Twee soorten gedachten B's: rationele en irrationele

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Twee soorten gedachten B's: rationele en irrationele"

Transcriptie

1 Vertaling: Wat je denkt, word je. Wat je voelt, trek je aan. Wat je je voorstelt, creëer je. - Boeddha Laten we eerst eens kijken wat nu eigenlijk rationele en irrationele gedachten zijn. We voeren, als het ware, voortdurend gesprekken met onszelf. Niet hardop natuurlijk, maar via onze gedachten en fantasieën over een bepaalde gebeurtenis. Dat kan een situatie zijn die net heeft plaatsgevonden, maar ook een toekomstige situatie of gebeurtenis waar je tegenop ziet. In zo'n 'gesprek' met jezelf komen allerlei opvattingen, ideeën, interpretaties, normen en waarden over de gebeurtenis naar voren. Dit zijn de gedachten die we in de RET-methode de B's noemen. Twee soorten gedachten B's: rationele en irrationele Via rationele. realistische gedachten ervaren we prettige, positieve en nuttige gevoelens, waaruit vervolgens prettig, positief en nuttig gedrag voortkomt. Deze gedachten maken dat je meer krijgt van wat je wilt en minder van wat je niet wilt: ze zijn positief en opbouwend. NB. Met rationeel denken wordt niet hetzelfde bedoeld als verstandelijk denken zonder enig gevoel. Rationeel verwijst hier naar het in de juiste verhouding zien van bepaalde gebeurtenissen.

2 Door irrationele, onrealistische gedachten ervaren we onprettige, negatieve en 'nutteloze' gevoelens, wat leidt tot onprettig, negatief en 'nutteloos' gedrag. Deze gedachten maken dat je meer krijgt van wat je niet wilt en minder van wat je wel wilt: ze zijn negatief en zelfondermijnend. Waaraan kan ik irrationele gedachten herkennen? Irrationele gedachten en uitspraken hebben vaak een eisend, dwingend, overdreven of vanzelfsprekend karakter. Zoals: 'Ik moet' / 'hij moet' / 'zij moeten' 'dat hoort gewoon zo' / 'dat hoort gewoon niet zo' 'dat leer ik echt nooit' / 'dat is gewoon vreselijk' / 'ik kan daar echt niet tegen' 'dat is gewoon zo' / 'zo ben ik nu eenmaal' / 'daar kan ik niets aan doen' Om je te helpen jouw eigen irrationele, zelfondermijnende denkpatronen op te sporen. volgt hieronder een aantal irrationele gedachten die bij heel veel mensen vaak onbewust een rol spelen en die je belemmeren om je doelen te bereiken. 5 categorieën Ze zijn verdeeld in vijf categorieën en gaan over hoe je over jezelf denkt, hoe je over anderen denkt en hoe je over de wereld in zijn algemeenheid denkt. Categorie 1: Overdreven perfectionisme De hoge eisen die je aan jezelf stelt, zoals de gedachte dat je foutloos (perfect) zou moeten zijn of werken, maakt je leven onnodig zwaar en moeilijk. Ik mag absoluut geen fouten maken, als iets niet lukt dan ben ik een mislukkeling. Ik moet er altijd slank en verzorgd uitzien. Ik moet altijd klaar staan voor anderen en ze helpen om hun problemen op te lossen. Ik moet sterk zijn en mag niet op anderen leunen.

3 Categorie 2: Rampdenken Rampdenkers bedenken keer op keer wat er allemaal mis kan gaan in hun leven. Zij voorspellen de meest verschrikkelijke dingen en maken van een mug een olifant. Als ik niet genoeg ben afgevallen voor mijn bruiloft, is dat gewoon verschrikkelijk. Als ik die deadline niet haal, dan word ik zeker ontslagen. Als ik mijn tekst vergeet tijdens die presentatie sta ik absoluut voor schut en dat is vreselijk. Ik durf echt niet te stoppen met lijnen, want dan kom ik absoluut weer ontzettend veel aan. Categorie 3: Lage Frustratie Tolerantie (LFT) Wanneer je op deze manier denkt, dan vind je dat het leven veel makkelijker zou moeten zijn dan het soms is. Je geeft de moed gauw op en ervaart kleine hindernissen als grote obstakels. Je gaat ook eerder voor succes op de korte dan op de lange termijn. Het lukt me nooit om 5 kilo af te vallen, dat is gewoon veel te moeilijk. Ik stop er maar weer mee. Het is gewoon niet eerlijk dat mijn vriendin wel afvalt met dit dieet en ik niet, terwijl ik me er streng aan houd en zij niet. Ik kan echt niets op mijn bord laten liggen, het moet gewoon altijd op, daar kan ik niets aan doen. Deze ellende is mij gewoon overkomen, daar kan ik niets aan doen. Het is toch logisch dat ik me nu zo voel en gedraag? Categorie 4: Overdreven behoefte aan waardering en respect Wanneer je op deze manier denkt, is de waardering van anderen zo belangrijk voor je, dat je krampachtig probeert om hoe dan ook hun goedkeuring te krijgen. Mensen moeten mij altijd aardig vinden, mij waarderen en mijn gedrag goedkeuren. Als mensen me niet aardig vinden, dan stel ik niets voor. Als ik dik(ker) ben accepteren mensen mij nooit en word ik afgewezen. Ik moet altijd ja zeggen op verzoeken van anderen. Als ik nee zeg dan vinden ze me vast niet aardig meer.

4 Categorie 5: Eisen aan anderen en de wereld Wanneer je op deze manier denkt, dan neem je je eigen normen en waarden als uitgangspunt, waaraan iedereen dient te voldoen. Anderen moeten zich dan gedragen naar jouw opvattingen, maar die kunnen daar natuurlijk heel anders over denken. Mensen moeten mij altijd eerlijk, respectvol en rechtvaardig behandelen, anders deugen ze niet. Mensen horen mij geen gebakje of ander lekkers aan te bieden, als ze weten dat ik aan het lijnen ben. Mensen moeten gewoon lijnen, want anders vallen ze nooit af. Mensen horen geen eten op hun bord te laten liggen, daarmee beledigen ze de gastvrouw. 'Moeten', 'altijd' en 'nooit' Zoals je vast wel is opgevallen, spelen de woorden 'moeten', 'altijd' en 'nooit' in deze denkpatronen een grote rol. 'Moeten' veronderstelt dringende spoed en 'altijd' en 'nooit' laten geen enkele ruimte voor het maken van eventuele fouten. Wanneer je in deze termen denkt, leg je de lat erg hoog! Wanneer je het woord 'moeten' zou kunnen vervangen door 'willen', valt er al meteen een behoorlijke druk van je af. 'Moeten' maakt de dingen zwaarder en moeilijker in je leven, terwijl 'willen' ze lichter en makkelijker maakt. Huiswerk Let de komende tijd eens goed op hoe vaak je het woord 'moeten' gebruikt en vervang het woord in diezelfde zin eens door 'willen'. En gebruik de woorden 'altijd' en 'nooit' eens wat minder. Probeer het eens en geef jezelf toestemming en de ruimte om te kunnen èn mogen leren dit soort zelfondermijnende gedachten om te buigen naar opbouwende gedachten.

5 Wat herken jij? Iedereen die het bovenstaande heeft gelezen, zal op zijn minst iets herkennen van dergelijke irrationele, onredelijke denkpatronen. We willen vaak graag dat alles netjes verloopt, iedereen aardig tegen ons is, altijd rekening met ons houdt en het liefst ook meteen doet wat wij vragen. Als dat niet zo blijkt te zijn, zijn we al gauw geneigd om de schuld of de oorzaak daarvan buiten onszelf te zoeken. In feite gebeurt dat ook wanneer je problemen met je eetgedrag en gewicht ervaart. Je zoekt naar oorzaken buiten jezelf, zoals het vele verleidelijke voedsel of de maatschappij, die jouw eetgedrag en daarmee je overgewicht zouden bepalen. Natuurlijk is het waar dat je op iedere straathoek wat lekkers kunt kopen en de maatschappij legt inderdaad een behoorlijke druk op je, maar dát betekent nog niet dat jij machteloos bent. Nog meer automatische, irrationele, zelfondermijnende gedachten Maar er zijn nog meer automatische, irrationele, zelfondermijnende gedachten die je kijk op de werkelijkheid kunnen vertroebelen en je belemmeren om je doel(en) te bereiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij de overtuiging hebt dat er een voor iedereen gangbare gemeenschappelijke norm bestaat waaraan jij zou moeten voldoen. Zoals slank, mooi, slim, sportief, succesvol of prestatiegericht, omdat je denkt dat de meeste mensen ook zo zijn. Deze manier van denken wordt vaak veroorzaakt door een heel vervelend stemmetje in je hoofd dat voortdurend kritiek op je uit Het zogenaamde duiveltje op je schouder, dat nooit tevreden is en je steeds weer aanspoort om het allemaal nóg beter te doen. Vaak zijn dit de normen en waarden die je vroeger van huis uit mee hebt gekregen en die je nog niet op de waarheid hebt getoetst, nu je zelf volwassen bent.

6 Hieronder nog een aantal irrationele manieren van denken, waarmee je je zelfvertrouwen behoorlijk kunt ondermijnen. Etiket plakken Je plakt jezelf een etiket op wanneer je jezelf in negatieve zin omschrijft, zoals: "Ik ben een mislukkeling, omdat het me niet lukt om af te vallen" of "Ik ben lui, omdat ik niet iedere week naar de sportschool ga". Wanneer je zo denkt, heb je een negatief zelfbeeld, dat je baseert op slechts één onderdeel van je persoonlijkheid, zoals je uiterlijk, je gewicht of je prestaties. Door op deze manier te denken koppel je één enkele eigenschap of bepaald gedrag van jou, aan jezelf als persoon. De talloze andere eigenschappen, die je natuurlijk ook bezit, vergeet je hierbij gewoon. Zwart-wit of star denken Wanneer je op deze manier denkt, dan heb je de neiging om alles wat je ervaart of doet in uiterste tegenstellingen te zien, het is bij jou alles of niets. Bijvoorbeeld: of je houdt je strikt aan je dieet of je slaat door en eet alles wat los en vast zit. Voedsel is dan of goed of slecht. Typische zwart-wit gedachten zijn bijvoorbeeld: "Als ik heb gezondigd en/of ben aangekomen, dan is mijn dieet compleet mislukt en kan ik er net zo goed mee stoppen" of "Als ik niet begrijp wat mijn fitnessleraar zegt, dan ben ik stom". Dit noemen we het 'als-dan-denken'. Zou-moeten-denken Hoogst waarschijnlijk heb je weleens (of vaak) tegen jezelf gezegd, om jezelf te proberen te motiveren: "Ik zou nu toch echt weer eens streng moeten zijn" of "Ik zou nu toch echt weer eens moeten gaan sporten". Waarschijnlijk heb je allang gemerkt dat dit vaak averechts werkt en dat je door deze manier van denken eerder weerstand voelt dan echte motivatie.

7 Mentaal filteren Wanneer je dit doet, dan zet je je neutrale of positieve ervaringen om in negatieve ervaringen. Omdat je voornamelijk gericht bent op de negatieve dingen van jezelf en/of in je leven ben je je hier juist heel erg van bewust. Waardoor de positieve of neutrale ervaringen, die er natuurlijk ook zijn, niet of nauwelijks nog tot je doordringen: "Ik heb de hele week niet gezondigd, behalve gisteravond, hoe kan ik toch weer zo stom zijn". Overdrijven Je bent geneigd om, wanneer jou iets vervelends overkomt, direct te concluderen dat zoiets jou altijd overkomt of dat je het ook altijd verkeerd doet. Of dat je het nooit zult leren, wanneer iets niet direct lukt. Van één enkele gebeurtenis maak je zo een algemeen geldende regel, zonder na te gaan of dit ook werkelijk klopt. "Ik heb me nu al twee maanden aan mijn dieet gehouden, maar vanmiddag heb ik me vreselijk laten gaan. Ik heb zes koekjes bij de thee genomen, waarom doe ik het toch altijd verkeerd, ik leer het echt nooit". Gedachtelezen Hierbij ga je er al bij voorbaat vanuit, dat alle andere mensen net zo zijn en denken als jij en zich daarbij ook net zo voelen. Jij vindt of voelt je bijvoorbeeld te dik en bent er vast van overtuigd dat anderen dat dus ook vinden. Of jij vindt het bijvoorbeeld erg onbeleefd als je niet je hele bord leeg eet als iemand speciaal voor jou heeft gekookt. En gaat er vanzelfsprekend vanuit dat anderen dat dus ook vinden. Omdat dit voor jou 'gewoon zo is', kom je niet op het idee om eens bij de ander na te vragen of het eigenlijk wel klopt wat jij denkt. Emotioneel redeneren Hierbij ga je er vanuit dat jouw gevoelens bewijzen dat wat jij denkt ook werkelijk zo is.

8 Bijvoorbeeld: "Ik voel mij schuldig, omdat ik een eetbui heb gehad en dus heb ik iets verkeerd gedaan" of "Ik voel mij minderwaardig, omdat ik weer niet naar de sportschool ben gegaan en dus ben ik dat ook". Het feit dat jij zo denkt, komt voort uit je negatieve instelling tegenover jezelf Maar deze zelfondermijnende gedachten hoeven helemaal niet te kloppen. Wanneer je je gedachten met behulp van de RET-methode zou veranderen, veranderen ook je gevoelens en verdwijnt dit negatieve 'bewijsmateriaal'. Zelfverwijt Je betrekt dan alle negatieve gebeurtenissen op jezelf. Je gaat er al bij voorbaat vanuit dat alleen jij verantwoordelijk bent voor alles wat verkeerd of negatief uitpakt in je leven en soms ook in dat van anderen. Zelfondermijnende gedachten ombuigen met behulp van de RET-methode Behalve dat deze manieren van denken je vaak belemmeren om je doel(en) te bereiken, kun je jezelf hiermee ook erg neerhalen, door bijvoorbeeld als-dangedachten te hebben, zoals: "Als het me niet lukt om me aan mijn dieet te houden, dan ben ik een mislukkeling". In feite is dit een onlogische redenering. Want wanneer je het omdraait, zeg je eigenlijk tegen jezelf: "Omdat ik een mislukkeling ben, lukt het me niet om me aan mijn dieet te houden". Door voortdurend op deze manier over jezelf te denken, moet deze voorspelling zichzelf uiteindelijk wel waarmaken. Omdat je al bij voorbaat denkt dat het toch (weer) niet lukt, werkt deze gedachte als een self-fulfilling prophecy, een zichzelf waarmakende voorspelling. Omdat onze geest nu eenmaal zo werkt, moet het dus ook wel mislukken. Gelukkig is het mogelijk om irrationele, zelfondermijnende gedachten om te (leren) buigen naar rationele en opbouwende gedachten met behulp van de RET-methode.

Denkfouten & De twee-kolommentechniek

Denkfouten & De twee-kolommentechniek Om te weten of het je hart is dat spreekt, of dat dit een gevoel is, dat is ontstaan vanuit je (negatieve) gedachten, is het handig het volgende te beseffen. Wat je voelt, hangt samen met wat je denkt

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf

HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET ZELFONDERZOEK UIT RET- jezelf 1. Vul de uitspraken lijst in. Dit is een lijst van 67 uitspraken. Neem één situatie voor ogen, bijvoorbeeld of werk, of privé. Je kunt

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Programmeer je lichaam op afvallen

Programmeer je lichaam op afvallen Programmeer je lichaam op afvallen Het transformeren van de onderbewuste oorzaken van overgewicht Met transfirmatie-cd Thorsten Weiss Jenny Bor Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 Waarom dit boek? 11

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen!

Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen! Vijf irrationele gedachtenpatronen die u dagelijks in de weg zitten, en hoe u ze kan veranderen Inleiding Wat stuurt uw gedrag? Waardoor doet u dingen wel of niet? Vaak lijkt het of wij gedreven worden

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Belemmerende gedachten vervangen door helpende

Belemmerende gedachten vervangen door helpende Belemmerende gedachten vervangen door helpende 1 Inleiding We beginnen met een voorbeeld: Gebeurtenis of situatie: Je vraagt je collega om je te helpen bij een klus, die over een uur klaar moet zijn. Je

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Het g-schema. Een voorbeeld van een G- schema:

Het g-schema. Een voorbeeld van een G- schema: Het aanpakken van emotionele problemen met behulp van cognitieve gedragstherapie Emoties als somberheid, angst, woede of paniek worden over het algemeen als problematisch en vervelend ervaren. Nu zijn

Nadere informatie

Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.!

Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.! Zelfcoaching? Gebruik de R.E.T.! Individuele Coaching wordt steeds bekender tegenwoordig. Er wordt door veel mensen ingezien welke toegevoegde waarde het kan hebben. Een voordeel van coaching is onder

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

E-book Piekeren. Inleiding

E-book Piekeren. Inleiding E-book Piekeren Inleiding... 1 Wat is piekeren nu eigenlijk?... 2 Piekertest... 2 De hersenen doen waar ze goed in zijn... 3 Zelfkritiek, een bijzondere vorm van piekeren... 4 Stoppen met piekeren... 5

Nadere informatie

7Omgaan met faalangst

7Omgaan met faalangst DC 7Omgaan met faalangst 1 Inleiding Faalangst kan jouw leerprestaties behoorlijk in de weg staan. In dit thema lees je iets over de oorzaken van faalangst en geven we je tips om ermee om te gaan. De inhoud

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Beter denken is beter voelen

Beter denken is beter voelen www.psychfysio.nl Beter denken is beter voelen 1 - Beter denken is beter voelen Iedereen ervaart onplezierige emoties zoals spanning, stress, onrust, irritatie, en teleurstelling. Deze negatieve emoties

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen

De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen De 5 stappen om goede voornemens te laten slagen Op 1 januari worden volop goede voornemens gemaakt. We willen stoppen met roken, afvallen, meer bewegen, gezonder leven en ga zo maar door. Afvallen is

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wat wil jij? Wat wil ik?

Wat wil jij? Wat wil ik? Alle formulieren bij het boek Wat wil jij? Wat wil ik? ALLE PAGINACIJFERS KOMEN OVEREEN MET DE PAGINANUMMERS IN HET BOEK UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER eens oneens 1 Ik vind mijzelf aantrekkelijk

Nadere informatie

Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies?

Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies? Module 10: Afwijzing Afwijzing Wat gebeurt er precies als je wordt afgewezen? Laten we eens inzoomen op het proces van afwijzing. Wat gebeurt er precies? Als eerste vindt er een bepaalde gebeurtenis plaats.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie AFVALPLAN Hoe je moet afvallen weet je waarschijnlijk wel. Minder eten, meer bewegen en gezonder eten. Maar hoe ga je dat bereiken? In dit afvalplan vind je de stappen om je kans op succes zo groot mogelijk

Nadere informatie

Workshop overtuigingen

Workshop overtuigingen Workshop overtuigingen Inleiding Overtuigingen zijn vaak automatische gedachten, die de keuze- en handelingsvrijheid van mensen onnodig beperken. Het zijn vaak algemene, sterk emotioneel geladen ideeën

Nadere informatie

Bonus Rapport : Weg met die smoesjes!

Bonus Rapport : Weg met die smoesjes! Bonus Rapport : Weg met die smoesjes! Weg met die smoesjes! Leer te leven zonder smoesjes en uitwegen. Katja Callens Copyright 2009-2010. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com Denk aub eventjes

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

1.1 Relatie verslaving

1.1 Relatie verslaving 1.1 Relatie verslaving Typering Iemand wordt relatieverslaafd genoemd als hij denkt niet zonder relatie te kunnen leven. Soms zijn mensen zo afhankelijk van een relatie, dat ze er alles voor doen om die

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT PF. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT PF Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Persoonlijke flexibiliteit is uw vermogen om met grote uitdagingen en veranderingen

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1

Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1 Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1 Hoofdstuk 5: Hoe Je De Kans Op Success Verruïneerd De Vijf Dodelijke Misvattingen Eén van de manieren om je kansen op succes gegarandeerd te verruïneren

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één Lichaam en geest zijn één Je geest en lichaam zijn op een subtiele manier verbonden en reageren voortdurend op elkaar. Als we aan stress lijden heeft dat gevolgen voor ons lichaam omdat we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

DE 7 KRITIEKE BESLUITEN VOOR EEN SUPERRELATIE

DE 7 KRITIEKE BESLUITEN VOOR EEN SUPERRELATIE DE 7 KRITIEKE BESLUITEN VOOR EEN SUPERRELATIE Zeg eens eerlijk - hoor je jezelf wel eens onderstaande zinnen zeggen? Of worden ze wel eens tegen jou gezegd? Ik dacht dat we het samen zouden doen. Je doet

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen.

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen. OEFENING: HERKENNEN VAN GEVOELENS Alma: Ik eet als ik me eenzaam voel, verdrietig (troostvoer), gespannen, blij, gefrustreerd of boos. Ook eet ik als ik me opgewonden voel, onrustig, innerlijke leegte

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

BIJLAGE. met angstgedachten

BIJLAGE. met angstgedachten BIJLAGE J Omgaan met angstgedachten Nadat je een aantal negatieve gedachten van jezelf hebt opgespoord en in verschillende categorieën hebt ingedeeld (zoals 'gedachten lezen' en 'toekomst voorspellen'),

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen.

Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. Module TA 3 Strooks Het belang van bekrachtiging van het goede bij het werken met mensen. In de TA wordt gesproken over het begrip strook. Een strook is een eenheid van erkenning. Mensen hebben een sterke

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

INHOUD Verantwoording 1 De macht van de situatie 2 Koester je zeurende collega 19 3 De calculerende medewerker 4 Respect!

INHOUD Verantwoording 1 De macht van de situatie 2 Koester je zeurende collega 19 3 De calculerende medewerker 4 Respect! INHOUD Verantwoording 7 1 De macht van de situatie 11 We hebben de neiging te denken dat we zelf bepalen wat we doen, maar in werkelijkheid worden we ook gestuurd door allerlei omstandigheden. 2 Koester

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

Bijlage. U omcirkelt voor iedere uitspraak één van de vijf mogelijkheden overeenkomstig de manier waarop u over de uitspraak denkt.

Bijlage. U omcirkelt voor iedere uitspraak één van de vijf mogelijkheden overeenkomstig de manier waarop u over de uitspraak denkt. Bijlage Irrational Beliefs Inventory (IBI) 1 23 Deze vragenlijst gaat over de wijze waarop u over bepaalde dingen denkt en hoe u bepaalde dingen ervaart. De lijst bestaat uit een aantal uitspraken waarmee

Nadere informatie

Heb ik een eetstoornis?

Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Heb ik een eetstoornis? Eten is voor veel mensen belangrijk: het is gezellig, lekker en een centraal moment van de dag. Ook geeft het de broodnodige energie. Soms eten we wat minder,

Nadere informatie

E book Cognitieve therapie

E book Cognitieve therapie E book Cognitieve therapie Praktijk Meta Bosheuvel 5 5683 AS Best info@praktijkmeta.nl E-Book Cognitieve Therapie Cognitieve therapie is momenteel een van de meest effectief gebleken therapieën en wordt

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie