11 de jaargang, mei 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11 de jaargang, mei 2007"

Transcriptie

1 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX De Cocksdorp Tel , fax Adres Golfbaan Golfbaan De Texelse Roggeslootweg 3, 1795 JX De Cocksdorp Tel , fax Golfshop/golfpro Joost Brieko tel Bestuur P. Kuip Czn., voorzitter H.W. v.d. Veer, vice voorzitter W.H. Homan, secretaris F.J. Klok, penningmeester Hans Bakker, lid Wedstrijdcommissie Jan Bloem, tel Regel- en Handicap commissie Ad Waverijn, tel GVB-commissie Peter Boorsma, tel Jeugdcommissie Ben Zegeren, tel Baancommissie Henk van der Veer, tel Evenementencommissie Margreet de Graaaff, tel Handicartcommissie Janneke Kampstra, tel Redactie clubblad Eindredactie Ed Eelman, tel Pijpersdijk 33, 1796 MH De Koog Druk Drukkerij Langeveld & de Rooy, Den Brug Inhoud pagina Van de voorzitter 2 Marijke de Beer - ideale man 5 Golf Links 6 GRRR of GUR 9 Bar en Boos 7 10 Hoe herstel je een pitchmark 11 Jeugdclub Texel 13 Dropzones onvermijdelijk? 17 Van de baancommissie 18 Jan en Andy 20 Senioren op pad 23 Ravotten met de regels 27 Van de bestuurstafel 28 Joost meet het 6 31 Wedstrijdkalender 32 Wedstrijduitslagen 35 Wedstrijduitslagen vervolg 36 Uw volgende clubblad verschijnt eind juli Inleverdatum kopij 10 juli de jaargang, mei 2007 Nummer 3 De redactie van dit blad behoudt zich het recht voor aangeboden kopij te herschrijven, al of niet te plaatsen en datum van plaatsing te bepalen.

2 Van de voorzitter onze voorzitter is met vakantie..

3 Marijke de Beer heeft ideale man door Marijke de Beer Ook dit jaar hadden de dames weer een uitje in het voorjaar, en wel op woensdag 25 april. Aangezien ik ook in de NGF competitie speel, wat altijd in die periode plaats vindt, heb ik nog getwijfeld of ik wel mee zou gaan. Golfen is leuk, maar teveel golfen wordt ook langdradig, maar uiteindelijk vulde ik mijn naam toch maar in. Maeike v.d.schaaf had zich ook opgegeven, en we besloten vanwege het mooie weer er met de cabrio op af te gaan. Superdag de 25e april. Het was die dag 26 graden, dus lekker scheuren over de Afsluitdijk met de kap open, op naar Leeuwarden om op de Groene Ster te spelen. Dinsdag hadden we, met het competitieteam, voorgespeeld op Ooghduyne en met een resultaat van 20 stf.punten over 18 holes kon ik niet zeggen dat de swing er goed in zat. Na een kopje koffie, sommige met een appelpunt met slagroom, maakte Ellie de flight-indeling bekend. Ik startte in de 2 de flight met Toos Boks, Tineke Brouwer en Gerrie Bolier. Na heerlijk gelopen te hebben, kwam ik met 32 stf.punten binnen. Lekker douchen, optutten en lekker met z n allen een aperitief op het terras. Daarna naar binnen, waar we getrakteerd werden op een smakelijk dinerbuffet. Zoals de meeste weten, strijden we elk voorjaar en najaar voor de enigste man in ons midden. Hij is super, bemoeit zich nergens mee, en als je hem wat vraagt zegt hij niets en hij hoeft ook geen eten. Conclusie: dus alles is goed (de ideale man?). Die man hebben Toos en ik een keer aangeschaft als wisseltrofee, de ene uitwedstrijd kunnen de lage handicappers hem winnen en de andere uitwedstrijd kunnen de hoge handicappers hem winnen. Zo hebben Ria Timmer, Janneke Kamstra en Nel Ott hem (de ideale

4 Golf - Links man?) al een keer mee naar huis gehad. Na het dinerbuffet kregen we allen nog een kopje koffie met een petitfour en Ellie maakte de winnaars bekend. En ja, 32 stf.punten was genoeg, dus (de ideale man?) staat keurig bij mij thuis en ik zal goed op hem passen. In de herfst kunnen de hoge handicappers hem weer winnen. De Groene Ster is een hele mooie uitdagende baan, leuke holes en veel water, greens waren snel en eerlijk, slagen van mij waren mooi maar het chippen en putten had iets beter gekund. De drives gingen echt elke keer goed, maar dat kwam mede door mijn enthousiaste flightgenoten, die riepen elke keer: ja mooi en wat een eind. Tegen de avond met een rotgang in de cabrio weer over de Afsluitdijk terug naar Texel, voldaan en tevreden naar huis. Met dank voor de organisatie, en zeker door mijn gezellige flightgenoten, heb ik weer een fantastische dag gehad. door Aja Coutinho In veel clubbladen vindt je tegenwoordig minstens 1 bladzij met links naar allerlei websites. Misschien is het tijd om hier ook zoiets te beginnen. Bij mijn speurtochten naar alles wat met regels te maken heeft kwam ik de volgende link tegen nimations/index.html Hij verwijst naar filmpjes over regelproblemen. Trouwens, wisten jullie dat je, ook als je geen sportcanal hebt de vorderingen van de European Tour kunt volgen? Deze is te vinden op Verder kun je via px ook videobeelden krijgen en als je dan uiteindelijk hebt ontdekt hoe je een volledig scherm kunt openen, is het bijna zo goed als TV. Als er nog andere tips zijn : mijn -adres en dat van de redactie zijn zo langzamerhand vast wel bekend! Toch wel weer leuk zoveel golfen en zeker als je redelijk speelt en wint. Want winnaars zijn nooit moe, en ik hoop dat ik nog vele jaren, leuke uitjes kan meemaken.

5 GRRR of GUR? door Aja Coutinho (namens de GVB- R&H- cie) Gisteren kwam ik een aanstaand dennenbosje tegen tussen hole 2 en 3. Het was omheind door een hekje en daar weer omheen stonden blauwe GUR-paaltjes. Op mijn zoektocht naar de status van dat hekje kwam ik bij Reynier de Graaff terecht. Alles wat binnen de blauwe paaltjes is telt als GUR. In dit geval --- de bal lag bijna tegen het hekje --- mag je dus eerst de plek bepalen waar je noch in slag, noch in stand gehinderd wordt door de GUR. Vanaf die plek mag je --- binnen een stoklengte --- je bal droppen (niet dichterbij de hole, etc). Er zijn ook andere afgebakende plekken op de baan. Dit is voornamelijk om aan te geven waar je met een cart en karren moet rijden, c.q. wordt geacht te lopen. Zo kan het voorkomen (op de doorgang naar hole 5) dat zich binnen deze paaltjes weer GUR paaltjes bevinden (in de omgeving van de helm). Daar mag je dan naartoe lopen en, met inachtneming van de regels, droppen (karren laten staan dus!). Allemaal toch nog maar eens het regelboekje doorlezen lijkt me toch wel en goed idee! Volgens Reynier doen de meeste spelers dat niet goed. Dat kan natuurlijk best, want wij waren wat GUR betreft erg verwend. Maar de droogte maakt dat kwetsbare plekken beschermd moeten worden, dus reden voor ons om de kennis over de GUR maar weer eens op te frissen. Je doet jezelf tekort als je bij GUR je omdraait, een arm uitsteekt en een bal dropt! Neem er de tijd voor, dat levert je soms/vaak voordeel op.

6 Bar en Boos (7) Doe mij maar een fluitje. Jij ook een, Kees? Ha, Jan, nee, liever een fluit. Ben jij nog op de ledenvergadering geweest? Ja, natuurlijk. Jij niet dan? Nee, ik kon niet. Was er nog nieuws over de achttien? Proost! Nee, zoals altijd. Als de voorzitter zegt dat het goed gaat, zegt de directeur dat dat iets te optimistisch is en als de directeur zegt dat het goed gaat zegt de voorzitter dat íe dat optimisme toch iets moet dimmen. Ik hoorde dat er iets gezegd was over kinderlokkers? Kinderlokkers? Ja, dat die op de baan gesignaleerd waren. Je bedoelt bij de jeugdlessen of zo? Ja, weet ik veel? Ik was er niet bij. Ik dacht misschien is er een potloodventer waargenomen, weet je wel, zoals je hier ook wel lepelaars en grutto s waarneemt. Ik weet van niks. Het is hier veel te koud voor potloodventers, joh. Ja, maar voor kinderlokkers maakt een graadje meer of minder niet uit. Nou, ik kan me niet herinneren dat er op de vergadering iets over is gezegd. Ze hebben het wel over de jeugd gehad, geloof ik. In welke zin dan? Effe nadenken. Ja, er was iemand, die klaagde dat hij zijn zoontje altijd met de auto moest brengen, omdat hij dat ventje niet dat hele end op zijn fietsje wilde laten rijden, met die zware golftas op zijn rug. Wat wilde hij dan, die kinderen met een handicar halen? Nee, hij vroeg of er voor de jeugd geen speciale golftassenhokken konden komen Kleine lockertjes of zo? Ja, zoiets. Nog een pilsje? Hoe herstel je een pitchmark? door Els Postma Je steekt de pitchfork rondom de pitchmark schuin in de grond en wel zo dat de tandjes onder de pitchmark komen. Nu duw je het bovenste gedeelte van de pitchfork naar het midden van de mark. Deze handeling doe je rondom tot alle grond weer op zijn eigenlijke plaats terug is. Nu met de putter de plek weer vlak maken. Dus, lieve mensen, altijd op de greens naar pitchmarks kijken en vervolgens herstellen. En denk eraan: niet wippen, maar de pitchfork naar het midden bewegen. Dank jullie wel!

7 door Jacqueline Dijkstra FRESHMAN JEUGDTOUR Voor jongens en meisjes geboren in 1992 en later is er de Freshman Jeugdtour. Om mee te kunnen doen is er naast een eis aan je leeftijd ook nog een eis aan je handicap. Voor jongens geldt een maximale handicap van 20.0, voor meisjes is dit Thomas voldoet aan beide eisen en gaat dit jaar meedoen in deze tour. Alvast heel veel succes! De wedstrijdvorm is strokeplay zonder handicapverrekening, dus alle slagen moeten geteld worden en het maakt niet uit wat je handicap is. Thomas heeft zijn eerste wedstrijd gespeeld op 5 mei op de Noordhollandse GC in Alkmaar. In Alkmaar deden er 75 kinderen mee, waarvan 56 jongens. Thomas kwam met een score van +20 op een mooie gedeelde 33 plaats. De volgende wedstrijden zijn op 3 juni op GC de Semslanden in Gasselternijveen, 16 juni op de Edese GC, 1 juli op GV de Batouwe in de buurt van Tiel en tenslotte op 22 juli op de Wassenaarse GC Rozenstein. In september wordt door de deelnemers spelen nog twee maal een finale wedstrijd gespeeld over 2x 18 holes per dag, maar daarover later dit jaar meer nieuws. GOLFERS MAGAZINE MINI TOUR PLUS De Mini Tour Plus en Mini Tour, gesponsord door Golfers Magazine, zijn zaterdag 5 mei van start gegaan met razend enthousiaste deelnemertjes. De Golfers Magazine Mini Tour is voor jongens en meisjes die geboren zijn in 1995 en later. Heb je nog geen handicap, dan kun je meedoen aan de Mini Tour (zoals Laurens & Annabel vorig jaar) en anders moet je op de Mini Tour Plus spelen. Omdat Laurens en Annabel heel veel geoefend hebben en nu ook een officiële handicap hebben, spelen zij dit jaar mee op de Golfers Magazine Mini Tour Plus. De wedstrijden worden gespeeld over 18 holes en de wedstrijdvorm is strokeplay, dus ook Laurens & Annabel moeten alle slagen tellen ;- Ook hier weer zonder verrekening van je handicap. De openingswedstrijd was 5 mei op de Domburgsche GC. Annabel was het enige meisje bij deze wedstrijd ste en ging direct met de 1 plaats naar huis. Gefeliciteerd. Laurens had een beetje pech op de laatste hole, omdat alle slagen tellen en hij hier een 15

8 maakte, kwam Laurens uiteindelijk op de 19 plaats. Jammer van de laatste hole, maar volgende keer een 5 en dan sta je in de top 10! Ook de tweede wedstrijd is al gespeeld op Dorpswaard in Kerkdriel met nog meer jongens en meisjes dan de eerste keer. Annabel werd in deze wedstrijd tweede, ste Laurens eindigde als 28. Een geweldige prestatie en het is toch wel weer wennen als je alle slagen moet tellen en niet een keer een streep kunt schrijven ;- De volgende wedstrijden zijn op 19 mei op de Zaanse GC, 2 juni op GC Kromme Rijn in de buurt van Utrecht (Bunnik), 9 juni op GC Zwolle, 16 juni op GC Gaasterland en de zomerwedstrijd op 18 augustus op Engelenburg G&CC. Na de zomer worden er nog 4 wedstrijden (inclusief finale) gespeeld. Wil je resultaten van Thomas, Laurens en/of Annabel volgen via internet, kijk dan op en via de wedstrijden kun je vervolgens de scores bekijken.... de jeugd komt eraan...

9 Dropzones onvermijdelijk? door Tom Dijkstra Al enige tijd, zeker naar aanleiding van de recente competitiewedstrijden op onze mooie baan, luidt een stelling in het Hanenhuus dat zonder dropzones op de holes 3, 5 en 6 (eventueel ook nog 4 en 7) bij de rode waterhindernissen op deze holes niet reglementair gedropt kan worden en dat de enige optie dus is terug naar waar je vandaan kwam. Ik was deze mening zelf ook enige tijd toegedaan, maar heb deze herzien naar aanleiding van een bezoek ter plaatse met Reynier de Graaf en een stuk touw. Er zijn vier mogelijkheden om een rode waterhindernis te ontwijken; A een daarvan is droppen binnen twee stoklengten van het punt waar de bal het laatst de grens met de waterhindernis passeerde, maar niet dichter bij de hole. De roep om dropzones vloeit voort uit de visie dat het op de genoemde holes niet mogelijk is binnen twee stoklengtes te droppen zonder dichter bij de hole te komen. Enig empirisch veldonderzoek en wat toegepaste wiskunde (zie bovenstaande figuur) laat zien dat dit wel degelijk kan. Het plaatje geeft de situatie achter holes 5 en 6 weer. Bij X ging de bal te water. Cirkel A : is de cirkel die niet dichter bij de hole begrenst. Cirkel B is de cirkel binnen twee stoklengtes.de taartpuntjes 1 en 2 zijn de (kleine maar toch) gebieden waar 1 reglementair gedropt kan worden. BB X 2

10 Van de baancommissie door Piet Bolier Op de laatste ledenvergadering is uitleg gegeven over de werkzaamheden die de afgelopen periode door de greenkeepers zijn uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel van het spel wordt op de greens gespeeld en daarover deze keer iets in het clubblad. De greens zijn dit jaar matig uit de winter gekomen, mede doordat we de hele winter hebben doorgespeeld, en nauwelijks op de wintergreens. Ten opzichte van veel andere banen is het een voorrecht zo lang door te kunnen spelen op de normale greens, maar dit heeft wel gevolgen voor de onderhoudstoestand in het voorjaar. Ze zijn daardoor in het vroege voorjaar hobbelig en veel ballmarks blijven lang zichtbaar. Het uitvoeren van werkzaamheden heeft nog niet veel zin doordat het gras eerst moet groeien voordat dat effect heeft. Werkzaamheden In de maanden maart en april zijn door de greenkeepers de volgende werkzaamheden uitgevoerd om de greens weer strak en eerlijk te maken. - Twee maal is gedretst met zand met daarin wat compost, niet te veel want dan worden ze te rijk, wat tot snellere vervilting leidt. - Er is doorgezaaid met een machine die geleend is van de marinegolfbaan. De zaaibreedte ervan is smaller en daardoor is de rijenafstand korter, waardoor een dichtere grasmat gekweekt kan worden. - In het algemeen waren de temperaturen hoger dan gebruikelijk, maar was het veel te droog. De bodemtemperatuur is in deze periode nog niet hoog genoeg om het gras snel te laten groeien. Natuurlijk wordt er gesproeid, maar de verdamping door zon en wind is enorm. Al met al kwam er daardoor nog nauwelijks groei in het gras. - In april zijn de greens behandeld met vloeibare meststoffen en een middel, dat de opname van water bevordert. Dat de werkzaamheden goed zijn uitgepakt is de laatste weken duidelijk zichtbaar en merkbaar. De grens zijn vlakker en sneller wat weer tot uiting komt in de scores en speelplezier. Ballmarks Er wordt nogmaals een oproep op iedereen gedaan om ballmarks te herstellen. U doet er u zelf, andere spelers en de greenkeepers een groot plezier mee. Het spel op de greens wordt daarmee eerlijker en zal ook leiden tot hogere scores minder gemopper, meer speelplezier, ook voor uzelf!

11 Jan en Andy door Els Postma Eigenlijk waren Jan en Andy half november, met het behalen van hun lesexamen, al klaar met de opleiding Golfprofessional, maar het diploma werd pas half februari aan hen uitgereikt. En dat was een echte officiële aangelegenheid. Een afgevaardigde van het ministerie van VWS was zelf aanwezig en dat mag als opmerkelijk worden beschouwd, want de opleiding wordt nog niet door het rijk gesubsidieerd. Toespraken waren er van de voorzitter van NGF en van de PGA en het hoofd opleidingen. Het bleek dat het tot nu toe de beste klas van de opleiding was: van 27 leerlingen waren er 21 in één keer geslaagd. Misschien kwam het wel door een zeer actieve groepsoudste waardoor het groepsproces goed was en iedereen elkaar hielp om te slagen. Met tweetallen werden ze vervolgens naar voren geroepen en mochten ze na een persoonlijk woord hun diploma ondertekenen. Andy was als reserve toegelaten op de opleiding maar was wel de eerste van zijn klas die de eisen van spelvaardigheden haalde. Hij heeft veel in de lessen en tijdens de praktijk opgepikt en hoefde daardoor niet erg veel tijd aan het leren te besteden. Jan speelde al goed en bleek daarin ook de beste van zijn klas te zijn. En nu? Jan geeft nog vele dagen les in Hank en in het weekend geeft hij voor het merk Cobra demonstraties in den lande. Aan de wedstrijden van de PGA Holland Tour gaat Jan wel meedoen, al heeft hij de eerste in Spanje wel al gemist. Eigenlijk wil hij graag vrijwilligerswerk doen in een arm land maar dat lukt niet zo goed. Een tijdje backpacken dan misschien? Samen met Jaap Duin naar China, daar wordt aan gedacht. Hij weet het nog niet. Andy weet het wel. Eigenlijk wil hij playing- pro worden. Dat betekent dat hij veel traint en werkt aan zijn conditie. Hij speelt mee in de PGA Holland Tour, ongeveer 8 vierdaagse wedstrijden en probeert 3 wedstrijden mee te doen in de European Development Tour. Om dit te bekostigen geeft hij nog 3 dagen les op Texel en in Hoorn. Kerstverse Pro s, veel succes met jullie loopbaan in het golfwereldje!

12 Senioren op pad door Jan M. Bloem Namens de seniorengroep Voor vele Cocksdorpers die op dinsdagochtend rond een uur of acht naar het zuiden reizen is het al een bekend verschijnsel: zij komen steeds een hele rits dezelfde mensen tegen die naar het noorden rijden. Dit zijn de senioren van de Texelse golfclub die gaan deelnemen aan de wekelijkse seniorenochtend. Een hechte, enthousiaste groep die onder (vrijwel) alle weersomstandigheden het hele jaar door met elkaar golfen. Irene Schuijl en Corjan Luyt weten steeds een aantrekkelijk programma te bieden: afwisselend een wedstrijd over 9 holes Strokeplay, Stableford en door sommigen het verfoeide puttjes tellen. Naast deze wekelijkse activiteit organiseren Irene en Corjan ook jaarlijks 2 golfreisjes buiten Texel: een ééndaagse reis in het voorjaar en een tweedaagse reis in het najaar. Op woensdag 9 mei reisde een gezelschap van 30 senioren (helaas moesten Hans en Nel de Jong door ziekte afberichten) naar de golfbaan van Burggolf in Sint Nicolaasga in Friesland voor een Stablefordwedstrijd over 18 holes. Onder onverwacht prachtige weersomstandigheden werden 6 flights van 4 en 2 van 3 senioren vanaf hole 10 met bemoedigende woorden de wei ingestuurd door meesterstarter Corjan. Onder het motto: de eerste klap is een daalder waard kon gelijk gestreden worden om de neary. Ed Eelman begreep de boodschap het beste: Ed legde met zijn bekende elastische stijl de bal op slecht luttele centimeters van de pin. De baan bleek de droogte uitstekend doorstaan te hebben: de fairways waren voorzien van lekker sappig gras en de greens prima bespeelbaar. Even na vijf uur waren alle flights weer binnen en werd onder het genot van een hapje en drankje op het terras van het clubhuis gezellig nagepraat over de geweldige golfdag met het bekende seniorengolflatijn: verkeerd geplante bomen op de baan; veel te grote bunkers; te hoge rough; te trage flights voor je; te snelle flights achter je, uit jouw concentratie gehaald door een funflight op de hole naast je, etc. Tijdens het afsluitende, zeer goed verzorgde diner verzorgden Corjan en Irene met leuke kwinkslagen de prijsuitreiking. Cees Boks en Janneke Kampstra sloegen de longest drives. Bij de dames veroverde Josje Eelman de 1 e prijs met 36 punten, Irene Schuijl werd 2 e met 32 en Winnie Schraag 3 e met 31 punten. Bij de heren werd Jan Bloem 1 e met 42 punten, Cees Boks 2 e met 39 punten en nummer 3 Jan Mevius.

13 Piet Brouwer en Jans van Egmond kregen de poedelprijs; beiden noteerden 14 punten op hun scorekaart. Met een korte maar krachtige speech zette Annelies ten Klei de organisatoren terecht in het zonnetje. We hebben weer een prachtige golfdag beleefd. P.S.: Er zijn nog diverse talentvolle Texelse senioren die enige schroom hebben om aan de seniorenochtend mee te doen. Vrienden: jullie zijn van harte welkom!!

14 Ravotten met de Regels door Tom Dijkstra In een eerder artikel ben ik ingegaan op de Top 10 van meest begane overtredingen. Ik schijn toen te hebben beloofd ook de nummers 11 tot en met 20 nog eens de revue te laten passeren. Door plaatsgebrek zullen alleen de nummers 11 tot en met 15 behandeld worden en de overige in het volgende boekje. 11. grounden in een waterhindernis 12. de bal zonder straf droppen omdat er sprake is van een obstakel terwijl de bal ook om een andere reden (niet gratis te ontwijken) onspeelbaar is 13. een bal gratis droppen uit een konijnenhol onder dicht struikgewas 14. door de baan blaadjes of grassprietjes verwijderen die aan de bal kleven 15. door de baan zand of modder achter de bal verwijderen Laten we een aantal van deze onderwerpen eens nader beschouwen naar aanleiding van recente voorvallen in wedstrijden en discussies in het clubhuis. Grounden in een waterhindernis (of in een bunker) mag niet; dat weet iedereen. Per ongeluk je club op de grond zetten als je dreigt om te kukelen is daar een uitzondering op; dat is niet strafbaar (maar hoe weet je of het per ongeluk was ). Wanneer je in een waterhindernis een oefenswing doet en daarbij de toppen van de grassprietjes scheert (let op, nu komt het:) dan is dat niet per sé strafbaar, want de definitie van grounden is het raken van de grond (en dat zijn grassprietjes niet)!. Wat de regelgever bedoelt heeft te voorkomen is dat in een hazard de conditie van het oppervlak wordt getest waarvan af geslagen moet worden of (nog erger) de speelomstandigheden verbeterd (door bijvoorbeeld een kuiltje achter de bal te drukken). Gaarne ook uw bijzondere aandacht voor overtreding 13; als je bal onspeelbaar ligt in struikjes (denk aan de heuvel tussen hole 2 en 3) én in een konijnenhol, dan mag je dus niet gratis droppen! Het is maar dat je het weet.

15 Van de Bestuurstafel door Wil Homan, secretaris 74 Vogels Je zou met dat weer, en op dat tijdstip nog geen hond naar buiten sturen, maar om half zes s ochtends, 12 mei, liepen Ed Eelman en Vincent Stork (met Gemmy Heemskerk als notuliste) in stromende regen, harde wind en zware bewolking op de golfbaan voor de jaarlijkse vogelteldag. Met die bakken regen en steeds aanwakkerende wind was het moeilijk om het record te evenaren. Aanvankelijk hadden ook de vogels weinig zin om op te staan, maar na enige tijd kwamen ze toch hun nest uit. En toen, zei Ed, was het prachtig om te zien hoe eerst één en later twee velduilen rondvlogen en af en toe vlakbij kwamen. Ook de rosse grutto's waren schitterend. We telden twee groepen: één van rond de 100 stuks en één van ongeveer 50 stuks. De hele baan staat vol met deze vogels. 's Avonds stond een ander programma op de lijst dus konden ze niet tellen. Maar 's middags deden ze er nog een uurtje bij. Dat leverde nog 4 soorten op en zo staat het totaal voor dit jaar op 74 stuks. Dat is onder slechte weersomstandigheden een mooi resultaat. 429 Leden Als nieuwe leden zijn ingeschreven: Nel Kuip De Cocksorp Maurice van Schendel Amsterdam Paul Kleingeld Hilversum Marja Mulder Hilversum Michel Makkinje Bussum Inmiddels staat de teller op 429. Opzegging van het lidmaatschap voor 2008 dient schriftelijk voor 1 december 2007 te worden gedaan. 2 Dagen dicht Op de volgende dagen is de baan gesloten: woensdag 30 mei vrijdag 15 juni weer drie nieuwe soorten waargenomen waaronder de boomleeuwerik.

16 Joost meet het (6) door Jan Heemskerk Wat is dat voor machine, Joost? Dat is een Speedmonitor en die hoort bij ons Continu Clubfitting Station. Wie is de stationchef en wat doet íe? Robert Jan heeft de opleiding ervoor gevolgd. En die monitor stelt ons in staat om van iedere golfer vier elementen te meten, die bij de drive belangrijk zijn, namelijk de snelheid van het clubhoofd door de bal heen, de snelheid van de bal, de afstand die de bal aflegt en de zogenaamde launch angle, dus dat is de hoek van vertrek van de bal vanaf het slagvlak. Het zijn zaken, die met het blote oog niet makkelijk te zien zijn. We kunnen die dingen nu meten op het moment dat de club de bal raakt. En wat worden wij golfers daar wijzer van? Wel, na enige uitleg gaat de golfer ballen slaan. Deze monitor meet de zaken die ik noemde en brengt die in beeld. Wij analyseren aan de hand van die beelden in eerste instantie hoe het er met de drive van de golfer voorstaat en of het allemaal beter kan, met andere woorden, of hij verder en rechter kan. Als hij maar een andere stok koopt? Nee, nummer 1 is de techniek. We stellen een persoonlijk profiel vast. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van het optee-en, de balpositie t.o.v. de voeten, de baan van de swing. Als die verbeterd kunnen worden, zodat met de eigen stok betere prestaties kunnen worden geleverd, dan is dat de eerste prioriteit. Ander materiaal is pas een volgende stap, die gezet kan worden als er aanzienlijke afstandwinst mee geboekt kan worden. Bijvoorbeeld? Nou, stel dat iemand met zijn eigen driver ondanks optimale techniek niet verder kan slaan dan hij doet, omdat hij met zijn stijve shaft nu eenmaal niet meer clubsnelheid kan maken. Clubsnelheid wordt beinvloed door het gewicht van een club, de flexibiliteit van de shaft, de lengte van de stok. Het kan zijn, dat hij met een light weight shaft en zijn onveranderde techniek 30 procent meer clubsnelheid genereert, dan kan je nadenken over ander materiaal. Wat kost zo n test? Die kost niks. Wie dat wil moet zich alleen maar bij de shop aanmelden. Iedereen kan het doen? Ik vind het een must voor iedereen, die zijn spel serieus neemt en die zijn handicap wil verlagen. Die gaat namelijk gegarandeerd omlaag. Stel je het niet te rooskleurig voor? De statistieken bewijzen het. Als je met handicap 25 je drive 180 meter ver slaat en daar 20 procent op wint, dan zakt je handicap met 8 of 9. Er komen meer par viers binnen bereik, er worden meer greens in regulation gespeeld.

17 Wedstrijdkalender Mei 2007 datum wedstrijd hcp starttijd bijzonderheden di 29 Old Grand Dad stableford 18 holes Juni 2007 datum wedstrijd hcp starttijd bijzonderheden zo 3 maandbeker cat1 strokeplay cat2-4 stableford za 9 & strokeplay senioren dames 50+, heren 55+ zo 10 clubkampioenschap 18 holes met verrekening hcp. wo 13 begin zomeravond holes stableford t/m 15 augustus vr 15 Grolsch dag geen herenmiddag di 19 Arendsen de Wolff mixed foursome trofee senioren (handicap max. 55) zo 24 ouder/kind toernooi greensome stableford Juli 2007 datum wedstrijd hcp starttijd bijzonderheden zo 1 maandbeker cat1 strokeplay cat2-4 stableford za 7 strokeplay holes strokeplay met clubkampioenschap en zonder verrekening zo voor de beste 20 spelers 18 holes strokeplay holes strokeplay zo 15 voorronden handicart greensome 18 holes individueel inschrijven

18 Wedstrijduitslagen Coutinho trofee cat.1 Arnold Wesselman 70 slg Robbert Jan Kleingeld 71 slg Rik van Hattem 74 slg cat.2 Thomas Wassenaar 35 stf Kevin van Zuilekom 33 stf Lot van Schelt 32 stf cat.3 Piet Bolier 36 stf Lise van Zuilekom 35 stf Jan Bloem 35 stf Longest drives heren: Robbert Jan Kleingeld dames: Janneke Kampstra Neary s heren: - dames: Margreet de Graaff CSA +2 Mixed foursome clubkampioenschap 1. Wil Homan & Solveig Rip 72 slg 2. Jan Bloem & Ingrid Koorn 74 slg 3. Arthur & Josephine v Schendel 75 slg Meierbliswedstrijd 1. Derk Hulsebos & Annelies ten Klei 2. Reynier de Graaff & Margreet Doeksen 3. Maricus vd Wetering & Janneke Kampstra Longest drives heren: Reynier de Graaff dames: Tineke Brouwer Neary s heren: Thomas Wassenaar dames: Margreet de Graaff speciale prijs voor de mooiste kledij Hélène van Wijhe

19 Wedstrijduitslagen - vervolg Maandbeker mei cat.1 Thomas Wassenaar 69 slg Menno Schuijl 73 slg Wil Homan 74 slg cat.2 Kevin van Zuilekom 39 stf Paul Schippers 37 stf Gerrie Bolier 34 stf cat.3 Josephine v Schendel 46 stf Jan Bloem 36 stf Adri Huiding 36 stf Longest drives heren: Menno Schuijl dames: Ingrid Schippers Neary s heren: Kevin van Zuilekom dames: Josephine van Schendel CSA 0 Telegraaf Annexum Links Challenge Vernon Hughes 69 slg Gerdi Reijers 72 slg Robbert Jan Kleingeld 75 slg Alain Hirschler 67 slg Kevin van Zuilekom 69 slg Marijke de Beer 70 slg Longest drives heren: Menno Schuijl dames: Gerdi Reijers Neary s heren: Thomas Wassenaar dames: Maeike van der Schaaf CSA 0

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels Golfbegrippen Samenvatting van de Golfregels Albatros: een score van 3 slagen onder PAR op een hole Approach: een slag naar de green Apron: kort gemaaide gras rond de green. Het gras is korter dan de fairway

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels

Samenvatting van de golfegels Samenvatting van de golfegels Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens het spelen. Je bent

Nadere informatie

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg Regelwedstrijd 19 april 2014 De situaties, de oplossing, de uitleg Situatie 1 Op de tee van hole 1 De eerste bal van de speler is niet goed geraakt. Hij ligt zichtbaar in de heideplanten voor de tee, en

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief september 2018 Nieuwsbrief september 2018 Inhoud - Bespiegelingen rond Ready Golf - Matchplay finale 2018 - Regelvraag: fouten bij onspeelbare bal - Nieuws special voor registratieleden - Verslag wedstrijd op de Lillse

Nadere informatie

Golflcub De Texelse: Onze kampioenen

Golflcub De Texelse: Onze kampioenen Golflcub De Texelse: Onze kampioenen Hole in One Datum Hole Naam 07-06-2015 6 Jan Bloem 26-09-2013 6 Gerda Bloem-Kooijman 17-07-2011 8 Jan Winnubst 29-06-2010 8 Petra Keijser 23-04-2009 6 Solveig Rip 04-11-2007

Nadere informatie

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn:

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn: Regel 1 - Het golfspel Het belangrijkste van deze golfregel is dat als u met uw medespeler afspreekt niet volgens de regels te spelen u beide wordt gediswalificeerd. Voorbeeld: u slaat uw bal out of bounds

Nadere informatie

Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter.

Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter. Mei 2017 Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter. Op 13 april ging de clubavond stablefordcompetitie van start.

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

Algemeen. Finale LoyalTee Tour De LoyalTee Quinta Do LagoTour

Algemeen. Finale LoyalTee Tour De LoyalTee Quinta Do LagoTour Algemeen Elk jaar wordt de LoyalTee Tour georganiseerd; een wedstrijdcyclus op de BurgGolf banen in Nederland, speciaal voor alle golfers van Nederland. Alle wedstrijden zijn qualifying. Er zijn dagprijzen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2015

NIEUWSBRIEF oktober 2015 NIEUWSBRIEF oktober 2015 Inhoud - Vossenjacht - Hole in one - Winterbeleid - Vissen - Wintertijd wedstrijden - Polo s - Gratis les - Algemene Ledenvergadering 18 november - Nieuws van de pro De Vossenjacht

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2016

Nieuwsbrief November 2016 Nieuwsbrief November 2016 In deze uitgave Ø Finale Giel Aarts Trofee 2016 Ø Sinterkerst wedstrijd Ø Damesdag december Ø Algemene Ledenvergadering 2016 Ø Nieuwe commissieleden Ø Facebook Ø Nieuw baanrecord

Nadere informatie

LoyalTee Winter Tour

LoyalTee Winter Tour Opzet: 14 wedstrijden tijdens de wintermaanden, elke wedstrijd plaatst de dagwinnaar van elke categorie zich voor de finale in maart bij BurgGolf. Data: Datum zaterdag 19 oktober 2013 zaterdag 26 oktober

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden INHOUD Algemeen 2 Prijzen 3 Wedstrijden Nieuwjaarswedstrijd 4 Wintercup 5 Medal 6 Greensome clubkampioenschap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje bokaal 9 Strokeplay clubkampioenschap 10 Mixed Paren wedstrijd 11

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Twintig gedragsregels en regelsituaties voor in de baan. Dit examen is bedoeld voor golfers die meerdere keren zijn gezakt, dyslexie hebben, geen Nederlands, Engels

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is per 1 april 2012 in een nieuw jasje gestoken. Het GVB is vanaf die

Nadere informatie

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden:

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden: De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor wijzigingen in het reglement en programma aan te brengen. Ook moet zij een voorbehoud maken voor wijzigingen die kunnen plaats vinden en buiten haar competentie

Nadere informatie

LVNL Golfclub Hard en Hoog

LVNL Golfclub Hard en Hoog Huishoudelijk Reglement, versie 2011. Versiedatum: 22 oktober 2010 Binnen de Golfclub Hard en Hoog wordt volgens de volgende regels gespeeld: Algemeen: Art. 1 Art. 2 Er wordt gespeeld volgens de "rules

Nadere informatie

Voorbereiding competitie 2014

Voorbereiding competitie 2014 Voorbereiding competitie 2014 Inleiding matchplay Spel van speler(s) tegen speler(s) Tegenstanders Regels: je mag een regelovertreding van de tegenstander door de vingers zien Het is echter niet toegestaan

Nadere informatie

Checklist GVB cursus. Samenvatting van de Golfregels

Checklist GVB cursus. Samenvatting van de Golfregels Checklist GVB cursus Samenvatting van de Golfregels Een woord vooraf Ga je een tweedaagse GVB cursus volgen, of ben je je aan het oriënteren? Dan is dit gidsje een ideaal hulpmiddel. Natuurlijk kun je

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2016

Nieuwsbrief September 2016 Nieuwsbrief September 2016 In deze uitgave Finales Matchplaykampioenschap 2016 Fotoboek Zomeravond wedstrijden Vacatures NGF competitie 2017 Familiegolf 18 september Agenda Finales Matchplaykampioenschap

Nadere informatie

Januari Dag Datum Wat Bijzonderheden

Januari Dag Datum Wat Bijzonderheden Januari Woensdag 2-jan Damesdag Par 3 Zaterdag 5-jan WWC Maandag 7-jan Senioren MIX 4 TEXAS SCRAMBLE Shotgun (10.00 uur) Dinsdag 8-jan Herendag Shotgun (9.30 uur) Woensdag 9-jan Damesdag Shotgun (10.00

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7.

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7. INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Woensdagavond Opstap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje Bokaal 9 Strokeplay Clubkampioenschap 10 Mixed Paren Wedstrijd 11

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Artikel 1.Wedstrijden Wedstrijden worden gespeeld volgens de Rules of Golf zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews en de Local Rules zoals

Nadere informatie

KALENDER 2018 VERKLARING VAN TEKENS. Bestuur. Competitiecommissie. Damesdagcommissie. Herendagcommissie. Jeugdcommissie.

KALENDER 2018 VERKLARING VAN TEKENS. Bestuur. Competitiecommissie. Damesdagcommissie. Herendagcommissie. Jeugdcommissie. KALENER 2018 VERKLARING VAN TEKENS B H Jc R S W Ry Bestuur ompetitiecommissie amesdagcommissie Herendagcommissie Jeugdcommissie Rabbitcommissie Seniorencommissie Wedstrijdcommissie Wedstrijd met Ryder

Nadere informatie

Regelavond (Voor Competitiespelers)

Regelavond (Voor Competitiespelers) Regelavond 2018 (Voor Competitiespelers) Samenstelling commissie Erik van der Does (Voorzitter ad interim) Mil van Leeuwen Bennie Verbakel Eric van Mieghem (Advies) Regelquiz Vraag 1 De spelers besluiten

Nadere informatie

Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud

Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud 1/9 Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud Algemeen 1. Dit Reglement is een aanvulling op het Wedstrijdreglement Golfclub Bentwoud en is alleen van toepassing voor de Clubkampioenschappen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2017

Nieuwsbrief Oktober 2017 Nieuwsbrief Oktober 2017 In deze uitgave En weer een nieuw baanrecord Nieuwe onderdelen wedstrijdkalender 2018 De Vossenjacht van 14 oktober De winter is in aantocht Algemene Ledenvergadering op 22 november

Nadere informatie

Damesdag Dinsdag 12 juni Lieve Dames,

Damesdag Dinsdag 12 juni Lieve Dames, Damesdag Dinsdag 12 juni 2012 Lieve Dames, Hieronder het resultaat van onze (3 x overgenomen) foto maarrr uiteindelijk is het ons toch gelukt haha. Prachtig plaatje, zon, blauwe lucht en allemaal lachende

Nadere informatie

Golfweek SPORTIEF. Culinair. genieten UITNODIGING & INFORMATIE

Golfweek SPORTIEF. Culinair. genieten UITNODIGING & INFORMATIE Golfweek UITNODIGING & INFORMATIE & 2015 SPORTIEF Culinair genieten In de week van maandag 31 augustus tot en met zaterdag 5 september kunt u deelnemen aan de wedstrijden voor het goede doel tijdens onze

Nadere informatie

Regelboekje. Junior Team

Regelboekje. Junior Team Regelboekje Junior Team Green Wintergreen De Golfbaan Bunker Bunker Waterhindernis Fairway Laterale waterhindernis Rough Teebox Golf is een superleuk spel, maar elk spel heeft regels! Veiligheid: Maak

Nadere informatie

10 de jaargang, september 2006

10 de jaargang, september 2006 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Heensche

Nieuwsbrief De Heensche nr. 47 juni 2015 Nieuwsbrief De Heensche De Pinkterwedstrijd. Op 23 mei jongstleden werd de Pinksterwedstrijd gehouden tijdens het Pinksterweekend. Wat s morgens begon als een regenachtige dag eindigde

Nadere informatie

Het Rijk van Sybrook NATIONALE GOLFDAG. voor Brandweer Nederland in Twente

Het Rijk van Sybrook NATIONALE GOLFDAG. voor Brandweer Nederland in Twente NATIONALE GOLFDAG voor Brandweer Nederland in Twente Het kampioenschap (7 e keer) wordt gehouden op vrijdag 13 juni 2014 op de golfbanen van Het Rijk van Sybrook Voor informatie en aanmelden: p.peperkamp@brandweertwente.nl

Nadere informatie

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012 Agenda van deze avond 1. Welkom 2. Regelwijzigingen 2012 3. Het CBA, de vervanger van de CSA 4. Regels, veel gemaakte regelfouten en rulings 5. "Ernie" gaat

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Inleggeld 3.50 tenzij anders vermeld.

Wedstrijdreglement. Inleggeld 3.50 tenzij anders vermeld. Wedstrijdprogramma 2017 Inleggeld 3.50 tenzij anders vermeld. Starttijden Van 9.00 tot 10.00 uur en van 12.00 tot 13.30 uur, tenzij anders vermeld. De ochtendstart vervalt als er minder dan 30 aanmeldingen

Nadere informatie

12-11-2012. Verslagen seizoen 2012 en plannen voor 2013 van de commissievoorzitters

12-11-2012. Verslagen seizoen 2012 en plannen voor 2013 van de commissievoorzitters 12-11-2012 Verslagen seizoen 2012 en plannen voor 2013 van de commissievoorzitters Baancommissie: Piet Bolier De baancommissie zit in een tussenfase. Dat heeft te maken met de aanleg van de tweede 9 en

Nadere informatie

week nr dag datum bijzonderheden sta tus

week nr dag datum bijzonderheden sta tus Tenzij anders aangegeven * elke dinsdag gereserveerd voor Ladiesday. In de winter: Libellen van 9.50 week nr dag datum bijzonderheden sta tus 1 do 01-01- 15 Nieuwjaarsdag 2 za 10-01- 15 2 zo 11-01- 15

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF september 2017

NIEUWSBRIEF september 2017 NIEUWSBRIEF september 2017 Inhoud - Finale Matchplay 2017 - Finale uitwisseling Dongen Rijen - Gilze - Jaaruitje appelflappenclub - Regelvraag september - Buurtgolf - Jeugdgolf - Agenda Finale Matchplay

Nadere informatie

Regelwijzigingen per 1 januari 2019

Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Zoals iedereen intussen wel gehoord of gelezen heeft, veranderden er per 1 januari 2019 een behoorlijk aantal golfregels. De belangrijkste regelwijzigingen kunnen jullie

Nadere informatie

1912 Royal Belgian Golf Federation

1912 Royal Belgian Golf Federation Beknopte gids van de Golfregels Deze gids richt zich op de meest voorkomende regelsituaties en probeert die Regels op eenvoudige wijze uit te leggen. Deze gids dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Lesaanbod 2013: STARTEN MET GOLF

Lesaanbod 2013: STARTEN MET GOLF 1. Clinic Aanbod Golfschool Zeewolde biedt twee standaard clinics aan: Voor de beginnende golfer Voor de golfer met golfervaring (maar zonder GBP) Golfers met handicap of GVB: Voor golfers die in het bezit

Nadere informatie

Golfregels Clubpresentatie

Golfregels Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie Basisprincipes van het spel De golfregels van 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudig.

Nadere informatie

Voorwoord 3. Lidmaatschap leden 4. Jeugdtrainingen 5. Wedstrijden 6. Baanpermissie en 9-stappenplan 7. Kernwaarden 8. Competitie 9

Voorwoord 3. Lidmaatschap leden 4. Jeugdtrainingen 5. Wedstrijden 6. Baanpermissie en 9-stappenplan 7. Kernwaarden 8. Competitie 9 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Lidmaatschap leden 4 Jeugdtrainingen 5 Wedstrijden 6 Baanpermissie en 9-stappenplan 7 Kernwaarden 8 Competitie 9 2 Voorwoord De Golf en Countryclub Heiloo is een club met een

Nadere informatie

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond Regelavond 2016 1 Etiquette Pitchmark repareren Regelavond 2016 2 Regelavond 2016 quiz met vanavond 15 vragen Regelavond 2016 3 Nieuws Belangrijkste wijzigingen in de regels 1. Verankeren is voortaan verboden

Nadere informatie

Resultaten enquete wedstrijdcommissie 2012.

Resultaten enquete wedstrijdcommissie 2012. Resultaten enquete wedstrijdcommissie 2012. Bij deze ontvangt u de resultaten en conclusies naar aanleiding van de door de wedcie gehouden enquete. Een mooi aantal van 248 leden heeft de moeite genomen

Nadere informatie

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB)

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB) HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Clubhandicap 54 (GVB) in 5 stappen verdeeld; bij elke stap hoort een te behalen taslabel/pasje. Hieronder zijn voor

Nadere informatie

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014 Hole 3 1 Hole 7 2 Matchplay één speler tegen één ander per hole tegenstander hole winnen, verliezen of halveren mag match, hole of volgende slag geven eens gegeven blijft gegeven twijfel claimen straf:

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oktober 2013

Nieuwsbrief. Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Agenda Oktober Di 01 Damescie Driebal Stableford Wo 02 Falcon Cup 2013 Do 03 Seniorencie 4-BBB Zo 06 Maandbeker 7 finale VEBEGO Di 08 Damescie Golf-Bridge wedstrijd 2 e 9 holes,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54 HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN: Verschillende niveau s Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Handicap 54 in 5 stappen verdeeld. De reden om dit te doen is omdat het voor de jeugd leuk en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. JUNI 2016 Club Agenda

NIEUWSBRIEF. JUNI 2016 Club Agenda NIEUWSBRIEF JUNI 2016 Club Agenda do 02 Seniorencie 3-bal Stableford 2* vr 03 9e Stichting Interservice Limburg toernooi, gunshot 12.30 u zo 05 Pro-Cup, Pro's G&CC Hoenshuis 4-BBB Matchplay tegen par van

Nadere informatie

GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015

GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015 GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015 Golfpark Weilenseind Inhoud - Strokeplay kampioenschappen - Nieuws van de golfschool Strokeplay kampioenschap In het weekend van 13 en 14 juni werden de strokeplay

Nadere informatie

2018 WEDSTRIJDKALENDER

2018 WEDSTRIJDKALENDER 2018 WEDSTIJDKALENDE Verklaring van de icoontjes U wordt geacht zich verzorgd te kleden voor de prijsuitreiking. estaurant: u kunt zich bij inschrijving voor een wedstrijd opgeven voor het diner. ordwedstrijd:

Nadere informatie

12 de jaargang, maart 2008

12 de jaargang, maart 2008 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is in 2012 omgedoopt tot Clubhandicap 54. Wanneer je heden ten dage je

Nadere informatie

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS Deze beknopte samenvatting van de golfregels geeft een eenvoudige uitleg van de meest voorkomende regelsituaties. Deze dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Young Executive Network Program

Young Executive Network Program Young Executive Network Program Young Executive Network Program Je bent jong, ambitieus en je wilt jezelf graag ontwikkelen in je persoonlijke en maatschappelijke carrière. Het is daarbij belangrijk dat

Nadere informatie

Damesdag Dinsdag 29 mei 2012. Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder..

Damesdag Dinsdag 29 mei 2012. Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder.. Damesdag Dinsdag 29 mei 2012 Lieve Dames, Het was vandaag zie hieronder.. De dag begon wat somber maar uiteindelijk viel het reuze mee. Temperaturen van 25 graden waren voorbij, het kwik zakte vandaag

Nadere informatie

Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef

Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef Datum Tijd Aantal holes Wedstrijdvorm Omschrijving Kosten Inschrijven tot 25 3 2017 13:30 18 Non qualifying Vlaggenwedstrijd: Golfleden: 5,00 24 3 2017

Nadere informatie

PROGRAMMA. 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz KICK-OFF 2016

PROGRAMMA. 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz KICK-OFF 2016 PROGRAMMA 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz Jeugdcommissie Golfclub Capelle KICK-OFF 2016 Jeugdcommissie Golfclub Capelle 2016 Jeugdgolf

Nadere informatie

Hoe moeten zij het spel vervolgen?

Hoe moeten zij het spel vervolgen? Vraag 1: Hans en Johan spelen in een strokeplay wedstrijd op de Koepel hole 4. Beiden spelen met een Pinnacle bal zonder speciaal kenmerk. Zowel Hans als Johan slaan hun bal aan de linkerzijde van de fairway

Nadere informatie

27 maart 2012 BLAUW BLAUW BLAUW

27 maart 2012 BLAUW BLAUW BLAUW 27 maart 2012 BLAUW BLAUW BLAUW Lieve dames, Het woord dat deze hele dag kenmerkt is BLAUW. Vandaag was burggolf Purmerend omgetoverd tot smurfenland. Ja want smurfen zijn ook blauw en aan het einde van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI 2016. Club Agenda

NIEUWSBRIEF MEI 2016. Club Agenda NIEUWSBRIEF MEI 2016 Club Agenda di 03 Damescie 3-bal Scramble Strokepay do 05 Hemelvaartwedstrijd*, SELECTED BUY HENSGENS Stableford, Hcp -18.4 / 18.5-54.0, 2 categorieën di 10 NGF competitie Dames 1,

Nadere informatie

Wedstrijdvormen. Spelvormen volgens de NGF 2018

Wedstrijdvormen. Spelvormen volgens de NGF 2018 Wedstrijdvormen Spelvormen volgens de NGF 2018 1. Strokeplay Onafhankelijk van het aantal slagen aftrek is een strokeplaywedstrijd een QW, dit houdt in dat alle scores (na omrekening in Stablefordpunten)

Nadere informatie

WEDSTRIJDPROGRAMMA 2016-2017

WEDSTRIJDPROGRAMMA 2016-2017 WEDSTRIJDPROGRAMMA 2016-2017 APRIL 2016 APRIL vr 1 Sluitdatum kopij "Duinpan" za 2 zo 3 ma 4 di 5 wo 6 do 7 Mixed Morning Netto Strokeplay 9:00 ja 2 C ja Zomercompetitie nr.1 The Masters (Augusta) vr 8

Nadere informatie

Baanreglement GOLFCLUB HOOGLAND AMERSFOORT

Baanreglement GOLFCLUB HOOGLAND AMERSFOORT Baanreglement GOLFCLUB HOOGLAND AMERSFOORT Algemeen In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het Management van Golfclub Hoogland Amersfoort over de te nemen beslissing of maatregel.

Nadere informatie

10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch

10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch 10 jarig Lustrum wedstrijd op The Dutch Zaterdag 28 juni vierden we het heugelijke feit dat onze Vrumona Heineken Golfvereniging 10 jaar bestaat. Om ons Lustrum een bijzonder tintje te geven had het bestuur

Nadere informatie

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten Welkom Utrechtse Golfclub Amelisweerd De Utrechtse Golfclub Amelisweerd is een golfvereniging voor en door leden, die recreatief of prestatiegericht de golfsport beoefenen. Wij bieden gezelligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Uitslag Roden In de volgende Flits zal de uitslag van het toernooi in Roden worden geplaatst.

Uitslag Roden In de volgende Flits zal de uitslag van het toernooi in Roden worden geplaatst. september 2013 #7 Hoe heurt het eigenlijk Buggy s maken deel uit van het moderne spel. Tassen en andere producten worden speciaal voor buggy s ontworpen en op de meeste banen zijn ze beschikbaar. Buggy-etiquette

Nadere informatie

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen).

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). Praktijk - theorieavond voor alle leden. Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). 5 min. 1. Praktijkgedeelte op 4 locaties. 1.1. Locatie 1 Bunker en de teebox van hole 1, uitvoering Andre

Nadere informatie

17 december Jaarafsluiting

17 december Jaarafsluiting 17 december Jaarafsluiting 40 deelnemers ging met elkaar de strijd aan tijdens de jaarafsluiting. We speelden de wedstrijd in de vorm van texas scramble. Alles was goed voorbereid en niets heeft ons in

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel.

Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel. Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel. Versie 2019 1. De wedstrijdcommissie van golfclub De Koepel is de "commissie" zoals omschreven in de golfregels en belast met de leiding van de wedstrijden.

Nadere informatie

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS PER 14 SEPTEMBER A.S. WORDEN DE PLAATSELIJKE REGELS VAN DE DOORNSE GOLF CLUB GEWIJZIGD. Mede naar aanleiding van het bezoek van de NGF aan onze baan, is besloten per 14 september

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Klantenservice 7 dagen per week 9.00 uur uur + 31 (0)

Klantenservice 7 dagen per week 9.00 uur uur + 31 (0) Win jij ook slagen met goed course management? Golfers zijn altijd op zoek naar het magische geheim van lagere scores. Voor mij zijn er een aantal onfeilbare manieren die alle golfers kunnen helpen lagere

Nadere informatie

Wedstrijdvormen en handicapverrekening

Wedstrijdvormen en handicapverrekening Wedstrijdvormen en handicapverrekening De gebruikte definities gelden voor alle wedstrijden op de EG, ook als zij niet door de wedstrijdcommissie worden georganiseerd. Strokeplay Spelvorm: alle slagen

Nadere informatie

10 de jaargang, mei 2006

10 de jaargang, mei 2006 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Gaat de laatste de beste worden?

Gaat de laatste de beste worden? Gaat de laatste de beste worden? Ondanks dat de competitie nog minimaal een week duurt en voor een aantal zelfs nog een week langer, is hij voor ons gevoel na vandaag al voorbij. Dat komt omdat wij vandaag

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Golfregels vanaf 2019

Golfregels vanaf 2019 Golfregels vanaf 2019 Presentatie over de nieuwe Regels door de R&H-commissie van Golfclub Welschap Welschap 9 en 24 januari 2019 Ton Boerma Richard Sars Antoine Verster De nieuwe golfregels zijn eenvoudiger

Nadere informatie

16 april. Er werd op deze dag weer goed gescoord op de lus rood-blauw. Cees, Gerda en Wil zijn net bij de afslag van rood 1 aangekomen.

16 april. Er werd op deze dag weer goed gescoord op de lus rood-blauw. Cees, Gerda en Wil zijn net bij de afslag van rood 1 aangekomen. 16 april Het was een lekkere frisse golfdag. Zo n dag van een extra jasje aan of uit. In het zonnetje en een beetje luwte was het aangenaam vertoeven, maar op de ruimte moest je niet zijn. Qua temperatuur

Nadere informatie

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 1 WIE WORDT BEGELEIDER? Iedereen heeft er baat bij als nieuwe leden goed zijn opgeleid, de nieuwe leden voelen zich sneller thuis op onze club, meer

Nadere informatie

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1 BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS 2008 Papendal februari 2008 feb 2008 NGF Papendal 1 TWEE GROEPEN WIJZIGINGEN Verbeteringen en verduidelijken Kleine lettertjes door precisering Beknopte Regels 7 blz.

Nadere informatie

Emilia Romagna LoyalTee ZomerTour 2013

Emilia Romagna LoyalTee ZomerTour 2013 Algemeen Elk jaar wordt de LoyalTee Tour georganiseerd; een wedstrijdcyclus op de BurgGolf banen in Nederland, speciaal voor LoyalTee leden. Alle wedstrijden zijn qualifying. Er zijn dagprijzen te winnen

Nadere informatie

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome Spelvormen 1. Matchplay - Single De meest elementaire wedstrijdvorm van het golfspel, waarbij twee spelers tegen elkaar spelen. Het verschil in handicap wordt verrekend. De speler met de hoogte playing

Nadere informatie

Matchplay Quiz Voorjaar 2019

Matchplay Quiz Voorjaar 2019 Matchplay Quiz 2019 Voorjaar 2019 Matchplay Quiz Deze matchplay quiz is bedoeld voor clubs om te gebruiken om de competitiespelers klaar te stomen voor de competitie. Mocht u vragen hebben over deze quiz,

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Heensche

Nieuwsbrief De Heensche nr. 53 dec15-jan16 Nieuwsbrief De Heensche Voorwoord van de redactie De redactie wenst alle leden van onze golfclub een heel goed en gezond Nieuwjaar met veel golfplezier!!! Engelbert, Rita en Wim Oliebollen

Nadere informatie

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016.

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Blinde golfers Definitie van Coach : De status van een coach en de taken

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Heensche

Nieuwsbrief De Heensche nr. 62 juni 2017 Nieuwsbrief De Heensche DE ZEEUWSE PAR 3 COMPETITIE DIT JAAR IN EEN ANDER JASJE Er is nog al wat aan vooraf gegaan voordat we op zaterdag 29 april de wedstrijd van de Zeeuwse Par 3 Competitie

Nadere informatie