Opdracht werkproces 3.1 / 3.4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht werkproces 3.1 / 3.4"

Transcriptie

1 Opdracht werkproces 3.1 / 3.4 Kerntaak 3 Opdracht werkproces 3.1 / 3.4 Kwalificatiedossier 2011 / 2012 Zelfstandig werkend Kok

2 Opdracht werkproces 3.1 / 3.4 Werkproces 3.1 Ontwikkelt nieuwe receptuur - Komt met creatieve ideeën en sluit aan bij trends. - Gebruikt alle combinaties van de smaakprofielen bij het ontwikkelen van nieuwe recepten. - Het nieuwe recept is ontwikkeld en geëvalueerd. - Recepten zijn beschreven en vastgelegd in het receptensysteem. Werkproces 3.4 Stelt menukaarten op - Doet een voorstel voor de vormgeving van de menukaart. Randvoorwaarden Uitvoering en wijze van beoordelen Deze opdracht wordt op in het leerbedrijf en op school uitgevoerd en maakt onderdeel uit van het portfolio. De beoordeling vindt plaats op school en je leerberdrijf, door de leidinggevende en het docententeam. De opdracht dient te zijn voldaan voor aanvang van de Proeve van bekwaamheid op de aangeven inleveren datum. Boordeling en criteria De opgeleverde producten dienen als bewijs dat de kandidaat de opdrachten correct heeft uitgevoerd. De beoordelingscriteria staan vermeld op de volgende pagina s en op de beoordelaarlijst. De eindbeoordeling wordt overgenomen in de eindbeoordelingslijst van de Proeve van kerntaak 3 Algemene eisen - Maak de opdrachten op de computer en print het twee keer uit, lever de geprinte versie in (volgens de richtlijnen) en stop de 2 e in je portfolio. - Zorg dat je opdrachten in begrijpelijk en leesbaar Nederlands is geschreven, geen spelfouten bevat en er netjes verzorgd uitziet. - Maak van iedere gang een apart hoofdstuk. - De inhoud van dit werkstuk moet betrekking hebben op je 15 gangen menu Tip! - Als je voor de eerste keer ziet wat je in dit werkstuk moet doen, lijkt het misschien een enorme en onmogelijke klus. Wij adviseren je om de onderdelen punt voor punt aan te pakken en ook met je praktijkbegeleider en je docententeam te bespreken wanneer je wat gaat doen. Maak voor jezelf een planning waarin je opschrijft wat je wanneer gaat doen. Door het op deze manier aan te pakken wordt het overzichtelijk en zul je zien dat het allemaal te doen is. Succes er mee!

3 Waar gaat het om? Als zelfstandig werkend kok moet je in staat zijn nieuwe recepten te ontwikkelen of bestaande recepten aan te passen en te beoordelen. De komende 2 jaar gaan we onder anderen hier aan werken. Dit doen we in 8 fase per jaar zodat we na ongeveer 2 jaar, een volledig 15 gangen menu hebben samengesteld. In elke fase leveren we 2 gerechten aan, volledig uitgewerkt volgends de eisen die omschreven staan in de handleiding. Behalve in de laatste fase dan worden er 3 gerechten van je verwacht. Uiteindelijk heb je zelf gecreëerd een mooi boek die je inlevert bij je docenten team en toevoegt aan je portfolio. Start: het werk voorbereiden Tijdens de lessen het menu en gastronomie zal je de komende jaren uitleg krijgen (zie jaarlijn). Vorig jaar heb je al enige kennis opgebouwd over de menuleer. Wij zullen hier dieper op in gaan en zullen samen met jullie de 15 gangen vaststellen. Creëren Je zal als eerste tijdens een les gaan brainstormen over het te verzinnen menu. Daarna zal je een moodboard maken om een korte impressie te geven van je menu. Dan komen de eerste 2 gangen met de daarbij behorende deadline. (zie jaarlijn). Elke gang zal op de onderstaande manier moeten worden uitgewerkt en aangeleverd worden. Verplichte onderdelen Schriftelijk: - Je schrijft de vijftiengangen volledig uit. - Je werkt de recepturen, bereidingswijze en de kostprijsberekening uit. - Je werkt van elke gerecht, één product schema uit van het hoofdingrediënt uit je gerecht. - Je bereidt je gerechten op je werkplek en past ze eventueel aan. Je presenteert je gerecht aan je chef/leermeester en bespreekt het. Hij/zij beoordeelt het op: presentatie, smaak en verkoopbaarheid (prijs-kwaliteit). - Je maakt een foto van je bereiden gerechten - Je maakt een menukaart. - Je berekent je verkoopprijs en geeft deze aan op je menu - Je omschrijft de gebruikte technieken en zet deze schematisch weg.

4 De regels voor de gangen en gerechten. Technieken De volgende technieken moeten in willekeurige volgorden gebruikt worden in de verschillende gangen / gerechten. Deze moet je ook vermelden in het schema technieken. Buiten deze technieken om mag je gebruik maken van de moderne Kooktechnieken (icefilter, stikstof bereiden ect.). Natuurlijk worden de basistechnieken uit de vorige opleiding Kok ook gebruikt. Deze hoeft je niet te vermelden. Verplichten technieken - (Braden aan spit) - Chaid-froideren - Chemiseren - Confijten in vet - En papillotte bereiden - Fileren - Flamberen - Fonceren - Frituren - Geleren Moderne technieken - Koken - Modeleren - Openen van schelpen - Pareren - Roerbakken - Roken - Smoren - Stomen - Stoven - Uitsteken - Gratineren - Bakken in de oven - Bakken in de koekenpan - Pocheren - Grilleren - Braden in de oven - Sous vide bereiden - Farceren - Schoonmaken van vis - Poêleren - Zachte, Brosse en Elastische gelei - Sferificatie (Bolvorming en omgekeerde bolvorming) - Gisten - Fermentatie - Dehydratie bij warmte - (Anti) oxidatie - Room - Geleerde mousse - Verplaatsing / migratie - Souffleren - Stollen van eiwit - Schuimdeeg - Karamelliseren - Maillardreactie - Oplosbaarheid van suiker - Emulsies - Vederlichte mousse van sojalecithine Waar bestaat een gerecht uit Een gerecht bestaat minimaal uit: - 1 Hoofdcomponent met 3 ondersteunende componenten, waarvan 1 component een saus, dressing, samengestelde boter of coulis moet zijn.!! Maak in je menu gebruik van verschillende garnituren.

5 Kostprijsberekening Van elk gerecht moet de inkoopsprijs worden berekend. Deze lever je per gerecht uitgewerkt aan. Gebruik hiervoor de materiaal en methodes die voor jouw beschikbaar zijn. Het product schema Bij elk gerecht, kies je één hoofdingrediënt, dit ingrediënt verwerk je tot product schema. Op het product schema staan de volgende gegevens. Het product schema hoeft niet groter te zijn dan één A4. - Soort - Samenstelling - Smaakkenmerken - Kwaliteit - Voedingswaarde - Kleur - Geur - Structuur/stevighei d - Verkrijgbaarheid De menukaart Deze opdracht wordt ingevuld naar eigen inzicht. Verplichte gegevens zijn de verschillende gerechten. En de daarbij behorende verkoopprijs. Tip! Oorspronkelijk was een menukaart alleen een opsomming van de producten die men kon bestellen in een restaurant, zonder enige logica. Tegenwoordig maken veel restaurants gebruik van de menukaart als een visitekaartje. De menukaart kan op allerlei manieren worden opgemaakt, met sierletters, met een mooi papier of met plaatjes van de gerechten

6 Richtlijnen Op de volgende pagina s vind je de algemenen richtlijnen van je opdracht. Algemeen Algemene eisen - Gebruik wit A4 papier. - Lever je gangen per onderdeel in gebonden of mapje. (geen insteekhoezen en geen paperclips). - Lever een origineel in van het werkstuk (dus geen kopie). - Print enkelzijdig. - Gebruik een duidelijk lettertype niet groter dan tekengrootte 12 - Gebruik enkele regelafstand. Voorblad voor het volledige 15 gangen menu Het voorblad van je werkstuk mag een andere kleur papier hebben dan wit. Het voorblad moet bevatten: - Titel en subtitel (indien van toepassing). - Je naam en de naam van de onderwijsinstelling. - Cursusjaar en datum van voltooiing van het werkstuk. - Naam van de docent en eventueel praktijkbegeleider. - Eventueel dezelfde illustratie als op het voorblad. Let op: namen correct en volledig met voorletters vermelden. Inhoudsopgave In de inhoudsopgave staat wat er in je werkboek allemaal is verwerkt. Met daarbij de bladzijde nummers. Tip: - Zie voorbeeld inhoudsopgave van dit toelichting opleiding - In Word zit de functie onder Invoegen: Index en inhoudsopgave. Hiermee vult Word automatisch een inhoudsopgave in. Dit werkt alleen als je met koppen werkt (vraag informatica docent Colofon Een colofon is een overzicht van: - N.A.W gegevens, (naam, adres, postcode, etc.) - Bronvermelding (waar heb je het uit vandaan) - Gegevens leerbedrijf Dit maakt het voor de lezer makkelijker om te achter halen van wie het is en waar je het vandaan hebt gehaald.

7 Het voorwoord - In het voorwoord geef je een korte omschrijving van wat er in je boekje staat en wat het doel was. (Waarom heb je het gedaan). Je probeert hiermee de interesse van de lezer op te wekken. Kop- en voetteksten - In Word zit de functie onder Beeld: Koptekst en voettekst. Hiermee voeg je paginanummers in je boekje toe. Ook zou je de titel (koptekst) terug kunnen laten komen in je pagina s. (Vraag je informatica docent) Let op: - Begin je paginanummering na de inhoudsopgave. Start hier met nummer 3. De titelpagina is nummer 1, de inhoudsopgave is nummer 2, maar dat vermeld je NIET! De inhoud van het werkstuk Vermeld systematisch de belangrijke zaken die je hebt gevonden over het onderwerp. Maak hiervoor een heldere indeling van hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen. Zorg voor een overzichtelijke bladspiegel (het geheel van 1 bladzijde). Laat bijvoorbeeld niet 1 regel over voor een nieuwe pagina. Tips - Maak gebruik van de automatische inhoudsopgave van het tekstverwerkingsprogramma. - Je mag in je werkstuk vaktermen gebruiken. Let er wel op dat je vaktermen en andere moeilijke woorden correct spelt. Raadpleeg bij twijfel het woordenboek of je vakboeken. - Illustratiemateriaal is leuk en verlevendigt het werkstuk, maar het materiaal moet wel ter zake zijn! Gebruik NIET teveel illustratiemateriaal. Zorg voor een rustig ogend werkstuk. - Laat de voorlaatste (klad)versie van je werkstuk door iemand controleren op spelling en taalgebruik! Kijk samen met diegene ook nog eens of je aan de richtlijnen hebt voldaan zoals ze hier staan vermeld.

8 Bijlage 1 Beoordelingslijsten Beoordelingslijst 1 algemene eisen Beoordelingspunten Lettertype Toelichting Duidelijk lettertype niet groter dan tekengrootte 12 Voldoet aan de eisen Handtekening, plaats en datum Programma tekstverwerkingsprogramma Voorkant / blad Titel en subtitel (indien van toepassing). Je naam en de naam van de onderwijsinstelling. Cursusjaar en datum van voltooiing van het werkstuk. Naam van de docent en eventueel praktijkbegeleider. Eventueel dezelfde illustratie als op het voorblad. Snelhechter of ingebonden Onderdelen Koptekst Per onderwerp duidelijk aangegeven Naam of titel Voettekst paginanummering Inhoudsopgave Colofon Voorwoord Beoordeling gerechten Bewijs van bereiding en goed keuring

9 Beoordelingslijst 2 Inhoud Beoordelingspunten Menukaart Recepturen, bereidingswijze Toelichting 1 x vijftiengangen menu uitgewerkt op een menukaart met verkoopprijs recepturen, bereidingswijze Voldoet aan de eisen Handtekening, plaats en datum Productschema s 15 stuks Foto s 15 stuks foto s Kostprijsberekening Technieken 15 stuks Schematische omschrijving van de technieken Beoordelingslijst 3 Regels menuleer & technieken Beoordelingspunten Regels menuleer Technieken Toelichting Regels van de menuleer zijn nageleefd Alle technieken zijn gebruikt Voldoet aan de eisen Handtekening, plaats en datum

10 Beoordelingslijst 3 Dit formulier dient als bewijs van beoordeling het te bereiden gerecht (werkproces 3.1) Persoonsgegevens volledig invullen a.u.b. - Naam deelnemer: - Datum: - Klas: - Opleiding: - BPV bedrijf: presentatie smaak verkoopbaarheid (prijs-kwaliteit). Geef beoordeling en korte omschrijving: Handtekening beoordelaar en deelnemer: Handtekening:.. Handtekening deelnemer:..

11 Bijlage 2 Garnituren, Combineren van componenten Overzicht van garnituren en combinaties van componenten van de oude menuleer. Bereiding van vis Bereiding Saus Groenten Aardappel Gekookt / gepocheerd Boter, mosterd, witte wijn Salades, wortelen, spinazie Gekookt, puree In de boter gebakken Bakboter Salades, wortelen Gekookt, gebakken In de olie gebakken Remoulade saus, tomatensaus Salades Gebakken, gefrituurd Gegrilleerd Samengestelde boter Salades Gefrituurd Bereiding van vlees Bereiding Saus Groenten Aardappel Gekookt / gepocheerd Madeira, blanke roomsaus Alle warme bereidingen Gekookt, puree, rijst In de boter gebakken Jus, béarnaise, Sc Coron Alle Gekookt, gebakken, gefrituurd In de olie gebakken Remoulade saus, tomatensaus Salades Gebakken, gefrituurd Gegrilleerd Samengestelde boter Salades Gefrituurd Bereiding van gevogelte en wild Bereiding Saus Groenten Aardappel Gekookt Roomsaus, kerriesaus doperwten Rijst, puree Inde boter gebakken Jus Alle compote Gefrituurd, gebakken Gegrild Samengestelde boters Fijne groenten en compote Gebakken / gefrituurd Gebraden / gegrilleerd Braad jus / wild saus Wild garnituur Puree

12 Bijlage 3 Regels van de menuleer - Zorg voor ene juiste Volgorde van de gerechten, dus niet eerst soep en dan een koud voorgerecht - Afwisseling in kleur en smaken, b.v. niet alles rood en of teveel gekruid - Jaargetijde, houdt rekening met b.v. geen boerenkool in de zomer - Verse producten, liefst zoveel mogelijk vers en niet alles uit een pakje gelegenheid, waarom gaat het, is het b.v. voor een zaken diner of bruiloft - Afstemmen op de groep gasten, gaat het om b.v. ouders met kinderen of zakenmensen - Prijs, wat is het budget dat de gast te besteden heeft - Samenstelling en functie van de gerechten, b.v. koud voorgerecht is om de eetlust op te wekken, heb je dus een uitgebreid menu, dan moet je zorgen dat het voorgerecht niet al te zwaar is. - Evenwichtige verdeling van de verschillende onderdelen van het menu, dus niet drie voorgerechten en één hoofdschotel en één nagerecht. - Afwisseling in bereiding, niet alles gekookt, gebakken of gefrituurd Gebruikt zoveel verschillende technieken en laat in een gerecht niet twee keer een techniek voor komen - Afwisseling in kleur en smaken, b.v. niet alles rood en of teveel gekruid - Verse producten, liefst zoveel mogelijk vers en niet alles uit een pakje gelegenheid, waarom gaat het, is het b.v. voor een zaken diner of bruiloft - Hoogte punt in het menu bij laatst geserveerde hoofdschotel, dus bij de vlees wild schotel - Afstemmen op de groep gasten, gaat het om b.v. ouders met kinderen of zakenmensen - Mogelijkheden van het horeca bedrijf, kun je het zelf wel aan, wat je aanbied

13 Bijlage 4 Menu schema Overzicht van de volgorde in een 15 gangenmenu. Nederlands Koud voorgerecht Soep Warm voorgerecht Hoofdschotel vis Hoofdschotel vlees Pauzedrank Hoofdschotel gevogelte Hoofdschotel wild Kaas Warm zoet nagerecht Koud zoet nagerecht IJs nagerecht Gebak Fruit Dessert frans hors d oeuvre froid potage / consommé / bisque / velouté / crème hors d oeuvre chaud relevé de poisson relevé de viande (boucherie ) ( grosse pièce) boisson frappé relevé de volaille relevé de gibier fromage entremet sucré chaud entremet sucré froid entremet glacé pâtisserie fruits dessert

14 Bijlage 5 Voorbeeld standaard receptuur Naam gerecht Aantal personen: Ingrediënten: Hoeveelheid Inhoudsmaat Product Specificaties Opmerkingen Bereidingswijze: Materialen Tips Voor het uitschrijven van recepten en menu s zijn er een aantal tips: - Wees kort maar krachtig (geen grote teksten) - Werk systematisch (altijd dezelfde volgorde) - Houdt een standaard format aan - Werk in schema s (met tabellen) - Gebruik dezelfde inhoudsmaten (gram, dl, liter, kg) Bij het opstellen van gerechten, moet je een bepaalde volgorde aanhouden. 1. Omschrijf het volledige gerecht met de hoeveelheden voor één personen 2. Werk daarna alle losse ingrediënten / componenten uit.

15 Bijlage 6 Planningsformulier Instructie 1. Je moet gebruik maken van onderstaande ingevulde planning, deze is gekoppeld aan de jaarlijn van de opleiding. Let op inlever data zijn verplicht! 2. In de kolom hoe ga ik het aanpakken?, noteer je de werkzaamheden hoe je deze week te werk gaat. 3. Kolom 'Geplande datum' (data waarop je het gerecht kookt voor de foto) deze moet je zelf invullen samen met jouw leermeester. Voorbeeld: Blok 1 Planning opdrachten / technieken voor deze GOE Week nr. Gangen met gerechten en recepturen / Zelfevaluaties / Werkplan en evaluatie / Voortgangsmeting / menukaart basis Verplichte inlever data Geplande datum uitvoering leerbedrijf Hoe ga je het aanpakken Herfst vakantie In overleg met praktijkbegeleider/ leermeester werken 43 44

16 Bijlage 7 Verantwoordingsdocument Kerntaak Werkproces + naam Opdrachtnr Ontwikkelt nieuwe receptuur Stelt menukaarten op

Werkboek beroepspraktijkvorming

Werkboek beroepspraktijkvorming Werkboek beroepspraktijkvorming Werkproces 3.1/3.2 Praktijkopdracht voor het Handboek BPV (of de Proeve van bekwaamheid) Kwalificatiedossier 2013-2014 Zelfstandig werkend kok Kerntaak 3 Colofon Uitgeverij:

Nadere informatie

Werkboek beroepspraktijkvorming

Werkboek beroepspraktijkvorming Werkboek beroepspraktijkvorming Eindopdracht Praktijkopdracht voor het BPV Handboek (of de Proeve van bekwaamheid) Kwalificatiedossier vanaf 2016 Zelfstandig werkend kok B1-K1, B1-K2, P2-K1, P2-K2 BOL

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Spoorboekje ZWKOK Emmen 3.2

Spoorboekje ZWKOK Emmen 3.2 September 2014 Geachte leerling, In handen heb je het boekje lesstofverdeling en toetsresultaten. Dit spoor boekje wordt éénmaal uitgegeven, wees er dus zuinig op. Van week tot week kun je in de lesstofverdeling

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORWERKSTUK VOOR 4 VMBO Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Waar je precies aan moet denken bij het maken van een scriptie lees je in de studiekaart Scriptie?. In de studiekaart Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Nadere informatie

Verbeteren en vernieuwen van de dienstverlening in de keuken

Verbeteren en vernieuwen van de dienstverlening in de keuken Verbeteren en vernieuwen van de dienstverlening in de keuken Werkboek Serienummer: Licentie: Voor het activeren van deze licentie ga je naar mijn.edu-actief.nl. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

MODULE GASTRONOMIE GOE 4 ADVISEREN VAN GASTEN OVER GERECHTEN

MODULE GASTRONOMIE GOE 4 ADVISEREN VAN GASTEN OVER GERECHTEN MODULE GASTRONOMIE GOE 4 ADVISEREN VAN GASTEN OVER GERECHTEN GOE 4 Adviseren van gasten over gerechten Inhoud Inleiding op de GOE.... 4.1 Warenkennis..... 4.2 Streekproducten en -gerechten... 4.3 Salades...

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 17 1.3 Machines in de keuken 24 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

Richtlijnen verslaglegging

Richtlijnen verslaglegging Richtlijnen verslaglegging OPLEIDING TANDARTSASSISTENT School voor gezondheidszorg en welzijn Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Voorwoord Binnen de opleiding tandartsassistent wordt veel

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HUISHOUDELIJK ONDERWIJS Opleiding Koken AO HU 006 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 14 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2018 gedurende 535 minuten consumptief-horeca CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 560 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-horeca CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Spoorboekje ZWKOK 3.2 Emmen

Spoorboekje ZWKOK 3.2 Emmen September 2014 Geachte leerling, In handen heb je het boekje lesstofverdeling en toetsresultaten. Dit spoor boekje wordt éénmaal uitgegeven, wees er dus zuinig op. Van week tot week kun je in de lesstofverdeling

Nadere informatie

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing;

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; 2,5 dl olijf olie. 1 fijn gesnipperde rode ui. 2 fijn gesneden teentjes knoflook. 1/2 blikje maïs korrels. lepel gehakte

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. consumptief-horeca CSPE BB. gedurende 600 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. consumptief-horeca CSPE BB. gedurende 600 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 600 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 14 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

LISANNE KIEST HORECA - KEUKEN

LISANNE KIEST HORECA - KEUKEN LISANNE KIEST HORECA - KEUKEN IS HET JOUW DROOM OM ELKE DAG HEERLIJKE GERECHTEN TE BEREIDEN VAN MOOIE, VERSE PRODUCTEN? KUN JE GOED WERKEN OP ONREGELMATIGE TIJDEN? WEET JIJ JE COLLEGA S IN DE KEUKEN TE

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 640 minuten gedurende 625 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo Profielwerkstuk Kandinsky College locatie Jorismavo schooljaar 2018-2019 1 Wat is het profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over het door jou gekozen profiel. In

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto?

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto? de basis Wat zijn brunoise en julienne? Wat is espuma? Hoe trek ik de lekkerste kippenbouillon? Wat zit er in tartaarsaus? Hoe maak ik de beste aardappelpuree? Hoe pocheer ik een ei? Wat zit er in hofmeesterboter?

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Kok. : Keuken : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

BPV-opdrachten. Ontwikkelingsgericht Kok. : Keuken : B1-K1, B1-K2. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Ontwikkelingsgericht Kok NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Keuken DOSSIERCREBO : 23085 KWALIFICATIE : Kok KWALIFICATIECREBO : 25180 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK : B1-K1, B1-K2 VERSIE :

Nadere informatie

Proces beoordeling portfolio

Proces beoordeling portfolio Proces beoordeling portfolio 2016-2017 Beoordelingsinstrument portfolio 2016-2017 1 Inhoud Beoordeling proces portfolio... 3 Overzicht inhoud beoordeling portfolio... 4 Leerlijn portfolio (per IO)... 6

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Je gaat een werkstuk over dieren maken. Je gaat een werkstuk over dieren maken. naam Een werkstuk bestaat uit de volgende onderdelen: Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. De titel van je werkstuk moet mooi groot op de voorkant komen.

Nadere informatie

WELKOM! Hartelijk dank voor uw bezoek aan Boutique Hotel & Restaurant Erkelens! Graag presenteren wij u onze vernieuwde menukaart.

WELKOM! Hartelijk dank voor uw bezoek aan Boutique Hotel & Restaurant Erkelens! Graag presenteren wij u onze vernieuwde menukaart. MENU WELKOM! Hartelijk dank voor uw bezoek aan Boutique Hotel & Restaurant Erkelens! Graag presenteren wij u onze vernieuwde menukaart. Voor alle gerechten en bereidingen geldt dat we ons uiterste best

Nadere informatie

Partie Warme voorgerechten. Werkboek

Partie Warme voorgerechten. Werkboek Partie Warme voorgerechten Werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Stephan Epskamp, Simon Kuipers, Rein Mulder Inhoudelijke redactie: Jan

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 640 minuten gedurende 640 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2017 gedurende 570 minuten consumptief-horeca CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

HORECA KOK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

HORECA KOK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HORECA KOK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFD- EN BIJGERECHTEN II BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur:

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met agrarische producten in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een

Nadere informatie

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Inhoud: De eerste bladzijde: het titelblad.... 2 De tweede bladzijde: kop- en voettekst aanpassen... 2 De derde bladzijde: bronnen... 3 De derde

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2015

consumptief-horeca CSPE KB 2015 consumptief-horeca CSPE KB 2015 bijlage 2 variant b menu b Amuse van bruschetta met gerookte eend en vijgenconfiture *** Prei-veloutésoep *** Gestoofde heilbotfilet met kreeftensaus gegratineerde venkel

Nadere informatie

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL

HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL HANDLEIDING SECTORWERKSTUK VMBO-TL SCHOOLJAAR 2012-201 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding p. 2. Afspraken p.4. Het onderzoek p.5 Stap 1: Onderwerp p.5 Stap 2: De hoofd- en deelvragen p.5 Stap : Informatie zoeken

Nadere informatie

HORECA KOK HOOFDGERECHTEN TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFDGERECHTEN BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

HORECA KOK HOOFDGERECHTEN TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFDGERECHTEN BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HORECA KOK HOOFDGERECHTEN TENDENS HTRV WERKBOEK HOOFDGERECHTEN BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Perry Bron, Uitgeverij

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Twee dagdelen 25,00 euro p.p. incl wijn, water of sap. Nodig 10 vrienden uit voor een gezellige kookworkshop.

Twee dagdelen 25,00 euro p.p. incl wijn, water of sap. Nodig 10 vrienden uit voor een gezellige kookworkshop. Workshop samen koken TTF Duur: Kosten: Verkoopprijs Twee dagdelen 9,50 p.p. incl wijn water of sap. 25,00 euro p.p. incl wijn, water of sap. Nodig 10 vrienden uit voor een gezellige kookworkshop. Start

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE KB 2016

profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE KB 2016 profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE KB 2016 bijlage 3 menu Heldere groentesoep *** Gepaneerde kipfilet gevuld met zongedroogde tomaat en basilicum tomatensaus of kruiden-roomsaus roerbakgroenten

Nadere informatie

Voorgerechten. Tussengerechten. Hoofdgerechten. Dessert

Voorgerechten. Tussengerechten. Hoofdgerechten. Dessert Chefs menu 1 3 gangen 31,50 per persoon 4 gangen 36,50 per persoon Voorgerechten Vegetarisch, vis- en vleesgerecht van de chef Tussengerechten Kreeftensoep tartaar van gamba Courgettesoep Hollandse garnaal

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Partie Menukoken. Werkboek

Partie Menukoken. Werkboek Partie Menukoken Werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Stephan Epskamp, Simon Kuipers, Rein Mulder Inhoudelijke redactie: Jan Willem van

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 250 minuten profielvak HBR CSPE KB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen bijlagen en digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Garnituur bij hoofdgerechten. Waar gaat deze kaart over? Aardappelgerechten. Wat wordt er van jou verwacht? Garnituren

Garnituur bij hoofdgerechten. Waar gaat deze kaart over? Aardappelgerechten. Wat wordt er van jou verwacht? Garnituren Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over garnituren bij hoofdgerechten. We behandelen aardappelgarnituren, rijstgarnituren en meelspijzen. Ook leer je wat gekookte en geglaceerde groenten zijn.

Nadere informatie

Ondersteunen bij huishouden en wonen

Ondersteunen bij huishouden en wonen Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij huishouden en wonen Crebonummer: 92640 Opleiding Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatieniveau 2 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e druk: juli

Nadere informatie

Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: High tea Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Een gastheer of gastvrouw is het visitekaartje van een restaurant. Hij of zij

Nadere informatie

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan.

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Als voedsel van het land, het dier of

Nadere informatie

Werkboek BPV. Keuken basis. Naam student Klas Leerbedrijf Leermeester

Werkboek BPV. Keuken basis. Naam student Klas Leerbedrijf Leermeester Werkboek BPV Keuken basis Naam student Klas Leerbedrijf Leermeester Inleiding Onze opleidingen worden door docenten uit de praktijk en het bedrijfsleven vormgegeven, hierdoor staan de studenten vanaf de

Nadere informatie

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Feenstra & Houter 15 april 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/75072 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er?

Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er? Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de horeca kom je als horecamedewerker met veel mensen in contact in verschillende

Nadere informatie

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen

Meesterproef. Dienstverlening & Commercie. Pleincollege Nuenen Meesterproef Dienstverlening & Commercie Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werkomschrijvingen... 4 Algemene eisen... 4 Specifieke eisen... 5 Handel & Administratie...

Nadere informatie

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af 1. Hoe werk ik mijn werkstuk af 2. Hoe maak ik een voorblad 3. Hoe gebruik ik Wordart om een titel te maken. 4. Hoe plak ik een plaatje van Internet 5. Hoe maak ik een inhoudsopgave 6. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 150 minuten profielvak HBR CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

Schrijven: Ik kan eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd of van persoonlijk belang zijn.

Schrijven: Ik kan eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd of van persoonlijk belang zijn. Examenopdracht medewerker ICT niv. 2 Zoek informatie over een actueel onderwerp in de ICT. Gebruik hiervoor internet en vakliteratuur. Verwerk de informatie in een kort, duidelijk verslag. Het verslag

Nadere informatie

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 prei 150 gram spekblokjes 1 el tomatenpuree ½ kilo bruine bonen Bereidingswijze: Snijd de ui en prei fijn. Bak de ui en prei in

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 5

consumptief-horeca CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 5 consumptief-horeca SPE 2010 minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

consumptief-horeca CSPE KB 2015

consumptief-horeca CSPE KB 2015 consumptief-horeca CSPE KB 2015 bijlage 2 variant a menu a Amuse van bruschetta met gerookte eend en vijgenconfiture *** Champignon-veloutésoep *** Gestoofde scholrolletjes met kreeftensaus gegratineerde

Nadere informatie

Runder carpaccio 13,50 gemarineerde carpaccio gesneden van de dunne lende van het MRY rund met limoen/peper olie, kervel en gefrituurde kappertjes

Runder carpaccio 13,50 gemarineerde carpaccio gesneden van de dunne lende van het MRY rund met limoen/peper olie, kervel en gefrituurde kappertjes Voorgerechten Gravad lax 12,75 de oorspronkelijke Gravad lax is zalm dat vroeger werdt begraven in de grond (gravad), wij hebben deze in een eigentijds recept gemarineerd en wordt aan tafel gesneden bijgestaan

Nadere informatie

Welkom bij Taste! Taste! presenteert u passie! U kunt niet kiezen? We vertellen u graag ons menu du Chef!

Welkom bij Taste! Taste! presenteert u passie! U kunt niet kiezen? We vertellen u graag ons menu du Chef! Welkom bij Taste! Taste! is er voor iedereen die liefde voelt voor pure cuisine. Voor fijnproevers die zichzelf en hun tafelgenoten willen overrompelen met smaken, geuren en composities die aan de basis

Nadere informatie

profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE BB 2016

profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE BB 2016 profielvak horeca, bakken en recreatie CSPE BB 2016 bijlage 3 menu Heldere groentesoep *** Kip gevuld met zongedroogde tomaat tomatensaus of kruiden-roomsaus roerbakgroenten aardappeltaart *** IJs met

Nadere informatie

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken?

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken? Inleiding: 1. Voorwoord Voor je ligt het experimentele stagewerkboek voor je stage. Het is een werkboek waarin een aantal aanwijzingen en regels staan waaraan je je tijdens de stage moet houden. Lees ze

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Buffetten. Leekzicht natuurlijk beleven

Buffetten. Leekzicht natuurlijk beleven Buffetten. Buffet de Meid: 14,- p.p. - Gemarineerde beenhammetjes, heerlijk gegrild en overgoten met whisky en bruine suiker. - Gegratineerde aardappelen met verse room en kaas. - Huzaren salade gegarneerd

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Koken Met Kijkers. Dienstverlening en Producten. Naam: Klas:

Koken Met Kijkers. Dienstverlening en Producten. Naam: Klas: Koken Met Kijkers Dienstverlening en Producten Naam: Klas: Beste leerling, Voor je ligt het werkboekje Koken Met Kijkers. Dit werkboekje is bedoeld als aanvulling op de module Verkopen en presenteren.

Nadere informatie

STAP 1 (tijd: 1 uur, Punten 5)

STAP 1 (tijd: 1 uur, Punten 5) SECTORWERKSTUK HANDLEIDING Je gaat beginnen aan het sectorwerkstuk dat verplicht is binnen onze opleiding. Dit werkstuk gaat over het beroep dat in jouw sector ligt. Aan de hand van het volgende stappenplan

Nadere informatie

pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie

pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie pilot - CSPE HBR GL 2015 profiel Horeca, Bakken en Recreatie bijlage 1 menu Twentse mosterdsoep *** Kip-cordon bleu tomatensaus roerbakgroenten pilavrijst *** Coupe 43 Alle ingrediënten staan afgewogen

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende XXX 560 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Vakcollege Groep B.V. 2015. Alle rechten voorbehouden. Reis rond de wereld Inleiding In Nederland leven veel culturen naast elkaar. Op school,

Nadere informatie