Welkom op onze school, welkom in onze klas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom op onze school, welkom in onze klas."

Transcriptie

1 Welkom op onze school, welkom in onze klas. Vanaf 2,5 jaar is je kleuter welkom op school: telkens op de eerste dag na een vakantie of op 1 februari. Er zijn enkele voorwaarden die helpen bepalen of je kind klaar is om naar school te gaan. Je kleuter is best in zeker mate zelfredzaam. Hij of zij is dus niet voor elke handeling aangewezen op hulp van de juf, hij/zij kan bijvoorbeeld zelfstandig eten en/of bijvoorbeeld zijn jasje aandoen. Maar we starten rustig aan Voor je kind start op school kan het tijdens een wenmoment al eens kennismaken met de school, de klas, de kinderen en, natuurlijk, de juf. Je kind maakt dan ook al een beetje kennis met de klasgewoontes. Samen naar het wenmoment komen, verkleint de stap om naar school te komen. De omgeving is dan niet meer nieuw, ook de juf krijgt een gezicht. Dit kan ook ouders gerust stellen. Kies vooraf samen een schooltas. Kies een opvallend kleurtje, zo vinden jij en je kleuter de tas gemakkelijk terug tussen de andere tassen. Kies er eentje die je kleuter zelf kan open en dichtdoen. Hang eventueel aan de boekentas een sleutelhangertje met een foto van je kleuter of een ander herkenningsteken. Het is leuk als je kind zijn/haar boekentas meebrengt naar het wenmoment. Je kind krijgt dan ook zijn/haar symbooltje toegewezen en een boekentaslabel met het symbool erop. Zo kan het thuis al flink oefenen.

2 Voor het eerst naar school, het is een grote stap. Om deze stap een beetje makkelijker te maken, nodigen wij u graag uit op onze infoavonden en wenmomenten. Tijdens een infoavond krijgt u als ouder veel nuttige informatie over het reilen en zeilen in de peuterklas. Op wendagen mag u samen met uw peuter komen mee beleven en proeven van de sfeer in de klas. We verwachten jullie om 8.25u en ronden af om 10.05u. Uw kind mag dan ook een stukje fruit meegeven. We verwachten dat u als (groot)ouder dan in de klas blijft. Infoavond voor peuters die starten op 2 september of op 4 november 2013: donderdag 5 september om 18u en om 19.15u Infoavond voor peuters die starten op 6 januari, 3 februari of 10 maart 2014: maandag 13 januari om 19.30u Infoavond voor peuters die starten op 22 april of 2 juni 2014: maandag 28 april om 19.30u Wenmomenten voor peuters die starten op maandag 4 november 2013: vrijdag 18 oktober of maandag 21 oktober Wenmomenten voor peuters die starten op maandag 6 januari 2014: maandag 16 december of woensdag 18 december Wenmoment voor peuters die starten op maandag 3 februari 2014: woensdag 28 januari Wenmoment voor peuters die starten op maandag 10 maart 2014: maandag 24 februari of woensdag 26 februari Wenmoment voor peuters die starten op dinsdag 22 april 2014: dinsdag 1april of woensdag 2 april Wenmoment voor peuters die starten op maandag 2 juni 2014: woensdag 28 mei

3 EN DAN IS DE ECHTE START DAAR! Tips voor een goed begin: 1. Trek je peuter kleren aan die gemakkelijk aan en uit kunnen. Geef een setje reservekledij mee dat in de klas mag blijven. Graag in een plastiek zak die dicht gekleefd is, met de naam erop. Een ongelukje is vlug gebeurd. 2. Vóór je peuter naar school gaat, zou het schooltasje al een vertrouwd voorwerp moeten zijn. Zo gaat een stukje veilige thuis mee naar school. 3. Neem kort en duidelijk afscheid. Zeg dat jij (of iemand anders) hem/haar straks komt halen. Geef nog een zoen en zeg gedag terwijl je vertrekt. Ga niet terug als hij/zij begint te huilen. Dat maakt hem/haar onzeker (moet ik toch niet blijven?). Doe nooit de grote verdwijntruc. Neem wel degelijk afscheid van je kind. Verdwijn niet stilletjes terwijl hij/zij het niet in de gaten heeft. Dan voelt hij/zij zich terecht bedrogen en zal hij/zij zich in t vervolg stevig aan je vastklampen. Vertel je kind ook vooraf dat het op school blijft eten (als dat nodig is). 4. Laat hem/haar regelmatig naar school gaan. Een kind dat nu eens wel en dan weer niet gaat, went nooit echt aan het schoolleven. Het kan dan ook moeilijk een plaatsje veroveren in de groep. Hij/zij hoort er dan niet echt bij. 5. Vertel op voorhand duidelijk dat hij/zij blijft eten op school, naar de opvang gaat, 6. Maak er een gewoonte van je kind steeds op tijd naar school te brengen. Het is niet aangenaam de inleiding van een activiteit te missen en voor de juf en de andere kinderen is het vervelend steeds te moeten herhalen voor de laatkomers. 7. Zieke kinderen horen niet thuis op school. Kinderen die ziek zijn hebben veel nood aan rust. Het is echt wel aangewezen om je kind thuis te houden als het zich niet goed voelt. 8. Bekijk tenslotte dit alles positief. Weet dat naar school gaan voor een kind een heerlijke uitbreiding is van zijn leef- en belevingswereld. Geniet mee van deze verruiming. Wat mag er in de boekentas zitten? Een koekje of een stukje fruit (geschild en versneden in een potje). Maandag en woensdag zijn fruitdagen, dan eet iedereen fruit. Natuurlijk is het op de andere dagen ook toegelaten. - Eén set (of meerdere) reservekledij die we dan in de klas in hun persoonlijke schuif leggen. - Knuffel (indien nodig)

4 Waar word je verwacht met je kind op de eerste schooldag? U komt gewoon naar de kleuterspeelplaats, de juf is steeds aanwezig. U neemt op de eerste schooldag ofwel afscheid aan het gele hekje ofwel gaat u nog mee tot aan de deur van de klas. Het is ook belangrijk niet te vroeg op school te zijn. Het afscheid wordt dan meestal uitgesteld. (Tenzij u natuurlijk onmiddellijk vertrekt.) Wat kan er gebeuren nu je kind naar school gaat: Misschien weent je kleuter vaker, is hij/zij sneller moe, plast hij/zij weer in bed... dat is normaal. Naar school gaan is een grote verandering voor je kleuter. Meestal zijn die problemen na enkele weken over. Zindelijkheid op school: Natuurlijk is het leukst voor je kind en de juffen, dat je kind zindelijk is bij de start. Deze vorm van zelfredzaamheid geeft je kind ook veel vertrouwen. Is dit niet het geval dan helpen wij graag om zindelijk te worden en we verwachten dan ook de volledige medewerking van jullie als ouders. We vragen om niet met een luier naar school te komen, maar genoeg reserveslipjes mee te geven. (Op de eerste schooldag van je kind kan daarvoor een uitzondering gemaakt worden). Meestal merken we dat vooral het weglaten van de luier de zindelijkheid enorm stimuleert. (zie ook info verder in het boekje) Bewegingsopvoeding: 2 keer in de week gaan de peuters 50 minuutjes turnen. Daarvoor hoeven ze geen speciale kledij of schoenen. Toch is het raadzaam om de meisjes dan geen rokjes of jurkjes aan te doen en de kinderen sportieve, degelijke schoenen aan te doen. Ballerina s, teenslippers, zijn echt gevaarlijk om te sporten. Eten en drinken: De school biedt drank aan (water, melk en chocomelk). Het verbruik komt op het einde van de maand op de rekening. U mag uw kind ook drank van thuis meegeven, maar enkel hetzelfde wat de school aanbiedt, liefst in een goed sluitende drinkfles of beker. Lege plastiek flesjes of brikjes worden terug meegegeven naar huis. Graag koekjes zonder chocolade bovenop, liefst in een koekjesdoos. Fruit kan ook! Op maandag en woensdag eten we alleen fruit. Gelieve het fruit al op voorhand te schillen en in stukjes te doen. Gedurende de hele dag mogen de kinderen water drinken.

5 Hoe ziet onze dag op school er uit? Jules is onze klaspop en samen met hem beleven we veel leuke momenten. Wij starten onze dag in de gang. We leren zelfstandig onze jas uitdoen en aan de juiste kapstok te hangen. Daarna proberen we zelfstandig onze boekentas leeg te maken. Elk kind heeft zijn eigen schuifje met symbooltje. Alles uit de boekentas wordt daar ingelegd. De boekentassen gaan dan voor de rest van de dag onder de bank. Voormiddag: 8.35u Onthaal in onze kring 8.45u Korte activiteit; liedje, verhaaltje 8.55u Plassen 9.05u Activiteit 9.30u Eetmoment + water voor wie wil 9.50u Plassen en jassen 10.05u Speeltijd 10.20u Drinkmoment 10.30u Plassen 10.40u Activiteit 11.30u Rustig moment 11.45u Jassen en naar huis, blijven eters plassen

6 Namiddag 13.25u Onthaal 13.30u Plassen 13.35u Korte activiteit 13.45u Zelfstandig spelen + geleid aanbod 14.05u Plassen + jassen 14.15u Speeltijd 14.35u Water voor wie wil 14.40u Nog wat verder spelen 15.05u Rustige activiteit 15.10u Jassen en naar huis Er staan een aantal drinkmomenten vermeld, maar uiteraard mogen de kinderen ook water drinken als ze tussendoor dorst hebben. Contact tussen school en ouders: We houden contact aan de schoolpoort, via mail, via brieven, via het heen-en weerschriftje, via de maandkalender en via de schoolwebsite. U kan ook steeds mailen, mocht dat nodig zijn: Cindy.Gansbeke@stedelijkbasisonderwijslokeren.be

7 Een kijkje in onze klas

8 Graag geven we nog wat extra info mee i.v.m. zindelijkheid. Zo kunnen jullie thuis aan de slag. Verloopt het niet zoals u zou willen, aarzel dan niet contact op te nemen voor wat meer info of om één van onze zindelijkheidstassen te ontlenen. Die tassen mag u 14 dagen houden en leren uw kind op een speelse manier zindelijk worden alvorens het start op school. Op het potje...op weg naar zindelijkheid. Is mijn kind er klaar voor? Wanneer is uw kind klaar om te beginnen met zindelijkheidstraining? - Uw kind moet kunnen voelen dat het moet plassen. Meestal is dit zo wanneer je kind al 2u na elkaar droog is. - Uw kind moet de link kunnen leggen tussen het toilet/potje en de drang om te moeten plassen. - Uw kind moet het begrijpen wanneer u zegt: Doe maar pipi op het potje. - Uw kind moet willen meewerken, u mag het niet forceren. Uw kind moet zowel psychisch als emotioneel klaar zijn om zindelijk te worden. Het heeft geen zin om met de zindelijkheidstraining te beginnen als uw kind nog geen controle heeft over zijn/haar blaas.

9 Concreet: Als u merkt dat uw kind gedurende 1 of meerdere dagen na een uur of 2 nog steeds een droge luier heeft, dan kan u proberen het kind op het potje te laten plassen. U kan dan ook starten met het uit laten van de luier overdag en samen met je kind een leuk onderbroekje uit zoeken. Met een onderbroekje zal uw kind sneller voelen dat zijn/haar broekje nat is en dat dit eigenlijk een oncomfortabel gevoel met zich meebrengt. Probeer een ontspannen sfeer te creëren. Als je je kind dwingt, kan het 'weigeren' als machtsmiddel gebruiken. Het is belangrijk je kind rustig de tijd te geven om te plassen. Uitspraken als 'nog snel een plasje doen voordat we vertrekken' kan je beter vermijden. Als je kind zich moet haasten, leidt dit tot fout plasgedrag. Het is goed om regelmatig aan je kind te vragen of het moet plassen. Zo leert het bewuster om te gaan met het gevoel van een volle blaas. Het heeft geen zin om je kind langer dan 5 minuten op het potje te laten zitten. Belangrijk is ook dat je kind met beide voeten de grond kan raken. Veel water drinken bevordert ook de zindelijkheid. Kinderen leren wat een volle blaas en herkennen dat gevoel sneller. Dus laat je kind zeker niet minder drinken met het idee dat het dan minder zal moeten plassen. Een aantrekkelijk potje op een makkelijk bereikbare plaats en makkelijke kledij bevorderen het zindelijkheidsproces. Blijf in de buurt als je kind op de wc of op het potje zit. Zo zal het een veiliger gevoel krijgen. Probeer uw kind op een positieve manier te stimuleren, dan zal uw kind meer plezier hebben tijdens de zindelijkheidstraining. De kans dat het kind sneller zindelijk zal worden, is dan ook groter. Zindelijkheidstraining vraagt veel geduld en ongelukjes kunnen altijd voorkomen. Maak je niet boos bij een ongelukje, dat doet geen deugd aan het zelfvertrouwen van een kind. Wees je ervan bewust dat je tijdelijk wat meer was zal hebben, maar het volledig weglaten van de luier is echt wel een vereiste om de zindelijkheidstraining te doen slagen. Kinderen raken in de war als ze de ene keer wel een luier aan moeten en de andere keer er geen aan mogen.

10 Alle tips nog eens op een rijtje Schaf luiers af. Uw peuter zal het niet voelen als hij/zij geplast heeft indien hij nog een luier draagt. Hou u daar ook aan. Ook voor in de auto leg dan liever een dikke handdoek onder je kind i.p.v. hem/haar toch een luier aan te doen. Indien uw peuter nog niet opmerkt dat hij plast, kunt u hem/haar minder absorberende luiers aandoen waardoor de billetjes niet droog blijven wanneer uw peuter plast. Koop leuke onderbroekjes voor uw peuter. Door uw peuter zelf te laten kiezen zal hij/zij ook sneller onderbroekjes willen dragen. Zorg dat het potje binnen handbereik staat van uw peuter en zorg dat uw peuter weet waar het potje staat. Beloon uw peuter als het op het potje gaat. Lees samen boekjes over op het potje gaan zodat uw peuter weet waarvoor het dient. Ga samen met uw peuter naar het toilet, zodat uw peuter ziet dat op het potje gaan heel normaal is. Geef geen negatieve aandacht aan mislukte zindelijkheidsmomenten. Zo wordt uw peuter niet getraumatiseerd en zal het nog steeds op het potje blijven gaan. Doe uw peuter ook comfortabele kledij aan zodat uw peuter zelf zijn/haar kleren kan uitdoen. Dit vermindert de ongelukjes. Ga met uw peuter ook op vaste tijdstippen naar het potje (na het eten, na het ontwaken, vlak voor het slapen, ). Merkt u dat uw peuter niet naar het potje gaat omdat hij/zij te druk aan het spelen is? Dan kunt u het potje in de speelomgeving zetten. Lukt de zindelijkheidstraining na 14 dagen niet, dan wacht u best nog eventjes. Start dan na een maand nog eens met de zindelijkheidstraining

11 Leuke boekjes i.v.m. zindelijkheid : Milan op het potje. Kathleen Amant Mag ik eens in je luier kijken? Guido Van Genechten Op de grote wc. Kathleen Amant Een geweldig cadeau Guido Van Genechten Op je potje, Konijn Kathleen Amant Het grote billen-boek Guido Van Genechten Karel en zijn potje Liesbet Slegers Kas en zijn potje Pauline Oud Potje! Mylo Freeman Jules op het toilet Annemie Berebrouckx

12 Uiteraard leren wij volgende stappen naar zelfstandigheid aan op school, maar als uw kind er al aan toe is kunnen jullie alvast oefenen. (zeker niet gaan forceren!) Wij hopen op een boeiende tijd voor uw peuter in de klas van Muis.

Welkom op onze school, welkom in onze klas.

Welkom op onze school, welkom in onze klas. Welkom op onze school, welkom in onze klas. Vanaf 2,5 jaar is je kleuter welkom op school: telkens op de eerste dag na een vakantie of op 1 februari. Er zijn enkele voorwaarden die helpen bepalen of je

Nadere informatie

Welkom op onze school, welkom in onze klas.

Welkom op onze school, welkom in onze klas. Welkom op onze school, welkom in onze klas. Vanaf 2,5 jaar is je kleuter welkom op school: telkens op de eerste dag na een vakantie of op 1 februari. Er zijn enkele voorwaarden die helpen bepalen of je

Nadere informatie

Jules gaat naar school!

Jules gaat naar school! Jules gaat naar school! Arthur Puesstraat 46a 1502 Lembeek tel 02 356 41 85 Dag kleine peuter en beste ouder(s) Ik ben Jules, de klaspop, ik vind het heel fijn in de peuterklas. Jij bent nu al groot en

Nadere informatie

Je Peuter mag nu naar school

Je Peuter mag nu naar school Je Peuter mag nu naar school Binnenkort gaat je kind voor het eerst naar school. Een grote stap voor je kind en voor jou. Een nieuwe situatie, die veel vragen kan oproepen. Elke dag vroeg opstaan, het

Nadere informatie

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school!

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Juf Sahinde Schooljaar 2011-2012 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Waarom hebben de juffen graag zindelijke kleuters op school?... 4 Wanneer starten

Nadere informatie

Visietekst de Boomgaard Op het potje!

Visietekst de Boomgaard Op het potje! Visietekst de Boomgaard Op het potje! Zindelijkheid, wat is dat? Ø Een kind is zindelijk als het zijn/haar urine/stoelgang kan ophouden op het moment dat het aanvoelt dat hij/zij naar toilet moet en daar

Nadere informatie

Peuterklas/ eerste kleuterklas WELKOM!

Peuterklas/ eerste kleuterklas WELKOM! Wenboekje BS De Dialoog Peuterklas/ eerste kleuterklas WELKOM! 1 Meester Luc en juf Gwendoline 2 Ik ben Jules, de klaspop. Ik vind het superleuk in de klas van juf Gwendoline en meester Luc. Binnenkort

Nadere informatie

Vzw KBM-Z Basisschool De Triangel. G.H.Verwilghenlaan Maasmechelen tel: 089/ (Italiaans Centrum 089/ )

Vzw KBM-Z Basisschool De Triangel. G.H.Verwilghenlaan Maasmechelen tel: 089/ (Italiaans Centrum 089/ ) Vzw KBM-Z Basisschool De Triangel G.H.Verwilghenlaan 37 3630 Maasmechelen tel: 089/76.08.32 (Italiaans Centrum 089/76.47.67) 2 Dag vriendjes en vriendinnetjes, dag mama s en papa s Het is bijna zover!

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

De eerste schooldag voor uw kapoen!

De eerste schooldag voor uw kapoen! De eerste schooldag voor uw kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter en voor u. Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: Zal mijn kindje wenen?

Nadere informatie

Joepie! Ik mag voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Joepie! Ik mag voor de eerste keer naar de kleuterklas! Joepie! Ik mag voor de eerste keer naar de kleuterklas! Basisschool De Notelaar Schoolstraat 40 9950 Waarschoot Tel: 09/377.27.96 www.notelaar-waarschoot.be Contactpersoon: Eef De Lathouwer - Lieselot

Nadere informatie

Voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Voor de eerste keer naar de kleuterklas! Voor de eerste keer naar de kleuterklas! Hallo, lieve kleuter, voor jou is het een grote dag,voor het eerst naar de kleuterklas. Een dag zonder mama en papa. Een dag tussen andere kindjes, Een dag met

Nadere informatie

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE WeLkOm In HeT KlAsJe VaN JuF MeLaNiE Dag vriendjes en vriendinnetjes, mama s, papa s Het is bijna zover! Een speciale dag voor jullie klein kapoentje. Jullie kleuter mag voor het eerst of weer naar school.

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/ Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan 4 8980 Beselare 057/46 64 56 Beste ouders, Binnenkort mag uw kindje naar school. We willen u graag even onze school voorstellen. - Welke gezichten zijn er allemaal?

Nadere informatie

Natuurlijk rijpingsproces

Natuurlijk rijpingsproces Zindelijkheid Natuurlijk rijpingsproces Eerste levensjaar: Plasreflex onbewust plassen vanaf er een beetje urine in de blaas is Tot 20 keer per dag Na eerste levensjaar Bewust worden van het plassen en

Nadere informatie

Welkom in de Juleskes klas

Welkom in de Juleskes klas Welkom in de Juleskes klas De eerste schooldag voor uw kapoen! Uw kapoen komt voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter én voor u! Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: zal

Nadere informatie

Welkom in de rupsenklas!

Welkom in de rupsenklas! Welkom in de rupsenklas! Beste mama en papa, WELKOM IN DE RUPSENKLAS! In deze infobundel zet ik alles even op een rijtje voor de mama s en de papa s. Ook voor jullie zal het een speciale dag worden. Ik

Nadere informatie

De zindelijkheidstas

De zindelijkheidstas De zindelijkheidstas Beste ouder(s), De zindelijkheidstas werd uitgewerkt op basis van het prentenboek Op je potje, Konijn van Kathleen Amant. In de tas zitten allerlei materialen waarmee je tijdens de

Nadere informatie

Welkom op onze school!

Welkom op onze school! Basisschool DE BRUG Statiestraat 35A 1740 Ternat 02 582 93 29 myriam.cobbaert@debrugternat.be pascal.blijkers@debrugternat.be Welkom op onze school! or Voor het eerst naar school is een grote stap! Met

Nadere informatie

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje Wat is zindelijkheid? Je kind is zindelijk als het niet meer in zijn broek plast, overdag droog is en zelf op het potje of het toilet

Nadere informatie

Welkom in onze klas!

Welkom in onze klas! Welkom in onze klas! Groeien in het hart van Oostende Beste ouders, Leuk dat je dit boekje leest! Het zal je heel wat wijzer maken over onze klas en onze werking. U kan hier heel wat praktische informatie

Nadere informatie

Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet.

Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet. Vrije Kleuter-en Lagere school De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei 46 2650 Edegem Tel. 03 369 66 33 Fax 03 458 04 97 E-mail delink@telenet.be Achtergrondinformatie zindelijkheid Vanaf wanneer kan

Nadere informatie

Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly

Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly In de eerste kleuterklas is het vooral belangrijk dat de kleuters zich veilig en goed voelen:het welbevinden van de kleuters staat

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

De eerste schooldag van uw kapoen!

De eerste schooldag van uw kapoen! De eerste schooldag van uw kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter en voor u. Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: Zal mijn kindje wenen?

Nadere informatie

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst.

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. ZINDELIJKHEIDSTRAINING BELEID 1. TOEPASSING Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT Het doel van het document is dat alle medewerkers

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom Voor het eerst naar school gaan is een grote stap Als ouder heb je misschien heel wat vragen Hopelijk kan ik u hier wat op weg helpen. We heten u alvast van harte welkom

Nadere informatie

Informatiebrochure van onze kleuterschool

Informatiebrochure van onze kleuterschool Vrije basisschool De Luchtballon Nieuwe Beggaardenstraat 50 2800 Mechelen 015/21 86 23 info@basisschooldeluchtballon.be www.basisschooldeluchtballon.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je

Nadere informatie

Infobrochure onthaalklas

Infobrochure onthaalklas Infobrochure onthaalklas Juf Kelly Schooljaar 2012-2013 Beste ouders, Met deze brochure wil ik jullie op de hoogte brengen hoe het er allemaal aan toe gaat in onze klas. Jullie krijgen een overzicht van

Nadere informatie

Een dagje in de kleuterklas samen met Jules de klaspop

Een dagje in de kleuterklas samen met Jules de klaspop Sancta Maria Kleuterschool Sint-Pietersnieuwstraat 4 9600 Ronse 055/23 38 97 kleuterschool@sanctamaria.info website : www.sanctamaria.info Een dagje in de kleuterklas samen met Jules de klaspop Beste ouders,

Nadere informatie

WELKOM IN DE EERSTE KLEUTERKLAS BIJ JUF LAURA & PIET DE VIS! INFORMATIEBUNDEL VOOR DE OUDERS

WELKOM IN DE EERSTE KLEUTERKLAS BIJ JUF LAURA & PIET DE VIS! INFORMATIEBUNDEL VOOR DE OUDERS WELKOM IN DE EERSTE KLEUTERKLAS BIJ JUF LAURA & PIET DE VIS! ------------------------------------ INFORMATIEBUNDEL VOOR DE OUDERS WAT BRENG IK MEE NAAR DE KLAS? EEN BOEKENTAS Zelfredzaamheid is heel belangrijk

Nadere informatie

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje GO! t Krekeltje BSGO t Krekeltje Uitbreidingsstraat 40 2850 Boom 03/ 844 20 22 Email: directeur@hetkrekeltje.be www.hetkrekeltje.be Welkom in de tweede kleuterklas 2 Voorwoord Wij heten u van harte welkom

Nadere informatie

De eerste schooldag voor uw kleine kapoen!

De eerste schooldag voor uw kleine kapoen! Zandstraat 25A 9930 ZOMERGEM tel: 09/372 71 53 www.zandloper.be De eerste schooldag voor uw kleine kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter én voor u!

Nadere informatie

Hier nog enkele nieuwtjes en weetjes:

Hier nog enkele nieuwtjes en weetjes: Lieve mama en papa, Mijn eerste dag in de snoeziewoezieklas bij juf Els zit er alweer op en ik ben er zeker van dat ik het daar enorm naar mijn zin zal hebben!! Hier nog enkele nieuwtjes en weetjes: Dit

Nadere informatie

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi.

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. 1 De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. Je zet ze op het potje en daarna heb je nooit meer een natte broek.

Nadere informatie

Welkom. In onze kleuterschool. GO! t Krekeltje

Welkom. In onze kleuterschool. GO! t Krekeltje GO! t Krekeltje BSGO t Krekeltje Uitbreidingsstraat 40 2850 Boom 03/ 844 20 22 E-mail: directeur@hetkrekeltje.be www.hetkrekeltje.be Welkom In onze kleuterschool Voorwoord Wij heten u van harte welkom

Nadere informatie

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/ Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat 2 2800 Mechelen 015/41 45 26 info@dewondertuin.be www.dewondertuin.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

1. Welkom in de oranje klas

1. Welkom in de oranje klas Mijn klasje: Inhoudstafel 1. Welkom in de oranje klas 2. Wie is wie 3. Onze klaspop Jules 4. De 1 ste schooldag 5. Wat zit er in de boekentas van mijn kleuter 6. Heen en weer tasje 7. Liedjes en versjes

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen 1 Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn tempo. We willen jullie graag informeren over hoe je een peuter hierbij kan

Nadere informatie

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding

Zindelijk worden. Thema. 1 Inleiding Thema 10 Zindelijk worden 1 Inleiding Als zorghulp in de thuiszorg of bijvoorbeeld in de kinderopvang kun je te maken krijgen met kinderen die zindelijk worden. Ze moeten dan leren op een potje te plassen

Nadere informatie

Infobrochure kleuterschool

Infobrochure kleuterschool Infobrochure kleuterschool Gemeentelijke Basisschool Heikant Aarschotsebaan 60 2590 Berlaar-Heikant Tel: 015/24 57 43 E-mail: directie@gemeenteschoolberlaar.be Website: www.gemeenteschoolberlaar.be Schooluren

Nadere informatie

Voor de eerste keer naar de kleuterklas!

Voor de eerste keer naar de kleuterklas! 1kka bij Juf Demelza 1kkb bij Juf Flore 1kkc bij Juf Rosanna Voor de eerste keer naar de kleuterklas! Hallo, lieve kleuter, voor jou is het een grote dag, voor het eerst naar de kleuterklas. Een dag zonder

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind en misschien kijk je er ook naar uit om niet meer te sleuren met luiers. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen

Nadere informatie

Welkom in de Windroos

Welkom in de Windroos Welkom in de Windroos Bij juf Nathalie in de bijtjesklas 2 Inhoudstafel : 1 Schooluren P. 4 2 Wat zit er in onze boekentas P.6 3 Klasjes p. 8 4 bewegingsopvoeding p. 8 5 Verjaardag p. 9 6 Nuttige weetjes

Nadere informatie

Infobrochure kleuterschool

Infobrochure kleuterschool Infobrochure kleuterschool Gemeentelijke Basisschool Heikant Aarschotsebaan 60 2590 Berlaar-Heikant Tel: 015/24 57 43 E-mail: directie@gemeenteschoolberlaar.be Website: www.gemeenteschoolberlaar.be Schooluren

Nadere informatie

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL!

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! Kind geborgen en gekoesterd thuis bij mama en papa Groeiend elke dag een beetje groter elke dag een beetje sterker je wil horen je wil zien jouw wereld Ontdekkend stap

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit?

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit? INFOBOEKJE KLEUTERS Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter vast te zitten

Nadere informatie

Infobrochure 1 ste kleuterklas

Infobrochure 1 ste kleuterklas Infobrochure 1 ste kleuterklas 1 Beste ouders en kinderen, Welkom op onze school! Dit boekje bevat interessante en belangrijke informatie over de school en de 1 ste kleuterklas. We wensen jullie veel plezier

Nadere informatie

INFOBOEKJE 1e kleuterklas Don-Boscoschool Juf Marijke 2014 2015

INFOBOEKJE 1e kleuterklas Don-Boscoschool Juf Marijke 2014 2015 INFOBOEKJE 1e kleuterklas Don-Boscoschool Juf Marijke 2014 2015 Beste ouders, Doorheen het jaar zullen wij, U als ouder en ik als kleuterleidster, één gemeenschappelijk doel voor ogen hebben, nl. ervoor

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

Welkom in onze onthaalklas!

Welkom in onze onthaalklas! Welkom in onze onthaalklas! e-mail: gbs.depuzzel.vorst@gmail.com 1 Beste ouders en kinderen, Welkom op onze school! Dit boekje bevat interessante en belangrijke informatie over de school en onze onthaalklas.

Nadere informatie

We zingen, dansen, schilderen en kleven. Oh ja, hier valt heel wat te beleven. Lieve kleine kleuters, neem je jas en boekentas.

We zingen, dansen, schilderen en kleven. Oh ja, hier valt heel wat te beleven. Lieve kleine kleuters, neem je jas en boekentas. Mijn klasje: Inhoudstafel 1. Welkom in de oranje klas 2. Wie is wie 3. Onze klaspop Jules 4. De 1 ste schooldag 5. Wat zit er in de boekentas van mijn kleuter 6. Heen en weer tasje 7. Fotoboek 8. Liedjes

Nadere informatie

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas Startertips voor de ouders Is mijn kind klaar voor de kleuterschool? Kijk in het lijstje wat je kind al kan. Kan je verschillende zaken aanduiden? Een

Nadere informatie

Over peuters en kleuters

Over peuters en kleuters Over peuters en kleuters Even terugdenken aan onze eigen puberteit Stemmingswisselingen Boos worden om niets Ruzie maken over niets Met de deuren slaan voor aandacht Experimenteergedrag Grenzen af tasten

Nadere informatie

Info over ZINDELIJkHEID

Info over ZINDELIJkHEID Info over ZINDELIJkHEID Inhoud van dit boekje - Vraag & Antwoord - Tips - Verdere info - Om te onthouden - Adressen scholen Wat als mijn kleuter nog niet zindelijk is? Scholen verwachten wel van ouders

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter

Nadere informatie

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76

Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76 Basisschool Zilverberk P. Bernaertsstraat 28 1500 Halle www.zilverberkhalle.be info.zilverberk@g-o.be 02/356.78.89 02/361.15.76 Ik ga naar school! Infobrochure : peuterklas Algemene inlichtingen over de

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

Beste ouders, Hebt u al van Sint-Calasanz gehoord? Nee?

Beste ouders, Hebt u al van Sint-Calasanz gehoord? Nee? Beste ouders, Hebt u al van Sint-Calasanz gehoord? Nee? Dan stellen wij ons graag even aan u voor, want uw zoon/dochter gaat weldra naar school. Via deze brochure willen wij onze school graag even voorstellen.

Nadere informatie

Naar school Mijn buikje kriebelt! Welkom in de 2 de kleuterklas. Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. s Morgens kom ik graag op tijd in de klas

Naar school Mijn buikje kriebelt! Welkom in de 2 de kleuterklas. Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. s Morgens kom ik graag op tijd in de klas Welkom in de 2 de kleuterklas. Naar school Mijn buikje kriebelt! s Morgens kom ik graag op tijd in de klas met mijn jas en mijn boekentas! Van juf leen Sinte-Mariaschool - Bonheiden. Afscheid nemen mag

Nadere informatie

Naar de basisschool. Informatieboekje groep 1 en 2

Naar de basisschool. Informatieboekje groep 1 en 2 Naar de basisschool Informatieboekje groep 1 en 2 O.B.S. t Swarte Meer De Blokken 22 7894 CL Zwartemeer Tel: 0591-390213 locatieleider@obs-swartemeer.nl De basisschool Meestal gaat een kind vlak na zijn

Nadere informatie

Mijn kleine klas-atlas. Jongste kleuters Klas Sarah en Sylke

Mijn kleine klas-atlas. Jongste kleuters Klas Sarah en Sylke Mijn kleine klas-atlas Jongste kleuters Klas Sarah en Sylke Welkom lieve kleuter kleine bengel grote engel! Welkom mama! Welkom papa! Jullie hebben voor onze school gekozen. Dat is beslist een zeer goede

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 2 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets

Nadere informatie

VRIJE KATHOLIEKE SCHOLEN VAN ZWEVEZELE

VRIJE KATHOLIEKE SCHOLEN VAN ZWEVEZELE Hallo, mama of papa van een kleine uk. Binnenkort mag die voor het eerst naar school. Dat bijzondere moment bezorgt je misschien ook veel vragen. Daarop willen we hier een antwoord geven. Met praktische

Nadere informatie

Welkom In de eerste kleuterklas

Welkom In de eerste kleuterklas DE HOEKSTEEN Bezoek nu onze website: www.dehoeksteen-boom.be Welkom In de eerste kleuterklas Een dynamische school voor muzikale en creatieve kinderen 24 GO! De Hoeksteen Tuyaertsstraat 53 2850 Boom T

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders,

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders, Beste ouders, In dit boekje kan je de afspraken lezen die we met de kinderen maakten om er een fijn schooljaar van te maken. Mogen wij vragen dat u het boekje doorleest en tekent voor kennisname. Vrije

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen. Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Beste ouders, In dit boekje wil ik even de werking van ons klasje toelichten.

Nadere informatie

Vandaar deze extra informatiefolder die een aanvulling is op het algemene info-boekje van onze school.

Vandaar deze extra informatiefolder die een aanvulling is op het algemene info-boekje van onze school. Beste ouders, Doorheen het jaar zullen wij, U als ouder en ik als kleuterleidster, één gemeenschappelijk doel voor ogen hebben, nl. ervoor zorgen dat uw kind zich goed voelt op school en in de klas zodat

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Kinderverzorgsters van de Vlindertjes:

Kinderverzorgsters van de Vlindertjes: Kinderverzorgsters van de Vlindertjes: Tanja Liesbeth Werkt voltijds bij de peuters. Werkt deeltijds bij de peuters. Geboren in het jaar 1973. Geboren in het jaar 1983. De Vlindertjes: In onze peutergroep

Nadere informatie

Juf Gerdje Juf Ingrid Juf Grietje Poezenklas Berenklas Schapenklas 2,5-/3-jarigen 2,5-/3-jarigen 3-/4-jarigen

Juf Gerdje Juf Ingrid Juf Grietje Poezenklas Berenklas Schapenklas 2,5-/3-jarigen 2,5-/3-jarigen 3-/4-jarigen Het kleuterteam : Juf Gerdje Juf Ingrid Juf Grietje Poezenklas Berenklas Schapenklas 2,5-/3-jarigen 2,5-/3-jarigen 3-/4-jarigen Juf Griet Juf Fabienne Juf Tilly Muizenklas Bijtjesklas Vlinderklas 4-jarigen

Nadere informatie

Jules is een lief kereltje dat graag speelt, ook alleen, maar eigenlijk nog veel liever met vriendjes en vriendinnetjes. We volgen kleine Jules op zijn ontdekkingstocht in basisschool Het Klavertje Vier

Nadere informatie

Informatiebrochure van onze kleuterschool

Informatiebrochure van onze kleuterschool Vrije basisschool De Luchtballon Nieuwe Beggaardenstraat 50 2800 Mechelen 015/21 86 23 info@basisschooldeluchtballon.be www.basisschooldeluchtballon.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je

Nadere informatie

Brochure Julesklas! Beste Ouders,

Brochure Julesklas! Beste Ouders, Geef me je hand geef mij ze allebei. Ik zal je proberen te leiden in dat klasje van mij. Je bent welkom, je mag er zijn. Iedereen is zichzelf en dat is fijn. Brochure Julesklas! Beste Ouders, Welkom in

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool?

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool? Beste ouders Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Bent u op zoek naar een goede kleuterschool? Graag willen we onze instapkleuterklas aan jullie voorstellen. Beleef een boeiende dag en ervaar wat wij uw

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR?

WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Welkom in 5dd Weekrooster WAT LEREN de KINDEREN DIT JAAR? Wiskunde: tot 10 000 000, kommagetallen tot op een duizendste, oppervlakteberekening van vlakke- en ruimtefiguren, volume, Nederlands: werkwoordspelling

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67.

WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 DAHLIALAAN 1. Meersstraat 5 / Dahlialaan Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/ /66.67. Meersstraat 5 / Dahlialaan 1 1742 Sint-Katherina-Lombeek tel. 02/582.18.84-053/66.67.27 www.dedroomgaard.be directie@dedroomgaard.be WELKOM OP ONZE SCHOOL! MEERSSTRAAT 5 Voor het eerst naar school is een

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind Zindelijkheid Start tussen 2 en 3 jaar Verplicht je kind niet Bereid je kind goed voor Oefen genoeg Kijk naar de lichaamstaal van je kind Beloon je kind Blijf kalm bij ongelukjes Doe je kind geen pamper

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom Voor het eerst naar school gaan is een grote stap Als ouder heb je misschien heel wat vragen Hopelijk kan ik u hier wat op weg helpen. We heten u alvast van harte welkom

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Wat je kunt doen om je kind te helpen zindelijk te worden. Drie fasen Zindelijk worden verloopt in drie fasen:

Wat je kunt doen om je kind te helpen zindelijk te worden. Drie fasen Zindelijk worden verloopt in drie fasen: Zindelijkheid Zindelijkheidsontwikkeling Zomaar laten gaan moet zelfbeheersing worden Een kind moet, net als bij lopen, zijn eigen tempo bepalen. Je kunt hem eigenlijk niet zindelijk maken, hij* wordt

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1

A f s p r a k e n K l e u t e r s W E L K O M. Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 17-2018 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets of te voet naar school gebracht. Voor de veiligheid

Nadere informatie

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom

Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Wenbrochure Kinderdagverblijf De Bereboom Vooraf aan het wennen intakegesprek Rondleiding in de leefgroep en voorstelling begeleid(st)ers Informatie (allergie, medicijnen, slaapgewoontes, ) overlopen,

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie in het kort de werking, alle informatie en de belangrijkste afspraken van onze school en onze klas.

In dit boekje vinden jullie in het kort de werking, alle informatie en de belangrijkste afspraken van onze school en onze klas. INFO PEUTERKLAS 1 WELKOM Beste mama s en papa s, In dit boekje vinden jullie in het kort de werking, alle informatie en de belangrijkste afspraken van onze school en onze klas. Op basisschool Het Klepperke

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles 2. Klaar of niet klaar: de timing is alles Op welke leeftijd kan een kind starten met zindelijkheidstraining? Wanneer is de beste leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining: 18 maanden, 24 maanden

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID. Infobrochure

ZINDELIJKHEID. Infobrochure ZINDELIJKHEID Infobrochure Zindelijkheid Een kind wordt zindelijk doordat het bewuster begint te voelen wanneer er urine of stoelgang aanwezig is en dat dan even kan ophouden tot op een geschikt moment.

Nadere informatie

Kinderopvang. Pimpernelleke. Matenstraat 185 a/b. 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66. Tel: 03 888 02 87. Rek: BE18973072782265

Kinderopvang. Pimpernelleke. Matenstraat 185 a/b. 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66. Tel: 03 888 02 87. Rek: BE18973072782265 Kinderopvang Pimpernelleke Matenstraat 185 a/b 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66 Tel: 03 888 02 87 Rek: BE18973072782265 Email:pimpernelleke.niel@hotmail.com Web:niels-pimpernelleke.be Reglement Inschrijving

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen

Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen Vrije Basisschool De Wingerd Terhagen Stille Weg 2, 2840 Terhagen 03 888 57 81 school@wingerdterhagen.be www.wingerdterhagen.be Onze dag op school s Morgens starten we de dag in onze kring. Gezellig bij

Nadere informatie

MET JULES OP STAP IN DE TOEKOMST EEN INFORMATIEBROCHURE VOOR DE ALLERKLEINSTEN SCHOOLJAAR 2014-2015

MET JULES OP STAP IN DE TOEKOMST EEN INFORMATIEBROCHURE VOOR DE ALLERKLEINSTEN SCHOOLJAAR 2014-2015 MET JULES OP STAP IN DE TOEKOMST EEN INFORMATIEBROCHURE VOOR DE ALLERKLEINSTEN SCHOOLJAAR 2014-2015 Basisschool De Toekomst Kerkhofstraat 51 8580 Avelgem T 056 65 01 40 T 056 65 01 41 F 056 64 41 02 bs.avelgem@g-o.be

Nadere informatie