Handleiding. VC Series Voedingscomputers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding. VC Series Voedingscomputers."

Transcriptie

1 Handleiding VC Series Voedingscomputers. 1) algemene informatie 2) werking van de VC series voedingscomputers 3) installatie VC series voedingscomputers 4) aansluiten van de cans met voeding, ph-plus, ph-min en de boosters 5) ijken van de EC en ph regelaars (5a) en deze juist instellen (5b) 6) instellen van de boosterpompjes 7) ingebruikname 8) enkele tips in het gebruik (afbeelding kan iets afwijken van aangeschaft product)

2 1) Algemene info. Allereerst proficiat met de aanschaf van een VC 1 of VC2. Hierna te noemen VC. De door jou aangeschafte voedingscomputer is op dit moment de meest geavanceerde op de markt! Er is gekozen om alleen gebruik te maken van kwaliteitscomponenten en hierbij niet te bezuinigen op de prijs. Verder zijn alle onderdelen die extra nodig zijn meegeleverd. Bovendien is hij voorzien van 4 boosterpompen, helemaal compleet dus. Verder mag dit feitelijk de eerste echte computer genoemd worden omdat het hart van de voedingscomputer gevormd wordt door een echte Siemens PLC. Dit is een mini-computer zonder beeldscherm die intern voorzien is van software. Deze software is speciaal ontwikkeld voor de VC om op een foutloze en snelle manier altijd de perfecte voedingsoplossing voor je planten aan te maken. Bovendien worden alle onderdelen die nodig zijn gewoon meegeleverd en is de installatie erg eenvoudig omdat alles klaar is voor gebruik. Niks vijlen, hakken, zagen, etc. Gewoon alle stekkers erin, de VC instellen, de cans aansluiten en draaien. Zelfs de tijdschakelaar om de voedingspomp aan te sturen is gemonteerd. Het enige wat je moet doen is een paar lijmverbindingen maken, paar parkers vastschroeven en een paar gaatjes boren. Dat kon niet voorbereid worden want elk voedingsvat is weer anders.! Lees deze handleiding wel even rustig door! Kost je een half uurtje hooguit. We begrijpen best dat je het liefst meteen de stekker erin wilt steken maar het is beter om eerst even rustig de tijd te nemen om te begrijpen hoe hij nou eigenlijk precies werkt. Dit om eventuele fouten die je kan maken bij de installatie en de ingebruikname te voorkomen. Succes!

3 2) Werking van de VC voedingscomputer. De VC bestaat uit een aantal onderdelen die tezamen de voedingscomputer vormen. Alle onderdelen die nodig zijn, op het voedings-vat en de voedings-pomp na zijn meegeleverd. Hier volgt een korte uitleg hoe het aanmaken van de voeding door de VC precies in zijn werk gaat: Allereerst zit er in het voedingsvat een watersensor. Als het waterniveau te laag is opent de VC de waterklep welke vast is aangesloten op de waterleiding. Water stroomt in het vat. Gebruik je boosters dan zullen deze nu meteen gedoseert worden. Zodra het water het bovenste contact van de sensor raakt is het vat vol en vervolgens meet de VC de EC van het water. Dat doet hij doordat er via een vijverpomp, de zogenaamde meetpomp, van onderuit het voedings-vat voedingswater langs de EC en ph sensor gepompt wordt. Nadat er gemeten is stroomt de voeding weer terug in het vat. De EC en ph sensors zitten rechts op het bord gemonteerd. De EC zal te laag zijn omdat het water, met of zonder boosters, een te lage EC heeft en dus zal de VC de voeding uit de A en B cans in het voedingsvat gaan pompen via de blauwe doseerpompen. Tijdens het doseren van de voeding gaat de DAB mengpomp aan. Deze zit onderin het voedings-vat. Dat is nodig om de A en B voeding zo goed mogelijk te mengen met het water. Is de juiste EC eenmaal bereikt dan stoppen de A en B pompen en wordt er naar de ph gekeken. Is deze te laag wordt er ph-plus gedoseerd, is deze te hoog ph-min, net zolang totdat de juiste waarde is bereikt. De mengpomp blijft, nadat de voeding in het vat perfect op de gewenste EC en ph is gebracht, nog 2 minuten doordraaien. Gedurende dit hele proces (dus voedings-vat vullen met water, boosters toevoegen, op EC en ph brengen, 2 min. mengen) is het niet mogelijk dat de voedings-pomp aan kan gaan. Daar zorgt de Siemens PLC voor. Op deze manier kan er nooit voeding die niet perfect op EC en ph staat naar de planten gepompt worden, met alle gevolgen vandien! Als gedurende deze 2 minuten de EC en ph stabiel blijft wordt de voedings-pomp weer vrijgegeven en kan deze weer voeding naar de planten pompen. Mocht de EC of de ph in het voedingsvat verlopen wordt deze meteen bijgeregeld. Dat bijregelen gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Continue kijkt de VC of alles perfect is en regelt zonodig bij. Gedurende dit bijregelen kan de voedingspomp geen voeding naar de planten pompen, dat is wel zo veilig! Na verloop van tijd raakt het vat natuurlijk leeg en begint dit het hele proces weer van voren af aan... en weer en weer

4 Het aanmaken van 250 liter voeding duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van hoe geconcentreerd de A-B voeding in de cans is, hoe hoog de gewenste EC moet zijn en hoe snel het water bijgevuld wordt vanuit de kraan. Als om wat voor reden dan ook het vullen van het vat en het aanmaken van de voeding langer duurt dan 50 minuten (deze waarde is standaard ingesteld en kan later gewijzigd worden) dan gaat de VC op Alarm. Dat zou kunnen gebeuren als bijvoorbeeld de A en B cans leeg zijn. Of de ph min/ ph plus can is leeg. Of er komt geen water in het vat. Er gaat dan een rood lampje branden in de VC en alle pompen stoppen. Tevens komt er 220 Volt op een stopcontact te staan die een GSM alarmmelder kan activeren bijvoorbeeld. Controleer na een ALARM of er wel water in het vat zit en of alle cans voldoende gevuld zijn. Druk vervolgens op de reset-knop (deze zit naast het rode alarmlampje) en de VC zal rustig verder gaan met zijn werk en weer perfecte voeding aanmaken! Dus, samengevat, werkt de VC alles af in deze volgorde: Niveau in voedingsvat te laag? Eerst de voedingspomp uit. Dan waterklep open en vat vullen, eventueel tegelijk de boosters erbij. Vat vol met water? Waterklep dicht. Dan eerst EC op peil brengen. EC is op peil? ph op peil brengen. ph op peil? 2 minuten mengen. Alles ok? Ja: voedingspomp vrijgeven. Nee: EC of ph bijsturen, 2 min. mengen, voedingspomp vrijgeven. Duurt dit alles langer dan 50 minuten? Alarm!

5 3) De Installatie. Omdat alles reeds stekkerklaar is stelt dit niets voor. Monteer allereerst het bord, op een comfortabele hoogte, vlakbij het voedingsvat. Liefst ernaast, niet erboven. Zorg ervoor dat je het bord op een goed stopcontact kunt aansluiten met voldoende stroom erop. Sluit de VC nog niet aan op de 220 V. Vervolgens beginnen we helemaal vooraan, bij de waterklep. Sluit deze met de meegeleverde wasmachineslang (deze stevige slang mag namelijk eeuwig op de 2 à 2,5 bar waterdruk blijven staan en knapt niet) aan op een waterkraan. Monteer vervolgens aan de uitgang van de klep (aan de gardena koppeling) een stuk slang en hang deze slang in het voedingsvat. Desnoods even met een trekbandje vastmaken zodat hij er niet uit kan vallen. De stekker van de waterklep komt straks in het stopcontact WATERKLEP, deze zit links op het bord. Sluit de waterklep echter nog niet aan, dat komt straks pas. Dat zwarte kastje wat ertussen zit is een omvormer van 220 naar 24 Volt. De klep zelf werkt op 24 Volt namelijk. Monteer vervolgens de watersensor in het voedings-vat. Deze bestaat uit 3 contacten voorzien van buisklemmen aan een lange kabel. Deze buisklemmen kun je op een pijp rond 20mm klikken en zodoende makkelijk in hoogte stellen. De onderste komt helemaal onderin het vat, tegen de bodem zeg maar. De sensor daarboven is het laag-niveau en deze zet je op ongeveer 15 cm van de onderkant. De bovenste is voor het hoog-niveau en komt bijna bovenin het vat. De sensorkabel is voorzien van een speciale plug en die steek je in de besturingskast, aan de rechterkant. De VC ziet wanneer het waterniveau onder de laag-niveau sensor komt en zal water bijvullen totdat het water de hoog-niveau sensor raakt. Pijp rond 20mm en buisklemmen / T-stuk is meegeleverd zodat je voor elk type vat een leuke constructie kunt maken. Zie foto hieronder.

6 Op de foto beneden is mooi te zien hoe alles opgebouwd kan worden. De laag-niveau sensor zit op ongeveer 15 cm van de bodem van het voedingsvat. De VC zal water bijvullen zodra deze laag-niveau sensor droogvalt. Zodoende zullen de DAB mengpomp, de aanzuigslang van de voedingspomp en de meetpomp nooit drooglopen. Zou de meetpomp drooglopen dan vallen namelijk ook de EC en ph sensoren droog en vooral de ph sensor kan daar NIET tegen. Zet vervolgens de DAB mengpomp op de bodem van het vat en zorg ervoor dat aan de uitgang van de pomp een stuk buis zit van rond 40 met aan het uiteinde een T-stuk. Houdt het T-stuk horizontaal ten opzichte van de bodem van het vat, dan stoomt het water mooi 2 kanten op. Bovendien gaat de pomp zo niet om zijn eigen as draaien en mengt hij een stuk beter als een rechte pijp met een afsluitdop op het eind en een paar gaten in de zijkant. De stekker van de DAB komt straks in het stopcontact genaamd MENGPOMP links op het bord. Monteer nu de VOS Meetpomp. Deze vijverpomp komt ook helemaal onderin het vat. De meetpomp wordt via een stuk slang en gardena koppelingen aan de onderzijde van de sensor-meetbuis aangesloten. De bovenzijde van de meetbuis laat je via een slang teruglopen onderin het vat. Zorg ervoor dat de terugloop-slang een eindje van de meetpomp vandaan in het vat terecht komt. De stekker van de meetpomp komt straks in het stopcontact links op het bord genaamd MEETPOMP. De stekkers van de pompen aansluiten doen we pas bij de ingebruikname. Zier hier een foto van hoe het er in totaal uit kan komen te zien.

7 4) Aansluiten van de cans. Op het bord zitten onderaan 8 blauwe doseerpompen. Op de ingangen hiervan, dat zijn de linkse zwarte schroefconnectors, sluiten we de cans aan. Op het bord, van links naar rechts, zijn dit achtereenvolgens: 1: voeding A 2: voeding B 3: ph min 4: ph plus 5: booster 1 6: booster 2 7: booster 3 8: booster 4 Meegeleverd hiervoor zijn rolletjes dunne doorzichtige slang met stalen gewichtjes en een insteekfilter. Deze gewichtjes met filter zorgen ervoor dat de aanzuigslang altijd op de bodem van de cans ligt zodat de cans bijna helemaal leeggepompt kunnen worden. Neem een schroefdop van een can en maak in het midden een gaatje waar het slangetje makkelijk doorheen kan schuiven. Met de dop nog op de can kan er minder makkelijk allerlei vuil en stof in de cans komen en raken de filters niet verstopt. Monteer aan het uiteinde van het slangetje het gewichtje met filter en hang het slangetje in de can en draai de dop erop. Sluit zo alle slangetjes aan op de linkeraansluiting van de doseerpompjes. Aan de uitgangen (= aansluiting rechts) van de pompjes maak je ook een slangetje en deze hang je allemaal bovenin het vat. Maak ze eventueel vast met een tie-wrap aan de rand van het vat of iets dergelijks zodat ze er niet uit kunnen vallen. Of boor een aantal kleine gaatjes in de buisconstructie die je hebt gemaakt om de watersensor te bevestigen. Hang ze allemaal netjes naast elkaar met steeds een centimeter of 2 ertussen zodat de vloeistoffen uit de slangetjes in het water van het vat vallen en ze elkaar niet raken.! LET OP! Gebruik de ph min en ph plus nooit puur maar verdun deze ongeveer 1 op 20!! Dus vul een lege en schone 10 liter can met een halve liter ph min of plus en vul deze voor de rest aan met water! Doe je de ph min en ph plus niet verdunnen dan wordt er veel teveel min of plus gedoseerd!

8 De Boosters kun je wel gewoon puur gebruiken. De hoeveelheid booster die gedoseerd wordt is in te stellen per booster, hierover straks meer in hoofdstuk 6. Werk je in plaats van A en B voeding liever met ééncomponentenvoeding dan kun je de slangetjes van de A en de B pomp samen in één can hangen. Zodoende wordt de voeding welliswaar 2 maal zo snel gedoseerd in het voedingsvat maar dit is geen probleem. De blauwe doseerpompen zijn zelfaanzuigend en kunnen de vloeistof uit de cans maximaal 75 cm hoog aanzuigen. Hangt het bord op anderhalve meter hoogte, zet dan de cans onder het bord op een verhoging. Zo kun je de cans ook makkelijk verwisselen. Plaats de cans echter nooit hoger dan het bord! Zodoende kan het nooit gebeuren dat de vloeistof overgeheveld wordt vanuit de cans in het voedings-vat. TIP: bij gebruik van sommige soorten A-voeding of organische boosters is gebleken dat deze vrij snel de aanzuigfilters kunnen verstoppen. Monteer in dat geval het aanzuigfilter niet. Schuif wel het zinkgewicht over de aanzuigslang en fixeer het gewicht door ervoor en erna een TieRap om de slang heen te doen. Trek de TieRap niet te strak aan. Ook is gebleken dat in sommige gevallen het meegeleverde zinkgewicht niet tegen sterk geconcentreerde B-voedingen kan. In die gevalenl verdween al vrij snel de stalen glans van het gewicht en werd grijsachtig dof. Om dit probleem te voorkomen raden wij aan twee zware hoogwaardig stalen moeren te monteren die wél tegen de B-voeding bestand zijn. Deze moeren worden standaard meegeleverd! Ook hier geld dat de montage van deze moeren gedaan kan worden door twee TieRaps. Gebruik voor de B-voeding wel gewoon het aanzuigfilter!

9 5a) IJken van de EC en ph regelaars. Nu wordt het spannend, want de VC gaat voor het eerst aan! Om de VC te foppen, zodat hij niet meteen met aanmaken van een vat voeding begint, trekken we de stekker van de waterklep uit het bord, mocht hij er al in zitten. We kunnen dan op ons gemak de EC en ph regelaars ijken terwijl de VC denkt dat hij water in het vat aan het vullen is. Zet ook alle boosterpompen uit door de schakelaars erbovenop op 0 te zetten. Vervolgens zetten we de VC aan met de Hager hoofdschakelaar. Deze zit helemaal linksboven, naarst de EC regelaar. Deze Hager schakelaar is meteen een 16 Ampère zekeringautomaat. Mocht er ergens kortsluiting zijn o.i.d. zal deze automatisch afschakelen.! LET OP! Bij het werken met de ph sensor. Deze heeft een bovenop een blauw bolletje gemaakt van flinterdun glas en is dus zeer breekbaar! De EC sensor is minder gevoelig. IJken van de EC-regelaar M20 D ms Neem de EC sensor uit de houder en spoel hem schoon in kraanwater. Of, als hij erg verontreinigd is, reinigingsvloeistof HI Schud de sensor vervolgens in de lucht zo goed mogelijk droog. Druk nu éénmaal op CAL. De rode led ZERO zal gaan branden. Stel de uitlezing in op een EC van 0,00 met de 2 pijltjestoetsen. Druk vervolgens wederom éénmaal op CAL. De regelaar heeft nu de EC sensor op 0.00 geijkt. Tevens brandt nu de rode GAIN led. Dompel de sensor vervolgens minimaal 3 cm onder in een EC ijkvloeistof en beweeg de sensor een paar keer op en neer in de vloeistof. Stel de uitlezing vervolgens in op de waarde van de ijkvloeistof met de pijltjestoetsen. Sluit de ijkprocedure af door tweemaal op CAL te drukken. Kom NOOIT aan de FUN knop, deze geeft alleen toegang tot de fabrieksinstellingen welke reeds goed ingesteld zijn en NIET gewijzigd mogen worden.

10 IJken van de digitale ph regelaar M20 D ph. Neem de ph sensor voorzichtig uit de houder en spoel hem even in schoon kraanwater. Of nog beter: gedemineraliseerd water. Hang hem eerst in de ph ijkvloeistof ph 7.01 (HI 70007) en wacht een minuut. Druk nu éénmaal op CAL. DE rode led ZERO zal gaan branden. Stel de uitlezing in op een ph van 7,01 met de 2 pijltjestoetsen. Druk vervolgens wederom éénmaal op CAL. De regelaar heeft nu de ph sensor op 7,01 geijkt. Tevens brandt nu de rode GAIN led. Spoel de ph sensor vervolgens in schoon kraanwater (of demi-water) en hang hem vervolgens in de ijkvloeistof ph 4.01 (HI 70004). Stel de uitlezing vervolgens in op 4,01 met de pijltjestoetsen. Sluit de ijkprocedure af door tweemaal op CAL te drukken.! LET OP! Mocht het ijken van de EC en ph sensoren of het instellen van de regelaars (zie volgende hoofdstuk) langer duren dan 50 minuten zal de VC op alarm springen. Dat geeft niks, druk gewoon even op het resetknopje onder het rode lampje en je hebt weer 50 minuten de tijd! Zorg er allereerst voor dat de sensoren na ijking correct in de meetbuis gemonteerd worden, zie de foto hieronder. LET OP: het blauwe glazen bolletje van de ph sensor is zo breekbaar dat wanneer je hem per ongeluk te ver doordrukt hij meteen breekt! Monteer de sensoren precies tot de gele (of witte) rand op de sensor. Zie de rode pijlen. Je hoeft de wartels waarmee je de sensoren vastzet in de meetbuis niet meer dan handvast aan te draaien. Er staat namelijk erg weinig waterdruk op de meetbuis.

11 5b) Instellen van de EC en ph regelaars. Instellen van de gewenste EC op de EC-regelaar: De EC-regelaar heeft 2 setpoints waarvan we alleen set 1 gebruiken. Druk op de SET knop, de groene led 1 zal nu gaan knipperen. Geef d.m.v. de pijltjestoetsen de gewenste EC waarde in. Druk vervolgens in totaal 6 maal op de SET knop om terug te gaan naar de meetstand. Instellen gewenste ph op de ph-regelaar: In tegenstelling tot de EC regelaar moet je op de ph regelaar 2 waarden instellen, een minimale en een maximale waarde. De voedingscomputer zal de ph altijd tussen deze twee waarden houden.! LET OP! Laat altijd minimaal 0,40 ph verschil zitten tussen de minimale en maximale instelling. Dus als je als onderste waarde 5,60 instelt dan mag je als hoogste waarde 6.00 instellen en niet Wil je 5.90 als hoogste waarde dan mag de laagste waarde maximaal 5.50 zijn en niet Bepaal eerst de ideale ph die je in je voedings-vat wil hebben. Vraag dit desnoods even na. Stel je hebt voeding die ideaal op ph staat tussen 5,40 en 5,80 : Instellen laagste waarde: Druk eenmaal op knopje SET van de ph regelaar. De groene led 1 gaat knipperen en de regelaar geeft de lage waarde weer in het display. Stel de gewenste lage ph-waarde in met de twee pijltjestoetsen, in ons geval 5,40. Druk vervolgens driemaal op knopje SET. Ledje 2 zal nu gaan knipperen en de regelaar geeft de hoge waarde weer in het display. Stel nu de gewenste hoge waarde in met de twee pijltjestoesen. In ons geval de waarde 5,80. Druk vervolgens weer driemaal op SET en het instellen is voltooid. De ph regelaar heeft ook nog een FUN knop. Dit lijkt een grappige knop, maar het enige wat funny eraan is dat je deze knop NOOIT mag gebruiken. Met deze knop kom je namelijk in het fabrieksinstellingenmenu. Niet aankomen dus. Alle instellingen staan reeds goed ingesteld zodat de ph regelaar op de juiste manier communiceert met de Siemens PLC.

12 6) Instellen boosterpompen. De VC is uitgerust met 4 boosterpompen. Je kunt per pomp de doseertijd instellen op een timer. De timer heeft 2 instelmogelijkheden. Eentje is voor het bereik, en de andere is voor de fijnafstelling. Het bereik is in te stellen (met knopje 11 en 14) in 6 stappen, te weten 2 seconden; 20 seconden; 2 minuten; 20 minuten, 2 uur en 20 uur. Voor ons zijn er maar 2 bereiken interessant, te weten 2 minuten (2m) en 20 minuten (20m). Met de fijnafstelling, te weten knopje 12 en 13, bepaal je de werkelijke doseertijd en deze kan je instellen tussen de waarde nul en de maximale waarde van het ingestelde bereik. Ook is het mogelijk om ze uit te zetten, bijvoorbeeld als je tijdelijk één of 2 boosters niet wilt doseren. Dit gebeurt met de schakelaars aan de bovenzijde van de boosterpompen. (1 = aan en 0 = uit) Stel we willen per voedingsvat 60 milliliter booster doseren via boosterpomp 1. Ga dan als volgt te werk: Per seconde wordt er ongeveer 1 milliliter gedoseerd door de pompen. Dus 60 milliliter komt overeen met 60 seconden. 60 seconden is precies 1 minuut. Het bereik dat daar het dichtste boven zit is 2 minuten. Stel dus het knopje 11 voor het bereik van booster 1 in op 2m, dit komt overeen met 2 minuten. Met de fijnafstelling (12) kun je het gedeelte instellen van de 2 minuten dat de boosterpomp moet draaien. Het knopje loopt van 1 tot 20. Staat het knopje op stand 20 draait de pomp 2 minuten. We willen echter dat de pomp geen 2 minuten draait maar 1 minuut. Dit komt overeen met de helft van 2 minuten, oftewel de helft van 20 en dus stel je de fijnafstelling in op stand 10.

13 Stel we willen 300 milliliter booster doseren via boosterpomp milliliter is 300 seconden en dit komt overeen met 5 minuten. Het bereik dat hier het dichtste boven zit is 20 minuten. Stel dus met knopje 14 het bereik in op 20m. Het fijnafstellingsbereik loopt nu van 0 tot 20 minuten. We willen 5 minuten gaan doseren en we stellen de fijnafstelling (knopje 13) dus in op stand 5, dit komt overeen met 5 minuten doseertijd. Om de hoeveelheid na te meten kun je een maatbekertje onder het slangetje houden tijdens het doseren. Is er iets teveel gedoseerd, draai dan de fijnafstelling iets terug, dit is linksom. Is er te weinig gedoseerd draai dan de fijnafstelling iets rechtsom. 6a) INSTELLEN HAGER TIJDSCHAKELAAR Op de VC series is een Hager Tijdschakelaar met één of twee programmeerbare uitgangen gemonteerd. Deze tijdschakelaar stuurt de voedingspom(en) aan. Deze tijdschakelaar is bovendien voorzien van twee overname-relais zodat ook zware pompen tot 1000 Watt moeiteloos bediend kunnen worden. De Hager Tijdschakelaar is intern zelfs voorzien van een secondentimer zodat ook heel veel korte voedingsbeurten gegeven kunnen worden. Voor het exacte instellen willen wij je verwijzen naar de meegeleverde orginele gebruiksaanwijzing. ALLEEN VOOR VC2: Kring A van de tijdschakelaar stuurt voedingspomp A aan en kring B stuurt pomp 2 aan.

14 7) Ingebruikname. We zijn nu klaar voor het grote moment. Alles is nu gereed voor gebruik. De computer hangt op zijn plaats, de waterklep is gemonteerd, de mengpomp en meetpomp zitten onderin het vat, de EC en ph sensoren zijn geijkt en zitten in de meetbuis en de bijbehorende regelaars zijn ingesteld op de gewenste EC en ph. Onder de VC staan de vaten met voeding en ph-min en ph-plus klaar en alle slangetjes zijn goed aangesloten op de doseerpompen. Stond de VC nog aan om alles te ijken en in te stellen, zet hem dan nu even uit. Test nu eerst alle pompen afzonderlijk door de stekkers rechtstreeks in een 220 Volt stopcontact te steken waar stroom op staat. Laat daartoe eerst een flinke hoeveelheid water in het vat lopen door de waterklep even rechtreeks in een 220 V stopcontact te steken. Vul het vat minimaal tot boven het laag-niveau van de watersensor. Vervolgens kun je de DAB mengpomp en de meetpomp testen door ze ook even in een 220 V stopcontact te steken. Sluit na het testen de stekkers van de pompen de stekkers aan op de juiste stopcontacten van het bord. Stop nu ook de stekker van de waterklep in het bord, in het stopcontact genaamd WATERKLEP. Alle stekkers zitten er nu in Zet nu de VC weer aan met de hoofdschakelaar. Er stroomt nu water in het vat. Het water raakt na een tijdje de hoogniveau sensor aan en nu gaan zowel de DAB mengpomp als de EC A en B pompen draaien. Voeding wordt opgezogen door de doseerpompjes en valt bovenin het vat. Je ziet nu op het display van de EC regelaar dat de EC oploopt. Het oplopen zal stoppen als de door jou ingestelde EC-waarde bereikt is. Vervolgens wordt de ph afgeregeld. De ph pomp gaat draaien en je ziet op het display dat de ph veranderd. Na een tijdje zal ook deze naar de door jou ingestelde waarde geregeld worden. Als de EC en de ph afgeregeld zijn loopt de mengpomp nog 2 minuten door. Na 2 minuten mengen is alles gereed en kun je met de Hager tijdschakelaar de voedingsbeurten instellen. Als alles goed werkt kun je na een tijdje gaan experimenteren met de boosters. Het doseren van de boosters gebeurt gelijktijdig met het vullen van het vat met water. Heel veel succes!

15 8) Tips voor het gebruik. Controleer ook elke 2 maanden even of de sensoren nog de juiste waardes aangeven door middel van de ijkvloeistoffen. IJk ze indien nodig opnieuw. Zie hoofdstuk 5a. IJkvloeistoffen gaan niet lang mee. Gebruik dus steeds verse vloeistof. Zorg ervoor dat er altijd vloeistof in de cans zit. Verwissel ze dus tijdig zodat de doseerpompen niet drooglopen. Controleer ook of de filtertjes van de aanzuigslangetjes niet verstopt raken. Nogmaals : let op met de ph sensor! Ben voorzichtig! Breekbaar! Verdun altijd de ph-min en de ph plus in een verhouding van 1 op 20! Dus een halve liter ph-plus of ph-min op 9,5 liter water. NOOIT puur zuur of puur loog gebruiken! Ook deze voedingscomputer heeft onderhoud nodig: Omdat de EC en ph sensoren continue gebruikt worden moeten ze elke 2 maanden even uit de houder worden genomen en gereinigd. Vaak zorgen boosters voor een neerslag op de sensoren. Zet hiervoor de voedingscomputer uit met de hoofdschakelaar, dan stopt de meetpomp met pompen. Haal de sensoren voorzichtig uit de houders en reinig de sensoren vervolgens door ze een halve minuut in een speciale reinigingsvloeistof te hangen en een beetje te schudden. Wij adviseren hiervoor een uitstekend product van Hanna, type HI Na een half jaar draaien is het raadzaam de meetbuis, de meetpomp en de aan- en afvoerslangen van de meetpomp te reinigen. De meetbuis is uitneembaar gemaakt zodat je met heet water en bijvoorbeeld een pijperagger de buis eenvoudig kunt reinigen. Gebruik nooit zeep of iets dergelijks. Je planten kunnen daar slecht tegen! Je kunt voor de zekerheid een water-afslagklep monteren tussen je waterkraan en de VC waterklep. Iedere bouwmarkt heeft wel zoiets om bij de wasmachine te monteren. De sensor van deze waterklep hang je helemaal bovenin het voedingsvat. Mocht om een of andere reden de waterklep van de VC blijven hangen dan raakt het water toch nog de sensor van de afslagklep en voorkom je een overstroming. Vervang wel op tijd de batterij in de afslagklep! Mocht de draad van de sensor naar de afslagklep te kort zijn dan kun je deze draad doorknippen en verlengen met een 2-aderige stroomkabel en 2 kroonsteentjes. De kabel mag best een meter of tien zijn namelijk. SUCCES!

Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz)

Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz) De voedingscomputer, Eerst iets over voeding, Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz) Als sommige van deze elementen in

Nadere informatie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie installatie instructie Benodigde gereedschappen: Steeksleutel 7 mm Steeksleutel 9 mm Steeksleutel mm Steeksleutel 4 mm Kruiskopschroevendraaier Benodigde materialen: Bevestigingsmaterialen (4) voor de

Nadere informatie

ProSystem Voedingscomputer Gebruiksaanwijzing

ProSystem Voedingscomputer Gebruiksaanwijzing ProSystem Voedingscomputer Gebruiksaanwijzing Inhoud, 1) First of al 2) Installatie 3) Instellen en werking 4) Onderhoud 5) PH regelaar (pr40) 6) EC regelaar (cd40) 1 First of al, Bedankt voor de aankoop

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator

Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator Waarschuwing vooraf: Dit is een open aardgastoestel dat volgens alle geldende regels aangesloten en gebruikt moet worden. Hoewel er alles aan gedaan is d.m.v.

Nadere informatie

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Vertaling en bewerking Ad van den Brand, Veghel Weet je wat hydraulisch betekent? Dat betekent

Nadere informatie

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ]

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] U ontvangt een complete set, inclusief alle kabels en connectoren. Installatie is heel eenvoudig, hieronder staat alles in een eenvoudig

Nadere informatie

installatiehandleiding Rookmelder

installatiehandleiding Rookmelder installatiehandleiding Rookmelder INSTALLATIEHANDLEIDING ROOKMELDER Gefeliciteerd met de aankoop van de WoonVeilig rookmelder. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88 E-mail WoonVeilig klantenservice@woonveilig.nl

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter

installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter inleiding Bedankt voor de aanschaf van iungo! Met iungo krijg je inzicht in je energie- en gasverbruik en weet je hoe

Nadere informatie

installatiehandleiding Rookmelder

installatiehandleiding Rookmelder installatiehandleiding Rookmelder INSTALLATIEHANDLEIDING ROOKMELDER Gefeliciteerd met de aankoop van de WoonVeilig rookmelder. Website WoonVeilig www.woonveilig.nl Klantenservice Meer informatie over de

Nadere informatie

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ]

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] U ontvangt een complete set, inclusief alle kabels en connectoren. Installatie is heel eenvoudig, hieronder staat alles in een eenvoudig

Nadere informatie

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO

Duurzame energie. Aan de slag met de energiemeter van LEGO Duurzame energie Aan de slag met de energiemeter van LEGO LEGO, het LEGO logo, MINDSTORMS en het MINDSTORMS logo zijn handelsmerken van de LEGO Group. 2010 The LEGO Group. 1 Inhoudsopgave 1. Overzicht

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding de slimste waterontharder Installatiehandleiding Gefeliciteerd met de aankoop van uw! U heeft gekozen voor de nieuwe technologie die in staat is om de waterontharder continu bij te sturen, door de hardheid

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

TechGrow T-Micro CO 2 -controller HANDLEIDING. Software-versie 1.0

TechGrow T-Micro CO 2 -controller HANDLEIDING. Software-versie 1.0 WWW.TECHGROW.NL TechGrow T-Micro CO 2 -controller Software-versie 1.0 HANDLEIDING TechGrow T-Micro gebruikershandleiding GEFELICITEERD! U heeft de TechGrow T-Micro CO 2 -controller aangeschaft. Deze zéér

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ]

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 4-14 P A N E L E N ] U ontvangt een complete set, inclusief alle kabels en connectoren. Installatie is heel eenvoudig, hieronder staat alles in een eenvoudig

Nadere informatie

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP Veiligheidsvoorschriften - De machine dient uitsluitend voor het mengen en verpompen van chape. Het verwerkte zand dient minimum korrel 05 te zijn en de maximum partikelgrootte bedraagt 16mm. Andere stoffen

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene installatiehandleiding Alarmlicht met sirene INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT MET SIRENE Gefeliciteerd met de aankoop van het Egardia alarmlicht met sirene. Website Egardia www.egardia.com Klantenservice

Nadere informatie

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions

Wind, Sun & Rain Sensor Instructions Awning Instructions Wind, Sun & Rain Sensor Instructions B C D Nederlands Wind, Zon & Regen Sensor Instructies Inhoud Garantie Voordat u de sensor aansluit raden wij u aan de instructies zorgvuldig door

Nadere informatie

Vraag aan je docent voordat je gaat afkorten, of je de buis goed hebt afgetekend.

Vraag aan je docent voordat je gaat afkorten, of je de buis goed hebt afgetekend. Opdracht Radiatoren 3 Voordat je deze opdracht kunt uitvoeren, moet je opdracht 21 hebben afgerond. Je gaat een nieuwe toe- en afvoerbuis op de radiator van opdracht 21 monteren. Je moet de buizen eerst

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept)

HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept) HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept) De werking van de Stringlab 2. Met de Stringlab 2 kan de hardheid van de bespanning van ieder racket en de buigstijfheid van de steel van het racket gemeten worden.

Nadere informatie

installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter

installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter installatiehandleiding traditionele meter iungo aansluiten op de traditionele meter inleiding Bedankt voor de aanschaf van iungo! Met iungo krijg je inzicht in je energie- en gasverbruik en weet je hoe

Nadere informatie

TechGrow Asymmetrische Timer HANDLEIDING. software versie: Uitgifte datum:

TechGrow Asymmetrische Timer HANDLEIDING. software versie: Uitgifte datum: WWW.TECHGROW.NL TechGrow Asymmetrische Timer software versie: 1.00 Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING TechGrow Asymmetrisch timer gebruikershandleiding GEFELICITEERD! U heeft de TechGrow AT-1 Asymmetrische

Nadere informatie

[INSTALLATIE HANDLEIDING]

[INSTALLATIE HANDLEIDING] [INSTALLATIE HANDLEIDING] o Aquacombi @ info@aquacombi.nl W www.aquacombi.nl T 088 98 99 100 1 VOORDAT U BEGINT WATERDRUK De voorgeschreven werkingsdruk ligt tussen 1,5 en 6 bar. Bij stromend water, mag

Nadere informatie

Byzoo Sous Vide Hippo

Byzoo Sous Vide Hippo Byzoo Sous Vide Hippo handleiding 220-240V, 50Hz 800W BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN LEES ALLE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK EN BEWAAR VOOR TOEKOMSTIGE REFERENTIE 1 Lees alle instructies zorgvuldig voor

Nadere informatie

installatiehandleiding Slimme Radiatorknop Geschikt voor de SmartHome Huiscentrale (model GATE-02)

installatiehandleiding Slimme Radiatorknop Geschikt voor de SmartHome Huiscentrale (model GATE-02) installatiehandleiding Slimme Radiatorknop Geschikt voor de SmartHome Huiscentrale (model GATE-02) INSTALLATIEHANDLEIDING SLIMME RADIATORKNOP Gefeliciteerd met de aankoop van de Egardia Slimme Radiatorknop.

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING FLOW-CONTROL

GEBRUIKSAANWIJZING FLOW-CONTROL GEBRUIKSAANWIJZING FLOW-CONTROL FlowControl 5 2 4 1 6 3 De inhoud van de doos; 1. De FlowControl 2. 12 v. Adapter 580mA. 3. Flowmeter 4. Waterklep 5. Calibratie-snoer 1. 6. Calibratie-snoer 2. 7. Verloop

Nadere informatie

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 2 P A N E L E N ]

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 2 P A N E L E N ] S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ S E T 2 P A N E L E N ] U ontvangt een complete set, inclusief alle kabels en connectoren. Installatie is heel eenvoudig, hieronder staat alles in een eenvoudig

Nadere informatie

Algemene informatie. Tips: Voor uw veiligheid:

Algemene informatie. Tips: Voor uw veiligheid: Tips: - Gaat u de tuin ruim water geven, schuif de by-pass kraan dan dicht, vergeet niet om na het sproeien deze weer open te schuiven. - Twijfelt u of de ontharder het wel doet, kijk dan of er op uw thee

Nadere informatie

Airco Electra kabel Afstandsbediening

Airco Electra kabel Afstandsbediening Haal de airco uit de doos, controleer deze op beschadigingen en controleer of de inhoud compleet is met instructie manual: Airco Electra kabel Afstandsbediening Verwijder de plakband op de airco binnenunit

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene

installatiehandleiding Alarmlicht met sirene installatiehandleiding Alarmlicht met sirene INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT MET SIRENE Gefeliciteerd met de aankoop van het WoonVeilig alarmlicht met sirene. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88

Nadere informatie

Handleiding. New LaundryPure. goed voor uw kleding. goed voor uw gezondheid. goed voor uw beurs. goed voor het milieu. voor de

Handleiding. New LaundryPure. goed voor uw kleding. goed voor uw gezondheid. goed voor uw beurs. goed voor het milieu. voor de Handleiding voor de New LaundryPure goed voor uw kleding goed voor uw gezondheid goed voor uw beurs goed voor het milieu Lees goed deze gebruiksaanwijzing door voor de juiste aansluiting en werking. Juli

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

Vervangend modem aansluiten

Vervangend modem aansluiten Vervangend modem aansluiten Inhoudsopgave Het plaatsen 4 Stap Je oude Connectbox verwijderen 5 Stap De Connectbox plaatsen 6 Stap 3 De Connectbox aansluiten 7 Stap 4 Wifi-verbinding maken 0 Stap 5 Controleer

Nadere informatie

HANDLEIDING. TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER. met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie software-versie: 2.

HANDLEIDING. TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER. met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie  software-versie: 2. WWW.TECHGROW.NL TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie software-versie: 2.20 Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING TechGrow T-1 gebruikershandleiding GEFELICITEERD!

Nadere informatie

TechGrow T-Mini gebruikershandleiding

TechGrow T-Mini gebruikershandleiding WWW.TECHGROW.NL TechGrow T-Mini CO 2 CONTROLLER met interne CO 2 sensor & lichtsensor, ingebouwde kalibratiefunctie plug&play installatiegemak en ingebouwde min/max meting Software versie: 1.10 Uitgifte

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding Installatiehandleiding Scale Control Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Scale Control De Scale Control reduceert de hardheid van het water om zo kalkophoping

Nadere informatie

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen Neem het screen uit de verpakking. Om beschadiging van het screen te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320

Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320 Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320 Gebruik voor de Vapalux druklamp alleen extra gezuiverde petroleum van de klasse A III met een vlampunt van hoger dan 60 C. Zie ook de bijgevoegde data sheet

Nadere informatie

TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie HANDLEIDING. software-versie: 2.

TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie HANDLEIDING. software-versie: 2. WWW.TECHGROW.NL TechGrow T-1 CO 2 CONTROLLER met externe CO 2 -sensor, lichtsensor en kalibratiefunctie software-versie: 2.20 HANDLEIDING TechGrow T-1 gebruikershandleiding GEFELICITEERD! U heeft de TechGrow

Nadere informatie

NETBOX-LIVE + CQ-3 Alarmzender INSTALLATIEHANDLEIDING

NETBOX-LIVE + CQ-3 Alarmzender INSTALLATIEHANDLEIDING NETBOX-LIVE + CQ-3 Alarmzender INSTALLATIEHANDLEIDING Aan de slag met CQ-Care! Hoofdstuk 1 Installatie instructies Inhoud Let op: om gebruik te maken van CQ-Net Live functionaliteiten via deze NetBOX Live,

Nadere informatie

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8 v.120110 1. Installatie van de e-thermostaat 3 2. Installatie van de hub 8 3. De webportal en smart phone app 10 Webportal...10 Smart phone App...10 4. Problemen oplossen - E-thermostaat 11 Het display

Nadere informatie

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing

Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Afzuigkap Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1.Opmerkingen 2.Functies 3..Installatie 4..Opmerkingen over installatie 5..Veiligheidswaarschuwingen 6 Gebruik 7 Onderhoud 1 Opmerkingen 1. Bedankt voor het kiezen

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg!

MONTAGE HANDLEIDING. MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! MONTAGE HANDLEIDING MAXXGRIP Beadlock systeem; Hét beste beadlocksysteem voor Autosport, Off-Road, en zelfs geschikt voor op de openbare weg! De onderdelen van het MAXXGRIP beadlock systeem; START HIER:

Nadere informatie

Buispomp pomp T250 Handleiding

Buispomp pomp T250 Handleiding Buispomp pomp T250 Handleiding Versie November 2013 Bom Aqua B.V. Tel. 078-6150402 Oosteind 47 Email: info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Pomp Opvoerhoogte van 0-150

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 5.HET PLAATSEN OF

Nadere informatie

Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem?

Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem? Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem? Het aanleggen van een centraal stofzuigsysteem is vrij eenvoudig. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Belangrijk is dat je nauwkeurig

Nadere informatie

Module Installatiehandleiding E46 Module

Module Installatiehandleiding E46 Module Module Installatiehandleiding E46 Module Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Installatie... 3 1.1 Benodigdheden... 3 1.2 Voorbereiden... 4 1.3 Aansluiten... 11 1.4 Afwerken... 20 P a g i n a 2 24 1 Installatie

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 5.HET PLAATSEN OF UITNEMEN

Nadere informatie

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4 Art.-Nr.: Art.-Nr.: Montage handleiding Inhoud Algemene omschrijving...p. Montage handleiding en functies...p. Instellingen van magneet contacten...p. Aansluiting met draadloos magneet contact...p. Aansluiting

Nadere informatie

1. Naam van het product Bubbelpaneel. 2. Product code Kleur Zwart of wit

1. Naam van het product Bubbelpaneel. 2. Product code Kleur Zwart of wit 1. Naam van het product Bubbelpaneel 2. Product code 18523 3. Kleur Zwart of wit 4. Korte beschrijving Het best van twee werelden - een paneel en een bubbelunit in één! Een schitterend product van ROMPA.

Nadere informatie

installatiehandleiding Alarmlicht

installatiehandleiding Alarmlicht installatiehandleiding Alarmlicht INSTALLATIEHANDLEIDING ALARMLICHT Gefeliciteerd met de aankoop van het WoonVeilig alarmlicht. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88 E-mail WoonVeilig klantenservice@woonveilig.nl

Nadere informatie

TechGrow Humi Twin Luchtvochtigheid Controller HANDLEIDING. software versie: Uitgifte datum:

TechGrow Humi Twin Luchtvochtigheid Controller HANDLEIDING. software versie: Uitgifte datum: WWW.TECHGROW.NL TechGrow Humi Twin Luchtvochtigheid Controller software versie: 1.00 Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING GEFELICITEERD! U heeft de TechGrow Humi Twin luchtvochtigheid controller aangeschaft.

Nadere informatie

Montagehandleiding van TEO systeembesturing

Montagehandleiding van TEO systeembesturing Montagehandleiding van TEO systeembesturing GEP Benelux BV Einsteinstraat 21 NL-3281 NJ Numansdorp Tel: +31(0)186-657617 Fax: +31(0)186-657616 info@regenwater.com www.regenwater.com TEO IRM -Systeembesturing

Nadere informatie

HANDLEIDING MOTOR CONNECTOR SET. Gebruikershandleiding voor in hoogte verstelbare bureau s cm

HANDLEIDING MOTOR CONNECTOR SET. Gebruikershandleiding voor in hoogte verstelbare bureau s cm HANDLEIDING MOTOR CONNECTOR SET Gebruikershandleiding voor in hoogte verstelbare bureau s 62-82 cm Voor ingebruikname van het systeem lees aandachtig deze handleiding en bewaar het voor naslag Type motor:

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING HANDLEIDING DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING WWW.INSTALLATIEWORLD.

DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING HANDLEIDING DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING WWW.INSTALLATIEWORLD. DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING HANDLEIDING DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING WWW.INSTALLATIEWORLD.NL Type waterontharder Euro Combi Besturing: Fleck 5600 SXT Harsinhoud

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 Windbeveiliging Eolis 2 VOEDING 230 V - 50 Hz Pulsschakelaar Centralis IB INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de windbeveiliging

Nadere informatie

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!)

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!) Inbouw Comfortknipper in een MG (T)F Koppel voor de veiligheid de massa kabel van de accu los Demonteer het onderste paneel onder de stuurkolom (3 boutjes), waarvan één achter het klepje zit. Verwijder

Nadere informatie

Handleiding waterbad

Handleiding waterbad Handleiding waterbad VOS-12006 (1 opening) VOS-12027 (4 openingen) VOS-12028 (6 openingen) 5 1 2 1 3 4 Verklaring: 6 1. Aan/Uit schakelaar 2. Aansluiting netsnoer 3. LED display en bedieningspaneel 4.

Nadere informatie

AXA Remote 2.0. Op afstand bedienbare raamopener Informatie EMC 89/336 EEC. nieuw 306. 10x

AXA Remote 2.0. Op afstand bedienbare raamopener Informatie EMC 89/336 EEC. nieuw 306. 10x 37-224 (09-12) EC 89/336 EEC Informatie U bent in het bezit gekomen van een AA kwaliteitsproduct. Voor een probleemloze montage en werking van dit product, dient u onderstaande instructies nauwgezet te

Nadere informatie

DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR

DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR DIT PAKKET BEVAT OOK: 4 batterijen, 6 schroeven bevestigingsplaatje, handleiding INHOUDSTABEL 1 Naam En Functie Van De Bedieningstoetsen 2 Installeren Van De Deuropener

Nadere informatie

Golfplatendak montage

Golfplatendak montage Golfplatendak montage SUNKIT Zonnestroomsysteem Administrator 7-10-2008 10:36 1/5 Algemeen Deze handleiding begeleidt u stap voor stap bij de montage van het SUNKIT zonneenergiesysteem. Lees voordat u

Nadere informatie

Montagehandleiding. van drukdompelpomp

Montagehandleiding. van drukdompelpomp Montagehandleiding van drukdompelpomp GEP Benelux BV Kolk 52 NL-4241 TJ Arkel Tel: +31(0)183-610520 Fax: +31(0)183-610530 info@regenwater.com www.regenwater.com Drukdompelpomp pomp voor plaatsing in de

Nadere informatie

Radiator verwijderen of vervangen

Radiator verwijderen of vervangen Radiator verwijderen of vervangen Radiator verwijderen of vervangen Materialen Gereedschap Schroeven Pluggen Koppelingen Ontbramer Boorhamer IJzerzaag Rolmaat Waterpas Pijpsnijder Boormachine Waterpomptang

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING QUICKMILL 820

GEBRUIKSAANWIJZING QUICKMILL 820 GEBRUIKSAANWIJZING QUICKMILL 820 Allereerst wil ik u van harte feliciteren met de door u aangeschafte Quickmill espressomachine. Om het apparaat zonder zorgen en langdurig te laten functioneren is het

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

Ondersteuning ademhaling met MyAirvo 2

Ondersteuning ademhaling met MyAirvo 2 Ondersteuning ademhaling met MyAirvo 2 Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort gaat u starten met de een speciaal apparaat, de zogeheten MyAirvo2. Hierbij

Nadere informatie

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL.

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1 Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1. Algemeen. De basis van het systeem is een 100 liter boiler met daarop gemonteerd een pompunit en een regeling. Deze

Nadere informatie

Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De Basis unit. Schema type 1

Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De Basis unit. Schema type 1 Installatie handleiding Centrale Deurvergrendeling De set bestaat uit: 2x Handzender (AB) Kabelboom Basis unit Aansluitmateriaal De Basis unit. Plaats deze in de auto onder het dashboard of in het midden

Nadere informatie

MINI WASMACHINE WMR5350

MINI WASMACHINE WMR5350 MINI WASMACHINE WMR5350 Wij danken u hartelijk voor de aankoop van deze mini wasmachine met één kuip Lees deze handleiding zorgvuldig door zodat u op een juiste manier gebruik maakt van dit apparaat Bewaar

Nadere informatie

T-micro CO 2 CONTROLLER

T-micro CO 2 CONTROLLER Innovative Growing Solutions T-micro CO 2 CONTROLLER software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL T-Micro CO 2 Controller gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

DOSEER SYSTEEM TMR - 12VDC

DOSEER SYSTEEM TMR - 12VDC DOSEER SYSTEEM TMR - 12VDC Selko Feed Additives Jellinghausstraat 22 5048 AZ Tilburg - Nederland Fax: +31 13 467 25 53 WWW.SELKO.COM Dosing Equipment 2011 1 INHOUD Hoofdstuk Introductie 1 Veiligheid voorschriften

Nadere informatie

Byzoo Sous Vide Turtle

Byzoo Sous Vide Turtle Byzoo Sous Vide Turtle ZAT01 Handleiding 220-240V, 50Hz 1300W BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN LEES ALLE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK EN BEWAAR VOOR TOEKOMSTIGE REFERENTIE Bij het gebruik van elektrische

Nadere informatie

STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN AUTOMOTIVE INDUSTRIIE

STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN  AUTOMOTIVE INDUSTRIIE STANDAARD TIJDSCHAKELAAR VOOR BEWATERING VOOR BEWATERING VAN DE TUIN Hoe te installeren: 1. De tijdschakelaar moet verticaal gemonteerd worden. 2. Plaats een nieuwe 9 Volt Alkaline batterij in het batterijcompartiment

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing

UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing UKS140-8RV A+ Versie NL 11/2013 Pagina 1 van 8 Voor ingebruikname Na transport dient het apparaat minstens 24 uur te blijven staan voordat u het aan het

Nadere informatie

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT Trimdicator Installatie Handleiding LEES DEZE HANDLEIDING IN ZIJN GEHEEL VOORDAT U BEGINT MET DE INSTALLATIE VAN UW PRODUCT HET STANDAARD SYSTEEM WERKT OP EEN 12 VOLT-SPANNINGSBRON (EEN 24 & 32 VOLT CONVERTOR

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

Montage- en bedieningsinstructie voor Luxaflex Jaloezieën

Montage- en bedieningsinstructie voor Luxaflex Jaloezieën voor Luxaflex Jaloezieën 16/25 mm Luxaflex Lightline Ondulette www.luxaflex.com NL Algemene informatie Het is van belang dat u de volgende montage- en bedieningsinstructies nauwgezet uitvoert. Wij aanvaarden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Van de PROVETRO Profi-Beveler 600mm

Gebruiksaanwijzing Van de PROVETRO Profi-Beveler 600mm Gebruiksaanwijzing Van de PROVETRO Profi-Beveler 600mm Lees deze handleiding voor gebruik van de machine aandachtig door. Met deze slijp- en polijstmachine heeft u een machine aangeschaft die: Door zijn

Nadere informatie

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9

Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Montage instructies PLOKK caliber1 versie 5.9 Benodigdheden voor de montage - 4 muntjes van 50 cent. -Keukenweegschaal om het gewicht van de fles met inhoud te bepalen. -Gewicht Voor het gewicht kan een

Nadere informatie

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Bier Zie ook gebruiksaanwijzing bierinstallatie. Hierin vindt u: Start van de dag Vervangen van een CO2 cilinder Vervangen van een bierfust Doorspoelen van

Nadere informatie

PARTYQ GEBRUIKERSHANDLEIDING 1.0 VOOR FIRMWARE 1.0

PARTYQ GEBRUIKERSHANDLEIDING 1.0 VOOR FIRMWARE 1.0 PARTYQ GEBRUIKERSHANDLEIDING 1.0 VOOR FIRMWARE 1.0 Nederlandse vertaling door: noskos (BBQ-NL.com) voor probbqshop.nl 1. Kenmerken van de PartyQ! 3 2. Installatie en Bediening! 3 3. Temperatuurvoeler!

Nadere informatie

Versie Nederlands

Versie Nederlands NEDERLANDSE INSTALLATIE HANDLEIDING KINETICO DUPLEX COMPACT MODELLEN Waterontharders duplex met geïntegreerd zoutvat / en MiniKB met losse bak Versie Nederlands 2015.2 2020c (EU) 2020c HF / Aquakinetic

Nadere informatie

Technische Specificatie RO 800/1500/2000

Technische Specificatie RO 800/1500/2000 Technische Specificatie RO 800/1500/2000 1) Minimale waarden voor waterinvoer 2) In bedrijf stellen 3) Instellen Computer 4) Onderhoud Minimale waterkwaliteit invoer: Waterdruk 1.5KG/ cm 2 ~ 4KG/ cm 2

Nadere informatie

Afstandsbediening Telis 4 RTS

Afstandsbediening Telis 4 RTS Afstandsbediening Telis 4 RTS Bedieningshandleiding Telis 4 RTS Pure Art.nr. 8063 Telis 4 RTS Silver Art.nr. 80638 Telis 4 RTS Patio Art.nr. 80644 Telis 4 RTS Lounge Art.nr. 8065 Afstandsbediening Telis

Nadere informatie

Kleine spiritus brander

Kleine spiritus brander Kleine spiritus brander Voor deze brander heb je 2 blikjes van gelijke grootte nodig. Je gebruikt van beide de dichte onderkant. Stap 1: Knip van beide blikken de onderkant af op ongeveer 2 a 3 cm van

Nadere informatie

SDP- Fourage toepassing

SDP- Fourage toepassing SDP- Fourage toepassing Voor het toevoegen van additieven aan kuilvoer, hooi en stro. De set bestaat uit: Membraanpomp, gegoten controller, 10m kabel, 10meter PVC buis (12.5mm I/D gevlochten), Zeef Sproeiassortiment

Nadere informatie

Nederlandse handleiding Guard 3.1

Nederlandse handleiding Guard 3.1 Met de Sociale Controle raakt u nooit meer iets kwijt Nederlandse handleiding Guard 3.1 www.sociale-controle.nl 1 Welkom bij Sociale Controle Bedankt voor uw keuze voor Sociale Controle. In deze handleiding

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING COMBI INSTALLATIESET

GEBRUIKSHANDLEIDING COMBI INSTALLATIESET GEBRUIKSHANDLEIDING COMBI INSTALLATIESET NEDERLANDS VOORWOORD Inleiding Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Combi Installatieset.Met deze set kunt u naast kokend water nu óók warm wateruit uw

Nadere informatie

Onevenredige / zachte ondergrond: Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg. 1. Maak het bad leeg. 2. Leg de vloer helemaal recht

Onevenredige / zachte ondergrond: Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg. 1. Maak het bad leeg. 2. Leg de vloer helemaal recht Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg 2. Leg de vloer helemaal recht 3. Vul het bad opnieuw Onevenredige / zachte ondergrond: 1. Maak het bad leeg 2. Verplaats het bad naar een verharde en evenredige

Nadere informatie

Handleiding frisdrankautomaat. Vendo 100/217/254

Handleiding frisdrankautomaat. Vendo 100/217/254 Handleiding frisdrankautomaat Vendo 100/217/254 1 Inhoudsopgave 2 Pagina Omschrijving 2 Inhoudsopgave 3 Gebruik van deze handleiding 4 De automaat 5 In bedrijf stellen 6 Vullen van wisselgeldbuizen 7 Leegmaken

Nadere informatie

Handleiding droogkoelers

Handleiding droogkoelers Handleiding droogkoelers Droogkoelers van Lindr Droogkoelers 29 september 2018 1 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Lindr biertap! Deze handleiding is een vertaling van de bijgeleverde Engelse/Tsjechische

Nadere informatie