Maak Meer Marathon stappenplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maak Meer Marathon stappenplan"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave De Verre Naasten Jongeren Maatschappelijke Stage Maak Meer Marathon stappenplan De Projecten Bijlage 1 Het ondernemersplan Bijlage 2 Actielijst + tips microkredietactie Bijlage 3 Microkredieten achtergrond Bijlage 4 Boekhouding Bijlage 5 Verantwoording uren MaS-stage

3 De Verre Naasten- Jongeren is er voor jou! Natuurlijk weet je dat er armoede is in de wereld. Dat een jongere in Congo of Benin lang niet altijd naar school kan of merkkleding kan kopen. Dat hij allang blij is als hij iedere avond een bord eten heeft. Zit zo iemand dan wel te wachten op het evangelie? Of moet je eerst zorgen dat hij genoeg te eten heeft? Als je dit interessante vragen vindt, zit je helemaal goed bij DVN -J, het jongerenplatform van De Verre Naasten. Daar krijgen jongeren uit ontwikkelingslanden een gezicht. Je kunt met ze meedenken en echt iets voor ze doen. DVN-J wordt voor en door jongeren ontwikkeld, met een eigen Facebookpagina en leuke acties als de Maak Meer Marathon. Van alles mogelijk Nadenken over vragen op het gebied van zending en hulpverlening komen bijvoorbeeld aan bod tijdens gastlessen op school, verenigingsavonden, workshops of als je een gastspreker uitnodigt. Bij DVN-J kan het allemaal! Schakel ons in bij activiteiten en help zelf actief mee. We kunnen je hulp goed gebruiken als het gaat om meedenken met ons beleid en bij het uitvoeren van leuke acties. Informeer via onderstaande contactgegevens naar de mogelijkheden! Maak Meer Marathon De Maak Meer Marathon is één van de acties van DVN-J, speciaal voor scholen of door jou te organiseren in het kader van je maatschappelijke stage. Je wordt zelf partner van een zending- en hulpverleningsproject en moet ervoor zorgen dat het project uitgevoerd kan worden. Jij en je team krijgen een startkapitaal dat verveelvoudigd moet worden. Jullie bedenken leuke acties om meer te maken van het startkapitaal. Met een eigen actiepagina, gevuld met foto s en filmpjes, werf je fondsen. Wie haalt het meeste geld op? Wie heeft de creatiefste actie? Wie scoort de meeste free publicity? Tijdens een spetterende afsluiting wordt de winnaar bekend gemaakt. Eigen actie Wil je liever zelf een eigen actie opstarten voor een project van De Verre Naasten? Via ons online platform heb je daar vanaf 1 januari 2013 ook alle mogelijkheden voor! Hou deze website, Facebook of Twitter in de gaten voor de laatste updates. Reizen DVN-J brengt jou in contact met je verre naaste, door ze op te zoeken! Ben jij 18 jaar of ouder? Ga dan mee op reis! Bezoek een projectland van De Verre Naasten, ga met lokale jongeren op pad en leer meer over andere gewoontes en culturen. De komende jongerenreizen gaan naar Zuid-Afrika en Kenia, voor meer informatie Voor overige vragen neem contact op via: of bel en vraag naar Elze Toornstra.

4 Maatschappelijke Stage Vanaf schooljaar is de Maatschappelijke Stage verplicht voor alle middelbare scholieren. Leerlingen op het vwo dienen 72 uur Maatschappelijke Stage te lopen, op de havo is dat 60 uur en op het vmbo en praktijkonderwijs, 48 uur. De Maatschappelijke Stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dit kan binnen of buiten school plaatsvinden. Hierdoor leer je waarom het belangrijk is dat je je inzet voor de samenleving en toon je een stukje naastenliefde voor naasten ver of dichtbij. De Maatschappelijke Stage heeft als doel op een leuke manier je maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Dat is goed voor anderen en voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. De Maak Meer marathon en de Maatschappelijke Stage Door mee te doen aan de actie kan jij je talenten inzetten voor je naasten ver weg en dichtbij. Samen met je groepsgenoten ervaar je hoe een ondernemer te werk gaat en leer je hoe je een eigen bedrijfje succesvol kan maken via concrete acties, online fundraising en Social Media, zodat het project uitgevoerd kan worden. Je voldoet met door deel te nemen aan deze actie, gelijk aan de eisen van de maatschappelijke stage. Je wordt tijdelijk een partner van een van de projecten van De Verre Naasten. Zorg jij ervoor dat het project uitgevoerd kan worden?

5 Stappenplan Maak Meer Marathon In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe de Maak Meer Marathon in zijn werk gaat en waar je om moet denken. Lees de stappen dus goed door en dan zal je actie zeker slagen! Vergeet niet af te vinken welke zaken je hebt afgerond, dat helpt je om goed te plannen en niks over het hoofd te zien. Stap 1 Je groep Vorm een groepje met minimaal 2 en maximaal 3 personen en zorg ervoor dat je dit handboek in je bezit hebt. Stap 2 Verdieping Verdiep je in het project van De Verre Naasten en de beschikbare achtergrondinformatie over microkredieten. Als toekomstige ambassadeur moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn van je project! Stap 3 Kies je project Je mentor heeft voor jullie klas een project gekozen. Vul het ondernemersplan uit bijlage 1 in met acties die je wilt gaan uitvoeren. Je ondernemersplan bestaat dus uit twee onderdelen. Net als in het echt, moet je zelf actie voeren voor je project en daarnaast zoek je fondsen/sponsoren. Voor de concrete actie gebruik je je microkrediet en werk je toe naar minimaal 15 per persoon. Schrijf in je ondernemersplan op hoe en wat voor actie je gaat voeren en laat dat goedkeuren door de mentor. Je ontvangt dan je microkrediet. Voor je andere deel zoek je fondsen/sponsoren via het platform (zie stap 5) Stap 4 Verdeel de taken De komende tijd strijdt dus tegen je andere schoolgenoten, voor de ambassadeurstitel. Wie van jullie weet via de acties en Online media het project zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen? Verdeel daarom goed te taken binnen het team: boekhouder, PR/Marketing, beheerder platform, coördinator concrete actie ect. Stap 5 Actieplatform Op: maak jullie beheerder jullie eigen actiepagina aan onder de teampagina van jullie klas. Via jullie persoonlijke actiepagina op het platform, benaderen jullie je vrienden en bekenden om je microkrediet actie en/of het project te steunen, hiermee haal je minimaal 30 per persoon op. Ook laat je op dit digitale platform zien wat jullie doen. Dit doe je door een blog bij te houden & foto s en filmpjes te posten van de microkredietactie. Nodig ook zoveel mogelijk mensen uit om met hun mee te doen door in de vorm van geld, je advies te geven of mee te helpen met het promoten van je actie via hun eigen sociale netwerk door jouw actie door te posten. Stap 6 Actie voeren De actie wordt op in mei afgesloten via een event op school. Bedenk goed hoe je tijdens de actieperiode zoveel mogelijk aandacht kan vragen voor jullie project. Bijvoorbeeld door het maken van een videoclip, flashmob, het geven van een gastles, het maken van een radioreportage, het schrijven van een nieuwsbrief, het houden van een debat enz. Hoe ludieker de actie, hoe meer kans je maakt op vrijkaartje voor een pretpark in Nederland.

6 Stap 7 Afsluiting Jullie zijn expert geworden van jullie project (land) en verzorgen een presentatie over het project en hoe jullie het projectgeld bij elkaar hebben gekregen aan je klasgenoten. Ook wordt bekend gemaakt wie de ambassadeurstitel krijgt en de bijbehorende prijs: een vrijkaartje voor een dagje uit naar een pretpark. De projecten Project 1 Sparen voor medicijnen en voedsel De kleine, 9 maanden oude Neelam is een schrijnend voorbeeld van deze armoede. Gebrek aan voeding en benodigde voedingsstoffen vergrotende de kans op dodelijke- infecties en ziektes. Goed, gevarieerd en gezond eten maakt verschil. De christelijke organisatie EHA werkt in Midden-India hieraan mee door nieuwe zaadsoorten te verspreiden om eten te verbouwen en door voorlichting te geven over voedsel. Help mee dit werk mogelijk maken! Zodat daar in India hulp, advies, voorlichten en trainingen gegeven kunnen worden! 1 = 1 uur voorlichting, en voor 1,50 heb je een vis! Maak jij het verschil? Project 2 Sparen voor bomen en beestjes! Project 3 Sparen voor praktijklessen De Verre Naasten steunt landbouworganisaties die boerengroepen in de dorpen adviseren, coachen en helpen bij betere oogsten. De Soembanese landbouwontwikkelingsorganisatie Yakerrsum geeft bijvoorbeeld microkredieten om een eigen bedrijfje op te zetten, maakt samen met de boeren plantplannen voor gewassen die insect-proof zijn (zoals mangoen citrusbomen), geeft slimme bemestingsadviezen of financiële steun bij de aanleg van een wateropvangbak en -leidingen. Yakerrsum coacht bijna honderd boerengroepen om hun landbouwmethoden te verbeteren. Voor 3 heb je al 25 plantjes! Elk jaar ontvangen zo n dertig jongeren uit de zwarte zendingsgemeenten van de Vrije Gereformeerde Kerk van Zuid- Afrika rond Pretoria een beurs via het studiefonds Thusano; help elkaar. Dankzij deze beurs kunnen de jongeren studeren of een vakopleiding volgen en zichzelf in de toekomst in eigen onderhoud voorzien. Maar dat niet alleen, door deze investering worden ook de lokale gemeenten van de Vrije Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika versterkt, in kennis en vaardigheden en op financieel gebied. Voor 3 heb je al een dag praktijkonderwijs!

7 Bijlage 1 Ondernemersplan Ondernemers Wie zijn jullie? Motivatie: Waarom gaan jullie dit bedrijfje starten? Doel Wat willen jullie met dit bedrijfje bereiken? Competenties Waar zijn jullie goed in? (bv verkopen, dingen maken, koken etc.)

8 Activiteiten Wat gaan jullie precies doen? (beschrijf hier kort wat jullie gaan doen. Wat gaan jullie maken of verkopen.) Doelgroep Wie gaat jullie product of dienst kopen? (bv ouders of kinderen, wat is hun leeftijd, hoeveel geld hebben de mensen te besteden, om hoeveel mensen gaat het) (product of dienst = iets wat je voor een ander doet voor geld) Product/dienst (beschrijf hier wat jullie gaan aanbieden, hoe ziet jullie product of dienst eruit, maak er een tekening van bv bij sieraden maken, waarom gaan de mensen jullie product of dienst kopen denk je?) Begroting Welke prijs gaan jullie vragen? Hoe komen jullie aan deze prijs? Wat kost het om jullie product te maken of de dienst aan te bieden?

9 PR Hoe gaan jullie reclame maken voor jullie product/dienst? (denk aan flyer, affiche, mond op mond reclame, internet) Logistiek Waar, wanneer en hoe gaan jullie je product of dienst verkopen? (denk aan plaats, tijdstip, manier van aanbieden) Taakverdeling & Planning Wie doet wat tijdens dit project en wanneer ga je wat doen? (Gebruik bijlage 2 voor het uitwerken van de activiteiten planning) Voor akkoord ondertekend, Datum.. te. (handtekening leerling) (handtekening docent/mentor)

10 Bijlage 2 Actielijst Wanneer Wat Wie Waar Met Hoeveel (tijd) (activiteit) (persoon) (locatie) (benodigdheden) (kosten) Tips voor het opzetten van microkrediet acties Zet een actie op met je sportvereniging bv. voetbal voor Benin, organiseer een sponsorloop Heb jij een talent bv. muziek of knutsel je graag? Maak dan wat en ga dat verkopen. Maak flyers en hang promotieplaatjes op bij de supermarkt om sponsoren te vinden Verkoop bloemenzaadjes of plantjes zoals Afrikaantjes Ga auto s wassen / tuinen wieden / een instrument bespelen Maak ansichtkaarten en verkoop die Organiseer een veiling of Bingo Open een schoonheidssalon (speciaal voor de meiden) Kluskaart voor bejaarden (jij helpt hen bij hun klussen in ruil voor geld) Levend standbeeld Haal boodschappen voor iemand Lege flessen ophalen

11 Bijlage 3 Microkredieten (achtergrond) Hoe gaat een microkrediet in zijn werk? Om je eigen bedrijf te starten, heb je een lening nodig. Voor arme mensen is het heel moeilijk om zonder bezit zoals een goed huis of vast werk een lening te krijgen. Ook lenen bij een bank is erg duur. Daarom vormt De Verre Naasten, in samenwerking met de plaatselijke kerk of instantie kredietgroepen. Ze leren de groep hoe ze in het klein kunnen ondernemen. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze moeten omgaan met geld en waar het aan moet worden uitgegeven. Ook landbouwtraining kan onderdeel zijn van de cursus. Als groep zullen ze op elkaar moeten letten en elkaar aanmoedigen om goed met hun geld om te gaan. En na het halen van een certificaat, kan het dan echt beginnen: een zak maïs of ander zaaigoed, een beginnerskapitaal (eerste kleine lening) om een eerste marktvoorraadje te kopen, gereedschap om fietsen te herstellen, enzovoorts. Met het geleende geld kunnen de ondernemers aan de slag. Stap voor stap gaan ze vervolgens hun lening terugbetalen door met de winst die ze maken telkens een klein deel van het geld in te leveren. Soms maar 1 cent per week, maar op die manier betalen ze wel hun lening terug, dit geld heet ook wel: rentegeld. Van dit rentegeld worden dan weer uitgaven gedaan die waar het hele dorp of de omgeving van het dorp van profiteert, zoals de bouw van een school. Als het goed is gegaan met de afbetaling, kan die persoon de volgende keer weer meer geld lenen. Zo kunnen kleine ondernemers toch hun bedrijf laten groeien, net zolang tot ze bij een echt bank een lening kunnen aanvragen. Vaak zijn het de vrouwen die het meest profiteren van dit systeem. Zij zijn de handelaars, omdat ze hun leven lang al niets anders doen dan zuinig zijn, rekenen en sparen. Sparen van een pannetje rijst in de ochtend, zodat de kinderen s avonds ook nog iets hebben. Mannen zijn over het algemeen meer gericht op geld uitgeven. Als vrouwen het beter krijgen, zie je dat aan de kinderen. Ze zijn beter gevoed, gezonder en kunnen als ze echt geluk hebben naar school. Honderden gezinnen krijgen op deze manier kansen op een goede toekomst. Meer informatie over microkredieten: (spelletje) (spelletje) Filmpjes microkrediet: Geoclips Arm en Rijk

12 Bijlage 4 Boekhouding Datum Product Uitgaven Inkomsten Winst Totaal: Uitgaven Inkomsten Winst

13 Bijlage 5 Verantwoording uren maatschappelijke stage Datum Uren Omschrijving Paraaf Totaal akkoord? Ja / nee

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52

Fondsenwervingsgids. Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 Fondsenwervingsgids Sponsor je project! www.projects-abroad.be mail@projects-abroad.be 0032 (0) 38 08 30 52 www.projects-abroad.nl info@projects-abroad.nl 0031 (0) 78 613 13 56 Inleiding Heel erg leuk

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Inhoud 3. ZO doe je dat! IdeEën voor jouw MaS voor War Child 5 De beste tips & tricks 6 Waarom is jouw hulp belangrijk? 7.

Inhoud 3. ZO doe je dat! IdeEën voor jouw MaS voor War Child 5 De beste tips & tricks 6 Waarom is jouw hulp belangrijk? 7. NAAM: Beste maatschappelijke stagiaire, Wat goed dat je jouw maatschappelijke stage (MaS) voor War Child gaat doen, en daarmee in actie komt voor oorlogskinderen. Een maatschappelijke stage voor War Child

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden

Digitale Toolkit. Social Media. voor sportclubs,gemeenten en sportbonden Digitale Toolkit Social Media voor sportclubs,gemeenten en sportbonden 2 De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Deze toolkit is gemaakt voor sportclubs, gemeenten, sportbonden

Nadere informatie

Lesbrief Phone Challenge Workshop. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten

Lesbrief Phone Challenge Workshop. : Workshop, met online onderdelen. : 45-60 minuten Phone Challenge Workshop mbo 1-2 Lesbrief Phone Challenge Workshop mbo 1-2 Lesvorm Leerlijn Doelgroep Duur Gastdocent : Workshop, met online onderdelen : Grip op geld : Niveaus 1-2 mbo, vanaf 18 jaar :

Nadere informatie

handboek Diaconaction 2010

handboek Diaconaction 2010 handboek Diaconaction 2010 19 20 21 november www.diaconaction.nl www.jongkatholiek.nl INHOUDSOPGAVE Onderwerp Bladzijde Deel 1: achtergrond 2 DiaconAction 3 Geschiedenis van DiaconAction 3 Wat is DiaconAction?

Nadere informatie

45 Snelle Guerrilla Marketing Tips

45 Snelle Guerrilla Marketing Tips 45 Snelle Guerrilla Marketing Tips Gelijk aan de slag! Makkelijk zélf door te voeren acties Telefoon 06-42983984 E-mail: info@weblish.nl introductie Veel ondernemers worstelen met meerdere rollen, die

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Eenvoudig. en snel. boekhouden

Eenvoudig. en snel. boekhouden Eenvoudig en snel boekhouden Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Woord vooraf... 3 2. Ken je bedrijf!... 3 3. Doe het voor je zelf!... 4 4. Natuurlijk!... 4 5. Je vakgebied en financiën... 5 6. Welke kennis

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar In 10 stappen Online Zichtbaar, Meer Omzet en Vrijheid door Erno Hannink Verdubbel je coachingsbedrijf in één jaar/hannink 2 Verdubbel jouw coachingsbedrijf

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512 GH Utrecht tel. 030-2317511 mail: info@lsabewoners.nl web: www.lsabewoners.nl www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Blz. 3 Inhoud en planning Blz. 4 Draaiboek Blz. 5 t/m 8 Doelgroepen specificatie Blz. 9 t/m 12 Benaderen doelgroepen

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

Bedenk goed wat je met je euro doet

Bedenk goed wat je met je euro doet Bedenk goed wat je met je euro doet Inhoud Les 1 Zakgeld enzo! Les 2 Reclame enzo! Les 3 Schulden enzo! Les 4 Budgetteren enzo! Deze map is van Geldautomaat Geldautomaat Les 1 Zakgeld enzo! Les 1 - Zakgeld

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Winnen met. Financieel Inzicht

Winnen met. Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht De Vrije Ondernemer zet zijn zicht op Financiën in om zijn doelen te bereiken. Marie Jose Maltha 2 Woord vooraf Mijn naam is Marie Jose Maltha,

Nadere informatie