CKV culturele en kunstzinnige vorming

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CKV culturele en kunstzinnige vorming"

Transcriptie

1 Bijlage bij de Architectuurroute Uden HAVO CKV culturele en kunstzinnige vorming Je fietst route A en maakt de opdrachten bij de gemarkeerde lokaties van de route. Werk je antwoorden uit in een wordbestand, voeg je eigen foto s toe. Lever je mapje in voor je dossier. Maak van je opdracht een powerpoint om deze te presenteren in de klas. de omgeving van de Petruskerk Kerkstraat 49 Huize ter Linde werd gebouwd in 1934 en ontworpen door architect J.J.M van Halteren. Deze oorspronkelijk Amsterdamse architect woonde in s Hertogenbosch en ontwierp veel gebouwen in de regio. Deze woning wordt ook wel een villa genoemd. In de architectuur wordt met villa een luxe vrijstaande woning bedoeld. 1. Bekijk de villa. Welke onderstaande items voldoen aan het begrip villa? A Het huis is als een woonhuis gebouwd: een voordeur, een serre, een voortuin. B Het huis is gebouwd met luxe materialen (verschillende steensoorten, elegant metselwerk) C Het huis oogt monumentaal, hoog, breed en kolossaal. D Het huis heeft een zichtbare voor- zij en achtertuin en staat rondom vrij, hoewel het in een hoofdstraat is gelegen. Het valt op dat dit huis, ondanks dat het een villa is, sober is vormgegeven. Er zijn geen overbodige versieringen aangebracht, geen verspringingen in de gevel, geen tierlantijnen. Met dit strakke ontwerp sluit de architect zich aan bij de principes van architect Berlage (de beurs in Amsterdam/ het gemeentemuseum in Den Haag). Op zijn beurt werd Berlage geïnspireerd door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Of daar nog invloeden van de zien zijn, kun je zelf onderzoeken via internet. 2. Beschrijf welke materialen van Halteren in deze villa heeft toegepast, en geef aan waar hij ze gebruikt. De architect heeft een visuele truc toegepast met de bouw van de serre. Het grote balkon boven de serre lijkt alleen te worden ondersteund door de gekleurde glazen ruiten en het stalen kozijn. 3. Welke uitspraak is correct? A Het balkon mag niet belast worden, het is er alleen voor de sier B Het stalen kozijn is heel sterk gemaakt en vangt het gewicht van het balkon op. C De vloer van het balkon is van gewapend beton gemaakt en heeft in de hoek geen ondersteuning nodig.

2 4. Bekijk de compositie van de voorzijde van de woning. Welke uitspraak is juist? A de voorgevel is geheel symmetrisch, de serre is later bijgebouwd. B de voorgevel is geheel symmetrisch, de serre zorgt voor een speelse variatie C de voorgevel is geheel symmetrisch, de serre en de garage zorgen voor evenwicht 5. Geef één of meerdere redenen waarom deze villa opvalt tussen de andere huizen in deze straat: A Door de ligging (grote voortuin) B Door het materiaalgebruik (opvallend gebruik van gekleurde baksteen) C Door de vormen (heldere geometrische vormen) D Door de hoogte (twee verdiepingen en een hoog dak) de Petruskerk Dit neoclassicistische gebouw ziet er middeleeuws uit met zijn torentjes en rondbogen. Toch is deze kerk geen middeleeuwse kerk, maar gebouwd in 1887/1890 en ontworpen door architect Charles Weber. De kerk is zuiver symmetrisch; dat wil zeggen dat het linkerdeel spiegelbeeldig gelijk is aan het rechterdeel (als we recht voor de kerk staan). De vlakverdeling van de façade 1 is streng en verstandelijk (zakelijk). Dat past bij de ideeën van het neoclassicisme 2. De architect heeft de strenge indeling wel wat verzacht. 6. Noem twee manieren waarop de architect met behulp van materialen in de strenge gevel variatie heeft aangebracht. 7. Noem twee manieren waarop de architect met vormen de gevel speelser heeft gemaakt. Ga naar de linkerzijde van de kerk. 8. Bepaal het karakter van de zijgevel. Maak een keuze voor: A. uitnodigend of B. gesloten C. modern of D. traditioneel E. feestelijk of E. streng G. helder of H. onoverzichtelijk 9. Met welke van de volgende kerken heeft deze Sint Petruskerk het meeste verwantschap? (zoek op internet) J. De basiliek H. Agatha en Barbara in Oudenbosch K. De Sint Janskathedraal in s Hertogenbosch L. De RK Bonifatiuskerk te Wede den Hoorn 1 voorgevel 2 In de periode van de negentiende eeuw werd tijdens het neoclassicisme graag teruggegrepen op het verleden. Dat begon al in de achttiende eeuw toen Pompei werd ontdekt. Kunstenaars en bouwmeesters (architecten) smulden van deze opgegraven Romeinse stad omdat deze een beeld gaf van de klassieke wereld. In de jaren die volgden ( ) kwamen meer voorbije periodes uit de geschiedenis opnieuw in de belangstelling. We noemen dat neostijlen: neoromaans, neogotiek, neorenaissance, neobarok.

3 10. De torens van deze kerk hebben geen rond of rechthoekig grondvlak. Uit hoeveel zijden is een toren opgebouwd? 11. Schat de grootte van de kerk. (lengte x breedte) 12. Schat de hoogte van de torens. omgeving kapel Bekijk Kapelstraat 2-4, het voormalig internaat van het college van het Heilig Kruis. Je staat nu voor een van de imposantste gevels in Uden. De architect van dit internaat (een kostschool voor jongens) heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt. De stijl van deze gevel sluit perfect aan bij de ideeën van de Amsterdamse school 3. Er zijn veel verschillende vormen metselwerk te herkennen, een uitdaging voor een vakkundig metselaar. Daardoor is de gevel niet vlak en zie je veel reliëf 4 in de muur. 13. Noem een opvallende decoratie in het metselwerk die de vorm van het entrée gedeelte accentueert. De architect heeft geprobeerd om het gebouw functioneel te versieren. 14. Welke functie hebben de drie lichte decoraties in het midden bovenaan de façade 5? Als je heel goed kijkt zie je dat de architect zich bij het ontwerpen heeft laten leiden door de functie van het gebouw: een internaat voor het College van het Heilig Kruis. 15. Waar tref jij de kruisvorm aan in de compositie van de gevel? 16. Het is niet eenvoudig te zien aan de buitenzijde (en dat zegt natuurlijk iets over de bedoelingen van de architect) maar kun je toch ontdekken hoeveel etages (verdiepingen) dit gebouw heeft? Dit gebouw uit 1921 is ontworpen door Caspar Franssen met motieven van de Amsterdamse school. Kenmerkend voor de Amsterdamse school is het decoratief gebruik van baksteen en versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. De gevels zijn plastisch, en hebben zogenaamde laddervensters (met een onderverdeling van roeden die doet denken aan een ladder). 4 hoogteverschil(len) in de gevel. Ook: driedimensionale beeldhouwkundige afbeelding die niet vrijstaand is, maar een vlakke achterwand heeft. 5 voorgevel

4 Lieve Vrouwenplein 7 Dit monumentale witte huis is gebouwd in 1860/1870. In deze voormalige dokterswoning zijn allerlei stijlen terug te vinden uit het verleden. Wat vooral opvalt is dat de gevel versierd is. Maar niets is wat het lijkt: de bakstenen gevel is helemaal bekleed met stucwerk waarin lijnen zijn aangebracht. 17. Welke materiaalsuggestie wordt hiermee door de architect gewekt? A baksteen B marmer C kunststof De strakke verdeling van de ramen en de horizontale lijnen sluiten aan bij ideeën die in de Renaissance gebruikelijk waren. De versieringen rondom en boven de ramen lijken daarentegen weer op toevoeging uit de Barok. De stijl waarin dit huis ontworpen is lijkt een allegaartje van stijlen uit het verleden. We noemen dat eclecticisme. Vergelijk het koetshuis (rechts) met het statige herenhuis. 18. Voor welk van de huizen gaat de stelling op: de architect streefde naar eerlijk materiaalgebruik? Leg uit waarom. Kruisherenklooster en kapel Lieve Vrouwenplein 2-4 In 1904/1905 werd dit complex gebouwd, ontworpen door architect C. Franssen. Het omvat een klooster en een kapel. Hoewel de functies van beide gebouwen heel verschillend is, heeft de architect geprobeerd een eenheid te scheppen. 19. Welke overeenkomsten herken jij in de vormgeving van het klooster en de kapel? 20. Toch zijn er ook grote verschillen tussen klooster en kapel. Boven de ramen van het klooster zijn bijvoorbeeld rondbogen te zien. Maar de ramen van de kapel verwijzen naar een andere periode in de middeleeuwen. Welke stijlperiode is dit? Dit Klooster stond op de plaats van het huidige complex en werd gebouwd in 1702.

5 Piusplein 7 RK Pius X kerk (1959) Deze kerk, ontworpen door architect Jan Strik, is een voorbeeld van naoorlogs modernisme. Strik ontwierp verschillende kerken van dit type. De architectonische omschrijving: Expressieve zaalkerk in baksteen met betonnen, gestileerde portico. Vrijstaande slanke klokkentoren. 21. Schat de hoogte van deze zaalkerk. 22. Maak vanaf het kerkplein een foto, waarop het plein en de kerk duidelijk een eenheid vormen (let op de geometrische vormentaal). De architect heeft met een aantal ingrepen het kerkplein, de kerk en de bijbehorende pastorie betrokken in zijn architectonische visie. 23. Op welke drie manieren betrekt de architect het plein bij de rest van het complex? Een van de modernistische trekjes van dit gebouw is de constructie. Kijk door de ramen naar binnen. Bekijk hoe de glasgevel is opgebouwd en geplaatst is. 24. Beantwoord nu de volgende stellingen met ja of nee: A de glasgevel is belangrijk voor de constructie van het dak: ja / nee B de dragende constructie van deze zaalkerk bevind zich aan de buitenzijde: ja / nee C de gemetselde pilaren aan de voorzijde hebben uitsluitend een esthetische functie: ja / nee De Pius X kerk staat op de nominatie om gesloopt te worden. Men wil de toren laten staan. 25. Schrijf in twee regels een motivatie voor het gemeentebestuur om de toren als monument te bewaren voor de toekomst. 26. Ga met je rug tegen de toren aanstaan en markeer je lengte op de toren. Schat met deze informatie de hoogte van deze kerktoren. Dit kerkgebouw wordt gesloopt. Daar is niet iedereen even enthousiast over. Sommige gebruikers vinden dat het gebouw beter een andere bestemming kan krijgen. Anderen vinden dat een kerk (dat gebouwd is met geld van de parochianen) niet ontheiligd moet worden door een andere functie. 27. Wat vind jij? Maak een keuze: A: herbestemmen: bedenk een mogelijke, nieuwe bestemming. B: slopen: bedenk hoe het oorspronkelijke gebouw in herinnering kan worden gehouden.

6 het Hoevense veld woonhuis Heinsbergenstraat 58 hedendaagse villa In het jaar 2002 won dit huis, ontworpen door architectenbureau BAS, de welstandsprijs 6. Dit gebouw heeft gewonnen omdat het (onder andere) een goede overgang van binnen naar buiten laat zien. 28. Op deze woning is het begrip split level van toepassing. Hoe wordt dat begrip zichtbaar aan de voorzijde van dit gebouw? 29. Welke zes verschillende materialen heeft de architect zichtbaar toegepast? 30. In dit gebouw haalt de architect een visuele truc uit. Bekijk daarvoor ook doorsnede A.A. Het grote, gebogen dak lijkt over de hele lengte alleen te worden ondersteund door een kozijn met glas. Is dat waar of niet? A Ja, het kozijn is versterkt met stalen kolommen. B Ja, het dak is gemaakt van een licht soort metaal, in de kozijnen zit veiligheidsglas. C Nee, het dak is gemaakt van gewapend beton, het steunt op de schoorsteen en niet op het glas. D Nee, het dak zit in de linkermuur vast en heeft daardoor weinig ondersteuning nodig. Het gebouw heeft de welstandsprijs ook gewonnen omdat het een vriendelijk ontwerp is, wat naar de straat is gericht. 31. Geef een voorbeeld uit het ontwerp waaruit die gerichtheid naar de straat toe blijkt. 32. Uit hoeveel bouwvolumes bestaat deze villa aan de Heinsbergenstraat? Met de welstandsprijs wordt aandacht gevraagd voor het vele goede ontwerpwerk dat jaarlijks in Brabant wordt verricht. Architecten kunnen hun werk aanmelden en uit een grote hoeveelheid aanmeldingen wordt een keuze gemaakt.

7 Brandenburgstraat sociale woningbouw7 In dit ontwerp is duidelijk te zien dat de architect heeft geprobeerd verschillende woningen tegelijk te ontwerpen. De twee meest herkenbare vormgevingsaspecten van de woningen aan de Brandenburgstraat zijn ritme en herhaling. 33. Op welke manier heeft de architect het aspect ritme toegepast in het ontwerp van de woningen? a. De architect wisselt steeds een groot en een klein bouwvolume af. b. Alle ramen zijn even groot, maar sommige zijn rond. c. De architect wisselt hoge en lage bouwvolumes af in dezelfde maten. De rooilijn8 van de woningen aan de Brandenburgstraat is niet overal gelijk. 34. Welke van de onderstaande uitspraken is waar? a. De woningblokken verspringen steeds, daardoor worden de strakke bouwvolumes iets speelser. b. De straat loopt schuin, de voorgevels zijn daarop aangepast. c. Sommige bewoners wilden een grotere voortuin, daarom staat hun huis verder naar achteren. d. Door de woningen te laten verspringen worden de verschillende bouwvolumes benadrukt. Sociale woningbouw is een vorm van gesubsidieerde bouw van volkswoningen die bedoeld zijn om zonder winstoogmerk te verhuren aan mensen die niet in staat zijn om zelfstandig een woning te kopen of te huren, bijvoorbeeld mensen die te weinig geld verdienen om markthuren te betalen of om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning. 8 De grens tussen de openbare weg en de aangrenzende eigendommen. In de praktijk is de rooilijn de uiterste bebouwingsgrens die niet overschreden mag worden. De afstand tot aan de straat. 7

8 Pauluskerk en omgeving De Pauluskerk is gebouwd in 1966 en ontworpen door architect Jan de Jong uit Schayk. Jan de Jong was een architect van een stroming die we de Bossche School 9 noemen. Grondlegger van deze traditionalistische richting in de architectuur was Dom van der Laan. 35. Bekijk de Pauluskerk. Welke drie materialen zijn er toegepast? Door geldgebrek is de kerk lager dan oorspronkelijk de bedoeling was. Veel kerken stralen macht uit, en verwijzen met de hoogte naar de hemel. In deze kerk is voor een ander uitgangspunt gekozen. 36. Geef een goede beschrijving van de Pauluskerk, maak daarbij gebruik van onderstaande begrippen: uitnodigend - gesloten / modern - traditioneel / rustig - streng / eenvoudig - complex / overzichtelijk - ingewikkeld / opvallend opgaand in de omgeving / verticaal - horizontaal Werk je antwoorden uit in een wordbestand, voeg je eigen foto s toe. Maak van je opdracht een powerpoint om deze te presenteren in de klas. Omschrijvingen en eisen: zie teletop. 9 Kenmerken van de Bossche school : een sobere vormgeving, gebruik van eenvoudige materialen, weinig kleur, maar ontworpen vanuit een doordachte visie. De verhoudingen werden bepaald door het zogeheten plastisch getal, een ordeningsleer waarin onderlinge maten het belangrijkste uitgangspunt vormen.

De Lelijke Tijd. Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen

De Lelijke Tijd. Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen De Lelijke Tijd Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen Inleiding De nationale Open Monumentendag vindt dit jaar in Velsen plaats op zondag 12 september. Het landelijke thema De smaak van de 19de

Nadere informatie

Onze Lieve Vrouw Ter Eem. Cultuurhistorische analyse van gebouw en landschap

Onze Lieve Vrouw Ter Eem. Cultuurhistorische analyse van gebouw en landschap 1 Onze Lieve Vrouw Ter Eem Cultuurhistorische analyse van gebouw en landschap Onze Lieve Vrouw Ter Eem Cultuurhistorische analyse van gebouw en landschap 2 1 CRIMSON, november 2009 Inhoud 005 007 035 115

Nadere informatie

Titel Pagina. Auteur: Johan Gude S0012289

Titel Pagina. Auteur: Johan Gude S0012289 1 Titel Pagina Auteur: Johan Gude S0012289 Dit verslag is geschreven in het kader van de bacheloropdracht van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente. Verantwoordelijke organisatie:

Nadere informatie

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit Grote gebouwen Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit 1 Aanloopproject afstuderen Het Grote Generieke Gebouw Begeleiders: ir. M. Willems prof. ir. J. Westra November 2008 Dit boekwerk

Nadere informatie

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK INHOUDSOPGAVE. INLEIDING waarom heb ik dit onderwerp gekozen. DEFINITIE VAN VERRASSEN MIJN VISIE MEDESTANDERS TEGENSTANDERS VERRASSEN IN DE PRAKTIJK verrassen

Nadere informatie

Bossche School. De architectuur van Priorij Emmaus

Bossche School. De architectuur van Priorij Emmaus Bossche School De architectuur van Priorij Emmaus De Priorij is gebouwd in de jaren 1963-1966 in de markante architectuur van De Bossche School een bouwstijl waar de benedictijner monnik Hans van de Laan

Nadere informatie

Begraafplaatsen in de. Inge Dekker & Henriëtte Emaar

Begraafplaatsen in de. Inge Dekker & Henriëtte Emaar Begraafplaatsen in de Noordoostpolder Inge Dekker & Henriëtte Emaar INHOUDSOPGAVE Klik op een titel om direct naar dat hoofdstuk te gaan Voorwoord pagina 4 Inleiding pagina 6 Kraggenburg pagina 67 Nagele

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

c u l t u u r h i s t o r i s c h e i n v e n t a r i s a t i e b e t h a n i ë g e m e e n t e v e n l o

c u l t u u r h i s t o r i s c h e i n v e n t a r i s a t i e b e t h a n i ë g e m e e n t e v e n l o c u l t u u r h i s t o r i s c h e i n v e n t a r i s a t i e b e t h a n i ë g e m e e n t e v e n l o m o n u m e n t e n h u i s l i m b u r g d r s r h m d e n e s s e n d r a p j j a c o b s m a

Nadere informatie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van Grieken en Romeinen 3000 v C - 500 n C Oudheid tijd van monniken en ridders 500-1000 vroege Middeleeuwen tijd van steden en staten 1000-1500 hoge

Nadere informatie

Kom-In Extra Antonius Abt Parochie sinds de 12de eeuw Kerkgebouw 50 jaar

Kom-In Extra Antonius Abt Parochie sinds de 12de eeuw Kerkgebouw 50 jaar Kom-In Extra Antonius Abt Parochie sinds de 12de eeuw Kerkgebouw 50 jaar Heilige Antonius Abt - Malden Jaargang 33 Februari 2010 Nr. 2 Een Jubilerend kerkgebouw Het is een vreemde ervaring als het kerkgebouw

Nadere informatie

25 A G architecten PB 1

25 A G architecten PB 1 25 A G architecten 1 voorwoord De tijd vliegt, AG architecten bestaat 25 jaar. Om stil te staan bij deze mijlpaal hebben we 25 projecten geselecteerd, die staan voor de manier waarop we werken. Ze laten

Nadere informatie

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Vertrouwd in bouwen Welkom bij de combinatie riz bouw en Verstoep. Samen hebben wij voor u een achttal woningtypen ontworpen die een ideale oplossing zijn voor

Nadere informatie

Een plek van en voor de Dapperbuurt

Een plek van en voor de Dapperbuurt Een plek van en voor de Dapperbuurt Mart Huijbers 0749521 Afstudeerbegeleiders dr. ir. Gijs Wallis De Vries drs. Marieke van Rooij Externe begeleiders M3H architecten ir. Machiel Spaan ir. Marc Reniers

Nadere informatie

uitgangspunten voor het omgaan met monumenten

uitgangspunten voor het omgaan met monumenten 10 uitgangspunten voor het omgaan met monumenten werkgroep monumentenpublicaties / federatie welstand Je moet niet alleen, om de plek te bereiken, thuis opstappen, maar ook uit manieren van kijken. Er

Nadere informatie

Deze uitgave werd mogelijk gemaakt met subsidie uit het Monumentenfonds van de gemeente Veghel.

Deze uitgave werd mogelijk gemaakt met subsidie uit het Monumentenfonds van de gemeente Veghel. Deze uitgave werd mogelijk gemaakt met subsidie uit het Monumentenfonds van de gemeente Veghel. Dit werkboek hoort bij de webkwestie Sporen van het verleden in Erp op www.erthepe.nl/onderwijs. Het gebruik

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED Bouwen aan de toekomst - De Moed 25 Dit is het nu Maar liefst vijfendertig jaar was Vijverhofstraat 65 in Rotterdam het adres van ons partijbureau. Hier zijn voedselpakketten

Nadere informatie

Acupuncture at the post-war city

Acupuncture at the post-war city Acupuncture at the post-war city Reflectieverslag A.L. Hagg-Kleingeld 1514652 14-05- 13 Graduation Technical Universiteit Delft RMIT, architecture Transforming Neighbourhoods. Docenten: Lidwine Spoormans/Hielkje

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF!

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Mag het ook samen? Gemeente Rotterdam Veldacademie SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Er komt een moment in je leven dat je op zoek gaat naar een grotere woning! Je maakt promotie, waardoor

Nadere informatie

ZORG VOOR LEEGSTAND. Herbestemmen van leegstaande kantoren naar zorgfuncties

ZORG VOOR LEEGSTAND. Herbestemmen van leegstaande kantoren naar zorgfuncties ZORG VOOR LEEGSTAND Herbestemmen van leegstaande kantoren naar zorgfuncties Voorwoord Zorginstellingen hebben vaak grote moeite, vooral in de grote steden, om geschikte locaties te vinden voor nieuwbouw.

Nadere informatie

Achtergronden van (de aanwijzing van) dit architectonische icoon

Achtergronden van (de aanwijzing van) dit architectonische icoon UNESCO werelderfgoedstatus voor Van Nellefabriek Achtergronden van (de aanwijzing van) dit architectonische icoon 1) Van Nellefabriek in het kort Locatie: Industrieterrein Spaanse Polder, Gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL Groen wonen nabij de stad 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL 2 Aan de noordkant van Nijmegen, tussen de bestaande dorpen Lent, Ressen en Oosterhout ontstaat

Nadere informatie

C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan

C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan VERSLAG VERGADERING van de COMMISSIE VOOR WELSTAND EN MONUMENTEN bouwplannen WOENSDAG 22 juni 2011 Rotterdam

Nadere informatie

Twee-onder-één-kapwoningen

Twee-onder-één-kapwoningen Twee-onder-één-kapwoningen Inhoud Wonen in Watermuziek...................... 4 Interview............................. 6 Bewezen kwaliteit........................ 8 Geïnspireerd op de omgeving..................

Nadere informatie

KASTEEL DE KEVERBERG. in handen van de Kesselnaren

KASTEEL DE KEVERBERG. in handen van de Kesselnaren KASTEEL DE KEVERBERG in handen van de Kesselnaren 3 2014 2 TIJDSCHRIFT VAN DE RIJKSDIENST VOOR HET CULTUREEL ERFGOED 3 2014 FOTO CORRIE VAN DE VENDEL 4 De Keverberg Na zeventig jaar zal De Keverberg geen

Nadere informatie

ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt

ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt ontwerpstudio 1 master architectuur Universiteit Hasselt voorwoord Bigness is no longer part of any urban tissue. (...) Its subtext is fuck context. Rem Koolhaas in Bigness, or the problem of Large uit

Nadere informatie

Monumentengids. Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl

Monumentengids. Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl Monumentengids Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl Inhoudsopgave Dordrecht Monumentenstad 4 Intree Dordrecht VVV: centraal informatiepunt 6 Monumenten in Dordrecht 8 Plattegrond Monumenten

Nadere informatie

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com NL Wandelen in Den Haag NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu www.denhaag.com 1 Wandelen in Den Haag Negen eeuwen Haagse architectuur Welkom in Den Haag, al meer

Nadere informatie