Architectuurprijs Weert en Nederweert NIEUWBOUW SCHOLEN Eventueel in combinatie met andere functies JURYRAPPORT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Architectuurprijs Weert en Nederweert 2013. NIEUWBOUW SCHOLEN Eventueel in combinatie met andere functies JURYRAPPORT"

Transcriptie

1 Architectuurprijs Weert en Nederweert 2013 NIEUWBOUW SCHOLEN Eventueel in combinatie met andere functies JURYRAPPORT

2 Architectuurprijs Weert en Nederweert 30 Juni 2013 Juryrapport Stichting Architectuurlijk Weert schenkt ieder jaar op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de architectuurprijs en de publieksprijs vormen daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur. Het is inmiddels traditie geworden in Weert en omstreken dat jaarlijks de dag van de Architectuur wordt gevierd met de uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs. Dit jaar is gekozen voor nieuwbouw scholen, eventueel in combinatie met andere functies. Er zijn door de stichting 10 recent gerealiseerde projecten genomineerd. 01 BS Aan De Bron te Weert Povse & Timmermans architecten 02 BS St Laurentius te Swartbroek DMV architecten 03 BS Joannes te Tungelroy Povse & Timmermans architecten 04 BS De Kerneel te Nederweert Povse & Timmermans architecten 05 BS De Firtel te Stramproy DMV architecten 06 Brede school Moesel te Weert DMV architecten 07 Brede school Markeent te Weert KDV architecten 08 Het College te Weert RAU architecten 09 OBS De Klimop te Nederweert DMV architecten 10 OBS Molenakker te Weert Povse & Timmermans architecten Architectuurprijs 2013 Een deskundige jury bepaalt welke school de Architectuurprijs 2013 in ontvangst mag nemen. De jury bestaat dit jaar uit de volgende personen: De heer H. Coolen, wethouder gemeente Weert De heer J.van Nierop, onderwijsdeskundige De heer T. Bähler, architect De Architectuurprijs is uitgereikt op de Dag van de Architectuur op zondag 30 juni Dit evenement vond plaats van uur tot uur bij grandcafé De Gotcha! gelegen in de Beekstraat te Weert. Beschouwing De jury heeft bij de beoordeling van de verschillende scholen onder andere gelet op de situering van het gebouwontwerp op de plek, de consistentie in de architectuurtaal, de relatie tussen de architectuur en de functionaliteit van het bouwwerk, de relatie tussen binnen en buiten en de wijze waarop de architectuur past bij het onderwijs.

3 01 BS Aan De Bron te Weert Povse & Timmermans architecten Het gebouw is mooi terugliggend van de weg gesitueerd. De ingetogen vormgeving voegt zich binnen de parkachtige omgeving. Het ontwerp is met de buitenruimte verweven en versterkt de groene omgeving. De natuurlijke inplanting maakt een royale en ontspannen indruk. De rustige architectuur roept bijna de verbeelding op van een mediterraans badpaviljoen aan zee. De overvloedige ruimte op deze plek is een voordeel dat deze metafoor onderschrijft. De aansluiting en afstemming met de gymzaal is minder vloeiend geslaagd. De achtergevel van het schoolgebouw is gefragmenteerd van opzet waardoor het groen uit de omgeving in de tussenruimtes binnendringt. Er zijn mooie doorzichten vanuit de entree en het trappenhuis. De plattegronden zijn duidelijk geënt op het concept van de lesmethode, waarmee het gebouw een uiterst geslaagde weerspiegeling van het onderwijs is. WINNAAR ARCHITECTUURPRIJS 2013

4 02 BS St Laurentius te Swartbroek DMV architecten Het gebouw is van wezenlijk belang voor de leefbaarheid van de dorpskern. Een combinatie van functies binnen het gebouw was noodzakelijk voor de financiële haalbaarheid. Daarmee is het programma enigszins overladen geworden voor het dorpse karakter van deze plek. Het volume gaat de concurrentie aan met het plaatselijke kerkgebouw. Het gevelontwerp toont een zeer elegante combinatie van hoogwaardig steen en zink. De diepe neggen en zorgvuldige detaillering zijn kenmerken voor het gebouw. De multifunctionele invulling is consistent vertaald in de verschijningsvorm, waarbij de woningen binnen het gebouw in het bijzonder zijn geparcelleerd.

5 03 BS Joannes te Tungelroy Povse & Timmermans architecten Door dit gebouw op deze strategische positie in de dorpskern is het voorliggende plein opnieuw gedefinieerd en heeft het centrum een samenhangende betekenis gekregen. In samenspel met de kerk, die op gepaste distantie staat, is als het ware een nieuwe en duidelijke dorpskern gevormd. Het gebouw heeft meerdere functies en daarmee ook meerdere gezichten. De stijlvolle dorpse façade aan het plein contrasteert met de meer modernistische gevel aan de andere zijde.

6 04 BS De Kerneel te Nederweert Povse & Timmermans architecten Het nieuwe schoolgebouw staat op een compacte plek en is goed ingepast binnen de nieuwe wijk. Een openbare speeltuin kan additioneel worden toegevoegd aan de speelplaats. Het middendeel met tribunetrappen en podium wordt aan de kopse zijden van bovenaf aangelicht. Hier gaat de binnenruimte over in een dakterras dat tevens fungeert als eventuele uitbreidingsmogelijkheid. Terzijde van de middenvide zijn op de verdieping leerstraten opgenomen ter completering van de klaslokalen. Het binnenplein van de school wordt tevens veelvuldig gebruikt door locale maatschappelijke verenigingen voor diverse activiteiten.

7 05 BS De Firtel te Stramproy DMV architecten De opvallende gevel heeft een stoere uitstraling. De kleuropzet van de gevel en de hoogte van het gebouwvolume schikken zich goed naar de belendende omgeving. Deze robuuste verschijningsvorm is enigszins onrustig en opdringend door de gemêleerde steenkleur in combinatie met verspringende gevelopeningen. De grote ramen bieden op strategische plekken vanuit het interieur een verrassend breed perspectief op de omgeving.

8 06 Brede school Moesel te Weert DMV architecten Dit kloeke en zelfstandige gebouw is een opvallende verschijning in deze wijk. De aansluiting met de omgeving komt in hoofdzaak tot uitdrukking door de toegepaste lichte gevelsteen. De langwerpige raamopeningen refereren gevoelsmatig aan het beeld van een klassieke school. De uitsneden in de gevel zijn voorzien van contrastrijke en opvallende kleuren. De tribune in het interieur nadert hier tot aan de gevel, wat een verleidelijk beeld naar binnen initieert. Het gebouw heeft drie aparte toegangen en een opvallend licht interieur.

9 07 Brede school Markeent te Weert KDV architecten Het gebouw heeft een programma van twee scholen met op de bovenverdieping appartementen. Dit stedelijke gebouw is harmonieus vormgegeven op deze markante hoeklocatie. Aan de straatzijde is het een duidelijk openbaar gebouw, aan de achterzijde is het mooi aflopend getrapt en ontspannen vormgegeven naar de omliggende wijk toe. Dit super terras is een krachtig en functioneel onderdeel van het ontwerp. De grote hal heeft geen tribune concept, de gymzaal is nog opvallend met daglicht ontworpen. de school is een elegante aanwinst op deze plek, beheerst vormgegeven in een mooie materialisatie.

10 08 Het College te Weert RAU architecten De grillige organische vorm levert een eigenwijs autonoom gebouw op deze open en groene locatie. Het interieur is ontworpen op basis van een nieuwe onderwijsmethode waarbij niet langer klassikaal, maar in domeinen wordt gedoceerd. Uitgebreide sportfaciliteiten maken de school geschikt voor leren in combinatie met topsport. Het hart van het gebouw is een overweldigende binnenruimte met tribunetrap en podium die voor vele gelegenheden wordt gebruikt. De binnenafwerking maakt op onderdelen een povere indruk. Het kleurgebruik aan de gevel wordt als enigszins ongedefinieerd ervaren. Opvallend is de zijde waar het gebouw is afgesneden en wacht op een mogelijke toekomstige uitbreiding welke initieel was voorzien. Het belangrijke gebouw met de regionale functie is onmiskenbaar een aanwinst voor Weert.

11 09 OBS De Klimop te Nederweert DMV architecten De symmetrische plattegrond in een driehoek, welke voortkomt uit de perceelsvorm, heeft een dwingende impact op het interieur. De binnenruimte is voorzien van hoge vides met daklichten, maar blijft desondanks relatief donker. Het gebouw met de grijzige steen en gebogen daklijn staat enigszins apart binnen de wijk. Zeer bijzonder zijn de ruimtelijke klaslokalen met verdieping en open vide. Op de verdieping kan op ideale wijze binnen hetzelfde lokaal worden gedifferentieerd in het onderwijs.

12 10 OBS Molenakker te Weert Povse & Timmermans architecten Het gebouw heeft een kenmerkende eenvoud in de opzet. De gele kleurstelling is opvallend ver doorgezet. De binnenruimte is dwingend compact. De verschijningsvorm weerspiegelt niet direct een associatie met een schoolgebouw. Het gegeven dat deze school met een afwijkend kleiner financieel budget is gerealiseerd maakt de prestatie lovenswaardig.

13 Van de Meerakker B.V. De werkgroep Architectuurlijk Weert bedankt iedereen die op welke wijze dan ook de uitreiking van de Architectuurprijs mogelijk maakt, vooral onze sponsoren en begunstigers! Een bijzonder woord van dank voor Luc Stultiens, Peter Geerts en Bas van Grimbergen. Zij steken steeds, als oud leden van de werkgroep, de helpende hand toe waar nodig. Cees Metz Henny Sonnemans Frank Lahaye Joke Jongeling BEGUNSTIGERS André van de Goor bv Architect AvB BNA Jacobs Koppers Mode Knoups Architecten BV Aben & Slag advocaten BenW architecten Van Enckevort groothandel BV Hoeberechts Advocaten Wolfsbergen & Osnabrug belastingadviseurs accountants Peter Sigmond, architect bna Buro 5 Croonen Metz architecten

INFORM. klaar voor 21 e eeuw

INFORM. klaar voor 21 e eeuw 06-2012 INFORM 3 Grote flexibiliteit rond plein refill: een coalitie tegen leegstand Nieuwbouw ROC en BREDERO: klaar voor 21 e eeuw 1 Colofon Redactie Liesbeth Breij, Victor Frequin, Valentijn Kortekaas,

Nadere informatie

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Herontwikkeling Verlengde Blokkenweg 12 e.o.

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Herontwikkeling Verlengde Blokkenweg 12 e.o. Nota zienswijzen Bestemmingsplan Herontwikkeling Verlengde Blokkenweg 12 e.o. December 2013 Hoofdstuk 1 Het ontwerpbestemmingsplan Herontwikkeling Verlengde Blokkenweg 12 e.o. heeft van donderdag 17 oktober

Nadere informatie

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED Bouwen aan de toekomst - De Moed 25 Dit is het nu Maar liefst vijfendertig jaar was Vijverhofstraat 65 in Rotterdam het adres van ons partijbureau. Hier zijn voedselpakketten

Nadere informatie

Lintenmanagement Besterdring en Korvelseweg. Plan van Aanpak

Lintenmanagement Besterdring en Korvelseweg. Plan van Aanpak Lintenmanagement Besterdring en Korvelseweg Plan van Aanpak Januari 2011 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 3 1 Inleiding 5 1.1 Achtergrond 5 1.2 Project Lintenmanagement 6 1.3 Afbakening projectgebied

Nadere informatie

architectuur toe te passen. Uitzonderingen voor bijzondere projecten in uitgekiende stedenbouwkundige concepten blijven dus mogelijk.

architectuur toe te passen. Uitzonderingen voor bijzondere projecten in uitgekiende stedenbouwkundige concepten blijven dus mogelijk. 7 De ster lat In de naoorlogse wijken is een start gemaakt met de herstructurering van de woningvoorraad. In een aantal gevallen gaat het om het vervangen van bouwmassa's door vergelijkbare massa's en

Nadere informatie

12.1 Algemeen gebruik

12.1 Algemeen gebruik Visie en ontwerp 61 Op basis van voorgaande analyse zal nu voor de Grote Kerk een toekomstrichting worden uitgezet. Deze toekomstrichting zal zoveel mogelijk recht doen aan de uitgangspunten en gebaseerd

Nadere informatie

25 A G architecten PB 1

25 A G architecten PB 1 25 A G architecten 1 voorwoord De tijd vliegt, AG architecten bestaat 25 jaar. Om stil te staan bij deze mijlpaal hebben we 25 projecten geselecteerd, die staan voor de manier waarop we werken. Ze laten

Nadere informatie

1 Stedenbouwkundig Programma van Eisen Blok 11 en 12 - juli 2006

1 Stedenbouwkundig Programma van Eisen Blok 11 en 12 - juli 2006 1 2 Colofon Gemeente Nieuwegein Projectbureau Binnenstad Martinbaan 2 Postbus 1 3430 AA Nieuwegein Contact Secretariaat Projectbureau Binnenstad Telefoon: 030-6071808 of 030-6071841 Fax: 030-6013720 E-mail:

Nadere informatie

De Commandeur. 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek

De Commandeur. 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek De Commandeur 41 appartementen in s-heerenberg op een bijzondere plek De Commandeur is gemakkelijk te bereiken, maar ook gelegen in een groene omgeving. Een deel van de appartementen vormt een eenheid

Nadere informatie

C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan

C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan C O M M I S S I E V O O R W E L S T A N D E N M O N U M E N T E N R O T T E R D A M Commissieplan VERSLAG VERGADERING van de COMMISSIE VOOR WELSTAND EN MONUMENTEN bouwplannen WOENSDAG 22 juni 2011 Rotterdam

Nadere informatie

welstandsparagraaf Nieuw-Crooswijk Versie juli 2006 - ter vaststelling West 8 urban design & landscape architecture

welstandsparagraaf Nieuw-Crooswijk Versie juli 2006 - ter vaststelling West 8 urban design & landscape architecture welstandsparagraaf Nieuw-Crooswijk Versie juli 2006 - ter vaststelling West 8 urban design & landscape architecture Inhoud A Inleiding A1 Koppeling met de Koepelnota Welstand A2 Overzicht doorlopen proces

Nadere informatie

ZICHTBAAR, HERKENBAAR GEZAGWEKKEND EN FUNCTIONEEL

ZICHTBAAR, HERKENBAAR GEZAGWEKKEND EN FUNCTIONEEL Rijksgebouwendienst Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties ZICHTBAAR, HERKENBAAR GEZAGWEKKEND EN Gerechtsgebouw Amsterdam Ambitiedocument voor de geïntegreerde aanbesteding van nieuwe

Nadere informatie

Een plek van en voor de Dapperbuurt

Een plek van en voor de Dapperbuurt Een plek van en voor de Dapperbuurt Mart Huijbers 0749521 Afstudeerbegeleiders dr. ir. Gijs Wallis De Vries drs. Marieke van Rooij Externe begeleiders M3H architecten ir. Machiel Spaan ir. Marc Reniers

Nadere informatie

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur

De vrijheid van zelf bouwen. Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Snel en efficiënt bouwen onder architectuur Vertrouwd in bouwen Welkom bij de combinatie riz bouw en Verstoep. Samen hebben wij voor u een achttal woningtypen ontworpen die een ideale oplossing zijn voor

Nadere informatie

Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht

Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 Dorpshart Zieuwent; een ontmoetingsplek in het dorp 1 Colofon Zevenaar, 16 juni 2014 Kennisnetwerk

Nadere informatie

WONEN IN EEN OUDE SCHOOL

WONEN IN EEN OUDE SCHOOL WONEN IN EEN OUDE SCHOOL Plan bouwgroep Nieuwe Energie Betondorp Doe je mee? Impressie van de school (foto uit 1941) Oktober, 2013 Bouwgroep Nieuwe Energie Betondorp -1- ZELFBOUW IN DE AANBIEDING Verkoop

Nadere informatie

Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht

Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht Gezicht op Dordrecht Jan van Goyen, 1651 bron: Dordrechts museum Voorwoord Mariet schoenmakers Voorwoord Dordrecht heeft goud in handen: een

Nadere informatie

BEELDKWALITEITPLAN JULIANASTRAAT 9-11 UDEN

BEELDKWALITEITPLAN JULIANASTRAAT 9-11 UDEN (bron Bestemmingsplan Markt 20-22) BEELDKWALITEITPLAN JULIANASTRAAT 9-11 UDEN Gemeente Uden oktober 2010 Straatbeeld Julianastraat met percelen nummer 9 en 11 op voorgrond Inleiding Op de locatie Julianastraat

Nadere informatie

Meerjaren- Beleidsplan 2012-2015. Vijf collecties, één museum

Meerjaren- Beleidsplan 2012-2015. Vijf collecties, één museum Meerjaren- Beleidsplan 2012-2015 Vijf collecties, één museum Inhoudsopgave Voorwoord 4 1 Managementsamenvatting 6 1.1 Missie 6 1.2 Ambitie voor 2012-2015 6 1.3 Prioriteiten 6 1.4 Bezuinigingen 8 1.5 Verzelfstandiging

Nadere informatie

Te koop Maximiliaanstraat 17

Te koop Maximiliaanstraat 17 Te koop Maximiliaanstraat 17 Kijkdag: dinsdag 9 juni a.s. 12 :00-14 :00 uur te Rotterdam Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. Postbus 24040 3007 DA Rotterdam Telefoon : 010 424 88 88 E-mail : bog@ooms.com

Nadere informatie

Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis)

Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis) Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis) Nieuw perspectief voor het Maison Descartes te Amsterdam 1 2 Inhoud 1. Een betekenisvolle toekomst voor het Maison Descartes (Hospice Wallon)

Nadere informatie

Haven en Wanssum verankerd

Haven en Wanssum verankerd Haven en Wanssum verankerd Ontwerpatelier 17 februari 2012 2 Dienst Landelijk Gebied Haven en Wanssum verankerd - ontwerpatelier 3 Inhoud 1. Inleiding 5 Proces 6 De opgave 6 Gebiedsplan Ooijen Wanssum

Nadere informatie

SMÛK zonder OPSMUK. Colofon

SMÛK zonder OPSMUK. Colofon SMÛK zonder OPSMUK over de reuk en smaak van het theater affdelliing onttwerrp en rrealliisattiie ii..s..m.. arrchiittecttuurr llokaall en de gemeentterraad maarrtt 2008 Inhoud Inleiding Kernbegrippen

Nadere informatie

HET STADHUIS IN EEN ANDER DAGLICHT

HET STADHUIS IN EEN ANDER DAGLICHT HET STADHUIS IN EEN ANDER DAGLICHT DE VERBOUWING VAN STADHUIS NAAR STADSHUIS IN OPDRACHT VAN DE GEMEENTE EINDHOVEN APRIL 1999 Inhoud - Inleiding: het stadhuis in een ander daglicht - De architectuur van

Nadere informatie

Prachtig Compact NL. Deel 1: visie

Prachtig Compact NL. Deel 1: visie Prachtig Compact NL Deel 1: visie Prachtig Compact NL Deel 1: visie PRACHTIG COMPACT NL Een studie van de werkgroep Binnenstedelijk bouwen in opdracht van het College van Rijksadviseurs (CRA), Ministerie

Nadere informatie

GEZONDE EN TOEKOMSTBESTENDIGE SCHOLEN VOOR ALLE KINDEREN IN NEDERLAND

GEZONDE EN TOEKOMSTBESTENDIGE SCHOLEN VOOR ALLE KINDEREN IN NEDERLAND GEZONDE EN TOEKOMSTBESTENDIGE SCHOLEN VOOR ALLE KINDEREN IN NEDERLAND GEZONDE EN TOEKOMSTBESTENDIGE SCHOLEN VOOR ALLE KINDEREN IN NEDERLAND Aanpak voor schoolbesturen en gemeenten om samen met hulp van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Best 2014-2018. Inhoud:

Verkiezingsprogramma D66 Best 2014-2018. Inhoud: Met kracht vooruit Verkiezingsprogramma D66 Best 2014-2018 Dit is een verkorte versie van het verkiezingsprogramma dat de leden van D66 Best hebben vastgesteld. De volledige tekst is te lezen op www.d66best.nl.

Nadere informatie

Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl

Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl Vrijplaats B.A.D. Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl VISIEPRESENTATIE 14 mei 2009 In opdracht van Estrade Projecten /

Nadere informatie

Cross Media Monitor Haarlem 2012

Cross Media Monitor Haarlem 2012 Cross Media Monitor Haarlem 2012 Nieuwe Energie op de Creatieve As immovator Cross Media Network, Hilversum Cross Media Monitor Haarlem 2012 Nieuwe Energie op de Creatieve As immovator Cross Media Network,

Nadere informatie

samen voor heel Amsterdam

samen voor heel Amsterdam samen voor heel Amsterdam beleidsplan 2015-2018 samen voor heel Amsterdam Beleidsplan 2015-2018 Stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam 1. Inleiding 4 2. Onze omgeving 5 2.1 De Bibliotheekwet 5 2.2 Bibliotheek

Nadere informatie