Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland"

Transcriptie

1 Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland Collectief particulier opdrachtgeverschap in de Waalsprong

2 Project Droomhuis De Waalsprong biedt binnen Project Droomhuis de mogelijkheid om zélf uw eigen droomwoning te realiseren. In diverse wijken in het nieuwe stadsdeel van Nijmegen wordt de komende jaren de mogelijkheid geboden aan particulieren om zelf te bouwen. Niet de projectontwikkelaar, maar ú bent de opdrachtgever voor het ontwerpen en bouwen van uw huis. Dat is voor bijna iedereen mogelijk, of u nu over een breed budget beschikt, of een bescheiden portemonnee heeft! Project Droomhuis biedt de kans om zélf uw eigen droomwoning te realiseren. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap U kent natuurlijk al de mogelijkheid om zelf een vrije kavel te bebouwen. De Waalsprong biedt, in het kader van Project Droomhuis, de komende jaren op diverse locaties deze mogelijkheid voor particulier opdrachtgeverschap. Maar er bestaat ook een andere manier. Graag laten we u kennismaken met een optie waaraan u misschien nog niet had gedacht: samen bouwen met uw toekomstige buren. Dat heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Optimale zeggenschap Particulier opdrachtgeverschap is, zeker gezien de inzet van persoonlijke financiële middelen, lang niet voor iedereen weggelegd. Of misschien hebt u wel de middelen, maar durft u zelf bouwen niet aan? Dan is CPO voor u wellicht een mogelijkheid. U bouwt dan samen met uw toekomstige buurtgenoten de woningen. U bent dan nog steeds zélf opdrachtgever, maar doet dat binnen een vereniging. Als groep bepaalt u hoe de woningen eruit komen te zien. En achter de voordeur bent u natuurlijk zelf aan zet. In Het Nijland, een kleinschalige woonbuurt in de wijk Oosterhout, worden bouwvelden aangeboden, waarin u die mogelijkheid heeft om samen te bouwen. Met optimale zeggenschap voor uw eigen woning, binnen een budget dat bij u past. In het kader van Project Droomhuis - bouw samen uw eigen woning krijgt u die kans. Uw droomwoning ligt misschien meer binnen handbereik dan u denkt!

3 Individuele wensen? Samen bouwen! U gaat voor de afwisseling van de Waalsprong? Voelt u veel voor de variatie van Het Nijland? Dan bieden we u graag een mogelijkheid waaraan u misschien nog niet heeft gedacht: bouwen in eigen beheer. Ofwel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO stelt u in staat samen met uw toekomstige buren uw eigen woning te ontwikkelen. Een huis te bouwen dat geheel en al aan uw persoonlijke eisen en wensen voldoet. Waar u zich op uw gemak voelt en extra wooncomfort beleeft. Kortom: waar u écht thuis bent. Voor iedereen Bijna iedereen komt in principe in aanmerking voor CPO. Of u nu een starter bent met een beperkt budget, een doorstromer met meer financiële armslag, of een senior met heel specifieke woonwensen. Dat maakt niet uit. Maar ook voor andere doelgroepen biedt collectief opdrachtgeverschap volop mogelijkheden. Zo kunnen gelijkgestemde groepen bijvoorbeeld projecten realiseren die afwijken van het geijkte woningaanbod. U betaalt, u bepaalt Bij CPO verenigt u zich met andere particulieren in een collectief, een ontwikkelvereniging. Samen bepaalt u hoe de woningen op het bouwveld worden gesitueerd en hoe de woningen eruit gaan zien. U bent dus ontwikkelaar, woonconsument én woonproducent tegelijk. In dit proces wordt u professioneel begeleid door een gespecialiseerd adviesbureau, Bouwen In Eigen Beheer (BIEB). U stelt binnen de ontwikkelvereniging gezamenlijk de spelregels op en neemt tijdens het ontwikkel- en bouwtraject samen alle belangrijke beslissingen. U kiest bijvoorbeeld zelf de architect en de aannemer. Door deze directe samenwerking met professionele partijen en de schaalvoordelen betaalt u voor uw woning een prijs die gemiddeld al snel 15% of meer onder de gangbare marktprijs ligt. Bouw uw eigen buurt Maar CPO biedt meer voordelen. Juist omdat u als deelnemer vanaf het allereerste begin bij de realisatie van de woonbuurt betrokken bent, bouwt u met elkaar een ijzersterke gemeenschap op, voordat er ook maar een steen is gelegd. Met de sociale contacten zit het dus wel goed.

4 Helder proces U beschouwt het bouwen samen met uw toekomstige buurtgenoten als een unieke kans. Maar hoe ziet het CPOproces er eigenlijk uit? En hoe zit het met eventuele randvoorwaarden? Net als in een regulier nieuwbouwproject meldt u zich aan als u geïnteresseerd bent. Tijdens een informatieavond krijgt u alles over CPO, het proces en alle randvoorwaarden te horen. Vervolgens schrijft u zich in. Dat kan alleen, als duo of als groep. In Het Nijland is voor het CPO-initiatief plaats voor 40 tot 60 woningen. Aan de hand van gesprekken maakt BIEB (zie hieronder) een inventarisatie van de verschillende woonwensen. Zij zoeken naar een match tussen belangstellenden. Een collectief kan bij minimaal 10 leden van start. En als er veel belangstelling is, wordt een reservelijst opgesteld. Alle ingeschrevenen krijgen door middel van loting een volgnummer voor deelname in het project. Uiteraard beslist u zélf of u wilt meedoen. Helder proces Vervolgens begint het echte werk. Samen met BIEB richt het collectief een CPO-ontwikkelvereniging op. U inventariseert met uw buren alle individuele wensen, kiest gezamenlijk een architect en ontwikkelt vervolgens een definitief verkavelings- en ontwerpplan. Na afronding van de planvormingsfase volgt de aanvraag van de bouwvergunning. De vereniging kiest een aannemer en de definitieve kavelkeuze vindt plaats. Nadat alle noodzakelijke contracten zijn afgesloten, start ten slotte de bouw. Verloopt alles volgens planning? Dan krijgt u eind 2012 de sleutel van uw woning overhandigd. duidelijke randvoorwaarden Als CPO-ontwikkelvereniging bepaalt u heel veel zelf en maakt u vooral gezamenlijke keuzes. Uiteraard wel binnen de geldende randvoorwaarden, zoals omschreven in de gemeentelijke eisen, het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. U leest daarover meer in de uitgebreide brochure over CPO in Het Nijland. BIEB: de juiste beslissingen op het juiste moment Voor de gemiddelde ontwikkelvereniging is CPO een leuke en leerzame ervaring, maar ook een spannend en intensief traject. Daarom is er adviesbureau Bouwen In Eigen Beheer (BIEB). BIEB helpt als partner en vraagbaak bij het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment. Vanaf de start van het initiatief tot aan de oplevering van de woningen: BIEB biedt ondersteuning zonder dat het de verantwoordelijkheid overneemt. De leden in de ontwikkelvereniging nemen zelf hun beslissingen. Uiteindelijk zijn zij immers gezamenlijk de ontwikkelaars van hun eigen woning en woonomgeving!

5 De Waalsprong: woonplek van uw dromen Wonen in de Nijmeegse Waalsprong betekent afwisseling. Welke woonstijl u ook ambieert: ieder van de verschillende deelgebieden heeft een heel eigen sfeer en uitstraling. In de Waalsprong vindt u dan ook ongetwijfeld het huis van uw dromen. Binnen een aantal jaar herbergt het gebied alle voorzieningen die het stadsleven zo boeiend maken. En beschikt het over faciliteiten die in het moderne leven thuishoren. Bovendien krijgen toekomstige bewoners door het vele groen in en rondom de Waalsprong eindeloos veel mogelijkheden voor rust, ontspanning en recreatie. Het Nijland: alle ruimte voor het individuele wonen Wonen in Het Nijland is wonen in een kleinschalige wijk met veel ruimte. Dat maakt het leven extra aangenaam. Als motto voor Het Nijland geldt: alle ruimte voor het individuele wonen. Een ultieme plek om uw eigen Droomhuis te bouwen, in een vereniging, samen met uw toekomstige buren. Betuwse stijl De buitenrand van Het Nijland ligt fraai aan water en weidegebieden. De wijk heeft dan ook de Betuwe in de achtertuin. Daarom is ook de architectuur geïnspireerd op de Betuwse bouwstijl. Die is terug te vinden in een grote verscheidenheid van woningtypen, met speelse kleurcontrasten en combinaties van bouwmaterialen. Er worden verschillende woningtypen gerealiseerd, van vrijstaande woning tot rijwoning. U krijgt in Het Nijland volop vrijheid om uw meest persoonlijke woonwensen te verwezenlijken. Het Nijland: alle ruimte voor het individuele wonen.

6 Wooninformatiecentrum Waalsprong Griftdijk Noord 4a 6663 AG Lent (op parkeerterrein van NS-station Lent) telefoon: Openingstijden: Dinsdag t/m donderdag van uur Vrijdag van uur Zaterdag van uur Bouwen in Eigen Beheer Biesterweg AG Eindhoven telefoon Dit is een uitgave van GEM Waalsprong, september 2010 Fotografie: Paul Breuker Fotografie, Fotografie De Verbeelding, Bouwen in Eigen Beheer

STAWON, Amsterdam. 2 Leidraad Bouwen met je buren voor collectief particulier opdrachtgeverschap

STAWON, Amsterdam. 2 Leidraad Bouwen met je buren voor collectief particulier opdrachtgeverschap Bouwen met je buren STAWON, Amsterdam 2 Leidraad Bouwen met je buren voor collectief particulier opdrachtgeverschap Colofon Inhoud Uitgever 2006 STAWON 7 Voorwoord STAWON, Amsterdam Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

uw woon droom wordt huis

uw woon droom wordt huis uw woon droom wordt huis... vk 210x297 Het begint allemaal met een vrije kavel... hoogdalem.nl/zelf-bouwen u heeft een scherp beeld van wat u wilt wij hebben dé plek om het te realiseren Sfeervolle woonwijk

Nadere informatie

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap

Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Wonen voor mensen met een verstandelijke handicap Je staat er niet iedere dag bij stil, want wonen lijkt zo gewoon. Als je een handicap hebt is een fijne woonplek de basis. Daarnaast heb je ook voor andere

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land. Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders

Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land. Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op

Nadere informatie

Snel een woning vinden In de regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN

Snel een woning vinden In de regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Snel een woning vinden In de regio Haaglanden Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Snel een woning vinden Niet iedere woningzoekende is hetzelfde. Sommigen maakt het weinig uit waar, hoe groot of welk type de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3. Visie op nieuwbouw... 5. Aanbevelingen... 11 Inhoudsopgave Voorwoord......................................................................................................................... 3 Visie op nieuwbouw...........................................................................................................

Nadere informatie

Winsum heeft het! Woonvisie

Winsum heeft het! Woonvisie Winsum heeft het! Woonvisie datum 2 december 2013 KAW architecten en adviseurs Postbus 1527 9701 BM Groningen Hofstraat 8 9712 JB Groningen Telefoon (050) 369 58 70 Fax (050) 369 58 71 Email info@kaw.nl

Nadere informatie

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons?

MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP. Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? MIJN KIND HEEFT EEN HANDICAP Wat betekent Passend Onderwijs voor ons? Wat is er aan de hand? Elk kind in Nederland heeft recht op goed onderwijs. Voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Detacheren: werken bij een andere werkgever

Detacheren: werken bij een andere werkgever Detacheren: werken bij een andere werkgever Een oplossing voor de re-integratie van uw zieke werknemer Ik wil meer informatie Meer informatie vindt u op uwv.nl. U kunt ook contact opnemen met UWV Telefoon

Nadere informatie

Goed Wonen in Noord-Holland

Goed Wonen in Noord-Holland Goed Wonen in Noord-Holland Ontwerp Provinciale Woonvisie 2010 2020 In college van Gedeputeerde Staten op 25 mei 2010 VOOR OORWOORD Voor u ligt de Provinciale Woonvisie 2010-2020. Met deze visie slaan

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Een woning zoeken in regio Haaglanden Als u bent ingeschreven als woningzoekende in de regio Haaglanden kunt u op zoek

Nadere informatie

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015

WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 WERK-NAAR-WERK-GIDS Almere, 2 april 2015 Inhoud Inleiding 3 Beljon + Westerterp 5 Menea 7 Traject Consult Werkt! 8 WorkForce Holland 10 2 Inleiding Arbeidsmarktsituatie Gezien de arbeidsmarktsituatie bij

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

De één houdt van klassieke muziek, de ander van house

De één houdt van klassieke muziek, de ander van house H e t i n f o r m a t i e m a g a z i n e v a n M e r c a t u s Energie besparen is geld besparen Woningaanbieding: schrijf u in op Woningnet! De één houdt van klassieke muziek, de ander van house In contact

Nadere informatie

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL?

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? INHOUDSOPGAVE III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? A. Het opstarten van een brede school... 3 1. Fasen in het opstartproces... 4 1.1. Verkennen... 4 1.2. Plannen maken... 8 2. Om rekening mee te houden...

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Meer dan de moeite waard

Meer dan de moeite waard werk.nl uwv.nl wajongwerkt.nl Meer dan de moeite waard Mensen uit de Wajong in dienst bij uw bedrijf Meer weten? Wilt u meer weten over het in dienst nemen van iemand uit de Wajong of heeft u vragen? Bel

Nadere informatie

Visie 2012 > Showtime! Onze wereld vraagt erom.

Visie 2012 > Showtime! Onze wereld vraagt erom. Visie 2012 > Showtime! Onze wereld vraagt erom. VOORWOORD In dit boekje vind je onze visie beschreven. We vertellen dit verhaal aan de hand van een metafoor. We maken een vergelijking met de theaterwereld.

Nadere informatie