Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor ons geen mooi verhaal, maar een kwestie van DOEN!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor ons geen mooi verhaal, maar een kwestie van DOEN!"

Transcriptie

1

2 VOORWOORD Als evenementencateraar in de Achterhoek hebben wij een breed netwerk; wij komen over de vloer bij diverse opdrachtgevers en hebben een groot publiekelijk bereik tijdens evenementen. Al die mensen proberen wij met onze activiteiten te inspireren, motiveren en stimuleren. Hebben we je toch gemist of jij ons? Dan hopen we jou met dit verslag en onze visie alsnog in beweging te krijgen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is voor ons geen mooi verhaal, maar een kwestie van DOEN! Om je een duidelijk en overzichtelijk beeld te geven van onze manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen, werken we in dit verslag met drie categorieën: Samenleving & Onderneming Graag willen we met onze onderneming en buiten onze onderneming om, een bijdrage leveren aan een gezonde samenleving. De omgeving kansen bieden, daar waar mogelijk. Met Samenleving & Onderneming laten we je graag zien hoe wij toewerken naar een klimaat waarin mensen elkaar respecteren en oprecht met elkaar omgaan. Natuur & Milieu Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur, het milieu en het klimaat. Dit geldt zowel voor de producten die wij verkopen als voor onze bedrijfsvoering. Hoe we dit precies in de praktijk brengen laten we je zien onder Natuur & Milieu. Gezondheid & Kwaliteit De producten die wij in ons assortiment hebben associeer je misschien niet direct met gezonde voeding. Toch proberen wij onze producten op een zo verantwoord mogelijke wijze aan te bieden. Met Gezondheid & Kwaliteit laten we je graag zien op welke wijze wij met onze producten om gaan en hoe wij onze medewerkers en omgeveing stimuleren gezond(er) te leven. Om onszelf en onze medewerkers te blijven stimuleren, werken wij met doelstellingen. De één redelijk haalbaar, de ander zal veel tijd en energie kosten. Een ding is zeker: wij gaan er voor! Namens onze medewerkers durf ik uit te spreken dat wij, met ons allen, gaan voor een verantwoorde manier van ondernemen. Luuk Domhof - Eigenaar

3 DE TIMP B.V. De Timp Evenementenservice is een organisatie, welke gespecialiseerd is in fast-food catering tijdens evenementen. Wij hebben op dit gebied in meer dan 30 jaar een ruime ervaring opgebouwd. Deze ervaring resulteert in een combinatie van kenmerken, die inmiddels karakteristiek is voor onze organisatie. Wij zijn namelijk in staat om tijdens evenementen in een beperkte tijd grote aantallen bezoekers te bedienen vanuit onze snackwagens en verkooptenten. Zonder daarbij de kwaliteit van onze producten uit het oog te verliezen. Totaalconcept Wat ooit begon als snackwagens op kermissen is inmiddels uitgegroeid tot volwaardige publiekscatering op evenementen. We verzorgen met regelmaat de totaalcatering op een groot evenement door middel van ons totaalconcept. Het totaalconcept houdt in dat wij als cateraar de gehele catering van het evenement voor onze rekening nemen samen met onze collega cateraars. Totaalconcept voorziet het evenement van een productaanbod dat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. In het kader van schoenmaker blijf bij je leest, verkoopt elke collega cateraar zijn of haar specialiteit waardoor kwaliteit garant staat. Het voordeel van jou als opdrachtgever is dat er gewerkt wordt met slechts één contactpersoon. Korte lijnen waardoor de communicatie duidelijk is. Op onze website vind je een overzicht van onze collega cateraars. Van klein tot groot Maar ook kleinschalige regionale evenementen, buurtfeesten of jubilea voorzien wij van catering. In sommige gevallen met ons snackbuffet: 1,5 uur zorgeloos genieten van een warm buffet bij ons aan de snackwagen op een door jou gekozen locatie. Het verzorgen van catering voor verschillende evenementen vereist een zeer hoge mate van flexibiliteit, zowel van onze medewerkers als leveranciers. Onze ruime ervaring stelt ons in staat om bij zowel groot als klein evenementencatering van goede kwaliteit te leveren. Inmiddels beschikken wij over negen snackwagens, acht tentsystemen, een keukensysteem, diverse container units en Groentainer: onze zelfvoorzienende verkoopunit, waarmee jaarlijks 350 activiteiten worden verzorgd.

4

5 SAMENLEVING & ONDERNEMING Een gezonde en goede samenleving brengt het beste in onszelf en onze omgeving naar boven. Vaak gaat het dan over klimaat en milieu. Maar ook investeren in de samenleving speelt bij ons een belangrijke rol. Die investering doen we zowel bij onze medewerkers als bij onze zakelijke relaties en omgeving. Vaste leveranciers Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk met vaste leveranciers te werken. Vaste leveranciers leiden tot een intensievere samenwerking, wat op haar beurt leidt tot lagere kosten, hogere kwaliteit en hogere betrouwbaarheid. Tevens zorgt dit voor minder administratieve belasting. FairTrade koffie Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Een veel voorkomende gedachte is dat Max Havelaar een merk is en eigen producten zoals koffie op de markt brengt. Dat is niet het geval. Stichting Max Havelaar produceert of verkoopt zelf niets. Max Havelaar is een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk (Max Havelaar, 2013). Wij kopen onze producten zoveel mogelijk in eigen regio. Dit is goed voor de maatschappelijke betrokkenheid met onze omgeving. 80% van de leveranciers waar wij op dit moment mee samen werken bevinden zich in een straal van 20 km van onze locatie. Lekker Lokaal concept Waarom zou je eten van ver halen als er dichtbij zoveel mooie en lekkere producten te vinden zijn? Waarom niet kiezen voor een biologisch stukje vlees als dit een beter gevoel geeft? Vragen die men zich steeds vaker stelt, vragen die ook wij onszelf hebben gesteld. De evenementenmarkt verandert. De bezoeker wil een ruime keuze waaronder verantwoorde producten. Verantwoorde producten worden vaak terrecht geassocieerd met regionaal en biologisch. Wij hebben bekeken of we voor regionaal, biologisch of een combinatie er van kunnen gaan, wat resulteerde in het concept Lekker Lokaal. Een voorbeeld van een product dat onder dit concept valt is onze bio-burger, gemaakt van ecologisch biologisch vlees uit de buurt.

6 SAMENLEVING & ONDERNEMING Gewoon dichtbij Producten uit de regio inkopen is goed voor de maatschappelijke betrokkenheid met onze omgeving. Tevens proberen we hiermee de voedselkilometers tot een minimum te beperken. Door gebruik te maken van regionale diensten en producten, proberen we zoveel mogelijk de samenleving in onze omgeving ondersteunen. Een goed voorbeeld van regionaal ondernemen is ook onze verse friet uit het Lekker Lokaal concept. Voor deze friet komen de aardappelen van het land van de boer uit de buurt. Bakker Jos Naast de slager werken wij ook met de plaatselijke bakker. Jos Knippenborg heeft dan wel geen BIO-certificaat maar bakt bijvoorbeeld onze burgerbroodjes wel met biologische ingredienten. Super mooi, want deze ingrediënten zijn o.a. afkomstig van korenmolen De Vier Winden in Vragender. Officieel dus niet biologisch, maar wel lekker lokaal! Aardappelles Om ook de kinderen bewust te maken van onze producten, konden zij bij ons aardappels komen poten en rooien. Hierdoor weten zij goed hoe het proces werkt en krijgen zij kennis van een mooi product dat zij wekelijks op hun bord hebben liggen. De slager uit het dorp Onze huisslager Herman Beerten kiest altijd nauwkeurig zijn dieren uit voor de slacht. Hij kiest het liefst voor dieren uit de buurt, afkomstig van boeren die hij kent. Op deze manier weet hij dat het dier geen dagenlange vee transporten heeft moeten doorstaan. Slagerij Beerten werkt met het Skal keurmerk, dit betekent dat ecologisch vlees op biologische wijze verwerkt wordt.

7

8 NATUUR & MILIEU De basis is papier Goed verpakkingen dragen bij aan duurzaamheid. Het voorkomt verspilling van voedsel door bederf of beschadeging. Karton en papier zijn de meest gebruikte verpakkingsmaterialen in Europa. Het materiaal is flexibel in toepassing en ontwerp, wat maatwerk mogelijk maakt. Technisch gezien biedt karton goede bescherming, hygiëne en houdbaarheid van onze voedselproducten. Om zijn beperking in volume en gewicht zorgen papierproducten voor efficiënte logistiek. Genoeg redenen waarom ook wij kiezen voor papierproducten als verpakkingsmateriaal. Al ons verpakkingsmateriaal is voorzien van het FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor papierproducten afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Naast dat we de natuur een handje helpen blijft het de consument ook niet onopgemerkt: de consument ervaart papier en karton als de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen (GfK, 2013). Wij rijden op biodiesel Naast ons standaard bedrijfsafval en verpakkingsmateriaal op evenementen, hebben wij onze frituuroliën waarin onze producten worden gebakken. Uit deze olie kunnen grondstoffen teruggewonnen worden voor diverse nuttige toepassingen zoals biobrandstof (biodiesel). Lieten wij voorheen onze gebruikte frituuroliën ophalen door een bedrijf, laten wij het nu zelf verwerken tot biodiesel. Biodiesel waar vervolgens ons complete wagenpark op rijdt om de snackwagens op hun plek te brengen. Met ons huidige verbruik hebben we een CO2-reductie van 63%. Volgens onderzoek is 75% haalbaar in de toekomst. Bij een jaargebruik van liter brandstof en uistoot van 1,6 kg CO2/liter, geeft dat kg CO2-reductie per jaar. Energieverbruik Een belangrijk aspect binnen onze onderneming is het verbruik van energie. We proberen ons verbruik zo laag mogelijk te houden. Het liefst gaan we zelfs off-grid. Off-grid houdt in dat je niet op het elektriciteitsnet en aardgasaansluiting bent aangesloten en in sommige gevallen niet op de waterleiding. Om ons verbruik zo laag mogelijk te houden maken we gebruik van zonnepanelen waarmee we uitstoot van broeikasgassen voorkomen. Deze zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat wij 100% van ons energieverbruik zelf genereren. We zijn hierin dus geheel zelfvoorzienend. Energiezuinige lampen verlichten de ruimte zonder elektriciteit te verspillen. Wij maken daarom gebruik van: Sensoren op kantoor om verlichting na een bepaalde tijd uit te schakelen Speciale TL verlichting in de hallen en kantoor - T5 Multiwatt lampen Led verlichting in kantine en onze koel- en vriescel

9 NATUUR & MILIEU De catering op festivals is aan verandering onderhevig. De behoefte aan sfeer en beleving vanuit organisaties wordt steeds groter. Ook de vraag naar een duurzamer beleid groeit in onze branche. Voor ons reden genoeg om een duurzame verkoopunit te ontwikkelen die overal inzetbaar is. In 2015 hebben wij in samenwerking met diverse bedrijven uit de regio een uiterst duurzame verkoopunit gebouwd, genaamd Groentainer. Zonnepanelen Om de accu s zolang mogelijk zelfstandig te kunnen laten draaien, hebben we zonnepanelen op het dak en de klep van Groentainer geplaatst. Deze zorgen voor een toevoer van energie naar het accupakket. Draait de unit niet op een evenement, dan kan het accupakket energie terugleveren aan het net. Hierdoor worden de zonnecollectoren optimaal benut. Tweede hands We hebben gekozen om bij de realisatie van Groentainer gebruik te maken van zoveel mogelijk gebruikte of duurzame materialen. De basis van Groentainer is een gebruikte zeecontainer. De wandbekleding bestaat uit materiaal dat gemaakt is van populierenhout. Misschien niet zo duurzaam als bamboe, maar wel voorzien van het FSC keurmerk en bekend om zijn lange levensduur. Accu s nieuw leven geven Om Groentainer zelfstandig te kunnen laten draaien maken wij gebruik van tweedehands accupakketten uit hybride voertuigen. De capaciteit van de accu is voor het hybride voertuig niet meer voldoende, waardoor deze vervangen moet worden. Lange tijd was er geen tweede leven mogelijk voor de accu s, waardoor ze een grote beslasting waren voor het milieu. Maar tegenwoordig bakken wij er onze patat mee, uniek in Nederland! Biodiesel aggregaat Mocht de accu onverhoopt niet werken, bijvoorbeeld door te lang te weinig zonlicht, dan schakelt Groentainer automatisch over op zijn biodiesel aggregaat. Deze stille aggregaat is ingebouwd en bijna niet waarneembaar voor de omgeving. Zoals je hebt kunnen lezen voorzien wij onszelf van biodiesel, gemaakt van eigen gebruikte frituurolie. Conclusie Naast sfeer en beleving brengt Groentainer dus diverse voordelen voor omgeving, organisatie en milieu met zich mee: Geen huurkosten en vervoer voor dieselaggregaat Besparing van stroomverbruik voor het evenement Geen geluidsoverlast voor omgeving en bezoeker Geen milieubelasting van een dieselaggregaat die ongeacht benodigde capaciteit altijd draait

10

11 GEZONDHEID & KWALITEIT PRODUCT Wanneer je er als onderneming voor kiest om duurzaam te ondernemen, betekent dit ook dat je je product op een zo duurzaam mogelijke produceert of bereidt. Verantwoord frituren Al onze producten worden gebakken in 100% zonnebloemolie. Dus geen frituurvet. Frituurolie past in een verantwoorde bedrijfsvoering omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten en weinig transvetzuren bevat. Om onze frituurolie zolang mogelijk goed te houden, filteren wij regelmatig onze olie. Hierdoor blijft het langer goed, zal de smaak beter zijn en is het gezonder. Wij kunnen onze frituurolie zelf beoordelen met onze professionele olietesters. Bioburgers Onder consumenten groeit de vraag naar pure, duurzame en gezonde producten. Met o.a. ons Lekker Lokaal concept proberen wij in deze behoefte te voorzien. Binnen dit concept vallen ook de bioburgers. Het vlees dat voor deze burgers gebruikt wordt is afkomstig van Ekoboerderij Arink uit Lievelde. Lekker Lokaal, van de boer uit de buurt Triple Filtration System In onze nieuwste verkoopwagen maken wij gebruik van het Triple Filtration System dat is ontwikkeld door onze ovenbouwer Florigo. Door een combinatie van nieuwe technieken en driestaps oliefiltering blijft onze olie beduidend langer houdbaar, schoon en beter voor jouw gezondheid. Ook na herhaaldelijk gebruik. De familie Arink heeft maar één denkwijze in de manier waarop zij de boerderij drijven; daar waar mogelijk, proberen zij zoveel mogelijk een natuurlijk systeem te volgen. Arink werkt geheel Antibiotica-vrij, waardoor zij kunnen garanderen dat het vlees vrij is van residuen. De oppervlakte van het land en de veestapel zijn in goede balans. Dat wil zeggen dat zij genoeg mest hebben voor het land en van dit land genoeg voer kunnen halen voor het vee. Dit alles resulteert in heerlijk ecologisch vlees dat verwerkt wordt tot onze burgers. Kwaliteitscommissie Elke nieuwe werknemer krijgt uitleg van onze kwaliteitscommissie over hoe zij om moeten gaan met onze producten en hoe deze bereid dienen te worden. Hierdoor wordt elk product op dezelfde manier bereid en verkocht, waardoor we kwaliteit kunnen garanderen.

12 GEZONDHEID & KWALITEIT PRODUCT Ons meest verkochte product is friet. Op ieder evenement te vinden en iedereen vindt het lekker. Toch beseffen veel mensen niet dat dat heerlijke frietje ook een aardappel is die gewoon van het land komt. In dit geval zelfs van ons eigen land. Timpjappels Eén van onze doelstellingen is om producten zo dicht mogelijk uit de buurt te halen. Hierdoor is het idee ontstaan om zelf aardappelen te telen. In samenwerking met Hulshoff Aardappels uit Zwolle (Gelderland), hebben we in april 2014 onze eerste aardappels gepoot. Verse friet Wanneer je je eigen aarappels teelt komt al snel het maken van verse friet ter sprake. Een mooi proces dat we afgelopen jaar voor het eerst uit hebben kunnen voeren tijdens het Mañana Mañana festival in Hummelo. Hier mochten bezoekers in de speciaal gemaakte Frietfabriek onze aardappelen zelf schillen en snijden. Een groot succes! Deze aardappels werden in september 2014 gerooid om vervolgens door Aviko verwerkt te worden tot friet. Het gehele proces vindt dus plaats in de Achterhoek. Een mooi eerlijk en puur product uit eigen omgeving. Beleef het OERgevoel Waar de bezoeker normaal gesproken binnen een mum van tijd kan genieten van een bakje friet, wordt de bezoeker nu uitgedaagd om zelf deel te nemen aan het proces. Een mooie beleving; het geeft een oergevoel van ons basis product. Dit gevoel willen wij zoveel mogelijk stimuleren. De voordelen van eigen gemaakte friet minimale transport bewegingen vers is écht het állerlekkerst het geeft én de klant én ons een goed gevoel

13 GEZONDHEID & KWALITEIT PERSONEEL Wij zijn zuinig op onze medewerkers en vinden het belangrijk dat zij met plezier naar hun werk gaan. Zonder onze medewerkers kunnen wij immers niets. Veiligheid Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. We zorgen er o.a. voor dat onze medewerkers diverse cursussen en trainingen volgen op dit gebied. Zo hebben zij speciale blustrainingen gehad en workshops met het thema Omgaan met overvallen en Agressieve bezoekers gevolgd. We hopen onze medewerkers hiermee een stukje zekerheid te geven waardoor zij met meer zelfvertrouwen en dus ook meer plezier aan het werk zijn. Veilige werkomgeving Onze snackwagens zijn uitgerust met een gastoevoersysteem dat uniek is in Nederland. Wij werken niet met losse gasbussen, maar met vaste gastanks. De gastanks worden op ons bedrijf afgevuld door middel van ons eigen gas-afvulstation. Hiermee wordt voorkomen dat er tijdens evenementen gevaarlijke situatie ontstaan door het verwisselen van gasbussen door niet gekwalificeerd personeel. Wanneer je een bericht in het nieuws hoort over een ontploffing bij een cateraar, gaat het vrijwel altijd over het verwisselen van gasbussen Mocht er onverhoopt toch wat gebeuren met de frituren en/of het gassysteem, wat technisch gezien onmogelijk is, dan zit er altijd een noodstopknop in de wagen waardoor alle gastoevoeren direct worden afgesloten. Werksfeer Wanneer wij het idee hebben dat één van onze medewerkers zich niet op zijn of haar gemak voelt tijdens het werken, bieden wij hen een assertiviteitstraining aan. Hierdoor staan zij steviger in hun schoenen en durven zij zich makkelijker te uiten, wat tevens goed doet aan de algemene werksfeer. Om een goede onderlinge werksfeer te stimuleren worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zodat iedereen elkaar ook buiten het werkveld om leert kennen. Zo hebben we jaarlijks viermaal een gezamenlijke borrel en diverse bijeenkomsten. Natuurlijk is ook de verloning van belang bij een goede werksfeer. Vandaar dat wij er bewust voor hebben gekozen onze medewerkers boven CAO te verlonen. TimpFIT Steeds meer mensen hebben minder tijd zich te ontspannen. Wij proberen onze medewerkers daarom te stimuleren om te gaan sporten. De Timp vergoedt een gedeelte van de abonnementskosten van haar werknemers en biedt iedereen een personal coach aan. Gezonde medewerkers zijn vaak minder ziek en presteren vaak beter op het werk. Dit doen wij in samenwerking met SportPalace, ons plaatselijke fitnesscentrum. Werk en privé Door zoveel mogelijk rekening te houden met de werk-privé balans van onze medewerkers blijven ze tevreden, productief en zijn ze minder vaak ziek. Aangezien wij met zeer onregelmatige werktijden te maken hebben, proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze medewerkers.

14

15 DOELSTELLINGEN Maatschappelijk en verantwoord ondernemen is geen theoretisch verhaal voor ons, het is vooral een kwestie van doen! Vandaar dat wij jaarlijks diverse doelstellingen vastleggen. Dit doen wij om onszelf en onze medewerkers te stimuleren. Eigen Timpboom Wanneer u ons vorige duurzaamheidsverslag hebt gelezen, weet u dat wij graag voor elk personeelslid een boom willen planten. We willen hiermee onze medewerkers laten zien dat wij als bedrijf het milieu een warm hart toedragen en proberen ook hen hierin te stimuleren. In december 2015 gaan we dus mede namens ons personeel bomen planten! Iets later dan we voor ogen hadden, maar we gaan het wel DOEN! Footprint In het vorige verslag las u ook dat we een footprint willen laten maken van ons energieverbruik. Dit is ons nog niet gelukt, maar er wordt hard aan gewerkt om dit inzichtelijk te krijgen. In een CO2 Footprint kan men zien wat het energieverbruik is op de volgende punten: Elektra Verwarming Papier Wagenpark Vrachtvervoer Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Momenteel zitten we in een testfase met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Ons doel is om geen chemische middelen meer te gebruiken voor de schoonmaak van onze materialen. Lekker Lokaal, van de boer uit de buurt Afgelopen jaar hebben we voor het eerst het Lekker Lokaal concept ingezet. Een assortiment dat naar onze mening nog meer uit te breiden is. We willen ons in gaan zetten om nog meer lokale producten te gebruiken die op verantwoorde wijze geproduceerd zijn. Hier zullen we de komende tijd samen met onze marketingstagiaire marktonderzoek naar doen. OFF Grid Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we in de nabije toekomst compleet OFF grid kunnen gaan. Dit betekent in ons geval dat we geen stroom en gas meer afnemen. De oplossing qua stroom zoeken we in het opslaan van de door onszelf opgewekte energie. Om het gasverbruik te vervangen kijken we naar de diverse alternatieven om te verwarmen. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld verwarmen door middel van onze eigen biodiesel. We weten dat het hoog gegrepen is maar gaan deze uitdaging graag aan!

16 DOELSTELLING CATERING Een goed gevoel Zoals eerder gesteld is de evenementenmarkt aan verandering onderhevig. De doelstelling voor ons is niet om deze verandering te volgen maar om deze veranderingen voor te blijven. Dit betekent dat we ons op een andere wijze op de markt willen presenteren dan anderen. Ons ultieme doel is om een sprong te maken naar zoals wij het noemen Catering 4.0. Werken met meer regionale en eerlijke producten. Producten op die wijze aanbieden dat we er een goed gevoel bij hebben. Het product van begin tot eind laten zien en het oer gevoel weer oproepen bij de eindgebruiker Het product centraal Om dit goed op de markt te kunnen brengen zullen ook onze medewerkers de passie moeten voelen voor de producten die we aanbieden. Om hen hierin te stimuleren willen we hen meer kennis en inzicht geven in onze producten en de bereiding ervan. Ze verkopen geen frietje, maar een heerlijke regionale aardappel, van eigen land, die net vers gesneden is en met liefde is bereid. In Catering 4.0 staat het product centraal Passie voor product Een onderdeel hiervan is o.a. intersievere samenwerken met collega-cateraars. Cateraars die passie hebben voor hun (oer)product en een bedrevenheid hebben in de bereiding ervan. Alles met als doel om smaakvollere en puurdere producten aan de man te brengen, zowel biologisch, vegetarisch als regionaal Groentainers ontwikkelen Catering 4.0 betekent dat we verder willen gaan met het concept Groentainer. Zeecontainers ombouwen tot zelfstandig draaiende, energie nul, units, inzetbaar voor Catering 4.0. Zoals in het begin van dit verslag al beschreven; Verantwoord en maatschappelijk ondernemen is voor ons geen mooi verhaal maar een kwestie van doen!

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor!

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Maatschappelijk Verantwoord Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het beleid hierbij is kort en krachtig, begrijpelijk

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Versnellers van verduurzaming van ons voedsel. www.smaackmakers.nl

Versnellers van verduurzaming van ons voedsel. www.smaackmakers.nl The food shake up Versnellers van verduurzaming van ons voedsel Versnellers van verduurzaming van ons voedselsysteem & voedselpatroon Op welke manieren werken we hieraan? Communicatie(concepten) onderwijs

Nadere informatie

Practice what you preach

Practice what you preach Beste lezer, In deze nieuwsbrief staat het volgende centraal: Wat leeft er onder de medewerkers van VHL Leeuwarden & Velp als het om duurzaamheid gaat. Daarnaast is de huidige stand van zaken omtrent zonnepanelen

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. Uw footprint met MAAS International Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het

Nadere informatie

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten.

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten. STREEKKANTINE ACHTERHOEK Met het concept Streekkantine streven we ernaar om minimaal 20% procent van het assortiment in kantines te vervangen voor streekproducten. Hiermee geef je als gemeente een goed

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

Geïnspireerd door de natuur. Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1

Geïnspireerd door de natuur. Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1 Geïnspireerd door de natuur Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1 Het eerste complete assortiment vriesverse aardappelspecialiteiten bereid met pure zonnebloemolie Onze

Nadere informatie

Beleid duurzaam toerisme

Beleid duurzaam toerisme Beleid duurzaam toerisme Inhoudsopgave Inleiding 1 Energieverbruik 2 Papiergebruik 3 Afvalbeleid 4 Inkoopbeleid 5 Inleiding Duurzaam Toeristisch Ondernemen houdt in dat ondernemingen rekening houden met

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 DARETRONICS B.V. Milieubarometer - 2015 DARETRONICS B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Green Catering. Een handleiding voor evenementencateraars met als doel een duurzame bedrijfsvoering. Implementatieplan

Green Catering. Een handleiding voor evenementencateraars met als doel een duurzame bedrijfsvoering. Implementatieplan Green Catering Een handleiding voor evenementencateraars met als doel een duurzame bedrijfsvoering Implementatieplan 1 STUDENT Naam: Floor ten Have Studentnummer: 121349 OPDRACHTGEVER Naam: Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Landal GreenParks

Duurzaamheid bij Landal GreenParks Duurzaamheid bij Landal GreenParks Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe Harderwijk - 18 februari 2015 Landal een duurzame organisatie? Onze belofte naar de gasten Waarom D&BO? Externe

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen Duurzaamheid Vanzelfsprekende duurzaamheid Basis voor groei Duurzaamheid, de basis om koffie en ons bedrijf te laten groeien. De klant wil

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Versie 2018.1 Datum: 11-01-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiemogelijkheden 4 2.1 Brandstof 4 2.2 Electra en warmte 4 2.3 Projecten 5 3. CO2 reductie a.d.h.v. maatregelen

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

Friet. Piet. van BETER MILIEU PUNTEN VOOR EEN. Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Friet. Piet. van BETER MILIEU PUNTEN VOOR EEN. Maatschappelijk verantwoord ondernemen MVO Folder 2012 Friet 6 PUNTEN VOOR EEN BETER MILIEU Bewuste Product keuzes Verantwoord Frituren Eko Verpakkingen Gebruik van plastic zakjes Klein bedrag? Pinnen mag! Afvalscheiding door FvP van Piet Maatschappelijk

Nadere informatie

Jouw ecologische voetstap

Jouw ecologische voetstap Jouw ecologische voetstap Een project van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem Najaar 16 Doelgroep: basisonderwijs: groepen t/m 8 Jaargetijde: najaar/ winter Plaats: op school. Dit project is een voorbereiding

Nadere informatie

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Voorwoord Met trots presenteer ik u het allereerste duurzaamheidsverslag van CCL Nutricontrol! In dit eerste duurzaamheids verslag willen wij u laten zien dat wij

Nadere informatie

koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren

koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren koffieapparatuur / automaten / 2-uursservice / ingrediënten / hygiëne producten / papierwaren Directeur Henk-Jan Westhoff: Hoe goed de producten ook zijn, de mensen maken het verschil. 2 De mens is hét

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Voor Van Dijk Employment Services is bijdragen aan een beter milieu, een beter klimaat en een betere samenleving vanzelfsprekend. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Samen aan de slag met CO 2 -reductie

Samen aan de slag met CO 2 -reductie Samen aan de slag met CO 2 -reductie CO 2 CO 2 CO 2 Versie 1 mrt 2018 Inleiding De Koninklijke Ginkel Groep is een allround groenbedrijf en is actief met het duurzaam vergroenen van de leefomgeving en

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

Zonnestroom in Enspijk

Zonnestroom in Enspijk Zonnestroom in Enspijk Waarom zonnestroom? Wat is zonnestroom? Wat levert zonnestroom op? Hoe begin ik er aan? De zon straalt in 1 uur evenveel energie op aarde als het jaarlijkse wereldwijde energieverbruik

Nadere informatie

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Inpijn-Blokpoel

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Inpijn-Blokpoel Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Halfjaarlijkse update - september 2018 Milieumanagement ISO 14001 certificaat Son voldoet per 11-04-2018 aan de laatst geldende eisen inzake haar milieumanagementsysteem,

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. 9 april 202 Gegenereerd op 9-04-202 - pagina van 0 voor Aardoom Hoveniers B.V. Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food Disruptie in de Voedselketen Rabobank Banking for Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 De noodzaak voor innovatie: Disruption Ahead! 3 Disruptie: wat vind

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE Eric Schoones 150 Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen Verhuizer in transitie Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen

Nadere informatie

MVO-rapportage Stam Bouw BV 4 december 2015 11:13. MVO-rapportage. Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel

MVO-rapportage Stam Bouw BV 4 december 2015 11:13. MVO-rapportage. Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel MVO-rapportage Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel Door Hennie Stam 4 december 2015 Opgesteld door Stam Bouw B.V. - Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid...

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen

Review CO2 reductiedoelstellingen Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 3.B.1_2 Review CO 2 reductiedoelstellingen 23-09-2014 1/10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1.

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van:

Nadere informatie

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2017 bij Inpijn-Blokpoel

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2017 bij Inpijn-Blokpoel Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2017 bij Halfjaarlijkse update - september 2017 Milieumanagement ISO 14001 certificaat Son voldoet per 12-04-2017 aan de laatst geldende eisen inzake haar milieumanagementsysteem,

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride.

Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. minimaal 50% minder co 2 -uitstoot door halvering van uw gasverbruik Ervaar het duurzame comfort van het nieuwe verwarmen met de Daikin Intergas Hybride. Verwarm uw huis zoals u altijd gedaan heeft. Maar

Nadere informatie

Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID

Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID Duurzaamheid Café Salento en duurzaamheid zijn al jarenlang nauw met elkaar verbonden. Ook in 2014/2015 hebben wij weer

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Innovatief en toekomstgericht

Innovatief en toekomstgericht Missie Wij zijn de meest trendy en innovatieve Event Cateraar op het gebied van Food & Drinks, waarbij de beste customer service, kwaliteit en beleving onze Core Business is. In onze missie is full service,

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016 CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2016 Uit de CO2 inventarisatie over kwartaal 1 en 2 van 2016 zijn de volgende resultaten bekend. De onderbouwing van de berekening is opgenomen. De footprint

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

De biologische veehouderij

De biologische veehouderij oerwafels meergranenbolletjes Biologisch boeren meergranen olijfolie De biologische veehouderij Wij vinden het belangrijk dat onze klanten verantwoorde producten kunnen kopen. Bij de inkoop van onze producten

Nadere informatie

Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING. Specialist in groenten en fruit sinds 1934

Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING. Specialist in groenten en fruit sinds 1934 Smeding, verspartner van Sligro-ISPC SMEDING Specialist in groenten en fruit sinds 1934 Meer dan 80 jaar AGF-specialist De rijke geschiedenis van Smeding Groenten en Fruit begint ruim 80 jaar geleden in

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Technisch Buro Klomp BV Milieubarometer - 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Verheij Integrale groenzorg Milieubarometer - 2014 Verheij Integrale groenzorg Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen

Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen Samen voorop lopen in energiezuinig verwarmen www.inventum.com ENERGY INNOVATION FIRST Veilig en vertrouwd. Het is een belofte die wij al meer dan 100 jaar waarmaken. Die belofte begint bij de bevlogenheid

Nadere informatie

Een korte introductie...

Een korte introductie... LED s talk OKI Een korte introductie... OKI vertaalt innovatieve LED-technologie naar efficiënte, betrouwbare en duurzame printoplossingen voor de zakelijke eindgebruiker. Wij leveren exclusief via u,

Nadere informatie

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2015

CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 2015 CO2-footprint Bosman Watermanagement B.V. Overzicht 215 Uit de CO2 inventarisatie over 215 zijn de volgende resultaten bekend. De onderbouwing van de berekening is opgenomen. Voor 215 zijn de gegevens

Nadere informatie

MVO-rapportage. van Kesselwegenbouw bv

MVO-rapportage. van Kesselwegenbouw bv MVO-rapportage van Kesselwegenbouw bv Rijnstraat 76-4191cm Geldermalsen - Opgesteld met MVO-zelfscan van Bouwend Nederland - Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Medewerkers... 5 Veiligheid... 5 Gezondheid...

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

F OR A U N IQUE BB Q E X PE R I E NC E SMOKEY GOODNESS AUTHENTIEKE BBQ CATERING

F OR A U N IQUE BB Q E X PE R I E NC E SMOKEY GOODNESS AUTHENTIEKE BBQ CATERING F OR A U N IQUE BB Q E X PE R I E NC E SMOKEY GOODNESS AUTHENTIEKE BBQ CATERING SMOKEY GOODNESS: Duurzaamheidsmanifest Catering heeft altijd iets feestelijks: lekker eten, drankje er bij en een hoop gezelligheid.

Nadere informatie

De voortgangsrapportage van CO 2 -reductie Visscher Oldebroek Eerste half jaar 2016

De voortgangsrapportage van CO 2 -reductie Visscher Oldebroek Eerste half jaar 2016 Datum: 02-12-2016 Versie: 1 De voortgangsrapportage van CO 2 -reductie Visscher Oldebroek Eerste half jaar 2016 1. Inleiding Halfjaarlijks communiceert Visscher Oldebroek (Visscher) over de voortgang van

Nadere informatie

Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging

Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging Sportsymposium De toekomst van de sportvereniging Voorbeelden en ervaringen uit de praktijk André Bus & Hendrik Jan Gorter, Duurzaam Verenigen / F.C. Oldemarkt Duurzame ontwikkeling: Een ontwikkeling die

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

INVALSHOEK B Co2 reductiedoelstellingen

INVALSHOEK B Co2 reductiedoelstellingen Blad: Pagina 1 van 5 Inleiding In dit document worden de scope 1 & 2 CO 2 reductiedoelstelling van ROELOFSEN BV gepresenteerd. Voorafgaand hieraan is de CO 2 footprint opgesteld voor scope 1 & 2 volgens

Nadere informatie

Pannenkoeken. zoet of hartig? Zwolle Giethoorn Deventer Enschede. Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch

Pannenkoeken. zoet of hartig? Zwolle Giethoorn Deventer Enschede. Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch Pannenkoeken Exclusief interview met Remco Pit van pannenkoekenboerderij De Hooge Esch Zwolle Giethoorn Deventer Enschede zoet of hartig? Inleiding Stroop, poedersuiker, kaas of spek. Allemaal beleg dat

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 2 / december Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden.

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 2 / december Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden. ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP Conform NEN 50001 Versie 2 / december 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is Pagina 1 van 5 Scope 1 Brandstof in 1. Nieuwe bestelauto s kiezen voor de hoogte Euronorm 2013

Nadere informatie

Footprint eerste helft 2014:

Footprint eerste helft 2014: September 2014 Vanaf vorig jaar november is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de vorderingen. Pilkes heeft

Nadere informatie

BIERENS MVO BELEID INCASSO ADVOCATEN.

BIERENS MVO BELEID INCASSO ADVOCATEN. BIERENS MVO BELEID INCASSO ADVOCATEN www.bierensgroup.com 2 INHOUD Ons verhaal 4 Onze bijdrage aan een betere wereld 5 Onze MVO pijlers 6 Het betalingsgedrag van bedrijven verbeteren 6 Het beste in onze

Nadere informatie

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie!

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! Communicatiebericht 2018 10-12-2018 Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! VAN EIJK LEIDEN heeft zich ten doel gesteld om haar energie- en brandstofverbruik te reduceren. De doelstelling voor 2025 is 25%

Nadere informatie

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers)

Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Onderzoek Milieubewust 2011 (leveranciers) Gepubliceerd van 01.07.2011 tot 16.07.2011 147 respondenten 27 antwoorden (27 uniek) 18% responsepercentage 1 Zuinig omgaan met energie 88,9 % 24 2 Alternatieve

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler De winst van aurostep Weet u dat 8 minuten zon volstaan om alle mensen op de wereld één jaar van energie te voorzien? De zon levert

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Oudshoorn Holding BV Milieubarometer - 2012 Oudshoorn Holding BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Voedselcollectief Emmeloord

Voedselcollectief Emmeloord Voedselcollectief Emmeloord Boer en consument vinden elkaar De themagroep Voedsel van Stichting Pioniers van de Toekomst heeft de wens om een voedselcollectief te starten in Emmeloord. Een voedselcollectief

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD

VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD VT-HYBRIDE REVOLUTIONAIR De eerste hybride lichtmast Overal toepasbaar en milieuvriendelijk Towerlight is al jarenlang zeer actief in het verminderen van

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 Datum: 20 december 2017 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

LAAT DE WIND WAAIEN

LAAT DE WIND WAAIEN LAAT DE WIND WAAIEN 2019 zal worden herinnerd als het jaar waarin iets veranderde, toen kinderen staakten om volwassenen te vragen actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Geïnspireerd

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie