Nieuwsbrief april 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief april 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief april 2016 In deze Nieuwsbrief: Werken in de Horeca, iets voor u? Het schildersvak, een vak met toekomst! Assistent Facilitaire dienstverlening en schoonmaak This is IT Heeft u recht op een toeslag? Gevolgen bij verblijf in buitenland langer dan toegestane periode Nieuwsbrief voortaan alleen nog digitaal Vakanties minima op Walcheren 2016 Aangepaste openingstijden in verband met feestdagen Gewijzigde openingstijden Sociale Cliëntenraad Walcheren Werken in de horeca, iets voor u? Ook dit jaar starten we weer een opleiding horeca-assistent niveau 1. Als horeca-assistent zorgt u voor een schone werkplek, helpt u bij de bereiding van maaltijden in de keuken, heeft u taken in de bediening en helpt u bij het afrekenen. Wij verzorgen deze opleiding in samenwerking met Scalda, wij bieden: - een opleidingstraject van 1 jaar, waarbij u praktijk- en theorielessen krijgt; - afwisselend werk met ruimte voor creativiteit en eigen inbreng; - goede begeleiding U volgt de opleiding in het bedrijfsrestaurant van Orionis Walcheren in Vlissingen. Hier nuttigen dagelijks meer dan 200 mensen hun lunch. Elke dag worden er nieuwe verse salades, soepen en broodjes bereid. Wij vragen: - interesse in werken en leren in de horeca - flexibiliteit en doorzettingsvermogen - een goede gezondheid (het is veelal staand werk) - nauwkeurigheid, u kunt goed samenwerken en bent stressbestendig - u bent 32 uur in de week beschikbaar Heeft u interesse? Stuur dan uw actuele CV en een motivatiebrief naar Gertjan Walrave via gwalrave@orioniswalcheren.nl. Er is een selectie voor deelname aan deze opleiding. Het schildersvak, een vak met toekomst! We zijn op zoek naar kandidaten voor onze basisopleiding tot assistent schilder. Het schildersvak is afwisselend werk en biedt u goede kansen op werk. In samenwerking met Scalda verzorgen wij de basisopleiding schilderen niveau 1. Dit traject duurt een schooljaar en is een combinatie van werken en leren (BBL). U werkt 3 dagen per week binnen het schildersproject van Orionis Walcheren en gaat een dag per week naar school. In een later stadium behoort stage lopen bij een regulier schildersbedrijf tot de mogelijkheden.

2 Om deel te kunnen nemen aan dit traject bent u: Jonger dan 30 jaar Lichamelijk fit en in staat om fysiek werk te doen (u heeft geen rug-,schouder en/of knieklachten) U spreekt, leest en schrijft de Nederlandse taal U kunt werken op hoogte (steiger, hoogwerker, ladder) Bij interesse en voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw trajectbegeleider. Aanmelden voor deelname kan tot en met 30 juni. Assistent Facilitaire dienstverlening en schoonmaak In september 2016 starten we met de nieuwe werksoort Assistent dienstverlening. Deze werksoort is een combinatie van facilitaire dienstverlening en schoonmaak en bieden wij aan in samenwerking met Scalda. Opleiding De opleiding duurt een (school)jaar en start september Voordat u hieraan begint, volgt u de basistraining Schoonmaak. Deze training duurt vier tot zes weken. Als u deze succesvol afrondt, kunt u in aanmerking komen voor de Entree-opleiding BBL assistent dienstverlening en schoonmaak. Na aanmelding krijgt u via Scalda een intakegesprek en leerbaarheidstest. Bij gebleken geschiktheid start u, in overleg met Orionis Walcheren, met de officiële BBL-opleiding. Inhoud opleiding Naast de vakken Nederlands, Rekenen, Burgerschap en Schoonmaakvaardigheden, volgt u specifieke vakken op het gebied van facilitaire- en schoonmaakdienstverlening. Hierbij kunt u denken aan technische vaardigheden voor onderhoud & reparatie en relevante wet- en regelgeving. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een professionele beroepshouding en klantgerichtheid en vervult u praktijkopdrachten. Werken en leren Voor het theoretische gedeelte gaat u een dag in de week naar school. Daarnaast werkt u 24 uur per week in de werk/leeromgeving van Orionis Walcheren. Voor uitkeringsgerechtigden is dit met behoud van uitkering; mensen met een SW-indicatie behouden hun salaris. Na succesvol afronden van het traject, ontvangt u een diploma niveau 1 en kunt u eventueel doorstromen naar BBL niveau 2. Hiermee vergroot u uw kansen op werk zodat u in de toekomst gedeeltelijk of helemaal in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. Toelatingseisen Als vooropleiding heeft u de basistraining Schoonmaak (of een vergelijkbare training) met goed gevolg doorlopen.

3 Uiteraard gaan we er van uit dat u een doorzetter en gemotiveerd bent. Daarnaast gelden de volgende toelatingseisen: U bent minimaal 18 jaar U hebt geen diploma voortgezet (speciaal) onderwijs U beheerst de Nederlandse taal voldoende U bent in staat de Entreeopleiding niveau 1 af te ronden Fysiek bent u in staat om schoonmaak- en aanverwante werkzaamheden te verrichten. Heeft u belangstelling voor dit werk/leertraject? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw trajectbegeleider, werkbegeleider of het KCC via This is IT Op 1 maart is een groep van 13 deelnemers gestart met het Intensief Traject (IT). Onder begeleiding van 3 trajectbegeleiders, een trainer en een accountmanager gaan deze mensen gedurende 8 weken intensief met elkaar aan de slag. Het doel? Het vinden van een betaalde baan! Zij volgen allerhande workshops op het gebied van solliciteren en zichzelf presenteren op de arbeidsmarkt. In combinatie met het opdoen van werkervaring wordt de afstand tot de arbeidsmarkt steeds kleiner. Hoe zit de Zeeuwse arbeidsmarkt in elkaar? Welke rol kan een uitzendbureau spelen bij het vinden van een langdurige baan? Hoe zet ik mezelf op de kaart bij werkgevers, als er meer dan 100 reacties op een vacature komen? Hoe kan ik mijn kwaliteiten inzetten om kansen te creëren? Op deze, en andere vragen, biedt het traject antwoord. De kracht zit niet alleen in de betrokken medewerkers, maar vooral ook in de groep! Bent u ook al een tijd aan het solliciteren? En lukt het u ook niet die betaalde baan te verkrijgen die bij u past? In mei starten we weer met een nieuwe groep! U kunt zich daarvoor aanmelden via uw trajectbegeleider. Heeft u recht op een toeslag? Als u een laag inkomen heeft, kan het wel eens moeilijk zijn om rond te komen. Na het doen van de boodschappen en het betalen van de huur, heeft u vaak geen geld meer over voor iets extra s. Geld om uw kinderen te laten sporten of om te sparen voor een nieuwe wasmachine lukt dan niet altijd. Er zijn verschillende regelingen die het rondkomen wat makkelijker kunnen maken. Hierdoor is het voor mensen met een minimuminkomen mogelijk om deel te nemen aan de samenleving.

4 Bijzondere bijstand Met een laag inkomen is het soms lastig om te sparen voor bijzondere kosten. In sommige gevallen kunt u hiervoor bijzondere bijstand krijgen. Bijvoorbeeld als uw wasmachine kapot gaat, of als u huishoudelijke hulp nodig heeft. Dit laatste geldt alleen voor de inwoners van Vlissingen en Veere. De gemeente Middelburg heeft een andere regeling. Individuele inkomenstoeslag Als u al langere tijd (3 jaar onafgebroken) weinig inkomen heeft, heeft u mogelijk recht op de individuele inkomenstoeslag. Individuele Studietoeslag Een toeslag voor studenten met een arbeidsbeperking. Fonds cultuur, sport en onderwijs Naar de bioscoop, een lidmaatschap afsluiten of een dagje uit? Als u weinig geld heeft, is het soms moeilijk om wat leuks te doen. U kunt hiervoor een bijdrage krijgen uit het Fonds cultuur, sport en onderwijs. Vrijwilligerspremie Als u een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW of IOAZ ontvangt en u vrijwilligerswerk verricht, dan kunt u in aanmerking komen voor een vrijwilligerspremie. Heeft u recht op één of meerdere toeslagen? U kunt online een aanvraag indienen via het Digitaal Loket op onze website. Voor het aanvragen via het digitaal loket heeft u een DigiD nodig. U kunt ook een aanvraagformulier downloaden, printen en deze ingevuld naar ons opsturen. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een of meerdere toeslagen? Neem dan contact op met de Sociale Cliëntenraad Walcheren via of bezoek het spreekuur. Het nieuwe adres is Mercuriusweg 19, 4382 NC Vlissingen. Gevolgen bij verblijf in buitenland langer dan toegestane periode Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag u maximaal vier weken per kalenderjaar in het buitenland verblijven. Voor personen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, zijn dat dertien weken per kalenderjaar. Gaat u langer dan het toegestane aantal weken naar het buitenland, dan wordt uw uitkering na die weken stopgezet. Slechts zeer dringende omstandigheden kunnen aanleiding geven daarvan af te wijken. Houdt u er dus rekening mee dat in principe, ongeacht de reden van het langer verblijf, de uitkering (afhankelijk van uw leeftijd) na 4 of 13 weken wordt beëindigd en teveel ontvangen uitkering wordt teruggevorderd. Ook als u door overmacht (bijv. ziekte) niet in staat bent tijdig naar Nederland terug te keren, heeft dit consequenties. Meer informatie vindt u op onze website: veel gestelde vragen/overig/mag ik op vakantie Als u hierover vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum op werkdagen tussen en uur.

5 Nieuwsbrief voortaan alleen nog digitaal In onze vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat wij stoppen met het versturen van de papieren versie van de maandelijkse nieuwsbrief. Mede op verzoek van de Sociale Cliëntenraad Walcheren versturen we de nieuwsbrief nog een extra keer per post aan u toe. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen hierover informeren. Met de digitale nieuwsbrief bent u sneller op de hoogte van actueel nieuws. Daarnaast sparen we hiermee het milieu en kosten. Op onze website kunt u zich eenvoudig aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Heeft u geen (toegang tot een) computer en wilt u de nieuwsbrief op papier blijven ontvangen? Dan kunt u dit aan ons doorgeven door een briefje te sturen met uw naam, adres en woonplaats naar: Orionis Walcheren, t.a.v. Communicatie, Antwoordnummer 134, 4380 VB Vlissingen. Vakanties minima op Walcheren 2016 Evenals voorgaande jaren organiseert Stichting Vakanties Minima Walcheren vakanties voor de inwoners van Walcheren met een inkomen van maximaal 110% van de bijstandsnorm. Het betreft vakanties voor: Gezinnen met kinderen Hiervoor is een vakantie gepland van vrijdag 19 augustus t/m 26 augustus De reisbestemming is Vakantiepark Prinsenmeer in het oosten van Brabant. Het verblijf is op basis van volpension. De eigen bijdrage bedraagt 50,- per ouder en 25,= per kind (vanaf 5 jaar). Alleenstaanden of echtparen zonder kinderen Voor deze vakantiereis zijn de voorbereidingen nog in volle gang. Hierover wordt later informatie verstrekt. Inschrijven voor deelname kan alleen digitaal, via het inschrijfformulier op de website Beschikt u niet over een computer? Dan kunt u gebruik maken van een computer bij Orionis Walcheren (Oostsouburgseweg 10 te Vlissingen) of bij de Stichting Droom (Bloemenlaan 49 te Vlissingen). Bij inschrijving moet u een kopie van de laatste uitkeringsspecificatie overleggen en 50% van het reisbedrag betalen. De benodigde informatie hierover vindt u op het inschrijfformulier. Inschrijvingen zijn pas definitief als de aanbetaling én een kopie/foto van de uitkeringsspecificatie is ontvangen. Het restantbedrag moet u voor 1 juli 2016 betalen. Inschrijven kan tot 1 mei Daarna sluit de inschrijvingstermijn. Het aantal plaatsen is beperkt. Voor deze vakantie zijn de algemene reisvoorwaarden van de Stichting Vakanties Minima Walcheren van kracht. Deze kunt u vinden op de website van de Stichting. Informatie Voor aanvullende vragen of informatie, kunt u contact opnemen met de Stichting via stichtingvmw@gmail.com.

6 Aangepaste openingstijden in verband met feestdagen Op woensdag 27 april (Koningsdag) is Orionis Walcheren gesloten. Verder zijn we gesloten op: Donderdag 5 mei (Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag) Vrijdag 6 mei Maandag 16 mei (Pinksteren) Op deze dagen kunt u natuurlijk wel gebruik maken van onze digitale dienstverlening. Sociale Cliëntenraad Walcheren Op donderdag 5 mei (Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag) en maandag 16 mei (Pinksteren) is het kantoor van de SCW gesloten. Op deze dagen vervalt ook het spreekuur. U kunt wel een boodschap inspreken op voic of een sturen naar s.c.walcheren@zeelandnet.nl. HEEFT U VRAGEN NAAR AANLEIDING VAN DEZE NIEUWSBRIEF? Deze nieuwsbrief verschijnt maandelijks en heeft als doel klanten van Orionis Walcheren op de hoogte te brengen van belangrijke informatie. Voor algemene informatie over werk, inkomensvoorzieningen en schuldhulpverlening verwijzen wij u naar onze website Vragen kunt u stellen via het contactformulier op onze website of neem, op werkdagen tussen 8.00 en uur, contact op met het Klant Contact Centrum

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door hulp bij solliciteren, het opstellen van een CV of het volgen van een training.

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door hulp bij solliciteren, het opstellen van een CV of het volgen van een training. Nieuwsbrief juli 2016 In deze Nieuwsbrief: Werken en leren in het Werkbedrijf Orionis zoekt Assistenten Dienstverlening Werken in de horeca, iets voor u? Vrijwilligersmarkt op de HZ Normbedragen vanaf

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016. In deze Nieuwsbrief:

Nieuwsbrief juni 2016. In deze Nieuwsbrief: Nieuwsbrief juni 2016 In deze Nieuwsbrief: Werksoort in de spotlight: het Bedrijfsrestaurant Fonds cultuur, sport en onderwijs Vakantieweek voor sociaal economische minima Verblijf in het buitenland Technisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen april 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen april 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen april 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Werken in de horeca, iets voor jou? Het schildersvak, een vak met toekomst! Werken in de bouw Assistent Dienstverlening Sluiting

Nadere informatie

Samen met Dam Walcheren zijn we met succes begonnen met milieuvriendelijk vervoer op Walcheren.

Samen met Dam Walcheren zijn we met succes begonnen met milieuvriendelijk vervoer op Walcheren. Nieuwsbrief augustus 2017 In deze Nieuwsbrief: Enthousiaste E-Tukchauffeurs gezocht Wat zijn uw sterke en zwakke punten? Assistent Dienstverlening Nieuwe uitkeringsbedragen vanaf 1 juli 2017 Vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum.

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum. Informatiekrant U ontvangt een uitkering van Orionis Walcheren. Tot en met mei 2018 was u van ons gewend dat wij elke maand een nieuwsbrief uitgaven. Door verschillende redenen is deze nieuwsbrief al een

Nadere informatie

U leert werken met diverse machines. Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding MBO-1 of het certificaat VCA te halen.

U leert werken met diverse machines. Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding MBO-1 of het certificaat VCA te halen. Nieuwsbrief september 2015 In deze Nieuwsbrief: Werksoort in de spotlights; onze Buitendienst Jongerenloket Beleidsregels bijzondere bijstand Hip Hergebruik Leren werken met het internet: Klik en tik en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen juni 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen juni 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen juni 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Wat te doen met een gat in je cv? Uitbetaling vakantiegeld Werkervaringsplaats gastvrouw Mooi Middelburg Werkt Assistent Dienstverlening

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016 Nieuwsbrief oktober 2016 In deze nieuwsbrief: Inschrijving Werk.nl Wijziging aanvraagprocedure bijstandsuitkering voor mensen 27 jaar en ouder Speciaal voor vrijwilligers: interessante trainingen en workshops

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Een baan vinden via uw netwerk Terug naar school Trainingen vrijwilligerswerk Kansen voor alle kinderen Heeft u het gratis

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Donderdag 8 september 2016 wordt een speedmeet georganiseerd waarbij de volgende uitzendbureaus/werkgevers aanwezig zullen zijn:

Donderdag 8 september 2016 wordt een speedmeet georganiseerd waarbij de volgende uitzendbureaus/werkgevers aanwezig zullen zijn: Nieuwsbrief augustus 2016 In deze Nieuwsbrief: Speedmeet op 8 september 2016 Werksoort elektronica Enthousiaste E-Tukchauffeurs gezocht Vrijwilligersmarkt op de HZ Evenement Kracht on Tour op 12 oktober

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief april 2015 Nieuwsbrief april 2015 In deze Nieuwsbrief: Niks is onmogelijk als je in jezelf gelooft Enthousiaste Tuk Tuk chauffeurs gezocht voor recreatief vervoer in de gemeente Veere Heeft u een nijpend klusprobleem

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen Nieuwsbrief DECEMBER 2016 Alle medewerkers van de IASZ wensen u prettige feestdagen en een goed 2017! Wijzigingen beleid bijzondere bijstand Tevredenheidsonderzoek In dit nummer: Collectieve zorgverzekering

Nadere informatie

Geboortedatum M V Woonadres

Geboortedatum M V Woonadres Aanvraagformulier Kinderopvangbijdrage In te vullen door medewerker gemeente Eindhoven In te vullen door medewerker gemeente Eindhoven Behorende bij aanvraagnummer Cliëntnummer Datum Behandelaar 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder!

Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder! Welkom bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Wij helpen u graag een stapje verder! SAMEN VERDER In deze folder: Wie zijn we? Traject naar werk Wanneer kom ik in aanmerking voor een bijstandsuitkering?

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen. Het declaratiefonds van de gemeente

Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen. Het declaratiefonds van de gemeente Sociaal-culturele activiteiten voor iedereen Het declaratiefonds van de gemeente Sporten, naar het theater of een dagje uit? Met een minimuminkomen is het vaak moeilijk om voldoende geld vrij te maken

Nadere informatie

Handleiding. voor het invullen van het: Wijzigingsformulier Inkomstenformulier Statusformulier. Orionis Walcheren werkt met u

Handleiding. voor het invullen van het: Wijzigingsformulier Inkomstenformulier Statusformulier. Orionis Walcheren werkt met u Handleiding voor het invullen van het: Orionis Walcheren werkt met u 1 Orionis Walcheren bepaalt het recht op en de hoogte van uw uitkering, aan de hand van een groot aantal gegevens. Een aantal gegevens

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 1. Persoonsgegevens Aanvrager: Partner: Cliëntnummer Ferm Werk Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Burgerservicenummer Telefoonnummer

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (Wwb) de Participatiewet. Iedereen die op

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017

WAAR HEB IK RECHT OP? Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Aa en Hunze Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt.

Tynaarlo Versie 15, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. Tynaarlo Versie 15, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u?

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Vanaf 2015 is er veel veranderd rondom werk en inkomen. Zo is de Participatiewet ingevoerd, zijn

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten?

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Het beheer van uw budget Zodra het bewind is uitgesproken, wordt u door de rechtbank ingeschreven in het bewindsregister. Als de beschikking vanuit de

Nadere informatie

Hoe zit het met de Re-integratie?

Hoe zit het met de Re-integratie? Hoe zit het met de Re-integratie? Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Eigen bijdrage Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil zélf regelen hoe ik weer zo snel mogelijk aan het werk kom Subsidie voor begeleiding naar werk als u niet meer bij uw werkgever aan het werk kunt VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inhoud Als

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid.

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid. Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: Behandelend ambtenaar: Algemeen nummer: Bijlage Verzonden 14035 Onderwerp: Aanvraag Minimabeleid Geachte mevrouw/meneer, Naar aanleiding van uw verzoek zend

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering

AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering AANVRAAGFORMULIER 2017 Optimaalverzekering Vul dit formulier eerst in op de computer. De Optimaalverzekering is een collectieve ziektekostenverzekering die u via de gemeente Zaanstad kunt afsluiten als

Nadere informatie

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats:

Wijzigingsformulier Sociale Zaken. Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Wijzigingsformulier Sociale Zaken Naam: Burgerservicenummer: Adres: Huisnummer: Postcode: Woonplaats: Dit formulier is bedoeld om wijzigingen in uw persoonlijke situatie door te geven aan afdeling Sociale

Nadere informatie

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren

12 Belangrijke adressen, telefoonnummers en spreekuren Dak- en thuislozen In deze brochure 3 Dak- en thuisloos 4 Dakloos 6 Thuisloos 7 Het locatiebezoek 9 Klachten en bezwaar 10 Schema: locatiebezoek 10 Beheer van uw uitkering 12 Belangrijke adressen, telefoonnummers

Nadere informatie

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan,

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan, Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Ronald Rumpff Tuesday, June 16, 2015 10:39 AM Info Gem. IJsselstein Hanan Koullali - Khairouni ingekomen stuk cluster samenleving WGSP-FOLDER.pdf; Brf ondernemers

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 15, juli Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 15, juli 2016 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen digitaal

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Inkomensondersteunende maatregelen

Inkomensondersteunende maatregelen Inkomensondersteunende maatregelen Voor wie Wanneer u moeite heeft om iedere maand rond te komen, kunt u ondersteund worden door de gemeente waar u staat ingeschreven. U kunt dan een beroep doen op de

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 06 2014-2015 Horeca en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014

Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014 Aanvraagformulier koopkrachttegemoetkoming 2014 Extra geld voor mensen met een laag inkomen U dient dit formulier in te leveren vóór 15 december 2014 Heeft u een inkomen dat niet hoger is dan 110% van

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Extra geld voor mensen met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u dit jaar misschien recht op extra geld van de gemeente Diemen. We noemen dit koopkrachttegemoetkoming.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 1. Persoonsgegevens Aanvrager: Partner: Cliëntnummer Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Burgerservicenummer Telefoonnummer Emailadres

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers Bureau Zelfstandigen Posbus 63 3770 AB Barneveld Raadhuisplein 2 Barneveld (0342) 495 887 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00

Nadere informatie

Werk Wij willen aan de slag! pag. 2 Training digitale vaardigheden pag. 2. Inkomen Jongeren en een uitkering of opleiding pag. 3

Werk Wij willen aan de slag! pag. 2 Training digitale vaardigheden pag. 2. Inkomen Jongeren en een uitkering of opleiding pag. 3 Juni 2013 Naam Adres Woonplaats Voorwoord Voor u ligt de laatste nieuwsbrief die door de postbode bij u afgeleverd is. Dit betekent niet dat we geen nieuwsbrief meer voor u maken, maar wel dat we een beroep

Nadere informatie

IOAW-uitkering voor werkloze werknemers

IOAW-uitkering voor werkloze werknemers IOAW-uitkering voor werkloze werknemers Voor wie? Werkloze werknemers van 50 jaar en ouder Waarom? Als u te weinig inkomen hebt en ook geen WW-uitkering (meer) ontvangt Werkplein De IOAW-uitkering is voor

Nadere informatie

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u?

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u? Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk Wat doet het Sociaal Plein voor u? Wat kan het Sociaal Plein voor u doen? Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Meer vóór mensen met minder

Meer vóór mensen met minder Meer vóór mensen met minder Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar wie al jarenlang een laag inkomen heeft, zit altijd krap. Door de steeds maar stijgende lasten, onverwachte uitgaven of bijzondere kosten

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2018 Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2018 1. Persoonsgegevens Cliëntnummer ferm werk Aanvrager Partner Naam M / V M / V Geboortedatum Burgerservicenummer Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG VERVOLGAANVRAAG Met de invoering van de Participatiewet is de Langdurigheidstoeslag afgeschaft. In de Participatiewet is een soortgelijke regeling opgenomen:

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2017

Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2017 Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2017 1. Persoonsgegevens Aanvrager: Partner: Cliëntnummer Ferm Werk Naam M / V M / V Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Burgerservicenummer Telefoonnummer

Nadere informatie

Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen.

Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen. Als u de afgelopen 12 maanden niet met een onderdeel te maken heeft gehad, kunt u niet van toepassing (N.v.t.) invullen. Wilt u een rapportcijfer (1 is slecht, 10 is goed) geven voor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening 06 Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op

Nadere informatie

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen

Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Koopkrachttegemoetkoming aanvragen Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of een uitkering? Dan kunt u dit jaar in aanmerking komen voor eenmalig extra geld van de

Nadere informatie

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen > mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen Inleiding De gemeente Vught doet veel voor inwoners met een laag inkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geld mislopen,

Nadere informatie

WWB & Participatiewet

WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari 2015? WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen!

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen! Geldzaken & regelgeving Deel met ons je vragen of zorgen! 1 Begeleiding: ondersteuning op sociaaljuridisch terrein Volwassenen De overheid, de Belastingdienst, de gemeente en andere organisaties hebben

Nadere informatie

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten)

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Informatieblad en aanvraagformulier Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Heeft u meer dan 5 jaar een laag inkomen en geen geld om nieuwe spullen aan te schaffen? Dan heeft

Nadere informatie

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WAT BELANGRIJK IS BIJ MIJN BIJSTANDS- UITKERING. Spelregels met duidelijke afspraken. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN SPELREGELS MET DUIDELIJKE AFSPRAKEN Heeft u geen of onvoldoende

Nadere informatie

Aanvraagformulier minimabeleid

Aanvraagformulier minimabeleid Aanvraagformulier minimabeleid In te vullen door de gemeente Aanvraagnummer Datum ontvangst Nummer werkproces Besluit afdeling Verwerkt administratie Persoonsgegevens Aanvrager 1 Aanvrager 2 Cliëntnummer

Nadere informatie

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ

Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Toelichting Mutatieformulier Participatiewet / IOAW / IOAZ Het doorgeven van een voor de uitkering relevante wijziging moet altijd gebeuren via het mutatieformulier. Let op: Dit is de enige manier waarop

Nadere informatie

Aanvraagformulier Maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2016 (t.b.v. kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar)

Aanvraagformulier Maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2016 (t.b.v. kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar) Aanvraagformulier Maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2016 (t.b.v. kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar) Gemeente Steenbergen Gemeente Woensdrecht Gemeente Bergen op Zoom Melding:

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligers organisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s),

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015. Geachte ouder(s), AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE 2015 Geachte ouder(s), U heeft kinderopvang in verband met Sociaal Medische Indicatie nodig en u wilt een tegemoetkoming

Nadere informatie

Van WWB naar Participatiewet

Van WWB naar Participatiewet Van WWB naar Participatiewet Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op 31 december 2014 bijstand ontvangt en daar in

Nadere informatie

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 50 jaar en ouder In deze brochure 3 Bent u 50 jaar of ouder? 3 Verplicht solliciteren 3 Naar het buitenland 4 Vakantie in Nederland 5 Regelingen 5 IOAW-uitkering 5 IOAZ-uitkering 6 Aanvulling op uw AOW-uitkering

Nadere informatie