gemeente harderwijk De Gemeenteraad het van belang acht dat er binnen de gemeente activiteiten worden opgezet in het

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente harderwijk De Gemeenteraad het van belang acht dat er binnen de gemeente activiteiten worden opgezet in het"

Transcriptie

1 gemeente harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2009 gelet op artikel 147 van de Gemeentewet; overwegende dat De Gemeenteraad het van belang acht dat er binnen de gemeente activiteiten worden opgezet in het kader van een verbetering van de duurzaamheid en het milieu; De Gemeenteraad deze doelstellingen onder andere heeft vastgelegd in het Milieubeleidsplan ; De Gemeenteraad dergelijke activiteiten wil stimuleren door middel van het verstrekken van subsidies; De Gemeenteraad de verschillende subsidiemogelijkheden wil vastleggen in één overkoepelende stimuleringsregeling. Voor zover de subsidie wordt verstrekt aan ondernemingen er sprake is van staatssteun. De stimuleringsregeling qua staatssteun voldoet aan de vereisten van staatssteun zoals gesteld in de Verordening (EG) nr. 1998/2006 van de Commissie van 15 december 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op de-minimissteun (PbEUL 379/5) en de Verordening nr. 800/2008 van de Commissie van 6 augustus 2008 (de 'groepsvrijstellingsverordening') waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard (PBEU L 214/3); besluit: vast te stellen de volgende: Stimuleringsregeling subsidies milieu Harderwijk 2009 Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening (en de daarop berustende bepalingen) wordt mede verstaan onder:

2 2 a. Aardgasvulstation: afleverinstallatie als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, voor het afleveren van aardgas aan voertuigen die aardgas als motorbrandstof gebruiken, bestaande uit een compressorinstallatie, een (eventuele) bufferopslag en één of meerdere aflevertoestellen; b. Bedrijventerrein Lorentz III: het bedrijventerrein Lorentz III gelegen in Harderwijk zoals is opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan; c. College: Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Harderwijk. d. De-minimisverklaring: een verklaring dat de onderneming in de afgelopen drie belastingjaren niet meer dan ,- aan overheidssteun heeft ontvangen. e. Extensief vegetatiedak: een begroeid dak dat minstens bestaat uit een wortelwerende-, een drainage-, een substraat en een vegetaíielaag zoals is omschreven in de toelichting bij deze verordening op pagina 11; f. Gemeente: de Gemeente Harderwijk; g. Gemeenteraad: Gemeenteraad van de Gemeente Harderwijk; h. Groepsvrijstellingsverordening: Verordening nr. 800/2008 van de Commissie van 6 augustus 2008 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard (PBEU L 214/3); i. MKB'er: een onderneming in de zin van Bijlage I van de Groepsvrijstellingsverordening, met minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van maximaal 6 50,- miljoen en/of een balanstotaal van maximaal 6 43,- miljoen; j. Notified Body: een organisatie die door het ministerie van Economische Zaken bij de Europese Unie is aangemeld, die werkzaamheden mag uitvoeren ten behoeve van het op de markt brengen en in gebruik nemen van meeīinstrumenten, waaronder gasmeters ten behoeve van aardgasvulstations die onder de paraplu van de Europese Richtlijn Meetinstrumenten zijn gebracht. k. Onderneming: een natuurlijke of rechtspersoon die een economische activiteit uitoefent ongeacht de rechtsvorm of de wijze van financiering. Artikel 2 Subsidiabele activiteiten Het college kan subsidie verlenen voor de volgende activiteiten in de gemeente: a. Het aanleggen van een extensief vegetatiedak van minimaal 500 m 2 op een nieuw gebouw van een onderneming op het bedrijventerrein Lorentz III; b. Het aanleggen van een extensief vegetatiedak van minimaal 6 m 2 op een nieuwe of bestaande woning van een particulier; c. Het realiseren van één aardgasvulstation.

3 3 Artikel 3 Subsidieplafond 1. Het subsidieplafond voor de activiteiten zoals bedoeld in artikel 2 sub a bedraagt , 2. Het subsidieplafond voor de activiteiten zoals bedoeld in artikel 2 sub b bedraagt , 3. Het subsidieplafond voor de activiteiten zoals bedoeld in artikel 2 sub c bedraagt tot en met december ,- Artikel 4 Verdeelcriteria 1. Het beschikbare bedrag wordt verdeeld in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet Bestuursrecht eenmalig de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt voor de verdeling van de subsidie, de dag waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen; 2. Indien aanvragen een gelijke ontvangstdatum hebben en gezamenlijk het subsidieplafond overschrijden, zoals genoemd in artikel 3, krijgen bij de verdeling van het beschikbare bedrag, die activiteiten voorrang, die het meest overeenstemmen met het doel van deze regeling; 3. Indien de subsidie vanwege het overschrijden van het subsidieplafond niet volledig kan worden verleend, wordt de subsidie verleend tot aan het subsidieplafond. Artikel 5 Afwijzingsgronden Het college wijst de aanvraag tot subsidieverlening af als blijkt dat: a. de subsidieaanvrager is begonnen met de uitvoering van de activiteit voordat de aanvraag tot subsidieverlening is ingediend; b. de subsidieaanvrager in financiële moeilijkheden verkeert; c. als er ten aanzien van de subsidieaanvrager een uitstaand bevel geldt tot terugvordering van onrechtmatig verleende staatssteun; d. als het aardgasvulstation, zoals in artikel 2 lid c, gerealiseerd is; e. het subsidieplafond als omschreven in de artikelen 3 en 4 is bereikt. Artikel 6 Aanvraag De aanvragen zoals in deze subsidieverordening zijn genoemd worden ingediend door middel van een formulier dat door het college is vastgesteld. Artikel 7 Verplichtingen van de subsidieontvanger De subsidieontvanger doet onverwijld mededeling aan de gemeente van de omstandigheid dat de subsidieontvanger verwacht niet binnen de in de beschikking tot subsidieverlening opgenomen termijn te beschikken over de vereiste vergunningen, ontheffingen of andere (rechtens benodigde) toestemmingen in verband met het uitvoeren van de activiteit.

4 4 Artikel 8 Betalen van voorschotten 1. Het college kan op aanvraag van de subsidieontvanger een voorschot verlenen tot maximaal 80 Ũ A van de verleende subsidie; 2. Bij het aanvragen voor een betaling van een voorschot dient de subsidieontvanger de offertes in; 3. Als er bij de aanvraag tot subsidieverlening offertes zijn ingediend, gaat de gemeente bij het verlenen van de subsidie ambtshalve over tot het betalen van het voorschot. Artikel 9 Subsidievaststelling Bij de aanvraag tot vaststelling van de subsidie overlegt de subsidieontvanger in ieder geval de volgende gegevens en bescheiden: a. facturen van de gemaakte kosten; b. kopieën van de vereiste vergunningen, ontheffingen of andere wettelijke toestemmingen in verband met de aangevraagde subsidie. Hoofdstuk H Subsidie voor de aanleg van extensieve vegetatiedaken Artikel 10 Aanvraag 1. Bij de aanvraag van de subsidieverlening worden in ieder geval de volgende gegevens en bescheiden overgelegd: a. verklaring van een constructeur waaruit blijkt dat het dak van het gebouw voldoende draagkracht heeft en in de juiste staat is om het vegetatiedak te kunnen dragen conform het vereiste niveau uit het Bouwbesluit; b. gespecificeerde begroting van de kosten, en indien mogelijk offertes; c. situatietekening van schaal 1:1000; d. een verleende bouwvergunning, indien dit voor de aanleg van het vegetatiedak noodzakelijk is gedetailleerde beschrijving van het aan te brengen vegetatiedak en vermelding van het adviserende of het uitvoerende bedrijf; e. indien mogelijk een de-minimisverklaring als de subsidieaanvtager een onderneming Ís; 2, Als de subsidieaanvrager een onderneming is die geen de-minisverklaring kan overleggen dient de subsidieaanvrager bij de aanvraag tot subsidieverlening een verklaring van een constructeur in waaruit blijkt dat een vegetatiedak energiebesparing oplevert ten opzichte vaneen conventioneel dak. Artikel 11 Subsidiecríteria 1. Het college kan de subsidie verlenen voor het aanleggen van een extensief vegetatiedak waarvan de constructie voldoende draagkracht heeft en is beoordeeld door een erkend constructiebedrijf. 2. Voor subsidie zoals bedoeld in artikel 2 sub a gelden de volgende eisen:

5 5 a. Het aangelegde dak voor ondernemingen aan de noordzijde van bedrijventerrein Lorentz III is een hellend dak dat aansluit op de keerwand; b. Voor ondernemingen die geen de-minimis verklaring kunnen overleggen zoals bepaald in artikel 10 lid İ onder e kan aangetoond worden dat het aangelegde dak energiebesparing oplevert ten opzichte van een conventioneel dak. Artikel 12 Subsidiabele kosten De subsidiabele kosten zijn: a. de extra investeringskosten die nodig zijn voor de aanleg van een vegeíatiedak ten opzichte van de aanleg van een conventioneel dak en b. voor subsidie voor een onderneming die een de-minimisverklaring kan overleggen en voor subsidie zoals bedoeld in artikel 2 lid b de kosten voor de verklaring van een erkend constructiebedrijf. Artikel 13 Hoogte van de subsidie í De subsidie zoals bedoeld in artikel 2 sub a bedraagt: a. 6 25,- per m 2 van het aan te leggen vegetatiedak; b. als de subsidieaanvrager geen de-minimisverklaring kan overleggen bedraagt de subsidie maximaal: I. 35% van de subsidiabele kosten zoals bepaald Ín artikel 12 lid a jo. 13 lid 1 onder a. voor grote ondernemingen, volgende de categorisering die is opgenomen in de groepsvrįjstellingsverordening juncto artikel 1 sub h. van deze regeling, II. 45Vo van de subsidiabele kosten zoals bepaald in artikel 12 lid a jo. 13 lid 1 onder a. voor een middelgrote onderneming, volgende de categorisering die is opgenomen in de groepsvrijstellingsverordening juncto artikel 1 sub h. van deze regeling, en III. 5S 0 Á voor de subsidiabele kosten zoals bepaald in artikel 12 lid a jo. 13 lid 1 onder a. voor een kleine onderneming, volgende de categorisering die is opgenomen in de groepsvrijstellingsverordening juncto artikel 1 sub h. van deze regeling,. c de subsidie bedraagt maximaal ;-

6 6 2 De subsidie zoals bedoeld in artikel 2 sub b bedraagt 6 25,- per m 2 van het aan te leggen vegetatiedak tot een maximum van ,-. 3 De subsidie voor de kosten van de verklaring door een erkend constructiebedrijf bedraagt maximaal 6 200,-. Hoofdstuk III Subsidie voor het realiseren van één aardgasvulstation Artikel 14 Subsidiecriteria Het college kan de subsidie verlenen voor een activiteit die voldoet aan de volgende eisen: Er wordt een aardgasvulstation opgericht voor het afleveren van aardgas ten behoeve van de openbare verkoop voor motorvoertuigen voor het wegverkeer; Het aardgasvulstation beschikt over minimaal twee vulslangen: één voor personenwagens en één voor vrachtwagens. De vulslang is voorzien van een NGV2 koppeling met een leiding van minimaal 16 millimeter doorsnede tussen de buffer en de dispenser; Het aardgasvulstation accepteert alle reguliere betaalwijzen waaronder internationale bankpassen en creditcards; Het aardgasvulstation heeft voldoende capaciteit voor minimaal 25 personen voertuigen per dag. Hierbij wordt uitgegaan van een tankbeurt van 20 normaal kubieke meter aardgas per personenvoertuig; Het aardgasvulstation heeft minimaal de capaciteit om één vrachtwagen binnen 10 minuten vol te tanken. Hierbij wordt uitgegaan van 250 normaal kubieke meter aardgas per vrachtwagen; De subsidieaanvrager stelt GroenGas beschikbaar door middel van het meewerken aan het ceríifícatenstelseĩ. Artikel 15 Subsidiabele kosten 1. De subsidiabele kosten zijn de extra investeringskosten die noodzakelijk zijn om een niveau van milieubescherming te bereiken dat het door de communautaire normen vereiste niveau overstijgt, 2. Tot de subsidiabele kosten behoren in ieder geval: a. de ombouwkosten van een bestaande pomp tot een aargasvulstation b. bij de bouw van een nieuwe pomp, het verschil tussen de kostprijs van een benzinepomp en een aardgasvulstation. Artikel 16 Hoogte van de subsidie ĩ. De subsidie bedraagt maximaal 35^o van de subsidiabele kosten als bedoeld in artikel 15 met een maximum van ,-;

7 7 2. Voor zover de subsidie wordt verleend aan een MKB'er bedraagt de subsidie maximaal ASVo van de subsidiabele kosten met een maximum van ,-; 3. Als de subsidie wordt verleend aan een samenwerkingsverband tussen een grote onderneming en een MKB'er wordt per onderneming het maximale subsidiebedrag bepaald. Artikel 17 Subsidievaststelling 1 De subsidieontvanger dient de aanvraag tot vaststelling van de subsidie in binnen drie maanden na afloop van het realiseren van het aardgasvulstation; 2 In aanvulling op artikel 9 van deze stimuleringsregeling wordt bij de aanvraag tot subsidievaststeíling documenten of bescheiden overgelegd waaruit blijkt dat de vereiste vergunningen zijn goedgekeurd door een Notified Body. Hoofdstuk IV. Slotbepalingen Artikel 18 Evaluatie Het college zendt binnen 1 jaar na de inwerkingtreding van deze verordening (en vervolgens tellíens na 5 jaar) aan de gemeenteraad een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze verordening in de praktijk. Artikel 19 Inwerkingtreding Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van het gemeentelijke blad waarin het wordt geplaatst. Artikel 20 Citeertitel Dit besluit wordt aangehaald als: Stimuleringsregeling subsidies milieu Harderwijk Harderwijk in zijn openbare vergadering van Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente 1 oktober 2009, onder nummer 75 v voorzitter

8 8 Toelichting De Gemeente Harderwijk heeft in haar milieubeleid als hoofddoelstelling opgenomen zorg te willen dragen voor een duurzame leefomgeving. In het milieubeleidsplan geeft de gemeente aan welke doelen ze wil bereiken en op welke manier ze die wil verwezenlijken. Voor het bereiken van een aantal van die doelen wil de gemeente subsidie verstrekken. Dat is ook de reden dat de gemeente deze subsidieverordening heeft opgesteld. De gemeente heeft daarbij gekozen om één subsidieregeling op te stellen waarin meerdere subsidies mogelijk worden gemaakt. Op deze manier wil de gemeente de inzichtelijkheid van subsidies vergroten. In deze regeling wordt subsidie mogelijk gemaakt voor het aanleggen van extensieve vegeťatiedaken en het realiseren van één aardgasvulstation in de gemeente. Het is mogelijk dat door wijzigingen van deze subsidieverordening meerdere subsidies mogelijk worden gemaakt. Subsidie voor vegetatiedaken Het aanleggen van vegetatiedaken draagt op vele manieren bij aan de milieudoelstellingen van de gemeente. «C02 reductie (isolatie koud/warmte). Temperatuur in ruimten gelegen onder een vegetatiedak kan minimaal C lager zijn wanneer de buitentemperatuur tussen de Q C is.» Waterberging: 62 tot A van het regenwater door vegetatiedaken kan worden opgevangen. «Luchtkwaliteit: filteren vegetatie daken 10-20^0 van de stof in de lucht. * Geluid: Vegetatiedaken verminderen de geluidsweerkaatsing met ongeveer 3 db en verhogen de geluidsisolatie met ongeveer 8 db.» Biodiversiteit. De aanlegkosten van een vegetatiedak zijn echter hoger dan die van een conventioneel dak. Juist met deze stimuleringsregeling wil de gemeente Harderwijk deze extra investeringkosten compenseren. Subsidie voor aardgasvulstation Door middel van het realiseren van een aardgasvulstation wordt bijgedragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit en het terugdringen van de uitstoot van het broeikas C02. Rijden op aardgas is een schoon en goedkoop alternatief voor normale brandstof. Het gebruik ervan als transportbrandstof blijft echter achter. Er zijn geen aardgasvulstations in de gemeente dus partijen schakelen niet over op aardgasvoerťuigen en omdat hierdoor de concrete vraag naar aardgas ontbreekt worden er geen aardgasvulstations gerealiseerd.

9 9 Staatssteun Voor zover de subsidie wordt verstrekt aan een onderneming is sprake van staatssteun (artikel 87 lid 1 EG-Verdrag). Om staatssteun te kunnen geven moet worden voldaan aan de regels en voorwaarden die door de Europese Commissie zijn gesteld. De gemeente maakt bij deze subsidieverordening gebruik van twee mogelijkheden binnen het staatssteunregime, te weten de 'de-minimis' en de groepsvrijstellingsverordening. De Minimis Gelet op het maximaal te verlenen subsidiebedrag is er de mogelijkheid gebruik te maken van een vrijstellingsverordening van de EG nr. 1998/2006, betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 EG op de-minimissteun (hierna 'de-minimis-regeling'). Dit betekent dat de subsidieontvanger niet meer dan ,- aan subsidie over een periode van drie belastingjaren aan steun mag ontvangen. Dit is inclusief eerdere ontvangen subsidies van overheidsinstanties. De aanvrager moet daarom aangeven hoeveel de-minimis-steun door de aanvrager in het lopende en de twee daaraan voorafgaande belastingjaren ontvangen is en verklaren dat de totale steun niet meer dan ,- bedraagt. Om deze reden is een 'de-minimis-verklaring' gekoppeld aan het aanvraagformulier. De gemeente zal eventueel afhankelijk van de inhoud van de 'de-minimis-verklaring' besluiten de steun aan te melden vóórdat zij overgaat tot subsidieverlening. Een aantal categorieën van ondernemingen kan geen gebruik van deze 'de minimis' verordening maken zoals steun aan ondernemingen in de primaire productie van land bouwarti kelen en ondernemingen in moei lij klieden. Groepsvrijstellingsverordening In de zogenoemde Groepsvrijstellingsverordening (Verordening (EG) Nr. 800/2008 van de Commissie van 9 augustus 2008 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard (PBEU / L 214/3)) heeft de Europese Commissie voor een aantal categorieën bepaald dat steun geoorloofd is en niet aan de Europese Commissie ter goedkeuring hoeft te worden voorgelegd. Voor zover aanvragers geen 'deminimissteun-verklaring' kunnen afleggen (zie hierboven) kan de subsidie op grond van de Groepsvrijstellingsverordening worden verleend. Bij het bepalen van de mogelijkheden tot het verlenen van subsidie zal op grond van de groepsvrijstellingsverordening moeten worden gekeken naar specifieke categorieën van steun, de subsidiabele kosten en het maximale subsidiepercentage.

10 10 Voor deze subsidieverordening heeft de gemeente voor subsidie voor extensieve vegetatiedaken en het realiseren van het aardgasstation gebruik gemaakt van de groeps vrij stel lingsverordening. Beide onderdelen vallen volgens de gemeente onder artikel 18 van de groepsvrijstellingsverordening op grond waarvan steun is toegestaan om ondernemingen in staat te stellen verder te gaan dan Europese normen inzake de milieubescherming of de milieubescherming doen toenemen als er geen Europese normen zijn. Voor beide soorten subsidies geldt ook een stimulerend effect. Zonder de subsidies zouden de activiteiten vanwege de extra investeringskosten niet worden gerealiseerd waardoor de milieudoelstellingen van de gemeente niet gehaald zouden worden. Het aanleggen van een vegetatiedak is geen Europees geldende norm. Verder kan worden aangenomen dat het aanleggen van vegetatiedaken leidt een verbetering van de milieubescherming (zie artikel 17 groepsvrijstellingsverordening) om de volgende redenen: Vegetatiedaken kunnen energiebesparing opleveren: de isolerende functie van een vegetatiedak zorgt voor besparing van energie. Daarnaast zorgt het voor een koeling van het gebouw in de zomer. De mate van energiebesparing hangt af van het soort vegetatiedak. In de studies hierover is geen eenduidig bewijs te vinden over de exacte mate van energiebesparing. In de regeling is daarom expliciet opgenomen dat moet worden aangetoond dat het te subsidiëren vegetatiedak energiebeparing oplevert ten opzichte van een conventioneel dak. SenterNovem heeft overigens in de lijst van de Energie Investeringsaftrek (EIA; fiscale maatregel) aangegeven dat er bij het aanleggen van daken sprake van energiebesparing kan zijn. Op de lijst staan technieken die energiebesparend zijn of duurzame energie opwekken. Om voor de EIA in aanmerking te komen worden er echter wel eisen aan de isolerende waarde gesteld. Er moet sprake zijn van een toename van de warmteweerstand met ten minste 1,5 m 2 K/w. Om de energiebesparing bij de aanleg van extensieve vegetatiedaken aan te kunnen tonen, kan worden aangegeven dat de extensieve vegetatiedaken minimaal deze isolerende waarde hebben. Daarnaast zijn er nog aanvullende argumenten om een verbetering van de milieubescherming aan te tonen. Verbetering luchtkwaliteit: een vegetatiedak vangt fijnstof af en produceert zuurstof. De mate hiervan hangt overigens wel af van het type vegetatiedak en de locatie (omstandigheden). Verbetering microklimaat: doordat een vegetatiedak C02 vasthoudt wordt het microklimaat (insecten en zo) verbetert. Overigens hebben we hier geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden over de exacte mate van C02 reductie. Het blijkt overigens lastig te zijn dit precies te kunnen berekenen. Verhoging Biodiversiteit: deze kan worden vergroot door de beplanting. Een extensief vegetatiedak biedt al verblijfsmogelijkheden voor vogels, kevers en spinnen. Tevens is het mogelijk om grond aan te brengen op het dak en te wachten tot inheemse planten zich vestigen.

11 11 Wat de subsidie voor het aardgasvulstation betreft sluit de gemeente aan bij een beschikking van de Europese Commissie. Op 31 maart 2008 heeft de Europese Commissie een soortgelijke regeling op grond van deze gronden goedgekeurd (Steunmaatregel nr. N 687/ Nederland; Verlenging van de kaderregeling voor steun ten behoeve van de reductie van C02-emissies in de sector vervoer (C(2008) 1275)). Op grond van dezelfde redenering zoals in deze beschikking is opgenomen, gaat de gemeente ervan uit dat van de groepsvrijstellingsverordening is toegestaan. HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikelgewijs Artikel 1 Begripsbepalingen Vegetatiedaken worden verdeeld in twee soorten. De zogenaamde extensieve en intensieve varianten. De gemeente Harderwijk heeft ervoor gekozen alleen extensieve vegetatiedaken te stimuleren. Deze activiteiten sluiten namelijk voldoende aan bij de beleidsdoelstellingen van de gemeente. Het extensieve vegetatiedak heeft geen gebruiksfunctie en is alleen voor onderhoud toegankelijk. De begroeiing van het dak houdt zichzelf grotendeels in stand en beperkt zich tot mossen, vetplanten, kruiden en grassen. De belasting varieert van 20 tot 300 kg per vierkante meter. Het dak behoeft derhalve vaak geen aangepaste dakconstructie en kan ook op bestaande gebouwen worden aangebracht. Artikel 2 Subsidiabele activiteiten Onderdeel c: Ter uitvoering van het Regiocontract dat is gesloten tussen de regio Noord-Veluwe en de Provincie Gelderland is afgesproken dat er in de Gemeente Harderwijk één aardgasvulstation wordt gerealiseerd. Ter invulling van de afspraken met de provincie zijn er in november 2007 bijeenkomsten met pomphouders georganiseerd waar alle pomphouders binnen de gemeente voor zijn uitgenodigd. Met deze stimuleringsregeling wil de gemeente het selectieproces formaliseren om te komen tot een keuze voor het aardgasvulstation binnen de gemeente. Artikel 3 Subsidieplafond Het subsidieplafond voor de vegetatiedaken is gesteld op ,- voor nieuwe ondernemingen op het bedrijventerrein Lorenīz ĪII en op ë ,- voor nieuwe of bestaande particuliere woningen. Voor het aardgasvulstation bedraagt het subsidieplafond ,- In het laatste geval geldt het subsidieplafond tot en met december De reden hiervoor is dat, gelet op het

12 12 voorbereidingstraject, verwacht wordt dat op korte termijn de subsidie kan worden verleend. In dat geval is het niet nodig de subsidieregeling langer open te stellen. Artikel 4 Verdeelcriteria Lid 1. Met dít artikel wordt bedoeld dat het zogenaamde 'wie het eerst komt, die het eerst maalt' principe geldend is. De datum van indiening van een volledig ingevuld aanvraagformulier is bepalend voor de volgorde. Als de gemeente Harderwijk de aanvrager heeft verzocht om aanvullende informatie, dan geldt de datum waarop de aanvullende informatie is aangeleverd. Lid 2. Indien op dezelfde dag meerdere projectaanvragen binnenkomen die aan de criteria voldoen, waardoor het subsidiepīafond zou worden overschreden, dan wordt er geprĩoriteerd naar welk dak het meest voldoet aan de duurzaamheidscriteria en het beeldkwaliteitsplan. Artikel 5 Afwijzingsgronden De afwijzingsgronden zijn gebaseerd op de groepsvrijstellingsverordening. Het eerste onderdeel is ontleend aan artikel 7 van de groepsvrijstellingsverordening. De andere onderdelen staan in artikel 1 lid 6 van de groepsvrijstellingsverordening. Een aanvrager verkeert in moeilijkheden wanneer zij aan de volgende voorwaarden voldoet (artikel 7 Groepsvrijstellingsverordening): a. Als het gaat om een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: wanneer meer dan de helft van het maatschappelijk kapitaal is verdwenen en meer dan een kwart van dit kapitaal tijdens de afgelopen maanden verloren is gegaan, b. In het geval van een vennootschap waarvan ten minste enkele vennoten onbeperkte aansprakelijkheid voor de schulden van de vennootschap hebben; wanneer meer dan de helft van het eigen vermogen, zoals in de jaarrekening van de vennootschap wordt vermeld, is verdwenen en meer dan een kwart van dit vermogen tijdens de afgelopen twaalf maanden verloren is gegaan, of c. Ongeacht de vorm van de betrokken aanvrager: wanneer de aanvrager naar zijn nationale recht aan de voorwaarden voldoet om aan een collectieve insolventieprocedure te worden onderworpen. Artikel 6 Aanvraag In dit artikel is aangegeven dat voor de verschillende aanvragen een formulier wordt vastgesteld door het College. Er zijn verschillende aanvraagmomenten in deze subsidieregeling, te weten de aanvraag

13 13 tot subsidieverlening, het betalen van een voorschot en de aanvraag tot subsidievaststelling. Voor deze aanvraagmomenten zal het College een formulier opstellen. Artikel 8 Betalen van voorschotten Het college kan op aanvraag van de subsidieontvanger een voorschot verlenen tot maximaal 80 Vo van de verleende subsidie. Om een voorschot te krijgen moet een aanvraagformulier worden ingediend waarbij de offertes worden overgelegd. In sommige gevallen kunnen de offertes al bij de aanvraag tot subsidieverlening worden ingediend. In dat geval is het niet meer nodig een aparte aanvraag tot het betalen van een voorschot in te dienen. Het College gaat dan ambtshalve over tot het betalen van een voorschot. Op deze wijze worden de administratieve lasten voor de subsidieaanvrager zo laag mogelijk gehouden. Artikel 9 Subsidievaststelling Bij de vaststelling van de subsidie dient de aanvrager in ieder geval de volgende gegevens en bescheiden te overleggen: facturen van de gemaakte kosten, kopieën van de vereiste vergunningen, ontheffingen of andere wettelijke toestemmingen in verband met de aangevraagde subsidie. Nadat de subsidie is vastgesteld zal het restant worden betaald. Hoofdstuk II Subsidie voor de aanleg van extensieve vegetatiedaken ArtikeMO Aanvraag Bij de aanvraag van de subsidieverlening worden in ieder geval de volgende gegevens en bescheiden overgelegd: verklaring van een constructeur waaruit blijkt dat het dak van het gebouw voldoende draagkracht heeft en in de juiste staat is om het vegetatiedak te kunnen dragen conform het vereiste niveau uit het Bouwbesluit. Daarnaast moet de ontvanger ook een gespecificeerde begroting van de kosten overleggen. Bij de aanvraag moet ook een situatietekening (schaal 1:1000) en een gedetailleerde beschrijving van het aan te brengen vegetatiedak worden bijgevoegd. Er is in dit artikel ook aangegeven dat de onderneming indien mogelijk een de-mininis-verklaring moet overleggen. Als de onderneming echter al meer dan ,- aan steun heeft gekregen (ook van andere overheden) dan kan de onderneming geen de-minimis verklaring overleggen. Als de onderneming wel van de subsidie gebruik wil maken is de steun mogelijk op grond van de groepsvrijsteilingsverordening. Dit geldt echter alleen als blijkt dat aan te leggen daken energiebesparing opleveren ten opzichte van conventionele daken.

14 14 Artikel 11 Subsidiecriteria Het college kan de subsidie verlenen voor de aanleg voor een vegetatiedak op bedrijventerrein Lorentz III waarbij moet worden opgelet dat het aangelegde dak minimaal 500 m 2 moet zijn. Voor woningen geldt het minimum van 6 m 2. Zoals opgenomen in het Beeldkwaliteitsplan van de gemeente is het wenselijk dat bedrijven die zich vestigen aan de Noordzijde een hellend dak hebben dat aansluit op de keerwand. De hellingshoek is op voorhand niet aan te geven. Dit is afhankelijk van de hoogte en de lengte van het gebouw ten opzichte van de keerwand. Een keermuur of keerwand is een stijf, grondkerend kunstwerk dat door een groot gewicht en een brede voet een grote standzekerheid kan bereiken. Een keermuur is meestal van gewapend beton. Het extra gewicht van een extensief vegetatiedak kan oplopen tot 300 kg per m 2. Het dak moet daarom voldoende draagkracht hebben. Dít moet worden beoordeeld door een erkend constructiebedrijf. Een verklaring hiervoor moet bij de aanvraag worden overlegd. Hiervoor is maximaal 6 200,- subsidie beschikbaar. Als een onderneming geen de-minimisverklaring kan overleggen zijn de criteria voor subsidie strenger. De subsidie is in dat geval gebaseerd op de groepsvrijstellingsverordening. Dit kan alleen als is aangetoond dat er sprake is van een verbetering van het milieu. Dit is het geval als er eisen aan de isolerende waarde van het dak wordt gesteld. Deze waarde is ontleend aan de bepaling van de EIAīijst. Artikel 12 Subsidiabele kosten Het gaat in deze subsidieregeling om de extra investeringskosten van de aanleg van een vegetatiedak ten opzichte van een conventioneel dak. Die kosten van de aanleg van een vegetatiedak zijn dus subsidiabel die uitstijgen boven de kosten van de aanleg van een conventioneel dak. Artikel 13 Hoogte van de subsidie Lid 1 De subsidie van 6 25,- per m 2 voor ondernemingen is gebaseerd op het rapport HAS kennistransfer (2007), Groene daken in Tilburg, onderzoek naar nut, instrumentarium en haalbaarheid, 's Hertogenbosch. In dit rapport is een berekening gemaakt van de extra investeringskosten in vergelijking met een conventioneel dak. In dit rapport is een bedrag per m 2 berekend waarop de

15 15 gemeente de hoogte van het bedrag heeft bepaald. Bij het bepalen van de hoogte is uitgegaan van extra investeringskosten van een extensief vegetatiedak met een begroeide helling van 0 o tot 4 0. Voor zover de subsidieaanvrager geen de-minimisverkiaring kan overleggen moet de hoogte van de subsidie worden beperkt. De subsidiepercentages zijn opgenomen in artikel 18 van de groepsvrijstellingsverordening. De bepalingen over de middelgrote en kleine ondernemingen zijn ook opgenomen in de groepsvrijsíelíingsverordening. De subsidie kan niet meer bedragen dan ,-. Hoofdstuk III Subsidie voor één aardgasvulstation Artikel 14 Subsidiecriteria Het uitgangspunt is dat het te realiseren aardgasvulstation op een dusdanige wijze wordt ingericht dat het openbaar toegankelijk is en geschikt is voor verschillende typen voertuigen. Hiervoor zijn er criteria opgenomen met betrekking tot de toegankelijkheid en de minimale capaciteit. De eisen die worden gesteld aan de aardgasvulstations zijn algemeen van aard. Het is voor elke aanvrager van subsidie op grond van deze regeling mogelijk om aan de projecteisen te voldoen. Artikel 15 Subsidiabele kosten Bij het bepalen van de subsidiabele kosten is de gemeente gehouden aan de criteria die in de Groepsvrijstellingsverordening zijn opgenomen, te weten de extra investeringskosten. In de goedkeuring van de steunmaatregel nr. 687/2007 zoals eerder is aangehaald is de Europese Commissie akkoord gegaan met een specificatie van de extra investeringskosten. De gemeente heeft hier aansluiting bij gezocht. Het gaat dan om de volgende kosten: de ombouwkosten van een bestaande pomp tot een aargasvulstation of bij de bouw van een nieuwe pomp, het verschil tussen de kostprijs van een benzinepomp en een aardgasvulstation. Het kan dan gaan om de kosten voor een compressor, buffer, droger en het aanleggen van de leidingen voor de aansluiting op het hoofdnet. Bij het bepalen van de extra investeringen mogen de exploitatiebaten en -kosten die op dit deel van de investeringen betrekking hebben niet worden meegerekend.

16 16 Artikel 16 Lid 1 en 2: Hoogte van de subsidie Het subsidiepercentage is ook ontleend aan de Groepsvrijstellingsverordening (artikel 18 lid 4 Groepsvrijstellingsverordening). Voor grote ondernemingen is bepaald dat dit 35 0 Á bedraagt. Als de subsidieaanvrager een MKB'er is dan mag meer subsidie worden verleend. In deze stimuleringsregeling is bepaald dat het subsidiepercentage voor een MKB'ervan 45 0 A bedraagt. Als de subsidiabele activiteit wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen een grote onderneming en een MKB'er dan moet voor elke onderneming worden bekeken of de maximale subsidiepercentages niet worden overschreden. In de Groepsvrijstellingsverordening is een cumulatiebepaling opgenomen (artikel 7 Groepsvrijstellingsverordening). Hierin is aangegeven dat de totale subsidie voor een project nooit meer mag bedragen dan de maximale percentages zoals opgenomen in de Groepsvrijsteliingsverordening. Daarom moet ook worden gekeken naar subsidies van andere overheden. Lid 3: Als blijkt dat er al andere subsidies zijn verleend dan is de gemeente op grond van het Europees recht gehouden om minder subsidie te verlenen aís blijkt dat de maximale subsidiepercentages zijn overstegen. Artikel 17 Vaststelling van de subsidie Het aardgasvulstation moet voldoen aan de gebruikelijke technische specificaties, (veiīigheids)voorschriften, toepasselijke (wettelijke) regelgeving en vergunningen en dient te zijn goedgekeurd door een Notified Body. Bij de aanvraag tot subsidievaststelling moeten documenten worden overgelegd waaruit blijkt dat hieraan is voldaan. De gemeente wil hiermee voorkomen dat subsidie wordt verstrekt aan activiteiten waarvoor geen toestemming van het bevoegde gezag is gegeven.

Provinciaal blad 2009, 2

Provinciaal blad 2009, 2 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2009, 2 Besluit van provinciale staten van Utrecht van 8 december 2008, nr. 2008INT231243, tot wijziging van de Subsidieregeling aardgasafleverinstallaties provincie Utrecht

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2015, nr... ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

Nadere informatie

Stimuleringsregeling subsidies milieu Harderwijk 2009

Stimuleringsregeling subsidies milieu Harderwijk 2009 Aanvraagformulier Stimuleringsregeling subsidies milieu Harderwijk 2009 Versie d.d. 2 september 2009 Dit is het aanvraagformulier waarmee u een bijdrage voor uw project kunt aanvragen in het kader van

Nadere informatie

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 63717 23 mei 2016 Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 Algemene subsidieverordening Heerhugowaard 2014 Nr.RB2016030/RB2013232

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING WESTSTELLINGWERF 2016 De raad van de gemeente Weststellingwerf; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer 006042/c; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 citeertitel: Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 vastgesteld bij besluit van: 15 februari 2018 Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017 Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 207 Aanhef De raad van de gemeente Bunnik, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 206; Gelet op artikel 49 van de

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter.

Provinciaal blad. Haarlem, 23 juni 2008. Provinciale Staten van Noord-Holland. Provinciale Staten van Noord-Holland; H.C.J.L. Borghouts, voorzitter. Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 24 juni 2008, nr. 2008-37944 tot bekendmaking van de deelverordening klimaat Noord-Holland 2008. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 november 2017; gelet op artikel 149

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni 2014, nummer 2014-046; (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 7 oktober 2014) overwegende dat - het juridisch

Nadere informatie

Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein

Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein Subsidieverordening voorziening laadpalen op eigen terrein Het algemeen bestuur van de stadsregio Rotterdam, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur d.d. 7 november 2012; gelet op de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verklaring beperkte steun

Verklaring beperkte steun Verklaring beperkte steun Verklaring in het kader van het verlenen van beperkte steunbedragen als bedoeld in punt 4.2 van de Tijdelijke communautaire kaderregeling inzake staatssteun ter stimulering van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017

Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017 Algemene subsidieverordening Heerenveen 2017 De gemeenteraad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 15 november 2016; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; gezien

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni, nummer -046; overwegende dat - het juridisch toetsingskader voor de subsidieverstrekking verbetering behoeft

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 80421 20 juni 2016 Subsidieregeling Beeldkwaliteit en Duurzaamheid Zandhorst I en II Nr.BW16-0252 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt-

c. Meerjarige subsidie: subsidie die voor twee kalenderjaren 5. Europees steunkader: een mededeling, richt- Bijlage 2 bij raadsvoorstel inzake actualisering gemeentelijk subsidiebeleid. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: Artikel 1. Begripsomschrijvingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Awb: de Algemene

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014; De raad van de gemeente Schiermonnikoog; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2014; B E S L U I T: vast te stellen de: Subsidieverordening Verduurzaming particuliere

Nadere informatie

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Begripsomschrijvingen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - algemene groepsvrijstellingsverordening:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Specifieke subsidieregeling energiebesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2014 2015

Specifieke subsidieregeling energiebesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2014 2015 Onderwerp: Specifieke subsidieregeling energiebesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2014 2015 Ons kenmerk:15uit01574 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; Gelet op de beschikking

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 maart 2016, nr. 773758/773770 tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen

Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen Tijdelijke Subsidieregeling Zonnepanelen Wetstechnische informatie : Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Nadere regels subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen De Energieke Stad Lorentz III

Nadere regels subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen De Energieke Stad Lorentz III Nadere regels subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen De Energieke Stad Lorentz III Het College van B&W van de gemeente Harderwijk Gelet op artikel 2 van de ASV. Overwegende dat: - De gemeente een actief

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV ; Voorstelnummer: 2016-067 De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 oktober 2016, BWV16.0250; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en de Algemene wet

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen gemeente Harderwijk

Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen gemeente Harderwijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harderwijk. Nr. 95276 14 juli 2016 Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen 2016-2017 gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk; Gelet op

Nadere informatie

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Hoogeveen 2014

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Hoogeveen 2014 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en gelet op artikel 147 van de Gemeentewet BESLUIT: de navolgende verordening:

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Provinciaal blad 2009, 27

Provinciaal blad 2009, 27 Provinciaal blad 2009, 27 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 7 juli 2009, nr. 2009INT244856, houdende nadere regels op grond van de Stimuleringsregeling Duurzaamheid, Energie en Klimaat provincie

Nadere informatie

Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey. Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014.

Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey. Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014. Subsidieregeling Openbare Oplaadpunten FoodVaiiey Gelet op artikel 3 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Ede 2014. Overwegende dat: Op 29 januari 2008 in regio De Vallei-verband door het

Nadere informatie

Subsidieregeling impulsgelden cultuur Noord-Brabant

Subsidieregeling impulsgelden cultuur Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR329989_2 22 februari 2017 Subsidieregeling impulsgelden cultuur Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene

Nadere informatie

NADERE REGELS AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2010 behorende bij de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010

NADERE REGELS AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2010 behorende bij de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010 Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden; gelet op het artikel 8 van de Subsidieverordening Luchtkwaliteit Haaglanden 2010, vastgesteld op 30 juni 2010: BESLUIT vast te stellen: NADERE REGELS

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 september 2013, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân:

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân: Subsidieregeling van 13 december 2016, nr. 1372808, betreffende de subsidiëring van projecten inzake de realisatie van sociale huurwoningen in de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 6 maart 2018, nr. 773758-1042276, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2018. Gedeputeerde

Nadere informatie

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56;

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; Nr. S6a DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; gehoord de commissie Economie en Wonen d.d. 4 september 2018; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening van 23 maart, 13 en 20 april 2016 van Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

NADERE REGELS SUBSIDIEVERORDENING AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2009

NADERE REGELS SUBSIDIEVERORDENING AARDGASVOERTUIGEN HAAGLANDEN 2009 Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden; gelet op het artikel 8 van de Subsidieverordening Aardgasvoertuigen Haaglanden 2009, vastgesteld op 23 september 2009: BESLUIT vast te stellen: NADERE

Nadere informatie

Verordening van 30 oktober 2012 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme.

Verordening van 30 oktober 2012 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme. Uitgegeven: 2 november 2012 2012, nr. 46 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Verordening van 30 oktober 2012 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme. Gedeputeerde

Nadere informatie

Uitgegeven: 13 mei 2009

Uitgegeven: 13 mei 2009 Uitgegeven: 13 mei 2009 2009 no. 39 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Regeling van 12 mei 2009 tot wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme, houdende regels betreffende

Nadere informatie

Subsidieverordening groene daken Leiden 2016/2017. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Subsidieverordening groene daken Leiden 2016/2017. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Subsidieverordening groene daken Leiden 2016/2017 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het college: het college van burgemeester

Nadere informatie

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van 26 juni 2007, nr. ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM 1 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Zesde wijzigingsregeling Subsidieregeling natuur Noord-Brabant

PROVINCIAAL BLAD. Zesde wijzigingsregeling Subsidieregeling natuur Noord-Brabant PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 1730 6 maart 2018 Zesde wijzigingsregeling Subsidieregeling natuur Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant; Gelet op artikel

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo,

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo, ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO De raad van de gemeente Tynaarlo, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2010, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014 DSB/2016.247 RIS294595 SUBSIDIEREGELING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - de groei van het aantal elektrische auto s in Den Haag een bijdrage

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Ede 2017

Algemene subsidieverordening Ede 2017 Algemene subsidieverordening Ede 2017 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 mei 2017; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; gezien het advies van de

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 79

Provinciaal blad 2010, 79 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 79 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264154 houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland 10 februari 2014 BIVO/2014/30040 *Z0107302622* R E G E L I N G S U B S I D I E D U U R Z A A M W O N E N I N K E N N E M E R L A N D Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min i in mi in in ii BM1500213 De raad van de gemeente Steenbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op: artikel 149 van de Gemeentewet besluit vast te stellen

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 43867 5 augustus 2014 Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 45

Provinciaal blad 2010, 45 Provinciaal blad 2010, 45 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van, 14 september 2010, nr. 2010NTI263378 houdende nadere regels op grond van de Stimuleringsregeling Duurzaamheid,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; Download subsidieverordening De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 september 2012; besluit: De volgende verordening Verordening subsidiëring

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 20 maart 2018, nr. 930841/ 1055631, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie Water als Economische Drager, waterrecreatie, Noord-Holland 2017

Nadere informatie

Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: Algemene toelichting Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - algemene groepsvrijstellingsverordening: verordening (EG) nr. 800/2008 van de Commissie van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening GOES 2011

Algemene subsidieverordening GOES 2011 Algemene subsidieverordening GOES 2011 De raad van de gemeente Goes; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juni 2011; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gedeputeerde Staten van Drenthe, Gelet op de Voorwaarden voor projecten uitgevoerd in het kader van Pieken in de Delta Noord- Nederland, het Operationeel programma Noord-Nederland 2007-2013 en de Algemene

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE WEST MAAS EN WAAL 2017 Vastgesteld bij raadsbesluit van 08 december 2016, 2016/12-09. De raad van de gemeente West Maas en Waal; Gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 17 januari 2008, nr. 2008-4492 tot bekendmaking van de subsidieverordening reserve cofinanciering Europese projecten Noord-Holland

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 februari 2012, nr. 9A;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 februari 2012, nr. 9A; Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2012 Nummer: 16 Uitgifte: 10 maart 2012 Bekendmaking van het besluit van de gemeenteraad d.d. 5 maart 2012, nr. 9B, tot vaststelling

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Wurkje foar Fryslân

Uitvoeringsregeling Wurkje foar Fryslân Uitvoeringsregeling Wurkje foar Fryslân Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsbepalingen: a. Awb: Algemene wet bestuursrecht; b. de-minimissteun: steun die voldoet aan de voorwaarden voor

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 58

Provinciaal blad 2010, 58 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 58 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010 nr. 2010INT264142, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Algemene subsidieverordening Ede 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Algemene subsidieverordening Ede 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Ede Nr. 117865 12 juli 2017 Algemene subsidieverordening Ede 2017 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nummer: 23-03-15/06 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord de commissie algemene zaken en middelen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17-03-2015, nummer:23-03-15/06; besluit:

Nadere informatie

Bijlage 2 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier.

Bijlage 2 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier. Bijlage 2 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier. Algemene subsidieverordening gemeente Nieuwkoop 2017 Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Wierden Nr. 163204 20 september 2017 Algemene subsidieverordening gemeente Wierden 2015 Burgemeester en wethouders van Wierden maken (ter uitvoering van het

Nadere informatie

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland

Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Regeling subsidie Duurzaam wonen in Kennemerland Het college van burgemeester en wethouders van Velsen, Overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren op het gebied van energiebesparing; gelet

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 57

Provinciaal blad 2010, 57 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2010, 57 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264141, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen

Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen CVDR Officiële uitgave van Tiel. Nr. CVDR337647_1 10 juli 2018 Deelverordening Subsidie Zonnepanelen Kellen ARTIKEL 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Deze regeling verstaat onder: a. ASV: de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING LEIDERDORP 2012 De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van , , inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

Provinciaal blad 2009, 37

Provinciaal blad 2009, 37 Provinciaal blad 2009, 37 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 1 september 2009 (nr. 2009INT247617) houdende vaststelling subsidieregels inzake Stimuleringsregeling Duurzaamheid,

Nadere informatie

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008;

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; De verenigde vergadering van Schieland en de Krimpenerwaard; op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; Gelet op artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5084 1 april 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 maart 2010, nr. 120710, houdende

Nadere informatie

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 CVDR Officiële uitgave van Buren. Nr. CVDR85564_4 18 april 2017 Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In

Nadere informatie

Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant

Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR338892_5 6 december 2016 Subsidieregeling natuur en samenleving Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 1137

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 1137 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 1137 3 juli 2014 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 17 juni 2014, nr. 80FD2676, tot wijziging van Uitvoeringsverordening subsidie

Nadere informatie

Specifieke subsidieregeling energiesbesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2013-2014

Specifieke subsidieregeling energiesbesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2013-2014 Onderwerp: Specifieke subsidieregeling energiesbesparende maatregelen gemeente Overbetuwe 2013-2014 Ons kenmerk: 13BWB00034 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op de beschikking

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland; Provinciale Staten van Fryslân, Groningen en Drenthe: gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Citeertitel: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Naam ingetrokken regeling:

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017

SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017 RIS296861 SUBSIDIEREGELING STIMULERING AANKOOP VOLLEDIG ELEKTRISCHE PERSONENVOERTUIGEN DEN HAAG 2017 Toelichting De gemeente wil ten behoeve van de gezondheid, de luchtkwaliteit in de stad verbeteren.

Nadere informatie

Subsidieregeling zakelijk gebruik elektrisch vervoer Amersfoort 2018 SUBSIDIEREGELING ZAKELIJK GEBRUIK ELEKTRISCH VERVOER AMERSFOORT

Subsidieregeling zakelijk gebruik elektrisch vervoer Amersfoort 2018 SUBSIDIEREGELING ZAKELIJK GEBRUIK ELEKTRISCH VERVOER AMERSFOORT Subsidieregeling zakelijk gebruik elektrisch vervoer Amersfoort 2018 Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene Subsidieverordening Amersfoort

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Besluit tot vaststelling van de Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5474 13 april 2010 Regeling houdende bepalingen voor de subsidiëring van de upgrade van ERTMS apparatuur met versie 2.3.0.d

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 mei 2016, kenmerk MO/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 mei 2016, kenmerk MO/ ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. Nr. 105032 29 juli 2016 Algemene subsidieverordening Dordrecht De RAAD van de gemeente Dordrecht; gezien het voorstel van het college van Burgemeester

Nadere informatie

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum;

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum; Subsidieregeling raadgevend referendum Regeling van de Referendumcommissie van 12 november 2015, houdende nadere regels over de verstrekking van subsidies voor activiteiten die tot doel hebben het publieke

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant; CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR410043_3 30 december 2016 Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende het verstrekken van subsidie ter stimulering van hedendaagse

Nadere informatie

Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift

Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift Stimuleringsregeling gevelverbetering en buitenruimte private kavels bedrijventerreinen Cardanuslaan en Schaapsdrift Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum Gelezen: Het voorstel

Nadere informatie

Deelverordening Gevelrenovatie Bedrijventerrein t Plaveen

Deelverordening Gevelrenovatie Bedrijventerrein t Plaveen Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 14 Datum: 8-4-2016 nr. 3 De raad van de gemeente Huizen; in vergadering bijeen op 31 maart 2016; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 GEWIJZIGDE NADERE SUBSIDIEREGELS LIMBURGSE ZONNEPANELEN Officiële naam regeling: Nadere Subsidieregels Limburgse Zonnepanelen Citeertitel: Nadere Subsidieregels Limburgse

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen;

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen overwegende dat het gewenst is voor subsidiering algemene regels vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR27949_1 16 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2006 Raad : 6 december 2006.... DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN; overwegende dat

Nadere informatie