Philips Lighting Turnhout. Lichtjaren voorsprong op korte afstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Philips Lighting Turnhout. Lichtjaren voorsprong op korte afstand"

Transcriptie

1 Philips Lighting Turnhout Lichtjaren voorsprong op korte afstand

2 Industriële activiteiten voor hogedruk-gasontladingslampen en metalen componenten verspreid over de wereld: Verenigd Koninkrijk Nederland België Polen Verenigde staten China Japan India Brazilië Philips Lighting Turnhout Wereldwijd kenniscentrum Philips Lighting Turnhout is een bedrijf met vijf businessunits. Elke businessunit heeft een eigen marktgerichte aanpak. HID AMS SL DPL GTD General HID (High Intensity Discharge Lamps) ontwikkelt en produceert hogedrukgasontladingslampen. AMS (Advanced Metal Solutions) ontwikkelt, produceert en verkoopt metalen componenten. SL (Special Lighting) ontwikkelt en produceert hogedruk-gasontladingslampen voor bijvoorbeeld theaterverlichting en speciale Ultra Violet lampen voor o.a. waterdesinfectie. DPL (Digital Projection Lighting) is het competentiecentrum voor UHP lampsystemen die gebruikt worden in beamers, videowalls, etc... GTD (Global Technology Development) is de geboorteplaats van nieuwe producten, processen en machines.

3 Philips Lighting Turnhout Lichtjaren voorsprong op korte afstand Philips Lighting Turnhout is wereldwijd koploper op vlak van verlichtingstechnologie. Met om en bij 2000 personeelsleden vormt het bedrijf in Turnhout het kenniscentrum voor de ontwikkeling en productie van hogedrukgasontladingslampen en metalen componenten. Het bedrijf werkt samen met onderzoekscentra in binnen- en buitenland voor alle innovaties, van concept tot productie. Bij Philips Lighting Turnhout bundelen specialisten uit verschillende disciplines hun krachten. Ze werken aan innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde in een marktsegment in volle expansie. Hogedrukgasontladingslampen worden wereldwijd toegepast. Meer dan de helft van alle voetbalstadions zijn verlicht door Philips Lighting. Bijna alle Belgische wegen worden verlicht met hogedrukgasontladingslampen uit Turnhout. Ook in het segment van de winkelverlichting is de Turnhoutse vestiging toonaangevend. De kwaliteitsgedachte loopt als een rode draad door alle activiteiten in Philips Lighting Turnhout. Het bedrijf verwierf als één van de eerste in België het label voor milieuzorg. Daarnaast is het ook koploper in verschillende kwaliteitsprogramma s. Met de stad Turnhout onderhoudt Philips Lighting een nauwe band. Actief sinds 1955 is het bedrijf niet alleen een van de grootste werkgevers van de streek, er wordt ook veel belang gehecht aan de relatie met medewerkers en de sociale invloed op de omgeving. Turnhout maakte gebruik van de expertise van het bedrijf en optimaliseerde en verfraaide de verlichting in de stad. De stad groeide als het ware uit tot een showroom van het bedrijf.

4 General HID Kennis, innovatie en grenzeloze ambitie Philips Turnhout vormt wereldwijd het kenniscentrum op vlak van HID-lampen. HID staat voor High Intensity Discharge lampen of hogedrukgasontladingslampen. In HID-lampen wordt een elektrische stroom door een gas onder hoge druk gestuurd, waarbij dit gas gaat oplichten. Vandaar de naam hogedrukgasontladingslampen. Deze lampen hebben een zeer hoge lichtopbrengst, een hoogwaardige lichtkwaliteit en een zeer lange levensduur, sommige zelfs uur. Philips Turnhout neemt de productie van een derde van de wereldmarkt voor haar rekening. Naast de productie maakt het bedrijf veel capaciteit vrij voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen en productiemethoden. Met het programma World Class Manufacturing of WCM gaat HID voor wereldklasse in een marktsegment waar de nadruk steeds meer op energiezuinige en milieuvriendelijke producten ligt. Op alle processen en diensten worden de Lean principes toegepast. Lean is het Engelse woord voor slank en vertaald naar HID betekent het: meer doen met dezelfde middelen en toch klanten meer aanbieden.

5 Producten Alle HID-lampen vervaardigd in Turnhout worden over de hele wereld geëxporteerd. High Intensity Discharge lampen bieden een breed scala aan toepassingen. HID-lampen worden toegepast in de professionele sector voor binnenverlichting, zoals winkels, openbare ruimtes en industriehallen. HID lampen voor buitenverlichting zijn terug te vinden in tunnels, op sportvelden, langs wegen en bij de aanstraling van gebouwen. Elke toepassing stelt specifieke eisen aan lichtniveau, kleurweergave en levensduur. Onder impuls van maatschappelijke veranderingen is in de buitenverlichting een nieuwe trend waarneembaar. Wit licht creëert een veiligere omgeving en decoratieve lichtbronnen zorgen ervoor dat ook s nachts van een mooi gebouw kan genoten worden. Ook de factoren milieu en energieverbruik worden alsmaar belangrijker. De binnenverlichtingtoepassingen van HID-lampen zorgen voor een meerwaarde voor de eindgebruiker. Studies tonen aan dat verlichting het koopgedrag van mensen belangrijk beïnvloedt. Toepassingen met bijvoorbeeld MASTERColour lampen bieden de mogelijkheid om hoogwaardige verlichting (perfecte kleureigenschappen en briljante accentverlichting) te koppelen aan economisch en duurzaam gebruik (lange levensduur en minimaal energieverbruik). De innovatieve lampen van Philips Lighting geven aan licht nieuwe functies waardoor ze ook andere sectoren laten floreren. In de tuinbouwsector is licht een productiefactor geworden. Via aangepaste verlichting in groeikassen kunnen tuinders meerdere malen per jaar oogsten. Verder is Philips marktleider in sportveldverlichting. Prestigieuze projecten zoals het Europese Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen worden bijna integraal verlicht met lampen van Philips. De grote armaturen en zware constructies zijn daarbij verleden tijd. Tegenwoordig wordt enkel het stadion verlicht en niet meer de huizen in de omgeving.

6 Advanced Metal Solutions Kwaliteit staat centraal AMS staat voor Advanced Metal Solutions en is een tweede wereldwijd kenniscentrum van Philips Lighting in Turnhout. Deze businessunit is een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen en speelt een ondersteunende en coördinerende rol voor andere Philips componentenfabrieken. AMS ontwikkelt, produceert en verkoopt metalen componenten voor toepassingen binnen en buiten de lichtindustrie. Metalen componenten vormen het hart van elke lamp: zonder een gloeispiraal of zonder elektroden is er geen licht. De inzet op onderzoek en ontwikkeling is hoog: Research & Development telt hoogopgeleide metaal- en processpecialisten die nieuwe producten, processen, technologieën en machines ontwikkelen. Metal Injection Molding, een spuitgiettechniek en Hairbrush, een lasertoepassing om elektroden te maken, zijn enkele nieuwe tecnologieën die AMS de nodige zuurstof voor de toekomst geven. Philips Lighting Turnhout heeft zelf de kennis in huis om vooruitstrevende productiemachines te ontwerpen en te bouwen. Binnen AMS staat kwaliteit centraal. Doorheen de jaren behaalde deze businessunit verschillende kwaliteitsawards en met diverse programma s voor uitvalbeperking, hergebruik van proceswater en recyclage van grondstoffen is AMS ook op gebied van duurzaam ondernemen een koploper. Ten slotte springen de logistieke prestaties van AMS in het oog. Haar producten zijn wereldwijd snel geleverd. Hierbij baseert de businessunit zich op de meest moderne logistieke concepten.

7 Producten AMS verwerkt jaarlijks meer dan 5 miljard meter draad in wolfraam en molybdeen, in diameters van 1300 tot 8 micron. Deze draad wordt tot spiralen gewikkeld en gebruikt als gloeidraad in traditionele lampen en halogeenlampen, of als elektrode in gasontladingslampen. Deze hoogsmeltende metalen draden worden ook verwerkt in niet-lichttoepassingen zoals in autoruiten. De productie omvat enkele duizenden verschillende types. Jaarlijks worden zo n 3 tot 3,5 miljard spiralen en elektroden geproduceerd. Het grootste deel van de omzet is bestemd voor Philips lampenfabrieken. AMS voorziet ook wereldwijd andere fabrikanten van hoogwaardige componenten.

8 Special Lighting Essentie van entertainment Special Lighting of SL is één van de paradepaardjes van Philips Lighting Turnhout. De businessunit is het wereldwijde kenniscentrum voor de ontwikkeling en productie van optische gasontladingslampen. Special Lighting staat synoniem voor innovatieve nieuwe lichtbronnen en baanbrekende technologie voor de optische en amusementsindustrie. De technologische doorbraken op het vlak van optische verlichting volgen elkaar in een snel tempo op. Ongeveer 30% van de omzet van de laatste drie jaar is afkomstig van nieuwe producten. Binnen Special Lighting heerst de sfeer van een kleine onderneming. Alle bedrijfsaspecten, gaande van onderzoek, ontwikkeling, over productie tot marketing en ondersteuning, zijn er verzameld. Special Lighting maakt producten die zich in eerste instantie richten op professionele afnemers die hoge kwaliteitseisen stellen. Om op deze eisen te anticiperen, wordt veel in innovatie en automatisering geïnvesteerd.

9 Producten Special Lighting is de verzamelnaam voor niet alledaagse verlichtingstoepassingen. Het kenniscentrum in Turnhout specialiseert zich in het ontwikkelen en produceren van optische lampen voor discotheken, theater- en studioverlichting en speciale ontladingslampen voor toepassingen in het Ultra Violet spectrum. Ze worden o.a. gebruikt voor het desinfecteren van vloeistof en het drogen van lijmen en lakken. Dit toepassingsgebied vraagt een hoge mate van productspecialisatie, flexibiliteit, product- en proceskwaliteit.

10 Digital Projection Lighting Ultra-High Performance lampen Philips Lighting in Turnhout vormt het competentiecentrum voor Digital Projection Lighting en de UHP (Ultra-High Performance) lamp technologie. Na ontwikkeling van deze innovatieve technologie in het Philips Research Centrum in Aken, is medio jaren negentig het productie- en ontwikkelingscentrum voor Digital Projection Lighting opgezet in Turnhout. De komst van deze nieuwe technologie creëerde een sterke groei in verscheidene marktsegmenten voor digitale projectieapplicaties zoals beamers, video-wall en projectietelevisie. Deze marktontwikkeling mag daarmee met recht een technology solution worden genoemd die een nieuwe wereld van projectie mogelijk maakte. Sinds de aanwezigheid van Philips Digital Projection Lighting in Turnhout heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Door de jaren heen is een breed scala aan nieuwe producten ontwikkeld die allen zijn voortgekomen uit de UHP technologie. Ongeveer 80% van de omzet over de laatste vijf jaar is afkomstig van nieuwe producten. Vanwege de enorme groei werd Digital Projection Lighting een stand-alone unit die wereldwijd opereert. Het dynamisch karakter van Digital Projection Lighting kenmerkt zich door de veelzijdigheid aan bedrijfsaspecten zoals onderzoek, ontwikkeling, productie evenals marketing- en verkoopactiviteiten. Al deze competenties hebben tot doel de leidende positie die Philips met Digital Projection Lighting van het begin af aan heeft gehad, in de toekomst te behouden en verder te versterken.

11 Bij Philips Digital Projection Lighting draait alles om de klant. Met toonaangevende marktspelers zoals Philips, Epson, Sony, Samsung en Hitachi werkt DPL aan nieuwe applicaties waarbij de ontwikkeling van UHP lampsystemen een cruciale rol speelt. Naast vernieuwingsdrang zoals een compacter design, wordt er samen met de klant ook gestreefd naar een verdere optimalisering van de bestaande lamptechnologieën wat zich uit in een verhoogde betrouwbaarheid, langere levensduur en hogere lichtopbrengst. De nieuwe innovaties en de verdere productverbetering vergen een diepgaande kennis van de chemische en fysische processen die aan de basis liggen van de UHP-lamptechnologie. Daarmee biedt Digital Projection Lighting continu enorme uitdagingen voor afdelingen zoals ontwikkeling en kwaliteit. Producten Het belangrijkste doel dat Philips Digital Projection Lighting samen met klanten en toeleveranciers nastreeft, is het ontwikkelen van innovatieve en betrouwbare digitale toepassingen voor frontprojectie die een meerwaarde bieden voor de eindgebruiker. De combinatie van technologie, ontwikkeling en de dynamica van de eindmarkt maakt Philips Digital Projection Lighting tot een paradepaardje binnen Philips Lighting.

12 GTD Global Technology Development De afdeling GTD of Global Technology Development in Turnhout is voor Philips Lighting wereldwijd de geboorteplaats van nieuwe producten, processen en machines. De werknemers van GTD houden voor Philips Lighting de vinger aan de pols van de markt. Dit is nodig voor wie innoverende producten ontwerpt en vervaardigt. De belangrijkste opdracht is nagaan hoe de verlichtingsmarkt zal evolueren, proactief reageren en nieuwe trends vertalen in nieuwe producten.wat vraagt de markt? Wat heeft GTD te bieden? Hoe snel? Welke marktopportuniteiten kan GTD zelf stimuleren? De onderliggende bedoeling is alles in het werk te stellen om de leidende positie van Philips Lighting in de wereld te verzekeren en te versterken. Daarnaast is GTD ook verantwoordelijk voor het genereren van patenten. Hier werken geen wereldvreemde onderzoekers en ontwikkelaars. GTD werkt niet alleen nauw samen met collega-ontwikkelaars in Bath (VS) en Shanghai (China), maar ook met interne en externe leveranciers van materialen en processen. Klanten worden eveneens van bij het begin betrokken bij ontwikkelingsprojecten. Een belangrijke drijfveer van GTD is systeeminnovatie. Een lamp op zich is immers onbruikbaar. Daarom werkt GTD zij aan zij met interne en externe ontwikkelaars van ontstekingsmechanismen en armaturen.

13 Ook de businessline bedrijfsmechanisatie is zeer boeiend. Hier worden de productieprocessen en machines van Philips Lighting ontworpen, waarbij het principe van concurrent engineering wordt gehanteerd. Dat betekent dat het productieproces en de machine zoveel mogelijk tegelijk met het te maken product ontworpen wordt. Dit levert twee belangrijke voordelen op: de productie kan veel sneller van start gaan waardoor er sneller kan ingespeeld worden op de markt. Bovendien wordt van in het begin de juiste balans gezocht tussen marktvraag en maakbaarheid. Deze manier van werken vraagt intens overleg en teamwork maar levert uitstekende resultaten op. Creatieve geesten bevolken GTD. Burgerlijk en industrieel ingenieurs, gespecialiseerd in domeinen zoals elektromechanica, elektronica, natuurkunde en scheikunde, vormen samen met marketingdeskundigen innoverende teams. Naast een flinke dosis technische kennis en een analytische geest, zijn ook teamspirit, gevoel voor projectmanagement, leiderschap en communicatieve vaardigheden belangrijke kwaliteiten.

14 Innovatief en gemotiveerd? Maak bij ons je ambities waar! Philips Lighting Turnhout is een bedrijf dat voortdurend evolueert en vernieuwt, daardoor hebben we heel wat interessante vacatures. Vooral mensen met een technische achtergrond kunnen kiezen uit een waaier van opportuniteiten. Maar ook mensen die een niet technische studierichting achter de rug hebben, zullen zich uitstekend kunnen uitleven in onze organisatie. Ben je innovatief, gemotiveerd en ambitieus? Dan kun je bij Philips Lighting vele richtingen uit. We zijn immers steeds op zoek naar nieuw talent en jonge brains met ambitie. Surf naar Je vindt er een overzicht van onze vacatures. Etappe 1: Heb je interesse in een van onze vacatures? Vul dan online het sollicitatieformulier in via onze website. Indien je jobprofiel in overeenstemming is met de openstaande vacature, word je uitgenodigd voor een eerste verkennend gesprek met een van onze medewerkers van de dienst rekrutering en selectie. Tijdens de eerste sollicitatieronde staan ook een aantal redeneertesten op het programma. Als dit alles vlot verloopt, krijg je een uitnodiging om met een aantal managers van de businessline te praten. Etappe 2: Welkom in de meest innovatieve lichtfabriek van de wereld. Reeds vanaf je eerste werkdag word je voortdurend begeleid en opgeleid. Via een persoonlijk opleidingsplan leer je de fascinerende mogelijkheden van ons wereldklassebedrijf kennen. Daarna is het aan jou om als lid van het Philips Turnhout team de geboden kansen te grijpen. Etappe 3: Naast de dagelijkse uitdagingen in onze hoogtechnologische omgeving, hebben we nog heel wat te bieden. De loopbaanmogelijkheden binnen een multinational als Philips zijn haast onbeperkt. Bij een aantrekkelijk maandsalaris horen uiteraard nog een aantal extra-legale voordelen: een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en bijzondere voorwaarden in onze bedrijfswinkel.

15 Onze waarden Philips Lighting Turnhout gaat voor wereldklasse Om wereldklasse te bereiken zijn niet enkel de resultaten en technologie belangrijk. Wereldklasse staat of valt met teamwork. Zoals in een voetbalploeg is bij Philips Lighting Turnhout een topspeler pas echt top, als hij met méér plezier de perfecte voorzet geeft en een teamgenoot laat scoren, dan dat hij zelf, uit een onmogelijke positie, zijn doelpunt wil maken. Het halen van topresultaten kan enkel als elk deel gaat voor het geheel, elk individu voor het team. Ook al werken we in verschillende divisies, spreken we verschillende talen en wonen we in verschillende landen, we zijn een bedrijf met dezelfde waarden en hetzelfde doel. Vier waarden staan bij Philips centraal: Delight customers We anticiperen op en overtreffen de verwachtingen van de klant We zijn enthousiast over Philips en sense and simplicity We scheppen superieure klantenervaringen op basis van grondig inzicht We handelen te allen tijde als One Philips-ambassadeurs Deliver great results Wij leggen de lat voortdurend hoger Wij spelen om veel te winnen en stellen altijd ambitieuze doelen vast. We kijken kritisch naar de status quo en experimenteren met nieuwe manieren van werken We nemen duidelijke beslissingen en voeren die snel en gedisciplineerd door Develop people We halen het beste uit onszelf en de ander naarboven We werven de beste spelers om sterke, gevarieerde teams samen te stellen We nemen risico door mensen opdrachten te geven waarmee zij hun grenzen verleggen en zich sneller kunnen ontwikkelen We investeren persoonlijk veel tijd in het begeleiden en erkennen van mensen Depend on each other We leveren meer waarde door als One Philips samen te werken We denken als One Philips en handelen als eigenaars We vertrouwen elkaar en stellen anderen in staat optimaal te presteren We werken samen en investeren in de meest veelbelovende kansen

16 Zelfsturend op weg naar wereldklasse Competente en geëngageerde teams Wij willen de marktleider zijn die het tempo binnen de lichtindustrie bepaalt. Dat is het Mission Statement van Philips Lighting en die visie past uitstekend in World Class Manufacturing, ons strategisch plan waarmee we, in alle facetten van onze bedrijfsvoering, wereldklasse willen bereiken. Om die ambitie waar te maken zijn betrokken, gemotiveerde werknemers die in zelfstandige teams opereren een absolute noodzaak. Deze zelfsturende teams van 5 tot maximaal 15 operatoren krijgen een zo groot mogelijke verantwoordelijkheid over een duidelijk afgebakend deel van het productieproces. De teams hebben een grote autonomie en werken zeer resultaatgericht. Samen met de leiding van hun afdeling, de operationele groep, leggen zij jaarlijks hun doelstellingen vast. Die doelstellingen zijn afgeleid uit het strategisch plan van hun businessgroep en dat van de plant. De teams zijn in staat om snel en doelgericht te reageren waardoor rendement, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid verhogen. Verder leveren ze een belangrijke bijdrage aan de kennisborging en aan het voortdurende proces van verbeteren. Om autonoom en resultaatgericht te kunnen werken krijgen de teamleden de nodige bevoegdheden, middelen en ondersteuning. Met taakgerichte opleidingen en leren op de werkplek krijgen zij meer kansen op zelfontplooiing en verhogen zij hun inzetbaarheid. Daarnaast nodigt het zelf sturen hen uit om mee vorm te geven aan de werking en de organisatie van hun afdeling.

17 Duurzaam ondernemen Mens en milieu voorop Philips wil enkel nog zinvolle technologische innovaties op de markt te brengen. Vooruitstrevende producten, makkelijk te gebruiken en ontworpen om het leven van mensen aangenamer, gezonder en veiliger te maken. We noemen dat duurzaam ondernemen, wat betekent dat mens en maatschappij centraal staan bij het ontwerpen van producten. Goed presterende, energiezuinige producten zijn belangrijk omdat de hoge CO 2 uitstoot ons leefmilieu in een snel tempo verandert. De meeste geïndustrialiseerde landen ondertekenden daartoe het Kyoto akkoord, ze beloven daarin de CO 2 uitstoot wereldwijd te verminderen met 5%. Verlichting consumeert 19% van de wereldwijd opgewekte elektriciteit. Een energiebesparing van 20% op alle in Europa geïnstalleerde verlichting bespaart 14 miljard in energiekosten of het equivalent van wat 67 middelgrote elektriciteitscentrales jaarlijks opwekken. De energiebesparing vermindert de CO 2 uitstoot met 59 miljoen ton. Om dit door de natuur te laten oplossen moeten we km 2 beplanten met 3 miljard bomen. Met CosmoPolis, de nieuwe wereldstandaard in straatverlichting, biedt Philips Lighting Turnhout een energiezuinige oplossing. De energiebesparing loopt op tot 50% en dat bij een nog betere lichtopbrengst. Duurzaam ondernemen is ook oog hebben voor je omgeving en verantwoordelijkheid nemen voor de wereld die we delen. Als een van de grootste werkgevers in de regio werken we nauw samen met onze lokale omgeving en gemeenschap. In de stad Turnhout worden veel van onze verlichtingssystemen toegepast en leveren die hun bijdrage aan de kwaliteit van leven van de inwoners en aan het imago van de stad. Naast de samenwerking met de stad Turnhout hebben we eveneens partnerrelaties uitgebouwd met enkele nonprofitorganisaties die innovatief zijn in hun vakgebied en dezelfde waarden en visie onderschrijven. Enkele voorbeelden van projecten die we steunen zijn: Akira, een vormingshuis voor kansengroepen en Pulderbos, een revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren.

18 Een veeleisende en boeiende job Pascale Hepp Kwaliteitsingenieur Toen ze pas afgestudeerd was, kreeg de kersverse master natuurkunde van een oud-studente aan haar faculteit de raad om bij Philips Turnhout te solliciteren. Niet enkel omwille van de prettige werksfeer maar vooral voor de positieve manier waarop het bedrijf met mensen omgaat. Werken bij Philips Turnhout is erg goed te combineren met een gezin, zegt Pascale. Door de combinatie glijdende werktijden en tachtig procent werken in parttime kan ik thuis voor de kinderen zorgen en me op de plant volledig concentreren op mijn veeleisende en boeiende job als kwaliteitsingenieur. Een carrière uitbouwen en tegelijkertijd voor een gezin zorgen is voor mij dus een bewuste keuze. Pascale solliciteert meteen na het behalen van haar diploma bij Philips Turnhout. Ze wordt aangeworven als ontwikkelingenieur van CDM (Compact Discharge Metalhalide) lampen, een energiezuinige lampenfamilie met een lange levensduur en een uitzonderlijke kleurweergave. Op mijn eerste werkdag werd ik ontvangen door een enthousiaste groep ontwikkelaars, zegt Pascale. De technologie achter de CDM lamp boeide me meteen. Ten eerste leek de lamp helemaal niet op de gloeilamp die ik me voordien voorstelde maar was het een innovatief hightech pareltje dat we voortdurend veranderden en verbeterden. Ik ben er telkens in geslaagd om mijn projecten af te ronden voor mijn bevallingsrust. Terug komen werken was dan ook erg spannend want er wachtte elke keer iets nieuws op me. Haar nieuwe job als kwaliteitsingenieur start ze meteen na haar laatste zwangerschapsverlof. Als kwaliteitsingenieur in een OB groep ben je een buitenbeentje, zegt Pascale. Een OB of burner is het keramische brandergedeelte van een CDM lamp. Mijn klanten zijn de medewerkers van de interne lampengroepen die de OB insmelten in de uiteindelijke lamp. Veeleisende klanten, maar het directe contact heeft als voordeel dat we kwaliteitsissues snel kunnen oplossen. Een ander boeiend facet van de job is de vrijgave van nieuwe producten. Door mijn achtergrond als ontwikkelaar herken ik snel potentiële problemen en kan ik ook meewerken aan een structurele oplossing.

19 Internationale mogelijkheden David Vanbeselaere Productmanager HID David van Beselaere studeerde ruim tien jaar geleden af als burgerlijk ingenieur materiaalkunde. Uit de talrijke aanbiedingen koos hij meteen voor Philips. De keuze voor Philips Lighting Turnhout was niet moeilijk. Het klikte onmiddellijk tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Onze toekomstplannen waren dezelfde, zegt David. Ook de talrijke doorgroeimogelijkheden bekoorden hem. Na mijn studies had ik geen duidelijk idee welke richting ik uit wilde. Het is niet omdat je als kwaliteitsingenieur start, dat je dat ook je hele carrière moet of wilt doen. Ik kreeg de kans om van verschillende dingen te proeven en nu weet ik in welke richting ik wil groeien. David startte twaalf jaar geleden als kwaliteitsingenieur in de draadtrekkerij, een onderdeel van de business Advanced Metal Solutions. Twee jaar later verhuisde hij naar een zusterbedrijf van AMS in de Verenigde Staten. De hoofdreden daarvan was het uitwisselen van technologie. Ik kreeg een meer procestechnische functie en werkte mee aan kwaliteitsverbetering. Omdat de Amerikaanse vestiging niet zo groot is, kreeg ik de kans om verschillende taken uit te voeren. Zo was ik er ook verantwoordelijk voor het aansturen van de productie. Een plezante, maar vooral zeer leerrijke ervaring. Na twee jaar keerde David terug naar Turnhout als unit-manager in de spiralenafdeling, een job die volledig op de organisatorische aspecten focuste in plaats van op de technische. Dat beviel hem en hij nam de kans om Productiemanager te worden met beide handen aan. Als Productiemanager krijg je veel vrijheid om de job in te vullen. Je mag je eigen ding doen. Je moet weliswaar de vooropgestelde objectieven bereiken, maar hoe je dat doet bepaal je grotendeels zelf. Midden 2008 solliciteert David voor de functie van Productmanager HPI, een lampenfamilie binnen HID. Als productmanager ben ik direct betrokken bij de markt, we onderzoeken hoe we met onze producten en competenties kunnen inspelen op nieuwe trends en we bieden onze klanten een oplossing bij problemen. Het is nog heel nieuw en alles is erg boeiend. Dat is het prettige aan werken bij Philips: je krijgt regelmatig de kans om iets nieuws te doen. Ik heb geen marktervaring en geen commerciële opleiding en toch investeert Philips in mij.

20 Een passie voor techniek Stefan Leysens Senior Projectleider Bedrijfsmechanisatie Industrieel ingenieur elektromechanica Stefan Leysens kwam eerder toevallig in aanraking met Philips Lighting Turnhout. Op het huwelijk van mijn schoonbroer sprak ik met Ger Van Hees, ontwikkelingenieur bij DPL, zegt Stefan. Ger vertelde een enthousiast verhaal over techniek en innovatie, de internationale structuur van Philips en de grenzeloze opleidingsmogelijkheden. Ik heb nog diezelfde week gesolliciteerd. Dat het gesprek met Ger niet in dovemansoren viel, is geen toeval. Stefan werkt op dat ogenblik vijf jaar als projectleider voor een bedrijf dat proces automatiseringsoplossingen biedt voor de chemische en voedingsindustrie en hij is op dat ogenblik actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. Stefan: Jaarlijks reed ik meer dan vijftigduizend kilometer tussen de verschillende projecten. Omdat we aan gezinsuitbreiding dachten, wou ik een minder hectische baan. Ik ben toen gaan nadenken over wat ik leuk vond in mijn job en vooral de aspecten techniek en werken met mensen stonden bovenaan de lijst. Philips paste precies in het beeld dat ik me vormde. Stefan begint zijn loopbaan als productie-ingenieur bij Advanced Metal Solutions. AMS is door het enthousiasme van de mensen een erg aantrekkelijke plek om te werken, zegt hij. Heel de organisatie is een hecht team dat uitstekend samenwerkt. De overstap naar bedrijfsmechanisatie is een logisch gevolg van zijn liefde voor techniek. Stefan: De mogelijkheid om van job te veranderen, word je gewoon aangeboden. Jaarlijks heb ik gemiddeld vier opleidingen en je ziet je wereld voortdurend vergroten. Wat me vooral aantrekt in mijn huidige job is actief kunnen zijn met nieuwe dingen, het sociale contact en de samenwerking tussen de verschillende afdelingen en Philips vestigingen. Wat techniek betreft, is bedrijfsmechanisatie een broeinest van innovatief talent. Mensen doen hier fantastische dingen en de slogan Gaan waar nog nooit iemand geweest is uit Star Trek is hier elke dag van toepassing. Dat is het knappe aan Philips: er zijn geen grenzen, niet aan carrièremogelijkheden en niet aan innovatieve uitdagingen. Voorlopig zoek ik hier nog mijn weg, maar als de kinderen groter zijn, wil ik best een internationale uitdaging aangaan.

21 Sterke interesse in mensen Kathleen Vandenweghe Black Belt Projectleider HRM Flexibel en ruim inzetbaar personeel zijn voor Philips Lighting Turnhout een antwoord op de uitdagingen van de toekomst. Het HRM project rond Inzetbaarheid staat onder leiding van projectleider Kathleen Vandenweghe. Toeval is dit niet, het project vraagt een grote kennis van de interne organisatie en het sluit nauw aan bij haar interesse voor mensen. Ik kon tijdens mijn studies industrieel ingenieur electronica moeilijk kiezen tussen techniek en mens, zegt Kathleen, daarom nam ik de optie medische ingenieurstechnieken. Die voorkeur voor mensen is zichtbaar in mijn opeenvolgende jobs waarin telkens de menselijke aspecten een grotere rol spelen dan de technische. Eind 1997 maakt Kathleen de overstap van een technisch commerciële job bij Philips Hasselt naar de afdeling Organisatie en Efficiëntie (O&E) in Turnhout. De mogelijkheid om van de ene vestiging naar de andere te muteren is een sterk punt in de Philips organisatie, zegt ze, het vergroot je carrièrekansen terwijl alle sociale verworvenheden zoals bijvoorbeeld anciënniteit gewoon doorlopen. De O&E periode was boeiend en leerrijk, vooral omdat mijn afdeling in die periode evolueerde van handwerk naar een hoogtechnologische omgeving. Alle arbeidskundige aspecten zoals lay-out, prijscalculatie, ergonomie,normering enz. kwamen er aan bod. Die gecombineerde O&E functie heeft als grote voordeel dat het een voortdurend leerproces is. Na een doorgedreven interne opleiding verwerft Kathleen als eerste industrieel ingenieur bij Philips Turnhout het Black Belt certificaat. Na een aantal succesvolle en meer technische projecten rond rendement, uitvalvermindering en organisatie belandt ze, met het HRM project rond een betere inzetbaarheid van operatoren, opnieuw aan bij mensen. Je kan bij Philips voor een groot deel zelf je carrière sturen, zegt Kathleen, We besteden vrij veel aandacht aan het jaarlijkse functioneringsgesprek, tijdens dat gesprek geef je de richting aan waarin je wil groeien. Als je daarvoor het potentieel hebt, krijg je ook effectief die kans.

Company review 2013. Progressing together. See what counts.

Company review 2013. Progressing together. See what counts. Progressing together See what counts. Zien wat er echt toe doet In 2014 hebben we onze merknaam veranderd van De Lage Landen naar DLL. Een belangrijke stap op onze weg naar wereldwijd succes. We zijn uitgegroeid

Nadere informatie

Great place to Work. In gesprek met

Great place to Work. In gesprek met In gesprek met Liza Hofland, Coca-Cola Enterprises Niels Bos, HILTI Nederland Harjan Dijkema & Sabine Beute, Solviteers Jacqueline de Block, Business School for Sales Priscilla van de Pol, KPN Wesley Brouwer

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen

NETWERKBIJEENKOMST. 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven. Informatie bedrijven en instellingen NETWERKBIJEENKOMST 23 januari 2015 Evoluon Eindhoven Informatie bedrijven en instellingen Inhoud Inleiding... 3 Bedrijven op de netwerkbijeenkomst... 3 Aangemelde bedrijven... 4 Benteler... 5 Celmar Engineering...

Nadere informatie

PUrMo en WilliAM WilSon, een SterKe PArtnerSHiP

PUrMo en WilliAM WilSon, een SterKe PArtnerSHiP nummer 02 Mei 2013 T H E F A C E S B E H I N D T H E B R A N D PUrMo en WilliAM WilSon, een SterKe PArtnerSHiP Robin Mackinlay Deputy Managing Director William Wilson een nieuw HooFDStUK Hans Sohlström

Nadere informatie

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01 Connect Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl Jaargang 9 Februari 2011 #01 Deventer: One Safe Site Connect #01 Februari 2011 pagina 2 In deze Connect Elke productielocatie heeft veiligheid

Nadere informatie

persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling THEMA 3 Opleiding en persoonlijke ontwikkeling Het ontwikkelen van competenties en de bereidheid daartoe zijn essentieel binnen competentiebeleid. In de competentieagenda 2010 onderschreven de sociale

Nadere informatie

GROEIEN DOET BLIJVEN?

GROEIEN DOET BLIJVEN? UNIVERSITEIT UTRECHT FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN BACHELORPROJECT ALGEMENE SOCIALE WETENSCHAPPEN - HUMAN RESOURCE MANAGEMENT - GROEIEN DOET BLIJVEN? EEN STUDIE NAAR HET BINDEN VAN TALENTEN AAN EEN ORGANISATIE

Nadere informatie

Najaar 2011 (Nuovo collezione 1911)

Najaar 2011 (Nuovo collezione 1911) hét carrièremagazine voor salesprofessionals! DECEMBER 2011 4 Merry Christmas and a Happy New Year! In gesprek met Angus Cameron, Director Snow Software Jeroen van Esseveld, Commercial Director Friesland

Nadere informatie

Places. to work. Een employer-marketingbureau pleit voor interactief rekruteren. Verantwoordelijken human resources laten in hun kaarten kijken

Places. to work. Een employer-marketingbureau pleit voor interactief rekruteren. Verantwoordelijken human resources laten in hun kaarten kijken dossier Een employer-marketingbureau pleit voor interactief rekruteren shutterstock.com Verantwoordelijken human resources laten in hun kaarten kijken EmployerBranding.indd 1 21/09/10 12:02 2 dossier Social

Nadere informatie

EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. HUMAN RESOURCES

EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. HUMAN RESOURCES EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Wendbare organisatie Houd zicht op de lange termijn doelstellingen Burn-out Langdurige stress verziekt de onderneming

Nadere informatie

Carante Groep. in 2011

Carante Groep. in 2011 Carante Groep in 2011 1 VOORWOORD De dynamiek en ontwikkelingen in de wereld om ons heen vragen van organisaties in de care sector een permanente alertheid, hoge kwaliteitsstandaards en professionaliteit.

Nadere informatie

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science De alumni van Informatica vertellen Leiden Institute of Advanced Computer Science Bekijk je mogelijkheden op onze website www.studereninleiden.nl en vind je studie Als je de opleiding Informatica in Leiden

Nadere informatie

Infobrochure 2013-2014. Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs

Infobrochure 2013-2014. Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs Infobrochure 004 Voor handelsingenieurs door handelsingenieurs Beste Student(e), Tegenwoordig zijn er zoveel studiekeuzes waardoor het maken van een beslissing steeds moeilijker wordt. Vaak is de informatie

Nadere informatie

Sco o p o p mens e n werk

Sco o p o p mens e n werk 19 Sco o p o p mens e n werk D r i e m a a n d e l i j k s t i j d s c h r i f t - Ui t g a v e v a n SD WORX - Ja a r g a n g 5 - n r.19 d e c e m b e r 2007 - j a n u a r i - f e b r u a r i 2008 A f

Nadere informatie

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening Drijfveren in de zakelijke dienstverlening INHOUDSOPGAVE De methode 2 In gesprek met: Pierre Mellegers - Manager Management & Human Resource Development bij Eneco 6 Edwin Kist - Senior Vice President Human

Nadere informatie

ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT. Meer dan 100 nieuwe collega s in 10 maanden!

ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT. Meer dan 100 nieuwe collega s in 10 maanden! ZICHT OP EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT Inhoudsopgave T-Splitsing werving 100 nieuwe medewerkers Paradoxale ontwikkelingen Externen voor kernactiviteiten Global mindset en praktische kansen Oprechte interesse

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

DIVERSITEIT ERKEN KWALITEIT. Nr.1/september 2010

DIVERSITEIT ERKEN KWALITEIT. Nr.1/september 2010 EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN MEDIAPLANET, GEDISTRIBUEERD DOOR HET FINANCIEELE DAGBLAD. Nr.1/september 2010 Een handboek voor de diverse werkvloer DIVERSITEIT INCLUSIEF: HR DOSSIER Effectief Bereik de juiste

Nadere informatie

Marketing in de bouw. Strategieën en good practices voor effectieve marketing

Marketing in de bouw. Strategieën en good practices voor effectieve marketing Marketing in de bouw Strategieën en good practices voor effectieve marketing Marketing in de bouw Strategieën en good practices voor effectieve marketing Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 5 DEEL I MARKETING

Nadere informatie

ZORG OVERHEID FINANCE

ZORG OVERHEID FINANCE ZORG OVERHEID FINANCE Vertical Market Software 1 2 Total Specific Solutions Total Specific Solutions is het enige bedrijf in Europa dat specifieke software maakt voor meerdere specifieke markten. Door

Nadere informatie

ZORG OVERHEID FINANCE

ZORG OVERHEID FINANCE ZORG OVERHEID FINANCE 1 Total Specific Solutions is het enige bedrijf in Europa dat specifieke software maakt voor meerdere specifieke markten. Door meer markten onder één vlag te bedienen vindt een optimale

Nadere informatie

Mensen verbinden de bank. De HR-visie van de Rabobank

Mensen verbinden de bank. De HR-visie van de Rabobank Mensen verbinden de bank De HR-visie van de Rabobank Mensen Verbinden de Bank De HR-visie van de Rabobank 2 Woord vooraf Samen bereik je meer dan alleen. Dat was het credo van Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Nadere informatie

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt

Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt 3 Het wiki-werken Het wiki-werken Inspiratie voor de toekomst van de arbeidsmarkt Welkom

Nadere informatie

Voor mensen met ambitie

Voor mensen met ambitie Voor mensen met ambitie start eerste werkdag, Wat trek je aan? PAGina 14 Vier starters over hun mooiste baan Frisse blik, goed of juist niet? Trainee or not trainee Alles wat je wilt weten over assessments

Nadere informatie

MVO: People, Planet, Profit.

MVO: People, Planet, Profit. MVO: People, Planet, Profit. hét carrièremagazine voor salesprofessionals! september 2011 3 In gesprek met Getronics op jacht naar talent Bewust Bilderberg over MVO Intercity Zakelijk en hun groei Nsecure

Nadere informatie

RealDolmen zoekt 40 young graduates

RealDolmen zoekt 40 young graduates Op zoek naar nog meer jobs? Surf naar Jobat.be RealDolmen zoekt 40 young graduates IT-dienstenleverancier RealDolmen wil in september veertig pas afgestudeerde informatici laten starten in zijn acaddemict-traject.

Nadere informatie

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company

Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Paul Nouwen, Antony Burgmans, Peter Elverding en Aad Veenman in gesprek met klanten van The Brown Paper Company Bilthoven, mei 2012 Aad Veenman in gesprek met een klant Aad Veenman, voormalig CEO van NS

Nadere informatie

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk een verkenning van de GG&GD naar mentale gezondheid in opdracht van Mirjam Mascini en uitgevoerd door Noor Bongers Levenslust met Resultaat

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Mobistar focust op transparantie voor zijn klant

Jaarverslag 2012. Mobistar focust op transparantie voor zijn klant Jaarverslag 2012 Mobistar focust op transparantie voor zijn klant 1 Een uitdagend jaar, dat is het minste wat Mobistar kan zeggen over 2012. De telecomsector onderging grote veranderingen, die een belangrijke

Nadere informatie

Introweek. Do s en Don ts van youtube. Wils en Nikita over hun stage bij Vezet. En verder... Terschelling groot succes

Introweek. Do s en Don ts van youtube. Wils en Nikita over hun stage bij Vezet. En verder... Terschelling groot succes TBKMagazine Nummer 04 / november 2012 Introweek Terschelling groot succes En verder... Activiteitenprogramma 2013 Interview Onno Lotgering Mix & Match 2012 Do s en Don ts van youtube marketing Wils en

Nadere informatie