Nieuwe Driemanspolder. Meest gestelde vragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe Driemanspolder. Meest gestelde vragen"

Transcriptie

1 Nieuwe Driemanspolder Meest gestelde vragen

2 ALGEMEEN

3 Waar ligt de Nieuwe Driemanspolder precies? De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg. Het gebied wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de zuidzijde door de Leidschendamseweg/ Zoetermeerse Rijweg (N469) en de wijk Leidschenveen aan de westkant.

4 Wat houdt de herontwikkeling van het gebied in? Tussen 2017 en 2020 ontstaat in de polder tussen Zoetermeer, Leidschenveen en Leidschendam een natuur- en recreatiegebied met water, wandel-, fiets-, ruiter- en menpaden. Bij extreme regenval wordt het gebied gebruikt om water op te vangen (piekberging). Door piekberging, natuur en recreatie te combineren is sprake van meervoudig ruimtegebruik.

5 Waarom wordt deze mooie polder herontwikkeld? Bij extreme regenval is er in de regio Midden Holland behoefte aan een gebied waar water opgevangen kan worden (piekberging). De aanleg van piekberging verbetert de waterveiligheid in het hele Rijnlandse boezemstelsel en maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen om het gebied van Rijnland klimaatbestendig te maken voor de toekomst. Ook worden hiermee een aantal regionale knelpunten in het boezemstelsel rondom Stompwijk opgelost. Tevens neemt door de herontwikkeling van deze polder de ruimte toe om te genieten van natuur en recreatiemogelijkheden.

6 Wie zijn de partners? Het hoogheemraadschap van Rijnland voert de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door: de provincie Zuid-Holland de gemeente Zoetermeer de gemeente Leidschendam-Voorburg de gemeente Den Haag

7 Welke nieuwe functies krijgt de Nieuwe Driemanspolder? De polder wordt bestemd voor de functies: Piekberging Recreatie Natuur

8 Komt er ruimte voor agrarische functies? Er wordt geen duurzame landbouw meer in het gebied uitgeoefend.

9 Wanneer start de uitvoering en is het klaar? De periode tot eind 2016 wordt gebruikt voor het selecteren van een aannemer. Naar verwachting start de aannemer eind 2016/begin 2017 met voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke uitvoering start in het eerste half jaar De oplevering is gepland in 2020.

10 Waarom duurt het zo lang voor de Nieuwe Driemanspolder klaar is? Voor de schop de grond in kan, moeten de resterende gronden worden verworven. Daarnaast wordt een aannemer geselecteerd voor de uitvoering van de werkzaamheden. Het is een groot project; de Nieuwe Driemanspolder is circa 350 ha groot, gelijk aan ruim 500 voetbalvelden. De uitvoeringtijd is circa 3 jaar. De opbouw van kades dient zorgvuldig te gebeuren en er is tijd nodig om de grond te laten inklinken en tot rust te laten komen. Daarnaast vergt o.a. het uitgraven van de waterpartij en het verzetten van 1,8 miljoen m3 grond tijd.

11 Zijn alle gronden al verworven? Het verwerven van alle benodigde gronden (en onteigening) voor de realisatie van de Nieuwe Driemanspolder wordt naar verwachting in de zomer van 2016 afgerond.

12 Financiën De totaalkosten voor herinrichting van de polder bedragen circa 70 miljoen. Dit is een zogenaamd taakstellend budget (plafondbudget). Dit betekent dat eventuele tegenvallers moeten worden gecompenseerd door besparingen in de rest van het plan. Wanneer er geld overblijft, wordt alsnog geïnvesteerd in toevoeging van extra kwaliteit.

13 Komt het plan er precies zo uit te zien als jullie nu laten zien? De aannemer baseert zich op het Voorlopig Ontwerp (VO). Hij werkt dat tussen eind 2016 en 2 e kwartaal 2017 uit tot een Definitief Ontwerp (DO) en Uitvoeringsontwerp (UO). Er is voor het realiseren van het plan een plafondbudget beschikbaar, tegenvallers in de voorbereiding of uitvoering kunnen hun weerslag hebben op de inrichting.

14 Hoe gaan jullie om met extra wensen (waarvoor geld ontbreekt)? In werkbijeenkomsten in 2014 hebben deelnemers wensen aangegeven die niet in de zogenaamde scope van het project (het werk dat moet worden gerealiseerd) opgenomen konden worden. Deze extra wensen zijn op een lijst genoteerd die Rijnland achter de hand houdt. Als er de komende jaren door meevallers ruimte ontstaat in het budget, of aanvullende financiering komt, kan worden geïnvesteerd in extra kwaliteit.

15 Welke extra wensen staan er op die lijst? Voorbeelden van wensen die Rijnland achter de hand houdt maar waarvoor vooralsnog geld ontbreekt: Rotonde op de Zoetermeerse Rijweg voor automobilisten om het gebied in te komen. Extra verbinding voor wandelaars en fietsers vanuit Leidschenveen naar het gebied. Een bezoekerscentrum in het Zoetermeerse deel van de polder. Extra ruiter- of menpaden in het gebied. Een opslagplek voor boten. Extra kano-opstapplaatsen.

16 Wanneer zou ik in aanmerking kunnen komen voor nadeelcompensatie? Bij de voorbereiding en het realiseren van ruimtelijk beleid, bij wijziging van beleid of bij de inrichting/beheer van de openbare ruimte en infrastructuur kan onverhoopt schade ontstaan. Wanneer u in die situaties onevenredige schade leidt, b.v. door waardevermindering van onroerend goed, kunt u in aanmerking komen voor nadeelcompensatie. Via een gemotiveerd nadeelcompensatieverzoek kunt u het dagelijks bestuur van Rijnland verzoeken om u nadeelcompensatie toe te kennen.

17 Gaat de aanbesteding in een keer of in delen? Het project wordt als één geheel aanbesteed.

18 PIEKBERGING

19 Waarom is de piekberging nodig? Bij extreme regenval is er in de regio Midden Holland behoefte aan een gebied waar water opgevangen kan worden (piekberging). Het peil in de boezemkanalen stijgt dan te snel waardoor dijken dreigen te overstromen of door te breken. In dat geval moet het regenwater gecontroleerd worden afgevoerd naar een piekberging. Dat kan prima in de Nieuwe Driemanspolder. Zo voorkomt Rijnland natte voeten in deze regio.

20 Komt mijn huis onder water te staan? Nee, dat is niet aan de orde. Er komt na de herinrichting geen enkel huis onder water te staan als gevolg van de inzet van de piekberging in de Nieuwe Driemanspolder.

21 Waarom is uitbreiding van boezemgemaal Katwijk niet voldoende? De uitbreiding van boezemgemaal Katwijk maakt onderdeel uit van een pakket van meerdere maatregelen om Rijnland klimaat- en toekomstbestendig te maken. De piekberging Nieuwe Driemanspolder maakt onderdeel uit dit zelfde pakket. Bovendien lost de piekberging een aantal regionale knelpunten in het boezemstelsel rondom Stompwijk op.

22 Wordt de Nieuwe Driemanspolder aangelegd als watercompensatie voor de aanleg van Leidschenveen? Nee, de aanleg van de piekberging Nieuwe Driemanspolder is niet bedoeld als oplossing voor de lokale wateroverlast in Leidschenveen omdat deze overlast op polderniveau plaatsvindt. Daarvoor zijn andere oplossingen nodig.

23 Hoe lang duurt het voor de polder is volgelopen? Het tijdelijk vollopen van de Nieuwe Driemanspolder met 2 miljoen m3 water duurt ongeveer 2 dagen: bij piekberging gaat liter per seconde over de inlaatstuw van Rijnland, met een snelheid van 1 à 2 kilometer per uur. De hoeveelheid water die vanuit Ommedijkse Watering bij Stompwijk de Nieuwe Driemanspolder instroomt, wordt met klepstuwen geregeld.

24 Hoe lang duurt het voor de polder weer is leeg gelopen? Vijf dagen na hevige regenval is het waterpeil in de boezemkanalen meestal weer op normaal niveau en is de inzet van piekberging niet meer nodig. De afvoer van deze grote hoeveelheid water terug naar het boezemstelsel duurt ongeveer 10 dagen. Het water wordt via de westzijde van het gebied afgevoerd naar de Stompwijkse Vaart.

25 Hoe vaak komt de Nieuwe Driemanspolder onder water te staan? Inzet van de piekberging is op grond van berekeningen eens in de 10 jaar nodig, op basis van de huidige klimaatmodellen.

26 Wie zorgt ervoor dat de polder weer schoon wordt gemaakt en hoe lang duurt dat? Rijnland is verantwoordelijk voor het opruimen van de polder en de opruimkosten na piekberging. Nadat het normale waterpeil is bereikt, inspecteren Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijnland gezamenlijk het ondergelopen gebied en stellen vast: of het gebied kan worden vrijgegeven voor toegang en gebruik of sprake is van schade veroorzaakt door het gebruik als piekberging welke opruimwerkzaamheden wanneer verricht moeten worden en wie verantwoordelijk is voor de acties of, en zo ja, in hoeverre herstelmaatregelen nodig zijn voor de waterkwaliteit en de visstand

27 Verandert het oppervlaktewaterpeil t.o.v. de huidige situatie? Het oppervlaktewaterpeil verandert in het plassengebied (tussen de kaden) zelf en in een deel van de aanvoerroute (Limietsloot). In de toekomst varieert het oppervlaktepeil in de plassen en de Limietsloot onder normale omstandigheden tussen NAP -4,50m en -4,90m, circa 1 à 1,5 m hoger dan de huidige waterpeilen. Bij een piekberging komt het water maximaal 1,10 meter hoger (NAP-3,40m) te staan dan onder normale omstandigheden. Dat is circa 2,5 m hoger dan de huidige winterpeilen in de polder.

28 Wie gaat het oppervlaktewaterpeil vaststellen en beheren? Rijnland heeft een peilbesluit opgesteld, waarin de oppervlaktewaterstanden zijn vastgelegd. Het beheer valt eveneens onder de verantwoordelijkheid van Rijnland en is gericht op handhaving van de waterpeilen uit het peilbesluit.

29 Wat wordt de waterdiepte? De waterdiepte bedraagt over het algemeen 1m bij het laagste peil (NAP -4,90). In het midden van de plassen komen diepere stukken voor tot 2m. Zie voor details de themakaart Waterdiepten op de projectsite.

30 Zijn er grondwaterstandveranderingen te verwachten en wat betekent dat voor mijn huis? Uit geohydrologisch onderzoek is gebleken dat het effect van de wijziging in de oppervlaktewaterpeilen op de grondwaterstanden nihil is. Dit komt mede doordat een kwelsloot/zone wordt aangelegd langs de binnenzijde van de kade langs het plassengebied. De invloed op de grondwaterstand is beperkt omdat de bodem grotendeels bestaat uit voor water slecht doorlatende klei. Daar waar de grondwaterstand op een enkele plek zal veranderen, treedt Rijnland in contact met de eigenaar. Rijnland zal peilbuizen plaatsen en de grondwaterstand monitoren.

31 Hoe hoog zijn de kaden, verdwijnt straks mijn uitzicht? De kades worden gemiddeld 2,5 m hoog ten opzichte van het huidige maaiveld. Of het uitzicht verdwijnt, hangt van de locatie af. - vanaf de Voorweg kan men over de kades heen kijken. - vanaf het laag liggende deel van het Wilsveen lukt dat niet. - in de Meerpolder blijft de hoogte van de nieuwe kades gelijk aan de oude kades. Daar behouden bewoners zoveel mogelijk hun bestaande uitzicht op de polder. Via de 3D visualisatie valt het toekomstige uitzicht in te schatten.

32 Zijn er aanpassingen in de waterstructuur ten opzichte van het oorspronkelijk ontwerp? De waterstructuur in de randzone van het recreatiegebied (tussen de nieuwe kaden en Voorweg/Wilsveen) is vereenvoudigd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Deze aanpassing maakt het onderhoud aan land en water makkelijker.

33 Wat gebeurt er in geval van schade bij een piekberging, dus als er 2 miljoen m3 water in het gebied wordt ingelaten bij wateroverlast? Door de inrichting van het gebied zal schade aan de omgeving beperkt zijn. Er worden kades neergelegd die voldoen aan de veiligheidsnormen. De paden en recreatieve voorzieningen binnen de kaden kunnen tijdens het inzetten van de piekberging geheel of gedeeltelijk onder water lopen (afhankelijk van de ingelaten hoeveelheid water). Na gebruik van de piekberging worden de paden en voorzieningen weer schoon gemaakt. Er zijn hogere delen aangelegd voor dieren. Voordat het water wordt ingelaten, treedt een protocol in werking om te controleren of het gebied vrij is om het water op te slaan. Onverhoopte schade door inundatie aan onroerende zaken, aangelegd of gebouwd conform het definitieve inrichtingsplan, wordt door Rijnland hersteld of vergoed via de Verordening Schadevergoeding. Schade veroorzaakt aan roerende zaken, komt niet voor vergoeding in aanmerking.

34 RECREATIE

35 Wat kan ik straks allemaal doen in de Nieuwe Driemanspolder? Als de Nieuwe Driemanspolder is heringericht in 2020 kunnen bezoekers volop genieten van water, natuur en recreatiemogelijkheden als fietsen, skaten, wandelen, paardrijden, paarden mennen, (kano)varen, vogels kijken, kamperen en horecabezoek. De aangelegde paden sluiten aan op bestaande paden in de omgeving. Zo kunnen mensen ook grotere fiets- of wandeltochten maken.

36 Wat betekent het dat er alleen maar extensieve recreatie is toegestaan? Dat betekent dat in de Nieuwe Driemanspolder vormen van openluchtrecreatie plaatsvinden waarbij rust voorop staat en het aantal recreanten per oppervlakte-eenheid beperkt is. Wandelen en fietsen, maar bijvoorbeeld niet motorcrossen. De uitwerking van extensieve recreatie in de Nieuwe Driemanspolder is gebeurd in overleg met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer en volgens de eisen uit de betreffende bestemmingsplannen en de Beleidsvisie Groen van de Provincie Zuid-Holland.

37 Waarom is alleen maar extensieve en geen intensieve recreatie mogelijk? Extensieve recreatie (b.v. wandelen en fietsen) is minder verstorend voor natuur en bewoners van het gebied. Voor deze vormen van recreatie zijn weinig voorzieningen nodig. Bovendien komt het gebied geregeld onder water te staan, dat beperkt ook de aanleg van intensieve recreatievoorzieningen.

38 Kan ik ook wat eten of drinken in de Nieuwe Driemanspolder? Het bestemmingsplan biedt aan Zoetermeerse kant ruimte voor een horecazaak, botenverhuur en een camping met de daarbij behorende faciliteiten. De aanleg ervan wordt overgelaten aan toekomstige exploitanten. Aan de randen van de Nieuwe Driemanspolder zijn al verschillende horecavoorzieningen.

39 Welke voorzieningen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan of kunnen nog nader worden ingevuld? De aanleg van de Nieuwe Driemanspolder is opgenomen in de bestemmingsplannen van Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Ook zijn voorzieningen mogelijk gemaakt die niet tot de projectscope van de Nieuwe Driemanspolder behoren: de exploitatie van horeca, camping en bootverhuur en het plaatsen van een informatiecentrum in het bestemmingsplan Zoetermeer.

40 Komt er nog een Toeristisch Overstappunt of recreatief knooppunt in het gebied? Het Toeristisch Overstappunt of recreatief knooppunt maakt geen onderdeel uit van de scope van het project Nieuwe Driemanspolder. Het is nog wel een ambitie van de gemeente Leidschendam-Voorburg maar hiervoor is voorlopig geen geld beschikbaar. Voor realisatie van horeca in de omgeving van de Kostverlorenweg is eerst een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

41 Komt er verlichting in het gebied? De Nieuwe Driemanspolder is een recreatie- en natuurgebied in het buitengebied. Er is gekozen om alleen de hoofdentree en het fietspad vanaf de Leidschendamseweg naar de horecavoorziening en de camping te verlichten om zo de natuurontwikkeling te bevorderen.

42 Leuk zo n fietspad op de kade, maar wat doen jullie aan de inkijk? De afstand tussen fietspad en woningen is minimaal 100 meter waardoor inkijk op lager gelegen woningen beperkt zal zijn.

43 Hoe zit het met het geplande fietspad bij de Drie Molens? De aanleg van dit fietspad zit niet in de scope van het project, maar wordt door de gemeente uitgevoerd zodra de benodigde financiering beschikbaar is. Het voornemen van de gemeente Leidschendam-Voorburg is om het fietspad aan de zuidwestkant van de molens aan te leggen.

44 Komt er een camping in het gebied? In het bestemmingsplan is ruimte gereserveerd voor een camping met maximaal 90 plaatsen en een bedrijfswoning. De realisatie van de camping behoort echter niet tot de projectscope zelf. De gemeente Zoetermeer gaat voor een camping gericht op de streek. Geen camping met veel vertier en bijbehorend nachtelijk geluid. In de contracten met toekomstige exploitant(en) wordt dit vastgelegd. De camping moet een eigen parkeervoorziening realiseren.

45 Kunnen we straks zwemmen in de waterplas? De Nieuwe Driemanspolder wordt geen officiële zwemwaterlocatie. Vanuit recreatief oogpunt zou zwemmen in de grote plas aantrekkelijk zijn. De norm voor zwemwaterkwaliteit (bacteriologisch) kan echter niet gehaald worden, waardoor er geen specifieke voorzieningen worden gemaakt om zwemmen mogelijk te maken. Zwemmen is voor eigen risico.

46 Komt er een zwemstrand? Nee, in de Nieuwe Driemanspolder is geen zwemstrand gepland. De norm voor zwemwaterkwaliteit kan niet gehaald worden, waardoor er geen specifieke voorzieningen worden gemaakt om zwemmen mogelijk te maken. Voor zonnebaden wordt een ligweide aangelegd langs de rand van de plas.

47 Komt er een ligweide? Ja, er komt een ligweide langs de rand van de plas, bij de toekomstige horecavoorziening.

48 Welke mogelijkheden komen er voor honden? Het hondenbeleid moet nog worden uitgewerkt. Dit werken de betrokken gemeenten de komende jaren uit. De verwachting is dat het uitlaten van honden op bepaalde plekken in het gebied mogelijk zal zijn.

49 Is het mogelijk om bij het ontwerp, bijvoorbeeld met de hoogte van de bruggen, te zorgen dat een aaneengesloten schaatsroute ontstaat? De mogelijkheden tot schaatsen zijn volop aanwezig in het gebied. Er kan op de grote plassen worden geschaatst en van de ene naar de andere plas. De kunstwerken van de Ringsloot hebben een doorvaarthoogte van circa 1,2m, behalve de brug van de N206 die niet passeerbaar wordt voor schaatsers en boten.

50 Worden de fietspaden skate-vriendelijk ingericht (glad wegdek)? Alle doorgaande (provinciale) fietspaden in het gebied zullen voorzien worden van een skate-vriendelijke asfalt verharding.

51 Klopt het dat ATB ers geen 'eigen' onverhard pad door de N3MP krijgen? De inpassing van een mountainbike (ATB)-route door de Nieuwe Driemanspolder past niet binnen het taakstellend budget. Voor het geval er geld overblijft, heeft Rijnland een lijst gemaakt met extra wensen. Aan deze lijst is het verzoek voor een ATB-route toegevoegd.

52 Komen er naast ruiterpaden ook menpaden in het gebied? Ja, voor paardensportliefhebbers wordt naast de aanleg van gewone ruiterpaden een deel van de route ontwikkeld als menpad. Waar ruiter- en menpaden worden gecombineerd, komt een menpad. Ten oosten van de begraafplaats aan de Wilsveenweg komt een extra doorsteek in de vorm van een menpad naar het recreatiegebied.

53 Kunnen we ergens met paarden door het water waden? Ja, ter hoogte van Wilsveen komt een doorwaadbare plaats voor ruiters.

54 Wat voor boten mogen er eigenlijk op de plassen varen? In de Nieuwe Driemanspolder zijn vormen van openluchtrecreatie toegestaan waarbij rust voorop staat. Boten en ander drijvend materieel met verbrandingsmotoren zijn niet toegestaan. De waterdiepte is over het algemeen maar circa 1m. Dat betekent dat het gebied vooral geschikt is voor kano s en roeiboten.

55 Komt er een open vaarverbinding met andere wateren buiten het gebied? Het gebied wordt op een afzonderlijk waterpeil gehouden. Er komen geen voorzieningen voor de scheepvaart, zoals sluizen. In het gebied zal kleinschalig recreatiegebruik worden toegestaan, zoals kanoën en roeien.

56 Komt er in de Nieuwe Driemanspolder ook een vaarverbinding van de Ommedijkse Watering/Ringsloot naar de Vliet (bijvoorbeeld voor kano's of roeibootjes)? Kano s kunnen nu al onder de rotonde bij de N206 door varen zij het met enige moeite. Ook in de Ringsloot komt ter hoogte van de Limietsloot een overstapplaats, zodat naar het nieuwe plassengebied gevaren kan worden. De gewenste overstapplaats bij de inlaat bij de Ommedijkse Watering en die bij de Kostverlorenweg staan niet in de scope van het project. Wel staan ze op de extra wensenlijst.

57 Komt er een sluis bij de Kees Jan Koenensloot (nabij Stompwijk) zodat het gebied vanuit Stompwijk per boot toegankelijk wordt? Op de bedoelde locatie komt een nieuwe inlaatvoorziening vanuit Rijnlands boezem ten behoeve van de piekberging. Aanvoer van water naar de piekberging vindt plaats via de ringsloot van de Zoetermeerse Meerpolder en de Limietsloot. Er komt geen sluis.

58 Komen er mogelijkheden en voorzieningen voor scouting in het gebied? In overleg met de gemeente Zoetermeer kan bekeken worden of voorzieningen voor scouting onder voorwaarden mogelijk zijn. Deze voorzieningen maken geen onderdeel uit van het plan zelf (buiten de scope).

59 Zijn voor onze club mogelijkheden om onze kano s op te bergen in het gebied? In overleg met de gemeente Zoetermeer kan worden bekeken of kanoberging binnen voorwaarden mogelijk is. Bij of ter hoogte van de horecaonderneming/camping ligt dit het meest voor de hand. Kanovoorzieningen maken geen onderdeel uit van het plan zelf (buiten de scope).

60 Kan onze modelvliegtuigclub niet terecht in het gebied? Nee, vliegen met modelvliegtuigen is een vorm van intensieve recreatie en in de Nieuwe Driemanspolder wordt alleen maar extensieve recreatie toegestaan.

61 NATUUR EN WATERKWALITEIT

62 Wat voor vegetatie kunnen we in het gebied verwachten? Het gebied zal voor een groot deel uit open water en natte natuur bestaan. Bij natte natuur denken we aan (zegge)moeras, natte strooiselruigte, nat (schraal)grasland, bloemrijk rietland en wilgenstruweel. Daarnaast meer droge natuur, waaronder bloemrijk grasland, droge ruigte en bosschages.

63 Hoe ziet de beplanting eruit? In het droge recreatiegebied (rond de centrale parkeerplaats) komt een gemengd bosplantsoen. Langzaam groeiende en oud wordende duurzame bomen als beuk, linde, es en notenbomen en pionierssoorten als de berk, els en populier. Deze pionierssoorten zorgen voor de nodige luwte waarbinnen de duurzame bomen tot wasdom kunnen komen. In het natte recreatiegebied komt (zegge)moeras, natte strooiselruigte, nat (schraal)grasland, bloemrijk rietland en wilgenstruweel.

64 Wat is de achterliggende gedachte bij de keuze van de beplanting in de randzone tussen de kade van de piekberging en de Voorweg/het Wilsveen? Gekozen is voor beplanting achter de bestaande bebouwing en het juist open houden van de bestaande zichtlijnen op het gebied vanuit Wilsveen en de Voorweg.

65 Wat verandert er in de natuurwaarden van het gebied door de herontwikkeling? De Nieuwe Driemanspolder heeft in de huidige situatie door intensief agrarisch gebruik een beperkte biodiversiteit. Door de herinrichting zal de natuurkwaliteit van het gebied veranderen en ontstaat een gevarieerder natuurgebied met plek voor veel verschillende soorten. De beoogde natuurdoelen zijn vooral van belang voor moerasvogels, amfibieën, vlinders en libellen. Kenmerkende soorten die worden verwacht zijn o.a. de blauwborst, bruine kiekendief, bittervoorn en rietorchis. Op de langere termijn zijn ook zeldzamere soorten mogelijk, zoals de ringslang en waterspitsmuis.

66 Neemt het aantal weidevogels af? Het gebied wordt minder aantrekkelijk voor weidevogels door de aanleg van een plassengebied. De functie als foerageergebied zal naar verwachting verbeteren.

67 Hoe zit het met het aantal ganzen? De verwachting is dat de toename van het aantal ganzen beperkt zal zijn. Het gebied krijgt naast natuur ook een recreatiefunctie wat voor verstoring zal zorgen. Daarnaast houden ganzen van uitgestrekte, open graslandgebieden wat na herinrichting van het gebied niet meer aan de orde is.

68 Treffen jullie nog speciale voorzieningen voor vogelliefhebbers? In het noordelijk deel van het gebied wordt een soort vogeleilandje aangelegd voor het aantrekken van specifieke vogelsoorten. Daar vlakbij komt een vogelkijkscherm dat goed zicht biedt op de locatie waar vogels komen.

69 Hoe groot is de kans op blauwalgoverlast? Een teveel aan voedingstoffen in het water (vooral fosfaat) kan leiden tot blauwalgoverlast. Door het oppervlaktepeil 40cm te laten fluctueren, wordt neerslag in de plassen opgevangen voor drogere tijden. Daardoor hoeft in de zomer minder oppervlaktewater (fosfaatrijk) van buitenaf te worden aangevoerd. Uit berekeningen blijkt dat het watersysteem op deze manier robuust is ingericht en de kans op blauwalgoverlast zo klein mogelijk is. Het is echter niet uit te sluiten dat het zo af en toe toch voorkomt, bijvoorbeeld na gebruik van de piekberging Een onzekere factor is de invloed van vogels aangezien vogelpoep een belangrijk bron van fosfaat vormt.

70 Gaat het om stilstaand water? Door de inrichting van het gebied met grote open wateroppervlakten zal windinvloed zorgen voor voldoende stroming in het water. Stilstaand water is op zich ook niet erg, als het watervolume voldoende groot is. Diepere delen zorgen ervoor dat het water zichzelf schoonhoudt.

71 Hoe wordt muggenoverlast voorkomen? Bij de inrichting is een aantal maatregelen bedacht waardoor het onaantrekkelijk wordt voor steekmuggen. Voldoende waterdiepte, geen laagtes op de eilanden waarin water stil kan staan en afstand tussen voor muggen aantrekkelijk gebied en woonbebouwing. Ook levert de verwachte visstand een bijdrage aan de bestrijding van steekmuggen.

72 Welke vissoorten zullen er voorkomen in de waterplas in de Nieuwe Driemanspolder? De inrichting van de plas en de waterkwaliteit bepaalt het type vis dat voorkomt. De visstand ontwikkelt zich vanzelf gedurende de jaren, vissen hoeven niet uitgezet te worden. Het is te verwachten s dat de visstand zich in grote delen van het gebied ontwikkelt tot een type met snoek en blankvoorn. De visstand kan variëren per deel van het gebied. Ook zijn variaties in de tijd mogelijk, bijvoorbeeld als gevolg van de inzet van de piekberging.

73 Komen er visplekken? Op tien plekken in het gebied met voldoende waterdiepte komen natuurlijk ingepaste visplekken. Daarnaast komt er een vissteiger voor fysiek beperkten.

74 Is er een risico voor verontreiniging vanuit de voormalige puinstortplaats? Nee. De stort is geïsoleerd en gedraineerd. Zogenaamd percolatiewater wordt afgevoerd naar het gemeentelijk riool en kan de omgeving dus niet beïnvloeden.

75 UITZICHT EN ZICHTLIJNEN

76 Verdwijnt straks mijn uitzicht? De kades om de piekberging worden gemiddeld 2,5 m hoog ten opzichte van het huidige maaiveld. Bij keuze en aanleg van de beplanting houdt Rijnland zoveel mogelijk rekening met bestaande zichtlijnen op de polder vanuit Wilsveen en Voorweg. Achter bestaande bebouwing komen boomweiden met fruit- of notenbomen. Of het uitzicht verdwijnt, hangt van de locatie af. - vanaf de Voorweg kan men over de kades heen kijken. - vanaf het laag liggende deel van het Wilsveen lukt dat niet. - in de Meerpolder blijft de hoogte van de nieuwe kades gelijk aan de oude kades en behouden bewoners zoveel mogelijk hun bestaande uitzicht. - in Leidschenveen bedraagt de afstand tussen de huizen en de eerste beplanting circa m. Ook liggen de kaden liggen op dezelfde hoogte als de huidige Landscheiding. Hierdoor blijven de zichtlijnen nagenoeg het zelfde.

77 BEHEER EN ONDERHOUD

78 Wie gaat het gebied onderhouden? De gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg worden beheerder en eigenaar van het land. Het water komt in eigendom en beheer bij Rijnland. Er is een beheerplan opgesteld met afspraken over onderhoud en beheer van het gebied. Het beheer wordt uitgevoerd conform dit door de gemeenten en Rijnland vastgestelde beheerplan.

79 Hoe zijn beheer en onderhoud geregeld. We maken ons zorgen over onkruid. Rijnland heeft samen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer een beheerplan opgesteld met afspraken om het beheer van het gebied goed te laten verlopen. Het is niet de bedoeling dat de bloemrijke graslanden overwoekerd worden door stekels, distels of Jacobskruid. Het onderhoud is erop gericht dat te voorkomen.

80 UITVOERING

81 Wat houden de werkzaamheden in? De werkzaamheden bestaan met name uit grondverzet en - transport. Voor aanleg van de Nieuwe Driemanspolder wordt circa 1,8 miljoen m3 grond verzet De opbouw van kades - langs de Ringsloot en in het middengebied - gebeurt in meerdere fasen zodat de grond kan inklinken en ondergrond kan zetten. Daarnaast graaft de aannemer een grote waterpartij. Per dag worden 2 tot 6 rupskranen, 10 tot 20 vrachtwagens of dumpers, enkele bulldozers en shovels per dag ingezet. Hoewel de vrachtautobewegingen vooral in het toekomstige plangebied zelf plaatsvinden, merken omwonenden dit onvermijdelijk.

82 Hoe lang duurt de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder? De aannemer bepaalt de wijze van uitvoeren en de fasering van de werkzaamheden. Onderstaande is de inschatting van Rijnland en slechts indicatief. De voorbereidende werkzaamheden beginnen eind Denk aan het inrichten van het bouwterrein, aanleg nutsvoorzieningen en bouwwegen. In het eerste half jaar van 2017 begint de aannemer naar verwachting met het grondverzet en transport wat in totaal 2,5 jaar duurt. Grote waterstaatkundige werken, zoals het aquaduct en de inlaatvoorziening bij Stompwijk, worden vermoedelijk vanaf 2018/2019 aangelegd. In het tweede deel van 2019 start waarschijnlijk de daadwerkelijke inrichting van het gebied, zoals aanleg van de beplanting, paden en wegen. De werkzaamheden moeten begin 2020 afgerond zijn. Het gebied gaat open voor het publiek in 2020.

83 Blijven huizen en bedrijven bereikbaar voor weggebruikers en omwonenden? De aannemer stelt een verkeersmanagementplan op over faseringen, afzettingen, omleidingen etc. en geeft aan hoe hij deze zaken organiseert en communiceert. De aannemer moet rekening houden met de bereikbaarheid van: Bestaande fiets-/voetverbindingen De Meerlaan, Ondermeerweg en Bovenmeerweg vanaf N206 Het verkeer op de Voorweg en het Wilsveen De percelen binnen de werkgrenzen

84 We maken ons zorgen over verergering van de verkeersdrukte, vooral in de spits door bouwverkeer. Uit onderzoek blijkt dat de Zoetermeerse Rijweg goed in staat is het extra vrachtverkeer te verwerken dat ontstaat door de afvoer van klei. De wegvakken hebben ruim voldoende capaciteit, de toename van verkeer met 1 à 2% is beperkt en daarmee ook het effect van de vrachtwagens op de totale hoeveelheid verkeer.

85 Hoe verloopt het bouwverkeer tijdens de uitvoering? De aannemer mag de volgende aan- en afvoerroutes gebruiken bij de bouw van de Nieuwe Driemanspolder: de Zoetermeerse rijweg, A4 en A12 richting Utrecht de Amerikaweg, Afrikaweg en A12 richting Den Haag NAM-weg/-brug

86 Op welke wegen is grondtransport niet toegestaan? De aannemer mag voor grondtransport deze wegen niet gebruiken: Kostverlorenweg Meer en Geerweg Het Wilsveen Voorweg Bovenmeerweg Ondermeerweg. Stompwijkseweg Voor realisatie van bruggen, aquaduct en grote inlaatkunstwerken maakt aannemer tijdelijk wel gebruik van genoemde wegen.

87 Sluipverkeer over Wilsveen en Kostverlorenweg is ongewenst. Worden er maatregelen getroffen om deze weg verkeersluwer te maken? Gedurende de uitvoering van het werk worden de wegen Wilsveen en Kostverlorenweg niet door zwaar bouwverkeer gebruikt. Er worden vanuit het project geen verdere maatregelen genomen rond sluipverkeer over de desbetreffende wegen. Dit valt buiten de scope van dit project. Sluipverkeer is een zorg voor de wegbeheerder (gemeenten).

88 Wordt de verkeersdoorstroming van de Zoetermeerse Rijweg tijdens de bouw/aanleg zodanig belemmerd, dat de verkeersonveiligheid toeneemt? Welke maatregelen worden daartegen getroffen? Er is geen reden om aan te nemen dat de verkeersdoorstroming op de Zoetermeerse Rijweg belemmerd gaat worden gedurende de uitvoering. Het is niet uit te sluiten dat de weg een keer wordt afgesloten voor de aanvoer van een groot voertuig (bijvoorbeeld een heistelling of een zware kraan). Deze afsluiting zal echter kortdurend zijn en door de aannemer worden afgestemd met de wegbeheerder (gemeente Den Haag). De aannemer draagt zorg voor adequate veiligheidsmaatregelen. Hier zien Rijnland en het bevoegd gezag op toe.

89 Ik woon vlakbij, krijg ik te maken met geluidsoverlast tijdens de uitvoering? De aannemer zal bij de uitvoering moeten voldoen aan de wettelijke kaders voor bouwgeluid. Daarbij vinden de werkzaamheden op de meeste plaatsen op ruime afstand van bebouwing plaats. Enige overlast kan niet worden uitgesloten.

90 Ik woon vlakbij, krijg ik last van stofvorming en verstuiving tijdens de uitvoering? De aannemer moet stof en zandverwaaiing voorkomen, b.v. door sproeien. Ook moet hij vervuiling van de openbare weg door bouwverkeer voorkomen.

91 Ik woon vlakbij, krijg ik te maken met lichtoverlast tijdens de uitvoering? De aannemer moet verstoring van de omgeving door kunstmatig licht voorkomen. Buiten werktijd is er uitsluitend verlichting ten behoeve van beveiliging en veiligheid. Deze verlichting wordt niet gericht op bebouwing en wegen.

92 Wat gebeurt er om overlast bij de realisatie te beperken? Om overlast voor de omgeving te reduceren, werkt de aannemer zoveel mogelijk binnen het plangebied. Zo wordt zwaar materieel en materiaal voor de aanleg van kunstwerken waar mogelijk vanuit het middengebied aangevoerd. De aannemer moet zich houden aan alle geldende wet- en regelgeving.

93 Hoe gaan jullie om met activiteiten in de buurt van de werkzaamheden? De aannemer houdt bij het plannen en uitwerken van verkeersmaatregelen rekening met andere werkzaamheden, evenementen in de regio en recreatie.

94 Bij wie moeten we zijn voor vragen over omleidingsroutes en verkeersmaatregelen? De aannemer moet zorgen voor het ontwerp, de planning, het aanbrengen, onderhouden en verwijderen van omleidingsroutes en verkeersmaatregelen en de communicatie daarover.

95 Wat zijn de werkdagen en -tijden? De toekomstige aannemer werkt in principe op werkdagen tussen 7 en uiterlijk 19 uur.

96 Weet u al waar de uitvoering gaat starten en waar de inrichting als eerst gerealiseerd is? Nee, de uitvoerende partij krijgt een bepaalde vrijheid om een optimale fasering uit te werken. Het project wordt in 2020 opgeleverd.

97 Waarom worden de kades tijdens de uitvoering hoger dan in de eindsituatie? Tijdens de bouw en aanleg van de kades worden deze extra voorbelast om zettingen (dalingen) in de ondergrond te forceren en zo zettingen na ingebruikname te voorkomen. Deze extra voorbelasting is tijdelijk, maar kan wel enkele jaren blijven liggen om in de zettingen in de ondergrond te laten optreden.

98 Hoeveel vrachtauto s gaan er per uur, per dag door het gebied rijden? Grondverzet en grondtransport maken een groot deel uit van de uitvoeringsfase. Dit rijden met grond mag alleen op werkdagen tussen 7 en 19 uur. Naar verwachting rijden gemiddeld 2 tot 6 rupskranen, 10 tot 20 vrachtwagens of dumpers, enkele bulldozers en shovels per dag door het gebied voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

99 Zijn er normen om overlast te voorkomen? De aannemer moet er alles aan doen om de hinder en/of overlast te voorkomen dan wel tot een minimum te beperken. Voor geluid en trillingen zijn normen gesteld waaraan hij moet voldoen. Deze normen worden gecontroleerd en bij dreigende overschrijding wordt actie ondernomen. Stof en zandverwaaiing moet de aannemer voorkomen, b.v. door sproeien. Verlichting wordt buiten werktijd uitsluitend gebruikt voor beveiliging en veiligheid. Deze verlichting wordt niet gericht op bebouwing en wegen.

100 Wat als normen voor geluid en trillingen worden overschreden? Als normen voor geluid en trillingen worden overschreden, moet de aannemer maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door werkzaamheden te beperken of alternatieve uitvoeringsmethoden toe te passen.

101 SCHADE

102 Wat gebeurt er als u schade lijdt als gevolg van de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder? Eventuele schade die ondanks preventieve maatregelen toch aantoonbaar optreedt aan woningen/objecten en/of bestaande infrastructuur moet door de aannemer worden opgelost. Als schade wordt veroorzaakt door een fout in de uitvoering van het werk dan kunt u zich door middel van een aansprakelijkstelling wenden tot de aannemer.

103 Hoe wordt schade aangetoond en hinder gemonitord? Rijnland eist van de aannemer monitoring van deformaties (d.m.v. bouwkundige opnamen), trillingen, geluid en grondwaterstand gedurende de uitvoering van de werkzaamheden. Rijnland heeft voor aantal gevoelige gebouwen reeds peilbuizen (voor het meten van de grondwaterstand ) en hoogtebouten laten plaatsen. De aannemer zal aanvullend bouwkundige en nul-deformatie-metingen uitvoeren en monitoren. Voor u als bewoner is het altijd verstandig om zelf vooraf een opname te maken van uw eigendom. Wanneer u onverhoopt schade ondervindt, moet u dit wettelijk kunnen aantonen.

104 Waarom meten jullie de grondwaterstand? Wanneer de grondwaterstand wordt verlaagd of verhoogd door de bouwwerkzaamheden, kan dit invloed hebben op de fundering van gebouwen en objecten. Daarnaast verandert het oppervlaktewaterpeil in vooral het plassengebied ten opzichte van de huidige situatie. We verwachten daarvan geen effect, maar houden dit door deze metingen wel in de gaten.

105 Hoe wordt de grondwaterstand gemeten? 2016: Rijnland plaatst jaar voor start werkzaamheden op groot aantal plaatsen peilbuizen. Doel peilbuizen: vooraf, tijdens en na werkzaamheden invloed op de grondwaterstand in de gaten houden. Peilbuizen blijven tot jaar na afronding van het project. Metingen starten binnenkort om de situatie voorafgaand aan de werkzaamheden (nul situatie) in beeld te krijgen, inclusief de normale grondwaterfluctuatie gedurende de seizoenen.

106 Zijn de meetgegevens beschikbaar? Alle meetgegevens die Rijnland en de aannemer verzamelen, zijn vrij beschikbaar. Rijnland onderzoekt hoe deze informatie zo eenvoudig mogelijk voor een ieder te ontsluiten is.

107 COMMUNICATIE TIJDENS UITVOERING

108 Waarvoor kan ik bij Rijnland terecht en waarvoor bij de aannemer? Rijnland is gedurende de uitvoering verantwoordelijk voor communicatie buiten de bouwhekken. B.v. verzorgen van alle (pers)contacten, organiseren van publieke informatieavonden en evenementen, beeldmateriaal en communicatiemiddelen van Rijnland. De aannemer is verantwoordelijk voor communicatie binnen de bouwhekken. Voor tijdig informeren van en afstemmen met de omgeving van werkzaamheden, het aanvragen van bouwvergunningen, schade, maar ook voor verkeersmaatregelen tijdens de uitvoering. Bij de aannemer is een vaste contactpersoon met vervanger beschikbaar voor vragen, klachten en voor de bouwcommunicatie naar de omgeving.

109 Organiseren jullie nog informatieavonden tijdens de uitvoering? Ja, Rijnland en/of de aannemer blijft met een bepaalde frequentie publieke informatieavonden organiseren. Bijvoorbeeld over het Inrichtingsplan (o.a. bankjes, speeltoestellen, fietsenrekken, bebording wandelroutes).

110 Organiseren jullie rondleidingen op het werkterrein? Af en toe worden rondleidingen verzorgd in de zomer. Ook komen er op het werkterrein uitkijkpunten waar bezoekers over de werkzaamheden kunnen uitkijken.

111 Welke evenementen komen er? Rijnland organiseert in 2017 t/m 2019 maximaal zes evenementen per jaar binnen het werkterrein, naar verwachting in het weekend. Rijnland is verantwoordelijk voor de invulling van programma en organisatie. Mogelijke evenementen: Polderloop (hardloopevenement), Modderdag, Boomfeestdag, Geoweek of watersafari.

112 Hoe behandelen jullie klachten? De aannemer is verantwoordelijk voor de communicatie ten aanzien van klachten over werkzaamheden en de afhandeling daarvan. De aannemer houdt een klachtenregistratie bij en verhelpt de klacht, voor zover mogelijk. Ook zorgt hij voor terugkoppeling richting de melder van de klacht.

113 Hoe beantwoorden jullie vragen? De aannemer onderhoudt contacten met de omgeving over hinder en zorgt daarbij zoveel mogelijk voor één vast aanspreekpunt voor de omgeving voor alles wat binnen de bouwhekken gebeurt en/of te maken heeft met verkeersmanagement rond de werkzaamheden. Dit aanspreekpunt is dagelijks bereikbaar voor allerlei (ad hoc) vragen en zoveel mogelijk ook ter plekke aanspreekbaar. De aannemer houdt een registratie bij van vragen en antwoorden. Ook zorgt hij voor terugkoppeling indien het digitale vragen betreft.

114 Hoe beantwoorden jullie vragen? De aannemer onderhoudt contacten met de omgeving over hinder en zorgt daarbij zoveel mogelijk voor één vast aanspreekpunt voor de omgeving voor alles wat binnen de bouwhekken gebeurt en/of te maken heeft met verkeersmanagement rond de werkzaamheden. Dit aanspreekpunt is dagelijks bereikbaar voor allerlei (ad hoc) vragen en zoveel mogelijk ook ter plekke aanspreekbaar. De aannemer houdt een registratie bij van vragen en antwoorden. Ook zorgt hij voor terugkoppeling indien het digitale vragen betreft.

115 BEREIKBAARHEID NA OPLEVERING

116 Welke effecten verwachten jullie van het nieuwe gebied op parkeren en ontsluiting? In de plannen zijn fiets- en wandelverbindingen met de omliggende gebieden opgenomen. Voor recreanten die met de auto komen, zijn binnen het projectgebied 223 parkeerplaatsen voorzien: Zoetermeer: - centrale parkeerplaats (130 plus 4 invalideplaatsen) aan Zoetermeerse kant, bereikbaar via de Zoetermeerse Rijweg plus 2 invalideplaatsen aan Voorweg (bij De Witte Raaf). Leidschendam: - 30 plus 2 invalideplaatsen bij Kostverlorenweg/Stompwijkseweg plus 2 invalideplaatsen aan Wilsveenseweg.

117 Hoe weten jullie dat het aantal parkeerplaatsen genoeg is? Wat als er wel overlast door parkeren ontstaat? Het aantal parkeerplaatsen is berekend op basis van de verwachte recreatietoeloop. Overlast wordt niet verwacht omdat veel bezoekers waarschijnlijk lopend of per fiets komen. Mocht het aantal parkeerplaatsen na verloop van tijd toch niet voldoende blijken te zijn, is uitbreiding mogelijk van de centrale parkeerplaats aan de kant van Zoetermeer. Deze uitbreidingslocatie wordt aangelegd met gras zodat deze snel als tijdelijk parkeerterrein in te richten valt. Hiermee is parkeren in de berm niet nodig. Als dit wel gebeurt, zal dit worden beboet.

118 Hoe gaan jullie overlast op parkeerterreinen in m.n. de avonduren tegen? Hoe voorkomen jullie langdurig parkeren of stallen van caravans en campers bij vrije toegang van parkeerterreinen? De Algemene Plaatselijk Verordening (APV) van de gemeenten voorziet niet specifiek in de mogelijkheid om bezoekers na zonsondergang en voor zonsopgang van de parkeerplaats te weren, wel om personen die overlast veroorzaken te verwijderen. Dit geeft de gemeente/politie de mogelijkheid om aan overlast op de parkeerplaats iets te doen, zodra die daadwerkelijk optreedt. In het ontwerp van de parkeerplaatsen is bewust geen begroeiing en geen verlichting opgenomen.

119 Is het gebied van alle kanten bereikbaar? Vanuit zowel Den Haag als Zoetermeer en Leidschendam- Voorburg wordt het gebied bereikbaar. De mate van bereikbaarheid verschilt per plaats. Zo wordt alleen het middengebied per auto toegankelijk vanuit Zoetermeer. Vanuit de andere gemeenten wordt het middengebied bereikbaar per fiets, te paard, te voet of over het water.

120 Waarom komt er geen rotonde op de Zoetermeerse Rijweg? De aanleg van een rotonde is doorgerekend in het ontwerpproces maar de kosten voor aanleg waren te hoog gegeven het plafondbudget. Het huidige ontwerp voldoet aan de verkeersveiligheidsnormen.

121 Hoe zit het met de verkeersveiligheid, vooral op kruispunten van autowegen en fietspaden? Rijnland neemt samen met de gemeenten snelheid beperkende maatregelen bij kruisingen van autowegen en fietspaden/ wandelpaden, b.v. in de vorm van een wegversmalling.

122 Doen jullie iets voor fietsers bij de Kostverlorenweg? Parallel aan de Kostverlorenweg legt Rijnland straks een vrij liggend fietspad aan omdat de huidige situatie gevaarlijk is voor fietsers.

123 PROCES EN COMMUNICATIE

124 Mijlpalen in project

125 Kunt u aangeven of en wanneer officiële inspraakmomenten zijn? In de uitvoeringsfase moet de toekomstig aannemer nog diverse vergunningen aanvragen waarop nog inspraak mogelijk is. Bijvoorbeeld omgevingsvergunningen voor de aanleg van bruggen

126 Meer informatie, ideeën of vragen? Via: Bij: Communicatieadviseur van Rijnland

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

Nieuwe Driemanspolder. Veelgestelde vragen met antwoorden

Nieuwe Driemanspolder. Veelgestelde vragen met antwoorden Nieuwe Driemanspolder Veelgestelde vragen met antwoorden ALGEMENE VRAGEN OVER HET PROJECT Waar ligt de Nieuwe Driemanspolder precies? De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Zoetermeer, Den Haag Leidschenveen

Nadere informatie

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder NIEUWSFLITS #1 2016 Leiden, 7 januari 2016 Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder De zeven werkbijeenkomsten die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft georganiseerd

Nadere informatie

Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14.

Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14. Betreft: Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Einde Kostverlorenweg/Stompwijkseweg Datum bespreking: 9 september 2014 Registratienummer 14.90923 Plaats: Dorpshuis Stompwijk, Projectnummer: 92410 Stompwijk

Nadere informatie

BESPREKINGSVERSLAG. Vanavond gaan we dieper in op de planvorming voor het gebied rond Wilsveen.

BESPREKINGSVERSLAG. Vanavond gaan we dieper in op de planvorming voor het gebied rond Wilsveen. Betreft: Werkbijeenkomst Nieuwe Driemanspolder, Wilsveen Datum bespreking: 2 september 2014 Registratienummer 14.90982 Plaats: De Witte Raaf, Projectnummer 92410 Zoetermeer Opgesteld door: Marjette Robbers

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft

Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft Veelgestelde vragen Groot onderhoud N473 in Delft 1. Werkzaamheden Wat gaat er gebeuren? De provincie Zuid-Holland voert vanaf het voorjaar van 2015 groot onderhoud uit aan de N473. De N473 loopt van de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012

Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012 Informatiebijeenkomst Boterhuispolder 22 mei 2012 Programma 20.00 uur Welkom 20.05 uur Inleiding Herbert Zilverentant 20.10 uur Inleiding Kees van Velzen 20.15 uur Inleiding Pieter Hellinga 20.20 uur Toelichting

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket 22-12-201 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Technische omschrijving... 3 Fase 1, Voorbereidende werkzaamheden... 3 Oriëntatie kabels en leidingen...

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant?

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant? Aan aan- en afwezigen en tijd bespreking, 20.00 uur Plaats bespreking Het Plashuis, Noorden Projectnummer 01.0638 E-mail noordsedorpsweg @waternet.nl Aanwezig bewoners en geïnteresseerden Onderwerp bespreking

Nadere informatie

PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE

PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE PRESENTATIE, VRAGEN EN OPMERKINGEN INLOOPAVOND 1 MAART 2016 PROJECT ROODENBURG VERMAATSTRAAT PRESENTATIE 1 2 3 4 5 6 7 VRAGEN EN ANTWOORDEN Naar aanleiding van de presentatie is er een mogelijkheid voor

Nadere informatie

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld.

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Veelgestelde vragen over Fietspad F446.00 Roodemolenpolder Versie 3: 5 maart 2014 De plannen voor de aanleg van een nieuwe Fietsverbinding tussen Voorhout en Sassenheim door de Roodemolenpolder leiden

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord

Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord Veelgestelde vragen over nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord 18 en 20 september 2012 Algemeen Wat wordt er ontwikkeld in de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord? In de nieuwbouwwijk Vijfakkers-Noord worden circa

Nadere informatie

Stikstoffabriek Zuidbroek 2

Stikstoffabriek Zuidbroek 2 Stikstoffabriek Zuidbroek 2 INFORMATIEAVOND 17 JULI 2018 1 Inhoud Korte terugblik informatie bijeenkomst d.d. 21 juni 2018 Terugkoppeling acties beperken overlast werkverkeer Toelichting 1e aanzet verkeersplan

Nadere informatie

Veelgestelde vragen oeververvanging Gouwe in Waddinxveen

Veelgestelde vragen oeververvanging Gouwe in Waddinxveen Veelgestelde vragen oeververvanging Gouwe in Waddinxveen Staat uw vraag er niet bij, stelt u deze dan via zuidholland@pzh.nl. Vermeldt u in het onderwerp Oevers Waddinxveen. 1. Wat, waar, waarom en wanneer

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Herstel Chassé Parking, versie 24 april 2015.

Vragen en antwoorden Herstel Chassé Parking, versie 24 april 2015. Vragen en antwoorden Herstel Chassé Parking, versie 24 april 2015. (naar aanleiding van informatieavond 22 april 2015) Inrichting plein: Het plein is nu een kale vlakte. Kan er groen op het plein komen?

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard

Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard Vragen en antwoorden over de projecten in en om Aduard Brug Aduard, rondweg Aduard-Nieuwklap, knooppunt Nieuwklap en vervangen deklaag N983 van brug tot N355 Versie 19 februari 2016 1. Waarom worden deze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING

NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING NIEUWSBRIEF ONTWIKKELING 2016 JOHANNAPOLDER DE GROENE LOPER KOP VAN DE HAVEN BESTE BEWONER, GEINTERESSEERDE, Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde is gestart met een kwaliteitsimpuls van de Johannapolder,

Nadere informatie

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019

Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Verslag Werkatelier 2 Bonnenpolder 27 mei 2019 Op 27 mei heeft het tweede werkatelier over de natuurontwikkeling in de Bonnenpolder plaatsgevonden. De avond bestond uit twee delen. Een plenair deel met

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik Voornemen Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is voornemens, gelet op artikel

Nadere informatie

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Q&A Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Aan welk gedeelte van de Groene Kruisweg wordt gewerkt? Het gedeelte tussen het kruispunt ter hoogte van de Oude Singel / Stationssingel in Geervliet en de kruising

Nadere informatie

Energiefabriek West. Brainstormsessie verbeteren slibtransport conform afspraak uit informatie bijeenkomst 7 november jl.

Energiefabriek West. Brainstormsessie verbeteren slibtransport conform afspraak uit informatie bijeenkomst 7 november jl. Energiefabriek West Brainstormsessie verbeteren slibtransport conform afspraak uit informatie bijeenkomst 7 november jl. 15 december 2016 Jacob Knoops, directeur Johan van IJmeren, projectmanager Inhoud

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Stand van zaken werkzaamheden

Stand van zaken werkzaamheden Nummer 22 - april 2014 Met de nieuwsbrief Kersenbaan houden wij u op de hoogte over de aanleg van de Kersenbaan. In deze editie leest u meer over de stand van zaken van de werkzaamheden, de bouwvergunningaanvraag

Nadere informatie

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.868 RIS 260186 WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - door rijksbezuinigingen op EHS

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Op 4 juli organiseerde de provincie Gelderland in De Sleutel in Breedeweg een inloopavond over de ontwikkelingen in De Bruuk. Vanuit het bewonerscollectief kregen wij

Nadere informatie

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013 Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind Datum: 16 januari 2013 Inleiding Dit is het uitvoeringsplan voor de reconstructie van het Moleneind te Drachten. Dit plan is bedoeld om inzicht te geven in de wijze

Nadere informatie

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping Herontwikkeling plas Caron Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping OVER PLAS CARON De voormalige zandwinplas plas Caron is een begrip in de omgeving. Vissers, wandelaars en

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Nr. 2 - Juli 2011 Klankbordgroep In de klankbordgroep worden belanghebbenden uit het gebied geïnformeerd over de voortgang van het project. Ideeën over de invulling

Nadere informatie

Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu. Uw kenmerk. 2509 LP Den Haag Uw brief van Bijlagen 2

Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu. Uw kenmerk. 2509 LP Den Haag Uw brief van Bijlagen 2 I I %IIPPIØ gemeente Zoete r meer directie Stad Postbus 15 Stadsontwikkeling Team Ruimtelijke Ordening & Milieu 2700 AA Zoetermeer Het college van Gedeputeerde Staten van - Uw kenmerk Datum 9 AUG 2013

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Op 5 oktober 2016 heeft de alliantie Markermeerdijken twee informatiebijeenkomsten gehouden in Hoorn: één over de dijkversterking voor het deel

Nadere informatie

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden BWZ Ingenieurs Actief bij ontwikkeling van landschappen met recreatieve (neven)functies, o.a.: Boterhuispolder Kagerplassen Vuilstort Menneweg Recreatie-eiland Kouden Hoorn PARK21 Wilnisse Bovenlanden

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag

Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Projectplan Capaciteitsverhoging gemaal Ypenburg, gemeente Den Haag Opsteller: E. Jansens Molenaar Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Besteksfase 701897 Datum: 29 augustus 2016 Datum: 29 augustus

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Hoendiep Zuidzijde Donderdag 11 juli 2019 Programma 11 juli 2019 Het gebied, de opgave, de opdracht De deelgebieden Van onderzoeken naar ontwerp

Nadere informatie

Ideeën en acties lunchbijeenkomst

Ideeën en acties lunchbijeenkomst Ideeën en acties lunchbijeenkomst PANEEL ANALYSE Reactie Actie Opnemen in DO Bleek uithoek gaat daar ook iets gebeuren? Geen aantrekkelijke inrichting ap Bijzerwetering -> noordzijde: Veel beton, wandelen

Nadere informatie

Figuur 1: overzicht werkzaamheden aan bruggen en Hoofdweg Oostzijde (N520)

Figuur 1: overzicht werkzaamheden aan bruggen en Hoofdweg Oostzijde (N520) Aan de bewoner(s) / gebruikers(s) van dit pand Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer Uw brief

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding Augustus 2018 Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding N340/N48 en N377 Inhoud nieuwsbrief Gang naar Raad van State nog onzeker Aanbesteding verloopt volgens planning ProRail plaatst liggers over viaduct Even voorstellen:

Nadere informatie

Bijlage 8 Notitie M.E.R.-toetsing N235 bestemmingsplan Spitsbusbaan

Bijlage 8 Notitie M.E.R.-toetsing N235 bestemmingsplan Spitsbusbaan Bijlage 8 Notitie M.E.R.-toetsing N235 bestemmingsplan Spitsbusbaan 146 Spitsbusbaan N235-2016 NOTITIE nummer 004 project Doorstromingsmaatregelen N247/N235 en Groot Onderhoud werkpakket RV04 projectnr.

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Tweede bijeenkomst verbinding met de Hollandsche IJssel 31 oktober 2016

Tweede bijeenkomst verbinding met de Hollandsche IJssel 31 oktober 2016 Tweede bijeenkomst verbinding met de Hollandsche IJssel 31 oktober 2016 Focus voor 2016 VAN CAPELLENHUIS, CAPELLE AAN DEN IJSSEL GRE 1 Inleiding Yucel Ozmen, projectleider van de werkzaamheden aan de centrumring,

Nadere informatie

VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN

VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN Nieuwsbrief november 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VOETPRINT VAN NIEUWE WEG IS AL TE ZIEN Het gaat goed. Tot nu toe zijn we zeker tevreden. We hebben even last gehad van een natte periode,

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

Ruiterpadenplan Zuid-Holland

Ruiterpadenplan Zuid-Holland Ruiterpadenplan Zuid-Holland Datum: 29 mei 2018 Aanleiding Met het aannemen van motie 743 (november 2017), hebben Provinciale Staten gevraagd een plan op te stellen dat gericht is op meer ruiters in het

Nadere informatie

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray

Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray Toelichting op te onttrekken wegverbindingen binnen de gemeente Venray [1] Venrayseweg (N270) Asfaltweg (inclusief noordelijk fietspad = Asfalt) Waarom functie onttrekken? Wanneer functie onttrekken? De

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM

PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM (besluit tot aanleg of wijziging van een waterstaatswerk; artikel 5.4 Waterwet) Datum : 8 oktober 2014 Cluster : Projecten OW nummer : ow.25206 Auteur : Ir. T.J.

Nadere informatie

VERSLAG. Nr: Verslag:

VERSLAG. Nr: Verslag: VERSLAG Betreft : Bewonersavond reconstructie Bijerscheweg Noord in Stolwijk Datum: 30 maart 2015 Locatie: IJsclub t Beijersche in Stolwijk Aanwezig: Annefieke Pagnillo (avondvoorzitter) Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout

Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout Toelichting plan Hoge Wei, Oosterhout Wei Ligging Hoge te Oosterhout Stedenbouwkundig plan Hoge Wei, Oosterhout Toelichting stedenbouwkundig plan Hoge Wei, Oosterhout - Het plangebied is erg grillig qua

Nadere informatie

DriekoppenLand. 17 februari 2016

DriekoppenLand. 17 februari 2016 DriekoppenLand 17 februari 2016 DrieKoppenLand Totale plan Agenda: Introductie en voorgeschiedenis presentatie varianten bouwverkeer vragen Burgerinitiatief DrieKoppenLand Op initiatief en in opdracht

Nadere informatie

BLVC-plan Dijkverbetering s-gravelandse Boezem

BLVC-plan Dijkverbetering s-gravelandse Boezem Versie 3.1 juli 2010 Infrastructuur Stad BLVC-plan Dijkverbetering s-gravelandse Boezem Auteur K. Schouten Opdrachtgever Waternet Projectnummer 45339 Documentnummer: 45118 autorisatie naam paraaf datum

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Contactpersoon Gosewien van Eck Datum 14 november 2013 Kenmerk N001-1220333GGV-evp-V01-NL Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

Motivatie wijzigingsplan

Motivatie wijzigingsplan Motivatie wijzigingsplan Ten behoeve van natuurontwikkeling in het gebied Hanenplas, wordt de gemeente verzocht om de bestemming van een aantal percelen (gelegen binnen het bestemmingsplan buitengebied

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 Raadsstuk Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 1. Inleiding In het Meerjarenprogramma (MJP) 2009-2013 (uitvoering 2009-2011) is de

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied West Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED WEST Het gebied Het deelgebied West ligt binnen de gemeente Rotterdam. De A13/A16 sluit door middel van een (hoog) dijklichaam

Nadere informatie

Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37

Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37 Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37 Van 10 december 2015 tot en met 20 januari 2015 zijn omwonenden van de locatie Bovenkerkweg 35A-37 geïnformeerd over de plannen voor herontwikkeling van

Nadere informatie

Herinrichting Oude Willemsweg. Ondertitel. Beeldenboek oplossingsrichtingen

Herinrichting Oude Willemsweg. Ondertitel. Beeldenboek oplossingsrichtingen Herinrichting Oude Willemsweg Ondertitel Beeldenboek oplossingsrichtingen Aanleiding Als onderdeel van het gebied Oude Willem wordt de Oude Willemsweg heringericht. In het Ruimtelijk Ontwerp Oude Willem

Nadere informatie

Dijkversterking Maasband

Dijkversterking Maasband Dijkversterking Maasband Doelstellingen Grensmaas Hoogwaterbescherming: rivierverruiming en dijkversterking. Natuurontwikkeling Financiering door grindwinning 2 Hoogwaterbescherming Gereed 31-12-2017 Risico

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Windpark De Veenwieken

Windpark De Veenwieken Nieuwsbrief editie 3 juni 2018 Windpark De Veenwieken In het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg is windpark De Veenwieken gepland. In deze nieuwsbrief houden initiatiefnemers De Wieken BV en

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

A13/A16 Rotterdam Mei 2015. Informatieblad over deelgebied Lage Bergse Bos

A13/A16 Rotterdam Mei 2015. Informatieblad over deelgebied Lage Bergse Bos A13/A16 Rotterdam Mei 2015 Informatieblad over deelgebied Lage Bergse Bos Samenvatting Het Lage Bergse Bos gaat ingrijpend op de schop. Het recreatiegebied krijgt er een dimensie bij door de hellingen

Nadere informatie

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND. HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013

INFORMATIEAVOND. HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013 INFORMATIEAVOND HERINRICHTING Molenstraat en s-gravenstraat (ged.) Donderdag 13 juni 2013 Inhoud Onderdeel: Spreker: Welkomstwoord (Wethouder C. De Kraker) Aanleiding werkzaamheden Plan van aanpak Ontwerp

Nadere informatie

Piekberging Haarlemmermeer

Piekberging Haarlemmermeer Nieuwsbrief Piekberging Haarlemmermeer Maart 2011 Wilt u meepraten over de piekberging? Tijdens de informatieavond hebben we gepeild wie graag wil deelnemen aan een klankbordgroep. In deze groep kunt u

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

Overzicht provinciale recreatiegebieden in Zuid-Holland

Overzicht provinciale recreatiegebieden in Zuid-Holland Overzicht provinciale recreatiegebieden in Zuid-Holland 1. Oosterduinse Meer Gemeente: Noordwijkerhout Grootte: 14 hectare Wat is er te doen: Water- en Oeverrecreatie, fietsen en wandelen Het meer is ontstaan

Nadere informatie

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk Marco Siecker Wietske Theloesen 26 mei 2014 Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk 1. Opening 19:30 2. Terugblik 1 e gebiedsavond 19:35 3. Terugblik 1 e gebiedstafel 19:40 4. Thema s uitwerken

Nadere informatie

Visie Buytenpark 28 juni 2010

Visie Buytenpark 28 juni 2010 0 Visie Buytenpark 28 juni 2010 1 Visie Buytenpark een ruimtelijke strategie 28 juni 2010 Gemeente Zoetermeer Afdeling stadsontwikkeling Telefoon: 079-3469705 Fax: 079-3469812 E-mail: a.kruijshaar@zoetermeer.nl

Nadere informatie

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Initiatief Driestar BV is sinds 2011 eigenaar van het voormalige Ooglijdersgasthuis met bijbehorende gebouwen. Een deel van de gebouwen is rijksmonument. Het plan

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment 4 trtrsterhtrf holman I nformatieavond Woonschepenhav en, 26-Í-Í-2OL4 Vragen en Antwoorden: L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment wordt dit inloopspreekuur

Nadere informatie

Combinatie Strukton Civiel Zuid / Van Den Herik Heropenen Roode Vaart en herinrichting Markt Centrum Zevenbergen

Combinatie Strukton Civiel Zuid / Van Den Herik Heropenen Roode Vaart en herinrichting Markt Centrum Zevenbergen Combinatie Strukton Civiel Zuid / Van Den Herik Heropenen Roode Vaart en herinrichting Markt Centrum Zevenbergen Onderdeel van Strukton Civiel Onderwerpen Wat gaan we de komende twee jaar doen? - Aanleg

Nadere informatie

Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen

Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen Q&A Zuid Schalkwijkerweg 58 Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen 2. Is het mogelijke minder maar meer luxueuze woningen te bouwen (gelijke opbrengsten,

Nadere informatie

Toelichting GGOR Schieveen

Toelichting GGOR Schieveen Toelichting GGOR Schieveen Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden (AGOR)

Nadere informatie

NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018

NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018 NATUURINRICHTING WAALENBURG DE WAAL 06 JUNI 2018 1 PROGRAMMA VAN DE INFORMATIEAVOND 18:30-19:00 Inloop met koffie of thee 19:00-19:30 Opening door Dries Hof 19:30-20:30 Tafelrondes Presentatie door Marcel

Nadere informatie

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad

Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad 1 Welkom Herontwikkeling locatie Sportfondsenbad U vindt vanavond informatie over: Sloop zwembad Ontwerp inrichting openbare ruimte Impressie bouwplannen Omnia CPO - ontwikkeling Planologische procedure:

Nadere informatie

Werkzaamheden zuidelijke ringweg starten in zomer 2017 Oude Winschoterdiep kan open blijven en meer bomen blijven behouden

Werkzaamheden zuidelijke ringweg starten in zomer 2017 Oude Winschoterdiep kan open blijven en meer bomen blijven behouden Persbericht Datum: 26 oktober 2016 Werkzaamheden zuidelijke ringweg starten in zomer 2017 Oude Winschoterdiep kan open blijven en meer bomen blijven behouden In de zomer van 2017 gaat de ombouw van de

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg

Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg Versie 16 juni 2016 701948 Projectplan Sluiskant Klein Plaspoelpolder Gemeente Leidschendam-Voorburg Opsteller: C.M. Woltering Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Datum: 16-06-2016 Datum: 16-06-2016

Nadere informatie

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Informatieavond Waterschap Rivierenland Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Programma 19.00 u: Opening en welkom (Arie Bassa, bestuurder WSRL) 19.05 u: Fasering project en doorkijk naar kadeversterking

Nadere informatie