Sales: een nieuw inzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sales: een nieuw inzicht"

Transcriptie

1 Vergeet IQ-tests: het werkgeheugen is een betere voorspeller voor een succesvolle carrière dan het IQ. Dit nieuwe inzicht is een van de belangrijke vindingen van psychologisch onderzoek uit de afgelopen jaren en staat aan de vooravond om op grote schaal in het bedrijfsleven geïmplementeerd te worden. Hoe staat het werkgeheugen in relatie tot sales? Allereerst een korte uitleg; het werkgeheugen is het vermogen van het brein om informatie op te nemen, vast te houden en daarmee aan de slag te gaan. Het is de dirigent van het bewuste brein en het ligt aan de basis van functies zoals focus, concentratie, doelen stellen, creativiteit, doorzettingsvermogen, leren, organiseren, timemanagement en het kunnen onderdrukken van impulsen. Er geldt; hoe groter de capaciteit van het werkgeheugen hoe meer informatie een persoon tegelijkertijd kan verwerken. Daarnaast bevordert een goed functionerend werkgeheugen optimisme en geluksbeleving. Niet gek dus dat een goed werkgeheugen enorme voordelen oplevert op professioneel werkgebied. Een duidelijk doel, alles op orde, voldoende brainpower en lekker in je vel zitten zijn misschien wel de belangrijkste ingrediënten voor succes. Dit voordeel geldt natuurlijk voor vrijwel alle denkbare beroepen. Echter, bij een salesfunctie ligt de winst van een goed werkgeheugen er nog wat dikker bovenop. Laten we hier eens op inzoomen. Stel je daarvoor een sales gesprek bij een klant voor. Dit is hét moment waarbij de maximale capaciteit van het werkgeheugen nodig is. Het is een finale die gespeeld wordt op het gebied van informatie opnemen, deze informatie goed inschatten en aan de hand daarvan gericht vragen of gepaste oplossingen aandragen. Het werkgeheugen draait op dat moment op volle toeren.

2 Een aantal concrete voorbeelden van het werkgeheugen in actie tijdens een sales gesprek; Actief luisteren naar de klant en de - ik wil zelf meer vertellen impuls - onderdrukken. Overzicht bewaren en rust uitstralen. Op de juiste momenten bewust een stilte laten vallen. Aansluiten op de vraag en op een gepaste manier reageren. Bewust zijn van gesprekstechnieken en deze adequaat toepassen. Nieuwe informatie van de klant vasthouden en gebruiken. Koopsignalen herkennen en daar op inspelen. Snel schakelen en sterk redeneren. Scherp zijn en informatie helder overbrengen. Goed inschatten wanneer doorzetten mogelijk is. Het juiste moment inschatten voor het sluiten van de deal. Ook buiten het sales gesprek biedt een goed werkgeheugen voordelen. Denk aan de competenties die nodig zijn om daadwerkelijk de afspraak voor elkaar te krijgen. Pro-activiteit, planning, focus, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn hier goede voorbeelden van. Het werkgeheugen ligt aan de basis van deze competenties. Er geldt hoe groter de capaciteit van het werkgeheugen, hoe groter de ruimte om deze acties goed uit te voeren. Dit verdient een korte toelichting. Het werkgeheugen van ieder mens heeft een beperkte capaciteit. Zo kan een volwassen persoon ongeveer zes stukjes informatie tegelijkertijd vasthouden én daarmee intern aan de slag gaan. Meer informatie erbij wordt óf niet opgenomen óf zorgt ervoor dat eerdere informatie wegvalt. Dit is goed vergelijkbaar met een jongleur die zes ballen tegelijkertijd in de lucht kan houden. Gooi hem een extra bal toe en hij zal een keuze moeten maken om de nieuwe bal al dan niet in zijn spel op te nemen. Kiest hij ervoor de nieuwe bal op te nemen, dan zal hij een andere bal moeten laten vallen. Kiest hij ervoor de bal niet op te nemen dan betekent dit dat de nieuwe bal aan hem voorbij gaat.

3 Het equivalent daarvan binnen het salesgesprek is bijvoorbeeld vergeten die ene belangrijke vraag te stellen doordat de klant met onverwachte nieuwe informatie komt. Of een stuk van het gesprek missen omdat een bepaalde opmerking je aan het denken heeft gezet. Of juist te snel en op een ongepast moment gaan praten omdat je bang bent dat je het anders vergeet te vertellen. Daarnaast gaat het in het bovenstaande om informatie in de breedste zin van het woord. Stress, spanning en het ervaren van bijvoorbeeld tijdsdruk tijdens het gesprek nemen eveneens werkgeheugenplek(ken) in. Dat betekent dat je op dat moment een verminderde capaciteit hebt voor het opnemen en verwerken van andere informatie. Het is dus duidelijk dat het werkgeheugen een fundamentele rol speelt binnen de sales. Zo fundamenteel zelfs dat er gesteld kan worden dat het succes van een reguliere sales training voor een groot deel afhankelijk is van iemands capaciteit van het werkgeheugen. Het werkgeheugen is immers verantwoordelijk voor het opnemen van de materie én het uiteindelijk in de praktijk brengen ervan. Erg interessant, maar kunnen we ook iets concreets met deze informatie? Jazeker, er is namelijk goed nieuws. Uit een groeiende stapel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de capaciteit van het werkgeheugen vergroot wordt door middel van gerichte breintraining. Dit is in lijn met wellicht de grootste ontdekking binnen de psychologie van de afgelopen tien jaar; het brein is plastisch. Waar voorheen aangenomen werd dat het brein - en daarmee het werkgeheugen - gedurende het leven nauwelijks verandert, blijkt het tegenovergestelde waar. Het brein is kneedbaar ( plastisch ) en de capaciteit van het werkgeheugen is te vergroten door specifieke training. Verbetering van de capaciteit van het werkgeheugen is letterlijk te zien op een MRI hersenscan door de aanleg van nieuwe en snellere verbindingen in het brein. Dit betekent dat de individuele performance vergroot wordt door gerichte breintraining. Immers, als je in plaats van zes stukken informatie (chuncks) acht of negen stukken informatie kunt verwerken levert dit een belangrijk voordeel op tijdens ieder sales gesprek. Het geeft je de ruimte om de geleerde gesprekstechnieken beter toe te passen en zorgt ervoor dat je je gesprekspartner beter volgt en daardoor aansluit. Je kunt ofwel dieper ingaan op de materie ofwel je hebt een grotere buffer voor extra informatie. Dat brengt een gevoel van zelfvertrouwen en overzicht.

4 TheBrainworks is een training- en coaching bureau dat zich specialiseert in het verbeteren van de individuele peak performance en richt zich specifiek op het vergroten van het werkgeheugen. Hierin maakt TheBrainworks de vertaalslag van de wetenschappelijke klinische psychologie naar concrete toepassing bij beroepsprofessionals. Meetbaar, direct inzichtelijk en uitgedrukt in duidelijke cijfers. Het objectief kunnen monitoren van progressie is uniek en hierin onderscheidt de werkgeheugentraining van TheBrainworks zich van andere trainingen. Als je aan het trainen bent wil je graag weten wat je gedaan hebt en vooral ook hoe goed je dit gedaan hebt. De werkgeheugen training van TheBrainworks voorziet hierin en laat na iedere sessie middels duidelijke grafieken zien hoeveel er is getraind, hoeveel je bent verbeterd en hoe (indien gewenst) dit in vergelijking staat met anderen die de training doorlopen. Niet alleen voor de deelnemers zelf, maar ook voor de Sales Manager is deze informatie goed bruikbaar. Er ontstaat een objectief inzicht in het doorzettingsvermogen, de concentratie en de algemene leercapaciteiten van ieder individu binnen het sales team. Daarnaast maakt de training duidelijk wat de individuele voorkeursystemen zijn. Is de deelnemer met name auditief of visueel ingesteld? Kan hij/zij zich wel goed concentreren in een ruimte met veel prikkels? Door met deze inzichten rekening te houden kan de effectiviteit van reguliere sales trainingen verder verhoogd worden. Uit onderzoek blijkt dat de behaalde progressie op de capaciteit van het werkgeheugen voor de lange termijn geldt. De hersenen hebben zich daadwerkelijk (fysiek) aangepast en functioneren op een nieuw en verbeterd niveau.

5 TheBrainworks werkt met de succesvolle digitale Cogmed Werkgeheugentraining. Dit is het best bewezen programma als het gaat om verbetering van het werkgeheugen. Het online trainingsprogramma is ontwikkeld door vooraanstaande neurowetenschappers en er zijn inmiddels meer dan 25 internationale peer-reviewed studies die de effectiviteit ervan bewezen hebben. En waar we erg trots op zijn: in combinatie met de specifieke coaching methodiek van TheBrainworks leidt de werkgeheugentraining tot een gemiddelde verbetering bij deelnemers van maar liefst 44%! Het trainingsprogramma De werkgeheugentraining is een programma van 25 individuele trainingssessies, dat gedurende 5 weken doorlopen wordt. Dit betekent 5 dagen per week minuten trainen. De training is volledig digitaal en bestaat uit individuele oefeningen. Omdat de deelnemer online traint, kan op ieder geschikt moment getraind worden, zowel thuis als op kantoor. De coach biedt advies en begeleiding gedurende het hele traject. TheBrainworks werkgeheugen training samengevat: De training leidt tot een bewezen verbetering van het werkgeheugen. De voortgang is meetbaar én direct inzichtelijk. Vijf weken training resulteert in structureel verbeterde aandacht en concentratie. Deelnemers trainen online, vanuit huis of werkplek via PC, laptop of ipad. Er wordt getraind naast de dagelijkse werkzaamheden (30-45 minuten). Er gaat daardoor geen productieve werkdag verloren. De software past zich automatisch aan aan het niveau van de deelnemer. Iedere trainingsweek 1-op-1 coaching door een gecertificeerd psycholoog NIP. De effecten van de training kunnen gedurende onbepaalde tijd gemonitord worden.

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN.

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. Ondanks de aantrekkingskracht van termen als verbeterde persoonlijke

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

Informatiebrochure 1

Informatiebrochure 1 Informatiebrochure 1 SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@samen.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Mezenlaantje 7 1861 ME Bergen Telefoon: (072) 58 15 241 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Gregor

Nadere informatie

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt.

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. 2014 Het aanbod van Shared Ambition Inhoudsopgave Shared Ambition

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit

Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit Focus op Houding en Gedrag Team prestaties verbeteren Een geaccrediteerde cursus voor Persoonlijke effectiviteit Medewerkers doen hun werkzaamheden in een sterk veranderende

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training

Hand-out behorende bij de training Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Masterclass Oplossingsgericht Werken

Masterclass Oplossingsgericht Werken Masterclass Oplossingsgericht Werken Trainers: Aaltsje Wester Harma van Zon Communicatie,training en coaching www.aaltsjewester.nl aaltsjewester@quicknet.nl 1 Korte Geschiedenis: 1. De beginjaren van de

Nadere informatie

Whitepaper Investeren in Talent. Hoe talent meer waarde oplevert voor organisaties

Whitepaper Investeren in Talent. Hoe talent meer waarde oplevert voor organisaties Whitepaper Investeren in Talent Hoe talent meer waarde oplevert voor organisaties Talent is the multiplier. The more energy and attention you invest in it, the greater the yield. The time you spend with

Nadere informatie

Sonnevelt Opleidingen Communicatiespecialist

Sonnevelt Opleidingen Communicatiespecialist Beste lezer, Als student bij Sonnevelt heb je altijd een streepje voor. Naast het lesmateriaal willen we onze studenten altijd de gelegenheid geven zich verder te verdiepen in hun vakgebied. In dit e-book

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Coachen met de balanced scorecard

Coachen met de balanced scorecard THEMA BSC De rol van leiderschap Drs. G.H. Huizing AC, consultant Pentascope Control (huizing@pentascope.nl) BSC in de praktijk (III) 33 Coachen met de balanced scorecard Over de balanced scorecard is

Nadere informatie

Module Inleiding veranderkunde en communicatie 2. 1. Inleiding veranderkunde 3. 2. Veranderen van gedragspatronen 4. 3. Feedback 5. 4.

Module Inleiding veranderkunde en communicatie 2. 1. Inleiding veranderkunde 3. 2. Veranderen van gedragspatronen 4. 3. Feedback 5. 4. INHOUDSOPGAVE Module Inleiding veranderkunde en communicatie 2 1. Inleiding veranderkunde 3 2. Veranderen van gedragspatronen 4 3. Feedback 5 4. Trainer/coach 9 Module Insights Discovery 10 1. Inleiding

Nadere informatie

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon Het actieprogramma Handhaven op Niveau stimuleert en faciliteert overheden en handhavende instanties bij het werken aan handhaving. Het bevordert daartoe verdere professionalisering van handhaving en samenwerking

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Versie 2.2 Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Instructie voor MCH medewerkers Leeswijzer Deze instructie helpt u als medewerker bij het maken van uw POP en het bespreken van uw POP met uw leidinggevende.

Nadere informatie

De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten

De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten De Factor Mens Waarom adoptie telt bij ICT-projecten Whitepaper Inhoudsopgave Het belang van adoptie Definitie Context: 3 trends maken adoptie onvermijdelijk Checklist voor een adoptieplan Het resultaat:

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

Cursusadministratie Software. Whitepaper

Cursusadministratie Software. Whitepaper Cursusadministratie Software Huur of Koop Whitepaper Januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding: Koop versus huur... 3 Hoofdstuk 1... 4 1.1 Belangrijke trends bij SaaS-applicaties... 4 1.2

Nadere informatie

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken

Functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken Functionerings, voortgangs en beoordelingsgesprekken 1. Inleiding Uiteraard vinden er dagelijks veel gesprekken plaats, verschillende soorten van gesprekken.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord Inleiding

Inhoud. Voorwoord Inleiding Inhoud Voorwoord Inleiding IX XI 1. Leiderschap & Invloed 1. Het situationeel leiderschapsmodel 3 Succesvol leidinggeven door flexibel te zijn en af te stemmen op de situatie 2. Het model van concurrerende

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

PERFECT 50+ HET COACH HANDBOEK. PERFECT 50+ Past Experience Recognised for Future Excellence through Coaching and Training 50+

PERFECT 50+ HET COACH HANDBOEK. PERFECT 50+ Past Experience Recognised for Future Excellence through Coaching and Training 50+ PERFECT 50+ HET COACH HANDBOEK PERFECT 50+ Past Experience Recognised for Future Excellence through Coaching and Training 50+ Financieel ondersteund door de Europese Commissie in het kader van het programma

Nadere informatie

Competent Leidinggeven

Competent Leidinggeven 2 Competent Leidinggeven Praktijkgids voor resultaten met anderen Leidinggeven is steeds meer iets van en voor iedereen geworden. In onze netwerkmaatschappij spelen we allemaal wel eens een leidinggevende

Nadere informatie