Voorkom vocht in huis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorkom vocht in huis"

Transcriptie

1 Voorkom vocht in huis

2 Inhoudsopgave - Hoofdstuk 1 - Waarom uw huis beschermen tegen vocht? - Hoofdstuk 2 - De impact van vocht op uw gezondheid - Hoofdstuk 3 - De funderingen van uw huis tegen vocht beschermen - Hoofdstuk 4 - De zwakke broertjes: badkamer en keuken - Hoofdstuk 5 - De isolatie van muren en dak: de gulden middenweg vinden - Hoofdstuk 6 - Geef schimmel geen kans! - Hoofdstuk 7 - Verluchting van uw huis volgens de seizoenen - Hoofdstuk 8 - Natuurlijke middeltjes voor een gezonde luchtkwaliteit - Voorkom vocht in huis -

3 Voorkom vocht in huis Inleiding Vocht in de woning is een heel vaak voorkomend probleem, vooral in onze streek, waar het veel regent. In Europa heeft 20 à 30% van de woningen met vochtproblemen* te kampen. In een vochtig huis wonen heeft belangrijke gevolgen voor alle aspecten van uw leven. Murprotec nodigt u uit in deze gratis gids een aantal eenvoudige methoden te ontdekken om vochtproblemen te voorkomen. *Bron: WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)

4 Hoofdstuk 1 Waarom uw huis beschermen tegen vocht? - Voorkom vocht in huis -

5 Hoofdstuk 1 Waarom uw huis beschermen tegen vocht? Vochtproblemen in huis brengen heel wat narigheid met zich. Hoewel de symptomen niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn, stapelen ze zich uiteindelijk wel op. Signalen waarop u moet letten Watervlekken of aureolen op de muren Aanwezigheid van schimmel op textiel of muren Afbladderende verf Condensatie op de vensters Water dat van de muren sijpelt Opzwellend hout Scheuren in de bepleistering of de muren Loskomend behangpapier Witachtige vlekken onderaan op de muren Roest op de metalen elementen Murprotec raadt u aan om snel te handelen als u bepaalde van deze signalen in huis vaststelt. Om vochtproblemen efficiënt aan te pakken, is het essentieel dat u eerst de bron opspoort. Hiervoor schakelt u een expert in vochtproblemen in; hij is de enige die u echt kan helpen. In de praktische gids van Murprotec, die u hier kunt downloaden, leest u hoe u de negen vochtproblemen die u thuis kunt aantreffen, makkelijk opspoort.

6 Hoofdstuk 1 De narigheid die vocht met zich brengt In de eerste plaats komt uw levenskwaliteit in het gedrang : De waarde van uw woning daalt, want vocht berokkent schade aan uw huis. Wanneer deze problemen niet behandeld worden, is deze schade onomkeerbaar. Van het dak tot de muren, vocht ontziet niets! Vocht schept een omgeving die chronische gezondheidsproblemen in de hand werkt. Het kan problemen van diverse ernst veroorzaken. Vocht heeft een impact op de gemoedstoestand van de bewoners. Het is niet aangenaam om bezoek te ontvangen in een huis dat door vocht is aangetast, laat staan om erin te wonen! Uw energiekosten gaan omhoog. Vocht schept immers een onaangenaam gevoel van koude, waardoor u geneigd zal zijn uw huis meer te verwarmen dan nodig. Dit schept een ideale omgeving voor huismijten, die via hun uitwerpselen giftige stoffen afscheiden. De luchtkwaliteit verslechtert, wat dan weer de proliferatie van bacteriën in de hand werkt. Het esthetische aspect van uw huis gaat erop achteruit. Bevlekte muren of rot hout maken uw interieur er niet bepaald aantrekkelijker op. Uw meubels en textiel raken beschadigd. Rotting, roest of schimmel op uw meubels, interieurtextiel en kleding zijn meestal de eerste signalen dat het te vochtig is in huis. Schimmel heeft een onaangename geur. Deze heel typische, vochtige geur is heel schadelijk voor het welzijn van de bewoners. De voornaamste reden om vochtproblemen in huis te vermijden, is uw gezondheid. Vocht valt alle aspecten van uw welzijn aan en kan op de lange termijn ernstige gevaren scheppen. Het is dus belangrijk dat u voorkomt dat het vocht uw huis inpalmt.

7 Hoofdstuk 2 De impact van vocht op uw gezondheid - Voorkom vocht in huis -

8 Hoofdstuk 2 De impact van vocht op uw gezondheid Een vochtig huis vormt de ideale omgeving voor de ontwikkeling van huismijten, ongedierte en schimmel. De boosdoener is hier dus niet echt het vocht op zich, maar wel de negatieve gevolgen van een teveel aan vocht op de gezondheid. De sporen van schimmel zijn agressiever voor kinderen en bejaarden. Gezondheidsproblemen als gevolg van een te vochtige omgeving Schimmel en vocht in het algemeen veroorzaken niet alleen allergieën, maar kunnen ook tot diverse gezondheidsproblemen leiden : Astma Chronische rinitis Hoest Irritatie van de slijmvliezen Hoofdpijn Bronchitis Ontstekingen aan de luchtwegen Vermoeidheid Chronische sinusitis Huidirritaties Slaapproblemen Reacties van het lichaam op vergiftiging: koorts, misselijkheid enz. Hoe langer u aan schimmelsporen wordt blootgesteld, hoe ernstiger de effecten op uw gezondheid. Deze symptomen kunnen behalve vocht ook andere oorzaken hebben. Toch is het essentieel dat u snel optreedt zodra u thuis vochtproblemen vaststelt. Om zeker te zijn dat deze gezondheidsproblemen aan een te hoog vochtniveau te wijten zijn, moet u uw huis door een expert laten inspecteren en een arts raadplegen.

9 Hoofdstuk 3 De funderingen van uw huis tegen vocht beschermen - Voorkom vocht in huis -

10 Hoofdstuk 3 De funderingen van uw huis tegen vocht beschermen Een groot deel van de vochtproblemen in huis moeten we in de funderingen zoeken. Het volstaat dat er een grondwaterlaag in de buurt is, dat het terrein te vochtig is of dat het aangrenzende terrein hoger ligt opdat het vocht zich gaat ophopen. Hoe beschermt u de funderingen wanneer u een huis bouwt? De beste manier om te voorkomen dat er vocht opduikt in de funderingen, is deze waterdicht maken. Dit gebeurt meestal bij de bouw van het huis. Deze techniek, die eruit bestaat de muren met een teerlaag te bedekken, heeft een levensduur van 20 à 30 jaar. Om zeker te zijn dat u de goede afdichtingsmaterialen kiest, moet u rekening houden met de volgende criteria : de aard van de ondergrondse ruimten het metselwerk de aard en het vochtgehalte van de bodem Maar als deze afdichting niet tijdens de bouw is gebeurd, zijn er nog altijd andere oplossingen. U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op vaklui die tussen de muren en de buitenbekleding een beschermende coating aanbrengen. Het beste is deze afdichting te combineren met een drainagesysteem, dat het water opvangt voor het de funderingen bereikt. De verschijning van vocht in de ondergrond voorkomen Als u een kelder hebt, is het van primordiaal belang dat u deze regelmatig verlucht. Deze donkere en vaak vochtige ruimte is een ideale omgeving voor de ontwikkeling van schimmel. Het is dus nodig de lucht te drogen door deze zo vaak mogelijk te doen circuleren. Hebt u een venstertje naar buiten toe, dan kunt u de luchtcirculatie bevorderen door het enkele minuten per dag open te zetten. Een alternatief is de installatie van een vochtabsorbeerder. Het volstaat dan om het opgestapelde water regelmatig te verwijderen.

11 Hoofdstuk 4 De zwakke broertjes : badkamer en keuken - Voorkom vocht in huis -

12 Hoofdstuk 4 De zwakke broertjes : badkamer en keuken De gevoeligste plaatsen voor vochtschade in uw woning zijn de badkamer en de keuken. Dit is tamelijk logisch, want het is hier dat zich het grootste volume van waterdamp voordoet. De badkamer kan heel snel in dampkamer veranderen. Baden en douches veroorzaken damp en condensatie. Als de lucht niet wordt ververst, zet deze warme damp zich op het textiel en de muren. Tips voor een betere vochtafvoer uit de badkamer Natuurlijk is het eerste wat u moet doen na elk gebruik van douche of bad zo snel mogelijk twee vensters openen om de lucht verversen. Het ideaal is een luchtstroom te creëren. Check ook of uw vensters over een beluchtingsrooster beschikken, dat de luchtcirculatie mogelijk maakt. Dit rooster is doorgaans in het bovenste deel van het venster geïntegreerd. Als uw badkamerdeur naar andere kamers gericht is, vermijd dan ze open te laten wanneer u een douche neemt, anders zal het vocht zich verspreiden. Hebt u tegels op de muren, dan raadt Murprotec u aan ze na elk bad of douche af te vegen. Hetzelfde geldt voor de vloer. Plaats in deze bijzonder vochtige ruimte geen meubels tegen de muren. De achterzijde van de meubels is vaak onderhevig aan vochtsporen omdat de lucht er niet circuleert. Doordat de temperatuur tussen de muur en het meubel lager is, kan er condensatie ontstaan. Plaats het meubel los van de muur, zodat de lucht kan circuleren en u het risico op vochtophoping vermijdt.

13 Hoofdstuk 4 Het vocht uit de keuken afvoeren Net als de badkamer is de keuken een ruimte waar we veel damp produceren. Bij het koken is het absoluut nodig dat de condensatie wordt afgevoerd. Het is sterk aangeraden de vensters open te zetten tijdens en na het koken. Doe wel de keukendeur dicht om te vermijden dat de damp zich naar de andere kamers verspreidt. Hebt u een dampkamp, gebruik die dan altijd tijdens en na het koken. Zo hebben de vochtige lucht en de condensatie geen tijd om zich af te zetten. Een andere, heel eenvoudige truc is altijd deksels op de potten te zetten wanneer u kookt. Zo voorkomt u dat de damp zich over de hele ruimte verspreidt.

14 Hoofdstuk 5 De isolatie van muren en dak : de gulden middenweg vinden - Voorkom vocht in huis -

15 Hoofdstuk 5 De isolatie van muren en dak : de gulden middenweg vinden Uw woning verluchten en voorkomen dat het vocht zich verspreidt, is één ding. Maar nog beter is het huis goed te isoleren! Een goede isolatie zal u helpen energie te besparen. Pas evenwel op dat u hierin niet overdrijft. Hoe beter geïsoleerd uw huis is, hoe luchtdichter. Dit betekent dus ook dat de vervuilde lucht niet goed meer kan worden afgevoerd. Een huis waar de lucht niet wordt ververst, is de ideale broedplaats voor schimmel, koudebruggen en condensatie. De koudebruggen doen zich voor op plaatsen waar de isolatie tekortschiet. Het vochtprobleem dat u net wilde vermijden, wordt dan nog erger! Om te voorkomen dat zich koudebruggen vormen, moet u controleren of de isolatie gelijkmatig geïnstalleerd is. Is dit niet het geval, dan is bijkomende buitenisolatie nodig. Het is heel belangrijk dat u alle kamers ventileert. De verluchtingsroosters waarvan sprake in het vorige hoofdstuk zullen hun nut bewijzen in heel uw huis. Aarzel ook niet om in isolerende verf te investeren. Opgelet : deze verf is preventief bedoeld en helpt niet tegen reeds bestaande vochtproblemen. Waterlekkage via het dak voorkomen Waterlekkage en andere vochtproblemen kunnen zich ook via het dak voordoen. Om dit te voorkomen, moet u geregeld de volgende punten checken : Verwijder met de hand alle mosvorming op het dak. Krab het mos af met een krabber, zonder product. Breng preventief koperdraad aan op alle randen van de dakpannen die de nok vormen. Het koper zal de vorming van mos verhinderen. Check en onderhoud uw dakgoten om te verzekeren dat het regenwater correct afloopt. Verzeker dat de dakpannen niet gebarsten of verplaatst zijn. Herstel indien nodig de waterdichtheid van de barsten met waterafstotend voegmiddel of mastic in het geval van de dakgoten.

16 Hoofdstuk 6 Geef schimmel geen kans! - Voorkom vocht in huis -

17 Hoofdstuk 6 Geef schimmel geen kans! Zonder vocht, geen schimmel. Wilt u meer weten over de ontwikkeling en de gevolgen van schimmel? Lees het artikel dat Murprotec hierover heeft samengesteld. In vochtgevoelige kamers gelden enkele basisregels om schimmelvorming tegen te gaan : Bewaar niet te veel kleding, papier of meubels in vochtige kamers. Vermijd tapijten. Zorg voor maximale luchtcirculatie in de kamers. Bewaar alleen de meubels en artikelen die u gemakkelijk kunt afwassen. Beperk het aantal planten in uw interieur (aarde bevordert de vorming van schimmel). Hang uw was niet binnen te drogen. Reiniging van schimmelvlekken Zitten er schimmelsporen op uw kleding of gordijnen? Hiertegen bestaat een eenvoudig, natuurlijk middel : Meng een lepeltje zout in 50 cl citroensap. Breng dit op het aangetaste textiel aan en wrijf het in. Spoel. Dit middel is ook geschikt om tegels te reinigen. Breng het aan met een verstuiver en laat enkele minuten op de oppervlakte inwerken. Daarna gaat u er gewoon met een droge dweil over.

18 Hoofdstuk 6 Zitten er ook schimmelvlekken op de muren? Gebruik hier een mengsel van 30% witte azijn en 70% gedemineraliseerd water. Laat 10 tot 15 minuten inwerken en spoel. Bij hardnekkige schimmelvlekken kunt u natriumbicarbonaat gebruiken. Denk er evenwel aan dat het niet is omdat de schimmelvlekken verdwenen zijn, dat uw vochtprobleem opgelost is. De schade op de lange termijn is aanzienlijk en het is dan ook sterk aanbevolen een expert te raadplegen.

19 Hoofdstuk 7 Verluchting van het huis volgens de seizoenen - Voorkom vocht in huis -

20 Hoofdstuk 7 Verluchting van het huis volgens de seizoenen Het aanwezige vocht in de lucht varieert volgens de seizoenen. We bevelen u dan ook aan om uw huis te verluchten in functie van de periode van het jaar. Het type ventilatie en de buitentemperatuur zijn bepalend voor de nodige verluchtingstijd. Zo zal een groot, open venster de warme lucht gemakkelijker naar buiten laten als er een groot temperatuurverschil bestaat tussen binnen en buiten. In een slaapkamer is het niet altijd nodig het venster te openen als dit over een ventilatierooster beschikt. Hoelang verlucht u uw huis, afhankelijk van het seizoen? In de lente: 10 à 20 minuten In de zomer: 25 à 30 minuten In de herfst: 10 à 20 minuten In de winter: 4 à 6 minuten Ook al is het koud, ook in de winter mag u niet nalaten uw woning te verluchten. Dit bijzonder vochtige seizoen kan veel schade aanrichten in een te verwarmd en onvoldoende geventileerd huis!

21 Hoofdstuk 8 Natuurlijke middeltjes voor een gezonde luchtkwaliteit - Voorkom vocht in huis -

22 Hoofdstuk 8 Natuurlijke middeltjes voor een gezonde luchtkwaliteit We brengen ongeveer 80% van onze tijd binnen door. De lucht die we inademen, moet dus van een gezonde kwaliteit zijn. De huishoudproducten, meubels en materialen in huis scheiden allemaal vluchtige stoffen af, die we vervolgens inademen. Als de lucht bovendien te vochtig is, kan dit voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Hier geven we u enkele natuurlijke tips voor een gezondere en minder vochtige lucht in huis : Kies meubels en textiel van natuurlijke materialen. Zet enkele planten in uw interieur, maar laat geen water in de schotels staan, anders helpt u de vochtigheidsgraad omhoog gaan! Leg krantenpapier in de kasten; dit absorbeert het vocht en de schimmelgeur. Een andere methode is houtskool in een gesloten, maar geperforeerde doos in uw kasten zetten. Houtskool absorbeert het vocht op een natuurlijke wijze. Vervang de houtskool eenmaal per week. Check de voegen van lavabo s, badkuip, deuren en vensters. Het vocht kan hier heel snel binnensijpelen. Verwarm uw huis, maar niet teveel! Mijten en schimmels gedijen het best in warme en vochtige lucht. Aarzel niet uw thermostaat enkele graden lager te zetten. Het ideaal is de 21 C niet te overschrijden. Zorg dat er zoveel mogelijk licht binnen kan. Vaak woekeren schimmels het hardst in duistere ruimtes. Houd orde in huis. De lucht circuleert beter in ruimten die niet vol liggen met opgestapelde kleren of andere voorwerpen. Vermijd verwarming zonder luchtafvoer, zoals kachels op olie, gas of ethanol. Ze maken de lucht vochtig en ongezond. Plaats uw radiatoren indien mogelijk tegen de muren die op de buitenkant van het huis uitgeven. Deze tips zijn volledig natuurlijk en van toepassing op alle kamers in uw huis. U kunt ze dus onbeperkt toe passen.

23 Voorkom vocht in huis Besluit Vocht komt gemakkelijk naar binnen, maar met enkele eenvoudige ingrepen en wat waakzaamheid kunt u veel onheil voorkomen. Zowel voor uw gezondheid als voor uw comfort is het essentieel dat u elk signaal van vocht in huis ernstig neemt. Vergeet niet dat al deze tips preventief bedoeld zijn en dus niet volstaan om reeds bestaande vochtproblemen op te lossen. Elk geval is uniek. Daarom is een deskundige diagnose nodig voor u aan een vochtbehandeling begint. Deze diagnose kan enkel door een expert worden uitgevoerd. Hebt u vastgesteld dat het vochtprobleem in uw woning al een feit is? Neem contact op met Murprotec. Een expert zal u thuis komen opzoeken voor een gratis expertise.

24 Vraag uw gratis expertise aan Efficiënte vochtbestrijding vereist eerst en vooral een grondige analyse van de oorzaak van het probleem. Na uw online aanvraag contacteert een expert van Murprotec u binnen de 8 dagen voor een grondige en GRATIS expertise. Daarna kunnen we de voorbereidingen starten voor een efficiënte en definitieve vochtbehandeling op maat, met een gewaarborgd eindresultaat. neem contact op met Murprotec expertise@murprotec.be

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan?

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan? Tips om vocht en schimmel te vermijden Zet de ramen van een kamer een beetje open als er veel mensen in de kamer zijn. Doe de deur van de keuken dicht als u kookt. Zet altijd de dampkap aan als u kookt.

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Negen vochtproblemen in uw woning: hoe kan u ze vaststellen?

Negen vochtproblemen in uw woning: hoe kan u ze vaststellen? Negen vochtproblemen in uw woning: hoe kan u ze vaststellen? Inhoudsopgave - Hoofdstuk 1 - Heeft u last van een vochtige kelder? - Hoofdstuk 2 - Stelt u waterinfiltratie vast in uw woning? - Hoofdstuk

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI Ontvochtigers Ontvochtigers bestaan al vele jaren. Ze worden meestal aangeschaft in de herfst en winter wanneer het koud en vochtig is. Ook u kunt

Nadere informatie

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning 18 januari 2019 Vormingsavond voor bewoners van DIW Ban vocht uit je huis & Geef lucht aan je woning V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - Praatplaten om mechanismen duidelijk te krijgen

Nadere informatie

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht Ventileren en verluchten Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht 1 Waarom ventileren en verluchten? Binnen is de lucht meestal slechter

Nadere informatie

Begeleidingsboekje vocht bestrijden

Begeleidingsboekje vocht bestrijden Begeleidingsboekje vocht bestrijden 2017 Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW Begeleidingsboekje vocht bestrijden Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW 1 16 Inhoud 1. De praatplaten... 4 1.1.

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin...

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Woonvocht en oppervlaktecondensatie De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door

Nadere informatie

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen. r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning.

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen.   r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning. Gezond wonen Vocht en schimmel voorkomen r Handig stappenplan r Oplossingen in uw woning r Slim verwarmen www.vestia.nl/gezondwonen Inhoud 2 Elke woning is anders 2 4 6 4 Handig stappenplan voor elke dag

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Ban vocht uit je huis Project woonmeters

Ban vocht uit je huis Project woonmeters SLOTEVENEMENT met bewoners 29 maart 2019 Ban vocht uit je huis Project woonmeters Chronologie project: - Iedereen kreeg tijdens de wintermaanden een woonmeter - Gezamenlijk startmoment en vorming op 3

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren: heel belangrijk! Wist u dat u elke dag samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert?

Nadere informatie

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt.

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt. Is 22 C de ideale slaapkamertemperatuur? Ventileren = verluchten CO kan je proeven Als het buiten koud is, verlucht je niet. Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Hoeveel kan je best

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. Nummer 25

Vocht & Ventilatie. Nummer 25 Nummer 25 Art.nr. 912697 In deze KlusZo Vocht & Ventilatie Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden en waarom u moet ventileren. In deze

Nadere informatie

Ban vocht uit je huis Project woonmeters

Ban vocht uit je huis Project woonmeters 3 december 2018 Eerste samenkomst met bewoners Ban vocht uit je huis Project woonmeters V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - De woonmeter: wat is dat en hoe gebruik je het - Praatplaten

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt Voorkom schimmel Ventileren helpt Vocht? Dat kunt u voorkomen Veel mensen hebben last van vocht in huis. Schimmel op de muur en vochtplekken in het behang zijn duidelijke gevolgen. Maar vocht in huis is

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Vereniging van eigenaren

Vereniging van eigenaren este bewoners, rahmslaan 22-62 te Leiden Diverse woningen kampen met vochtige buitenmuren al dan niet in samenhang met vocht- en schimmelplekken. De VVE heeft de firma Cauberg-Huygen een onderzoek laten

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis.

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis. Vocht en ventilatie 2 Vocht en ventilatie Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, anders neemt vocht in huis teveel

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697 0000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 3-05-2003 4:46 Pagina Nummer 25 Art.nr. 92697 In deze KlusZo Vocht & Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden

Nadere informatie

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding OPSTIJGEND VOCHT Rewah nv Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Diagnose: opstijgend vocht! - Vlekvorming - Geurhinder - Vochtig pleisterwerk - Schimmels - Zoutuitbloeiingen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Gezond wonen Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Een gezond binnenmilieu Dat een schoon milieu belangrijk is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Wat velen

Nadere informatie

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Binnenluchtkwaliteit Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Logo Antwerpen vzw Borstkanker Roken Vaccinaties Ongevallen Geestelijke gezondheid Voeding & beweging Milieu & Gezondheid Goed of fout? Binnen

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Ventilatie van woningen

Ventilatie van woningen Ventilatie van woningen Ventileren betekent: Verse buitenlucht naar binnen, Vervuilde binnenlucht naar buiten! Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren 13 december 2012 Veel gestelde vragen zijn: Kan

Nadere informatie

Doe-het-zelf gids bij vochtproblemen in huis.

Doe-het-zelf gids bij vochtproblemen in huis. Doe-het-zelf gids bij vochtproblemen in huis. Vocht in huis? Zo los je vochtproblemen zelf op Heb jij last van vochtige muren? Schimmels en ongedierte? Kan je nauwelijks nog naar buiten kijken omdat het

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming.

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. 5 redenen Waarom infraroodverwarming de juiste keuze is Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Dat is niet

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Nabehandeling Wat na het injecteren? Na het injecteren moet het product de tijd krijgen om in te dringen in de poriën van de mortel en de steen, alsook om te polymeriseren, dus uit te harden en de waterafstotende

Nadere informatie

12 duurzaamheidstips voor monumenten. Tips voor het verlagen van uw energiegebruik en het verbeteren van het comfort.

12 duurzaamheidstips voor monumenten. Tips voor het verlagen van uw energiegebruik en het verbeteren van het comfort. 12 duurzaamheidstips voor monumenten Tips voor het verlagen van uw energiegebruik en het verbeteren van het comfort. 1 12 duurzaamheidstips voor monumenten Woont u in een monument of ander karakteristiek

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

VOCHT. (1) vocht al dan niet met. (2) schimmelvorming. insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel

VOCHT. (1) vocht al dan niet met. (2) schimmelvorming. insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel (1) vocht al dan niet met insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel (2) schimmelvorming Insijpelend Fenomenen : concentrische en kringvormige verkleuring van het oppervlak effectieve

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem bouwmaterialen Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem Productoverzicht Stappenplan installatie Keuzehulp Waarom ventileren? Wij brengen ongeveer 90% van ons leven door in gesloten ruimtes, waarvan ongeveer

Nadere informatie

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS Ventileren Wat? Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht, die schadelijke stoffen en geuren bevat, afvoeren. Ventileren is meer dan de kamer luchten door ramen en deuren even wijd open te

Nadere informatie

Ventilatiewijzer Woningen

Ventilatiewijzer Woningen Ventilatiewijzer Woningen Voor een gezonde leefomgeving. Inleiding Omdat we dagelijks in huis vocht produceren, moeten we proberen dat er weer uit te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door goed ventileren.

Nadere informatie

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Saneren Ziekenhuis Gelderse Vallei De huisstofmijt is één van de grootste veroorzaker van allergische klachten. Wie allergisch is aangelegd moet er dan ook voor zorgen dat de mijt zo min mogelijk overlevingskansen

Nadere informatie

I Ventilatiesystemen principes :

I Ventilatiesystemen principes : I Ventilatiesystemen principes : Types A, B, C van ventilatie technieken: Ventilatiesysteem A : Het natuurlijke ventilatieconcept, genaamd ventilatiesysteem A, gebruikt het schoorsteenprincipe om de luchtstroming

Nadere informatie

Creëer Bufferruimtes. Praktische tips voor een energiezuinig en comfortabel monument

Creëer Bufferruimtes. Praktische tips voor een energiezuinig en comfortabel monument Wonen en werken in een betekent leven in een bijzondere omgeving. Tegenover de pluspunten zoals de prachtige sfeer van de en staan ook zaken Creëer Bufferruimtes In historische gebouwen zijn vaak tochtportalen,

Nadere informatie

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen.

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Alles wat je moet weten over: - Hoe je je comfortabel kunt voelen in je woning - Welke maatregelen je kunt nemen om daarmee

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel Informatieboekje Versie: 8 juni 2017 1 Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo'n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht ontstaat door douchen, koken, planten en drogen van wasgoed.

Nadere informatie

HAAL MEER UIT UW AIRCO.

HAAL MEER UIT UW AIRCO. HAAL MEER UIT UW AIRCO. Een goed airco-onderhoud, comfort het hele jaar door. U VERWACHT VAN UW VOLVO COMFORT EN VEILIGHEID, HET HELE JAAR DOOR. MAAR WIST U DAT OOK UW AIRCO DAAR EEN BELANGRIJKE ROL IN

Nadere informatie

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Gezond wonen voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Het grootste gedeelte van de dag, ongeveer 70%, brengen we in onze eigen woning door. We denken en praten veel over de vervuiling

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

Solutions for Humidity Problems. Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen

Solutions for Humidity Problems. Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen NL Solutions for Humidity Problems Kleurloze vochtwerende producten op basis van kwaliteitsvolle oligomere siloxanen EENVOUDIG EN EFFICIËNT Een hoge vochtigheidsgraad in een gebouw kan verschillende problemen

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen

Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen Pieter Logghe, Departement Gezondheid en Binnenhuisvervuiling, Leefmilieu Brussel Ventilatie hangt onlosmakelijk

Nadere informatie

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd.

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. VENTILEREN Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Met ventilatie kan worden voorkomen dat hinderlijke

Nadere informatie

"De luchtvochtigheid in huis wordt onder andere beïnvloed door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer"

De luchtvochtigheid in huis wordt onder andere beïnvloed door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer Woningstichting SWZ Luchtvochtigheid en ventilatie in uw woning. Bewonersadvies Luchtvochtigheid in Huis De luchtvochtigheid in huis wordt bepaald door verschillende factoren. U staat er vast niet bij

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux.

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux. Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen 1. Waarom deze brochure? Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Keelpijn? Droge hoest?

Keelpijn? Droge hoest? Keelpijn? Droge hoest? Junior-angin helpt en verzacht 2 natuurlijke en efficiënte oplossingen aangepast aan kinderen vanaf 1 jaar Het koude en natte weer tijdens de wintermaanden zorgt telkens opnieuw

Nadere informatie

Opleiding. Duurzaam gebouw : ENERGIE. Leefmilieu Brussel WORKSHOP GEBOUWSCHIL. Thomas GOETGHEBUER MATRICIEL

Opleiding. Duurzaam gebouw : ENERGIE. Leefmilieu Brussel WORKSHOP GEBOUWSCHIL. Thomas GOETGHEBUER MATRICIEL Opleiding Duurzaam gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel WORKSHOP GEBOUWSCHIL Thomas GOETGHEBUER MATRICIEL Presentatie van het project 2 Presentatie van het project 3 Presentatie van het project 4 Presentatie

Nadere informatie

DRY-TREAT 40SK. DRY-TREAT 40SK TM is een onzichtbare, impregnerende en ademende beschermer (=sealer) tegen vochtbestrijding in de woning.

DRY-TREAT 40SK. DRY-TREAT 40SK TM is een onzichtbare, impregnerende en ademende beschermer (=sealer) tegen vochtbestrijding in de woning. DRY-TREAT 40SK is een onzichtbare, impregnerende en ademende beschermer (=sealer) tegen vochtbestrijding in de woning. Toepassingen kan gebruikt worden voor: vochtwering in kelders en vochtige garages

Nadere informatie

Checklist woningbezichtiging Onderhandelmakelaar

Checklist woningbezichtiging Onderhandelmakelaar Checklist woningbezichtiging Onderhandelmakelaar Datum: Adres: Postcode: Bouwjaar: Vraagprijs: Woning Oppervlakte totaal: m 2 Oppervlakte woning: m 2 Oppervlakte achtertuin: m 2 Oppervlakte voortuin: m

Nadere informatie

Checklist huis bezichtigen

Checklist huis bezichtigen Checklist huis bezichtigen Een bezichtiging kan erg snel gaan, waardoor u niet alles goed ziet. Het is daarom verstandig om meerdere keren te kijken. Ook praktisch: neem een meetlint, een pen, een potlood

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

Vochtproblemen herkennen en oplossen

Vochtproblemen herkennen en oplossen Vochtproblemen herkennen en oplossen Bel nu voor een gratis vochtdiagnose: 0800/61.667 1 Inhoud 1. Opstijgend vocht... 3 Hoe kan u opstijgend vocht herkennen?... 3 Wat kan u doen tegen opstijgend vocht?...

Nadere informatie

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Hoofdbediening CO 2. RF en Uitbreidingssensor CO 2. RF Handleiding voor de gebruiker.  Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Hoofdbediening RF en Uitbreidingssensor RF Handleiding voor de gebruiker In de Kasbah geplaatst in het voorjaar 2015 Verwarming Koeling Ventilatie Filtering www.dekasbah.nl Inhoudsopgave 1. Introductie

Nadere informatie

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur n e w Bou Bouwen Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur Inleiding Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer

Nadere informatie

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com TENCATE TENTDOEK Tips & Informatie www.tencateoutdoorfabrics.com Onbezorgd kamperen Jaar in, jaar uit Eindelijk weer naar buiten. De geur van het groen snuiven, de grassprieten tussen onze tenen voelen

Nadere informatie

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Maandag 4 september 2017 Panoramazaal 1. Algemeen... 2 Waarom ventileren?... 2 2. Twee opties: Individueel of collectief... 2 3. Relevante info voor collectieve

Nadere informatie

VAN INBOUW TOT ONDERHOUD UW NIEUWE KUNSTSTOFRAMEN UIT REHAU PROFIELSYSTEMEN. Bouw Automotive Industrie. www.rehau.com www.kunststoframen.

VAN INBOUW TOT ONDERHOUD UW NIEUWE KUNSTSTOFRAMEN UIT REHAU PROFIELSYSTEMEN. Bouw Automotive Industrie. www.rehau.com www.kunststoframen. VAN INBOUW TOT ONDERHOUD UW NIEUWE KUNSTSTOFRAMEN UIT REHAU PROFIELSYSTEMEN www.rehau.com www.kunststoframen.nl Bouw Automotive Industrie RAMEN WAARAAN U VEEL PLEZIER BELEEFT Nieuwe ramen geven uw woning

Nadere informatie

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet BIOLET Installatiehandleiding Model 10 20-45 en 60 Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet Composttoilet.be HANDLEIDING BIOLET Inhoudstafel Installatie... 2 Installatie van het

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

Wat is de huiszwam? Hoe ontwikkelt de huiszwam zich? Hoe herkent men de aanwezigheid van de huiszwam? Wat kan men er tegen doen? Hoe voorkomen?

Wat is de huiszwam? Hoe ontwikkelt de huiszwam zich? Hoe herkent men de aanwezigheid van de huiszwam? Wat kan men er tegen doen? Hoe voorkomen? Wat is de huiszwam? Hoe ontwikkelt de huiszwam zich? Hoe herkent men de aanwezigheid van de huiszwam? Wat kan men er tegen doen? Hoe voorkomen? Nutige adressen Wat is de huiszwam? De huiszwam is een zwam

Nadere informatie