Het Bouwbesluit levert veel vragen op, laten wij nu de antwoorden hebben!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Bouwbesluit levert veel vragen op, laten wij nu de antwoorden hebben!"

Transcriptie

1 Verslag Seminar Wijzigingen in het Bouwbesluit voor de agrarische sector Het Bouwbesluit levert veel vragen op, laten wij nu de antwoorden hebben! Op donderdag 15 mei organiseerde Kingspan Insulation een seminar met als doel het delen van kennis over het Bouwbesluit Er zijn sinds 1 april 2014 wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op gebouwen in de agrarische sector. Tijdens het seminar hebben we stil gestaan bij de laatste ontwikkelingen, hebben we oplossingen besproken en zijn er voorbeelden uit de praktijk aangehaald. In dit verslag staan we nog even kort stil bij de belangrijkste items uit iedere presentatie. Het nieuwe Bouwbesluit Nico Scholten Expertisecentrum Regelgeving Bouw Inleiding Het Bouwbesluit is ingevoerd in Echter nog altijd kennen de meeste mensen de basisbegrippen van het Bouwbesluit niet, maar passen dit Bouwbesluit wel toe. In de wet staat dat het in Nederland verboden is om iets te bouwen dat in strijd is met het Bouwbesluit. Ook staat er in de wet dat het verboden is een bouwwerk te bezitten dat niet aan het Bouwbesluit voldoet. Toch blijkt dat niemand dan volledig aan deze wet voldoet. We werken in de bouw, maar we kennen de regels niet. De opdrachtgever kent de regels niet en de gemeente ook niet. Er gaat echter te weinig mis, anders zouden we ons er wel meer aan houden. Rapport Universiteit Wageningen De universiteit Wageningen heeft een rapport geschreven over stalbranden, wat de basis is voor de wijziging van het Bouwbesluit Het rapport is geschreven door landbouwexperts, die geen brandveiligheidsexpert zijn. Het uiteindelijke doel van de overheid en van het rapport is het beter beschermen van dieren tegen brand, het voorkomen van dierenleed. De aanbevelingen uit het rapport zijn in juridische termen in het Bouwbesluit 2012 terechtgekomen. Belangrijke conclusie hierbij is dat bij een beginnende brand het leed meestal al geschied is. Het rapport en het Bouwbesluit 2012 gaan er van uit: Er is brand. Waar het van uit zou moeten gaan is: Hoe voorkom ik een brand? Voorkomen van brand Het rapport Van Hall geeft een top 3 oorzaken van stalbranden: 1 Elektricitieit/kortsluiting 2 Werkzaamheden 3 Zelfontbranding/oververhitting

2 Wijzigingen Bouwbesluit Aanscherping 1 Materiaalgedrag bij brand van constructie onderdelen voor zowel nieuwbouw als verbouw: opgehoogd van brandklasse D naar brandklasse B. Aanscherping 2 Het benoemen van een technische ruimte tot een afzonderlijk brandcompartiment. Stellen van een WDBDO eis vanuit dit brandcompartiment naar de stal van 60 minuten. Aanscherping 3 Stringente eisen worden gesteld aan aankleding voorzover niet gelegen op de grond, een trap of hellingbaan. Belangrijke conclusie hieruit is: bij het ontstaan van een brand doet het materiaalgedrag van wanden en plafonds er niet toe om dierenleed te voorkomen. Materiaaleisen voorkomen niet de doorgroei naar een flash over. Terug naar de doelstelling van de overheid het voorkomen van dierenleed : Om dierenleed te voorkomen, moet je voorkomen dat er een brand ontstaat, dat bereiken we niet door bovengenoemde aanscherpingen. De aanscherpingen beperken de schade wel, maar voorkomen deze niet. Vrijwillige maatregelen Om aan de doelstelling van de overheid tegemoet te komen dienen er dus naast het Bouwbesluit 2012 vrijwillige maatregelen genomen te worden, om te zorgen dat een brand in de 1 e plaats niet ontstaat. Neem bijvoorbeeld maatregelen die van deze tijd zijn zoals bouwen en verbouwen volgens de nieuwbouwvoorschriften en die uitstijgen boven de eisen gesteld in het Bouwbesluit 2012 en zorg er voor dat heet werk wordt uitgevoerd in een veilige omgeving. Conclusie: De aangescherpte eisen in het Bouwbesluit 2012 sluiten niet aan bij het uiteindelijke doel: voorkomen van dierenleed. Wel zorgen ze voor schadebeperking. Naast de eisen in het Bouwbesluit moeten er aanvullende vrijwillige maatregelen worden genomen om branden te voorkomen. Niet alle isolatie is hetzelfde Roy Weghorst Kingspan Inleiding Het uiteindelijke doel van de overheid is minder dierenleed. Hierbij is het gedrag van mensen van belang om branden te voorkomen. Is er reeds sprake van een brand, dan is het gedrag van materialen van belang, om de schade te beperken. Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt, met ieder zijn eigen eigenschappen. De presentatie van Roy Weghorst behandelde het brandgedrag en de brandweerstand van isolatiematerialen.

3 Inhoudelijke achtergrond brandclassificering Er zijn verschillende testen die het brandgedrag (Reaction to Fire, RtF) van materialen beoordelen. Voor PIR isolatie is de FIGRA de bepalende factor. FIGRA bepaalt enkel de initiële vlamuitbreiding en zegt niets over de hoeveelheid energie die vrij komt van een materiaal bij een brand. Hierin is de THR (Total Heat Release) van een product bepalender, PIR scoort hier uitermate goed op en heeft een lage THR. Er wordt een verschil gemaakt in de markt tussen een product test en een in constructie test (end use test). De Europese test waarmee het brandgedrag van materialen wordt bepaald is de SBI test (Single Burning Item). In deze test wordt een verticale hoekopstelling gebouwd, waarbij een 30 kw brander een prullenbakbrand simuleert. Tijdens de test wordt gemeten hoeveel energie er vrij komt bij de brand door het materiaal en wordt eveneens gekeken naar het rookgetal. Brandclassificatie Kingspan producten Kingspan isolatieproducten behalen de volgende Euroklassen: Kooltherm: Therma: vanaf B s1, d0 vanaf B S2, d0 Voor de agrarische sector Selthaan Megaplus B s2,d0 end use (D s2, d0 product) Selthaan Megaplus B B s2, d0 product Dit betekent: B s2 d0 Zeer moeilijk brandbaar Gemiddelde rookontwikkeling Geen brandende delen of druppels Kingspan isolatie is een high performance isolatiemateriaal. Bij brand vormt zich een koollaag die de onderliggende isolatiekern beschermd. Het vuur dooft vanzelf als de bron wordt weggenomen. End use test versus product test Bij een end use test wordt het product getest in haar toepassing. In het geval van de Selthaan Megaplus worden er bij de testopstelling platen in combinatie met H profielen, een stalen hoekprofiel, een verticale naad en geen horizontale naad getest. Om behaalde classificering van de End Use test in de praktijk te kunnen garanderen, is het belang dat de montage wordt uitgevoerd zoals bij de brandtest. Bij een product test wordt het product als zodanig getest, zonder H profielen, zonder stalen hoekprofiel en met een verticale en horizontale naad.

4 Bouwbesluiteis brandgedrag isolatie In het Bouwbesluit 2012 wordt een Euro brandklasse B End Use geëist. Veel verzekeraars eisen al Euro brandklasse B op het product. In het buitenland wordt ook voornamelijk gekeken naar de brandklasse van een product en niet naar de brandklasse van een constructie. Ook hier wordt dan geadviseerd materialen toe te passen die eigenschappen hebben, beter dan de wettelijke eis. Opmerking: maak niet de vergissing: de brandweer heeft het goedgekeurd, dus ik ben gedekt. Dit is niet juist. Brandweer en gemeente hebben een controlefunctie, de gebouweigenaar is te allen tijde verantwoordelijk voor het juist toepassen van materialen. Conclusie: Als een brand is ontstaan, is het van belang de schade te beperken. Isolatiematerialen met een brandklasse B op het product (as placed on the market) doven zodra de brandbron is weggehaald en dragen dan ook niet bij aan de verplaatsing of uitbreiding van een ontstane brand. Wijziging Bouwbesluit 2012: de consequenties voor de veehouder Anne van Rossum DLV Inleiding Voor de aanscherping van het Bouwbesluit 2012 zijn een aantal ontwikkelingen in de veehouderij van belang m.b.t. stallenbouw. Stallen worden steeds groter en daarnaast zijn grote brandcompartimenten vaak gewenst vanwege onder andere beter overzicht, ventilatie en dierenwelzijn. Er is wel duidelijk een verschil tussen rundveestallen of stallen voor intensieve veehouderij. Brandcompartimenten in het Bouwbesluit 2012 In het Bouwbesluit 2012 staat dat de maximale compartimentsgrootte 2500 m² is, dit is niet gewijzigd. De methode beheersbaarheid van brand is een gestandaardiseerde vorm van gelijkwaardigheid, op basis waarvan grote stallen worden vergund. Deze is formeel slechts toepasbaar voor stallen tot m2. Veel regio s hebben daarom een regionale beleidsnotitie vastgesteld om toch grotere brandcompartimenten te vergunnen. Hiermee zijn stallen met brandcompartimenten tot wel m² vergunbaar. Onderzoek IFV (instituut fysieke veiligheid) Een onderzoek van het IFV heeft een onderzoek uitgevoerd of stallen die groter zijn dan 2500 m² even brandveilig kunnen worden uitgevoerd dan een stal die kleiner is dan 2500 m². Er wordt hier met name gekeken naar het effect op dierenleed. Het onderzoek stelt dat een risicobeoordeling moet worden uitgewerkt voor stallen groter en kleiner dan 2500 m². maakt deel uit van de klankbordgroep van dit onderzoek. Het eindrapport van dit onderzoek ligt momenteel bij het ministerie van Binnenlandse zaken.

5 Risicobenadering DLV DLV ontwikkelde een eigen methode, een risicobenadering die uitgaat van Risico = Kans x Effect. Bij een twee keer zo grote stal moet de kans halveren, voor een gelijkwaardig risico. Om deze kansen te reduceren zijn er verschillende brandpreventieve maatregelen mogelijk. Ontstaan van brand, bijv. voorkomen van kortsluiting Uitbreiden van brand, bijv. het gebruik van isolatiematerialen met brandklasse B Blussen van brand, bijv. aanwezigheid van sprinklers, of blusvijver Redden van vee Het Bouwbesluit 2012 gaat er vanuit dat er brand is, maar besteedt geen aandacht aan het voorkomen van brand. Met een risicobenadering kan daar op vrijwiliige basis wel op worden ingestoken. Nieuwe en gewijzigde NEN normen NEN 6060 Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Deze NEN norm is een aangepaste vorm van de methodiek Beheersbaarheid van brand 2007 en bevat nu bijvoorbeeld ook bestaande bouw, vluchtveiligheid, rook vultijd en ontruimingstijd. Introductie wordt verwacht 2 e helft 2014 NEN 6079 Brandbeheersing en brandbeperking Deze NEN norm houdt rekening met risico s en onzekerheden en gaat in op faalkansen en ontstaanskansen. Introductie verwacht in Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) Een MDV stal is een veestal met een lagere milieubelasting. Met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij. Het is een regeling waarbij wel, anders dan in het Bouwbesluit, rekening wordt gehouden met het ontstaan van brand. MDV is geen wettelijke eis, maar een pakket van vrijwillige maatregelen. De eisen van MDV worden ieder jaar aangescherpt. Een MDV stal kan deelnemen aan verschillende fiscale regelingen. Er zijn diverse thema s waarvoor punten kunnen worden behaald, waaronder het thema brandveiligheid. Een MDV stal heeft, afhankelijk van bedrijfsomvang, 188 tot 363 punten nodig. Voor het thema brandveiligheid zijn minimaal 11 punten nodig, maar ook een puntenaantal van wel 60 punten behoort tot de mogelijkheden. Punten kunnen alleen behaald worden voor alles wat bovenwettelijk wordt gedaan, dus niet voor eisen die in het Bouwbesluit staan.

6 Bestaande stallen en verbouwing of uitbreiding van stallen De maatlat MDV stelt geen eisen aan bestaande stallen. Ook de brandverzekering stelt geen eisen aan bestaande stallen. En bij verbouw of uitbreiding geeft het Bouwbesluit 2012 de eis mee: minimaal het niveau van de bestaande stal en eventueel de nieuwbouweis. Bewustwording is hierbij van groot belang. Hier geldt ook: neem vrijwillige maatregelen om te voorkomen dat brand ontstaat, en ga voor bovenwettelijke normen bij verbouwen of uitbreiden om de schade te beperken. Conclusie: Grotere stallen leiden tot grotere brandcompartimenten. Hiervoor is een correcte risicobenadering nodig voor het ontwerp en de uitvoering. En bij de uitvoering van de nieuwe of bestaande stal dient rekening te worden gehouden met de wettelijke eisen, maar de voorkeur heeft het om correcte materialen te kiezen, ze op de juiste wijze te verwerken en vrijwillige maatregelen te treffen om zodoende het dierenleed te voorkomen en de schade te beperken.

Kingspan Insulation. Fire Performance 15 mei Roy Weghorst. Agrarisch seminar Bouwbesluit en de agrarische sector.

Kingspan Insulation. Fire Performance 15 mei Roy Weghorst. Agrarisch seminar Bouwbesluit en de agrarische sector. Kingspan Insulation Fire Performance 15 Roy Weghorst Kingspan Insulation 1 Introductie Brand prestaties van producten is geen simpele wetenschap De twee voornaamste eigenschappen voor prestaties bij brand

Nadere informatie

Wijziging bouwbesluit: de consequenties voor de veehouder

Wijziging bouwbesluit: de consequenties voor de veehouder Wijziging bouwbesluit: de consequenties voor de veehouder Ing. A.H. (Anne) van Rossum Brandpreventiespecialist DLV Bouw, Milieu en Techniek BV Inleiding Wijzigingen bouwbesluit 21 januari 2014: zie lezing

Nadere informatie

Aanpassing BB2012 voor de agrarische sector

Aanpassing BB2012 voor de agrarische sector BOUWREGELWERK.ORG Dr. ir. N.P.M. Scholten Aanpassing BB2012 voor de agrarische sector Doel, inhoud en verwachte effecten 15 AGRARISCH SEMINAR PAGINA 2 Bouwbesluit 2012, documenten - Bouwbesluit 2012, Stb.

Nadere informatie

Brandveiligheid stallen & Bouwbesluit. Marcel Balk

Brandveiligheid stallen & Bouwbesluit. Marcel Balk Brandveiligheid stallen & Bouwbesluit Marcel Balk Even voorstellen Marcel Balk Senior beleidsmedewerker Cluster Bouwkwaliteit/Directie Bouwen Directoraat-generaal Wonen en Bouwen Ministerie van Binnenlandse

Nadere informatie

Aanleiding: Grenfell Tower brand, Londen

Aanleiding: Grenfell Tower brand, Londen Verscherpte controles op brandveiligheid gevels Michel Bol Directeur Magma Industries B.V. Aanleiding: Grenfell Tower brand, Londen 1 Brandveiligheid Helaas is er altijd eerst een calamiteit nodig voordat

Nadere informatie

Euroklassen en testmethoden voor brandreactie van bouwmaterialen

Euroklassen en testmethoden voor brandreactie van bouwmaterialen Euroklassen en testmethoden voor brandreactie van bouwmaterialen Ing. Marco de Kok Kingspan Insulation B.V. Het brandgedrag heeft geen directe relatie met de brandwerendheid van een constructie. Met

Nadere informatie

Presentatie BRAND-voorschriften

Presentatie BRAND-voorschriften Presentatie BRAND-voorschriften 28 november 2013 Pieter Stox Bouwkundig adviseur mob: 06-51588910 pstox@arvalis.nl INTRODUCTIE ARVALIS Agrarisch adviesbedrijf, ontstaan vanuit de Limburgse Land- en Tuinbouwbond

Nadere informatie

InleIDInG ReGelGeVInG en BouwBeSluIT

InleIDInG ReGelGeVInG en BouwBeSluIT 4. BRANDVEILIGHEID INLEIDING REGELGEVING EN BOUWBESLUIT Gevels van gebouwen zijn de belangrijkste onderdelen als het gaat om de bescherming van de inhoud van het gebouw en het comfort voor de gebruikers.

Nadere informatie

BDA Groep. BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers. Brandveiligheid in hoofdlijnen. Verwarring over aspecten. Beoordelingsgrondslag!

BDA Groep. BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers. Brandveiligheid in hoofdlijnen. Verwarring over aspecten. Beoordelingsgrondslag! Brandveiligheid BDA Groep 1976 circa 60 medewerkers Ing. Arno H. Bron BDA Groep Brandveiligheid in hoofdlijnen Verschillende aspecten Juiste termen Verwarring over aspecten onbrandbaar 60 minuten brandwerend

Nadere informatie

Megaplus SE / HD. Isolatie VERWERKINGSDETAILS. Energiezuinig Bouwen Minder CO 2. 1e editie September l Zeer goede lambdawaarde 0,024 W/m K

Megaplus SE / HD. Isolatie VERWERKINGSDETAILS. Energiezuinig Bouwen Minder CO 2. 1e editie September l Zeer goede lambdawaarde 0,024 W/m K Isolatie 1e editie September 2017 VERWERKINGSDETAILS Megaplus SE / HD l Zeer goede lambdawaarde 0,024 W/m K l Euro brandklasse B-s2, d0 volgens End-Use classificatie l Uitgewerkt systeem voorzien van juiste

Nadere informatie

isolatie systemen voor de agrarische sector

isolatie systemen voor de agrarische sector Insulation Eerste editie Mei 2014 isolatie systemen voor de agrarische sector hoog rendement isolatie voor hallen en stallen Energiezuinig Bouwen - Minder CO 2 Introductie Specifieke eisen voor isolatie,

Nadere informatie

Is vuur hetzelfde als brand? Vuur?! 19-2-2015. Programma. Voorlichting over brandveiligheid? De drie basiselementen

Is vuur hetzelfde als brand? Vuur?! 19-2-2015. Programma. Voorlichting over brandveiligheid? De drie basiselementen Voorlichting Brandveiligheid LTO VTC-Opsterland, 19 februari 2015 Programma Brandweer Fryslân Brand of vuur?! Actieplan stalbranden 2012-2016 Oorzaken van brand (top 3) Regelgeving brandveiligheid Voorzieningen

Nadere informatie

Adviezen voor de ontwerppraktijk

Adviezen voor de ontwerppraktijk Adviezen voor de ontwerppraktijk Adviezen in de praktijk van ontwerpen Erik Janse Symposium Wat is brandveilige isolatie? Risico's bij lichte scheidingsconstructies Brandgedrag isolatie Keuze brandbare

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID VAN GEVELCONSTRUCTIES BEPROEFD EN BEOORDEELD. Ing. M.P. (René) de Feijter IAAI-CFI

BRANDVEILIGHEID VAN GEVELCONSTRUCTIES BEPROEFD EN BEOORDEELD. Ing. M.P. (René) de Feijter IAAI-CFI BRANDVEILIGHEID VAN GEVELCONSTRUCTIES BEPROEFD EN BEOORDEELD Ing. M.P. (René) de Feijter IAAI-CFI BRANDVEILIGHEID VAN GEVELCONSTRUCTIES Stelling 1: In mijn gemeente staan geen gebouwen met een brandbare

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

Gelijkwaardige brandveiligheid. in de agrarische sector

Gelijkwaardige brandveiligheid. in de agrarische sector Gelijkwaardige brandveiligheid in de agrarische sector Aan SVK NV t.a.v. mvr. dr. Carry Peeters Aerschotstraat 114 B-9100 Sint-Niklaas België c.c. Van Dr. Ir. N.P.M. Scholten Kenmerk: 2015-ERB-M032 /snn

Nadere informatie

Grote brandcompartimenten. Normen in ontwikkeling

Grote brandcompartimenten. Normen in ontwikkeling Grote brandcompartimenten Normen in ontwikkeling NEN 66 i.o. NEN 679 i.o. Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Brandveiligheid van grote brandcompartimenten, risicobenadering Even voorstellen

Nadere informatie

Welkom. Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan

Welkom. Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan Welkom Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan HET BELANG VAN GROOTSCHALIG TESTEN BRANDRISICO S BIJ GEVELBEKLEDING Façade branden met ACM PE, is dit nieuw? Tamweel tower Dubai 2012 Hotel

Nadere informatie

Fire seminar 2010. To B or not to B

Fire seminar 2010. To B or not to B Fire seminar 2010 To B or not to B Prof. ir. Peter van de Leur Senior projectmanager, DGMR Bouw b.v. 1 Inhoud Brandgevaar brandbare isolatie (PIR) Achtergronden standpunt partijen over brandbare isolatie

Nadere informatie

Integrale brandveiligheid toegelicht. Louis Cleef ROCKWOOL B.V.

Integrale brandveiligheid toegelicht. Louis Cleef ROCKWOOL B.V. Integrale brandveiligheid toegelicht Louis Cleef ROCKWOOL B.V. 1 Inhoud presentatie ROCKWOOL Group Trends Visie op de bouwregelgeving Kwaliteit in de gebouwde omgeving De ROCKWOOL Group De ROCKWOOL Group

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro.

Nadere informatie

Brandveiligheid in de Maatlat Duurzame Veehouderij. Annika de Ridder, projectleider SMK agro/food 3 oktober 2013

Brandveiligheid in de Maatlat Duurzame Veehouderij. Annika de Ridder, projectleider SMK agro/food 3 oktober 2013 Brandveiligheid in de Maatlat Duurzame Veehouderij Annika de Ridder, projectleider SMK agro/food 3 oktober 2013 Aantal programma s SMK Beheer en ontwikkeling van criteria voor duurzaam ondernemen en produceren.

Nadere informatie

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies.

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Voor gevels en wanden van kantoorgebouwen kunnen brandwerendheidseisen gelden om branddoorslag en/of brandoverslag te voorkomen. De weerstand

Nadere informatie

Offerteaanvraag Ontwikkeling norm voor brandveiligheid van (grote) veestallen

Offerteaanvraag Ontwikkeling norm voor brandveiligheid van (grote) veestallen kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2015-09-17 pagina 1/5 Offerteaanvraag ONTWIKKELING NORM VOOR BRANDVEILIGHEID VAN (GROTE) VEESTALLEN NORMCOMMISSIE 351 007 Brandveiligheid bouwwerken NEN Standards

Nadere informatie

BRANDVEILIG EUROPA. ...for now, for later ROCKWOOL T A K I N G C A R E O F C O M F O R T. www.rockwool.nl

BRANDVEILIG EUROPA. ...for now, for later ROCKWOOL T A K I N G C A R E O F C O M F O R T. www.rockwool.nl BRANDVEILIG EUROPA...for now, for later ROCKWOOL B R A N D V E I L I G E I S O L A T I E T A K I N G C A R E O F C O M F O R T www.rockwool.nl BROCHURE BRANDVEILIG EUROPA INHOUD 1 1 2 2 3 4 4 5 5 6 7 7

Nadere informatie

Brandbare Meubel-dag. Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van. Even voorstellen. 22 maart 2018

Brandbare Meubel-dag. Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van. Even voorstellen. 22 maart 2018 Brandbare Meubel-dag Wat vindt het Bouwbesluit van meubilair en wat vinden wij er eigenlijk van 22 februari 2018 Even voorstellen - Peutz?? - niet alleen adviesbureau maar ook laboratoria: - brandveiligheid,

Nadere informatie

Welkom. Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan

Welkom. Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan Welkom Roy Weghorst Head of Regulatory Affairs - Fire Kingspan BRANDRISICO S BIJ GEVELBEKLEDING Roy Weghorst Façade branden met ACM PE, is dit nieuw? Tamweel tower Dubai 2012 Hotel Grozny 2013 Polat tower

Nadere informatie

ASW-PIR FR PLUS Isolatieplaten. Hoogwaardige brandvertragende isolatie voor agrarische en industriële gebouwen

ASW-PIR FR PLUS Isolatieplaten. Hoogwaardige brandvertragende isolatie voor agrarische en industriële gebouwen FR ASW-PIR FR PLUS Isolatieplaten Hoogwaardige brandvertragende isolatie voor agrarische en industriële gebouwen ASW-PIR FR PLUS Isolatieplaten Uitstekende brandklasse (Euroklasse B-S2-D0 as placed on

Nadere informatie

Stalbranden Overzicht onderzoeken

Stalbranden Overzicht onderzoeken stalbranden 1 Onderzoek naar brandveiligheid voor dieren in veestallen (2012) 2 Risicovergelijking brandveiligheid van stallen groter dan 2500 m2 met stallen tot 2500 m2 (2014) 3 Brandveiligheidseisen

Nadere informatie

Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst

Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst Rudolf van Mierlo (RMI@dgmr.nl) 20 september 2018 Inhoud Wetgeving Recente situatie voor gevels en brand Nu: (h)erkenning risico s Nu: twijfel over eisen Zijn

Nadere informatie

POWERDECK F (PIR) VOOR EXTENSIEVE GROENDAKEN

POWERDECK F (PIR) VOOR EXTENSIEVE GROENDAKEN POWERDECK F (PIR) VOOR EXTENSIEVE GROENDAKEN Vereisten isolatie groendak Op een groendak komen heel wat belastingen. Daarom moet het mechanisch gedrag van het isolatiemateriaal de permanente belasting

Nadere informatie

Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck

Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck Het nieuwe bouwbesluit Wat verandert er voor de verzekeraars Ad Durinck Bouwbesluit 2012 Wat weten wij van de wijzigingen? Verschillen tussen bouwbesluit 2003 en 2012 Historie: Oudste tot dusver gevonden

Nadere informatie

Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen

Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen Bouwbestluit 2012 en firetdoek d;d; jan 2016 Woongebouwen Algemeen voor woongebouwen Firetdoek en houten plafonds in woongebouwen binnenoppervlak en buitenoppervlak volgens Aansturingstabel 2.66 Bouwbesluit

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht :

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : Infobrief 5: Normen over rookwerend doorvoeren van leidingen, kabels en ventilatiekanalen In de voorgaande 2 artikelen zijn de normen behandeld over het brandwerend doorvoeren van leidingen, kabels en

Nadere informatie

Motivatie Brandveiligheid. Vaartjes te Wichmond

Motivatie Brandveiligheid. Vaartjes te Wichmond Motivatie Brandveiligheid Vaartjes te Wichmond Klantgegevens Naam klant : de heer E.J. Vaartjes Postadres : Broekweg 9 te Wichmond Telefoon : 0575 44 28 56 Intakenummer : 53.187 Rombou Bezoekadres : Zwartewaterallee

Nadere informatie

Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Onafhankelijke uitgave van Meer1010 10-1-2018 10:59 Januari 2018-1 CPR - CONSTRUCTION PRODUCTS REGULATION Inleiding Sinds 1 juli 2013 is de Europese Verordening 305/2011 voor bouwproducten, de Construction Products Regulation, van kracht.

Nadere informatie

Voortgang actieplan stalbranden Vastgesteld in de stuurgroep van dinsdag 17 november 2015

Voortgang actieplan stalbranden Vastgesteld in de stuurgroep van dinsdag 17 november 2015 Voortgang actieplan stalbranden Vastgesteld in de stuurgroep van dinsdag 17 november 2015 Actieplan stalbranden 2012-2016 Het actieplan loopt sinds 2012 en wordt afgerond op 31 december 2016. In 2012 zijn

Nadere informatie

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM

Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com. Frekehof 74 2263 KA LEIDSCHENDAM Postbus 1090-2280 CB Rijswijk Lange Kleiweg 5-2288 GH Rijswijk Nederland +31 88 3473 723 nederland@efectis.com CLASSIFICATION REACTIE BIJ BRAND VOLGENS EN 13501-1:2007+A1:2009 Classificatierapport nr.

Nadere informatie

Brandveiligheid de FEITEN ZWART OP WIT

Brandveiligheid de FEITEN ZWART OP WIT Brandveiligheid de FEITEN ZWART OP WIT FEITEN ZWART OP WIT 1 Inhoud 2 - Brandveiligheid verdient topprioriteit! 3 3 - CE-markering en Europese Brandklassen 4-5 4 - Europese Brandtesten 4.1. - Resultaten

Nadere informatie

Rookverspreiding en renoveren. Ralph Hamerlinck

Rookverspreiding en renoveren. Ralph Hamerlinck Rookverspreiding en renoveren Ralph Hamerlinck Onderwerpen Rookverspreiding en renoveren Introductie Gevaar van rook Eisen in Nederland Wat kun je doen? Vragen (aan einde of tussendoor) Introductie Rookverspreiding

Nadere informatie

Technische fiche. Classificatie brandgedrag

Technische fiche. Classificatie brandgedrag Technische fiche Classificatie brandgedrag en U-classificatie vormt de standaard evaluatie voor het brandgedrag van bouwmaterialen. Het uropese classificatiesysteem voor brandbestrijding werd goedgekeurd

Nadere informatie

Veestallen en gelijkwaardige oplossingen

Veestallen en gelijkwaardige oplossingen Veestallen en gelijkwaardige oplossingen Preventie Commissie Zuid Nederland April 2009 i --- r L, gemeente 1 )) Eersel,--, Vastgesteld door college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel

Nadere informatie

ASPO 26 September 2008

ASPO 26 September 2008 ASPO 26 September 2008 Frank Donkers Managing Director Benelux Kingspan Insulated Panels Division Geïsoleerde paneelsystemen ten behoeve van daken, gevels & vloeren Meer dan 20 jaar actief in de isolatiebranche

Nadere informatie

onbrandbaar, hoogste Europese brandklasse beschermt constructies bij brand geen of nauwelijks rookontwikkeling geen smeltende druppels geen

onbrandbaar, hoogste Europese brandklasse beschermt constructies bij brand geen of nauwelijks rookontwikkeling geen smeltende druppels geen ROCKWOOL STEENWOL brandveiligheid zonder kunstgrepen onbrandbaar, hoogste Europese brandklasse beschermt constructies bij brand geen of nauwelijks rookontwikkeling geen smeltende druppels geen vlamoverslag

Nadere informatie

Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan de Broekstraat 2a te Asten-Heusden.

Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan de Broekstraat 2a te Asten-Heusden. Documentnummer 1405f d.d. 30 mei 2014 Projectnummer 14.5725.1a Project melkveestal Aarts Betreft brandcompartimentering Bovengenoemd project betreft de nieuwbouw van een melkveestal voor vof Aarts aan

Nadere informatie

Brandveilige gebouwen

Brandveilige gebouwen Brandveilige gebouwen Het wettelijk kader (of is gezond verstand voldoende?) Hajé van Egmond Ministerie VROM 6 oktober 2010 Programma Introductie wet- en regelgeving Het huidige stelsel van de bouwregelgeving

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB

Onderzoeksrapport. Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007. Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB Onderzoeksrapport Toetsing aan: Beheersbaarheid van Brand 2007 Opdrachtgever De Rooij Oisterwijksebaan 2 5059 AR HEUKELOM NB Adviseur J.S.M. de Groot 06-20423896 Adviseur brandpreventie : Ing. A.H. van

Nadere informatie

CPR. Construction Products Regulation

CPR. Construction Products Regulation CPR Construction Products Regulation Betere veiligheid en bescherming in gebouwen voor mensen en omgeving Construction product regulation(cpr) Wat is CPR? -eenduidige eisen die gesteld worden aan de essentiële

Nadere informatie

VVBA Studiemiddag NEN 6079+C1: Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering -

VVBA Studiemiddag NEN 6079+C1: Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering - VVBA Studiemiddag 2017 NEN 6079+C1:2016 - Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering - Een adviesblik op de NEN 6079 Ervaringen tot nu toe Ton Peters Kitty Haas Wettelijke basis: NEN

Nadere informatie

Leo Oosterveen Directeur BBN

Leo Oosterveen Directeur BBN Leo Oosterveen Directeur BBN Leo Oosterveen Directeur BBN Lid JTC, Juridisch Technische Commissie, Lid normcommissie brandproeven Trainer preventie medewerkers brandweer, bouw en woningtoezicht Lezingen

Nadere informatie

Brandveiligheid TESTEN, CLASSIFICEREN EN BEOORDELEN

Brandveiligheid TESTEN, CLASSIFICEREN EN BEOORDELEN Brandveiligheid TESTEN, CLASSIFICEREN EN BEOORDELEN TESTEN, CLASSIFICEREN EN BEOORDELEN Wat is de link tussen regelgeving en het uiteindelijke Bewijs dat een product voldoet? Hoe wordt er getest? Waarom

Nadere informatie

Brandschot ; canalures staaldak profiel type 106.

Brandschot ; canalures staaldak profiel type 106. 12-07-2005 Pagina 1 Ko Eisinger Opdrachtgever / producent: Contact persoon: Naam. Firma Alèrt BV. Naam. Dhr R de Nijs. Adres. Schiedamsedijk 29. Tel. 010-4733311. Postcode. 3100 AD Schiedam. Fax. 010-4270258.

Nadere informatie

Werken met FSE: Stand van zaken in Nederland

Werken met FSE: Stand van zaken in Nederland Presentatie SBR publicatie Rotterdam 13-2-2013 Werken met FSE: Stand van zaken in Nederland Inhoud Inleiding, wat is FSE Stand der techniek -later: Van Vulpen: belang Post: restrisico Lasker: toekomst

Nadere informatie

Page 11 Lid van: Agenda 1. Introductie 2. Oorzaken problematiek brandveiligheid 3. Brandveiligheidsvisie en verantwoordelijkheid 4. Naar een brandveil

Page 11 Lid van: Agenda 1. Introductie 2. Oorzaken problematiek brandveiligheid 3. Brandveiligheidsvisie en verantwoordelijkheid 4. Naar een brandveil Page 9 Wie ben ik Brandveiligheid is een keuze Hoe beïnvloed u de keuze? John van Lierop VEBON-NOVB Seminars FUNCTIEBEHOUD John van Lierop Landenmanager - VEBON-NOVB sectie Sprinklertechniek VSI - European

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy HELLEND DAK ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

De CPR en NEN 8012:2015

De CPR en NEN 8012:2015 De CPR en NEN 8012:2015 Onze tijd brengen wij voor 90% door in gebouwen. 90% van alle branden vindt plaats in gebouwen. Ieder jaar sterven er 4000 mensen als gevolg van brand in gebouwen. Daarnaast vallen

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro HELLEND DAK ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro.

Nadere informatie

Techniek. TBA-Richtlijn 1.11 Brandstroken Buitengevelisolatie

Techniek. TBA-Richtlijn 1.11 Brandstroken Buitengevelisolatie Techniek TBA-Richtlijn 1.11 Brandstroken Buitengevelisolatie TBA-Richtlijn 1.11 Brandstroken bij buitengevelisolatie TBA-Richtlijn 1.11 Brandstroken bij buitengevelisolatie 1 Inleiding 3 2 Indeling van

Nadere informatie

Raad wat de indeling van voor de bouw bestemde producten in klassen van materiaalgedrag bij brand betreft.

Raad wat de indeling van voor de bouw bestemde producten in klassen van materiaalgedrag bij brand betreft. OMZENDBRIEF VAN 14 NOVEMBER 2006 BETREFFENDE DE EUROPESE INDELING INZAKE REACTIE BIJ BRAND VAN EEN REEKS VAN THERMISCHE ISOLATIEPRODUCTEN VAN GEBOUWEN. (ref. II/TEC/06-010229) Mijnheer de Gouverneur, Deze

Nadere informatie

Brandveiligheid in gesprinklerde parkeergarages. Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV

Brandveiligheid in gesprinklerde parkeergarages. Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV Brandveiligheid in gesprinklerde Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV Inhoud Sprinkleren van garages in relatie tot het BB Doel van een sprinklerinstallatie Soorten sprinklerinstallaties Sprinklervoorschriften

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Vleugelboot 22 3991 CL HOUTEN Boerhaavelaan 40 2713 H ZOETERMEER Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER

Nadere informatie

Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen. Peter van de Leur DGMR Bouw b.v.

Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen. Peter van de Leur DGMR Bouw b.v. Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen Peter van de Leur DGMR Bouw b.v. Inhoud Rol van kunststoffen in brand Rol gebouwisolatie bij branden met doden / grote materiële schade Bepalende factoren

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag. Gelijkwaardige brandveiligheid in tweelaagse kippenstal. Advies Definitief

Beschrijving. Adviesvraag. Gelijkwaardige brandveiligheid in tweelaagse kippenstal. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, NEN 6068, industriefunctie, BvB2007, NEN 6060, NEN 6090, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, BMI. Datum: 20 juni 2018 Status: Definitief Beschrijving Een bouwplan

Nadere informatie

Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad. mr ing Roel Geys. GBB b.v. Lindenplein EP Maastricht

Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad. mr ing Roel Geys. GBB b.v. Lindenplein EP Maastricht 1 Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad mr ing Roel Geys november 2016 GBB b.v. Lindenplein 1 6225 EP Maastricht info@gbbmaastricht.nl 2 1 Programma - kwaliteit brandveiligheidsvoorzieningen

Nadere informatie

hallen en stallen isolatie

hallen en stallen isolatie Insulation 9 e editie April 2015 hallen en stallen isolatie HOOG RENDEMENT ISOLATIE VOOR HALLEN EN STALLEN l Hoog rendement PIR hardschuim lambdawaarde vanaf 0,023 W/m. K l Strak en licht uiterlijk voor

Nadere informatie

WM EIS 60. Brandwerende bekleding van ronde luchtkanalen

WM EIS 60. Brandwerende bekleding van ronde luchtkanalen WM EIS 60 Brandwerende bekleding van ronde luchtkanalen 2 Inhoud Efficiënt brandwerend isoleren van ronde luchtkanalen Conlit WM EIS 60 gaasdeken, de brandveilige oplossing 4 Lijst met componenten 5 Toepassingsvoorbeelden

Nadere informatie

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden.

Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. Bouwkundige brandveiligheid en WBDBO in de praktijk We willen een brand graag beheersbaar houden. 1 BEPERKING VAN UITBREIDING VAN BRAND Brandcompartiment Het gedeelte van het gebouw dat bestemd is als

Nadere informatie

Rapenburg 34 Quickscan Definitief Ontwerp Brandveiligheid

Rapenburg 34 Quickscan Definitief Ontwerp Brandveiligheid project adres projectnr. betreft document datum Verbouwen kantoor tot appartement Rapenburg 34, 2311 EX Leiden 7053/184L17 Brandveiligheid 184L17_R01.170524 24 mei 2017 Rapenburg 34 Quickscan Definitief

Nadere informatie

Veiligheid garanderen met behulp van bouwvoorschriften

Veiligheid garanderen met behulp van bouwvoorschriften 1 Veiligheid garanderen met behulp van bouwvoorschriften Samenvatting: Kingspan is een toonaangevende fabrikant van gevelbekleding- en isolatieproducten. Deze producten kunnen uit zowel onbrandbare als

Nadere informatie

Maar ik heb toch een vergunning?! Over regels, kwaliteit en (eigen) verantwoordelijkheid Brandende kwesties Risico s en regels voor erfgoed

Maar ik heb toch een vergunning?! Over regels, kwaliteit en (eigen) verantwoordelijkheid Brandende kwesties Risico s en regels voor erfgoed Maar ik heb toch een vergunning?! Over regels, kwaliteit en (eigen) verantwoordelijkheid Brandende kwesties Risico s en regels voor erfgoed Hajé van Egmond Je moet in Nederland aan het Bouwbesluit voldoen!

Nadere informatie

Wat is brandveilige isolatie?

Wat is brandveilige isolatie? Wat is brandveilige isolatie? De thermische belasting van scheidingsconstructies door een natuurlijke brand Ir. Ruud van Herpen Technisch directeur Adviesburo Nieman BV 25 mei 2010 1 Is brandbare isolatie

Nadere informatie

Geïsoleerde Dak- Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen

Geïsoleerde Dak- Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen Geïsoleerde Dak- & Gevelpanelen Datablad Trapezoidal Dak- & Gevelpanelen Technische Gegevens Beschrijving Sandwichpaneel met een werkende breedte van 1.000 mm of 2.000 mm (KS1000 RW en KS2000 RW). Toepassing

Nadere informatie

BIS Pacifyre MK II Brandmanchet

BIS Pacifyre MK II Brandmanchet BIS Pacifyre MK II Brandmanchet walraven.com BIS Pacifyre MK II Moeiteloos zelf te installeren volgens de norm Simpel en innovatief Jury Nederlandse Bouwprijs Breed toepasbaar De BIS Pacifyre MK II is

Nadere informatie

Europese verordening bouwproducten (CPR) Nieuwe eisen aan kabels in bouwwerken. Jan Fleuren - Configuratie Manager

Europese verordening bouwproducten (CPR) Nieuwe eisen aan kabels in bouwwerken. Jan Fleuren - Configuratie Manager Europese verordening bouwproducten (CPR) Nieuwe eisen aan kabels in bouwwerken Jan Fleuren - Configuratie Manager Ittervoort december 2015 INHOUDSOPGAVE 1. CPR 4 2. Risicobepaling voor gebouwen en regelgeving

Nadere informatie

- Bouwregelgeving en werkelijke brandveiligheid - VEILIG VLUCHTEN BIJ BRAND

- Bouwregelgeving en werkelijke brandveiligheid - VEILIG VLUCHTEN BIJ BRAND - Bouwregelgeving en werkelijke brandveiligheid - VEILIG VLUCHTEN BIJ BRAND Ir. A.J. (Abeltje) Tromp abeltje.tromp@efectis.com www.efectis.nl 1 VEILIG VLUCHTEN BIJ BRAND Doel presentatie: o Verdieping

Nadere informatie

Wat is een veiligheidstrappenhuis?

Wat is een veiligheidstrappenhuis? Wat is een veiligheidstrappenhuis? Probleem Het benoemen en hanteren van een veiligheidstrappenhuis en aan de hand van het Bouwbesluit bepalen welke eisen er van toepassing zijn op zo n trappenhuis. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

1-12-2014. Beheersbaarheid van Brand. door Hans Smits

1-12-2014. Beheersbaarheid van Brand. door Hans Smits Beheersbaarheid van Brand door Hans Smits 1 EVEN VOORSTELLEN Hans Smits Brandweer Eindhoven Smits Brandveiligheidsadvies Senior adviseur Brandweer Laarbeek - Postcoördinator Post Lieshout Brandpreventie

Nadere informatie

BUILDING SOLUTIONS INSTALLATIE CPR: EUROPESE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EUROKLASSEN VOOR BRANDGEDRAG VAN KABELS

BUILDING SOLUTIONS INSTALLATIE CPR: EUROPESE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EUROKLASSEN VOOR BRANDGEDRAG VAN KABELS BUILDING SOLUTIONS INSTALLATIE CPR: EUROPESE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EUROKLASSEN VOOR BRANDGEDRAG VAN KABELS Europese verordening bouwproducten (CPR) Het maatschappelijk belang van brandveiligheid neemt

Nadere informatie

Perspectief van gemeenten en ervaringen met gelijkwaardigheid

Perspectief van gemeenten en ervaringen met gelijkwaardigheid Perspectief van gemeenten en ervaringen met gelijkwaardigheid Wico Ankersmit Directeur Bouwregelgeving brandveiligheid tekst 1775 uitvinding van de binnenbrandkraan seminar gelijkwaardigheid en waardering

Nadere informatie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project 20130202: Verbouw tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: Betreft: Kantoorgebouw met sprinklerinstallatie Trefwoorden: Sprinkler, brandwerendheid op bezwijken, brandwerende coating, grootte brandcompartiment : Status: Definitief Adviesaanvraag

Nadere informatie

1 Inleiding vereist kwaliteitsniveau... 2

1 Inleiding vereist kwaliteitsniveau... 2 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 vereist kwaliteitsniveau... 2 3 inhoudelijke toets... 4 3.1 indeling in brandcompartimenten en WBDBO... 4 3.2 vluchtroutes en indeling in subbrandcompartimenten... 5 3.3 brandwerendheid

Nadere informatie

Handhaving Inhoud presentatie. 1. Van nieuwbouw naar bestaande. Bouwbesluit niveau bestaande bouw

Handhaving Inhoud presentatie. 1. Van nieuwbouw naar bestaande. Bouwbesluit niveau bestaande bouw Handhaving Bouwbesluit niveau bestaande bouw Jacco Huijzer Inhoud presentatie 1. Van nieuwbouw naar bestaande bouw 2. Brandwerendheid en bestaande bouw 3. Brandcompartimenten en bestaande bouw 2 1. Van

Nadere informatie

Beschrijving. Brandbaar plafond in dagopvang en groepszorgwoning gehandicapten. Advies Definitief

Beschrijving. Brandbaar plafond in dagopvang en groepszorgwoning gehandicapten. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woonfunctie voor zorg, bijeenkomstfunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, bestaande bouw, brand-/rookwerendheid, rookmelders Datum: 9 februari 2018 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

firesafety Testimonial Parts Express - Vianen

firesafety Testimonial Parts Express - Vianen firesafety Testimonial Parts Express - Vianen De uitdaging: 20.000 m 2 ongecompartimenteerd qua vuurlast gelijkwaardig aan 1000 m 2 Parts Express flexibel en toekomstbestendig met Rockwool isolatie Begin

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro isoeasy Pro isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro. In slechts vijf stappen bevestigt u zowel

Nadere informatie

23-4-2015. Brandveiligheid en continuïteit

23-4-2015. Brandveiligheid en continuïteit Verhogen van bedrijfscontinuïteit met actieve blussystemen John van Lierop Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid European Fire Sprinkler Netwerk Olaf van Alst Marsh Risk Consulting 16 april 2015

Nadere informatie

Bouwplast kunststof panelen. Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen

Bouwplast kunststof panelen. Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen Bouwplast kunststof panelen Hygiënische scheidings- en wandpanelen voor moderne stallen Bouwplast kunststof panelen voor moderne stalinrichting Bouwplast kunststof panelen: Gemaakt van hoogwaardige grondstoffen

Nadere informatie

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen Jan-Willem van Wijngen Koen van der Nat Inhoud De achterliggende wet- en regelgeving. Samenhang tussen

Nadere informatie

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL Om snel een inschatting te maken van het risico op brandoverslag bij industriële hallen kunt u de ROCKWOOL brandoverslag Rekentool gebruiken. Hiermee kan de benodigde brandwerendheid

Nadere informatie

Namens mijn cliënt Melkveebedrijf Baardink gevestigd aan de Oranjekanaal Noordzijde 59 te Orvelte het volgende.

Namens mijn cliënt Melkveebedrijf Baardink gevestigd aan de Oranjekanaal Noordzijde 59 te Orvelte het volgende. Gemeente Midden-Drenthe t.a.v. mw. Barbara de Roo geüpload op OLO Onderwerp Aanvraag omgevingsvergunning Zaaknummer 774707 Ons kenmerk 023-B150939 Bijlagen 5 Contact m.dejong@dlvadvies.nl 06 53 79 09 41

Nadere informatie

Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond

Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond Herbestemmen en de verbouwvoorschriften in het Bouwbesluit 2012 VBE - 8 oktober 2014 Hajé van Egmond Je moet in Nederland aan het Bouwbesluit voldoen! Ik heb een vergunning, dus ik voldoe aan alle eisen!

Nadere informatie

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d

Wijzigingsblad d.d behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d Wijzigingsblad d.d. 01-09-2016 behorende bij BRL 9922 Houten trappen d.d. 11-04-2011 Vastgesteld door het College van Deskundigen SKH d.d. 20-05-2016 Pagina 1 van 7 Vaststelling, aanvaarding en bindend

Nadere informatie

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 Contactpersonen PETER RIKUMAHU Bouwkundig Specialist T +31884261261 M +31627060543 E peter.rikumahu@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus

Nadere informatie

Wanneer moet dakisolatie onbrandbaar zijn?

Wanneer moet dakisolatie onbrandbaar zijn? Wanneer moet dakisolatie onbrandbaar zijn? Prof. ir Nico Hendriks BDA Groep B.V. Gorinchem 3 december 2010 Wanneer moet dakisolatie onbrandbaar zijn? 1 3 december 2010 Wanneer moet dakisolatie onbrandbaar

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Directoraat-generaal Agro De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com tremco illbruck Productie BV T.a.v. dhr. F. Hendrikse Vlietskade 1032 4241 WC ARKEL Onze referentie

Nadere informatie

KOMO productcertificaat

KOMO productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk Halfproduct Kooltherm K 3 Vloerplaat / K12 Frameplaat Isolatieplaten van resolschuim (PF) aan de boven- en onderzijde voorzien van een cachering Certificaathouder: Kingspan Insulation

Nadere informatie

Toelichting op. NTA 8007 Brandgedrag van versieringsmaterialen. december 2007

Toelichting op. NTA 8007 Brandgedrag van versieringsmaterialen. december 2007 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Agro Clima Unit scoort op de maatlat duurzame veehouderij 2009

Agro Clima Unit scoort op de maatlat duurzame veehouderij 2009 Agro Clima Unit scoort op de maatlat duurzame veehouderij 2009 De nieuwe maatlat duurzame veehouderij is ingegaan per1 april 2009. Indien u een nieuwe stal bouwt of bij complete verbouw komt de gehele

Nadere informatie