LTO melkmarktupdate 27 mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LTO melkmarktupdate 27 mei 2016"

Transcriptie

1 LTO melkmarktupdate 27 mei Samenvatting De internationale melkmarkt bevindt zich op het diepste punt sinds april Het marktsentiment verandert wel, dat blijkt ook uit een aantal stijgende zuivelnoteringen. Maar de melkveehouder merkt daar op dit moment nog niets van. Sleutelfactor is de Europese Commissie, die de afgelopen weken grote hoeveelheden mager melkpoeder heeft opgekocht. Afgelopen woensdag bereikten de EU-interventie aankopen het plafond van ton. Op 26 mei maakt EU-Commissaris Hogan bekend dat hij het plafond wil verhogen naar ton, een belangrijk signaal naar de markt. De markt voor melkvetten heeft geen gebruik hoeven te maken van de EU-interventie die markt trekt op dit moment duidelijk aan. Er is in Brussel een discussie gaande over tijdelijke productiebeperking. Grote delen van de Europese melkveehouderij en zuivelsector zien daar niets in: een dure maatregel die bijna onuitvoerbaar is, achter de markt aanloopt en uiteindelijk een cadeau is aan onze concurrenten op de open wereldmarkt, waar Europa voor ruim 10% van de afzet van afhankelijk is. 2. Prijzen De gemiddelde melkprijs was in april gedaald tot ver beneden de 30 cent. In maart scoorde de LTO internationale melkprijsvergelijking 27,47 cent (4,2% melkvet). Ter vergelijking: het laagste punt in deze vergelijking, die in 2000 van start ging, werd bereikt in april 2009 met 24,34 cent.

2 Onderstaande tabel geeft een overzicht van prijzen betaald door Europese zuivelbedrijven en recente wijzigingen (bron: milkprices.nl): 2014 nr sept 15 maart16 Granarolo (North) IT wijziging: apr2016 mei2016 FrieslandCampina NL Dairy Crest (Davidstow) UK Arla Foods DK DK (juni -1.25) Savencia (Basse Normandie) FR Sodiaal A-price (Pas de Calais) FR Danone A-price (Pas de Calais) FR Lactalis (Pays de la Loire) FR DMK DE DOC Cheese NL Dairygold IE Müller(Leppersdorf) DE Glanbia IE Milcobel BE Kerry Agribusiness IE Average milk price Emmi CH Fonterra NZ USA class III US Onderstaande grafiek toont dat het tweewekelijkse GlobalDairyTrade er van de laatste vier veilingen, er drie maal een stijging liet zien. Vol melkpoeder steeg zelfs vier maal op rij. Fonterra heeft gisteren de eerste indicatie voor de melkprijs (van 1 juni t/m 31 mei) afgegeven: NZ$ 4,25 per kg milksolids tegen NZ$ 3,95 voor het lopende seizoen (klik hier). Twee jaar geleden werd nog NZ$ 8,40 betaald.

3 Op de termijnmarkt in Chicago is er de laatste weken ook sprake van enig prijsherstel. Hierbij de grafiek voor het Class III termijncontract levering april 2017 (US$ 15,40 per hundredweight is omgerekend ongeveer 30 eurocent per kg, bij 3,5% vet): De volgende tabel geeft een overzicht van prijzen van basiszuivelproducten in US$ per ton. Hieruit blijkt dat Nieuw Zeeland op dit moment het meest concurrerend is op de wereldmarkt. Bij melkvetten is de EU concurrerender dan de VS. Dit is ook de reden dat de stemming in de VS minder optimistisch is (zie bijvoorbeeld hier). De VS importeerde het eerste kwartaal van 2016 meer boter (+90%) en kaas (+30%), en exporteert minder (12,6% tegen 13,4%) dan in Prijzen in US$ per ton EU Nieuw Zeeland VS Boter Mager melkpoeder Vol melkpoeder Cheddar kaas In Noordwest-Europa zijn afgelopen weken de roomprijzen gestegen naar 3,10 per kg. De boterfutures op de European Energy Exchange zijn de afgelopen weken aangetrokken, zie ook onderstaande grafiek).

4 Foliekaas noteerde vorige week 2,10, terwijl enkele weken geleden nog beneden de 2 euro werd betaald. Ook mager melkpoeder trekt iets aan, maar de prijs ligt op EU-interventieniveau. 3. Productie Van de vier grote zuivelexporteurs in de wereld, produceren er twee momenteel minder dan vorig jaar rond deze tijd: Nieuw Zeeland en Australië. De VS zat in april nog op +1,2% op jaarbasis, tegen 1,8% in de voorgaande maanden. USDA voorspelt voor heel 2016 nog wel 1,5% groei. Dit heeft te maken met de lagere graanprijzen. Bij een gemiddelde kostprijs van NZ$ 5,20 en een melkprijsindicatie van 4,25 blijft er daarmee vooralsnog druk op de Nieuw-Zeelandse productie. De indicatie kan natuurlijk aangepast worden. Er is één Nieuw-Zeelandse bank die durft te voorspellen dat het seizoen eindigt op NZ$ 6,00. De EU productie valt nu terug en koerst op ongeveer +1% voor Zowel Duitsland, Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk zitten nu op of onder het productieniveau van twaalf maanden eerder. Nederland (FrieslandCampina) zat in week 19 op +7,5% tegen ruim 17% in februari. Denemarken zat de eerste drie maanden van 2016 op +8.8%. Vlaamse melkveehouders leverden in april 3,5% meer dan in dezelfde maand van Ierland scoorde in april +8% en Italië +4%. Zie voor de productietrend in Duitsland, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk de onderstaande drie grafieken.

5 De Europese Commissie berekent op basis van slachtcijfers dat de EU-melkproductie in 2016 met 1,4% groeit. De eerste drie maanden van 2016 was er nog flinke groei, omdat er in dezelfde maanden van 2015 nog een quotum was. Maar tegen eind 2016 wordt een productie-afname verwacht. Dit kan nog wel eens veel sneller gaan, gezien de laatste ontwikkelingen in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Natuurlijk is het weer in deze berekening de grote onbekende. Verder ligt de melkprijs in Italië nog steeds op een relatief hoog niveau en zou dat land het hele jaar in de plus kunnen blijven.

6 Samengevat ziet de mondiale melkproductiesituatie voor 2016 er als volgt uit: Land Melkproductie Geschatte productiegroei (%) Groei (mld kg) in 2016 t.o.v EU USA 96, Nieuw Zeeland ,4 Australië 9, ,0 Totaal 287 2,6 Mondiale 750 Groei per jaar + 1,7% volgens 12,8 productie laatste FAO/OESO-voorspellingen Wereldmarkt 60 Ten opzichte van de wereldmarkt, en de steeds optimistische inschattingen voor de lange termijn groei, is de melkproductiegroei zeer gematigd te noemen. 4. Vraag Twee bepalende factoren voor de EU-export zijn China en Rusland. Dat laatste is een bekend verhaal. Rusland was goed voor 25% van onze kaasexport, maar is door politieke omstandigheden een handelsboycot uit onze exportstatistieken verdwenen. De Russische sancties lopen tot augustus, de EU-sancties jegens Rusland tot 30 juni. Dit betekent dat de Europese Raad (28 regeringsleiders) eind juni een besluit moeten nemen. Hoewel er sprake is van enig contact op hoog niveau, is de kans op dit moment klein dat de handelsbelemmeringen worden opgeheven. De EU is namelijk ontevreden over de uitvoering van het zogenaamde Minsk-akkoord. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker gaat half juni wel Rusland voor gesprekken. COPA-COGECA en LTO dringen aan op een oplossing: de boeren en tuinders worden nu gestraft voor iets waar ze part noch deel aan hebben. Dat geldt ook voor de inwoners van Rusland, want zij hebben te maken met minder aanbod van zuivel, en dan ook nog voor een deel op basis van plantaardige ingrediënten. Volgens de Europese handel is de Russische melkproductie met 2% gekrompen. Het nieuws uit China is dat er de eerste drie maanden van 2016 meer is geïmporteerd dan in dezelfde maanden van In april wil het importcijfer van poeders weer tegen, maar de import van houdbare melk was wel met 75% toegenomen. Al met al erkennen zowel zuivelindustrie als -handel dat het sentiment in de markt verandert: We are starting to see changes en We feel market sentiment has changed, klonk het op het Milk Market Observatory van 24 mei. Positief is ook de gezonde Amerikaanse markt. Voor kaas is de VS op dit moment Europa s grootste afzetmarkt. Deze afzet is het afgelopen jaar ook met 18% gegroeid. Deze situatie betekent ook dat de VS minder dominant is op de wereldmarkt. Naast Nieuw Zeeland blijft de VS voor ons wel een concurrent in landen als Zuid-Korea en Japan. De olieprijs lijkt na een dieptepunt van 27 dollar per vat in februari geleidelijk weer aan te trekken. Deze week werd het plafond van 50 dollar doorbroken. Zie onderstaande grafiek. Dit geeft olieexporterende landen mogelijk weer wat lucht.

7 Goed nieuws was deze week dan ook dat een belangrijke olie-exporteur, Algerije, weer een tender aangekondigd voor de aankoop van duizend ton mager melkpoeder, voor levering in de periode juli-oktober. Volgens de EU-organisatie van supermarkten, EuroCommerce, is het consumentenvertrouwen in veel EU-lidstaten nog niet goed. Op de vraag of de retail de prijsverlagingen die de boeren aan den lijve ondervinden ook doorgeeft aan de consument, komt meestal geen antwoord. Jonge kaas (4 weken gerijpt, 48+) ligt meestal nog voor dezelfde prijs in de winkel als een jaar geleden; de marge tussen fabriek en consument is derhalve met een euro per kg toegenomen. De winkelprijzen voor verse zuivel en boter zijn overigens wel gedaald. 5. GLB-marktbeleid De Europese Commissie koopt op dit moment mager melkpoeder in ( interventie ). Dit gaat tegen een gegarandeerde prijs van 1698 per ton. Boven een bepaald niveau kan de Europese Commissie die garantieprijs loslaten en gaan tenderen. De prijs kan dan zakken. Het plafond waarboven de vaste prijs interventie overgaat in tenderen is ton. In april is dit plafond al verhoogd naar ton. Dat volume werd deze week al bereikt na weken van meer dan ton opkopen per week. LTO heeft er steeds op aangedrongen om de bodem in de markt te handhaven. EU-Commissaris Phil Hogan zei donderdagochtend 26-5 toe dat hij het plafond opnieuw wil verhogen; nu naar 350,000 ton. Dit is een belangrijk signaal want het geeft rust in de markt. In 2009 kocht de Europese Commissie voor ton aan mager melkpoeder in. Deze voorraad was medio 2011 alweer weggewerkt. De Commissie was toen in staat om voorraad tegen winst te verkopen. Er was toen ook sprake van boterinterventie, die is er nu niet. De boterprijs is het afgelopen jaar steeds boven de interventieprijs gebleven. De EU geeft ook subsidie voor private opslag van mager melkpoeder en boter. Begin mei was de voor deze regeling bekende voorraad ongeveer ton mager melkpoeder, ton boter en ton kaas. De Europese zuivel geeft op de bijeenkomsten van het Milk Market Observatory altijd schattingen voor de totale zuivelvoorraad in de EU. Op 24 mei werden de volgende cijfers gegeven: mager melkpoeder ton, boter ton en kaas ton. De situatie voor de boter is relatief gunstig met dank aan de goed lopende export.

8 6. EU-politiek De lage melkprijzen geven aanleiding tot het nodige politieke debat in Brussel; daarom maar even een extra hoofdstuk in deze melkmarktupdate. Zo belegde het Europees Parlement afgelopen week extra vergaderingen om over de situatie in de melkveehouderij te spreken met de Europese Commissie (de Ierse Commissaris Phil Hogan en DG Agri directeur Joost Korte) en het voorzitterschap van de EU-landbouwraad (tot eind juni is dat Nederland, afgelopen week vertegenwoordigd door vice minister Hans Hoogeveen). Hoogeveen geeft aan dat er eind juni door de EU-landbouwministers gesproken wordt over de mogelijkheid om tijdelijk en collectief melkproductie te beperken (op basis van Artikel 222 van de gemeenschappelijke marktordening van het GLB). Dit zouden coöperaties, producentenorganisaties en interbranche-organisaties gezamenlijk kunnen voorstellen. Tot 12 oktober 2016 maakt de Europese mededinging hiertegen geen bezwaar, zo is in Brussel afgesproken. Maar er is geen belangstelling voor deze mogelijkheid, omdat niemand wil betalen. Logisch: het zou een erg dure maatregel zijn. De tijdelijke productiebeperking door FrieslandCampina in januari 2016 kostte de coöperatie 40 cent per kg. Geld dat door de boeren zelf opgebracht moet worden. Sommige EU-lidstaten willen gebruik maken van het crisisfonds van het GLB. In deze pot zit in miljoen. LTO, en COPA-COGECA zijn hier tegen: dat is voor boeren ook een sigaar uit eigen doos. Het geld wordt namelijk van de GLB-betalingsrechten afgeroomd. En dan gaat daarmee de deur ook open voor jaarlijks gebruik: vandaag deze sector, morgen weer een andere. Het hek is dan van de dam. De Europese Commissie geeft toe dat ze is verrast door de toename van de melkproductie na de beëindiging van het melkquotum op 31 maart Kennelijk zijn alle waarschuwingen voor een hard landing in de jaren vóór 2015, en de pleidooien om in 2013/2014 meer te doen om een zachte landing te bewerkstelligen, vergeten. Toegegeven: natuurlijk is de Russische boycot een andere, belangrijke factor waar niemand rekening mee kon houden. De Europese Commissie, daartoe onder zware druk gezet van landen als Frankrijk, moedigen de sector nu aan om gebruik te maken van artikel 222, wetende dat er weinig belangstelling voor zal zijn! De Europese Commissie vraagt ook nog wel eens naar de bekende weg: waarom duurt het zo lang voordat boeren reageren op lagere prijzen? Antwoord: tussen insemineren en melken zit zeker drie jaar. In de varkenshouderij kan de cyclus twee jaar duren. In de plantaardige sector meestal een jaar, met uitzondering van fruitteelt en andere meerjarige gewassen. Land- en tuinbouw is een andere sector dan bijvoorbeeld de auto- of frisdrankenindustrie, waar je in de fabriek even aan de knoppen kan draaien, als de markt veranderd. Natuurlijk ook gechargeerd, maar in de land- en tuinbouw werken we met levende wezens en biologische processen. Behalve dat de financiering van artikel 222 op verzet stuit, zijn er allerlei andere redenen aan te voeren waarom productiebeperking niet zinvol is: - Europa is ruim 10% exporterend voor zuivel. Wat wij minder produceren, wordt op de wereldmarkt al snel overgenomen door Nieuw Zeeland, Australië, de VS en andere landen. Productie beperken is een cadeau aan onze concurrenten op de wereldmarkt. En dat terwijl de EU-export het afgelopen jaar is gegroeid; - Het duurt vele maanden voor zo n maatregelen ingevoerd zou zijn. Het moet namelijk per boer geregeld worden: referentiehoeveelheden, referentieperioden etc. Dat betekent enorme uitvoeringskosten en bureaucratie. Het EU-noodpakket van september 2015 van 420

9 miljoen euro kan als voorbeeld dienen: na acht maanden is dit in alle EU-lidstaten nog steeds niet benut. - In veel landen binnen en buiten de EU neemt de melkproductie nu al af. Zo meteen wordt er betaald voor iets dat sowieso al niet meer geproduceerd werd. Met zo n maatregel fiets je achter de markt aan. - Net nu de marktstemming iets lijkt te veranderen, extra productie gaan beperken, leidt ook alleen maar tot extra prijsschommelingen. - Minder melk betekent waarschijnlijk meer koeslachtingen, hetgeen de markt voor rundvlees nadelig zou beïnvloeden. - In veel EU-lidstaten hebben regeringen er bij de laatste GLB-hervorming voor gekozen om weer gekoppelde premies te gaan uitkeren, bijvoorbeeld van 2 cent per kg melk of een premie per dier. Dat is vooral het geval in berggebieden. Dat betekent dat die koeien voor de GLB-controles het hele kalenderjaar moeten blijven staan. Overigens zouden lidstaten gebruik kunnen maken van staatssteun, tot per bedrijf per jaar, voor de financiering van productiebeperking. Dat mag van Brussel Nog geen enkele lidstaat heeft aangekondigd om zelf de beurs te gaan trekken; het hemd is natuurlijk nader dan de rok! De Europarlementariërs trokken afgelopen week in de debatten flink van leer: Er is een melkoorlog gestart, De grootste crisis in een mensenleven en Dramatisch. Velen pleiten voor productiebeperking. Fransman Michel Dantin vroeg om een regeling voor pensionering van boeren ouder dan 65 jaar oud zodat er ruimte komt voor jongeren. Het debat over de lage prijzen in de markt voor zuivel (en ook varkensvlees) geeft ook aanleiding tot een pleidooi voor voortgezet Europees landbouwbeleid (GLB) na Joost Kort: Gemiddeld krijgen boeren 40% van hun gezinsinkomen uit het GLB. Hoezo doorgeschoten liberalisering?. Verder wordt er door Hogan en Korte verwezen naar de EU Task Force van Cees Veerman, die in oktober met een advies mag komen. Eerder deze week gaf Veerman trouwens al aan dat hij onmogelijk aan alle deze hooggespannen verwachtingen kan voldoen. De discussie over prijzen voor melk- en varkensvlees wordt gevoerd terwijl de Duitse minister voor ontwikkelingssamenwerking deze week op een bijeenkomst in Turkije pleitte voor besteding van 10% van het EU-budget voor de vluchtelingencrisis. Klaas Johan Osinga

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten

Melkmarktbericht 1 juli 2015. Minpunten Melkmarktbericht 1 juli 2015 Minpunten - Nieuw Zeeland kwam in april verrassend snel uit de droogte, met 8,5% melkproductiestijging. Dit was onverwacht. - De daling van de zuivelprijzen wordt in Nieuw

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juli 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING september 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING oktober 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2014 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2018 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2016 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING juni 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING augustus 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING november 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING december 2018 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Mei 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING mei 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Juni 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Juni 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Juni 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING februari 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING februari 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING februari 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING Maart 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING Maart 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING Maart 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 www.milkprices.nl, 3-1-2018-1 - MELKPRIJSVERGELIJKING november 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING April 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING April 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING April 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER 2010 MELKPRIJZEN OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING NOVEMBER MELKPRIJZEN Toelichting melkprijzen november Gemiddeld zijn de berekende voorschotmelkprijzen in november 33,23 per 100 kg standaardmelk. Dit is een stijging

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga

LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga LTO- minimelkmarktbericht 21 maart 2013, Klaas Johan Osinga Vraag In de laatste zes maanden was er steeds zoveel slecht nieuws over de economische groei, dat dit de consumptiegroei deed stagneren. In de

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING januari 2019 bij levering kg per jaar

MELKPRIJSVERGELIJKING januari 2019 bij levering kg per jaar MELKPRIJSVERGELIJKING januari 2019 bij levering 1.000.000 kg per jaar Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MAART MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in maart gemiddeld uit op 33,16. Dit is een stijging van 21,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch)

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion eg)

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

Veranderingen in melkprijzen en uitbetaalsystemen

Veranderingen in melkprijzen en uitbetaalsystemen Veranderingen in melkprijzen en uitbetaalsystemen PZ Landelijke Onderwijsdag Maarsbergen, 19 november 2013 Willem Koops Inhoud presentatie LTO Internationale Melkprijsvergelijking Ontwikkeling melkprijzen

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion eg)

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in februari 2011 gemiddeld uit op 33,59. Dit is een stijging van 18,5 % ten opzichte van

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MAART 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MAART (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in januari 2011 gemiddeld uit op 32,85. Dit is een stijging van 14,5% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING DECEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 8 januari 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Productiedaling China en sterke vraag in VS zorgen voor

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2011 euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 11 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in september 11 gemiddeld uit op 36,16. Dit is een stijging van 8,9% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047

Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Onderwerp: LTO Melkmarktbericht Datum: 9 april 2014 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga, GSM 0610586047 Prijscorrectie in de markt; kopers wachten even af De zuivelmarkt

Nadere informatie

Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen.

Figuur 1: FAO food price index voor suiker, zuivel, plantaardige oliën, vlees en granen. LTO-Melkmarktbericht 1 december 2016 1. Algemeen beeld De prijzen voor grondstoffen lijken het dieptepunt achter zich gelaten te hebben. Dat geldt ook voor een aantal landbouwproducten. De FAO Food Price

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING FEBRUARI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING JULI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2011 MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in juni 2011 gemiddeld uit op 34,63. Dit is een stijging van 13,2% ten opzichte van dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht december 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In november nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13.

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. feb-13. jun-13. dec-11 feb-12 apr-12 jun-12 aug-12 okt-12 dec-12 feb-13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 dec-14 euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht januari 2015 Tegen de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht februari 2015 Sinds begin januari zijn de Nederlandse noteringen onafgebroken gestegen. Zowel de prijzen van boter als vol melkpoeder zijn in een kleine twee

Nadere informatie

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJZEN

OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2011 MELKPRIJZEN euro/100 kg OPMERKINGEN BIJ MELKPRIJSVERGELIJKING MEI MELKPRIJZEN De berekende voorschotprijzen komen in mei gemiddeld uit op 33,59. Dit is een stijging van 15,9% ten opzichte van dezelfde maand vorig

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde fors in augustus (-2,9%). Reeds zeven maanden op rij is er sprake van een daling, wat grotendeels valt toe te schrijven aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2015 In januari en februari stegen de Nederlandse noteringen onafgebroken door. Sinds begin maart is er echter sprake van een kentering in de markt. Dit gold in eerste instantie voor

Nadere informatie

Klaas Johan Osinga,

Klaas Johan Osinga, Onderwerp: LTO-Melkmarktbericht Datum: 18 juni 213 Auteur: Klaas Johan Osinga, email: kjosinga@ltonoord.nl, twitter: @KJOsinga 1. Samenvatting De internationale melkmarkt wordt gekenmerkt door een goede

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juli 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al meer dan een jaar een dalende lijn zien. In juni nam het volume met 2,7% af. De melkaanvoer kwam in het eerste halfjaar van 2019 uit op 6,96 miljard

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer boven het niveau van 2014. In mei was deze zelfs 6, hoger dan in het jaar daarvoor. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU lidstaten als Ierland en Polen wordt veel meer melk

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juli 2016 De melkaanvoer nam in juni met bijna 5% toe. In het eerste halfjaar van 2016 werd 820 miljoen kg (+12,6%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare periode van 2015. De ontwikkeling

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2015 De Nederlandse melkaanvoer ligt sinds april ruim boven het niveau van 2014. Vanaf juni werd een maandelijkse groei van rond de 10% gerealiseerd. In oktober nam de melkplas zelfs

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht augustus 2016 De Nederlandse melkaanvoer nam in juli, net als in juni, met bijna 5% toe. In de eerste zeven maanden van 2016 werd 876 miljoen kg (+11,5%) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

LTO-Internationale. melkprijsvergelijking. prezzi di latte melkprijzen prix du lait molkeprizen milch preise milk prices maelke priser maidon hinnat

LTO-Internationale. melkprijsvergelijking. prezzi di latte melkprijzen prix du lait molkeprizen milch preise milk prices maelke priser maidon hinnat LTO-Internationale melkprijsvergelijking 2014 prezzi di latte melkprijzen prix du lait molkeprizen milch preise milk prices maelke priser maidon hinnat COLOFON Uitgave LTO Nederland Vakgroep Melkveehouderij

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht april 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in maart met 2,6%. Voor de tweede maand op rij liet het volume een afname zien. Dit was het gevolg van het koude weer eind februari en in maart

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2016 De melkaanvoer nam in mei met ruim 8% toe en bereikte een nieuw recordniveau. In de eerste vijf maanden van 2016 werd 765 miljoen kg (+1) meer melk aangeleverd dan in de vergelijkbare

Nadere informatie

COLOFON. Uitgave. LTO Nederland Vakgroep Melkveehouderij Postbus 29773, 2502 LT Den Haag www.lto.nl. juni 2014. In samenwerking met

COLOFON. Uitgave. LTO Nederland Vakgroep Melkveehouderij Postbus 29773, 2502 LT Den Haag www.lto.nl. juni 2014. In samenwerking met COLOFON Uitgave LTO Nederland Vakgroep Melkveehouderij Postbus 29773, 2502 LT Den Haag www.lto.nl juni 2014 In samenwerking met European Dairy Farmers c/o German Agricultural Society DLG e.v. Eschborner

Nadere informatie

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F

DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL T F DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 40 1030 BRUSSEL T 02 552 77 05 F 02 552 77 01 www.vlaanderen.be VERSLAG ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Juni 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari iets afgenomen. In mei kwam de daling op 2,5% uit. Het volume

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht Mei 2019 De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari afgenomen. In april kwam de daling op 1, uit. Het volume in de

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht september 2015 Sinds april ligt de Nederlandse melkaanvoer ruim boven het niveau van 2014. In juli en augustus groeide deze zelfs met dubbele cijfers. Niet alleen in Nederland, maar ook in

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht maart 2016 De Nederlandse melkaanvoer blijft op een hoog niveau. Deze groeide in februari met 21,7%. Wel speelde de extra productie op de schrikkeldag en het relatief lagere referentieniveau

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht mei 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in april (-1,7%) voor de derde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015

Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Ontwikkeling in de melkmarkt 21/04/2015 Melk- en voermarkt kort samengevat Vooruitzichten voor de melkmarkt zijn pover tot aan de zomer De melkmarkt is in de ban van het einde van de melkquotering o Afwachtende

Nadere informatie

LTO Internationale melkprijsvergelijking. Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008

LTO Internationale melkprijsvergelijking. Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008 LTO Internationale melkprijsvergelijking Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008 Opbouw Introductie Melkprijsvergelijkingen LTO Internationale Melkprijsvergelijking Discussie (rendement

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. jun-13. apr-13.

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder. jun-13. apr-13. okt-11 dec-11 feb-12 apr-12 jun-12 aug-12 okt-12 dec-12 feb-13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 euro per 100 kg melk met 3,7% vet Marktbericht november 2014 De markt

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht mei 2017 De Nederlandse melkaanvoer daalde in april 2017 met 0,, wat het gevolg lijkt te zijn van de fosfaatregelgeving. Tot en met april lag het volume per saldo 0,5% lager dan in dezelfde

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2004

MELKPRIJSVERGELIJKING JULI 2004 MELKPRIJSVERGELIJKING JULI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro/100kg) Bedrijf kwaliteits kwantum seizoens MELKPRIJS deze maand meest

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2009

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2009 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2009 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht november 2018 De Nederlandse melkaanvoer is sinds augustus snel terug gelopen. Dit was o.a. het gevolg van afvoer van extra vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel.

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht oktober 2018 De Nederlandse melkaanvoer nam sterk af in september (-4,5%), waarmee de dalende trend versterkt werd doorgezet. In augustus nam het volume al fors af. Om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht juni 2018 De Nederlandse melkaanvoer daalde in mei (-1,5%) voor de vierde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht januari 2018 De Nederlandse melkaanvoer is in het kalenderjaar 2017 nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op een volume van 14,3 miljard kg. In december bleef de melkaanvoer op een stabiel

Nadere informatie

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder

Opbrengst van melk op basis van Nederlandse noteringen, respectievelijk wereldmarktprijzen voor boter en mager melkpoeder Marktbericht februari 2018 Het beeld bij de Nederlandse melkaanvoer is nagenoeg onveranderd. Net als in december bleef het volume in januari 2018 vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor. Terwijl de Nederlandse

Nadere informatie

Vergelijking met buitenland

Vergelijking met buitenland Vergelijking met buitenland Michel de Haan Wageningen UR - LR USA NL Our Mission: Create a better understanding of milk production world-wide India China Ethiopia Argentinië Brazil Waarom vergelijking

Nadere informatie