Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant"

Transcriptie

1 Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant 1 Een krachtige verkooptraining volgen?

2 Het verkoopgesprek Inleiding Tijdens het verkoopgesprek kun je in dialoog met de klant tot zaken komen. Indien je de behoeftes (lees: problemen of verbeterpunten) van (het bedrijf van) je gesprekpartner goed kunt vertalen naar oplossingen (door met jouw bedrijf zaken te doen) maak je grote kans om tot zaken te komen. Voor een succesvol verkoopgesprek zijn de volgende 7 stappen van belang. Een dergelijke opbouw wordt ook wel trechtermodel genoemd. We werken namelijk vanaf het begin van het verkoopgesprek stap-voor-stap naar de order toe, en stellen de behoeftes van de klant (stap 4) centraal. 1) de voorbereiding 2) de eerste drie minuten 3) de warming up 4) de behoefteanalyse 5) de presentatiefase 6) het aanbod & de onderhandeling 7) de afsluiting Werkt jouw bedrijf met offertes? Ook in dat geval is bovenstaand gespreksmodel geschikt voor jouw verkoopgesprekken. Echter zal er tussen stap 5 (de presentatiefase) en stap 6 (de onderhandeling) een nieuwe afspraak met de potentiële klant gemaakt moeten worden om in de tussentijd deze offerte te kunnen opmaken en tijdens de vervolgafspraak te kunnen bespreken en vervolgens de order te kunnen afsluiten. Zie voor meer info de website Succesvol Verkopen.nl. Alles weten over een perfecte opmaak voor jouw offertes en tips hoe deze om te zetten naar orders? Bestel dan het boek van de website Succesvol Verkopen.nl. 2 Een krachtige verkooptraining volgen?

3 Het verkoopgesprek Stap 1: De voorbereiding Bergbeklimmers bereiden zich maandenlang voor op de tocht naar de top. Ze kennen niet alleen de route uit hun hoofd, maar nemen ook materialen mee voor elke type ondergrond, kleding voor alle weersomstandigheden en speciale voeding. Voor een bergbeklimmer is een goede voorbereiding 90% van het succes. Verkopers die het verkoopgesprek ingaan, dienen altijd goed voorbereid te zijn. Ervaring is belangrijk, maar nooit voldoende, en routine, de macht van de gewoonte, kan zelfs remmend werken. Waarom leidt voorbereiden tot succes? - Je bent effectiever bij de klant - Je bent zelfverzekerder - Je wekt vertrouwen - De klant voelt zich serieus genomen Hoe kun je je verkoopgesprek voorbereiden? A) Informeer jezelf - Bekijk de internetsite van de klant - Vraag informatie aan bij de klant - Wat zijn de ontwikkelingen in de branche van de klant? - Welke tegenwerpingen kan ik verwachten? - Lees recente nieuwsberichten 3 Een krachtige verkooptraining volgen?

4 Het verkoopgesprek Stap 1: De voorbereiding (vervolg) B) Formuleer vooraf je doelstellingen Wat wil ik bereiken, wat is mijn doelstelling? Stel jezelf voor elke verkoopgesprek opnieuw deze vraag. Je doelstellingen zijn uiteraard SMART (zie: website Succesvol Verkopen.nl) geformuleerd. Een kwantitatieve doelstelling: - Ik wil 5 argumenten van de klant horen waarop ik mijn bedrijf kan verkopen - De klant tekent de opdracht tijdens dit gesprek Een kwalitatieve doelstelling: - Ik wil dat de klant aan het einde van mijn gesprek spontaan blijk van waardering geeft. Doelstellingen gaan leven als je ze opschrijft. C) Zet open vragen op papier Je hebt je informatie verzameld en je doelstellingen geformuleerd. Nu is het zaak de weg te plaveien en open vragen op papier te zetten waarmee je je doel kunt realiseren. D) Enkele tips - Maak een dossier aan waarin je al je voorbereiding netjes opbergt. - Je pen en papier zien er representatief uit. - Zorg voor voldoende visitekaartjes, die er vlekkeloos uitzien - Stop alleen relevante zaken in je koffer, specifiek voor die ene klant. 4 Een krachtige verkooptraining volgen?

5 Het verkoopgesprek Stap 2: De eerste drie minuten Je kunt maar één keer een eerste indruk achterlaten, en die is vaak bepalend voor de verdere communicatie. De klant is juist in het begin van het verkoopgesprek erg beïnvloedbaar, hij is extra alert en ziet ieder detail. A) De receptie Je meldt je aan bij de receptie. Ik heb een afspraak met de heer Verschuren Als je moet wachten, blijf dan staan. Dat komt actief, dynamisch over, je bent er klaar voor. B) Handen schudden Omdat de eerste 3 minuten in grote mate zullen bepalen of het verkoopgesprek succesvol wordt is het dus belangrijk volgens de algemene beleefdheidsgebruiken te handelen. Indien de klant jou bij de receptie komt ophalen laat de klant als eerste zijn hand uitsteken en laat de klant zichzelf ook als eerste voorstellen. C) Het zitten Aangekomen in de ruimte waar het verkoopgesprek zal plaatsvinden, laat je de klant als eerste zitten. Het is zijn ruimte. Als hij zegt gaat u toch zitten dan doe je dat pas. Gaat de klant eerste even een kopje koffie halen zonder gezegd te hebben gaat u toch zitten dan blijf je even staan wachten tot de klant dit alsnog zegt. D) Lichaamshouding een glimlach is de kortste afstand tussen twee mensen zei John F. Kennedy. Stap met een glimlach op de ander toe, rechtop. Straal vertrouwen en plezier uit. Toon de ander continue dat je het leuk vindt om bij hem te komen. E) Socialisatie Bij het beslissingstraject spelen emotionele zaken een belangrijke rol. Laat je als mens dan ook van de beste kant zien. Probeer niet meteen tot zaken te komen. Als opwarmertje is er altijd koffie en een gesprek over hobby s, sport, het gezin, de file. Tijdens de socialisatie laat je de ander zien dat je ontspannen bent en dat je situatie aan kunt. 5 Een krachtige verkooptraining volgen?

6 Het verkoopgesprek Stap 3: de warming up Wie opent het gesprek? Laat de klant altijd het gesprek openen. Immers, hij is de gastheer. De klant zal vaak openen met een sociale opmerking heeft u het gemakkelijk kunnen vinden? Een dergelijke opening is een natuurlijke reactie om een gesprek met een onbekende persoon te openen. Het is tevens een goede opening voor de warming-up fase. In deze fase in het verkoop gesprek ga je met je gesprekpartner zoeken naar gemeenschappelijke interesses en zorg je er dus voor dat je vriendjes met de klant wordt. Tijdens de training hebben we het gehad over de ijsbergtheorie, waarbij beide gesprekspartners naar beneden afdalen. Onthoud dat het grootste gedeelte van een ijsberg zich onder water bevindt. Omdat je in tijdens de behoefteanalyse veel informatie nodig hebt die zich onder water verbergt is het belangrijk om jezelf te tijd voor het afdalen te gunnen en zodoende een klik met je klant op te bouwen. Als opwarmertje is er altijd koffie en een gesprek over hobby s, sport, het gezin, de file. Hierdoor leren jullie elkaar emotioneel beter leren. Onthoud: verkoop is emotie! Het verkoopgesprek Stap 4: de behoefteanalyse Verkopen is het bij elkaar brengen en vraag en aanbod. Het is dus belangrijk om in het verkoopgesprek erachter te komen waar de vraag, of de behoeftes, van onze klant liggen. We zoeken dus naar het haakje waar we (de diensten en/of producten van) jouw bedrijf aan op kunnen hangen. Indien zowel jij en je gesprekpartners in de warming-up een klik hebben opgebouwd is er een basis bereikt om de behoeftes van de klant in kaart te brengen, en je vraagstelling dus daarop af te stemmen. We gaan jouw bedrijf namelijk vanuit de behoeftes en wensen (lees: problemen en/of verbeterpunten) van (het bedrijf van de klant) de klant verkopen. Daarom is het belangrijk te weten waar die behoeftes en wensen bij de prospect liggen. Dit doe je door actief en positief te luisteren en door vragen te stellen. Je gaat positieve signalen verder uitbouwen, doorvragen. Jouw houding en vraagstelling zullen je een beeld vormen van de behoeftes en situatie van de klant. Daarnaast kun je ook positief omgaan met weerstand. 6 Een krachtige verkooptraining volgen?

7 Het verkoopgesprek Stap 4: de behoefteanalyse De behoefte van de klant komen we onder andere met het stellen van de juiste vragen aan de weet. Om ons succes bij het afsluiten van de order te vergroten gaan we volgens een succesvolle formule te werk. We maken hierbij gebruik van een combinatie van verschillende soorten vragen. Open vragen: Wie, Wat, Waarom, Wanneer, Waar, Welke, Hoe, Hoelang, Hoeveel. Voordelen: - Je stimuleert de ander om te gaan vertellen in een specifieke richting. - Er ontstaat een aangenaam gespreksklimaat. - Je kunt het initiatief in het gesprek nemen, het gesprek sturen. - Er komt veel informatie vrij. Gesloten vragen: Beginnen meestal met een werkwoord en zijn gericht op het verkrijgen van bepaalde bevestigingen of ontkenningen. Voordelen: - Het gesprek is prima te sturen - Je kunt hiermee peilen waar de prospect staat met een bepaald onderwerp. - Er komen duidelijke en bondige antwoorden. Nadelen: - Er komt geen informatie waar je niet om hebt gevraagd - Het kan lijken op een kruisverhoor. - Het gespreksklimaat wordt minder natuurlijk. Suggestieve vragen : Deze stellen we om onze prospect te verleiden tot uitspraken en tot het bevestigen van interesse en daardoor koopsignalen te laten geven. Suggesties verwerken in vragen is duidelijk een zaak van beïnvloeden en er moet zorgvuldig mee worden omgegaan. 7 Een krachtige verkooptraining volgen?

8 Het verkoopgesprek Stap 5: De presentatiefase Indien je de behoeftes van je klant goed in kaart hebt gebracht, en je daarbij openingen voor jouw bedrijf hebt kunnen ontdekken kun je doorgaan met de presentatiefase. Je start hierbij met de introductie van je organisatie. Wie is jouw bedrijf en wat zijn de activiteiten. Je gaat kort in op de filosofie van je organisatie en hoe je mogelijk in de behoeftes van de klant kan voorzien. Een uitgeprinte presentatie helpt je om gestructureerd en duidelijk alle belangrijke kenmerken van jouw bedrijf bij de klant te kunnen doornemen. Vertel echter geen standaardverhaal, maar zorg ervoor dat je presentatie aansluit bij de behoeftes van de klant. Hoe doe je dit? Maak tijdens je presentatie gebruik van de U-vertaling. Dit betekent dat je de voor de klant relevante kenmerken van je organisatie vertaald naar het voordeel voor deze klant op basis van zijn behoeftes. In de presentatiefase geef je door middel van deze U-vertaling de klant zoveel mogelijk koopmotieven. De klant krijgt een tailormade presentatie die relevant voor hem is. Hij krijgt daardoor het terechte idee dat de samenwerking met jouw bedrijf een oplossing voor hem is. Je zult merken dat hierdoor de kooplust van je klant zal worden opgewekt! Via ontvangstbewijzen (vragen aan je contactpersoon: bent u met mij eens dat. ) kun je bij de klant tussentijds toetsen of je op de goede weg zit. Aan het einde van je presentatiefase vraag je aan de klant of hij overtuigd is dat de samenwerking tussen zijn bedrijf en jouw bedrijf zijn behoeftes zal vervullen. Je sluit je presentatie af. Als de klant is overtuigd dat het goed is om samen te werken met jouw organisatie dan is de koop in zekere zin gesloten. Het hangt nu af van zaken die nader omschreven worden in jouw aanbod. a) je instelling ik weet al dat hij klant bij jouw bedrijf gaat worden, alleen weet hij het zelf nog niet. Ga ervan uit dat de koop al gesloten is, zonder arrogant te worden. Jij ziet het al zitten, jij laat zien dat het goed wordt. Gebruik tijdens je presentatiefase constant zinnen zoals Als wij straks samenwerken dan Deze instelling zorgt ervoor dat je woordgebruik zeker en actief is. Gebruik geen verkleinwoorden zoals beetje, misschien, eventjes, eventueel. Ook gebruik je geen zinnen met de woorden zouden, kunnen of mogen. Hiervoor in de plaats gebruik je het werkwoord gaan. Hiermee geef je sterk aan overtuigd te zijn een samenwerking te kunnen starten. 8 Een krachtige verkooptraining volgen?

9 Het verkoopgesprek Stap 5: De presentatiefase (vervolg) Een succesvolle methode om de snaar te raken bij je prospect tijdens je presentatie is om gebruik van de U-vertaling te maken. Onthoud hierbij dat een professionele verkoper uitblinkt in het voortdurend vertalen van de kenmerken van zijn bedrijf en product en/of dienst naar voordelen hiervan van de klant. Schrijf in de linkerkolom een aantal kenmerken van jouw organisatie op. Vertaal deze vervolgens naar voordelen voor de klant. Indien deze voordelen aansluiten bij zijn behoeftes is dit een koopmotief voor de klant geworden. Kenmerk van jouw bedrijf Voordeel voor de klant 9 Een krachtige verkooptraining volgen?

10 Het verkoopgesprek Stap 6: Het aanbod & de onderhandeling Dit is het spel van geven en nemen. Wat wil je klant en wat kun jij bieden? De klant maakt de balans op: wat is de investering en wat krijg ik ervoor terug? Tijdens je aanbod (altijd passend op het behoefte en wensenpakket van de klant) en het onderhandelen zet je de voordelen van een samenwerking in om tot een win-win situatie te komen. Win-win zegt iets over de resultaten: de klant heeft het idee een goed product tegen een redelijke prijs te hebben aangeschaft, waarmee hij in zijn behoeftes wordt voorzien. Je zult tijdens de onderhandeling weerstand ontmoeten, kritische vragen moeten beantwoorden. Denk altijd in mogelijkheden, geef ontvangstbewijzen en stel open vragen. Gebruik ook de kracht van de stilte: als je klant de offerte leest, laat hem dan rustig alles lezen. Verstoor zijn concentratie niet. De klant zegt je: Wij hebben naast jouw bedrijf nog twee andere bedrijven uitgenodigd een prijs uit te brengen. Denk altijd in kansen! Jouw antwoord zal dus zijn: Ja, ik merk dat u de zaken serieus aanpakt en daarmee daagt u mij extra uit te laten zien wat wij u te bieden hebben. Denken in mogelijkheden: U vindt onze aanbieding niet aantrekkelijk (ontvangstbewijs) Hoe bent u tot deze keuze gekomen (open vraag) U geeft aan teleurgesteld te zijn in onze service (ontvangstbewijs) Waarom is dit zo belangrijk voor u? (open vraag) Uit de informatie die je krijgt als antwoord op je gestelde open vraag kun je opnieuw zoeken naar koopmotieven die de klant heeft. Koppel deze wederom aan de kenmerken van jouw organisatie. 10 Een krachtige verkooptraining volgen?

11 Het verkoopgesprek Stap 7: De afsluiting ik moet er eerst even een nachtje over slapen. ik ga het in het management bespreken we moesten zo n test maar eens doen, ik neem binnenkort contact met u op Waar gaat het bij het afsluiten om? Ja s verzamelen Het hele verkoopgesprek is als een trechter van open naar gesloten vragen. Je hebt het beeld van de ander verkend en je hebt je aanbieding daarop afgestemd. In de afsluiting ga je dit bevestigen met ja s. Met behulp van gesloten vragen verzamel je ja s. Afrondend kun je vragen stellen om het vorige te bevestigen. A) De aansporing Je wilt concrete afspraken maken. Je kunt het volgende moment vastleggen. Je wilt aansporen tot concrete actie. Je laat zien dat jij er zin in hebt, dat je vertrouwen hebt in de volgende fase. U ziet mij volgende week met mijn offerte, dan gaan wij dieper in op de toegevoegde waarde van jouw bedrijf voor uw bedrijf. B) Durf te vragen Belangrijk is dat je aan het eind ook om de opdracht durft te vragen en de eindvraag durft te stellen: begrijp ik het goed dat u voor onze organisatie heeft gekozen? De rem is die vaak op concreet zijn wordt gezet is schaamte, dat kan ik niet vragen? Maar waarom niet? U zegt dat u er eerst nog even een nachtje over wilt slapen. Mag ik u vragen over welke onderwerpen u nog wilt nadenken? U zegt dat u het gaat bespreken in het managementteam. Mag ik u vragen wanneer ik hierover contact met u kan opnemen? U zegt dat u de test wilt gaan doen. Wanneer wilt u van start gaan met de test? 11 Een krachtige verkooptraining volgen?

12 Het verkoopgesprek Stap 7: De afsluiting C) Help de klant concreet te worden U zegt dat we een goede kans maken. Wat bedoelt u daarmee? Wanneer kunnen we leveren? Wanneer kunnen we met onze samenwerking van start gaan? Wanneer wilt u de producten huis hebben? Met welk onderdeel uit de offerte wit u van start gaan? Het vragen naar de opdracht is eenvoudig als je de vorige stappen uit het verkoopgesprek goed gezet hebt. Je voorbereiding was gedegen, de behoefteanalyse was goed, de presentatie was tailormade, de onderhandeling leidde tot win-win. Een opdracht is dan zeer nabij, dus durf erom te vragen. Het zal je veel extra opleveren! 12 Een krachtige verkooptraining volgen?

13 Het verkoopgesprek Dank voor het downloaden van dit document via onze website. Ook verkrijgbaar via onze website: - Succesvol Verkopen nl download:succesvol telefonisch verkoopafspraken maken. In dit document beschrijven we op welke wijze je een afspraak voor een verkoopgesprek kunt maken bij (potentiële) opdrachtgevers. - Succesvol Verkopen nl download: offertes In dit document beschrijven we op welke wijze je een offerte opmaakt en richting de klant succesvol opvolgt. 13 Een krachtige verkooptraining volgen?

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden.

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden. Actief luisteren Om effectief te kunnen communiceren en de boodschap van een ander goed te begrijpen, is het belangrijk om de essentie te achterhalen. Je bent geneigd te denken dat je een ander wel begrijpt,

Nadere informatie

20 tips voor een goed debat!

20 tips voor een goed debat! 20 tips voor een goed debat! Moedig elkaar aan tijdens jullie voorbereidingen en de wedstrijd. Geef elkaar tips en zoek samen de sterktes en zwaktes van de argumenten. Je kan veel leren van elkaar, ook

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8 INTERVIEWGIDS INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters People is een specialist

Nadere informatie

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback

Communicatie. ontvanger. zender. boodschap. kanaal. feedback FEEDBACK GEVEN EN ONTVANGEN Communicatie coderen decoderen zender boodschap kanaal ontvanger feedback - interpretatiekader Communicatie LSD Techniek - Luisteren - Samenvatten - Doorvragen LSD Techniek

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN

EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN EFFECTIEF OMGAAN MET BEZWAREN Er zijn een heleboel redenen die door een klant gebruikt worden om nee te zeggen. Echter, de zogenaamde tegenwerpingen en bezwaren zijn veelal dooddoeners. Je zal dus moeten

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt

Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt Alsjeblieft: 26 tips voordat je een BOB Borrel bezoekt Inleiding Ondanks het feit dat iedereen weet dat netwerken van belang is - we zullen dan ook niet meer ingaan op het waarom - blijkt dat veel mensen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken. Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken. Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo 2 Achtergrondinformatie bij de opdrachtenserie netwerken Met dit document geven wij docenten en loopbaanbegeleiders

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Dat aan het doel en de missie van ondernemingen zo zelden adequate aandacht wordt gegeven is misschien de belangrijkste oorzaak van zakelijke

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 2: Marketing Mindset

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 2: Marketing Mindset Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 6: klaar voor klanten Les 2: Marketing Mindset Pen en papier? Verkopen Als je niet bereid bent om te verkopen dan kun je nu beter stoppen Dat is heftig Je bent

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen?

Netwerkmarketing. Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? Netwerkmarketing Hoe kan je contacten benaderen en uitnodigen? In deze training 1. Je sociale netwerk onderhouden 2. Wat de pro s doen 3. Wat is de beste strategie om mensen uit te nodigen Wat je NIET

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Sales Webinar van 21 & 23 april 2015

Sales Webinar van 21 & 23 april 2015 Sales Webinar van 21 & 23 april 2015 Hallo AlumnEI-lid, Fijn dat je je hebt aangemeld voor een van deze sales webinars. Tijdens deze webinars staan met name hoe-vragen centraal. En dat mogen hoe-vragen

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Beurstips. Naar de beurs?

Beurstips. Naar de beurs? Beurstips 1 Naar de beurs? 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit

1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit - 1 - 1: Je curriculum vitae en je sollicitatiebrief springen er uit Bescheidenheid siert de mens... maar niet de sollicitant. Een cv onthult én verhult! Het onthult omdat je jezelf voorstelt en het verhult

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

VERKOOPTRAINING. het ideale klantgerichte verkoopgesprek. TRAIN (je)zelf je verkopers & verkoopteam

VERKOOPTRAINING. het ideale klantgerichte verkoopgesprek. TRAIN (je)zelf je verkopers & verkoopteam VERKOOPTRAINING het ideale klantgerichte verkoopgesprek TRAIN (je)zelf je verkopers & verkoopteam inleiding deze presentatie gaat over het voeren van het perfecte klantgerichte verkoopgesprek maar eerst

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Sacha, wie ben jij echt?

Sacha, wie ben jij echt? Persoonlijk profiel van Sacha de Boer 3 maart 2017 - Vertrouwelijk - Sacha, wie ben jij echt? Uitslag van jouw Studiekeuzetest Jij, in een notendop waarom dit rapport anders is... Misschien heb je al eens

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1

Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 Informatie en tips voor het voeren van goede gesprekken 1 De manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar in gesprek gaat is belangrijk in het dagelijks werk. Het helpt je elkaar beter te begrijpen

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

CitNOW Recorder T aining

CitNOW Recorder T aining CitNOW Recorder Training Training Invloed van internet Infographic Infographic Page 4 Verkoopproces Walk In Telephone Email CitNOW Meet & Greet Behoefte bepalen Presentatie Demonstratie Waarde bepalen

Nadere informatie

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde TRAINING 8 MEI 2014 INHOUD Welke functie of beroep je ook hebt en in welke branche je ook actief bent, communicatie is een belangrijk onderdeel van je werk. We beginnen s ochtends vroeg met communiceren

Nadere informatie

Hoe haal je samen succesvoller het werk binnen?

Hoe haal je samen succesvoller het werk binnen? Hoe haal je samen succesvoller het werk binnen? door Judith de Leede judith.de.leede@ondernemerscooperatie.nl 06-19476009 Als samenwerkende ondernemers kun je grotere of complexere projecten aan dan alleen,

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

5 PIN IT.

5 PIN IT. 5 PIN IT 1. Hoe begin je met inzetten van Pinterest? Lukraak beginnen met pinnen kan natuurlijk. Dat is een begin. Maar als je effectief aan de slag wilt met Pinterest dan is dat niet de beste start vertelde

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Workshop Telefonisch Afspraken Maken

Workshop Telefonisch Afspraken Maken Workshop Telefonisch Afspraken Maken Alleen bellen als je wat hebt te vertellen! Waarom zijn we interessant voor elkaar? Bv gemeenschappelijke behoefte aan: - omzetvermeerdering; - inspiratie, leren van

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

Mysteryshopping zachte vloeren. Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld

Mysteryshopping zachte vloeren. Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshopping zachte vloeren Nieuwegein, april 2010 Jeroen Kleingeld Mysteryshopping zachte vloeren Vriendelijk en correct, maar niet doortastend WoonWerk Jeroen Kleingeld Nieuwegein, april 2010 In geval

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

Eigenschap 7 7 Houd de zaag scherp

Eigenschap 7 7 Houd de zaag scherp Eigenschap 7 Houd de zaag scherp 7 Houd de zaag scherp 5 Eerst begrijpen... dan begrepen worden Wederzijdse afhankelijkheid Overwinningen met de omgeving 4 Denk win-win Onafhankelijkheid 3 Belangrijke

Nadere informatie

Hoe haal je meer uit je koude acquisitiegesprekken?

Hoe haal je meer uit je koude acquisitiegesprekken? Hoe haal je meer uit je koude acquisitiegesprekken? Door: Michel Hoetmer Powered by Wat gaan we doen? Waarom is contact maken lastig? Wat je vooral niet moet doen Survival kit: wat dan wel? Wat is een

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5

1.1. VOORWOORD WIE BEN IK? INLEIDING INLEIDING WAAROM EN VOOR WIE?... 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD 3 1.1. VOORWOORD. 3 1.2. WIE BEN IK?... 4 2. INLEIDING 4 2.1. INLEIDING... 4 2.2. WAAROM EN VOOR WIE?... 5 3. 3 GOUDEN TIPS.. 6 3.1. WEES AARDIG VOOR JE SPIEGELBEELD 6 3.2. VERZAMEL

Nadere informatie

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereiding Doel: De deelnemende maatschappelijke organisaties helpen bij hun voorbereiding op de Beursvloer; zoals bij het formuleren van een

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 1: denken en doen als een ondernemer Les 3: omarmen Pen en papier? Omarmen Ondernemen is een groot avontuur Onderweg op je reis kom je van alles tegen, ook

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

IkStartSmart bijeenkomst

IkStartSmart bijeenkomst IkStartSmart bijeenkomst Donderdag 14 april 2011 Hoe voer je een goed en effectief acquisitiegesprek? Over luisteren, praten, spelregels, tips en trics. Opzet workshop Introductie en voorstellen Wat ging

Nadere informatie

Haal alles uit je offerteaanvragen. SalesQuest

Haal alles uit je offerteaanvragen. SalesQuest Haal alles uit je offerteaanvragen SalesQuest Wat gaan we doen? 1. Het eerste gesprek 2. Vragen die het verschil maken 3. Omgaan met bezwaren 4. De klant losweken bij de eigen dealer 5. Prijsonderhandelingen

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen

30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen 30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen Waarom Jij koopt drie tot vier huizen in je leven. Je makelaar verkoopt er honderden. Hij kent dus het onderhandelingsspel beter dan jij. Wanneer

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Deck of Needs De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Het Deck of Needs is ontwikkeld door Drs. Hugo A. Roele, schrijver van het Book of Needs en mede-oprichter van www.kommunikasie.org. a-1

Nadere informatie

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave COACHEN EN TRAINEN Korte weergave Geschreven door: Freek Verbeet Body2Coach 1. Wat is coaching? In mijn eigen nieuwe boek, waar ik nog mee bezig ben, schrijf ik over coaching. Door middel van verschillende

Nadere informatie

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers ONDERZOEK Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Voor wie is onderzoek? Onderzoek is bedoeld voor jou en andere kinderen of jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar. Soms ben jij zelf degene

Nadere informatie

Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand

Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand Gelukkige medewerkers en klanten gaan hand in hand Location: Date: Time: Ik ben gezien en voel me welkom 1. Opgemerkt en gezien worden 2. Hoe word je bij ontmoeting in de winkel door een medewerk(st)er

Nadere informatie

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014 woensdag 8 januari 2014 Rapportage Een competentie is een samenspel van wat je weet, kunt, wilt en wat je durft. Het gaat dus om dit klavertje-vier dat een verkoper in staat stelt in concrete situaties

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Acquisitie & Zakelijk netwerken

Acquisitie & Zakelijk netwerken E-boek 3 bedrijfsblogs Acquisitie & Zakelijk netwerken Nu lezen. Praktische adviezen. Morgen toepassen. Nog succesvoller ondernemen! 1. Acquisitie is veel meer dan alleen gunnen 2. Alleen met glimlach

Nadere informatie

Handleiding SHARE. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO. Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr.

Handleiding SHARE. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO. Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr. Regio College Handleiding SHARE Een spel bij het onderzoek Juf het is school! 2012 Auteur: L.E. Sinnema 31-1-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr. Tirza Bosma 1

Nadere informatie

DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH. DE ELEVATOR PITCH Een korte handleiding voor het { geven van een pitch

DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH. DE ELEVATOR PITCH Een korte handleiding voor het { geven van een pitch Een korte handleiding voor het { geven van een pitch Inhoud 1. Inleiding 2. De Pitch 3. De Pitch in 10 seconden 4. Tips en Adressen Inleiding Je bent uitgenodigd om je verhaal te vertellen. Het verhaal

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

NETWERKBIJEENKOMST. 29 januari 2016 Evoluon Eindhoven. Leerlingenboekje

NETWERKBIJEENKOMST. 29 januari 2016 Evoluon Eindhoven. Leerlingenboekje NETWERKBIJEENKOMST 29 januari 2016 Evoluon Eindhoven Leerlingenboekje Inhoud Inleiding... 2 De Netwerkbijeenkomst... 2 Programma... 2 Netwerken... 4 Wat is netwerken?... 4 Gebruik én onderhoud je netwerk...

Nadere informatie