Voordat wij over willen gaan tot het stellen van enkele technische vragen willen wij graag vooraf enkele opmerkingen plaatsen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voordat wij over willen gaan tot het stellen van enkele technische vragen willen wij graag vooraf enkele opmerkingen plaatsen."

Transcriptie

1 Fractie SP Door een misverstand onzerzijds dienen we de technische vragen mbt de financiele onderbouwing berekening rioolrecht tarief thans pas in Ondanks de termijnoverschrijding verzoeken wij u vriendelijk bijgaande vragen toch schriftelijk te beantwoorden. Voordat wij over willen gaan tot het stellen van enkele technische vragen willen wij graag vooraf enkele opmerkingen plaatsen. Financiële onderbouwing berekening rioolrechttarief pagina 2 De lasten: electriciteitsverbruik t/m aandeel kostenplaatsen ( met uitzondering van de post reparaties en vernieuwingen en de post kapitaallasten plus kostprijsverhogende BTW ) opgenomen in de planjaren 2008 t/m 2011hebben volgens de meerjarenbegroting niet betrekking op de planjaren 2008 t/m 2011 maar betrekking op de planjaren vanaf In de meerjarenbegroting, die op 6 november aanstaande door de raad wordt behandeld, rekenen wij met een index van 1,5%, tenzij er andere contractuele afspraken zijn gemaakt. Toen wij met het GRP aan de slag zijn gegaan hebben wij de realiteitswaarde van het gehanteerde indexpercentage wederom tegen het licht gehouden. Onze conclusie was dat een marginale bijstelling van de ramingen binnen de rioleringsbegroting noodzakelijk was. Wij hebben de aanvankelijk voorgedragen ramingen nogmaals geïndexeerd met 1,5%, zodat uiteindelijk een index is toegepast van gemiddeld 3%. De thans voorgedragen budgetten, die de basis vormen voor de tariefberekening, liggen in onze optiek korter bij de werkelijkheid. In geld uitgedrukt praten wij slechts over enkele duizenden euro s. Verder wordt op deze pagina het verloop van de reserve gepresenteerd. Dit vinden wij wel een opmerkelijke presentatie. Een negatieve reserve is als een spaarpot waarin geen bezittingen zitten maar schulden. Naar onze mening is het hanteren van negatieve bestemmingsreserves een ongewenst kunstmatig opschroeven van de algemene reserve. Wij opteren niet voor het creëren van een negatieve reserve en bovendien verzetten de begrotingsvoorschriften zich daartegen. Ook de commissie BBV is van mening dat een negatieve reserve ongewenst is. In tegenstelling tot eerdere uitspraken, heeft de commissie bepaald dat ook een negatieve voorziening rioolheffing niet meer is toegestaan. Nu naar onze mening vaststaat dat het hanteren van een negatieve reserve niet mogelijk is kan dus ook geen beschrijving van negatieve interest plaats vinden. Uw opmerking is correct. Er wordt een actief gecreëerd, dat gelijk is aan de stand van de negatieve reserve. Dat actief wordt met rente belast. Er wordt dus geen negatieve rente op een negatieve reserve bijgeschreven. Technische vragen naar aanleiding van de Financiële onderbouwing berekening rioolrechttarief

2 Onder de post kapitaallasten plus kostprijsverhogend btw is in het jaar 2008 een last opgenomen van Welk bedrag heeft betrekking op het onderdeel kapitaallast en welk bedrag heeft betrekking op het onderdeel kostprijsverhogende btw. Een bedrag van ,- heeft betrekking op het onderdeel kapitaallasten en een bedrag van ,- heeft betrekking op het onderdeel BTW. Wat houdt het onderdeel kostprijsverhogende btw exact in? Bij de bepaling van de omvang van de uitname uit het gemeentefonds is er destijds vanuit gegaan dat de omzetbelasting als kostenfactor wordt meegenomen. Om die reden is het saldo van de rioleringsbegroting, bij een kostendekking van 100%, gelijk aan de betaalde omzetbelasting. Kortom, de omzetbelasting wordt gedeclareerd bij het BTW- Compensatiefonds en wordt als kostenfactor meegenomen bij de bepaling van de hoogte van de retributie. Is het gebruikelijk dat kostprijsverhogende btw deel uitmaakt van de totale lasten riolen en gemalen? Zie beantwoording vorige vraag. De stijging van de financieringslasten wordt mede veroorzaakt door een stijging van het gehanteerde rentepercentage over het eigen vermogen ten gunste van reserves en gewone dienst. In 2007 werd bij de toegerekende rente over eigen vermogen nog een rente% gehanteerd van 4,5 en bedroeg het rente-omslagpercentage 3,95 In 2008 wordt bij de toegekende rente over eigen vermogen een rente% gehanteerd van 5,5 en bedraagt het rente-omslagpercentage 4,56 Deze stijging van deze fictieve rente heeft uiteraard een positief effect op de beschikbare middelen ten gunste van de gewone dienst echter gezien de hoogte van de boekwaarde van het actief riolen en gemalen een aanzienlijk negatief effect op de kapitaallasten van het product riolen en gemalen.

3 Is de gemeente vrij in het bepalen van het vast te stellen rentepercentage over het eigen vermogen? De gemeente is niet vrij in de bepaling van dat rentepercentage. Wij ontvangen richtlijnen van de provincie en daarnaast volgen wij natuurlijk de ontwikkelingen op de kapitaal- en geldmarkt. Door het product riolen en gemalen te belasten met een fictieve rente ten gunste van de gewone dienst en deze lasten door te berekenen in het tarief van de rioolheffing handelt men dan in principe niet strijdig met het gegeven dat het riooltarief maximaal kostendekkend mag zijn? Bij de bepaling van de kostprijs van het product rioleringen wordt geen rekening gehouden met de herkomst van het vermogen. Dat is niet van belang. Indien er vermogen is in de vorm van bijvoorbeeld een reserve rioleringen, dan wordt de rente over die reserve bijgeschreven en niet ten gunste gebracht van het resultaat van de algemene dienst. Volgens bijlage C bedragen de kosten BAM excl. Btw en de jaarlijkse kapitaallasten en een stijging van 0,0275 per m3. Uitgaande van het huidig tarief ad 1,31 dient door dekking van deze schadeclaim plaats te vinden middels de rioolheffing het tarief te stijgen met ca 2,1% Volgens de meerjarenbegroting vindt er op het actief Aanlegkosten riolering Schoonbronstraat in het jaar 2007 een vermeerdering plaats van Uitgaande van een afschrijvingstermijn van 40 jaar en een rentepercentage van 5,5% bedraagt de kapitaallast van deze vermeerdering Heeft deze vermeerdering zoals opgenomen in de meerjarenbegroting betrekking op de schadeclaim BAM? De ingediende schadeclaim is inderdaad in deze vermeerdering verdisconteerd.

4 Fractie CDA Geachte heer Renkens, Korte eerste bestudering van de stukken leveren voor mij navolgende technische vragen: Vraag 1: Waarom komt de tabel Nieuwe Investeringen (bijlage A) planjaar 2007 ad niet overeen met de gespecificeerde Bijlage A ad (afgerond). Verschillen worden geconstateerd bij de straten Berkelplein, Hekerweg. Wat betekent aansluiting GRP met ? Graag verschil motiveren. Het verschil in investering bedraagt afgerond ,-. Uit een nadere analyse is gebleken dat er in de cijferreeksen, die aan de berekeningen ten grondslag liggen, een dubbeltelling is geslopen. Hierdoor kunnen de uitkomsten in positieve zin worden gecorrigeerd. Het voordeel bedraagt 4.800,-, structureel. Dat bedrag is gelijk aan 8% van het investeringsbedrag. Het effect op de tarieven is te verwaarlozen. Bij de kredietvotering zal uiteraard wel met het gewijzigde investeringsbedrag rekening gehouden worden. Vraag 2: Bent U van mening dat het gemiddelde waterverbruik per persoon per jaar in Valkenburg lager is dan het gemiddelde per persoon dat de WML hanteert, nl. 50 kuub? Om een indruk te krijgen van het effect van de voorgestelde maatregel hebben wij aan de hand van de gegevens van WML berekend hoe hoog het waterverbruik van een huishouden gemiddeld is. Het resultaat van deze berekening was 100 kubieke meter. Dat getal is gelijk aan het totale waterverbruik van de huishoudens, gedeeld door het aantal huishoudens. Een macro-effect dus. Op individueel niveau ontstaan er natuurlijk afwijkingen. Vraag 3: Wat moet, incl. de verhoging van 23 % een gezin met 2 kinderen (dus 4 personen) in 2008 aan rioolrechten aan de gemeente per jaar betalen? Zoals bij het antwoord op vraag 2 al is aangeduid, kunnen wij op individueel niveau geen berekeningen aanleveren. Het effect van de maatregel is namelijk volledig afhankelijk van het waterverbruik. Vraag 4: Op welke begrotingsposten drukt het aandeel wegen (niet dus het aandeel riolen) in de kostendetailopgaves over de planjaren 2007/2011? Op welke systematiek is dit aandeel wegen gebaseerd? Welke verdeelsleutel is hiermee gemoeid? Met aandeel wegen worden de herstelkosten van het wegdek bedoeld, die het gevolg zijn van uitgevoerde rioleringswerkzaamheden. Vraag 5: Heeft dit aandeel wegen een relatie met het op pagina 20 van de programmabegroting bedoeld extra bedrag van nodig te voor reconstructies van wegen (nieuw beleid)? Neen.

5 Vraag 6: Waarom komt de tabel Oude investeringen (bijlage B) oplopend van (2007) naar (2010) niet overeen met de gedetailleerde opgave in Bijlage B van (2007) naar (2010)? De cijfers van de beide overzichten verschillen niet van elkaar. Indien U de investeringsbedragen bij elkaar optelt kunt U zien dat het investeringsniveau op het einde van de planperiode gelijk is. Alleen de jaarschijven verschillen en dat komt omdat het uitvoeringstempo van het nieuwe GRP iets verschuift. Vraag 7: Hoe is de post 'stijging financieringskosten' opgebouwd? En hoe verloopt deze post met de uitkomst van een positief saldo per 31 dec 2011? De rente over het financieringstekort is berekend tegen een percentage van 5,5%. Voorheen was dat percentage 4,5%. De boekwaarde van de investeringen, met uitzondering van rioleringswerken waarvoor een vast rentepercentage wordt gehanteerd, bedraagt per 1 januari 2008 afgerond 11,5 miljoen. Een stijging van de rente van 1% betekent dus een stijging van de financieringskosten van ,-. Vraag 8: Hebt U bij alle berekeningen ook reeds meegenomen de beoogde overheveling uit de reserve naar de rioolkosten? Hiermee is uiteraard geen rekening gehouden. Dat voorstel komt aan de orde bij de vaststelling van het tarief van de afvalstoffenheffing voor Bij voorbaat dank voor de beantwoording, met vriendelijke groeten, Marij.

6 Beantwoording technische vragen rioolvoorstel fractie Transperant dd. 25 oktober Vraag 1. Zoals uit de in het raadsvoorstel gegeven financiële toelichting op de berekening van het rioolrechttarief valt af te leiden, is de uiteindelijke kostenstijging ten gevolge van de aangepaste investeringslijst marginaal te noemen. In 2006 bestond er nog geen aanleiding om de cijfers van het GRP in twijfel te trekken c.q. opnieuw ter discussie te stellen. Ten tijde van de samenstelling van de voorjaarsnota 2007 werd pas duidelijk dat wij er niet in zouden slagen om een structureel evenwicht in de rioleringsbegroting tot stand te brengen. Dat komt vooral door de stijgende rente op de kapitaalmarkt en omdat het waterverbruik structureel lager blijkt te zijn dan waarvan bij de opstelling van het GRP is uitgegaan. In het voorjaar hebben wij dan ook gemeld dat de door de raad vastgestelde tarievenbesluiten opnieuw tegen het licht gehouden zullen moeten worden. Vraag 2. In 2006 heeft het toenmalige college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven voor een inspectie van het rioolstelsel, in en rond het centrum. Bedoeling was om inzicht te krijgen in de onderhoudstoestand van de rioleringen, zodat een verantwoord investeringsprogramma kon worden opgesteld. Natuurlijk wordt bij de bepaling van het tijdstip van uitvoering ook rekening gehouden met de planning van mogelijke reconstructies van straten. Het zou immers een zeer slechte zaak zijn om eerst de straat op te knappen en een aantal jaren daarna het riool. Het college heeft op 4 september 2007 kennis kunnen nemen van de resultaten van de rioolinspectie. Vraag 3. De taakstelling wordt ingevuld door de rioolrechten structureel te verhogen. De belastingdruk wordt vervolgens weer beperkt door het tarief van de afvalstoffenheffing volgend jaar te verlagen met 10,- per perceel. Vraag 4. Deze politiek getinte vraag moet U stellen bij de behandeling van het raadsvoorstel op 6 november aanstaande.

7 Vraag 5. Conform de door de raad vastgestelde verordening ex artikel 212 van de Gemeentewet worden de jaarlasten van investeringswerken gedurende 40 jaren ten laste van de exploitatierekening gebracht. Vraag 6. De gebruikelijke afschrijvingstermijn is eveneens 40 jaar. Vraag 7. Wij zijn hiervan geen voorstander, omdat een onttrekking aan de algemene reserves gepaard gaat met een structureel verlies aan dekkingsmiddelen. Bovendien willen wij vasthouden aan het door de raad vastgestelde principe dat de kosten van rioleringen integraal moeten worden doorberekend. Indien het dekkingspercentage beneden de 100% ligt, betekent dat simpelweg dat op andere wijze dekkingsmiddelen gegenereerd moeten worden. Bijvoorbeeld door middel van een verhoging van de tarieven van de Onroerende-zaakbelastingen. Indien wij kijken naar de specifieke positie van onze gemeente zijn wij bovendien van oordeel dat ons weerstandsvermogen nu niet bepaald als florissant kan worden aangemerkt. Wij verwijzen in dat verband naar de risicoparagraaf (pagina 84 en volgende van de programmabegroting), waarin wij getracht hebben om U een zo volledig mogelijk beeld te geven van alle mogelijke ontwikkelingen die zich binnen of buiten de organisatie manifesteren en die van significante invloed (kunnen) zijn op de financiële positie van onze gemeente. Vraag 8. Hiervoor verwijzen wij U naar het antwoord op vraag 7. Vraag 9. Een andere berekeningsmethodiek kunnen wij Uw raad pas medio/eind 2009 verstrekken. De opstelling van het waterplan, de OAS studie, de wet gemeentelijke watertaken etc. maken onderdeel uit van de discussie over dit onderwerp.

8 Fractie IBGV Tijdens de commissievergadering SOB zijn nog nadere vragen gesteld die volgens mij met de (aanvullend) toegezonden stukken en het verslag niet geheel zijn beantwoord. Volgt deze beantwoording nog separaat of krijgen de raad de beantwoording ter vergadering? Naar onze mening zijn alle vragen beantwoord. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan horen wij dat graag en zullen wij voor een snelle beantwoording zorgdragen. Daarnaast werd verzocht om het tekstuele gedeelte - mbt de? euro uit de reserve afvalstoffenheffing te gebruiken om de belastingdruk naar de inwoners enigszins te compenseren - anders te redigeren daar het nu voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Wordt dit nog aangevuld door het college of moeten wij het hier mee doen? Wij verwijzen in dit kader naar het tarievenbesluit. De in dat raadsvoorstel opgenomen tekst is naar onze overtuiging helder. Ten aanzien van de aanvullend toegestuurde gegevens, had ik gaarne het raadsbesluit gehad, waarin de raad besloten zou hebben het egalisatiefonds (reserve riolering) aan het eind van deze planperiode, in het laatste planjaar 2011 nihil is? In het voorstel, dat nu voorligt, hebben wij aangegeven welke maatregelen in de tarievensfeer noodzakelijk zijn om in deze planperiode van 4 jaren een structureel evenwicht in de rioleringsbegroting tot stand te brengen. Daarbij wordt natuurlijk ook rekening gehouden met het verloop van de investeringsreserve rioleringen. De bedoeling van Uw vraag, wanneer de raad besloten heeft dat de reserve aan het einde van de planperiode nihil is, ontgaat ons. Graag nog even toelichten, tenzij ons antwoord duidelijk is. Met vriendelijke groet en "goeie morge" verwacht ik gezien het tijdstip van deze reactie... Wim Weerts.

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn

Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Vervangingsinvesteringen op de lange termijn Presentatie door: René Roovers, gem. Geertruidenberg Huub Oome, gem. Geertruidenberg Ad Fens, gem. Roosendaal Inhoud presentatie Toelichting Besluit Begroting

Nadere informatie

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp

Financiële kadernota Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Financiële kadernota 2017-2020 Samen kom je verder! Gemeente Leiderdorp Algemene Dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Nr. Onderwerp i/s 2017 2018 2019 2020 401 Minder opbrengst precario S 40.000

Nadere informatie

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018.

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018. Agendapunt nr.: 6 Raadsvoorstel Onderwerp: Belasting- en tarievenmaatregelen 2015 Datum voorstel: 27 oktober 2014 Vergaderdatum: 16 december 2014 Registratienr.: 094-2014 Opsteller: Jan Roest Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2006 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Conform het

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Grondslag rioolheffing Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 279 Informant: G.

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Kostendekkingsplan Water & Riolering

Kostendekkingsplan Water & Riolering Kostendekkend en Lastenverlagend Ede, 4 Juli 2012 Kenmerk 715676 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...4 1.1. Aanleiding...4 1.2. Waarom dit document...4 2. Bijstelling product Water...5 3. Bijstelling product

Nadere informatie

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken:

Van deze gelegenheid maken wij gebruik het volgende op te merken: Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Hattem Postbus 93 8050 AB HATTEM telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026)

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Raadsbesluit. Heemstede. Raadsvergadering: 8 en 9 november ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019

Raadsbesluit. Heemstede. Raadsvergadering: 8 en 9 november ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019 ONDERWERP Eerste begrotingswijziging 2019 SAMENVATTING In dit voorstel zijn de financiële effecten opgenomen van: 1. de septembercirculaire 2018/Miljoenennota (hogere verbrandingsbelasting), 2. de structurele

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 1 VALKENBURG AAN DE GEUL Begroting 2015 en meerjarenraming 20162018 Een analyse 11 november 2014 2 D66 heeft in de vergadering van de raadscommissie EFTR (29 oktober 2014) aangegeven tevreden te zijn over

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Berekening

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

Inleiding Op basis van de lokale paragraaf moeten de belastingverordeningen worden aangepast en voor 2019 worden vastgesteld.

Inleiding Op basis van de lokale paragraaf moeten de belastingverordeningen worden aangepast en voor 2019 worden vastgesteld. Raadsvoorstel Gemeente IJssel stein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 599997 Datum: 6 november2018

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Resultaten KDP gemeente Asten DATUM 17-10-2017 PROJECTNUMMER C03071.000332 ONZE REFERENTIE 079570186 0.3 VAN Bram van Mol AAN Paul Smeets Inleiding Vanuit het BAW wordt samengewerkt met de omliggende

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009 OPENBAAR Adviseur: E.N.M. 't Hart (POI, tst. 813) Portefeuillehouder: E. Mackay 08.13969 1 ADVIESNOTA Begrotingsraadsvergadering d.d. 6 november 2008 Voorstel nr. 85/08 Programma en product Bestuur Oegstgeest,

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 10 november 2010 onderwerp: Verordening Rioolheffing 2011 bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel tot

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 14.22243 G. Elkhuizen Beheer Openbare Ruimte / Kees Hoogervorst

Nadere informatie

Technische Vragen. Fractie: LO. Vragensteller: Simon Vogel. Onderwerp: Begroting Zaaknummer: Z

Technische Vragen. Fractie: LO. Vragensteller: Simon Vogel. Onderwerp: Begroting Zaaknummer: Z Technische Vragen Fractie: LO Vragensteller: Simon Vogel Onderwerp: Begroting 2017-2020 Zaaknummer: Z 16-18077 # Pagina nummer Vraag 1 8 Schuldreductie Kan de tekst onder Schuldpositie schuld in 2025 vooralsnog

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag)

BEGROTING BIEO (begroting in één oogopslag) BEGROTING 2015 BIEO (begroting in één oogopslag) INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2015 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2015 wordt er aandacht geschonken aan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20619 17 juli 2015 Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 9 juli 2015, nr. 2015-0000387198,

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 september 2010 Nummer voorstel: 2010/93

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 21 september 2010 Nummer voorstel: 2010/93 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 21 september 2010 Nummer voorstel: 2010/93 Voor raadsvergadering d.d.: 05-10-2010 Agendapunt:

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum Rapportage Korte toets kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum In opdracht van: Opdrachtnemer : Haute Equipe B.V. Domineeslaan 91 1161 BW Zwanenburg Telefoonnummer: 020 407 20 00 Faxnummer:

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd.

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 19 augustus 2008 Onderwerp: Verhardingsbeheer 2008-2012 in Sliedrecht. Samenvatting: We constateren met

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.0918 B.17.0918 Landgraaf, 12 mei 2017 ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2018-2022 BsGW Verantwoordelijke portefeuillehouder(s): C.P.G. Wilbach

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. Vergadering: 15 10 2013 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar R. Lamein, 0595 447749 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R. Lamein) Gewijzigd Raadsvoorstel

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE

INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING. Begroting 2010 GEMEENTE INFORMATIEFORMULIER TEN BEHOEVE VAN BEGROTINGSBEOORDELING Begroting 2010 GEMEENTE 0 ALGEMEEN Gaarne alle informatievragen invullen of doorhalen wat niet van toepassing is. Een volledig ingevuld formulier

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren

Gemeenteraad Gooise Meren Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Van : Hart voor Bussum en 50Plus Datum indiening : Maandag 29 maart 2016 Betreft : Begroting Beantwoording wordt standaard op

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Belastinguitgave 2007

Belastinguitgave 2007 Belastinguitgave 2007 Gemeentelijke belastingen Voor u ligt weer een nieuwe belastinguitgave, nu voor het jaar 2007. Uit de verzamelde gegevens van de Overijsselse gemeenten blijkt dat de opbrengsten van

Nadere informatie

Doelstelling 1. komen tot het vaststellen van de tarieven 2015; 2. gevolg geven aan bedrijfsmatige dan wel maatschappelijke ontwikkelingen.

Doelstelling 1. komen tot het vaststellen van de tarieven 2015; 2. gevolg geven aan bedrijfsmatige dan wel maatschappelijke ontwikkelingen. Raadsvoorstel Raadsvergadering : 16 december 2014 Voorstel : 2014-108 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2014/559916 Documentnummer : 1894/2014/559989 Datum collegebesluit : 27 oktober 2014 Onderwerp Wijzigen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Locatiekeuze Havenkom / inpassing Nieuwe Wipmolen

Raadsvoorstel. : Locatiekeuze Havenkom / inpassing Nieuwe Wipmolen Raadsvoorstel Vergadering : 22 april 2004 Nummer : Raad 2004/033 Datum voorstel : 13 april 2004 Onderwerp Portefeuillehouder Primaathouder : Locatiekeuze Havenkom / inpassing Nieuwe Wipmolen : J. de Gruijter

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven.

B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven. No. Onderwerp: Vaststelling begrotingswijziging nr. 1 De raad van de gemeente Hattem; B E S L U I T : De begroting voor de Algemene Dienst voor het dienstjaar 2018 te wijzigen als hierna is aangegeven.

Nadere informatie

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad,

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad, Agendapunt : 8 Voorstelnummer : 04-30 Raadsvergadering : 24 april 2007 Classificatienummer : Naam opsteller : M. Weima Informatie op te vragen bij : Portefeuillehouder(s) : Else Trap onderwerp: Aanleg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00651

RAADSVOORSTEL 17R.00651 RAADSVOORSTEL 17R.00651 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 24 oktober 2017 Portefeuillehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Afval en Reiniging Contactpersoon: J. Klijberg Tel.nr.:

Nadere informatie

Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder. Gemeentewinkel

Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder. Gemeentewinkel Onderwerp: CAK tarieven 2016 openbaar Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling Gemeentewinkel Bedrijfsvoering Samenleving Ruimte

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 20 september 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 20 september 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016.

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend. Beemster/Purmerend, 04 juni 2019

Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend. Beemster/Purmerend, 04 juni 2019 Aan: de leden van klankbordgroep fusie Beemster-Purmerend Beemster/Purmerend, 04 juni 2019 Op 13 mei jl. is een presentatie aan de Klankbordgroep gegeven over de ontwikkeling van de financiën van de gemeenten

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 t/m 2017 VOORSTEL 1. De geformuleerde doelen, 2. Het voorgenomen onderzoek 3. De voorgenomen beheermaatregelen 4. De rioolheffing in 2013

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 14ink18939

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 14ink18939 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 18/12/2014 provincie 14ink18939 De Raad van de gemeente Oude IJsselstreek Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem telefoonnummer

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster gemeentc Montfoort Bosiuii Raad Nr... H DFC 2015 RAADSVOORSTEL ter besluitvormirig in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2016 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2016 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2016 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

m. van der meer BP Lie Plan van scholen

m. van der meer BP Lie Plan van scholen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G200662 477860 / 477860 ONDERWERP Plan van scholen 2013-2016. m. van der meer BP Lie AGENDANUMMER D1 BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.0911, d.d. 23 september 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Belastingen 2009 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen bijgaande brief aan de Raad Belastingen 2009 met

Nadere informatie

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 Datum: 24 oktober 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595 447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595 447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Vergadering: 11 januari 2011 Agendanummer: 13 Status: opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595 447767 Email: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties Bijlage bij raadsvoorstel RVO17.0015 Toelichting financiële consequenties Krediet Spinaker Voor vervangende huisvesting van De Spinaker is een krediet nodig van 2.673.000 (inclusief BTW en bijkomende kosten).

Nadere informatie

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN R1 9111001 Algemene Reserve Algemene buffer voor de exploitatie en voor de opvang van (negatieve) rekeningssaldi. Rekeningsvoordelen. In de afgelopen jaren is het rekeningsresultaat toegevoegd /onttrokken.

Nadere informatie