Bos zoekt ondernemer. Voor een leisure-locatie met allure en kansen in Alphen-Chaam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bos zoekt ondernemer. Voor een leisure-locatie met allure en kansen in Alphen-Chaam"

Transcriptie

1 Bos zoekt ondernemer Voor een leisure-locatie met allure en kansen in Alphen-Chaam

2 Missie Staatsbosbeheer Staatsbosbeheer zet zich in voor een natuurlijke leefomgeving waarmee mensen zich verbonden voelen, die bescherming biedt aan waardevolle planten en dieren en waar plaats is voor beleving en benutting.

3 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 1 Voorwoord Bij het Brabantse Alphen-Chaam, verscholen in het groen, ligt een mooi gebied voor de ontwikkeling van een groene leisure-locatie. Het 45 hectare grootte gebied ligt nabij Breda, Tilburg en het aangrenzende Vlaanderen. Het gebied is onderdeel van een aaneengesloten natuurgebied van 1400 hectare en bestaat uit bossen en grote open weiden. De poortontwikkeling is gepland aan de zuidzijde van de Chaamse bossen; de locatie beschikt over diverse infrastructurele voorzieningen. Staatsbosbeheer koestert deze plek en wil dat meer mensen daarvan kunnen genieten. Hiervoor zoeken we ondernemers met ideeën. Deze brochure beschrijft de mogelijkheden en geeft aan waar uw kansen liggen. Bij de poortontwikkeling in Alphen-Chaam zijn we ambitieus. We zijn op zoek naar een initiatief met een autonome, bovenregionale en onderscheidende aantrekkingskracht, waarbij de balans tussen economie en ecologie centraal staat. De gemeente Alphen-Chaam en de provincie Brabant ondersteunen dit streven. Initiatiefnemers krijgen veel ruimte om met goede concepten te komen in de volle breedte van leisure, zowel dagrecreatie, verblijfsrecreatie, als horeca. Ook voor combinaties met andere sectoren als zorg, food, sport e.d. staat Staatsbosbeheer open. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om een concept op hoofdlijnen in te dienen voor 1 januari 2014 Het initiatief ligt nu bij de markt. Wij zijn benieuwd. Staatsbosbeheer Harry Boeschoten Regiodirecteur Zuid

4 2 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer

5 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 3 Inhoudsopgave 1. Aanleiding Poortontwikkeling Alphen-Chaam Projectgebied Planologisch kader Recreatieve zonering Gemeente Alphen-Chaam Provincie Noord-Brabant Procedure Uitgangspunten Relevante thema s voor conceptontwikkeling Beschikbare informatie Aan te leveren documenten Toetsing eerste selectieronde Toetsing tweede selectieronde Communicatie...29

6 4 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 1. Aanleiding Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van de beoogde leisurelocatie. Onze ambitie is dat natuur dicht bij mensen moet zijn en blijven. Daar wil Staatsbosbeheer op een ondernemende en duurzame manier voor zorgen. We beschermen de natuur, benutten de producten die eruit voortkomen, en willen graag dat alle Nederlanders genieten van 'buiten'-beleven. Beschermen, Beleven & Benutten Die ambitie heeft Staatsbosbeheer vertaald naar drie doelstellingen: - Beschermen van natuur, landschap en cultuurhistorische waarden. Staatsbosbeheer richt zich op het in stand houden van een zo groot mogelijke verscheidenheid aan Nederlandse landschappen en ecosystemen - voor huidige en toekomstige generaties. - Beleving van natuur mogelijk maken. Iedereen is van harte welkom om te genieten van de natuur. De interesse in de samenleving voor groen, landschap, klimaat en zingeving groeit. De recreatieve functie van natuur wordt daarom steeds belangrijker. - Benutten van producten uit de natuur en in de natuur. Staatsbosbeheer levert milieuvriendelijke en vernieuwbare grondstoffen zoals hout en biomassa. Ook zijn er ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen en wind- en zonne-energie. Tevens geeft Staatsbosbeheer ondernemers op zakelijke voorwaarden de mogelijkheid binnen de doelstellingen van Staatsbosbeheer activiteiten te ontwikkelen in de terreinen. De poortontwikkeling in Alphen-Chaam sluit aan op deze doelstellingen. In de eerste plaats draagt het bij aan de natuurbeleving. Bezoekers zoeken naar nieuwe vormen van (natuur)beleving en in toenemende mate werkt Staatsbosbeheer samen met marktpartijen die hieraan op commerciële basis vorm geven. Staatsbosbeheer wil ondernemend zijn in een faciliterende rol.

7 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 5 In de tweede plaats zal de poortontwikkeling moeten leiden tot substantiële inkomsten (in de vorm van de uitgifte van gronden in erfpacht), waarmee er geïnvesteerd kan worden in de bescherming van natuur, landschap, recreatie en cultuurhistorie. Zoals eerder aangegeven zijn de gemeente Alphen-Chaam en de provincie Noord-Brabant partners in dit proces. Hun belangen zijn ook helder: - Voor de gemeente Alphen-Chaam is het een kans om een trekker in haar gemeente te krijgen die het toeristisch-recreatief product versterkt en input geeft aan de lokale economie. De gemeente zet sterk in op het concept Cittaslow 1. - De provincie Noord-Brabant maakt zich sterk voor het Brabantse netwerk van natuurpoorten 2. Ook zet ze in op vernieuwing in de Vrijetijdseconomie. De provincie mikt daarbij met name op grotere projecten en ontwikkelingen, die meer bezoekers naar Brabant trekken en leiden tot hogere bestedingen. Daarbij wordt de leisuresector ook uitgedaagd om aan te haken bij ontwikkelingen in andere economische sectoren zoals food, technologie, sport of cultuur (crossovers)

8 6 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 2. Poortontwikkeling Alphen-Chaam In diverse rapporten en beleidsdocumenten is de locatie aangeduid als mogelijke poort, die aansluit op het Brabantbrede netwerk van (35) natuurpoorten. Een dergelijke poort past uitstekend in de zoneringsgedachte die voor de boswachterij Ulvenhout-Chaam is uitgewerkt. Met uitzondering van horeca en de informatievoorziening voldoet de locatie aan de voor natuurpoort opgestelde criteria (zie kader verderop). Autonoom, bovenregionaal en onderscheidend De ambitie van Staatsbosbeheer reikt echter verder. De locatie en de huidige visie op de relatie economie en natuur maken het mogelijk, dat de poortontwikkeling in Alphen-Chaam een zeer aantrekkelijk leisure-concept kan worden, dat een autonome, bovenregionale en onderscheidende aantrekkingskracht kent. Hieronder wordt het volgende verstaan: - Autonoom wil zeggen dat het concept ook markt genereert waarbij het bezoekmotief verder gaat dan de aanwezige natuur, het landschap en bijbehorende voorzieningen als routestructuren, parkeren e.d. Met een goede horecavoorziening zijn er zeker recreanten en toeristen, die specifiek voor deze kwaliteiten komen. Maar deze kwaliteiten zijn ook aantrekkelijke vestigingsfactoren voor vernieuwende leisure-concepten. Staatsbosbeheer is op zoek naar aantrekkelijke vormen van leisure, die gebruik maken van deze kwaliteiten, passen in de omgeving en ook sterk genoeg zijn om de bezoekers naar deze locatie te trekken. - Bovenregionaal geeft aan dat het concept bezoekers aantrekt van buiten de directe omgeving en regio. Met bovenregionaal wordt bedoeld dat het concept bezoekers aantrekt van buiten de directe omgeving en regio. - Onderscheidend wil zeggen dat het concept aanvullend is aan wat er al is in de regio en dat het Alphen- Chaam en de boswachterij Ulvenhout- Chaam op de kaart zet.

9 Huisstijl Brabantbrede communicatie Natuurpoorten Een natuurpoort vormt de ingang van een bos- of natuurgebied waar de bezoeker de auto kan parkeren en vervolgens te voet, per fiets of te paard in het gebied kan gaan recreëren. Een locatie moet tenminste aan de volgende 5 basiscriteria voldoen: - Ligging binnen 300 meter van een natuurgebied met een bijdrage aan een betere zonering van het gebied (geleiden van bezoekersstromen en dus beïnvloeding van de aard en omvang van het recreatief gebruik in en nabij het gebied); - Startpunt van diverse routestructuren. In elk geval is er een volwaardig wandelproduct aanwezig in de directe omgeving van de recreatieve poort en vormt de locatie een onderdeel van het fietsproduct in de regio. Andere vormen van routes zijn wenselijk, maar gelden niet als minimale eis (zoals ruiterroutes en skateroutes); - Goed bereikbare en ruime parkeermogelijkheden. Een poort biedt de bezoeker de mogelijkheid zijn/haar auto te parkeren en vervolgens te voet, per fiets of te paard het gebied te verkennen;

10 8 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 3. Projectgebied Het projectgebied waarbinnen het leisure-concept gerealiseerd kan worden, is in bovenstaande luchtfoto aangegeven en beslaat ca. 45 ha.

11 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 9 Het gebied bestaat met name uit bossen en grote open weiden met solitaire landschapselementen. De weiden worden aangeduid onder de naam Groote Weide en werden vroeger intensief dagrecreatief benut. Met de invulling van de poort wil Staatsbosbeheer de locatie weer recreatief op de kaart zetten. De locatie voor de poortontwikkeling is centraal gelegen in het Brabantse Alphen-Chaam nabij stedelijke regio's als Breda, Tilburg en het aangrenzende Vlaanderen (Antwerpen, Turnhout). In een straal van 25 km wonen ca. 1 miljoen mensen. Alphen-Chaam is gelegen in regio de Baronie. De locatie is vanaf het noorden via de A58 en A27/A58 ontsloten. Vanaf de snelweg is de locatie bereikbaar via de N260-Franse Baan-Chaamseweg of de N639-kern Chaam-Alphensebaan-Chaamseweg. Ook vanuit Turnhout is via Baarle Nassau de locatie goed bereikbaar. De locatie maakt onderdeel uit van de boswachterij Ulvenhout-Chaam. De boswachterij bestaat uit bossen, natte heideterreinen, vennen en een netwerk van fiets-, wandel- en ruiterpaden. Het landschap is relatief kleinschalig en groen. De poortontwikkeling is gepland aan de zuidzijde van de Chaamse bossen. De toegang tot de locatie ligt aan de Alphensebaan. Dit is de verbindingsweg tussen de kernen Chaam en Alphen.

12 10 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Het projectgebied is op dit moment met uitzondering van het zwembad openbaar toegankelijk. Enig hekwerk uit oogpunt van privacy en veiligheid is mogelijk, maar het openbare karakter dient ook in de toekomst in grote mate gewaarborgd te blijven. Weidebad Op de locatie (Alphensebaan 17) is dit moment het openlucht zwembad Weidebad met ligweiden gelegen (totaal 3,2 ha). Het zwembad dateert uit de jaren 70 en beschikt over een: - 25-meter bad met hoge en lage springplank - ondiep recreatiebad met fonteinen en kleine glijbaan - klein, rond kleuterbadje - speeltuintje - grote ligweide - horeca/cafetaria - parkeerterrein van ca. 140 plaatsen De gronden zijn door Staatsbosbeheer verhuurd tot aan de gemeente, die voor de exploitatie van het zwembad een beroep doet op een derde. De gemeente Alphen-Chaam is voornemens het zwembad te sluiten. De huurovereenkomst wordt niet voortgezet. Meer specifieke gegevens over het bad zijn beschikbaar.

13 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 11 Voorzieningen In het projectgebied liggen enkele voorzieningen die in de projectontwikkeling kunnen worden meegenomen zoals een woning (Putvenweg 5), een tweetal parkeerterreinen (140 en 250 parkeerplaatsen) diverse verharde wegen. Relevante delen van een taxatie rapport van de woning zijn beschikbaar. In de directe omgeving liggen meerdere verblijfsrecreatiebedrijven zoals RCN de Flaasbloem en Camping Buitenlust. Aan de overzijde van de Alphensebaan is de zogenaamde Recreatieve Driehoek gelegen, een gebied van ongeveer 550 hectare in het buitengebied van Alphen-Chaam. De Recreatieve Driehoek is aangewezen als een belangrijke locatie voor ruimte-intensieve initiatieven gericht op leisure en toerisme en recreatie3. Met de ster in onderstaand kaartbeeld is de poortlocatie aangeduid.. Er is een plan in ontwikkeling voor een fietsverbinding tussen Breda en Hoogstraten door de Boswachterij Ulvenhout-Chaam. De geplande route loopt langs het projectgebied. 3 Rapport gemeente Alphen-Chaam: Ruimte voor ondernemen, Toeristische kansen in groen Alphen-Chaam

14 12 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 4. Planologisch kader Het projectgebied kent meerdere bestemmingen: recreatie, agrarisch, bos, natuur en wonen (bestemmingsplan Buitengebied Alphen-Chaam 2010). Het gele vlak binnen het projectgebied is de woning Putvenweg 5. De recreatieve bestemming (lichtgroene kleur hieronder) heeft de functieaanduiding zwembad. Ook is de aanduiding nutsvoorzieningen aan het terrein gegeven (paarsgekleurd in onderstaand kaartbeeld uit het bestemmingsplan). T.a.v. de aanwezige gebouwen is in het bestemmingsplan het volgende opgenomen: Gebouwen - Ter plaatse van de aanduiding zwembad zijn gebouwen toegestaan waarbij de oppervlakte aan gebouwen niet meer mag bedragen dan de bestaande situatie. - De hoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan de bestaande situatie. Het ligt voor de hand dat bij de uitwerking van de concepten een wijziging van het bestemmingsplan aan de orde is. Dit is voor Staatsbosbeheer en bevoegd gezag bespreekbaar. De kosten hiervan zijn voor rekening van de initiatiefnemer. 4

15 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 13 Ecologische Hoofdstructuur (EHS) Het rode gebied geeft aan dat het buiten EHS ligt. Het projectgebied maakt onderdeel uit van een omvangrijk bosgebied en heeft landschappelijke kwaliteiten. Het gebied is dan ook voor een belangrijk deel begrensd als Ecologische Hoofdstructuur (EHS)4. Uitgezonderd zijn de voorzieningen van het openlucht zwembad en de parkeerplaatsen. Op onderstaande kaart zijn de huidige natuurbeheertypen weergegeven (Natuurbeheerplan , provincie Noord-Brabant). Het is denkbaar dat een initiatief een aanpassing van de begrenzing van de EHS dan wel van de aanwezige natuurbeheertypen vraagt. Dit is voor Staatsbosbeheer en het bevoegd gezag (provincie) bespreekbaar en is er ruimte voor lokaal maatwerk. Ook eventuele hiermee samenhangende kosten zijn voor rekening van de initiatiefnemer.

16 14 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 5. Recreatieve zonering Boswachterij Ulvenhout en Chaam De locatie maakt onderdeel uit van een groter gebied, de Boswachterij Ulvenhout Chaam van Staatsbosbeheer. Deze is met circa hectare het grootste bos- en recreatiegebied in West-Brabant. Het bos is in diverse eeuwen aangeplant en kent een grote diversiteit in boomleeftijd en karakter. Cultuurhistorie speelt een rol (zoals de lanen). In de boswachterij kan een aantal deelgebieden worden onderscheiden. Het Ulvenhoutse Voorbos, St Annabos, Princenbos, Chaamse bos en de Alphense Bergen zijn hiervan de meest omvangrijke. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder.

17 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 15 In de zoneringsgedachte van Staatsbosbeheer worden de volgende zones onderscheiden: - Het Landgoederenbos (Ulvenhoutse Voorbos en St Annabos) - De Woeste Gronden (Chaamse bos, Alphense Bergen en Princenbos) - De Heidepoort (Weidebad) Voor wat de zone De Heidepoort betreft, gaat het om een gewenste ontwikkeling. In het zoneringsplan is De Heidepoort omschreven als een traditionele natuurpoort. Zoals eerder aangegeven gaat de ambitie op dit moment verder omdat de locatie en de huidige visie op de relatie economie en natuur het mogelijk maken dat de poortontwikkeling in Alphen- Chaam een zeer aantrekkelijk leisure-concept kan worden.

18 16 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 6. Alphen-Chaam Cittaslow en ruimte voor ondernemen Alphen-Chaam wil een aantrekkelijke, veel bezochte toeristische bestemming zijn. Basis daarvoor is het mooie landschap en het fraaie groen binnen de gemeente. Wandelen, fietsen en genieten van de Chaamse bossen, de Mark, het grensgebied en de rijke cultuurhistorie van de streek horen daarbij. De gemeente heeft zich ten doel gesteld om de kwaliteit van de gevestigde bedrijven en de diversiteit van het aanbod te stimuleren. In haar toeristische visie 'Ruimte voor ondernemen' wordt een zestal ontwikkelingsrichtingen aangedragen: Verblijf in het groen Vergaderen in het groen Evenementen in het groen Groen en wellbeing Aantrekkelijke dorpskernen Bezienswaardigheden in het groen. Alphen-Chaam zet sterk in op Cittaslow, een internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De gemeente wenst dat ingrediënten van de Citta Slow gedachte in de poortontwikkeling terugkomen.

19 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 17

20 18 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 7. Provincie Noord-Brabant Versterking vrijetijdseconomie De provincie Noord-Brabant zet met een nieuw beleidskader en uitvoeringsagenda in op versterking van de Vrijetijdseconomie (VTE). Brabant kent een sterke vrijetijdseconomie (9% van de totale werkgelegenheid en 5,3 miljard aan bestedingen). Naast de economische groei binnen de VTE draagt de VTE ook bij aan de realisatie van de doelen van de beleidsvelden cultuur, erfgoed, natuur, landschap, leefbaarheid, gezondheid, agrofood, zorg en sport. Extra groei Om tot groei te komen wordt ingezet op: - Meer bezoekers uit een groter herkomstgebied, waarbij naast de huidige gezinsmarkt ook wordt ingezet op verbreding naar nieuwe doelgroepen zoals senioren en eenoudergezinnen. De ligging en infrastructuur van Brabant zijn goed en bieden daarvoor voldoende kansen; - Meer bestedingen per dag. Dit kan door nieuwe product-marktcombinaties te ontwikkelen, waarbij er wordt ingezet op kunst en cultuur, (sport-) evenementen, urban leisureconcepten en de shortbreakmarkt. De VTE zet in op vernieuwing en zoekt daarbij ook nadrukkelijk naar verbindingen met sectoren en thema's buiten de leisure (crossovers).

21 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Procedure Staatsbosbeheer heeft het proces in verschillende fasen onderverdeeld en is daarbij ondersteund door een projectgroep bestaande uit de provincie Noord-Brabant, gemeente Alphen-Chaam en TOP Brabant. Fase Stap Omschrijving stap Tijdsplanning Weken Informatieve fase 1 Mogelijkheden tot bekijken locatie en inwinnen van informatie van 1 oktober tot 5 december Indienen concepten op hoofdlijnen (zie paragraaf 12) Tot 1 januari e selectiefase 3 Staatsbosbeheer beoordeelt de ingediende concepten op volledigheid (zie paragraaf 12). De ontvankelijke verklaarde concepten worden voorgelegd aan een externe commissie voor de eerste selectieronde. van 1 januari tot 15 januari Afhankelijk van het aantal ingediende concepten wordt een keuze gemaakt voor presentaties door initiatiefnemers januari Definitieve beoordeling concepten door externe commissie. Uiterlijk 1 maart Uitwerking van de concepten door initiatiefnemers van 1 maart tot 1 juni e selectie fase 7 Tweede selectieronde met beoordeling concepten door Staatsbosbeheer en keuze voor één concept Uiterlijk 1 juli Ondertekenen overeenkomst, waarbij de eerst geselecteerde de eerste onderhandelingspositie krijgt medio juli Doorlopen procedures voor ruimtelijke ordening en natuurwetgeving 2de helft 2014 en uitvoerings fase 10 Start realisatie eind 2015

22 20 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 9. Uitgangspunten Initiatiefnemers krijgen veel ruimte om met goede concepten te komen De initiatiefnemer dient wel rekening te houden met de volgende uitgangspunten. Zo dient het leisureconcept/ de poortontwikkeling: - Een autonome, bovenregionale, onderscheidende aantrekkingskracht te bevatten. - Aan te sluiten op de doelstellingen van Staatsbosbeheer: beschermen, beleven en benutten. - Te matchen met het beleid van de gemeente Alphen-Chaam: 'Ruimte voor ondernemen' en Cittaslow. - Aan te sluiten op het beleid van de provincie Noord-Brabant: passend in netwerk van natuurpoorten en nieuwe beleidskader en uitvoeringsagenda voor de Vrijetijdseconomie - Planologisch haalbaar te zijn. - Voldoende financiële opbrengsten voor Staatsbosbeheer te genereren (marktconform). Initiatieven worden beoordeeld op de mate waarop zij voldoen aan bovenstaande uitgangspunten.

23 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Relevante thema's Er is geen star programma van eisen. Initiatiefnemers dienen wel rekening te houden met of keuzes te maken uit de ruimtelijke en fysieke mogelijkheden die de locatie biedt. In onderstaand schema zijn de belangrijkste thema's beschreven, die relevant zijn voor de conceptontwikkeling. Thema's Projectgebied Aard van concept Natuurpoort Erfpacht Weidebad Toelichting Het is aan de initiatiefnemer om de omvang van het concept te bepalen binnen de beschikbare 45 ha. Ook kleinere initiatieven (bijv. die zich beperken tot de zwembadlocatie) zijn mogelijk. Maar indien t.b.v. het concept ingrepen gewenst zijn in percelen grenzend aan het projectgebied dan is ook dit bespreekbaar. Een dergelijke uitzondering vergt wel een stevige onderbouwing van de noodzaak. Het gaat om concepten met autonome, bovenregionale, onderscheidende aantrekkingskracht. De volle breedte van leisure is mogelijk, zowel dagrecreatie, verblijfsrecreatie, als horeca e.d. Ook voor combinaties met andere sectoren als zorg, food, sport. Detailhandelsactiviteiten worden uitgesloten evenals vormen van permanente bewoning (dit laatste geldt niet voor Putvenweg 5). Het concept dient te voldoen aan de 5 criteria van de natuurpoort (paragraaf 2). Gronden worden in principe voor 30 jaar in erfpacht uitgegeven. De hoogte van de erfpacht is op voorhand niet vastgelegd, maar is voor Staatsbosbeheer uiteindelijk belangrijk. In de eerste selectieronde hoeft hierop in de planvorming nog niet ingegaan te worden, maar wordt er wel gewogen wat het concept marktconform zou kunnen betekenen. In de tweede selectieronde komt de erfpacht wel nadrukkelijk aan bod en wordt gevraagd om een concreet voorstel. Staatsbosbeheer streeft naar realistische afspraken afhankelijk van omvang van bebouwing en de exploitatiekansen van het concept. Het weidebadterrein wordt in beginsel vrij van bebouwing en schoon opgeleverd. (Gedeeltelijk) behoud van voorzieningen is mogelijk. Voor de gemeente Alphen-Chaam is dit een extra aandachtspunt in de beoordeling. Afhankelijk van de invulling zal het vigerende bestemmingsplan worden aangepast.

24 22 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Thema's Bebouwing/ bouwwerken Woning Putvenweg 5 Ontsluiting Parkeerterreinen en wegen Investeringen Toelichting De huidige aanwezige bebouwing is beschreven in paragraaf 4. De aard en omvang van eventuele nieuwe bebouwing moeten passen in de Cittaslow-gedachte (zoals passend in omgeving, duurzaam, versterking ruimtelijke kwaliteit, in balans met de functies). Er worden op voorhand geen beperkingen meegegeven over de maximale omvang van eventuele bebouwingen. Dat geldt ook voor de locaties in het projectgebied. Dit hoeft dus niet beperkt te worden tot de locatie van het openlucht zwembad. Ook zijn er op voorhand geen voorwaarden voor verspreide of geconcentreerde bebouwing. De woning heeft een woonbestemming, is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt nu bewoond middels een anti-kraak constructie. De woning kan meegenomen worden in het concept. De wijze waarop de woning kan worden ingezet is ruim omschreven. Het verplaatsen van bestemming naar elders in projectgebied is ook bespreekbaar. Als de woning wordt meegenomen in het concept, wordt de opstal verkocht, waarbij de grond in erfpacht wordt uitgegeven. Hiervoor zijn meerdere opties. Het is aan de initiatiefnemer met een idee/voorstel te komen. Er zal een bij het concept passend parkeervoorziening gerealiseerd moeten worden. De in het gebied aanwezige twee parkeerterreinen en wegen kunnen in de planvorming worden betrokken. Alle investeringen zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Staatsbosbeheer heeft een faciliterende rol. Ecologische Hoofdstructuur Het concept dient een goede balans te blijven bieden tussen ecologie en economie. Grote delen van het projectgebied zijn begrensd als EHS. Als het initiatief een aanpassing van de begrenzing van de EHS vraagt is dit bespreekbaar en is er ruimte voor lokaal maatwerk. In de eerste selectieronde vindt een globale beoordeling van dit aspect plaats. In de tweede selectieronde dient hierop verder ingezoomd te worden gelet op de afwegingen en complexiteit van dergelijke procedures. Toegankelijkheid Het projectgebied is op dit moment met uitzondering van het zwembad openbaar toegankelijk. Enig hekwerk uit oogpunt van privacy en veiligheid is mogelijk, maar het openbare karakter dient ook in de toekomst in grote mate gewaarborgd te blijven.

25 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Beschikbare informatie Op de website van Staatsbosbeheer is de volgende relevante informatie samengebracht: - Document 'Bos zoekt ondernemer' (onderhavig document) - PowerPoint met visie van Staatsbosbeheer op de zonering van de boswachterij Ulvenhout Chaam - Toeristisch-recreatieve visie gemeente Alphen-Chaam 'ruimte voor ondernemen' - Nieuwe beleidskader Vrijetijdseconomie van de provincie Noord-Brabant - Informatie over de woning van Staatsbosbeheer - Over Cittaslow zie - Over de planologische situatie zie - Erfpachtregels Staatsbosbeheer

26 24 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 12. Aan te leveren documenten Het accent in de eerste selectieronde ligt op het schetsen van vernieuwende leisure-concepten die maximaal gebruik maken van de kwaliteiten en kansen van het gebied. Hierbij volstaat een plan op hoofdlijnen. Uitgebreide uitwerkingen komen aan de orde bij de tweede selectieronde. Het blijft aan de initiatiefnemer om de aard en omvang van zijn aan te leveren conceptomschrijving te bepalen. Plan op hoofdlijnen Voor Staatsbosbeheer bestaat een plan op hoofdlijnen (mbt 1e selectieronde) in elk geval uit de volgende informatie: - Heldere omschrijving van de poortontwikkeling: een leisureconcept waaruit de autonome, bovenregionale, onderscheidende aantrekkingskracht blijkt; die aansluit bij beleidskaders van Staatsbosbeheer, gemeente Alphen-Chaam en provincie Noord-Brabant; die een goede balans heeft tussen economie en ecologie en die maximaal de kwaliteiten van het projectgebied en aangrenzende boswachterij benut. - Een ondernemingsplan op hoofdlijnen met aandacht voor aantal bezoekers en (eventuele) overnachtingen, investeringsniveau en in beeld zijnde financiers. - Kaartbeeld met ruimtelijke vertaling (schetsmatig) naar het projectgebied: welke functies worden waar voorzien? Idee over ontsluiting en parkeren. Idee over het (her)gebruik van Weidebad als terrein en als zwembad. Inschatting van de locatie en omvang van gebouwen en bouwwerken. - Visualisering van de beeldkwaliteit van gebouwen en bouwwerken. Dit kan ook in de vorm van referentiebeelden. - Inzicht in eventuele voorwaarden/wensen van de initiatiefnemer. - Informatie over de initiatiefnemer(s), ervaringen, eventuele referenties. Een concept wordt niet in behandeling genomen wanneer uit de stukken blijkt dat: - Staatsbosbeheer moet investeren. - Niet aan bovengenoemde hoofdlijnen wordt voldaan.

27 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 25 Het aanleveren van informatie is voor rekening van de initiatiefnemer. Er zijn geen vergoedingen voor planvorming beschikbaar. Alle ingezonden concepten blijven gedurende minimaal 39 weken na inzendingsdatum ter beschikking van Staatsbosbeheer. Gedurende het termijn dat de ingezonden ter beschikking staan van Staatsbosbeheer, heeft Staatsbosbeheer het recht om de ingezonden bescheiden te overleggen met de projectgroep leden en de selectiecommissieleden. Voor afbeelding, publicatie op andere wijze is toestemming van de deelnemer vereist. De informatie dient uiterlijk 31 december 2013 te worden aangeleverd per post en per Staatsbosbeheer Project: Bos zoekt ondernemer T.a.v. de heer Albert Goorden, projectleider. Postbus 330, 5000 AH Tilburg,

28 26 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 13. Toetsing eerste selectieronde Staatsbosbeheer laat zich in deze fase bijstaan door een multidisciplinair samengestelde selectiecommissie op het gebied van: - landschap en cultuurhistorie - marketing en leisureconcepten - poortconcepten - bedrijfseconomie en vastgoed - vertegenwoordiger gemeente Alphen-Chaam - vertegenwoordiger provincie Noord-Brabant Tijdpad Staatsbosbeheer beoordeelt de ingediende concepten op volledigheid (zie paragraaf 12). De ontvankelijke verklaarde concepten worden voorgelegd aan de selectiecommissie, die een eerste selectie maakt. De geselecteerde initiatiefnemers worden uitgenodigd om hun concept te presenteren in een gesprek met de selectiecommissie (22-23 januari 2014). De commissie wordt gevraagd een oordeel te geven over de mate waarin de concepten voldoen aan onderstaande criteria, ontleend aan het in paragraaf 9 beschreven uitgangspunten. De commissie geeft per uitgangspunt een rapportcijfer (1-10). Deze cijfers worden vervolgens gewogen meegenomen in de eindscore. De wegingsfactoren variëren van 1-3). Op basis van de scores en wegingsfactoren brengt de commissie een rangorde aan in de concepten en een advies uit aan Staatsbosbeheer. Zij neemt hierover een besluit. Staatsbosbeheer communiceert hierover met de initiatiefnemers uiterlijk 1 maart Het streven is om verder te gaan met 3 concepten. Op voorhand wordt niet uitgesloten dat er combinaties van concepten worden voorgesteld. Een combinatie wordt gezien als één concept. De concepten worden vertrouwelijk behandeld en alleen t.b.v. het selectieproces beschikbaar gesteld aan personen binnen Staatsbosbeheer, de projectgroep en de selectiecommissie.

29 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 27 Uitgangspunten Uitwerking in criteria Wegingsfactor 1. Het leisureconcept/ de poortontwikkeling dient een autonome, bovenregionale, onderscheidende aantrekkingskracht te bezitten a. Autonoom: meer dan een traditionele natuurpoort; inspelend op nieuwe trends in leisure; b. Bovenregionaal: in staat om bezoekers van buiten West-Brabant aan te trekken; relatie met Vlaanderen c. Onderscheidend: in de Baronie; in Brabant Aansluiting op de doelstellingen van Staatsbosbeheer: beschermen, beleven en benutten d. Beschermen: bijdrage aan versterking van natuur, landschap en cultuurhistorie; bijdrage aan biodiversiteit; bijdrage levert aan kwaliteitsverbetering EHS e. Beleven: stimulering natuurbeleving; nieuwe vorm van natuurbeleving; inzet op specifieke doelgroepen f. Benutten: bijdrage aan Staatsbosbeheer in haar rol van leverancier van grondstoffen en energie. Staatsbosbeheer ziet in de realisatie van de poort Alphen-Chaam ook een mogelijkheid om een substantieel bedrag aan erfpacht te genereren. Substanciële taken, zijn sterk afhankelijk van het concept. Gekeken wordt in welke mate de markt invulling kan geven aan de vastgoedposities van Staatsbosbeheer en het ontwikkelen van producten/activiteiten die omzet en daarmee inkomsten genereren Aansluiting op het beleid van de gemeente Alphen-Chaam: 'Ruimte voor ondernemen' en Cittaslow g. Ruimte voor ondernemen: aansluiting op 6 ontwikkelingsrichtingen; kansrijkheid om Alphen-Chaam/Baronie op de kaart te zetten h. Cittaslow: aansluitend op omgevingskwaliteiten; duurzaamheid; samenwerking met lokale inwoners en bedrijven; aansluiting op streekeigene /identiteit regio; aansluiting op cultuur en cultuurhistorie i. Mate waarin bestaande gebouwen van zwembad in het concept worden meegenomen zodat sloop (gedeeltelijk) wordt voorkomen Aansluiting op het beleid van de provincie Noord-Brabant: passend in netwerk van natuurpoorten en het nieuwe beleidskader en uitvoeringsagenda voor de Vrijetijdseconomie. j. Netwerk van natuurpoort: voldoen aan 5 criteria; relatie met aangrenzende bos k. VTE-beleid: inzet op crossovers; vergroting bestedingen; verlenging verblijfsduur; bijdrage aan werkgelegenheid Planologische haalbaarheid l. Mate waarin het concept als planologisch haalbaar wordt ingeschat 2 6. Financiën m. Financiële onderbouwing 3

30 28 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer 14. Toetsing tweede selectieronde In deze fase krijgen naar verwachting 3 marktpartijen de mogelijkheid hun concepten verder uit te werken, waarbij een uitwerking wordt verwacht over de volgende zaken: - ruimtelijke uitwerking - beeldkwaliteit en landschappelijk concept - bedrijfsplan met marktbeschrijving en haalbaarheid van de investeringen, exploitatie, aantoonbaarheid financiële draagkracht, financiers (waaronder aandeel eigen vermogen). - hoogte van de erfpachtcanon. Dit is maatwerk per initiatief en afhankelijk van: - de aard van het concept - de omvang van het vastgoed - wijze waarop initiatiefnemer omgaat met de voorzieningen van Staatsbosbeheer (woning, wegen en parkeren) wijze waarop initiatiefnemer omgaat met voorzieningen van de gemeente, de omvang van exploitatie (Weidebad met voorzieningen) Het is aan de initiatiefnemer om met een voorstel te komen planologische haalbaarheid waaronder de begrenzing van de EHS. Het is aan de initiatiefnemer om op basis van de informatie en gesprekken inschattingen te maken en deze mee te nemen in het uiteindelijke concept. Deze tweede fase kost tijd zowel van de zijde van de initiatiefnemers als van Staatsbosbeheer, gemeente en provincie. De planning is om uiterlijk 1 juni 2014 over de aanvullende informatie te beschikken. Deelname aan de procedure geschiedt aldus geheel voor eigen rekening en risico. De uitgewerkte concepten worden door Staatsbosbeheer zelf beoordeeld op de eerder genoemde uitgangspunten en scoringstabel. Dit leidt tot een definitieve rangorde. Het streven is medio juli 2014 met de hoogst scorende initiatiefnemer een overeenkomst te sluiten met afspraken over de verdere samenwerking. Staatsbosbeheer behoudt zich het recht om bij onvoldoende kwaliteit van de concepten uiteindelijk met geen enkele partij in zee te gaan. In gezamenlijkheid wordt gewerkt aan de stappen om te komen tot realisatie (met name bestemmingsplanwijziging en doorlopen van de wet- en regelgeving t.o.v. natuur). Het streven van Staatsbosbeheer is een start van de realisatie van de poortlocatie eind 2015.

31 Staatsbosbeheer Bos zoekt ondernemer Contact Contactpersoon vanuit Staatsbosbeheer is projectleider dhr. Albert Goorden ( , Geïnteresseerden kunnen de locatie bezoeken. Er zijn twee mogelijkheden: - Individuele, vertrouwelijke bezoeken op afspraak oktober 2013 van uur tot uur is Staatsbosbeheer beschikbaar voor toelichtingen en rondleidingen op de locatie. Aanmelden is verplicht. Graag via een aan: boszoektondernemer@staatsbosbeheer.nl Als geïnteresseerden vragen hebben die van invloed zijn op de inhoud/procedure van de uitvraag of als er onduidelijkheden zijn in de informatie kan telefonisch contact opgenomen worden met de projectleider. Mocht de vraag uiteindelijk invloed hebben op de inhoud/procedure van de uitvraag, dan zal hierover op de website worden gecommuniceerd zodat ook anderen over deze aanvullende informatie kunnen beschikken. Vanaf 1 oktober 2013 t/m 31 december 2013 zal telkens op de 1ste en 15de van de maand, de website zijn aangepast.

32 Staatsbosbeheer regio Zuid Hart van Brabantlaan JL Tilburg Staatsbosbeheer augustus 2013

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom Welkom Boekel,26 januari 2016 Programma - Terug blik het grotere geheel - Herontwikkelingsperspectief Chris van Grinsven - Toelichting ontwikkelingsscenario s Ad Tielemans - Vragen / Gedachtewisseling

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Ruimte voor ondernemen bij de Spokeplas

Ruimte voor ondernemen bij de Spokeplas Ruimte voor ondernemen bij de Spokeplas 1. De Spokeplas biedt ruimte aan nieuwe ondernemers met visie Ondernemers met visie hebben nu de kans iets moois te starten op het dagrecreatieterrein Spokeplas

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

In het kader van het wettelijk vooroverleg heeft u ons om een reactie gevraagd op de voorontwerp-omgevingsvergunning Oirschotsedijk 52, Wintelre.

In het kader van het wettelijk vooroverleg heeft u ons om een reactie gevraagd op de voorontwerp-omgevingsvergunning Oirschotsedijk 52, Wintelre. Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 Gemeente Eersel Postbus 12 5520 AA EERSEL info@brabant.nl www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043 3825558

Nadere informatie

1. Streekplan Brabant in balans

1. Streekplan Brabant in balans 1. Streekplan Brabant in balans Het plangebied is gelegen in de AHS-landschap; subzone leefgebied dassen en voor een deel (duinrand) binnen de GHS-natuur. De Interimstructuurvisie Noord-Brabant Brabant

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente.

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 1 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 2 B&W besluit 16 april 2013 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

h.ebels(&gemeentelangediik.ni en (in cc.) s.appeiman(d~c~emeenteiangediik.nl

h.ebels(&gemeentelangediik.ni en (in cc.) s.appeiman(d~c~emeenteiangediik.nl gemeente Langedijk Urhahn Urban Design Tav. de heer S. Feenstra Laagte Kadijk 153 1O18ZD AMSTERDAM Datum 17 maart 2015 B P/PEZ/SA Afdeling/team Uw brief/nummer Inlichtingen bi1 Onderwerp Bijiage(r) De

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK GEMEENTE OLDEBROEK STRUCTUURVISIE PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK 188197 Inhoudsopgave 1 Beleidskader 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Beleidsmatige aspecten 5 2 Toetsingskader

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Advies van de Stuurgroep Centrumgebied Groene Peelvallei voor de op te stellen structuurvisie

Advies van de Stuurgroep Centrumgebied Groene Peelvallei voor de op te stellen structuurvisie Centrumgebied Groene Peelvallei Advies van de Stuurgroep Centrumgebied Groene Peelvallei voor de op te stellen structuurvisie Kern van het advies van de Stuurgroep Centrumgebied Groene Peelvallei Centrumgebied

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners)

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen 18-09-2017 Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) Aanleiding visie De ambitie 'Toeristische Poort naar de regio Land van Cuijk Wat is het eindplaatje van de

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Gemeente Emmen 26 januari 2015

Gemeente Emmen 26 januari 2015 Eindrapportage Locatieonderzoek nieuw zwembad Gemeente Emmen 26 januari 2015 Hakgriend 18 / 3371 KA Hardinxveld-Giessendam / T. 0184 616544 / www.synarchis.nl / info@synarchis.nl Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem vastgesteld, 31 mei 2012 status: vastgesteld datum: 31 mei 2012 projectnummer: 101510R.2014 adviseur:

Nadere informatie

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl)

Rucphen. Introductie. Gemeente Rucphen (bron: wattedoenin.nl) Rucphen Rucphen Introductie Rucphen maakt deel uit van de gelijknamige gemeente in het westen van Noord-Brabant, tegen de grens met België aan. De gemeente bestaat uit een driehoek van drie bij elkaar

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Ruimtelijke Onderbouwing Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Beschrijving van de ontwikkeling Algemeen De initiatiefnemer heeft een stratenmakersbedrijf dat gevestigd is op het perceel aan de Eikenkamp te Hattemerbroek,

Nadere informatie

VERKOOPBROCHURE VERKOOP BIJ INSCHRIJVING HA BOSPERCEEL GELEGEN AAN DE DAMIANENWEG TE SINT OEDENRODE GEMEENTE SINT OEDENRODE

VERKOOPBROCHURE VERKOOP BIJ INSCHRIJVING HA BOSPERCEEL GELEGEN AAN DE DAMIANENWEG TE SINT OEDENRODE GEMEENTE SINT OEDENRODE VERKOOPBROCHURE VERKOOP BIJ INSCHRIJVING 0.67.20 HA BOSPERCEEL GELEGEN AAN DE DAMIANENWEG TE SINT OEDENRODE GEMEENTE SINT OEDENRODE Opening inschrijving: maandag 4 januari 2016 Sluiting inschrijving: maandag

Nadere informatie

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer

Centrumgebied Groene Peelvallei. Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Centrumgebied Groene Peelvallei Openbare informatiebijeenkomst over het planmer Programma Opening en korte toelichting project Presentatie PlanMER Vragen Hoe verder? (20.15 20.25 uur) (20.25 20.55 uur)

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleiding

HOOFDSTUK 1 Inleiding HOOFDSTUK 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel In 2010 is het voormalige perceel Strijbeekseweg 23 te Ulvenhout gesplitst in twee percelen, te weten Strijbeekseweg 23 met daarop een boerderij (rijksmonument),

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren. Gemeente Someren

Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren. Gemeente Someren Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren Gemeente Someren Opdrachtgever: Projectlocatie: Dhr. N.H.L. Michiels Hollandseweg 19 5712RM Someren Hollandseweg 19, Someren Projectnummer: 16418-001 Datum:

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Project: Vergroten woning Oudelandseweg 6 te Sint-Maartensdijk September 2010 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Projectbeschrijving 2 3. Vigerend bestemmingsplan 3 4. Omgevingsplan

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Vijf onderkomens voor recreatieve overnachtingen bij camping aan Drachtster Heawei 38 De Veenhoop 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING VIJF RECREATIEVE ONDERKOMENS DRACHTSTER HEAWEI 38

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Concept beleidsregels

Concept beleidsregels Concept beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels...

Nadere informatie

Collegevoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1. Samenvatting van het voorstel. 2. Aanleiding. 3. Beoogd resultaat. Openbaar

Collegevoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1. Samenvatting van het voorstel. 2. Aanleiding. 3. Beoogd resultaat. Openbaar Collegevoorstel Openbaar Collegevergadering d.d. : 15 oktober 2013 Registratienr. Corsa Onderwerp Project : Portefeuillehouder Naam steller : 13CV000435 : Uitwerking beleidsregels ondergeschikte horeca

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

Betreft Klant Van Datum Besluit ruimtelijke ordening: Ladder voor duurzame verstedelijking

Betreft Klant Van Datum Besluit ruimtelijke ordening: Ladder voor duurzame verstedelijking MEMO Betreft : Motivering ladder voor duurzame verstedelijking t.b.v. realisatie kinderdagverblijf Klant : J.P.M. Langelaan, Buitenbrinkweg 81, Ermelo Van : J.M. Miellet, Exlan Datum : Oktober 2016 Besluit

Nadere informatie

Subsidie-aanvraagformulier Aanjaagfonds Evenementen

Subsidie-aanvraagformulier Aanjaagfonds Evenementen Subsidie-aanvraagformulier Aanjaagfonds Evenementen 2018-2022 Voor de periode 2018-2022 is er jaarlijkse bij de gemeente Coevorden een bedrag beschikbaar voor categorie B en C Evenementen zoals bedoeld

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014 Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst opdrachtgever: gemeente Hulst nummer: 0677.009386.00 datum: 21 mei 2014 referte: Ing. Jos van Jole 1 Inhoud Inleiding 3 Analyse 4 Beleidsmatige uitgangspunten

Nadere informatie

Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030. De Koers van Cuijk

Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030. De Koers van Cuijk Voorontwerp Structuurvisie Cuijk 2030 De Koers van Cuijk Inhoud presentatie 1. Doel en opzet Structuurvisie - visie en thema s - deelgebieden 2. Gebiedsgerichte opgaven 3. Visiekaart 4. Het vervolg.. 5.

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing Opgesteld door: Provincie Noord-Brabant 19-05-2016 S.M.Verhaart- Menken Versie: 3_19-05-2016 Inhoud

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Stiphout - Molenven (sportpark en natuurpoort) Helmond

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Stiphout - Molenven (sportpark en natuurpoort) Helmond vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Stiphout - Molenven (sportpark en natuurpoort) Helmond Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Principeverzoek tot realisatie van Tiny Houses aan de Tijvert in Boxtel

Principeverzoek tot realisatie van Tiny Houses aan de Tijvert in Boxtel pwi I SO.00005350boxSO.00005350E C olleg e Registratienr.: BP18.00053 openbaar Ja Portefeuillehouder: P. van de Wiel Team: RMEO-Ruimtelijke Ontwikkeling Steller: YVHOUTS Betrokken medewerkers: Yorick van

Nadere informatie

Inhoud. Leisurelands. Sector vrijetijdseconomie. Werkwijze Leisurelands. t Schaartven. Missie Verdienmodel Statistieken

Inhoud. Leisurelands. Sector vrijetijdseconomie. Werkwijze Leisurelands. t Schaartven. Missie Verdienmodel Statistieken www.leisurelands.nl Inhoud Leisurelands Geschiedenis Organisatie Juridische structuur Missie Verdienmodel Statistieken Sector vrijetijdseconomie Markt & Trends Werkwijze Leisurelands Korte termijn kwalitatief

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Beleid en Projecten : N. (Nathalie) de Niet - Risa Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Bijlage 1 Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens Verordening Ruimte, fase 2 In onderstaande tabel geeft de gemeente Gemert-Bakel

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

- Ideeënconsultatie Circuit Zandvoort -

- Ideeënconsultatie Circuit Zandvoort - - Ideeënconsultatie Circuit Zandvoort - De Provincie Noord-Holland vraagt om: Ideeën uit de markt Aanleiding De provincie Noord-Holland roept marktpartijen en maatschappelijke organisaties op om mee te

Nadere informatie

Oude Badweg 60 Eelderwolde

Oude Badweg 60 Eelderwolde Oude Badweg 60 Eelderwolde Projectgebied 2 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied, huidige situatie... 4 Op het perceel is reeds een recreatiewoning met bijgebouwen aanwezig. De bestaande

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020

Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie. Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Noord-Brabant, de meest innovatieve en gastvrije provincie Beleidskader en Uitvoeringsagenda vrijetijdseconomie 2013-2020 Aanleiding Agenda van Brabant Topregio kennis en innovatie Leef- en vestigingsklimaat

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7

Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7 1 2 Inhoud Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7... 7 Splitsen bouwkavel woning in een locatie voor 3 starterswoningen en 2 seniorenwoningen.... 7 Initiatief

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

percelen cultuurgrond

percelen cultuurgrond percelen cultuurgrond gelegen aan de Cromvoirtsedijk te Cromvoirt, ter grootte van 4.77.90 ha Koopsom: Nader overeen te komen Inhoud Kadastrale informatie Omschrijving Bestemmingsplan Verordening Ruimte

Nadere informatie

Bereikbaarheid en recreatie: dilemma s in het landelijk gebied

Bereikbaarheid en recreatie: dilemma s in het landelijk gebied Bereikbaarheid en recreatie: dilemma s in het landelijk gebied Bijdrage Rinus Jaarsma 9 november 2006 Recreatief toegankelijk landelijk gebied Dilemma s nader beschouwd 1 Bereikbaarheid Behoefte Bedreigingen

Nadere informatie

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek De raad van de gemeente Apeldoorn in vergadering bijeen op 30 mei 2013, Gehoord de beraadslagingen over het ontwerpbestemmingsplan Klarenbeek, Overwegende dat In

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Artikel 1 Definities... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 Artikel 2 Recreatie... 5 Gemeente Gilze en Rijen 2 Ruimtelijke randvoorwaarden

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

4.4. SPEERPUNT 3: RECREATIE EN TOERISME

4.4. SPEERPUNT 3: RECREATIE EN TOERISME Overnachten in Ermelo De Structuurvisie zet in op: Benutten potentie Ermelo voor recreatie en toerisme; Sterkere focus op en verbeteren en vernieuwen aanbod voor doelgroepen die gelieerd zijn aan de kwaliteit

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 07-02-2017 Nummer voorstel: 2017/16 Voor raadsvergadering d.d.: 21-03-2017 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Nota kwaliteit. Achtergrond

Nota kwaliteit. Achtergrond Nota kwaliteit Achtergrond In de structuurvisie is opgenomen dat bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied alleen mogelijk zijn wanneer deze een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels... 3 1.2 Procedure

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Contactpersoon Gosewien van Eck Datum 14 november 2013 Kenmerk N001-1220333GGV-evp-V01-NL Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WIJZIGING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED ALPHEN-CHAAM, WIJZIGING DASSEMUSSESTRAAT 7

ONTWERPBESLUIT WIJZIGING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED ALPHEN-CHAAM, WIJZIGING DASSEMUSSESTRAAT 7 ONTWERPBESLUIT WIJZIGING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED ALPHEN-CHAAM, WIJZIGING DASSEMUSSESTRAAT 7 Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk

Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk 1.1. Ligging van de onroerende zaak De onroerende zaak is gelegen aan de noordoever van de Heeswijkse Plas te Cuijk. De onroerende

Nadere informatie

Regels. Provinciaal blad van Noord-Brabant. Hoofdstuk 1 Inleidende regels. Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss

Regels. Provinciaal blad van Noord-Brabant. Hoofdstuk 1 Inleidende regels. Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 4.8 en 13.2 van de Verordening

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

Voorschriften en overwegingen

Voorschriften en overwegingen Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus 51 4690 AB Tholen telefoon: 14 0166 e-mail: gemeente@tholen.nl website: www.tholen.nl Voorschriften en overwegingen bank: NL14BNGH0285008315 bic: BNGHNL2G btw-nummer:

Nadere informatie

Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel

Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel ARCADIS Nederland BV Internationaal toonaangevend advies-, ontwerp-, projectmanagement en ingenieursbureau. Levert integrale, duurzame en

Nadere informatie

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL Gemeente Bladel Memo wijzigingen in Ruimtelijk Casco ten opzichte van DRS en Dorpenplan Medio 2004 heeft de gemeenteraad van Bladel de StructuurvisiePlus, bestaande uit

Nadere informatie

Adviescommissie toerisme en recreatie t.a.v. J.H.A.M Jansen Postbus AM Tilburg. de secretaris, J.H.A.M. Jansen

Adviescommissie toerisme en recreatie t.a.v. J.H.A.M Jansen Postbus AM Tilburg. de secretaris, J.H.A.M. Jansen secretariaat: Adviescommissie toerisme en recreatie t.a.v. J.H.A.M Jansen Postbus 512 5000 AM Tilburg Email: jhjansen@brabant.nl Datum 10 mei 2010 Namens de commissie de secretaris, J.H.A.M. Jansen Advies

Nadere informatie

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard De Groote Heide - Dommelland Gebiedsontwikkeling Valkenswaard Agenda Terugblik Toekomstvisie De Groote Heide, natuurlijk avonturen landschap BGTS de Groote Heide Naar nu: de gebiedsontwikkeling Wat houdt

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Adviescommissie 3 november 2011 Dagelijks bestuur 9 november 2011 Algemeen bestuur 1 december 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Leidraad gemeentelijke toetsing van initiatieven op het gebied van maatschappelijke voorzieningen 1

Leidraad gemeentelijke toetsing van initiatieven op het gebied van maatschappelijke voorzieningen 1 Leidraad e toetsing van initiatieven op het gebied van maatschappelijke 1 Aanleiding: Om als gemeente goed in te kunnen spelen en reageren op initiatieven en verzoeken om maatschappelijke die door externe

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep

Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep Ruimtelijke onderbouwing voor 4 parkeerplaatsen t.b.v. Medisch Maatschappelijk Centrum, grenzend aan de Schoolstraat 23 te Nieuw-Vennep projectnummer 17008 Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer Versienummer:

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren ONTWERP Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer

Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer Samenwerkingsovereenkomst projectgebied Henschotermeer Partijen: - De provincie Utrecht, gevestigd aan de Archimedeslaan 6, 3544 BB te Utrecht, te dezer zake vertegenwoordigd door gedeputeerde A.M.A. Pennarts-Pouw

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

Toelichting. 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat)

Toelichting. 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) Toelichting 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) 1 e wijzigingsplan Buitengebied noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Uitwerking 3 2.1 Geldend bestemmingsplan

Nadere informatie

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Ruimte voor Limburg Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 361 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl

Nadere informatie

memo Recreatiepark Mulligen, bureauonderzoek gebiedsbescherming

memo Recreatiepark Mulligen, bureauonderzoek gebiedsbescherming memo aan: van: Ons kenmerk: Gemeente Oldebroek SAB STOO/HOMV/150463 datum: 17 december 2015 betreft: Recreatiepark Mulligen, bureauonderzoek gebiedsbescherming AANLEIDING EN METHODE Aan de Mulligenweg

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. AMBITIES EN POTENTIES Aanleiding Doelstelling Achtergronddocument Ambities

1. INLEIDING 2. AMBITIES EN POTENTIES Aanleiding Doelstelling Achtergronddocument Ambities 1. INLEIDING 1. 1. Aanleiding Het verbeteren van de werkgelegenheid en de leefomgeving is voor veel gemeenten in aantrekkelijke omgevingen de reden geweest te investeren in toerisme en recreatie. Zo ook

Nadere informatie

Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk

Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk Toelichting en (technische) informatie horecakavel Heeswijkse Plas Cuijk Ligging van de onroerende zaak De onroerende zaak is gelegen aan de noordoever van de Heeswijkse Plas te Cuijk. De onroerende zaak

Nadere informatie

Saskia Jansma van 8

Saskia Jansma van 8 Moeniswerverpad 1 Ruimtelijke Onderbouwing Saskia Jansma 21-11-2017 Bijlage II VO-2017-039 1 van 8 Inhoudsopgave 1 Ruimtelijke Onderbouwing 2 1.1 Aanleiding 2 1.2 Planologische regeling 2 1.3 Huidige situatie

Nadere informatie