Alles voor een succesvol jaargesprek! Voor medewerkers en leidinggevenden. Kijk ook op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles voor een succesvol jaargesprek! Voor medewerkers en leidinggevenden. Kijk ook op http://intranet/jaargesprek"

Transcriptie

1 de gesprekswaaier

2 Alles voor een succesvol jaargesprek! Voor medewerkers en leidinggevenden. Kijk ook op

3 1 wat is het jaargesprek?

4

5 wat is het jaargesprek? 1 JAARGESPREK IN HET KORT In het jaargesprek: evalueert u de resultaten van het afgelopen jaar bespreekt u de wederzijdse verwachtingen bespreekt u wat u nodig heeft om uw werk goed te doen maakt u afspraken voor het komende jaar.

6 wat is het jaargesprek? tips 1 Elk jaar Voer ieder jaar een jaargesprek. Open deur? Ja, maar dat mag. Veel AMC ers hebben nog niet jaarlijks dit gesprek. De deur kan nog veel verder open! 2 Ook tussendoor Een jaargesprek is niet het enige moment om zaken aan de orde te stellen. Loopt er iets niet goed, wilt u feedback geven of krijgen? Wacht niet tot het jaargesprek, maar bespreek het in bijvoorbeeld een werkoverleg. 3 Verleden is toekomst Evalueren is terugkijken met de toekomst in gedachten. Gebruik de uitkomsten van de evaluatie om te verbeteren.

7 wat is het jaargesprek? 1 TWEERICHTINGSVERKEER Een jaargesprek is tweerichtingsverkeer: medewerker en leidinggevende hebben evenveel inbreng medewerker kan leidinggevende ook aanspreken op wat hij/zij van hem/haar nodig heeft.

8 wat is het jaargesprek? tips 1 Praat mét, niet tégen elkaar Medewerker: Ik heb gezegd waarom ik die cursus wil. Leidinggevende: Ik heb gezegd dat je eerst ervaring op moet doen. De moraal: een goed gesprek begint met luisteren en begrijpen van ieders belang en motieven. Zo kom je verder. 2 Geen koudwatervrees In het jaargesprek gaat het ook om wat ú belangrijk vindt! Vraag alles wat u wilt vragen. Met openheid bereikt u meer.

9 wat is het jaargesprek? 1 PLUSPUNTEN (1) Voor medewerkers: duidelijkheid over resultaten, eisen, verwachtingen openheid over ervaringen, wensen, plannen meer invloed op uitvoering functie, loopbaan en realiseren ambities investeren in samenwerking, werkrelatie, sfeer SMART-afspraken.

10 wat is het jaargesprek? tips 1 Ervaringen Het is altijd een leuk gesprek, over dingen die je anders maar vluchtig bespreekt. Waar sta ik over vijf jaar? Dat is een moeilijke vraag, maar wel leuk om over na te denken. Kijk voor meer ervaringen op 2 Behoud het goede Ga kritische opmerkingen niet uit de weg. Maar beperk discussies en blijf positief. Met andere woorden: geef aandacht aan het goede dat behouden mag blijven.

11 wat is het jaargesprek? 1 PLUSPUNTEN (2) Voor afdeling en AMC: waardering van talent en kansen voor ontwikkeling behoud van goede medewerkers prettig werkklimaat minder verzuim minder conflicten draagvlak voor verandering inzicht in sterktes en zwaktes van team of afdeling waardevolle managementinformatie.

12 wat is het jaargesprek? tips 1 Tip voor leidinggevenden: Kijk ook met de organisatiebril op Een jaargesprek levert waardevolle informatie op. Vertaal deze ook in afdelings- en organisatiebelang. Voorbeeld: de optelsom van de sterke (en zwakke) punten van elke medewerker, geeft ook een duidelijk beeld van de sterkte en zwakte van team of afdeling.

13 2 waar gaat het jaargesprek over?

14

15 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Onderwerpen in het jaargesprek: 1 resultaatgebieden en kerntaken 2 (AMC-)competenties 3 evaluatie van uw functioneren 4 ondersteuning door de leidinggevende 5 motivatie, ontwikkeling en loopbaanperspectief 6 gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid 7 terugblik op het gesprek.

16 waar gaat het jaargesprek over? tips 1 Voorbereiden met agenda De agenda voor het gesprek zorgt ervoor dat u niets vergeet. Hij geeft ook houvast bij de voorbereiding van het gesprek. 2 Veranderen mag Niet elk agendapunt hoeft evenveel aandacht te krijgen. Weglaten, toe voegen, aanvullen mag. Maar 1, 2 en 3 zijn altijd verplichte onderdelen.

17 waar gaat het jaargesprek over? 2 Resultaatgebieden en kerntaken gaan over wat u doet in uw functie. AGENDA Resultaatgebieden zijn doelstellingen per functie, volgens de AMC-functie typering. Kerntaken zijn de belangrijkste taken per functie. Evaluatie is het totaalbeeld van uw functioneren. Basis zijn de resultaten (per taak en per AMCcompetentie), aangevuld met de mening van uw leidinggevende, uw reactie, de doelstellingen en de afspraken voor het komende jaar.

18 waar gaat het jaargesprek over? tips 1 De kerntaken voor uw functie vindt u bijvoorbeeld in: de AMC-functietypering die voor u geldt uw taakspecificatie het verslag van het vorige jaargesprek de vacaturetekst. 2 Wat zijn uw resultaten en doelen? Denk van tevoren vast na over deze vragen: Hoe heeft u taak X aangepakt? Wat was het resultaat? Waar blijkt dat uit? Wat wordt het doel voor komend jaar? Hoe gaat u dat bereiken? Wat is daarvoor nodig?

19 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Competenties gaan over hoe u uw taken uitvoert. Competenties zijn gedrag en vaardigheden die nodig zijn voor uw functie. De 3 AMC-competenties zijn: samenwerken resultaatgericht werken patiënt-/servicegerichtheid. Deze gelden voor iedereen die in het AMC werkt.

20 waar gaat het jaargesprek over?... Competentieprofiel Bij het AMC werken ongeveer 7000 medewerkers in ruim 170 functies. Het streven is dat het AMC voor al die functies een competentie profiel opstelt. Daarin staan alle vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn voor die functie. Voor sommige functies, zoals verpleegkundige, is er al een competentie profiel.

21 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Samenwerken is: actief bijdragen aan gezamenlijk resultaat of oplossing ook als er geen of weinig persoon lijk belang is. Iemand die samenwerkt: helpt ook anderen hun doel te bereiken is positief over prestaties van collega s draagt ook bij aan groepstaken biedt hulp aan bij problemen of conflicten...

22 waar gaat het jaargesprek over?... Hoe werkt u samen? Denk van tevoren vast na over deze vragen: Wat vindt u van de manier van samenwerken met uw collega s? Heeft u wel eens bewust gewerkt aan de sfeer? Hoe? Kunt u een situatie beschrijven waarin u meewerkte aan de oplossing van een probleem in uw team? Wat heeft u toen gedaan? Met welk resultaat? Geeft u een goed presterende collega wel eens een complimentje?

23 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Resultaatgericht werken is: actief werken aan het bereiken van resultaat en doelen inclusief inslaan van mogelijk interessante zijwegen resultaat en de weg ernaartoe duidelijk aangeven niet opgeven bij tegenslagen. Iemand die resultaatgericht werkt: kijkt kritisch naar de werkroutine zoekt manieren om efficiënter of effectiever te werken benoemt bij elke activiteit het resultaat kan resultaat laten zien zorgt voor duidelijke afspraken...

24 waar gaat het jaargesprek over?... Hoe werkt u aan resultaat? Denk van tevoren vast na over deze vragen: Heeft u per taak doel, richting en resultaat voor ogen? Schrijft u dat op? Kan het efficiënter volgens u? Hoe? Welke taken kosten u het meeste tijd? Zijn dit taken die bijdragen aan doelen van de afdeling? Geeft u ook aan: wat, wanneer, hoeveel oftewel: zijn de resultaten meetbaar? Wat doet u als resultaten tegenvallen? Geeft u het wel eens op?

25 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Patiënt-/servicegericht werken is: weten wat wensen en behoeften van patiënt of klant zijn hierop anticiperen en hiernaar handelen hoge prioriteit geven aan goede dienstverlening en patiënt- of klanttevredenheid. Iemand die patiënt-/servicegericht werkt: vraagt (door) naar wensen van de klant of patiënt reageert professioneel op een klacht beschouwt AMC ers ook als klant komt afspraken na...

26 waar gaat het jaargesprek over?... Hoe patiënt- of servicegericht bent u? Denk van tevoren vast na over deze vragen: Stelt u zich dienstverlenend op? Waar blijkt dat uit? Hoe komt u erachter wat de patiënt of klant precies wil? Heeft u daar een concreet voorbeeld van? Voelt u zich wel eens aangevallen als iemand een klacht heeft? Wat doet of zegt u dan? Wat doet u als het u niet lukt een afspraak na te komen?

27 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Ondersteuning door de leidinggevende Het gesprek gaat over: beleid en doelstellingen van de afdeling betekenis hiervan en relatie met uw eigen werk informatievoorziening op de afdeling werkoverleg en besluitvorming werkverdeling op de afdeling kansen om te leren, ruimte voor initiatieven.

28 waar gaat het jaargesprek over? tips 1 Gebruik de mogelijkheid In het jaargesprek krijgt u de gelegenheid met uw leidinggevende te praten over zijn of haar rol als manager, coach, teamleider. Gebruik die kans. Ook uw leidinggevende heeft er veel aan te weten waar u staat en wat u nodig heeft. 2 Weet wat u nodig heeft Suggesties: tijdige en duidelijke informatie, de kans nieuwe dingen te proberen, ruimte nieuwe ideeën uit te voeren, een compliment als u goed presteert, steun in moeilijke tijden, tegengas, zeggenschap, vrijheid en zelfstandigheid, een goede werkverdeling, duidelijke afspraken.

29 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Motivatie, ontwikkeling, loopbaanperspectief Gespreksonderwerpen: uw sterke punten taken die energie geven en die energie kosten taken die uw functie verrijken taakroulatie competenties, nu en in de toekomst beeld van uw werk over één jaar, over vijf jaar loopbaanwensen en -mogelijkheden op termijn inzet (extra) persoonlijk budget.

30 waar gaat het jaargesprek over? tips 1 Wees niet bescheiden Bescheidenheid is een deugd. Toch kan het geen kwaad het eens te hebben over uw sterke punten. Waar bent u trots op? Maak een lijst van tien dingen uit uw leven waar u trots op bent. Daar wordt u niet alleen gelukkig van, het levert ook aanknopingspunten voor uw ontwikkeling en loopbaan.

31 waar gaat het jaargesprek over? 2 AGENDA Gezondheid, vitaliteit, duurzame inzetbaarheid Gespreksonderwerpen: zo lang mogelijk gezond aan het werk arbeidsomstandigheden (lichamelijke, mentale en emotionele belasting) sfeer op het werk vitaliteit, balans werk/privé, verzuim arbeidsduur, werktijden, arbeidspatroon duurzame inzetbaarheid: ook in de toekomst gezond en met plezier aan het werk inzet (extra) persoonlijk budget.

32 waar gaat het jaargesprek over?... Wat heeft u nodig om gezond te blijven werken? Denk van tevoren vast na over deze vragen: Is de sfeer op de afdeling goed? Zo ja, wat gaat goed? Zo nee, wat kan beter? Voelt u zich wel eens overbelast (in lichamelijk, mentaal of emotioneel opzicht)? Als u veel verzuimt: wat is daarvan de oorzaak denkt u? Wilt u iets veranderen aan uw werkrooster, aantal uren, arbeidstijden, verlof, het opnemen van vakantie? Hoe werkt u over vijf jaar nog gezond? Wat heeft u daarvoor nodig? Wilt u uw (extra) persoonlijk budget voor vitaliteit inzetten? Hoe?

33 het gesprek 3afronding van

34

35 afronding van het gesprek 3 AGENDA Terugblik op het gesprek Zijn alle onderwerpen besproken? Bent u tevreden over het verloop van het gesprek? Voelt u zich voldoende gehoord? Heeft u alles gezegd wat u wilde zeggen? Zijn de doelen duidelijk en concreet? Zijn de afspraken duidelijk en concreet (SMART)? Heeft u de afspraken gemaakt die u wilde maken? Is duidelijk vastgelegd wat nodig is om de afspraak na te komen?

36 afronding van het gesprek tips 1 Snel verslag maken Spreek af wie het verslag maakt. Zowel medewerker als leidinggevende kan dit doen. Maak het verslag zo snel mogelijk. Zo blijven de afspraken onder de aandacht.

37 uit het jaargesprek 4haal meer

38

39 haal meer uit het jaargesprek 4 VOORBEREIDING Bereid u goed voor: Neem de agenda en het gespreksformulier van tevoren door. Wilt u de agenda aanvullen of wijzigen? Bekijk het verslag van het vorige gesprek. Benoem welke doelen u heeft bereikt. Kijk op intranet of op Stem met uw leidinggevende af of anderen nog een bijdrage leveren. Zorg voor een rustige ruimte zonder stoorzenders (pieper en mobiel) Neem genoeg tijd voor het gesprek (minimaal 1 uur).

40 haal meer uit het jaargesprek... Voorbereiding lastig? Met deze vragen komt u een heel eind: Wat ging er goed, wat wil ik beter doen? Wat heb ik geleerd, wat heb ik anders aangepakt? Welke resultaten heb ik behaald? Hoe? Welke afspraken hadden we vorig jaar gemaakt? Zijn ze gerealiseerd? Zo niet, is het nog belangrijk? Wat ga ik komend jaar doen? Welke afspraak zou ik het liefste willen maken met de ander? Wat heb ik nodig en van wie? Met welke afspraken ben ik minimaal tevreden?

41 haal meer uit het jaargesprek 4 VALKUILEN (1) Hoe objectief is uw mening? Valkuilen: uzelf als maatstaf nemen te snel oordelen oordelen zonder eigen waarnemingen één positief punt betekent alles positief ( halo-effect ) één negatief punt betekent alles negatief ( horn-effect ) functiezwaarte: eisen en functiezwaarte niet in verhouding onjuiste verbanden leggen: bijvoorbeeld iemand met een rommelig bureau organiseert zijn werk niet goed.

42 haal meer uit het jaargesprek tips 1 Tip voor leidinggevenden: Kijk twee keer De kunst bij het geven van uw mening is dat u eerst goed kijkt, en daarna nog eens goed kijkt. Benoem dan pas wat u ziet (niet wat u dénkt te zien of wat u gehoord heeft van anderen). Anders gezegd: laat u niet direct meeslepen en oordeel niet te snel. Een medewerker kan inderdaad een rommelige kamer hebben, maar is dat een probleem als u ook constateert dat hij altijd zijn afspraken nakomt en zijn dossiers op orde heeft?

43 haal meer uit het jaargesprek 4 VALKUILEN (2) Hoe objectief is uw mening? Valkuilen: het veilige midden kiezen recente prestaties zwaarder laten wegen resultaten uit afgesloten periode mee laten wegen te veel rekening houden met gevolgen van beoordeling te weinig voorbereidingstijd nemen (voor leidinggevenden) verschillende normen toepassen bij medewerkers in dezelfde functie (voor medewerkers): geen mening hebben maar alles laten afhangen van de leidinggevende.

44 haal meer uit het jaargesprek tips 1 Tip voor medewerkers: De leidinggevende is ook maar een mens Sommige mensen zien de leidinggevende als dé man of vrouw die alles weet en alles kan oplossen. Dat is natuurlijk niet zo. Wees u bewust van uw eigen rol en aandeel en pas op voor bovenmenselijke verwachtingen van uw leidinggevende. Die is, inderdaad, ook maar een mens.

45 haal meer uit het jaargesprek 4 DIALOOG De kracht van een goede dialoog zit in: luisteren, samenvatten en doorvragen respect tonen: laat de ander uitpraten, probeer je in hem of haar te verplaatsen, laat hem of haar in zijn waarde openheid, spreek gevoelens en gedachten uit mogelijkheden zien. Denk: ja, en in plaats van ja, maar initiatief nemen afspraken maken waarin alle gesprekspartners zich kunnen vinden.

46 haal meer uit het jaargesprek tips 1 Gebruik LSD LSD staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Bijvoorbeeld: luisteren is ook lichaamstaal gebruiken, belangstelling tonen, de ander de ruimte geven. Samenvatten is de boodschap in uw eigen woorden herhalen om te checken of u het goed begrepen hebt. Bij doorvragen prikt u door vaagheden, aannames en subjectieve uitlatingen heen. Lees meer op (klik op gesprekstechnieken).

47 haal meer uit het jaargesprek 4 REGELS VOOR FEEDBACK (1) Feedback is terugkoppeling. Je laat de ander weten wat je waar neemt en welk effect dat heeft. Feedback geven: Benoem concreet gedrag, geen karaktereigenschappen. Gebruik de ik-boodschap, geen beschuldiging. Kies een goed moment en geef de ander de tijd te reageren. Bespreek hoe de ander zijn of haar gedrag kan aanpassen. Verken samen oplossingen. Vraag of de ander ook iets van u nodig heeft om zijn gedrag aan te passen. Vraag na of de oplossing voor u beiden acceptabel is.

48 haal meer uit het jaargesprek... Voorbeelden Feedback geven: niet zo, maar zo Niet: Wat ben jij een langslaper zeg. Wel: Ik zie dat je regelmatig te laat komt. Niet: Jij praat altijd zo hard! Wel: Ik merk dat je vaak hard praat als je telefoneert. Daardoor kan ik me niet concentreren. Niet: Dat soort dingen kun jij goed. Wel: Je hebt de patiënt vriendelijk en duidelijk te woord gestaan. Ik zag aan zijn gezicht dat hij blij was met je antwoord.

49 haal meer uit het jaargesprek 4 REGELS VOOR FEEDBACK (2) Feedback ontvangen: Bij positieve feedback: laat merken dat u dit waardeert. Negatieve feedback is geen aanval op uw persoon, maar een reactie op uw gedrag. Probeer de boodschap te begrijpen, vraag wat de ander bedoelt en vat dit samen. Vertel ook hoe u het interpreteert. Bedank de ander voor de feedback. Denk erover na. Laat zien dat u er iets mee doet.

50 haal meer uit het jaargesprek tips 1 De kunst van het ontvangen Al moet u misschien even slikken als u kritiek krijgt, probeer de opmerkingen ter harte te nemen. Goede feedback is geen aanval op wie u bent, maar commen taar op wat u doet. Word dus niet boos en schiet niet in de verdediging. Stel in plaats hiervan vragen: Wat bedoel je precies? Waar zie je dat aan? Vraag uzelf ook af: Heeft u dit eerder gehoord? Vindt u de feedback terecht? Wilt u er iets mee doen? Hoe? Hoe kan de ander u daarbij helpen?

51 haal meer uit het jaargesprek 4 AFSPRAKEN In het jaargesprek maakt u afspraken. Belangrijk daarbij is: Het is duidelijk welke doelen u moet bereiken. De afspraken zelf zijn SMART. Het is duidelijk wat u nodig heeft om de afspraak na te komen (begeleiding, geld, middelen, tijd). De afspraken staan duidelijk op papier. U bespreekt regelmatig de voortgang.

52 haal meer uit het jaargesprek tips 1 Deadline gemist, wat nu? Afspraak is afspraak. Maar soms gaat het mis. U voorziet dat u de deadline niet gaat halen. Het beste wat u dan kunt doen: neem uw verantwoordelijkheid. Laat de ander direct weten dat het u niet lukt de taak op tijd af te ronden. Zeg sorry, leg uit waarom en stel een nieuwe datum of andere oplossing voor. De ander weet dan waar hij of zij aan toe is en u kunt hoogstwaarschijnlijk rekenen op begrip.

53 haal meer uit het jaargesprek 4 SMART-AFSPRAKEN SMART betekent: Specifiek: voor één uitleg vatbaar, duidelijk resultaat Meetbaar: je kunt meten of zien dat het doel is bereikt Acceptabel: medewerker en leidinggevenden zijn het beiden eens met dit doel, er is gezamenlijk belang Realiseerbaar: haalbaar, uit te voeren binnen de termijn Tijdgebonden: het is duidelijk wanneer het doel is bereikt.

54 haal meer uit het jaargesprek... Hoe formuleert u SMART? Beantwoord bijvoorbeeld deze vragen: Specifiek: wat wilt u bereiken? Waarom is dit resultaat belangrijk? Welke mensen zijn erbij betrokken? Meetbaar: hoeveel, hoe, wat kost het, wie doet wat, hoe is het nu (nulmeting)? Acceptabel: is er een gezamenlijk belang? Moet er nog iets gewijzigd worden? Realiseerbaar: is de planning realistisch? Is er een duidelijk stappenplan? Tijdgebonden: wanneer is het resultaat behaald? Wat is de planning? Wanneer is de eerstvolgende bespreking?

55 colofon uitgave AMC, Directoraat HR november 2011 oplage 1e druk tekst Eveline Bets tekst & publiciteit ontwerp druk DrukGoed & paardekooper display

56 de gesprekswaaier

SCHOLING, LOOPBAAN EN FUNCTIONEREN. Jaargesprek

SCHOLING, LOOPBAAN EN FUNCTIONEREN. Jaargesprek SCHOLING, LOOPBAAN EN FUNCTIONEREN Jaargesprek 2011 AMC Directoraat HR, HR-services Project Intensivering jaargesprekken november 2011 Inhoud 1 Het nieuwe jaargesprek 1 Het nieuwe jaargesprek 3 Bron 3

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 De manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar in gesprek gaat is belangrijk in het dagelijks werk. Het helpt je elkaar beter te begrijpen

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werkgever Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Waarom een functioneringsgesprek?... 7 Wat is een functioneringsgesprek?...

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen 1 Inleiding In het begeleiden van studenten zul je regelmatig feedback moeten geven en ontvangen: feedback is onmisbaar in de samenwerking. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 17 maart 2010

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 17 maart 2010 TMA Talentenanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger 17 maart 2010 T +31 (0)30 2670444 I www.tma-assessment.com E info@tma-assessment.com Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Wat is communicatie LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) Open vragen stellen Waarderend gesprek Hoe geef je feedback (doorlopend proces) Oefenen d.m.v. rollenspellen

Nadere informatie

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 11 februari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Totaaloverzicht 2 3 Analyse per competentie 3 3.1 Analyseren 3 3.2 Doel- & resultaatgericht

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

TMA performancematrix

TMA performancematrix TMA performancematrix Demo accountmanager Demo Medewerker 18 december 2013 Stadionweg 37A 3077 AR Rotterdam T 010-3409955 I www.priman.nl E info@priman.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 TMA performancematrix

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

competenties en voorbeeldvragen

competenties en voorbeeldvragen competenties en voorbeeldvragen 1 Aanpassingsvermogen Blijft doelmatig handelen door zich aan te passen aan een veranderende omgeving of veranderende taken, andere vakgebieden of verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

Spiekbriefjes. Bij Eerste Hulp bij begeleiding in de BPV

Spiekbriefjes. Bij Eerste Hulp bij begeleiding in de BPV Spiekbriefjes Bij Eerste Hulp bij begeleiding in de BPV Spiekbriefjes Tips en handvatten Bij deze spiekbriefjes voor praktijkopleiders hoort het boekje Eerste Hulp bij begeleiding in de BPV. Daarin vind

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Competentiemanagement

Competentiemanagement Titel: Competentiemanagement (T.O.P.) *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 5.44 Soort document: Protocol Aantal pagina s: 7 Aantal bijlagen: 2 Status: Vastgesteld Actie: Datum:

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK)

TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK) TIPS VOOR BELANGRIJKE GESPREKKEN ( BV OP HET WERK) Dit document is bedoeld om u te helpen een belangrijk gesprek voor te bereiden. Er worden enkele punten besproken waar u op kunt letten voor en na het

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS Geef de voorbereidingsvragen aan je medewerkers enkele dagen voor het gesprek plaatsvindt Bereid jezelf goed voor door de

Nadere informatie

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V.

Gesprekken voeren met medewerkers. HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken voeren met medewerkers HRwijs inspiratiesessie, 17 september 2015 Lisa Coppin, Groeiinzicht Comm.V. Gesprekken met medewerkers voeren... Doen we meerdere keren per dag Kunnen we allemaal Terug

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN Er zijn een heleboel redenen die door een klant gebruikt worden om nee te zeggen. Echter, de zogenaamde tegenwerpingen en bezwaren zijn veelal dooddoeners. Je zal dus moeten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Samen in gesprek over plezier in het werk

Samen in gesprek over plezier in het werk Samen in gesprek over plezier in het werk Gesprekshandleiding Samen in gesprek over plezier in het werk Inleiding Werkdruk is een ervaring. Twee mensen in dezelfde situatie, in dezelfde organisatie kunnen

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Binnen het functioneringsgesprek is ook ruimte om de behoefte of noodzaak van een opleiding te bespreken en daarop actie te ondernemen.

Binnen het functioneringsgesprek is ook ruimte om de behoefte of noodzaak van een opleiding te bespreken en daarop actie te ondernemen. Leidraad Consult over: het functioneringsgesprek Functioneringsgesprekken verlopen vaak problematisch. Zowel leidinggevenden als medewerkers zien er nogal eens tegenop en zijn achteraf teleurgesteld over

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood

Klantgericht omgaan met klachten. Agenda. Wat is klantgerichtheid. Wat is een klacht precies. Waaraan hebben klagers nood Klantgericht omgaan met klachten Stefaan Maes 0495 288803 stefaan.maes@thehouseofchange.be 1 2 2 Agenda Wat is klantgerichtheid Wat is een klacht precies Waaraan hebben klagers nood Welke stijlen zetten

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Het jaargesprek: samen werken aan een plezierige en een nuttige bijdrage!

Het jaargesprek: samen werken aan een plezierige en een nuttige bijdrage! Het jaargesprek: samen werken aan een plezierige en een nuttige bijdrage! Waar medewerker staat worden zowel de vrouwelijke als de mannelijke medewerker bedoeld Aan de inhoud van deze folder kunt u geen

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

Personal Development Matrix

Personal Development Matrix Personal Development Matrix Naam: Karel Janssen Datum: 28-03-2014 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door Karel Janssen is ingevuld.

Nadere informatie

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER Inleiding Kennis over het tot stand komen van gedrag Bewustwording van de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving? Ervaren wat JIJ kan doen om je eigen gedrag en dat van anderen te verbeteren Drijfveren

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Welke van de onderstaande stellingen over het functioneringsgesprek is/zijn juist?

Welke van de onderstaande stellingen over het functioneringsgesprek is/zijn juist? Vragen bij Eigen ontwikkeling en organisatieontwikkeling Vraag 1 Rangschik deze doelen voor jezelf in volgorde van prioriteit. Zet de doelen die je het belangrijkst of het interessantst vindt bovenaan.

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS

ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS ONTWIKKELEN EN PRESTEREN MET DE GESPREKKENCYCLUS Tot nu toe was je gewend aan één jaarlijks functioneringsgesprek. We hebben een nieuwe visie op die gesprekken ontwikkeld en dat betekent dat vanaf 2014

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

De voorbereiding. Tip: Realiseer je dat je doelen niet in een gesprek gehaald hoeven te worden maar neem dus de tijd.

De voorbereiding. Tip: Realiseer je dat je doelen niet in een gesprek gehaald hoeven te worden maar neem dus de tijd. 1 De voorbereiding 1. Voorbereiding Een goede voorbereiding is essentieel. Denk voor aanvang van het gesprek na over: wat wil je bereiken en wat zijn jouw verwachtingen van het gesprek 2. Randvoorwaarden

Nadere informatie

Weerbare kinderen. Bouwsteen 1. Overzicht bijeenkomst. Belang van emotionele weerbaarheid. Een weerbaar kind... Bouwstenen

Weerbare kinderen. Bouwsteen 1. Overzicht bijeenkomst. Belang van emotionele weerbaarheid. Een weerbaar kind... Bouwstenen Weerbare kinderen Triple P lezingen serie Bijeenkomst 3 Overzicht bijeenkomst Een weerbaar kind: hoe ziet dat er uit? Belang van weerbaarheid 6 bouwstenen voor weerbaarheid Wat kunnen ouders doen Om te

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 1 Introductie Doel Afstemming tussen de ontwikkelwensen en kwaliteiten van de medewerker en de ontwikkeling en doelstelling van de afdeling (juiste persoon

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT R BEKJE VAN /MAAT HET JUISTE SR MET /MAAT Voorwoord Wanneer je aan je collega s zou vragen wat zij belangrijk vinden in hun werk, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één vindt salaris belangrijk,

Nadere informatie