bijlage ARCHITECTUUR WORKSHOPS DE ZEVENSPRONG - LEUVEN Rode draad Algemene doelstellingen Visie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bijlage ARCHITECTUUR WORKSHOPS DE ZEVENSPRONG - LEUVEN Rode draad Algemene doelstellingen Visie"

Transcriptie

1 bijlage ARCHITECTUUR WORKSHOPS DE ZEVENSPRONG - LEUVEN Rode draad Wat is je favoriete kamer of plekje in huis? Welke geuren en kleuren associëren we met een ruimte? Hoe wonen dieren of mensen in andere culturen? Zou jij je eigen klas willen veranderen? Hoe maak je een maquette? En hoe zouden vogels ons huis zien vanuit de lucht? Aan de hand van expressieve opdrachten en allerhande activiteiten maken we kennis met de verschillende manieren van wonen bij de dieren, in diverse culturen en bij ons. Een hedendaagse ontdekkingstocht doorheen ons eigen huis, de school en de stad maakt dat we de ruimten ons heen anders gaan bekijken. Er wordt vertrokken vanuit de eigen ervaring en fantasie van de leerlingen. Door de vele impulsen die we vanuit onze omgeving en de architectuur krijgen, verzamelen de leerlingen ideeën om zelf aan het werk te gaan en hun creativiteit te uiten. Algemene doelstellingen De leerlingen maken kennis met ruimte en architectuur. De leerlingen kunnen zonder vooroordelen naar architectuur en ruimte kijken en luisteren. De leerlingen kunnen verschillende elementen en vormen van waaruit een ruimte opgebouwd kan zijn herkennen. De leerlingen kunnen blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. De leerlingen kunnen linken leggen met hun eigen leefomgeving en wereld. De leerlingen kunnen beeldinformatie herkennen, begrijpen en erover praten. De leerlingen kunnen een persoonlijk waardeoordeel geven over beelden, architectuur en ruimten van vroeger, van nu en van verschillende culturen. De leerlingen kunnen door betasten en voelen, kijken en zien, ruiken en horen impressies opdoen, verwerken en erover praten. De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. De leerlingen kunnen tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. De leerlingen kunnen vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. De leerlingen kunnen respect tonen voor uitingen van leeftijdsgenoten. Visie De workshops moeten vooral een plezierige gebeurtenis zijn! Eerder dan de kinderen te overstelpen met een overvloed aan feiten, willen we hen leren om grondig te kijken en uit die actieve waarneming zelf informatie te distilleren. De workshops geven de kinderen de kans om de informatie die in de spelen vervat zit, zelf te ontdekken via gerichte vragen en zoek-, kijk-, denk-, doe-, opdrachten. Vertrekpunt van de workshops is de eigen belevingswereld van het kind zoals de eigen slaapkamer, het huis of het appartement waarin ze wonen. Geleidelijk aan worden er meer elementen aangereikt die de leefwereld van de kinderen verruimen en hen helpen steeds nieuwe dingen te ontdekken op school, in de tuin of in de stad. Naar aanleiding van deze denkpiste stel ik volgende structuur voor, aangevuld met reeds enkele concrete voorbeelden:

2 Structuur Workshops Onderstaande structuur kan zowel worden toegepast op de 1 ste graad (1 ste en 2 de leerjaar) als op de 2 de graad (3 de en 4 de leerjaar) van het Lager Onderwijs. Ideaal zouden deze architectuurworkshops 10u in beslag nemen, gespreid over 9 sessies. Uiteraard kunnen bij de uitwerking van de workshops werkvormen en opdrachten aangepast worden aan de desbetreffende leeftijdsgroep om uitdaging en nieuwsgierigheid bij de kinderen te stimuleren. Bij elk luik schreef ik alvast enkele voorbeelden uit voor mogelijke actieve en ervaringsgerichte opdrachten. Interessant zouden enkele terugkomende elementen zijn in de interne structuur van iedere workshop, zodat leerlingen kunnen inspelen op vertrouwelijke werkvormen en herkenbaarheid. Ik denk bijvoorbeeld aan dezelfde manier hanteren om de workshop te starten of de eindigen. - KENNISMAKING 1 workshop op school Kennismaken met elkaar en met de begrippen ruimte en architectuur. Hierbij leert de gids haar groep beter inschatten, waardoor het bijsturen van de planning mogelijk wordt. vb. Spel rond kennismaking + bewustwording van het begrip ruimte: We proberen met z n allen in een wc-hokje te geraken. Er wordt op de deur geklopt, leerling maakt zijn/haar naam bekend en wordt gevraagd binnen te komen. Hoe meer kinderen er binnenkomen, hoe kleiner het wc-hokje wordt. Conclusie: Een ruimte wordt aangepast aan de hoeveelheid mensen die er gebruik van maken. vb. Werken rond eigen lichaam en ruimte. Hoe verhoudt je lichaam zich ten opzichte van de ruimte? Op een stoel of tafel staan, op de grond gaan zitten, onder een tafel gaan liggen, geven elk een andere beleving van de ruimte. (2 de graad) vb. Verzameling van prenten kan helpen om een gesprek over architectuur te starten en de voorkennis en interesses van de kinderen te activeren en in te schatten: groep architecten die zich over een maquette buigt, primitieve stammen, een ultramodern publiek gebouw, een zandkasteel of zelf gegraven kuil, vb. Verschillende ruimten in een klaslokaal of een glasvlak afbakenen met gekleurde stukken tape. vb. Prenten van verschillende gebouwen chronologisch rangschikken. Welke zijn het oudst, welke zijn nieuwer? Hoe zie je dat? Eventueel de afbeeldingen op zijn buurt linken met jaartijden of vervoersmiddelen in die tijd, (2 de graad) vb. Met doeken, stokken, karton, een eigen ruimte maken in het klaslokaal of op de speelplaats.

3 - Luik WONEN 2 workshops op school Elke leerling is bekend met zijn/haar eigen huis en kamer. Vertrekken vanuit de eigen leefsituatie waarin de kinderen wonen ligt voor de hand. Waarin woon jij? Wat is je favoriete kamer of plekje in huis? Welke elementen spelen daarbij een rol? Hoe passen licht, geluid, geur, interieur, sfeer, omgeving in de beleving van een ruimte? Maar ook het wonen van dieren wordt onder de loep genomen: vogels bouwen een nest, konijnen graven pijpen, een mol leeft onder de grond in zijn hol, spinnen weven webben, Naast dierenarchitectuur kan het ook interessant zijn een link te maken hoe mensen in andere culturen, aan de andere kant van de wereld wonen. Hoe maken zij hun huizen? vb. Op kamerniveau: Leerlingen mogen tijdens een tekenopdracht de vorm van hun lievelingskamer in huis kiezen en vervolgens hun kamer inkleden en versieren met gekleurde stiften. vb. Op huisniveau: Kinderen denken na hoe ze hun kamers in huis het beste schikken. Ze beschrijven hun eigen huis, kamer, en maken aan de hand van prenten hun eigen droomhuis. (2 de graad) Of ze richten een fictief poppenhuis in op papier. Aan de hand van een doorsnede vullen ze de verschillende kamers op. (1 ste graad) Welke kamers leg je best naast elkaar? Waar kom je het huis binnen? Plaats je een douche in de woonkamer? Of een zetel voor een deur? enz. vb. De leerlingen kunnen geblinddoekt verschillende geuren linken aan kamers in het huis. koffie keuken, shampoo badkamer, bloemen tuin, vb. Spel rond verschillende soorten woonarchitectuur en materialen: muziek linken aan afbeeldingen/foto s van verschillende huizen en hun materiaalgebruik. (1 ste graad) vb. Een verhaaltje aan een juiste kamer in huis linken. vb. Zoek de verschillen tussen twee verschillende ruimten.

4 - Luik SCHOOL 2 workshops op school In het Luik School wordt van de lievelingsplekken thuis overgegaan naar de lievelingsplekken op school en in de klas. Wat is dat een klas? Wat is voor jou een ideale klas? En een ideale school? De leerlingen brengen een groot deel van hun tijd door op de schoolbanken. Maar kennen en herkennen ze de verschillende ruimten van hun school ook goed? Na het opdoen van ervaringen in het eigen schoolgebouw, leren de leerlingen hun ideeën te vertalen naar een plan (2 de graad), een maquette of een knutseloefening! vb. Leerlingen stellen vragen aan een ruimte, waarbij de gids/leerkracht als tussenpersoon fungeert. Wie bezoekt jou? Wat doe je als het bezoek weg is? Ben je hier graag in het gebouw? Heb je nooit ruzie met de andere lokalen? Of met de zon die soms scherp binnenschijnt? Doet de regen je soms pijn? Hoe is het hier s nachts? (1 ste graad) vb. Korte quiz: verschillende ruimtes in de school herkennen aan de hand van foto s. vb. Spelletje ik zie, ik zie, wat jij niet ziet : hou na het zeggen van deze zin telkens een andere vorm in de lucht omhoog en laat de kinderen deze vorm in de ruimte zoeken. Iedere leerling gaat bij de juiste vorm staan. Ik zie een vierkant/rechthoek in het raam, de deur of het schoolbord van de klas, enz. vb. De hele groep wordt geblinddoekt, enkel twee leerlingen niet. Ze nemen de groep in een treintje mee naar een andere ruimte van de school en beschrijven de groep waar ze nu staan. De geblinddoekte kinderen luisteren goed en doen hun uiterste best om zich de ruimte visueel voor te stellen. Vervolgens doen ze hun blinddoek af en vertellen dan of de ruimte er in het echt zo uitziet zoals ze zich hadden voorgesteld. (1 ste graad) vb. De blinde man: In elk groepje van twee leerlingen wordt één van hen geblinddoekt. De leerling die nog kan zien begeleidt zijn vriendje naar een zelfgekozen afbeelding/prent op de muur. Daar laat de leider de blinde zitten met zijn/haar rug naar het gekozen werk toe. De ziener gaat voor het werk zitten met zijn/haar rug tegen de rug van de blinde. De blinde leerling neemt zijn blinddoek weg en luistert naar wat de ziener beschrijft. Hij/zij probeert te tekenen wat de ziener vertelt. (2 de graad) vb. Haal de schaar, de lijm en het gekleurde papier maar naar boven en maak je ideale klaslokaal in een kartonnen schoendoos! Waar snij je een extra raampje uit voor meer licht in de klas? Waar zet je de banken en hang je het schoolbord aan de muur? Waar kom je de klas binnen?

5 - Luik TUIN/SPEELPLAATS/LANDSCHAP 1 workshop op school Tijdens dit luik wordt nagedacht over tuinen en landschappen en hun link met architectuur. Er wordt gereflecteerd over wat een tuin is. Daarnaast komen de woonplaatsen van de dieren in de tuin weer aan bod, maar ook een boomhut of een zelfgemaakt kamp... vb. Werken met foto s en schilderijen van tuinen of realisaties van landschapsarchitecten en kunstenaars. vb. De ruimte voor de school of de speelplaats op een leuke manier inkleden. vb. Zandbak inrichten met behulp van natuurlijke materialen (stenen, takjes, gedroogde vruchten,bloemen, ) - Luik STAD 1 workshop buiten school (duur 2u?), 1 workshop op school Van het woonhuis en de tuin naar de school, over de publieke gebouwen naar de stad! Het ruimtegebruik van de leerlingen wordt steeds groter en groter. Een ontdekkingstocht doorheen de stad, langsheen openbare gebouwen (bibliotheek, winkels, kerk, museum, stadhuis, ) helpt hen inzichten verwerven in de stedelijke structuur/ de urbanisatie. Ook bruggen, torens en kruispunten worden van dichterbij bekeken. vb. Kennismaking met het begrip stad via een collage. vb. Prenten waarop de ontwikkeling van steden te zien is, in de juiste volgorde leggen (2 de graad) vb. Wat is het?-spel, met verschillende soorten openbare gebouwen als spelkaarten. Conform het spelletje Wie is het?. Dit keer proberen ze de getrokken spelkaart van de tegenpartij te raden door om de beurt vormelijke en/of inhoudelijke vragen te stellen over de afbeeldingen op de andere spelkaarten en op die manier te elimineren. vb. Stadplan gebruik om gebouwen of pleinen terug te vinden. (2 de graad) vb. Stadsspel: foto s trekken van leuke, mooie en minder leuke en lelijke ruimten in een stad. vb. Een stad nabouwen met wegwerpmaterialen, karton, verf, miniatuurfiguurtjes zoals bomen, huizen, auto s en mannetjes, Daarbij de nodige faciliteiten in acht genomen, zoals de bakker, de supermarkt, een brug over de beek, een kerk met kerkplein, school, dierentuin, Het reflecteren over de geschikte plaats van die voorzieningen maakt ook deel uit van de activiteit.

6 - TOONMOMENT 1 workshop op school De workshops worden afgesloten met een toonmoment, waarbij leerlingen hun creatieve werk kunnen voorstellen aan medeleerlingen, leerkrachten en ouders. We maken een soort van museum in de school, waarbij het leerproces doorheen de verschillende luiken van de workshops zichtbaar wordt! Leerlingen leren hun werk presenteren in een ruimte! Hangen ze hun werken op? Stellen ze hen tentoon op een tafel of op de grond?... Daarnaast leren ze aan elkaar vertellen over hun werk. Verloning Voor de verloning van de workshops, baseerde ik me op de gidsentarieven van M, Museum Leuven. Voor een workshopsessie van 1uur zonder voorbereiding, geven ze een zelfstandige gids een factuurbedrag van 40 euro. Dit bedrag zou ik graag aanhouden voor paralelle workshops. Voor de eerste reeks workshops, die veel uitwerking en voorbereiding vragen, zou ik een factuurbedrag van 75 euro per sessie willen vragen. Natuurlijk zijn deze tarieven steeds overlegbaar met de school. Kritische opmerkingen, bedenkingen of leuke ideeën zijn uiteraard altijd welkom! Steeds bereid om deze architectuurworkshops en ideeën mondeling toe te lichten, teken ik met vriendelijke groeten Katrien Eckelmans Master in de Architectuur en Kunsteducatie. Gids in M, Museum Leuven. 10 mei 2012

Cultuurkoffer Bouwmeesters

Cultuurkoffer Bouwmeesters Cultuurkoffer Bouwmeesters Eekhoutcentrum Universitaire Campus Etienne Sabbelaan 53 8500 Kortrijk T 056 24 61 82 F 056 24 69 98 Provinciehuis Boeverbos Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge (Sint-Andries)

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Nadere informatie

Mooi niet box handleiding

Mooi niet box handleiding Mooi niet box handleiding 0 2 Intro 4 Stap 1 Het boek Mooi niet 7 Stap 2 Kunstkenners 11 Stap 3 De keuze van de klas 14 Stap 4 De klas creëert kunst 16 Stap 5 De film & de fun 19 Stap 6 De vernissage 22

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Good practice. KLETS! On Tour

Good practice. KLETS! On Tour Good practice KLETS! On Tour Inleiding Wie zijn wij? De Ambrassade versterkt de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en heeft een positieve impact op hun levenskwaliteit. Ze strijdt voor

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

M E T A N D E R E O G E N

M E T A N D E R E O G E N Lerarenhandleiding bij het videoanimatieproject voor groep 5 tot en met 8 van het primair onderwijs inhoud Voorwoord van het Rode Kruis 3 Over het project 4 Audiovisuele kunst en animatie 6 De educatie,

Nadere informatie

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel LESMAP ROND VERLIIEFDHEIID,, ZWANGERSCHAP EN HOLEBII Inleiding Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw Tips rond begeleidingshouding Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Nadere informatie

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel. Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem 2006. ISBN 9789025740870 Zandtafel Een klein poppenhuis

Nadere informatie

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen

Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen Educatief pakket voor individueel gebruik Stijloefeningen: 99 manieren om een verhaal te vertellen van Matt Madden kunst in zicht in samenwerking met Strip Turnhout Inhoudstafel Welkom 3 Luik 1: Algemene

Nadere informatie

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Theatercollectief T.H. de Wei Zaandam INHOUDSOPGAVE INLEIDING Blz. 1 De voorstelling T.H. de Wei MATERIAAL Blz. 2 Meeneemopdracht: kussentje Opdracht 1: thuis Opdracht

Nadere informatie

Taalontwikkeling van het jonge kind:

Taalontwikkeling van het jonge kind: Mondelinge taalvaardigheid Woordenschat en woordgebruik heeft een passieve woordenschat van gemiddeld 7000 woorden heeft een actieve woordenschat van gemiddeld 3500 woorden gebruikt een nieuw geleerd woord

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

Competentie SAMENWERKEN. Lessenpakket

Competentie SAMENWERKEN. Lessenpakket Competentie SAMENWERKEN Lessenpakket Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Rode draad... 1 3 Opwarmer... 8 4 Eigen definitie en inschatting van SAMENWERKEN... 8 4.1 Brainstorm... 8 4.2 Eigen inschatting van

Nadere informatie

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Een uitgave van: De Ambrassade vzw, Leopoldstraat 25 1000 Brussel

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school

Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school Op weg naar Eén pedagogische visie in de brede school Een procesbeschrijving van een pedagogische dialoog in Brede School Oud Zuid in Tilburg Brede School Oud Zuid Wassenaerlaan 38, 5021 VS Tilburg Telefoon:

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

Natuurbeleving & taalontwikkeling. Cursus Ontwerpen van leersituaties. Werkgroepbegeleider Gijsbert Erkens. Doelgroep VVE peuterspeelzaal Bon Bini

Natuurbeleving & taalontwikkeling. Cursus Ontwerpen van leersituaties. Werkgroepbegeleider Gijsbert Erkens. Doelgroep VVE peuterspeelzaal Bon Bini Legitimeringsrapport Natuurbeleving & taalontwikkeling Eveline Booij 3439992 Nicole Bonouvrie 3454460 Ellen Daamen 3424456 Sietske Goldenbeld 3459535 Cursus Ontwerpen van leersituaties Werkgroepbegeleider

Nadere informatie

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Subdoelen Leerlingen vinden het normaal dat er verschillen zijn tussen mensen (verschillende

Nadere informatie

De ontwikkeling van de cursus is mogelijk gemaakt door subsidie van het Revalidatiefonds.

De ontwikkeling van de cursus is mogelijk gemaakt door subsidie van het Revalidatiefonds. AFASIE EN NU VERDER Buitengesloten, Franny Thonhauser Samenstelling Odette Stoutjesdijk, Afasiecentrum Utrecht Annemieke Bakker Arkema, Afasiecentrum Utrecht Hanneke Schurink, Afasiecentrum Utrecht Lay

Nadere informatie

Module Presenteren en uitleggen van activiteiten

Module Presenteren en uitleggen van activiteiten Module Presenteren en uitleggen van activiteiten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inhoud... 3 1.2 Doel... 3 1.3 Plaats op de kwalificatiekaart... 3 1 Achtergrondinformatie... 4 1.1 Wat is spel?... 4

Nadere informatie

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen DENK CREATIEF! creatieve vaardigheden in de onderwijspraktijk Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen Colofon uitgever auteurs VORMGEVING Onderwijs Maak Je Samen David van der Kooij & Mignon

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL?

III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? INHOUDSOPGAVE III. HOE WERKT EEN BREDE SCHOOL? A. Het opstarten van een brede school... 3 1. Fasen in het opstartproces... 4 1.1. Verkennen... 4 1.2. Plannen maken... 8 2. Om rekening mee te houden...

Nadere informatie