Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Heupafwijkingen. Informatie en tips over behandeling en verzorging van kinderen met een heupafwijking

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Heupafwijkingen. Informatie en tips over behandeling en verzorging van kinderen met een heupafwijking"

Transcriptie

1 Heupafwijkingen Informatie en tips over behandeling en verzorging van kinderen met een heupafwijking

2 HEUPAFWIJKINGEN INLEIDING De consultatiebureauarts of huisarts verdenkt na het heuponderzoek (beenlengte gelijk, het goed spreiden van de beentjes in de heupen, kniehoogte gelijk en de bilplooien gelijk) bij uw kind een heupafwijking. Ouders merken dit meestal niet op. Bij een ernstige heupafwijking kan het zijn dat uw kind pijn had en huilde bij het bewegen en verschonen, zonder dat u wist waarom. Uw kind wordt door de consultatiebureauarts verwezen naar de huisarts, deze vraagt een echo-onderzoek aan van de heupen. Bij twijfel wordt altijd een röntgenfoto gemaakt. Veronderstelt de consultatiearts een ernstige heupafwijking dan wordt u direct naar de orthopeed verwezen. Na de eerste schrik vraagt u zich af hoe uw kind behandeld gaat worden en wat daar allemaal bij komt kijken. Tijdens de behandeling merkt u dat uw kind extra verzorging nodig heeft. Het wassen, aankleden en verschonen bijvoorbeeld verloopt minder gemakkelijk en vraagt een andere aanpak dan bij een kind zonder heupafwijking. Ongeveer 1 à 2 kinderen op de 100 baby s hebben een aangeboren heupafwijking. Elk kind wordt hierop bekeken en onderzocht tijdens de bezoeken aan het consultatie- bureau voor zuigelingen. Er zijn twee vormen van heupafwijkingen: a. Een vorm die berust op een aangeboren slapte van het gewrichtskapsel. b. Een vorm die ontstaat door een ontwikkelingsstoornis van de gewrichtskom. Wanneer de afwijking op tijd wordt ontdekt, verloopt het genezingsproces vlot. Opmerkelijk is dat deze afwijking meer voorkomt bij meisjes dan bij jongens. De heupafwijking komt ook vaker voor bij kinderen die in een stuitligging geboren zijn. De medische termen voor aangeboren heupafwijkingen zijn: heupdysplasie, heupsubluxatie en heupluxatie. Afhankelijk van de ernst van de afwijking zijn er verschillende vormen van behandeling mogelijk. De ontwikkeling van het kind zal door de behandeling geen schade

3 ondervinden. Net als elk ander kind bepaalt het kind een eigen tempo: wat eerder met het een en wat later met het ander. Deze brochure probeert u wat meer te vertellen over de behandeling en verzorging van een kind met een heupafwijking. U zult gaandeweg merken dat ook u handig wordt in het bedenken van oplossingen voor uw kind. De inhoud van de brochure is in twee gedeelten opgesteld: In het eerste gedeelte komt u meer te weten over de afwijking zelf en de behandelingsmogelijkheden. Het tweede gedeelte gaat in op de verzorging van het kind en de praktische zaken die daarbij komen kijken. DEEL 1 WAT IS EEN AANGEBOREN HEUPAFWIJKING? Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit een dijbeenkop en een heupkom. De kop past in de kom en draait mee met alle bewegingen. Wanneer een heupafwijking wordt geconstateerd, zijn er drie verschillende, in ernst oplopende mogelijkheden: Heupdysplasie: de meest voorkomende en, bij vroegtijdig ontdekken, de minst ernstige afwijking. De kop en/of kom zijn slecht gevormd en passen niet goed in elkaar. Heupsubluxatie: de kop staat gedeeltelijk naast de kom en dreigt uit de kom te schieten. Heupluxatie: is de meest ernstige vorm: de kop staat buiten de kom, zie tekening 4.

4 BEHANDELING De behandeling van dysplasie, subluxatie en luxatie vindt plaats in het ziekenhuis door een specialist, meestal is dat een orthopeed. Opname in het ziekenhuis is alleen noodzakelijk wanneer de kop buiten de komt ligt (luxatie). Tegenwoordig kan deze behandeling ook (gedeeltelijk) thuis worden uitgevoerd. Verder is de behandeling poliklinisch en berust op het spreiden van de benen. De kop en de kom krijgen zodoende gelegenheid zich in de juiste vorm en stand te ontwikkelen. Bij een heupdysplasie krijgt de baby een spreidbroek, spreidkussen of -beugel aan, die het gewricht in de goede stand moet houden. Na verloop van tijd past de kop normaal in de kom. Bij subluxatie, wanneer de kop uit de kom dreigt te schieten, krijgt het kind eerst een spreidbroek van gips aan. Na enige tijd gaat men over op de spreidbeugel. Ook deze wordt zolang als nodig is gedragen. Soms wordt de gipsbroek overgeslagen en wordt meteen geprobeerd of de spreidbeugel een goed resultaat geeft. Bij luxatie ligt de kop buiten de kom en wordt het kind opgenomen in het ziekenhuis. Door middel van een rekverband (tractie) wordt het heupgewricht in de goede stand gebracht. Dit kan enige tijd duren. Vervolgens krijgt het kind een tijdlang een gipsbroek en tenslotte een spreidbeugel. Alleen op deze manier krijgt het heupgewricht de tijd om zich goed passend te ontwikkelen. DE SPREIDBEUGEL EN ABDUCTIEKUSSEN De spreidbeugel of het abductiekussen houdt de benen in de spreidstand, waardoor de heupkop diep in de heupkom ligt. De beugel of het kussen houdt de kop in de kom op zijn plaats, zodat het gewricht in de normale vorm kan uitgroeien.

5 Het materiaal van de spreidbeugel (Camp-spreider, zie plaatje) bestaat uit een rugplaatje en dijbeenmanchetten. Deze zijn van kunststof. De manchetten zijn met elkaar verbonden door een verstelbare beugel, die aangepast wordt aan de groei van het kind. De beugel sluit om de buik en de dijbenen met een soepel bandje en klittenband. Andere spreidbeugels die ook gebruikt worden zijn de Pavlik bandage, Hilgenreiner-beugel, het Frejka-kussen en de Visser-spreidbeugel. Deze laatste beugel heeft hetzelfde rugdeel als de Camp-spreider, maar tussen het rugplaatje en de dijbeenmanchetten bevinden zich scharniertjes, daardoor hebben de benen een beperkte bewegingsvrijheid. DE GIPSBROEK Wanneer het kind behandeld wordt voor een (sub)luxatie, krijgt hij of zij een gipsbroek. Vanaf de taille tot de enkel komt gips, met een opening bij de stuit. De rand van het gips wordt afgeplakt met een breed pleister. De benen worden in de meeste gevallen in spreidstand gehouden door een metalen dwarsverbinding in het gips tussen de knieën. Als er kunstgips wordt gebruikt voor de gipsbroek, is er geen dwarsverbinding nodig. De noodzakelijke inentingen (bijv. BMR, DKTP) kunnen gewoon doorgaan. De prikken worden in dat geval in de arm gegeven. CONTROLEBEZOEKEN De ontwikkeling van het heupgewricht zal regelmatig gecontroleerd worden door de specialist in het ziekenhuis. Tijdens de controlebezoeken worden er o.a. foto s gemaakt en kunnen ouders vragen stellen over de behandeling, ontwikkeling en verzorging van hun kind. Om te voorkomen dat sommige vragen vergeten worden of over het hoofd worden gezien, volgen hieronder enkele tips.

6 Tips: Bedenk van tevoren wat u wilt weten. Schrijf deze vragen op en neem het briefje mee tijdens het controlebezoek. Vraag duidelijke instructies over de manier waarop u met het materiaal van spreidbeugel en gipsbroek moet omgaan. Laat u goed voordoen hoe u uw kind kunt verzorgen, bijv. bij het verschonen, wassen en optillen. Dit kunt u het beste vragen aan de instrumentenmaker of aan de gipsmeester. Volg de adviezen van de specialist op en vraag bij elke controle wat u wel of niet mag doen. In het ziekenhuis komen ook andere ouders van kinderen met een heupafwijking. Het kan plezierig zijn om uw ervaringen eens met hen uit te wisselen. Ook kunt u contact opnemen met de Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen of kijken op internet De lengtemeting mag niet meer verricht worden zolang uw kind de beugel draagt, noch op het consultatiebureau, noch in het ziekenhuis. DEEL 2 OMGAAN MET EN HET VERZORGEN VAN DE BABY Kinderen met een aangeboren heupafwijking hebben in hun korte leventje al heel wat achter de rug. Zij worden regelmatig onderzocht en krijgen een behandeling. Door het dragen van een spreidbeugel of gipsbroek liggen zij niet altijd even gemakkelijk en worden zij, naarmate zij ouder worden, in hun bewegingen beperkt. De behoefte aan veiligheid en geborgenheid is groter wanneer het kind vaker van de ouders gescheiden is geweest. Ook de ouders zelf hebben een andere start met hun kind gemaakt dan zij zich hadden voorgesteld. Het dragen van een spreidbeugel of gipsbroek hoeft geen belemmering te zijn om het kind aan te halen en op schoot te nemen. Kinderen hebben behoefte aan (lichamelijk) contact en vinden het fijn geknuffeld te worden. Wanneer het kind zwaar wordt om op schoot te hebben, kan er een andere houding worden uitgeprobeerd, bijv. samen spelen, liggend op bed, bank of op een zachte deken op de grond.

7 Tijdens het verzorgen van het kind met een spreidbeugel of gipsbroek stuiten ouders op hindernissen. Wassen, verschonen, aankleden en bewegen verlopen minder vanzelfsprekend. Voor sommige activiteiten moeten oplossingen worden bedacht. In dit hoofdstuk wordt de dagelijkse verzorging stap voor stap doorgelopen. Van het wassen s ochtends tot het weer naar bed gaan s avonds en over alles wat daartussenin ligt. Ook worden er tips gegeven. DAGELIJKSE VERZORGING WASSEN Wanneer de spreidbeugel niet af mag of het kind een gipsbroek draagt, kan het kind niet in bad. Over het algemeen wordt aangeraden het kind zowel s ochtends als s avonds te wassen met een washandje. De stuit is daarbij belangrijk. U kunt echter niet overal bijkomen met de washand. Als u de spreidbeugel niet af mag doen, kunt u de buikband even losmaken en het kind verder wassen. Van belang is dat u de huid van het kind zo droog mogelijk houdt, onder het gips ontstaat al gauw jeuk. HAREN WASSEN Wanneer u een ligbad bezit, legt u daar overheen een brede plank met blokjes aan de onderkant om het verschuiven tegen te gaan. Op de plank vouwt u een handdoek dubbel waarop u het kind legt tijdens het wassen. Op de rand van het bad zittend zeept u het hoofd in en spoelt u de haren weer uit. Als het hoofd over de rand van de plank uitsteekt, heeft het ondersteuning nodig. Het kind kan ook op dezelfde wijze op de commode gelegd worden. Soms is het kind met een spreidbeugel of gipsbroek te breed voor de commode. Een tafel met een plat aankleedkussen of een extra breed kussen biedt meer ruimte. Met een emmer op de stoel en een schenkkan met warm water kunt u het ingezeepte hoofd afspoelen.

8 Ook een mogelijkheid is het kind op het aanrecht te leggen met het hoofd boven de spoelbak. Hierbij kan het aankleedkussen (plat) gebruikt worden. Let in ieder geval goed op uw werkhouding en zoek de voor u meest geschikte werkhoogte waarbij u uw rug rechthoudt (dit is een goede werkhouding voor uw rug). N.B.! Ook kinderen met een beugel of een gipsbroek kunnen van de tafel vallen, wanneer zij daarop in een onbewaakt ogenblik alleen liggen! DROGEN Om huidirritatie te voorkomen is het gewenst om de huid van het kind goed droog te houden. Een kind vindt het soms heerlijk om droog geföhnd te worden (stand op koud i.v.m. verbranding). Het gebruik van zalf en poeder is niet aan te raden. Poeder klontert en zalf gaat broeien, waardoor juist huidirritaties ontstaan. Tip: Als de spreidbeugel toch vuil wordt, kan hij met een vochtig doekje, zachte zeep of met wat alcohol worden schoongemaakt. Er is een mogelijkheid om direct in het begin een hoes of compleet kussen extra te vragen. N.B.! De beugel kan niet op de verwarming of bij de kachel worden gedroogd. Het plastic wordt in dat geval hard en brokkelig en kan zelfs smelten. VERSCHONEN Kinderen met een spreidbeugel of gipsbroek moeten vaker worden verschoond om het nat worden van de materialen te voorkomen. Als de beugel niet af mag, gebruik dan in elk geval wegwerpluiers. Ook als hij wel af mag (af en toe) is het raadzaam om deze luiers te gebruiken, omdat de verschoontijd dan tot een minimum beperkt kan worden; katoenen luiers met plastic zijn namelijk moeilijker aan te doen. Leg de luier zo glad mogelijk tussen bips en beugel en doe de luier verder gewoon aan. In plaats van spelden kunt u afplakband gebruiken, verkrijgbaar in Doe-het-zelf zaken. Bij het verschonen van de luier de billen omhoog tillen door het kind onder de billen vast te pakken, niet omhoog tillen door aan de voeten vast te pakken.

9 Tip: Het beste is om de spreidbeugel het eerst aan de aangedane kant vast te maken. De gipsbroek kan droog geföhnd worden (koud) wanneer hij toch wat nat geworden is. AAN- EN UITKLEDEN, HANDIGE KLEDING Het aan- en uitkleden verloopt sneller met gemakkelijke, ruimzittende kleding met handige sluitingen van klittenband, (deelbare) ritsen of drukknoopjes. Het is niet eenvoudig om passende kleding te vinden. Richt u zich bij het kopen vooral op: grote maten; broeken met doorknoopsluitingen, zie tekening 5; boxpakken of hansopjes met doorknoopsluitingen langs de binnenbeennaad, zie tekening 6 en 7; brede slaap-/trappelzak (eventueel zelf verbreden of extra breed kopen). De slaap-/trappelzak is ook buiten de wandelwagen te gebruiken, zie tekening 8; lange kniekousen i.p.v. maillot; een katoenen broekje waar de spreidbeugel over heen valt, vooral handig in de zomer.

10 Denk bij het veranderen, maken of vermaken van kleding aan: wijd elastiek in taille; sluiting langs de binnenbeennaad; sluiting langs de zijnaad; vermijden van sluitingen op de rug; geen stugge broekjes, ook onder de beugel niet; rekbare stof. Tips: Klittenbandsluitingen dichtgeplakt in de wasmachine beschadigen minder en blijven dus langer goed. Als het klittenband, vooral het haakjesgedeelte, vol geslibd is met haartjes en andere dingen, dan sluit het klittenband niet meer goed. U kunt een ander stuk haakjesbank gebruiken om het haakjesgedeelte van het kledingstuk schoon te maken. Met een strook stof aan de binnennaad (in bijpassende of afstekende kleur) maakt u een te krappe broek passend. Op de extra ruimte kunt u een nieuwe sluitnaad maken. SLAPEN De baby ligt het gemakkelijkst op de rug. De wieg zal gauw te smal zijn; een ledikantje geeft meer ruimte. Door het gips kunnen holtes ontstaan bij het liggen. Wees daar attent op. N.B.! Het kan gebeuren dat het kind in de gipsbroek stuwing in de benen krijgt. Dit komt doordat de benen te weinig kunnen bewegen. De stuwing uit zich door wat dikke voeten. Een dunne, opgevouwen molton onder het matras waar de benen liggen voorkomt het stuwen. Tip: Als uw kind vaak de voeten tussen de spijlen van het bed krijgt, kunt u langs de zijkant een plank of hardboard bevestigen of een laken door de spijlen heen vlechten, géén schuimrubber.

11 Kinderen in het gips zijn zwaar. Met het in en uit bed tillen kunt u uw rug sparen wanneer u: de baby hoog in bed legt; met een rechte rug door uw knieën buigt. ZITTEN Gipskinderen kunnen niet zelfstandig zitten. Uw kind zal pas gaan zitten wanneer het een aangepast gipsbroek heeft of wanneer het gips verwijderd is. Forceer het zitten niet uit angst dat uw kind achterop raakt in zijn/haar ontwikkeling. Voor een kind met een spreidbeugel moeten eerst de rompspieren goed stevig zijn om te kunnen zitten. Is dit niet het geval, dan verliest hij of zij het evenwicht. Wipstoeltjes zijn te smal en te diep om er een kind in te zetten. Een enkel stoeltje kunt u geschikt maken met een kussen er in. Pas de wipstoelgordel erbij aan. Als het kind groter is zijn er een aantal dingen waar u op moet letten als u uw kind wilt laten zitten in een stoeltje. De zitting van de stoel mag niet te breed zijn, de onderbenen moeten kunnen bengelen of de benen moeten volledig ondersteund zijn. Met schuimplastic kunt u de vorm van de zitting veranderen. Dit moet wel stevig op de zitting bevestigd worden. Een goede rugleuning is belangrijk om achterover vallen te voorkomen en is nodig om uw kind voldoende te steunen bij het zitten. Uw kind moet met een band gefixeerd (vastgezet) kunnen worden om ongelukken te voorkomen. De armleuningen van de stoel moeten aan de voorkant niet doorlopen naar de zitting om voldoende instapruimte te hebben. Een eventueel voorblad moet er af te halen zijn. Tip: Soms is een oude keukenstoel eenvoudig te veranderen door aan de zijkanten van de zitting inhammen te zagen, zodat de benen ruimte krijgen. Let hierbij wel op dat de stoel voldoende stevigheid houdt.

12 VOEDEN Als het kind nog niet kan zitten, is het plezierig het kind op schoot te nemen tijdens het eten geven. Met de benen tegen uw buik aan heeft u ook contact met uw kind. U kunt uw voeten op een voetenbankje zetten, zodat uw kind geruggensteund wordt door uw bovenbenen, zie tekening 10. In deze houding heeft u uw handen vrij. Ook kunt u het kind in de rug steunen met een wigvormig kussen tegen de tafelrand. Bij borstvoeding is het goed dat vóór het aanleggen aan de borst de baby niet te hongerig is. Soms kan vaker voeden hierbij een mogelijkheid zijn. Als de baby even zonder de spreidbroek mag, kunt u hem ook eerst even laten drinken om de ergste honger te stillen en daarna de spreidbroek weer aan doen. De eerste keren kan hulp van bijvoorbeeld de partner nodig zijn. Zitten op een stoel zonder leuningen of op een bank heeft de voorkeur. Draai de baby in één beweging naar u toe, waarbij u uw armen tussen de benen van de baby plaatst. Probeer met kussens een goede en comfortabele houding te vinden. Een voetenbankje is handig om met uw benen een hoek van 90 graden te realiseren. Tip: Leg beschermende kleding op uw benen. KRUIPEN, STAAN, LOPEN In vergelijking met leeftijdsgenootjes zonder gipsbroek of beugel kan het langen duren voordat uw kind zich gaat omdraaien en weer terugdraait. Wanneer het eenmaal gelukt is, probeert het kind ook te gaan zitten en kruipen. Stimuleer dit niet te veel, maar laat het kind zijn eigen tempo bepalen. Het kruipen ziet er in het begin uit als het schuifelen van een zeehond. Met een beugel kunnen de knieën niet naar voren, zodat het kind meer kracht haalt uit de armen en het bovenlichaam. Dit heeft geen nadelige invloed op de latere ontwikkeling van uw kind.

13 Met een gipsbroek kan een kind niet kruipen, staan en lopen. Het iets grotere kind kan zich op de buik voortbewegen op en zelfgemaakte lage plank met wielen (rolplank). Geef daarom het kind naast ruimte in de box ook de ruimte in de kamer, zie tekening 11. Het kan dan peddelen met de handen. Een veiligheidsgordel, zoals bijv. de gordel in de kinderstoel, voorkomt dat het kind van de plank afglijdt. Scherm de wielen zodanig af dat er geen vingers tussen kunnen komen. Tip: Kniestukken op de binnennaad van de broek geven bescherming aan de knieën en voorkomen slijtage aan de broek. VERVOER De wandelwagen biedt kinderen met een spreidbeugel het meeste aan ruimte. Soms is de zijkant los te maken, waardoor de benen kunnen uitsteken. De benen moeten wel voldoende worden gesteund en niet bekneld raken. Het zitgedeelte kan extra worden verbreed door er een met zachte stof bekleden plank in te leggen. Deze steunt ook de onderbenen. Een buggy is te smal en te diep. Een reiswieg is te soepel en te smal en daardoor minder geschikt. De kinderwagen is meestal ook te smal. Met een extra kussen kan de wagen opgevuld worden, waardoor het kind meer naar boven komt, zie tekening 12. Een nadeel is dat de baby meer kou en/of wind opvangt en uit de wagen zou kunnen vallen. Een combikinderwagen is soms om te bouwen naar een wandelwagen in ligstand, deze is breder. Een combikinderwagen is eventueel te huren via Baby-Rent.

14 IN DE AUTO Kinderen met een gipsbroek of beugel passen niet goed in de autostoeltjes. U kunt een kussen onder in het autostoeltje leggen, zodat de benen op de armleuning kunnen rusten. De veiligheid is dan wel minder en het kind kan gaan schuiven. Een andere mogelijkheid is het kind achterin op schoot te nemen. Gebruikt u dan wel een heupgordel. Tips: Om het schuiven in het autostoeltje tegen te gaan is het beste om zowel de heupgordel te verlengen als de gordel met de veiligheidspal. Dit kunt u laten doen bij een schoenmaker. Een andere oplossing, weliswaar minder veilig, zou kunnen zijn om een lus te maken aan de gordel met de veiligheidspal en daar doorheen de heupgordel te halen. Een (2 e hands) tweelingkinderwandelwagen, bestaande uit 1 bak, biedt veel ruimte. Bij een bolderkar haalt u enkele spijlen er uit en legt er een matras is. N.B.! Het tillen van een kind met een gipsbroek is geen licht karwei, vooral wanneer het vaker op een dag gebeurt. Het is van belang goed op uw rug te letten! Tip: Een kind met een spreidbeugel kunt u het beste op de heup dragen. Denk aan een draagdoek. Bij de gipskinderen lukt dit natuurlijk niet. SPELEN, SPEELGOED Het speelgoed hoeft voor kinderen met gipsbroek of beugel niet aangepast te worden. Elk kind heeft voor zijn eigen ontwikkeling materiaal nodig dat aansluit bij zijn mogelijkheden. Kinderen maken gebruik van hun zintuigen: proeven (aftasten), kijken, luisteren en voelen. Wat later leren zij materialen vormen en kleuren te onderscheiden.

15 Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en is een steeds terugkerende activiteit in het dagelijkse leven. Elk kind heeft zijn eigen voorkeur voor bepaalde spelletjes en speelgoed en geen enkel kind speelt op dezelfde wijze. Het spelen is afhankelijk van de mogelijkheden die er thuis zijn: bijv. ruimte, aandacht van de ouders, variatie in het speelgoed en de hoeveelheid speelgoed. Een kind speelt gemakkelijker met een beperkt aanbod dat af en toe wordt afgewisseld. Heel veel speelgoed tegelijkertijd is voor een kind nog niet te overzien. Goed speelgoed hoeft niet altijd uit de winkel te komen. Zolang speelgoed maar niet te moeilijk of ingewikkeld is en vooral de nieuwsgierigheid van het kind weet te prikkelen. Dat is voor kinderen met gipsbroek of beugel niet anders. LIGGEN Wanneer het kind veel op de rug ligt, zal het veel kijken en luisteren, pakken en aftasten. Daarvoor is een ruime keuze in wiegenhangers, grove (kralen) snoeren, rammelaars, piepbeesten en knuffeldieren. Het speelgoed moet wel binnen handbereik van het kind zijn, bijv. boven het bed en/of in de box. Als u het speelgoed regelmatig afwisselt, heeft het kind steeds iets nieuws. ZITTEN Als het kind nog niet zelf kan zitten, kunt u het op een bepaalde tijd op schoot nemen en samen bijv.: plaatjes kijken; liedjes zingen; in de handen klappen. Op schoot kan het kind gemakkelijker iets pakken en vasthouden (bijv. bellenblokjes, prentenboek, stapelbekers). OP DE BUIK Zodra het kind zich kan omdraaien, is beweegbaar speelgoed heel spannend, bijv.: een bal met muziek er in; beestje op wielen. In een afgeschermd hoekje kan het speelgoed niet ver weg rollen.

16 OP VERKENNING Een gipsbroek staat kruipen en tijgeren in de weg. Toch willen wat grotere kinderen graag op ontdekkingsreis door de kamer. U kunt het kind op de plank met wieltjes leggen. Daarnaast vinden kinderen het heerlijk om buiten te zijn. Een dagelijkse wandeling biedt afwisseling. Een andere mogelijkheid is om uw kind buiten in een babyhuisje te leggen, mits het voorluikje groot genoeg is. INFORMATIE Voor verdere informatie kunt u tevens terecht bij: Vereniging kind en ziekenhuis (landelijk bureau)tel Vereniging Aangeboren HeupafwijkingenTel.: ; internet Baby Rent, Groningen, tel ; internet Daarnaast kunt u bij uw huisarts of de specialist in het ziekenhuis alle informatie, advies en hulp vragen die u nodig heeft voor de verzorging, ontwikkeling van uw kind met een aangeboren heupafwijking.

Heupdysplasie. Heupdyplasie

Heupdysplasie. Heupdyplasie Heupdysplasie Heupdyplasie Welkom 3 Een normaal heupgewricht 3 Wat is heupdysplasie? 3 Oorzaken van heupdysplasie 4 Onderzoek en diagnose 5 Behandeling heupdysplasie 5 Praktische tips en adviezen bij pavlik

Nadere informatie

Heupdysplasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Heupdysplasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Heupdysplasie Onlangs is bij uw kind een aangeboren heupafwijking (heupdysplasie) geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Ook vindt u praktische

Nadere informatie

Orthopedie Heupdysplasie

Orthopedie Heupdysplasie Orthopedie Heupdysplasie Bij uw baby is een aangeboren (congenitale) heupdysplasie (CHD) vastgesteld. Heupdysplasie is één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen die na de geboorte tot uiting

Nadere informatie

Spreidbroekje. Patiënteninformatie 1236350PR/2-2016 Spreidbroekje omdoen

Spreidbroekje. Patiënteninformatie 1236350PR/2-2016 Spreidbroekje omdoen Spreidbroekje Patiënteninformatie 1236350PR/2-2016 Spreidbroekje omdoen Spreidbroekje Uw kindje heeft een spreidbroekje gekregen. In deze folder geven wij informatie en adviezen over hoe de spreidbroek

Nadere informatie

Spreidbroek bij heupdysplasie

Spreidbroek bij heupdysplasie Spreidbroek bij heupdysplasie Een normaal heupgewricht Een heupgewricht bestaat uit twee delen: een heupkop en een heupkom. Het heupgewricht is een kogelgewricht: de kop van het dijbeen kan draaien in

Nadere informatie

GIPSBROEK BIJ KINDEREN

GIPSBROEK BIJ KINDEREN GIPSBROEK BIJ KINDEREN 671 Inleiding Deze folder is bestemd voor ouders van een kind dat wordt behandeld met een gipsbroek. Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen die u kunnen helpen. Het

Nadere informatie

Verzorging van uw kind in een gipsbroek

Verzorging van uw kind in een gipsbroek Orthopedie Verzorging van uw kind in een gipsbroek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ORT028 / Verzorging van uw kind in een gipsbroek / 18-07-2014

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie Tractiebehandeling bij heupdysplasie In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Uw kind krijgt

Nadere informatie

Patiënteninformatie over een gipsbroek

Patiënteninformatie over een gipsbroek Patiënteninformatie over een gipsbroek In deze patienteninformatie, vindt u informatie over het gebruik van een gipsbroek bij kinderen met een aangeboren heupluxatie. Er wordt uitleg gegeven over wat een

Nadere informatie

We beperken in ons in deze folder tot de heupdysplasie omdat dit bij uw kind geconstateerd is. Over de heupluxatie is een aparte folder beschikbaar.

We beperken in ons in deze folder tot de heupdysplasie omdat dit bij uw kind geconstateerd is. Over de heupluxatie is een aparte folder beschikbaar. Informatie voor patiënten Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Heupdysplasie Informatie voor ouders van een kind met een aangeboren heupafwijking Inleiding Deze folder is bestemd voor ouders van een kind met

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking

Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking ORTHOPEDIE/GIPSKAMER Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking BEHANDELING Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking Bij uw kindje is de holte in het bekken (nog) te ondiep. Dat noemen we een

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 3. Optillen en liggen 3. Verschonen 4. Wassen 4. Kleding 5. Voeding 5. Spelen 5. Bewegen 6. Slapen 6. Vervoer naar huis 6

Inhoud. Inleiding 3. Optillen en liggen 3. Verschonen 4. Wassen 4. Kleding 5. Voeding 5. Spelen 5. Bewegen 6. Slapen 6. Vervoer naar huis 6 Gipsbroek kinderen Inhoud Inleiding 3 Optillen en liggen 3 Verschonen 4 Wassen 4 Kleding 5 Voeding 5 Spelen 5 Bewegen 6 Slapen 6 Vervoer naar huis 6 Meer informatie 7 2 Inleiding Uw kind krijgt een gipsbroek

Nadere informatie

Kinderen met een aangeboren heupafwijking

Kinderen met een aangeboren heupafwijking ORTHOPEDIE/GIPSKAMER Kinderen met een aangeboren heupafwijking BEHANDELING Kinderen met een aangeboren heupafwijking Het kan zijn dat uw kind een aangeboren heupafwijking heeft. Via de huisarts of het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 5. Waarom een gipsbroek? 5. Congenitale heupdysplasie 6. Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8. Gipsbroek 9

Inhoudsopgave. Inleiding 5. Waarom een gipsbroek? 5. Congenitale heupdysplasie 6. Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8. Gipsbroek 9 Gipsbroek Inhoudsopgave Inleiding 5 Waarom een gipsbroek? 5 Congenitale heupdysplasie 6 Behandeling 7 Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8 Behandeling 9 Gipsbroek 9 Verzorging kind met gipsbroek 10 Plassen

Nadere informatie

Heupluxatie bij een kind

Heupluxatie bij een kind Heupluxatie bij een kind Onlangs is bij uw kind heupluxatie geconstateerd. Dit is het gevolg van een aangeboren heupafwijking, heupdysplasie. In deze folder vindt u informatie over beide aandoeningen en

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

Aangeboren heup afwijking. (Congenitale heupdysplasie)

Aangeboren heup afwijking. (Congenitale heupdysplasie) Aangeboren heup afwijking (Congenitale heupdysplasie) Aangeboren heupafwijking Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, is er sprake van een aangeboren heupafwijking. Tijdige

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Aangeboren heupafwijking Congenitale heupdysplasie Orthopedie

Aangeboren heupafwijking Congenitale heupdysplasie Orthopedie Aangeboren heupafwijking Congenitale heupdysplasie Orthopedie Beter voor elkaar Aangeboren heupafwijking (Congenitale heupdysplasie) Aangeboren heupafwijking Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht

Nadere informatie

Uw kind krijgt een gipsbroek

Uw kind krijgt een gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Amalia kinderziekenhuis voor een arthrogram (contraströntgenfoto)

Nadere informatie

Behandeling van heupdysplasie

Behandeling van heupdysplasie Behandeling van heupdysplasie Normaal heupgewricht Een heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. In een gezonde heup is de heupkom diep genoeg om de heupkop goed te omvatten en een goede steun

Nadere informatie

Tips bij de behandeling met een gipsbroek

Tips bij de behandeling met een gipsbroek Tips bij de behandeling met een gipsbroek De behandelend arts van uw kind heeft als behandeling gekozen voor een gipsbroek. Deze folder geeft u tips bij de verzorging van uw kind met een gipsbroek Neem

Nadere informatie

Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties

Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties Deze tekst geeft u informatie over het gebruik van een gipsbroek bij kinderen met een aangeboren heupluxatie/heupdysplasie.

Nadere informatie

Kleine beschadigingen aan het gips zijn niet erg, het gips mag echter niet scheuren of breken waardoor beweging mogelijk is.

Kleine beschadigingen aan het gips zijn niet erg, het gips mag echter niet scheuren of breken waardoor beweging mogelijk is. Gipsbroek Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven we tips voor de verzorging van uw kind in de gipsbroek. Wanneer wordt een gipsbroek gegeven?

Nadere informatie

Heupdysplasie Onderontwikkeling van de heupkom

Heupdysplasie Onderontwikkeling van de heupkom Heupdysplasie Onderontwikkeling van de heupkom 1 Uw kind heeft een verwijzing gekregen voor de kinderorthopeed van Orthopedisch Centrum Máxima (OCM) vanwege heupdysplasie. In deze folder krijgt u alvast

Nadere informatie

Aangeboren heupdysplasie

Aangeboren heupdysplasie Aangeboren heupdysplasie Bij uw baby is congenitale (=aangeboren) heupdysplasie vastgesteld. Lees meer over de oorzaken en de behandeling van deze aandoening. Inleiding Congenitale of aangeboren heupdysplasie

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Wat is een gipsbroek? pagina 2. Waarom een gipsbroek pagina 3. Het aanbrengen van een gipsbroek pagina 3. Verzorging kind pagina 3

Wat is een gipsbroek? pagina 2. Waarom een gipsbroek pagina 3. Het aanbrengen van een gipsbroek pagina 3. Verzorging kind pagina 3 Gipsbroek Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven tips voor de verzorging van uw kind in de gipsbroek. Inhoudsopgave Wat is een gipsbroek? pagina

Nadere informatie

Aangeboren heupafwijking

Aangeboren heupafwijking Aangeboren heupafwijking Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, is sprake van een aangeboren heupafwijking. Tijdige behandeling kan dit probleem oplossen. In deze folder

Nadere informatie

Gedrag en ontwikkelingsondersteuning

Gedrag en ontwikkelingsondersteuning De gipsbroek Bij uw kind is heupluxatie geconstateerd. Om dit te behandelen krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leest u hier meer over. Wat is een gipsbroek Een gipsbroek is een gipsverband, meestal

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie

Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie Inleiding Uw kind heeft een gipsbroek gekregen. In deze brochure staan tips hoe u uw kind kan verzorgen en waar u op moet letten. Een gipsbroek is een verband

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

De gipsbroek. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

De gipsbroek. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk De gipsbroek T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Gipsbroek. (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek

Gipsbroek. (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek Gipsbroek (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek 1 Inleiding Uw kind heeft of krijgt een gipsbroek. Een gipsbroek brengt aanpassingen in de verzorging met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Congenitale (= aangeboren) heupdysplasie

Congenitale (= aangeboren) heupdysplasie Congenitale (= aangeboren) heupdysplasie CONGENITALE (= AANGEBOREN) HEUPDYSPLASIE INLEIDING Bij uw baby is congenitale (= aangeboren) heupdysplasie vastgesteld. In deze folder krijgt u informatie over

Nadere informatie

Aangeboren heupdysplasie

Aangeboren heupdysplasie Aangeboren heupdysplasie Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij uw baby is aangeboren (congenitale) heupdysplasie vastgesteld. Heupdysplasie betekent letterlijk slecht gevormde heup. In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Wat is een gipsbroek? Waarom een gipsbroek?

Wat is een gipsbroek? Waarom een gipsbroek? Gipsbroek 1 Wat is een gipsbroek? Een gipsbroek is een verband van sneldrogend lichtgewicht kunststof rond het onderlichaam. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels (soms tot en met de voeten).

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Gipsbroek

Patiënteninformatie. Gipsbroek Gipsbroek Inleiding In verband met een heupluxatie (heup uit de kom) of een breuk van het bovenbeen is in overleg met de orthopeed besloten dat bij uw kind een gipsbroek wordt aangelegd. Een opname in

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hantering en verzorging van jonge kinderen met Osteogenesis Imperfecta (OI) Voor ouders en hulpverleners

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hantering en verzorging van jonge kinderen met Osteogenesis Imperfecta (OI) Voor ouders en hulpverleners Wilhelmina Kinderziekenhuis Hantering en verzorging van jonge kinderen met Osteogenesis Imperfecta (OI) Voor ouders en hulpverleners Inleiding Deze folder is voor: ouders van jonge kinderen met ernstige

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Instructie voor ouders/verzorgers Waarom deze brochure? Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij heupluxatie

Tractiebehandeling bij heupluxatie Tractiebehandeling bij heupluxatie Een heupluxatie betekent dat de heupkop uit de kom is. Deze aandoening komt voor bij 1 op de 1000 baby s. Om de heupluxatie te behandelen, wordt uw kind opgenomen op

Nadere informatie

Heupluxatie bij heupdysplasie. Informatie voor ouders Kind met een aangeboren heupafwijking

Heupluxatie bij heupdysplasie. Informatie voor ouders Kind met een aangeboren heupafwijking Heupluxatie bij heupdysplasie Informatie voor ouders Kind met een aangeboren heupafwijking Deze folder is bestemd voor ouders van een kind met een aangeboren heupafwijking. Onlangs bent u, samen met uw

Nadere informatie

Heupafwijkingen bij jonge kinderen

Heupafwijkingen bij jonge kinderen Orthopedie Heupafwijkingen bij jonge kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is heupdysplasie en heupluxatie?... 3 Heupdysplasie... 3 Heupluxatie... 3 Hoe ontstaat dysplastische heupontwikkeling?...

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

Gipsbroek. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584

Gipsbroek. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584 Gipsbroek Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584 Inleiding Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven tips voor de verzorging van uw

Nadere informatie

Congenitale heupdysplasie

Congenitale heupdysplasie Congenitale heupdysplasie Uw baby heeft een aangeboren heupafwijking. Dit wordt een congenitale heupdysplasie genoemd. In deze informatie leest u over de oorzaken en de behandeling. Wat is een heupdysplasie

Nadere informatie

adviezen Gipscorset na een ZorgSaam

adviezen Gipscorset na een ZorgSaam adviezen Gipscorset na een hernia-operatie met pijp ZorgSaam 1 2 Praktische wenken Het is de bedoeling dat u met dit gips, als het na 48 uur gedroogd is, zoveel mogelijk uw normale activiteiten die u gewend

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Gipsbroek Informatie voor patiënten F0510-1011 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44 MCH

Nadere informatie

De Heupen. Werkstuk : De Heupen

De Heupen. Werkstuk : De Heupen De Heupen Werkstuk : De Heupen Door : Hannah Bukkems Datum : 26 februari 2016 1 Hoofdstuk 1 Waarom doe ik een spreekbeurt over heupen? Als kind heb ik vroeger een heupafwijking gehad. Toen ik bijna een

Nadere informatie

De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding

De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding Neurologie Verpleegeenheid 20 050 45 30 20 inhoud Inhoud... 1 De beroertepatiënt thuis... 2 Houding en beweging... 2 Lighouding in bed...

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

De verzorging van uw kind

De verzorging van uw kind Gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. In deze folder leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen. Wat is

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

Operatie van de heupkom:

Operatie van de heupkom: Operatie van de heupkom: triple osteotomie Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw bekken. Het doel van de operatie is het wegnemen of het verminderen

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen.

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Handen wassen Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Kraan Zeep Handdoek Doe je mouwen omhoog. Maak je handen nat. Doe zeep op je handen. Papier in de prullenmand

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Oorzaken van strekgedrag De meeste kinderen vinden het fijn om aangehaald en geknuffeld te worden. Daarbij liggen ze graag in een ronde, gebogen houding.

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Heupdysplasie/Heupluxatie

Heupdysplasie/Heupluxatie Orthopedie/Gipskamer Heupdysplasie/Heupluxatie Behandeling met gipsbroek Inleiding Bij uw kind is na de geboorte geconstateerd, dat het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Er is sprake van een aangeboren

Nadere informatie

Bryant tractie. behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen. afdeling kindergeneeskunde

Bryant tractie. behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen. afdeling kindergeneeskunde Bryant tractie behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen afdeling kindergeneeskunde Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen met een breuk in het bovenbeen. Er is gekozen voor een behandeling

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Heupdysplasie met mogelijke heupluxatie. Informatie voor ouders/ verzorgers

Heupdysplasie met mogelijke heupluxatie. Informatie voor ouders/ verzorgers Heupdysplasie met mogelijke heupluxatie Informatie voor ouders/ verzorgers Inhoud Inleiding voor ouders of verzorgers 3 Heupdysplasie en heupluxatie 4 Een normaal heupgewricht 4 Heupdysplasie 4 Heupluxatie

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Decubitus (drukplekken, doorliggen)

Decubitus (drukplekken, doorliggen) Decubitus (drukplekken, doorliggen) Als u het risico loopt om decubitus te krijgen of het al heeft, dan is de informatie in deze folder belangrijk. U kunt lezen wat decubitus is, wat de oorzaken zijn

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts.

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw arts. Gipsverbanden 2 Inleiding Bij u is een gipsverband aangelegd. In deze folder vindt u informatie over de verzorging van het gipsverband. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels en bewegingsoefeningen

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling

Richtlijnen na een rugoperatie. Paramedische afdeling Richtlijnen na een rugoperatie Paramedische afdeling Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen voor een rugoperatie. Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn aan een hernia of stenose. Om het herstel

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

LEUK. orthopedie. Jewett. Hyperextensie corset

LEUK. orthopedie. Jewett. Hyperextensie corset LEUK orthopedie Jewett Hyperextensie corset Zojuist heeft u een zogenoemd hyperextensie orthese (Jewett brace) aangemeten gekregen. Dit heeft uw dokter voor u bepaald omdat er bij u één of meerdere wervelfracturen

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Het korset wordt op de gipskamer aangelegd. Deze folder geeft u informatie over dit korset.

Het korset wordt op de gipskamer aangelegd. Deze folder geeft u informatie over dit korset. Het proefkorset Het korset wordt op de gipskamer aangelegd. Deze folder geeft u informatie over dit korset. Doel van het proefkorset Door het dragen van een proefkorset (5 dagen) wordt het vastzetten van

Nadere informatie

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen Wond expertise centrum Doorliggen voorkomen 1 Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorliggen (decubitus). Gelukkig kan decubitus in veel gevallen

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie