Wijzigingen in de procedure rondom de vormgebreken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijzigingen in de procedure rondom de vormgebreken"

Transcriptie

1 Wijzigingen in de procedure rondom de vormgebreken NL Octrooicentrum heeft de procedures rondom de vormgebreken gewijzigd. In sommige gevallen betekent deze wijziging een versobering, in andere gevallen een uitbreiding van de procedures. De basis voor deze wijziging is het voldoen aan de Rijksoctrooiwet 1995 met het Uitvoeringsbesluit en de Uitvoeringsregeling. Verplichtingen uit deze regelgeving zijn aangevuld met extra diensten waar dit zinvol werd geacht. Echter, wegens de bezuinigingen waar ook NL Octrooicentrum mee wordt geconfronteerd, wordt er ook service geschrapt en verantwoordelijkheid gelegd waar deze volgens de regelgeving of de rechter thuishoort. In dit document wordt gesproken van een octrooiaanvrager of een octrooihouder; indien van toepassing kan hier ook octrooigemachtigde of advocaat gelezen worden. De wijzigingen zullen gelden voor alle documenten die op of na 27 mei 2013 zijn ingediend. Eerder ingediende stukken zullen nog worden behandeld volgens de oude procedure. Vormvereisten spelen bij diverse documenten. Hieronder treft u per document een stroomschema met een toelichting (de paarse indicatie geeft ons briefnummer aan). In principe ontvangt de indiener van de genoemde stukken ALTIJD bericht van NL Octrooicentrum; bij geen bericht moet de octrooihouder actie ondernemen. Alleen bij de validatie van een Europees octrooi is dit anders, zie in de toelichting. LET OP: Extra aandacht verdienen de vereisten voor het inroepen van een voorrangsrecht. Deze vereisten staan in artikel 9 Rijksoctrooiwet Met ingang van 27 mei 2013 zal NL Octrooicentrum deze materiële eisen ook als zodanig behandelen. Dat betekent dat NL Octrooicentrum NIET meer wijst op het niet voldaan zijn aan deze eisen; dit is de eigen verantwoordelijkheid van de octrooihouder. Eveneens betekent het volgen van de wet dat er geen termijnverlenging meer mogelijk zal zijn. Dus: vormgebrekenbrieven en de vervalbrief betreffende een ingeroepen voorrangsrecht worden niet meer verstuurd en termijnverlenging is niet meer mogelijk!

2 Indienen Nederlandse octrooiaanvraag (artikel 24 Row 1995) Ontvangstbevestiging L001 U ontvangt een bevestiging hiervan en de NLOA wordt in behandeling genomen. L266 Er zijn vgb: U ontvangt een vgb-besluit met een T van 3 mnd om de vgb op te heffen. L002. U ontvangt een bevestiging hiervan en de NLOA wordt in behandeling genomen. L095 Niet alle vgb zijn opgeheven: - als <2 mnd resteert tot de gegeven T, ontvangt u na afloop van de T het besluit dat de NLOA niet in behandeling wordt genomen einde procedure; L038 - als >2 mnd resteert, ontvangt u een volgend vgbbesluit met de al eerder genoemde T. L087 Er zijn nieuwe vgb gecreëerd: U ontvangt u een volgend vgb-besluit met een nieuwe T van minimaal 2 mnd. Ps. Als tevens de eerder geconstateerde vgb (deels) niet zijn opgeheven, geldt ook voor deze vgb de nieuwe termijn.

3 TOELICHTING STROOMSCHEMA - INDIENEN NEDERLANDSE OCTROOIAANVRAAG Na indiening van een octrooiaanvraag ontvangt een aanvrager altijd bericht over de vormvereisten. Als aan alle eisen is voldaan, wordt dat bevestigd door NL Octrooicentrum. Is niet aan alle eisen voldaan, dan stuurt NL Octrooicentrum een vormgebrekenbrief met een termijn van drie maanden om de vormgebreken op te heffen. De aanvrager kan dan nieuwe stukken indienen. Niet opgeheven vormgebreken Het kan zijn dat in de nieuwe stukken niet alle eerder geconstateerde vormgebreken zijn opgeheven. - Wanneer deze stukken in de eerste maand van de termijn zijn ingediend, zal NL Octrooicentrum binnen twee weken een tussentijdse beoordeling verrichten. Wordt vastgesteld dat nog niet alle vormgebreken zijn opgeheven, dan wordt een nieuwe vormgebrekenbrief gestuurd met de oorspronkelijke termijn. - Wanneer de nieuwe stukken na de eerste maand van de termijn worden ingediend, dan voert NL Octrooicentrum alleen nog een controle uit op nieuw gecreëerde vormgebreken (zie hieronder). Naar de oude wordt niet meer gekeken tot op de dag van de termijn Wordt dan vastgesteld dat de oude vormgebreken nog niet zijn opgeheven, dan volgt een besluit dat de aanvraag niet in behandeling wordt genomen. NL Octrooicentrum begrijpt dat een octrooiaanvrager áltijd gediend zou zijn bij het wijzen op niet opgeheven vormgebreken. NL Octrooicentrum voorziet echter problemen wanneer nogmaals op vormgebreken wordt gewezen na de eerste zes weken van de termijn. De vormgebrekenbrief is een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. NL Octrooicentrum acht het onwenselijk dat de termijn voor het bezwaar dan wel het moment van de beoordeling van het bezwaar is gelegen na de driemaands termijn van artikel 30 lid 2 Rijksoctrooiwet Nieuwe vormgebreken Een octrooiaanvraag kan niet vervallen op grond van vormgebreken die niet zijn geconstateerd door NL Octrooicentrum. Mochten er derhalve bij het opheffen van geconstateerde vormgebreken nieuwe vormgebreken zijn gecreëerd, dan zal daar een nieuwe vormgebrekenbrief met een nieuwe termijn voor gegeven worden. Deze termijn geldt vervolgens ook voor de eventueel niet opgeheven, eerder geconstateerde vormgebreken. Er kleeft een risico aan het herhaaldelijk creëren van nieuwe vormgebreken: het onderzoek naar de stand van de techniek wordt pas verricht als de stukken in orde zijn. Als het lang duurt voor er correcte stukken liggen, kan het zijn dat het onderzoek niet meer binnen het prioriteitsjaar kan worden afgerond.

4 Indienen gewijzigde stukken (artikel 28 lid 2 Row 1995) U ontvangt een bevestiging hiervan en de gewijzigde stukken worden in behandeling genomen. L268 Er zijn vgb: U ontvangt een vgb-besluit met een T van 3 mnd om de vgb op te heffen. L075. U ontvangt een bevestiging hiervan en de gewijzigde stukken worden in behandeling genomen. L269 Niet alle vgb zijn opgeheven: - als <2 mnd resteert tot de gegeven T, ontvangt u na afloop van de T een besluit: gewijzigde stukken worden niet in behandeling genomen - octrooi verleend in ongewijzigde vorm L270; - als >2 mnd resteert, ontvangt u een volgend vgb-besluit met de al eerder genoemde T. L274 Er zijn nieuwe vgb gecreëerd: U ontvangt u een volgend vgb-besluit met een nieuwe T van minimaal 2 mnd. Ps. Als tevens de eerder geconstateerde vgb (deels) niet zijn opgeheven, geldt ook voor deze vgb de nieuwe termijn. opgeheven / er zijn nieuwe vgb gecreëerd: opgeheven / er zijn nieuwe vgb gecreëerd:

5 TOELICHTING STROOMSCHEMA INDIENEN GEWIJZIGDE STUKKEN Na indiening van gewijzigde stukken ontvangt een aanvrager altijd bericht over de vormvereisten. Als aan alle eisen is voldaan, wordt dat bevestigd door NL Octrooicentrum. Is niet aan alle eisen voldaan, dan stuurt NL Octrooicentrum een vormgebrekenbrief met een termijn van drie maanden om de vormgebreken op te heffen. De aanvrager kan dan nieuwe stukken indienen. Niet opgeheven vormgebreken Het kan zijn dat in de nieuwe stukken niet alle eerder geconstateerde vormgebreken zijn opgeheven. - Wanneer deze stukken in de eerste maand van de termijn zijn ingediend, zal NL Octrooicentrum binnen twee weken een tussentijdse beoordeling verrichten. Wordt vastgesteld dat nog niet alle vormgebreken zijn opgeheven, dan wordt een nieuwe vormgebrekenbrief gestuurd. - Wanneer de nieuwe stukken na de eerste maand van de termijn worden ingediend, dan voert NL Octrooicentrum alleen nog een controle uit op nieuw gecreëerde vormgebreken (zie hieronder). Naar de oude wordt niet meer gekeken tot op de dag van de termijn Wordt dan vastgesteld dat de oude vormgebreken nog niet zijn opgeheven, dan volgt een besluit dat de gewijzigde stukken niet in behandeling worden genomen; het octrooi wordt in ongewijzigde vorm verleend. NL Octrooicentrum begrijpt dat een octrooiaanvrager áltijd gediend zou zijn bij het wijzen op niet opgeheven vormgebreken. NL Octrooicentrum voorziet echter problemen wanneer nogmaals op vormgebreken wordt gewezen na de eerste zes weken van de termijn. De vormgebrekenbrief is een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. NL Octrooicentrum acht het onwenselijk dat de termijn voor het bezwaar dan wel het moment van de beoordeling van het bezwaar is gelegen na de driemaands termijn van artikel 30 lid 2 Rijksoctrooiwet 1995, die ook hier van toepassing wordt geacht. Nieuwe vormgebreken Gewijzigde stukken kunnen niet buiten behandeling geplaatst worden op grond van vormgebreken die niet zijn geconstateerd door NL Octrooicentrum. Mochten er derhalve bij het opheffen van geconstateerde vormgebreken nieuwe vormgebreken zijn gecreëerd, dan zal daar een nieuwe vormgebrekenbrief met een nieuwe termijn voor gegeven worden. Deze termijn geldt vervolgens ook voor de eventueel niet opgeheven, eerder geconstateerde vormgebreken.

6 Indienen EPNL vertaling (artikel 52 Row 1995) U ontvangt een bevestiging hiervan en de vertaling wordt in behandeling genomen. L271 Er zijn vgb: - als >2 mnd resteert tot de T voor validatie, ontvangt u een vgb-besluit met een T van 3 mnd na de verleningsdatum; - als <2 mnd resteert, ontvangt u een vgb-besluit met een T van 2 mnd. L105 U ontvangt een bevestiging hiervan en de EPNL wordt in behandeling genomen. L272 Niet alle vgb zijn opgeheven: - als <2 mnd resteert tot de gegeven T dan wordt na afloop van de T het EP geacht in NL geen rechtsgevolgen te hebben gehad einde procedure. geen brief - als >2 mnd resteert, ontvangt u een volgend vgbbesluit met de al eerder genoemde T. L281 Er zijn nieuwe vgb gecreëerd: U ontvangt u een volgend vgb-besluit met een nieuwe T van minimaal 2 mnd. Ps. Als tevens de eerder geconstateerde vgb (deels) niet zijn opgeheven, geldt ook voor deze vgb de nieuwe termijn.

7 TOELICHTING STROOMSCHEMA INDIENEN EPNL VERTALING De eisen die aan een validatie worden gesteld, bestaan uit twee delen: 1. de eisen van artikel 52 lid 1 Rijksoctrooiwet 1995; dit zijn blijkens de wet (en de rechter) geen vormvereisten, doch materiële eisen voor validatie, en vanaf oktober 2012 behandelt NL Octrooicentrum deze eisen ook als zodanig. NL Octrooicentrum wijst dus NIET meer op het niet voldaan zijn aan deze eisen; dit is de eigen verantwoordelijkheid van de octrooihouder. 2. de eisen van artikel 52 lid 2 Rijksoctrooiwet 1995; dit zijn de vormvereisten. NL Octrooicentrum wijst hierbij wel op gebreken, zoals de wet ook voorschrijft. Na indiening van een vertaling ontvangt een octrooihouder altijd bericht over de vormvereisten. Als aan alle eisen is voldaan, wordt dat bevestigd door NL Octrooicentrum. Is niet aan alle eisen voldaan, dan stuurt NL Octrooicentrum een vormgebrekenbrief met een termijn van drie maanden om de vormgebreken op te heffen. De aanvrager kan dan nieuwe stukken indienen. Niet opgeheven vormgebreken Het kan zijn dat in de nieuwe stukken niet alle eerder geconstateerde vormgebreken zijn opgeheven. - Wanneer deze stukken in de eerste maand van de termijn zijn ingediend, zal NL Octrooicentrum binnen twee weken een tussentijdse beoordeling verrichten. Wordt vastgesteld dat nog niet alle vormgebreken zijn opgeheven, dan wordt een nieuwe vormgebrekenbrief gestuurd. - Wanneer de nieuwe stukken na de eerste maand van de termijn worden ingediend, dan voert NL Octrooicentrum alleen nog een controle uit op nieuw gecreëerde vormgebreken (zie hieronder). Als de oude vormgebreken niet tijdig worden opgeheven, dan wordt het octrooi in Nederland niet van kracht. Dit vloeit rechtstreeks voort uit de wet, de octrooihouder ontvangt hier geen bericht van! NL Octrooicentrum begrijpt dat een octrooihouder áltijd gediend zou zijn bij het wijzen op niet opgeheven vormgebreken. NL Octrooicentrum voorziet echter problemen wanneer nogmaals op vormgebreken wordt gewezen na de eerste zes weken van de termijn. De vormgebrekenbrief is een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. NL Octrooicentrum acht het onwenselijk dat de termijn voor het bezwaar dan wel het moment van de beoordeling van het bezwaar is gelegen na de driemaands termijn die NL Octrooicentrum geeft voor de vormgebreken. Nieuwe vormgebreken Een Europees octrooi kan niet vervallen op grond van vormgebreken die niet zijn geconstateerd door NL Octrooicentrum. Mochten er derhalve bij het opheffen van geconstateerde vormgebreken nieuwe vormgebreken zijn gecreëerd, dan zal daar een nieuwe vormgebrekenbrief met een nieuwe termijn voor gegeven worden. Deze termijn geldt vervolgens ook voor de eventueel niet opgeheven, eerder geconstateerde vormgebreken.

8 Indienen EPNL verbeterde vertaling (art 52 lid 7 Row 1995) U ontvangt een bevestiging hiervan en de verbeterde vertaling wordt in behandeling genomen. L275 Er zijn vgb: U ontvangt een vgb-besluit met een T van 3 mnd om de vgb op te heffen. L276. U ontvangt een bevestiging hiervan en de verbeterde vertaling wordt in behandeling genomen. L277 Niet alle vgb zijn opgeheven: - als <2 mnd resteert tot de gegeven T, ontvangt u na afloop van de T het besluit dat de verbeterde vertaling niet in behandeling wordt genomen octrooi gevalideerd in ongewijzigde vorm L279 - als >2 mnd resteert, ontvangt u een volgend vgbbesluit met de al eerder genoemde T. L278 Er zijn nieuwe vgb gecreëerd: U ontvangt u een volgend vgb-besluit met een nieuwe T van minimaal 2 mnd. Ps. Als tevens de eerder geconstateerde vgb (deels) niet zijn opgeheven, geldt ook voor deze vgb de nieuwe termijn.

9 TOELICHTING STROOMSCHEMA INDIENEN EPNL VERBETERDE VERTALING Na indiening van een verbeterde vertaling ontvangt een octrooihouder altijd bericht over de vormvereisten. Als aan alle eisen is voldaan, wordt dat bevestigd door NL Octrooicentrum. Is niet aan alle eisen voldaan, dan stuurt NL Octrooicentrum een vormgebrekenbrief met een termijn van drie maanden om de vormgebreken op te heffen. De aanvrager kan dan nieuwe stukken indienen. Niet opgeheven vormgebreken Het kan zijn dat in de nieuwe stukken niet alle eerder geconstateerde vormgebreken zijn opgeheven. - Wanneer deze stukken in de eerste maand van de termijn zijn ingediend, zal NL Octrooicentrum binnen twee weken een tussentijdse beoordeling verrichten. Wordt vastgesteld dat nog niet alle vormgebreken zijn opgeheven, dan wordt een nieuwe vormgebrekenbrief gestuurd. - Wanneer de nieuwe stukken na de eerste maand van de termijn worden ingediend, dan voert NL Octrooicentrum alleen nog een controle uit op nieuw gecreëerde vormgebreken (zie hieronder). Als de oude vormgebreken niet tijdig worden opgeheven, dan volgt een besluit dat de verbeterde vertaling niet in behandeling worden genomen; het octrooi wordt in Nederland van kracht met de originele tekst. NL Octrooicentrum begrijpt dat een octrooihouder áltijd gediend zou zijn bij het wijzen op niet opgeheven vormgebreken. NL Octrooicentrum voorziet echter problemen wanneer nogmaals op vormgebreken wordt gewezen na de eerste zes weken van de termijn. De vormgebrekenbrief is een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. NL Octrooicentrum acht het onwenselijk dat de termijn voor het bezwaar dan wel het moment van de beoordeling van het bezwaar is gelegen na de driemaands termijn die NL Octrooicentrum geeft voor de vormgebreken. Nieuwe vormgebreken Een verbeterde vertaling kan niet buiten behandeling geplaatst worden op grond van vormgebreken die niet zijn geconstateerd door NL Octrooicentrum. Mochten er derhalve bij het opheffen van geconstateerde vormgebreken nieuwe vormgebreken zijn gecreëerd, dan zal daar een nieuwe vormgebrekenbrief met een nieuwe termijn voor gegeven worden. Deze termijn geldt vervolgens ook voor de eventueel niet opgeheven, eerder geconstateerde vormgebreken.

ECLI:NL:RVS:2014:3026

ECLI:NL:RVS:2014:3026 ECLI:NL:RVS:2014:3026 Instantie Raad van State Datum uitspraak 13-08-2014 Datum publicatie 13-08-2014 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201311562/1/A3 Eerste

Nadere informatie

Verzoekster: Gerhardus Frederikus Ophuis h.o.d.n. Ophuis Engineering te Hengelo Gemachtigde: mw. ir. W.H. Slikker

Verzoekster: Gerhardus Frederikus Ophuis h.o.d.n. Ophuis Engineering te Hengelo Gemachtigde: mw. ir. W.H. Slikker > Retouradres Postbus 366 01 HJ Den Haag dr. mr. ir. M.W.D. van der Burg, voorzitter dr. M.W. de Lange ir. J.C. Hordijk mw. dr. ir. J.C. van der Linden, secretaris Prinses Beatrixlaan 2 95 AL Den Haag

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: 403504 / KG ZA 11-1115 Vonnis in kort geding van 10 oktober 2011 (bij vervroeging)

zaaknummer / rolnummer: 403504 / KG ZA 11-1115 Vonnis in kort geding van 10 oktober 2011 (bij vervroeging) vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 403504 / KG ZA 11-1115 Vonnis in kort geding van (bij vervroeging) in de zaak van de rechtspersoon naar buitenlands recht CARL

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 193 (R 1658) Wijziging van de bepalingen ten aanzien van octrooigemachtigden in de Rijksoctrooiwet en de Rijksoctrooiwet 1995 Nr. 6 NOTA VAN

Nadere informatie

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029.

Wilt u telefonisch informatie over de bezwaarschriftprocedure dan kan dat tijdens kantooruren via de telefoonnummers: 045 560 3998 of 045 560 4029. Toelichting bij bezwaarschrift indienen Bezwaar maken Wanneer kunt u bezwaar maken? (hyperlink naar bijbehorende tekstblokje) Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Hoe maakt u bezwaar, waar en wanneer? In

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg

Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum Kraamzorg Vastgesteld door het Bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg op 27 september 2017 2017 1 Uitvoeringsreglement Commissie van Beroep Kenniscentrum

Nadere informatie

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl 1 Een octrooi (ook wel patent) is een juridisch document waarin de beschermingsomvang van een technische uitvinding of idee is vastgelegd. Met een octrooi kunt u derden, die daartoe niet gerechtigd zijn,

Nadere informatie

1.1 De Raad van Toezicht heeft kennis genomen van de volgende stukken:

1.1 De Raad van Toezicht heeft kennis genomen van de volgende stukken: BESLISSING Beslissing van 15 februari 2010 in de zaak van: R, hierna te noemen R, klager, tegen A, hierna te noemen A, beklaagde. 1. De procedure 1.1 De Raad van Toezicht heeft kennis genomen van de volgende

Nadere informatie

Zaaknummer : 2014/204 en 204.1

Zaaknummer : 2014/204 en 204.1 Zaaknummer : 2014/204 en 204.1 Rechter(s) : mr. Nijenhof Datum uitspraak : 28 december 2014 Partijen : Appellant en Radboud Universiteit Nijmegen Trefwoorden : Aanmaning ter voldoening Betalingsverplichting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 975 (R 1821) Wijziging van de Rijksoctrooiwet 1995 en enige andere wetten naar aanleiding van de evaluatie van de Rijksoctrooiwet 1995 van 2006

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26407/2011016537 Betreft: beslissing op bezwaar inzake het besluit tot openbaarmaking van het besluit van 13 september 2011 betreffende aanvraag toestemming ex artikel 3.1,

Nadere informatie

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat.

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. 2015-01 ALGEMENE VOORWAARDEN Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. Artikel 1 Toepassingsgebied. 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden

Nadere informatie

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister. Versie 2.4

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister. Versie 2.4 Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister Versie 2.4 Colofon Contact Team Beheer Octrooicentrum Nederland/RvO Postbus 10366 2501 HJ Den Haag octrooicentrum@rvo.nl Pagina 2 van 44 Inhoud Colofon 2

Nadere informatie

Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling

Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling Vooraf: wie de hele brief heeft gelezen (en begrepen), weet dat er twee boodschappen in staan. De eerste is dat voor

Nadere informatie

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen -

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen - Stichting Herindeling NEE Burgercomité Goedereede Postbus 224 3253 ZK Ouddorp Aan Provincie Zuid Holland T.a.v. mevrouw I. van Mulligen Commissiegriffier Bestuur en Middelen Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet BOPZ en Wkkgz Onafhankelijke klachtencommissie Wet BOPZ en Wkkgz Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De Klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN Inschrijven Een cursist schrijft zich in met het digitale inschrijfformulier. De inschrijving geldt voor het gehele seizoen, september t/m juni. Uitzondering vormen de korte

Nadere informatie

Raad \ Afdeling bestuursrechtspraak vanstate

Raad \ Afdeling bestuursrechtspraak vanstate C o O.- O o O B O.1 O i O u O o O o O o O ft O :. O,-. C Raad \ Afdeling bestuursrechtspraak vanstate Raad van de gemeente Haarlem Postbus 511 2003 PB HAARLEM Datum Ons nummer Uw kenmerk 7 februari 2011

Nadere informatie

Nieuwsbrief Octrooiregistratie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Nieuwsbrief Octrooiregistratie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Nieuwsbrief Octrooiregistratie In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Nieuwsbrief octrooiregistratie maart 2016 Hierbij ontvangt u als relatie van team Octrooiregister (voortaan: ORE), onderdeel

Nadere informatie

gezien het daartegen op 24 september 2012 ingediende pro forma bezwaarschrift, aangevuld bij brief van 11 september 2013,

gezien het daartegen op 24 september 2012 ingediende pro forma bezwaarschrift, aangevuld bij brief van 11 september 2013, Besluit op bezwaar Kenmerk: 612321/630377 Betreft: Radio Decibel Het Commissariaat voor de Media, gezien zijn beslissing van 17 maart 2009, kenmerk 15300/2009002841, waarbij de namen van drie radioprogrammakanalen

Nadere informatie

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013)

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013) Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente (versie 01/04/2013) Stel u vraagt een vergunning aan bij de gemeente en deze wordt geweigerd of uw buren hebben een vergunning gekregen voor het bouwen van

Nadere informatie

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister

Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister Leidraad inschrijvingen in het octrooiregister Versie 1.3 Datum 23 juli 2014 Colofon Contactpersoon mevr. A. Hunck medewerker octrooiregister Octrooicentrum Nederland Postbus 10366 2501 HJ Den Haag T 088

Nadere informatie

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN www.inaday.eu WIJ ZIJN INADAY, SPECIALIST IN MERKEN & PATENTEN Inaday maakt merk- en patentbescherming begrijpelijk en bereikbaar. Dit doen we door de procedures voor merk-

Nadere informatie

Toelichting op de Regeling voor.nl-domeinnaamarbitrage

Toelichting op de Regeling voor.nl-domeinnaamarbitrage Toelichting op de Regeling voor.nl-domeinnaamarbitrage SIDN, 18 december 2002 Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) registreert op verzoek domeinnamen onder het country code toplevel domein.nl.

Nadere informatie

Datum 24 juni 2013 Betreft Advies ex artikel 84 Rijksoctrooiwet 1995 inzake NL octrooi

Datum 24 juni 2013 Betreft Advies ex artikel 84 Rijksoctrooiwet 1995 inzake NL octrooi > Retouradres Postbus 366 1 HJ Den Haag AANTEKENEN mw. drs. S. Jonkhart, voorzitter ir. A.A.M. Bexkens ir. J.C. Hordijk ir. M. van der Wel, secretaris Prinses Beatrixlaan 2 29 AL Den Haag Postbus 366 1

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax

RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE Rijswijk telefoon fax RAAD VAN TOEZICHT VOOR DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Postbus 3219, 2280 GE telefoon 070-3905578 fax 070-3905171 BESCHIKKING A. - B. 1. Bij brief van 13 augustus 1999 heeft de heer A. bij de Raad van Toezicht

Nadere informatie

Datum 18 maart Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 5. Telefoon

Datum 18 maart Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 5. Telefoon Bijlage Openbare versie beslissing op bezwaar Aangetekend met bericht van ontvangst Kristal Advies t.a.v. de heer ---------------- ------------------------------ --------------- UTRECHT Datum 18 maart

Nadere informatie

Klachtenprocedure NPEX B.V. Oktober 2017

Klachtenprocedure NPEX B.V. Oktober 2017 Klachtenprocedure NPEX B.V. Oktober 2017 NPEX BV is een beleggingsonderneming met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer

Nadere informatie

De actie loopt tot 31 juli. De aanvraagdatum is bepalend, zorg dus dat u de aanvraag voor die tijd volledig en correct heeft opgevoerd.

De actie loopt tot 31 juli. De aanvraagdatum is bepalend, zorg dus dat u de aanvraag voor die tijd volledig en correct heeft opgevoerd. Geachte relatie, Met ingang van 10 juni verleent Bank of Scotland een korting van 0,50% voor alle NHG aanvragen met een rentevaste periode van 5 en/of 10 jaar waar sprake is van een volledige annuïteitenhypotheek.

Nadere informatie

Europese octrooiaanvragen

Europese octrooiaanvragen Vereenigde Octrooibureaux N.V. Johan de Wittlaan 7 2517 JR Postbus 87930 2508 DH Den Haag Telefoon 070 416 67 11 Telefax 070 416 67 99 patent@vereenigde.com trademark@vereenigde.com legal@vereenigde.com

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26212/2011016210 Betreft: verzoek om bestuursrechtelijke handhaving op grond van artikel 6.13, tweede lid, aanhef en onder a, van de Mediawet 2008 Beslissing op bezwaar inzake

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Casemanagement geïndiceerde zorg

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Casemanagement geïndiceerde zorg Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Casemanagement geïndiceerde zorg Inleiding Als het Bureau Jeugdzorg voor u een indicatiebesluit heeft genomen voor geïndiceerde zorg, dan heeft u vanaf

Nadere informatie

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ

Onafhankelijke klachtencommissie. Wet WKCZ en wet BOPZ Onafhankelijke klachtencommissie Wet WKCZ en wet BOPZ Inhoud 1. Inleiding 4 2. Klachtenregeling 4 3. De klachtencommissie 4 4. Twee soorten klachten 4 5. Wie kan een klacht indienen? 5 6. Advies en ondersteuning

Nadere informatie

Luctor et Vici Stichting Hollandpromote.com. Juridische Advisering, Mediation en Uitgever van het tijdschrift ejnr, ISSN 1871-5141

Luctor et Vici Stichting Hollandpromote.com. Juridische Advisering, Mediation en Uitgever van het tijdschrift ejnr, ISSN 1871-5141 Fax: 070-3564683 Luctor Aantekenen met BVO Onderwerp : Rijksoctrooiwet 1995 Betreft : Aansprakelijkheidsstelling schade Kort Octrooi Datum : 28 februari 2008 Aan de Staat der Nederlanden Ministerie van

Nadere informatie

Oneigenlijk gebruik van teksten, logo's, afbeeldingen of foto's van deze website is niet toegestaan.

Oneigenlijk gebruik van teksten, logo's, afbeeldingen of foto's van deze website is niet toegestaan. Artikel 1. Definities 1. Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht; 2. Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of

Nadere informatie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie Klachtenreglement Vitaalpunt december 2017 PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie 2.0 05-12-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Begripsbepalingen... 3 3. Algemeen... 4 5. Doelstellingen van

Nadere informatie

Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg)

Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg) Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg) thuis zorg comfort Inhoudsopgave 3 Artikel 1 begripsbepalingen 3 Artikel 2 Informele oplossing en indienen van een klacht 4 Artikel 3 Buiten behandeling

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht Ondernemer

Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Bedenktijd Consument Dag Duurzame gegevensdrager Herroepingsrecht Ondernemer Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer Artikel 3 - Toepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbod Artikel 5 - De overeenkomst Artikel 6 - Herroepingsrecht

Nadere informatie

het College van Beroep voor de Examens van de Hogeschool Utrecht (hierna: het CBE), verweerder.

het College van Beroep voor de Examens van de Hogeschool Utrecht (hierna: het CBE), verweerder. Zaaknummer : 2013/068 Rechter(s) : mrs. Nijenhof, Olivier, Borman Datum uitspraak : 6 november 2013 Partijen : Appellante tegen CBE Hogeschool Utrecht Trefwoorden : Beleidsvrijheid, in stand laten rechtsgevolgen,

Nadere informatie

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, Referentie: 2014022651 Klachtenregeling Zorginstituut Nederland De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, gelet op artikel 9:2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 15 van het Bestuursreglement

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:1859

ECLI:NL:CRVB:2017:1859 ECLI:NL:CRVB:2017:1859 Instantie Datum uitspraak 12-04-2017 Datum publicatie 23-05-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/4501 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2 BEHANDELING SCHRIFTELIJKE KLACHTEN... 4 HOOFDSTUK 3 KLACHTENREGISTRATIE

Nadere informatie

RECHTSOORDEEL. Vervoerkamer

RECHTSOORDEEL. Vervoerkamer Vervoerkamer RECHTSOORDEEL Nummer: 4.4.4/200019/4.B603 Betreft: Oordeel met betrekking tot naleving van het bepaalde in artikel 69, lid 5, Wp2000, boekjaar 2001 Onderstaand treft u het oordeel aan van

Nadere informatie

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Rapport Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de onderzochte gedraging, die wordt toegerekend aan de minister van Buitenlandse Zaken, gegrond. Datum: 1 september 2015

Nadere informatie

dr. mr. F. Liefrink, voorzitter ir. B.L. van Soest ir. P.C.A. de Haas ir. J.C. Hordijk, secretaris

dr. mr. F. Liefrink, voorzitter ir. B.L. van Soest ir. P.C.A. de Haas ir. J.C. Hordijk, secretaris dr. mr. F. Liefrink, voorzitter ir. B.L. van Soest ir. P.C.A. de Haas ir. J.C. Hordijk, secretaris Patentlaan 2 Postbus 58 2280 HV Rijswijk Telefoon (070) 398 66 55 Telefax (070) 390 01 90 info@octrooicentrum.nl

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA

zaaknummer / rolnummer: / KG ZA vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 376665 / KG ZA 10-1193 Vonnis in kort geding van in de zaak van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid G. VAN

Nadere informatie

Cao Bouwnijverheid (201 1) en Cao Bedrijfstakeigen Regelingen Bouwnijverheid ( )

Cao Bouwnijverheid (201 1) en Cao Bedrijfstakeigen Regelingen Bouwnijverheid ( ) Cao Bouwnijverheid (201 1) en Cao Bedrijfstakeigen Regelingen Bouwnijverheid (201 1-2015) Artikel 97: Werkingssfeeronderzoeken 1. Het Technisch Bureau Bouwnijverheid stelt namens partijen werkingssfeeronderzoeken

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Klachtenregeling Universiteit Twente

Klachtenregeling Universiteit Twente Klachtenregeling Universiteit Twente Kenmerk: CvB UIT - 2532 Datum: 12 april 2017 Auteur: Hooftman Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Vertrouwenspersoon en studentendecaan...

Nadere informatie

REGLEMENT TER UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPSOCTROOIVERDRAG EERSTE DEEL BEPALINGEN TER UITVOERING VAN HET EERSTE DEEL VAN HET VERDRAG TWEEDE DEEL

REGLEMENT TER UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPSOCTROOIVERDRAG EERSTE DEEL BEPALINGEN TER UITVOERING VAN HET EERSTE DEEL VAN HET VERDRAG TWEEDE DEEL Nr L 401 / 28 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen 30 12 89 REGLEMENT TER UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPSOCTROOIVERDRAG EERSTE DEEL BEPALINGEN TER UITVOERING VAN HET EERSTE DEEL VAN HET VERDRAG

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Artikel 1. Definities

Algemene voorwaarden. Artikel 1. Definities Algemene voorwaarden Artikel 1. Definities 1. Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand; 2. Bedenktijd: de termijn waarbinnen

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke klachtenregeling voor cliënten (en hun vertegenwoordigers en nabestaanden) van zelfstandige zorgaanbieders en zorgaanbieders in kleinschalige zorginstellingen.

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure

Bezwaarschriftenprocedure Informatie over de bezwaarschriftprocedure Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, overweegt een bezwaarschrift in te dienen of tegen een aan u verleende vergunning bezwaar is gemaakt dan kunnen wij

Nadere informatie

! BRANDING STUDIO WEBSHOP. ! BRANDING STUDIO KvK 59518812 Noordervaart 127 1841 GA Stompetoren nynke@brandingstudio.nl 06-53878098. ! 1.

! BRANDING STUDIO WEBSHOP. ! BRANDING STUDIO KvK 59518812 Noordervaart 127 1841 GA Stompetoren nynke@brandingstudio.nl 06-53878098. ! 1. BRANDING STUDIO WEBSHOP BRANDING STUDIO KvK 59518812 Noordervaart 127 1841 GA Stompetoren nynke@brandingstudio.nl 06-53878098 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: ALGEMENE VOORWAARDEN

Nadere informatie

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag

Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Rapport Belastingdienst stuurt aanmaning direct na vermindering aanslag Een onderzoek naar het door de Belastingdienst overgaan tot dwanginvordering nadat de belastingaanslag is verminderd en naar de informatieverstrekking

Nadere informatie

Leidraad afzonderlijk indienen van documenten via EPO Online Filing

Leidraad afzonderlijk indienen van documenten via EPO Online Filing Leidraad afzonderlijk indienen van documenten via EPO Online Filing In dit document wordt aan de hand van schermprintjes vanuit EPO Online Filing het afzonderlijk indienen van documenten uitgelegd. In

Nadere informatie

Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V.

Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V. Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V. 1. Toepasselijkheid 1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten betrekking hebbende op levering van

Nadere informatie

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTE SLUIS DE RAAD VAN DE GEMEENTE SLUIS; KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUIT vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Bijblad bij De Industriële Eigendom nummer 3 - juli 2014 jaargang 82

Bijblad bij De Industriële Eigendom nummer 3 - juli 2014 jaargang 82 Bijblad bij De Industriële Eigendom nummer 3 - juli 2014 jaargang 82 Het Bijblad bij De Industriële Eigendom (BIE) is een digitale kwartaaluitgave van Octrooicentrum Nederland, onderdeel van Rijksdienst

Nadere informatie

Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning. 1 Beslisschema

Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning. 1 Beslisschema Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning Wat is gratie? Gratie is vermindering, verandering of kwijtschelding van een straf of maatregel die door de rechter is opgelegd. Kunt u wel gratie krijgen?

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat het niet nodig is de zaak mondeling te behandelen. De zaak kan daarom op grond van de stukken worden beslist

De Commissie stelt vast dat het niet nodig is de zaak mondeling te behandelen. De zaak kan daarom op grond van de stukken worden beslist Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-574 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, en mr. B.F. Keulen en mr. S.O.H. Bakkerus, leden en mw. mr. D.W.Y. Sie, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging. Belangenbehartiging opdrachtgever. Beslaglegging. Nadat klagers hun opdracht tot dienstverlening bij verkoop van hun woning resp. perceel grond hadden ingetrokken, is onenigheid ontstaan over de door hun

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Ingangsdatum 1 juli 2015 1.Registratie en verlenging 1.1 Een registratiejaar loopt van datum van inschrijving tot een jaar na dato. Voor professionals die geregistreerd zijn vóór 1

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CONSUMENTEN GET1,2 NEDERLAND B.V. Deze algemene voorwaarden zijn op 4 november 2014 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

ALGEMENE VOORWAARDEN CONSUMENTEN GET1,2 NEDERLAND B.V. Deze algemene voorwaarden zijn op 4 november 2014 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. ALGEMENE VOORWAARDEN CONSUMENTEN GET1,2 NEDERLAND B.V. Deze algemene voorwaarden zijn op 4 november 2014 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. ARTIKEL 1 DEFINITIES In deze algemene voorwaarden wordt

Nadere informatie

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep)

Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) Regelingen en voorzieningen CODE 6.7.2.62 Oneens: uw goed recht (bezwaar en beroep) brochure bronnen - brochure Oneens: uw goed recht van DUO, november 2011 Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst

Nadere informatie

1.2 C. heeft op 25 mei 2005 schriftelijk op die klacht gereageerd.

1.2 C. heeft op 25 mei 2005 schriftelijk op die klacht gereageerd. RAAD VAN TOEZICHT VOOR Postbus 3219 2280 GE RIJSWIJK DE OCTROOIGEMACHTIGDEN Tel. 070-39 05 578 Fax 070-39 05 171 BESLISSING inzake de klacht van mevrouw A. / B. tegen Ir. C. 1. De procedure 1.1 Op 25 april

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2758 17 februari 2011 Gratieformulier Caribisch Nederland Aan Hare Majesteit de Koningin Wat is gratie? Gratie is vermindering,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 04-06-2013 Datum publicatie 04-06-2013 Zaaknummer AWB 13/675 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden 0 Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Praktische Vaardigheden: Schrijven van een advies 27 november 2006 09.30 17.45 uur 1 Opgave Inbreuk-Nietigheid 2006. Achtergrondinformatie. U wordt benaderd door

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Inhoudsopgave:

Algemene Voorwaarden. Inhoudsopgave: Algemene Voorwaarden Inhoudsopgave: Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer Artikel 3 - Toepasselijkheid Artikel 4 - Het aanbod Artikel 5 - De huurovereenkomst Artikel 6 - Annuleringsrecht

Nadere informatie

Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 41/2008 12 februari 2008 DV/bb 08/21831 Beantwoording vragen van mevrouw mevrouw J.M.J. Kropman inzake herindicering Huishoudelijke Verzorging PGB houders

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 7 Besluit van 9 december 2008, tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit Rijksoctrooiwet 1995 in verband met de implementatie van het Verdrag

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2015:7684, Bekrachtiging/bevestiging

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2015:7684, Bekrachtiging/bevestiging ECLI:NL:RVS:2017:313 Instantie Raad van State Datum uitspraak 08-02-2017 Datum publicatie 08-02-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201600609/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 29 874 (R 1777) Goedkeuring en uitvoering van de op 17 december 1991 te München tot stand gekomen Akte tot herziening van artikel 63 van het Verdrag

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083

Rapport. Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 Rapport Datum: 25 maart 1998 Rapportnummer: 1998/083 2 Klacht Op 11 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer B. te Amerongen, met een klacht over een gedraging van de griffie

Nadere informatie

Aankondiging van standaardverlenging termijn bij afdoening bezwaarschriften Gemeente Zaanstad Domein Bedrijfsvoering Afdeling Juridische Zaken

Aankondiging van standaardverlenging termijn bij afdoening bezwaarschriften Gemeente Zaanstad Domein Bedrijfsvoering Afdeling Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aankondiging van standaardverlenging termijn bij afdoening bezwaarschriften Gemeente Zaanstad Domein Bedrijfsvoering Afdeling Juridische Zaken 14 november 2012 RA121918

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is iets anders dan een bezwaar We leggen in deze folder eerst uit hoe u een klacht kunt indienen en daarna hoe u een bezwaarschrift kunt indienen.

Nadere informatie

2. Indienen van een aanvraag Een aanvraag om kwijtschelding moet worden ingediend middels een daartoe vastgesteld aanvraagformulier.

2. Indienen van een aanvraag Een aanvraag om kwijtschelding moet worden ingediend middels een daartoe vastgesteld aanvraagformulier. Jaar: 2010 Nummer: 9 Besluit: B&W 9 februari 2010 Gemeenteblad BELEIDSREGEL KWIJTSCHELDING HELMOND 2010 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 4:81 tot en met 4:84 van de Algemene

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1998 1999 Nr. 16 25 872 (R1606) Herstel van gebreken en leemten in de Rijksoctrooiwet en de Rijksoctrooiwet 1995 alsmede het laten vervallen van de verplichte

Nadere informatie

Beroepsreglement 2016-2019

Beroepsreglement 2016-2019 Beroepsreglement 2016-2019 Beroepsreglement behorende bij de Aanbestedingsleidraad 2016-2019 Beroepsreglement 2016-2019 150522/IWW/iww s-gravenhage, 22 mei 2015 Mauritskade 5 2514 HC s Gravenhage Telefoon

Nadere informatie

5 Op grond van art 23p ROW 1995 overweegt de voorzitter van de Raad het volgende:

5 Op grond van art 23p ROW 1995 overweegt de voorzitter van de Raad het volgende: Beslissing Mw. A. - B. Per brief van 31 juli 2003 richt mw. A. (hierna A.) zich tot de Raad van Toezicht voor Octrooigemachtigden (hierna de Raad) met een klacht wegens niet geleverde diensten en het hiervoor

Nadere informatie

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201108441/1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

Reglement Beroepscommissie IPMA-NL

Reglement Beroepscommissie IPMA-NL Reglement Beroepscommissie IPMA-NL De Complaints and Appeals Committee examens (Beroepscommissie) behandelt beroepen die worden ingediend door personen die op Nederlands grondgebied deelnemen aan de IPMA

Nadere informatie

RECHTSOORDEEL. Vervoerkamer

RECHTSOORDEEL. Vervoerkamer Vervoerkamer RECHTSOORDEEL Nummer: 4.4.8/200014/9.B603 Betreft: Oordeel met betrekking tot naleving van het bepaalde in artikel 69, lid 5, Wp2000, boekjaar 2001 en 2002 Onderstaand treft u het oordeel

Nadere informatie

Het uitvoeren van een beslissing op bezwaar en een rechterlijke uitspraak Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen, Marktplein Noord

Het uitvoeren van een beslissing op bezwaar en een rechterlijke uitspraak Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen, Marktplein Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het uitvoeren van een beslissing op bezwaar en een rechterlijke uitspraak Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen, Marktplein Noord 21 februari 2006 RA0713142 Samenvatting

Nadere informatie

Dialyse & Nefrologie

Dialyse & Nefrologie Aanvullende Regeling bij het Reglement voor registratie en herregistratie van dialyseverpleegkundigen en accreditatie van onderwijs ten behoeve van herregistratie 28 november 2008 Overwegingen Het bestuur

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 42 Besluit van 30 januari 1997, houdende regels betreffende een aanvullend beschermingscertificaat voor gewasbeschermingsmiddelen (Besluit certificaat

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Dordrecht [ ] AANTEKENEN [iy PER POST [ ] PER FAX (078) 682 00 93

de Rechtspraak Rechtbank Dordrecht [ ] AANTEKENEN [iy PER POST [ ] PER FAX (078) 682 00 93 MPGHA2012031510331053 QHA 15.03.2012 1053 de Rechtspraak ^sr?4/ [ ] AANTEKENEN [iy PER POST [ ] PER FAX (078) 682 00 93 De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht Postbus 34 3340 AA Hendrik-Ido-Ambacht datum

Nadere informatie

Sector Klantcontactcentrum

Sector Klantcontactcentrum Sector Klantcontactcentrum Postadres: Gemeente Almelo Postbus 5100 7600 GC Almelo Dart en Biljart vereniging Quick t.a.v. de heer G.H. Egberts Haarspit 20 7671 NC VRIEZENVEEN Bezoekadres: Haven Zuidzijde

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 De raad van de gemeente Valkenswaard, het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard respectievelijk de burgemeester van Valkenswaard; gelet

Nadere informatie

Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede

Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede In deze brochure vindt u informatie over

Nadere informatie

PILOT GERECHTSHOF AMSTERDAM AANPASSING VAN HET LANDELIJK PROCESREGLEMENT VOOR CIVIELE DAGVAARDINGSZAKEN BIJ DE GERECHTSHOVEN

PILOT GERECHTSHOF AMSTERDAM AANPASSING VAN HET LANDELIJK PROCESREGLEMENT VOOR CIVIELE DAGVAARDINGSZAKEN BIJ DE GERECHTSHOVEN PILOT GERECHTSHOF AMSTERDAM AANPASSING VAN HET LANDELIJK PROCESREGLEMENT VOOR CIVIELE DAGVAARDINGSZAKEN BIJ DE GERECHTSHOVEN VRAGEN EN ANTWOORDEN Welke zaken? 1 Alleen nieuwe zaken (aangebracht vanaf 1

Nadere informatie

2.2 Inschrijving voor een opleiding of examen vindt plaats via de website.

2.2 Inschrijving voor een opleiding of examen vindt plaats via de website. Algemene Voorwaarden Stichting Railcenter Artikel 1: Toepasselijkheid 1.1 De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten die de Stichting Railcenter onder de handelsnamen Bureau voor Toetsing

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFORMATIE BELEIDSVISIE OCTROOIBELEID EN MKB

ACHTERGRONDINFORMATIE BELEIDSVISIE OCTROOIBELEID EN MKB ACHTERGRONDINFORMATIE BELEIDSVISIE OCTROOIBELEID EN MKB 1.1 NATIONAAL OCTROOISYS TEEM...1 1.2 EUROPESE EN INTERNATIONALE OCTROOIPROCEDURES...2 1.2.1 EUROPESE PROCEDURE...3 1.2.2 DE INTERNATIONALE PCT-PROCEDURE...4

Nadere informatie

Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning. 1 Beslisschema

Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning. 1 Beslisschema Gratieformulier Aan Zijne Majesteit de Koning Wat is gratie? Gratie is vermindering, verandering of kwijtschelding van een straf of maatregel die door de rechter is opgelegd. Kunt u wel gratie krijgen?

Nadere informatie

Pro Rail T.a.v. de heer Y. Gökay Postbus GA UTRECHT 3500GA2038

Pro Rail T.a.v. de heer Y. Gökay Postbus GA UTRECHT 3500GA2038 Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam Pro Rail T.a.v. de heer Y. Gökay Postbus 2038 3500 GA UTRECHT 3500GA2038 Onderwerp ontheffing BPR Geachte heer Gökay, Op 14 oktober 2013 heeft Waternet u een ontheffing

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR PENSIOENFONDS PGB Reglement voor de Commissie van Bezwaar Pensioenfonds PGB 1 REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR als bedoeld in artikel 16 van de statuten van

Nadere informatie