De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant."

Transcriptie

1

2 Het PENTA college CSG Jacob van Liesveldt beschikt over verschillende ruimtes met computers en werkplekken waar leerlingen onder toezicht hun opdrachten, huiswerk en e-uren kunnen maken. De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant. Als je aan het werk bent in een van deze ruimtes, dan wordt jouw aanwezigheidstijd geregistreerd. Voor de mediatheek en het OLC gelden dezelfde regels. Er zijn echter ook verschillen in bijv. openingstijden en diensten. Alle informatie voor leerlingen en docenten kun je terugvinden in dit boekje. Achterin staat een overzicht van de mogelijkheden van de ruimtes afzonderlijk.

3 OPENINGSTIJDEN MEDIATHEEK 1.21: maandag t/m vrijdag 8.15 uur tot uur OPENINGSTIJDEN OPEN LEERCENTRUM (OLC) SCHOOLPAS maandag t/m vrijdag 8.15 uur tot uur In de pauzes gesloten. Neem altijd je schoolpas mee. Deze heb je in de mediatheek en in het OLC nodig om je aanwezigheid te laten registreren, materialen te lenen en op de computers te werken. De kaart is strikt persoonlijk en mag niet worden uitgeleend. Bij verlies van je pas blijf jij verantwoordelijk wanneer er materialen op je pas geleend worden. Geef dus altijd door wanneer je je pas kwijt bent. Deze kan dan door ons geblokkeerd worden. Tevens kun je tegen betaling van 5,50 in de mediatheek een nieuwe pas aanvragen. WACHTWOORD EN GEBRUIKERSNAAM Om op de computer in te loggen heb je je gebruikersnaam en je wachtwoord nodig. Deze gegevens krijg je als je voor het eerst bij ons op school komt. Deze inloggegevens blijven je hele schoolcarrière geldig. Bewaar deze dus goed. Voor vragen en advies kun je altijd terecht bij een van onze mediatheekmedewerkers. Tip: kijk voor actuele informatie over de mediatheek en OLC op de site van de school:

4 ALGEMENE HUISREGELS GELDEND VOOR DE MEDIATHEEK EN OLC: Deze ruimtes zijn alleen bestemd voor leerlingen die in alle rust willen werken, voor alle overige doeleinden zoals gezellig samenzijn, is de aula beschikbaar. Het werken op een laptop of tablet is niet toegestaan als je gebruik maakt van een computerplaats. In de mediatheek mogen geen tassen en jassen mee naar binnen. Tassen moeten worden geplaatst in de rekken in de gang voor de mediatheek. Ook de ruimte voor de ingang van de mediatheek moet vrij blijven. In het OLC mogen de tassen mee naar binnen. Er mag niets worden gegeten of gedronken in de mediatheek. In het OLC mag water worden gedronken. Zorg dat het rustig blijft zodat leerlingen kunnen studeren. Bij wangedrag wordt de toegang tot de mediatheek/ het OLC ontzegd. UITLEENREGELS BOEKEN EN ANDERE MEDIA Je mag maximaal drie materialen tegelijk thuis hebben. De uitleentermijn voor boeken, documentatiemappen en cd-roms is drie weken. Dvd s mag je één week meenemen. Bij te laat inleveren betaal je per boek, map, cd-rom of dvd 0,10 boete per dag. Je mag materialen twee keer verlengen. Je hoeft dan alleen je pas mee te nemen, niet de materialen die je wilt verlengen. Je kunt materialen gratis reserveren. Dit kan aan de balie, via de online catalogus of de Aura library app. Je krijgt een - of pushbericht als het aangevraagde materiaal voor je klaarligt. Bij beschadiging of verlies van materialen wordt een bedrag in rekening gebracht voor herstel of vervanging. Materialen mogen niet onderling worden geruild. Boeken die niet mee naar huis genomen mogen worden, zoals woordenboeken, kunnen tegen inlevering van de schoolpas worden gebruikt tijdens de lessen. Deze boeken moeten dezelfde dag worden geretourneerd. Regelmatig worden er rappelbrieven uitgedraaid voor leerlingen die te lang mediatheekmateriaal thuis hebben. Deze herinneringsbrief ontvang je via je PENTA adres.

5 OVERIGE MEDIATHEEKDIENSTEN: FOTOKOPIËREN Voor het maken van fotokopieën (zwart/wit) kun je terecht in de mediatheek. De kosten van een A4 kopie: zwart-wit 0,05 kleur 0,10. Een kopie op A3 formaat kost: zwart-wit 0,10 kleur 0,20. INBINDEN Als je verslagen, werkstukken etc. stevig, permanent en stijlvol wilt inbinden, kom dan naar de mediatheek. Voor 1,- kun je hier je document op twee manieren laten inbinden: 1. Thermisch 2. Inbinden met spiraal MAPJES Je kunt voor je verslagen in beide mediatheken en het OLC diverse mapjes kopen. Snelhechters : 0,25 Showmapje : 0,10 Insteekhoesje : 0,10 DE COMPUTERS In de mediatheek beschikken we over 67 computers. In het OLC staan 3 laptops opgesteld. De laptops in het OLC zijn voor het snel opzoeken van informatie in bijv. Teletop of het uitprinten van bestanden. Wil je langer achter een computer aan het werk dan kun je terecht in de mediatheek. Wil je op de computers werken dan moet je je schoolpas inleveren bij de balie. Je krijgt hiervoor een plaatsbewijs. De kleur van dit plaatsbewijs verwijst naar de kleur van het computereiland waar de jou toegewezen computer staat. Ben je klaar, dan meld je je af bij de balie en ruilen we het plaatsbewijs weer om tegen je pas. Als je je plaatsbewijs beschadigt of kwijt raakt, wordt er 3,00 in rekening gebracht. Er kan één leerling achter één computer. Printen kan in kleur en in zwart-wit. De computers staan standaard ingesteld op zwart-wit. Prijs: zwart-wit 0,05, kleur 0,10 per A4 pagina. Een print op A3 formaat kost: zwart-wit 0,10, kleur 0,20. Elke leerling heeft aan het begin van het schooljaar 5,- printtegoed op zijn account staan. Is je printtegoed op, dan kun je aan de balie van de mediatheek printtegoed bijkopen. Het minimumbedrag waarmee je kunt opwaarderen is 1,-. Een eindexamenleerling ontvangt geen printtegoed aan het begin van het schooljaar. Deze leerling maakt eerst het resterende bedrag op en kan vervolgens print-

6 tegoed bijkopen. Wil je geluid, neem dan zelf je hoofdtelefoon mee. Voor 1,- kun je ook een hoofdtelefoon kopen. Je kunt een computer 1 dag van te voren reserveren. Bij niet opdagen wordt tien minuten na aanvang van het lesuur de reservering ingetrokken. Het is niet toegestaan om programma s te installeren. De computers mogen alleen gebruikt worden voor huiswerk, opdrachten en andere zaken betreffende school. Alle programma s die je nodig hebt voor de vakken zijn op de computers te vinden onder: start programma s. Daarnaast kun je gebruik maken van het internet. Elke leerling heeft op het netwerk een eigen home directory. Het is mogelijk een usb-stick te lenen om tijdelijk grote bestanden op te slaan. Op de baliecomputers van de mediatheek en in het OLC staat het programma Insight geïnstalleerd. Dit programma geeft ons de mogelijkheid een goede controle uit te voeren op alle mediatheek- en OLC-computers. Via de monitor op de balie kunnen we alle schermen bekijken en eventueel ingrijpen als dit nodig mocht zijn. Websites kunnen worden geblokkeerd. Ook is het mogelijk te communiceren met een of meer computers en om samen in een scherm te werken. In de mediatheek is een televisie aanwezig, aangesloten op de kabel. Deze televisie staat afgestemd op het kanaal van de roosterwijzigingen en mededelingen. Op ieder computereiland in de mediatheek bevindt zich een computer met een brander. Cd-roms zijn voor 0,75 te koop. In de mediatheek is een scanner aanwezig.

7 LAPTOPS EN TABLETS In de mediatheek is het mogelijk laptops en ASUS tablets te lenen; administratie gebeurt via het computer reserveringsprogramma. Een laptop / tablet wordt alleen uitgeleend aan een leerling als hij/zij een pas heeft en een aanvraagformulier toont van de docent. Een leerling kan één laptop / tablet lenen. Als er ongeregeldheden worden aangetroffen (hardware of software) dient de leerling dat onmiddellijk te melden. Een laptop / tablet mag alleen in het klaslokaal worden gebruikt. In de les is de docent verantwoordelijk voor het gebruik van de laptops / tablets. De docent controleert aan het eind van de les of de laptop / tablet nog heel is (toetsenbord, muis, kabels). De leerling heeft voor één lesuur de beschikking over de laptop / tablet en levert deze dus aan het eind van de les weer persoonlijk in. Collega s die een laptop / tablet nodig hebben, kunnen op dezelfde manier een laptop / tablet lenen. Dus met een pasje. Als je geen pasje (meer) hebt, kun je er een aanvragen in de mediatheek. LAPTOPKAR De mediatheek beschikt over 3 laptopkarren. In elke kar staan 15 draadloze laptops. Een laptopkar kan in zijn geheel worden meegenomen naar het leslokaal. Reservering van een kar gaat via het computerreserveringssysteem van de mediatheek. De docent haalt de laptopkar zelf op in de mediatheek en brengt hem ook zelf weer terug. Leerlingen mogen de kar niet ophalen of terugbrengen. COLLECTIE In de mediatheek bevindt zich de schoolbibliotheek. De collectie van de mediatheek bestaat uit verschillende media: boeken, tijdschriften, documentatiemappen, luisterboeken, dvd s, cd s en cd-roms. Bij elkaar zo n exemplaren. Behalve de tijdschriften en enkele naslagwerken worden al deze materialen uitgeleend. Via Aura Online is de catalogus te raadplegen op alle computers.

8 MEDIATHEEKCATALOGUS AURA ONLINE ( jl.penta.auralibrary.nl) De mediatheek maakt gebruik van Aura online. Op deze website kun je thuis de catalogus van de mediatheek raadplegen, je boeken verlengen en boeken reserveren. Inloggen en gebruik maken van de mogelijkheden is vrij eenvoudig. Hieronder staat een handleiding. In onze webcatalogus kun je zoeken in de hele collectie van de mediatheek. Je kunt het geleende materiaal zelf online verlengen, materialen die uitgeleend zijn reserveren en boeken en dvd s voorzien van recensies. Voor het plaatsen van een recensie en het verlengen en reserveren moet je ingelogd zijn. Voordat je kunt inloggen moet je je eerst aanmelden. Dit hoeft maar één keer: Aanmelden doe je zo: Ga naar de website: kies voor Ik zit op; kies voor mediatheek; klik op de foto van de mediatheek; kies voor Mijn AuraSpace ; klik op Account aanmaken ; vul je achternaam en je pasnummer in (zonder jl); vul je adres in; vul een gebruikersnaam en wachtwoord in naar eigen keuze; inloggen is direct na het aanmelden mogelijk. AURA LIBRARY APP Met de Aura Library app kun je in de catalogus van de mediatheek zoeken, materialen reserveren, verlengen en actuele leningen opvragen. Via een pushbericht word je op de hoogte gesteld wanneer een boek klaarligt of wanneer je materialen terug moeten brengen. Handig! De app is er voor de iphone, ipad en Android. Een stap-voor-stap instructie voor het downloaden van en het inloggen in Aura Library vind je op de website www. aura.nl. Voor vragen kun je terecht in de mediatheek.

9 ABONNEMENTEN De mediatheek beschikt over verschillende soorten abonnementen: de online abonnementen en de papieren abonnementen: De online abonnementen van de mediatheek zijn: LiteRom JeugdliteRom - FictieRom Uittrekselbank Uittrekselbank Jeugd - de Actuele Documentatiebank en de cd-rom School Literary Reviews. Je kunt al deze programma s raadplegen op de computers op school. Je vindt ze onder: start programma s mediatheek. LITEROM: De meest complete verzameling recensies en artikelen over Nederlandstalige literatuur, verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen sinds Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf. De LiteRom is hét bestand voor alle in literatuur geïnteresseerde bibliotheekbezoekers en bijzonder geschikt als naslagwerk voor scholieren in de derde graad van het secundaire onderwijs en voor studenten Nederlandse literatuur. JEUGDLITEROM: De eerste fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met recensies over oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken vanaf Deze recensies, eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften, zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur. FICTIEROM : Zoek boektitels over je favoriete onderwerp. Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar onderwerpen. Deze databank biedt een overzicht van Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen.

10 UITTREKSELBANK: De Uittrekselbank bevat uittreksels van Nederlandse en anderstalige literaire werken, deels afkomstig uit bestaande, zeer bekende uittrekselboeken, en talrijke auteursportretten. Deze auteursportretten bieden naast biografische gegevens een schets van de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. Bij een groot aantal auteursportretten is een foto van de auteur opgenomen. Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 500 snuffelteksten, dat wil zeggen een beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten. Dat zijn beknopte informatieve teksten over Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs. Verder biedt de databank talrijke verwijzingen naar uittreksels die zijn verschenen in bekende uittrekselboeken. UITTREKSELBANK JEUGD: De UittrekselBank Jeugd bevat speciaal voor jongeren geschreven uittreksels van jeugdboeken, auteursportretten van jeugdboekenschrijvers en beknopte snuffelteksten. De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en taal en stijl. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden die voor een goed begrip belangrijk zijn. ACTUELE DOCUMENTATIE BANK: Een compleet overzicht van actuele dossiers die interessant zijn voor werkstukken en spreekbeurten. Per dossier een zorgvuldige selectie kranten- en tijdschriftartikelen, persfoto s, verwijzingen naar relevante boeken en tijdschriften en links naar websites. SCHOOL LITERARY REVIEWS: Een cd-rom met uittreksels van moderne Engelstalige jeugdboeken. De cd-rom bevat een gevarieerd aanbod van hedendaagse jeugdromans rond aansprekende thema s. Van ieder boek wordt eerst een korte samenvatting gegeven, gevolgd door een bespreking van zaken als thema s, titel, opbouw, taal, stijl en personages. Daarnaast geven de uittreksels een overzicht van de reacties op het boek en bieden ze informatie over de schrijver. De besprekingen worden aangevuld met een afbeelding van het omslag, verwijzingen naar websites en een kenmerkende passage uit het boek. Per boek wordt een niveau-aanduiding gegeven, afgestemd op het Nederlandse en Vlaamse onderwijssysteem. Zoekmogelijkheden zijn er op onder meer auteur, titel, thema en niveau. De uittreksels zijn in eenvoudig Engels geschreven door deskundigen uit de onderwijspraktijk.

11 De papieren abonnementen ofwel de tijdschriften van de mediatheek zijn: 1. Zo Zit Dat Het maandblad Zo Zit Dat geeft antwoord op de leukste, grappigste en interessantste vragen over natuur, techniek & wetenschap, sport, avontuur computers & games. 2. Kijk Ruimtevaart, Formule 1, straaljagers, snowboarden, computers, tornado`s, aliens, games, robots... je leest het in Kijk. Unieke informatie over spannende onderwerpen met spectaculaire foto`s! Kijk biedt elke maand het laatste nieuws over techniek, wetenschap, sport, computers en nog veel meer. De Kijk verschijnt elke maand. 3. Personal Computer Magazine (PCM) PCM, het Personal Computer Magazine voor de enthousiaste computergebruiker, staat elke maand vol met tips & trucs, onafhankelijke productvergelijkingen, testen en praktische informatie. Ben je geïnteresseerd in nieuwe producten en ontwikkelingen op het gebied van hardware, software, internet en digitale gadgets? Lees het in PCM. 4. QUEST Quest is een magazine dat iedere maand de wereld van kennis en vermaak bij elkaar brengt. Gemaakt voor mensen die zich op een luchtige en onderhoudende manier willen verrijken met allerlei wetenswaardigheden op het gebied van geschiedenis, sport, techniek, natuur, psychologie en multimedia. Niet perse omdat het nuttig is, maar vooral omdat het leuk is. 5. ExpresZo Expreszo is het enige tijdschrift voor lesbische, homoen biseksuele jongeren. Uniek in Nederland en België en misschien wel in de hele wereld. Expreszo benadert homoseksualiteit op een eigentijds en aansprekende manier. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: coming out, internet, media, lifestyle, sport, seksualiteit, jongerengroepen, contactadvertenties, uitgaan, muziek, kunst en cultuur. Expreszo weet als geen ander wat deze groep bezig houdt, omdat het blad gemaakt wordt door jongeren uit de doelgroep: lesbische, homo- en biseksuele jongeren die hun voorkeur niet meer onder stoelen of banken steken, maar er ook geen punt van maken. 6. Sevendays Ben je nieuwsgierig naar alles wat er gebeurt in Nederland en de rest van de wereld? Vorm zelf je mening over serieuze maar ook heel grappige onderwerpen. Je leest leuke en spannende artikelen over binnen- en buitenland, showbizz, muziek, boeken, games, films en nog véél meer!

12 7. BOEK Nederlands enige echte populair literaire magazine. Meer dan 100 pagina s over boeken, auteurs en de wereld die daarachter schuilt gaat. 8. Tijdschriftenpakket Elke maand ontvangen wij van De Leestafel een tijdschriftenpakket met 15 bladen, die één maand oud zijn. Enkele van deze bladen zijn: Psychologie, Top Gear, National Geographic. DOCENTENINFORMATIE Op alle computers op school is het programma computer reserveren te raadplegen. Met deze inkijkmodule kan vanaf elke willekeurige pc de planning voor computer reserveren worden bekeken. De gebruiker kan dus meteen zien op welke tijden er nog een werkplek in de mediatheek, een laptop of laptopkar beschikbaar is. Reserveren via het inkijkprogramma is niet mogelijk. Dat kan alleen via contact met een van de medewerkers van de mediatheek, hetzij aan de balie, hetzij per telefoon (tst 123) of per De beschikbaarheid van de computerlokalen 0.31, 1.01 en 1.33 is te raadplegen via het info rooster op de website. Reserveren van computerlokalen loopt via de roostermakers. In verband met een goede registratie van de e-uren geeft de docent voor de aanvang van zijn lesuur aan de mediatheekmedewerker door of hij/zij leerlingen tijdens zijn lesuur naar de mediatheek stuurt. Individueel werken: de docent kan tijdens de les maximaal 10 leerlingen naar de mediatheek sturen om te werken. Ze hebben dan altijd hun schoolpas nodig. Zonder pas worden de leerlingen weer teruggestuurd naar de les. Wegens fraudegevoeligheid worden briefjes niet geaccepteerd. Vindt de docent dat desbetreffende leerling toch op de computer in de mediatheek aan het werk moet, dan neemt hij contact op met de mediathecaris. Collectievorming: aan welk materiaal is er met betrekking tot een vak het meest behoefte? Als docenten/vakhoofden aangeven wat voor onderwerpen, boeken, dvd s etc. (al dan niet voor de uitleen) en programma s nuttig zijn voor de leerlingen, kunnen wij behulpzaam zijn bij het zoeken naar en het coördineren van de aanschaf van deze media. Als er klassikaal les wordt gegeven over één bepaald onderwerp waarover leerlingen informatie moeten inwinnen, dan is het aan te bevelen dit vroegtijdig aan ons door te geven, zodat wij rekening kunnen houden met het al dan niet uitlenen van deze materialen, het eventueel ophalen van materialen uit de openbare bibliotheek etc. Schoolpas: alle docenten krijgen aan het begin van het schooljaar een

13 nieuwe schoolpas. Deze pas heb je nodig om een laptop of andere media te lenen. Deze passen kunnen niet in de mediatheek zelf worden gemaakt, maar worden door de fotograaf aangeleverd. Het is daarom van belang om jezelf te laten fotograferen als de fotograaf op school is, zodat je nieuwe pas voor je klaarligt bij aanvang van het nieuwe schooljaar. De pas levert in het buitenland vaak korting op toegangsprijzen voor musea, evenementen etc. De mediatheek heeft een schoolabonnement op de openbare bibliotheek van Hellevoetsluis. Dit abonnement geeft bij materialen zonder leenvergoeding recht op een uitleentermijn van zes weken en een hoger aantal mee te nemen (gedrukte) materialen. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je de lenerspas ophalen in de mediatheek. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor de materialen die je in de openbare bibliotheek leent.

14 MEDIATHEEK OLC COMPUTERS 67 3 UITLEEN LAPTOPS BRANDEN BIBLIOTHEEK LEES/WERKTAFELS SCANNEN NIEUWE BRA PAS INLOGCODES OPVRAGEN HOOFDTELEFOON KOPEN INBINDEN FOTOKOPIËREN MAPJES KOPEN ETC. PRINTTEGOED OPWAARDEREN CD ROM KOPEN ROOSTERWIJZIGINGEN OP TV UITLEEN DIGITALE CAMERA S, CKV MEDIA

15

16

De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant.

De mediatheek op de 1e verdieping in lokaal 1.21; Het open leercentrum (OLC) op de 1e verdieping in sporthal De Fazant. Het PENTA college CSG Jacob van Liesveldt beschikt over verschillende ruimtes met computers en werkplekken waar leerlingen onder toezicht hun opdrachten, huiswerk en e-uren kunnen maken. De mediatheek

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Dé specialist voor uw schoolmediatheek. Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie

Dé specialist voor uw schoolmediatheek. Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Dé specialist voor uw schoolmediatheek Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie NBD Biblion biedt een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan een efficiënte en moderne bedrijfsvoering

Nadere informatie

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z

Bibliotheek Malle het leven van A tot Z bibliotheek Bibliotheek Malle het leven van A tot Z www.malle.be o n z e b i b l i o t h e k e n h o e w e r k t o n z e b i b l i o t h e e k Hoofdbibliotheek Westmalle Sint-Jozeflei 26 03-309.93.50 malle@bibliotheek.be

Nadere informatie

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur. De bibliotheek van Leusden Zuid is, op een aantal contacturen na, een onbemande bibliotheek.

Nadere informatie

MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN

MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN MEDIATHEEK CSG WESSEL GANSFORT GRONINGEN DE ENTREE HET PERSONEEL Mediathecaresse: Mw. T. Pruim-Visser (Zij is er op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 12.30 en dinsdag van 8.30-16.00) Medewerkers: Dhr.

Nadere informatie

Printen bij College Zuid

Printen bij College Zuid Printen bij College Zuid Inhoud Printen... 3 Voordat je kan printen... 4 1 MyPrint-account... 4 1.1 Aanmelden myprint... 4 2 Printer installeren op apparaten... 7 2.1 Printer installeren op computer...

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kunt u raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Als u thuis via de website de catalogus wilt raadplegen

Nadere informatie

Kennismaking mediatheek. inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl

Kennismaking mediatheek. inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl Kennismaking mediatheek inloggen mediatheeksite catalogus A tot Z tijdschriftenlijst Lucas printen startfg.hu.nl Augustus 2012 INLOGGEN LEZEN Gebruikersnaam en wachtwoord Je gebruikersnaam is gelijk aan

Nadere informatie

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem Wegwijs in Bibliotheek Maldegem Welkom! Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

Apps en Ups voor het RML. Instructies voor leerlingen

Apps en Ups voor het RML. Instructies voor leerlingen Apps en Ups voor het RML Instructies voor leerlingen 1 Inhoud 1. Werken met MAGISTER... 3 2. VANDAAG en AGENDA (Agenda ( HUISWERK)... 4 3. AANWEZIGHEID... 5 4. CIJFEROVERZICHT... 6 5. BERICHTEN (Mailbox

Nadere informatie

Digitale Fundels in de bib

Digitale Fundels in de bib Digitale Fundels in de bib Digitale Fundels in de bib Deze gebruiksaanwijzing is geoptimaliseerd voor het lezen op een scherm. Je kunt deze gebruiksaanwijzing printen, maar het is mogelijk dat hierdoor

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kun je raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Als je thuis via de website de catalogus wilt raadplegen

Nadere informatie

Handleiding Aura Internet Catalogus. 1 Aanmelden en inloggen. 2 Mijn AuraSpace. 3 Zoeken. Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. Inloggen...

Handleiding Aura Internet Catalogus. 1 Aanmelden en inloggen. 2 Mijn AuraSpace. 3 Zoeken. Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. Inloggen... Handleiding Aura Internet Catalogus 1 Aanmelden en inloggen Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord. 3 2 Mijn AuraSpace Mijn Uitleningen en Mijn Reserveringen... 3 Mijn Recensies...

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kunt u raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekwierden.nl. Als u thuis via de website de catalogus wilt raadplegen kiest

Nadere informatie

Voordelen van de bieb

Voordelen van de bieb Voordelen van de bieb Een abonnement van de bieb biedt jou eindeloos lees-, kijk- en luisterplezier. Naast boeken leen je ook gratis muziek, films, luisterboeken, tijdschriften en bladmuziek. Een keuze

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Wegwijs in de bib. Bibliotheek Maldegem. Bibliotheek Maldegem. Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen

Wegwijs in de bib. Bibliotheek Maldegem. Bibliotheek Maldegem. Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen Wegwijs in de bib Bibliotheek Maldegem Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

SnelStart Gids. Studenten. SnelStart Gids -Studenten. Versie: 1.3 Datum:

SnelStart Gids. Studenten. SnelStart Gids -Studenten. Versie: 1.3 Datum: SnelStart Gids Studenten Versie: 1.3 Datum: 05.09.2016 Auteur: Co py ri g hts: Classificatie: Dennis Carroll ROC Gilde O p leidin g en Al g emeen SnelStart Gids -Studenten 1. Studentenportaal Vanaf dit

Nadere informatie

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo Inhoudsopgave Inleiding... 5 Richtlijnen voor computergebruik... 7 Inloggen op de pc... 8 E-mail en webmail... 9 Magister... 11 De website van

Nadere informatie

E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones

E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones E-books lenen via de Bibliotheek: versie tablets en smartphones Een account maken Om e-books te kunnen downloaden heb u een account nodig bij Bibliotheek.nl. 1. Start uw internetprogramma en ga naar http://www.bibliotheek.nl/e-books

Nadere informatie

Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7

Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7 Openbare Bibliotheek Huijbergen, Handleiding voor klanten, versie augustus 2013 Pagina 1 van 7 Deze handleiding is bedoeld voor klanten die via internet de website van de Openbare Bibliotheek Huijbergen

Nadere informatie

De Bibliotheek op school. Leerlingen

De Bibliotheek op school. Leerlingen De Bibliotheek op school Leerlingen Inhoud SchoolWise... 2 Homepagina... 2 Zoekmachine... 3 Kijk in de kast... 7 Snuffelen... 8 Aanmelden... 9 Mijn gegevens... 11 Boek gelezen, zet hem in je leeslog!...

Nadere informatie

MIJN BIBLIOTHEEK. Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK. Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! oktober 2015

MIJN BIBLIOTHEEK. Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK. Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! oktober 2015 MIJN BIBLIOTHEEK Introductie tot MIJN BIBLIOTHEEK oktober 2015 Maak van de bib nog meer jouw bib dankzij Mijn Bibliotheek! Waarom heb ik een Mijn Bibliotheek account nodig? Wil je de uitleentermijn verlengen,

Nadere informatie

Vragenlijst BiebPanel meting Collectie & informatiefunctie

Vragenlijst BiebPanel meting Collectie & informatiefunctie Vragenlijst BiebPanel meting 2 2016 Collectie & informatiefunctie Welkom bij dit onderzoek van BiebPanel! In het tweede onderzoek van 2016 staat de collectie van uw bibliotheek centraal. Daarnaast willen

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16

Digitale ondersteuning in onderwijs. Studenten schooljaar 15/16 Digitale ondersteuning in onderwijs Studenten schooljaar 15/16 Handleidingen http://handleidingenict.summacollege.nl/ Draadloze netwerken SUMMASTART: De inlogcode met wachtwoord kan niet vast ingesteld

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

De Bib. Brengt bijeen.

De Bib. Brengt bijeen. brugge.be/bibliotheek OPENBARE BIBLIOTHEEK De Bib. Brengt bijeen. Beter Nederlands leren of andere talen en culturen ontdekken, het kan allemaal. De Openbare Bibliotheek Brugge heeft veel in huis. Ook

Nadere informatie

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek!

Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! 1 Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Op http://oost-vlaanderen.bibliotheek.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet

E-boeken in de Bib. Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Stap voor stap: zo lees je e-boeken van de bib op je tablet Deze gebruiksaanwijzing is geoptimaliseerd voor het lezen op een scherm. Je kunt

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen en inzien_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:37 lenen & inzien Bibliotheek Den Haag heeft veel te bieden, maar u zult vooral plezier

Nadere informatie

Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks.

Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks. E books om te lenen Vanaf 21 januari 2014 kunnen bibliotheekleden e books lenen via www.bibliotheek.nl/ebooks. Deze dienst in vanaf de start gelijk zo populair, dat de site regelmatig niet beschikbaar

Nadere informatie

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis.

In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. 1 Voorwoord Beste student, Welkom in het KLC! In deze map vind je handige tips en handleidingen die je kunt gebruiken als je aan het werk bent in het KLC of thuis. Als je na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie

Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Innovatie Kennis Kwaliteit Vernieuwing Inspiratie Dé specialist voor elke schoolmediatheek NBD Biblion biedt een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan een efficiënte en moderne bedrijfsvoering

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011 Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden mei 2011 Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be Fijn om je als lid welkom te heten! Onze bibliotheek telt zo n 14.000 actieve leden. Evenveel

Nadere informatie

SOMtoday voor leerlingen

SOMtoday voor leerlingen SOMtoday voor leerlingen 1. ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY Op Altra College wordt gebruik gemaakt van het leerling-informatiesysteem SOM. Hierin wordt alles geregistreerd wat je mentor(-en) en docenten nodig

Nadere informatie

Talk2Fans App Handleiding

Talk2Fans App Handleiding 2016 Talk2Fans App Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Downloaden Talk2Fans app... 2 2.1 Android... 2 2.2 IOS... 3 3. Nieuwe registratie... 5 4. Eerste keer aanmelden... 6 5. Hoofdfuncties binnen de app... 8 5.1

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4

Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4. Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 1 Inhoudstafel Wat is Mijn Bibliotheek 3 Hoe surf ik naar Mijn Bibliotheek 4 Via het Portaal van jouw bibliotheek 4 Via de catalogus van jouw bibliotheek 4 Aan de slag met Mijn bibliotheek 5 Aanmelden

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 2 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op

Nadere informatie

Leerkrachten. Kleuters. Basisonderwijs. Secundair onderwijs. Maatwerk. Contact. Bibliotheek Lede

Leerkrachten. Kleuters. Basisonderwijs. Secundair onderwijs. Maatwerk. Contact. Bibliotheek Lede Leerkrachten Kleuters Basisonderwijs Secundair onderwijs Maatwerk Contact Bibliotheek Lede Samenwerken met scholen is voor onze bibliotheek een belangrijke opdracht en heeft er toe geleid dat heel veel

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

1. Magister info internet Cambreur College

1. Magister info internet Cambreur College 1. Magister info internet Cambreur College Het Cambreur College gebruikt Magister als schooladministratiesysteem. Hierin worden onder andere de persoonlijke gegevens van de leerlingen en ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst.

Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. Vind sneller wat je zoekt. Ontdek de vernieuwde online BIBCATALOGUS & MIJN BIBLIOTHEEK dienst. 1 SNEL ZOEKEN Maar ook uitgebreid. Gebruik de zoekbox om de bibliotheekcatalogus te doorzoeken. Klik op uitgebreid

Nadere informatie

Leenwijzer Geniet met de bieb!

Leenwijzer Geniet met de bieb! Leenwijzer 2017 Geniet met de bieb! De Mariënburg Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Elst Ewijk Gendt Hatert Heteren Huissen Kekerdom Lent Leuth Malden Millingen aan de Rijn Muntweg Ooij Oosterhout

Nadere informatie

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer Snel aan de slag met Bibliotheek.net Systeembeheer (Systeembeheerhandleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books online lezen op een PC of laptop

Handleiding van de Bibliotheek: e-books online lezen op een PC of laptop Handleiding van de Bibliotheek: e-books online lezen op een PC of laptop Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

bedrijfsnaam.online-werkplek.nl gebruikersnaam je wachtwoord moet je bij eerste aanmelding wijzigen

bedrijfsnaam.online-werkplek.nl gebruikersnaam je wachtwoord moet je bij eerste aanmelding wijzigen I Connect People A. Plesmanlaan 9 9615 TJ Kolham Kolham, vrijdag 20 augustus 2010 Bedrijfsnaam Naam Gebruiker Betreft: Gebruikershandleiding van de Online Werkplek Hallo Naam Gebruiker, Welkom bij de Online

Nadere informatie

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Vragenlijst onderzoek 2016-1 Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM], Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan het volgende onderzoek

Nadere informatie

Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek

Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek 1 Handleiding Self Service en Casper Focus op de ipad voor het personeel van Chr. College Groevenbeek 2 De handleiding bestaat uit een aantal onderdelen: De ipad aanmelden bij Groevenbeek Self Service

Nadere informatie

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be

surf ik bib? hoe naar mijn in een wip Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! Surf naar www.ovinob.be Ook mijn bibliotheek is een Ovinob-bibliotheek! hoe surf ik in een wip naar mijn bib? Surf naar www.ovinob.be Op www.ovinob.be kan je zien wat er aanwezig is in je bibliotheek of in andere Oost-Vlaamse

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 3 Inleiding Hoe werkt het? Werken met printtegoed FAQ Myprint

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 3 Inleiding Hoe werkt het? Werken met printtegoed FAQ Myprint Documentbeheer Versie Datum Auteur(s) Wijziging 1.0 22 juni 2017 M. el Hamouti Eerste Versie 1.1 29 juni 2017 M. el Hamouti Inhoudelijke aanpassingen 2.0 25 juli 2017 M. el Hamouti Definitieve versie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Bib.sint-niklaas.be website Uitdatabank agenda Downloads en Formulieren

Bib.sint-niklaas.be website Uitdatabank agenda Downloads en Formulieren Welkom in de Bib 1 Website 2 Catalogus 3 Mijn bibliotheek 4 Internet 5 Gratis hotspot Wifi 6 GoPress 7 Fundels 8 Seniorenweek 9 Digitale week 10 Computercursussen 11 Gamen Film & Muziek 12 Beeldbank 13

Nadere informatie

Handleiding beginnen met Calculus VIP. Datum December 2016 Calculus Software

Handleiding beginnen met Calculus VIP. Datum December 2016 Calculus Software Handleiding beginnen met Calculus VIP Datum December 2016 Auteur Calculus Software Inhoudsopgave Waarom Calculus VIP?... 3 Gemakkelijk... 3 Veilig... 3 Technische voorwaarden gebruik Calculus VIP... 3

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

Aanmelden met eigen leerlingnummer

Aanmelden met eigen leerlingnummer Aanmelden met eigen leerlingnummer DE EERSTE KEER AANMELDEN OP DE COMPUTER Aanmelden gaat als volgt: Druk bij het aanmeldingsscherm gelijktijdig op Ctrl+Alt+Delete. Gebruikersnaam: Dit is jouw volledige

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK BIJ JE THUIS. Verlengen, reserveren.via internet

DE BIBLIOTHEEK BIJ JE THUIS. Verlengen, reserveren.via internet DE BIBLIOTHEEK BIJ JE THUIS Verlengen, reserveren.via internet Ga naar www.geraardsbergen.be Vrije tijd, Bibliotheek 1. CATALOGUS RAADPLEGEN Selecteer Catalogus om te weten te komen of we een werk hebben.

Nadere informatie

Mobiel Internet Aansluiten

Mobiel Internet Aansluiten Mobiel Internet Aansluiten Mobiel Internet aansluiten is niet veel meer dan het plaatsen van een simkaart in het apparaat waar u Mobiel Internet voor wilt gebruiken. Uw eigen apparaat of de Internet Stick

Nadere informatie

Handleiding oudernetwerk vzw de ouders

Handleiding oudernetwerk vzw de ouders Handleiding oudernetwerk vzw de ouders Deze handleiding geeft een overzicht van wat je kan doen in het oudernetwerk. Hoe registreer je? Hoe log je in? Bij welke kanalen sluit je aan? Hoe maak je een eigen

Nadere informatie

GASTLENEN: VRAGEN EN ANTWOORDEN

GASTLENEN: VRAGEN EN ANTWOORDEN GASTLENEN: VRAGEN EN ANTWOORDEN Welke bibliotheken doen mee aan gastlenen? Alle bibliotheken in Nederland doen mee. Mag ik in meerdere gastbibliotheken gastlenen? Ja, u mag in meer gastbibliotheken gastlenen.

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

de Slimme Nieuwslezer handleiding

de Slimme Nieuwslezer handleiding de Slimme Nieuwslezer handleiding Versie 2.0 april 2014 0 Inhoud van deze handleiding 1 Wat is de Slimme Nieuwslezer? [pagina 3] 8 Oefenen met een dictee [pagina 10] 2 Voor welke apparaten geschikt? [pagina

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor

Nadere informatie

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar

Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Welkom bij het Summa College! Een snelcursus opstarten voor het schooljaar Inhoud 1. Wat heb je nodig? a) Je Summa gebruikersnaam en wachtwoord 2. Wat moet je regelen? b) Je Summa account activeren c)

Nadere informatie

Glossarium e-boeken in de bib

Glossarium e-boeken in de bib e-boeken in de bib Glossarium In dit document is de terminologie vastgelegd voor het e-boeken in de bib-project. Het doel van deze lijst is: consistente woordenschat bij sectorcommunicatie over het project

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden.

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden. F.A.Q. Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Voor het aanvragen van een TopMec jaarabonnement is een mijngrossier.nl account nodig. Heeft u al een mijngrossier.nl account en wilt een TopMec

Nadere informatie

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op "Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account.

4. Bij de eerste inlogsessie, wordt je gevraagd om de Google gebruiksvoorwaarden te accepteren. Klik op Ik ga akkoord. Ga door naar mijn account. De allereerste keer inloggen bij Google apps for education 1. Log in via de knop rechtsboven in je browser. a. Zie je de knop niet? Surf dan eerst naar www.google.be b. Ben je al ingelogd onder een andere

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding

DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding DOKEOS ISBO Leerplatform Studentenhandleiding Platform Dokeos 1.8.6.1 2009 ISBO 1 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Inloggen en uitloggen 3.1 Registratie 3.2 Inloggen 3.3 Persoonlijke gegevens wachtwoord wijzigen

Nadere informatie

Inleiding tot de catalogus. 10mm. foto

Inleiding tot de catalogus. 10mm. foto Inleiding tot de catalogus 10mm foto Inhoud Registreren... 4 Je gezinsleden aan je profiel koppelen... 8 Je gebruikersprofiel... 9 Verlengen... 11 Materialen opzoeken en reserveren... 12 Registreren Om

Nadere informatie

Handleiding Multiscreen TV

Handleiding Multiscreen TV Handleiding Multiscreen TV Met Multiscreen TV kunt u televisiekijken op uw tablet, smartphone, laptop en pc. INHOUDSOPGAVE Multiscreen TV gebruikersnaam en wachtwoord ophalen... 2 Multiscreen TV installeren

Nadere informatie

Inhoud... 2 Woord vooraf... 2. Aanmaken wachtwoord voor publiekscatalgus... 3 Aanmaken webaccount voor het lenen van e-books... 4

Inhoud... 2 Woord vooraf... 2. Aanmaken wachtwoord voor publiekscatalgus... 3 Aanmaken webaccount voor het lenen van e-books... 4 Inhoud Inhoud... 2 Woord vooraf... 2 Aanmaken wachtwoord voor publiekscatalgus... 3 Aanmaken webaccount voor het lenen van e-books... 4 E-books uitzoeken... 6 E-books op een e-reader zetten... 9 E-books

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Docnet handleiding 1

Docnet handleiding 1 Docnet handleiding 1 Inleiding... page 3 Homepagina.. page 4 Profiel...........page 5 Docbox..........page 6 Ontdek........page 7 Vraag en antwoord..... page 8 Contactgegevens........page 10 2 Ontdek Docnet

Nadere informatie

Handleiding publiekspc s

Handleiding publiekspc s Handleiding publiekspc s 1. Wat zit waar? Figuur 1: beginscherm Hierboven ziet u een afbeelding van het beginscherm. Zonder in te loggen heeft u toegang tot een aantal gratis sites zoals de website en

Nadere informatie

Gratis bij uw abonnement

Gratis bij uw abonnement Registreren (stap 2 van 2) HOME Terug naar stap 1 Registreren (s nt me ne In enkele stappen Nog meer nieuws gratis bij uw abon Bent u krantabonnee? * Ja, ik ben krantabonnee Nee, ik ben geen krantabonnee

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Vrije Universiteit Brussel. CALI Handleiding Online aanmeldingsapplicatie. Vrije Universiteit Brussel. Handleiding Online aanmeldingsapplicatie CALI

Vrije Universiteit Brussel. CALI Handleiding Online aanmeldingsapplicatie. Vrije Universiteit Brussel. Handleiding Online aanmeldingsapplicatie CALI Vrije Universiteit Brussel Handleiding Online aanmeldingsapplicatie 1 2 Inhoudstabel 1 Welkom!... 4 2 Inschrijven voor de opleiding... 5 2.1 Verschil online aanmeldingsapplicatie en SelfService Studenten?...

Nadere informatie

Mediaprotocol. Uitgangspunten

Mediaprotocol. Uitgangspunten Mediaprotocol Op de Korenaar leren wij onze leerlingen op een verantwoorde wijze in schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, de betreffende informatie te ordenen en te beoordelen op hun

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

InLeIDInG. account aanmaken

InLeIDInG. account aanmaken InLeIDInG Je staat op het punt aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje op onze website: een virtuele plek om met vrijwilligers in contact te komen, je organisatie te promoten, kennis te delen,

Nadere informatie

Handleiding Magister 6

Handleiding Magister 6 Handleiding Magister 6 voor leerlingen De Amsterdamsche School schooljaar 2014-2015 Inhoud Inleiding 1 Inloggen Magister 6 2 Onderdeel: Het Vandaag scherm 3 Onderdeel: Agenda 4 Onderdeel: Cijfers 5 Onderdeel:

Nadere informatie

Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten

Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten [Geef tekst op] De Bibliotheek op school Werkinstructie schoolwise voor leerkrachten Proces digitale portal Inhoud SchoolWise-portal... 2 Docentenmenu... 2 Leerlingoverzicht... 4 Telaat lijst... 5 Uitleenoverzicht...

Nadere informatie