SYNDICALE ACTIES 15 DECEMBER 2014 NATIONALE STAKINGSDAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SYNDICALE ACTIES 15 DECEMBER 2014 NATIONALE STAKINGSDAG"

Transcriptie

1 SYNDICALE ACTIES 15 DECEMBER 2014 NATIONALE STAKINGSDAG Straks trekt alweer een bonte syndicale stoet door Brussel. Een manifestatie tegen de maatregelen in het nieuwe federale regeerakkoord. WAT TE DOEN BIJ VAKBONDSACTIES? Een vakbondsactie in uw onderneming is een uitzonderlijke situatie waar u zich beter zo goed mogelijk op voorbereidt. U kan voor onverwachte situaties komen te staan. MEEST GESTELDE VRAGEN Als werkgever hebt u een aantal rechten en plichten indien er een betoging, staking of andere vakbondsactie plaats vindt in of dicht bij uw onderneming. Het antwoord op de meest gestelde vragen vindt u hieronder. 1

2 WANNEER IS ER SPRAKE VAN EEN STAKING? Het begrip staking is niet wettelijk bepaald. Volgens de rechtsleer en de rechtspraak verstaat men onder een staking een vrijwillige, collectieve en georganiseerde werkneerlegging door een groep werknemers om de werking van de onderneming te blokkeren. Doel: druk uitoefenen op de werkgever of op een derde. In praktijk kan het niet-verrichten van de overeengekomen arbeid verschillende vormen aannemen, zoals bijvoorbeeld: Het volledig stilleggen van het werk; Het werk beurtelings stilleggen in verschillende afdelingen; Het werk op ongeregelde tijdstippen voor korte tijd onderbreken. Deelname aan een betoging van de vakbond en daardoor niet werken, wordt per definitie beschouwd als staken. HEBBEN MIJN WERKNEMERS HET RECHT OM TE STAKEN / TE BETOGEN? De nationale wetgeving bevat geen enkele wettelijke bepaling die het stakingsrecht als zodanig erkent. De wetgever heeft het stakingsrecht evenwel onrechtstreeks erkend door de gevolgen van de staking in bepaalde materies van het arbeidsrecht en van het sociaal recht te regelen. Op dit ogenblik wordt het recht om te staken in het Belgisch recht niet meer betwist. KAN STAKEN / BETOGEN LEIDEN TOT EEN ONTSLAG? De deelname aan een staking of betoging op zich kan niet beschouwd worden als een grond voor ontslag om dringende reden. In een drietal hypotheses kan een deelname aan een werkstaking of betoging echter wel als dringende reden tot ontslag worden geduid: indien de deelname aan de werkstaking of betoging een misdrijf oplevert indien de omstandigheden die de werkstaking of betoging begeleiden een grove tekortkoming uitmaken die elke professionele samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt indien de deelname aan de werkstaking of betoging een rechtsmisbruik uitmaakt. Wat niet belet dat eventueel daarmee gepaard gaande handelingen of daden (zoals bijvoorbeeld geweldpleging,...) wel als een dringende reden kunnen worden beschouwd.

3 KAN IK EEN STAKING / BETOGING OMZEILEN DOOR HET WERK VAN DE STAKERS DOOR UITZENDKRACHTEN TE LATEN VERRICHTEN? De N.A.R.-CAO n 58 bepaalt in artikel 8 uitdrukkelijk het volgende: "Een uitzendbureau mag geen uitzendkrachten bij een gebruiker tewerkstellen of aan het werk houden in geval van staking of van lock-out." Let wel, een deelname van enkele vakbondsafgevaardigden en militanten, zonder gevolgen op de activiteit binnen het individueel bedrijf, wordt niet bestempeld als een staking in de zin van de uitzendbasiswetgeving. In dat geval kunnen verder uitzendkrachten ter beschikking gesteld worden van het bedrijf. KAN IK EEN STAKING / BETOGING OMZEILEN DOOR HET WERK VAN DE STAKERS DOOR TIJDELIJKE WERKNEMERS TE LATEN VERRICHTEN? Het artikel 11ter van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 regelt de vervangingsovereenkomst. Een vervangingsovereenkomst is een arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer een andere werknemer vervangt, wiens arbeidsovereenkomst is geschorst. Onder bepaalde voorwaarden kan dergelijke vervangende werknemer in dienst genomen worden onder een regime dat afwijkt van de in de wet voorgeschreven regels inzake de opzegging en de duur van de arbeidsovereenkomst. De wet heeft echter uitdrukkelijk bepaald dat dit soort overeenkomsten niet kan worden aangegaan teneinde in de vervanging van een stakende werknemer te voorzien. Ook hier heeft de wetgever duidelijk een wapen aan de werkgever ontnomen om een staking te breken. HEEFT EEN STAKER / BETOGER RECHT OP LOON? Aangezien een werknemer die staakt, niet werkt heeft hij geen recht op loon. Werknemers die lid zijn van een vakbond zullen van die vakbond een stakingsvergoeding ontvangen wanneer de vakbond de staking heeft uitgeroepen of erkend. HEBBEN DE NIET-STAKERS, DIE DOOR ACTIES VAN DE STAKERS / BETOGERS NIET KUNNEN WERKEN, RECHT OP LOON? De werknemers die niet staken of betogen en die de contractueel bedongen arbeid voortzetten, dienen uiteraard betaald te worden. Een probleem doet zich echter voor wanneer de werkwillige werknemers ingevolge de acties van stakers / betogers in de onmogelijkheid verkeren de contractueel bedongen arbeid voort te zetten. Dergelijke werknemer kan uiteraard niet als een stakende werknemer beschouwd worden, daar hij niet vrijwillig de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst staakt.

4 Daarnaast is de werkgever ertoe gehouden de arbeidsovereenkomst uit te voeren en de werknemer dus zijn werk te laten verrichten. De vraag dringt zich dan ook op of een niet-staker het gederfde loon kan vorderen van zijn werkgever, als een vorm van schadevergoeding wegens contractuele wanprestatie. De arbeidsovereenkomstenwet regelt en beantwoordt deze vraag slechts gedeeltelijk. Artikel 27, 2 voorziet wel gewaarborgd dagloon voor de werknemer die zijn dagtaak niet heeft kunnen volbrengen ingevolge een oorzaak die onafhankelijk is van zijn wil. Maar in de aanhef van dit artikel luidt het dat deze bepaling geen toepassing vindt in geval van staking. Volgende situaties kunnen zich voordoen. De niet-staker die met vertraging of niet op het werk aankomt De werknemer is verplicht zijn arbeidsovereenkomst uit te voeren. Indien het gaat om een aangekondigde staking kunnen we niet spreken van een onvoorziene gebeurtenis en moet de werknemer de nodige maatregelen nemen om die dag naar het werk te gaan (privévervoermiddelen, carpooling, andere middelen van openbaar vervoer,...). De werknemer die door de stakingsbeweging met vertraging of niet op zijn werkplaats aankomt, zal het gewaarborgd loon enkel ontvangen indien hij bewijst dat hij voldoende inspanningen heeft gedaan om zich naar zijn werk te begeven. Om het recht op gewaarborgd loon te kunnen genieten, moet de betrokken werknemer het volgende bewijzen: de werknemer moet zich normaal naar zijn werk begeven, dus vanaf zijn gewone woonplaats, op het normale tijdstip en met het normale voertuig; de werknemer moet arbeidsgeschikt zijn; de oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet de werknemer overkomen zijn op weg naar het werk, dus niet vóór zijn vertrek; de oorzaak moet de werknemer overvallen wanneer hij reeds op weg is naar het werk. De aangekondigde staking van het openbaar vervoer, ruim op voorhand in de media aangekondigd, valt hier buiten. De werknemer kan zijn afwezigheid of vertraging dus niet wijten aan de ontreddering van het openbaar vervoer. In dit geval heeft hij dus geen aanspraak op gewaarborgd dagloon. Een wegblokkade, waarbij verkeersknooppunten worden afgesloten, kan men dan weer wel als een onvoorspelbare gebeurtenis beschouwen. Wanneer de werknemer kan bewijzen dat hij redelijke inspanningen heeft geleverd om op het werk te geraken, heeft hij recht op gewaarborgd loon; de oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet vreemd zijn aan de wil van de werknemer. De werknemer moet al het mogelijke doen om op tijd op het werk te geraken en moet dit kunnen bewijzen.

5 De niet-staker die het werk niet kan aanvatten of voortzetten Staking in de onderneming De arbeidsovereenkomst van de werkwillige werknemer die zich normaal naar het werk heeft begeven en daar wegens een stakingsactie zijn werk niet kan beginnen of voortzetten (bijvoorbeeld omdat hij op een stakingspiket stuit of omdat er in de loop van de dag in de onderneming waar hij tewerkgesteld is, een staking uitbreekt, of omdat het schaars overblijvend personeel onvoldoende is om verder te produceren), is geschorst voor de uren waarop hij geen prestaties heeft kunnen leveren. De werkgever moet aan deze werkwillige werknemers geen loon betalen voor deze uren. Stakingspiket bij de toegang tot het bedrijf of het industriepark Indien de werknemer het werk niet kan aanvatten omwille van een stakingspiket bij de ingang van het bedrijf wordt aangenomen dat hij al op het werk is aangekomen en heeft de werknemer geen recht op gewaarborgd loon. De vraag rijst of een werknemer die op een stakingspiket stuit bij de ingang tot het industrieterrein of de KMO-zone waar de onderneming zich bevindt, ook verondersteld wordt al op het werk aangekomen te zijn. De meningen hierover zijn verdeeld en ook sterk afhankelijk van de feitelijke situatie, maar logischerwijs kan een werknemer in een dergelijke situatie slechts gewaarborgd loon ontvangen indien hij bewijst voldoende inspanningen te hebben geleverd om op het werk te geraken. Een cruciale vraag is dan ook te weten onder welke voorwaarden een stakingsactie een geval van overmacht kan uitmaken in hoofde van de werkgever. In de rechtspraak en de rechtsleer bestaat er een vrij grote eensgezindheid over de constitutieve bestanddelen voor overmacht. DE VERMEENDE OVERMACHTSSITUATIE (IN DIT GEVAL STAKING) MOET AAN EEN DRIETAL VOORWAARDEN VOLDOEN 1) de werkstaking moet onvoorzienbaar zijn en onvermijdelijk; 2) de werkstaking moet het de werkgever onmogelijk maken zijn werkwillige werknemers verder tewerk te stellen; 3) de werkstaking mag geen fout uitmaken, toerekenbaar aan de werkgever. Hebben de niet-stakers, die door acties van de stakers / betogers niet kunnen werken, recht op een tijdelijke werkloosheidsvergoeding? De RVA kan na toestemming van het Beheerscomité van de RVA werkloosheidsuitkeringen toekennen aan werknemers die in staking zijn of van wie de werkloosheid het rechtstreekse of onrechtstreekse gevolg is van een staking. Het Beheerscomité houdt daarbij rekening met het feit of de werknemer al dan niet zelf gestaakt hebben en of zij geen belang kunnen hebben bij de inwilliging van de eisen van de stakers.

6 De uitkering bedraagt 70% van het begrensd gemiddeld loon (max ,59 EUR per maand) en kan enkel per volledige dag worden toegekend. Er kan geen uitkering worden toegekend voor de volgende dagen: Dagen waarvoor gewaarborgd dagloon verschuldigd is. Feestdagen gelegen in de periode van 30 dagen die volgt op het begin van de staking. Dagen waarop de werknemers normaal niet werken (vb. weekenddagen waarop normaal niet gewerkt wordt, arbeidsduurcompensatiedagen, enz.) MOGEN STAKERS / BETOGERS WERKWILLIGEN HINDEREN? Het komt steeds meer voor dat acties van de vakbonden (stakersposten, piketten e.d.) de toegang verhinderen tot een onderneming of zelfs tot een heel bedrijventerrein. Dit is in principe verboden. Werkwilligen moeten de kans krijgen het gebouw te betreden. Toch zal de politie meestal niet optreden om de gemoederen niet nodeloos te verhitten. Best kan u in dat geval een vaststelling laten maken door een gerechtsdeurwaarder en een gerechtelijke procedure starten via een eenzijdig verzoekschrift. De politie zal meer bereid zijn om op te treden wanneer de stakers tot drieste acties overgaan zoals het vernielen van eigendom of zelfs het gijzelen van directieleden. KAN IK AAN DE POLITIE VRAGEN OM OP TE TREDEN? De werkgever kan een interventie van de politie vragen indien hij vreest voor zijn eigendom of de veiligheid van klanten en werkwillig personeel. Wanneer de staking of betoging vergezeld gaat van ernstige feiten (verstoring van de openbare orde, knokpartijen, vernieling van materieel, gijzeling), kan de onderneming een beroep doen op de administratieve politie, die belast is met de handhaving van de openbare orde. De gemeente (en dus ook haar burgemeester) heeft de bevoegdheid om de politiemaatregelen te nemen die het best geschikt zijn om de rustverstoring te voorkomen of om de rust te herstellen. Bij een vooraf aangekondigde en georganiseerde betoging is de politie automatisch aanwezig om alles in goede banen te leiden. KAN IK AAN DE RECHTER VRAGEN EEN STAKING STOP TE ZETTEN? Met een éénzijdig verzoekschrift kan de werkgever de rechter vragen om op zeer korte termijn de nodige maatregelen te treffen tegen een stakingsactie van de vakbonden en de werknemers in de onderneming. Dit indien de gevolgen van de staking disproportioneel zijn ten opzichte van het met de actie beoogde doel.

7 Met een procedure op éénzijdig verzoekschrift doet de rechtbank van eerste aanleg (dus niet de arbeidsrechtbank) uitspraak over het geschil zonder dat hij daarbij de werknemers/vakbonden in het conflict hoort. De werkgever kan dit éénzijdig verzoekschrift aanwenden van zodra een aantal rechten en plichten worden geschonden: de actieve stakingspiketten: stakers mogen werknemers en/of klanten verbaal aanmoedigen maar mogen geen fysiek geweld plegen het recht om de onderneming te betreden moet gevrijwaard worden alsook het recht van de werknemers om niet te staken het eigendomsrecht, het recht op ondernemen mag niet worden geschaad. Vaststellingen van deze inbreuken hierop worden gedaan door een gerechtsdeurwaarder. Hij doet dit op basis van volgende elementen. blokkade van de toegangswegen van de industriezones; blokkade van de toegang tot de onderneming; welke voertuigen blokkeren de weg (nummerplaten, automerken, serienummers); aantal personen betrokken bij de actie, hun kledij, hun leeftijd, hun identiteit; acties naar klanten en derden toe; enz. De rechtbank kan een dwangsom opleggen indien de rechterlijke beslissing niet wordt gerespecteerd. Dit bedrag kan worden opgelegd a rato van het aantal inbreuken, het aantal dagen vertraging bij uitvoering van de rechterlijke beslissing,... WAS ER GEEN AKKOORD TUSSEN WERKGEVERS- EN WERKNEMERSORGANISATIES OM STAKINGEN NIET VIA EENZIJDIG VERZOEKSCHRIFT TE BREKEN? Op 18 februari 2002 hebben de sociale partners een Protocol inzake de regeling van collectieve conflicten gesloten. Daarmee wilden ze vermijden dat de wetgever terzake regels zou opstellen. In die overeenkomst (die geen dwingende juridische waarde heeft, het gaat veeleer om een gentlemen s agreement), adviseren de werkgeversorganisaties hun leden om niet naar procedures op eenzijdig verzoekschrift en naar dwangsommen te grijpen en raden de vakorganisaties hun leden aan niet meer tot wilde stakingen over te gaan. Zeer concreet zijn de volgende verbintenissen aangegaan: Voor de werkgeversorganisaties: zij zullen bij alle ondernemingen en in het bijzonder bij hun leden de meerwaarde van het overleg beklemtonen

8 zij zullen in alle omstandigheden blijk geven van zin voor rechtvaardigheid, billijkheid en verzoening, die sleutelelementen zijn voor de goede sociale verhoudingen in de onderneming zij zullen een plechtige aanbeveling tot hun leden richten om te vermijden dat juridische procedures aangewend worden voor aspecten die met een collectief conflict te maken hebben in de mate dat de wederzijdse aanbevelingen nageleefd worden en zolang alle middelen van overleg door beide partijen niet uitgeput werden. Voor de werknemersorganisaties: zij zullen hun leden aanraden de procedure voor aanzegging van stakingen na te leven zodat alle middelen van overleg aangewend kunnen worden om een collectief probleem op te lossen zij zullen een plechtige aanbeveling tot hun leden richten om elke toevlucht tot fysiek of materieel geweld te vermijden bij collectieve conflicten en om de vrijwaring van het werkinstrument te garanderen zij zullen hun leden ertoe oproepen om bij de uitvoeringsmodaliteiten in geval van een conflict, de werknemers te mobiliseren die er rechtstreeks bij betrokken zijn. Vandaag moeten we echter uitdrukkelijk de vraag stellen wat het herenakkoord nog waard is. De verbintenissen zijn de voorbije jaren vaak genegeerd of niet nagekomen. In ieder geval is het zo dat deze principes voorop dienen te staan en dat ze in relatie met de gegeven actuele situatie moeten worden beoordeeld. ************* p:\unizo\studiedienst\word\nota\2014\caroline\syndicale acties tussen 6 november en 15 december 2014.docx 8 blz 9 december :48

e-doc RECHTEN BIJ EEN STAKING. M E T A A L

e-doc RECHTEN BIJ EEN STAKING. M E T A A L e-doc RECHTEN BIJ EEN ABVV STAKING. M E T A A L 4 Staken is geen misdrijf, het is een recht! 5 ABVV M E T A A L Wat zijn mijn / onze RECHTEN EN PLICHTEN bij staking? Niemand staakt voor zijn plezier. Staken

Nadere informatie

VAKBONDSACTIES : 13 VRAGEN EN ANTWOORDEN?

VAKBONDSACTIES : 13 VRAGEN EN ANTWOORDEN? VAKBONDSACTIES : 13 VRAGEN EN ANTWOORDEN? 0. Inleiding Wanneer ondernemingen geconfronteerd worden met vakbondsacties roept dit bij de bedrijfsverantwoordelijken heel wat vragen op. Via 12 vragen geven

Nadere informatie

RECHTEN BIJ EEN STAKING.

RECHTEN BIJ EEN STAKING. e-doc RECHTEN BIJ EEN STAKING. ZONDER STAKINGSRECHT WORDEN STAKERS STAKKERS 4 5 ZONDE R S TAK ING SRE C HT WORDE N STAKERS STAKKERS Werknemers doen bedrijven draaien. Daarom is het belangrijk dat er een

Nadere informatie

INLEIDING Actueel thema Aankondiging 24-urenstaking spoorvakbond ACOD (10 oktober 2017). GwH 26 juli 2017, nr. 101/2017: recht op collectief onderhand

INLEIDING Actueel thema Aankondiging 24-urenstaking spoorvakbond ACOD (10 oktober 2017). GwH 26 juli 2017, nr. 101/2017: recht op collectief onderhand Het stakingsrecht FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be INLEIDING Actueel thema Aankondiging 24-urenstaking

Nadere informatie

Samen hoger! Afschakelplan of black-out Arbeidsrechtelijke aanpak? RIJDT VOOR U

Samen hoger! Afschakelplan of black-out Arbeidsrechtelijke aanpak? RIJDT VOOR U Samen hoger! Afschakelplan of black-out Arbeidsrechtelijke aanpak? 1 1. INLEIDING 2. SAFETY FIRST 4. STROOMONDERBREKINGEN: TE VERHALEN OP DE RVA? 5. INFORMATIE EN COMMUNICATIE 6. BESLUIT 1. INLEIDING AFSCHAKELPLAN

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

LICENTIEVOORWAARDEN & EIGENDOMSRECHT MOBIFACT

LICENTIEVOORWAARDEN & EIGENDOMSRECHT MOBIFACT LICENTIEVOORWAARDEN & EIGENDOMSRECHT MOBIFACT 1. Aanvaarding en toepasselijkheid van deze voorwaarden Door het gebruik van de diensten van CRYSTAL IT BVBA (hierna CRYSTAL IT ) en het ter beschikking gestelde

Nadere informatie

Nr. 209 26 november 2015

Nr. 209 26 november 2015 Nr. 209 26 november 2015 Informatief Uiterste datum inzake betaling van de bedrijfsvoorheffing Wij willen u nogmaals in herinnering brengen dat de bedrijfsvoorheffing die gefactureerd wordt over de periode

Nadere informatie

SYNDICALE VRIJHEDEN - GEBRUIKSAANWIJZING

SYNDICALE VRIJHEDEN - GEBRUIKSAANWIJZING SV05n002ter SYNDICALE VRIJHEDEN - GEBRUIKSAANWIJZING 1. Grondrechten Vakbondsacties uiten zich in het kader van het overleg met de werkgevers. Wanneer er geen dialoog meer mogelijk is, is er nog het stakingsrecht.

Nadere informatie

Prioritaire voorzieningen zoals ziekenhuizen zouden gespaard blijven.

Prioritaire voorzieningen zoals ziekenhuizen zouden gespaard blijven. En toen ging het licht uit Stroomonderbreking werkonderbreking? loononderbreking? 1 Inleiding De voorbije weken kregen via de media het nieuws dat we tijdens de komende winterperiode gedurende korte of

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN

ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN ALGEMENE VOORWAARDEN FEDICT DIENSTEN Doel van het document: De algemene voorwaarden voor Fedict diensten bevatten de standaardvoorwaarden voor het gebruik van alle Fedict diensten. Ze worden aangevuld

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers is besloten over te gaan tot het voeren van acties. Onder actievoeren wordt in deze

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Melden van afwezigheid

Melden van afwezigheid Bijkomende vermeldingen Melden van afwezigheid Nu t Een werknemer die om de een of andere reden onverwacht niet aanwezig zal kunnen zijn op het werk, moet zijn werkgever verwittigen. Deze verplichting

Nadere informatie

A. Context van de goedkeuring van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis

A. Context van de goedkeuring van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis 1 december 2007. De collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 bis van 17 juli 2007 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 van 10 juli 2002 betreffende het recht op outplacement voor werknemers

Nadere informatie

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL

REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL REGLEMENT ARBEIDSONGESCHIKTHEID WEGENS ZIEKTE, PRIVÉONGEVAL EN ARBEIDSONGEVAL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Toepassingsgebied en terminologie 1. Dit reglement is van toepassing op de werknemers

Nadere informatie

Nationale staking van 13 februari 2019

Nationale staking van 13 februari 2019 Nationale staking van 13 februari 2019 We work for people, not clients Duurzaam samenwerken Excellent juridisch denken Maximaal oplossingsgericht handelen Uw zaak, onze expertise - 1 van 6 - 1 Inleiding

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 14 februari Op woensdag 14 februari wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Noord- Nederland gestaakt. De vakbonden hebben de medewerkers van

Nadere informatie

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen Social-profitsector en vrije beroepen Fonds sluiting ondernemingen Vanaf 1 oktober 2007 Fonds sluiting ondernemingen Het FSO is een publieke instelling die vergoedingen uitbetaalt aan slachtoffers van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie. 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0

Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie. 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0 Algemene voorwaarden diensten DG Digitale Transformatie 05/07/2018 FOD BOSA DG Digitale Transformatie Versie : 3.0 INHOUDSOPGAVE 1. Toepassingsgebied 4 2. Toegang tot de dienst 5 3. Gebruik van de dienst

Nadere informatie

Staken: formaliteiten & FAQ

Staken: formaliteiten & FAQ Staken: formaliteiten & FAQ Staken: formaliteiten & Faq Maatschappelijke zetel: VSOA Onderwijs Boudewijnlaan 20-21, 1000 Brussel Tel: 02/529.81.30 Fax:02/529.81.39 info@vsoa-onderwijs.be www.vsoa-onderwijs.be

Nadere informatie

WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WE GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers in de Metaal & Techniek en de Metalektro is besloten over te gaan tot het voeren van

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN TUSSEN De onderneming waarvan de sociale zetel gelegen is te........, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 december Op dinsdag 12 december wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland gestaakt. De organisaties die verenigd zijn in het PO-Front

Nadere informatie

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS 1. ALGEMEEN a. Duur De wet biedt de werkgever de mogelijkheid om ingeval van tijdelijke werkloosheid bij gebrek aan werk de uitvoering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/162 BERAADSLAGING NR. 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Nieuwsflash

Nieuwsflash Nieuwsflash 24.11.2011 De positie van de overnemer in cao nr. 102. Op 5 oktober 2011 werd in de schoot van de Nationale Arbeidsraad ( NAR ) de cao nr. 102 betreffende het behoud van de rechten van de werknemers

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

Inleiding Nederlands sociaal recht

Inleiding Nederlands sociaal recht Inleiding Nederlands sociaal recht G.J.J. Heerma van Voss Achtste druk Boom Juridische uitgevers Den Haag 2011 Inhoud Afkortingen 13 1 Het begrip sociaal recht 17 1.1 Het sociaal recht als juridisch vakgebied

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 13 april Op vrijdag 13 april wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Noord-Brabant en Limburg gestaakt. De vakbonden hebben de medewerkers van

Nadere informatie

Infoblad - werknemers

Infoblad - werknemers Infoblad - werknemers Mag u een overlevingspensioen cumuleren met uitkeringen? Waarover gaat dit infoblad? In dit infoblad wordt uitgelegd onder welke voorwaarden u een overlevingpensioen kunt cumuleren

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 ------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT INVOERING VAN EEN RECHT

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 BIS VAN 13 OKTOBER 2010 ------------------

Nadere informatie

RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD

RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD ARTIKEL 1 Wat verstaat men onder? 1) Familie a) Uzelf; b) Uw samenwonende echtgenoot of de persoon met wie u samenwoont, hierna begrepen in de term echtgenoot

Nadere informatie

I INDIVIDUEEL ARBEIDSRECHT 33

I INDIVIDUEEL ARBEIDSRECHT 33 Inhoud Afkortingen 13 1 Het begrip sociaal recht 17 1.1 Het sociaal recht als juridisch vakgebied 17 1.2 Geschiedenis 18 1.3 Ongelijkheidscompensatie 21 1.4 Flexibilisering 23 1.5 Internationalisering

Nadere informatie

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003)

Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs (B.S. 20.1.2003) Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk 1.- Toepassingsgebied,

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING

OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING TUSSEN: wonende te handel drijvende onder de naam en ingeschreven in de KBO met nummer. De vennootschap.. en ingeschreven in de KBO met nummer. vertegenwoordigd

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen per 1 januari 2015 De plannen om het arbeidsrecht te hervormen gaan nu concrete vormen aannemen. De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel Wet Werk

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur My Lawyer Info Monard-D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp De betaling van loon Datum 2005 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember

Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember Handleiding voor schoolbesturen bij acties van novemberdecember 2017 Op dinsdag 12 december zal waarschijnlijk door medewerkers in het primair onderwijs in Nederland worden gestaakt. De organisaties die

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 december A D V I E S Nr. 1.589 ----------------------------- Zitting van dinsdag 19 december 2006 ---------------------------------------------------- Voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 5 maart 2002

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST BEDIENDE BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondergetekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer:.. Nationaliteit:.. Arbeidskaart: Vrijgesteld Nodig

Nadere informatie

Project van wetsvoorstel

Project van wetsvoorstel Project van wetsvoorstel Tot invoering van de mogelijkheid tot verplichte reïntegratie van ontslagen werknemers door wijziging van de wet van 19 maart 1991 houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1

Nadere informatie

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen:

We zetten hieronder even de regels voor arbeiders en bedienden verder uiteen: Nieuwe ontslagregels vanaf 1 januari 2012 In het kader van de eenmaking van het ontslagstatuut van arbeiders en bedienden, heeft de wetgever een nieuwe stap gezet. Vanaf 1 januari 2012 zullen de ontslagregels

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN! JE RECHTEN EN PLICHTEN HET IS TIJD VOOR ACTIES Na het verstrijken van het ultimatum aan de werkgevers is besloten over te gaan tot het voeren van acties. Onder actievoeren wordt in deze

Nadere informatie

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2

Afdeling 1. Psychosociale risico s op het werk: een prangend maatschappelijk probleem 1. Afdeling 2. en uitdaging voor het (sociaal) recht 2 INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF door Anne Van Regenmortel XI DEEL 1. PSYCHOSOCIALE RISICO S OP HET WERK MET BIJZONDERE AANDACHT VOOR STRESS EN BURN-OUT. OVER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE WERKGEVER EN ANDERE

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 10 juli A D V I E S Nr. 1.410 ------------------------------ Zitting van woensdag 10 juli 2002 ---------------------------------------------- Outplacement - Uitvoering van de wet van 5 september 2001 tot verbetering

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Plaatsbepaling en definitie arbeidsrecht Individueel arbeidsrecht Collectief arbeidsrecht. Het arbeidsovereenkomstenrecht

Inhoud. Inleiding. Plaatsbepaling en definitie arbeidsrecht Individueel arbeidsrecht Collectief arbeidsrecht. Het arbeidsovereenkomstenrecht Inhoud I 1 2 3 II 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 1 18 19 20 21 22 Plaatsbepaling en definitie arbeidsrecht Individueel arbeidsrecht Collectief arbeidsrecht Het arbeidsovereenkomstenrecht Hoe komt een arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 1

Inhoud. Inleiding... 1 Inhoud Inleiding... 1 1. Algemene (civielrechtelijke) wijzen van beëindiging... 3 1.1. Wederzijdse toestemming... 3 1.2. Overmacht... 5 1.2.1. Wat is beëindigende overmacht?... 5 1.2.2. Bedrijfsbranden

Nadere informatie

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK

WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK WETSONTWERP BETREFFENDE WERKBAAR EN WENDBAAR WERK Wetsontwerp aangenomen in de Commissie Sociale zaken op 02/02/2017 en in de plenaire Kamer op 23/02/2017. Definitief goedgekeurde tekst. Meeste bepalingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 --------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.891 ------------------------------ Zitting van woensdag 12 februari 2014 -------------------------------------------------- Harmonisering van het statuut arbeider/bediende Motivering

Nadere informatie

Inleiding Nederlands sociaal recht

Inleiding Nederlands sociaal recht Inleiding Nederlands sociaal recht I'ro(. mr. (i..j. Hecrma van Voss Derde druk Boom Juridische uitgcvers Den Haag 2003 Inhoud Lijst van afkortingen 15 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Het begrip sociaal

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP

BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP Vastgesteld op 9 november 2015 1 TOEPASSELIJKHEID 1.1.1 Dit reglement is van toepassing op een ieder die thans of in de toekomst

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1. BEGRIP TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 13 AFDELING 2. SOORTEN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 15

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1. BEGRIP TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 13 AFDELING 2. SOORTEN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 15 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1. BEGRIP TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 13 AFDELING 2. SOORTEN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID 15 1. TIJDELIJKE WERKLOOSHEID WEGENS OVERMACHT 16 1.1. Wettelijke basis 16 1.2. Toepassingsgebied

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FUELLING FACILITIES

ALGEMENE VOORWAARDEN FUELLING FACILITIES ALGEMENE VOORWAARDEN FUELLING FACILITIES Bijlage 1 Algemene Voorwaarden SFF Page 1 of 8 Inhoudstafel 1- Definities en afkortingen... 3 2- Referentiekader... 3 3- Verplichtingen... 4 3.1. Algemene verplichtingen...

Nadere informatie

Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd

Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd BIJLAGE 20 Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd De ondergetekenden: De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (of een andere rechtsvorm)... gevestigd te..., kantoorhoudende te... aan

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES 1. Omschrijvingen Companywriters : De Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid, waarvan de vennootschapszetel gevestigd is te 4600 Wezet (Visé) (België),

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 138 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING, VOOR DE PERIODE VAN 1 JANUARI 2021 TOT 30 JUNI 2021, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFSTOESLAG IN HET KADER

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie. Rolnummer 2287 Arrest nr. 163/2001 van 19 december 2001 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 307bis van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door het Hof van Cassatie. Het Arbitragehof,

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers en van het Gerechtelijk Wetboek, wat betreft het opleggen van sancties aan

Nadere informatie

Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen. SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank

Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen. SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank Als werkgever efficiënt geschillen afhandelen SD Worx begeleidt u tot in de rechtbank Meer weten? Neem contact op met Legal Consulting Tel.: +32 (0)78 15 90 23 E-mail: legalconsulting@sdworx.com www.sdworx.be/geschillenbegeleiding

Nadere informatie

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst artikel 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Juncto juridisch advies en training, hierna te noemen: Juncto, en een Opdrachtgever waarop

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF Tussen de ondergetekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer: Nationaliteit: Arbeidskaart:

Nadere informatie

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT

DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDSSTATUUT DE BEËINDIGING VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST ONDER HET EENHEIDS STATUUT Dirk Heylen Ludo Vermeulen Ivo Verreyt Antwerpen Cambridge De beëindiging

Nadere informatie

WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN

WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN WIJ GAAN STAKEN JE RECHTEN EN PLICHTEN COLOFON Uitgave FNV Pers in opdracht van FNV Vormgeving en DTP Studio FNV Productie Traffic FNV Fotografie Matthijs de Bruijne (binnenwerk) Concept & Branddesign

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 september

Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 september Handleiding voor schoolbesturen bij de staking op 12 september Op woensdag 12 september wordt door medewerkers in het primair onderwijs in Zuid- Holland en Zeeland gestaakt. De vakbonden hebben de medewerkers

Nadere informatie

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet.

Onderhavig advies licht toe hoe de NAR de uitvoering van het principeakkoord van 23 januari 2012 ziet. Intro In het regeerakkoord van 1 december 2011 werd overeengekomen om, in overleg met de sociale partners, de kwaliteit en de jobkansen in de uitzendarbeid te verbeteren en de regelgeving inzake tijdelijk

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Wet op het eenheidsstatuut schaft het proefbeding af Datum 18 december 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document

Nadere informatie

Modernisering van de uitzendwetgeving

Modernisering van de uitzendwetgeving Modernisering van de uitzendwetgeving De sociale partners van de interim-sector hebben lang onderhandeld m.b.t. de regelgeving rond de modernisering van de uitzendarbeid. Ze zijn tot een volledig akkoord

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

Door deze komen wij terug op de Viva! dossiers die bij ons in behandeling zijn, waaronder uw dossier.

Door deze komen wij terug op de Viva! dossiers die bij ons in behandeling zijn, waaronder uw dossier. Datum Onderwerp advies Ons kenmerk Uw kenmerk Behandeld door Geachte -------------------------, Door deze komen wij terug op de Viva! dossiers die bij ons in behandeling zijn, waaronder uw dossier. De

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/09/028 BERAADSLAGING NR 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007, GEWIJZIGD OP 7 APRIL 2009, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen:

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen: 86. Collectieve arbeidsovereenkomst van het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden QHHT Nederland

Algemene voorwaarden QHHT Nederland Algemene voorwaarden QHHT Nederland Artikel 1 Toepassingsgebied Deze algemene leveringsvoorwaarden zijn van toepassing bij opdrachten aan en op alle aanbiedingen en overeenkomsten waarbij QHHT Nederland

Nadere informatie

1.3 Toepasselijkheid van algemene of andere voorwaarden van de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

1.3 Toepasselijkheid van algemene of andere voorwaarden van de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Artikel 1 Aanbieding en overeenkomst 1.1 In deze overeenkomst wordt onder opdrachtgever verstaan: degene die een offerte van MIO Advies, gevestigd te Duiven, hierna MIO Advies, ontvangt of degene met MIO

Nadere informatie

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V.

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. Voor het uitvoeren van Werving & Selectie opdrachten door Flexurance B.V., verder te noemen Flexurance in het kader van een overeenkomst

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN BUSKOOP SCHILDERS B.V. Artikel 1: Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op en vormen één geheel met alle door Buskoop te sluiten overeenkomsten. 1.2 In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Wetsvoorstel werk en zekerheid

Wetsvoorstel werk en zekerheid Wetsvoorstel werk en zekerheid De belangrijkste gevolgen op een rij Geachte relatie, Vrijdag 29 november jl. is het wetsvoorstel met betrekking tot de Wet werk en zekerheid ingediend. De voorstellen van

Nadere informatie

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013 Ontslagrecht en dossiervorming Corine Oerlemans 26 november 2013 Beëindiging arbeidsovereenkomst Er zijn in principe 4 manieren om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te beëindigen. Elk met een eigen

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Ouderschapsverlof 12.07.2016 Rev. 31.07.2017 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 120 VAN 21 MAART 2017 TOT VASTSTELLING, VOOR 2017 EN 2018, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJF- STOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN Van de besloten vennootschap KlasseStudent B.V. Statutair gevestigd te Nieuwegracht 1 3512 LB Utrecht, Nederland Contact Nieuwegracht 1 3512 LB Utrecht info@klassestudent.nl T: +31(0)6-33

Nadere informatie

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren

CONTRACT De tweede genoemde verbindt zich ertoe om de opdrachten met alle vereiste zorg en ijver uit te voeren CONTRACT TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN : 1 hierna genoemd «EERSTGENOEMDE» EN 2... hierna genoemd «TWEEDE GENOEMDE» ARTIKEL 1 : VOORWERP 1.1. De eerstgenoemde vertrouwt aan de tweede genoemde transport opdrachten

Nadere informatie

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be Ouderschapsverlof De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter

Nadere informatie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie

Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Handleiding voor schoolbesturen bij de prikactie Op dinsdag 27 juni zullen veel leerkrachten in Nederland een uur later starten met hun les dan normaal. De organisaties die verenigd zijn in het PO-front

Nadere informatie

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT

[2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT [2013-07-10] WERKGEVERS EN VAKBONDEN BEREIKEN EEN AKKOORD OVER HET EENHEIDSSTATUUT Na een marathonvergadering van 27 uur hebben de sociale partners afgelopen vrijdag op de valreep een akkoord bereikt over

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli A D V I E S Nr. 1.953 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Verplichting tot inschrijving als werkzoekende Kennisgeving van deze verplichting

Nadere informatie

4. Het Belgische arbeidsrecht

4. Het Belgische arbeidsrecht 4. Het Belgische arbeidsrecht In het Belgische arbeidsrecht bestaat er een verschil tussen een arbeider en een bediende. Een arbeider verricht in hoofdzaak handenarbeid. Een bediende verricht in hoofdzaak

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF --------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie