus 2015 heeft het COA het college formeel verzocht om medewerking te verlenen aan het vestigen van een tijdelijk (voor een periode van 5 jaar) asielzoekerscentrum voor 800 bewoners in het voormalig zorgcomplex aan de Veursestraatweg 185 (hierna: Schakenbosch). De raad is door het college over dit verzoek geïnformeerd ( / ) op 19 augustus Naar aanleiding van bovengenoemd verzoek heeft de raadscommissie AZ het college in de vergadering op 8 september 2015 verzocht om, binnen drie weken, kaders voor een breed haalbaarheidsonderzoek inzake het vestigen van vluchtelingen voor te leggen. Conform toezegging is op 6 oktober 2015 in de commissie AZ een procesplan met daarin opgenomen de kaders voor een breed haalbaarheidsonderzoek inzake het vestigen van

3 Pagina 3/14 vluchtelingen voorgelegd én besproken. In het procesplan heeft het college drie trajecten voorgesteld, namelijk: 1. Een haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc in de gemeente Leidschendam-Voorburg; 2. Een haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders (mensen met een verblijfsvergunning) in de gemeente Leidschendam- Voorburg, en; 3. Een haalbaarheidsonderzoek naar het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen vanuit de gemeente Leidschendam-Voorburg in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio (bijvoorbeeld Rijswijk en Den Haag). In de volgende paragraaf zijn de doorlopen stappen en de uitkomsten van het breed haalbaarheidsonderzoek per traject uitgewerkt. 3. Breed haalbaarheidsonderzoek 3.1 Haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc Voor het traject "haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc in de gemeente Leidschendam-Voorburg" was in de raadsbrief ( / ) d.d. 29 september 2015 een globale planning opgenomen. De eerste fase in deze planning betrof het locatiekeuzetraject. In dit traject waren de volgende stappen beoogd: 1. Opstellen 'longlist' locaties (door college) 2. Beoordelen geschiktheid locaties (door college, op basis van criteria COA) 3. Beoordelen beschikbaarheid locaties (door college of derden) 4. Beoordelen bruikbaarheid locaties (door COA) 5. Beoordelen inpasbaarheid locaties (door college) Locaties voor bewoners in gemeentelijk eigendom De ruimtebehoefte voor een opvanglocatie voor personen is een grondoppervlakte van circa 4 ha nodig in geval van een nieuwbouwlocatie. Uitgangspunt is hierbij circa m2 BVO aan woonruimte en circa m2 BVO voor kantoren/ondersteunende diensten en daarnaast buitenruimte voor recreatie en parkeren. Op grond van voornoemde ruimtelijke criteria van het COA, is gebleken dat geen van de locaties in gemeentelijke eigendom geschikt is voor het vestigen van een azc voor asielzoekers. NB: Het formele verzoek van het COA betreft medewerking te verlenen aan een azc voor 800 bewoners. De ruimtebehoefte voor een opvanglocatie voor 600 bewoners is echter gelijk aan een opvanglocatie voor 800 bewoners en daarom wordt hier gesproken van locaties voor bewoners.

4 Pagina 4/ Locaties voor bewoners in eigendom bij derden Hier bleek dat zes locaties in eigendom bij derden, waar onder Schakenbosch, mogelijk geschikt zijn voor het vestigen van een azc voor bewoners. De locaties betroffen: Gebouwen Geschikt Beschikbaar Bruikbaar Inpasbaar Veursestraatweg 185 ev.schakenbosch Ja Ja Ja Dr. van Zeelandstraat 1 (Billiton) Ja Nee - Oosteinde 208 (Damsigt) Ja Nee - Gronden Geschikt Beschikbaar Bruikbaar Inpasbaar Huijssitterweg Ja - Nee Stompwijkseweg 11A Ja - Nee Kostverlorenweg Ja - Nee Tabel: locaties in eigendom bij derden die voldoen aan ruimtecriterium COA Gebouwen De eigenaren van bovengenoemde gebouwen hebben de gemeente laten weten dat de gebouwen niet beschikbaar zijn voor het vestigen van een azc. Uitzondering hierop betreft de locatie Schakenbosch. Gronden Bij de gronden in eigendom bij derden hebben het college en het COA, om de eigenaren niet onnodig lastig te vallen, eerst getoetst of deze (in technische zin) bruikbaar waren. Uit deze toets is gebleken dat de gronden óf gelegen zijn in een veiligheidszone leiding-gas, waardoor er een veiligheidsrisico is bij bebouwing, óf te ver liggen van voorzieningen en/of niet langs een veilig fietsof voetpad te bereiken zijn. Daardoor zijn deze locaties niet bruikbaar voor de vestiging van een azc Locaties voor het vestigen van minder dan 600 bewoners In de vergadering van de commissie AZ d.d. 6 oktober 2015 heeft de raad het college verzocht bij het COA na te gaan of het vestigen van een geringer aantal asielzoekers mogelijk is. Het COA stelt dat de ruimtebehoefte voor een opvanglocatie van geringere omvang, bijvoorbeeld 600 mensen, niet verschilt met die van een opvanglocatie voor 800 mensen en dat alleen bij een omvang van een financieel verantwoorde exploitatie mogelijk is. Zoals u bekend is, is in de Tweede Kamer het voorstel gedaan om azc's van kleinere omvang mogelijk te maken, maar is hierover nog geen uitsluitsel gegeven.

5 Pagina 5/ Overige mogelijkheden voor het vestigen van asielzoekers Aanvullende Opvanglocaties Het COA hanteert naast een azc nog een andere, kleinschalige vorm van opvang. Dit betreft de zogenaamde Aanvullende Opvanglocaties (AVO). Dit zijn locaties waar 200 mensen gehuisvest worden. Voor AVO gelden de volgende criteria: 1. een gebouw (geen grond) dat onmiddellijk en zonder verbouwing te betrekken is 2. er is een beheerder (COA doet geen beheer voor aanvullende locaties) 3. Het contract wordt voor 1 jaar aangegaan en wordt maximaal 1 keer verlengd. Op basis van de uitkomsten van het locatiekeuzetraject is het helder dat de gemeente geen locaties in eigendom heeft die direct te betrekken zijn. Alle locaties moeten verbouwd worden om te kunnen dienen als AVO. Voor deze locaties geldt dat de vergoeding (aan de gemeente) heel sober is (lage huurvergoeding en geen aanvullende compensatie zoals bij azc). Aangezien dit markttechnisch minder interessant lijkt, heeft het college inzake AVO-locaties alleen gekeken naar gemeentelijke panden. Noodopvanglocaties In aanvulling op het voorgaande is recentelijk nog gekeken naar noodopvanglocaties. Bij noodlocaties gaat het om hallen en locaties voor paviljoens voor de duur van zes tot twaalf maanden met een opvangcapaciteit van plus bewoners. De gemeente Leidschendam- Voorburg beschikt niet over leegstaande hallen. En voor wat betreft de grondlocaties geldt dat deze beter gebruikt kunnen worden voor het realiseren van sociale woningbouw, omdat we daarmee tegemoet komen aan de vraag naar dergelijke woningen door starters en studenten én de steeds verder oplopende taakstelling voor het huisvesten van vluchtelingen met een vergunning. Vluchtelingen worden hierdoor op een menswaardiger manier opgevangen Opzet onderzoek naar inpasbaarheid van azc op Schakenbosch Het locatiekeuzetraject heeft, na het doorlopen van alle stappen, uitgewezen dat de locatie Schakenbosch de enige geschikte, beschikbare en bruikbare locatie is voor het vestigen van een azc van asielzoekers. Hierover is de raad op 27 oktober 2015 per brief ( / ) geïnformeerd. Vervolgens zou het college voor elke locatie die voor het vestigen van een azc geschikt, beschikbaar en bruikbaar geacht werd, beoordelen of en in welke mate een azc inpasbaar is op de betreffende locatie. Dit zou gebeuren door: 1. in gesprek te gaan met direct omwonenden, om te bepalen of en in welke mate een azc op deze locatie inpasbaar is; 2. op een aantal aspecten (sociaal-maatschappelijk, ruimtelijk, openbare orde en veiligheid) nader onderzoek te doen, en; 3. een afweging te maken tussen het vestigen van een azc en de gevolgen voor reeds in gang gezette ontwikkelingen op of ten aanzien van de betreffende locatie.

6 Pagina 6/14 Voor de locatie Schakenbosch had het college al een effectanalyse (zie raadsbrief / d.d. 29 september 2015) gedaan. Tevens is in deze effectanalyse gekeken naar de gevolgen van het vestigen van een azc voor reeds in gang gezette ontwikkelingen op of in nabijheid van de locatie Schakenbosch. Het haalbaarheidsonderzoek heeft zich op het onderdeel 'inpasbaarheid' daarom gericht op inwoners, direct omwonenden in het bijzonder, en hun vragen, zorgen en aandachtspunten rondom de eventuele vestiging van een azc op de locatie Schakenbosch Informatiebijeenkomsten en ingekomen berichten Inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben de mogelijkheid gehad om hun vragen, zorgen en aandachtspunten over de mogelijke komst van een azc op Schakenbosch te uiten via de gemeentelijke website of via . Direct omwonenden, ondernemers en maatschappelijke partners zijn daarnaast uitgenodigd om op een informatiebijeenkomst met de gemeente in gesprek te gaan. Voor de bewonersavonden waren ongeveer huishoudens uitgenodigd, waarvoor in totaal 5 avonden georganiseerd zijn. Registratie van het aantal bezoekers per avond: 27 oktober 2015: 210 inwoners 29 oktober 2015: 50 inwoners 2 november 2015: 75 inwoners 5 november 2015: 120 inwoners 6 november 2015: 75 inwoners In totaal zijn er 530 inwoners opgekomen. Per bijeenkomst mochten 2 personen per adres aanwezig zijn. In theorie waren dus 3600 mensen uitgenodigd. Wanneer we uitgaan van dit aantal dan kunnen we spreken van een opkomst van 15%. Wanneer we uitgaan van één persoon per adres, dan kunnen we stellen dat ongeveer 30% van het totaal aantal (1800 adressen) genodigden aanwezig is geweest. Daarnaast hebben vele maatschappelijke partners (Woej, Raad van Kerken, GGZ-instelling, Jeugd-instelling, Sport en Welzijn, Vluchtelingenwerk, Participatieraad, Buurtbemiddeling), de politie en het COA bijeenkomsten bijgewoond. Het college is betrokkenen erkentelijk voor hun aanwezigheid en inbreng Bevindingen Op de bewonersavonden konden de inwoners niet alleen vragen stellen, maar ook zorgen uiten en aandachtspunten meegeven. Een uitgebreider (beeld)verslag is toegevoegd als bijlage. De belangrijkste bevindingen uit de informatiebijeenkomsten met buurtbewoners en ondernemers zijn: er is onvoldoende draagvlak voor 800 bewoners op Schakenbosch; er zijn zorgen over de locatie en de nabijheid van de twee andere instellingen en de wijk Prinsenhof ("waar het nu net een beetje de goede kant op gaat");

7 Pagina 7/14 er zijn vragen/zorgen over de toegankelijkheid van het terrein; vragen over alternatieve azc-locaties; vragen/zorgen over integratie en activiteiten van vluchtelingen; vragen/zorgen over veiligheid; vragen over besluitvorming (veel mensen denken dat er al een besluit genomen is en/of twijfelen of hun inbreng wordt meegewogen); er zijn vragen over kosten voor de opvang van vluchtelingen (wie betaalt dat?); zorgen over het voortrekken van vluchtelingen ten opzichte van eigen inwoners (bijvoorbeeld bij huisvesting, gezondheidszorg en uitkeringen); inwoners hebben de gemeente echter ook gewezen op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de opvang van vluchtelingen; veel buurtbewoners en ondernemers begrijpen dat er iets moet gebeuren, maar liever niet bij hen in de buurt Conclusie Uit het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke vestigingslocaties voor een azc blijkt dat Schakenbosch als enige locatie geschikt, beschikbaar en bruikbaar is voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners. Het college stelt echter vast dat, gezien de informatiebijeenkomsten en ingekomen berichten, er bij inwoners, direct omwonenden in het bijzonder, onvoldoende draagvlak bestaat voor het vestigen van een azc voor 800 bewoners op Schakenbosch. Dit is de reden dat het college negatief besluit op het verzoek van het COA voor de vestiging van een azc met 800 bewoners op Schakenbosch en vraagt de raad dit te bekrachtigen. Het college constateert, gezien de bespreking in de gemeenteraad, maar ook met inwoners, dat er voor de vestiging van een azc voor minder bewoners meer draagvlak bestaat. Daarom verzoekt het college de raad zich uit te spreken over de volgende opties: wel of geen azc. En indien gekozen wordt voor een azc op Schakenbosch met minder bewoners, dan een uitspraak te doen over of bewoners en de duur van vijf jaar. Uit de inwonerbijeenkomsten komt een gevarieerd beeld over het aantal te huisvesten vluchtelingen. In algemene zin blijkt dat het draagvlak groter is naarmate het aantal te huisvesten vluchtelingen kleiner is. Voor het COA geldt echter dat het, uit kostenoverwegingen, maar ook gedwongen door de grote toestroom van vluchtelingen naar ons land, zoekt naar locaties waar zoveel vluchtelingen als mogelijk kunnen worden opgevangen. Daarom heeft het COA tot nu toe vastgehouden aan zijn verzoek tot het vestigen van een azc voor 800 bewoners op Schakenbosch. Overwogen kan worden in eventuele onderhandelingen met het COA een ingroeimodel voor te stellen. NB1: De keuze voor een azc van minder dan 200 bewoners zal het COA naar verwachting niet accepteren en komt daarmee neer op een keuze voor geen azc.

8 Pagina 8/14 NB2: Locaties (gebouwen) in gemeentelijke eigendom zijn voor het vestigen van een azc voor bewoners niet beschikbaar, zoals blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek naar locaties voor het vestigen van een substantieel aantal vergunninghouders. NB3: Naar private locaties voor het vestigen van een azc voor bewoners is geen onderzoek verricht, maar het college acht de haalbaarheid daarvan niet waarschijnlijk vanwege het niet beschikbaar en/of ruimtelijke inpasbaar zijn van eventuele locaties. NB4: Het college leidt uit de inwonersbijeenkomsten af dat ook voor een azc voor meer dan 600 bewoners onvoldoende draagvlak bestaat onder inwoners en daarom is hieromtrent geen optie voorgesteld Eventuele vervolgstappen Wanneer de raad besluit medewerking te verlenen aan het vestigen van een azc op de locatie Schakenbosch, maar daarbij wil afwijken van het door het COA gedane verzoek, dan zal het college het CAO hierover informeren en moet de reactie van het COA daarop afgewacht worden. Indien het COA het raadsbesluit positief ontvangt, moeten vervolgens met het COA nadere afspraken vastgelegd worden. Omwonenden, ondernemers in de buurt van en de instellingen op Schakenbosch vinden het belangrijk dat wanneer toch besloten wordt tot het vestigen van een azc op Schakenbosch, dit azc beheersbaar is. Zij zijn namelijk het meest bevreesd voor de mogelijk negatieve impact die een azc heeft op de leefomgeving. "Voorkomen moet worden dat groepen vluchtelingen rondhangen in de omliggende wijken." Om een azc beheersbaar te maken zorgt het COA dat op een opvanglocatie 24 uur per dag beveiliging en gekwalificeerd opvangpersoneel aanwezig is. Bewoners van een azc ondertekenen bij aankomst de daar geldende huisregels. Deze zijn gebaseerd op de omgangsvormen die 'wij in Nederland' hanteren. Het personeel ziet er op toe dat de huisregels worden nageleefd en spreekt bewoners aan op ongewenst gedrag. Daarbij zijn een aantal sancties mogelijk, variërend van een geldboete, overplaatsing of in het uiterste geval beëindiging van opvang. In alle gevallen geldt dat misdragingen consequenties kunnen hebben voor de asielprocedure. Voor zaken die de openbare orde betreffen heeft het COA altijd contact met het lokale gezag en/of de politie. Er zal een goed veiligheidsplan met, waar nodig, extra inzet van politie moeten komen en een meldpunt waar inwoners terecht kunnen met vragen en klachten. Verder vragen omwonenden en ondernemers om hen vroegtijdig te betrekken en open te communiceren: "geef ons de tijd om te wennen aan het idee en schakel lokale organisaties en ondernemers in bij de organisatie van een

9 Pagina 9/14 eventueel azc. Dit kan helpen om het draagvlak te vergroten", aldus inwoners en ondernemers. In het geval dat er een azc gevestigd wordt op Schakenbosch wil het college dat er door het COA vroegtijdig een omwonendenoverleg wordt ingesteld. Voor het omwonendenoverleg wordt meestal een afvaardiging van direct omwonenden en direct betrokkenen (zoals maatschappelijke partners, winkeliers, ondernemers, bedrijven en sportverenigingen), de gemeente en de politie uitgenodigd. De leden van het omwonendenoverleg kunnen het COA en de gemeente van advies voorzien over alle zaken die rondom de bouw en de vestiging van het azc kunnen spelen en die de buurt rondom het azc of omwonenden raken. Hierbij kan gedacht worden aan verkeer/(loop)routes, wenselijke communicatie, een meldpunt waar (direct) belanghebbenden terecht kunnen met klachten, incidenten en het creëren van werkgelegenheid. Het is de bedoeling dat het omwonendenoverleg niet alleen voorafgaand aan het azc, maar ook gedurende de looptijd van het azc regelmatig bij elkaar komt. Als er uiteindelijk overeenstemming bereikt is over bovengenoemde zaken, dan zal er door het college met het COA een bestuursovereenkomst gesloten worden. Alvorens het college een besluit neemt c.q. tot ondertekening overgaat, bestaat de mogelijkheid om de raad wensen en bedenkingen te laten uiten. Dit is optioneel. Nadat het college met het COA een bestuursovereenkomst heeft gesloten, zal de concrete voorbereiding (waar onder vergunningen) van het realiseren van een azc op de gekozen locatie gestart worden. De rol van de gemeente wordt dan beperkter, meer randvoorwaardelijk en faciliterend. De raad zal door middel van voortgangsrapportages op de hoogte gehouden van het wel en wee rond het azc. 3.2 Haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders Het college heeft de raad op 27 oktober 2015 per brief ( / ) geïnformeerd over de stand van zaken in het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders én in overweging gegeven om de optie van het plaatsen van wooneenheden voor een substantieel aantal vergunninghouders verder uit te werken. Voor de volledigheid meldt het college de raad dat op basis van de taakstelling (87) voor de eerste helft 2016, voor heel 2016 een taakstelling verwacht wordt van tussen 170 en 200 vergunninghouders. Gezien de druk op de sociale woningmarkt (zie ook raadsbrief / dd. 14 juli 2015: Wonen voor jongeren Leidschendam-Voorburg) en de verplichting vanuit het Rijk om deze vergunninghouders te huisvesten, stelt het college voor om actief tot aanvullende ruimte voor statushouders te komen en daarbij tegelijkertijd ambities te realiseren rond studentenhuisvesting,

10 Pagina 10/14 starterswoningen en sociale woningen. De bestaande sociale woningvoorraad komt dan wel blijft op deze wijze beschikbaar voor inwoners. Bij het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders houdt het college dezelfde stappen (geschiktheid, beschikbaarheid, bruikbaarheid en inpasbaarheid) aan als bij het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijke locaties voor het vestigen van een azc. Zoals gemeld in de raadsbrief is hierbij niet gekeken naar locaties in eigendom in derden. Overigens, er is door een aantal partijen, waaronder, Bouwstenen voor Sociaal, Opnieuw thuis, Vereniging van Nederlandse gemeenten, Aedes Woningcorporaties en de MOgroep een initiatief opgezet om breedschalig opvangplaatsen inzichtelijk te maken. Zie hiervoor de website: ruimteomtewonen.nl. In het haalbaarheidsonderzoek is gekeken naar mogelijkheden om een substantieel aantal vergunninghouders te huisvesten. In het uitgevoerde onderzoek zijn zestien locaties in gemeentelijk eigendom getoetst op geschiktheid en beschikbaarheid om op korte termijn tijdelijke huisvesting voor een substantieel aantal vergunninghouders te realiseren. De zestien locaties bestaan uit acht gronden en acht gebouwen. Voor wat betreft de gebouwen geldt dat de acht panden te klein zijn om een substantieel aantal vergunninghouders te huisvesten. Voor wat betreft de gronden is gebleken dat drie van de acht gronden geschikt zijn om een substantieel aantal wooneenheden te realiseren waar statushouders zelfstandig of in gezinsverband kunnen wonen. Het betreft de volgende grondlocaties: Speelveld aan De Star (Leidschendam) Volkstuinencomplex Overgoo (Leidschendam) Braakliggende grond Rijnlandlaan (Voorburg) Er kan gekozen voor tijdelijke of regulier bouw. Indien gekozen wordt voor tijdelijke bouw dan wil het college de wooneenheden voor een periode van maximaal tien jaar gebruiken voor het huisvesten van vergunninghouders en andere genoemde doelgroepen. Bij een termijn van 10 jaar lijkt namelijk een financieel verantwoorde exploitatie mogelijk en is het zowel voor een corporatie als een gemeente mogelijk een investering in deze wooneenheden te rechtvaardigen. Gelet op de kerntaak van de woningcorporaties (huisvesting lage inkomensgroep; zie Woningwet), ligt het voor de hand dat woningcorporaties de woningbouw ontwikkelen. In een eerder stadium is met woningcorporaties gesproken en hebben zij aangegeven een bijdrage te willen leveren. Op 15 januari 2016 staat een volgend bestuurlijk overleg Wonen geagendeerd, waarin een en ander met corporaties nader verkend kan worden. Nader onderzoek naar ruimtelijke, sociaal-maatschappelijke en financiële haalbaarheid zal plaatsvinden, nadat de raad hierover richtinggevende uitspraken heeft gedaan. Onderstaand de voorlopige planning bij een eventueel vervolg.

11 Pagina 11/14 Wat Toelichting Wie en planning 1. Richtinggevende uitspraak Op 15/12 doet de raad een richtinggevende uitspraak College: 17/11 Raad: 15/12 2. Nader onderzoek naar ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke Op basis van de richtinggevende uitspraken van de raad, zal het College: januari en februari en financiële haalbaarheid college de ruimtelijke, sociaalmaatschappelijke en financiële haalbaarheid nader onderzoeken. Het consulteren van omwonenden e.d. zal onderdeel uitmaken van dit onderzoek. 3. Besluit door de raad Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek zal het college College: 22/3 (uiterlijk) Raad 29/3 met een voorstel komen. 4. Juridische/planologische procedures Het bestemmingsplan voorziet niet in wonen College: Mede afhankelijk van besluitvorming in de raad 5. Bouw Reguliere of tijdelijke bouw van woningen c.q. wooneenheden College of woningbouwcorporatie Ten behoeve van verdere uitwerking vraagt het college de raad om een uitspraak te doen over: het aantal te realiseren woningen rekening houdend met de taakstelling voor vergunninghouders in 2016, een keuze te maken tussen tijdelijke of reguliere woningen en de te onderzoeken locaties. 3.3 Haalbaarheidsonderzoek naar het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen vanuit de gemeente Leidschendam-Voorburg in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio Op dit moment neemt het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen nog geen grote vormen aan en lijkt samenwerking met Den Haag en Rijswijk het meest voor de hand liggend. Wel is het mogelijk dat onze gemeente nog een keer benaderd wordt voor het realiseren van crisisopvang. Voor wat betreft de samenwerking met Den Haag heeft de portefeuillehouder op 2 november 2015 de stand van zaken besproken met zijn collega in Den Haag. Daar is ook gesproken over de samenwerking tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Afgesproken is dat vanuit Leidschendam-Voorburg, in ieder geval tot het einde van het jaar, een medewerker zal aansluiten bij het locatieteam van de noodopvang/huisvesting voor statushouders in het voormalig ministerie van SZW van Den Haag om dit team te voorzien van advies en, zo nodig, ondersteuning te bieden.

12 Pagina 12/14 Verder is afgesproken dat Den Haag op korte termijn de gemeenten Wassenaar, Rijswijk, Den Haag en Leidschendam-Voorburg opnieuw zal uitnodigen voor overleg. In dit overleg zal de stand van zaken in de verschillende gemeenten en de mogelijkheden voor samenwerking opnieuw bekeken worden. Leidschendam-Voorburg heeft aangeboden om de keer daarop het overleg tussen de gemeenten te faciliteren. Voor wat betreft Rijswijk geldt dat de gemeente nog steeds overleg voert met het COA. De portefeuillehouder heeft contact gezocht met de gemeente Rijswijk om ervaringen met o.a. het COA uit te wisselen en nader te verkennen of en in welke mate Rijswijk behoefte aan samenwerking met onze gemeente. Het overleg hierover staat gepland op 14 december Het college stelt de raad voor als gemeente open te blijven staan voor samenwerking met andere gemeente op het gebied van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio. Het college zal de raad blijven informeren over eventuele ontwikkelingen op dit vlak. 4. Financiële toelichting Azc Een eventueel azc op Schakenbosch wordt financieel haalbaar geacht. Bij de komst van een azc is het COA namelijk de voornaamste kostendrager. De kosten die de gemeente dient te maken zoals kosten voor onderwijs kunnen gedekt worden uit de vergoedingen die de gemeente van het COA ontvangt. Daarnaast ontvangt de gemeente een vergoeding van het COA in verband met vestiging van asielzoekers. Bij een azc van bijvoorbeeld 600 plaatsen bedraagt deze vergoeding circa per jaar. Tot slot, op de website van het COA staat vermeld dat de gemeente een aanvraag voor extra politie kan indienen. Of en zo ja, welke kosten en mogelijkheden daarmee verbonden zijn, moet verder worden uitgezocht. Wooneenheden De drie grondlocaties kunnen worden ingevuld met hoogwaardige zelfstandige wooneenheden, met solide uitstraling en vaste prijs. Dergelijke eenheden worden met regelmaat toegepast. Eén bouwmodule bestaat uit twee zelfstandige wooneenheden met ieder een eigen toilet, douche, wastafel, keukentje en woon-/slaapkamer. De all-in realisatiekosten per zelfstandige eenheid bedragen tot (inclusief BTW). De jaarlijkse huurinkomsten van één eenheid bedragen tot 5.400, waar circa aan exploitatiekosten vanaf gaat. Tegenover de totale investering van 3,9 tot 5,1 miljoen (inclusief BTW) op basis van een unit met 150 eenheden, staan netto inkomsten van 3,1 tot 5,9 miljoen in 10 jaar eveneens uitgaande van 150 gerealiseerde eenheden. Op basis van het voorgaande lijkt een gesloten business case mogelijk.

13 Pagina 13/14 Naast de mogelijke financiële consequenties van het creëren van wooneenheden voor vergunninghouders kan er ook op andere terreinen sprake zijn van financiële gevolgen. Zo zal het bestand van Werk en Inkomen toenemen waarbij het risico bestaat dat er tekorten ontstaan op de BUIG. Er zijn consequenties voor het onderwijs en mogelijk voor het beheer openbare ruimte. De algemene uitkering zal toenemen als gevolg van een groter inwoneraantal. In welke mate dit dekkend zal zijn voor de extra kosten is nog niet inzichtelijk. 5. Communicatie Helder en transparant communiceren in iedere fase van belang. Inwoners hebben behoefte aan duidelijkheid over het proces, de besluitvorming en hoe de gemeente en gemeenteraad om gaat met hun inbreng. Wanneer de gemeenteraad een besluit heeft genomen over wel of geen azc bij Schakenbosch, worden de direct omwonenden per brief geïnformeerd over het vervolg en wordt dit nog breder met een persbericht, via de website en de digitale nieuwsbrief azc gecommuniceerd. Mocht de gemeenteraad besluiten dat er een azc komt, dan wordt daarna samen met het COA de verdere communicatie en het contact met omwonenden uitgewerkt. Na besluitvorming in de raad over mogelijke huisvesting voor vergunninghouders wordt dat communicatietraject en het betrekken van omwonenden verder uitgewerkt. 6. Conclusie en voorstel Conclusies Het haalbaarheidsonderzoek wijst op het onderdeel inpasbaarheid uit dat er onder inwoners, onvoldoende draagvlak is voor het vestigen van een azc voor vluchtelingen op Schakenbosch. Het haalbaarheidsonderzoek naar mogelijkheden voor het huisvesten van vergunninghouders wijst uit dat er drie grondlocaties in gemeentelijk eigendom geschikt en beschikbaar zijn voor het plaatsen van huisvesting ten behoeve van vergunninghouders. Nader onderzoek naar ruimtelijke, sociaal-maatschappelijke en financiële haalbaarheid zal plaatsvinden, nadat de raad hierover richtinggevende uitspraken heeft gedaan. En uit het haalbaarheidsonderzoek naar het bieden van (ondersteunende) functies/voorzieningen vanuit de gemeente Leidschendam-Voorburg in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio blijkt dat dit vooralsnog geen nog geen grote vormen aanneemt. Voorstel 1. Naar aanleiding van het voorgaande, besluit het college negatief op het verzoek van het COA om medewerking te verlenen aan de vestiging van een azc voor 800 bewoners op Schakenbosch en verzoekt de raad dit besluit te bekrachtigen. 2. Het college constateert dat er voor de vestiging van een azc voor minder bewoners meer draagvlak bestaat. Daarom verzoekt het college de raad zich uit te spreken of er wel of geen

14 Pagina 14/14 azc gevestigd kan worden op Schakenbosch. En indien gekozen wordt voor wel een azc op Schakenbosch, dan een uitspraak te doen over: een azc voor of bewoners, wel/geen ingroeimodel, de duur van vijf jaar en het geschetste vervolgproces. 3. Gezien de druk op de sociale woningmarkt en de verplichting vanuit het Rijk om vergunninghouders te huisvesten, stelt het college voor om actief tot aanvullende ruimte voor vergunninghouders te komen en daarbij tegelijkertijd ambities te realiseren rond studentenhuisvesting, starterswoningen en sociale woningen. Indien de raad hiermee instemt, verzoekt het college de raad ten behoeve van verdere uitwerking om een uitspraak te doen over: het aantal te realiseren woningen rekening houdend met de taakstelling voor vergunninghouders in 2016, een keuze te maken tussen tijdelijke of reguliere woningen, de te onderzoeken locaties en in te stemmen met het geschetste vervolgproces. 4. Het college verzoekt de raad een uitspraak te doen over het wel of niet open te blijven staan voor samenwerking met andere gemeente op het gebied van (ondersteunende) functies/voorzieningen in relatie tot het huisvesten van asielzoekers en/of vergunninghouders in de regio. burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, B.J.D. Huykman secretaris drs. J.W. van der Sluijs burgemeester

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum raadsvergadering 3 maart 2015 Versie Agendapunt Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Definitief L. Sakkers Ja Dhr. J. Brink Voorgenomen concept

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Niet vallend onder de veel gestelde vragen

Vragen en antwoorden. Niet vallend onder de veel gestelde vragen en antwoorden Niet vallend onder de veel gestelde vragen In de beantwoording van de vragen die zijn gesteld tijdens de informatiebijeenkomsten is onderscheid gemaakt tussen enkele vragen en veel gestelde

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 1 juni Agendapunt : : Mogelijke opvang van vergunninghouders. Programma 1: burger, bestuur en veiligheid

Vergadering d.d. : 1 juni Agendapunt : : Mogelijke opvang van vergunninghouders. Programma 1: burger, bestuur en veiligheid Vergadering d.d. : 1 juni 2016 Agendapunt : Onderwerp Programma : Mogelijke opvang van vergunninghouders Programma 1: burger, bestuur en veiligheid Portefeuillehouder : Burgemeester M.H.M.R. de Hoon-Veelenturf

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS

COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS COMMUNICATIEPLAN OPVANG ASIELZOEKERS Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Marum is na de zomer van 2015 gestart met een onderzoek binnen de gemeente naar mogelijk geschikte

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. het vestigen van een tijdelijk asielzoekerscentrum

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. het vestigen van een tijdelijk asielzoekerscentrum Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 2 september 2015 Onderwerp Raadsbrief: Uitkomsten eerste effectanalyse n.a.v. verzoek van COA medewerking te verlenen aan het vestigen van een tijdelijk

Nadere informatie

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder J.R.A. Nawijn Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 28 juni 2016 6 juni 2016 Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Voorgesteld

Nadere informatie

*BM * BM Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD. Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015.

*BM * BM Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD. Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015. *BM1501918* BM1501918 Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015 Aan de Raad, Inleiding Het COA heeft een oproep gedaan aan gemeenten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Intrekking besluit vestiging AZC Registratienummer: 00589421 Op voorstel B&W d.d.: 19 juli 2016 Datum vergadering: 19 juli 2016 Portefeuillehouder: H. Mak Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen *Z00953BB850* Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen 1. Inleiding In de media hebben staatssecretaris Dijkhoff en bestuursvoorzitter Bakker van het COA gemeenten opgeroepen om op korte

Nadere informatie

ontwerpvoorstel aan de raad

ontwerpvoorstel aan de raad pagina 1 van 8 ontwerpvoorstel aan de raad Tijdelijke studentenhuisvesting Van Lieflandlaan Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 Vooruitlopend op de

Nadere informatie

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het?

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het? Zaak kenmerk.: 332475 Hardenberg, 19 juni 2012 Onderwerp: Herontwikkeling Azc De Eik in Slagharen Aan: Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s)

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden Aan de leden van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen behandeld door: J.F.J. Knol t: 0181-471117 e: j.knol@brielle.nl bijlage(n): 1 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015

Nadere informatie

Beoogd is om aansluitend het pand in te zetten voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 150 vergunninghouders voor de duur van maximaal acht jaar.

Beoogd is om aansluitend het pand in te zetten voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 150 vergunninghouders voor de duur van maximaal acht jaar. Collegevoorstel Embargo tot 1 april, 13.00 uur Onderwerp Nieuwe noodopvanglocatie Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls en B. Frings Samenvatting Door het Centraal-orgaan Opvang

Nadere informatie

voorstel Informatienota voor de raad Onderwerp Locatiekeuze COA Versienummer V1.

voorstel Informatienota voor de raad Onderwerp Locatiekeuze COA Versienummer V1. Informatienota voor de raad Onderwerp Locatiekeuze COA Versienummer V1. Portefeuillehouder HJ. Meijer Informant H.A.F. Nijmeijer Eenheid/Afdeling Ontwikkeling/OW Telefoon 038 498 5109 Email H.Nijmeijer@zwolle.nl

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 5262212 B&W verg. : 21 oktober 2015 Onderwerp: Locatiekeuze AZC 1) Status Zoals afgesproken in het raadsvoorstel Proces en locatiecriteria asielzoekerscentrum s- Hertogenbosch

Nadere informatie

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016

Commissie: Samen leven 9 juni 2016. Gemeenteraad: 30 juni 2016 Raadsvoorstel Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Vergunninghouders Commissie: Samen leven 9 juni 2016 BBVnr: 1084300 Portefeuillehouder: Mevr. T. Keuzenkamp e-mailadres opsteller: b.monsma@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Registratiekenmerk: 791098. Datum vergadering: 4 februari 2016

Registratiekenmerk: 791098. Datum vergadering: 4 februari 2016 Registratiekenmerk: 791098 Vergadering: Gemeenteraad Datum vergadering: 4 februari 2016 Onderwerp: Portefeuillehouder: Vestiging asielzoekerscentrum aan de Ruitersweg-West te Heesch mevrouw M.A.H. Moorman

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Eikenstein - Vervolg

RAADSVOORSTEL. Eikenstein - Vervolg RAADSVOORSTEL Eikenstein - Vervolg Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 29 november 2018 Opsteller R. van Veen Debat 18 december 2018 Zaak/stuknummer 290743 Raadsvergadering 15 januari 2019 Raadsvoorstel

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 OPSCHRIFT Vergadering van 28 oktober 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

'yy' Hardenberg 00 4358 20-05-1 5. Raadsvoorstel. Gemeente. Raad B.en W.

'yy' Hardenberg 00 4358 20-05-1 5. Raadsvoorstel. Gemeente. Raad B.en W. 00 4358 20-05-1 5 Gemeente 'yy' Hardenberg Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1423903 Documentkenmerk: 1424235 Behandeld door: dhr. R.M. Ekkelenkamp E-mail; Robert.Ekkelenkamp@ommenhardenberg.nl Raad B.en W. 17

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121

RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 15 maart 2016 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester V. Molkenboer en wethouder Y. Koster Portefeuille(s)

Nadere informatie

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 1. Inleiding In de regio Kennemerland (inclusief de gemeente Haarlemmermeer) hebben de gemeentelijke bestuurders een

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Openbaar Onderwerp Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015 hebben we een bed, bad en broodvoorziening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M.

Raadsvoorstel. Zaak: Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang. Portefeuillehouder. Mevrouw drs. M. Raadsvoorstel Zaak:00464605 Onderwerp Vluchtelingen - aanpak communicatie locaties kleinschalige opvang Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 10 maart 2016 Aanleiding De instroom

Nadere informatie

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels,

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels, Beleid Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden Datum : 30 november 2015 Uw kenmerk : Uw mails van 27 en 30 november 2015 Ons kenmerk : 2015171433 Behandeld door : College Doorkiesnummer

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

17R R gemeente WOERDEN

17R R gemeente WOERDEN RAADSVOORSTEL 17R.00332 17R.00332 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 16 mei 2017 Portefeuillehouder(s): I ten Hagen, Y. Koster Portefeuille(s): Ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Er komt tijdelijk een asielzoekerscentrum (azc) aan de Edo Bergsmaweg in IJsselmonde/Beverwaard. In het asielzoekerscentrum komen maximaal 600 mensen wonen voor

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014

Voorstelnummer: Houten, 13 mei 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-041 Houten, 13 mei 2014 Onderwerp: Het herontwikkelen van Het Gebouw door middel van de bouw van 10 levensloopbestendige woningen aan de Jonkheer Ramweg 40 in Schalkwijk.

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015

GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 Reg.nr:Z.06827 INT.08894 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 maart 2015 Agendapunt: RTG: 10 maart 2015 AAN DE RAAD Onderwerp: Verzoek om medewerking realisatie nieuw zorgpension Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Nummer : R2015.151 Onderwerp : Huisvesten vluchtelingen Aan de raad Samenvatting In reactie op uw motie van 5 november 2015 stellen wij

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken 26-04-2016 [ ]Openbaar -- [X]Besloten 26-04-2016

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken 26-04-2016 [ ]Openbaar -- [X]Besloten 26-04-2016 Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Bed, bad, brood in de Assenstraat 12 1- Notagegevens Notanummer 2016-000697 Datum 21-04-2016 Programma: 08 Meedoen Portefeuillehouder Weth. Kolkman Team PMA

Nadere informatie

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Portefeuillehouder Van der Zwan Datum collegebesluit 20 november 2015 Opsteller H. Jorritsma, J. van Leeuwestijn Registratie GF15.20102 Agendapunt 3 Voorstel 1. Instemmen

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Noodopvanglocatie voor vluchtelingen Ede adres kazernelaan 2, panden 85 en 86 gemeente Ede Bestuursovereenkomst inzake

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad

Mededeling van het college aan de gemeenteraad Onderwerp: Beslissing op verzoek COA tot medewerking aan haalbaarheidsonderzoek GVL op locatie vml. PI De Kruisberg Portefeuillehouder: Wethouder Langeveld Datum: 24 maart 2015 Aanleiding voor de mededeling

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016 eente Overbetuwe O INFORMATIEMEMO RAAD Kenmerk: 16inf00018 Datum advies: 10 februari 2016 Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting statushouders Kennis nemen van: Voortgangsnotitie

Nadere informatie

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen.

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen. Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisopvang Versie 20 oktober 2015, 10.30 uur Opvang in Lisse Waarom deze opvang voor vluchtelingen? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de Veiligheidsregio

Nadere informatie

De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er

De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er Samenvatting De gemeente Maastricht heeft twee initiatieven geselecteerd als pilots voor tijdelijke huisvesting. Er is een stijgende vraag naar betaalbare huurwoningen in Maastricht, mede door het groeiend

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

*Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478

*Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478 *Z00CD562684* documentnr.: INT/C/15/14823 zaaknr.: Z/C/15/17478 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken taakstelling huisvesting statushouders Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : R.G.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1070719 Datum: Behandeld door: tjw schreuder Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling / Beleidsontwikkeling Onderwerp: Nachtopvang dak- en thuislozen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00533567 Op voorstel B&W d.d.: 23 december 2014 Datum vergadering: 10 maart 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad: Verklaring

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 8/2015 Datum : 21 januari 2015 B&W datum : 22 januari 2015 Beh. ambtenaar : J.H.D. Hulshof Portefeuillehouder : G. Berghoef en T.M.M. Kok Onderwerp : Reacties naar aanleiding

Nadere informatie

De burgemeester deelde begin september in de raad mee dat binnen een maand bekend zou zijn

De burgemeester deelde begin september in de raad mee dat binnen een maand bekend zou zijn SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Schriftelijke raadsvragen van Hester Veltman en Alexander Vos de Wael, fractie VVD, ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. Verzoek

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

C.C.A. Evers 3678

C.C.A. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email C.C.A. Evers 3678 carlijn.evers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 123325/225214 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring

Nadere informatie

A Beleidskaders voor een mogelijk AZC

A Beleidskaders voor een mogelijk AZC A Beleidskaders voor een mogelijk AZC Naam Menno Visser Datum 13 mei 2015 Versie 1.6 1 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Inleiding en aanleiding 3 2. Doel 3 3. Overwegingen 3 3.1. Ruimtelijke en milieukundige

Nadere informatie

Beoogd effect Het realiseren van een woonvorm voor 4 tot 6 inwoners van Tiel die behoren tot de doelgroep voor de onderste trede van de woonladder.

Beoogd effect Het realiseren van een woonvorm voor 4 tot 6 inwoners van Tiel die behoren tot de doelgroep voor de onderste trede van de woonladder. Raadsvoorstel Agendapunt 10 Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder M. Melissen Begrotingsprogramma 2. Sociaal domein Onderwerp Anders Wonen, locatie Besluit om: 1. Kennis te nemen van de,

Nadere informatie

Korte inhoud : Het horen van de raad over voorgenomen besluit van het college over de realisatie van een AZC nabij de rotonde in Uithuizen.

Korte inhoud : Het horen van de raad over voorgenomen besluit van het college over de realisatie van een AZC nabij de rotonde in Uithuizen. Nummer : 06-11.2016 Onderwerp : AZC Uithuizen Korte inhoud : Het horen van de raad over voorgenomen besluit van het college over de realisatie van een AZC nabij de rotonde in Uithuizen. Uithuizen, 9 juni

Nadere informatie

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016)

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016) Stappenplan Doel Rol betrokken Communicatie activiteiten Tijdschema 1 Proces, Afspraken over heldere College: Stelt Opstellen persbericht en persmoment beleggen Rond 11 mei randvoorwaard randvoorwaarden

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht.

De gemeentelijke sturing op de sociale huurwoningmarkt richting zich op de drie onderdelen genoemd bij punt 1. Deze punten worden hier toegelicht. Raadsvoorstel: 2015-1357 Onderwerp: Huisvestingsverordening Alblasserwaard- Vijfheerenlanden gemeente Gorinchem 2015 Datum: 23 april 2015 Portefeuillehouder: E.L. Dansen Raadsbijeenkomst: 9 juni 2015 Raadsvergadering:

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 375089 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen.

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Meerdere programma s Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy, mw G. Postma Amtner : mr. drs. E.H.C. van der Laan

Nadere informatie

Met deze brief informeren wij u over de voortgang van de realisatie van de dependance van het AZC Maastricht in de wijk Malberg.

Met deze brief informeren wij u over de voortgang van de realisatie van de dependance van het AZC Maastricht in de wijk Malberg. > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Aan de bewoners van dit pand BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht WWW.GEMEENTEMAASTRICHT.NL ONDERWERP DATUM

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 16 februari 2016. Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in de gemeente Tholen.

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 16 februari 2016. Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in de gemeente Tholen. No.: Portefeuillehouder: Wethouder Hommel Afdeling: Sector Samenleving Behandelaar: E.M.L. Weys De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 februari 2016 Onderwerp: opvang en huisvesting vluchtelingen in

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Paulus

Stichting Vrienden van Paulus Verslag rondetafelgesprek mogelijke opvang vluchtelingen 23 februari 2016 23 februari 2016 kwamen in de avond verschillende individuele insprekers, belangenvertegenwoordigers en professionals van onder

Nadere informatie

Bestuurlijk kader : Programma Bestuur Zaaknummer : Z

Bestuurlijk kader : Programma Bestuur Zaaknummer : Z Raadsinformatienota Onderwerp : Brabantse Aanpak Vluchtelingen (subregio Brabantse Wal) Raadsvergadering : 26 mei 2016 agendapunt : 2016-32 Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen datum : 17 mei 2016 Bestuurlijk

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 Collegebesluit Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 1. Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2015 is de gemeente verplicht zorg te dragen voor

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1351107 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Uitbreiding opvangplaatsen AZC Dommer van Poldersveldtweg

Uitbreiding opvangplaatsen AZC Dommer van Poldersveldtweg Openbaar Onderwerp Uitbreiding opvangplaatsen AZC Dommer van Poldersveldtweg Programma Sport & Accommodaties Zorg & Welzijn Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert B. Frings Samenvatting De gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen PvdA-fractie T.a.v. Mevrouw A. Postma De Roede 12 9285 VK Buitenpost Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : E. Idsardi Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk

Nadere informatie

1 4- Winterswijk. B&W-nota. zaaknummer: blad: 1/7 datum nota: 26 oktober 2016

1 4- Winterswijk. B&W-nota. zaaknummer: blad: 1/7 datum nota: 26 oktober 2016 zaaknummer: 118864 blad: 1/7 datum nota: 26 oktober 2016 programma: 7. Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening werkdoel: 1094 - Contacten met Azc onderwerp: Opvangcapaciteit Azc advies: De raad voor

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 218 Inboeknummer OOU002717 Beslisdatum B&W 24 oktober 2000 Dossiernummer.043.205 Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 99396 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Ontworpen door: Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed Besluit: 1. te starten met de voorbereidingen

Nadere informatie

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Donderdag 16 juni, 18.00 20.00 uur, hoofdgebouw Willibrordhaeghe Genodigden waren de bewoners van de Vlierdenseweg 92 t/m 115. Burgemeester Hilko

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen

Nota van B&W. onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen Portefeuillehouder dr. Tom Horn, drs. Theo Weterings, drs. Ap Reinders Collegevergadering 13 Oktober 2015

Nadere informatie

NR ACTIE ONDERWERP TOELICHTING Afgehandeld

NR ACTIE ONDERWERP TOELICHTING Afgehandeld OMWONENDENOVERLEG AZC WEERT 10 november 2015 Locatie Van Horne kazerne Aanwezig Namens COA Miriam Goudberg, locatiemanager COA Weert Stephanie Quadvlieg, programmamanager Namens gemeente Jos Heijmans,

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers

onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Vervolg afspraken met woningcorporatie Eigen Haard over woningen voor statushouders en spoedzoekers Portefeuillehouders Collegevergadering Inlichtingen Registratienummer

Nadere informatie

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem PLAN VAN AANPAK VERHOOGDE ASIELINSTROOM Dit plan van aanpak geeft zowel kwantitatief als kwalitatief een antwoord op de vraag van de commissaris

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden Veel gestelde vragen en antwoorden Waarom wil het COA het voormalige asielzoekerscentrum s- Gravendeel heropenen? Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal

Nadere informatie

Gezamenlijke opvang vluchtelingen As50+

Gezamenlijke opvang vluchtelingen As50+ Aanbiedingsnotitie behorende bij Plan van Aanpak 26 mei 2016 Opdracht Op subregionale schaal komen tot een verdeling van asielzoekers over gemeenten. De uitwerking van de subregionale opgave voldoet aan

Nadere informatie

Beantwoording vragen 31-3-2016

Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording van de vragen die zijn gesteld tijdens de raadsinformatieavond over de opvang van vluchtelingen in Waalre. Voor de overzichtelijkheid zijn de vragen/antwoorden

Nadere informatie

C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM

C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM OPVANGCENTRUM : Noodopvangcentrum Gorinchem, ADRES :Vroedschapstraat Gorinchem GEMEENTE : Gorinchem BESTUURSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 3 Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Communicatieplan azc gemeente Gemeente Centraal Orgaan opvang asielzoekers Status: conceptversie

Nadere informatie

B&W-aanbiedingsformulier

B&W-aanbiedingsformulier B&W-nr. 07.0688, d.d. 26 juni 2007 B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp: Realisatie AZC Besjeslaan BESLUITEN : Behoudens advies van de commissie R I. In te stemmen met a. Bijgaand Plan van aanpak communicatie

Nadere informatie

Wethouder R.C.J. de Vent. Wethouder J. Janssen

Wethouder R.C.J. de Vent. Wethouder J. Janssen 0 0 6 30 1 1 6-04-1 5 bemeente Hardenberg Zaak kenmerk 1458805 Naam opsteller R.M. Ekkelenkamp Tel.nr.0523-28 94 43 Naam Teamleider G. Schultink Naam afdelingshoofd M.A.R.K. van de Sluis Naam portefeuillehouder

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Voortgangsrapportage verbouwing en uitbreiding van Dorpshuis Wezep. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 237945 / 237984

Nadere informatie

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen.

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen. raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 27-01-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Arts, Marian en Jans, Michel : A.F. (Frans) van Eersel Raadsvoorstel: RAD-001211

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 16 juli 2013 Onderwerp Project Rustoord: Toepassing coördinatieregeling Categorie A Verseonnummer 878771 / 882847 Portefeuillehouder Mevrouw Mijdam

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

AANPAK VLUCHTELINGENOPVANG EN STATUSHOUDERS IN APELDOORN

AANPAK VLUCHTELINGENOPVANG EN STATUSHOUDERS IN APELDOORN AANPAK VLUCHTELINGENOPVANG EN STATUSHOUDERS IN APELDOORN Presentatie tijdens LPB-congres 1/12/16 VLUCHTELINGENOPVANG Antje van Laar, projectleider vluchtelingenopvang 1/12/16 Traject gestart: oktober 2014

Nadere informatie

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Inleiding Het proces om tot een locatiekeuze voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) te komen is precair. In dit document wordt verder

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG.

DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG. DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG. RAADSVOORSTEL Agendanummer 6.1* Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: weigering

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs.

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs. Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Historische Linten. Wethouder Rosier. Wethouder Paalvast

Historische Linten. Wethouder Rosier. Wethouder Paalvast B&W voorstel Onderwerp Collegevoorstel terinzagelegging ontwerpbeeldkwaliteitsplan Historische Linten Zaakid 0637337235 Versie Auteur de.vaal, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Nood, R. van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis Datum Agendapunt Documentnummer R05S002 Onderwerp Opvang en begeleiding van slachtoffers Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Het realiseren van een regionale voorziening voor de opvang en begeleiding

Nadere informatie

Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12

Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12 Collegenota Onderwerp: Vestiging opvanglocatie voor dak- en thuislozen met OGGZindicatie aan de Wilhelminastraat 10-12 Reg.nummer: 2014/360708 1 Inleiding Het college zoekt een geschikte locatie voor de

Nadere informatie