Maak Meer Marathon stappenplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maak Meer Marathon stappenplan"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave De Verre Naasten Jongeren Maatschappelijke Stage Maak Meer Marathon stappenplan De Projecten Bijlage 1 Het ondernemersplan Bijlage 2 Actielijst + tips microkredietactie Bijlage 3 Microkredieten achtergrond Bijlage 4 Boekhouding Bijlage 5 Verantwoording uren MaS-stage

3 De Verre Naasten- Jongeren is er voor jou! Natuurlijk weet je dat er armoede is in de wereld. Dat een jongere in Congo of Benin lang niet altijd naar school kan of merkkleding kan kopen. Dat hij allang blij is als hij iedere avond een bord eten heeft. Zit zo iemand dan wel te wachten op het evangelie? Of moet je eerst zorgen dat hij genoeg te eten heeft? Als je dit interessante vragen vindt, zit je helemaal goed bij DVN -J, het jongerenplatform van De Verre Naasten. Daar krijgen jongeren uit ontwikkelingslanden een gezicht. Je kunt met ze meedenken en echt iets voor ze doen. DVN-J wordt voor en door jongeren ontwikkeld, met een eigen Facebookpagina en leuke acties als de Maak Meer Marathon. Van alles mogelijk Nadenken over vragen op het gebied van zending en hulpverlening komen bijvoorbeeld aan bod tijdens gastlessen op school, verenigingsavonden, workshops of als je een gastspreker uitnodigt. Bij DVN-J kan het allemaal! Schakel ons in bij activiteiten en help zelf actief mee. We kunnen je hulp goed gebruiken als het gaat om meedenken met ons beleid en bij het uitvoeren van leuke acties. Informeer via onderstaande contactgegevens naar de mogelijkheden! Maak Meer Marathon De Maak Meer Marathon is één van de acties van DVN-J, speciaal voor scholen of door jou te organiseren in het kader van je maatschappelijke stage. Je wordt zelf partner van een zending- en hulpverleningsproject en moet ervoor zorgen dat het project uitgevoerd kan worden. Jij en je team krijgen een startkapitaal dat verveelvoudigd moet worden. Jullie bedenken leuke acties om meer te maken van het startkapitaal. Met een eigen actiepagina, gevuld met foto s en filmpjes, werf je fondsen. Wie haalt het meeste geld op? Wie heeft de creatiefste actie? Wie scoort de meeste free publicity? Tijdens een spetterende afsluiting wordt de winnaar bekend gemaakt. Eigen actie Wil je liever zelf een eigen actie opstarten voor een project van De Verre Naasten? Via ons online platform heb je daar vanaf 1 januari 2013 ook alle mogelijkheden voor! Hou deze website, Facebook of Twitter in de gaten voor de laatste updates. Reizen DVN-J brengt jou in contact met je verre naaste, door ze op te zoeken! Ben jij 18 jaar of ouder? Ga dan mee op reis! Bezoek een projectland van De Verre Naasten, ga met lokale jongeren op pad en leer meer over andere gewoontes en culturen. De komende jongerenreizen gaan naar Zuid-Afrika en Kenia, voor meer informatie Voor overige vragen neem contact op via: jongeren@deverrenaasten.nl of bel en vraag naar Elze Toornstra.

4 Maatschappelijke Stage Vanaf schooljaar is de Maatschappelijke Stage verplicht voor alle middelbare scholieren. Leerlingen op het vwo dienen 72 uur Maatschappelijke Stage te lopen, op de havo is dat 60 uur en op het vmbo en praktijkonderwijs, 48 uur. De Maatschappelijke Stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dit kan binnen of buiten school plaatsvinden. Hierdoor leer je waarom het belangrijk is dat je je inzet voor de samenleving en toon je een stukje naastenliefde voor naasten ver of dichtbij. De Maatschappelijke Stage heeft als doel op een leuke manier je maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Dat is goed voor anderen en voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. De Maak Meer marathon en de Maatschappelijke Stage Door mee te doen aan de actie kan jij je talenten inzetten voor je naasten ver weg en dichtbij. Samen met je groepsgenoten ervaar je hoe een ondernemer te werk gaat en leer je hoe je een eigen bedrijfje succesvol kan maken via concrete acties, online fundraising en Social Media, zodat het project uitgevoerd kan worden. Je voldoet met door deel te nemen aan deze actie, gelijk aan de eisen van de maatschappelijke stage. Je wordt tijdelijk een partner van een van de projecten van De Verre Naasten. Zorg jij ervoor dat het project uitgevoerd kan worden?

5 Stappenplan Maak Meer Marathon In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe de Maak Meer Marathon in zijn werk gaat en waar je om moet denken. Lees de stappen dus goed door en dan zal je actie zeker slagen! Vergeet niet af te vinken welke zaken je hebt afgerond, dat helpt je om goed te plannen en niks over het hoofd te zien. Stap 1 Je groep Vorm een groepje met minimaal 2 en maximaal 3 personen en zorg ervoor dat je dit handboek in je bezit hebt. Stap 2 Verdieping Verdiep je in het project van De Verre Naasten en de beschikbare achtergrondinformatie over microkredieten. Als toekomstige ambassadeur moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn van je project! Stap 3 Kies je project Je mentor heeft voor jullie klas een project gekozen. Vul het ondernemersplan uit bijlage 1 in met acties die je wilt gaan uitvoeren. Je ondernemersplan bestaat dus uit twee onderdelen. Net als in het echt, moet je zelf actie voeren voor je project en daarnaast zoek je fondsen/sponsoren. Voor de concrete actie gebruik je je microkrediet en werk je toe naar minimaal 15 per persoon. Schrijf in je ondernemersplan op hoe en wat voor actie je gaat voeren en laat dat goedkeuren door de mentor. Je ontvangt dan je microkrediet. Voor je andere deel zoek je fondsen/sponsoren via het platform (zie stap 5) Stap 4 Verdeel de taken De komende tijd strijdt dus tegen je andere schoolgenoten, voor de ambassadeurstitel. Wie van jullie weet via de acties en Online media het project zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen? Verdeel daarom goed te taken binnen het team: boekhouder, PR/Marketing, beheerder platform, coördinator concrete actie ect. Stap 5 Actieplatform Op: maak jullie beheerder jullie eigen actiepagina aan onder de teampagina van jullie klas. Via jullie persoonlijke actiepagina op het platform, benaderen jullie je vrienden en bekenden om je microkrediet actie en/of het project te steunen, hiermee haal je minimaal 30 per persoon op. Ook laat je op dit digitale platform zien wat jullie doen. Dit doe je door een blog bij te houden & foto s en filmpjes te posten van de microkredietactie. Nodig ook zoveel mogelijk mensen uit om met hun mee te doen door in de vorm van geld, je advies te geven of mee te helpen met het promoten van je actie via hun eigen sociale netwerk door jouw actie door te posten. Stap 6 Actie voeren De actie wordt op in mei afgesloten via een event op school. Bedenk goed hoe je tijdens de actieperiode zoveel mogelijk aandacht kan vragen voor jullie project. Bijvoorbeeld door het maken van een videoclip, flashmob, het geven van een gastles, het maken van een radioreportage, het schrijven van een nieuwsbrief, het houden van een debat enz. Hoe ludieker de actie, hoe meer kans je maakt op vrijkaartje voor een pretpark in Nederland.

6 Stap 7 Afsluiting Jullie zijn expert geworden van jullie project (land) en verzorgen een presentatie over het project en hoe jullie het projectgeld bij elkaar hebben gekregen aan je klasgenoten. Ook wordt bekend gemaakt wie de ambassadeurstitel krijgt en de bijbehorende prijs: een vrijkaartje voor een dagje uit naar een pretpark. De projecten Project 1 Sparen voor medicijnen en voedsel De kleine, 9 maanden oude Neelam is een schrijnend voorbeeld van deze armoede. Gebrek aan voeding en benodigde voedingsstoffen vergrotende de kans op dodelijke- infecties en ziektes. Goed, gevarieerd en gezond eten maakt verschil. De christelijke organisatie EHA werkt in Midden-India hieraan mee door nieuwe zaadsoorten te verspreiden om eten te verbouwen en door voorlichting te geven over voedsel. Help mee dit werk mogelijk maken! Zodat daar in India hulp, advies, voorlichten en trainingen gegeven kunnen worden! 1 = 1 uur voorlichting, en voor 1,50 heb je een vis! Maak jij het verschil? Project 2 Sparen voor bomen en beestjes! Project 3 Sparen voor praktijklessen De Verre Naasten steunt landbouworganisaties die boerengroepen in de dorpen adviseren, coachen en helpen bij betere oogsten. De Soembanese landbouwontwikkelingsorganisatie Yakerrsum geeft bijvoorbeeld microkredieten om een eigen bedrijfje op te zetten, maakt samen met de boeren plantplannen voor gewassen die insect-proof zijn (zoals mangoen citrusbomen), geeft slimme bemestingsadviezen of financiële steun bij de aanleg van een wateropvangbak en -leidingen. Yakerrsum coacht bijna honderd boerengroepen om hun landbouwmethoden te verbeteren. Voor 3 heb je al 25 plantjes! Elk jaar ontvangen zo n dertig jongeren uit de zwarte zendingsgemeenten van de Vrije Gereformeerde Kerk van Zuid- Afrika rond Pretoria een beurs via het studiefonds Thusano; help elkaar. Dankzij deze beurs kunnen de jongeren studeren of een vakopleiding volgen en zichzelf in de toekomst in eigen onderhoud voorzien. Maar dat niet alleen, door deze investering worden ook de lokale gemeenten van de Vrije Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika versterkt, in kennis en vaardigheden en op financieel gebied. Voor 3 heb je al een dag praktijkonderwijs!

7 Bijlage 1 Ondernemersplan Ondernemers Wie zijn jullie? Motivatie: Waarom gaan jullie dit bedrijfje starten? Doel Wat willen jullie met dit bedrijfje bereiken? Competenties Waar zijn jullie goed in? (bv verkopen, dingen maken, koken etc.)

8 Activiteiten Wat gaan jullie precies doen? (beschrijf hier kort wat jullie gaan doen. Wat gaan jullie maken of verkopen.) Doelgroep Wie gaat jullie product of dienst kopen? (bv ouders of kinderen, wat is hun leeftijd, hoeveel geld hebben de mensen te besteden, om hoeveel mensen gaat het) (product of dienst = iets wat je voor een ander doet voor geld) Product/dienst (beschrijf hier wat jullie gaan aanbieden, hoe ziet jullie product of dienst eruit, maak er een tekening van bv bij sieraden maken, waarom gaan de mensen jullie product of dienst kopen denk je?) Begroting Welke prijs gaan jullie vragen? Hoe komen jullie aan deze prijs? Wat kost het om jullie product te maken of de dienst aan te bieden?

9 PR Hoe gaan jullie reclame maken voor jullie product/dienst? (denk aan flyer, affiche, mond op mond reclame, internet) Logistiek Waar, wanneer en hoe gaan jullie je product of dienst verkopen? (denk aan plaats, tijdstip, manier van aanbieden) Taakverdeling & Planning Wie doet wat tijdens dit project en wanneer ga je wat doen? (Gebruik bijlage 2 voor het uitwerken van de activiteiten planning) Voor akkoord ondertekend, Datum.. te. (handtekening leerling) (handtekening docent/mentor)

10 Bijlage 2 Actielijst Wanneer Wat Wie Waar Met Hoeveel (tijd) (activiteit) (persoon) (locatie) (benodigdheden) (kosten) Tips voor het opzetten van microkrediet acties Zet een actie op met je sportvereniging bv. voetbal voor Benin, organiseer een sponsorloop Heb jij een talent bv. muziek of knutsel je graag? Maak dan wat en ga dat verkopen. Maak flyers en hang promotieplaatjes op bij de supermarkt om sponsoren te vinden Verkoop bloemenzaadjes of plantjes zoals Afrikaantjes Ga auto s wassen / tuinen wieden / een instrument bespelen Maak ansichtkaarten en verkoop die Organiseer een veiling of Bingo Open een schoonheidssalon (speciaal voor de meiden) Kluskaart voor bejaarden (jij helpt hen bij hun klussen in ruil voor geld) Levend standbeeld Haal boodschappen voor iemand Lege flessen ophalen

11 Bijlage 3 Microkredieten (achtergrond) Hoe gaat een microkrediet in zijn werk? Om je eigen bedrijf te starten, heb je een lening nodig. Voor arme mensen is het heel moeilijk om zonder bezit zoals een goed huis of vast werk een lening te krijgen. Ook lenen bij een bank is erg duur. Daarom vormt De Verre Naasten, in samenwerking met de plaatselijke kerk of instantie kredietgroepen. Ze leren de groep hoe ze in het klein kunnen ondernemen. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze moeten omgaan met geld en waar het aan moet worden uitgegeven. Ook landbouwtraining kan onderdeel zijn van de cursus. Als groep zullen ze op elkaar moeten letten en elkaar aanmoedigen om goed met hun geld om te gaan. En na het halen van een certificaat, kan het dan echt beginnen: een zak maïs of ander zaaigoed, een beginnerskapitaal (eerste kleine lening) om een eerste marktvoorraadje te kopen, gereedschap om fietsen te herstellen, enzovoorts. Met het geleende geld kunnen de ondernemers aan de slag. Stap voor stap gaan ze vervolgens hun lening terugbetalen door met de winst die ze maken telkens een klein deel van het geld in te leveren. Soms maar 1 cent per week, maar op die manier betalen ze wel hun lening terug, dit geld heet ook wel: rentegeld. Van dit rentegeld worden dan weer uitgaven gedaan die waar het hele dorp of de omgeving van het dorp van profiteert, zoals de bouw van een school. Als het goed is gegaan met de afbetaling, kan die persoon de volgende keer weer meer geld lenen. Zo kunnen kleine ondernemers toch hun bedrijf laten groeien, net zolang tot ze bij een echt bank een lening kunnen aanvragen. Vaak zijn het de vrouwen die het meest profiteren van dit systeem. Zij zijn de handelaars, omdat ze hun leven lang al niets anders doen dan zuinig zijn, rekenen en sparen. Sparen van een pannetje rijst in de ochtend, zodat de kinderen s avonds ook nog iets hebben. Mannen zijn over het algemeen meer gericht op geld uitgeven. Als vrouwen het beter krijgen, zie je dat aan de kinderen. Ze zijn beter gevoed, gezonder en kunnen als ze echt geluk hebben naar school. Honderden gezinnen krijgen op deze manier kansen op een goede toekomst. Meer informatie over microkredieten: (spelletje) (spelletje) Filmpjes microkrediet: Geoclips Arm en Rijk

12 Bijlage 4 Boekhouding Datum Product Uitgaven Inkomsten Winst Totaal: Uitgaven Inkomsten Winst

13 Bijlage 5 Verantwoording uren maatschappelijke stage Datum Uren Omschrijving Paraaf Totaal akkoord? Ja / nee

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College. Schooljaar 2012-2013 1 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE HANDBOEK 2019 HANDBOEK DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG MET DOCENTEN AAN DE SLAG MET Dance4Life werkt wereldwijd aan een gezonde seksuele toekomst voor jongeren. scholenactie.dance4life.nl HANDBOEK 2019 BETROKKENHEID

Nadere informatie

Expeditie M&M. Microkredieten. lesbrief. ontdek avontuurlijk leren. Foto: Roel Burgler / Hollandse Hoogte

Expeditie M&M. Microkredieten. lesbrief. ontdek avontuurlijk leren. Foto: Roel Burgler / Hollandse Hoogte Expeditie M&M ontdek avontuurlijk leren lesbrief Foto: Roel Burgler / Hollandse Hoogte VMBO Microkredieten Expeditie M&M Inleiding Wat heb je nodig als je een bedrijf wilt beginnen? Geld! Meestal moet

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...4 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...6 5. Succes!...6 1. Aan de slag! Geweldig dat je hebt

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Informatie voor leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College 0 Maatschappelijke Stage! Sinds 2011 nemen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs deel aan de Maatschappelijke Stage

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V

De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V De maatschappelijke stage op het Alfrink College Klas 3H en 4V Op zoek naar een maatschappelijke stage die bij jou past? Dat is heel makkelijk. Je kiest wat jij leuk vindt en doet daarmee meteen iets goeds

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van het CSG Rehoboth. Schooljaar 2011-2012 Welkom bij de maatschappelijke stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de maatschappelijke

Nadere informatie

Webinar 30 januari 2019

Webinar 30 januari 2019 De webinar start om 19.30 uur. Tot zo! Webinar 30 januari 2019 Even voorstellen Kim Cocu - Kim Cocu - Run for KiKa Marathon Even voorstellen. - Run for KiKa Marathon Emolife Events Inge Tishauser Instructies

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Primair onderwijs 1 Preview What will you do to change the world today? Primair onderwijs 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Microkrediet 6 Werkblad 1 Armoede 9 Werkblad 2 Microkrediet 11 Ondernemen wat is dat? 13 Werkblad

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk HANDBOEK Beautybusiness Sylvia van Kuijk Auteursrechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

Inhoud 3. ZO doe je dat! IdeEën voor jouw MaS voor War Child 5 De beste tips & tricks 6 Waarom is jouw hulp belangrijk? 7.

Inhoud 3. ZO doe je dat! IdeEën voor jouw MaS voor War Child 5 De beste tips & tricks 6 Waarom is jouw hulp belangrijk? 7. NAAM: Beste maatschappelijke stagiaire, Wat goed dat je jouw maatschappelijke stage (MaS) voor War Child gaat doen, en daarmee in actie komt voor oorlogskinderen. Een maatschappelijke stage voor War Child

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Organiseer een feestdag!

Organiseer een feestdag! Er is altijd wel reden om een feestje te vieren. Ook op school. Maar hoe organiseer je een spetterend feest? Bijvoorbeeld een klassenavond of een speciale feestdag? Daarover gaat deze lesbrief. TIP! Nog

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke Stage

Handboek Maatschappelijke Stage Handboek Maatschappelijke Stage Voorwoord Bij Day for Change is het mogelijk om op een zelfstandige manier een Maatschappelijke Stage te vervullen. Dit kan namelijk door het uitvoeren van de Klasse!Actie

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop

Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop Handleiding actieplatform Online geld inzamelen voor de SamenLoop voor Hoop (versie 1.0) Elk team kan een eigen actie starten, wist je dat je deze actie ook online kunt aanmaken op het actieplatform? Je

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn

project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn project: Introductie Helpende Zorg & Welzijn. > Cas us Vmbo Morgenland heeft een afdeling Zorg & Welzijn. De school merkt dat de leerlingen van deze afdeling graag wat meer willen weten over het beroep

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

Gastles: Hoe word ik rijk?

Gastles: Hoe word ik rijk? Gastles: Hoe word ik rijk? Hoe word je rijk? Dat willen we natuurlijk allemaal weten. In deze presentatie krijg je veel tips. Eerst een quiz om te kijken hoe veel jullie weten. Wie weet er veel? Pak je

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Wij een werkdag, zij een schooldag. ctie boekje teven t erf veegt he amech werkt op het land Brenda haalt wat er Jacklyn Geef jouw tijd aan teven, Brenda, Jacklyn, amech, inasayesh, djida, wa en alle andere

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT?

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? Handboek 2012 voor het organiseren van een lokale Prayer Night. Uitgave van de Evangelische Alliantie. Inhoud Inleiding Waar moet ik beginnen? Met wie ga ik dit regelen?

Nadere informatie

STAGEPLAN. Datum inlevering /./ 20 Datum bespreking toetsingscie. /./ 20. Datum inleveren reflectieverslag Akkoord reflectieverslag ja nee

STAGEPLAN. Datum inlevering /./ 20 Datum bespreking toetsingscie. /./ 20. Datum inleveren reflectieverslag Akkoord reflectieverslag ja nee Het is van groot belang om een helder stageplan te maken. Het stageplan maak je voordat je op stage gaat. In dit stageplan beschrijf je je eigen verplichtingen en geeft school aan waar zij voor verantwoordelijk

Nadere informatie

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren

Vrijwilligersmarketing. Ralf Fleuren Vrijwilligersmarketing Ralf Fleuren - ralf@bliqsem.nl - 06-3441 7041 Kennismaken als de Bliqsem Voorstelrondje - via Mentimeter: Voor welke organisatie volg je deze training? Wat wil je leren? Vrijwilligersmarketing:

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget!

Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget! Lock me Up - Free a Girl In 4 weken naar het sponsortarget! Behaal in 4 weken jouw sponsortarget voor Lock me Up! Print het onderstaande schema uit. Schrijf onder Doel op welk bedrag jij per actiepunt

Nadere informatie

Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget!

Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget! Lock me Up - Free a Girl In 6 weken naar het sponsortarget! Behaal in 6 weken jouw sponsortarget voor Lock me Up! Print het onderstaande schema uit. Schrijf onder Doel op welk bedrag jij per actiepunt

Nadere informatie

Tips en Tricks voor sponsorwerving

Tips en Tricks voor sponsorwerving Tips en Tricks voor sponsorwerving Je gaat op bouwreis en maakt gebruik van de sponsortool, of je bouwt virtuele huisjes op Bouwmee, bijvoorbeeld omdat je voor Habitat meedoet aan een evenement. Alles

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Whitepaper 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Om jouw e-mailmarketing de beste resultaten te laten opleveren, heb je genoeg interessante

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding 3 Maatschappelijke stages voor Zip your Lip 4 o Welke maatschappelijke stage wil jij uitvoeren?

Inhoudsopgave Inleiding 3 Maatschappelijke stages voor Zip your Lip 4 o Welke maatschappelijke stage wil jij uitvoeren? Inhoudsopgave Inleiding 3 Maatschappelijke stages voor Zip your Lip 4 o Welke maatschappelijke stage wil jij uitvoeren? o Keuze uit zes maatschappelijke stages Jullie organisatie 5 o Aanmelden o Voorbereiding

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Werkblad Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Korte cursus Politica op social media Met jouw ideeën en jouw waarden heb jij alles in handen om mee te bouwen aan het welzijn en geluk van mensen in jouw gemeente,

Nadere informatie

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop @gheijkoop of @triqle Gerrit Heijkoop Hoe nieuwe media tijd kunnen besparen bij het organiseren van een evenement of congres SOCIAL MEDIA Linkedin Twitter Facebook Hyves Youtube Flickr Slideshare Foursquare

Nadere informatie

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN 1. INLEIDING In dit rapport staan de bevindingen van het onderzoek van Kentaa (voorheen en nader te noemen Mobillion) naar het gebruik van het actieplatform igive

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? VMBO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? VMBO 1 Preview What will you do to change the world today? VMBO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Verschillen in microfinanciering

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Actiehandleiding Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Inhoud Handleiding Zo maak je een actie aan om een TECS- project te steunen...3 Tips om jouw actie succesvol te maken Een actie starten voor

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je bewust van je kracht

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 11: Mijn vrije tijd besteden Praktijkkern d: Leuke dingen doen in je vrije tijd Thema Praktijkkern 11. Mijn vrije tijd besteden

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Als je een eigen bedrijf zou beginnen, wat voor soort bedrijf zou dat dan zijn? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk 1. Aanzetten Waterrijk 1.a Waterrijk Jij gaat aan de slag met het dossier Waterrijk. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN STAP ONDERDEEL TIJD BESCHRIJVING 2

Nadere informatie

Aan de slag met social media

Aan de slag met social media Aan de slag met social media Ester Reusink 26 mei 2014 Even voorstellen Ester Reusink Bedrijfscommunicatie 17 jaar werkervaring ZP-er sinds 2012 Buro Pinq 2 Waar gaan we het over hebben? Social media Linked

Nadere informatie

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten.

AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. AFFILIATE WORDEN Geld verdienen met het promoten van onze diensten. In deze paper leer je: Wat een affiliate is Hoe je zo geld kunt verdienen Hoe je zelf een affiliate wordt Welke tools we hiervoor gebruiken

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

Sponsorwerving, hoe doe je dat? Met hart en ziel. Spreker: Wendy Roos. Alpe d HuZes Opgeven is geen optie!

Sponsorwerving, hoe doe je dat? Met hart en ziel. Spreker: Wendy Roos. Alpe d HuZes Opgeven is geen optie! Sponsorwerving, hoe doe je dat? Met hart en ziel Spreker: Wendy Roos 15 november 2014 Uitgangspunten Sponsorwerving is leuk Vertel vanuit je passie je eigen verhaal Het is onze droom dat niemand meer doodgaat

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië

Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Met enthousiaste werkpaarden naar Roemenië Woorden van deze les de vrijwilliger uitzenden lokaal hulpbehoevend internationaal de omstandigheden relativeren het aanpassingsvermogen de handen uit de mouwen

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

LOB excursie opdracht

LOB excursie opdracht LOB excursie opdracht VMBO Groen Kesteren Naam: Klas: Opdracht excursie Inleiding In het LOB-programma gaat het er vooral om een beeld te geven van de mogelijkheden voor het vervolg van je studie na VMBO

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 WAT GA JE DOEN? De maatschappelijke stage is een stage waarin jij vrijwilligerswerk gaat doen. Dat vrijwilligerswerk kan er op heel veel verschillende manieren uitzien.

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie