Bijlage I Ossificatiecentra van bekken en heup: tijdstip van verschijnen en fusie 115. Bijlage II Femoroacetabulair impingement: klinische testen 117

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage I Ossificatiecentra van bekken en heup: tijdstip van verschijnen en fusie 115. Bijlage II Femoroacetabulair impingement: klinische testen 117"

Transcriptie

1 113 Bijlagen Bijlage I Ossificatiecentra van been en heup: tijdstip van verschijnen en fusie 115 Bijlage II Femoroacetabulair impingement: linische testen 117 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten 121 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn 131 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstie 145

2 115 Bijlage I Ossificatiecentra van been en heup: tijdstip van verschijnen en fusie K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

3 116 Bijlage I Ossificatiecentra van been en heup: tijdstip van verschijnen en fusie De vermelde leeftijden zijn schattingen gebaseerd op verschillende bronnen. 1,2,3 De leeftijden zijn geldend voor jongens. Bij meisjes verschijnen en fuseren de ossificatiecentra gewoonlij eerder dan bij jongens. Crista iliaca: jaar (fusie: jaar) Spina iliaca anterior inferior: 16 jaar (fusie: 25 jaar) Tuber ischiadicum: 16 jaar (fusie: jaar) Synchondrosis ischiopubica (fusie: 4-12 jaar) Botern symphysis pubica: 12 jaar (fusie: 25 jaar) Femuropepifyse: 2-8 maanden (fusie jaar) Trochanter major: maanden (fusie: jaar) Trochanter minor: 9-13 jaar (fusie: 16 jaar). Figuur 1 Apofysen van het been en proximale femur. Literatuur 1. Hensinger RN. Standards in pediatric orthopedics. New Yor: Raven Press, Schmidt H, Freyschmidt J. Borderlands of normal and early pathological findings in seletal radiography. Kohler/Zimmer. Fourth edition. New Yor: Thieme Medical Publishers Inc, Lovell and Winter s Pediatric orthopaedics 5e editie, Volume II. Philadelphia: Lippincott William & Wilins, 2001.

4 117 Bijlage II Femoroacetabulair impingement: linische testen K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

5 118 Bijlage II Femoroacetabulair impingement: linische testen FADIR-test a (anterieure impingementtest voor de heup) De FADIR-test is een test voor het aantonen van femoroacetabulair impingement.. Figuur 2 De FADIR-test. Uitvoering Met de patiënt in ruglig beweegt de onderzoeer passief de heup vanuit 90 flexie naar maximale adductie en endorotatie, waardoor abutment optreedt van de femurhals tegen de anterosuperieure rand van het acetabulum. De test is positief als herenbare lies- en/of heuppijn geprovoceerd wordt. FABER-test b Bij femoroacetabulair impingement is de FABER-test gewoonlij positief. Uitvoering Met de patiënt in ruglig beweegt de onderzoeer de aangedane heup in flexie, abductie en exorotatie. De therapeut fixeert de contralaterale spina iliaca anterior superior (SIAS) zodat de lumbale wervelolom in een neutrale positie blijft. De voet van het aangedane been wordt op de contralaterale nie gelegd; hierbij maen de benen een 4-teen. De nie van de aangedane heup wordt naar beneden richting behandelban gebracht, waarbij de onderzoeer lichte overdru op de nie van de patiënt geeft. a b FADIR staat voor Flexion, ADduction en Internal Rotation. FABER staat voor Flexion, ABduction en External Rotation. De FABER-test wordt oo wel Patric s test genoemd.

6 Postero-inferieure impingementtest 119. Figuur 3 De FABER-test. De test is positief als herenbare lies- en/of heuppijn geprovoceerd wordt of als de afstand van de nie van de aangedane heup tot de behandelban groter is in vergelijing met de andere nie, dus bij een verminderde exorotatie. Postero-inferieure impingementtest Bij posterieur femoroacetabulair impingement ten gevolge van een pincer-acetabulum is de postero-inferieure impingementtest gewoonlij positief.. Figuur 4 De postero-inferieure impingementtest.

7 120 Bijlage II Femoroacetabulair impingement: linische testen Uitvoering Met de patiënt in ruglig op de rand van de ban beweegt de onderzoeer de aangedane heup passief in extensie en exorotatie. De test is positief als herenbare pijn wordt geprovoceerd aan de achterzijde van het heupgewricht.

8 121 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

9 122 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten De volgende linische testen unnen worden gebruit bij verdening op sacro-iliacale pathologie. 1,2 Hoe meer testen positief zijn, des te waarschijnlijer wordt het dat sprae is van sacro-iliacale pathologie. Thigh thrust-test ofwel PPPP (posterior pelvic pain provocation). Figuur 5 Thigh thrust-test (PPPP). Uitgangshouding Patiënt ligt in ruglig op de behandelban met aan de aangedane zijde de heup 90 gebogen. De nie is geflecteerd. Het femur is licht geadduceerd. Uitvoering De behandelaar geeft vervolgens axiale dru op de nie in de richting van de heup. Als pijn wordt aangegeven aan de achterzijde van het been, dan is de test positief. Hiermee worden de dorsale sacro-iliacale ligamenten getest. Het been schuift hierbij van anterior naar posterior ten opzichte van het sacrum. De test is positief als herenbare pijn geprovoceerd wordt.

10 FABER-test ofwel Patric s sign 123 FABER-test a ofwel Patric s sign. Figuur 6 FABER-test. Uitgangshouding Met de patiënt in ruglig beweegt de onderzoeer de aangedane heup in flexie, abductie en exorotatie. Uitvoering De onderzoeer fixeert de contralaterale spina iliaca anterior superior (SIAS) zodat de lumbale wervelolom in een neutrale positie blijft. De voet van het aangedane been wordt op de contralaterale nie gelegd; hierbij maen de benen een 4-teen. De nie van de aangedane heup wordt naar beneden richting behandelban gebracht, waarbij de onderzoeer lichte overdru op de nie van de patiënt geeft. De test is positief als de herenbare pijn geprovoceerd wordt. a FABER staat voor Flexion, ABduction en External Rotation. De FABER-test wordt oo wel Patric s test genoemd.

11 124 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten Gaenslen s test ofwel pelvic torsion test. Figuur 7 Gaenslen s test (pelvic torsion test). Uitgangshouding Patiënt ligt in ruglig met het te onderzoeen been aan de rand van de ban. Uitvoering De onderzoeer brengt de beide nieën naar de borst, fixeert het been aan de nietaangedane zijde en brengt vervolgens het te onderzoeen been langzaam naar volledige extensie. De onderzoeer geeft vervolgens lichte overdru in extensierichting. De test is positief als herenbare pijn geprovoceerd wordt. Modified Trendelenburg s test Uitgangshouding Stand. Uitvoering De patiënt brengt het niet-aangedane been in 90 heup- en nieflexie. Patiënt staat hierbij op één been. Om het evenwicht te bewaren an de patiënt, zo nodig, met één hand iets losjes vasthouden. Als de beenhelft aan de niet-aangedane zijde naar beneden beweegt (pijl), wordt de test als positief beschouwd.

12 Active straight leg raise-test 125. Figuur 8 Modified Trendelenburg s test. Active straight leg raise-test Dit is de belangrijste functionele test om stabiliteitsproblemen, zoals bij zwangerschapsgerelateerde beenpijn, aan te tonen of uit te sluiten. Uitgangshouding De patiënt ligt in ruglig met de benen 20 cm uit elaar. Uitvoering De patiënt wordt gevraagd afwisselend de benen 20 cm omhoog te tillen met de nie gestret.

13 126 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten. Figuur 9 Active straight leg raise-test. Heffen van het been gaat aan de aangedane zijde moeilijer dan aan de gezonde zijde en soms is het zelfs onmogelij. Dit lut vervolgens wel als men de beide beenhelften tegen elaar aan drut; dit an manueel of door middel van een beengordel. Deze testmethode is een betrouwbaar hulpmiddel voor het diagnosticeren van functionele stabiliteitsproblemen van het been. 3,4 Distraction-test 2. Figuur 10 Distraction-test.

14 Distraction-test 127. Figuur 11 Distraction-test, alternatieve uitvoering. Uitgangshouding Ruglig op de onderzoesban. Uitvoering De onderzoeer geeft manueel een posterieur gerichte dru op de spina iliaca anterior superior beiderzijds. Dit gebeurt met de armen niet geruist. 2 Deze dru wordt vijf seconden aangehouden en vervolgens wordt ort overdru gegeven. Alternatieve uitvoering: met geruiste armen wordt dru gegeven op de beide spinae naar posterolateraal. Vooral bij tengere personen is deze uitvoering goed mogelij. Het doel is om distractie van de voorzijde van de sacro-iliacale gewrichten te verrijgen. De test is positief als herenbare pijn wordt geprovoceerd.

15 128 Bijlage III Klinische testen van de sacro-iliacale gewrichten Havaltest. Figuur 12 Havaltest. Uitgangshouding Stand. Uitvoering De patiënt gaat op de tenen staan en brengt vervolgens het lichaam boven het been van de aangedane zijde. Vervolgens valt de patiënt op de hiel waarbij de aangedane zijde de grootste racht te verduren rijgt. De test is positief als herenbare pijn optreedt.

16 Literatuur 129 Palpatietest. Figuur 13 Palpatietest. Drupijn op de dorsale sacro-iliacale ligamenten (zie. figuur 13) omt vaa voor bij sacro-iliacale gewrichtspijn. Deze ligamenten bevinden zich caudaal van de spina iliaca posterior superior. Drupijn op de symfysis pubis an eveneens wijzen op sacro-iliacale pathologie. Literatuur 1. Vleeming A, Albert HB, Ostgaard HC, Sturesson B, Stuge B. European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain. Eur Spine J Jun;17(6): Epub 2008 Feb Laslett M. Evidence-based diagnosis and treatment of the painful sacroiliac joint. J Man Manip Ther. 2008;16(3): Mens JM, Vleeming A, Snijders CJ, Stam HJ, Ginai AZ. The active straight leg raising test and mobility of the pelvic joints. Eur Spine J. 1999;8(6): Mens JM, Vleeming A, Snijders CJ, Koes BW, Stam HJ. Reliability and validity of the active straight leg raise test in posterior pelvic pain since pregnancy. Spine. 2001;26(10):

17 131 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn Dezelfde oefeningen unnen oo goed worden toegepast bij chronische lage ruglachten, vooral als deze mede het gevolg zijn van functionele instabiliteit van de lumbale wervelolom. K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

18 132 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn Patiënten met aanhoudende beenpijn na de bevalling hebben een individueel aangepast oefenprogramma nodig. Het is aan de fysiotherapeut/inesitherapeut om in samenspraa met de patiënt te bepalen wat haalbaar is en wat niet. De navolgende oefeningen zijn bedoeld als voorbeelden en zijn bijna altijd oo thuis uit te voeren. De in deze bijlage getoonde pulley-oefeningen unnen eventueel oo worden uitgevoerd met behulp van een elastische band met deuraner (. figuur 14a). Het deuraner an gemaelij worden bevestigd op verschillende hoogtes (. figuur 14b en. figuur 15).. Figuur 14 a. De pulley-oefeningen unnen worden uitgevoerd met behulp van een elastische band met deuraner. b. Bevestiging van de elastische band met deuraner ter hoogte van de lin.. Figuur 15 Bevestiging van de elastische band met deuraner ter hoogte van de bovenant van de deur. De band an op dezelfde manier oo onder de deur worden bevestigd.

19 Loale en globale spieren 133 Loale en globale spieren Eerst dient de patiënt te leren om de diepe stabiliserende spieren aan te spannen. De belangrijste hierbij is de m. transversus abdominis ofwel de dwarse buispieren. De aanspanning hoeft niet rachtig te gebeuren; het aanspannen is namelij niet bedoeld als spierversterende oefening, maar om controle te rijgen over de spier. Zodra de patiënt bewust hiertoe in staat is, dan unnen de meer oppervlaig gelegen globale spieren worden getraind. Aanspannen van de m. transversus abdominis Uitgangshouding Ruglig, ruiphouding, stand, zit enzovoorts. Uitvoering in ruglig De patiënt palpeert met een vinger de bui, iets mediaal van de spina iliaca anterior superior. Vervolgens rijgt de patiënt instructie om de onderbui in te treen. Dit hoeft niet rachtig te gebeuren. De navel wordt hierbij iets naar binnen en naar boven gebracht. De stemspleet achter in de mond moet open blijven. De patiënt mag dus niet persen en moet rustig unnen praten tijdens het aanspannen. Vervolgens wordt de oefening in andere houdingen toegepast. De patiënt moet zich aanleren om oo in het dagelijs leven de dwarse buispieren regelmatig aan te spannen, in het bijzonder tijdens pijnlije activiteiten zoals het starten van een beweging of bij het veranderen van houding.. Figuur 16 a. Dwarse buispieren zijn ontspannen. b. Dwarse buispieren aangespannen. De patiënt palpeert de spieren iets mediaal van de spina iliaca anterior superior.. Figuur 17 a. Dwarse buispieren zijn ontspannen. b. Dwarse buispieren zijn aangespannen. NB: het aanspannen hoeft niet rachtig te gebeuren. Het contourverschil is nauwelijs zichtbaar.

20 134 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn. Figuur 18 a. Dwarse buispieren ontspannen. b. Dwarse buispieren aangespannen. Een gering contourverschil is zichtbaar. Training van globale musculatuur Zodra de dwarse buispieren door de patiënt goed unnen worden aangespannen, volgt een oefenprogramma voor de globale musculatuur. De oefeningen worden gedaan onder cocontractie van de loale musculatuur. Dosering De dosering wordt zodanig geozen dat maximaal slechts geringe pijn wordt gevoeld. De globale spieren worden eerst licht belast getraind met veel herhalingen, daarna steeds hoger belast met minder herhalingen (bijvoorbeeld 3 à 4 series van 10 à 15 herhalingen). De dosering verschilt per patiënt.

21 Training van globale musculatuur 135 Wele spieren? Bij vooreur worden diagonaal verlopende spieren van de romp getraind omdat deze voor rachtsluiting van de sacro-iliacale gewrichten zorg dragen. Bij iedere patiënt wordt beeen wele oefening geschit is en wele dosering de patiënt aanan. Duur en frequentie De duur en frequentie van de oefensessies worden individueel bepaald. Als sprae is van veel pijn, dan zal men minder intensief en minder lang achter elaar trainen. Om dan toch enig effect te bereien, is een relatief hoge frequentie van één of twee eer per dag oefenen nodig. Het doel is om uiteindelij forse inspanningen te unnen leveren tijdens het oefenen, bijvoorbeeld in een fitnessruimte. Drie eer per wee intensief oefenen gedurende een uur is dan een goede richtlijn. 1 Van iedere oefening worden drie series van 10 à 15 herhalingen uitgevoerd. Beenpijn tijdens of na het oefenen is een indicatie dat de dosering te zwaar was; spierpijn wordt juist beschouwd als een positief gewenst effect. Het is belangrij patiënten hierop te wijzen. 1 Aangezien het tijd ost om het lichaam zich te laten aanpassen aan zwaardere belastingen, duurt een oefenprogramma minimaal vier maanden. Om de opgebouwde racht en belastbaarheid te onderhouden, verdient het aanbeveling om daarna minimaal één eer per wee te blijven oefenen. 2 Bij iedere oefening die hierna wordt besproen, wordt de patiënt eerst door de behandelaar in de juiste stabiele houding gezet. Voor en tijdens iedere rachtsinspanning moet de patiënt de dwarse buispieren aanspannen. De patiënt moet dit steeds heel bewust doen, oo tijdens het oefenen thuis. Het unnen aanspannen van diepe loale musculatuur beteent namelij niet dat deze musculatuur automatisch contraheert tijdens rachtsinspanning bij het oefenen. 2. Figuur 19 a. Zijwaarts over een lijn stappen. Kleine passen grote passen. Langzaam snel. b. Zijwaartse uitvalspassen (lunges), beginpositie. c. Zijwaartse uitvalspas, eindpositie. Kleine passen grote passen.

22 136 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn. Figuur 20 a. Kleine voorwaartse uitvalspassen (lunges). b. Grote voorwaartse uitvalspassen (lunges). c. Voor-achterwaartse op- en afstapoefening met gebruimaing van een steps-banje of een eerste traptrede. Lage steps-ban hoge steps-ban. Langzame uitvoering snelle uitvoering.. Figuur 21 a. Zijwaartse op- en afstapoefening met gebruimaing van een steps-banje of een eerste traptrede. Lage steps-ban hoge steps-ban. Langzame uitvoering snelle uitvoering. b. Stand op een steps-banje. Zijwaarts met één voet de grond aantien en terug. Lage steps-ban hoge steps-ban. Langzame uitvoering snelle uitvoering. c. Balanstraining op één been met gebruimaing van een bal.

23 Training van globale musculatuur 137. Figuur 22 a. Kruiphouding: armen afwisselend optillen. b. Kruiphouding: benen afwisselend optillen.. Figuur 23 a. Kruiphouding: een arm en een been optillen. b. Ruglig: nieën optreen en het been optillen van de grond.. Figuur 24 a. Ruglig met de nieën opgetroen. Diagonale halve sit-ups. b. Zijdelingse ligsteun op onderarm en nie.

24 138 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn. Figuur 25 a. Zijdelingse ligsteun op onderarm en voet. b. Builingse ligsteun op onderarmen en nieën of voeten (zwaarder).. Figuur 26 a. Statische oefening voor vooral schuin verlopende rompspieren (en schouderspieren) met pulley: exorotatie-abductie van de schouder. b. Statische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: endorotatieadductie van de schouder.. Figuur 27 a. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: rotatie van de romp met gestrete armen. Beginpositie. b. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: rotatie van de romp met gestrete armen. Eindpositie.

25 Training van globale musculatuur 139. Figuur 28 a. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: rotatie en flexie van de romp met gestrete armen. Beginpositie. b. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: rotatie en flexie van de romp met gestrete armen. Eindpositie.. Figuur 29 a. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley: rotatie en extensie van de romp met gestrete armen. Beginpositie. b. Dynamische oefening voor romp en been met pulley: rotatie en extensie van de romp met gestrete armen. Eindpositie.

26 140 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn. Figuur 30 a. Statische oefening voor rompspieren (en schouderspieren). Met één hand de pulley recht naar achteren treen. b. Statische oefening voor rompspieren (en schouderspieren), staand op één been. Met één hand de pulley recht naar achteren treen.. Figuur 31 a. Dynamische oefening voor rompspieren (en schouderspieren) met pulley, staand op één been: rotatie van de romp met gestrete armen. b. Meer nadru op de buispieren. Met één hand de pulley naar voren brengen. Beginpositie.

27 Training van globale musculatuur 141. Figuur 32 a. Met één hand de pulley naar voren brengen. Eindpositie. b. Functionele rachttraining: opstaan uit een stoel en gaan zitten zonder de handen te gebruien.. Figuur 33 a. Squats. Lichte dumbells zware dumbells. b. Functionele oefening: het oprapen van voorwerpen van de grond met twee handen.. Figuur 34 Functionele oefening: het oprapen van voorwerpen van de grond met één hand.

28 142 Bijlage IV Oefentherapie bij postpartum beenpijn Als voorgaande oefeningen zonder problemen unnen worden uitgevoerd en de patiënt wil graag sporten, dan wordt sportspecifiee training aangeraden met daarin oo plyometrische oefeningen zoals touwtjespringen en dergelije. a Uiteraard wordt de patiënt oo aangeraden veelvuldig te wandelen, fietsen en eventueel te joggen als de pijn dit toelaat. Literatuur 1. Stuge B, Holm I, Vøllestad N. To treat or not to treat postpartum pelvic girdle pain with stabilizing exercises? Man Ther Nov;11(4): Gute A, Sjödahl J, Oberg B. Specific muscle stabilizing as home exercises for persistent pelvic girdle pain after pregnancy: a randomized, controlled clinical trial. J Rehabil Med Nov;42(10): a Uitgebreide informatie over plyometrie en een schema van concrete plyometrische oefeningen zijn te vinden in een eerder verschenen boe van Orthopedische Casuïstie : Onderzoe en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit.

29 143 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstie K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

30 144 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstie Soms wordt in het boe verwezen naar eerder verschenen patiëntencasuïstie. Deze casuïstie staat in de online vabibliothee van Bohn Stafleu van Loghum en is via internet te raadplegen door abonnees van Orthopedische Casuïstie. Nadere informatie hierover is te vinden op de website van: 55 de uitgever: de redactie van Orthopedische Casuïstie: 7 In dezelfde serie verschenen De wetsbaarheid van het jeugdige selet: onderste extremiteit ISBN Onderzoe en behandeling van lage ruglachten ISBN Onderzoe en behandeling van peesaandoeningen; tendinose ISBN Onderzoe en behandeling van de hand; het polsgewricht ISBN Onderzoe en behandeling van de schouder ISBN Onderzoe en behandeling van de heup ISBN Onderzoe en behandeling van spieraandoeningen en uitpijn ISBN Onderzoe en behandeling van de nie ISBN Onderzoe en behandeling van artrose en artritis ISBN Valuilen in de orthopedische diagnostie ISBN Onderzoe en behandeling van de voet ISBN Onderzoe en behandeling van middenhand en vingers ISBN Onderzoe en behandeling van anterieure niepijn ISBN

31 In dezelfde serie verschenen 145 Onderzoe en behandeling van elleboog en onderarm ISBN Onderzoe en behandeling van de ne ISBN Onderzoe en behandeling van het bewegingsapparaat bij ouderen ISBN Onderzoe en behandeling van sportblessures van de onderste extremiteit. ISBN

32 147 Register K. van Nugteren, D. Winel (Red.), Onderzoe en behandeling van het been, DOI / , Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media 2013

33 148 Register A a. iliaca communis 47, 49, 53 a. iliaca externa 53 abutment 3 acetabulum 2, 3 active straight leg raise-test 68, 77, 125 afniing 49 van de arteria iliaca communis 48 anterosuperieur impingement 23 anteversiehoe 2 aorta 49 apofyse 94, 105 apofysitis 104 artro-mri 14 atherosclerose 53, 63 avulsiefractuur 103 van de spina iliaca anterior inferior 100 B Bechterew, ziete van 88 beenband 68, 78 beenbodem 10 beenbodemspieren 9 beeninstabiliteit 76 beenpijn 72 biologicals 89 botbrug 6 C cam 14, 41 cam impingement 22 claudicatio 47 coccygodynie 5 contranutatie 7, 8 contrecoup-laesie 24 corticosteroïden 88 coxa recta 41, 42 C-sign 25 CT-angiografie 57 D delaminatie 16 deuraner 132 distraction-test 126 DIV 75 DMARD 88, 90 doppler imaging of vibrations (DIV) 75 dorsale ligamenten 74 dotteren 58 dwarse buispieren 133 E echodoppler 57 elastische band 132 endarteriëctomie 58 endofibrose 53 enel-armindex 48 epifysiolyse 43 evolutie 39 F FABER 118, 123 FABER-test 27, 77 facies auricularis 5 FADIR 118 FADIR-test 14, 27, 34 FAI 14, 22 FAI zonder cam of pincer 28 femoroacetabulair cam impingement 16 femoroacetabulair impingement 3, 21, 113, 117 femoroacetabulair impingementsyndroom (FAI) 14, 22 femurhals 9, 40 fibromusculaire dysplasie 53 flexie-adductie-interne rotatie-test (FADIR) 14 G Gaenslen s test 124 geboorteanaal 40 globale musculatuur 134 globale spieren 79, 133 glucosamine 17 gluteus medius 40 grab sign 25 H havaltest 77, 128 hernia femoralis 110 hernia inguinalis 108, 110 herniografie 110 heupadductor 77 heupextensor 40 heupgewricht 7 hyaluronzuur 17 I icepicing 16, 18 iliacale arteriën 52, 53 incisura acetabuli 2 incontinentielachten 10 inflare 7 infliximab 90 intima 53 J junctieletsel 18 K limmers 42 ni 47 nien van de arterie 54 raabeenletsel 18 rachtsluiting 73, 74 L labrum 4 labrum acetabulare 2 labrumletsel 36 labrumring 3 labrumscheur 18 langlaufers 52 laxiteit 74 liesbreu 108, 109 liesanaal 108 liespijn 107 loale musculatuur 134 loale spieren 79 M m. coccygeus 9 m. iliopsoas 55 m. levator ani 9

34 Register 149 A Z m. rectus femoris 94 m. sartorius 95 m. tensor fasciae latae 95 m. transversus abdominis 133 magnetische resonantie-angiografie 48, 49 McCarthy-test 14 mesh 109 methotrexaat 90 microfracture-technie 17 mixed impingement 22 modified Trendelenburg s test 77, 124 morfologie van het heupgewricht 40 morfotype 42 MRI 57 N NSAID 88 nutatie 7, 8 O os coccygis 4 os coxae 2 os sacrum 4 ossificatiecentra 113, 115 osteosarcoom 106 outflare 7 prednison 88 PTA (percutane transluminale angioplastie) 58 pulley-oefeningen 132 R Remicade 90 renners 42 rennersheup 43 S sacrococcygeale gewrichten 5 sacro-iliacaal gewricht 6, 7, 40, 72 sacrum 40 schaatsers 52 scrotum 108 shaven 18 seeleraars 52 souffle 47 spina iliaca anterior inferior 94, 95, 100, 104 spina iliaca anterior superior 100 spondylitis anylopoetica 88 staartbeentje 4 stenose 64 symfyse 4 symphysis pubica 8, 9 synostose 2 W wielrennen 45 wielrenners 52 Z ZGBP (zwangerschapsgerelateerde beenpijn) 72 ziete van Bechterew 88 zwangerschap 65 zwangerschapsgerelateerde beenpijn 71, 75 zwemmers 42 P palpatietest 129 Patric s sign 77, 123 pelvic torsion test 124 pincer 22 pincer impingement 22 pincer-heup 35, 41 pistol grip deformity 22, 25 pistol grip-heup 41 pistoolgreepdeformiteit 22 plyometrische oefeningen 142 posterior pelvic pain provocation (PPPP) 122 posterior pelvic pain provocationtest 77 postero-inferieur impingement 23, 24 postero-inferieure impingementtest 27, 119 PPPP 77, 122 T tangheup 35 thigh thrust-test 77, 122 Thomastest 91 TNF-alfabloers 89 torsie 7 trochanter minor 100 V vasculaire insufficiëntie van iliacale arteriën 51 vasculaire reconstructie 58 vena iliaca externa 110 vernauwing van de arteria iliaca communis 63 viscosupplementatie 17

Koos van Nugteren Dos Winkel. Onderzoek en behandeling van het bekken

Koos van Nugteren Dos Winkel. Onderzoek en behandeling van het bekken Dos Winkel Onderzoek en behandeling van het bekken Redactie: Dos Winkel Onderzoek en behandeling van het bekken Met bijdragen van: Tom Hogervorst Patty Joldersma Bram de Lange Marc Martens Jan van Melkebeek

Nadere informatie

Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI-gewricht: Validiteit & Betrouwbaarheid. Reader

Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI-gewricht: Validiteit & Betrouwbaarheid. Reader Reader Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI- Gewricht Anatomie en diagnostiek van het SI-gewricht Hans Denneman & Guido Stam, juni 2008 Inleiding De afgelopen tien / vijftien jaar is men met

Nadere informatie

Anatomie van de heup. j 1.1

Anatomie van de heup. j 1.1 j1 Anatomie van de heup De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae, het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. As Vlak Beweging Transver- Sagittaal

Nadere informatie

Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI-gewricht: Validiteit & Betrouwbaarheid. Reader

Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI-gewricht: Validiteit & Betrouwbaarheid. Reader Reader Provocatietesten en Mobiliteitstesten van het SI- Gewricht Anatomie en diagnostiek van het SI-gewricht Hans Denneman & Guido Stam, juni 2008 Inleiding De afgelopen tien / vijftien jaar is men met

Nadere informatie

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak j1 Anatomie van de heup As Vlak Beweging De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae; en het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. transversaal

Nadere informatie

Liesblessure, een hinderlijke aandoening of toch niet?

Liesblessure, een hinderlijke aandoening of toch niet? NGS KENNISDAG 2018 Liesblessure, een hinderlijke aandoening of toch niet? Gastdocenten Wim Wildeman Bennie Theunissen Liesblessure Definitie: een liesblessure is een aandoening die wordt waargenomen in

Nadere informatie

Stabiliteitstraining van de lage rug

Stabiliteitstraining van de lage rug Stabiliteitstraining van de lage rug De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Buik- en rugspieroefeningen worden veelvuldig toegepast in de behandeling bij

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46 Inhoud Inleiding 1 1 Anatomie van de heup 3 1.1 Anteflexie 4 1.2 Retroflexie 6 1.3 Abductie 7 1.4 Adductie 8 1.5 Exorotatie 9 1.6 Endorotatie 12 1.7 Ligamenten van de heup 12 1.8 Schema 14 2 Anatomie van

Nadere informatie

bij kniegerelateerde

bij kniegerelateerde Naam: Datum Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum

Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum Een nuttige Interventie Cecile Röst Introductie In onze praktijk sinds 1996 ongeveer 800 nieuwe vrouwelijke bekkenpijnpatiënten per jaar 90% komt tijdens de zwangerschap,

Nadere informatie

1. BEKKENGORDEL EN HEUP

1. BEKKENGORDEL EN HEUP Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT Het bekken is een beenderige ring bestaande uit vier verschillende botten die onderling verbonden zijn met stevige ligamenten: Sacrum

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg Anatomy is destiny Sigmund Freud Belangrijkste botten Nomenclatuur Reina Welling WM/SM-theorieles 1 Osteologie bekken en onderste extremiteit Myologie spieren bovenbeen Met dank aan Jolanda Zijlstra en

Nadere informatie

Theorie-examen anatomie 12 januari 2007

Theorie-examen anatomie 12 januari 2007 Theorie-examen anatomie 12 januari 2007 1. Welke uitspraak met betrekking tot spiercontracties is altijd juist? A. Bij concentrische contracties wordt de spanning in de spier kleiner. B. Bij excentrische

Nadere informatie

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen.

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen. Stroomdiagram Liespijn Onderstaand stroomdiagram kan worden gebruikt voor het diagnostisch proces, bij patiënten met liespijn. Hierbij wordt de nadruk gelegd op artrogene problematiek. Niet atrogene aandoeningen

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

SNT KLINISCHE TESTS. Dia 1 / 64

SNT KLINISCHE TESTS. Dia 1 / 64 SNT KLINISCHE TESTS Tests letsels rotator cuff (lag tests): dia s 2 9. Tests scapula diskinesie: dia s 10-14. (Klassieke) Tests bij impingement: dia s 15 28. Tests voor lengte dorsale kapsel: dia s 29

Nadere informatie

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug.

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Oefeningen met een stok. Uitvoering A: Span de buikspieren aan neutraal blijft.30 herhalingen. Uitvoering B:Span de buikspieren aan neutraal blijft.

Nadere informatie

Klinisch Onderzoek Heup bij jonge volwassene

Klinisch Onderzoek Heup bij jonge volwassene Klinisch Onderzoek Heup bij jonge volwassene Luc Renson C sign lokalisatie pijn BOVEN ONDER gordel Heuppijn bij jonge patienten Traditioneel minder gekend en miskend Minder frekwent knie Extraarticulaire

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Paraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Paraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 5 Doorbewegen door een hulppersoon 11 Colofon 20 Inleiding In deze brochure laten we de

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Onderzoeksformulier. Status praesens. Status. Ernst van de klachten

Onderzoeksformulier. Status praesens. Status. Ernst van de klachten Onderzoeksformulier Status praesens Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum: Beroep: Verwijzend arts: Verzekering: Huisarts: Verloskundige: Gynaecoloog/andere specialist: Momenteel: weken

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard

1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard 1 Een 48-jarige man met een forse zwelling in de linker trochantermajorregio na een val van een paard Pat Wyffels Een 48-jarige man viel van zijn paard en kwam neer op zijn linkerzij. Drie dagen later

Nadere informatie

Inleiding. Koos van Nugteren en Patty Joldersma

Inleiding. Koos van Nugteren en Patty Joldersma Inleiding Koos van Nugteren en Patty Joldersma 2 Hoofdstuk Inleiding. Os coxae Het volwassen bekken (os coxae ) vormt de verbinding tussen de wervelkolom en de onderste extremiteiten. De aansluiting met

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

Steptraining, deel 3: Voorbeeld krachtcircuit steptraining

Steptraining, deel 3: Voorbeeld krachtcircuit steptraining Steptraining, deel 3: Voorbeeld krachtcircuit steptraining In dit derde deel over steptraining een voorbeeld van een krachtcircuit voor steppers. Circuittraining is erg geschikt om het lichaam te laten

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K K.3.5 Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (Aanbevolen generiek meetinstrument) Het Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (BFM) is een test, waarmee de

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding Sport Specifieke Blessure Begeleiding Week 9. Schouderrevalidatie R.D. Boekema, Sport Specifieke Bovenhandse technieken 1. Wind up 2. Early cocking 3. Late cocking 4. Acceleration 5. Deceleration 6. Follow

Nadere informatie

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius Cursus Ontspanningsmassage Bijlage spieren. Trapezius De trapezius (monnikskapspier) is een ruitvormige spier boven aan de achterkant van het lichaam. De trapezius loopt van de schedelbasis tot aan het

Nadere informatie

Richtlijnen voor de diagnose en behandeling van lage rugpijn vanuit het SIgewricht

Richtlijnen voor de diagnose en behandeling van lage rugpijn vanuit het SIgewricht Richtlijnen voor de diagnose en behandeling van lage rugpijn vanuit het SIgewricht AUW Prof. Dr. G. Stassijns Fysische Geneeskunde en revalidatie Voorkomen Klachten Uitstralingsgebied Out Conservatieve

Nadere informatie

P. van der Tas & J.M. Klomp-Jacobs

P. van der Tas & J.M. Klomp-Jacobs Naam: Datum: 15-8-2009 Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Pubalgie tgv van een femoroacetabulair impingement

Pubalgie tgv van een femoroacetabulair impingement Pubalgie tgv van een femoroacetabulair impingement Een diagnostisch enigma. Kinepraktijk Wezenbeek Inhoud Pubalgie Oorzaak Verloop van de pubalgie klachten Behandeling FAI Diagnose Symptomen Behandeling

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Oefening 1: Armen horizontaal (schouders, m. Deltoidius en m. Biceps) Werkwijze Endo- en exorotatie van de schouders gelijkmatig trainen Materiaal

Nadere informatie

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd?

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd? Examen anatomie januari 2009 1. Wat kan gesteld worden van slow twitch spiervezels? A. Ze hebben een groot agonistisch vermogen. B. Ze hebben een groot anaeroob vermogen. C. Ze hebben een groot aeroob

Nadere informatie

HSS: Hip Spine Syndrome.

HSS: Hip Spine Syndrome. HSS: Hip Spine Syndrome. Door Gerard Koel, FT / MT / MSc / docent Saxion Presentatie 1, 04-04-2012, Saxion hogeschool Enschede. INHOUD HSS 1. Inleiding op thema HSS. 2. Zeven vragen huiswerkopdracht. 3.

Nadere informatie

Schuitemaker fysiotherapie en manuele therapie bv www.fysio.net - Amsterdam

Schuitemaker fysiotherapie en manuele therapie bv www.fysio.net - Amsterdam Uit: Egmond-Schuitemaker schouderprotocol (conform Kibler, Cools en Walraven) Excentrische oefeningen rotatorencuff schouder www.fysio.net (nog niet op de huiswerkfilmpjes.) Toe te passen bij stabiliseren

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Kracht en stabilisatie

Kracht en stabilisatie Kracht en stabilisatie 1. Frontbridge Steunen op onderarmen en tenen, zorg voor één rechte lijn van schouders, ruggenwervels, heup, knieën en hakken. 2. Frontbridge one leg lift Steunen op onderarmen en

Nadere informatie

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg'

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' 27/02/2015 13:48 PROPRIOCEPTIE ROMP STRAIGHT LEG LOW Ruglig. Benen opgetrokken, knieën gebogen, voeten op heupbreedte. De handen samen boven het hoofd. Vooraleer een beweging

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Klant MOBILISATION HIP - SUPINE FLEXION Trainer: Jean-René Ruitenbeek Looptijd schema: 7-2-2017-21-3-2017 Stap 1 MOBILISATION LUMBAR SPINE - PRONE SCORPIO STRETCH IN EXTENSION WITH

Nadere informatie

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede.

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede. Examenstichting Perimedische Opleidingen Diploma: sportmassage, massage, wellness massage 22 januari 2010, Beschikbare tijd: 60 minuten Anatomie Aanwijzing: Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Hypermobiliteitssyndroom. Lentesymposium, 24 maart 2012 Dr. Katrien Van Rie Fysische geneeskunde & revalidatie

Hypermobiliteitssyndroom. Lentesymposium, 24 maart 2012 Dr. Katrien Van Rie Fysische geneeskunde & revalidatie Hypermobiliteitssyndroom Lentesymposium, 24 maart 2012 Dr. Katrien Van Rie Fysische geneeskunde & revalidatie Veralgemeende pijnklachten? Recidiverende gewrichtsblokkages? Recidiverende gewrichts(sub)luxaties?

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Klant Trainer: Jean-René Ruitenbeek MYOFASCIAL RELEASE - HIP - TRIGGERPOINT BALL ON LATERAL LINE HIP Looptijd schema: 7-2-2017-21-3-2017 Stap 1 MYOFASCIAL RELEASE - HIP - TRIGGERPOINT

Nadere informatie

Full can. Horizontale anteflexie. Exorotatie. Exorotatie zijlig. Series. Series. Series. Series. Series. Series. - Maak een lichte onderkin in ruglig.

Full can. Horizontale anteflexie. Exorotatie. Exorotatie zijlig. Series. Series. Series. Series. Series. Series. - Maak een lichte onderkin in ruglig. SCHOUDEROEFENINGEN Rekken dorsale kapsel - Breng arm voor het lichaam langs. - Pak met de andere hand de elleboog en help mee. Rekken anterieure kapsel - Hou de elleboog in het verlengde van de schouder.

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE RUGPIJN: OEFENTHERAPIE Aspecifieke lage rugpijn bestaat uit klachten waarvoor geen lichamelijke afwijking kan gevonden worden die deze klachten veroorzaakt. Het probleem

Nadere informatie

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt.

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt. Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal niet aangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet. Maar als de eerste pijn wat verminderd is, kunnen ze helpen om de

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Oefeningen met elastische banden

Oefeningen met elastische banden E-book voor cliënten fysiotherapie Daalmeer Oefeningen met elastische banden Inleiding: Het gebruik van elastische banden binnen de oefentherapie is al heel oud. In het begin werden er rubberen banden

Nadere informatie

2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts). 10 sec. rust.

2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts). 10 sec. rust. Core stability 1. Superman 3 x 10 sec. vasthouden. (links & rechts afwisselen) Aandachtspunten: alles in rechte lijn, geen shifting links/rechts in bekken. 2. Bridging 3x10 sec. vasthouden. (links & rechts).

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug.

Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Oefeningen bij instabiliteit in de lage rug. Deze oefeningen zijn bedoeld als geheugensteun voor cliënten die onder behandeling zijn. Natuurlijk kan je ook zelf de oefeningen proberen zonder dat je onder

Nadere informatie

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 1. Welke van de volgende spieren is eenkoppig? A. De m. biceps brachii. B. De m. coracobrachialis. C. De m. gastrocnemius. 2. Welke van de volgende spieren geeft

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008

Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008 Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008 1. Wat gebeurt er bij een excentrische contractie van een spier? A. De spier wordt korter. B. De spier wordt langer. C. De spierlengte blijft gelijk. 2. In welk

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Klant Trainer: Jean-René Ruitenbeek MYOFASCIAL RELEASE - TORSO, UPPER ARM - TRIGGERPOINT BALL ON INFRASPINATUS Looptijd schema: 7-2-2017-21-3-2017 Stap 1 MYOFASCIAL RELEASE - TORSO,

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om uw kracht tijdens

Nadere informatie

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011 Meet the Specialist Day Mieke De Geyter 1 maart 2011 Spondylitis Ankylosans / Bechterew Kenmerkend Bamboospine Kyfotische Houding Praktijk zeldzaam door : Vroegtijdige detectie Farmaceutische middelen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET 3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Pubalgie tgv Femoro-acetabulair impingement (FAI) een diagnostisch enigma?

Pubalgie tgv Femoro-acetabulair impingement (FAI) een diagnostisch enigma? Pubalgie tgv Femoro-acetabulair impingement (FAI) een diagnostisch enigma? Vanden Bossche Luc Fysische Geneeskunde en Revalidatie 1 Inhoud Casus Pubalgie FAI Cam Pincer Therapie ervaring Take home message

Nadere informatie

Achterste Kruisband Reconstructie Revalidatie Protocol. FASE 1 (0-6 weken na het letsel)

Achterste Kruisband Reconstructie Revalidatie Protocol. FASE 1 (0-6 weken na het letsel) Achterste Kruisband Reconstructie Revalidatie Protocol RPA Janssen, orthopedisch chirurg-traumatoloog (www.rpajanssen.nl) FAM Brooymans, PT, MSc, fysio-manueeltherapeut Inleiding Geïsoleerde achterste

Nadere informatie

Oefeningen. nekrevalidatie

Oefeningen. nekrevalidatie Oefeningen nekrevalidatie Opwarming Fietsen: 8 tot 10 minuten; Nustep: 6 tot 8 minuten. Oefeningen ter bevordering van de circulatie Elke oefening wordt 15x herhaald. 1. Schouderrollen achterwaarts symmetrisch

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

KNZB applicatie MOZ landtraining

KNZB applicatie MOZ landtraining KNZB applicatie MOZ landtraining Praktijk oefeningen Stahouding Ingezakte houding Actieve stahouding Squathouding Foute squathouding Juiste squathouding Controle transversus Neutraal, geen aanspanning

Nadere informatie