Uitleg bij de verschillende velden in het metadata-systeem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitleg bij de verschillende velden in het metadata-systeem"

Transcriptie

1 Uitleg bij de verschillende velden in het metadata-systeem I. Inleiding Zoals de naam duidelijk maakt, bevatten metadata data over data, meer specifiek gaat het hier over bijkomende informatie over statistische gegevens. Het voorzien van een adequate documentatie bij de statistische informatie moet gebruikers informeren over welke vergelijkingen mogelijk zijn op basis van statistische gegevens en welke statistische analyses geschikt zijn voor bepaalde data. De beschrijving van de kwaliteit van de statistische informatie die vervat zit in de documentatie is belangrijke informatiebron op basis waarvan zulke afwegingen gemaakt kunnen worden. Zowel het statistisch productieproces als de uiteindelijke statistische informatie moeten voldoende gedetailleerd beschreven worden om elke foutieve interpretatie uit te sluiten. Om deze functies waar te maken bevat het metadatasysteem: - een beschrijving van de data - een beschrijving van de bron(nen) - een bescrhijving van de kwaliteit - enkele bijkomende velden II. Beschrijving van de data Terminologie is altijd een kwestie van conventie. De terminologie die gebruikt wordt in het metadata-systeem is dat ook, maar het is wem een internationaal vaak terugkerende terminologie, zoals ook blijkt door de referenties. Data worden beschreven a.d.h.v. eenheden, variabelen en waarden. Een eenvoudige en duidelijke omschrijving van deze termen wordt uitgelegd adhv een voorbeeld. We gaan daarbij uit van volgende eenvoudige dataset. Dit zou een VDAB of RSZbestand kunnen zijn, maar ook het resultaat van een survey. Eenheid Geslacht Leeftijd Tewerkstellingssituatie Gemeente werkzoekend deeltijds werkend gepensioneerd werkzoekend bruggepensioneerd Antwerpen Antwerpen Boom Aartselaar Boechout Boechout Brasschaat Brasschaat Edegem Essen Essen

2 In deze dataset geldt: Eenheid Variabelen geslacht leeftijd tewerkstellingssituatie gemeente Waarden geslacht persoon categorisch of nominaal metrisch of numeriek categorisch categorisch leeftijd aantal jaren (minimum 25 - maximum 66) tewerkstellingssituatie gemeente werkzoekend deeltijds werkend gepensioneerd bruggepensioneerd Aartselaar Antwerpen Boom Aartselaar Boechout Brasschaat Edegem Essen Bij categorische/nominale variabelen (zoals geslacht en tewerkstellingssituatie) worden de waarden vaak ook categorieën genoemd. Zodus: Bij de eenheid "meet" je één of meerdere variabelen en die variabelen kunnen een bepaalde waarde aannemen.

3 Als we die atomaire data (een veel grotere dataset dan) zouden gebruiken om volgende tabel samen te stellen: Gemeente Aartselaar Antwerpen Boechout Boom Borsbeek Brasschaat Brecht Edegem Essen Hemiksem Hove Kalmthout... aantal werkzoekenden verandert de beschrijving. Eenheid Variabele aantal werkzoekenden gemeente metrisch Waarden aantal werkzoekenden minimum maximum De eenheden zijn nu gemeenten. Bij de gemeenten onderzoek je het aantal werkzoekenden en die variabele kan de waarden 200 tot aannemen. Soms wordt er bij de eenheden een onderscheid gemaakt tussen waarover/over wie weet je iets en bij wat/wie heb je gemeten. Dat wordt dan aangeduid door het verschil meeteenheid / onderzoekseenheid. Zo is voor dit laatste voorbeeld de onderzoekseenheid de gemeente, maar omdat de meting bij personen plaatsvond, is de "meeteenheid" nog wel de persoon. Dit onderscheid meeteenheid / onderzoekseenheid maakt dus eigenlijk duidelijk op welk niveau de data beschikbaar zijn.

4 Na het voorbeeld een formele omschrijving In de hierna volgende verduidelijkingen baseren we ons geregeld op de SDMX Metadata Common Vocabulary, een resultaat van een project rond de uitwisseling van statistische data en metadata van enkele internationale organisaties (BIS, ECB, European Community, IBRD, IMF en OECD). Eenheid Eenheid komt van het Engelse Statistical Unit, soms letterlijk vertaald als statistische eenheid. Definitie volgens SDMX An object of statistical survey and the bearer of statistical characteristics. The statistical unit is the basic unit of statistical observation within a statistical survey. De eenheid is dus de drager van de eigenschappen, de observatie waarbij je eigenschappen onderzoekt. Je "onderzoekt" bij een persoon wat zijn/haar tewerkstellingssituatie is. Je "onderzoekt" het aantal werklozen bij een gemeente. Om verwarring uit te sluiten is het belangrijk een onderscheid te benadrukken met het alledaagse taalgebruik. Als we statistische data beschrijven en we hebben het over eenheden, bedoelen we daarmee dus zeker niet de "eenheid" waarin iets gemeten wordt, zoals bvb. euro, vierkante meter, liter... In het Nederlands, wordt vaker onderzoekseenheid gebruikt dan statistische eenheid. Dat benadrukt dan ook het onderscheid met meeteenheid. Bij meeteenheid is de mogelijke verwarring van hierboven misschien nog iets groter. Maar ook een meeteenheid heeft hier de betekenis van een drager van eigenschappen. Het onderscheid kan soms relevant zijn, omdat bij wie of bij wat je meet, soms verschilt van de eigenlijke interesse van het statistisch onderzoek (statistical survey). Dat is gebeurd in het laatste voorbeeld. De "drager" van de eigenschap "aantal werkzoekenden" is duidelijk de gemeente. Gemeenten zijn dus onze onderzoekseenheden. Maar we hebben die eigenschap berekend door eerst bij personen te gaan observeren of zij al dan niet werkzoekend waren. Dus zijn de personen de meeteenheden. Definitie volgens SDMX van Unit of Measure A unit of measure is the actual unit in which the associated values are measured. Als we rechtstreeks aan gemeenten hadden gevraagd hoeveel werkzoekenden zij tellen, dan waren de gemeenten de meeteenheden geweest.

5 Bemerk dat voor een metadata-bestand de omschrijving van de meeteenheden eigenlijk van minder belang is dan de omschrijving van de onderzoekseenheden. Bij de beschrijving van de kwaliteit van de data, moet immers ook duidelijk worden hoe bepaalde variabelen gemeten zijn. Een beschrijving van de kwaliteit veronderstelt een beschrijving van het "meetproces" en moet bijgevolg het duidelijk maken wat de meeteenheden waren. Een correcte omschrijving van de onderzoekseenheden is nuttig om gericht op zoek te gaan naar statistische informatie. Stel bijvoorbeeld dat ied de vraag stelt: "Hoeveel gemeentelijke statistieken staan er op de website van APS?". Die vraag kan je dan vertalen in "Hoeveel statistieken staan er op de APS-website, waarbij gemeente de onderzoekseenheid is?" en die vraag zou eenvoudig beantwoord moeten worden door het nieuwe metadatasysteem. Gewoon zoeken op trefwoord, zou in dit geval ook data opleveren waarbij gemeente een variabele is, en dat is niet de bedoeling van de vraag. Variabelen en waarden Definitie volgens SDMX van Variable A variable is a characteristic of a unit being observed that may assume more than one of a set of values to which a numerical measure or a category from a classification can be assigned (e.g. income, age, weight, etc. and 'occupation', 'industry',' disease', etc. Variabelen zijn dus eigenschappen van de onderzoekseenheden en die variabelen kunnen verschillende waarden aannemen. Die waarden kunnen getallen zijn of categorieën. In het eerste geval spreken we over numerieke (of metrische) variabelen, in het tweede over categorische (of nominale) variabelen. Deze terminologische uitklaring en het voorbeeld zouden moeten duidelijk maken dat elementen van een databestand verschillende rollen kunnen hebben. Zo is gemeente de ene keer een variabele en de andere keer de omschrijving van de onderzoekseenheden. Aartselaar is de ene keer een waarde voor een variabele en de andere keer één welbepaalde onderzoekseenheid. Deze concepten worden nogal dikwijls intuïtief en door elkaar gebruikt, mede als gevolg van de verschillende mogelijke rollen. Meestal leidt dat ook niet direct tot misverstanden, maar voor een metadata-systeem is zo'n uitklaring nu eenmaal noodzakelijk. Een consequente opvolging van deze regels maakt zoeken in het systeem achteraf veel eenvoudiger en efficiënter.

6 III. Omschrijving van de bron Ook bij de beschrijving van de oorsprong van data moeten enkele keuzes gemaakt worden. Ook hier is er voor een stuk sprake van conventie. Bij deze keuze baseren we ons op de Dublin Core Metadata Element Set, een initiatief dat internationale standaarden voor metadata (niet alleen voor statistische informatie) beoogt. Uit de lijst van te beschrijven elementen die de Dublin Core opsomt, nemen wij Creator, Publisher en Source over. Dublin Core definities Creator An entity primarily responsible for making the content of the resource. Publisher An entity responsible for making the resource available. Source A reference to a resource from which the present resource is derived. Wij hebben dat vertaald als Producent (wie of wat heeft de data gemaakt, de brongegevens bewerkt,?), Verspreiding (wie of wat heeft de data verspreid?) en Bron (wie of wat heeft het oorspronkelijke materiaal verzameld waaruit de data gedistilleerd zijn?). Ook dit onderscheid kan best verduidelijkt worden met een voorbeeld. In interactieve databank met gemeentelijke en regionale indicatoren vinden we bijvoorbeeld de gemeentelijke werkzaamheidsgraden. Deze worden berekend door het Steunpunt WAV en dat is bijgevolg ook de producent. Steunpunt WAV verspreidt die cijfers ook via zijn website en is bijgevolg ook verspreidingsinstantie. Omdat APS de cijfers ook opgenomen heeft in die databank, kan APS eveneens onder verspreiding vermeld worden. De data van de werkzaamheidsgraad zijn gebaseerd op cijfers afkomstig van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten, de Rijksdienst voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen en het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering. Zij worden dus allemaal vermeld als bron.

7 IV. Beschrijving van de kwaliteit Voor een beschrijving van de kwaliteit van statistische informatie kiest het metadata-systeem voor kwaliteitsdimensies zoals gedefinieerd door Eurostat: relevantie, accuraatheid, tijdigheid en stiptheid, toegankelijkheid, vergelijkbaarheid, coherentie, volledigheid. Deze worden alle zeven uitgebreid besproken in de brochure Kwaliteitszorg Statistisch Productieproces. Een korte recapitulatie hier: relevantie De relevantie van statistische informatie wordt bepaald door de behoeften van gebruikers. Statistieken zijn relevant als zij voldoen aan die behoeften. Bij de bespreking van de kwaliteit van data in het metadata-systeem is het onder deze hoofding de bedoeling te verwijzen naar beleidseffecten in beleidsnota's, beleidsbrieven, reguliere monitoringsrapporten zoals Pact van Vilvoorde, Top van Lissabon "Waarvoor worden deze data gebruikt en door wie?" accuraatheid De accuraatheid van een statistiek wordt gedefinieerd als de mate van overeenstemming tussen de geschatte waarde ervan en de (niet gekende) echte populatiewaarde. Accuraatheid wordt geëvalueerd door het gebrek eraan te onderzoeken. Het idee is dat geen enkele statistiek 100% juist is. Elke statistiek bevat een zekere fout. De totale fout van een statistiek wordt traditioneel onderverdeeld in steekproeffouten en andere fouten (dekkingsfouten, meetfouten, procesfouten, nonresponse fouten en modelassumptiefouten). Concreet hoort er onder accuraatheid een min of meer gedetailleerde beschrijving van het meetproces thuis. "Is er gebruik gemaakt van een survey of van administratieve registraties. Werd hierbij een steekproef gebruikt of is de volledige populatie bevraagd?" De volledige lijst met vragen die beantwoord kunnen worden onder accuraatheid is te vinden op pagina van de brochure. Alleen de vragen relevant voor deze data moeten natuurlijk beantwoord worden. Bij survey data moeten zeker de responsratio's vermeld worden. tijdigheid en stiptheid Gebruikers willen de statistische informatie frequent en op tijd, liefst op een vooraf bepaalde datum. Dat is dus een kwaliteitskenmerk. In de metadata moeten volgende vragen beantwoord worden: "Wanneer wordt de informatie beschikbaar gesteld? Wat is de doorlooptijd (de duur van de tijdsperiode tussen de registratie of enquête en de publicatie van de resultaten)? Wordt de informatie op vooraf bepaalde data beschikbaar gesteld?"

8 toegankelijkheid en duidelijkheid Statistische informatie moet eenvoudig toegankelijk zijn, in een voor zoveel mogelijk gebruikers gemakkelijk hanteerbare vorm én goed gedocumenteerd. Idealiter is er ook assistentie bij het gebruik en de interpretatie van de statistieken. Te beantwoorden vragen voor deze kwaliteitsdimensie: "Hoe ruim wordt de statistische informatie verspreid? Wordt de toegankelijkheid beperkt? Is er documentatie beschikbaar?" (Voor een stuk komt de metadatafiche zelf hieraan tegemoet natuurlijk.) vergelijkbaarheid Statistieken zijn het bruikbaarst als ze betrouwbare vergelijkingen in tijd (tussen bepaalde periodes, tijdstippen...) en ruimte (tussen regio s, landen...) toelaten. Concreet: "In welke mate kunnen we vergelijken? Over de jaren heen, tussen landen, regio's" coherentie De coherentie van statistieken wordt op twee ieren bepaald, al naargelang zij voortkomen uit dezelfde of uit verschillende bronnen. Statistieken die voortkomen uit één bron zijn coherent als de elementaire concepten op een betrouwbare ier kunnen samengevoegd worden tot meer complexe maten. Statistieken die voortkomen uit verschillende bronnen zijn coherent als ze gebaseerd zijn op gemeenschappelijke definities, classificaties, methodologische standaarden, Coherentie leidt tot vergelijkbaarheid van verschillende statistieken die oorspronkelijk met verschillende bedoelingen en voor verschillend gebruik of voor verschillende gebruikers gemaakt zijn. Een voorbeeldje kan dit verder verduidelijken. Er zijn werkloosheidscijfers op basis van VDAB-cijfers en op basis van de EAK/LFS (Enquête naar de Arbeidskrachten/Labour Force Survey). Als de VDAB-registratie omwille van wetgeving of om een andere reden door de jaren heen veranderd is, moet dit vermeld worden onder vergelijkbaarheid. Als de cijfers van de VDAB een andere evolutie laten zien dan deze van de EAK moet dit onder coherentie vermeld worden (en moeten mogelijke oorzaken hiervoor aangegeven worden). Concreet horen hier verwijzingen naar andere data en fiches die gelijkaardige, maar niet dezelfde informatie bevatten, alsook een verklaring voor mogelijke verschillen. Ook beschrijvingen van herzieningen van data (als er eerst voorlopige cijfers werden vrijgegeven) worden door Eurostat onder coherentie ondergebracht. volledigheid De vraag naar de volledigheid van statistische informatie gaat na in hoeverre tegemoet gekomen kan worden aan de behoeften en prioriteiten zoals bepaald door de gebruikers. Concreet: "In welke mate is de informatie die noodzakelijk is om uitspraken te doen over een beleidsdoelstelling, een (verplichte) rapportering beschikbaar?"

9 V. Bijkomende velden Er zijn nog 2 bijkomende velden, in te vullen in FRED: definities en referenties. Definities moeten de duidelijkheid ten goede komen. Zij dienen om voornamelijk de variabelen en/of waarden van de variabelen te verduidelijken. Referenties zijn links naar de data en (eventueel) naar verdere informatie over de data.

Statistisch Product. Werknemersindexen en indexen van het aantal werkzame personen

Statistisch Product. Werknemersindexen en indexen van het aantal werkzame personen Metadata Statistisch Product Werknemersindexen en indexen van het aantal werkzame personen De index van het aantal werkzame personen is gebaseerd op RSZcijfers (voor de werknemers waarvoor RSZ betaald

Nadere informatie

Statistisch Product. Loonmassa-index

Statistisch Product. Loonmassa-index Statistisch Product Loonmassaindex Metadata Loonmassa wordt gedefinieerd als de 'totale vergoeding, in cash of in natura, betaalbaar aan alle personen op de loonlijst (thuiswerkers inbegrepen), als tegenprestatie

Nadere informatie

Statistisch Product. Bouwvergunningen

Statistisch Product. Bouwvergunningen Statistisch Product Bouwvergunningen Metadata Een bouwvergunning is een machtiging om met de uitvoering van een bouwproject te beginnen. De verlening van de bouwvergunning is dus het laatste stadium van

Nadere informatie

Statistisch Product. Volwasseneneducatie

Statistisch Product. Volwasseneneducatie Statistisch Product Volwasseneneducatie Metadata Actualisering meta Bijwerking van het document Presentatie Trefwoorden Domein Statistische eenheid Statistische eenheid Omschrijving Statistische populatie

Nadere informatie

Statistisch Product. Vacatures

Statistisch Product. Vacatures Statistisch Product Vacatures Metadata Schatting van het aantal bezette arbeidsplaatsen en vacatures van ondernemingen volgens hun grootte (meer of minder dan 10 werknemers), hun NACEsector (B tot S) en

Nadere informatie

Statistisch Product. Voortgezette opleidingen

Statistisch Product. Voortgezette opleidingen Statistisch Product Voortgezette opleidingen Metadata Actualisering meta Bijwerking van het document Presentatie Trefwoorden Domein Statistische eenheid Statistische eenheid Omschrijving Statistische populatie

Nadere informatie

Statistisch Product. Indexen van de gewerkte uren

Statistisch Product. Indexen van de gewerkte uren Metadata Statistisch Product Indexen van de gewerkte uren De betaalde uren bevatten de werkelijk gepresteerde uren maar ook de vergoede uren die niet gepresteerd werden, zoals jaarlijks verlof, feestdagen,

Nadere informatie

Statistisch Product. Afzetprijsindexen in de industrie

Statistisch Product. Afzetprijsindexen in de industrie Metadata Statistisch Product Afzetprijsindexen in de industrie De afzetprijzenindexen zijn conjunctuurindicatoren die de maandelijkse evolutie van de prijzen in de economische sectoren weerspiegelen. Ze

Nadere informatie

Statistisch Product. Luchtvaart

Statistisch Product. Luchtvaart Statistisch Product Luchtvaart Metadata De luchtvaartstatistieken geven informatie over het aantal vervoerde passagiers, het aantal vluchten en de vervoerde goederen (in ton) op commerciële vluchten. Actualisering

Nadere informatie

Statistisch Product. Goederenvervoer over de weg

Statistisch Product. Goederenvervoer over de weg Metadata Statistisch Product Goederenvervoer over de weg Voor het goederenvervoer over de weg, zijn de gebaseerd op een wekelijkse enquête afgenomen bij eigenaars en huurders van trekkers en vrachtwagens

Nadere informatie

Statistisch Product. Omzetindex in de industrie

Statistisch Product. Omzetindex in de industrie Statistisch Product Omzetindex in de industrie Metadata Het indexcijfer van de industriële omzet is bedoeld om de ontwikkeling van de markt voor goederen en diensten in de industrie te laten zien. Hiermee

Nadere informatie

Statistisch Product. Index van de landbouwprijzen en gemiddelde prijzen

Statistisch Product. Index van de landbouwprijzen en gemiddelde prijzen Metadata Statistisch Product Index van de landbouwprijzen en gemiddelde prijzen Het indexcijfer van de landbouwprijzen is hoofdzakelijk bedoeld om de evolutie van de prijzen en hun invloed op het landbouwinkomen

Nadere informatie

Statistisch Product. Omzetindex in de kleinhandel. Sectorieel bereik Economische activiteit (NACE-BEL 2008)=47 Ander bereik - Basisperiode 2010=100

Statistisch Product. Omzetindex in de kleinhandel. Sectorieel bereik Economische activiteit (NACE-BEL 2008)=47 Ander bereik - Basisperiode 2010=100 Metadata Statistisch Product Omzetindex in de kleinhandel Evolutie van het omzetcijfer van de kleinhandel Actualisering meta Bijwerking van het document Presentatie Trefwoorden Domein Statistische eenheid

Nadere informatie

Statistisch Product. Faillissementen van ondernemingen

Statistisch Product. Faillissementen van ondernemingen Metadata Statistisch Product Faillissementen van ondernemingen Het aantal faillissementen van ondernemingen is gebaseerd op informatie uit het ondernemingsregister van de Algemene Directie Statistiek van

Nadere informatie

Statistisch Product. Sterftetafels en levensverwachting

Statistisch Product. Sterftetafels en levensverwachting Metadata Statistisch Product Sterftetafels en levensverwachting De sterftetafels (als momenttabellen) die door de AD Statistiek worden berekend geven aan hoe een generatie zou uitsterven indien ze in de

Nadere informatie

Statistisch Product. Echtscheidingen

Statistisch Product. Echtscheidingen Statistisch Product Echtscheidingen Metadata De statistiek omvat alle geregistreerde echtscheidingen tijdens het jaar (volgens de datum van de gerechtelijke uitspraak) in het Rijksregister, voor zover

Nadere informatie

Statistisch Product. Sterfte

Statistisch Product. Sterfte Statistisch Product Sterfte Metadata De sterftestatistiek wordt opgesteld uitgaande van uit het Rijksregister van de natuurlijke personen (RRNP). Hiermee kan de statistiek van de doodsoorzaken, waarvan

Nadere informatie

Statistisch Product. Omzet volgens de btw-aangiften (indexen)

Statistisch Product. Omzet volgens de btw-aangiften (indexen) Metadata Statistisch Product Omzet volgens de btwaangiften (indexen) De omzet omvat alle bedragen (exclusief BTW) die overeenkomen met de verkoop door de BTWplichtige van goederen en diensten aan derden

Nadere informatie

Statistisch Product. Maandevolutie van de BTW-plichtige ondernemingen

Statistisch Product. Maandevolutie van de BTW-plichtige ondernemingen Metadata Statistisch Product Maandevolutie van de BTWplichtige ondernemingen De statistiek over de demografische bewegingen van de btwplichtigen die door de Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium

Nadere informatie

Statistisch Product. Consumptieprijsindex - Gezondheidsindex

Statistisch Product. Consumptieprijsindex - Gezondheidsindex Metadata Statistisch Product Consumptieprijsindex Gezondheidsindex De gezondheidsindex werd ingevoerd in januari 1994 (bij koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari

Nadere informatie

Statistisch Product. Gemeentelijk afval

Statistisch Product. Gemeentelijk afval Statistisch Product Gemeentelijk afval Metadata Gemeentelijk afval is alle afval verzameld door de gemeentelijke ophaaldiensten, containerparken, straatvegers, uitgezonderd van de bouwmaterialen. De bettreffen

Nadere informatie

Statistisch Product. Overdrachten en prijzen van onroerende goederen

Statistisch Product. Overdrachten en prijzen van onroerende goederen Metadata Statistisch Product Overdrachten en prijzen van onroerende goederen Deze statistiek geeft het aantal transacties, de mediaanprijs en de kwartielprijzen weer voor de verkochte huizen en appartementen.

Nadere informatie

Statistisch Product. Jaarlijkse evolutie van de BTW-plichtige ondernemingen

Statistisch Product. Jaarlijkse evolutie van de BTW-plichtige ondernemingen Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium 1/7 Metadata Statistisch Product Jaarlijkse evolutie van de BTWplichtige ondernemingen Aantal btwplichtigen, schrappingen en actieve btwplichtigen sinds

Nadere informatie

Statistisch Product. Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister

Statistisch Product. Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister Metadata Statistisch Product Structuur van de bevolking op basis van het Rijksregister De statistieken omtrent de structuur en de beweging van de bevolking gerealiseerd door de Algemene Directie Statistiek

Nadere informatie

Statistisch Product. Structuur en verdeling van de lonen

Statistisch Product. Structuur en verdeling van de lonen Metadata Statistisch Product Structuur en verdeling van de lonen Sinds 1999 voert de Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium van de FOD Economie jaarlijks een onderzoek uit naar de structuur en

Nadere informatie

Statistisch Product. Geboorten en vruchtbaarheid

Statistisch Product. Geboorten en vruchtbaarheid Metadata Statistisch Product Geboorten en vruchtbaarheid De statistiek over geboorten en vruchtbaarheid wordt opgemaakt op basis van twee bronnen: de aangifteformulieren voor geboorten bij de burgerlijke

Nadere informatie

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin ruime zin in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2014 Directie Statistieken, Begroting en Studies stat@rva.be Inhoudstafel: 1

Nadere informatie

Statistisch Product. Doodsoorzaken

Statistisch Product. Doodsoorzaken Statistisch Product Doodsoorzaken Metadata De statistiek van de doodsoorzaken wordt opgesteld d.m.v. de statistische overlijdensformulieren (Model IIIC en Model IIID) die bij elk in België plaatsgevonden

Nadere informatie

Statistisch Product. Inschrijvingen van motorvoertuigen

Statistisch Product. Inschrijvingen van motorvoertuigen Metadata Statistisch Product Inschrijvingen van motorvoertuigen Deze statistiek geeft een overzicht van alle in België gemotoriseerde voertuigen die ingeschreven werden bij de Dienst voor Inschrijvingen

Nadere informatie

Statistisch Product. Huwelijken

Statistisch Product. Huwelijken Statistisch Product Huwelijken 1/5 Metadata De statistiek omvat alle en die voltrokken werden tijdens het jaar in België of in het buitenland, maar het gaat enkel om de personen (ten minste een) die wettelijk

Nadere informatie

Statistisch Product. Binnenscheepvaart

Statistisch Product. Binnenscheepvaart Statistisch Product Binnenscheepvaart Metadata Binnenscheepvaart volgens periode, bestemming, aard van de goederen en aard van het schip. Evolutie van de Belgische binnenvloot (aantal schepen, hun capaciteit

Nadere informatie

Statistisch Product. Residentiële vastgoedprijsindex

Statistisch Product. Residentiële vastgoedprijsindex Metadata Statistisch Product Residentiële vastgoedprijsindex De residentiële vastgoedprijsindex meet de inflatie in de residentiële vastgoedmarkt. De residentiële vastgoedprijsindex geeft de prijsevolutie

Nadere informatie

Statistisch Product. Jaarbalans van hernieuwbare energie en afval

Statistisch Product. Jaarbalans van hernieuwbare energie en afval Metadata Statistisch Product Jaarbalans van hernieuwbare energie en afval De jaarbalans van hernieuwbare energie en afval presenteert alle nationale en grensoverschrijdende transacties die binnen een jaar

Nadere informatie

Statistisch Product. Gebruik van ICT bij ondernemingen en voor e-commerce

Statistisch Product. Gebruik van ICT bij ondernemingen en voor e-commerce Metadata Statistisch Product Gebruik van ICT bij ondernemingen en voor ecommerce Actualisering meta Bijwerking van het document Presentatie 29/03/2018 Trefwoorden Computer ; Ecommerce onderneming ; ICT

Nadere informatie

Statistisch Product. Foeto-infantiele sterfte

Statistisch Product. Foeto-infantiele sterfte Statistisch Product Foetoinfantiele sterfte Metadata De statistiek van de foetoinfantiele sterfte is opgesteld vertrekkende van het formulier van aangifte van een stergeval van een kind van minder dan

Nadere informatie

Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK)

Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK) FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Statistisch Product Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK) Algemene informatie De steekproefenquête naar de arbeidskrachten (EAK), in België opgezet door de

Nadere informatie

Statistisch Product. Raming van de oogst en pachten in de landbouw

Statistisch Product. Raming van de oogst en pachten in de landbouw Metadata Statistisch Product Raming van de oogst en pachten in de landbouw De enquête naar de raming van de oogst gecombineerd met de schatting van de oppervlaktes via de landbouwenquête van mei laat toe

Nadere informatie

Statistisch Product. Globale energiebalans

Statistisch Product. Globale energiebalans Statistisch Product Globale energiebalans Metadata Overzichtstabel met de hoeveelheden energie van een welbepaalde energievorm die zijn opgewekt, omgezet en verbruikt in een gegeven tijds en ruimtebestek,

Nadere informatie

Statistisch Product. Toerisme en hotelwezen - Aantal vestigingen en capaciteit

Statistisch Product. Toerisme en hotelwezen - Aantal vestigingen en capaciteit Metadata Statistisch Product Toerisme en hotelwezen Aantal vestigingen en capaciteit Het doel is de onthaalcapaciteit in aantal bedrijven en in dagelijkse en maandelijkse capaciteit te meten. Actualisering

Nadere informatie

Statistisch Product. Omzet en investeringen volgens de btw-aangiften (absolute cijfers)

Statistisch Product. Omzet en investeringen volgens de btw-aangiften (absolute cijfers) Metadata Statistisch Product Omzet en investeringen volgens de btwaangiften (absolute cijfers) De omzet omvat alle bedragen (exclusief BTW) die overeenkomen met de verkoop door de BTWplichtige van goederen

Nadere informatie

Statistisch Product. Geharmoniseerd indexcijfer van de consumptieprijzen

Statistisch Product. Geharmoniseerd indexcijfer van de consumptieprijzen Metadata Statistisch Product Geharmoniseerd indexcijfer van de consumptieprijzen De geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) is een economische indicator de prijsevolutie van goederen en diensten, gekocht

Nadere informatie

Statistisch Product. Jaarbalans van elektriciteit en warmte

Statistisch Product. Jaarbalans van elektriciteit en warmte Metadata Statistisch Product Jaarbalans van elektriciteit en warmte De jaarbalans van elektriciteit en warmte presenteert alle nationale en grensoverschrijdende transacties die binnen een jaar hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 (Inwerking getreden op 1 januari 1987 Belgisch Staatsblad: 10 februari

Nadere informatie

Klantonderzoek: statistiek!

Klantonderzoek: statistiek! Klantonderzoek: statistiek! Statistiek bij klantonderzoek Om de resultaten van klantonderzoek juist te interpreteren is het belangrijk de juiste analyses uit te voeren. Vaak worden de mogelijkheden van

Nadere informatie

Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK)

Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK) FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Statistisch Product Werkgelegenheid en werkloosheid (EAK) Algemene informatie De enquête naar de arbeidskrachten (EAK) is een sociaal-economische steekproefenquête

Nadere informatie

het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd.

het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd. Documentatie Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd (UWVTRAPERSAGGTAB) Datum:14 augustus 2017 Bronvermelding

Nadere informatie

Bijlage 1 bevat een overzicht van het domeinmodel van metadata in de HortiCube. In het model zijn de volgende deelgebieden te onderscheiden:

Bijlage 1 bevat een overzicht van het domeinmodel van metadata in de HortiCube. In het model zijn de volgende deelgebieden te onderscheiden: Domeinmodel van de metadata in de HortiCube Versie 6, 23 juni 2016 Inleiding De HortiCube levert via gestandaardiseerde interfaces gestandaardiseerde data aan applicaties. De functionaliteit van de HortiCube

Nadere informatie

Statistisch Product. Structuur van de ondernemingen

Statistisch Product. Structuur van de ondernemingen 1/7 Metadata Statistisch Product Structuur van de ondernemingen Sinds 1996 voert de jaarlijks een enquête uit naar de structuur van de ondernemingen. Daarbij wordt informatie ingezameld over de activiteit,

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS)

Microdataservices. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS) Documentatie Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS) Datum:11 december 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de

Nadere informatie

CLARIN-NL Metadataproject

CLARIN-NL Metadataproject CLARIN-NL Metadataproject Griet Depoorter griet.depoorter@inl.nl Instituut voor Nederlandse Lexicologie 19/02/2010 Projectpartners Daan Broeder Dieter Van Uytvanck Folkert de Vriend Laura van Eerten Griet

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS) Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS) Datum:21 juni 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op

Nadere informatie

Kwaliteitszorg STATISTISCH PRODUCTIEPROCES aanbevelingen

Kwaliteitszorg STATISTISCH PRODUCTIEPROCES aanbevelingen Kwaliteitszorg STATISTISCH PRODUCTIEPROCES aanbevelingen Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Administratie Planning en Statistiek NOVEMBER 2003 De administratie Planning en Statistiek van het ministerie

Nadere informatie

Statistisch Product. ICT- en internetgebruik bij huishoudens en individuen ; ICT-

Statistisch Product. ICT- en internetgebruik bij huishoudens en individuen ; ICT- Metadata Statistisch Product ICT en internetgebruik bij huishoudens en individuen In België wordt de ICTenquête bij huishoudens en individuen door de Algemene Directie Statistiek Statistics Belgium georganiseerd

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.2.26 COM(25) 539 definitief 25/215 (CNB) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD houdende gedetailleerde regels voor de uitvoering van Verordening

Nadere informatie

Documentatie Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT)

Documentatie Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT) Documentatie Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT) Datum :10 augustus 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

Statistisch Product. Toerisme en hotelwezen - Aankomsten en overnachtingen

Statistisch Product. Toerisme en hotelwezen - Aankomsten en overnachtingen Metadata Statistisch Product Toerisme en hotelwezen Aankomsten en overnachtingen Het doel van deze enquête is het volume van het binnenlandse toerisme en van het inkomende toerisme, uitgedrukt in aantal

Nadere informatie

Statistisch Product. Milieu-uitgaven van ondernemingen

Statistisch Product. Milieu-uitgaven van ondernemingen Metadata Statistisch Product Milieuuitgaven van ondernemingen In milieu en economie wordt enerzijds dieper ingegaan op de uitgaven voor milieu, zowel van bedrijven als van de overheid en anderzijds wordt

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Personen in Nederland met gegevens over hun arbeidsverleden in de afgelopen 4 jaar (RAVTAB)

Microdata Services. Documentatie Personen in Nederland met gegevens over hun arbeidsverleden in de afgelopen 4 jaar (RAVTAB) Documentatie Personen in Nederland met gegevens over hun arbeidsverleden in de afgelopen 4 jaar (RAVTAB) Datum:6 maart 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatie Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS)

Microdataservices. Documentatie Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Documentatie Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Datum:8 november 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever

Nadere informatie

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd.

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd. Documentatierapport Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, niet gecoördineerd (UWVTRAPERSAGGTAB) Datum:16 juni 2016 Bronvermelding

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Datum: 17 december 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Datum:22 november 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Datum:17 december 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Verkrijgingen uit nalatenschappen van overledenen (VRKTAB)

Microdata Services. Documentatie Verkrijgingen uit nalatenschappen van overledenen (VRKTAB) Documentatie Verkrijgingen uit nalatenschappen van overledenen (VRKTAB) Datum: 19 december 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen

Nadere informatie

Documentatierapport Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT)

Documentatierapport Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Personen met een re-integratietraject dat wordt verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWVTRAAGGTABULT)

Nadere informatie

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren Stappen datavisualisatie hoorcollege 4 visualisatie HVA CMD V2 12 december 2012 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren representeren in context plaatsen 1 "Ultimately, the key to a successful

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Bedrijven van ondernemers (revisie 2017) (INPBEIDTAB)

Microdata Services. Documentatie Bedrijven van ondernemers (revisie 2017) (INPBEIDTAB) Documentatie Bedrijven van ondernemers (revisie 2017) (INPBEIDTAB) Datum: 23 oktober 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen titel.

Nadere informatie

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS)

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit een uitkering uit het buitenland van personen (UITKBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Datum:18 november 2015 Bronvermelding

Nadere informatie

Microdataservices. Bronvermelding

Microdataservices. Bronvermelding Documentatie Burgerlijke staat van in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) opgenomen personen niet-gecoördineerd (VRLGBABURGERLIJKESTAATBUS) Datum:16 november 2017 Bronvermelding

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Documentatie Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Datum: 11 januari 2019 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen van personen met een Ziektewetuitkering (ZWPERSOONMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Maandbedragen van personen met een Ziektewetuitkering (ZWPERSOONMNDBEDRAGBUS) Documentatie Maandbedragen van personen met een Ziektewetuitkering (ZWPERSOONMNDBEDRAGBUS) Datum:19 december 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

Statistisch Product. Werkgelegenheid, werkloosheid, arbeidsmarkt

Statistisch Product. Werkgelegenheid, werkloosheid, arbeidsmarkt Metadata Statistisch Product Werkgelegenheid, werkloosheid, arbeidsmarkt De enquête naar de arbeidskrachten (EAK) is een sociaaleconomische steekproefenquête bij huishoudens. Haar voornaamste doelstelling

Nadere informatie

vertegenwoordigd door: Charles H. Price II, Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika bij het Koninkrijk België;

vertegenwoordigd door: Charles H. Price II, Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika bij het Koninkrijk België; ADMINISTRATIEVE SCHIKKING betreffende de toepassingsmodaliteiten van de Overeenkomst over de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Verenigde Staten van Amerika. Bij toepassing van artikel

Nadere informatie

Documentatie Schenkingen waarvoor aangifte schenkbelasting gedaan is, met een unieke relatie tussen de schenker en ontvanger van de schenking (SCHTAB)

Documentatie Schenkingen waarvoor aangifte schenkbelasting gedaan is, met een unieke relatie tussen de schenker en ontvanger van de schenking (SCHTAB) Documentatie Schenkingen waarvoor aangifte schenkbelasting gedaan is, met een unieke relatie tussen de schenker en ontvanger van de schenking (SCHTAB) Datum: 22 maart 2019 Bronvermelding Publicatie van

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Personen met studiebeurs in de verslagmaand (SECMBEURSMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Personen met studiebeurs in de verslagmaand (SECMBEURSMNDBEDRAGBUS) Documentatie Personen met studiebeurs in de verslagmaand (SECMBEURSMNDBEDRAGBUS) Datum:19 februari 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Datum:22 november 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS)

Microdataservices. Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Documentatie Maandbedragen inkomsten uit eigen onderneming van personen (ZELFSTANDIGENMNDBEDRAGBUS) Datum:12 december 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Personen met winst in de verslagmaand (SECMZLFMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Personen met winst in de verslagmaand (SECMZLFMNDBEDRAGBUS) Documentatie Personen met winst in de verslagmaand (SECMZLFMNDBEDRAGBUS) Datum: 8 januari 2019 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen

Nadere informatie

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen met inkomsten uit arbeid buitenland (ARBBUITLANDBUS)

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen met inkomsten uit arbeid buitenland (ARBBUITLANDBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Personen met inkomsten uit arbeid buitenland (ARBBUITLANDBUS) Datum:19 november 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt

Nadere informatie

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS)

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Maandbedragen inkomsten uit overige arbeid van personen (OVARBEIDMNDBEDRAGBUS) Datum:19 november 2015 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS) Documentatierapport Numerieke postcode van een verblijfsobject (VSLPOSTCODEBUS) Datum:21 juni 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op

Nadere informatie

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS)

Documentatierapport Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Maandbedragen inkomsten arbeid buitenland van personen (ARBBUITLANDMNDBEDRAGBUS) Datum: 19 november 2015 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Documentatierapport Gegevens over overige pensioenen inclusief nabetalingen van personen (PENSOVJAARBEDRAGTAB)

Documentatierapport Gegevens over overige pensioenen inclusief nabetalingen van personen (PENSOVJAARBEDRAGTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Gegevens over overige pensioenen inclusief nabetalingen van personen (PENSOVJAARBEDRAGTAB) Datum:7-7-2015 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS) Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS) Datum:23 juni 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

BIJLAGE. bij Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie

BIJLAGE. bij Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.5.2017 C(2017) 3397 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 763/2008 van het Europees Parlement

Nadere informatie

DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN

DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN 1 DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 1.1. DE WERKZOEKENDE VOLLEDIG WERKLOZE IN STRIKTE ZIN... 3 1.2. BREDERE DEFINITIE VAN WERKLOOSHEID... 4 2. DE CIJFERS VAN DE

Nadere informatie

Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS)

Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Kenmerken van uitkeringsperiodes van personen met een werkloosheidsuitkering (WWPERSOONBUS) Datum: 5 november 2015 Bronvermelding

Nadere informatie

Leeftijd en geslacht jaar jaar jaar. Studieniveau en geslacht Laag Midden Hoog

Leeftijd en geslacht jaar jaar jaar. Studieniveau en geslacht Laag Midden Hoog De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Activiteitsgraad, werkzaamheidsgraad en werkloosheidsgraad Oktober 2015 A. Activiteitsgraad, werkgelegenheidsgraad en werkloosheidsgraad Deze kerncijfers

Nadere informatie

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS)

Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Datum:17 december 2015 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi Inhoudsopgave Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker

Nadere informatie

Verantwoord rapporteren. Karin Schut

Verantwoord rapporteren. Karin Schut Verantwoord rapporteren Karin Schut Verantwoord rapporteren Documentatie Definities resultaattypen Rapportageregels Beschikbare variabelen Documentatie op Vinex Reken en rapportageregels Definitie van

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatie Jaarbedragen van personen met een pensioenuitkering anders dan AOW of ANW (PENSOVJAARBEDRAGTAB)

Microdataservices. Documentatie Jaarbedragen van personen met een pensioenuitkering anders dan AOW of ANW (PENSOVJAARBEDRAGTAB) Documentatie Jaarbedragen van personen met een pensioenuitkering anders dan AOW of ANW (PENSOVJAARBEDRAGTAB) Datum:19 december 2017 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Personen met een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid in de verslagmaand (SECMZIEKTEAOMNDBEDRAGBUS)

Microdata Services. Documentatie Personen met een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid in de verslagmaand (SECMZIEKTEAOMNDBEDRAGBUS) Documentatie Personen met een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid in de verslagmaand (SECMZIEKTEAOMNDBEDRAGBUS) Datum:21 februari 2018 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Kenmerken van trajectperiodes van personen met. Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (SIRAGPERSOONBUS)

Microdata Services. Documentatie Kenmerken van trajectperiodes van personen met. Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (SIRAGPERSOONBUS) Documentatie Kenmerken van trajectperiodes van personen met één of meer (gelijktijdig lopende) reintegratietrajecten die worden verzorgd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (SIRAGPERSOONBUS)

Nadere informatie

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005)

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) Inleiding De manier waarop data georganiseerd, gecodeerd en gescoord (getallen toekennen aan observaties) worden en welke technieken daarvoor nodig zijn, dient in het ideale

Nadere informatie

en voor de statistische autoriteiten Goedgekeurd door het Comité voor het Europees statistisch systeem

en voor de statistische autoriteiten Goedgekeurd door het Comité voor het Europees statistisch systeem Voor de nationale statistische autoriteiten en voor de statistische autoriteiten van de Europese Unie Goedgekeurd door het Comité voor het Europees statistisch systeem 28 september 2011 Inleiding De visie

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS)

Microdataservices. Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Documentatierapport Personen met een Werkloosheidswet (WW)- uitkering (MICWWPERSOONBUS) Datum:15 december 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever

Nadere informatie